Terugblik op de Afrika Cup 2010

FOK!sport heeft jullie afgelopen maand elke dag op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen tijdens de Afrika Cup. Hieronder blikken we nog eenmalig terug op het Afrikaanse voetbalevenement, waar vanalles gebeurde.

Dit jaar werd er weer om de Afrika Cup gestreden. Plaats van bestemming was ditmaal Angola. Van 10 tot 31 januari gingen in dit land zestien landen strijden om de felbegeerde beker. Voorafgaand aan het toernooi vond er echter een bloedige aanslag plaats op de spelersbus van Togo. De aanslag, waar de assistent-coach en een woordvoerder van het land om het leven kwamen, werd even later verijdeld door een terreurbeweging uit Angola. Omdat de regering van Togo besloot om het voetbalteam terug te halen uit Angola, startte de strijd om de Afrika Cup met vijftien landen.

Groep A

De openingswedstrijd vond plaats op 10 januari in Benguela. Gastland Angola en Mali zetten meteen de toon door een uitslag van maar liefst 4-4 neer te zetten. Angola stond na 75 minuten spelen zelfs nog op een 4-0 voorsprong, maar mede dankzij de sterkhouders van Mali, Frederic Kanouté en Seydiou Keita, werd het uiteindelijk nog 4-4.

Mali, vooraf één van de outsiders voor de eindzege, wist mede door dit resultaat niet de kwartfinales te bereiken van de Afrika Cup. Algerije ging, samen met Angola, op basis van het eindresultaat (0-1 winst) door naar de volgende ronde. Malawi, dat in de eerste wedstrijd nog knap met 3-0 won van Algerije, eindigde op de laatste plaats.

Groep B

In Groep B waren de kaarten vooraf eigenlijk al geschud. Togo viel weg uit deze groep, dus bleven titelkandidaten Ivoorkust en Ghana samen met Burkina Faso over. Ivoorkust en Ghana gingen zoals verwacht door naar de volgende ronde. Ghana verloor het rechtstreekse duel met Ivoorkust met maar liefst 3-1. Ook moest Ghana vroegtijdig afscheid nemen van aanvoerder Michael Essien. De middenvelder van Chelsea liep een knieblessure op.

Groep C

In Groep C kwam de enige Nederlandse inbreng van de Afrika Cup in actie. Mart Nooij had de zware taak om Mozambique in een groep met Egypte, Nigeria en Benin naar de volgende ronde te loodsen. Het eerste duel tegen Benin werd nog met 2-2 gelijkgespeeld, maar de andere twee wedstrijden gingen kansloos verloren. Titelhouder Egypte wist zonder puntverlies en met slechts één tegendoelpunt door te stoten naar de volgende ronde. Ook de Nigeriaanse ploeg wist zich te plaatsen voor de kwartfinales. Mozambique-coach Mart Nooij werd na de uitschakeling in de groepsfase ontslagen door de voetbalbond van Mozambique.

Groep D

In Groep D was Kameroen de favoriet om door te stoten naar de volgende ronde. De ploeg, die in Zuid-Afrika het Nederlands elftal zal trefen, volbracht deze missie maar net. De ploeg verloor het eerste duel van Gabon zelfs met 0-1 en het treffen met Zambia werd nipt met 3-2 verloren. Tegen Tunesie kwamen De Ontembare Leeuwen tweemaal terug van een achterstand en werd het uiteindelijk 2-2. Kameroen ging samen met Zambia verder naar de volgende ronde. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga was in de groepsfase tweemaal trefzeker voor de Zambianen.

De kwartfinales

Thuis Uit Uitslag
Angola Ghana 0-1
Ivoorkust Algerije 2-3 (n.v)
Egypte Kameroen 3-1 (n.v)
Zambia Nigeria 0-0 (4-5 pen.)

De kwartfinales, die op 24 en 25 januari werden afgewerkt, stonden vooral in het teken van de extra tijd. De eerste landen die in actie kwamen waren Angola en Ghana. Laatstgenoemde land won met 0-1 dankzij een doelpunt van Asamoah Gyan. De tweede kwartfinale die afgewerkt werd, ging tussen Ivoorkust en Algerije. Ivoorkust kwam al snel op voorsprong dankzij een doelpunt van ex-Feyenoorder Salomon Kalou, maar nog voor rust zorgde Matmour voor de gelijkmaker.

In de slotminuten leek Ivoriaan Keita het duel te beslissen. Toch wist Algerije in de blessuretijd nog de gelijkmaker binnen te schieten en zo een verlenging af te dwingen. Daarin sloeg Algerije opnieuw toe. Bouazza scoorde in de 93e minuut de enige treffer van de verlenging en zorgde daarvoor voor de uitschakeling van Ivoorkust.

Op 25 januari stonden de overige partijen uit de kwartfinales op het programma. Egypte trof Kameroen en ook deze wedstrijd werd in de verlengning beslist. Hassan werd man van de wedstrijd. Hij scoorde eerst in eigen doel, zette vervolgens zijn land weer op 1-1 en scoorde in de verlenging de 3-1 nadat invaller Nagy Gedo de Egyptenaren eerst op voorsprong had gezet.

De laatste kwartfinalepartij ging tussen Zambia en Nigeria. De eindstand na negentig minuten was 0-0. Ook in de verlenging werd er niet gescoord, dus moeten strafschoppen de beslissing brengen. De keeper van Nigeria, Enyeama, scoorde uiteindelijk de beslissende penalty en zorgde daardoor dat Nigeria naar de halve finales ging.

De halve finales

Ghana Nigeria 1-0
Algerije Egypte 0-4

De halve finales werden afgewerkt op 28 januari. Ghana trof Nigeria, terwijl de andere partij ging tussen aartsrivalen Algerije en Egypte. Ghana was met 1-0 te sterk voor Nigeria en het was opnieuw Asamoah Gyan die matchwinnaar werd. Hij scoorde na twintig minuten het enige doelpunt van de wedstrijd en zorgde ervoor dat The Black Stars zich op mochten maken voor de finale. Voor Nigeria restte slechts een duel om de derde plaats.

De partij tussen Algerije en Egypte was een kopie van het play-off duel om een ticket voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Toen waren de Algerijnen na de sterkste. Egypte zinde op wraak en deze kwam er. De Farao's wonnen met maar liefst 0-4 en zagen bovendien hun tegenstander de wedstrijd met maar acht man eindigen. Egypte kon zich daardoor opmaken om de Afrika Cup voor de derde keer op rij te winnen.

De troostfinale en finale

Nigeria Algerije 1-0

Ghana Egypte 0-1

Nadat Nigeria de troostfinale van Algerije dankzij een doelpunt van Obbina met 1-0 had gewonnen, mochten Ghana en Egypte uitmaken wie de Afrika Cup zou winnen. De Ghanese ploeg had de gehele wedstrijd het betere spel, maar in de slotfase sloeg Egypte dan toch toe. Invaller Nagy Gedo groeide uit tot de held van de Egyptische ploeg door de enige treffer van de wedstrijd te scoren. Door dit resultaat pakte Egypte voor de derde maal op rij de eindzege van de Afrika Cup.

Submitter:  Bron: FOK!sport