Hersentumor ongeneeslijk ziek meisje verdwijnt plotseling, artsen perplex

Een niet te opereren hersentumor van een elfjarig meisje uit Texas is plotseling verdwenen en de behandelend artsen hebben geen idee waar de tumor gebleven is, laat staan dat ze het kunnen verklaren.

Nu doet Roxli Doss weer waar ze zo ontzettend van houdt en dat is paardrijden. "Ze is net zo actief als voorheen," zegt Scott Doss, de vader van Roxli, tegen USA Today. Het leven kan vreemde wendingen nemen. Tot voor kort vocht het meisje nog een onbegonnen strijd tegen een ongeneeslijke vorm van kanker.

Het is je moeilijk voor te stellen: artsen stelden in juni 2018 bij Roxli een inoperabele hersentumor vast, die ook wel diffuus intrinsiek pontine glioom of DIPG wordt genoemd. Een doorgaans nietsontzienende vorm van kanker.

"Dit type tumor is zeer zeldzaam, maar als we hem tegenkomen gaat het om een uiterst verwoestende ziekte," zegt Dr. Virginia Harrod van Dell Children's Medical Center in Austin, Texas. "Je hebt moeite met slikken, in sommige gevallen gaat je gezichtsvermogen achteruit, je krijgt moeite met praten en uiteindelijk ook moeite met ademhalen."

Onverklaarbaar
Harrod vertelde dat het nu elfjarige meisje wekenlang stralingsbehandelingen heeft ondergaan, hoewel dit geen echt structurele remedie is. Het gezin kreeg in augustus een uitkering voor Roxli. Hun sociale omgeving en gemeenschap reageerden hartverwarmend. Op dat moment konden Gena en Scott Doss enkel nog bidden om een wonder. "En dat wonder kregen we," zegt Gena. Tot grote verbazing van de artsen kunnen zij nu op MRI-scans geen enkel spoor meer vinden van de hersentumor die Roxli Doss naar het leven stond. Een verklaring hiervoor hebben ze niet.

"God zij geloofd," jubelt vader Scott ten overstaan van het Amerikaanse dagblad. De tranen van het gezin zijn niet langer van verdriet, maar van pure vreugde. "Toen ik Roxli's MRI-scan voor het eerst zag, was het letterlijk niet te geloven," zegt behandelend arts Harrod. "De tumor is verdwenen op de MRI-scans, iets dat op z'n zachtst gezegd zeer opmerkelijk is."

Ook andere artsen kunnen niet verklaren hoe en waarom de tumor verdwenen is.

Hogere machten?
"Bij Dell Children's, Texas Children's, Dana-Farber, John Hopkins en MD Anderson waren ze het er allemaal over eens dat het een dodelijke DIPG was," vertelt Scott. Het gezin stelt dat zij dit alleen aan God te danken hebben. "Dat zeggen we nog elke dag tegen elkaar," verzekert moeder Gena. "Het is een soort van familiegezegde dat God Roxli heeft genezen." 

"We wisten niet hoe lang ze gezond zou blijven en kijk naar haar, ze doet het gewoon geweldig," zei Scott.

Voorzorg
De ouders zeiden dat dokters haar scans hebben gedubbelcheckt om de resultaten te bevestigen. Op dit moment houden ze haar nauwlettend in de gaten en zal ze uit voorzorg behandelingen blijven ondergaan, zoals immunotherapie. Er is een GoFundMe-initiatief gestart om het dankbare gezin te helpen met de medische rekeningen.