3000 jaar oude wensput ontdekt in Beieren

In het Beierse dorpje Germering, ten westen van München, hebben archeologen een waterput uit het bronstijdperk gevonden, die gevuld is met tientallen kostbare artefacten zoals kledingspelden en versierd aardewerk.

Experts vermoeden dat deze put gebruikt werd als wensput en dus als plek diende waar mensen hun wensen kenbaar konden maken. Dit wordt ondersteund door de aard en kwaliteit van de artefacten die in de put werden gevonden, die met zorg en intentie lijken te zijn geplaatst.

Wensputten zijn een vast onderdeel van de Europese folklore sinds de prehistorie en werden 'geactiveerd' door mensen die gouden munten erin gooiden met de hoop dat hun wensen zouden uitkomen. Wat de specifieke wensen waren die in deze put 3.000 jaar geleden zijn uitgesproken is uiteraard onbekend, maar deze vondst biedt waardevolle inzichten in culturele praktijken uit die tijd.

Voor meer informatie over onder meer deze bijzondere vondst, de ruim dertienduizend andere artefacten die de afgelopen jaren bij Germering gevonden zijn en de prehistorische periode aldaar in het algemeen, verwijzen we graag door naar ArcheologieOnline.