FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 december 2018

Ajax ontsnapt via penaltyserie in Kerkrade; Heerenveen en Fortuna ook naar kwartfinales KNVB Beker

Ajax heeft zich in een memorabele penaltyserie geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Bij de bezoekers kwam Onana erin voor de penalty's.

Op het kunstgras van het Parkstad Limburg Stadion verscheen Ajax zonder Matthijs de Ligt, maar met onder meer Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic aan de aftrap. Coach Erik ten Hag gaf ook Perr Schuurs, Carel Eiting en Zakaria Labyad een basisplaats. Het was echter Klaas Jan Huntelaar die binnen het kwartier een penalty verdiende na een overtreding van Richard Jensen. Tadic maakte van elf meter geen fout: 0-1.

Na een halfuur was David Neres dicht bij een verdubbeling van de score. De Braziliaan leek een voorzet te willen geven, maar de bal verdween bijna in het Limburgse doel. Roda-keeper Radomir Novakovich voorkwam een treffer. Ondertussen liet Roda zich ook meer zien. Namens de gastheer testte Jannes Vansteenkiste doelman Kostas Lamprou en even later kreeg de formatie uit Kerkrade eveneens een strafschop.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon na een overtreding van Lamprou op Mario Engels niet anders dan naar de stip wijzen. Mitchel Paulissen bracht de score vervolgens in evenwicht: 1-1. In de tweede helft bleef Ajax moeizaam voetballen en ondanks het veldoverwicht (de Amsterdammers hadden ongeveer 80 procent balbezit) werden er nauwelijks openingen gecreëerd. Roda JC, de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie, bleef overeind en ook invallers De Ligt en Kasper Dolberg konden niet voorkomen dat er verlengd moest worden.

In de eerste verlenging was Roda het dichtst bij een treffer. Mart Remans creëerde ruimte om van een meter of acht op doel te schieten, maar Lamprou hield Ajax op de been. Na 110 minuten kreeg het team van Ten Hag ook eindelijk weer een goede kans. Dolberg had alle ruimte om raak te koppen, maar Novakovich had een uitstekende redding in huis.

Ten Hag hield ondertussen al rekening met een penaltyreeks, want hij liet André Onana een warming-up doen. Met nog twee minuten op de klok kwam de keeper uit Kameroen het veld in voor Lamprou.

In de strafschoppenserie, die volgens het ABBA-systeem werd afgewerkt, zat Ajax al snel op rozen. Tadic scoorde en Roda's eerste twee pogingen gingen mis: Engels schoot over en Paulissen stuitte op Onana. Ajax besliste het duel via Huntelaar, Dolberg en de winnende strafschop van Daley Blind. De misser van De Ligt bij een 0-2 stand (naast) had geen gevolgen.

Fortuna en sc Heerenveen ook naar kwartfinales
Fortuna Sittard en Heereveen hebben zich ook geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Fortuna won met 2-1 van Cambuur door doelpunten van Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou. Cambuur maakte in de slotfase nog wel de aansluitingstreffer via Karim Rossi.

Heerenveen had het moeilijk met Odin '59, dat uitkomt in de derde divisie, maar won uiteindelijk met 1-3. Odin '59 kwam na twee minuten al op voorsprong, maar lang kon de amateurclub niet genieten van de voorsprong. Michel Vlap maakte al snel de gelijkmaker. In de tweede helft liep Heerenveen uit naar een 1-3 zege door doelpunten Sam Lammers en Pelle van Amersfoort.

Skiër Kranjec verrast met winst in Saalbach-Hinterglemm

Alpineskiër Zan Kranjec heeft woensdag in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm voor een verrassing gezorgd door de reuzenslalom in de World Cup aldaar te winnen. De Sloveen pakte zo de tweede zege uit zijn loopbaan.

Na de eerste run was de leiding in handen van de Zweed Matts Olsson, vorig seizoen goed voor zijn enige World Cup-zege. Hij had 0,03 seconden op thuisfavoriet Manuel Feller, terwijl de jonge Zwitser Loïc Meillard (+0,30), Kranjec (+0,52), topfavoriet Marcel Hirscher (+0,71) en diens eeuwige rivaal Henrik Kristoffersen uit Noorwegen (+0,89) ook nog binnen een seconde stonden.

Kristoffersen kon niet echt opschuiven in de tweede run en eindigde als achtste, Hirscher ging weer spectaculair naar beneden, maar moest door wat fouten genoegen nemen met plek zes. Met de top-4 nog bovenaan de piste was de leiding in handen van de Fransman Mathieu Faivre, achtste na de eerste run.
Kranjec nam die leiding vervolgens over, Meillard gaf aan de finish 0,19 seconden op hem toe.

Feller ging vervolgens onderaan de piste onderuit, terwijl hij op podiumkoers was, waarna ook Olsson de finish niet haalde. Kranjec had zo ineens de winst binnen, Meillard mocht voor het eerst het podium op en Faivre eindigde als derde.

Bayern profiteert van verlies Dortmund; assists voor De Guzman en Boëtius

Bayern München heeft woensdagavond in de slotfase drie belangrijke punten gepakt tegen RB Leipzig. Franck Ribéry was bij de thuisploeg belangrijk.

Bayern München - RB Leipzig 1-0

Bayern leek de draad in de Bundesliga weer te hebben opgepakt na drie opeenvolgende zeges, maar tegen Leipzig liet het voetbal weer veel te wensen over. De bezoekers waren voor rust misschien wel de betere partij, al kregen beide ploegen één grote kans om de score te openen. Na 25 minuten leverde Péter Gulácsi een uitstekende redding om de 1-0 van Robert Lewandowski te voorkomen. De doelman tikte de bal tegen de paal en ook Leipzig zou het aluminium treffen, want Dayot Upamecano knikte de bal tien minuten later tegen de lat. Zodoende bleef het voor rust bij 0-0.

In de tweede helft had Bayern, nog altijd zonder de geblesseerde Arjen Robben, een groot overwicht aan balbezit. Het duel kwam echter, net als voor rust, maar moeizaam op gang. Het tempo lag laag en het aantal grote kansen was klein. In de slotfase van de wedstrijd voerde Bayern de druk echter op; Niklas Süle miste een grote kans van dichtbij en Gulácsi redde weer op een inzet van Lewandowski, voordat Bayern toch op voorsprong kwam. Franck Ribéry, in de eerste helft ingevallen voor de geblesseerd geraakte Serge Gnabry, kreeg de bal voor de voeten in het strafschopgebied, kapte en haalde doeltreffend uit: 1-0. De achterstand op koploper Dortmund, dat dinsdag van Fortuna Düsseldorf verloor, is nog zes punten.

1.FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt 2-2
Met Jean-Paul Boëtius in de basiself kende Mainz een vliegende start in de streekderby tegen Eintracht Frankfurt, waar Jonathan De Guzman aan de aftrap stond en Jetro Willems op de reservebank zat. Na tien minuten stond de thuisploeg op voorsprong, nadat Robin Quaison kiezelhard raak schoot op aangeven van Jean-Philippe Mateta. Het duurde twintig minuten voordat Eintracht Frankfurt de score weer gelijk trok. Na een snelle counter leverde Filip Kostic de bal af bij Luka Jovic, die van dichtbij de 1-1 tegen het net schoof. Vijf minuten later kwam Mainz weer op voorsprong. Jean-Paul Boëtius stelde Quaison in staat om zijn tweede van de avond aan te tekenen.

Mainz kon de voorsprong echter niet vasthouden tot de rust, want in de blessuretijd van de eerste helft trok Eintracht Frankfurt de score weer gelijk. Vanuit een hoekschop van De Guzman kopte Jovic ook zijn tweede treffer van de wedstrijd binnen. De tweede helft in de Opel Arena was aanzienlijk minder spectaculair. Nadat Willems in het veld was gekomen voor De Guzman, kreeg Boëtius nog een goede kans. Eintracht-doelman Kevin Trapp voorkwam dat de thuisploeg voor derde keer op voorsprong kwam, waardoor het treffen in een 2-2 gelijkspel eindigde.

Werder Bremen - TSG 1899 Hoffenheim 1-1
Bij Werder Bremen verscheen Davy Klaassen aan de aftrap, terwijl Joshua Brenet bij tegenstander Hoffenheim op de reservebank begon. Justin Hoogma behoorde niet tot de wedstrijdselectie van Hoffe, dat na een halfuur spelen op voorsprong kwam. Nico Schulz behield na een lange rush het overzicht, behield het overzicht en vond Leonardo Bittencourt. Tien minuten na rust bracht de thuisploeg de stand weer op gelijke hoogte. Een voorzet van Ludwig Augustinsson werd bij de tweede paal binnen gekopt door Theodor Gebre Selassie. In de slotfase vielen er over en weer kansen te noteren, onder meer voor Milot Rashica en Andrej Kramaric. In de gelijke stand kwam echter geen verandering meer, waardoor de middenmoters de punten moeten delen.

Schalke 04 - Bayer Leverkusen 1-2
Schalke had al sinds 2013 niet meer in eigen huis van Leverkusen gewonnen en daar kwam woensdag geen verandering in. De bezoekers grepen na 25 minuten de leiding, toen Aleksandar Dragovic attent reageerde nadat een geplaatst afstandsschot van Leon Bailey tegen de binnenkant van de paal vloog. Het werd even daarna 0-2 via Lucas Alario, die door Wendell werd bediend op de rand van het strafschopgebied, een knappe draaibeweging uitvoerde en de verre hoek vond. Doelman Ralf Fährmann dacht de bal te hebben, maar tastte mis. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Haji Wright er 1-2 van, maar daar bleef het bij in Gelsenkirchen.

SC Freiburg - Hannover 96 1-1
De hekkensluiter van de Bundesliga kende een dramatische start in Freiburg. Na drie minuten spelen stond de thuisploeg al op voorsprong, dankzij een benutte strafschop van Luca Waldschmidt. Hannover 96 zat niet bij de pakken neer en stond tien minuten later weer op gelijke hoogte. Een hoekschop van Pirmin Schwegler werd door Felipe achter Freiburg-doelman Alexander Schwolow gewerkt. De levendige openingsfase bleek geen opmaat naar een spectaculair duel, want in de overige 75 minuten vielen er geen doelpunten meer te noteren. Voor Hannover 96 een kostbaar punt, want de rode lantaarn in de Bundesliga wordt zodoende overgedragen aan 1.FC Nürnberg.

Nuis en Schulting sporters van het jaar

Kjeld Nuis en Suzanne Schulting zijn bij het NOS | NOC*NSF Sportgala gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Beide dankten hun uitverkiezing door hun prestaties op op de Olympische Spelen.

Nuis won in Pyeongchang goud op zowel de 1.000 als 1.500 meter langebaanschaatsen. Hij kreeg de voorkeur boven wereldkampioen motorcross Jefrey Herlings en wereldkampioen turnen aan de rekstok Epke Zonderland. "Ik heb geen speech voorbereid, want ik zag dat ik met Epke moest", verwees Nuis naar Epke Zonderland, die al vier keer de Jaap Eden-trofee in ontvangst nam. "Ik ben echt heel trots. Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Iedereen bedankt."

Schulting kreeg de voorkeur boven schaatster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. "Lieve papa en mama, ontzettend bedankt voor alles", zei Schulting geëmotioneerd. "Ik ben soms heel vervelend geweest, maar uiteindelijk is het toch allemaal nog goed gekomen."

Opvallend was de verkiezing voor de coach van het jaar, deze kende twee winnaars. Raemon Sluiter en Jac Orie mochten allebei een trofee in ontvangst nemen. Andere prijzen waren er voor Mathijs de Ligt (talent), teamsprinters baanwielrennen (ploeg) en Bibian Menter (gehandicpte sporter). Marianne Timmer kreeg Fanny Blankers-Koen carriereprijs.

Nuis en Schulting zijn de sporters van het jaar. (PRO SHOTS/ANP)
Nuis en Schulting zijn de sporters van het jaar. (PRO SHOTS/ANP)

Skiester Stuhec helemaal terug na winst in spannende super-G

Alpineskiester Ilka Stuhec is weer helemaal terug. De Sloveense, die het hele olympische seizoen wegens een blessure moest missen, won in Val Gardena/Gröden na de afdaling van dinsdag ook de super-G op woensdag.

De Oostenrijkse Nicole Schmidhofer had een scherpe tijd op de klokken gezet, die door Tina Weirather uit Liechtenstein tot op de honderdsten geëvenaard werd. Stuhec kwam niet veel later naar beneden en de winnares van de afdaling, haar eerste zege sinds haar blessure, dook met 0,05 seconden onder de tijd van Weirather en Schmidhofer.

De jonge Zwitserse Jasmine Flury zorgde even later nog voor een spannend moment voor de top-3, maar zij strandde op 0,06 seconden en greep dus net naast het podium. De als 29e vertrokken Francesca Marsaglia was ook nog even gevaarlijk, maar eindigde met 0,29 seconden achterstand als zesde, achter de Noorse Ragnhild Mowinckel.

Gemeente Gouda mag kerk slopen

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft na een langslopend conflict vandaag besloten dat de gemeente Gouda de sloop van de Turfmarktkerk in eigen hand mag nemen. Uit onderzoeken die de Gemeente heeft laten doen bleek dat de staat van de kerk steeds slechter werd. Eigenaar heeft daar niet voortvarend genoeg op ingespeeld.

Toen eind oktober 2018 duidelijk werd dat de kerk steeds grotere scheuren vertoonde en de achtergevel zelfs los kwam, heeft de Gemeente dan ook mogen ingrijpen en de sloop in eigen hand mogen nemen. Het gevaar voor de veiligheid en gezondheid van omwonenden werd te groot.

De eigenaar van de Turfmarktkerk had de rechter eind november verzocht om een voorlopige voorziening te treffen om te voorkomen dat de gemeente verder kan gaan met de begin november gestarte sloopwerkzaamheden. De rechter gaat hier niet in mee, en stelt de gemeente in staat de sloop nu te hervatten. Die was tijdelijk stil gelegd om de uitspraak van de voorzieningenrechter af te wachten. De gemeente meldt dat ze de sloop tot op veilige hoogte 'zo snel mogelijk zullen hervatten.' 

Vuelta 2019 telt zeven bergetappes en maar één individuele tijdrit

De Ronde van Spanje wordt volgend seizoen een ronde voor de klimmers met zeven bergritten en maar 36 individuele tijdritkilometers. Dat heeft de organisatie woensdagavond bekendgemaakt.

De Vuelta opent aan de Costa Blanca met een ploegentijdrit van 18 kilometer. In de vijfde etappe staat er al een bergrit op het programma naar observatorium van Javalambre, op 1950 meter hoogte. Ook in de volgende twee etappes ligt de finish op een beklimming.

De achtste etappe is een overgangsrit en trekt het peloton naar Andorra. In die etappe door Andorra over 96,6 kilometer moeten de renners vier beklimmingen over voordat de aankomst bovenop de Cortals d'Encamp ligt, een klim op 2095 meter hoogte.

Na de aankomst in Andorra trekt het peloton naar Frankrijk waar ook de eerste rustdag van deze Vuelta is. Meteen na de eerste rustdag staat een individuele tijdrit van 36 kilometer gepland, wat ook meteen de laatste individuele tijdritkilometers zijn.

In de dertiende rit staat opnieuw een rit gepland met aankomst bergop naar Los Machucos beginnen. Stefan Denifl werd in 2017 de eerste winnaar op deze klim van buitencategorie, voor Alberto Contador. Ook rit veertien en vijftien zijn gemaakt voor de klimmers met aankomst bergop. In het slotweekend staat nog een bergrit op het programma voordat de renners in Madrid aankomen van de 74ste Ronde van Spanje.


FOK! sportfoto-onderschrift week 51

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Shakkara met het volgende onderschrift: "EK geblinddoekt rennen een groot succes."

De opgave van deze week:

Naar wie is Sven Kramer een berichtje aan het sturen en wat verstuurt hij? (Pro Shots / Erik Pasman)
Naar wie is Sven Kramer een berichtje aan het sturen en wat verstuurt hij? (Pro Shots / Erik Pasman)

2 miljoen euro voor oplossen mkb-problemen

Veertien ondernemers uit het technisch midden- en kleinbedrijf krijgen hulp bij het oplossen van verschillende mkb-problemen. Dat maakt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend bij de uitreiking van het MKB!dee. De ondernemers krijgen ieder een bedrag variërend van 50.000 tot 200.000 euro om belangrijke mkb-uitdagingen het hoofd te bieden: het vinden en behouden van goed opgeleid personeel en het bijbenen van technologische ontwikkelingen. De toekenning van 2 miljoen subsidie volgt een half jaar na de lancering van het MKB-Actieplan.

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Voor het technisch midden- en kleinbedrijf is het momenteel een uitdaging om alle technologische ontwikkelingen en het tekort aan technisch geschoold personeel op te vangen. Toch wil ik juist van ondernemers zelf weten hoe zij zelf hun problemen willen oplossen. Zij weten hoe dat het beste en het meest praktisch kan en moet. Daarom hebben we het MKB!dee in het leven geroepen. Ik ben blij dat zoveel ondernemers hier gehoor aan hebben gegeven. Mijn doel is dat deze veertien projecten een inspiratie zijn voor andere bedrijven die tegen dezelfde problemen aanlopen. Bovendien starten we in het voorjaar met een nieuwe ronde."

Van gamification tot 2X20 minuten
De inzendingen voor MKB!dee komen van diverse technische ondernemers, van installatie- tot metaalbedrijf. Deze ondernemers richten zich op verschillende belemmeringen: bijvoorbeeld op samenwerking tussen bedrijven en scholen of op de leercultuur binnen één bedrijf. Daarnaast zijn er MKB!deeën over gamification en augmented reality om bijvoorbeeld virtuele leermeesters te ontwikkelen en is er een MKB!dee met een 2x20 minuten-methode, die rekening houdt met medewerkers die het simpelweg druk hebben.

MKB!dee
Het MKB!dee komt voort uit het MKB-Actieplan dat het mkb moet helpen met haar grootste uitdagingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert voor het ministerie van EZK, ontving 129 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim 12 miljoen euro. In het voorjaar van 2019 opent een nieuwe tender van MKB!dee, met een hoger budget.

Hersentumor ongeneeslijk ziek meisje verdwijnt plotseling, artsen perplex

Een niet te opereren hersentumor van een elfjarig meisje uit Texas is plotseling verdwenen en de behandelend artsen hebben geen idee waar de tumor gebleven is, laat staan dat ze het kunnen verklaren.

Nu doet Roxli Doss weer waar ze zo ontzettend van houdt en dat is paardrijden. "Ze is net zo actief als voorheen," zegt Scott Doss, de vader van Roxli, tegen USA Today. Het leven kan vreemde wendingen nemen. Tot voor kort vocht het meisje nog een onbegonnen strijd tegen een ongeneeslijke vorm van kanker.

Het is je moeilijk voor te stellen: artsen stelden in juni 2018 bij Roxli een inoperabele hersentumor vast, die ook wel diffuus intrinsiek pontine glioom of DIPG wordt genoemd. Een doorgaans nietsontzienende vorm van kanker.

"Dit type tumor is zeer zeldzaam, maar als we hem tegenkomen gaat het om een uiterst verwoestende ziekte," zegt Dr. Virginia Harrod van Dell Children's Medical Center in Austin, Texas. "Je hebt moeite met slikken, in sommige gevallen gaat je gezichtsvermogen achteruit, je krijgt moeite met praten en uiteindelijk ook moeite met ademhalen."

Onverklaarbaar
Harrod vertelde dat het nu elfjarige meisje wekenlang stralingsbehandelingen heeft ondergaan, hoewel dit geen echt structurele remedie is. Het gezin kreeg in augustus een uitkering voor Roxli. Hun sociale omgeving en gemeenschap reageerden hartverwarmend. Op dat moment konden Gena en Scott Doss enkel nog bidden om een wonder. "En dat wonder kregen we," zegt Gena. Tot grote verbazing van de artsen kunnen zij nu op MRI-scans geen enkel spoor meer vinden van de hersentumor die Roxli Doss naar het leven stond. Een verklaring hiervoor hebben ze niet.

"God zij geloofd," jubelt vader Scott ten overstaan van het Amerikaanse dagblad. De tranen van het gezin zijn niet langer van verdriet, maar van pure vreugde. "Toen ik Roxli's MRI-scan voor het eerst zag, was het letterlijk niet te geloven," zegt behandelend arts Harrod. "De tumor is verdwenen op de MRI-scans, iets dat op z'n zachtst gezegd zeer opmerkelijk is."

Ook andere artsen kunnen niet verklaren hoe en waarom de tumor verdwenen is.

Hogere machten?
"Bij Dell Children's, Texas Children's, Dana-Farber, John Hopkins en MD Anderson waren ze het er allemaal over eens dat het een dodelijke DIPG was," vertelt Scott. Het gezin stelt dat zij dit alleen aan God te danken hebben. "Dat zeggen we nog elke dag tegen elkaar," verzekert moeder Gena. "Het is een soort van familiegezegde dat God Roxli heeft genezen." 

"We wisten niet hoe lang ze gezond zou blijven en kijk naar haar, ze doet het gewoon geweldig," zei Scott.

Voorzorg
De ouders zeiden dat dokters haar scans hebben gedubbelcheckt om de resultaten te bevestigen. Op dit moment houden ze haar nauwlettend in de gaten en zal ze uit voorzorg behandelingen blijven ondergaan, zoals immunotherapie. Er is een GoFundMe-initiatief gestart om het dankbare gezin te helpen met de medische rekeningen.

Eerste blik op Will Smith in Aladdin

Vandaag heeft Disney via het tijdschrijft Entertainment Weekly ons een eerste blik op de karakters uit de remake van Aladdin gegund. De film is een live-action remake van de animatieklassieker uit 1992. Waar in die film de Geest weergaloos werd ingesproken door wijlen Robin Williams, zal in de nieuwe versie Will Smith die rol vertolken.

Opvallend is dat de Geest uit de animatie totaal niet te herkennen is op deze eerste blik. Waar tot op heden werd aangenomen dat Will Smith via animatie of motion-capture de rol gestalte zal geven, blijkt nu dat hij er nog vrij menselijk uitziet. Inmiddels heeft Will Smith gereageerd op de eerste reacties en aangegeven dat dit enkel zijn menselijke vorm in de film is. Via computeranimaties zal ook de blauwe variant in de film acte de presence geven. De eerste foto's geven ons ook een blik op Nederlander Marwan Kenzari, die de slechterik Jafar zal spelen. Mena Massoud speelt de rol van Aladdin en Naomi Scott kruipt in de huid van prinses Jasmine.

De film is geregisseerd door Guy Ritchie en zal op 24 mei 2019 in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Aladdin en de Geest
Aladdin en Will Smith als de Geest

Aladdin Abu
Abu, het aapje

Aladdin en Jasmine
Aladdin en Jasmine

Aladdin Jafar
Marwan Kenzari als villain Jafar

Lotto Soudal schorst Van der Sande na positieve test in Zesdaagse

Tosh Van der Sande is voorlopig geschorst na een positieve dopingtest tijdens de Zesdaagse van Gent. Dat heeft zijn Belgische ploeg Lotto Soudal bekendgemaakt. Van der Sande werd in die zesdaagse derde samen met zijn koppelgenoot Jasper De Buyst.

"De substantie waarover sprake is een toegelaten substantie en komt voor in de neusspray Sofrasolone die vrij verkrijgbaar is en in competitie toegelaten mits ze vermeld wordt bij een controle.

Na het onderhoud met de renner heeft de Raad van Bestuur beslist de renner te schorsen in afwachting van het UCI onderzoek, mede om de renner toe te laten zijn verdediging zo goed mogelijk te onderbouwen", geeft Lotto Soudal aan in het persbericht. Van der Sande fietst sinds 2012 voor de Belgische ploeg.

Fenomenale Huybrechts door op WK darts, Nentjes en De Graaf uitgeschakeld

Op het WK darts van de PDC in het Londense Alexandra Palace heeft Kim Huybrechts zijn naam op het lijstje kanshebbers laten zetten. De Belg gooide de Zweed Daniel Larsson er op uitermate overtuigende wijze af in de tweede ronde, zijn eerste optreden van het toernooi.

Huybrechts stond een bijzonder stevige partij te speren en voor Larsson goed en wel met de ogen kon knipperen stonden ze alweer achter de coulissen voor de pauze na één set. Na nog een keer knipperen had The Hurricane Larsson ook in set twee van het bord geblazen, waarna het in set drie iets moeizamer ging. De Zweed kreeg in totaal zeven pijlen voor een dubbel, maar miste ze allemaal en dus tekende Huybrechts voor een whitewash: drie keer 3-0.

Kim Huybrechts - Daniel Larsson (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - Daniel Larsson (Bron: PDC)

Voor twee Nederlanders eindigde het WK al in de eerste ronde en voor Jeffrey de Graaf was dat al de zesde keer in zes optredens. Tegen Noel Malicdem uit de Filipijnen leek hij vooraf toch wel wat kans te hebben, maar in set één was de Nederlander werkelijk dramatisch slecht. Dat werd wel iets beter en hij wist het tot een vijfde set te rekken, maar Malicdem kreeg veel meer kansen op de dubbels en raakte er uiteindelijk genoeg: 3-2.

Jeffrey de Graaf - Noel Malicdem (Bron: PDC)
Jeffrey de Graaf - Noel Malicdem (Bron: PDC)

De pas 20-jarige Geert Nentjes kreeg tegen de Engelsman Nathan Aspinall zeker genoeg kansen, maar hij was verre van netjes op de dubbels: 4 van de 27 gingen erin voor de jongeman van Urk en dat was niet genoeg om ook maar één set te winnen.

Dat het mogelijk is om nog slechter te gooien op de dubbels liet Joe Cullen vervolgens zien tegen Brendan Dolan. Scorend was het niet geweldig van de Engelsman, maar als geplaatste speler op een WK welgeteld één van je zeventien darts op een dubbel raken is iets om je kapot voor te schamen. Dolan gooide lekker door, pakte en passant nog een 170-finish mee en won eigenlijk heel simpel met 3-0.

Nathan Aspinall - Geert Nentjes (Bron: PDC)
Nathan Aspinall - Geert Nentjes (Bron: PDC)

Joe Cullen - Brendan Dolan (Bron: PDC)
Joe Cullen - Brendan Dolan (Bron: PDC)

Zr.Ms. De Ruyter na een half jaar weer thuis

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter komt morgenochtend na zes maanden weer thuis in Den Helder. Daar zullen familie en vrienden de bemanningsleden opwachten. In de afgelopen 6 maanden is het schip in bijna alle wateren rond Europa ingezet, van de Zwarte Zee tot de wateren rond midden Noorwegen. Het schip wordt op vier januari afgelost door Zr.Ms. Evertsen.

Deze inzet van Zr.Ms. De Ruyter kenmerkte zich de afgelopen periode door toenemende activiteiten van de Russische federatie in de Zwarte en Middellandse Zee. Activiteiten die door het Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), waar De Ruyter onderdeel vanuit maakte, op de voet zijn gevolgd. Zo schaduwde Zr.Ms. De Ruyter samen met het vlootverband de Russische marine in de Middellandse zee.

In de Zwarte zee nam het schip deel aan oefening ‘’Breeze 2018’’, hier oefende het schip met internationale partners zoals: Bulgarije, Turkije, Griekenland en Roemenië. Ook met de Oekraïense marine vonden gezamenlijke maritieme oefeningen plaats. Daarnaast werd ook met de Egyptische marine, werd voorafgaande aan het bezoek aan Alexandrië, geoefend.

De Standing NATO Maritime Group 2 staat dit jaar onder bevel van de Nederlandse commandeur Boots. De SNMG2 vormt de maritieme component van NAVO’s snelle reactiemacht, de NATO Response Force. Met deze permanent parate eenheid kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties.

Zr.Ms. De Ruyter tijdens Trident Juncture in Noorwegen (Foto: Defensie)
Zr.Ms. De Ruyter tijdens Trident Juncture in Noorwegen (Foto: Defensie)

Morrison blijft bondscoach volleybalsters

Jamie Morrison blijft ook de komende twee jaar bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De Nederlandse volleybalbond heeft het contract met de 38-jarige Amerikaan verlengd t/m 2020. 

Morrison kwam in 2017 in dienst als bondscoach van de volleybalsters en bij het Europees kampioenschap wist hij het zilver te behalen nadat Servië in de finale te sterk was voor Oranje. Op het WK van dit jaar werd de Nederlandse vierde, de beste prestatie van Oranje op een WK.

"Ik ben extreem verheugd dat ik de reis met dit team naar de Olympische Spelen van 2020 mag vervolgen. We hebben een fantastische groep vrouwen die in staat is tot grote prestaties te komen. Het afgelopen WK was hiervan slechts het begin. Het is een grote eer dat ik dit team kan blijven leiden"
, laat Morrison in het persbericht van NEVOBO weten. 

Behalve Morrison tekende ook Joop Alberda een contract bij de Nederlandse volleybalbond. Alberda is tot en met de Olympische Spelen van 2020 de technisch directeur, en rol die hij tot nu toe als interim op zich nam.

Bale schiet Real Madrid met hattrick naar finale WK voor clubteams

Real Madrid heeft woensdagavond de finale van het WK voor clubteams weten te bereiken. De Champions League-winnaar was te sterk voor Kashima Antlers.

De Madrilenen wonnen afgelopen weekeinde nipt van Rayo Vallecano: 1-0. Trainer Santiago Solari voerde in Abu Dhabi één wijziging door: Gareth Bale stond ten koste van Marco Asensio aan de aftrap. Nadat Sergio Ramos met het hoofd een kans had laten liggen, toonde de Welshman op slag van rust zijn waarde. Na een vlotte combinatie met Marcelo dook Bale vrij op in het strafschopgebied. Van dichtbij liet de aanvaller Kashima Antlers-doelman Sun-Tae Kwon geen kans: 0-1.

Na rust liep Real Madrid razendsnel weg bij de winnaar van de Aziatische Champions League. Door geklungel in de defensie van Kashima Antlers kreeg Bale een gouden kans om zijn tweede van de avond te maken. De Welshman onderschepte een foutieve terugspeelpass, omspeelde Kwon en verdubbelde de marge naar twee. Twee minuten later tekende Bale zijn derde treffer van de wedstrijd. Marcelo ontving een afgeslagen bal, behield het overzicht en bediende de aanvaller. Bale trof vervolgens het net met een kiezelhard schot.

Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg de Japanse ploeg nog een eretreffer. Shoma Doi pikte de bal op in het strafschopgebied en verschalkte Real-doelman Thibaut Courtois met een lage schuiver. Dichterbij wist Kashima Antlers niet meer te komen, waardoor Real zich plaatst voor de finale van het WK voor clubs. Indien er wordt afgerekend met Al Ain, dat verrassend de finale bereikte ten koste van River Plate, pakt de Koninklijke zijn derde wereldtitel voor clubs op rij.

Kerstman sterft voor ogen kinderen

'Een Kerstviering om nooit te vergeten' voor een groepje kinderen op een kleuterschool in de Russische stad Kemerovo, ergens in Siberië. Tijdens een optreden van de lokale Kerstman, kreeg de beste man een hartaanval en stortte ter aarde, de kinderen in vertwijfeling achterlatend.

De kinderen waren die avond zelf ook verkleed en droegen gedichten aan elkaar voor, zongen liedjes en dansten rond de flink versierde Kerstboom. Het leek allemaal leuk en gezellig, totdat de dik aangekleede Kerstman zich niet helemaal goed voelde. Volgens een getuige klaagde de man over 'pijn in de borst' voordat hij stijl achterover op de grond viel.

Er werd snel een ambulance gebeld, maar de 67-jarige man werd onderweg naar het ziekenhuis doodverklaard.


Hartaanval verpest Kerstfeest (Bron: Youtube)

Bokser 'Canelo' domineert in ring, Ramirez behoudt wereldtitel ondanks blessure

Zoals wel vaker keren we voor het boksen nog even terug naar het weekeinde, want er stonden weer de nodige titels op het spel. Vooral in het befaamde Madison Square Garden in New York viel het een en ander te beleven.

Madison Square Garden, New York
In september 2017 eindigde een van dé gevechten van de eeuw, dat tussen Saul Canelo Alvarez en Gennady Golovkin in een gelijkspel. Een jaar later, op 15 september van dit jaar, werd Alvarez na twaalf ronden aangewezen als winnaar en drie maanden later was hij in New York terug in de ring. De tegenstander was dit keer de Brit Rocky Fielding (27-1), de 'Regular'-kampioen van de WBA in het supermiddengewicht (-76,2kg), een titel die hij eerder dit jaar veroverde.

Canelo (50-1) had echter niet lang nodig om Fielding van zijn gordel te ontdoen: al vroeg in het gevecht ging de Brit na een harde stoot op het lichaam op zijn knie, vervolgens werd hij ook nog eens tegen het canvas geslagen en in de derde ronde maakte de scheidsrechter er na nog een joekel van een lichaamsstoot van Canelo een einde aan in het voordeel van de Mexicaan. Alvarez is nu de Regular én 'Super'-kampioen van de WBA en wereldkampioen bij de WBC.

In het supervedergewicht (-59,0kg) verdedigde de Amerikaan Tevin Farmer (27-4) met succes zijn IBF-wereldtitel tegen Francisco Fonseca (22-1) uit Costa Rica, door op punten te winnen. Het was de tweede keer dat Farmer zijn titel met succes verdedigde, nadat hij deze in augustus had veroverd. De Ierse Katie Taylor (11-0) verdedigde haar IBF- en WBA-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) door de Finse veterane Eva Wahlström (22-0) op punten te kloppen. Wahlström vocht voor het eerst om de lichtgewichttitel en is in het supervedergewicht regerend wereldkampioene.

Canelo Alvarez - Rocky Fielding (Bron: YouTube)

Corpus Christi
De Mexicaan Gilberto Ramirez (38-0) verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het supermiddengewicht tegen de Amerikaan Jesse Hart (25-1) in Texas. Dat ging prima, maar Ramirez blesseerde zijn linkerhand gedurende het gevecht. Dat leek hem echter weinig te schelen: in de twaalfde ronde deelde hij geweldig uit met rechts en kreeg Hart klap na klap na klap te verwerken. Toch sloeg Hart in de slotfase ook nog even stevig toe en na een uiteindelijk prima gevecht werd Zurdo Ramirez nipt aangewezen als winnaar.

De twaalfde ronde tussen Ramirez en Hart (Bron: YouTube)

In het Belgische Charleroi was er succes voor de Ivoriaanse Belg Ryad Merhy (26-1). In de vierde ronde tegen Samuel Clarkson (21-4) ging de Amerikaan neer, waardoor Merhy zich de WBA 'International'-kampioen mag noemen in het cruisergewicht (-90,7kg).  In Hamburg nam thuisheld Karo Murat (32-3) het op tegen de Zweed Sven Fornling (14-1), met als inzet Murat's IBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Beiden gingen tegen het canvas, maar uiteindelijk was het Fornling die de toch wel verrassende zege op punten pakte.

De Nieuw-Zeelander Joseph Parker (24-2) verloor in maart zijn WBO-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Anthony Joshua en ging daarna ook nog eens onderuit tegen Dilian Whyte. Dit keer sloeg hij eindelijk weer eens toe: in zijn eigen Christchurch won Parker van Alexander Flores (17-1), bij wie hij in de derde ronde het licht op uit sloeg.

In Kiev vocht de Oekraïner Artem Dalakian (17-0) om zijn WBO-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg). Gregorio Lebron (21-4) uit Puerto Rico hield het een kleine vijf ronden vol, maar daarna maakte de scheidsrechter er een einde aan en dus blijft Dalakian ongeslagen. 

Brands bezorgd: "PSV en Ajax zo ver verwijderd van de rest"

Het lijkt weer goed te gaan met het Nederlands voetbal, maar Marcel Brands - voormalige technisch directeur van PSV - plaatst ook een kanttekening.

De voetbaldirecteur van Everton erkent dat er 'licht aan het eind van de tunnel' is, maar de resultaten van Oranje, PSV en Ajax betekenen niet automatisch dat het goed gaat met het Nederlands voetbal, aldus Brands. "Over Oranje heb ik me nooit zorgen gemaakt, dat is altijd een golfbeweging. We hebben met Ronald Koeman een goede en realistische bondscoach die een team kan smeden."

"Maar ik maak me toch echt zorgen over de staat van het Nederlands voetbal, omdat het niveau van PSV en Ajax zo ver verwijderd is van de andere clubs", vervolgt de sportbestuurder in gesprek met Voetbal International. "En dat gat zal alleen maar groter worden. Want waar blijven de anderen? PSV en Ajax hebben bijvoorbeeld hele goede talenten, met de doorstroom bij die clubs zit het wel goed. Maar waar is de rest?"

Brands wil graag zien dat clubs het eigen belang ondergeschikt maken aan het belang van het Nederlandse voetbal en wijst naar onder meer kunstgras en het feit dat er spelers worden gehaald uit 'Verweggistan' . "Dat baart me zorgen, want daar wordt niemand beter van en het vergroot de afstand met de top alleen maar", aldus Brands.

De directeur is er voorstander van om topclubs tien procent van de Europese inkomsten 'in een pot' te laten te stoppen om het geld uiteindelijk te verdelen. "Maar dan wel, allemaal op gras, opleidingen opwaarderen, betere trainers en faciliteiten. En wellicht twee degradanten waardoor Eerstedivisieclubs meer kans op promotie hebben. Maar dat stuitte op zoveel weerstand, omdat de kleinere clubs toch voor hun eigen belang gaan."

Wrang: Humeyra werd 3 kwartier voor afspraak met politie neergeknald

De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie momenteel bezig met het onderzoek naar de dood van de 16-jarige Rotterdamse Humeyra Ergincanli. Zij kwam 18 december bij een schietincident op de Essenburgstraat om het leven. Kort na het incident werd de verdachte Bekir E.  aangehouden.

De 31-jarige E. is bekend bij politie en justitie. In het verleden is hij meerdere malen veroordeeld voor verschillende geweldsdelicten tegen verschillende personen. In augustus 2018 heeft hij voor het laatst voor de rechter gestaan, wegens bedreiging en mishandeling van Humeyra . Aan hem is toen door de rechter een voorwaardelijke en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, met als een van de voorwaarden een contactverbod. Hij was in die zaak in hoger beroep gegaan. Het toezicht door de reclassering en het contactverbod zijn evenwel na de uitspraak onmiddellijk in gegaan.

Vorige week deed Humeyra opnieuw aangifte van stalking tegen hem. Naar aanleiding van deze aangifte is er opnieuw een opsporingsonderzoek gestart. In dat kader had de recherche op 18 december om 14.00 uur met het slachtoffer een vervolgafspraak. Drie kwartier daarvoor werd ze om het leven gebracht.

Een woordvoerder van de politie: "Het strafrechtelijk onderzoek is in volle gang. Er leven veel vragen en dat is begrijpelijk. De politie heeft nauw contact met de ouders van het slachtoffer. In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie proberen we nu eerst alle feiten op een rij te krijgen."

Humeyra  liep op 18 december op de Essenburgstraat. Uit camerabeelden en getuigenverklaringen blijkt dat er rond 13.15 uur een auto de straat in reed. De verdachte stapte uit de auto en liep op het meisje af. Het slachtoffer rende weg maar kwam niet verder dan de fietsenstalling van het Design College, waar ze werd neergeschoten. Reanimatie door personeel van de school en de hulpdiensten mocht niet meer baten.

De politie is bezig met het in kaart brengen van de laatste uren van het slachtoffer en de verdachte. De politie wil in contact komen met mensen die de verdachte in de uren voorafgaand aan het incident hebben gezien of gesproken. Ook wil het team weten waar de verdachte ná het schietincident naar toe ging en welke route hij aflegde, voordat hij op de Bergselaan werd aangehouden. Bekir reed in een zwarte Opel Signum. Die auto is in beslag genomen.

De woordvoerder: "Mogelijk zaten er meer mensen in deze auto ten tijde van het incident. De politie wil die inzittenden in dat geval spreken en/of met getuigen die deze inzittenden hebben gezien. Ook camerabeelden van voor en na het incident zijn zeer welkom."

McLaren: "Renault verwacht in 2019 competitief te zijn"

In de voorbereidingen op het nieuwe seizoen lijkt Renault tot nu toe flink wat progressie te boeken. Dit liet de Franse constructeur aan klantenteam McLaren weten.

Afgelopen jaar liet Renault te weinig zien om de samenwerking met Red Bull te continueren. Volgens Zak Brown, CEO van McLaren, hebben de Fransen inmiddels flinke stappen kunnen zetten. "Ze hebben ons verteld dat ze heel tevreden zijn met de vooruitgang die ze deze winter maken", liet hij weten. "Ze hebben veel pk's gevonden en denken dat ze er dichtbij zullen zitten. Het is niet gepast voor mij om de cijfers te onthullen die ze ons hebben gegeven, maar ze denken dat ze volgend seizoen heel competitief zullen zijn."

Mochten de woorden van Renault inderdaad kloppen, dan is dit goed nieuws voor McLaren. Het team moet in 2019 flink aan de bak om de zesde positie in het constructeurskampioenschap van het vorige seizoen te verbeteren. Alle pk's zijn dus meer dan welkom. Toch is Brown voorzichtig positief: "We willen duidelijk niet te hard van stapel lopen. Dat hebben we al een keer gedaan en we gaan die fout geen twee keer maken. We blijven met onze voeten op de grond. De ontwikkeling verloopt goed en we zitten op schema met wat we willen bereiken."

"We hebben natuurlijk geen idee waar de concurrentie staat. Daar kunnen we alleen maar over speculeren. Iedereen heeft zijn eigen verhaal: ofwel overspelen ze hun hand, ofwel steken ze zich weg. Ik denk niet dat we het zullen weten tot de wintertest in Barcelona. We weten dat het voor ons een belangrijk jaar zal zijn om vooruitgang te tonen."

Top 2000 van 2018 gepresenteerd; Avicii hoogste nieuwe binnenkomer

Op 7 december jl. werd al bekendgemaakt hoe de top 10 van de Top 2000 er dit jaar uit zou zien. Vanmiddag is dan ook de gehele lijst gepresenteerd. Dat gebeurde in het De Wild In De Middag; het radioprogramma van Ruud de Wild.

Hoogste nieuwe binnenkomer
De allerhoogste nieuwe binnenkomer is dit jaar Avicii met Levels en staat op nummer 260. De DJ overleed in april van dit jaar. Hij wordt gevolgd door Atemlos Durch Die Nacht van Helene Fisher (324) en Pearl Jam met Even Flow (450).

Snelste stijger
De snelste stijger in de lijst van dit jaar is voor Imagine Dragons. Zij winnen met Whatever It Takes maar liefst 1619 plaatsen. Ook Leef van André Hazes maakt dit jaar een enorme sprong en gaat van 1684 naar 152.

Hofleveranciers
De hofleveranciers van dit jaar zijn The Beatles (38 nummers), Queen (35) en Coldplay (28). De meeste Nederlandse noteringen in de lijst komen als vanouds van BLØF. De Zeeuwse band staat nu met 19 hits in de lijst, waarvan Zoutelande de hoogst genoteerde is.

Davina Michelle
Dan is er nog een eervolle vermelding voor Davina Michelle. Haar cover van Glen Farias Duurt Te Lang is dit jaar de hoogste Nederlandse nieuwe binnenkomer. Het nummer komt binnen op plek 477 en leverde de zangeres de NPO Radio 2 Top 2000 Award op. Met deze prijs wordt een artiest nog eens extra in de schijnwerpers gezet.

De complete lijst van de Top 2000 hoor je vanaf eerste Kerstdag op NPO Radio 2. Om klokslag 8.00 uur wordt afgetrapt met de nummer 2000; Womack & Womack met Teardrops.

Handgranaat aangetroffen in voortuin Nieuwstadt

In de voortuin van een woning aan de Linde in Nieuwstadt (Limburg) is woensdagmiddag rond 14:00 uur een handgranaat aangetroffen. De politie is direct gestart met een onderzoek.

De straat is afgezet en de bewoners van de betreffende woning en de naastgelegen woningen is gevraagd de woning tijdelijk te verlaten. De explosieven Opruimingsdienst van Defensie is onderweg.

Update 18:07 uur
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie arriveerde even voor 15:00 uur op de betreffende locatie in Nieuwstadt. In eerste instantie werd besloten de handgranaat gecontroleerd tot ontploffen te brengen. Daarna bleek toch dat demontage van het voorwerp op een veilige manier kon worden mogelijk gemaakt. Rond 16:30 uur was het explosief gedemonteerd. Vandaag wordt buurtonderzoek opgestart en zal er ook sporenonderzoek plaatsvinden.

'Hey! Psssst..? Schatje... Kom eens even hier!?'

Vandaag eiste de officier van justitie een geldboete van €190,- euro per overtreding tegen een man verdacht van straatintimidatie. De man, een 36-jarige Rotterdammer, zou zich tot tweemaal toe schuldig hebben gemaakt aan het seksueel intimideren van vrouwen op straat door hen aan te spreken en kus- en handgebaren naar ze te maken.

Straatintimidatie
Het is een bekend fenomeen: vrouwen die op straat worden nagesist of nageroepen. Uit onderzoek van de Erasmus universiteit in Rotterdam is gebleken dat het effect van dergelijk gedrag groot is, slachtoffers ervaren het gedrag als ongewenst en zelfs intimiderend. De gemeente Rotterdam heeft deze vorm van straatintimidatie daarom per 1 januari strafbaar gesteld in de APV.

Zaken
Bij het Openbaar Ministerie zijn in totaal 7 zaken binnengekomen die betrekking hebben op straatintimidatie. Daarvan staan er vandaag twee op zitting, met één verdachte. Hij wordt er van verdacht in de zomer van dit jaar verschillende dames lastig te hebben gevallen door naast ze te gaan zitten, ze meerdere malen aan te spreken en kus- en handgebaren te maken. Een derde zaak die vandaag op zitting zou staan is op verzoek van de verdediging aangehouden.

Omdat er sprake is van een overtreding, worden deze zaken behandeld door de kantonrechter. In haar eis heeft de officier van justitie vandaag het landelijk uitgangspunt van €190,- gevolgd. Het OM hoopt –door deze zaken aan de kantonrechter voor te leggen- een juridische principe uitspraak van de rechter te krijgen over straatintimidatie.

Vrijheid van meningsuiting
Op zitting heeft de officier het ook nog gehad over de verhouding tussen de gedane uitspraken door de verdachte aan de ene kant en de vrijheid van meningsuiting aan de andere kant. “Uit verschillende jurisprudentie concludeert het OM dat niet alles wat je uit zomaar valt onder de vrijheid van meningsuiting, de context is bepalend,” aldus de officier op zitting.

Ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft zich uitgelaten over de reikwijdte van artikel 10 EVRM. Vertaald zegt het EHRM: “Een aanstootgevende uitspraak kan buiten het bereik van de bescherming van de vrijheid van meningsuiting vallen indien de enige reden voor de aanstootgevende uitspraak gelegen is om te beledigen”.

In deze uitspraak vindt de officier steun voor het standpunt dat sommige uitspraken altijd buiten het bereik vallen van de vrijheid van meningsuiting omdat ze bedoeld zijn om te beledigen of te krenken. Volgens haar geldt dit ook voor de gedragingen die strafbaar zijn gesteld in de APV van de gemeente Rotterdam.

Update 18:05 uur
De kantonrechter heeft de 36-jarige verdachte veroordeeld tot twee voorwaardelijke geldboetes van 100 euro. Straatintimidatie is per 1 januari 2018 in een nieuw artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening van Rotterdam (APV) strafbaar gesteld.

NHL: Gehele top-3 Western Conference onderuit

In de NHL hebben de ijshockeyers van de Winnipeg Jets, Calgary Flames en Nashville Predators dinsdagavond allemaal verloren. Dat is opmerkelijk, want het is precies de gehele top-3 van de Western Conference.

De Jets gingen op bezoek bij de Los Angeles Kings, waar Austin Wagner twee keer scoorde. Hij hielp zijn ploeg daarmee op weg naar een 4-1 zege in een moeizaam seizoen voor de Kings. De Flames brachten een bezoek aan Dallas, waar goals van Jamie Benn en Radek Faksa de Stars aan de 2-0 winst hielpen.

Kevin Fiala bracht de Predators bij de Chicago Blackhawks in de slotfase van de eerste periode nog op een 0-1 voorsprong, maar goals van de Zweden Gustav Forsling en Erik Gustafsson in de tweede periode brachten de Blackhawks langszij: 2-1.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Florida Panthers 2-5
New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 2-7
New York Rangers - Anaheim Ducks 3-1
Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings 3-2
Minnesota Wild - San Jose Sharks 0-4
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2-1
Dallas Stars - Calgary Flames 2-0
Arizona Coyotes - New York Islanders 1-3
Edmonton Oilers - St. Louis Blues 1-4
Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning 2-5
Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 4-1

Edmonton Oilers - St Louis Blues (Bron: YouTube)

Weer toeristen Amsterdam uitgejaagd

Rederij Cruise & Maritime Voyages (CMV) zal volgend jaar niet meer aanmeren in Amsterdam. Belangrijkste reden is de acht euro toeristenbelasting per persoon per dag, meldt AT5.

Dat meldt Het Parool. Deze toeristenbelasting voor passagiers van cruiseschepen gaat per 1 januari 2019 in. Tot nu toe betaalden alleen toeristen die in een hotel overnachtten toeristenbelasting. De maatregel is bedoeld om de toenemende drukte in de stad te beteugelen.

Dat lijkt te lukken. Net als Msc Cruises, kiest CMV volgend jaar voor Rotterdam. CMV is jaarlijks goed voor zo'n 50.000 bezoekers. 'De Amsterdamse politiek heeft er geen rekening mee gehouden dat de cruise-industrie zijn prijzen doorgaans twee a drie jaar vooruit plant', zegt CEO van CMV Christian Verhounig tegen Het Parool 'En meedenken over hoe dit anders stapsgewijs ingevoerd zou kunnen worden wilde men in Amsterdam niet.'

Udo Kock, die als wethouder Economische Zaken verantwoordelijk is voor de maatregel, is zich echter van geen kwaad bewust. 'Het is niet meer dan redelijk dat we een bijdrage vragen voor een verblijf in onze stad', reageert hij.

NBA: Buzzer-beater levert Cavaliers zeldzame winst op

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de NBA een vrij zeldzame zege gepakt. Op bezoek bij de Indiana Pacers werd met 91-92 gewonnen, waardoor de Cavaliers op een record van 8-23 komen.

De Pacers stonden vrijwel de hele wedstrijd op een kleine voorsprong, in de tweede helft hadden de Cavaliers hooguit een paar keer één of twee punten voorsprong. Indiana leek het dan ook te winnen na een gemist schot van de Cavaliers in de slotseconden, maar Larry Nance Jr tikte van een afstandje in de buzzer alsnog de winst binnen: 91-92.  

Uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 91-92
Atlanta Hawks - Washington Wizards 118-110
Brooklyn Nets - Los Angeles Lakers 115-110
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 126-118

Larry Nance Jr speelde een sterke wedstrijd (Bron: YouTube)

Al Ain stunt op WK clubs en schakelt River Plate uit

Het WK voor clubs heeft in Abu Dhabi een flinke sensatie opgeleverd. Al Ain, geplaatst omdat het de gastclub is, rekende in de halve finales af met Copa Libertadores-winnaar River Plate.

Voormalig Eredivisiespeler Marcus Berg (FC Groningen, PSV) kopte Al Ain na drie minuten al op 1-0, maar Rafael Santos Borre bracht River Plate met twee goals langszij. Caio tekende namens Al Ain voor de gelijkmaker, waarna Gonzalo Martinez een penalty miste voor River Plate.

Het bleef ook na verlenging bij 2-2 en dus moesten er strafschoppen genomen worden. Al Ain maakte geen fouten, en doelman Khalid Eisa pakte een zwakke penalty van Enzo Perez, waardoor de thuisploeg zich plaatste voor de finale.

De winnaars van de Europese en Aziatische Champions Leagues, Real Madrid en het Japanse Kashima Antlers, spelen woensdag vanaf 17.30 uur tegen elkaar voor een plek in de finale tegen Al Ain. Het duel is live te zien op NPO2 en de site van de NOS.

Politie pakt notoire bedelaar op

De politie heeft een 41-jarige man uit Clinge opgepakt. De man viel al geruime tijd verschillende mensen, vooral ouderen, lastig in het centrum van Hulst. Hij bedelde om geld, maar bood ook regelmatig aan om boodschappen thuis te brengen. Zodra hij wist waar zijn slachtoffers woonden kwam hij ook bij ze thuis langs om te bedelen. Zo wist hij een aantal mensen een behoorlijk geldbedrag afhandig te maken.

De politie heeft de man al eerder bekeurd. Bedelen is in Hulst volgens de Algemene Plaatselijke Verordening verboden. De verdachte bleef echter stug doorgaan met zijn intimiderende praktijken. Zo viel hij ook een meisje van 14 lastig en dwong haar in de supermarkt een aankoop voor hem te doen. Verschillende inwoners hebben aangifte tegen de man gedaan. Woensdag 19 december is hij op last van de officier van justitie buiten heterdaad aangehouden. De verdachte is vastgezet voor verder onderzoek.

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

Dit schrijft staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer. In het voorgestelde alternatief wordt aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij bijvoorbeeld gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. Staatssecretaris Snel is tevreden dat er een alternatief is bedacht: “Ik ben het eens met de AP dat het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer onwenselijk is. Het is daarom goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert.”

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

1,3 miljoen eenmanszaken
De ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevat hun BSN. Het BSN is een vertrouwelijk nummer bestemd voor communicatie tussen burger en overheid en moet niet openbaar worden gemaakt, zo stelt de AP. Hij verplicht de Belastingdienst voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen.

Een in september benoemde driekoppige commissie onderzocht op verzoek van staatssecretaris Snel hoe het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer beëindigd kon worden. Hierbij was het ook van belang dat de heffing van de btw niet in gevaar komt.

Factuurvariant
Aanvankelijk leek dat pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ict-systeem voor de btw. De commissie onderkent ook dat een nieuw ict-systeem een structurele oplossing moet bieden voor het nummerprobleem, maar komt met een variant (de factuurvariant) die de periode overbrugt tot dit nieuwe systeem gerealiseerd wordt. Naar het oordeel van de commissie is deze factuurvariant voor 1 januari 2020 in te voeren.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Klopp haalt 16-jarige Nederlander bij hoofdmacht Liverpool

Ki-Jana Hoever maakt veel indruk bij Liverpool. De zestienjarige verdediger is door manager Jürgen Klopp bij de hoofdmacht van the Reds gehaald.

De trainer wil ontdekken in hoeverre de Nederlander het niveau nu al aankan, zo meldt de Liverpool Echo . Vooral vanwege de defensieve problemen bij de Engelse topclub heeft Hoever nu de kans om zich te laten zien. Joe Gomez, Jöel Matip, Trent Alexander-Arnold en Nat Phillips moeten voorlopig toekijken, waardoor het jonge Nederlandse talent op de training van Liverpool verscheen.

Hoever, die afgelopen zomer de jeugdopleiding van Ajax inruilde voor een avontuur bij Liverpool, begon bij de Onder-18 van the Reds en maakte onlangs zijn debuut voor de Onder-23 in de Premier League 2. Mogelijk dat hij vrijdag zelfs naast Virgil van Dijk mag spelen als Liverpool het opneemt tegen Wolverhampton Wanderers.

De centrale verdediger annex rechtsback wordt door de lokale krant omschreven als 'snel, sterk, dominant in de lucht en goed aan de bal'. Hoever werd afgelopen zomer in verband gebracht met verschillende topclubs in Engeland, waaronder Chelsea, Manchester City en Manchester United. Uiteindelijk wist Liverpool het toptalent binnen te hengelen.

"Ongelooflijk. Zestien jaar oud? Echt, wauw, echt?", zei Neil Critchley, manager van de Onder-23, onlangs na een gewonnen duel met Everton. "Met zijn rust en zekerheid, zijn besluitvorming en intelligentie met en zonder bal, was hij gewoon geweldig. Hij speelde tegen een goede tegenstander. Ik ben erg onder de indruk van hem", zo stelde de coach.

Schaatsers kregen in jaren '80 doping aangeboden van bondsarts KNSB

Volgens De Volkskrant hebben in de jaren '80 twee schaatsers doping of hulp bij het gebruik van doping aangeboden gekregen van Rob Pluijmers, toenmalig arts van de schaatsbond KNSB. Een van de schaatsers is Jan Ykema, de andere schaatsster wil anoniem blijven.

De sprinter Ykema, winnaar van het zilver op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen van 1988, zegt dat Pluijmers begeleiding aanbood bij het gebruik van anabole steroïden. Ykema: “Hij zei: als je het doet, ga dan niet experimenteren. Loop dan maar eens bij me binnen. Ik kan je wel helpen.”

Volgens de anonieme schaatsster gaf Pluijmers haar een pil met testosteron van farmaceutisch bedrijf Organon, waar de bondsarts toen ook werkzaam was. “Hij zei dat bij een aantal ploeggenoten de testosteronwaarden werden aangevuld”, vertelt de schaatsster die anoniem wenst te blijven omdat er volgens haar een taboe rust op doping in de schaatswereld. “Het aanvullen kon bij mij ook. Ik heb toen ook een pil van hem meegekregen met een bijsluiter.”

Pluijmers ontkent tegenover De Volkskrant en wil verder niets zeggen. De voormalig bondsarts kwam recent ook al in het nieuws vanwege het verdwijnen van urinestalen in dezelfde periode.

Eerste gameplay van Monster Energy Supercross 2

Milestone presenteert de eerste gameplayvideo van Monster Energy Supercross - The Official Videogame 2. De video toont een ronde van kampioen Eli Tomac op het Tampa-circuit in Florida, ondersteund door het snelle nummer “I don’t like me anymore” van NOFX.

In Monster Energy Supercross - The Official Videogame 2 stappen spelers in de laarzen van een Supercross-kampioen om het leven van een pro te leiden en deel te nemen aan het grootste off-road motorracekampioenschap ter wereld. Deze nieuwe release heeft een vernieuwde carrièremodus, een uitgebreide track editor, extra trainingcompounds en verbeterde gameplay. Het spel krijgt een soundtrack met punkmuziek van bands als NOFX, Good Riddance en Sick of It All.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 2 is vanaf 8 februari 2019 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc via Steam en Nintendo Switch.

Frijns ook in 2019 met Audi in DTM

Robin Frijns neemt in 2019 opnieuw deel aan de Deutsche Toerenwagen Masters. Afgelopen seizoen werd de Nederlander dertiende in de eindstand.

De line-up van Audi is niet veranderd dus naast Frijns zullen ook Jamie Green, Loïc Duval, Nico Müller, René Rast en Mike Rockenfeller een Audi RS5 besturen. Een auto die behoorlijk verschilt met afgelopen jaren. De V8-motoren worden ingeruild voor 2-liter turbo-motoren.

Frijns combineert deelname aan het DTM met Formule E. In Formule E rijdt hij voor het Audi-klantenteam Envision Virgin Racing. Voor welk team hij uit gaat komen in het DTM is nog niet bekend.

“Ik ben heel blij dat ik er ook in de DTM weer bij ben", aldus Frijns. “Zeker nu we aan het begin staan van een nieuw tijdperk met de komst van de turbo-motoren, waarmee de auto's meer vermogen krijgen. Dat ligt me natuurlijk wel. En mooi ook dat ik weer in Nederland kan rijden.” Op 20 en 21 juli vindt op het TT-Circuit in Assen de vijfde ronde van het kampioenschap plaats.

Unilever neemt De Vegetarische Slager over

Unilever neemt De Vegetarische Slager over. Voor Unilever past de acquisitie naadloos in de strategie om het portfolio uit te breiden met plantaardige voedingsmiddelen die gezonder zijn en een lagere impact op het milieu hebben. Daarnaast speelt Unilever met de acquisitie in op de groeiende consumententrend om regelmatig een dagje geen vlees te eten. Voor De Vegetarische Slager ligt de overname in lijn met de groeiambitie om ‘de grootste slager ter wereld te worden’ en hiermee de bio-industrie overbodig te maken. Oprichter Jaap Korteweg: “Het internationale netwerk van Unilever in 190 landen geeft ons hiervoor alle mogelijkheden”.

Jaap Korteweg, negende generatie boer en groot vleesliefhebber, werd vegetariër en richt De Vegetarische Slager in 2007 op vanuit zijn eigen behoefte aan lekker vlees waar geen dieren voor nodig zijn. De producten van De Vegetarische Slager liggen bij ruim 4.000 verkooppunten in 17 landen. De overname door Unilever komt volgens hem precies op het juiste moment. “We willen de volgende stap nemen, wereldwijd gaan. Onze missie is om plantaardig vleesch de standaard te maken. Het is geweldig dat deze ambities met Unilever in een stroomversnelling komen.”

Unilever en De Vegetarische Slager werken sinds 2016 samen. Ze brachten toen de ‘Vegetarische Gehacktballetjes in pinda- en tomatensaus’ in co-branding onder het merk Unox op de markt. Met de vandaag aangekondigde overname neemt Unilever een volgende stap naar een portfolio met meer vegetarische producten. Unilever telt op dit moment in Europa bijna 700 producten met het vegetarische productkeurmerk. In Nederland zijn dit producten van onder meer de merken Unox, Knorr, Hellmann’s, Conimex en Ben & Jerry’s.

Nitin Paranjpe, President Foods & Refreshment Unilever: ”Wij zien dat onze ‘brands with a purpose’ harder groeien, beter aansluiten bij wat consumenten willen en zorgen voor maatschappelijke impact. De Vegetarische Slager heeft een duidelijke missie, veel trouwe ambassadeurs en een sterke positie in de markt en op social media. Met deze samenwerking laten we het merk De Vegetarische Slager en zijn missie wereldwijd groeien en versnellen we tevens onze strategische koers richting meer plantaardig eten.’’

De overname betreft de fabriek in Breda, de marketing & sales organisatie in Utrecht en het restaurant in Den Haag. Bij De Vegetarische Slager werken 90 mensen die allemaal in dienst blijven.

De overname is naar verwachting voor het einde van 2018 afgerond. Er worden geen financiële details bekendgemaakt.

Unilever neemt De Vegetarische Slager over (Foto: Unilever.nl)
Unilever neemt De Vegetarische Slager over (Foto: Unilever.nl)

Werknemers gaan erop vooruit in eerste loonstrookje van 2019

De meeste Nederlanders zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Met name werkenden met een middeninkomen zien volgend jaar een hoger nettoloon tegemoet. Maar ook voor mensen die bijstand en AOW ontvangen valt het eerste loonstrookje van 2019 gunstig uit. Dat is dankzij een aantal aanpassingen die het kabinet in 2019 doorvoert.

Veruit de meeste werkenden gaan erop vooruit in hun eerste loonstrookje van 2019. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Daardoor wordt werken meer lonend. Mensen met een middeninkomen gaan er het meeste op vooruit.

Uitkeringsgerechtigden en ouderen houden ook meer over in het nieuwe jaar. Mensen met een uitkering of AOW krijgen meer geld op hun rekening gestort omdat de uitkeringsbedragen met de inflatie meestijgen. Ook komen de bijstand en de AOW in 2019 netto hoger uit door de hogere algemene heffingskorting.

Ouderen met een hoger aanvullend pensioen zien de verlaging van de inkomstenbelasting in januari op hun loonstrookje. Ouderen met een klein aanvullend pensioen ontvangen in januari maximaal €3 minder van hun pensioenuitvoerder. Dat komt door een hoger belastingtarief in de eerste schijf. Daar staat echter €32 meer AOW per maand tegenover. Bij de belastingaangifte krijgen zij bovendien €178 meer ouderenkorting, waardoor per saldo minder belasting betalen.

Tegelijkertijd zullen de prijzen komend jaar ook stijgen. Zo neemt het lage BTW-tarief toe van 6% naar 9% en gaat de energiebelasting omhoog. Toch compenseert het hogere netto inkomen het stijgende prijsniveau voor de meeste huishoudens. Naar verwachting gaat 96% van de huishoudens erop vooruit. In doorsnee stijgt de koopkracht van huishoudens met 1,6% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit koopkrachtberekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vooral middeninkomens en gezinnen met kinderen zien hun koopkracht stijgen. Zo gaat een gezin dat anderhalf keer modaal verdient en kinderen heeft er 1,3% op vooruit. Dat komt enerzijds door het verlagen van de belasting op werken. Anderzijds neemt de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag toe, waardoor gezinnen beter af zijn.

Manchester United stelt Solksjaer aan als opvolger van Mourinho

Ole Gunnar Solskjaer is tot het einde van het seizoen de nieuwe manager van Manchester United, zo laat de club woensdag weten in een statement.

De Noor, die tussen 1996 en 2007 voor the Red Devils speelde, neemt de taken over van José Mourinho, nadat de Portugees dinsdag werd ontslagen. Hij komt over van Molde waarvoor hij sinds oktober 2015 werkzaam was. Solskjaer wordt bijgestaan door Mike Phelan, Michael Carrick en Kieran McKenna, zo laat de club weten .

"Manchester United zit in mijn hart en het is geweldig om terug te keren in deze rol. Ik kijk er erg naar uit om met de zeer getalenteerde ploeg die we hebben, de staf en iedereen bij de club te werken", zo laat Solksjaer weten in een reactie.

Vice-voorzitter Ed Woodward is blij met de komst van de Noor: "Ole is een clublegende met een enorme ervaring, zowel op het veld als als coach. Zijn geschiedenis bij Manchester United betekent dat hij de cultuur die hier leeft en ademt kent en iedereen bij de club is verheugd om hem en Mike Phelan terug te hebben. We zijn ervan overtuigd dat ze de spelers en fans zullen verenigen als we de tweede helft van het seizoen ingaan."

CPB: Economie draait goed, maar hoogtepunt voorbij

Ook volgend jaar is de groei van de Nederlandse economie met 2,2% nog stevig. Na groeipercentages van 2,9% in 2017 en 2,6% in 2018 is de piek van de groei achter de rug. De groei vlakt af. De onzekerheden die de economie negatief kunnen beïnvloeden, blijven groot. In het buitenland gaat het om de ontwikkelingen rondom het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit, de Italiaanse begroting en de demonstraties in Frankrijk.

In Nederland kan de groei lager uitvallen als geplande overheidsuitgaven niet doorgaan. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de zojuist gepubliceerde decemberraming. Laura van Geest (directeur CPB): ‘De cijfers zijn nog steeds mooi. De arbeidsdeelname en de werkloosheid zijn weer terug naar de niveaus van voor de grote recessie. Maar de vooruitzichten worden wel minder rooskleurig’.

De krapte op de arbeidsmarkt blijft in 2019 toenemen. De werkgelegenheid groeide in 2018 sterk, maar vlakt volgend jaar af. Na een aanzienlijke daling van de werkloosheid in 2018 naar 3,9%, daalt de werkloosheid in 2019 naar 3,6%. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere inflatie loopt de contractloonstijging op.

Naast de loonkostenstijging dragen hogere huurprijzen en een verhoging van de indirecte belastingen bij aan de oplopende inflatie. De overheid heeft volgend jaar voor het derde jaar op rij een overschot op de begroting van 1,0% bbp of meer. Het begrotingssaldo dat geschoond is voor de stand van de conjunctuur, daalt in 2019 echter naar een tekort van 0,2% bbp.

PEC Zwolle ontslaat Van 't Schip

John van 't Schip is niet langer de trainer van PEC Zwolle. De club laat woensdag weten de samenwerking te hebben beëindigd.

"De aanhoudende teleurstellende sportieve prestaties in 2018 liggen aan deze beslissing ten grondslag", schrijft PEC Zwolle op de officiële clubwebsite. Woensdagavond verloor de ploeg kansloos met 5-0 van AZ in de TOTO KNVB Beker.

Van 't Schip was anderhalf jaar eindverantwoordelijke bij de club uit Overijssel en in het eerste seizoen onder zijn leiding eindigde de Blauwvingers op de negende plaats in de Eredivisie. Dit seizoen bezet de ploeg na zestien competitiewedstrijden de vijftiende plek en boekte het pas vier zeges in competitieverband.

Aankomende vrijdag, in de wedstrijd tegen VVV-Venlo, neemt assistent-trainer Gert Peter de Gunst de honneurs waar. "PEC Zwolle dankt John van ‘t Schip voor zijn werkzaamheden en energie die hij in de club heeft gestoken en wenst hem succes in het verdere verloop van zijn carrière."

Man die 17-jarige doodreed opnieuw opgepakt

Vandaag is de 37-jarige man uit Den Bosch die op zondag 2 december betrokken was bij het dodelijke ongeluk op De Harendonkweg in Den Bosch, opnieuw aangehouden op basis van nader onderzoek.

De afgelopen weken heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan. Er is onder andere gesproken met getuigen. De man wordt er nu van verdacht dat hij die nacht onder invloed van middelen was en door rood heeft gereden, voordat hij het 17-jarige meisje uit Rosmalen schepte. Zij overleed een dag later aan haar verwondingen.

De 37-jarige verdachte wordt nu nogmaals gehoord en zal mogelijk later deze week worden voorgeleid aan de Rechter-commissaris.

Ajax moet strijden voor toptalent Lainez: "Er zijn twee andere clubs geïnteresseerd"

Diego Lainez staat nadrukkelijk op de radar van Ajax. De achttienjarige aanvaller van Club América moet naar verluidt deze winter de overstap naar de Amsterdammers maken voor een bedrag van circa twaalf miljoen euro, maar Santiago Banos, sportief directeur van de Mexicaanse club, benadrukt dat er meer gegadigden zijn voor Lainez.

"Het is bijna zeker dat hij de Mexicaanse competitie gaat verlaten”", laat de sportbestuurder in gesprek met ESPN weten over het Mexicaanse toptalent, die zelf al heeft aangegeven graag voor Ajax te willen voetballen in de nabije toekomst. "We willen hem de stap naar de grotere competities niet ontnemen", vervolgt Banos zijn verhaal.

Vanwege de play-offs om de landstitel in Mexico legde Ajax de voorbereiding op de transfer van Lainez naar Amsterdam de voorbije weken stil. De gesprekken zouden inmiddels weer in gang zijn gezet. Banos erkent dat er belangstelling van Ajax is, maar benadrukt dat de club van trainer Erik ten Hag niet de enige optie is voor de buitenspeler, die ook al werd gelinkt met AS Roma.

"Het is nu duidelijk dat hij veel interesse heeft gewekt, op nationaal en internationaal niveau. Ja, het klopt dat er interesse is (van Ajax, red.), maar er is ook belangstelling van twee andere clubs, dus we gaan het zien. We moeten nu rustig handelen en kijken wat de beste aanbieding is voor zowel de club als voor Diego", besluit Banos.

Verdachte met tas vol geld klopt aan bij agent

Met een sporttas vol geld aankloppen op het raam van een agent in burger in plaats van bij je handlanger in de auto daarvoor. Dat is de nachtmerrie van elke crimineel, maar het gebeurde, en leidde het politieteam naar een huis aan het Duisburghof in Rotterdam. Het leverde tonnen aan euro’s op, een doorgeladen vuurwapen, verdovende middelen en alle benodigdheden voor een hennephandel. Twee mannen zijn aangehouden.

De straten van Rotterdam-Oost vormden zondagmiddag 16 december de achtergrond van een grootschalige politieactie. In dit deel van Rotterdam reden op dat moment een aantal onherkenbaar surveillerende politieauto’s die een voertuig volgden met verdacht rijgedrag die via de Prins Alexanderlaan richting de Keulenhof in Rotterdam Oosterflank reed om daar te parkeren. De agenten parkeerden ook.

Even later kwam er een man aangelopen met een grote, zware sporttas. De man vergiste zich in de auto en klopte bij de agent in burger op het raampje. Toen hij besefte dat dat niet de juiste persoon was, liep hij naar de volgende auto. Daar was inmiddels al iemand druk bezig met het leeghalen van zijn kofferbak, inclusief bodemplaat en reserve band.

Controle
De agenten besloten hierop om beide personen aan een controle te onderwerpen maar de tassendrager rende hard weg. Daarbij gooide hij een sleutel in de sloot. De twee heren ontkwamen echter niet en zijn in de boeien geslagen. De betrokken agenten hebben vervolgens snel en effectief het onderzoek voortgezet. In de achtergebleven tas vonden zij een geldbedrag van een aantal tonnen. De weggegooide sleutel was inmiddels uit de sloot gevist en leidde de politie naar een woning waarde verdachte met de gevulde tas uitkwam.

Het Flexteam (Een team agenten dat flexibel wordt ingezet) deed samen met Team Parate Eenheid een inval in die woning aan de Duisburghof. Bij binnenkomst was het meteen raak; ze vonden grote pakken met vermoedelijk (hard)drugs, een doorgeladen vuurwapen, cash geld, een sealapparaat en alle spullen voor een hennepkwekerij. Een grote kluis die in de slaapkamer stond, is met behulp van een hoogwerker van de brandweer naar buiten getakeld.

Forensische Opsporing
Inmiddels werd de Forensische Opsporing ook opgeroepen om sporen veilig te stellen. Een man van 32 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 34-jarige man uit Den Haag zijn aangehouden.

Verdachte met tas vol geld klopt aan bij agent (Foto: Politie.nl)
Verdachte met tas vol geld klopt aan bij agent (Foto: Politie.nl)

'Stuntploeg ODIN '59 gokte op eigen bekerwedstrijd tegen FC Emmen'

De amateurs van ODIN ’59 spelen woensdagavond tegen sc Heerenveen, in het kader van de achtste finale van het toernooi om de KNVB Beker..

De Heemskerkse club hoopt na de zeges op FC Lisse (1-0) en FC Emmen (1-3) nóg een ronde verder te komen. Volgens een publicatie van de NOS bestaat de mogelijkheid dat de spelers van ODIN '59 tegen de regels van de KNVB in gegokt hebben op hun eigen wedstrijd tegen FC Emmen

Op beelden van de NOS uit de kleedkamer van ODIN ’59 na de overwinning op FC Emmen is uit de mond van doelman Barry van Dijk te horen en te zien dat 'heel veel jongens geld hebben ingezet'. "Ja!", roept spits Eelke de Graaf, die naar het midden van de kleedkamer loopt met een telefoon in zijn hand en in de armen van keeper Mike van Vliet valt. Ploeggenoten voegen zich bij het tweetal en springen heen en weer.

Volgens 'een bron binnen de club' hebben de spelers van ODIN '59 inderdaad geld ingezet op een overwinning op FC Emmen en hadden ze dat ook al tegen FC Lisse gedaan. De opbrengst voor de amateurvoetballers zou duizenden euro's bedragen. "Ik was wel zo stom om het niet te doen", zegt trainer Richard Plug nota bene. "Volgens mij was de quotering best wel goed. Dus ik denk dat ik het ook wel had moeten doen."

De regels van de KNVB verbieden weddenschappen op iedere wedstrijd in je eigen competitie. Een onderzoek van de KNVB naar de kwestie is een logische vervolgstap en spelers die gokken op eigen wedstrijden riskeren dan ook een schorsing. "Indien er aanwijzingen bestaan dat is gehandeld in strijd met dit reglementaire verbod, zal dat worden onderzocht door in eerste instantie onze integriteitseenheid. Indien daartoe aanleiding bestaat, kan de aanklager tuchtrechtelijke vervolging instellen", laat de KNVB weten.

De KNVB heeft nog geen formele melding ontvangen over spelers die op hun eigen wedstrijd hebben gegokt, terwijl ODIN aangeeft dat men niet op de hoogte was van het inzetten op eigen wedstrijden. Men erkent dat de spelers een potje hebben om mee te gokken, maar dan op bijvoorbeeld buitenlandse wedstrijden. FC Emmen wacht af wat de KNVB doet.

'Bekir E. stond onder toezicht reclassering'

Bekir E., de 31-jarige man die gisteren de 16-jarige Humeyra doodschoot op het VMBO Designcollege in Rotterdam, was een bekende van de politie. Hij zou eerder zijn veroordeeld, en onder toezicht hebben gestaan van de reclassering. Een woordvoerder van het OM verklaart: "We zijn nu bezig om precies in kaart te brengen wat zijn achtergrond is. Het is nu nog niet bekend of hij nog onder toezicht stond."

Lees ook: 16-jarig meisje vlakbij school doodgeschoten

Om 10:00 uur vindt er een bijeenkomst plaats op de school, waar ook burgemeester Aboutaleb aan zal deelnemen. Medeleerlingen van Humeyra beweren dat Bekir E. haar gisteren achterna gezeten zou hebben door de school heen. Ze rende eerst richtig de aula, maar bedacht zich en vluchtte naar de fietsenstalling. Daar werd ze door E. neergeschoten. Reanimatie mocht niet baten. 

Humeyra werd elke dag door haar vader naar school gebracht voor haar veiligheid volgens bekenden. Ze had al drie keer aangifte tegen Bekir gedaan vanwege stalking. In de buurt gaan inmiddels geruchten dat de familie van Humeyra wraak wil nemen op de familie van Bekir E. Hoewel de politie dit niet wil of kan bevestigen houden ze volgens diezelfde geruchten wel rekening met een wraakactie. 

100 kilo illegaal vuurwerk gevonden na melding schietincident

Agenten van het politieteam Zoetermeer hebben maandagavond zo’n 100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in een kelderbox aan het Hoevenbos. Dit gebeurde nadat de agenten afkwamen op een melding dat er schoten gehoord zouden zijn in de omgeving van een kelderbox in een flatgebouw.

Rond 17:00 uur kregen de politie een melding dat er een vechtpartij gaande zou zijn in een portiek van een flatgebouw aan het Hoevenbos. Ter plaatse troffen de agenten niemand aan. Net toen de agenten wilden vertrekken kwam er een man naar hen toe die vertelde dat er op hem geschoten zou zijn. De man was niet gewond.

De agenten hebben daarop het hele flatgebouw doorzocht, maar niemand aangetroffen. Wel werd er een fragment van vermoedelijk een kogel gevonden, en een inslag. In overleg met de officier van justitie werd daarop de kelderbox doorzocht. In deze kelderbox werd zo’n 100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Ook werd er een wapen aangetroffen. De eigenaar van de kelderbox zal worden verhoord door de politie. 

100 kilo illegaal vuurwerk gevonden na melding schietincident (Stockfoto Pxhere)
100 kilo illegaal vuurwerk gevonden na melding schietincident (Stockfoto Pxhere)

'Immigratie na Brexit naar kwalificaties, niet afkomst'

De Britse regering gaat plannen introduceren voor het immigratiesysteem dat na de Brexit het vrije verkeer van EU-ingezetenen moet vervangen. Volgens de BBC zet minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid woensdag uiteen hoe Groot-Brittannië "controle over de grenzen terugkrijgt." Hij zal zeggen dat het voortaan gaat over "talent en expertise in plaats van waar mensen vandaan komen."

Een eerder plan van een salaris-eis van 30 duizend pond per jaar (ruim 33 duizend euro) is geschrapt; in plaats daarvan is er geen limiet meer voor de hoeveelheid hooggekwalificeerde personen, zoals artsen en ingenieurs, die het land in mogen.

Wat dan precies 'hooggekwalificeerd' is, zal nog duidelijk moeten worden, want bovenstaand compromis is waarschijnlijk ingegeven door klachten van artsen en verpleegkundigen dat zij die salaris-eis niet eens halen, en in deze groep ontstaan tekorten. Met andere woorden, ook verplegers, en wellicht ook ander zorgpersoneel, zijn straks mogelijk 'hooggekwalificeerd'.

Netto-migratie
Opvallende afwezige in de plannen is het ontbreken van de doelstelling om netto-migratie omlaag te brengen naar minder dan honderdduizend per jaar. Dit cijfer was één van de aanjagers voor de Brexit-stem in het referendum van 2016. De regering zegt echter dat ze nog steeds van plan is om dit "naar de orde van grootte van tienduizenden" te krijgen.

Want hoewel de immigratie vanuit EU-landen sinds het referendum sterk is afgenomen, is die over de gehele linie ongeveer gelijk gebleven. Vooral vanuit Azië zou deze volgens de Britse regering zijn toegenomen.

Geen bevolkingsregister
Immigratiecijfers zijn in het Verenigd Koninkrijk overigens gebaseerd op schattingen, deels via enquêtes en steekproeven bij de douanes. Het land heeft geen bevolkingsregister zoals dat in veel andere EU-lidstaten bestaat. De Britten hebben dit de afgelopen decennia wel geprobeerd in te voeren, maar dat stuit steevast op weerstand.

Het niet hebben van een basisadministratie van personen is vermoedelijk ook de reden dat toenmalig premier David Cameron begin 2016 met nagenoeg lege handen Brussel verliet, na pogingen om migratiehervormingen in de EU doorgevoerd te krijgen. Het ontbreken daarvan maakt het namelijk lastig om het normale EU-immigratiebeheer toe te passen.

Het is onwaarschijnlijk dat de nieuwe Britse immigratieplannen zomaar door de EU zullen worden geaccepteerd. Daarover is ook nog niet eens echt gesproken, want feitelijk is het onderdeel van handelsbesprekingen die nog plaats moeten hebben. De enige overeenkomst die er tot dusver ligt is namelijk een exitdeal, die de regering eerst nog maar eens door het eigen parlement moet zien te krijgen.

Vrij verkeer
Tijdens die exitdeal-besprekingen hebben de overige lidstaten wel steeds benadrukt dat er niet getornd mag worden aan de vrijheden van de interne markt, en daar hoort vrij verkeer van personen bij. Aan dit standpunt zal hoogstwaarschijnlijk niets veranderen als de onderhandelingen over de handelsrelatie echt beginnen. Met andere woorden, als de Britten een vrije-handelsovereenkomst met de EU willen, dan strookt dit niet met plannen om EU-burgers geen voorkeursbehandeling meer te geven als het om immigratie gaat.

Ook andere landen zullen dit soort eisen vermoedelijk op tafel leggen. In het verleden blokkeerde Groot-Brittannië een handelsovereenkomst tussen de EU en India, omdat India ruimere migratiemogelijkheden voor zijn bevolking wilde. Ook nu geeft dit land aan dat immigratie onderdeel zal zijn van toekomstige handelsbesprekingen met het Verenigd Koninkrijk.

Darter Meulenkamp vecht zich langs Braziliaan, Van den Bergh door op WK

Darter Ron Meulenkamp heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de tweede ronde van het WK bij de PDC. In het Londense Alexandra Palace rekende de Nederlander op zijn vijfde WK af met de Braziliaan Diogo Portela: 3-2.

Portela verloor bij zijn debuut vorig jaar van Peter Wright, maar speelde destijds bij vlagen erg goed. Dit keer begon hij nog veel beter en na zeven legs had Braziliant de eerste twee sets al zeer overtuigend binnen. Daarna stortte het echter wat in, terwijl Meulenkamp de triples beter begon te raken. Hij pakte zijn kansen en won drie sets op drie in vier legs, waarmee het voor Portela klaar was.

Ron Meulenkamp - Diogo Portela (Bron: PDC)
Ron Meulenkamp - Diogo Portela (Bron: PDC)

Dimitri van den Bergh had niet al te veel moeite met Chuck Puleo. De Amerikaanse spierbundel debuteerde op het WK en maakte het met name in set drie nog even lastig voor Van den Bergh, die zelf niet geweldig speelde en daar ook wel een vrij goede reden voor had: zijn vriendin heeft onlangs een harttransplantatie ondergaan en lag geruime tijd in coma. De jonge Belg wist het even van zich af te zetten en won ook de derde set in 3-2, waarmee hij het duel besliste.

Dimitri van den Bergh - Chuck Puleo (Bron: PDC)
Dimitri van den Bergh - Chuck Puleo (Bron: PDC)

De Noord-Ier Daryl Gurney, een van de favorieten voor de wereldtitel, stond zo nu en dan stevig te kloten op zijn dubbels tegen de Engelsman Ross Smith, die het in set één nog tot een vijfde leg kon laten gaan. Daarna was het echter klaar en in zes legs pakte Gurney de overige twee sets: 3-0.
In een nogal gezapig duel om de avond te openen had de Ier Steve Lennon eerder gewonnen van James Bailey. De heren lieten kans na kans na kans na kans op de dubbels liggen en voor de neutrale kijker was het dan ook een opluchting dat Lennon het in elk geval nog in drie sets afmaakte.

Steve Lennon - James Bailey (Bron: PDC)
Steve Lennon - James Bailey (Bron: PDC)

Daryl Gurney - Ross Smith (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Ross Smith (Bron: PDC)

Boa Hancock, Trunks Renji en Midoriya in Jump Force

Bandai Namco maakt bekend dat Boa Hancock van One Piece, Trunks van Dragon Ball en Renji Abarai van Bleach speelbaar zijn in de vechtgame Jump Force. Izuku Midoriya uit My Hero Academia is ietsje later ook aangekondigd.

Ook is er een nieuwe arena bekendgemaakt. We kunnen voor het Marineford gaan vechten. Het ford is bekend uit One Piece, waarin het legendarische gevecht tussen de piraten en mariniers plaatsvond om te proberen piraat Ace te redden. We zien het schip Moby Dick van Whitebeard in het ijs van de admiraal Kuzan vastgelopen zijn.

Boa Hancocks kracht is het verstenen van mensen met haar devil fruit-kracht Mero Mero no Mi. Trunks is een tijdreiziger in het Dragon Ball universum en vecht vooral met zwaard. Renji heeft zijn slang Zabimaru om mee aan te vallen, niet alleen in wapenvorm.

Izuku Midoriya uit My Hero Academia komt ook naar Jump Force, alleen zijn er nog screenshots van hem. We verwachten een trailer wanneer het Jump Festa evenement in Japan begint.

Jump Force komt 15 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jump Force - Boa Hancock (Foto: Bandai Namco)

Jump Force - Trunks (Foto: Bandai Namco)

Jump Force - Renji Abarai (Foto: Bandai Namco)

Jump Force - Marineford (Foto: Bandai Namco)

Nederlanders hebben lichte voorkeur voor wintertijd

Altijd wintertijd heeft de voorkeur van 41% van de Nederlanders, vooral vanwege het bio- en slaapritme. Ook stellen zij zoveel mogelijk harmonisatie met omringende landen op prijs. Op nummer twee eindigt permanente zomertijd met 27% en op drie het huidige systeem van het verzetten van de klok met 24%. Dit blijkt uit de representatieve flitspeiling die minister Ollongren (BZK) heeft laten uitvoeren onder bijna 2000 Nederlanders. Uit de flitspeiling blijkt dat het onderwerp sterk leeft onder de bevolking. De flitspeiling is één van de bouwstenen waarop het kabinet zijn keuze gaat baseren, net als multidisciplinair onderzoek en gesprekken met sectoren en experts.

Altijd wintertijd oftewel standaardtijd wordt gezien als beter voor het bio- en slaapritme. Ook heeft 'altijd zomertijd' meer tegenstanders dan voorstanders vooral vanwege de donkere ochtenden in de winter. De keuze voor het huidige systeem van het verzetten van de klok wordt als onhandig ervaren en slechter voor het ritme van mens en dier.

Een gelijk systeem met naburige landen krijgt de meeste steun onder de bevolking, vooral om economische redenen, vanwege voordelen bij het reizen en werken over de grens. De steun voor dezelfde tijd als naburige landen daalt als mogelijke voor- en nadelen worden voorgelegd en afgewogen. De daling lijkt vooral te komen doordat men zich beter gaat realiseren dat Nederland dan niet zelf kan beslissen welk tijdsysteem het invoert, aldus het rapport.

Aanleiding voor de flitspeiling en de interviews is het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan de huidige omschakeling van de klok in het voorjaar en najaar. De lidstaten stellen zelf hun standaardtijd vast die dan gedurende het hele jaar geldt. Het kabinet onderzoekt daarom welke van de drie opties het de beste vindt: handhaving van het huidige systeem, 'permanente zomertijd' of 'permanente wintertijd'.

Naast flitspeiling interviews met sectoren en experts
Uit de interviews met vertegenwoordigers van sectoren blijkt dat het huidige systeem van zomer- en standaardtijd nauwelijks problemen oplevert. Vanuit praktisch en economisch oogpunt zit men niet te wachten op een aanpassing want aanpassingen kosten geld en verhogen de kans op fouten. Met name de internationaal opererende sectoren onderstrepen het belang van een harmonisatie van de tijd binnen dezelfde tijdzone, omdat men anders vreest voor productiviteitsverlies.

Diverse sectoren willen nader onderzoek naar de effecten op onder andere gezondheid en veiligheid, voordat zij een standpunt innemen. En de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen vindt dat voor een multidisciplinaire onderbouwing van de keuze van het kabinet een breder scala aan disciplines en perspectieven nodig is. Minister Ollongren wil daarom verder onderzoeken wat de drie keuzes betekenen, waarbij in ieder geval ook wordt gekeken naar de financiële gevolgen, grenseffecten en het milieu. De problematiek in de grensregio's heeft speciale aandacht van minister Ollongren. Het kabinet neemt later een standpunt in wanneer ook deze resultaten bekend zijn.

Nederlanders hebben lichte voorkeur voor wintertijd (Stockfoto PXhere)
Nederlanders hebben lichte voorkeur voor wintertijd (Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: vooruitblik op kerst. Wit of groen?

Hohohoho!

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Bij mij komen steeds meer vragen binnen of we een groene of witte kerst gaan krijgen. Een begrijpelijke vraag zo met het naderbij komen van de feestdagen. Het is nog een week vooruit, doch de weerkaarten zien er vrij duidelijk uit: GROENE KERST!

Persoonlijk ben ik niet zo van het verder vooruit kijken, maar in dit geval zijn de weerkaarten vrijwel allemaal unaniem voor de komende week. Een witte kerst zit er helaas niet in. Sterker nog, rond kerstavond halen we zelfs dubbele cijfers in de temperatuur en dat heeft weinig met winterweer van doen. Toch is dit zeker niet raar. De meeste kersten verlopen groen, maar toch hopen de meeste mensen op een leuke verrassing. Maar ja, bij deze gooi ik de hoop in de prullenbak. Eigenlijk heeft de hele komende week niets met kou of winter te maken. 

De afgelopen nacht trok er weer een front over en regende het af en toe. Vanmorgen trekt de regen dan wel weg, maar of we vandaag heel veel zon te zien gaan krijgen waag ik te betwijfelen. De grootste kans op wat zon hebben de kustprovincies. Daar kan dan later wel een enkele bui vallen, misschien met onweer. Er staat een zuidelijke wind en die is matig tot vrij krachtig. Bij dit alles wordt het een graad of 8.

Ik vertelde het al: de komende dagen verlopen behoorlijk zacht. De zon speelt een ondergeschikte rol en er valt af en toe regen. Letterlijk de donkere dagen voor kerst dus. 

Haarlem op hoogte (Foto: Stephan5)
Uitzicht over Haarlem in het donker. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bedreiging Wilders in Opsporing Verzocht

Iedere dinsdag om 20:30 uur wordt Opsporing Verzocht uitgezonden op NPO1. Vanavond vindt de laatste uitzending van dit jaar plaats. Een van de zaken die vanavond behandeld wordt is de bedreiging richting Geert Wilders en de Tweede Kamer.  Afgelopen augustus werd daarvoor al een 26-jarige man uit Pakistan aangehouden in Den Haag. Zijn voorrarrest werd onlangs met 90 dagen verlengd. De politie is nog altijd op zoek naar een tweede verdachte en een mogelijk belangrijke getuige. Vanavond worden bewakingsbeelden van deze twee getoond in de uitzending. 

Verder is er aandacht voor de cold-case moord op Mariët Peters uit Sint-Hubert. Mariët was getrouwd met Bart Bens en bijna vier maanden zwanger op de dag van haar dood. Ze werkte bij een elektrobedrijf in Uden. Haar man was chauffeur bij een mestdistributiebedrijf. Op donderdag 24 december 1992 ging hij in alle vroegte naar zijn werk. Toen hij ’s middags thuiskwam stond de voordeur open. Het hele huis aan de Nimrod was overhoop gehaald en Mariët lag dood op bed, gewurgd. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. 

Ook is er aandacht voor de overval in Nunspeet waarbij een 10-jarig jochie ervoor zorgde dat er op donderdag 2 augustus razendsnel politie aanwezig was toen hij, zijn vader en diens vriendin thuis werden overvallen door vier mannen en een vrouw. Het jongetje hoorde lawaai in huis en belde een familielid om te waarschuwen dat er iets mis was. Mede dankzij zijn dappere optreden konden snel meerdere verdachten worden aangehouden. Toch zijn nog niet alle overvallers getraceerd. Daarom toont de politie vanavond bewakingsbeelden van twee verdachten.

Update  19-12 07:15 uur
Video's toegevoegd

Beloning van 15.000 euro voor de gouden tip in zaak Mariët Peters (Foto: Politie.nl)
Beloning van 15.000 euro voor de gouden tip in zaak Mariët Peters (Foto: Politie.nl)

Nederlandse economie grilliger dan de Belgische

In de afgelopen twintig jaar is de groei van het bruto binnenlands product in perioden van hoogconjunctuur in Nederland groter geweest dan in België. In jaren van laagconjunctuur was de groei in België juist hoger. Dat blijkt uit onderzoek door het CBS, dat is beschreven in het artikel Economische groei in Nederland volatieler dan in België.

In de eerste drie kwartalen van 2018 groeide het volume van het bruto binnenlands product in Nederland gemiddeld met 2,8 procent ten opzichte van dezelfde kwartalen in 2017. In België was de groei met 1,5 procent een stuk lager. De groei in Nederland is al vanaf 2014 groter dan die in België.

Ook gedurende de hoogconjunctuur in de tweede helft van de jaren negentig was de groei van het bbp in Nederland groter dan in België. Hetzelfde was het geval tijdens de hoogconjunctuur in de periode 2006 tot aan de uitbraak van de kredietcrisis in het najaar van 2008.

In de perioden 2002-2004 en 2009-2013, toen er sprake was van laagconjunctuur, was de groei van het bbp in Nederland juist kleiner dan in België. De ontwikkeling van het bbp was de laatste twee decennia in Nederland duidelijk meer onderhevig aan schommelingen dan in België.

Groei binnenlandse bestedingen volatieler in Nederland
De Nederlandse en de Belgische economie lijken in veel opzichten op elkaar. De bedrijfstakkenstructuur wijkt bijvoorbeeld niet veel van elkaar af. Daarnaast hebben beide landen een relatief kleine, open economie, waarin de export een belangrijke rol speelt.
Dat de volatiliteit van het bbp in Nederland groter is dan in België, komt niet door verschillen in volumegroei van de export, maar doordat de groei van de binnenlandse bestedingen in Nederland veel volatieler was dan in België. Vooral bij de consumptie door huishoudens en de investeringen in woningen zijn er verschillen. In België is de groei van de consumptieve bestedingen en de investeringen in woningen constanter.

De hogere volatiliteit van de binnenlandse bestedingen hangt onder meer samen met verschillen in de samenstelling van de financiële bezittingen van huishoudens, de inrichting van het pensioenstelsel, de woningmarkt, overheidsbeleid en de arbeidsmarkt.

Belgische huishoudens hebben meer spaargeld en beleggingen
In het begin van deze eeuw hingen het beschikbaar inkomen en de consumptie door huishoudens in Nederland sterk samen. Doorgaans geven huishoudens niet heel veel meer uit dan zij verdienen. Na 2013 namen zowel de consumptie als het beschikbaar inkomen in Nederland sterker toe dan in België. In België was de samenhang tussen het beschikbaar inkomen en de consumptie in de afgelopen decennia iets minder sterk dan in Nederland: in de periode 2010-2012 daalde het beschikbaar inkomen in België, terwijl de consumptie door huishoudens bleef groeien.
Dat Belgische huishoudens er in deze periode ondanks een dalend inkomen in slaagden toch meer te consumeren, komt onder meer doordat zij meer spaargeld en beleggingen hebben dan de Nederlandse huishoudens. Nederlandse huishoudens hebben wel veel financiële bezittingen, maar die bestaan grotendeels uit pensioenaanspraken. Deze kunnen in mindere tijden niet worden gebruikt voor consumptie.

In de periode 2009-2013 hebben Belgische huishoudens per saldo schuldbewijzen en participaties in beleggingsinstellingen verkocht. In Nederland namen in die jaren zowel de vrije als de collectieve (pensioen)besparingen toe. De toename van de collectieve besparingen kwam doordat de pensioenpremies werden verhoogd en de pensioenuitkeringen in veel gevallen niet werden geïndexeerd. Deze maatregelen waren bedoeld om dekkingsgraden van pensioenfondsen op orde te brengen, die door de lage rentestand onder druk stonden. Omdat het Belgische pensioenstelsel veel minder op kapitaaldekking is gebaseerd, spelen dekkingsgraden in België een minder grote rol.

Nederlandse woningmarkt volatieler
In Nederland was ook de woningmarkt na de kredietcrisis veel volatieler dan in België. Dat blijkt niet alleen uit het verloop van de investeringen in woningen, maar ook uit sterkere schommelingen van de huizenprijzen. De grilligheid van de woningmarkt heeft ook invloed op de volatiliteit van de consumptie door huishoudens.

Meeste daklozen hebben al jaren een laag inkomen

Eind 2016 waren er naar schatting 30.500 daklozen. De meeste daklozen behoorden ook vijf of tien jaar voor hun dakloosheid al tot de huishoudens met de laagste inkomens en hadden vaak een uitkering. Weinig daklozen hadden kort voor ze op straat belandden levensgebeurtenissen zoals een echtscheiding, baanverlies of een plotselinge (sterke) inkomensdaling meegemaakt. Dit blijkt uit een nieuwe analyses van het CBS.

Van een representatieve groep die in de periode 2009–2016 voorkwamen in drie is een deel van de achtergrond en voorgeschiedenis nagegaan. Dit is gedaan met registerinformatie uit het Stelsel van Sociaal-Statistische Bestanden van het CBS.

Laagopgeleide, niet-westerse, alleenstaande mannen in relatieve armoede
Daklozen in 2016 zijn relatief vaak man (84 procent) en laagopgeleid (65 procent). Het aandeel daklozen met een niet-westerse achtergrond is met 48 procent twee keer zo hoog als gemiddeld in de bevolking van Nederland. Drie kwart van de daklozen is nooit getrouwd geweest, en bijna de helft (45 procent) verblijft in een van de vier grote steden. Daklozen behoren tot de 9 procent huishoudens met de laagste inkomens in ons land. Zij hebben in 2016 een gemiddeld besteedbaar huishoudensinkomen van nog geen 11.000 euro. Ruim 8 op de 10 zijn afhankelijk van een uitkering.

Veel daklozen met psychische problematiek
Opvallend aan de voorgeschiedenis van daklozen is hun zorgachtergrond. Vier op de tien de daklozen in 2016 hadden in de drie jaar voorafgaand aan hun registratie als dakloze een psychisch probleem waarvoor ze aanklopten bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zij hadden een indicatie voor langdurige zorg op psychische gronden en/of maakten zorgkosten in verband met psychische problemen.

In 2012 had nog 53 procent van de daklozen een zorgachtergrond. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat psychische problemen over de jaren afgenomen zijn. Dit kan deels ook te maken hebben met veranderingen in de opzet van de geestelijke gezondheidszorg vanaf 2014. Minder mensen kregen specialistische zorg en een groter aandeel kreeg deze zorg bij de huisarts. Dit zou vooral bij een psychisch kwetsbare populatie zoals de (toekomstige) daklozen kunnen gelden. In de totale bevolking van Nederland is het aandeel met ggz-problematiek over deze periode stabiel; elk jaar heeft een tiende deze problematiek gehad in de drie jaar voorafgaand aan het meetmoment van 1 januari.

Jonger en hoger opgeleid
De daklozen uit 2015 en 2016 wijken op een aantal kenmerken af van de daklozen uit 2009. Recente daklozen zijn gemiddeld iets jonger, vaker alleenstaand en niet-westers, en ze zijn ook sterker geconcentreerd in een van de vier grote steden. De uitkeringsachtergrond van daklozen speelt in 2016 sterker dan in de jaren daarvoor. Dit geldt met name voor middelbaar- en hoogopgeleiden, en kan te maken hebben met de conjunctuur; de sterkste toename is te zien tot 2014, toen ook de economische crisis op zijn einde liep.

Het gemiddelde opleidingsniveau van recente daklozen is wat hoger dan dat van de daklozen van 2009. Het percentage laagopgeleiden is lager dan in 2009, het percentage middelbaaropgeleiden hoger. Door de jaren heen is 4 procent van de daklozen hoogopgeleid.

Meeste daklozen niet dakloos na baanverlies of echtscheiding
De sociaaleconomische positie van de daklozen voordat ze dakloos raakten, is door de jaren heen opvallend stabiel. De meeste daklozen behoorden al langer tot de meest kwetsbare groepen. Ook vijf jaar of tien jaar voor ze dakloos werden, waren zij vaak al in hoge mate uitkeringsafhankelijk. Baanverlies vlak voor dakloosheid kwam niet veel voor, het merendeel van de daklozen had al langere tijd geen baan en was afhankelijk van een uitkering.

In 2016 had ongeveer 20 procent van de daklozen in 2016 als burgerlijke staat ‘gescheiden’, maar bij slechts 4 procent daarvan vond die scheiding plaats in de vijf jaar voordat ze dakloos werden.

Naast de onderzochte kenmerken kunnen er ook andere factoren zijn die maken dat iemand uiteindelijk op straat belandt, zoals het ontbreken van een sociaal vangnet of een opeenstapeling van schulden en betaalachterstanden.
ar.

FOK!Kerstprijsvraag: 19 december

Vandaag in de FOK!Kerstprijsvraag van 19 december een keer geen games te winnen, maar een collectible. Je kunt namelijk een beeldje winnen van Father uit Far Cry 5.

In Far Cry 5 ga je aan de slag als  de nieuwe in Hope County, Montana. Kort na je aanstelling zal een cultgroep genaamd 'Project at Eden's Gate' je dorpje proberen over te nemen. Je moet de groep bevechten op boerderijen, bos- en berggebieden en kan daarbij gebruik maken van onder andere muscle cars, trucks en watervliegtuigen.

Om deze speciale prijs te kunnen winnen moet je de volgende vraag goed beantwoorden.

Welke gevoel is volgens redacteur 2dope afwezig in Far Cry 5? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.