Di Luca twee jaar geschorst

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft Danilo di Luca een schorsing van twee jaar opgelegd. De schorsing werkt met terugwerkende kracht, wat betekent dat deze inging op 22 juli 2009.

De Italiaanse wielrenner werd vorig jaar tijdens de Giro D'Italia betrapt op het verboden middel CERA. Naast zijn schorsing moet Di Luca ook een boete van maar liefst 280.000 euro betalen.

De dag dat de schorsing inging, 22 juli 2009, is dezelfde dag dat bleek dat zijn contra-expertise positief bleek. De internationale wielerunie (UCI) had de 33-jarige Di Luca vanaf deze datum al geschorst.

Di Luca kwam achteraf nog goed weg met zijn schorsing van twee jaar, want het CONI wilde in eerste instantie de wielrenner voor drie jaar schorsen. Di Luca heeft zelf altijd zijn onschuld volgehouden. In 2007 werd hij al eens eerder voor drie maanden geschorst wegens omgang met een van doping verdachte arts.

Vorig jaar wilde het CONI hem al eens voor twee jaar schorsen wegens onregelmatigheden in zijn bloedwaardes. Wegens gebrek aan bewijs kwam Di Luca er zonder straf vanaf.