Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het vriendelijke masker van Dirk Scheringa.

Dirk Scheringa werd gisteren getrakteerd op een applaus van zijn personeelsleden toen hij aankondigde, dat hij vanmorgen bij de rechter een ultieme poging gaat doen om zijn bank te redden. “Wouter Bos hoeft slechts 85 miljoen beschikbaar te stellen.” Op zich moet gezegd worden dat Scheringa een vechtersbaas is, die niet snel het hoofd laat hangen. De vraag, waarom Bos dat geld op tafel zou moeten leggen, laat Scheringa trouwens onbeantwoord. Maar vanmorgen is Scheringa definitief ontmaskerd als boef:

Arme Scheringa. Belachelijk gemaakt door Jan en Alleman. Zoals door Leo Derksen. “Hij was voorzitter bij AZ. Niet omdat ‘ie verstand van voetbal heeft, want dat heeft ‘ie totaal niet, maar uitsluitend omdat Scheringa een hoop poen meebrengt.” Ontluisterend. En van dat geneuzel over dat hij “zo gewoon is gebleven,” omdat hij iedere twee weken in de dorpskroeg nog een potje kaart met zijn vrienden. Een wat schuchtere man. Maar ook dat vriendelijke imago is hij nu kwijt.

Vandaag werd bekend, dat hij zijn bestuurder Frank de Grave heeft ontslagen nadat die kritische vragen had gesteld over het aan de bank onttrekken van tientallen miljoenen euro’s voor persoonlijke hobby’s van Scheringa. Dus wanneer een van zijn bestuurders zijn werk doet, namelijk het controleren van de geldstromen, en de vragen worden een tikje te lastig, dan wordt die bestuurder de laan uit gestuurd. Hiermee ontpopt Scheringa zich als een wolf in schaapskleren. Deze onverkwikkelijke affaire bewijst ook het gelijk van Pieter Lakeman, die steeds heeft gesteld dat Scheringa een onaanvaardbare gesprekspartner is. Dat is nu spijkerhard aangetoond. En Frank de Grave, die toch altijd een wat lullig imago had (Ik zie hem nog worden gepersifleerd in Kopspijkers, met een glaasje Ranja in de hand: “Nobody fucks with Frank de Grave.”) heeft laten zien dat hij allesbehalve een watje is.
 
Kan de rechter die zich over de laatste wanhoopspoging van Scheringa buigt, mij even laten weten dat hij Scheringa geen gelijk zal geven wegens overduidelijk slecht bestuur van zijn bank, zo slecht dat deze megalomane man een enkele kans gegeven mag worden? En kan De Nederlandsche Bank mij even laten weten, wat de methode is om de bankvergunning van de Scheringa-bank wegens slechte leiding in te trekken?

Epiloog:

Inmiddels heeft de rechter aan Scheringa tot morgenmiddag 12 uur de tijd gegeven, een of meerdere kopers voor zijn bank te vinden. Lukt dat niet, dan is de DSB vanaf 1 minuut over 12 failliet. Kunnen de directeuren van de andere banken in Nederland mij even laten weten, waarom ze nog zouden willen praten met deze wolf in schaapskleren, die overduidelijk dus niet in zijn eerste leugen is gestikt? Het bankwezen is toch gebaseerd op vertrouwen?