Het Waterliniepad - De Stelling van Amsterdam

3. Etappe 2 - Halfweg - Krommenie

De originele etappe loopt vanaf Halfweg naar Krommenie. Door tegenslag onderweg en een uit de vaart genomen pontje heb ik deze route eerder afgekapt en het resterende stuk aan etappe 3 vastgeplakt. Na het vertrek van het startpunt (Foto 1) gaat de route dwars door de Zuidoostbeemster. Langs de route kom je verschillende dingen tegen zoals het Houten Huis aan de Nekkerweg.  (Foto 2). Dit huis stamt uit 1914 en moest vanwege de Kringenwet aan bepaalde bouweisen voldoen. Omdat de woning in een straal van 500 tot 600 meter van het Fort aan de Nekkerweg werd gebouwd, mocht er een stenen fundering geplaatst worden met daarop een houten opbouw. 

De route voert verder langs het Beemster Arboretum, een unieke verzameling houtige gewassen. Het Beemster Arboretum is de op twee na grootste verzameling bomen en struiken van Nederland. De verzameling bestaat uit 2600 soorten en variëteiten en het totaal aantal bomen en struiken ligt rond de 6000 exemplaren. De totale oppervlakte van het arboretum is 7,5 hectare. (Foto 3). Eenmaal aangekomen bij het Noordhollandsch Kanaal heb je een prachtig uitzicht over de polder (Foto 4). 

Fort aan de Middenweg
Langs de Zuiddijk staat een kunstwerk, Waterzuivering, gemaakt door Frank Rosen. (Foto 5 & 6). Even verderop ligt een inundatiesluis. Normaal is het gebied toegankelijk voor publiek, maar op het moment dat ik er was, was het hek afgesloten en kon ik dus niet naar beneden voor een mooie foto. (Foto 7 & 8). Achter de link staan meerdere foto's van hoe het er vroeger bijlag. De route gaat verder langs het Noordhollandsch Kanaal waarbij je in de verte het Fort aan de Middenweg ziet liggen (Foto 8a). In 1885 was het fort als verdedigbaar aardwerk al gereed. Het werd pas bijna 30 jaar later, in 1914, als een van de laatste van de Stelling opgeleverd. De belangrijkste taak was de verdediging van het acces gevormd door de Middenweg en de Zuiderweg.

Het is een model C fort waarvan er slechts twee zijn gebouwd. Voor het fort ligt een breed inundatiegebied en uit kostenoverwegingen heeft men besloten dit fort te voorzien van slechts een kanon in een hefkoepel. Deze koepel aan de frontzijde was wel via de poterne direct verbonden met het hoofdgebouw. Als compensatie voor het gemis van een tweede hefkoepel werden twee extra opstelplaatsen voor mitrailleurs in de frontwal geplaatst. In het hoofdgebouw zijn nog een ontijzeringsinstallatie voor drinkwater en de originele waterpompen aanwezig. Bijzonder aan het fort is het reinigingslokaal met waterreservoir aan het plafond en de voor die tijd moderne, kantelbare wasbakken. Dit Fort is niet toegankelijk voor publiek. 

Fort Spjikerboor
Verder richting Fort Spijkerboor. Hier kwam ik in de problemen, omdat ik vergeten was de routewijzigingen van te voren te bekijken en ik standaard graag de originele gps-track wil volgen. De originele route voert zo'n kilometer lang door, voor publiek opengesteld, grasland. Het gras stond behoorlijk hoog en was nat. Toch de GPS route gevolgd, ik had gelukkig droge sokken in m'n tas. Eenmaal weer op het droge, kwam ik aan bij een Stolpboerderij uit de 19e eeuw. (Foto 9). In de verte zag ik Fort Spijkerboor al liggen, maar ergens halverwege kwam ik weer een stuk grasland tegen, dus ik besloot om te keren en een droge weg te zoeken. 

Eenmaal bij Fort Spijkerboor aangekomen was ook hier de boel gesloten, toevallig kwam er net een medewerker iets doen, waardoor ik toch kans zag het Fort op de foto te zetten zonder lelijk dicht hek ervoor. (Foto's 10, 11 en 12). Hier stond ook een stenen picknicktafel, waar ik van sokken ben gewisseld. Fort Spijkerboor is gebouwd tussen 1889 en 1911 voor de verdediging van het Noordfront. Hier komen drie waterwegen samen: het Noordhollandsch Kanaal en de ringvaarten van de Beemster en de Starnmeerpolder.[1] Het diende ter afsluiting en verdediging van de accessen gevormd door Westelijke Beemsterringvaart met de daarlangs lopende kaden en wegen.

Het was indertijd een van de modernste en zwaarst bewapende forten van de Stelling van Amsterdam, voorzien van een pantserkoepel met een dubbelloops 10,5 centimeter kanon. Het fort telt twee verdiepingen vanwege de hoogte van de te verdedigen dijk.  Het is verder in verschillende perioden in gebruik geweest als gevangenis voor dienstweigeraars. De schrijver Herman de Man zat in 1918 in dit fort gevangen wegens dienstweigering, evenals Herman Groenendaal. In de meidagen van 1940 werd in het fort een aantal prominente NSB'ers gedetineerd, onder wie Kees van Geelkerken. Van 1946 tot 1947 was het een kamp voor politieke delinquenten.

Vol goede moed verder richting Krommenie. Na het oversteken van het pontje bij Spijkerboor - De Rijp (Foto 13) gaat de route dwars door de Starnmeerpolder. Ergens halverwege de dijk stond ik even stil om de rest van de route te bestuderen en te kijken waar ik m'n route zou afkappen, toen er ineens een auto met piepende remmen naast me stopte. Ik schrok me een ongeluk, maar het bleek @Rob te zijn die even tussen twee vergaderingen in, kans zag om mijn watervoorraad aan te vullen, aangezien ik één bidon was verloren in de trein. Na een korte pauze liep ik verder richting Krommenie. (Foto 14). Eenmaal in Krommenie kwam ik bij het afgesloten veerpontje uit (Foto 15). Door het vele tijdverlies besloot ik de route halverwege de omlooproute af te breken (Foto 16). Het resterende stuk van deze etappe heb ik aan etappe 3 vastgeplakt. 

Lengte van deze etappe: 19,1 km 

Waterliniepad - Etappe 2 (1) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (1) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (2) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (2) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (3) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (3) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (4) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (4) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (5) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (5) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (6) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (6) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (7) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (7) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (8) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (8) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (8a) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (8a) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (9) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (9) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (10) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (10) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (11) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (11) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (12) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (12) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (13) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (13) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (14) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (14) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (15) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (15) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 2 (16) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 2 (16) (Foto: FOK!)