Natuurlijk niet!

Vandaag is het tweede boek van FOK!ker Haushofer verschenen: Natuurlijk niet!. In dit boek behandelt hij 32 mythes op het gebied van natuurkunde. Tijd om Roel even te ondervragen! Lees vooral verder, want jij kunt een gesigneerd exemplaar winnen! 

Natuurlijk niet!
Natuurlijk niet!

Ha die Roel!!

Vertel eens: Natuurlijk niet!  is je tweede boek over natuurkunde dat vandaag in de boekhandels ligt.  Je eerste boek was ‘’ Ruimte, Tijd, Materie”, waarvoor je veel inspiratie op hebt gedaan in deze topicreeks. Hoe kwam je überhaupt op het idee om een wetenschappelijk boek te schrijven?

Roel: "Ik had tijdens mijn studie natuurkunde en het daaropvolgende promotie-onderzoek ontzettend veel geleerd over fundamentele natuurkunde, wiskunde en wetenschap in het algemeen, en ik wou die kennis erg graag delen met mensen die net zo enthousiast hierover zijn als ik. Na mijn promotie ben ik daarom begonnen met het boek “Ruimte, tijd, materie”, waarbij ik users op FOK! heb betrokken in de onderwerpkeuze en andere suggesties. Dat boek bevatte uiteindelijk wel wat wiskunde, en was met name bedoeld voor mensen met een exact profiel op de middelbare school. Wat supertof is, is dat mijn wetenschappelijke held Gerard ’t Hooft (Nobelprijswinnaar 1999) positief commentaar had op het manuscript, wat uiteindelijk ook tot een aanbeveling leidde.

En toen wou ik een tweede boek schrijven. Tijdens mijn lesgeven, het bekijken van YouTube content en mijn popularisatie op FOK! kom ik veel misverstanden over bepaalde onderwerpen tegen, en tijdens een wandeling met mijn vrouw en dochter kwam ik op het idee om hier een boek over te schrijven. Dat is “Natuurlijk niet!” geworden. Dit boek is qua onderwerpkeuze veel breder dan mijn eerste boek en (hopelijk) ook veel breder toegankelijk; je hebt er geen voorkennis voor nodig. Vervolgens heb ik het naar talloze uitgeverijen gestuurd, en letterlijk de dag nadat ik besloten had dat ik klaar was met alle afwijzingen (“goed geschreven maar past niet in ons fonds” x 100) kreeg ik een enthousiast mailtje van Het Spectrum dat ze het wouden uitgeven. De aanhouder wint blijkbaar "

 Bijna 20 jaar geleden raakte je op FOK! verzeild waar we je nog steeds kennen als de user Haushofer. Je bent ook een aantal jaar moderator geweest op de (voormalige) subfora Wetenschap, Filosofie en Levensbeschouwing en School en Studie. Hoe kwam je eigenlijk op FOK! terecht en wat is je het meest bijgebleven aan die tijd?

Roel: "Ik denk dat ik eind 2002 via Tweakers op FOK! ben gekomen. Eerst als lurker, en later als actieve user. Tijdens mijn studie kreeg ik sterk de behoefte om te discusseren over wetenschap en filososofie. FOK! had toendertijd nog het subforum WFL, en daardoor kreeg ik “Levensbeschouwing” er gratis bij   WFL heeft wat dat betreft mijn interessegebied wel gevormd, want ik heb sindsdien ook erg veel interesse gekregen voor allerlei levensbeschouwelijke onderwerpen (er is zelfs ooit nog eens een topic over Bijbels Hebreeuws ontstaan.). Ik heb hele goede herinneringen aan mijn WFL-tijd: er was toen een vaste groep mensen in de slowchat, er werden meets georganiseerd (Alicey, het_FOKschaap, qu63, Geartsjuh, Bensel, Doffy, Maethor, miss_sly, AThuin-hek, Reya, Lupa_Solitaria, etc.etc.etc.), we hebben de nodige amateurwetenschappers gehad zoals Rudeonline die de relativiteitstheorie kwamen ontkrachten, en ik vond het erg leuk om te modden (samen met Alicey). Al met al hebben al die posts op FOK! en de discussies met talloze users mijn eigen begrip van heel veel onderwerpen enorm aangescherpt. Wat dat betreft is FOK! heel waardevol voor me geweest."

 In ‘Natuurlijk niet!’ beschrijf je 32 mythen in de moderne natuurkunde. Welke vond je zelf het leukste om te ontrafelen voor de lezer?

Roel: "Haha, moeilijk! Eén mythe uit het boek gaat over de Tacomabrug, waarbij het desbetreffende filmpje heel veel door natuurkundedocenten wordt gebruikt bij het onderwerp resonantie. Dat blijkt echter veel subtieler te zijn, en resonantie was slechts één aspect. Bij de mythe over het Corioliseffect (water door een afvoerputje draait op het ene halfrond tegengesteld aan weglopend water op het andere halfrond) kwam ik pas tijdens het redigeren erachter dat een veelvoorkomend verhaal over hoe de Britse marine vanwege het verkeerd toepassen van dit effect hun mortieren in de Eerste Wereldoorlog hun doel zagen missen zelf ook een mythe was. Het verhaal klonk al te mooi om waar te zijn… De verklaring achter het Hawking-effect (zwarte gaten zenden deeltjes uit) vind ik misschien nog wel het meest bevredigend, omdat ik deze conceptuele verklaring zelf heb afgeleid. Dat is voor een dergelijk abstract fenomeen best pittig. Dat elektrische energie eigenlijk niet door stroomdraden maar om stroomdraden heen wordt getransporteerd (naar aanleiding van een Veritasium-video op YouTube) vond ik eerst nogal bizar: ik had daar tijdens al mijn vakken op de universiteit en mijn lesgeven over elektriciteit nooit zo over nagedacht. Dat zo’n alledaags onderwerp zulke verrassingen heeft stemt ook wel weer nederig. Ik kan eigenlijk niet kiezen "

FOK! mag namens jou drie gesigneerde exemplaren van Natuurlijk niet! weggeven. Meedoen met de prijsvraag kan hier! Maar waar kunnen de mensen die niet winnen het boek bestellen?

Roel: "Bij de meeste boekhandels ! Dus als je geïnteresseerd bent: doe je lokale boekhandel een lol en bestel het daar. Maar het kan natuurlijk ook online, zoals bij Bol.com."

 Tot slot: heb je nog iets te vertellen waar we het niet over hebben gehad?

Roel: "Ik heb nog allerlei ideeën voor nieuwe boeken, ben alweer met een nieuw manuscript bezig en heb er nog eentje klaarliggen, en ik ben ook van plan om lezingen te geven over o.a. dit boek, dus bij interesse mogen mensen me DM’en "