Boek: Marnix Peeters - De dag dat we Andy zijn arm afzaagden

Als de moeder van de vijfjarige Werner Plöts op een dag voor de trein springt is hij overgeleverd aan de zorgen van zijn vader die hem, op zijn beurt, jaren later aan het huishouden van de wanstaltige gezusters Crique toevertrouwd als zijnde een tijdelijk extra paar handen. Werner zal hem echter nooit meer terugzien. In een poging zijn vruchteloze bestaan in de daaropvolgende jaren enig cachet te geven trekt hij eropuit in gezelschap van de tamme, driepotige beer Orzas. Wat volgt is een reeks perikelen waarin één ding vaststaat; iedereen die Werner op zijn pad treft is voornemens gebruik van hem te maken, zij het voor financieel, zij het voor seksueel gewin.

cover

Marnix Peeters (1965) was werkzaam als muzieksamensteller bij Studio Brussel en als journalist voor onder andere Humo, Oor en de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Tegenwoordig levert hij geregeld bijdragen aan De Morgen. Eerder verscheen van zijn hand het boek God In Vlaanderen, in samenwerking met fotograaf Rudi van Beek.

Peeters

Dat Marnix Peeters een begenadigd verteller is met gevoel voor humor en behept met een niet al te rooskleurige kijk op de mensheid in het algemeen wordt duidelijk voor wie zich aan De dag dat we Andy zijn arm afzaagden waagt. Vanaf pagina één opent zich een zwartgallige, onvriendelijke wereld waarin slechts de protagonist van het verhaal nog enige sympathie op weet te wekken bij de lezer. Werner is een antiheld pur sang die, in de veronderstelling dat het zoeken naar een doel in zijn miserabele bestaan al een doel op zich is, er een sport van maakt zichzelf van de regen in de drup te werken. Of het nu zijn escapades als jonge minnaar betreft of zijn carrière als strontschepper, dit gaat niet zelden gepaard met gruwelijke gevolgen voor hemzelf en de uiteenlopende karakters die hij ontmoet op zijn omzwervingen.

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden is een vilein stukje literair cynisme dat weet te shockeren, ontroeren en bovenal een aanslag pleegt op de lachspieren. Een prikkeling die naar meer smaakt.