'Je politieke voorkeur bepaalt je seksuele fantasieën'

In deze politieke tijdsgeest is het eenvoudiger dan ooit de verschillen tussen Republikeinen en Democraten te duiden. Ongeacht de inzet zien we veelvuldig dat de twee kampen compleet andere dingen willen. Vooral als het gaat om kwesties als seks en seksualiteit, zo blijkt uit pikant onderzoek onder aanvoering van Justin Lehmiller van The Kinsey Institute.

Venus en Mars
Van verschillen in de beschuldigingen van seksueel geweld tegen Brett Kavanaugh tot hun opvattingen over abortus en homohuwelijken: de Democraten komen van Venus en de Republikeinen van Mars. Dat zij wegens allerlei issues vaak al rollebollend over straat gaan en bovenop elkaars lip zitten, weten we. Saillaint is echter dat niet alleen de standpunten van hun openbare beleid enorm blijken te verschillen, ook hun fantasie tikt anders. Uit het grootste en meest uitgebreide overzicht van seksuele fantasieën ooit uitgevoerd in de Verenigde Staten blijkt dat onze politieke verschillen tot uiting komen in onze persoonlijke seksuele fantasieën.

Kloof in werelden der fantasie
Gedurende het onderzoek ondervroeg men ruim 4 duizend volwassen Amerikanen uit alle 50 staten uitvoerig over seksuele fantasieën en wat hen hiertoe drijft. Het onderzoeksteam publiceerde de bevindingen in het boekwerk met de niets aan de fantasie overlatende titel Tell Me What You Want. Als onderdeel van deze enquête kregen deelnemers een lijst met honderden verschillende mensen, plaatsen en dingen die hen mogelijk opwonden of zij een beurt wilde geven. Voor elk rapport meldden de respondenten hoe vaak zij over deze beelden fantaseerden. Een ware kloof in de werelden van de seksuele fantasie kwam tot hen. 

Republikeinen swingen en fantaseren over buitenechtelijke seks
Terwijl zelfbenoemde Republikeinen en zelf-geïdentificeerde Democraten melding maakten van fantasieën met dezelfde gemiddelde frequentie, ontdekten de onderzoekers dat Republikeinen vaker dan Democraten fantaseerden over een reeks activiteiten waarbij seks buiten het huwelijk is betrokken. Denk hierbij aan ontrouw, orgieën en partnerruil - van 'key parties' uit de jaren '70 tot hedendaagse vormen van swingen. Republikeinen meldden ook meer fantasieën met voyeuristische thema's, waaronder het bezoeken van stripclubs en het beoefenen van iets dat bekend staat als 'cuckolding'. De kunst van het 'cuckolden' behelst het kijken naar de partner terwijl deze sekst met een ander.

Democraten houden van kinky en SM
Daarentegen fantaseerden zelfbenoemde Democraten vaker dan de Republikeinen over bijna het gehele spectrum van BDSM-activiteiten, van bondage tot spanking en dominantie-submissiespelen. De grootste Democratisch-Republikeinse kloof binnen het BDSM-spectrum vond plaats in de discipline 'masochisme'.

'Taboes werken als turn-ons'
Over de reden achter deze opmerkelijke verschillen concludeerde Lehmiller dat hetgeen de politieke stroming afzweert of afwijst juist een opwindend effect heeft. Wat je juist niet mag of kan hebben, drijft de seksuele fantasie. Zo zou de enorme seksuele opwinding die bijvoorbeeld buitenechtelijke seks op Republikeinen heeft te herleiden zijn uit het feit dat seks buiten het huwelijk en multipartner-seks enorme no-go's zijn in hun politieke domein. Republikeinen maken bijvoorbeeld het 'traditionele huwelijk' tot een van de hoekstenen van hun principes. 

De Democraten, aan de andere hand, zouden aangetrokken zijn tot onder andere kinky BDSM omdat een groot deel van hun politieke agenda aangedreven wordt door de opvatting dat ongelijkheid de bron is van een breed scala aan sociale problemen. Het is volgens Lehmiller dan ook niet moeilijk om te suggereren dat spelen met machtsverschillen - vooral in BDSM-omgevingen, waar vrouwen en mannen niet op gelijke voet te staan en waar de lijnen van seksuele instemming niet altijd expliciet zijn - een opwindend taboe is in veel Democratische kringen.