Boek: Hotel Vertigo - Kees 't Hart

Als de jonge scholier Vincent van Zandt in 1957 aan een uitwisselingsprogramma deelneemt, wordt hij voor een jaar bij een gastgezin in San Francisco in huis geplaatst. Via een vriendin raakt hij betrokken bij de second unit van de filmcrew van Alfred Hitchcock. Deze is bezig met opnames voor zijn film Vertigo, welke zich in dezelfde stad afspelen zal. Vincent raakt diep onder de indruk en zijn ervaringen gedurende zijn verblijf in de Verenigde Staten zullen hem de rest van zijn leven bijblijven.

cover

Vincents pleegouders blijken nauw betrokken te zijn met de snel groeiende Synanon organisatie, een schimmige beweging die drugsverslaafden helpt hun leven weer in het gareel te krijgen, en daar leert hij Lee kennen, een jonge prostituee. Lee verblijft in The Chocolate Factory, een werkverschaffende gelegenheid waar men de probleemjeugd van San Francisco van de straat houdt. Ze weet Vincent wegens zijn niet geringe tekenkunsten bij de opnames van Vertigo te betrekken. En terwijl Vincents adoratie voor Hitchcock en diens visie op films en architectuur groeit, raakt hij betrokken bij enkele incidenten die ervoor zorgen dat hij het land uitgezet wordt.

Meer dan vijftig jaar later durft de dan gepensioneerde Van Zandt, op verzoek van zijn voormalige werkgever Royal Haskoning om een bouwkundig congres bij te wonen, pas weer terug te keren naar de Verenigde Staten. Naar San Francisco, de plaats die zijn leven zwaar beinvloed heeft.

Kees ’t Hart (1944, Den Haag) studeerde Nederlandse taal en letterkunde, is schrijver van verhalen en gedichten en recenseert voor De Groene Amsterdammer. Eerder won hij onder andere de Multatuliprijs voor zijn roman De Revue. Met Hotel Vertigo levert ’t Hart zijn eigen eerbetoon aan Alfred Hitchcock af.

auteur

Hotel Vertigo kent een afwisselende verhaalstructuur van twee parallel lopende plotlijnen waarin zowel heden als verleden worden bezien vanuit de ogen van beurtelings de jonge en inmiddels oud geworden protagonist. Als zodanig weet het een sfeerbeeld van het hedendaagse San Francisco en dat uit de jaren 50 te schetsen. Ook geeft het een interessant kijkje in de keuken van de inmiddels ter ziele gegane Synanon-beweging, die met zijn op therapeutische basis gestoelde ‘’Games’’ (waarin leden elkaar verbaal dwongen elkaars zwakheden bloot te geven) nogal wat aandacht en kritiek wist te genereren. Je volledig grijpen doet het echter nergens; daarvoor is er teveel gemis aan echt pakkende kern.

Hotel Vertigo is een coming of age roman met oog voor geschiedkundig detail die door de vaardige schrijfkunsten van Kees ’t Hart op zich prettig wegleest. Het zal alleen door de wat al te vele afdwalingen van de verhaalboog en overdaad aan soms overbodig voelende details niet iedereen aanspreken. Liefhebbers van Hitchcocks werk kunnen door de vele aanwezige referenties naar zijn films, met Vertigo in het bijzonder, echter hun hart ophalen.