Matige Argentijnen gaan naar Zuid-Afrika

Niels (DerMeister)
Diego Maradona en zijn Argentinië hebben zich geplaatst voor het WK in Zuid-Afrika. Een magere vertoning in Montevideo was genoeg om concurrent Uruguay met 0-1 te verslaan. De Uruguayanen spelen mee in de play-offs.

Drie wijzigingen bij Argentijnen, Uruguay ongewijzigd

De opdracht voor beide ploegen was eenvoudig in het Estadio Centenario in Montevideo: winst was genoeg voor een WK-ticket. De Argentijnse bondscoach Diego Maradona had drie wijzigingen in zijn ploeg ten opzichte van het gewonnen duel met Peru. Onder andere Juan Sebastian Véron mocht weer in de basis beginnen nadat hij terug was gekeerd van een schorsing. Uruguay startte in dezelfde opstelling als tegen Ecuador (1-2 winst), dus met Luis Suárez in de aanval.

Mogelijke scenario’s

De winnaar van het duel was zeker van het WK. De verliezer moest afwachten of concurrent Ecuador punten mee kon nemen uit Chili. Ecuador kon bij winst de verliezer nog uit de play-offs knikkeren. Bij een gelijkspel tussen Uruguay en Argentinië moest Ecuador winnen om de play-offs te halen en mocht het een monsterscore neerzetten in Chili (met vijf goals winnen), dan kon het zelfs naar de vierde stek.

Eerste helft beheerst door overtredingen

De openingsfase van het duel was duidelijk voor de thuisploeg zonder echt grootse kansen te creëren. Het eerste half uur werd overschaduwd door overtredingen en binnen het kwartier moest er al driemaal geel worden getrokken; twee voor de Argentijnen en één voor Uruguay. Bij rust had scheidsrechter Carlos Almarilla uit Paraguay viermaal geel getrokken. In het vorige duel tussen de twee landen in oktober 2008 (2-1 winst voor de Argentijnen) kwam er tienmaal geel uit de borstzak.

Echte grote kansen vielen er niet te noteren. De mooiste kans was voor Uruguay. Een dieptepass van Diego Forlán op Jorge Rodriguez werd net op tijd onderschept door de Argentijnse doelman Sergio Romero. Bij rust waren de Argentijnen nog veilig. Zowel in Montevideo als bij het duel Chili-Ecuador stond het 0-0.

Uruguayaanse storm blijft uit na de pauze

Vlak na rust kwam Chili in eigen huis op voorsprong tegen Ecuador. De strijd om het WK-ticket vond vlak na de pauze dus louter plaats in Montevideo. Een gelijkspel was genoeg voor de zwakke Argentijnen.
De eerste reuzenkans voor de Argentijnen kwam vlak voordat het uur was verstreken. Een Argentijnse vrije trap werd door alles en iedereen gemist, ook vanaf drie meter door Martin Demichelis. De ploeg van Maradona deed in ieder geval, dit in tegenstelling tot de eerste helft, actief mee aan de wedstrijd.

In de 73e minuut kon Diego Lugano de Argentijnen pijn doen. Hij raakte de indraaiende vrije trap echter op zijn rug vlak voor de neus van Romero. Niet veel later werd Luis Suárez naar de kant gehaald voor de lange spits Sebastián Abreu.

De Uruguayaanse linksback José Martin Caceres dupeerde zijn team in de 83e minuut door zijn tweede gele kaart te pakken. Uit diezelfde vrije trap was het invaller Mario Bolatti die na een scrimmage de Argentijnen aan de overwinning hielp door het laatste tikje uit te delen: 0-1.

Door de zege eindigen de Argentijnen op de vierde stek, Uruguay bleef Ecuador voor en gaat naar de play-offs.