Ook ontwikkelingspsychologe aan de Universiteit van Utrecht, Marianne Heijkoop, bevestigt dit. Voor haar doctoraatstudie bestudeerde Heijkoop 121 gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Uit haar onderzoek bleek dat een mooier kind of een kind dat meer gelijkenissen toont met de ouders, meer kans heeft om de lieveling te zijn.

Meer kans op voortplanting

Moeders laten zich over het algemeen echter meer leiden door het karakter van het kind, maar het uiterlijk speelt voor zowel de liefde van de vader als de moeder een rol. Ook als een kind veel gelijke eigenschappen vertoont met de ouders, zal er meer geïnvesteerd worden in het kind. Van aantrekkelijke kinderen hebben ouders namelijk een hoger verwachtingspatroon, aangezien deze kinderen meer kans maken op latere voortplanting.

De resultaten van het onderzoek zijn echter niet geheel nieuw. Eerder werd al door Canadese onderzoekers aangetoond dat de veiligheid van de mooiere kinderen belangrijker blijkt voor de ouders dan die van de minder knappe kindjes. Zo worden mooiere kinderen beter vastgemaakt in het winkelwagentje dan broertjes of zusjes die het iets minder getroffen hebben met hun uiterlijk.

Oerinstinct

Heijkoop en de Canadese onderzoekers menen dat het voortrekken van de mooiere kinderen alles te maken heeft met ons oerinstinct. De mens wil namelijk dat de beste genen overleven en zullen onbewust zorgen voor de kinderen met 'betere genen'.

Mooi zijn maakt echter lang niet altijd gelukkig. Wanneer het een (v)echtscheiding betreft, kan een ouder namelijk zijn extreme woede uiten tegen het kind dat veel gelijkenissen toont met de ex-partner. Meer dan tegen de kinderen die niet op de ex-partner lijken. "Het kind krijgt allerlei verwijten naar zijn hoofd en kan daar serieus van afzien", aldus Adriaenssens.

Compenseren met talent

Adriaenssens meent ook dat de minder mooie kinderen hun 'lelijkheid' soms compenseren door extra aandacht te besteden aan hun talent. "Ze vechten terug en bereiken soms erg veel in het leven. Ouders moeten waakzaam zijn en proberen zo weinig mogelijk onderscheid te maken, want er is vaak veel pijn mee gemoeid."