Het Waterliniepad - De Stelling van Amsterdam

Waterliniepad  (Foto: FOK!/ToT)

Het Waterliniepad is een lange-afstands-wandelpad (LAW 17) met een lengte van 350 kilometer van Volendam naar Dordrecht, ontwikkeld door Wandelnet in samenwerking met de Commissie Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Het vernieuwde Waterliniepad is dan ook een samenvoeging van twee bestaande Streekpaden, het ‘oude’ Waterliniepad (SP 18) en de Stelling van Amsterdam (SP 9). De route is in beide richtingen gemarkeerd met de wit-rode tekens die bij lange-afstandswandelingen gebruikelijk zijn. Hij is in een gidsje beschreven voor beide richtingen.

De route volgt zo veel mogelijk het verloop van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het gidsje worden de diverse fortificaties en andere werken die de wandelaar onderweg tegenkomt beschreven. De route loopt door vijf provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

De route voert dus van Volendam via Haarlem naar Weesp in een grote bocht om Amsterdam. Vanuit Weesp volgt de route de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar Utrecht, Gorinchem om te eindigen in Dordrecht. De komende weken neemt DJMO jullie mee langs deze lange afstandswandeling. 

Deze special werd oorspronkelijk gepubliceerd op 28 oktober. 
Op 30 oktober bijgewerkt met etappe 2. 
Op 02 november bijgewerkt met etappe 3.
Op 09 november bijgewerkt met etappe 4.
Op 16 november bijgewerkt met etappe 5.
Op 20 november bijgewerkt met etappe 6.
Op 24 november bijgewerkt met etappe 7.
Op 26 november bijgewerkt met etappe 8.
Op 03 december bijgewerkt met etappe 9.
Op 07 december bijgewerkt met etappe 10.