One Piece Unlimited Cruise 2: Awakening of a hero


Animé is voor nerds. Nee, niet voor de gewone gamende nerds maar voor de übernerds! Helaas hoor ik sinds kort tot die laatste categorie omdat ik me voor deze review aan de serie One Piece heb gewaagd. De serie gaat over een piraat genaamd Luffy D. Monkey. Hij is op zoek naar de mysterieuze schat, One Piece. Samen met een bende piraten, die zich de Straw Hat-piraten noemen, vaart hij de zee over. Elk lid heeft zijn of haar unieke vaardigheid en samen vormen ze een erg goed team! One Piece: Unlimited Cruise: Awakening of a Hero is een direct vervolg van One Piece: Unlimited Cruise: The treasure beneath the waves.

In het verhaal van Unlimited Cruise verschijnt in de lucht plotseling een groene bol. Als piraten moet de Straw Hat-crew natuurlijk hun werk doen, dus denken ze gelijk dat het een schat is. Helaas voor Luffy wordt hij op het moment dat hij de schat wilt pakken opgezogen in de bol. Hier vertelt de groene bol hem dat ze een schat heeft en dat ze deze zal geven op basis van hoe de Straw Hat-piraten presteren op vier eilanden. Natuurlijk blijven ze niet stilzitten en gaan ze op zoek naar de schat! Dit is het verhaal zoals het in het eerste deel van het spel wordt verteld en waar dit tweede deel op door gaat. Eigenlijk is One Piece: Unlimited Cruise één game die in twee stukken is geknipt. Deze stukken sluiten naadloos op elkaar aan. Zo kun je de geleerde vaardigheden van je personages uit het eerste deel overzetten naar de savegame van dit tweede deel zodat je gewoon verder kunt spelen. Voor spelers die het eerste deel hebben gespeeld is dit een uitkomst, maar instappen met dit tweede deel is geen goed plan. Een tutorial ontbreekt bijna helemaal, enkel de nieuwe moves die je leert worden uitgelegd.

Voor de mensen die de review van de eerste helft van de game niet hebben gelezen een korte samenvatting. Unlimited Cruise is een actie-adventure waarin je met de leden van de Straw Hat-crew speelt. Met wie je precies speelt kun je heel gemakkelijk afwisselen en elk karakter heeft zijn eigen speciale moves. Luffy zelf heeft natuurlijk zijn elastische armen waarmee je in het rond kunt slaan door wild je wiimote te bewegen terwijl Zoro erg behendig is met zwaarden. Door vijanden te verslaan wordt het personage waarmee je speelt sterker en speel je nieuwe moves vrij. Over het algemeen is dit vechten elke keer weer precies hetzelfde, maar vreemd genoeg is het wel vermakelijk omdat het lekker snel gaat en het er leuk uit ziet.

De developers hebben voor het spel een aantal rare ontwerpkeuzes gemaakt. Het spel opslaan kan bijvoorbeeld alleen op het schip, niet als je op een eiland bent aangemeerd. Na twee uur rondzoeken in de woestijn had ik er wel genoeg van, maar dan heb je de keuze tussen of al je voortgang kwijtraken door de Wii gewoon uit te zetten, of helemaal terug naar het schip te gaan om daar je spel op te slaan en je verdiende XP te bewaren. Het is nogal omslachtig allemaal, gewoon een start-menu zou het spel een stuk speelbaarder gemaakt hebben. Wat hier ook niet aan meewerkt is dat je in het spel vaak geen idee hebt waar je nou precies naartoe moet. Er is geen redelijk afgebakend pad, maar open omgevingen met wat struiken en veel onzichtbare muren. Erg vervelend om je weg doorheen te moeten zoeken dus. Daarnaast moet je vaak zoeken naar bepaalde items voordat je verder kunt in het spel, maar deze items zijn vrijwel onmogelijk te vinden zonder een walkthrough te gebruiken. Wat je dan overhoudt is een frustrerende game waarbij je geen flauw idee hebt waar je nou precies moet zoeken om verder te kunnen. Tel daarbij nog respawnende vijanden die helemaal niets doen als jij niet richting hen beweegt en het moge duidelijk zijn dat de developers zich er nogal makkelijk vanaf hebben gemaakt.