FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 december 2020

SkiŰr Meiners verrast in World Cup, Odermatt schenkt Zwitsers eindelijk reuzenslalomwinst

In het Italiaanse Santa Caterina heeft alpineskiër Maarten Meiners voor een behoorlijke verrassing gezorgd: de Nederlander pakte met een 26e plek het beste resultaat uit zijn carrière en zorgde voor de eerste Nederlandse World Cup-punten bij de mannen in jaren.

Na de eerste run was de leiding in handen van de jonge Zwitser Marco Odermatt, die de Noor Leif Kristian Nestvold-Haugen 0,19 seconden achter zich liet. Ook de Fransman Alexis Pinturault zat er met 0,24 seconden nog dicht bij, maar de verschillen waren achter hem eveneens niet groot: de Amerikaan Tommy Ford (+0,43), de Noor Henrik Kristoffersen (+0,60) en de Zwitser Gino Caviezel (+0,68) volgden, met de hele top-15 zelfs binnen een seconde van Odermatt.

Misschien wel dé verrassing van de eerste run kwam zowaar uit Nederlandse hoek: Maarten Meiners greep zaterdag in Santa Caterina nog nét naast een plek in de top-30 en dus de tweede run, dit keer maakte hij met een 24e plek zelfs een nog betere indruk en zat hij vrij ruim aan de goede kant van de streep. De Belg Sam Maes haalde het met een 34e plek op anderhalve tiende niet, Dries van den Broecke (63e) kwam niet bij een stunt in de buurt.

In de tweede run liet Filip Zubcic zien dat hij zaterdag niet zomaar won: de Kroaat stond 21e na één run, maar hij bleef aan de leiding staat tot Ford er nét onderdoor dook en dus steeg hij in elk geval zestien plekken. Pinturault leverde 0,09 seconden in bij Ford en viel daarmee gelijk drie posities terug: met Zubcic op 0,02 seconden en Loïc Meillard op 0,05 tellen waren de verschillen bovenin uitermate klein, met nog twee man te gaan.

Nestvold-Haugen kwam 0,18 seconden tekort en daarmee leverde hij zelfs vijf plekken in. Alleen Odermatt stond nog bovenaan de Deborah Compagnoni-piste en de Zwitser maakte aan alle spanning een einde: hij knalde 0,73 seconde onder Ford's tijd door, pakt zo zijn eerste World Cup-zege op de reuzenslalom en werd de eerste Zwitserse reuzenslalomwinnaar sinds Carlo Janka dat alweer negen jaar geleden deed.

Meiners eindigde uiteindelijk als 26e, de eerste keer dat een Nederlandse man World Cup-punten haalt sinds de magische achtste plek van Marvin van Heek op de prestigieuze afdaling van Val Gardena in december 2012. Daarmee plaatste hij zich in principe voor de Olympische Spelen, maar omdat hij mazzel had met het weer besloot NOC*NSF om dat resultaat niet mee te tellen en dus werden de Spelen door Van Heek's neus geboord.

Gemeente Amsterdam blaast actie tegen discriminatie nieuw leven in: 'Doe iets!'

Discriminatie is ook in Amsterdam een hardnekkig probleem en daarom vraagt de gemeente vandaag opnieuw aandacht voor de campagne Kom op Amsterdam!. Hierin worden Amsterdammers nadrukkelijk opgeroepen om op te staan tegen elke vorm discriminatie. 'Wees geen zwijgende omstander'. Zo meldt AT5.

Meerdere bekende Amsterdammers zijn aan de campagne toegevoegd door hun ervaringen met discriminatie te delen. Zo vertellen onder meer zangeres Glennis Grace, oud Ajax-voorzitter Michael van Praag en schrijver Natascha van Weezel waarom het noodzakelijk is om op te komen voor stadgenoten die te maken krijgen met discriminatie.

Grace: 'Waarom zijn veel mensen meer geneigd om iets te zeggen als ze zien dat iemand op straat in elkaar wordt geramd, maar niet als ze zien dat iemand een racistische opmerking of discriminerend scheldwoord naar zijn of haar hoofd krijgt? Wees nooit bang om je uit te spreken, want het kan een wereld van verschil maken.'

Sprekende cijfers
'In Amsterdam is geen plek voor discriminatie. Toch komt het voor', schrijft de gemeente in het persbericht over de campagne. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de lhbtiq+ Amsterdammers het afgelopen jaar weleens respectloos is behandeld op straat. En vier op de vijf vrouwen in Amsterdam is weleens slachtoffer van straatintimidatie. Iets waar Ambrien Moeniralam zich actief tegen verzet.

'Als ik zelf nageroepen word, probeer ik de ‘cat caller’ aan te spreken op een educatieve manier. Ik leg uit waarom het geen compliment is om zo aangesproken te worden en waarom heel veel mensen het vervelend vinden. Soms zie ik dat iemand anders wordt lastiggevallen. Dan wil ik een veilige omgeving creëren voor die persoon. Een simpele vraag als: "Ben je oké?", kan al veel helpen', vertelt Moeniralam.

Ook komen bij het meldpunt discriminatie nog regelmatig meldingen binnen van discriminatie. Deze gaan het vaakst over anti-zwart racisme (40 procent), maar ook antisemitisme en islamofobie komt nog veel voor in de stad. Op de arbeidsmarkt wordt voornamelijk gediscrimineerd op basis van afkomst, leeftijd en zwangerschap.

Onderzoeken, toolkits & mystery guests
De gemeente wil dit op alle mogelijke manieren bestrijden. Zo wordt er actief steun verleend aan groepen die zich inzetten voor emancipatie en inclusie en is er een toolkit ontwikkeld voor scholen, buurthuizen en sportverenigingen om discriminatie tegen tegaan.

Ook is er naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties van afgelopen zomer een onderzoek gestart naar hoe slachtoffers de discriminatie beleven. Verder wordt ook in de eigen organisatie gewerkt aan inclusie en worden er mystery guests ingezet om discriminatie op de arbeids- en woningmarkt in kaart te brengen.

Maar de hoop is vooral om met deze campagne door te dringen tot de Amsterdammer zelf. 'Kom voor elkaar op als omstander, als collega, als vriend, als buur en vooral als Amsterdammer. Want soms doet het zwijgen van omstanders meer pijn dan de discriminatie zelf. Door je uit te spreken laat je aan dader én slachtoffer weten dat discriminatie niet normaal is.'

RIVM heeft nog geen verklaring voor nieuwe toename COVID-19 gevallen

Het aantal nieuwe COVID-19 gevallen stijgt nu al zes dagen op rij. Maar de oorzaak van die toename weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet.

Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging is dat ook mensen zonder COVID-19-achtige klachten, de zogenoemde asymptomaten, zich sinds vorige week kunnen laten testen wanneer ze nauw contact hebben gehad met iemand die zelf positief is getest. “Of het testen van asymptomaten daar een rol in speelt, zijn we wel naar aan het kijken”, laat het instituut weten. Meer hierover op Skipr.

Hond raakt tanden kwijt na ontploffing vuurwerk in Rijssen

Een hond is zaterdagavond gewond geraakt toen hij achter vuurwerk aanging in Rijssen. Een groep jongens gooide het vuurwerk weg, waarop de hond er achteraan ging. Toen de hond het vuurwerk in zijn bek had, ontplofte het projectiel. De hond raakte een paar tanden kwijt en er kwam bloed uit zijn neus. Zo meldt de Stentor.

De politie Rijssen-Holten plaatste op Facebook de volgende mededeling/oproep:

Op zaterdag 5 december, rond 20:08 uur, liet een buurtbewoner zijn hond uit in de buurt van een basisschool aan de Wilhelminastraat in Rijssen. Enkele jongens, gooiden met vermoedelijk illegaal vuurwerk, waar voornoemde hond op af rende en het vuurwerk vermoedelijk in zijn bek nam op het moment dat het ontplofte. Door de ontploffing van het vuurwerk, raakte de hond een paar tanden kwijt en kwam er bloed uit zijn neus. De 5 jongens, die hiervoor verantwoordelijk waren, gingen er vandoor.
Signalement van de 5 jongens:
- licht getint
- vermoedelijk Turkse achtergrond
- tussen de 17 en 19 jaar oud
- droegen capuchons, een petje en een donkerblauwe jas met bontkraag.

Wie slaat aan op dit signalement of herkent deze jongens? Dan horen wij dit graag! Ook als u iets gehoord of gezien heeft wat met dit incident te maken heeft, willen wij dit graag horen. Stuur ons een persoonlijk bericht of bel met 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar op 0800-7000.

Call of Duty: Black Ops Cold War season 1 trailer in beeld

Vanaf 16 december gaat het grote feest weer beginnen: Season 1 van Call of Duty: Black Ops Cold War gaat dan van start. En daar hoort uiteraard een introductietrailer bij.

In de trailer staat Vikhtor “Stitch” Kuzmin centraal, een oude bekende van Adler. Stich is ooit gevangen genomen door Adler en als trap na werd hij ook nog eens in de Gulag gegooid door Kravchenko omdat hij zijn orders niet opvolgende en zo Rebirth Island in de handen van de Amerikan kwam. Als wraak plant hij een gasaanval in een warenhuis om zo weer oog in oog komen te staan met Adler.

Wij krijgen dus waarschijnlijk een nieuwe operator, een nieuwe multiplayer map en een nieuw eiland in Warzone. Bekijk de gehele trailer hieronder.

Random Pics van de Dag #174

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje kent tegenstanders op weg naar WK voetbal in Qatar

Het Nederlands elftal moet het in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2022 in Qatar opnemen tegen Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. De zes landen vormen samen kwalificatiegroep G.

Maandag is op het hoofdkantoor van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de kwalificatie van de Europese landen. De kwalificatiewedstrijden beginnen 24 maart 2021 en eindigen op 16 november 2021. Vervolgens zijn er nog play-offs in maart 2022. Het WK in Qatar is van 21 november 2022 tot en met 18 december 2022.

Groep A
Portugal
Servië
Ierland
Luxemburg
Azerbeidzjan

Groep B
Spanje
Zweden
Griekenland
Georgië
Kosovo

Groep C
Italië
Zwitserland
Noord-Ierland
Bulgarije
Litouwen

Groep D
Frankrijk
Oekraïne
Finland
Bosnië en Herzegovina
Kazachstan

Groep E
België
Wales
Tsjechië
Wit-Rusland
Estland

Groep F
Denemarken
Oostenrijk
Schotland
Israël
Faroër
Moldavië

Groep G
Nederland
Turkije
Noorwegen
Montenegro
Letland
Gibraltar

Groep H
Kroatië
Slowakije
Rusland
Slovenië
Cyprus
Malta

Groep I
Engeland
Polen
Hongarije
Albanië
Andorra
San Marino

Groep J
Duitsland
Roemenië
Ijsland
Noord-Macedonië
Armenië
Liechtenstein

Het Waterliniepad - De Stelling van Amsterdam

Waterliniepad  (Foto: FOK!/ToT)

Het Waterliniepad is een lange-afstands-wandelpad (LAW 17) met een lengte van 350 kilometer. Het voert van Volendam naar Dordrecht en is ontwikkeld door Wandelnet in samenwerking met de Commissie Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam Het vernieuwde Waterliniepad is dan ook een samenvoeging van twee bestaande Streekpaden, het ‘oude’ Waterliniepad (SP 18) en de Stelling van Amsterdam (SP 9). De route is in beide richtingen gemarkeerd met de wit-rode tekens die bij lange-afstandswandelingen gebruikelijk zijn. Hij is in een gidsje beschreven voor beide richtingen.

De route volgt zo veel mogelijk het verloop van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het gidsje worden de diverse fortificaties, en andere werken die de wandelaar onderweg tegenkomt, beschreven. De route loopt door vijf provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

De route voert dus van Volendam via Haarlem naar Weesp, in een grote bocht om Amsterdam. Vanuit Weesp volgt de route de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar Utrecht, Gorinchem om te haar eindpunt te vinden in Dordrecht.

Covid-19: Ernst Kuipers verwacht stijging van aantal opnames in komende weken

De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het 'ergens in de komende twee weken' ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). 'De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen', aldus Kuipers. 'Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg.'

De ziekenhuizen kunnen de zorg op het huidige niveau wel 'goed accommoderen', aldus de voorzitter. Ingrepen waarbij spoed is geboden gaan door en de ziekenhuizen kunnen de zorg voor coronapatiënten aan. Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen. Vooralsnog voorziet Kuipers een 'beperkte stijging'. Zijn advies aan het kabinet is om 'rustig vast te houden' aan de geldende coronamaatregelen. Meer hierover in Skipr.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint Annaparochie

In Sint Annaparochie (Friesland) is bij een bedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 21.000 kippen. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint Annaparochie liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 13 andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint Annaparochie. Dit vervoersverbod heeft betrekking op vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen. zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Betere informatie-uitwisseling in zoektocht vermiste Koreagangers

Nederland en Zuid-Korea kunnen sneller informatie uitwisselen in de continue zoektocht naar de laatste 5 Nederlandse vermiste militairen uit de Korea-oorlog. Beide landen ondertekenden daarover vandaag in Seoul een akkoord.

De overeenkomst formaliseert de gegevensuitwisseling tussen de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht en haar Zuid-Koreaanse tegenhanger. Voor het onderzoek naar de vermiste Koreagangers kunnen ze nu direct beschikken over elkaars database. Eerder gebeurde dat door tussenkomst van de Amerikaanse zusterorganisatie.

Korea-oorlog
Communistisch Noord-Korea viel op 25 juni 1950 Zuid-Korea binnen. De Verenigde Staten namen het initiatief om de aanval af te slaan. Dat gebeurde onder de vlag van de VN. Ook vroegen zij de leden van de VN om troepen. Nederland stuurde torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen naar Korea. Later volgden ook grondtroepen. Dit zogenoemde Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) bestond uit vrijwilligers en telde veel Indië-veteranen. Het detachement was ingedeeld bij de Amerikaanse 2nd Division. Dat nam intensief deel aan de soms zeer zware strijd.

In oktober 1954 keerde het NDVN terug naar Nederland. Hr.Ms. Van Zijll volgde kort daarna. Dit was het laatste Nederlandse fregat. In totaal dienden bijna 5.000 Nederlandse militairen in Korea. 125 van hen kwamen om.

Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok bij Pusan (foto: NIMH)
Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok bij Pusan (foto: NIMH)

Raad voor cultuur: Hervat het zoeken naar herkomst naziroofkunst

Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de teruggave van naziroofkunst nog altijd van groot belang. Er zijn nog duizenden schilderijen, tekeningen, meubelstukken en andere (kunst)voorwerpen die door de nazi’s zijn geroofd en na de oorlog vanuit Duitsland door de geallieerden naar Nederland zijn teruggebracht. Ze maken nu deel uit van de rijkscollectie, maar horen ooit teruggegeven te worden aan de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen. Ook zijn er vele kunstvoorwerpen die in Nederlandse musea hangen, maar eigendom waren van vervolgde Joden.

Sinds 2001 worden verzoeken tot teruggave beoordeeld door de Restitutiecommissie. Het kan daarbij gaan om kunst die deel uitmaakt van de rijkscollectie, maar ook gemeentelijke en provinciale musea hebben naziroofkunst in hun collectie.

Sinds 2007 vindt er geen structureel onderzoek meer plaats naar herkomst van naziroofkunst en naar de oorspronkelijke Joodse eigenaren en hun erfgenamen.

Dit is in strijd met internationale uitgangspunten, waaraan Nederland zich gecommitteerd heeft. Daarom moet het herkomstonderzoek zo snel mogelijk worden hervat. Daarnaast moet er een nieuw en eenduidig beoordelingskader komen voor verzoeken tot teruggave van de naziroofkunst. In dit beoordelingskader vindt geen afweging meer plaats tussen de belangen van de verzoekers en het belang van het museum. Betekenisvol herstel van onrecht moet het uitgangspunt van beleid zijn.

Dat staat in het adviesrapport: “Streven naar Rechtvaardigheid” van de evaluatiecommissie restitutiebeleid naziroofkunst, dat vandaag werd gepresenteerd door commissievoorzitter Jacob Kohnstamm. De evaluatiecommissie, ingesteld door de Raad voor Cultuur, evalueerde op verzoek van minister Van Engelshoven (OCW) de juridische en morele aspecten van het restitutiebeleid en komt met aanbevelingen voor verbetering. Reeds in 2016 werd besloten om het restitutiebeleid in 2020 te evalueren.

Eenduidig beoordelingskader
Het restitutiebeleid is neergelegd in diverse adviesnota’s en een veelheid aan brieven van opeenvolgende bewindspersonen. Hierdoor ontbreekt voor verzoekers inzicht in de criteria op grond waarvan hun verzoek tot restitutie zal worden beoordeeld. De evaluatiecommissie stelt daarom een nieuw eenduidig beoordelingskader voor, dat net als het huidige beleid, gebaseerd is op de internationale uitgangspunten, de zogeheten Washington Principles. Het advies is om dit beoordelingskader vast te leggen in het instellingsbesluit van de RC. Het is aan de minister om te bepalen of en in hoeverre het nieuwe beoordelingskader van toepassing is op reeds afgehandelde en lopende zaken.

Herkomstonderzoek
Met het onderschrijven van de Washington Principles heeft Nederland de verplichting op zich genomen tot het actief achterhalen van de oorspronkelijke eigenaren of hun nabestaanden. Moderne technologie en de beschikbaarheid van nieuwe bronnen bieden nieuwe perspectieven voor het herkomstonderzoek dat – in strijd met de Washington Principles – in 2007 de facto is beëindigd. De evaluatiecommissie adviseert daarom dat het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD in staat gesteld wordt om dit structurele herkomstonderzoek zo spoedig mogelijk te hervatten.

Communicatie
De evaluatiecommissie constateert op grond van gesprekken met – en een enquête onder verzoekers dat voor het werk van de Restitutiecommissie in brede kring veel waardering bestaat, maar dat er ook kritiek is. Gegeven de vaak grote emotionele betrokkenheid van verzoekers meent de evaluatiecommissie dat de communicatie met en de bejegening van verzoekers versterkt en verbeterd moet worden. Bovendien adviseert de evaluatiecommissie om de te volgen procedure zo in te richten dat er ruimte komt voor een meer bemiddelende rol van de Restitutiecommissie.

Helpdesk
Tenslotte adviseert de evaluatiecommissie om een helpdesk in te richten onder verantwoordelijkheid van de minister die actief informatie geeft over het restitutiebeleid in binnen- en buitenland. De helpdesk kan verzoekers de weg wijzen over de te volgen procedure en naar de juiste organisaties. Als het herkomstonderzoek daar aanleiding toe geeft, moet de helpdesk de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen actief benaderen, aldus de evaluatiecommissie.

De presentatie van het advies is hier te zien: 

Streven naar rechtvaardigheid: Evualuatie beleid restitutie naziroofkunst

Militair veroordeeld voor bedreigingen en huiselijk geweld

De militaire kamer veroordeelt een 52-jarige man uit Sneek voor het bedreigen van zijn echtgenote en 2 oudste dochters en het mishandelen van zowel zijn echtgenote als zijn oudste dochter. De militair krijgt hiervoor een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan zijn echtgenote en oudste dochter.

Op 10 november 2018 bedreigde de militair zijn een-na-oudste dochter door met kracht een mes in haar richting te gooien, nadat zij hem had aangesproken over een ruzie die kort daarvoor had plaatsgevonden. Tussen 28 en 29 november 2019 bedreigde de militair zijn echtgenote en zijn oudste dochter door in de auto onderweg naar huis tegen hen te roepen dat hij hen tegen een boom hartstikke dood zou rijden en dat hen allemaal dood zou rijden of dat hij hen te pletter zou rijden.

Huiselijk geweld
Op 5 juli 2019 had de militair ruzie met zijn echtgenote. Hij trok haar hard aan haar haar, waardoor zij plukken haar verloor. Hij sloeg en schopte haar. Ook kneep hij haar keel dicht. Toen hun oudste dochter van destijds 17 jaar oud dat zag, probeerde zij haar vader van haar moeder af te trekken. Omdat dat niet lukte sloeg zij haar vader meerdere keren. Daarna ontstond er ook een gevecht tussen de militair en hun oudste dochter, waarbij de dochter door de militair hard is geslagen.

Redenen voor straf
Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer rekening met verschillende omstandigheden, zoals de ernst van de feiten die militair heeft gepleegd. Met name het huiselijk geweld vindt de militaire kamer een zeer ernstig feit, vanwege de impact ervan op de slachtoffers en de rest van het gezin. De militaire kamer vindt dit zeer kwalijk, omdat de militair vanuit zijn beroep geacht wordt met agressiviteit om te kunnen gaan. In plaats daarvan was de militair de aanvaller. Daarom legt de militaire kamer een behoorlijke taakstraf aan hem op.

Behandeling
Hoewel de militair en zijn echtgenote niet meer samen zijn, zijn er nog steeds ruzies en beschuldigen zij elkaar. Er bestaat een kans dat de militair opnieuw de fout in kan gaan. Om dat te voorkomen wordt aan hem ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Eén van de voorwaarden aan deze straf is dat de militair gaat meewerken aan een behandeling bij een forensische poli. De militair krijgt dan handvatten om in de toekomst op een goede manier om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Daarnaast mag de militair geen contact opnemen met zijn voormalige echtgenote.

Schadevergoedingen
Tot slot moet de militair 1.000 euro aan de vrouw betalen en 600 euro aan zijn oudste dochter voor de geestelijke schade die zij door hem hebben opgelopen.

COVID-19: 7134 nieuwe besmettingen en 19 doden, totaal 564.291 en 9704

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7134 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 564.291 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 150 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1190 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 470 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 19 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9704 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Man steekt zichzelf in brand in gemeentehuis van Nijkerk

In de hal van het gemeentehuis in Nijkerk heeft maandagmiddag een man zichzelf in brand gestoken. Hulpdiensten rukten met loeiende sirenes uit. Zo meldt de Gelderlander.

Volgens ooggetuigen gooide de man benzine over zich heen, waarna hij zichzelf in brand stak. De man werd op een brancard het gemeentehuis uitgedragen en zou volgens ooggetuigen nog aanspreekbaar zijn. Inmiddels is de man naar een ziekenhuis gebracht.

"Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 komt pas in tweede helft 2021 uit"

De problemen met de ontwikkeling van Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 lijken zich op te stapelen. In een statement tegen de Zweede pers zegt Paradox Interactive-CEO Ebba Ljungerud dat de game pas in de tweede helft van 2021 verwacht wordt. Bloodlines 2 is al twee keer eerder vertraagd en had al in het voorjaar van 2020 moeten uitkomen.

Ljungerud zegt tegen zakentijdschrijft Placera dat de late releasedatum deels ligt aan het gebrek van development kits van de PlayStation 5 en de Xbox Series X. "Om voor de volgende generatie te kunnen ontwikkelen moeten we de development kids van de producenten hebben. En ik weet vrij zeker dat zowel Sony als Microsoft problemen met development kits hebben door de coronapandemie".

Naast de eerdere vertragingen kwam ook het onslag van hoofdschrijver Brian Mitsoda, Creative Director Ka'ai Cluney en Senior Narrative Designer Cara Ellison als een donderslag bij heldere hemel. Brian Mitsoda reageerde in een statement dat hij niet op de hoogte was van zijn ontslag, en voor de fans had de game krediet omdat Mitsoda, Cluney en Ellison het publieke gezicht van Bloodlines 2 waren. Vooral het vertrek van Mitsoda baart zorgen, omdat hij een van de belangrijkste ontwikkelaars was bij de eerste Bloodlines uit 2004.

Bloodlines2

Consumentenbond zamelt klachten in over Nintendo Switch

De consumentenbond gaat klachten verzamelen van mensen met een Nintendo Switch. De belangenorganisatie gaat onderzoek doen naar de beruchte "Joy-Con Drift", een fenomeen waarbij de Switch input registreert zonder dat de controller wordt aangeraakt.

De consumentenbond voert de actie samen uit met soortgelijke organisaties in België, Frankrijk, Italië, Griekenland, Noorwegen, Slovenië, Slowakije en Portugal. "We doen de oproep omdat we signalen krijgen dat de Switch niet zo lang meegaat als consumenten zouden mogen verwachten", aldus directeur Sandra Molenaar. "Bovendien zijn de opties om de console te repareren beperkt, waardoor consumenten gedwongen zijn tot dure vervangingen". Een nieuw setje Joy-Cons kost rond de 70 euro.

Joy-Con Drift is een probleem dat ook door Nintendo zelf is erkend: eerder kwam Nintendo consumenten al tegemoet door 24 maanden fabrieksgarantie te geven op de Joy-Con. Dat is een stapje verder dan de wettelijke garantie, omdat de bewijslast niet grotendeels meer bij de consument ligt.

De consumentenbond heeft een website geopend waar bezitters van de Switch hun klachten kunnen achterlaten.

Nintendoswitch

ASO weggebruikers negeren weer eens rode kruizen op matrixborden

Rijkswaterstaat twitterde vanmorgen weer eens een bericht over weggebruikers die rode kruizen negeren. Ditmaal werd de A27 bij Lunetten in verband met een aanrijding omgelegd. Het negeren van roden kruizen is in mijn ogen  echt ASOCIAAL weggedrag, ben dan ook erg verbaasd dat er zo weinig op gehandhaafd wordt. 

'Werkgevers misbruiken de coronacrisis’

Werkgevers misbruiken de coronacrisis, vindt vakbond FNV. Ook bij bedrijven waar het goed gaat zijn nauwelijks afspraken te maken over meer loon en meer vast werk, constateert cao-coördinator Zakaria Boufangacha in het AD.

De COVID-19 pandemie heeft de cao-onderhandelingen overhoop gegooid. Voor de uitbraak zijn er loonsverhogingen van 3,2 % afgesproken en is er overeen gekomen dat er minder flexcontracten zouden worden afgesloten en juist meer contracten voor onvoorwaardelijke tijd. De onderhandelingen kwamen door de coronamaatregelen vrijwel stil te leggen.

Toen de onderhandelingen tussen de FNV en de werkgevers weer konden worden hervat, merkte de vakbond een veranderde houding bij de werkgevers. Er is nu bijna niets meer mogelijk. Het salaris kan niet worden verhoogd en mogelijkheden tot vervroegd stoppen bij zware beroepen of arbeidsduurverkorting zijn niet meer bespreekbaar.

Dit is ook het geval in de sectoren waar het wel goed gaat zoals de metalelektro en de supermarkten. Er wordt weer veel overgewerkt in de metalelektro, de supermarkten draaien mega-omzetten en ook de transportsector kan het aantal opdrachten amper bijbenen. In diverse sectoren, zoals metalelektro, transport en grootmetaal, groeit de frustratie waardoor mogelijke acties worden voorbereid.

Naast de verharde opstelling van werkgevers bij de cao-onderhandelingen, wordt er ook steeds meer ingespeeld op de angst voor werkloosheid. Een reële angst voor veel werknemers nu er door de gevolgen van COVID-19 veel ontslagen zijn gevallen.

Een andere wens van de vakbond is om het minimumloon te verhogen van 10 euro naar 14 euro per uur, hier waren al vergevorderde afspraken over gemaakt voor een groot aantal CAO’s. Maar ook hier willen de werkgevers sinds de COVID-19 uitbraak niet meer over onderhandelen.

'Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen'

Deze opmerkelijke leus van Gaia, een belgische dierenrechtenorganisatie, is verkozen tot de slechtste slogan van 2020 op sloganverkiezing.nl. Gaia probeerde met deze kreet  ‘Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen’ aandacht te vragen voor sterilisatie van poezen.

Deze leus behaalde bijna 25% van de stemmen en bleef andere genominneerden zoals de Dakgoote Renovatie Specialist met “Oh my goot” en de Lidl met  “Geef elkaar tijdens het winkelen de pruimte” van supermarktketen Lidl.

Gaia-directeur Ann De Greef  reageerde als volgt op de  uitslag. ‘Het is een ludieke slogan, maar daarachter gaat heel veel dierenleed schuil.’

Let op: coronatesten mogen niet zomaar anders worden verpakt

Coronatesten die in bundels verpakt zijn, mogen niet zomaar anders worden verpakt en/of verkocht als losse exemplaren. Dit levert risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing ontbreekt of onjuist is. Of niet de juiste onderdelen bij elkaar zijn verpakt. Mogelijk is de test daardoor minder betrouwbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft hier de afgelopen tijd meerdere meldingen over gehad en wil verkopers én gebruikers hierover waarschuwen.

Coronatesten zijn zogenoemde in-vitro diagnostica. Heel vaak bestaan die uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een afnamestaafje en de testcassette, maar ook aan de gebruiksaanwijzing en testvloeistof. Voor de markttoelating van in-vitro diagnostica moet heel precies omschreven worden hoe het product eruitziet en wat er in de verpakking zit. Als dat opnieuw wordt verpakt, bijvoorbeeld van een doos van 50 stuks naar individuele bundels voor losse verkoop, is het product niet meer hetzelfde als het product dat een CE-markering heeft gekregen.

Bij het opnieuw inpakken wordt soms de vloeistof uit één fles bestemd voor bijvoorbeeld 50 testen overgegoten in 50 kleine flesjes. Hierdoor kan de kwaliteit van de vloeistof niet meer worden gegarandeerd. Ook kan de verkeerde gebruiksaanwijzing meegeleverd worden, of niet goed passende afnamestaafjes. Dit heeft allemaal invloed op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de test en daarom mag het niet zomaar.

De inspectie handhaaft hier op. Dat kan betekenen dat we een boete opleggen aan degene die producten aanpast of aan de verkoper van aangepaste producten. Voor mensen die testkits kopen, is het belangrijk dat zij controleren dat de inhoud van de verpakking overeenstemt met de gebruiksaanwijzing. Op de gebruiksaanwijzing moet bovendien het CE-keurmerk staan. Wie twijfelt, kan de test beter niet gebruiken. Wie een dergelijke opnieuw verpakte test tegenkomt, kan dit melden via het Landelijk Meldpunt Zorg.

Goede zomer voor campings en huisjesterreinen door binnenlands toerisme

Nederlandse logiesaccommodaties boekten in juli en augustus 2020 een recordaantal overnachtingen, zelfs meer dan in topjaar 2019. De groei kwam vooral op het conto van de campings en huisjesterreinen, die in het derde kwartaal meer binnenlandse gasten konden verwelkomen. Het verlies aan buitenlandse gasten werd bij hotels niet gecompenseerd door Nederlandse gasten. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020.

Nadat de activiteiten van de logiesaccommodaties in april 2020 bijna geheel tot stilstand kwamen met 93 procent minder overnachtingen dan in dezelfde periode een jaar eerder, krabbelde de sector in de daaropvolgende maanden langzaam op. Het derde kwartaal van 2020 werd relatief goed afgesloten. Weliswaar was het aantal gasten 12 procent lager maar het aantal overnachtingen bedroeg 74.000 meer dan een jaar eerder.

Campings en huisjesterreinen varen wel bij binnenlandse vakanties
Vooral kampeerterreinen en in iets mindere mate bungalowparken zagen het aantal gasten en overnachtingen in juli en augustus toenemen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Anders dan in voorgaande jaren kozen Nederlanders deze zomer vaker voor een binnenlandse vakantie. In het derde kwartaal van 2020 gingen bijna 3,5 miljoen Nederlanders op vakantie in het buitenland. Dat is 57 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Daarentegen gingen zo’n 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie, een toename van 24 procent.

Doordat de Nederlandse gasten ook langer bleven, steeg het aantal overnachtingen nog meer. Campings en huisjesterreinen noteerden daardoor in het derde kwartaal een stijging van het aantal overnachtingen van respectievelijk 27 en 7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Verlies buitenlandse gasten hotels niet gecompenseerd
Hotels noteerden in het derde kwartaal van 2020 in het totaal een kwart minder overnachtingen dan een jaar eerder. Wel zagen ze tegelijkertijd de binnenlandse vraag toenemen met 9 procent meer gasten en 13 procent meer overnachtingen. Dat kon echter de scherpe daling in de buitenlandse vraag (54 procent minder overnachtingen) niet compenseren.

Van de overnachtingen in hotels werd in 2019 nog 56 procent door buitenlandse gasten geboekt, in de eerste drie kwartalen van 2020 was dat gedaald naar 39 procent.

Noord-Holland en vooral Amsterdam en Haarlemmermeer zwaar getroffen
Hoewel bijna alle provincies profiteerden van de toegenomen binnenlandse vraag, gold dat niet voor Noord- en Zuid-Holland. Deze provincies zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van buitenlandse toeristen. Vooral hotels in Amsterdam en Haarlemmermeer werden ook nog in het derde kwartaal zwaar door de coronacrisis getroffen, met een daling van 61 procent van het aantal overnachtingen vergeleken met een jaar eerder.

De provincie Groningen zag het aantal overnachtingen in het derde kwartaal met 33 procent toenemen en ook Gelderland, de populairste provincie voor binnenlandse vakanties, noteerde een toename van 21 procent met een totaal van 5,6 miljoen overnachtingen in het derde kwartaal van 2020.

Ook in derde kwartaal daling van toegevoegde waarde toeristische bedrijfstakken
Door de groei van binnenlandse vakanties stegen vergeleken met het derde kwartaal van 2019 ook de vakantie-uitgaven van Nederlanders in eigen land (+ 1 procent). Dat deze beperkte groei de uitgaven door buitenlandse gasten niet heeft kunnen compenseren, is terug te zien in de toegevoegde waarde. De toegevoegde waarde voor de bedrijfstakken die bijna geheel toeristisch zijn, daalde in het derde kwartaal.

In het derde kwartaal van 2020 ging het vergeleken met het tweede kwartaal iets beter met deze toeristische bedrijfstakken. Hotels en restaurants in de bedrijfstak horeca konden 90 procent van de toegevoegde waarde van het derde kwartaal van 2019 behalen. Bedrijven in de luchtvaart en reisbemiddeling en -organisatie bereikten rond de 40 procent van de toegevoegde waarde van 2019, een daling van 60 procent. Bij de bedrijfstak cultuur, recreatie en sport was sprake van ongeveer een halvering.

Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020
Deze onderwerpen en nog veel meer thema’s komen aan bod in het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020. Het Trendrapport biedt een actueel statistisch overzicht van vraag en aanbod in de toerismesector en geeft inzicht in voor de vrijetijdssector relevante trends en innovaties. Daarbij is ook volop aandacht voor de gevolgen van de COVID-19-pandemie op de vrijetijdssector. Het Trendrapport is samengesteld door NRIT media, NBTC Holland Marketing, het Centre of Expertise Leisure, Toerisme & Hospitality (CELTH) en het CBS.

Voormalig FvD'ers Nanninga en Eerdmans gaan samen verder

De twee oud-Forumleden voor Democratie-leden (FvD) Annabel Nanninga en Joost Eerdmans gaan samenwerken. De twee hebben gisteren een afbeelding op Twitter geplaatst die hint op een politiek verbond.

Op de afbeelding op Twitter zijn Nanninga en Eerdmans samen te zien. Tussen hen in staat de hashtag 2021, waarmee mogelijk verwezen wordt naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart komend jaar. Het is onduidelijk wat de samenwerking betekent voor de voormalige FvD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad. Nanninga wilde vanochtend niets kwijt over de tweet, behalve 'stay tuned'.

Nanninga is gemeenteraadslid en senator en besloot net als een aantal andere partijprominenten haar lidmaatschap van FvD op te zeggen. Dat deden ook raadslid Kevin Kreuger en duo-raadslid Adrien de Boer, waarmee de gehele Amsterdamse fractie uit FvD stapte.

De ophef rond FvD ontstond naar aanleiding van racistische en antisemitische gedachten die enkele leden van de jongerenafdeling van de partij met elkaar deelden in WhatsApp-groepen. Partijprominenten waaronder Nanninga eisten het vertrek van partijleider Thierry Baudet. Hij besloot in eerste instantie op te stappen. Maar bedacht zich later en werd in een bindend referendum door 76 procent van de partijleden opnieuw als partijleider gekozen. Drie Europarlementariërs van de partij besloten daarop ook hun lidmaatschap te beëindigen.

Rode Kruis eert alle vrijwilligers met speciale COVID-19 medaille

Vandaag krijgen 6.000 vrijwilligers van het Rode Kruis een speciale medaille uitgereikt voor hun inzet. In het afgelopen jaar hebben zij zich vol overgave ingezet voor de bestrijding van het coronavirus én dat doen zij nog steeds. Deze inzet is de grootste sinds WOII en de Watersnoodramp in 1953. Daarom worden de vrijwilligers tijdens een speciale bijeenkomst vanmiddag in Den Haag geëerd met een herinneringsmedaille. De symbolische uitreiking wordt gedaan door erevoorzitter H.K.H. Prinses Margriet en de kanselier van de Rode Kruis-onderscheidingen, mevrouw Lenie Dwarshuis-van de Beek.

Directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik: “Iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven. Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode. Met elkaar hebben wij in de afgelopen maanden ontzettend veel weten te bereiken in Nederland en op de Caribische eilanden.”

Zorghotel
Tijdens de bijeenkomst wordt onder andere vrijwilliger Shirley Timmer in het zonnetje gezet. Shirley heeft geholpen in het zorghotel in Roermond. Zij vertelt: “In Roermond zat een man uit Indonesië wiens vrouw was overleden aan corona. Twee weken later kwam zijn eigen huisarts langs om hem te vertellen dat ook zijn dochter was overleden. Met mijn Indonesische achtergrond kende ik wel wat Maleis en daardoor ontstond er een band waardoor hij ook veel steun ervaarde. Hij vroeg mij om mijn mondkapje af te doen, omdat hij bang was dat hij mij in de buitenwereld niet zou herkennen en ik hem dan onbeschoft zou vinden. Uiteraard was dit geen optie, maar het doet je wel wat dat dit iets is was wat hem bezighield na zoveel verlies in korte tijd. Ik heb in mijn pauze dus mijn Rode Kruis pasje met foto meegenomen, zo heeft hij mij toch nog kunnen zien.”

Cijfers
In Nederland hielp het Rode Kruis tot nu toe bij ongeveer 100 zorginstellingen, bij het vervoer van personen die (mogelijk) met COVID-19 besmet zijn werden circa 2.000 personen geholpen, met de inzameling van persoonlijke beschermingsmiddelen (circa 6.2 miljoen producten), bij de ondersteuning GGD bij testen (circa 200.000 personen), met de ondersteuning van de GGD bij bron- en contactonderzoek circa 9.000 personen en bij de opvang van dak- en thuislozen hielpen zij circa 1.300 personen. Er werd ongeveer 60.000 keer voedselhulp gegeven en de Rode Kruis Hulplijn ontving 26.000 gesprekken. Op de Caribische eilanden werden ruim 55.000 personen geholpen met voedsel en werden met de Hulplijn en buddy netwerk ruim 18.000 personen geholpen. Op Sint-Maarten werden circa 35.000 stukken zeep uitgedeeld.

Door de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk is 2021 onlangs uitgeroepen tot het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben al vele jaren laten zien dat vrijwilligerswerk bijdraagt aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals armoede en behoefte aan hulp en zorg

Van Nieuwenhuizen: 165 miljoen euro naar veilige wegen en fietspaden

Bijna 190 gemeenten, alle provincies en twee waterschappen ontvangen samen 165 miljoen euro voor het aanpakken van gevaarlijke kruisingen, fietspaden, wegen en rotondes. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Lokale en regionale overheden konden van 1 juli tot en met 1 september jl. een aanvraag indienen voor een rijksbijdrage om de infrastructuur veiliger te maken. Het kabinet heeft voor de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar gesteld aan medeoverheden voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties. Voorwaarde daarbij is dat provincies, gemeente en waterschappen eenzelfde bedrag investeren. Zo komt er in totaal een miljard euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. De 165 miljoen euro die nu wordt toegekend. is onderdeel van de 200 miljoen euro die vanuit het rijk voor 2020 en 2021 beschikbaar is.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Het enthousiasme bij gemeenten, provincies en waterschappen was groot. Er zijn hele goede plannen ingediend bij ons ministerie. Wij zetten de rijksverdubbelaar in. Op die manier kunnen de mensen bij de lokale en regionale overheden nu snel aan de slag om die gevaarlijke kruising of dat te smalle fietspad onder handen te nemen. Dit gaat echt een verschil maken en zorgen voor minder ongevallen op die wegen en fietspaden.’

Maatregelen die in aanmerking komen voor een rijksbijdrage zijn onder meer de aanleg van verkeersdrempels, wegversmallingen, veilige bermen en vrij liggende fietspaden. Ook gaat er geld naar het verbreden van fietspaden en het omvormen van onoverzichtelijk kruispunten naar rotondes. Verder hebben dertig gemeenten geld gekregen voor het inrichten van veilige schoolzones.

Ongeveer twee derde van de maatregelen waarvoor nu een rijksbijdrage is uitgekeerd, wordt binnen een jaar uitgevoerd.

FOK! Wat een weer: Veel regen en wind

Het is bewolkt en op veel plaatsen regent het. In het zuidwesten is het droger, op een enkele bui na. Lokaal kan er in het oosten en zuidwesten eerst nog mist voorkomen. In de loop van de ochtend en middag wordt het van het zuidwesten uit droger, het laatst in het noorden van het land. Er kan vooral in het westen dan nog wel een enkele bui voorkomen. In de avond klaart het op en plaatselijk kan er dan mist ontstaan. De maximumtemperaturen variëren tussen 3°C in het zuiden tot ca. 7°C in het noordwesten. De wind draait overal naar een zuidwestelijke richting en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig 6 Bft. In de avond draait de wind naar zuid en neemt dan af naar zwak tot matig, in de noordelijke kustgebieden en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

In de nacht naar dinsdag zijn er naast enkele wolkenvelden ook enkele (brede) opklaringen, waarin mist of enkele mistbanken kunnen ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van 4°C in het noordwesten tot -1°C landinwaarts. De oost- tot zuidoostelijke wind is zwak, aan de kust en boven het IJsselmeer mogelijk matig.

Dinsdag begint plaatselijk met mist of een mistbank, maar in de loop van de ochtend is op veel plaatsen ook de zon te zien. De maxima variëren van 5°C in het noordwesten tot een graad of 2°C waar de mist hardnekkig is. De wind is overwegend zwak en komt uit richtingen tussen oost en noordoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Avondlucht aan het water, dank voor deze foto Scherpschutter!
Avondlucht aan het water, dank voor deze foto Scherpschutter!
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.