Studenten slapen in universiteit

De studenten die sinds vanochtend ruimtes in universiteiten in Utrecht en Rotterdam bezetten, blijven in de universiteiten slapen. Dat laten de Utrechtse actievoerders weten. Ze zijn niet tevreden met de verklaring die de Universiteit Utrecht gaf en wachten op nieuwe onderhandelingen.

De onderhandelingen werden vanmiddag afgebroken, omdat de universiteit geen afstand wilde nemen van een kabinetsvoornemen om de basisbeurs af te schaffen. In dat plan zouden studenten alleen nog geld voor hun studie kunnen lenen.

Het bestuur van de universiteit benadrukt in de verklaring dat de universiteit zich wel degelijk zorgen maakt om de geplande bezuinigingen. Het college van bestuur is echter 'niet op voorhand tegen het onderzoeken van de mogelijkheden van een vorm van een sociaal leenstelsel', mits de belangen van studenten worden meegewogen.

Een bloggende student meldt nadat het college van bestuur meldde dat eventuele schade op de studenten verhaald zal worden: "Geen enkel probleem natuurlijk. Het is inmiddels duidelijk dat de bezetters een stuk voorzichter en verstandiger omgaan met hun universiteit dan de bestuurders op het pluche."

Acties in Amsterdam leverden wel succes op. De studenten verlieten een gebouw van de Universiteit van Amsterdam in het centrum van de stad rond 17.00 uur na een bezoek van bestuursvoorzitter Karel van der Toorn. Volgens de studenten zegde hij toe 'samen met de studenten naar het Malieveld te marcheren' indien de basisbeurs wordt afgeschaft.

Ook in Nijmegen werd actiegevoerd. Ook daar gingen de 'bezetters' na verloop van tijd naar huis.

De volhardende Utrechtse studenten houden de vorderingen van hun actie bij op diverse blogs, waaronder deze en de website van het ter ziele gegane U-Blad.