Boek: Jeffery Deaver - Idolaat

Edwin Sharp is een groot fan van de jonge, beroemde country-zangeres Kayleigh Towne. Hij stuurt haar brieven, e-mails en presentjes terwijl zijn bewondering voor Kayleigh steeds meer de vorm van een obsessie aan begint te nemen. Het hek is echter van de dam als één van de standaardbrieven retour een persoonlijk tintje bevat en Edwin ervan overtuigd begint te raken dat zij ook diepe gevoelens voor hem koestert.

Hij duikt op in een bar in Fresno, waar de zangeres verblijft in verband met een in het plaatsje te houden concert, en het komt tot een confrontatie tussen Kayleigh, haar crew, en de stalkende Edwin. Dezelfde avond nog krijgt ze een telefoontje. Het eerste couplet van haar hit ''Your shadow'' klinkt voordat de verbinding verbroken wordt en niet lang daarna wordt een van haar crewleden vermoord. Kathryn Dance, een goede vriendin van de zangeres, en als kinesisch expert werkzaam bij de California Bureau of Investigation, gaat op onderzoek uit, daarbij tegengewerkt door de plaatselijke hoofdrechercheur die geen bemoeienis van buitenaf wenst…

                                                   Cover

Jeffery Deaver (1950, Illinois) is een voormalig journalist en advocaat die internationale faam verwierf met zijn thrillers waarin de personages Kathryn Dance en Lincolm Rhyme centraal staan. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen uitgebracht en enkelen kregen een verfilming, zoals The Bone Collector. Ook is hij de auteur van de vorig jaar uitgekomen James Bond-roman Carte Blanche.

Jeffery Deaver

Idolaat is een spannend geschreven, onderhoudende thriller die je gedurende zijn verloop een interessant kijkje in de keuken der kinesica geeft, één van de studies van non-verbale communicatie. Deaver weet een goed uitgebalanceerde spanningsboog te plaatsen over de vierhonderd pagina’s, waardoor je Idolaat niet snel weg zult leggen en je een intrigerend, zich gestaag ontrafelend verhaal tegemoet gaat. Slechts naar het einde toe vliegt het enigszins uit de bocht door onder net wat teveel onaannemelijke plotwendingen gebukt te gaan. Maar ook dat is Jeffery Deaver eigen. Een ander minpuntje is dat de karakters van Idolaat her en der wat onuitgewerkt (en soms zelfs clichématig) aanvoelen, hetgeen best jammer is, aangezien je daardoor in de regel niet al teveel empathie voor ze zult hebben. Het goed gestructureerde verhaal en Deavers vlotte schrijfstijl maken echter een hoop goed en Idolaat weet de spanning erin te houden. Prima vermaak voor een regenachtige zondagmiddag.