Boek: De wraak van meneer Heming - Phil Hogan

William Heming is een goed boerende maar weinig opvallende makelaar in een kleine gemeente in Engeland. Hij houdt van zijn stadje en voelt zich erg betrokken bij het wel en wee van haar inwoners. In zoverre zelfs dat hij van ieder huis waarvan hij de overdracht in behandeling heeft een reserve-exemplaar van de sleutel bij laat maken. Met een voyeuristische fascinatie verschaft hij zich toegang tot huizen waarvan de bewoners niet thuis zijn. En soms ook gewoon terwijl ze aanwezig zijn... 

cover
cover

Het is dan ook niet vreemd dat Heming regelmatig op zaken stuit die niet voor zijn ogen bedoeld zijn. Dat hij zich er dan ook op zijn heimelijke manier nogal eens mee bemoeit is natuurlijk wachten tot het een keer verkeerd uitpakt. Heming volgt na een kleine woordenwisseling een getrouwde man die een affaire blijkt te hebben met een jonge bibliothecaresse. Hij raakt ziekelijk geobsedeerd door haar en begint haar op zijn eigen maniakale manier te stalken. Dit laatste leidt uiteindelijk zelfs tot dodelijke gevolgen. 

Phil Hogan, geboren te Yorkshire, is al meer dan twintig jaar journalist en columnist voor dagblad The Observer en woont met zijn vrouw en vier kinderen in het kleine stadje Hertfordshire.

Phil Hogan weet een originele hoofdpersoon neer te zetten, dat mag gezegd worden. Al blijft William Heming iemand met wie je gedurende het verloop van het boek niet veel binding krijgt, juist vanwege zijn klinische, sociopatische kijk op de wereld om hem heen. Heming blijft tijdens zijn dubieuze praktijken zo onthutsend rationeel dat het tot op het kille af is en toont eigenlijk alleen emotie (in euforische zin) binnen de geborgenheid van een kleine ruimte in andermans huis. Bijna alsof hij, wegens het gemis van zijn eigen moeder in zijn jeugdige jaren, terug naar de moederschoot verlangt zou je kunnen zeggen. 

De wraak van meneer Heming doet af en toe nogal wollig aan en kent een ontknoping die iedereen met een beetje fantasie al mijlen van tevoren ziet aankomen. Maar daar staat dan wel tegenover dat het een juweeltje is qua originaliteit en het een heerlijk donker ondertoontje in zich draagt, met in de vorm van William Heming een opvallende antiheld zoals je waarschijnlijk nog niet eerder zag. Verfrissend in een geheel eigen stijl.