Voor uw veiligheid: blokkeer de nooduitgang

Een paal recht voor de nooduitgang plaatsen zorgt voor onnodig risico wanneer een gebouw ontruimd moet worden, zo wordt gedacht. Daichi Yanagisawa van de ingenieursfaculteit van de universiteit van Tokio bewees met zijn team echter het tegenovergestelde. De resultaten van zijn onderzoek werden geplaatst in het natuurkundige vakblad Physical Review E.

Om de test uit te voeren namen de onderzoekers vijftig Japanse vrouwen, een lokaal, een deur en een twintig centimeter brede pilaar. De vrouwen moesten via de deur het lokaal zo snel mogelijk verlaten: de ene keer met de paal als obstakel voor de deur en de andere keer zonder obstakel. Uit de test bleek dat er meer vrouwen per seconde (2,92) konden vluchten wanneer de paal op 65 centimeter voor de deur werd geplaatst, dan wanneer de uitgang vrij toegankelijk was. In het laatste geval wisten gemiddeld 2,8 personen per seconde het lokaal te verlaten.

Voorspeld resultaat
Het resultaat kwam voor Yanagisawa niet als een verrassing. Op basis van een computerprogramma dat vluchtgedrag nabootst, werd deze uitkomst al voorspeld. De Japanse wetenschappers verwachten nu dat hun onderzoek interessant is om in de toekomst nog betere nooduitgangen te ontwerpen, zodat nog meer mensen in een korte tijd naar buiten kunnen vluchten bij een ontruiming.

Yanagisawa vertelt aan New Scientist hoe het obstakel een gunstig effect kon hebben op het vluchtgedrag. De pilaar creëert namelijk voor de deur, de belangrijkste plaats bij het vluchten, een zone met relatief weinig mensen daarin. Wanneer die paal er niet had gestaan, zou iedereen op een hoopje staan te dringen voor de deur, waardoor iedereen vertraagd wordt. Door het plaatsen van de paal is het minder dringen voor de deur, waardoor mensen snel en efficiënt naar buiten kunnen gaan.

Links van het midden
Het obstakel mag echter niet zomaar ergens staan, zo bleek uit het onderzoek. Wanneer de paal namelijk recht voor de deur werd geplaatst, had deze een averechts effect. De doorstroming werd dan vertraagd tot 2,78 personen per seconde. Uit de proef van Yanagisawa bleek de pilaar het beste effect te hebben wanneer deze een beetje links van het midden voor de nooduitgang geplaatst werd. De onderzoeker merkte bij dit resultaat echter wel op dat niet iedereen een eerlijke kans krijgt om te vluchten. De geluksvogels die van rechts of het midden naderden, konden sneller naar buiten.