FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 oktober 2009

Ziekenhuizen laks met beveiligen EPD

Onderzoek van een beveiligingsaanbieder voor de zorgsector heeft aangetoond dat steeds meer Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen niet de code voor informatiebeveiliging voor het beveiligen van vertrouwelijke informatie volgen. Informatiebeveiliging in de zorg is met de introductie van het elektronisch patiënten dossier (EPD) een gevoelig onderwerp. Eerder werd de introductie van het EPD al uitgesteld omdat een aantal zorgverleners de beveiliging van hun systeem nog niet op orde had.

Het Nederlandse Normalisatie-instituut ontwikkelde eerder als de norm NEN7510. Deze norm betreft informatiebeveiliging in de Nederlandse zorgsector en is gebaseerd op de Code voor Informatiebeveiliging. Het nieuwe onderzoek wijst uit dat slechts 23 procent van de respondenten deze code hanteert. in 2007 was dit nog 57 procent.

Uit het onderzoek bleek ook dat twintig procent van de brandmeldinstallaties in de zorg niet gecertificeerd is, terwijl dit wel wettelijk verplicht is. Ook blijkt dertig procent van het hang- en sluitwerk verouderd en is in ruim een vijfde van de gevallen de video-observatie en het intercomsysteem aan vervanging toe.

Met dank aan Pjet voor de submit.

Maastrichtse student valt in ravijn

Een 21-jarige student uit Maastricht is vandaag bij Bassenge in de Belgische provincie Luik in een ravijn gevallen. Hij hield kneuzingen en breuken aan zijn wervelkolom over aan zijn dertig meter diepe val.

Het ongeluk gebeurde tijdens een dropping waaraan de student deelnam. Samen met groepsgenoten werd hij in de natuur achtergelaten om vervolgens een bepaalde locatie te vinden. Toen de groep bij de steengroeve van Bassenge was, stortte de jongen in het ravijn. Zijn groepsleden hebben niets gemerkt.

Toen het groepje op de eindbestemming aan kwam merkten ze pas dat de jongen verdwenen was. De organisatoren van de dropping hebben direct de politie ingelicht nadat de verdwijning opgemerkt werd, die vervolgens samen met de brandweer een zoekactie startte. Nadat de jongen gevonden werd, is hij naar een ziekenhuis in de buurt overgebracht. 

Met dank aan Refurb voor de submit.

Israël woedend over Turkse tv-serie

De regering van Israël is woedend over een Turkse televisieserie, 'Ayrilik (Scheiding), Palestina in liefde en oorlog'. De serie van de publieke omroep TRT1 draait rond een liefdesdrama in de door Israël begin dit jaar bestookte Gazastrook.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag de Turkse zaakgelastigde op het matje geroepen en geklaagd over de serie waarin Israëlische soldaten onder meer onschuldige kinderen doodschieten en burgers executeren. Er is momenteel geen Turkse vertegenwoordiging op het niveau van ambassadeur in Israël.

De Israëlische televisie toonde woensdagavond beelden uit het Turkse tv-programma. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, betitelde het "als een hetze tegen Israël van de ergste soort en dat met ondersteuning van de (Turkse) regering".

Het is een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen Turkije en de joodse staat. Nauwelijks een week geleden sloot Turkije Israël op het laatste moment uit als deelnemer aan een internationale militaire oefening in luchtverdediging vanaf Turkse bases. Turkije wilde Israël toch maar niet te gast bij de NAVO-manoeuvres omdat de Israëlische vliegtuigen mogelijk Gaza hadden bestookt.

Het was vooral het onderwerp van de tv-serie, de bloedige Israëlische aanvallen in december en januari op de Gazastrook, dat de redelijk goede betrekkingen tussen de twee landen heeft geruïneerd. Bij de aanvallen en beschietingen werden 1400 Palestijnen gedood onder wie naar schatting driehonderd kinderen. Verreweg de meeste slachtoffers waren burgers.

Carillon Domtoren speelt muziek uit Star Trek

De beiaardier van de Utrechtse Domtoren speelt zaterdag muziek uit Star Trek. Dat meldt de Star Trek-fanclub donderdag op zijn website.

Fanclub The Flying Dutch bestaat 25 jaar en heeft met beiaardier Arie Abbenes kunnen regelen dat ter ere van het jubileum de favoriete muziek van de fans wordt gespeeld. De jubileum-fanclubdag is een week later in Nieuwegein.

Het is volgens de fanclub de eerste keer dat de klanken van de sciencefictionserie gespeeld door een carillon te horen zijn.

Dom  (foto: ANP)

Sluiting Guantanamo Bay stapje dichterbij

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een wet die het mogelijk maakt dat terreurverdachten uit kamp Guantanamo Bay op Cuba voor berechting worden overgebracht naar de VS.

De Senaat moet nog instemmen met de wet. Veel Republikeinen zijn fel tegen de maatregel. Zij vrezen dat terreurverdachten op Amerikaanse bodem nieuwe aanslagen aantrekken. Ook willen zij niet dat de buitenlandse verdachten Amerikaanse rechtshulp krijgen die zij volgens de conservatieve parlementariërs niet verdienen.

President Barack Obama beloofde na zijn aantreden in januari het beruchte kamp binnen een jaar te sluiten. Zijn plan stuit echter op tal van juridische, politieke en diplomatieke obstakels. Op dit moment zitten nog zo'n 220 mensen gevangen in Guantanamo Bay.

guantanamo bay  (foto: ANP)

Rome begint bouw omstreden brug naar Sicilië

De Italiaanse regering begint op 23 december met de bouw van de omstreden brug naar Sicilië, het grootste Italiaanse eiland. Dit heeft minister van Infrastructuur en Verkeer Altero Matteoli vandaag bekendgemaakt.

In Italië wordt al decennia gediscussieerd over het omstreden project van een brug over de Straat van Messina. De discussie laaide op door de recente aardverschuivingen op Sicilië die aan zo'n dertig mensen het leven hebben gekost. Volgens de oppositie kan het kabinet-Berlusconi beter investeren in het beveiligen van berghellingen dan in 'faraonische projecten'.

De brug moet met bijna 3,7 kilometer de langste hangbrug ter wereld worden en gaat meer dan 6 miljard euro kosten. Gevreesd wordt dat de maffia erin zal slagen een deel van de bouwsom op te strijken. Minister Matteoli zei vandaag dat het megaproject in 2016 klaar moet zijn, aldus de krant Corriere della Sera.

F1-voorspeller: Grand Prix van Brazilië

Dit weekend staat de Grand Prix van Brazilië op het circuit van Interlagos op het programma. Daarvoor kun je jouw voorspelling voor de F1-voorspeller nog invullen tot donderdagavond 15 oktober 23:59 uur.

Wat kun je winnen?

Je kunt dit jaar fantastische prijzen winnen. De nummer één wint de Coca-Cola ZERO Race Experience, een dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort aangeboden door Bleekemolens Race Planet. De nummers twee tot en met vier winnen een jaarabonnement op Formule1 RaceReport, het blad voor de Formule 1-fan. De nummers vijf tot en met veertien winnen ieder twee kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen.

Dus vul je voorspelling in tot donderdagavond 15 oktober 23:59 uur.

El Ahmadi wil zich verbeteren

Karim El Ahmadi ziet nog veel punten waar Feyenoord, dat dit seizoen goed presteert, zich kan verbeteren. Het spel stelt de middenvelder van de Rotterdammers nog niet tevreden.

"Ik vind mijn eigen spel beter dan vorig jaar, al ben ik nog steeds niet daar waar ik wil zijn,", begint de speler op het digitale thuis van de Stadionclub. "Dat heeft met meerdere factoren te maken."

"De manier van spelen is bijvoorbeeld nog niet zoals ik het gewend ben en hoe ik het graag wil zien. Nu heb ik soms nog het gevoel dat we op het middenveld worden overgeslagen. Maar als je wedstrijden wint op de manier zoals we nu spelen, is het ook niet gek dat we doorgaan op deze weg. Dan moet je je als speler aanpassen en zelf ook anders spelen."

De eerste wedstrijd waarin Feyenoord zich kan onderscheiden is de stadsderby tegen Sparta Rotterdam. "Voor de spelers en de supporters is het mooi dat het zondag een echte Rotterdamse derby is. Maar met alle respect voor Sparta: wij zijn Feyenoord en wij moeten gewoon van Sparta winnen."

Coalitie akkoord met verhoging AOW-leeftijd

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben vanavond een akkoord bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. De pensioenleeftijd gaat eerst in 2020 naar 66 jaar en vervolgens in 2025 naar 67 jaar.

Dat hebben ingewijden vanavond gemeld. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben deze week intensief overleg gevoerd over de AOW met de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen in de Tweede Kamer.

Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, worden ontzien. Als de AOW-leeftijd in 2020 op 66 jaar is gezet, kunnen mensen die de laatste vijftien jaren gewerkt hebben toch op hun 65e met pensioen. Het aantal benodigde dienstjaren loopt met de jaren langzaam op tot 42 gewerkte jaren.

Eerder stoppen met werken betekent wel een lagere AOW-uitkering. Voor hogere inkomens scheelt dat 8 procent per jaar dat ze eerder stoppen, terwijl lagere inkomens 6,5 procent per jaar minder uitkering krijgen.

Van den Herik spreekt

Jorien van den Herik is altijd een extravagante persoonlijkheid geweest. De oud-voorzitter van Feyenoord zag de malaise van de Rotterdammers al aankomen. "De winst in de UEFA Cup van 2002 was het begin van het einde."

"Het klinkt misschien gek, maar het winnen van de UEFA Cup in 2002 is achteraf gezien het begin van het einde geweest", vertelt Van den Herik in Voetbal International.

"Sportief was het fantastisch natuurlijk, maar het succes was heel broos. Toch werd er door de buitenwereld een vervolg verwacht. Maar we hadden te weinig geld om door te stoten. En vroeg of laat zouden we de rekening van het te hoge verwachtingspatroon krijgen."

De rekening werd betaald op het moment dat Mark Wotte technisch directeur was. "Wotte functioneerde niet. Zijn manier van doen, zorgde voor onvrede in het voetbalbedrijf Feyenoord, niet alleen rond het eerste elftal maar ook op Varkenoord. De sfeer op de werkvloer was niet goed. Men vertrouwde elkaar niet meer binnen Feyenoord."

Vingerversnipperaar legaal

Een zekere Derk Everts uit Zutphen had onlangs een vlijmscherp idee. Hij bedacht een zeer opmerkelijk anti-inbraaksysteem. Het door hem bedachte apparaat bestaat uit een hoekijzer, waarop om de 1,5 centimeter roestvrijstalen driehoekige mesjes zijn aangebracht. De punten van de messen zijn circa twee centimeter en zo scherp als scheermesjes. De strip met deze messen kan aan de binnenkant van een raam geschroefd worden. Deze strip kan dan vervolgens gemonteerd worden bij een raam dat gevoelig voor inbraak is.

De politie ziet het nut van een proefproces voor deze venijnige 'vingerversnipperaar' niet in. Het is volgens hen volkomen legaal, want het valt niet onder de wet Wapens en Munitie. Bovendien is de versnipperaar binnenin de woning bevestigd.

Wat wel als hinderlijk ervaren kan worden, is dat eventuele hulpverleners zich ook kunnen verwonden aan dit gevaarlijke apparaat. De eigenaar kan dan ook eventueel civiel aansprakelijk worden gesteld door slachtoffers, zoals hulpverleners, die door de 'versnipperaar' letsel of schade oplopen.

Met dank aan CamelNLD voor de submit!

Pikachu op avontuur op de Wii met Poképark

Een poosje geleden gingen de geruchten dat Nintendo en Creatures Inc., die we kennen van de handheld-games, bezig zijn met een Pokémon-game voor de Nintendo Wii. Sinds kort is bekend wat dit nu helemaal in gaat houden. De game die wordt ontwikkeld is Poképark Wii. In deze game gaat Pikachu op avontuur in een pretpark-achtige setting vol minigames. Het is tevens mogelijk om foto's te maken van de pokémon die je tegen komt. De game komt op 5 december uit in Japan, over een Westerse release is nog niks bekend. Vandaag hebben we de eerste screenshots van Poképark.
'Drama als DSB gered wordt'

Pieter Lakeman, de voorzitter van Stichting Hypotheekleed en de man die twee weken geleden opriep aan spaarders om hun geld bij DSB Bank weg te halen, blijft hopen dat de bank van Dirk Scheringa niet gered wordt. Minister Wouter Bos van Financiën moet volgens hem voet bij stuk houden.

Lakeman: "Het is jammer voor de werkgelegenheid van de DSB-medewerkers, maar we spreken over een bank die dus tienduizenden gezinnen in de afgrond heeft gestort met bedrieglijke koopsompolissen en weet ik veel wat, en dat is nu plotseling allemaal maar vergeten, en nu moet die bank zo nodig gered worden met overheidsgeld?! Ik hoop dat Bos voet bij stuk houdt en dat de Tweede Kamer ook inziet dat hier geen één of vijf miljard euro ingestopt moet worden."

Volgens de voorzitter van Stichting Hypotheekleed wil Scheringa gewoon 'ordinair' geld van Bos zien. "Bos moet zich niet laten leiden door de plotselinge hype dat DSB een zielig bankje is", aldus Lakeman, die tot dusver veel complimenten heeft voor het optreden van Bos inzake DSB.

Lees in deze column de ongezouten mening van FOK!columnist Driek Oplopers over Dirk Scheringa. 

Duitse actiegroep tegen 'killer games'

Een Duitse actiegroep genaamd de Aktionsbündnis Amoklauf Winnenden, vrij vertaald als de Action Alliance, heeft voor dit weekend een meeting gepland waarbij ze iedereen oproepen om hun 'killer games' mee te nemen zodat ze die daar weg kunnen gooien. De groep bestaat deels uit ouders van de kinderen die zijn omgekomen in de Duitste school-shooting eerder dit jaar.

Nergens ter wereld is de regelgeving rondom games zo streng als in Duitsland. Zo moesten de mensen in Carmageddon al vervangen worden door zombies en bevatten veel games in plaats van het gebruikelijke rode bloed, groen bloed. Ook zijn games als Gears of War verbannen uit het land van onze Oosterburen.

Na de schietpartij eerder dit jaar op een Duitse school, waarbij zeventien doden zijn gevallen, is er voor de Duitse regering nog meer reden om gewelddadige games te willen verbieden. Ook andere 'gewelddadige' hobby's als paintballen moeten het ontgelden, terwijl de wapenwet van Duitsland gewoon hetzelfde blijft en bijna elke idioot een wapen kan kopen.

Eén van de gamers die dit weekend besluit zijn games weg te gooien heeft geluk, want die wint een gesigneerd voetbalshirt van het Duitse nationale elftal. Opmerkelijk is ook de keuze om de actie te promoten door middel van een tekening die ook gebruikt is voor de strijd tegen de swastika, het teken dat door de Nazi's gebruikt werd in de Tweede Wereld Oorlog.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

'Scheringa en banken praten bij DNB'

Topman Dirk Scheringa van DSB Bank gaat vanavond nog in gesprek met het consortium van vijf banken, Rabobank, ING, ABN Amro, Fortis Bank Nederand en SNS. Het overleg vindt plaats op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) en begint om 19.00 uur.

Dat heeft een bron bekend met de situatie vandaag gezegd. In het overleg hoopt Schering zijn bank te behoeden voor faillissement. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa nog tot vrijdag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.

Yao Jie stopt met badmintonnen

Yao Jie stopt met badmintonnen. Dat maakte ze donderdag bekend. De badmintonster stopt na het Chinese Open in december met de sport. Ze is dan dus ook niet meer beschikbaar voor het nationale team.

Jie komt sinds 2001 uit voor Nederland en is in die tijd getrouwd met Eric Pang, tevens badmintonner. Als reden voor haar vertrek gaf ze aan dat ze graag kinderen wil hebben met haar echtgenoot.

Samen met Mia Audina was ze de afgelopen jaren het gezicht van het Nederlandse badmintonnen. Zo won ze het in het enkelspel hetEK en haalde ze met de Nederlandse ploeg goud op het EK en zilver op het WK. Tevens won ze de Dutch Open twee maal, in 2003 en 2008.

Bij haar laatste Dutch Open, deze week in Almere, wordt ze bijgestaan voor voormalig-bondscoach Martijn van Dooremalen. Jie deed dit oud nostalgisch oogpunt. "Op de goede oude tijd", aldus Van Dooremalen.

Left 4 Dead 2 laat weten wat haar demo zal gaan bevatten

De mensen die Left 4 Dead 2 al een tijdje gepre-orderd hebben via Steam, kunnen al vanaf 27 oktober aan de slag met de demo van Left 4 Dead 2. Volgens vele gamers komt de game echter té vroeg en zijn erg teleurgesteld in Valve. Maar goed, daar gaat dit bericht niet over. De demo is overigens voor alle Xbox Live Gold-members en PC-gamers beschikbaar vanaf 3 november, indien zij de game niet alvast hebben gepre-orderd.

In de demo speel je een missie uit 'The Parish'-campaign, waar je wordt gedropt in New Orleans. En dan ook nog in het Franse gedeelte, dat belooft wat. Naast deze missie kun je het ook nog de multiplayer uitproberen, met maar liefst drie andere zombiemoordenaars. Alle 'melee weapons' uit de volledige game zijn overigens vertegenwoordigd in de demo. Dat wordt uitproberen.

Killing Floor komt met nieuwe DLC en een Free weekend

Tripwire Entertainment, ontwikkelaar van Killing Floor, maakte onlangs bekend dat ze een grote DLC-pack aan het maken zijn voor Killing Floor. De details van de content pack zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat het beschikbaar zal zijn op de 22e van de maand oktober en is geheel gratis voor iedereen die het spel heeft. Op 20 oktober krijgen we meer te weten over de downloadable content pack.

"We are pleased to announce the “Level Up” Free Content pack for Killing Floor. This massive new content pack will be our largest free content pack to date and will be available October 22nd for anyone that owns Killing Floor. To celebrate and to allow as many people as possible to try it out, we will also be running a free weekend on Steam from Thursday October 22nd through Sunday October 25th. Full details on the pack will be available in a detailed preview article on IGN on Tuesday October 20th, so watch for that one.

Keep watching the website for more details!"

Geschreven door submitter Zetsumei.

Nog geen definitief akkoord Opel

Het definitieve overnameakkoord over Opel tussen autogigant General Motors en het Canadese Magna heeft vertraging opgelopen. Volgens vakbonden moeten eerst nog verscheidene kwesties uit de weg geholpen worden, waaronder een conflict met de vakbonden over banenreducties.

De ondertekening van de overeenkomst stond voor vandaag op de agenda. "Alles wat we nu weten is dat er waarschijnlijk geen handtekeningen zullen worden gezet. Voor vrijdag staat een nieuwe vergadering gepland", zei een vakbondsleider tegenover persbureau AFP.

Eerder deze week meldden verscheidene media dat Magna dicht bij een akkoord was met de ondernemingsraad van Opel over een besparing van 265 miljoen euro op de loonkosten van het personeel. In ruil daarvoor zouden de werknemers van Opel samen een belang van 10 procent in het nieuwe bedrijf krijgen.

Extra militairen naar Afghanistan

Tussen de tienduizend en 15.000 extra militairen zijn nodig om de veiligheid te garanderen in het onrustige zuiden van Afghanistan. Dat heeft de Nederlandse legercommandant Mart de Kruif in Afghanistan gezegd.

De benodigde extra manschappen, ten minste twee brigades, moeten bestaan uit zowel gevechtseenheden als ondersteunend personeel, zei De Kruif,. De generaal voert momenteel het bevel over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Kamer neemt antikraakwet aan

De Tweede Kamer heeft de antikraakwet van CDA, VVD en ChristenUnie aangenomen. Meteen toen dat duidelijk werd, brak er een enorm tumult los op de publieke tribune. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet schorste de vergadering.

De PVV hielp het voorstel voor een kraakverbod aan een meerderheid. De fractie toonde zich vorige week al voorstander, maar maakte gisteravond nog een voorbehoud. Bepaalde amendementen moesten worden afgewezen. Vandaag kon de partij zich dan toch vinden in wat ze ziet als een 'grote overwinning voor het eigendomsrecht'.

De partij was tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, nog ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen. De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.

Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld is verdubbeld tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.

  (foto: ANP)

Galliani: "Beckham na winterstop bij AC Milan"

David Beckham speelt na de winterstop weer voor AC Milan. Dat zijn de woorden van Adriano Galliani, vice-voorzitter van de Italiaanse club. De middenvelder zou voor de rest van het seizoen op huurbasis voor de ploeg uit de Serie A gaan spelen.

"David Beckham keert in januari op huurbasis terug bij Milan. Die deal is inmiddels beklonken," liet Galliani aan Sky Sport Italia weten.

Eerder dit jaar kwam Beckham ook al op huurbasis voor AC Milan uit. De Brit hoopt zich met deze tijdelijke overstap in de kijker te spelen bij Fabio Capello, de bondscoach van Engeland. Op die manier wil hij een plekje in de selectie voor het WK voetbal bemachtigen.

Big Ben komt met Wii-fiets

Rustig zittend gamen is er niet meer bij tegenwoordig. Er wordt van je verwacht dat je met je armen heen en weer zwiept, met je voeten druk op een balanceboard beweegt en voor Wario Ware mag je een Wiimote op je hoofd houden en dan allerlei wilde bewegingen uitvoeren. Voor deze categorie komt Big Ben nu met een gloednieuwe toevoeging genaamd Cyberbike Cycling Sports. Het spel wordt geleverd inclusief hometrainer waarmee je tijdens het spelen de kilo's eraf kunt fietsen. Naast gewoon fietsen kun je in het spel ook waterfietsen en andere voertuigen voortbewegen op eigen kracht.

Het spel verschijnt in januari 2010 voor de Nintendo Wii. Hoeveel geld je ervoor neer zal moeten leggen is nog onbekend.

'17-jarige in de basis bij Feyenoord'

Mario Been ondervindt, in aanloop naar het duel met Sparta Rotterdam, wat personele problemen. Vooral de rechtsback-positie baart de oefenmeester zorgen.

Normaal gesproken is Dani Fernández de aangewezen persoon voor de eerdergenoemde positie. De verdediger zit echter in de lappenmand, wegens een blessure aan zijn knie. Ook zijn vervanger, Kelvin Leerdam, is niet fit. De laatste weken kampt hij namelijk met pijntjes aan zijn lies.

Mocht Leerdam niet in actie komen, dan doet Been zeer waarschijnlijk een beroep op de 17-jarige Stefan de Vrij. Hij is de enige rechtsback, die momenteel beschikbaar is. Daarnaast heeft de medische staf van de Rotterdammers hem fit verklaard.

Medische ingreep voor Van Beukering

De Graafschap heeft vooralsnog niet erg kunnen genieten van Jhon van Beukering. De aanvaller, die dit seizoen door De Superboeren van NEC wordt gehuurd, moet nu zelfs onder het mes.

De bonkige spits scoorde tot nog toe pas eenmaal in het seizoen 2009/2010, maar moest vanwege een knieblessure ook even toekijken. Van Beukering had last van een cyste in zijn knieholte, waar hij nu aan geopereerd gaat worden.

Van Beukering trachtte om door te spelen met het euvel om zodoende fit te geraken, maar in plaats daarvan werd de pijn heviger. Door de noodzakelijke operatie staat de spits enkele weken buitenspel.

"We hebben enkele weken geleden geprobeerd om de hinder van de cyste te verminderen, maar de pijn bleef. Ik kon nooit voor de volle 100% gaan. Een operatie is dan de volgende stap. Ik wil graag weer helemaal fit worden en daar ga ik alles aan doen", aldus Van Beukering op de clubsite.

'FC Twente mist Tioté en Vujicevic tegen AZ'

FC Twente kan komend weekend, in de topper tegen AZ, mogelijk niet over Cheikh Ismael Tioté en Dario Vujicevic beschikken. De middenvelders zijn beide nog geblesseerd en trainden vandaag apart van de groep.

Jeroen Heubach zal het treffen met AZ zeker missen. De verdediger van de ploeg uit Enschede is nog altijd herstellende van een gescheurde spier. Ook hier werkte vandaag een individueel programma af.

Kinderen hadden seks in jeugdinstelling

Instelling voor jeugdzorg Commujon in Almelo had te laat door dat minderjarige jongeren in een leefgroep seksueel contact met elkaar hadden. Dat maakte de instelling vandaag bekend.

In september werd ontdekt dat vijftien kinderen tussen de 7 en 11 jaar in twee leefgroepen gedurende een half jaar grensoverschrijdend seksueel gedrag hadden vertoond. Volgens een woordvoerder van Commujon varieerde het gedrag van zoenen tot seks met elkaar.

Naar aanleiding van die bevindingen liet Commujon een onafhankelijk rapport opstellen. De conclusies van de onderzoekers zijn vandaag gepresenteerd. De onderzoekers vonden geen aanwijzingen van dwang, misbruik of enige betrokkenheid van volwassenen.

Forlan: "Het is nog niet beslist"

In de wedstrijd, die alles of niets was, verloor Uruguay woensdag van Argentinië (0-1). De Argentijnen plaatsten zich rechtstreeks voor het WK en spits Diego Forlan van Uruguay mag Chili dankbaar zijn dat het de sportieve plicht deed tegen Ecuador (1-0).

Forlan kijkt echter alweer vooruit naar de volgende wedstrijd; de laatste strohalm voor de Uruguayanen. "Nog niets is beslist, we hebben ons lot in eigen hand," zegt hij in Uruguayaanse media. Zijn land eindigt als vijfde in de Zuid-Amerikaanse poule en moet strijden met Costa Rica om een WK-ticket.

"Het is geen schande om te verliezen van Argentinië. Nu is het zaak om ons te herpakken. We hebben al vaker in deze situatie gezeten."

Uruguay nam in 2002 voor het laatst deel aan het WK, destijds na een gewonnen play-off tegen Australië. De play-offs tegen Costa Rica zullen 14 en 18 november plaatsvinden.

'Uitstel van rechter voor DSB uitzonderlijk'

Het uitstel dat de rechtbank DSB Bank heeft gegeven om te kijken of een overname van de bank nog een optie is, is vrij uitzonderlijk. "Blijkbaar zijn er nog kansen die uitgezocht moeten worden, maar het is hoogst twijfelachtig dat DSB nog te redden valt", zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Universiteit van Nyenrode.

Volgens hem is een overname van DSB in zijn geheel 'voor alle partijen beter', maar de kans hierop acht hij dus uiterst klein. Een faillissement betekent 'een drama' voor de klanten, het personeel en de bank.

De Amsterdamse rechtbank gaf DSB vandaag nog tot vrijdag 12.00 uur de tijd om te laten weten of een overname van heel de bank nog een mogelijkheid is.

Red Bull: "Cosworth is een alternatief"

Red Bull lijkt voor volgend jaar genoegen te moeten nemen met Cosworth-motoren. De Oostenrijkse renstal had Mercedes als eerste keuze op het oog, maar McLaren staat die samenwerking in de weg. Verder wil Red Bull niet verder met de huidge Renault motoren, waardoor Cosworth als één van de weinige keuzes overblijft.

De herintredende motorenleverancier voorziet de nieuwe teams US F1, Campos Meta Team, Manor Grand Prix en Lotus F1 Racing van krachtbronnen in 2010. Ook Williams heeft belangstelling. Helmut Marko, technisch adviseur bij Red Bull, stelde in Auto Motor und Sport: "Cosworth is een alternatief waar wij naar kijken."

Momenteel rijdt Red Bull met motoren van Renault. Titelkandidaat Sébastian Vettel heeft al diverse last gehad van deze krachtbronnen.

'VDB wellicht dood door geweldsdelict'

Volgens de Senegalese doctor Isidor Boye is er tijdens de autopsie geen alcohol aangetroffen in het lichaam van Frank Vandenbroucke. De renner, die maandag dood werd aangetroffen op zijn kamer, is vermoedelijk zelfs door een geweldsdelict om het leven gekomen.

In eerste instantie werd aangenomen dat VDB door een longembolie om het leven was gekomen. Dit na een avondje stappen. De verklaring van Boye weerlegt de geruchten dat de Belg teveel had gedronken. Verder gaf Boye ook aan dat hij niet over voldoende middelen beschikt om de doodsoorzaak grondig te kunnen onderzoeken. Het toxicologisch onderzoek wordt daarom voortgezet in Europa.

Boye zei ook dat het onderzoek diverse letsels aan het licht hebben gebracht die de dood van Vandenbroucke kunnen verklaren. Details daarover wilde hij niet kwijt.

Ingeslikte nagel wordt man bijna fataal

De 27-jarige Xiao Lu uit het zuid-Chinese Putian heeft mazzel dat hij zijn bizarre ongeluk nog kan navertellen. De Chinees heeft namelijk onlangs een nagel in zijn keel gekregen.

Lu, stoffeerder van beroep, had een tweeënhalve centimeter grote spijker tijdens het vloeren leggen eventjes tussen zijn tanden bewaard. Toen een van zijn collega's hem een mop vertelde, rolde hij over de vloer van het lachen, maar was die nagel even vergeten.

Hij slikte het gevaarte per ongeluk in, en greep naar zijn gereedschapskist om deze weer uit zijn keel te vissen. Het enige wat hij hiermee bereikte, was dat het ding nog verder zijn lichaam in schoot.

Uiteindelijk moest een ziekenhuisarts eraan te pas komen om de nagel uit zijn lichaam te verwijderen. "Het was een centimeter verwijderd van zijn luchtpijp", verklaarde dokter Han Guan. "Als de nagel zijn luchtpijp had doorboord, had hij het niet overleefd."

Teennagel
Denk erom, kluif nooit je nagels af!

Vatanen weerlegt beschuldigingen Todt

Jean Todt en Ari Vatanen doen er alles aan om later deze maand de nieuwe president van de FIA te worden. Todt beschuldigde de Fin een vies spelletje te spelen. De rallykampioen stelt in een brief echter dat hij de zwakke plekken van de FIA heeft aangetoond.

Todt zei dat Vatanen in zijn campagne mensen persoonlijk aan te vallen in plaats inhoudelijk zijn campagne te voeren. "Onze campagne draait om teamwerk," zei Todt in een brief. "We hebben altijd het belang van samenwerking tussen de verschillende bonden benadrukt. Onze opponent daarentegen is kennelijk uit op verdeeldheid. De negatieve toon van zijn campagne zet de eenheid van de FIA onder druk."

Vatanen schetst een heel ander beeld van de situatie. "Veel mensen hebben contact met mij opgenomen en mij gevraagd wat het spelen van een vuil spelletje precies inhoudt. Mijn antwoord daarop is simpel: als ik over verandering, democratie en transparantie spreek, wordt dat kennelijk als een persoonlijke aanval gezien op de betrokkenen binnen de FIA."

"Je zou het (de beschuldigingen, red.) kunnen zien als een ouderwetse tactiek, maar het blijft mij verbazen," zei Vatanen die het imago wil herstellen mocht hij op 23 oktober gekozen worden.

De erfenis

Vier jaar geleden overleed mijn moeder. Na haar scheiding had ze twintig jaar alleen en sober geleefd. In haar huuretage zat ze vaak wat verward op haar vergeelde leatherlook bank aan een oude salontafel sigaretjes te roken. Haar enige trots: een antieke, donkerbruine, houten secretaire, met bewerkte poten en laden met koperen beslag. Maar wie moest dit bureau erven? Er was geen testament, één kastje en er waren vier dochters. 

Thai maken zich zorgen om koning Bhumibol

Vrijwel alle 65 miljoen inwoners van Thailand maken zich deze dagen zorgen om de gezondheidstoestand van hun koning, de 81-jarige Bhumibol Adulyadej. Hij ligt al 26 dagen in het ziekenhuis en zou inmiddels aan de beterende hand zijn, nadat hij eerder kampte met griep, vermoeidheid en gebrekkige eetlust.

De onzekerheid leidde vandaag opnieuw tot zware verliezen op de aandelenbeurs in de hoofdstad Bangkok. Investeerders verkochten voor de tweede dag op rij en masse aandelen. Een geruststellende verklaring van het Thaise equivalent van de Rijksvoorlichtingsdienst over de gezondheid van de langst regerende monarch op aarde had nauwelijks een dempend effect op de verkoopwoede. De koers van de munteenheid baht is ook fors gedaald in de afgelopen weken.

Bhumibol is uitermate populair in Thailand. Veel mensen beschouwen hem als een halfgod en symbool van de eenheid van de natie Dat geldt nog lang niet voor zijn 57-jarige zoon, kroonprins Vajiralongkorn.

zorgen om koning Bhumibol  (foto: ANP)

Jie en Meulendijks naar kwartfinale Dutch open

De Nederlandse badmintonsters zijn goed op dreef bij het Dutch Open in Almere. Yao Jie, Patty Stolzenbach en Judith Meulendijks hebben zich geplaatst voor de kwartfinales in het toernooi.

Jie rekende af met de Tsjechische Kristina Ludikova. Het werd 21-14 en 21-14. Heel wat lastiger had Meulendijks het in de eerste game. Zij wist deze met 21-17 te winnen. Daarna was de Deense Camilla Sorensen in de tweede partij geen partij meer: 21-3. Stolzenbach nam het op tegen de Belgische Lianne Tan. Het werd in Almere 21-17 en 21-13.

Klien met drie teams in gesprek

Christian Klien zegt met drie teams in gesprek te zijn over een stoeltje voor volgend seizoen. De Oostenrijker zegt concrete gesprekken te voeren, maar waakt voor een te snelle beslissing.

Klien is nu testrijder bij BMW Sauber, maar wil nu weer gaan racen. "We onderhandelen permanent met die drie, maar het is nog veel te vroeg om het over details te hebben. De gesprekken zijn wel zo uitgebreid dat ik kan zeggen dat ze serieus geïnteresseerd zijn om mij in 2010 te laten racen."

Eén van die drie teams zou Qadbak, het huidige BMW, zijn. Deze renstal moet dan wel een plekje nog op de grid krijgen voor 2010. "Ik heb een contract met het team en ik geloof er heilig in dat het in 2010 zal racen. Het is een logische en aantrekkelijke optie voor mij."

"Een goed perspectief voor de toekomst vind ik belangrijker dan een snel contract, dat misschien al snel een doodlopende weg blijkt te zijn. Ik ben pas 26 en heb zeker nog wat jaartjes te gaan in de Formule 1," zei de Oostenrijker die wacht totdat het spel op de wagen gaat. "Eerst moeten de topteams hun coureurs bekendmaken. Om preciezer te zijn: het spel begint pas echt als de toekomst van Kimi Räikkönen zeker is."

Boris Becker: geen seks in de bezemkast

De bezemkastaffaire. Het is bijna een gevleugelde uitdrukking geworden. Boris Becker had seks in een bezemkast en verwekte zo een buitenechtelijk kind. Na jaren bestrijdt de voormalige tennisprof het verhaal. Hij heeft in het Londense restaurant Nobu geen seks in de bezemkast gehad, maar op een trap tussen twee toiletten.

Dit zegt Becker (41) in een interview met de Britse zender ITV, dat overmorgen wordt uitgezonden. Becker laat in het tv-interview weten zijn slippertje met model Angela Ermakova erg te betreuren. Hij voelde zich bovendien zeer schuldig dat hij zijn toenmalige vrouw Barbara had bedrogen en schaamde zich er diep voor. Een vaderschapstest bevestigde in 2001 dat Anna Ermakova inderdaad zijn dochter is, wat leidde tot een echtscheiding. Becker beklemtoont in het interview dat hij zijn dochter nog steeds erg liefheeft.

geen seks in de bezemkast  (foto: ANP)

1,5 jaar cel voor Brit die peuter sigaret gaf

Een Britse man is vandaag tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld, omdat hij een 3-jarig kind dwong een sigaret te roken. Een 14-jarige moest het incident filmen met een mobiele telefoon.

Op het filmpje, dat in februari is gemaakt, is op de achtergrond de hard lachende 31-jarige man te horen. Ook zegt iemand: "Ze rookt hem zelf op." Een 16-jarige getuige meldde het incident aan de politie.

In de rechtbank van Newcastle zei de getuige dat het kind na het roken van de sigaret om nog een peuk vroeg. De man zou gezegd hebben dat ze al genoeg had gehad. Toen het kind begon te huilen gaf hij haar nog een sigaret. "Ze inhaleerde en alles. Het leek alsof ze al eerder had gerookt."

"Je dacht dat het leuk was om haar sigaretten te laten roken en er een filmpje van te maken", zei de rechter vandaag. "Ik denk dat je je nu realiseert dat dit helemaal niet grappig was."

Française vist naast sperma overleden man

Een Franse vrouw krijgt niet de beschikking over sperma van haar overleden man om zichzelf kunstmatig te laten bevruchten. Dat bepaalde een rechtbank in de stad Rennes vandaag.

De 39-jarige Fabienne Justel is sinds juni 2008 weduwe. Haar man overleed aan kanker, drie maanden nadat het stel was getrouwd. De wet in Frankrijk staat inseminatie via zaad van een dode persoon niet toe.

Justel overweegt naar het buitenland te gaan om alsnog zwanger te worden van haar overleden echtgenoot. Ze zei bedroefd te zijn over de uitspraak van de rechter, maar was niet echt verrast. "Ik had geen illusies", aldus de vrouw. "Maar ik wil weer de beschikking krijgen over het sperma van mijn man. Ik heb geen tijd te verliezen."

Het echtpaar besloot zaad naar een spermabank te brengen toen de man ontdekte dat hij leed aan een terminale vorm van kanker. "Voor ons was het krijgen van een kind de droom van ons leven", aldus Justel, die overigens al drie kinderen heeft uit een vorig huwelijk.

Gilbert winnaar Giro del Piemonte

Philippe Gilbert heeft alweer zijn topvorm bewezen. De Belg won de afgelopen week al de Coppa Sabatini en Parijs-Tours en won vandaag ook de Giro del Piemonte.

Gilbert versloeg in een sprintje Daniel Moreno en Francesco Gavazzi. Door zijn derde winst in een week kan de Waal nu als één van de topfavorieten worden gezien voor de Ronde van Lombardije, die aanstaande zaterdag wordt verreden.

Kruys twijfelt over langer verblijf in Dordrecht

FC Dordrecht-trainer Gert Kruys twijfelt of hij langer bij de club moet blijven. Dit komt door het aangekondigde vertrek van voorzitter Ad Heijsman.

Heijsman is van plan in de winterstop te stoppen als voorzitter van de Schapenkoppen. Tegenover RTV Rijnmond laat Kruys weten dat dit voor hem een mogelijke reden kan zijn om ook te stoppen bij FC Dordrecht: "Met Marco Boogers en Ad Heijsman heb ik afgesproken dat we de kar met zijn drieën trekken. Als Heijsman stopt zal ik ook mezelf eens gaan beraden over mijn toekomst bij Dordrecht, want ook mijn contract loopt af."

Kruys gaat, voor hij zijn beslissing neemt, eerst nog in gesprek met technisch directeur Boogers en Heijsman. De trainer is bezig aan zijn vierde seizoen bij FC Dordrecht en wordt zeer gewaardeerd vanwege de offensieve speelwijze en het inpassen van jonge, talentvolle spelers.


Nadal, Djokovic door in Shanghai

Rafael Nadal en Novak Djokovic hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het Masterstoernooi in Shanghai. De nummers één en twee van de plaatsingslijst wonnen hun partijen in de derde ronde van het met blessureleed overschaduwde toernooi overtuigend.

Nadal moest het in zijn partij opnemen tegen zijn landgenoot Tommy Robredo. Nadal kreeg alleen in de tweede set een breek tegen, maar wist deze snel onschadelijk te maken. Het werd uiteindelijk 6-1 en 6-4 voor de nummer twee van de wereld. In de kwartfinale ontmoet Nadal de Kroaat Ivan Ljubicic.

De één plaats lager staande Djokovic nam het op tegen de Rainer Schüttler. De Duitser kon geen antwoord vinden op het spel van de Serviër en verloor met 6-4 en 6-2. De volgende tegenstander van Djokovic is de Fransman Gilles Simon (8).

Operatie De Guzman geslaagd

Jonathan De Guzman heeft zijn operatie met succes doorstaan. De Feyenoorder moest geopereerd worden aan zijn meniscus. De speler raakte geblesseerd in het competitieduel met RKC Waalwijk (3-0). De operatie is succesvol verlopen, zo meldt de officiële website van Feyenoord.

De Guzman kwam tot nu toe in actie in alle eredivisieduels van Feyenoord, maar het zou zomaar kunnen dat hij tegen RKC zijn laatste wedstrijd voor de Rotterdammers heeft gespeeld. De revalidatie na de operatie duurt zo'n twee maanden. Het contract van de geboren Canadees loopt echter medio 2010 af. Als Feyenoord nog een transfersom voor De Guzman wil vangen, zal hij in de wintertransferperiode verkocht moeten worden.

Doden door extreem winterweer Polen

Zeker drie inwoners van Polen zijn om het leven gekomen als gevolg van het extreme winterweer. Dat meldden Poolse media vandaag.

De sterfgevallen deden zich voor in het hooggebergte in het uiterste zuiden van het land. Daar kampt de bevolking al twee dagen lang met temperaturen tot ver onder nul en hevige sneeuwval.

Een kwart miljoen Polen zit op het moment nog zonder stroom. Een dag eerder waren dat er nog drie keer zoveel.

In het buurland Tsjechië ontstonden ook problemen met de levering van gas en elektriciteit. In het noordoosten van het land zitten tienduizenden mensen daardoor zonder verwarming en verlichting.

Extreem winterweer eist levens in Polen  (foto: ANP)

Robben alweer terug in training

Bayern München-speler Arjen Robben is op de weg terug na zijn knie-operatie. Zijn herstel loopt voorspoediger dan verwacht.

De voormalig ster van Real Madrid liep een blessure op aan zijn knie in het doelpuntloze gelijkspel tegen Juventus in de Champions League op 30 september. Hij moest een operatie ondergaan om te genezen.

Bayern München verwachtte dat de Nederlands international maanden uitgeschakeld zou zijn. Volgens berichtgeving in het Duitse Bild is Robben echter alweer in training. De aanvaller heeft naar verluidt woensdag al een individuele training met bal afgerond.

De 25-jarige zal niet wedstrijdfit zijn dit weekend, maar er wordt verwacht dat Robben volgende week terugkeert bij de groepstraining. De vroegst haalbare wedstrijd voor Robben is de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt op 24 oktober.

Twee jaar schorsing voor Uhmann

De Duitse beachvolleyballer Stefan Uhmann is door de Duitse volleybalbond voor twee jaar geschorst. Uhmann werd in juli tijdens een nationaal toernooi in Zinnnowitz betrapt op het gebruik van marihuana.

De meest aansprekende resultaat van Uhmann behaalde hij in 2008 samen met zijn partner Kay Matysik. Tijdens het Europees kampioenschap behaalden ze de zilveren medaille. In de finale werd toen verloren van het Nederlandse koppel Reinder Nummerdor en Richard Schuil.

Goldman Sachs presteert boven verwachting

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht. Het nettoresultaat kwam uit op 3,19 miljard dollar tegen 845 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De winst per aandeel viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De bank haalde meer winst bij de handel in aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen dankzij het herstel op de financiële markten. "Hoewel de wereld nog steeds serieuze economische uitdagingen kent, zien we verbeterde omstandigheden en bewijs van stabilisatie en zelfs groei in een aantal sectoren", aldus topman Lloyd Blankfein.

De inkomsten kwamen uit op 12,4 miljard dollar, terwijl op 11 miljard dollar werd gerekend. Bij de zakenbankdivisie namen de baten echter met 31 procent af tot 899 miljoen dollar. Dat komt omdat er minder fusies en overnames waren voor Goldman Sachs om te adviseren en te begeleiden.

Goldman Sachs is van plan aan het einde van dit jaar meer dan 20 miljard dollar aan bonussen uit te keren. De bank heeft afgelopen zomer de staatssteun van 10 miljard dollar volledig terugbetaald aan de overheid.

In de elektronische handel voorbeurs stond het aandeel Goldman Sachs 3 procent in de min. Analisten vrezen dat de hoge handelswinsten niet kunnen voortduren en sommige analisten hadden nog betere cijfers verwacht.

Woensdag kwam branchegenoot JPMorgan Chase eveneens met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Citigroup maakte donderdag over het derde kwartaal echter een verlies bekend van 3,2 miljard dollar.

Goldman Sachs presteert boven verwachting

Afpersers loterijwinnaars aangehouden

In totaal acht mensen zijn aangehouden omdat ze ervan verdacht worden een familie uit Hellevoetsluis te hebben afgeperst. De laatste werd vandaag gearresteerd. De familie had een grote geldprijs gewonnen bij de Lotto en was daarna gevraagd of ze mee wilden werken aan publiciteit over hun winst. In de media verschenen vervolgens enkele artikelen over de familie.

Dat bracht een groep van acht verdachten op het idee het gezin af te persen. De zeven mannen en één vrouw stuurden dreigbrieven en beschoten de nieuwe auto van het gezin. De eerste verdachte werd eind september aangehouden, de laatste vanmorgen. Twee mensen zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld, hun rol in de zaak was te klein om vast te blijven zitten. Zij blijven wel verdacht. De rest moet zich op 16 december voor de rechter verantwoorden.

Geert Wilders mag Groot-Brittannië in

De Britse autoriteiten zullen Geert Wilders niet belemmeren om het land te bezoeken als hij morgen naar Londen afreist voor een persconferentie met de Britse lord Pearson of Rannoch, die hem in februari uitnodigde om zijn film Fitna in het Hogerhuis te laten zien.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei vandaag dat het 'voor deze gelegenheid niet gezind is' om de Nederlandse politicus de toegang tot het land te weigeren. "Het is duidelijk dat de verklaringen van meneer Wilders en zijn gedrag tijdens dit bezoek onvermijdelijk invloed hebben op enige toekomstige beslissingen om hem toe te laten", aldus een verklaring van het ministerie.

Het departement herhaalde 'teleurgesteld' te zijn in de beslissing van de rechter eerder deze week dat de PVV-leider onterecht de toegang tot het land was geweigerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt vast aan de juistheid van haar beslissing en 'neigt' om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing. Daarover neemt het volgende week een definitieve beslissing.

Geert Wilders mag Groot-Brittannië in  (foto: ANP)

Uitvak NAC nog zo slecht niet

Onlangs is er veel onvrede geweest bij de Feyenoordsupporters over het uitvak in het stadion van NAC Breda. Het Rat Verlegh-stadion had een verbouwing ondergaan en hierdoor was het zicht vanuit het bezoekersvak erg matig.

Toch blijken er nog belabberde uitvakken te bestaan. Mocht Feyenoord ooit moeten afreizen voor een Europees duel tegen het Poolse Znicz Pruszków dan zijn wij zo vrij om alvast maar een negatief reisadvies af te kondigen. Het bezoekersvak bij de Poolse eerste-divisionist bestaat uit vier parkeerplaatsen en een aantal hekken.

Voor foto's kun je hier, hier en hier kijken.

Bedenker www: 'sorry voor //'

De bedenker van het world wide web, Sir Tim Berners-Lee, heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruik van de '//' in een internetadres. "Eigenlijk zijn ze onnodig", aldus Sir Tim.
 
De 'slashes' zijn jarenlang voor menig internetgebruiker een doorn in het oog. Berners-Lee vindt dat hij er niet bij stil had gestaan dat de schuine streepjes in het adres 'zo veel moeilijkheden' zouden geven. Destijds "leek het hem een goed idee", verklaarde Sir Tim tijdens een symposium in Washington over de toekomst van technologie, maar achteraf "hadden de slashes in de url's gemakkelijk weggelaten kunnen worden"

Internet Explorer en ook andere browsers vullen de twee schuine streepjes automatisch in wanneer je begint met 'www'. Tevens vindt Berners-Lee het een verspilling van de extra printerinkt die door de overbodige twee streepjes gebruikt moet worden. 

Met dank aan Aether voor de submit!

'Provisies van 80% heel normaal'

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat provisies van 80 procent, zoals DSB Bank deed, doodnormaal zijn in de gehele financiële sector. Het gaat volgens de AFM om provisies op koopsommen voor overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Volgens het onderzoek blijkt dat "het gros van de aan de adviseurs of bemiddelaars betaalde provisies rond de 80 procent krijgt". Ook bij verzekeringen van hypotheken "loopt de provisie op tot 71 procent van de koopsom. Het gemiddelde ligt rond 42 procent".

Eind september zei minister Wouter Bos van Financiën 'niet vrolijk' te worden van de verkooppraktijken van DSB Bank. Hij noemde provisies van 80 of 90 procent 'totaal idioot'. Vanaf 1 januari volgend jaar zullen klanten voortaan geïnformeerd worden over de kosten. De Tweede Kamer wil strengere maatregelen zien van Bos.

Mogelijk geen Redoute in L-B-L

De scherprechter van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik zal volgend jaar mogelijk ontbreken. De Redoute, 1,7 kilometer lang aan negen procent, zal volgens de Waalse televisiezenderRTBF ten tijde van de race dicht zijn vanwege wegwerkzaamheden.

Naast de Redoute zullen ook de Cote de Wanne en de Cote de Stokeu niet terug te zien zijn in La Doyenne. Dit jaar werd de heuvelklassieker gewonnen door de Luxemburger Andy Schleck.

'Chatter laat vaak geslachtsdeel zien'

Meer dan een derde van de videochatters laten tijdens het chatten hun geslachtsdelen zien. Dat blijkt uit onderzoek van videochatsite Solomio.

Als het op videochatten aankomt wil de meerderheid (54 procent) een mooie gesprekspartner van het andere geslacht. Het meest geliefde chatonderwerp is, hoe kan het ook anders: seks! Bij een op de vijf bezoekers van de chatsite komt het ook aan op reallife seks.

De gebruikers van de chatsite menen wel dat videochatten veilger is dan gewoon chatten zonder webcam. 86 procent van de bezoekers geeft dat aan. Volgens Keith Bakker van jeugdkliniek Smith & Jones zijn de cijfers makkelijk te verklaren: “Bij videochatten weet je wie je tegenover je hebt zitten. Je kunt je niet anders voordoen dan je bent. Bovendien kun je minder snel opgaan in de anonimiteit, omdat er toch meer te maken hebt met sociale controle dan bij bijvoorbeeld de reguliere chatrooms.”

Solomio, die 23 procent groeide ten opzichte van vorig jaar, wil er wel op blijven toezien dat het webcammen en chatten niet wordt misbruikt. Zo willen ze een webcametiquette opstellen. Hieronder moeten zaken als schelden en stalken vallen maar ook te jong webcammen en chatten.Een webcam liegt nooit.

Scheringa ontsloeg Frank de Grave

Oud-minister Frank de Grave (VVD) is in mei na twee maanden dienst ontslagen bij DSB Bank. Indertijd werd gezegd dat De Grave zo snel vertrok bij DSB, omdat er 'onvoldoende match' in de persoonlijke verhoudingen was.

Nu blijkt echter dat De Grave, die in maart als financieel directeur aangesteld werd, zich doodgeschrokken was waarop de boekhouding van DSB in elkaar zat. Nadat De Grave hier vragen over begon te stellen werd hij door DSB-topman Dirk Scheringa persoonlijk de laan uitgestuurd.

De Grave was onder andere kritisch over alle miljoenen die wegvloeiden naar projecten in de sport en de kunst, zoals dat van voetbalclub AZ en het museum van Scheringa. Volgens de oud-minister kon het bedrijf dat vanwege de aangescherpte solvabiliteitsregels niet maken.

De Grave heeft daarna De Nederlandsche Bank (DNB) ingelicht over de dubieuze gang van zaken bij DSB.

Naar aanleiding van dat ontslag wordt Scheringa op ons weblog een wolf in schaapskleren genoemd. Praat mee!

De Grave schrok van de DSB-boekhouding, werd vervolgens ontslagen

'De Jongh ploegleider bij Team Sky'

Steven de Jongh rijdt vandaag met de Ronde van Piermonte zijn laatste wedstrijd als profwielrenner. De 36-jarige wielrenner zal niet verdwijnen uit de wielersport, want volgens Het Nieuwsblad zal De Jongh volgend jaar ploegleider worden bij Team Sky.

De Jongh heeft zijn handtekening nog niet gezet, maar volgens de Belgische krant zal dit een kwestie van tijd zijn. De Jongh kwam als profrenner uit voor TVM, Rabobank en Quick Step en won in zijn carrière onder meer tweemaal Kuurne-Brussel-Kuurne.

[upd] Scheringa: 60% kans op redding

De rechtbank in Amsterdam komt vanochtend rond half tien met een schriftelijke uitspraak over DSB. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank gisteravond laat laten weten.

De rechtbank buigt zich over een mogelijk faillissement van de bank van Dirk Scheringa.

Update 11:55
De rechtbank heeft Scheringa tot morgenmiddag 12 uur de tijd gegeven, een koper voor zijn bank te vinden. Lukt dat niet, dan is de DSB-bank vanaf dat moment failliet.

Update 14:48
Er is 60 procent kans dat DSB Bank wordt gered. Dat zei Dirk Scheringa vandaag. "Er is nu veel meer hoop dan zondag, we kunnen nu in alle rust onderhandelen. Wij zien een oplossing, nu moeten we ervoor zorgen dat anderen die ook gaan zien", aldus Scheringa. "Ik heb goede hoop dat we eruit gaan komen."

Volgens Scheringa ziet de situatie er nu anders uit dan zondag, omdat het risico op claims tegen DSB lager is dan toen werd gedacht. "Alles is nu beter doorgerekend", aldus Scheringa.

De oprichter van DSB verklaarde bereid te zijn om op te stappen als het nodig is tot een overeenkomst te komen. Volgens Scheringa is het theoretisch mogelijk dat DSB door een buitenlandse bank wordt overgenomen.

Lees in deze column de ongezouten mening van FOK!columnist Driek Oplopers over Dirk Scheringa.

DSB-vonnis rechtbank vandaag om 09.30 uur (foto: ANP)

Reorganisatie PvdA kost half miljoen

Het afgelopen half jaar heeft de reorganisatie van de Partij van de Arbeid (PvdA) van politiek leider Wouter Bos bijna een half miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de door Ernst & Young goedgekeurde jaarrekening die het gratis dagblad DePers heeft opgevraagd.

Aan reorganisatie van het partijbureau besteedde de PvdA 430.000 euro. De salarissen en sociale lasten van de voorzitter, algemeen directeur en het bestuurssecretariaat bedroegen ook nog bijna 100.000 euro meer dan gebruikelijk. Hierdoor bedragen de totale organisatiekosten van de PvdA dit jaar 1,5 miljoen euro, wat ruim een half miljoen euro hoger is dan oorspronkelijk was begroot.

Om de kloof tussen rijk en arm groter te maken ging bijna 250.000 euro daarvan naar het nobele externe organisatieadviesbureau Bosman & Vos. Het Rijswijkse bureau nam de organisatie van de PvdA een jaar lang op de schop. Resultaat: zowel het aantal managers als het aantal afdelingen ging terug van tien naar drie.

Penningmeester van het landelijk PvdA-bestuur Bouke Arends legt de hoge kosten uit: "De inhuur van een consultant kost toch al snel minstens 100 à 150 euro per uur." De expertise om de reorganisatie in eigen huis door te voeren was volgens de penningmeester niet aanwezig. Op het partijbureau werken zestig personen. In totaal gaf de PvdA dit jaar 230.000 euro meer uit dan er binnen kwam.

De reorganisatie van de sociaal-democratische partij lijkt echter steeds meer zijn vruchten af te werpen: de PvdA zou volgens recente peilingen nog tussen de 13 en 20 zetels in de Tweede Kamer halen, van de oorspronkelijke 33 zetels.

In onze columnserie Plat Haags wordt korte metten gemaakt met de PvdA!

"De inhuur van een consultant kost toch al snel
minstens 100 à 150 euro per uur"

McLaren: "Meer spektakel bij pitstops in 2010"

De hoofdingenieur van McLaren Paddy Lowe verwacht dat de pitstops in de Formule 1 volgend jaar voor veel spektakel zullen gaan zorgen. Tijdens de stops mag er niet bijgetankt worden, maar alleen razendsnel van banden gewisseld.

"Ik kijk erg uit naar de pitstops van volgend jaar. Sinds 1993, toen het bijtanken werd ingevoerd, zijn de pitstops een stuk minder spectaculair. Daarvoor was het best fascinerend om de rivaliteit tussen de teams te zien bij de bandenwissels. Dat krijgen we volgend jaar weer," zei Lowe vanuit Brazilië.

"De concurrentie in de Formule 1 is nu alleen nog feller, dus ik denk dat we razendsnelle pitstops gaan zien. De monteurs zullen een groter aandeel krijgen in het raceresultaat en dat lijkt me een goede ontwikkeling. Op dit moment is het hun taak om niets fout te doen. Volgend jaar is het zaak om geen fouten te maken én zo snel mogelijk te zijn."

De coureurs moeten volgend jaar net als dit seizoen beide compounds banden gebruiken. Hierdoor moeten ze minimaal één keer per race binnen gaan komen.

Baby overleeft botsing met trein

Een baby heeft vanmiddag op miraculeuze wijze een ontmoeting met een trein overleefd. Het zes maanden oude kind werd geramd door een rijdende trein op een station in het Australische Melbourne. Het enige dat het kind aan het avontuur heeft overgehouden is slechts een bult op zijn hoofd.

De baby lag in de kinderwagen toen deze ineens midden op het spoor viel. De kinderwagen werd geramd door een aanstormende trein en dertig meter meegesleurd. Ambulancebroeders, die ter plekke eerste hulp verleenden, omschreven de verwondingen van het kind als "wonderbaarlijk". De zwaarste verwonding bleek namelijk een flinke bult te zijn.

Het kind werd alsnog met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Na een korte behandeling is de baby nu al weer thuis. 

PVV en Verdonk: parlementaire enquête DSB

Oppositiepartij PVV en het Tweede Kamerlid Rita Verdonk willen een parlementaire enquête naar de neergang van DSB Bank. Ze willen dat precies duidelijk wordt hoe het heeft kunnen misgaan met de bank en de rol van de toezichthouders daarbij. Dat bleek vandaag tijdens het Kamerdebat over DSB met minister Wouter Bos (Financiën).

Verdonk zei het helemaal gehad te hebben met president Nout Wellink van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). "Weg ermee", aldus Verdonk.

GroenLinks wil dat de situatie rond DSB meegenomen wordt in het al lopende parlementair onderzoek naar de kredietcrisis, om dat vervolgens op te tuigen tot een enquête. Het voordeel van een parlementaire enquête is dat getuigen onder ede kunnen worden gehoord.

PVV en Verdonk hebben deze column van afgelopen maandag dus goed gelezen!


PVV en Verdonk: parlementaire enquête DSB  (foto: ANP)

Pc-verkoop onverwacht gestegen

De wereldwijde verkoop van computers is in het derde kwartaal gestegen. In totaal werden 80,9 miljoen pc's verkocht, 0,5 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. Dat heeft onderzoeksbureau Gartner vandaag bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers.

Gartner ging uit van een verkoopdaling van ruim 5 procent. Nu blijkt dat consumenten de markt overeind hebben gehouden. Zij kochten volop zogenoemde netbooks, goedkope mini-computers die vooral dienen voor internetgebruik.

In Azië werden de beste zaken gedaan, maar ook in Verenigde Staten groeide de verkoop na drie kwartalen met een lagere afzet. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika zakte de verkoop nog met ruim 10 procent in.

Marktleider is nog steeds Hewlett-Packard met een marktaandeel van 19,9 procent. Opvallend is dat Acer hard blijft oprukken. Het Taiwanese concern heeft 15,4 procent van de totale markt in handen en heeft inmiddels Dell afgelost als 's werelds op een na grootste computerleverancier.

Pc-verkoop onverwacht gestegen  (foto: ANP)

Aboutaleb leidt groep die overvallen bestrijdt

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is benoemd tot voorzitter van een werkgroep van politie, justitie en bedrijfsleven, die ervoor moet zorgen dat het aantal overvallen op winkels en horecagelegenheden afneemt. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft de zogeheten Taskforce Overvallen vandaag ingesteld.

Hij had de werkgroep eerder dit jaar aangekondigd, nadat uit politiecijfers bleek dat het aantal overvallen sinds 2007 weer toeneemt. De minister wil dat deze vorm van criminaliteit eind volgend jaar met minimaal 20 procent is afgenomen ten opzichte van 2008. Dat betekent een daling van het aantal overvallen van 2395 naar 1900, dus bijna 500 overvallen minder.

Aboutaleb leidt groep die overvallen bestrijdt  (foto: ANP)

Bacteriën blokkeren ziektes met grijparmpjes

Bacteriën die in probiotische yoghurtdrankjes zitten, blokkeren ziekteverwekkers door zich met grijparmpjes aan de darmwand te hechten. Wetenschappers van de Universiteit Wageningen kwamen samen met een groep internationale onderzoekers tot deze ontdekking, zo maakte een woordvoerder van de universiteit vandaag bekend.

Het is al langer bekend dat de Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG) een goed effect op de gezondheid heeft. Ook weten onderzoekers al een tijdje dat LGG de darmwand minder doorlatend maakt voor indringers. Nu is voor het eerst gebleken dat de probiotische bacterie een soort grijparmpjes heeft, zogenaamde pili, waarmee het zich vastzet in de slijmlaag van de darm. Hierdoor beschermt de bacterie de darmcellen en schermt hij de darm extra af voor ziekteverwekkers.

De wetenschappers publiceerden over hun ontdekking in het oktobernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pnas.

Nokia lijdt onverwacht verlies

Het Finse Nokia, 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, is in het derde kwartaal onverwacht in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf leed een nettoverlies van 559 miljoen euro tegen een winst van 1,09 miljard euro een jaar eerder. Dat maakte Nokia vandaag bekend.

De omzet ging met 20 procent omlaag tot 9,8 miljard euro. Het verlies hangt vooral samen met een afschrijving van 908 miljoen euro op de netwerkdivisie Nokia Siemens Networks in verband met de moeizame marktomstandigheden. De cijfers vielen analisten tegen. Het aandeel Nokia verloor op de beurs in Helsinki vanmiddag bijna 8 procent.

Nokia verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 108,5 miljoen mobiele telefoons. Dat is een afname van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Nokia is wel iets optimistischer over de totale mobieltjesmarkt in 2009. Het bedrijf gaat uit van een verkoop van 1,12 miljard stuks, een afname van 7 procent vergeleken met 2008. Eerder rekende Nokia op een volumedaling van 10 procent.

Nokia lijdt onverwacht verlies  (foto: ANP)

Wederom geblesseerden in Shanghai

Het tennispubliek in China krijgt het zwaar te verduren. De ene na de andere topper haakt af in het toernooi in Shanghai. Na Andy Roddick, Tommy Haas en Juan Martín Del Potro behoren nu ook Gaël Monfils en Stanislas Wawrinka tot het rijtje geblesseerde spelers.

Monfils stond in zijn partij tegen Ivan Ljubicic met 6-2 en 3-0 achter toen hij het bijltje er bij neergooide vanwege een rugblessure. Wawrinka gaf tegen Radek Stepanek op met maagklachten. De stand was toen 3-6, 7-6 en 4-2 in het voordeel van Stepanek.

Finnen krijgen recht op snel internet

Finland is nu al een van de landen met de beste internetverbindingen, maar het gaat met ingang van juli nog een stapje verder: elke burger krijgt dan recht op snel internet. Geen enkel ander land heeft een dergelijke wet. Dat meldde de nieuwszender CNN vandaag.

Telecommunicatiebedrijven krijgen de verplichting om alle 5,2 miljoen Finnen aan te sluiten op verbindingen van minimaal 1 megabit per seconde. Het is nog maar een tussenstap richting 2015. Dan wil de Finse overheid dat alle burgers beschikken over verbindingen die 100 megabit per seconde kunnen verwerken.

Op dit moment beschikt 95 procent van de Finnen over een internetaansluiting. Door de nieuwe wet moeten ook ver afgelegen regio's worden aangesloten op het wereldwijde web.

Roep om onderzoek naar Oscarselectie

Een aantal grote namen uit de Nederlandse filmwereld roept om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de selectie van de Nederlandse Oscarinzending.

Filmproducenten San Fu Maltha (Oorlogswinter, Zwartboek) en Alain de Levita (De Storm) sluiten zich aan bij een oproep van filmjournalist René Mioch, die hierover vandaag een open brief heeft gestuurd naar het Filmfonds en Holland Film, de organisatie die de Oscarselectie regelt. Mioch wil "een uitgebreid onderzoek naar de totstandkoming van deze blamage". Hiermee doelt hij op het inzenden van The Silent Army, de internationale versie van de film Wit Licht, als Nederlandse Oscarkandidaat.

De Academy, die de Oscars uitreikt, liet gisteren weten dat het oorlogsepos met Marco Borsato niet als kandidaat mag worden ingestuurd. In plaats daarvan heeft Nederland nu Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven geselecteerd.

Lotus F1 onthult eerste windtunnelmodel

Het nieuwe Formule 1-team Lotus heeft het eerste model van de nieuwe auto voor 2010 al gereed. Deze zullen in de windtunnel getest worden. Technisch directeur Mike Gascoyne beschouwt het gereedkomen van de modellen als een mijlpaal, maar zegt dat er nog veel moet gebeuren.

"De start van het testen in de windtunnel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een Formule 1-bolide. Het is spannend voor ons omdat we bezig zijn om ons voor te bereiden op ons eerste Formule 1-seizoen," zei Gascoyne. "Sinds het moment dat de FIA onze inschrijving accepteerde zijn we druk bezig geweest. We hebben er enkele maanden aan gewerkt, dus delen van de infrastructuur stonden al overeind. Zo waren de financiering, de fabriek en het management al geregeld."

"Sinds de bevestiging van de inschrijving half november hebben we zoals de recrutering flink versneld, als het ontwerpen van de auto. Dit is op welk punt we op dit moment zijn," zei Gascoyne die verwacht dat het team op schema ligt. "Ons doel is de auto half februari klaar te hebben. Dan kunnen we voor het seizoen nog testen en half maart in Bahrein aan de start verschijnen."

Volgens Autosport is Jarno Trulli een van de coureurs die hoog op het lijstje bij Lotus staat. "We zoeken veelzijdige coureurs. We willen betrouwbare en technisch onderlegde rijders die ons kunnen helpen bij de ontwikkeling van de auto gedurende het seizoen. Tegelijkertijd willen we ook rijders die hongerig naar resultaten zijn en die altijd het maximale uit de auto halen."


Plaatjes zijn klikbaar

Meer overlast door nieuwe geluidsschermen

Nieuwe geluidsschermen langs de zuidelijke ringweg in Groningen blijken juist meer overlast voor omwonenden te veroorzaken. Rijkswaterstaat gaf vandaag toe dat de schermen over een lengte van bijna 300 meter het tegenovergestelde effect geven. Een tiental omwonenden had over de toegenomen geluidsoverlast geklaagd.

Een woordvoerster van de rijksdienst liet weten dat de schermen, die vlak voor de zomer werden geplaatst, zorgen voor een onverwachte weerkaatsing. "Het geluid ketst via de lage schermen langs de oprit af tegen de hoge schermen langs de ringweg", legde ze uit. "De tegenover gelegen flats hebben daardoor juist meer geluidshinder."

Rijkswaterstaat stelt een uitgebreid onderzoek in. De dienst wil ook kijken of een dergelijke situatie zich kan voordoen bij andere nieuwe schermen langs de ringweg.

Capello: "Beckham is net als Obama"

De bondscoach van Engeland, Fabio Capello, snapt er niks meer van. Na het gewonnen duel met Wit-Rusland (3-0) werd David Beckham tot 'man of the match' gekozen. Becks speelde echter maar 31 minuten als invaller mee.

Niet Beckham maar Peter Crouch, die twee doelpunten voor zijn rekening nam, had volgens hem de eer moeten krijgen. "Ik ben verrast. Ik moest denken aan Barack Obama die na acht maanden als president van Amerika de Nobelprijs ontving", aldus de Italiaan in The Sun. "Beckham wordt op zijn beurt man van de wedstrijd na een invalbeurt van een half uur."

Analist Steve Bruce van ITV was verantwoordelijk voor de nominatie van Beckham. "Bedankt Brucie", liet Beckham weten. "We waren in het verleden ploeggenoten bij Manchester United." Bruce, die tegenwoordig coach is van Sunderland, verklaarde zijn keuze: "Hoewel David slechts een half uur speelde, had hij volgens mij de meeste impact op het duel. Crouch scoorde weliswaar twee goals, maar ik kon hem onmogelijk kiezen. Hij wees deze zomer nog een aanbieding van Sunderland af!"

Duitse actie-groep: Gooi je 'killer games' weg!

Nergens in de wereld is de regelgeving rondom games zo streng als in Duitsland. Zo moesten de mensen in Carmageddon al vervangen worden door zombies en bevatten veel games in plaats van het gebruikelijke rode bloed, groen bloed. Ook zijn games al Gears of War verbannen uit het land van onze Oosterburen.

Na de schietpartij eerder dit jaar op een Duitse school, waarbij zeventien doden zijn gevallen, is er voor de Duitse regering nog meer reden om gewelddadige games te willen verbieden. Ook andere 'gewelddadige' hobby's als paintballen moeten het ontgelden terwijl de wapenwet van Duitsland gewoon hetzelfde blijft en bijna elke idioot een wapen kan kopen.

Toch zetten veel mensen de kruistocht tegen de games voort. Zo heeft een groep genaamd de Aktionsbündnis Amoklauf Winnenden, vrij vertaald als de Action Alliance, voor dit weekend een meeting gepland waarbij ze iedereen oproepen om hun 'killer games' mee te nemen zodat ze die daar weg kunnen gooien. De groep bestaat deels uit ouders van de kinderen die zijn omgekomen in de Duitste school-shooting eerder dit jaar.

Eén van de gelukkige gamers die dit weekend besluit zijn games weg te gooien heeft geluk want die wint een gesigneerd voetbal-shirt van het Duitse nationale elftal. Opmerkelijk is de keuze om de actie te promoten door middel van een tekening die ook gebruikt is voor de strijd tegen de swastika, het teken dat door de Nazi's gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog.De oude en nieuwe tekening

Studenten HKU vallen mensen lastig

Even kijken of mensen zich ongemakkelijk voelen als je plotseling naast ze gaat lopen en blijft volgen. Dat 'leuke' spelletje deden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) vanochtend in Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.

Ter hoogte van de ABN Amro liep een jongen rond die naast je blijft lopen. Daarna komt ook nog een meisje met een paarse tas aan de andere kant lopen (foto). En ze volgen je tot bijna in de stationshal. Volgens RTV Utrecht zeggen ze student te zijn van de HKU te zijn die een opdracht moeten doen. "We willen mensen zich ongemakkelijk laten voelen en dan kijken wat ze doen."

Het voorgaande slachtoffer liep gewoon door en bleek niet eens in de gaten te hebben dat mensen naast hem liepen. "Maar net hadden we iemand die meteen afsloeg."

Ze snappen zelf ook wel dat het er allemaal wat verdacht uitziet. "Je denkt dat we zakkenrollers zijn ofzo, maar dat zijn we niet hoor. We zijn gewoon bezig met een schoolopdracht." Even verderop bij een telefoonpaal in de buurt van de bloemenboetiek staan inderdaad nog drie studenten lachend te kijken hoe mensen reageren. Alles werd opgenomen met een fotocamera.

Schrijf je nu in voor de Facebook/Twitter betatest

Microsoft is op zoek naar duizenden mensen om de komende grote update voor de Xbox 360 te testen. De update moet onder andere Facebook, Twitter en 1080P streaming films ondersteunen.

Opgeven voor de update kan via de Microsoft Connect-site, er worden gebruikers gezocht met zowel Silver als Gold-abonnementen waarbij wel gezegd moet worden dat Gold-abbonnees de voorkeur hebben. Voor de rest wil Microsoft graag weten met wat voor soort verbinding je internet en hoe je thuisnetwerk in elkaar steekt evenals je locatie. Let wel, je komt niet automatisch in de beta door je op te geven, al is de kans wel groot door de hoeveelheid mensen die gezocht worden.

De update moet uiteindelijk 17 november online komen te staan.

"Nu stop ik écht!"(15)

“Ik vind jou helemaal geen type om achter de bar te staan,” zegt de man die zich inmiddels heeft voorgesteld als Wim.
“Ik vind jou helemaal geen type om aan een bar te zitten,” kaatst Pien lachend terug. Ze praten gezellig wat met elkaar, en Pien constateert dat dit nu eens een man is die gewoon vriendelijk tegen haar doet zonder bijbedoelingen en zonder haar met zijn ogen uit te kleden.

Meer kinderen met trauma in behandeling

Hulpverleners van GGZ-instellingen in de regio's Leiden, Zoetermeer en Gouda hebben de afgelopen jaren een forse stijging gezien van het aantal jonge patiëntjes met een trauma. Een woordvoerster van de GGZ maakte vandaag bekend dat het aantal in vijf jaar tijd verdrievoudigd is.

Vorig jaar nam GGZ Rivierduinen ruim driehonderd kinderen met een trauma in behandeling. In 2005 stond de teller op iets meer dan honderd. De meeste van deze kinderen hebben een trauma opgelopen doordat zij het slachtoffer zijn geweest van geweld.

De gestegen vraag naar hulp betekent niet zomaar dat kinderen meer traumatische gebeurtenissen meemaken. "De toename heeft er alles mee te maken dat het accepteren van psychische hulp langzaam uit de taboesfeer komt. Kinderen, jongeren en hun ouders weten ons Psychotraumacentrum steeds beter te vinden", aldus GGZ-directeur behandelzaken Lilian Tham.

Eerste klikprothese na beenamputatie

Een 48-jarige man uit Helmond is de eerste patiënt die na een beenamputatie in een Nederlands ziekenhuis geholpen is met een klikprothese. Artsen van het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen voerden de operatie uit. De man is inmiddels gerevalideerd, zo liet het ziekenhuis vandaag weten.

De klikprothese is een nieuwe techniek. Artsen brengen in de stomp van het been van de patiënt een metalen pin aan, waar vervolgens het kunstbeen aan wordt vastgeklikt. Dit in tegenstelling tot de 'normale prothese', die met een plastic koker over de stomp wordt aangetrokken. Volgens de artsen is de klikprothese een stuk comfortabeler en handiger; het kunstbeen zit vast aan het lichaam en kan er tijdens het lopen niet afvallen.

DSB-studenten: snel nieuwe rekening doorgeven

De IB-Groep in Groningen, de instantie die onder andere de studiefinanciering regelt, roept studenten met een bankrekening bij de DSB op voor morgen 12.00 uur een nieuw rekeningnummer door te geven. Alleen dan kan de instantie garanderen dat de studiefinanciering voor de maand oktober op tijd wordt overgemaakt. Dat meldde de IB-Groep vandaag.

Volgens een woordvoerder heeft de IB-Groep tot nu toe 25 studenten kunnen traceren die een rekening bij de DSB hebben. Hij gaat er echter vanuit dat het er meer zijn en roept deze studenten op zich zo snel mogelijk te melden.

Grinham trekt zich terug in Hong Kong

Natalie Grinham heeft zich donderdag teruggetrokken voor de tweede ronde van de Hong Kong Open 2009. De 31-jarige squashster zou vanavond (plaatselijke tijd) in actie komen tegen Camille Serme (15) uit Frankrijk, maar de als tweede geplaatste Nederlandse kampt met een hardnekkige griep.

"Het is zwaar balen dat ik niet kan spelen, maar het gaat echt niet," zei de Europees kampioene nadat ze haar afmelding bekend had gemaakt. "Ik ben al een week ziek, maar voordat ik vertrok vanuit Nederland had ik de hoop dat het rondom het toernooi wel beter zou gaan. Het tegenovergestelde is echter het geval. Er zit dan ook niets anders op dan me terug te trekken en goed voor mijn lichaam te zorgen."

Voor Grinham, die gisteren in de eerste ronde nog wel Elise Ng uitschakelde, komt het griepvirus op een vervelend moment. Aan het begin van het jaar kampte de Almeerse speelster maandenlang met (de naweeën van) kinkhoest, sinds juli is ze pas weer echt fit. Sindsdien boekte de mondiale nummer twee ook weer goede resultaten. Zo won ze proftoernooien in Frankrijk en Nieuw-Zeeland en bereikte ze eind vorige maand de finale van het WK dames in Amsterdam.

"Het is extra zuur dat dit nu gebeurt. Ik voelde me erg goed de laatste maanden en had eindelijk het idee mijn oude topniveau weer bereikt te hebben. Ik keek er dan ook naar uit om hier in Hong Kong te spelen," aldus Grinham. "Ik zal nu eerst goed uitrusten en daarna ga ik me voorbereiden op mijn volgende toernooi in Qatar."

Laurens Jan Anjema komt vandaag wel in het strijdperk in Hong Kong. De 26-jarige Hagenaar neemt het in zijn tweede ronde partij op tegen Karim Darwish. De Egyptenaar voert al bijna een jaar de wereldranglijst aan en is dan ook de grote favoriet. Anjema is tijdens het PSA Super Series toernooi als elfde geplaatst, gisteren won hij in de openingsronde met 3-0 van Omar Mosaad (Egy).

DVD: Queen + Paul Rodgers - Live in Ukraine

Freddy Mercury, de zanger van de legendarische band Queen, stierf op 24 november 1991 aan de gevolgen van aids. Roger Taylor, Brian May en John Deacon bleven alleen achter. De laatste trok zich echter helemaal terug uit Queen, de band was dus gehalveerd. Paul Rodgers, Bad Company, werd gevraagd om samen met Queen een aantal optredens te verzorgen. Dit gebeurde onder de naam Queen + Paul Rodgers. In 2008 verscheen er zelfs een nieuw album, getiteld The Cosmos Rocks. Voor dit album zou de band een nieuwe tournee starten. Slechts kort voordat de tournee Moskou zou bezoeken, kreeg de band een verzoek uit de Oekraïne. De Elena Franchuk AntiAids Foundation vroeg of ze wilden spelen voor het thema "Don’t let Aids ruin your life". De Oekraïne heeft namelijk een vreselijk hoog gehalte HIV-geïnfecteerden. Queen + Paul Rodgers zeiden ja en vertrokken naar de plaats Kharkov om op het Vrijheidsplein, totaal 11,6 hectare groot, te spelen.

Jongen (7) verdrinkt in Amstelveens zwembad

Een 7-jarige jongen is gisterenmiddag verdronken in een zwembad in Amstelveen. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De jongen, afkomstig uit Amsterdam, was met drie vriendjes en de vader van een van hen in zwembad De Meerkamp. Toen de anderen hem een tijdje niet meer zagen, sloegen ze alarm. De jongen bleek op de bodem in het ondiepe gedeelte van het zwembad te liggen. Reanimatie mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Ook is onbekend of de jongen een zwemdiploma had. De politie onderzoekt de zaak.

Nieuwe firmware update bevat cross-game chat?

Nu de home-consoles veel meer de kant van de PC op zijn gegaan en vrijwel allemaal op het net staan is er de mogelijkheid eens in de zoveel tijd updates voor uit te brengen die nieuwe dingen toe te voegen. Er wordt al druk gespeculeerd over de volgende update voor de Playstation 3 waarbij wellicht cross-game chat zal worden geïntroduceerd. Nu heeft Naughty Dog deze functie zo goed als bevestigd.

In een interview heeft eendeveloper bij Naughty dog namelijk iets gezegd over de communicatie tussen spelers bij de multiplayer van Uncharted 2. Hierbij zegt hij duidelijk dat de nieuwe firmware update van Sony de cross-game chat functie zal bevatten:

I think they wanted people to have fun and enjoy the show since all dead players can talk to each other no matter what team you are on. But I will suggest it anyway. Not to mention that the next PS3 firmware update is going to allow cross game chat. So if players use that instead of in game communication then they would also be able to communicate enemies positions

Met cross-game chat zou het mogelijk worden om te chatten met andere mensen op je friendlist terwijl jullie verschillende games spelen. De functie had volgens veel gamers al lang beschikbaar moeten zijn op de Playstation 3 en het lijkt erop dat Sony dat ook in ziet.

Volgende maand God of War 3-demo in Japan

Om een game te promoten en om mensen over de streep te trekken worden er demo's vrijgegeven waarmee mensen een klein deel van de game kunnen spelen. Soms pakt dit goed uit maar het kan ook betekenen dat een game een stuk minder verkoopt als de demo tegen valt.

Voor God of War 3 is dat niet anders, zou je zeggen. De God of War 3 demo zal namelijk verschijnen met de God of War collection die de eerste twee delen bevat op Blu-ray. In Japan zal de demo over vier weken verschijnen in de Playstation Store. Helaas komt de demo als promotie met de game inFamous wat zou betekenen dat de demo niet vrij te downloaden is via de Store. Zo'n zelfde actie gold bij de release van inFamous in de VS waarbij je een bèta van Uncharted 2 kreeg.

Aangezien de demo beschikbaar zal komen als promotie bij inFamous is het onduidelijk of wij als Europeanen de demo in handen kunnen krijgen.

Doornbos rijdt wederom in A1GP

Robert Doornbos zal voor Team Nederland het A1 Grand Prix-seizoen in Surfers Paradise openen. Teambaas Jan Lammers zei dat hij net als vorig seizoen wil dat Bobby D. afwisselt met Jeroen Bleekemolen.

"Zij zijn bekend met het team, kennen de serie en zijn gerenommeerde coureurs die goed in de publiciteit liggen. Er is geen betere combinatie denkbaar," zei Lammers.

De eerste race staat in het weekend van 22-25 oktober op het programma in Australië. Er zullen volgens de organisatie negentien teams aan de start verschijnen. Gedurende het seizoen zullen Doornbos en Bleekemolen elkaar afwisselen, maar nog niet bekend is wie waar zal rijden. Wel bekend is dat Team Nederland technische ondersteuning zal gaan bieden aan Team Portugal.

Toplanden ontlopen elkaar in Europese WK-play-offs

Nu negen Europese landen zich verzekerd weten van het WK in Zuid-Afrika, zijn er nog vier tickets te verdelen in de play-offs.

De acht beste nummers twee van de Europese kwalificatiereeks strijden op 14 en 18 november tegen elkaar om de felbegeerde plaatsen op het mondiale eindtoernooi. Noorwegen, dat achter Nederland eindigde in groep 9, mag als slechtste runner-up niet meedoen aan de barragewedstrijden.

Bij het bepalen van de duels zal de FIFA een gestuurde loting hanteren, wat inhoudt dat de toplanden elkaar niet kunnen treffen in de duels. De vier landen die het hoogst op de FIFA-ranking staan zijn geplaatst bij de loting, die komende maandag plaatsvindt.

Indeling play-offs

Geplaatst: Rusland, Frankrijk, Griekenland en Portugal
Niet geplaatst: Oekraïne, Ierland, Bosnië en Slovenië

Breukink: "Menchov en Gesink in Tour"

Woensdag is het parcours voor de Tour de France van 2010 bekendgemaakt. Het zal voor alle wielrenners een lastige Tour worden met veel klimkilometers. Rabo-ploegleider Erik Breukink zegt dat mogelijk zowel Robert Gesink als Denis Menchov de ronde gaan rijden.

Ploegleider Adri van Houwelingen zei dat Menchov in 2010 mogelijk niet naar de Tour zou gaan, maar Breukink komt hier nu op terug. "Ik zie geen aanleiding waarom Menchov niet zou fietsen. Zoals het er nu naar uitziet zullen Gesink en Menchov allebei rijden," zei Breukink in de Telegraaf.

"Het wordt een Tour voor de klimmers. Onze ploeg zal daar op gericht zijn." Dit zou kunnen betekenen dat sprinter Oscar Freire wel thuisgelaten zal worden. "Die discussie is al gaande, maar het is nu nog te vroeg om daar verder op in te gaan."

De Haan trainer Ajax Cape Town

Foppe de Haan is de komende acht maanden de trainer van Ajax Cape Town. Dat heeft sc Heerenveen, de club waar hij als adviseur aan verbonden was, op de eigen website bekend gemaakt. De Haan volgt in Zuid-Afrika Mushin Ertugal op.

Met zijn aanstelling bij Ajax Cape Town gaat een grote wens van De Haan in vervulling. De 66-jarige Fries wilde ooit nog graag een keer in het buitenland aan de slag. Ajax Cape Town biedt hem nu die kans.

Dankzij Hans Vonk, oud-doelman van Heerenveen, ging het balletje rollen. De goalie nam vorige week contact op met De Haan, die niet afwijzend reageerde op de toenadering van Vonk.

Laatstgenoemde bracht Ajax Cape Town op de hoogte van de reactie van De Haan, waarna er vrijdag contact was tussen de Fries en de president van de club. Een dag later zat De Haan in het vliegtuig naar Kaapstad. Het goede gevoel dat de coach overhield aan het gesprek, mondde uiteindelijk uit in een contract voor acht maanden.

Matige Argentijnen gaan naar Zuid-Afrika

Diego Maradona en zijn Argentinië hebben zich geplaatst voor het WK in Zuid-Afrika. Een magere vertoning in Montevideo was genoeg om concurrent Uruguay met 0-1 te verslaan. De Uruguayanen spelen mee in de play-offs.

Drie wijzigingen bij Argentijnen, Uruguay ongewijzigd

De opdracht voor beide ploegen was eenvoudig in het Estadio Centenario in Montevideo: winst was genoeg voor een WK-ticket. De Argentijnse bondscoach Diego Maradona had drie wijzigingen in zijn ploeg ten opzichte van het gewonnen duel met Peru. Onder andere Juan Sebastian Véron mocht weer in de basis beginnen nadat hij terug was gekeerd van een schorsing. Uruguay startte in dezelfde opstelling als tegen Ecuador (1-2 winst), dus met Luis Suárez in de aanval.

Mogelijke scenario’s

De winnaar van het duel was zeker van het WK. De verliezer moest afwachten of concurrent Ecuador punten mee kon nemen uit Chili. Ecuador kon bij winst de verliezer nog uit de play-offs knikkeren. Bij een gelijkspel tussen Uruguay en Argentinië moest Ecuador winnen om de play-offs te halen en mocht het een monsterscore neerzetten in Chili (met vijf goals winnen), dan kon het zelfs naar de vierde stek.

Eerste helft beheerst door overtredingen

De openingsfase van het duel was duidelijk voor de thuisploeg zonder echt grootse kansen te creëren. Het eerste half uur werd overschaduwd door overtredingen en binnen het kwartier moest er al driemaal geel worden getrokken; twee voor de Argentijnen en één voor Uruguay. Bij rust had scheidsrechter Carlos Almarilla uit Paraguay viermaal geel getrokken. In het vorige duel tussen de twee landen in oktober 2008 (2-1 winst voor de Argentijnen) kwam er tienmaal geel uit de borstzak.

Echte grote kansen vielen er niet te noteren. De mooiste kans was voor Uruguay. Een dieptepass van Diego Forlán op Jorge Rodriguez werd net op tijd onderschept door de Argentijnse doelman Sergio Romero. Bij rust waren de Argentijnen nog veilig. Zowel in Montevideo als bij het duel Chili-Ecuador stond het 0-0.

Uruguayaanse storm blijft uit na de pauze

Vlak na rust kwam Chili in eigen huis op voorsprong tegen Ecuador. De strijd om het WK-ticket vond vlak na de pauze dus louter plaats in Montevideo. Een gelijkspel was genoeg voor de zwakke Argentijnen.
De eerste reuzenkans voor de Argentijnen kwam vlak voordat het uur was verstreken. Een Argentijnse vrije trap werd door alles en iedereen gemist, ook vanaf drie meter door Martin Demichelis. De ploeg van Maradona deed in ieder geval, dit in tegenstelling tot de eerste helft, actief mee aan de wedstrijd.

In de 73e minuut kon Diego Lugano de Argentijnen pijn doen. Hij raakte de indraaiende vrije trap echter op zijn rug vlak voor de neus van Romero. Niet veel later werd Luis Suárez naar de kant gehaald voor de lange spits Sebastián Abreu.

De Uruguayaanse linksback José Martin Caceres dupeerde zijn team in de 83e minuut door zijn tweede gele kaart te pakken. Uit diezelfde vrije trap was het invaller Mario Bolatti die na een scrimmage de Argentijnen aan de overwinning hielp door het laatste tikje uit te delen: 0-1.

Door de zege eindigen de Argentijnen op de vierde stek, Uruguay bleef Ecuador voor en gaat naar de play-offs.

Oudste inwoner van Nederland overleden

Grietje Jansen-Anker, de oudste inwoner van Nederland, is eergisteren in Rotterdam overleden. Dit blijkt uit een rouwadvertentie in de Provinciale Zeeuwse Courant meldt het AD. Grietje Jansen-Anker werd 112 jaar oud.

Sinds 2006 is mevrouw Jansen de oudste Nederlander. Ze heeft echter nooit veel aandacht willen schenken aan deze titel. Op haar verjaardag was de pers dan ook nooit welkom en zelfs burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg werd geweigerd wanneer hij een taart wilde brengen op haar verjaardag.

Mevrouw Jansen werd in Vlissingen geboren en woonde tot vorig jaar in Middelburg. Voor haar overlijden woonde ze in Rotterdam samen met haar dochter in een verzorgingstehuis. Nederland heeft nu geen inwoners meer die in de negentiende eeuw zijn geboren.

Massa: "Alonso wist van crashgate"

Ferrari-coureur Felipe Massa denkt nog steeds dat Fernando Alonso van crashgate in Singapore in 2008 afwist. De Braziliaan heeft aangegeven dat het niet in de weg zal staan bij zijn samenwerking met de Spanjaard volgend jaar.

Massa sprak in Brazilië uitgebreid met de media en onder meer crashgate kwam ter sprake. Alonso wist er vanaf, maar Massa zei dat zijn toekomstig teamgenoot maar een kleine schakel in het geheel was. "Het waren het team (Renault, red.) en Piquet jr., maar Alonso wist er vanaf. We weten het niet zeker, maar ik ben er van overtuigd dat hij er vanaf wist."

Deze uitspraken zorgden voor veel ophef in de Braziliaanse media en Ferrari kwam dan ook al snel met een persbericht over de situatie. "Ik heb het in een opwelling gezegd en het was niet gebaseerd op enig bewijs dan ook," zei Massa. "De FIA World Council heeft gezegd dat niets er op wees dat Fernando geïnformeerd was over de gebeurtenissen en ik respecteer deze uitspraak."

"Tuurlijk ben ik teleurgesteld over wat er gebeurde in Singapore, maar nu is het tijd om het boek te sluiten en naar de toekomst te kijken. Eén ding dat zeker is, is dat dit hoofdstuk mij niet in de weg zal staan wanneer Fernando en ik teamgenoten zijn."


Met dank aan EZKaeL en ziggyziggyziggy voor de submit.

Voor uw veiligheid: blokkeer de nooduitgang

Een paal recht voor de nooduitgang plaatsen zorgt voor onnodig risico wanneer een gebouw ontruimd moet worden, zo wordt gedacht. Daichi Yanagisawa van de ingenieursfaculteit van de universiteit van Tokio bewees met zijn team echter het tegenovergestelde. De resultaten van zijn onderzoek werden geplaatst in het natuurkundige vakblad Physical Review E.

Om de test uit te voeren namen de onderzoekers vijftig Japanse vrouwen, een lokaal, een deur en een twintig centimeter brede pilaar. De vrouwen moesten via de deur het lokaal zo snel mogelijk verlaten: de ene keer met de paal als obstakel voor de deur en de andere keer zonder obstakel. Uit de test bleek dat er meer vrouwen per seconde (2,92) konden vluchten wanneer de paal op 65 centimeter voor de deur werd geplaatst, dan wanneer de uitgang vrij toegankelijk was. In het laatste geval wisten gemiddeld 2,8 personen per seconde het lokaal te verlaten.

Voorspeld resultaat
Het resultaat kwam voor Yanagisawa niet als een verrassing. Op basis van een computerprogramma dat vluchtgedrag nabootst, werd deze uitkomst al voorspeld. De Japanse wetenschappers verwachten nu dat hun onderzoek interessant is om in de toekomst nog betere nooduitgangen te ontwerpen, zodat nog meer mensen in een korte tijd naar buiten kunnen vluchten bij een ontruiming.

Yanagisawa vertelt aan New Scientist hoe het obstakel een gunstig effect kon hebben op het vluchtgedrag. De pilaar creëert namelijk voor de deur, de belangrijkste plaats bij het vluchten, een zone met relatief weinig mensen daarin. Wanneer die paal er niet had gestaan, zou iedereen op een hoopje staan te dringen voor de deur, waardoor iedereen vertraagd wordt. Door het plaatsen van de paal is het minder dringen voor de deur, waardoor mensen snel en efficiënt naar buiten kunnen gaan.

Links van het midden
Het obstakel mag echter niet zomaar ergens staan, zo bleek uit het onderzoek. Wanneer de paal namelijk recht voor de deur werd geplaatst, had deze een averechts effect. De doorstroming werd dan vertraagd tot 2,78 personen per seconde. Uit de proef van Yanagisawa bleek de pilaar het beste effect te hebben wanneer deze een beetje links van het midden voor de nooduitgang geplaatst werd. De onderzoeker merkte bij dit resultaat echter wel op dat niet iedereen een eerlijke kans krijgt om te vluchten. De geluksvogels die van rechts of het midden naderden, konden sneller naar buiten.

 

Politie Utrecht zoekt tips via sms en website

De politie in Utrecht stuurt vandaag elfhonderd mogelijke getuigen van een zedenmisdrijf in Bilthoven een opsporings-sms'je. De ontvangers kunnen op de website politieonderzoeken.nl ook foto's en een filmpje van de precieze locatie bekijken. De politie hoopt dat meer getuigen zich hierdoor zullen melden, aldus een woordvoerder.

Op 4 september werd een 15-jarig meisje op een fietspad bij Bilthoven van haar fiets getrokken en verkracht. De politie heeft tot nu toe geen goede getuigen kunnen vinden. De elfhonderd ontvangers van het opsporings-sms'je waren die dag hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de plaats van het misdrijf.

Het is voor het eerst dat de Utrechtse politie informatie over een incident dat kortgeleden plaatsvond op internet zet. Begin dit jaar gebruikte de politie wel sms om mogelijke getuigen van een moord in Soesterberg te benaderen. Dat heeft toen geen tips opgeleverd.

Win een mystery pakket!

Het antwoord op de vraag van gisteren was natuurlijk: Treets en Bonitos. TARAraboemdijee is de winnaar van het laatste mystery pakket.

Voor iedereen die mee heeft gedaan, maar helaas niets heeft gewonnen: bedankt voor de leuke reacties. Als pleister op de wonde heb ik nog een klassiekertje onder het motto 'verliezen is beter dan denken dat je de hoofdprijs hebt gewonnen.' Kijk mee en voel zijn pijn.

Boek: Emma Clayton - De Schreeuw

De jonge Mika mist zijn zus tweelingzus Ellie heel erg. Ze verdween een jaar geleden en aan hem en zijn ouders werd verteld dat ze dood is. Maar Mika weet gewoon dat ze nog leeft. Op dat moment weet Ellie te ontsnappen vanaf de ruimtebasis waar ze gevangen wordt gehouden. Maar terwijl ze met haar jagercapsule door de schaduwen van Londen probeert te vliegen, lukt het haar achtervolgers haar te stoppen. Ellie is namelijk een belangrijk onderdeel van het plan van Mal Gorman, minister van Jeugdontwikkeling. De wereld waarin ze leven beslaat namelijk nog maar een klein deel van de Aarde. Lang geleden ontstond er een dierenplaag. Alle dieren op de aarde werden ziek en vielen mensen aan. Er was maar één oplossing, alle mensen verzamelen op een deel van het noordelijk halfrond, een muur bouwen en de rest van de wereld zwaar vergiftigen. Met nog maar weinig land en teveel mensen werden er bovenop de steden nieuwe steden gebouwd, voedsel werd gecreëerd uit schimmels en de mensen werden verboden om kinderen te krijgen. Mika en Ellie behoren nu tot de eerste kinderen van de nieuwe generatie, een generatie waarin opvallend veel mutaties aanwezig zijn. Maar ook een generatie die Mal Gorman voor zijn plannen hard nodig heeft, er is namelijk een geheim waar maar weinig mensen vanaf weten, hij is er één van.

Lippi kwaad op Italiaanse fans

Een late hattrick van Alberto Gilardino in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus zorgde ervoor dat Italië gezichtsverlies bespaard bleef in de laatste speelronde van groep 8.

Uiteindelijk won Italië met 3-2 in Parma en bleef het ongeslagen in de WK-kwalificatiereeks. Niets aan de hand, zou je zeggen. Bondscoach Marcello Lippi was na afloop echter kwaad. Kwaad op het Italiaanse publiek in Ennio Tardini, waar de wedstrijd tegen Cyprus werd gespeeld.

Tegenover RAI spuwde Lippi zijn gal over de Italiaanse fans. "In Dublin hebben we zaterdag de kwalificatie bewerkstelligd, we waren blij en hebben dat gevierd. Vervolgens stel ik elf nieuwe spelers op en wat doet het publiek? In plaats van bij het eerste mindere moment de ploeg aan te moedigen, beginnen ze om niet opgeroepen spelers te vragen! Deze ploeg moet meer respect krijgen!"

Velen in Italië willen graag dat Antonio Cassano wordt opgeroepen voor la Squadra Azzurra, maar Lippi weigert vooralsnog de aanvaller van Sampdoria te selecteren. De spreekkoren in Ennio Tardini gingen dan ook over Cassano. Het was voor Lippi aanleiding om tijdens de persconferentie nogmaals fel van leer te trekken tegen het Italiaanse publiek.

"Ik ben pisnijdig", liet de bondscoach er geen misverstand over bestaan. "Er is geen respect voor onze jongens, die een groot hart hebben en wereldkampioen zijn. Zijn ze helemaal gek geworden? Het is om je voor te schamen."

Britney Spears terug op #1

Britney Spears is in de Verenigde Staten terug aan de top. Haar nieuwe single 3 heeft in de eerste week meteen de eerste plaats gehaald van de Billboard Hot 100. Dat was al ruim drie jaar niet meer voorgekomen, volgens de samenstellers van de hitlijst.

De single staat op haar nieuwe album The Singles Collection, die op 10 november uitkomt. De laatste artiest die vanuit het niets op nummer 1 binnenkwam, was de Amerikaanse Idols-winnaar Taylor Hicks. Hij scoorde in 2006 met Do I Make You Proud.

Britney heeft laten weten erg blij te zijn met de toppositie en bedankt haar fans. "Ik ben erg gezegend met de grootste fans in de wereld. Ik ben zo blij dat jullie dol zijn op het lied 3, want ik doe het allemaal voor jullie."

Spears verkocht wereldwijd meer dan 63 miljoen albums sinds haar debuut-single Baby One More Time uit 1998. De laatste jaren haalde ze de krantenkoppen vooral met haar labiele en excentrieke gedrag, met als gevolg dat ze de voogdij over haar twee kinderen verloor.

Eindelijk weer op #1  (foto: ANP)

Clijsters krijgt boete bij toernooiwinst

Tennisster Kim Clijsters komt volgende week in Luxemburg in actie, maar de Belgische kan maar beter de eindzege niet pakken. Als ze namelijk het toernooi wint dan is ze geplaatst voor het toernooi op Bali.

Het toernooi staat bekend als de B-Masters en is verplicht, maar Clijsters weigert naar Indonesië af te reizen. Omdat ze haar zus Elke, die recentelijk bevallen is, bij wil staan weigerde ze eerder al een wildcard. Mocht Clijsters zich plaatsen voor het toernooi op Bali en daar niet spelen, dan kan ze een boete van 17.000 dollar verwachten.

International Jamaica doodgestoken

De Jamaicaanse voetballer Orane Simpson is op gewelddadige wijze om het leven gekomen.

Simpson, verdediger en vijfvoudig international van zijn land, werd in de hoofdstad Kingston neergestoken na een ruzie en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De voetballer werd 26 jaar.

De plek waar Simpson werd neergestoken is een wijk waar vaak gewelddadige incidenten plaatsvinden. Er zijn nog geen arrestaties verricht en de politie is nog op zoek naar getuigen.

Simpson, geen vaste waarde bij Jamaica, speelde af en toe in vriendschappelijke interlands. Zijn laatste cap mocht hij bijschrijven op 16 augustus tegen Saint Kitts & Nevis. In clubverband speelde hij voor de Jamaicaanse club Tivoli Gardens.

Milan vier maanden zonder Onyewu

AC Milan kan vier maanden geen beroep doen op verdediger Oguchi Onyewu. Bij een ongelukkige landing na een kopduel scheurde Onyewu de banden in zijn linkerknie, waardoor hij voorlopig buitenspel zal staan.

Onyewu, voormalig speler van Standard Luik, stond afgelopen zomer in de belangstelling van Ajax, maar koos uiteindelijk voor Milan. De VS waren al zeker van plaatsing voor het WK.

Hiddink: "Weinig motivatie"

Rusland weet sinds afgelopen zaterdag dat het in november aan de bak moet in de play-offs om een WK-ticket.

In de laatste groepswedstrijd tegen Azerbeidzjan kwam de ploeg van Guus Hiddink niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar de wedstrijd geen belang meer had, kon Hiddink niet echt zitten met de remise.

"Er stond weinig op het spel. Het was daarom erg moeilijk om het team gemotiveerd te krijgen", vertelde Hiddink na afloop volgens Sportweek. "We moeten ons nu maar op de play-offs concentreren. Tegen wie we ook spelen, het zal geen gemakkelijke opgave worden."

Op 14 en 18 november worden de beslissende play-offs afgewerkt. De loting hiervoor vindt komende maandag plaats.

[NHL] Stars verpulveren Predators

De Dallas Stars hebben de Nashville Predators met maar liefst 6-0 verslagen. Na de eerste periode stond het al 4-0. Center Brad Richards was man van de wedstrijd met een goal en twee assists. Goalie Marty Turco stopte alle 29 schoten van de Predators.

Brenden Morrow opende de score voor de Stars na ruim drie minuten spelen met een hard afstandsschot. Brad Richards maakte slechts 40 seconden later de 2-0. Anderhalve minuut later kon Loui Eriksson een schot van richting veranderen om de 3-0 te maken, waarna de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Dit was het sein voor de Predators om goalie Dan Ellis te vervangen voor Pekka Rinne. Twee minuten later werd het nog erger voor de Predators, want in de powerplay scoorde Brenden Morrow zijn tweede van de avond.

In het begin van de tweede periode werd het 5-0 in een 5-tegen-3 powerplaysituatie. Verder werd er niet meer gescoord in deze periode, met name dankzij uitstekend keeperswerk van zowel Turco als Rinne. In de derde periode viel er ook nog een goal. Toby Petersen scoorde zijn eerste goal van het seizoen. Marty Turco wist ondertussen zijn shutout veilig te stellen, zij het met wat hulp van de paal. Met nog 8 minuten te spelen maakte hij bovendien vier reddingen in zeer korte tijd.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Dallas StarsNashville Predators6-0
New York RangersLos Angeles Kings4-2
Carolina HurricanesPittsburgh Penguins2-3 (SO)
Chicago BlackhawksEdmonton Oilers4-3
Anaheim DucksMinnesota Wild3-2

Tilburgse raad wil burgemeester Vreeman weg

De dagen van burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg lijken geteld. De Tilburgse coalitiepartij SP heeft geen vertrouwen meer in hem. De fractie heeft dat vannacht unaniem besloten over de uitkomsten van een raadsenquête naar de overschrijding van de kosten van het omstreden Midi Theater, verklaarde voorzitter Veerle Slegers vanochtend.

Door de beslissing van de SP verliest de burgemeester steun van een meerderheid in de Tilburgse raad. De SP neemt het de burgemeester vooral kwalijk dat hij de gemeenteraad en een deel van het college niet heeft geïnformeerd terwijl hij wist dat de verbouwing van het theater tonnen duurder werd. Voor de partij was dat al bekend en in het rapport van de enquêtecommissie zijn geen verzachtende omstandigheden genoemd, legde Slegers uit.

Het verweer van Vreeman was tot dusver dat de stad onbestuurbaar dreigde te worden als de overschrijding meteen bekend werd.

Eerder namen het CDA, de Lijst Smolders Tilburg, Algemeen Belang, D66 en de Verenigde Seniorenpartij al stelling in tegen de burgemeester. Samen met de SP hebben zij 20 van de 39 zetels in de raad.

Een gemeenteraad kan de benoemde burgemeester niet wegsturen en Vreeman liet eerder optekenen dat hij niet vrijwillig vertrekt. De SP bestudeert de komende dagen de mogelijkheden om hem tot een vertrek te dwingen, aldus Slegers.

Kidnapslachtoffer Dugard in openbaarheid

Het Amerikaanse ontvoeringsslachtoffer Jaycee Dugard (29) is voor het eerst in de openbaarheid getreden sinds haar achttien jaar durende verblijf in de tuin van haar kidnapper werd ontdekt. Dat meldden Amerikaanse media gisteren.

"Ik ben zo blij dat ik terug ben bij mijn familie. Niets is belangrijker dan hun onvoorwaardelijke liefde". Dugard woont nu met haar twee dochters van 11 en 15 jaar, die haar ontvoerder bij haar verwekte, bij haar moeder. Langzaamaan herstelt ze van haar verleden als seksslaaf van Philip Garrido (54). Volgens een woordvoerster van de familie rijdt ze paard, kookt ze en overweegt ze een boek te schrijven over haar ervaringen.

Garrido ontvoerde Jaycee in 1991, toen ze elf jaar was, vlakbij haar huis in South Lake Tahoe (Californië). Ze verbleef in de plaats Antioch (Californië) in de tuin van Garrido en zijn vrouw Nancy (54), die onder meer terechtstaan voor ontvoering en verkrachting.

'Luchtballon vertrok ondanks negatief advies'

De eigenaren van de luchtballon die gisterenochtend verongelukte in de Chinese stad Yangshuo, hebben waarschuwingen over slecht weer genegeerd. Dat meldt de Chinese krant de Global Times donderdag. Bij het ongeluk kwamen twee echtparen uit Noord-Brabant om het leven. Een vijfde Nederlandse toerist raakte gewond.

De luchtballon was eigendom van de Meixiang Luchtvaartvereniging uit de provincie Guangdong in het zuiden van China. In tegenstelling tot eerdere mediaberichten zou het bedrijf sinds vorig jaar wel degelijk beschikken over een officiële vergunning.

Zeng, een woordvoerder van de Guilin Luchtballon Club, laat in de Global Times weten dat het bedrijf eergisteren via de officiële kanalen het advies had gekregen op gisteren niet te vliegen wegens te harde wind en regenachtigheid.

CD: Alberta Cross - Broken Side Of Time

Een kroegavondje kan leuke dingen opleveren: one night stands, serieuze relaties en nieuwe vrienden bijvoorbeeld, maar ook een muzikale partner in crime. Iemand die op dezelfde golflengte zit en waarmee je creatieve hersenspinsels kan uiten. Voor Petter Ericson Stakee en Terry Wolfers begon zo'n verhaal in de kroeg. Hun ontmoeting in een Londense kroeg resulteerde in het ontstaan van Alberta Cross. Het Zweeds/Engelse duo gebruikt New York als huidige uitvalsbasis en reist de hele wereld over om hun debuutalbum Broken Side Of Time te promoten. Een mondaine aangelegenheid aldus.

Jongen in brand gestoken door vijf tieners

In Deerfield Beach in de Amerikaanse staat Florida zijn vijf tieners in de leeftijd van 13 tot 15 jaar aangeklaagd wegens het in brand steken van een vijftienjarige jongen.

Het slachtoffer, Michael Brewer, had eerder 40 dollar geleend van de vijftienjarige Matthew Bent.  Nadat hij deze niet terugbetaalde probeerde Bent een dure fiets van Brewers vader te stelen.  Die belde de politie en Bent werd vastgezet.

Na zijn vrijlating zochten Bent en zijn vier vrienden Brewer op, overgoten hem met alcohol en staken hem in brand.  Getuigen zagen hoe het brandende slachtoffer ruim honderd meter rende om uiteindelijk in het zwembad te springen.

Brewer liep tweedegraads brandwonden op over meer dan 80 procent van zijn lichaam.  Hij ligt momenteel in kritieke toestand op de brandwondenafdeling.

Bij het horen van de aanklacht barstten vier van de vijf daders in lachen uit.  Het vijftal wordt momenteel aangeklaagd wegens geweldpleging en poging tot moord.  Mocht het slachtoffer overlijden zullen ze voor moord worden vervolgd.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het vriendelijke masker van Dirk Scheringa.

Dirk Scheringa werd gisteren getrakteerd op een applaus van zijn personeelsleden toen hij aankondigde, dat hij vanmorgen bij de rechter een ultieme poging gaat doen om zijn bank te redden. “Wouter Bos hoeft slechts 85 miljoen beschikbaar te stellen.” Op zich moet gezegd worden dat Scheringa een vechtersbaas is, die niet snel het hoofd laat hangen. De vraag, waarom Bos dat geld op tafel zou moeten leggen, laat Scheringa trouwens onbeantwoord. Maar vanmorgen is Scheringa definitief ontmaskerd als boef:

Leona Lewis geslagen tijdens signeersessie

De Britse zangeres Leona Lewis is gisteren in het gezicht geslagen tijdens een signeersessie in Londen. Dat meldde de Britse krant The Sun gisteren.

De 24-jarige Lewis was al anderhalf uur bezig met het signeren van haar eigen biografie in een boekenwinkel in Londen toen een "man op haar afkwam en haar op de zijkant van haar gezicht sloeg", aldus een woordvoerder. Volgens The Sun stond de dader vijf uur in de rij voordat hij toesloeg.

De zangeres, die in 2006 werd ontdekt bij talentenshow X Factor en twee jaar later bekend werd met haar single Bleeding Love, hield er een blauwe plek aan over. Verder was ze "begrijpelijk overstuur" van de actie.

Volgens de woordvoerder zei de aanvaller niets tegen Lewis tijdens zijn actie. Zijn motief is dan ook onbekend. De veiligheidsmensen grepen snel in. De politie laat weten een man te hebben opgepakt in verband met de zaak.

Leona Lewis geslagen tijdens signeersessie  (foto: ANP)

Politie laat opmerking schrappen van Twitter

Een Belg heeft van de politie een opmerking moeten schrappen van Twitter, een sociale netwerksite waar mensen in 140 tekens berichten achter kunnen laten. De man uit Hasselt had zich schuldig gemaakt aan laster door zijn juwelier een schurk te noemen. Volgens de krant Het Laatste Nieuws is het voor het eerst dat op last van de Belgische politie een bericht van Twitter is geschrapt.

De juwelier stapte na het lezen van het bericht op Twitter naar de politie. Die vroeg de klant zijn opmerkingen weg te halen, waarna de man dat ook deed. De man zegt niets verkeerd te hebben gedaan. Volgens hem heeft de juwelier gezegd dat zijn horloge kapot was, maar toen hij er een nieuwe batterij in deed werkte het klokje nog. "Volgens het woordenboek is een 'schurk' iemand die bedriegt of misleidt: correcte omschrijving, lijkt me", aldus de man.

Veiligheidsraad VN voert druk op Israël op

De druk op Israël om serieus werk te maken van onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van militairen tijdens de Gazaoorlog neemt steeds verder toe. Dat bleek gisteren tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York.

De VN-ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk schaarden zich achter een oproep van VN-topman Ban Ki-moon aan het adres van Israël en de Palestijnen om geloofwaardig onderzoek uit te voeren.

Tijdens de vergadering werd de situatie in het Miden-Oosten besproken. Een van de onderwerpen van discussie was het rapport van de Zuid-Afrikaanse oud-rechter Richard Goldstone. Daarin staat dat Israël en de Palestijnse Hamas oorlogsmisdaden hebben gepleegd en mogelijk ook misdaden tegen de mensheid.

Israëls VN-ambassadeur Gabriela Shalev wees de suggestie voor een nieuw diepgravend onderzoek zoals verwacht af. Daarmee volgde ze de regering van Israël, die tot nog toe niets wil weten van welke kritiek dan ook op het optreden van het leger.

Veiligheidsraad VN voert druk op Israël op  (foto: ANP)

Kinderen Jackson misschien toch op tv

Televisiemaatschappij A&E neemt uitspraken terug over deelname van Michael Jacksons kinderen aan een realityshow. De maatschappij had ontkennend gereageerd op een artikel in het tijdschrift US Weekly, waarin stond dat de kinderen mee zouden doen aan de show. Later veranderde A&E dit in de verklaring dat het "helemaal mogelijk" is dat "andere leden van de familie Jackson" in het programma verschijnen, maar dat dit nog niet bekend is. Dat meldde CNN vandaag.

US Weekly hoorde van een anonieme bron dat Prince (12), Paris (11) en Blanket (7) mee zouden gaan doen in de realityshow die de vier Jackson broers volgt. De opnames voor deze serie, The Jacksons: A Family Dynasty, waren al gestart voordat de zanger op 25 juni stierf. In eerste instantie reageerde A&E dat de kinderen niet meedoen aan de serie.

Later stelden zij deze verklaring bij. "We zijn op dit moment aan het opnemen", aldus een woordvoerder van A&E. "Het is goed mogelijk dat de broers andere familieleden tegenkomen, die wel of niet in de uiteindelijke versie meegenomen worden. Op dit moment weten we niet precies wie er behalve de broers in de serie zullen verschijnen."

Voor hun vaders dood, werden Michael Jacksons kinderen altijd zo veel mogelijk uit de schijnwerpers gehouden.

Bestuur je PS3 met je mobiele telefoon

Sony Ericsson heeft de Aino uitgebracht. De Aino is de eerste telefoon die gebruik maakt van de Remote Play-functionaliteit. Met deze functionaliteit kun je naadloos verbinden met je PS3 en de media-content gebruiken. De volgende functionaliteit is beschikbaar via Remote Play:

* turn a PS3 on and off
* browse and control the XMB user interface
* access the internet and any DRM free media content saved on the hard drive
* sign in to the PS3 network and message friends
* shop for items in the PS3 store
* watch and record live television using PlayTVTwitterbericht maakt of breekt film

Filmmakers maken steeds meer gebruik van informatie van netwerksites als Twitter en Facebook om te kunnen voorspellen of een film aanslaat of niet. Zelfs voordat de film officieel uit is, is de mening van het publiek over een film te meten.

In het verleden waren filmstudio's afhankelijk van focusgroepen en filmrecensies als ze de mening van het publiek over een productie wilden weten. Tegenwoordig nemen online gesprekken deze functie over. De mond-op-mond reclame heeft enorme invloed op de populariteit van films. Een twitterbericht kan een film maken of breken.

Een commerciële firma lanceerde Fizziology, een online meetapparaat dat wekelijks bijhoudt hoe de stemming van Twitteraars en Facebookers is rondom verschillende films. Medeoprichter van Fizziology, Ben Carlson: "Het is geweldig dat we luisteren en opletten zonder dat mensen dat in de gaten hoeven te hebben."

Christine Birch, hoofd op de afdeling marketing bij DreamWorks Studios, zei dat marketeers steeds meer rekening houden met wat de gemiddelde bioscoopbezoeker op het internet zegt. Dat is niet gek, als je bedenkt dat 73 procent van de bioscoopbezoekers een profiel heeft op een of meerdere netwerksites, aldus filmmarketingbureau Stradella Road.

Exodus om offensief in Pakistan

Tienduizenden mensen zijn in het noordwesten van Pakistan op de vlucht geslagen uit angst voor een aanstaand offensief van het leger. Dat meldden de autoriteiten in het Zuid-Aziatische land gisteren.

De Pakistaanse regering kondigde in juni al een grootschalige militaire actie aan tegen radicaalislamitische militanten in de regio Zuid-Waziristan, nabij de grens met Afghanistan. Het gebied geldt als een bolwerk van de Taliban en van de terreurbeweging al-Qaeda.

Het legeroffensief bleef tot nu toe beperkt tot luchtbombardementen en acties van commando-eenheden. Na de reeks bloedige (zelfmoord)aanslagen in de afgelopen week, waardoor meer dan 120 mensen om het leven kwamen, lijken zowel de politieke leiders als het leger nu vastbesloten om snel een definitief einde te maken aan de macht van de extremisten in het gebied.

Exodus om offensief in Pakistan  (foto: ANP)

PVV kijkt kraakwet nog even aan

De PVV zal met de antikraakwet instemmen als 'rare amendementen' van PvdA en D66 worden afgewezen. Dat zei PVV'er Raymond de Roon gisteren in de Kamer.

Volgens het amendement van de PvdA is het kraken van een pand, ook als dat al een jaar leegstaat, alleen strafbaar als de eigenaar alles heeft gedaan om leegstand te voorkomen. De aanpassing van D66 gaat over een evaluatie van de werking van de wet.

De PVV leek het kraakverbod vorige week aan een meerderheid te helpen. De partij was tijdens de eerste behandeling van het plan, vorige maand, ontevreden over de voorgestelde straffen. De indieners (CDA, VVD en ChristenUnie) kwamen daarop met de hogere maximale straffen (een jaar wegens kraken, twee jaar wegens kraken met intimidatie of geweld, twee jaar en acht maanden wegens kraken met geweld in groepsverband). Ook kunnen krakers worden opgepakt als ze niet op heterdaad zijn betrapt. De PVV was positief.

Ineke van Gent van GroenLinks, ex-kraakster, verborg haar ongenoegen gisteren niet. Ze vreest dat de wet het haalt. "Ik ben blij dat er nog een senaat is, de indieners zullen daar nat gaan."

Minister Ernst Hirsch Ballin (justitie) zei de wet steeds zinniger te vinden. Een recent arrest van de Hoge Raad toont volgens hem aan dat er behoefte aan meer wetgeving is.

Vanavond wordt er gestemd.

Clinton laakt Rusland alsnog om mensenrechten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft op de tweede dag van haar bezoek aan Rusland alsnog aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in dat land. In een toespraak voor studenten van de Staatsuniversiteit Moskou zei de bewindsvrouw dat ze de Russische autoriteiten kritisch blijft volgen als het gaat om de mensenrechtensituatie.

Zo sprak Clinton zich uit voor vrije meningsuiting en tegen aanvallen en moorden op journalisten en mensenrechtenactivisten. De laatste jaren kwam Rusland regelmatig in het nieuws door dergelijke incidenten. "Ik denk dat we willen dat de regering opstaat en zegt dat dit verkeerd is", aldus Clinton, die verder zei dat ze erg verontrust is over dit soort geweld tegen mondige burgers.

Een dag eerder vermeed Clinton het onderwerp mensenrechten nog, toen ze een gesprek had met haar Russische collega Sergej Lavrov. Dat kwam haar op kritiek te staan van onder meer mensenrechtenorganisaties.

Clinton laakt Rusland alsnog om mensenrechten  (foto: ANP)

Maximaal dertig jaar zwaar werk

Werknemers mogen straks maximaal dertig jaar zwaar werk doen. Werkgevers worden verplicht zich ervoor in te spannen om hun personeel met belastende functies tijdig lichter werk te laten doen. Als dat niet lukt, moet de baas geld storten in een fonds. Daarop kunnen de werknemers een beroep doen als zij tussen hun 65e en 67e verjaardag het zware werk niet meer kunnen doen.

Dat is een van de manieren waarop het kabinet en coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hopen mensen met zwaar werk te ontzien bij het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat zeiden ingewijden gisteren na de beëindiging rond zeven uur 's avonds van een AOW-overleg tussen minister Piet Hein Donner, staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen in de Tweede Kamer.

Maximaal dertig jaar zwaar werk  (foto: ANP)

Antieke voetstappen gevonden in Israël

Bij de restauratie van een oud mozaïek in de Israëlische plaats Lod, bij Tel Aviv, hebben Israëlische archeologen afdrukken van blote voeten en sandalen gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de voeten van de mannen die 1700 jaar geleden het kunstwerk hebben gelegd.

Dat meldden Israëlische media gisteren. Het mozaïek was al in 1996 ontdekt, maar vanwege geldgebrek kan het pas nu gerestaureerd en openbaar gemaakt worden. In het hard geworden gips staan voeten met de schoenmaten 34, 37, 42 en 44, hebben de wetenschappers uitgerekend.

Het mozaïek was gevonden in een villa, waar in de Romeinse tijd vermoedelijk een rijke familie woonde.

Antieke voetstappen gevonden in Israël  (foto: ANP)
Voor meer historie in het nieuws, ga je naar het gelijknamige topic in Cultuur & Historie.

Eddie Riggs schopt kont in Jimmy Kimmel Live

Sinds afgelopen dinsdag is actie-game Brütal Legend beschikbaar op de Playstation 3 en Xbox 360. In de game vertolkt Jack Black de rol van Eddie Riggs die een andere wereld moet redden van demonen. De game wordt flink gepromoot op allerlei manieren. Zo heeft Jack Black ook in het echte leven een Eddie Riggs kostuum waarmee hij in zijn rol kan blijven. Hij was onlangs op bezoek bij de show van Jimmy Kimmel, welke in de VS erg groot is, om daar herrie te schoppen. Het resultaat is in de onderstaande video's te bekijken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.