Israël woedend over Turkse tv-serie

De regering van Israël is woedend over een Turkse televisieserie, 'Ayrilik (Scheiding), Palestina in liefde en oorlog'. De serie van de publieke omroep TRT1 draait rond een liefdesdrama in de door Israël begin dit jaar bestookte Gazastrook.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag de Turkse zaakgelastigde op het matje geroepen en geklaagd over de serie waarin Israëlische soldaten onder meer onschuldige kinderen doodschieten en burgers executeren. Er is momenteel geen Turkse vertegenwoordiging op het niveau van ambassadeur in Israël.

De Israëlische televisie toonde woensdagavond beelden uit het Turkse tv-programma. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, betitelde het "als een hetze tegen Israël van de ergste soort en dat met ondersteuning van de (Turkse) regering".

Het is een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen Turkije en de joodse staat. Nauwelijks een week geleden sloot Turkije Israël op het laatste moment uit als deelnemer aan een internationale militaire oefening in luchtverdediging vanaf Turkse bases. Turkije wilde Israël toch maar niet te gast bij de NAVO-manoeuvres omdat de Israëlische vliegtuigen mogelijk Gaza hadden bestookt.

Het was vooral het onderwerp van de tv-serie, de bloedige Israëlische aanvallen in december en januari op de Gazastrook, dat de redelijk goede betrekkingen tussen de twee landen heeft geruïneerd. Bij de aanvallen en beschietingen werden 1400 Palestijnen gedood onder wie naar schatting driehonderd kinderen. Verreweg de meeste slachtoffers waren burgers.