FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 december 2014

Steam komt met functie voor streaming

Het heeft even geduurd, maar met de meest recente update voor Steam komt er eindelijk ook een optie om je games te streamen via het populaire gameplatform.  Met de nieuwste functie genaamd Broadcast wordt het mogelijk om te laten zien hoe goed je wel niet bent aan je vrienden of aan een groter publiek, als je dat wilt.

Om te starten met streamen, moet je wel een betáprofiel voor de Steam client hebben en toestaan dat de games die je speelt bekeken kunnen worden. Je kunt vervolgens instellen of je streams openbaar, alleen voor vrienden of alleen op uitnodiging bekeken kunnen worden. Mensen kunnen dan via twee opties je stream bekijken: door met de rechtermuisknop op jouw naam te klikken in hun vriendenlijst en vervolgens 'watch game' te selecteren, of door naar je Steam-profielpagina te gaan en daar vervolgens op de 'watch game' knop te klikken. In beide gevallen opent zich een tab in je browser waar je vervolgens de stream kan bekijken.

Ondanks het grote voordeel dat je nu niet meer je games hoeft te koppelen aan andere streamprogramma's zoals Twitch, is Broadcast vergeleken met de opties van andere streamprogramma's nog heel basaal. Er is (nog) geen optie om een webcam toe te voegen en ook links naar bijvoorbeeld je  YouTube-kanaal of je website toevoegen is niet mogelijk. Wel is er een livechat, waar mensen die naar je stream kijken met elkaar kunnen praten. 

Steam komt met functie voor streaming
Steam komt met functie voor streaming

Stel je vragen aan skeletonster Bos

Met haar 21 jaar is Kimberley Bos uit Ede de nieuwste Nederlandse hoop in een in ons land nog altijd vrij onbekende wintersport: Skeleton. Om zowel Bos als deze sport, waarbij head first van de bobsleebaan geraasd wordt, onder de aandacht te brengen leek het ons een goed idee om de atlete eens wat vragen te stellen.

Bos is dit seizoen bezig aan haar tweede winter in deze spectaculaire sport, nadat ze overstapte vanuit het bobsleeën. Eerder deze maand opende ze haar winter al sterk met een negende en zesde plaats bij de Europa Cup in Lillehammer, waarover in ons verslag meer te lezen valt. Het was een goed begin, maar het hoofddoel komt later in het seizoen: Tijdens het WK junioren in Altenberg wil ze bij de beste acht eindigen.

De vragen aan de Nederlandse skeletonhoop worden niet alleen door de redactie van FOK!sport bedacht. We willen ook graag de lezers uitnodigen om vragen te stellen aan Bos over alles dat met de sport skeleton te maken heeft. Een ieder is dus welkom om in de reacties onder dit bericht met vragen te komen, waar wij vervolgens een selectie uit zullen maken. Vragen mogen uiteraard ook in het speciale topic op het forum gepost worden.

Indrukwekkende GTA V time-lapse

In Grand Theft Auto V zijn mensen voornamelijk bezig met dingen opblazen, voetgangers omver rijden en in het algemeen gewoon verwoesting aanrichten. We vergeten daarom wel eens hoe vernuftig de fictieve staat San Andreas in elkaar zit. Onderstaande time-lapse-video herinnert ons daar nog even aan.

De beelden zijn afkomstig van de PlayStation 4-versie en zijn opgenomen in Full HD met 60 frames per seconde. De video zelf is ook af te spelen in 1080p60. Wat we zien zijn zeven uitkijkpunten op de mooiste stukjes van de gamestad uit Rockstars laatste GTA-game. Ieder vergezicht is 24 uur in-game, wat neerkomt op 48 'echte' minuten. Een en ander is vervolgens ingekort naar een seconde per uur.

Doe jezelf een lol en gooi het linkje in Chrome, mocht je die browser niet gebruiken. Chrome ondersteunt momenteel als enige browser 60 fps afspeelmogelijkheid.

ARD: "Russische staat runt dopingprogramma"

In de huidige Russische topsportwereld is er sprake van systematische dopingpraktijken die door de staat worden ondersteund. Dat beweert de Duitse journalist Hajo Seppelt, die voor de Duitse televisiezender ARD een documentaire maakte over de wantoestanden in het land van het president Vladimir Putin.

In de reportage, die woensdagavond wordt uitgezonden, zijn volgens de producent schokkende onthullingen te zien met voldoende bewijsmateriaal voor de illegale handelswijze van de Russen. "De Russische antidopingautoriteit RUSADA, het testlab in Moskou en de nationale sportbonden hanteren een systeem dat gericht is op het beschermen van de nationale belangen en het in de doofpot houden van dopingpraktijken", spreekt Seppelt.

De Duitse verslaggever maakte rond de Winterspelen van Sochi 2014 al enkele reportages over doping, waarbij hij onder meer het gebruik van Full Size MGF en xenon-gas door Russische sporters aan het licht bracht. Seppelt zegt sindsdien te zijn benaderd door een aantal klokkenluiders, die kunnen aantonen dat doping in Rusland op nog veel grotere schaal plaats heeft. "Het is een kruitvat dat op enig moment zal exploderen", aldus de Duitse journalist.

De Graafschap verliest bij Jong PSV

De Graafschap heeft dinsdag de uitwedstrijd tegen Jong PSV met 3-1 verloren. De club uit Doetinchem laat daardoor na zich steviger in de subtop te nestelen. Jong PSV klimt naar de elfde plaats, De Graafschap is zevende.

In het bijna helemaal lege Jan Louwers-stadion van FC Eindhoven kwamen de reserves van PSV vlak voor rust op voorsprong via Jorrit Hendrix. Kort na de pauze werd het 2-0 door een doelpunt van Rai Vloet. Kristopher Vida maakte tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer, maar diep in blessuretijd besliste Moussa Sanoh de wedstrijd in het voordeel van de Eindhovenaren.

Real Madrid naar achtste finale Copa del Rey

Real Madrid heeft zich dinsdag gemakkelijk geplaatst voor de achtste finale van de Copa del Rey. De Spaanse topclub won thuis met 5-0 van Cornellá, dat uitkomt op het derde niveau. De heenwedstrijd had Real eind oktober al met 1-4 gewonnen. James Rodríguez (twee), Isco, Javier Hernández en Jesé scoorden voor Real.

Athletic Bilbao speelde de heenwedstrijd tegen Alcoyano verrassend gelijk. Borja Viguera maakte pas in de laatste minuut 1-1 nadat Francisco Ferrón Ruiz in de eerste helft had gescoord voor de ploeg die uitkomt op het derde niveau. Espanyol won uit met 2-0 van eerste divisionist Alavés door twee goals van Christian Stuani. De returns zijn half december.

Voor de clubs uit de Primera División is het de eerste bekerronde. De overige duels in de vierde ronde worden later deze maand gespeeld.

Jared Leto hoogstwaarschijnlijk nieuwe Joker

Jared Leto wordt de nieuwe Joker. Dit meldt MovieFone.

Hij zal hoogstwaarschijnlijk de rol gaan vertolken in de nieuwe DC-film Suicide Squad, geregisseerd door David Ayer.

Leto gooide eerder bij de Oscars hoge ogen, toen hij een award in ontvangst mocht nemen voor zijn bijrol in Dallas Buyers Club.

Ook Jai Courtney (A Good Day To Die Hard), Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) en Tom Hardy (Inception) zijn in afrondende gesprekken voor de nieuwe film. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk de rollen van Deadshot, Harley Quinn en Rick Flagg gaan vertolken, alhoewel dit nog niet zeker is.

De opnames beginnen in april 2015.

Hockeysters Argentinië groepswinnaar

De hockeysters van Argentinië hebben dinsdag de groepsfase van de Champions Trophy in eigen land ongeslagen afgesloten. De titelverdediger versloeg in de derde poulewedstrijd Engeland met 4-1. Met zeven punten eindigde de thuisploeg op de eerste plaats in groep B, gevolgd door Australië, Duitsland en Engeland. De vier ploegen waren vooraf al zeker van deelname aan de gekruiste kwartfinales.

Nederland speelt in de nacht van dinsdag op woensdag in Mendoza (00.30 uur Nederlandse tijd) in de laatste groepswedstrijd tegen Japan. Oranje is koploper in groep A met vier punten, evenveel als Nieuw-Zeeland dat een iets minder doelsaldo heeft. De poulewinnaar speelt donderdag in de kwartfinales tegen Engeland, de nummer vier van de andere groep.

Jandino Asporaat krijgt eigen speelfilm

Grappenmaker Jandino Asporaat maakt binnenkort zijn filmdebuut. Hij gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe komedie Bon Bini Holland, zo maakte distributeur A-Film dinsdag bekend.

De hyperactieve comedian speelt in de film een Antilliaanse oplichter die zijn geld verdient met het illegaal verhuren van vakantiehuisjes. Andere rollen zijn voor Teun Kuilboer, Lone van Roosendaal, Martin van Waardenberg, Ursul de Geer en Humberto Tan. Ook voor Tan is Bon Bini Holland zijn acteerdebuut.

De komedie wordt geregisseerd door Jelle de Jonge en geproduceerd door Eyeworks. De opnames zijn van start gegaan. Het resultaat moet in het najaar van 2015 in de bioscopen te zien zijn.

'FBI onderzoekt cyberaanval op Sony'

De FBI is een onderzoek begonnen naar een cyberaanval op Sony van vorige week, waardoor verschillende nieuwe films zijn uitgelekt. De Amerikaanse federale recherche heeft bedrijven in de VS maandag ook gewaarschuwd dat internetcriminelen malware gebruiken om bedrijven aan te vallen.

De FBI legt uit welke techniek er is gebruikt bij een recente aanval, maar noemt het slachtoffer van de aanval niet. Volgens ingewijden gaat het om Sony. Bij de aanval zijn veel belangrijke bestanden gewist of overschreven.

Sony Pictures is ook een onderzoek begonnen. Dat richt zich onder meer op de mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea. De aanval zou mogelijk te maken hebben met de lancering van de film The Interview. Dat is een comedy over een plan van de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.


'FBI onderzoekt cyberaanval op Sony' (Foto: Novum)

McKellen gelooft niet in einde Midden-aarde

Sir Ian McKellen gelooft niet dat de derde Hobbit-film de laatste over Midden-aarde zal zijn. "In 2001 zei Peter Jackson dat dit het einde was, maar dertien jaar later staan we weer hier. Ik denk niet dat dit het einde van de reis is", zei McKellen, die de rol van tovenaar Gandalf vertolkt, bij de première in Londen.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies is de derde en laatste film in de serie over de avonturen van Bilbo Baggins. Voorheen heeft regisseur Peter Jackson ook de boekenreeks The Lord of the Rings verfilmd. Fans van schrijver J.R.R. Tolkien weten dat er nog veel meer van zijn verhalen te verfilmen zijn, zoals The Silmarillion en The Children of Húrin.

De 75-jarige McKellen is tot nu toe in alle films te zien als Gandalf en werkt dus al jaren samen met Jackson. Andere acteurs die meewerkten aan de Hobbit-trilogie zijn niet zo stellig als McKellen. Richard Armitage, die Thorin Oakenshield speelt, zegt zelfs het tegenovergestelde. "Ik geloof niet dat wij Midden-aarde nog op het grote scherm zullen zien."


McKellen gelooft niet in einde Midden-aarde (Foto: Novum)

Boyhood grote winnaar prijzen critici NY

Het tienerepos Boyhood is maandagavond de grote winnaar geworden van de toekenning van de jaarprijzen van de New Yorkse filmjournalisten. De film van regisseur Richard Linklater won de award voor beste film, Linklater zelf werd bekroond en hoofdrolspeelster Patricia Arquette kreeg het beeldje voor beste bijrolactrice.

Als beste acteur werd acteur Timothy Spall bekroond, voor zijn vertolking van onconventionele schilder in de biografiefilm Mr Turner. Eerder dit jaar won Spall ook al de acteursprijs op het festival van Cannes. Als beste actrice bekroonden de critici in New York hoofdrolspeelster Marion Cotillard voor haar rol als ontslagen vrouw in het Belgische drama Deux jours, Une nuit.

Het beeldje voor beste mannelijke bijrol ging, zoals verwacht, naar acteur JK Simmons. Hij speelt in het muzikale coming of age-drama Whiplash een veelgeprezen rol als sadistische dirigent op het conservatorium.

De prijzen worden overigens pas 5 januari uitgereikt. De awards van de New Yorkse critici behoren tot de graadmeters voor de Oscars, die eind februari worden toegekend.


Boyhood grote winnaar prijzen critici NY (Foto: Novum)

Gooische Vrouwen 2 breekt bioscooprecord

Gooische Vrouwen 2 breekt het record van grootste bioscooprelease van een Nederlandse film. Het vervolg op de filmhit uit 2011 draait vanaf donderdag in 152 zalen. Daarmee sneuvelt het oude record dat op naam stond van Alles Is Familie. Die film was op zijn eerste dag te zien in 141 bioscopen. Dat meldt distributeur Independent Films dinsdag.

De speelfilm met onder anderen Linda de Mol, Susan Visser, Tjitske Reidinga en Lies Visschedijk ging maandagavond groots in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dat evenement werd in vijftig bioscopen live uitgezonden.

De eerste Gooische vrouwen-film behaalde op de dag van de release al de status van Gouden Film. Het was toen voor het eerst dat een Nederlandse film zo snel de grens van honderdduizend bezoekers overschreed.


Gooische vrouwen 2 breekt bioscooprecord (Foto: Novum)

Ook De Bakker en Huta Galung naar NK tennis

Het deelnemersveld van het NK tennis in Rotterdam (16 - 21 december) krijgt steeds meer vorm. Na Robin Haase komen ook Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung naar het Topsportcentrum in de Maasstad. De Bakker haalde vorig jaar de halve finales bij het NK. Daarin verloor hij van de latere winnaar Igor Sijsling, die Huta Galung in de finale versloeg.

Haase won het toernooi in Rotterdam drie keer: in 2006, 2009 en 2011. Het complete deelnemersveld wordt donderdag bekendgemaakt.

Robben rekent op Hiddink

Aanvaller Arjen Robben gaat er vanuit dat Guus Hiddink ook in het nieuwe jaar als bondscoach van Oranje fungeert. De international van Bayern München wist vorige maand na de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) nog niet wat hij ervan moest denken. "Het kan beide kanten op", gaf hij destijds te kennen.

"Toen wist ik het inderdaad niet, maar volgens mij liet Hiddink het zelf ook een beetje in het midden", zei Robben dinsdag tegen de NOS. "Daarna heb ik geen contact meer met hem gehad, maar als hij zou stoppen dan hadden we dat nu al wel gehoord. Al is er maar één die dat weet: Hiddink. Hij maakt de keuze."

Hiddink had zijn lot als bondscoach verbonden aan het duel met Letland. Ook na de royale zege bleef hij echter vaag over zijn nabije toekomst. "Ik blijf in dienst van de KNVB", sprak hij kortaf. Sindsdien is het relatief stil rond de 68-jarige trainer.

Vermaelen nog vier maanden aan de kant

De Belgische international Thomas Vermaelen kan dit seizoen misschien toch nog zijn langverwachte debuut maken voor FC Barcelona. De 29-jarige verdediger is dinsdag in Finland geopereerd aan zijn gekwetste dijbeen. Na de geslaagde ingreep maakte de clubarts van Barcelona bekend dat Vermaelen nog zo'n vier maanden moet revalideren. Eerder werd gevreesd voor maximaal zes maanden.

De voormalige Ajacied verhuisde afgelopen zomer voor een bedrag van vijftien miljoen euro van Arsenal naar Barcelona. Door zijn hamstringblessure, opgelopen bij het WK in Brazilië, kwam hij voor zijn nieuwe club nog niet in actie.

Straf Servië en Albanië blijft staan

De beroepscommissie van UEFA heeft dinsdag de sancties tegen Servië en Albanië bekrachtigd. Beide landen werden bestraft voor de EK-kwalificatiewedstrijd in Belgrado die op 14 oktober gestaakt werd. Nadat een drone met de vlag van Groot-Albanië op het veld landde ontstonden vechtpartijen waarbij spelers en supporters betrokken waren.

De UEFA kende Servië een reglementaire zege van 3-0 toe, maar de ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat kreeg ook direct drie punten aftrek. Beide landen kregen een boete van honderdduizend euro. Servië moest bovendien twee thuiswedstrijden in de EK-kwalificatie zonder publiek spelen. De beroepscommissie zag geen aanleiding om de straffen tegen beide landen te wijzigen.

Servië staat nu vierde in de groep boven nummer laatst Armenië. Albanië is derde achter koploper Denemarken en Portugal.

Honduras ontslaat bondscoach Medford

De voetbalbond van Honduras heeft dinsdag bondscoach Hernán Medford ontslagen. De Costa Ricaan tekende na het afgelopen WK deze zomer een contract voor een jaar, maar moet na krap vier maanden vertrekken.

Op het kampioenschap van Midden-Amerika werd Honduras in september vijfde van de zeven deelnemers. Twee weken geleden verloor de ploeg een oefenwedstrijd tegen China met 6-0.

Honduras werd op het WK puntloos laatste in een groep met Frankrijk, Zwitserland en Ecuador.

Steve Jobs getuige in proces Apple

De in 2011 overleden Steve Jobs zal een grote rol spelen als getuige in een proces waarin hij Apple zal verdedigen. Jobs had namelijk vlak voordat hij was overleden aan alvleesklierkanker een video opgenomen.

In de nog niet eerder opgedoken video legt Jobs uit dat de eerste modellen van de iPod speciaal ontworpen waren om uitsluitend gekochte muziek uit de iTunes store af te spelen. Hierbij werd muziek van concurrerende diensten bewust tegengehouden.

Volgens Jobs had Apple de incompatibiliteit ingebouwd vanwege de contract met de muzieklabels. "We hadden contracten zwart op wit met de labels waarin dit stond," zegt hij in de video volgens CNN. Advocaten spannen namens de eisers een rechtszaak aan, waarin 350 miljoen dollar aan schadevergoeding wordt geëist.

Maas: regenbooghandschoen was statement

De regenbooghandschoen die snowboardster Cheryl Maas begin dit jaar toonde op de Olympische Winterspelen in Sotsji was toch een protest tegen de antihomowetten in Rusland. Dat meldde ze dinsdag op Facebook. "De Spelen waren misschien niet mijn beste sportieve prestatie, maar wel mijn beste actie voor mensenrechten." Ze biedt de handschoenen te koop aan en wil de opbrengst aan een goed doel geven.

Tijdens de Spelen werd het gebruik van de handschoen nog gebagatelliseerd door Maas, haar trainer Milan Verhoop en chef de mission Maurits Hendriks. Het maken van politieke of religieuze statements is door het IOC verboden.

De homoseksuele Maas uitte in aanloop naar de Spelen al kritiek op de rechten van homoseksuelen in Rusland. Op het onderdeel slopestyle haalde de dertigjarige snowboardster de finale niet.

America's Cup trekt naar Bermuda

De directie van Oracle Team USA heeft voor de verdediging van de America's Cup, de belangrijkste zeiltrofee ter wereld, gekozen voor Bermuda als locatie in 2017. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse ploeg als titelhouder ervoor kiest om de eerstvolgende editie buiten de eigen landsgrenzen te organiseren. Bermuda kreeg van Oracle Team USA de voorkeur boven San Diego.

Oracle Team USA prolongeerde vorig jaar de titel in de 34e America's Cup met een historische overwinning tegen Emirates Team New Zealand. De Amerikaanse catamaran, met de Nederlander Simeon Tienpont als bemanningslid, maakte een achterstand van 1-8 goed en zegevierde in de negentiende en laatste race.

Politie genept door fopontvoering

Een mogelijke ontvoeringszaak eind september in Groningen blijkt om een grap te gaan. Dat meldt de politie dinsdag. Een getuige alarmeerde de politie nadat hij op een parkeerplaats een man vastgebonden achter een personenauto zag liggen.

De vastgebonden man was omringd door drie andere mannen. Op het moment dat agenten arriveerden, was het viertal al vertrokken. Na politieonderzoek bleek dat drie inwoners uit Appingedam van 17, 23 en 24 jaar oud en een 21-jarige inwoner uit Delfzijl betrokken waren bij het voorval.

Als grap werd een van de mannen op de parkeerplaats vastgebonden en in de kofferbak gelegd, waarna de groep een eindje ging rijden. Het viertal heeft een waarschuwing gekregen en wordt verder niet vervolgd.

AEX zet nieuw jaarrecord neer

De Amsterdamse beurs is dinsdag flink gestegen en zette een nieuw jaarrecord in de boeken. De AEX won 1,2 procent op 428,48 punten. Ook de omringende Europese beurzen koersten hoger, maar overwegend minder sterk dan het Damrak.

Voor de rest van de week staan er nog een aantal richtinggevende punten op de agenda. Op woensdag staat het Beige Book van de Federal Reserve op de rol. Donderdag zijn de Britse en de Europese centrale bank aan de beurs en vrijdag wordt het Amerikaanse banenrapport bekend gemaakt.

In de AEX gingen de fondsen aan kop die de afgelopen periode juist het hardst werden geraakt. Fugro, Royal Dutch Shell en SBM Offshore wonnen elk vier procent of meer. De grootste daler was Boskalis met een verlies van anderhalf procent. De maritieme dienstverlener heeft bezoek gehad van toezichthouder ACM vanwege een onderzoek naar havensleepdienstactiviteiten. Verder verkleinden twee grootaandeelhouders het belang in Boskalis.

In de AMX ook vooral groen op de borden. Hier was BinckBank met een winst van 2,9 procent de grootste stijger na een koopaanbeveling door KBC Securities. Analisten van KBC voorzien de komende jaren een flinke kapitaalstroom richting aandeelhouders. De grootste daler was, net als maandag, Aperam met een verlies van 2,3 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Neways aan kop met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Esperite met 2,6 procent koerswinst. Beter Bed en Groothandelsgebouwen waren de sterkste dalers met verlies van 1,6 procent.

Senaat wil pensioenplan nog niet behandelen

De Eerste Kamer wil nog niet debatteren over een plan om de pensioenregels strenger te maken. Ze wil eerst antwoorden hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) op een aantal kritische schriftelijke vragen. De behandeling van het wetsvoorstel zou eerst volgende week plaatsvinden, maar is nu een week verschoven. De tijd wordt daarmee erg krap, want de nieuwe regels moeten per 1 januari ingaan.

Klijnsma wil dat pensioenfondsen grotere financiële buffers gaan aanhouden, zodat ze niet opnieuw in problemen kunnen komen. Vele pensioenfondsen moesten afgelopen jaren korten op hun pensioenuitkering omdat ze anders op termijn niet genoeg geld meer zouden hebben.

Komst Tweede Divisie definitief

Uit de categorie 'Goed werk heeft tijd nodig': Vanaf het seizoen 2016/2017 komt er een nieuwe landelijke divisie met achttien ploegen. Deze nieuwe competitie wordt tussen de Jupiler League en de twee Topklassen geplaatst. Daarmee komt er een verplichte promotie- en degradatie-regeling tussen het prof- en amateurvoetbal.

Vanmiddag ging een ruime meerderheid van de Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) al akkoord. Zoals verwacht gingen eerder vanavond ook de amateurs tijdens de Bondsvergadering akkoord met het nieuwe voorstel. Daarmee komt een einde aan een langlopende discussie.

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal waren vier BVO's, die tegen het plan waren. Onder meer Feyenoord en FC Dordrecht stemden tegen het plan. Van de amateurs waren drie vertegenwoordigers tegen en onthield persoon zich van stemmen.

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, is erg blij met het resultaat. "Het is een gevolg van jarenlang praten. Iedereen had uiteindelijk het totale belang van het Nederlandse voetbal voor ogen. Er is gedacht in het belang van het totale voetbal. Het is onze gezamenlijke taak om talenten tot wasdom te laten komen. Onze kinderen en kleinkinderen kunnen hier in de toekomst van genieten, want hiervan wordt het alleen maar beter."

Ook de FIFA en de UEFA zullen tevreden zijn met het resultaat. Beide organisaties hadden al langer kritiek op het gesloten systeem in ons land.

Profclubs zullen nu moeten besluiten of ze hun beloften mee willen laten doen in de amateursectie. Zij moeten zich dan voor 1 maart 2015 inschrijven. Mochten de teams dat niet willen, dan komen zij in de toekomst uit in een reservecompetitie.

F-16's gooien achttien bommen op IS-doelen

Nederlandse F-16's hebben in de afgelopen week tijdens ruim twintig vluchten boven Irak achttien bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Ook zetten de gevechtsvliegtuigen vijf keer het boordkanon in. Volgens Defensie waren bunkers, gebouwen, stellingen, voertuigen en strijders van IS het doelwit van de luchtaanvallen.

Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië met zes F-16's mee aan de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16's tot nu toe ongeveer 120 bommen afgeworpen op IS-doelen. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Libanese militairen gedood in hinderlaag

Een patrouille-eenheid van het Libanese leger is dinsdag aan de Syrische grens in een hinderlaag gelopen. Zes militairen kwamen om en een raakte gewond, meldt een bron bij het leger.

De soldaten werden overvallen in een afgelegen streek in de buurt van het noordoostelijke Ras Baalbek. Het kwam tot hevige gevechten tussen de militairen en hun belagers, zei de ingewijde, die zijn naam niet genoemd wilde zien.

Het is onduidelijk wie er achter de hinderlaag zit. Het Libanese leger is in de grensstreek de afgelopen tijd meermalen slaags geraakt met Syrische moslimextremisten. Onder meer terreurbeweging Islamitische Staat en het met Al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra roeren zich in die contreien.

Ook het Libanese staatspersbureau NNA maakte gewag van de aanval. Het verstrekte geen precieze cijfers over de geleden verliezen. Volgens het NNA vroegen de militairen luchtsteun aan. Volgens lokale media namen tientallen strijders aan de aanval op de patrouille-eenheid deel.

Teeven bezoekt 'asielzoekersdorp' Oranje

Staatssecretaris Fred Teeven is dinsdag eind van de middag begonnen aan een bezoek aan het Drentse dorpje Oranje. Onder de ongeveer 140 inwoners van het gehucht is veel onrust ontstaan door de opvang van mogelijk duizend asielzoekers in een vakantiepark.

Teeven had vorige week in de Tweede Kamer al gezegd dat hij zou gaan praten met betrokkenen in Oranje. Vooral de SP drong hier op aan, omdat het mis is gegaan met de besluitvorming over de grootschalige opvang. Dat is funest voor het draagvlak onder de bevolking.

In Oranje zal de staatssecretaris, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, praten met asielzoekers, inwoners van Oranje, de burgemeester en medewerkers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Op dit moment verblijven al ongeveer zeshonderd asielzoekers in de opvanglocatie, aldus de woordvoerster van Teeven.

Val kabinet Israël ophanden na ontslag ministers

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag twee kritische kopstukken uit zijn kabinet de laan uitgestuurd. Het ontslag van minister van financiën Yair Lapid en minister van justitie Tzipi Livni maakt het uitschrijven van nieuwe verkiezingen vrijwel onontkoombaar.

Met het vertrek van de beide bewindslieden verliest de regeringscoalitie twee gematigde partijen. Lapids Yesh Atid en Livni's Hatnuah waren al langer ontevreden. Vooral de rijksbegroting en het plan van Netanyahu om het joodse karakter van Israël vast te leggen in de grondwet zitten de beide juniorpartners van Netanyahu's Likud niet lekker.

Netanyahu kan nog proberen verkiezingen af te wenden door ultraorthodoxe partijen op te nemen in zijn kabinet. Maar die partijen staan daar niet om te springen.

Als er vervroegde verkiezingen worden gehouden zullen ze waarschijnlijk in maart plaatshebben. Het kabinet is pas halverwege de regeertermijn.

Netanyahu spreekt later dinsdag de Israëlische bevolking toe.

Flitsmacht begin volgend jaar richting Russen

Nederland gaat begin volgend jaar testen hoe snel Nederlandse militairen aan de oostgrens van het bondgenootschap kunnen staan om de Russen af te schrikken. Het gaat om een proef van de nieuwe NAVO-flitsmacht, samen met de Duitsers en Noren.

Het is nog onduidelijk om hoeveel manschappen het gaat. Bij de Nederlanders kan het aanvankelijk om een paar honderd militairen gaan, uiteindelijk om honderden meer, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) na overleg woensdag met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Nederland, Duitsland en Noorwegen gaan voor de proef een voorlopige flitsmacht opzetten, die in de praktijk verder wordt ontwikkeld. NAVO-topman Jens Stoltenberg roemde het initiatief als 'sterk signaal van solidariteit binnen de NAVO'.

Met de nieuwe macht wil de NAVO bedreigde bondgenoten zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, te hulp schieten. Tot de oprichting werd besloten op de NAVO-top begin september in Wales.

NS gaat minder tussenstations overslaan

De NS werkt aan een aantal maatregelen om minder vaak tussenstations over te slaan. Vorig jaar sloegen treinen nog 3393 tussenstations over. De komende jaren moet dit verbeteren, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het overslaan van stations gebeurt volgens de bewindsvrouw alleen als er grote vertragingen dreigen. Het overslaan van stations komt vooral voor op enkele trajecten. Het gaat onder meer om het traject Nijmegen-Arnhem en bij Utrecht Centraal. Hier wordt aan oplossingen gewerkt. Dat leidt naar verwachting in 2016 tot verbetering.

Mansveld vindt het belangrijk dat de NS reizigers niet verrast met het overslaan van een station. NS moet reizigers 'indien mogelijk' altijd tijdig informeren zodat ze hun reis nog kunnen aanpassen. Op verzoek van Mansveld maakt de NS jaarlijks bekend hoeveel stations zijn overgeslagen.

AMC maakt excuses voor spoiler Walking Dead

Het Amerikaanse televisienetwerk AMC heeft zijn excuses aangeboden voor het verpesten van het kijkplezier van vele Amerikaanse Walking Dead-fans. De spijtbetuiging werd op de officiële Facebook-pagina van het netwerk geplaatst.

AMC had op sociale media een foto gepost waarmee de dood van een geliefd personage werd aangekondigd. Helaas hadden de kijkers aan de westkust van Amerika de uitzending door het tijdverschil nog niet gezien. Het resultaat was een stroom van boze reacties.

AMC geeft nu aan het commentaar te hebben gelezen en ze erkennen dat ze de foto te vroeg hadden geplaatst. "We hebben het echt niet verkeerd bedoeld. We hebben te snel gereageerd en de aflevering voor velen verpest. Wij drukken jullie op het hart dat we er hard aan zullen werken om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt." Vervolgens bedanken ze de kijkers voor hun steun.

Ondanks dat het excuus door veel fans niet volledig werd geaccepteerd, trok de aflevering toch 14,8 miljoen kijkers.

Turkije nodigt Koenders uit voor gesprek

In de rel rond de Turkse kritiek op Nederland heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zijn Nederlandse collega Bert Koenders uitgenodigd om naar Turkije te komen om daar verder te spreken. Dat maakte Koenders dinsdag in Brussel bekend.

Eerder op de dag had hij op het NAVO-hoofdkwartier contact met zijn Turkse collega. Koenders sprak over een stevig gesprek 'zoals dat heet in diplomatieke termen'. De minister zei nogmaals te hebben benadrukt dat Nederland een eigen integratiebeleid voert en dat buitenlandse inmenging daarbij niet op prijs wordt gesteld.

FIFA: "Welzijn arbeiders Qatar niet onze zaak"

De FIFA acht zichzelf niet verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van mensen die werken aan de stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in 2022 in Qatar. President Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond legde de aansprakelijkheid dinsdag bij een bezoek aan Sri Lanka uitsluitend bij de bouwbedrijven.

Volgens Blatter komen de bij de bouw betrokken bedrijven voornamelijk uit Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen. Diverse media en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International meldden dat in Qatar vooral arbeiders uit Sri Lanka, India en Nepal werken. Volgens Amnesty doen zij dit onder erbarmelijke werk- en leefomstandigheden, waardoor volgens Indiase autoriteiten al honderden arbeiders zijn overleden. Blatter zei dinsdag dat de arbeidsomstandigheden door het WK juist verbeteren.

Legia twee thuisduels zonder publiek

Legia Warschau moet de volgende twee thuiswedstrijden in de Europa League zonder publiek spelen en tevens een boete van 105 duizend euro betalen. Ook mag de club het hele seizoen geen supporters meenemen naar uitwedstrijden in het Europese toernooi. Die straf deelde de UEFA dinsdag uit wegens ordeverstoringen door Poolse supporters, waaronder racistische uitlatingen en het afsteken en gooien van vuurwerk in de uitwedstrijd tegen het Belgische Lokeren vorige week (1-0).

Legia werd in het verleden ook al meermaals om soortgelijke redenen bestraft. Vooral vanwege het racisme is de boete hoog, meldt de club op de eigen website.

Legia Warschau staat eerste in groep L en is daarmee al geplaatst voor de tweede ronde na de winterstop. Die wedstrijden en het laatste groepsduel op 11 december tegen Trabzonspor moet de club dus zonder eigen publiek afwerken.

Schalke verwacht contractverlenging Huntelaar

Technisch directeur Horst Heldt van Schalke 04 kan zich 'zeer goed voorstellen' dat het deze zomer aflopende contract van aanvaller Klaas-Jan Huntelaar binnenkort wordt verlengd. "We hebben hierover al een eerste gesprek gehad en zullen voor de kerst nog een keer praten", zei Heldt dinsdag op de website van de huidige nummer zes van de Bundesliga.

De 31-jarige Huntelaar speelt sinds 2010 in Gelsenkirchen en kwam sindsdien tot 112 wedstrijden en 66 doelpunten. "Hij is een heel belangrijke speler met een geweldig doelpuntengemiddelde. Als hij goed wordt aangespeeld is hij één van de beste spitsen van Europa."

Schalke 04 speelt zaterdag thuis tegen het VfB Stuttgart van Huub Stevens. De trainer debuteerde afgelopen weekend met winst bij SC Freiburg, waardoor de ploeg de laatste plaats verliet.

Lazio naar achtste finale Coppa Italia

Lazio heeft dinsdag de achtste finale van de Coppa Italia bereikt. Met Stefan de Vrij in de basis won de ploeg uit Rome met 3-0 van AS Varese, dat uitkomt in de Serie B. Edson Braafheid kwam bij de thuisploeg aan het begin van de tweede helft in het veld in het Stadio Olimpico.

Lazio, momenteel zevende in de Serie A, besliste de bekerwedstrijd al na een krap halfuur spelen met twee doelpunten in een minuut. Abdoulay Konko zette de ploeg op voorsprong, waarna Filip Djordjevic de marge verdubbelde. Felipe Anderson scoorde in de slotfase ook nog.

In de achtste finale speelt Lazio half januari een uitwedstrijd tegen een van de beste acht clubs van de Serie A vorig seizoen. Die clubs (Juventus, AS Roma, Napoli, Fiorentina, Internazionale, Parma, Torino en AC Milan) stromen pas in die ronde in en beginnen sowieso met een thuiswedstrijd.

Pelé aan de beterende hand

De Braziliaanse oud-voetballer Pelé heeft dinsdag de intensive care van het Albert Einstein Hospitaal in São Paulo verlaten. De 74-jarige drievoudig wereldkampioen werd daar vorige week opgenomen wegens problemen aan zijn urinewegen, nadat twee weken eerder nierstenen bij hem waren verwijderd. Volgens het ziekenhuis herstelt Pelé voorspoedig en hoeft hij daarom niet meer constant onder toezicht te staan.

Vorige week werd Edson Arantes do Nascimento, voetbalnaam Pelé, nog naar een speciale afdeling verplaatst, maar over de reden van die verplaatsing liepen de verklaringen uiteen. Het ziekenhuis meldde dat het op medische gronden was gebeurd, maar volgens Pelé was het puur vanwege de grote belangstelling voor hem in het hospitaal. "Ik waardeer al het bezoek voor mij zeer, maar ik moet de behandeling en het herstel in alle rust voortzetten", twitterde hij toen.

Super Smash Bros Wii U-editie

Jemig, wat voelt het toch lekker om Pikachu verrot te trappen, Yoshi van een platform af te gooien en een bom te gooien op Mario. De Nintendo 3DS-versie was al tof, en nu Super Smash Bros. eindelijk op de Wii U te spelen is, voelt het pas echt als een feest. De grootste fans hebben het spel ondertussen al gekocht, maar mocht je er nog over nadenken, dit zijn de zeven redenen om deze game toch nog in huis te halen.

Mysterieuze error bij Super Smash Bros Wii U

Een mysterieuze error is naar boven gekomen bij spelers met de diskversie van Super Smash Bros. voor Wii U. Wanneer spelers de game starten komt de error 160-0103 random tevoorschijn. Niemand, inclusief Nintendo, weet wat de error precies doet verschijnen, wel wordt er gedacht dat de error afkomstig is vanuit de games updatedata en niet van de Wii U zelf.

Het lijkt erop dat de error alleen tevoorschijn komt bij Super Smash Bros. Andere games doen het prima, totdat je Super Smash Bros. speelt, of naar Data Management probeert te gaan. Als men naar Data Management gaat komt de error 160-1710 tevoorschijn. De glitch is er al sinds de release, maar komt nu steeds meer naar voren naarmate er meer mensen last van hebben.

De error kan grote gevolgen hebben, zo kan het namelijk het complete geheugen van het Wii U-systeem verwijderen. Wanneer je probeert te formatteren, kan dat de Wii U compleet onbruikbaar maken.

Derde seizoen van Banshee te zien vanaf 10 januari

Het derde seizoen van Banshee zal in Nederland te zien zijn vanaf 10 januari. Dat maakte HBO Nederland vandaag bekend. De serie is hiermee, net als alle 'eigen' HBO-series, voor Nederlandse fans beschikbaar op de dag na de Amerikaanse uitzending.

De serie, die in de VS op HBO-dochter Cinemax wordt uitgezonden, vertelt over een ex-gevangene (Anthony Starr) die met een gestolen identiteit de sheriff wordt van het stadje Banshee, waar zijn ex (Ivana Miličević) woont. De serie won vorig jaar een Emmy Award voor visual effects. In het derde seizoen wordt het verhaal opgepikt, een maand na de finale van het tweede seizoen, waarin de ware identiteit van Miličević' personage aan het licht kwam. Het wordt voor Lucas Hood (Starr) ook steeds moeilijker zijn identiteit geheim te houden voor zijn hulpsheriffs, zeker nu het conflict met Amish gangster Kai Procter en Chayton Littlestone, de wraakzuchtige leider van de Kinaho-stam, oplaait.

Banshee zal op 10 januari te zien zijn via HBO Go, de online streaming dienst van HBO, en die (zaterdag)avond om 22.00 uur ook op HBO 3. Vanaf de maandag erop is de serie beschikbaar via HBO On Demand. Het seizoen is tien afleveringen lang en zal wekelijks op zaterdag te zien zijn.

In de zomer van 2013 sprak FOK! met de cast van de serie, in een interview dat nog steeds na te lezen is, over het tweede seizoen.

Bale: 'Nooit meer Batman'

Christian Bale zal waarschijnlijk nooit meer zijn Batmanpak aantrekken. Dit maakte hij vandaag bekend in een interview met Esquire.

''Ze zouden me een grote zak geld aangeboden hebben, maar daar is niets van waar", verklaart Bale.

Ook geeft hij een persoonlijke reden waarom hij zelf niet graag meer de rol zou willen spelen: ''Het zou daarmee een beetje een spoof worden van de succesformule, ze zijn trouwens ook niet eerst naar mij toegekomen voordat ze Ben Affleck benaderden."

Bale portretteerde de Dark Knight gedurende drie films.

Kostner totaal van slag: "Schorsing onverdraaglijk"

Kunstschaatsster Carolina Kostner is totaal van slag door de schorsing van vier jaar die haar boven het hoofd hangt. 'Onverdraaglijk' noemt de voormalig wereldkampioene de dopingbeschuldigingen aan haar adres.

Het Italiaanse olympische comité CONI verdenkt de voormalige wereldkampioene ervan weet te hebben gehad van de dopingpraktijken van haar ex-vriend, snelwandelaar Alex Schwazer. "Ik heb niets van zijn dopinggebruik geweten en heb hem nooit geholpen", zei ze in Italiaanse media. "Wel heb ik tegen de controleurs die Alex bij mij thuis zochten gelogen omdat hij dat had gevraagd, maar ik had slechts een paar seconden de tijd om te beslissen."

Schwazer is al voor drieënhalf jaar geschorst en inmiddels gestopt. Hij werd vlak voor de Spelen van Londen betrapt op het gebruik van epo en kon daardoor zijn olympische titel van 2008 niet verdedigen. "Hoe is het mogelijk dat ze voor mij een zwaardere staf eisen dan voor heel veel sporters die wel op doping zijn betrapt?"

Het CONI spreekt waarschijnlijk in januari een straf uit. Voorzitter Giovanni Malagò zei dinsdag dat zijn instantie de regels moet volgen. "Maar als vriend van Carolina vind ik de situatie oneerlijk voor haar." Als ze geschorst wordt kan Kostner mogelijk onder meer haar olympisch brons van Sochi verliezen, net als het zilver en brons dat ze op de afgelopen twee WK's won.

Vampire Diaries-ster kandidaat voor Supergirl

Vampire Diaries-actrice Claire Holt is in de running om de titelrol te gaan spelen in de CBS-serie Supergirl. Dat meldt entertainmentsite The Wrap. De serie kreeg in september een go van de tv-zender en is nu in volle voorbereiding door bedenkers Greg Berlanti (Arrow, The Flash) en Ali Adler (Chuck, No Ordinary Family).

Supergirl vertelt over de buitenaardse Kara Zor-El, een nichtje van Kal-El, oftewel Superman, die op twaalfjarige leeftijd naar onze planeet kwam en werd opgevangen door de familie Danvers. Na jarenlang haar buitengewone gaven te hebben verborgen, besluit ze deze op haar vierentwintigste te gaan gebruiken om "de heldin te worden die ze was voorbestemd om te worden".

Volgens castingoproepen zullen bekende DC-personages als Jimmy Olsen en Cat Grant ook acte de présence geven in de serie, samen met pleegzusje Alexandra Danvers en de briljante twintiger Winslow Schott (die in de comics bekend is als Toyman). Onlangs gaf Berlanti in een interview aan dat hij het best ziet gebeuren dat de serie een crossover krijgt met The Flash en Arrow (die in de VS deze week samen een eigen crossover hebben), ook al worden de series niet allemaal bij dezelfde tv-zender uitgezonden.

Claire Holt
Claire Holt (Wikia)

De 26-jarige Holt is het beste bekend als Rebekah Mikaelson in The Vampire Diaries en de spin-off The Originals, en zal binnenkort naast David Duchovny te zien zijn in de miniserie Aquarius. CBS heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de serie zal starten, noch heeft een Nederlandse omroep zich al gemeld.

Klopp in goede en slechte tijden bij Dortmund

Jürgen Klopp heeft trouw beloofd aan Borussia Dortmund. De Duitse topclub was jarenlang de voornaamste uitdager van Bayern München, maar is dit seizoen door een reeks blessures en een vormcrisis afgezakt naar de laatste plaats in de Bundesliga. Toch denkt Klopp niet aan opstappen. "Het is net als een huwelijk. In goede en slechte tijden vecht je samen door", zei de 47-jarige Duitser, die zondag met zijn geplaagde elftal verloor bij Eintracht Frankfurt (2-0).

Opvallend genoeg gaat het Dortmund in de Champions League wel voor de wind. De ploeg van Klopp heeft zich al verzekerd van een plek in de achtste finales. "Ik ben een betere trainer dan in 2012, toen we voor de tweede keer op rij landskampioen werden. Het probleem is alleen dat je dat niet kunt zien op de ranglijst van de Bundesliga", zei Klopp. "Ik heb nooit het idee gehad dat het mij altijd voor de wind zou gaan, dat gebeurt niemand. Ik loop dus niet weg voor de problemen die we hebben."

Steijn woest over Jong Ajax: Dit is competitievervalsing

Maurice Steijn, trainer van VVV-Venlo, is laaiend. Gisteren gingen de Limburgers met 4-0 onderuit tegen de 'beloften' van Ajax. Volgens de oefenmeester zou deze uitslag op een willekeurige vrijdag zeker niet bereikt zijn.

"Je kunt Ajax beter op vrijdag dan op maandag treffen", tekende AD Sportwereld op uit de mond van Steijn. "Afgelopen vrijdag stond er een heel ander elftal dan nu. Wij treffen Jong Ajax op het slechts denkbare moment."

Steijn foeterde nog even verder: "Op vrijdag doen Niki Zimling, Jaïro Riedewald, Delano Denswil, Mike van der Hoorn en Diederik Boer niet mee. Nu speelden wij wel tegen het sterkste elftal, ook omdat Ajax geen Champions League speelt. Het is schandalig, je reinste competitievervalsing."

De goals kwamen uiteindelijk op naam van Zimling (2), Richairo Zivkovic en Queensy Menig. Door de nederlaag tegen Jong Ajax zakte VVV-Venlo naar de achtste plaats in de Jupiler League.

'Lucky' Webber uit ziekenhuis

Voormalig Formule 1-coureur Mark Webber is maandagavond ontslagen uit een ziekenhuis in São Paulo. De Australiër was daar zondag opgenomen na een zware crash in zijn Porsche tijdens de finale van het wereldkampioenschap langeafstandracen (WEC) in de Braziliaanse stad.

De 38-jarige oud-teamgenoot van Sebastian Vettel bij Red Bull kwam met de schrik vrij, want hij hield slechts een hersenschudding en wat blauwe plekken over aan het ongeval, dat er tamelijk afschrikwekkend uitzag. "Ik heb geluk gehad. De hoek waaronder mijn auto de muur raakte, was precies de juiste en heeft me gered", liet hij weten via Twitter.

Webber kwam zondag in de slotfase van de zes uur durende race in aanraking met de Ferrari van Matteo Cressoni. Hij ramde zijn bolide vervolgens met volle snelheid tegen de muur langs het circuit. De totaal verwoeste Porsche vloog daarna in brand. Webber bleef ondanks de keiharde klap bij bewustzijn, maar werd direct met een helikopter naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

Zwemmers in 2018 naar Hangzhou voor WK

De wereldkampioenschappen kortebaan vinden over vier jaar plaats in de Chinese stad Hangzhou. Dat maakte de internationale zwemfederatie FINA dinsdag bekend in Doha, waar de komende dagen de WK kortebaan worden gehouden. Hangzhou kreeg de voorkeur boven de Peruaanse hoofdstad Lima en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Dit is een droom die uitkomt", zei de Chinese zwemster Xuejuan Luo, in 2004 winnares van olympisch goud op de 100 meter schoolslag en ambassadrice van het organisatiecomité uit Hangzhou. "Ik kom uit deze stad, de mooiste van China. Het is altijd mijn wens geweest om een WK te hebben in Hangzhou."

De WK kortebaan van 2016 werden eerder al toegewezen aan de Canadese stad Windsor.

Wüst laat 1000 meter schieten in Berlijn

Ireen Wüst zal komend weekeinde bij de World Cup in Berlijn niet uitkomen op de 1000 meter. De schaatsster van Team Continu start wel op de 1500 meter, 3000 meter en de ploegenachtervolging. Dat maakte de schaatsbond KNSB dinsdag bekend.

Koen Verweij laat de kans schieten om op de 5000 meter in actie te komen. De Corendon-rijder had op die afstand kunnen uitkomen door de afzeggingen van Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel die een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo verkozen. Verweij schaatst wel de 1000 en 1500 meter.

Behalve Wüst laat ook Sanneke de Neeling de 1000 meter aan zich voorbij gaan. De Neeling heeft gekozen voor deelname aan de Kraantje Lek Trofee. Wüst rijd de ploegenachtervolging met Marrit Leenstra en Marije Joling. Bij de mannen zijn Arjan Stroetinga, Douwe de Vries en Bob de Jong aangewezen. Jorrit Bergsma stelt zich niet beschikbaar.

Manchester City is Kompany opnieuw kwijt

Manchester City moet het opnieuw een tijdje stellen zonder aanvoerder Vincent Kompany. De Belgische verdediger heeft een hamstringblessure opgelopen, zo maakte manager Manuel Pellegrini dinsdag bekend. Kompany mist daardoor woensdag de competitiewedstrijd tegen Sunderland. De Belg stond eerder dit seizoen al aan de kant vanwege kuitklachten.

Pellegrini kan tegen Sunderland ook niet beschikken over David Silva, Edin Dzeko, Aleksandar Kolarov en Matija Nastasic. Manchester City klom zondag door de winst op Southampton (0-3) naar de tweede plaats in de Premier League, op zes punten van koploper Chelsea. Sunderland staat op de dertiende plaats.

Clément blijft captain Frans Daviscupteam

Ondanks de open sollicitatie van Yannick Noah blijft Arnaud Clément de captain van het Franse Daviscupteam. De tennisbond van Frankrijk maakte dinsdag bekend dat Clément zijn contract met twee jaar heeft verlengd. De 36-jarige oud-tennisser bereikte dit jaar met Frankrijk de finale van het landentoernooi, waarin Zwitserland onder leiding van Roger Federer te sterk was.

Noah liet onlangs op de Franse televisie weten dolgraag de nieuwe captain van het Daviscupteam te willen worden. De excentrieke oud-tennisser, in 1983 winnaar van Roland Garros, vond echter geen gehoor bij de bond. Clément heeft ook de komende jaren de mannen onder zijn hoede.

De Franse tennisbond verlengde tevens het contract van Amélie Mauresmo als captain van het Fedcupteam met twee jaar. De 35-jarige Mauresmo werkt tevens als persoonlijke trainer van Andy Murray.

Bayern München heeft Reina terug

Doelman Pepe Reina heeft na twee maanden afwezigheid de training hervat bij Bayern München. De Spaanse keeper liep begin oktober een fikse kuitblessure op en werkte de afgelopen weken aan zijn herstel. Reina meldde zich dinsdag weer op het veld. "Ik kijk er naar uit om weer te gaan spelen, dat vooruitzicht geeft me kracht", zei de 32-jarige Madrileen, die in München de tweede keus is achter Manuel Neuer.

Reina is na Bastian Schweinsteiger de tweede speler die na langdurig blessureleed de ziekenboeg van Bayern verlaat. Met Philipp Lahm, Javi Martinez, David Alaba, Thiago Alcántara en Holger Badstuber mist trainer Pep Guardiola nog steeds heel wat bekende gezichten.

N.E.C. vecht schorsing Jahanbakhsh aan

N.E.C. heeft het schikkingsvoorstel voor Alireza Jahanbakhsh afgewezen. De aanvaller uit Iran kreeg maandag op bezoek bij Telstar de rode kaart, omdat hij bewust op de rug van een tegenstander zou hebben gestaan. De aanklager stelde dinsdag een schorsing voor van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. N.E.C. gaat daar echter niet mee akkoord.

"We zijn het niet eens met de zienswijze van de scheidsrechter en de KNVB", meldde algemeen directeur Bart van Ingen via Twitter. De tuchtcommissie van de KNVB moet zich nu over de zaak buigen.

Jahanbakhsh is met zeven doelpunten in zestien wedstrijden een belangrijke kracht bij de koploper van de Jupiler League. N.E.C. treft zondag Achilles'29 en speelt daarna de topper tegen Roda JC. De Nijmeegse club hoopt de Iraniër te kunnen opstellen tegen de nummer twee van de ranglijst.

Wenger: "Henry komt terug naar Arsenal"

Thierry Henry keert terug bij Arsenal, alleen de vraag is nog wanneer. Dat is de stellige overtuiging van manager Arsène Wenger, die met de Franse spits grote successen vierde in Londen. "Hij is een echte Arsenal-man, hij heeft hier de mooiste momenten uit zijn carrière beleefd", zei Wenger dinsdag. "Ik begrijp dat hij momenteel nadenkt over zijn toekomst. Zeker is dat hij op een dag terugkeert bij Arsenal, in welke rol dan ook."

De 37-jarige Henry maakte maandag bekend dat hij na ruim vier jaar vertrekt bij New York Red Bulls. De voormalige topspits van Arsenal liet zijn toekomst open. "Ik neem een paar weken de tijd om een beslissing te nemen over het volgende hoofdstuk in mijn loopbaan", zei Henry, die met 228 doelpunten de topscorer aller tijden van de Engelse club is.

Volgens Wenger heeft zijn landgenoot alles in zich om een goede trainer te worden. "Hij is intelligent, betrokken en houdt van het spelletje." De manager van Arsenal denkt niet dat Henry nog gaat voetballen in de Premier League.

[pic] Student slaapt nacht in pisbak

Een student aan de University of Plymouth is deze week wel heel beroerd wakker geworden. De onbekende knaap heeft namelijk de nacht doorgebracht in een urinoir. Vol met verse zeik van zijn medestudenten.

De jongeman staat er mooi gekleurd op. De foto van de student, met blauwe legging en oranje hemd, gaat nu heel de wereld over.

Volgens een woordvoerder van de studenten is de knul een brug te ver gegaan. "Het geeft een verkeerd signaal aan studenten af als iemand zo dronken is dat hij in een pisbak gaat pitten", klinkt het.

Spyker krijgt uitstel van betaling

Sportwagenbouwer Spyker heeft van de rechtbank Midden-Nederland uitstel van betaling gekregen. Dat maakte de noodlijdende onderneming dinsdag bekend.

Volgens het bedrijf wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe kredietfaciliteit van externe financiers om de financiële problemen te kunnen oplossen. Een maand eerder kreeg dochteronderneming Spyker Events & Branding al uitstel van betaling.

Kamerdebat over Turkse kritiek op integratie

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moeten zich daarin verantwoorden voor de manier waarop ze hebben gereageerd op een omstreden verklaring van de Turkse overheid.

Dat heeft de Kamer dinsdag besloten. Ankara beschuldigde Nederland er vorige week van de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen. Koenders vroeg daarop om opheldering bij de Turkse autoriteiten. De Turkse regering stelde daarna dat Turkije geen kritiek heeft op de Nederlandse overheid of politiek en dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er wel zorgen zijn over racistische uitingen in de samenleving.

Voorafgaande aan het debat, dat door de PVV is aangevraagd, moeten de ministers een brief over de kwestie aan de Kamer sturen. Asscher is in het kabinet verantwoordelijk voor het integratiebeleid.

'Veiling spullen Moszkowicz gaat niet door'

De veiling van de spullen van ex-advocaat Bram Moszkowicz die gepland stond voor woensdag is uitgesteld. Dat heeft Moszkowicz' advocaat Herman Loonstein dinsdag laten weten. Advocaat Gabriel Meijers wil de spullen laten verkopen. Hij laat weten dat de veiling niet van de baan is, maar naar verwachting volgende week plaatsvindt.

Meijers heeft Moszkowicz bijgestaan in zijn tuchtzaken. Hij heeft beslag laten leggen op de spullen van de ooit vermaarde strafpleiter, omdat Moszkowicz de rekening voor die bijstand nooit heeft betaald.

Volgens Loonstein zijn er praktische problemen die verhinderen dat de veiling op zeer korte termijn plaatsvindt. Zo mag de veiling van onder meer zware kasten van de rechter niet in het huis van Moszkowicz plaatsvinden. De spullen moeten daarom eerst worden verhuisd.

De kortgedingrechter in Alkmaar bepaalde maandag dat de inboedel van Moszkowicz mag worden geveild, op een eettafel met vier stoelen en een twee- en een driezitsbank na. Moszkowicz deed een vergeefse poging om het beslag eraf te krijgen, maar de rechter ging niet mee in die eis.

Bonus voor Van Rompuy 'bizar'

Het bedrag van 630 duizend euro dat EU-president Herman Van Rompuy bij zijn vertrek zou hebben meegekregen, is 'bizar'. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat dinsdag gezegd.

Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het bedrag 'niet verdedigbaar'. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra spreekt van 'een vreemde situatie'. Volgens PVV-leider Geert Wilders moet 'zakkenvuller' Van Rompuy de koninklijke onderscheiding die hij in oktober van premier Mark Rutte ontving, teruggeven.

Van Rompuy droeg maandag zijn functie over aan de Pool Donald Tusk. Volgens een Britse krant kan de Belg na zijn afscheid rekenen op het genoemde totaalbedrag van 630 duizend euro. De Europese Raad, waarvan Van Rompuy voorzitter was, heeft nog niet gereageerd.

Fortnite in alpha testfase

Vandaag is de alpha testfase begonnen voor het free-to-play spel Fortnite. De alpha van het nieuwe spel van ontwikkelaar Epic loopt tot 19 december. Je moet wel een uitnodiging krijgen om mee te kunnen doen. Mocht je er een gekregen hebben dan kun je wel vrienden vragen om mee te doen. Wil je graag nog kans maken op een uitnodiging, registreer je dan op de website van het spel.

Fortnite is een co-op sandbox survival game waarbij je uitrusting moet verzamelen, gebouwen moet maken en verschillende aanvallen van monsters moet weerstaan. Het is de bedoeling dat het spel volgend jaar uitkomt.

 

'Vrouw en zoon van leider IS in Libanon opgepakt'

De Libanese autoriteiten hebben een vrouw en zoon van Abu Bakr al-Baghdadi opgepakt, de leider van de haatbaardengroep Islamitische Staat. Dat hebben twee hooggeplaatste Libanese functionarissen dinsdag gezegd.

De twee werden volgens een militaire functionaris ongeveer anderhalve week geleden met vervalste identiteitsbewijzen bij de grens met Syrië aangehouden. De vrouw zou de Syrische nationaliteit hebben.

Een gerechtelijke functionaris zei dat de vrouw onder leiding van de militaire procureur wordt ondervraagd. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het kind haar zoon is.

Het Libanese dagblad As-Safir had de primeur van de aanhoudingen. Volgens de krant vonden die plaats 'in coördinatie met buitenlandse inlichtingendiensten'.

Over het persoonlijk leven van opperhaatbaard Al-Baghdadi is weinig bekend, zoals het aantal vrouwen en kinderen dat hij heeft. Volgens conservatieve interpretaties van de islam mag een man vier vrouwen hebben.

Al-Baghdadi's eerste vrouw zou een Iraakse zijn, Saja al-Dulaimi. Zij werd naar verluidt door de Syrische autoriteiten vastgehouden en eerder dit jaar vrijgelaten in een gevangenenruil met het Nusra-front, dat meer dan een dozijn Grieks-orthodoxe nonnen gijzelde.

Mogelijk wordt de nu aangehouden vrouw van Al-Baghdadi door de Libanese autoriteiten gebruikt als ruilmiddel in onderhandelingen met IS en het Nusra-front. De extremisten houden sinds augustus meer dan twintig Libanese militairen en politieagenten gevangen. Zij eisen de vrijlating van gevangen islamisten in Libanon. Het Nusra-front dreigde maandagavond een van de gegijzelde militairen te vermoorden.

Cillessen verlengt contract bij Ajax

Doelman Jasper Cillessen heeft zijn contract bij Ajax dinsdag met twee jaar verlengd. De 25-jarige keeper ligt nu tot de zomer van 2018 vast in Amsterdam. Cillessen verhuisde in 2011 van NEC naar Ajax en is sinds vorig seizoen de vaste nummer één bij de club uit Amsterdam.

De doelman uit Groesbeek werd met Ajax drie keer op rij landskampioen. Sinds vorig jaar is Cillessen ook de vaste doelman van het Nederlands elftal, waarmee hij afgelopen zomer derde werd op het WK in Brazilië.

"Het is opnieuw een contract waaruit vertrouwen spreekt", vertelt Jasper Cillessen, kort nadat hij zijn nieuwste Ajax-contract heeft gesigneerd. "Een contractverlenging bij Ajax blijft speciaal, vooral voor een jongen die toch van buitenaf is gekomen. Ik ben blij en trots dat ik 3,5 jaar na mijn eerste contract nu alweer kan verlengen. En anderhalf jaar terug was alles nog anders. Dat toont wel aan hoe snel het allemaal kan gaan. Er is, zeker in het afgelopen jaar, heel veel gebeurd."


Jasper Cillessen staat nu tot de zomer van 2018 onder contract bij Ajax. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

'EU-goedkeuring medische hulpmiddelen faalt'

Het Europese systeem voor goedkeuring van medische hulpmiddelen faalt. Nederland doet er alles aan om het te verbeteren. Waar mogelijk loopt het op EU-regels vooruit.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Ze reageerde op vragen van Renske Leijten (SP) naar aanleiding van een uitzending van Radar van maandag. Dat tv-programma slaagde erin bij 'keuringsinstanties' toezeggingen te krijgen voor Europese certificering voor een mandarijnennetje, dat ze voorstelden als bekkenbodemmatje, een medisch implantaat.

De 'keuringsinstanties' gingen zonder het product gezien te hebben, en met een rapport op tafel waarin stond dat het product grote schade kon aanrichten, gewoon over tot goedkeuring van het product.

Schippers zei 'met kromme tenen' naar de uitzending te hebben gekeken. Wat ze zag is voor haar 'volstrekt onacceptabel'. Schippers onderstreepte dat het kabinet al geruime tijd in Brussel aandringt op betere afspraken. Het veranderen van Europese regels gaat volgens haar te langzaam.

Newcastle heeft Krul pas na feestdagen terug

De enkelblessure van Tim Krul is erger dan werd gedacht. De doelman van Newcastle United staat zeker een maand aan de kant en mist daardoor het drukke programma van zijn Engelse club in december. Krul raakte afgelopen week op de training geblesseerd en ontbrak daardoor zaterdag al tegen West Ham United. Met Rob Elliot onder de lat verloren de Magpies met 1-0.

Manager Alan Pardew dacht aanvankelijk dat Krul slechts vier of vijf wedstrijden zou missen, maar de reservekeeper van het Nederlands elftal mist alle duels tot na de feestdagen. Newcastle United speelt zeven wedstrijden in december en komt ook op nieuwjaarsdag in actie. "Als we geluk hebben, is Tim begin januari terug", zei Pardew. "Hij staat in ieder geval weken aan de kant. Dit is een grote klap voor ons."

Jacht op steenmarter van Heracles geopend

Voetbalclub Heracles uit Almelo heeft de jacht op de steenmarter geopend. Het beestje kwam in de afgelopen maand al tweemaal op televisie tijdens een wedstrijd van de Twentse voetbalclub. De terreinbeheerder van de club wil dat hij vertrekt.

Steenmarterjager Han Brinkcate gaat donderdag voor de eerste keer kijken in het stadion. "Ik ken de omgeving niet, want ik hou niet van voetbal", zei hij dinsdag. "Als ik poolshoogte heb genomen, overleg ik verder met de club."

Brinkcate vermoedt dat het dier ergens in de catacomben van het stadion verblijft. Tijdens wedstrijden schrikt hij van het lawaai en probeert dan te vluchten.

The Crew test Koenigsegg

Een Koenigsegg Agera R conceptauto is heel geliefd bij de connaisseurs. Er zijn dan ook meerdere snelheidsrecords mee gebroken. Zo trekt dit schatje op van 0 tot 300 km/h in 14,53 seconden. Voor $1.700.000,- heb je een basisuitvoering.

In The Crew kun je een Koenigsegg Agera R aanschaffen voor een schamele $1.100.000,-. Ook in dit spel is dat een hoop geld. Gelukkig is er de mogelijkheid om een testritje te maken met dit racemonster.

Vogelgriep niet uitzonderlijk bij watervogels

Het is niet uitzonderlijk dat wilde watervogels een vogelgriepvirus bij zich dragen. Wilde vogels zijn echter resistent tegen de besmetting. Ze worden er dus niet ziek van, maar kunnen het virus wel verspreiden, aldus de Vogelbescherming dinsdag.

Maandag bleek dat in de uitwerpselen van twee smienten bij Kamerik een vogelgriepvirus is gevonden. Dat is dus niet bijzonder volgens de Vogelbescherming, die erop wijst dat er jaarlijks in Nederland 650.000 smienten overwinteren. "Nederland heeft door al het water belangrijke en unieke populaties watervogels. Die brengen vogelgriep mee en die is niet uit te roeien. Er moeten dus andere maatregelen worden genomen om het pluimvee te beschermen", aldus de organisatie.

Het is overigens nog niet bekend hoe de besmetting terecht kon komen op bedrijven die het pluimvee op stal hebben staan. Een wilde watervogel kan daar niet komen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de watervogels toch de schuld zijn van de uitbraak.

Britten waarschuwen voor Amsterdamse 'coke'

Op de website van de Britse overheid is het reisadvies voor Nederland aangepast nadat drie Britten in Amsterdam zijn omgekomen nadat ze een wit neusje hadden gehaald. De drie stierven na het nemen van witte heroïne, terwijl ze dachten dat ze cocaïne hadden gekocht.

Op de website staat dat Amsterdam een campagne is begonnen om toeristen te waarschuwen geen drugs te kopen. Daarbij staat onder meer een verwijzing naar de website van de GGD in de hoofdstad.

Toeristen worden in de stad op diverse manieren gewaarschuwd voor de drug, onder meer via grote matrixborden, tekstkarren, posters en folders. Ook is een beloning van vijftienduizend euro uitgeloofd voor tips over de dealer die de heroïne verkoopt als cocaïne.

Naast de drie doden werden zeventien mensen onwel door het snuiven van heroïne.

Tony Bennett en Lady Gaga naar North Sea Jazz

Jazzzanger Tony Bennett en zangeres Lady Gaga treden komend jaar samen op in Rotterdam tijdens North Sea Jazz. Het gelegenheidsduo, dat onlangs een duetalbum uitbracht, staat op vrijdag 10 juli in Ahoy. Dat maakte de organisatie van het bekende jazzfestival dinsdag bekend.

Bennett en Gaga toeren komende zomer samen door Europa. Tijdens hun Cheek to Cheek-tournee doen ze behalve Ahoy Rotterdam ook onder meer de Royal Albert Hall in Londen aan.

SGP op Urk scheurt uiteen

De SGP op Urk is uiteen gescheurd. Een bestuurslid heeft zijn functie neergelegd. De rest van het bestuur heeft het vertrouwen in twee raadsleden en een SGP-commissielid opgezegd. Dat maakte het bestuur dinsdag bekend.

De SGP is de grootste partij op Urk. Binnen de partij was al een hele tijd ruzie over een integriteitsonderzoek dat burgemeester Pieter van Maaren instelde. Hij wil weten wie er geheime informatie over een school op Urk heeft gelekt. Het afvallige drietal wil geen inzage in hun e-mailverkeer geven, omdat daar ook andere, vertrouwelijke e-mails tussen zitten.

Verpleegkundige bestraft voor fout op Facebook

Een verpleegkundige van het Limburgse Atrium Medisch Centrum heeft van de tuchtrechter een waarschuwing gekregen omdat hij zijn beroepsgeheim heeft geschonden met een bericht op Facebook. De verpleegkundige vroeg in een ludiek bedoeld bericht aan een oud-leraar of hij nog last had van zijn benen na een behandeling in het ziekenhuis.

De verpleegkundige was zelf niet betrokken bij de behandeling, maar hij wist dat zijn oud-docent in het ziekenhuis was geweest. Het ging om een privébericht, verdedigde hij zich. Maar verpleegkundigen mogen ook geen uitlatingen doen over de behandeling of toestand van patiënten aan wie geen persoonlijke zorg is verleend, oordeelt het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg dinsdag.

De tuchtrechter gaat niet uit van opzet maar neemt de verpleegkundige wel kwalijk dat hij niet heeft stilgestaan bij de impact van zijn internetberichtje.

Van Gerwen opent WK darts tegen Cullen, Kist treft Klaasen

Michael van Gerwen is dinsdagmiddag tijdens de loting van het wereldkampioenschap darts van de PDC gekoppeld aan Joe Cullen. Van Gerwen is titelverdediger en als eerste geplaatst voor het WK. Joe Cullen zal voor de vijfde keer deelnemen maar won nog nooit in de eerste ronde. 

De loting gaf ook direct een Nederlandse clash. De als 29e geplaatste Jelle Klaasen treft Christian Kist. Het is een duel tussen de Lakeside-kampioenen van 2006 en 2012. Klaasen haalde in 2009 de kwartfinale van het PDC WK, Kist zal dit jaar voor het eerst het podium in Londen betreden. 

In totaal zijn er negen Nederlanders die mee doen aan het WK. Ryan de Vreede mag spelen tegen Dave Chisnall (9), Bentito van de Pas treft de Australiër Paul Nicholson (24) en Ron Meulenkamp is gekoppeld aan Mark Webster (31). 

De als 23e geplaatste Vincent van der Voort mag spelen tegen John Henderson en Raymond van Barneveld (14) treft de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez. De laatste Nederlander is Jermaine Wattimena, hij plaatste zich door het centraal-Europees kwalificatietoernooi te winnen. Marijanovic zal in de voorronde spelen tegen de Kroaat Robert Marijanovic, bij winst volgt de eerste ronde tegen Stephen Bunting. 

Phil Taylor begint zijn jacht op de wereldtitel tegen de Duitser Jyhan Artut. Gary Anderson, die afgelopen weekend nog de Player Championship Finals won, zal spelen tegen de winnaar van het duel Mark McGrath-Scott Kirchner. 

Het WK begint op 18 december, de finale is op 4 janauri 2015. 72 spelers zullen in het Alexandra Palace te Londen strijden om de wereldtitel. 

Loting PDC WK Darts

# geplaatst Darter Niet-geplaatst
1 Michael van Gerwen Joe Cullen
32 Stuart Kellet Viljanen/Stein
16 Terry Jenkins John Weber
17 Justin Pipe Lawrence Rider
8 Dave Chisnall Ryan de Vreede
25 Paul Nicholson Benito van de Pas
9 Robert Thornton Andrew Gilding
24 Ronnie Baxter MacKenzie/Gurney
5 Peter Wright Gerwyn Price
28 Andy Smith Ronny Huybrechts
12 Andy Hamilton Dave Richardson
21 Steve Beaton Kyle Anderson
4 Gary Anderson McGrath/Kircher
29 Jelle Klaasen Christian Kist
13 Wes Newton Perez/Reyes
20 Kevin Painter Koltsov/Muramatsu
2 Phil Taylor Jyhan Artut
31 Mark Webster Ron Meulenkamp
15 Ian White Haavisto/Michael
18 Kim Huybrechts Mickey Mansell
7 Simon Whitlock Darren Webster
26 Dean Winstanley Wayne Jones
10 Mervyn King Max Hopp
23 Vincent van der Voort John Henderson
6 James Wade Jamie Lewis
27 Stephen Bunting Wattimena/Marijanovic
11 Brendan Dolan Arendse/Hon
22 Michael Smith Mensur Suljovic
3 Adrian Lewis David Pallett
30 John Part Keegan Brown
14 Raymond van Barneveld Rowby-John Rodriguez
19 Jamie Caven Jason Hogg

Loting Voorronde

Darter Darter
Christian Perez (Filipijnen) Cristo Reyes (Spanje)
Jani Haavisto (Finland) John Michael (Griekenland)
Nolan Arendse (Zuid-Afrika) Alex Hon (Hong Kong)
Boris Koltso (Rusland) Haruki Muramatsu (Japan)
Kim Viljanen (Finland) Sascha Stein (Duitsland)
Mark McGrath (Nieuw-Zeeland) Scott Kirchner (VS)
Jermaine Wattimena (Nederland) Robert Marijanovic (Kroatië)
Scott Mackenzie (Hong Kong) Daryl Gurney (Noord-Ierland)

Amerikanen spenderen flink op Cyber Monday

Amerikaanse consumenten hebben dit jaar op Cyber Monday flink meer gespendeerd dan vorig jaar. De eerste maandag na het Thanksgiving-weekeinde geldt als drukste dag voor webwinkels, die dan massaal grote kortingen geven.

Technologiebedrijf Adobe becijferde dat de totale online omzet uitkwam op 2,7 miljard dollar, 16 procent meer dan een jaar eerder. De vijfentwintig grootste detailhandelaren, die ieder 30 miljoen dollar of meer omzet haalden, realiseerden zelfs een omzetgroei van 25 procent. De groep was in totaal goed voor bijna 1,8 miljard dollar.

Hoewel de grootste kortingen werden gemeten in de vroege ochtenduren, deed 41 procent van de Amerikanen pas na hun werkdag boodschappen. Tablets en mobieltjes waren goed voor bijna een vijfde van alle transacties.

Wraking rechtbank in zaak Nicole van den Hurk

De verdediging van verdachte Jos de G. heeft dinsdag een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbank in de zaak over de dood en verkrachting van Nicole van den Hurk. Advocaat Job Knoester meent dat hij van de rechtbank in Den Bosch onvoldoende gelegenheid krijgt om onderzoek te doen naar alternatieve scenario's. Hij vreest dat de rechtbank partijdig is, zei hij.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Van den Hurk is vermoedelijk verkracht.

De 47-jarige tbs'er Jos de G. uit Helmond zit sinds januari vast omdat zijn dna overeenkomsten vertoont met sporen die destijds op het lichaam van het vermoorde meisje zijn gevonden.

Rusland verwacht volgend jaar krimp

De Russische economie zal volgend jaar waarschijnlijk met 0,8 procent krimpen. Dat maakte het Russische ministerie van Economische Zaken dinsdag bekend.

Daarmee snijdt het land hard in zijn vorige prognose, die nog uitging van een groei van 1,2 procent. Rusland verlaagde ook de voorspelling voor de olieprijs naar gemiddeld tachtig dollar per vat, waar het eerder rekende met honderd dollar per vat. Olie en gas zijn het belangrijkste exportproduct van het land, en van groot belang voor de inkomsten van de overheid.

Het land denkt ook dat de Russische munteenheid, de roebel, volgend jaar zwak zal blijven ten opzichte van de dollar. Het ministerie rekent op een gemiddelde koers van 49 roebel per dollar.

Duitse autobouwers voorzien hogere productie

De Duitse auto-industrie verwacht de productie volgend jaar met vier procent te kunnen verhogen. Dat meldde brancheorganisatie VDA dinsdag.

De totale productie van Duitse autofabrikanten zou daarmee uitkomen op 15,3 miljoen voertuigen. De productie in buitenlandse fabrieken groeit naar verwachting met vijf procent, terwijl in Duitse fabrieken twee procent meer auto's zullen worden gemaakt dan in 2014. De export van auto's neemt volgens de prognoses ook met twee procent toe.

De Duitse auto-industrie zag haar omzet in de eerste negen maanden van dit jaar met circa zes procent stijgen, vooral dankzij een toenemende vraag in de Verenigde Staten, China en West-Europa.

Protestleiders Hong Kong geven zich aan bij politie

Drie leiders van de protesten in Hong Kong willen zich aangeven bij de politie. Dat hebben ze dinsdag gezegd. Het drietal, twee professoren en een dominee, wil dat er een einde komt aan de straatdemonstraties om te voorkomen dat ze op geweld uitlopen.

Benny Tai Yiu-ting, Chan Kin-man en Chu Yiu-ming zijn van plan om zich woensdag aan te geven bij de politie. Ze willen zo de verantwoordelijkheid nemen voor de betogingen die Hong Kong al twee maanden in hun greep houden. De drie vertegenwoordigen slechts een kleine groep betogers. De meeste demonstranten zijn studenten.

De drie protestleiders willen een nieuwe weg inslaan door onder andere campagne te voeren via het maatschappelijk middenveld en onderwijs te geven in democratie en mensenrechten. Joshua Wong, een belangrijke studentenleider en aanjager van protesten, zei gewoon door te gaan met hun hongerstaking om hun eisen kracht bij te zetten. "We weten niet zeker of de hongerstaking de regering onder druk kan zetten, maar we hopen dat als burgers de hongerstaking van de studenten zien, ze zich gaan afvragen wat zij kunnen doen."

Maandag zei de meerderheid van de betogers hun protesten weer te willen opvoeren omdat de regering van Hong Kong zich niet hard wil maken voor hun eis dat de nieuwe leider van Hong Kong vrij wordt gekozen, en dat de keus niet beperkt wordt tussen kandidaten die zijn goedgekeurd door een ballotagepanel dat op de hand is van Beijing. In de verklaring zegt het bestuur van Hong Kong dat negeren van de door Beijing voorgeschreven opzet neerkomt op 'bouwen van luchtkastelen' en de 'grondwettelijke en democratische ontwikkeling van Hong Kong alleen maar zal vertragen'.

Uithoorns gezin gegijzeld en beroofd

Een gezin is zondagavond in gijzeling gehouden in een woning in Uithoorn. Nadat ze de vader en moeder hadden vastgebonden, gingen de overvallers er uiteindelijk vandoor met geld en enkele dure horloges, meldde de politie dinsdag.

De 41-jarige man werd bij thuiskomst tegen de grond gewerkt, vastgebonden en vermoedelijk ook bedwelmd. Zijn 27-jarige echtgenote, die op het tumult was afgekomen, werd eveneens vastgebonden en ook een 6-jarig dochtertje is door de overvallers bedreigd. Een ander kind lag boven te slapen.

De mannen eisten geld en dreigden de woning in brand te steken. De 41-jarige bewoner werd met een mes in zijn bovenbeen gestoken. Toen de overvallers na ruim een uur vertrokken waren, slaagden de bewoners erin de politie te waarschuwen.

IS-tuig claimt aanslag op Deen

Aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een Deense man vorige maand in Saudi-Arabië. In een video die maandag op internet verscheen is te zien hoe een schutter vanuit zijn eigen auto het vuur opent op de bestuurder van een andere auto. De authenticiteit van de video is nog niet bevestigd.

Bronnen bij de Saudische veiligheidsdiensten zeiden eerder al dat een Deen eind november was neergeschoten in de hoofdstad Riyad en dat hij verwondingen aan zijn schouder had opgelopen. Zijn naam gaven ze niet vrij. De Deense minister van buitenlandse zaken Martin Lidegaard zei dinsdag dat 'het beter gaat met de Deen' en dat de Saudische autoriteiten de zaak onderzoeken.

Als de claim wordt bevestigd zou het de eerste keer zijn dat het tuig van IS een buitenlander in Saudi-Arabië op de korrel neemt.

Denemarken en Saudi-Arabië maken deel uit van de door de Verenigde Staten coalitie die in Syrië en Irak luchtaanvallen op IS uitvoert.

Dijksma zwicht niet voor dreigende sector

Adviezen van deskundigen en uitslagen van onderzoeken. Op die zaken baseert staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) haar aanpak van de vogelgriep. Dijksma laat dat dinsdag weten in reactie op morrende geluiden uit de pluimveesector.

Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, wil dat de maatregelen worden versoepeld. Ze dreigt naar de rechter te stappen om zo onder meer gedaan te krijgen dat er weer nieuwe dieren naar bedrijven mogen die in de buurt van besmette bedrijven liggen. "Wij handelen op basis van ratio en niet op basis van dreigementen", reageert Dijksma.

De bewindsvrouw bespreekt de laatste ontwikkelingen rond de vogelgriep dinsdag aan het einde van de middag met de sector.

Vroege 'pakjesavondspits' verwacht op vrijdag

De avondspits zou vrijdag vanwege pakjesavond nog wel eens twee keer zo druk kunnen zijn als anders. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht dat veel weggebruikers al vroeg en vaak tegelijkertijd de weg op zullen gaan om op tijd aan het heerlijk avondje te kunnen beginnen.

De meeste drukte wordt even voor 17.00 uur verwacht. Er staat dan waarschijnlijk zo'n driehonderd kilometer, tegen normaal 150 kilometer op vrijdagmiddag, aldus een woordvoerder. Ook de afgelopen drie jaar piekte de 'pakjesavondspits' steevast rond de driehonderd kilometer.

Traditioneel ontstaat de eerste vertraging vrijdag al rond 13.30 uur in de regio Rotterdam en op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam. "Bij normale weersomstandigheden neemt de drukte na 17.30 uur snel af en zijn de grootste problemen voor 18.30 uur achter de rug."

Casino Zevenbergen overvallen

Een casino in het Brabantse Zevenbergen is maandagavond overvallen. Bij de overval raakte niemand gewond, meldt de politie dinsdag. Van de twee daders, waarschijnlijk mannen, ontbreekt nog ieder spoor.

De overvallers droegen bivakmutsen en kwamen rond 22.50 uur het casino aan de Kerkstraat binnen. Een medewerkster werd door een van hen onder dreiging van een vuurwapen gevraagd om geld te geven, waarna zij dit overhandigde. Het tweetal ging er daarna in onbekende richting vandoor.

Beide daders hebben een normaal postuur en droegen een donkere broek en een gele jas met een fluoriserende streep op de borst. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.

EU-Hof: toets naar geaardheid niet te intiem

Overheden mogen toetsen of een asielzoeker die zegt homoseksueel te zijn en vervolgd te worden in eigen land, daadwerkelijk homoseksueel is. Maar, zo stelt het Europees Hof van Justitie dinsdag, dat mag niet te intiem en persoonlijk worden.

Zo mag er niet worden gevraagd naar bijvoorbeeld video-opnames van seksuele handelingen ter bewijs van de geaardheid. Iemands geloofwaardigheid mag alleen getoetst worden op algemene basis, zo stelt het EU-hof in het vonnis.

Het EU-hof boog zich over een zaak van drie vluchtelingen die in Nederland asiel aanvroegen. Zij vrezen dat zij in eigen land worden vervolgd voor hun homoseksualiteit. Nederland wees hun asielaanvraag af omdat er getwijfeld werd aan de geloofwaardigheid van de mannen. Die trokken naar de Raad van State en deze instantie vroeg het EU-hof om advies over hoe ver een land mag gaan bij het onderzoek naar seksuele geaardheid.

Banken schakelen hulp kinderen in

Banken schakelen de hulp van kinderen in om mee te denken over de toekomst van de financiële sector. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat een samenwerking aan met de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien. De banken krijgen daardoor een eigen raad van kinderen. Dat maakte de bankenkoepel dinsdag bekend.

Het gaat om leerlingen van groep acht van basisschool Instituut Schreuder in Amsterdam. Bestuurders van banken gaan de komende drie jaar met hen in gesprek. "Daardoor krijgt de generatie van morgen een stem in de vernieuwing van de sector", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

De banken zien de raad van kinderen als aanvulling op andere maatregelen die zij treffen om hun organisaties meer klantgericht te maken.

Barry komt ook aan de beurt in RE: Revelations 2

Capcom heeft zojuist Barry Burton aangekondigd als speelbaar personage in Resident Evil: Revelations 2. Uit de trailer kunnen we herleiden dat Barry - een van de personages uit de originele Resident Evil - in een gevangenis op een afgelegen eiland op zoek gaat naar zijn dochter Moira.

Resident Evil: Revelations 2 komt begin 2015 uit voor PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One en pc. Elke week komt een deel van het verhaal vrij als download. Een deel gaat zo'n 6 euro kosten of je koopt meteen alles en betaalt 25 euro. Uiteindelijk brengt Capcom ook een volledige game uit op disc als het verhaal klaar is.

'Veiling spullen Moszkowicz gaat niet door'

De veiling van de spullen van ex-advocaat Bram Moszkowicz die gepland stond voor woensdag gaat niet door. Dat heeft Moszkowicz' advocaat Herman Loonstein dinsdag laten weten.

Hij heeft van de deurwaarder te horen gekregen dat de veiling voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Volgens Loonstein zijn er praktische problemen. Zo mag de veiling van onder meer zware kasten van de rechter niet in het huis van Moszkowicz plaatsvinden. De spullen moeten daarom eerst worden verhuisd.

'Winterspelen 2018 in gevaar vanwege financiële ruzie'

De Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn mogelijk in gevaar. Er wordt tussen de verschillende instanties flink geruzied over wie welke kosten moet gaan betalen. Die kosten worden geschat op ruim 11 biljoen won, omgerekend een kleine 8 miljard euro.

De twee voornaamste partijen in de strijd zijn de Zuid-Koreaanse overheid en het bestuur van de provincie Gangwon. De provinciale raad van Gangwon liet onlangs weten klaar te zijn om de Spelen op te geven als de overheid niet voldoende financiële steun geeft. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet weten niet te willen speculeren over mogelijke situaties en voegde daaraan toe dat het er alle vertrouwen in heeft dat de Zuid-Koreanen het probleem op kunnen lossen.

Leden van de provinciale raad van Gangwon, samen met vertegenwoordigers van andere steden en regio's waar sporten gehouden moeten worden, brachten maandag een bezoek aan de overheid om erop aan te dringen de steun te verbeteren. "De Spelen zijn een internationaal evenement en worden voor het eerst op onze bodem gehouden, maar de overheid kijkt naar niks anders dan de economische aspecten en weigert simpelweg om de benodigde steun te geven", aldus een lid van de provinciale raad.

De onenigheid borrelde verder op nadat de overheid besloot om slechts 50 procent te betalen van het nieuw te bouwen olympisch stadion in het park van Hoenggye. De provincie Gangwon en het organisatiecomité van de Spelen (POCOG) moeten samen dan de andere helft betalen. 

De provincie wil echter dat de overheid 75 procent van de kosten voor haar rekening neemt en wijst daarbij op een speciale wet: De overheid mag 75 procent of meer voor haar rekening nemen voor de faciliteiten waar de wedstrijden tijdens de Spelen plaats zullen vinden. De regering is echter van mening dat dat dus niet geldt voor het olympisch stadion, waar alleen de openings- en sluitingsceremonies gehouden worden. Volgens de raad van Gangwon vormt het stadion echter een belangrijk onderdeel van de Spelen en valt het dus ook onder de wet.

Extra tijd voor iedereen met belastingaanslag

Iedereen die de Belastingdienst volgend jaar geld moet betalen over de inkomstenbelasting van dit jaar, krijgt daarvoor vier maanden uitstel. Het uitstel gold al voor de mensen die een naheffing van de fiscus krijgen, maar staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) breidt het nu uit naar iedereen die volgend jaar een aanslag krijgt.

Wiebes meldt dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het zal naar schatting in totaal om 5,5 miljoen mensen gaan. Wiebes verwacht dat 'vrijwel geen mensen' in betalingsproblemen zullen komen door de bijbetaling. Die is het gevolg van eerdere afspraken die de fiscus niet op tijd heeft kunnen verwerken. De naheffing loopt uiteen van enkele tientjes tot in een enkel geval zevenhonderd euro. Het gemiddelde ligt op 150 euro.

De vier maanden uitstel komen bovenop de gebruikelijke betalingstermijn van zes weken.

Medewerker verzint overval VVV-winkel Oirschot

Een medewerker van een VVV-winkel in Oirschot die in juni het slachtoffer zou zijn geweest van een overval, heeft het hele voorval verzonnen. Dat meldt de politie dinsdag. De man probeerde te verhullen dat hij zelf geld uit de kassa had gehaald.

De medewerker zou op 30 juni rond 14.20 uur door een man met een vuurwapen zijn bedreigd in de VVV-winkel aan de Sint Odulphusstraat, waarna de dader op de vlucht sloeg. Hij gaf een signalement van de zogenaamde dader aan de politie. Die startte een onderzoek en kwam er daarbij achter dat het verhaal van de man niet klopte.

Afgelopen week is de medewerker als verdachte gehoord en heeft hij het hele verhaal opgebiecht.

Autoverkoop zakt verder in

De Nederlandse autodealers leverden in november 32.507 nieuwe auto's af, tegenover 40.354 stuks in dezelfde maand van 2013. Dat is een afname van maar liefst 19,4 procent. Dat meldde het onafhankelijk kennisbureau AUMACON dinsdag op basis van cijfers van RDC/inMotiv.

November is daarmee de zesde maand op rij waarin de verkoop van nieuwe auto's onder het niveau van dezelfde maand in 2013 blijft. De vergelijking loopt voor november echter wat mank, tekent AUMACON aan. Vorig jaar was in deze maand immers sprake van een slotrally met de levering van nieuwe plug-in-auto's zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60. Die modellen kwamen in 2013 nog vijf jaar lang voor 0 procent bijtelling in aanmerking.

Chris Froome zet toch alles op de Tour

De Britse wielrenner Chris Froome heeft de twijfels over zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk weggenomen. De Tourwinnaar van 2013 staat komende zomer in Utrecht gewoon aan de start, zo maakte hij dinsdag op zijn website bekend. Froome had na de presentatie van het routeschema in oktober nog laten doorschemeren de Tour mogelijk over te slaan, omdat er weinig tijdritkilometers in zitten.

"Er is wel erg weinig aandacht voor het tijdrijden, dus de Tour van 2015 wordt beslist in de bergen", zei de 29-jarige renner van Team Sky toen. "De Giro ligt me beter, omdat daar een tijdrit van zestig kilometer is opgenomen en er enkele zware aankomsten bergop zijn." Na een gesprek met de teamleiding bracht Froome dinsdag naar buiten als kopman van Sky de Tour in te gaan. "Ik ga de uitdaging aan."

Koeman mist Schneiderlin tegen Arsenal

Ronald Koeman gaat woensdag met Southampton zonder de Franse middenvelder Morgan Schneiderlin op bezoek bij Arsenal. De 25-jarige international heeft zondag een dijbeenblessure opgelopen in de met 0-3 verloren topper tegen Manchester City. De ploeg van Koeman moest door die nederlaag de tweede plaats in de Premier League afstaan aan City.

"Er is geen tijd om teleurgesteld te zijn", zei Koeman. "We hebben drie punten verloren, maar woensdag kunnen we al weer punten pakken. Dan moeten we laten zien geleerd te hebben van onze fouten." Southampton won in september al van Arsenal, toen in de League Cup. De Saints klopten de ploeg van Arsène Wenger toen in Londen met 2-1.

Brown naar Australische wielerploeg

De Australische wielrenner Graeme Brown keert terug naar zijn vaderland en fietst volgend seizoen voor Drapac Cycling. De continentale ploeg maakte dinsdag de komst bekend van de 35-jarige renner, die de afgelopen jaren voor de Nederlandse ploegen Rabobank en Belkin reed.

Brown gold binnen die ploegen als een gewaardeerd sprinter, die geregeld zijn overwinning meepikte. Zo won hij etappes in de Tour Down Under, de Ronde van Murcia en de Ronde van Langkawi. Als baanrenner maakte hij faam bij de Olympische Spelen van 2004, waar hij twee gouden medailles veroverde.

"Na dertien jaar koersen in Europa vind ik het weer spannend om terug te keren naar Australië en voor een Australisch team te fietsen. Dat heb ik altijd gewild en het komt op een geschikt moment in mijn carrière", aldus Brown.

Sector dreigt met rechtszaak om aanpak vogelgriep

De slachterijen en andere pluimveeverwerkende bedrijven dreigen staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met een kort geding en een forse schadeclaim als ze de aanpak van vogelgriep niet verandert. Dat schrijft de Volkskrant.

Ze eisen dat vleeskippenstallen die niet in de buurt van besmette bedrijven liggen, weer nieuwe kuikens mogen aanvoeren. "Als we dit beleid voortzetten, gaat iedereen failliet", zegt Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI). Hij schat de schade voor de sector op 10 miljoen euro per week.

Op dit moment hebben de slachterijen nog voldoende aanvoer. Maar vleeskippenbedrijven die hun kippen na 6 tot 7 weken naar de slachterij brengen, mogen van Dijksma geen nieuwe eendagskuikens meer aanvoeren.

'Verwarring uitzendwereld door nieuwe regels'

De nieuwe, uitgebreidere ontslagbescherming die per 1 januari in werking treedt voor payrollmedewerkers zaait verwarring in de uitzendbranche, omdat ook 10 procent tot 20 procent van alle uitzendkrachten onder het nieuwe regime gaan vallen. Dat zegt brancheorganisatie ABU, in reactie op een besluit dat het ministerie van Sociale Zaken vorige week publiceerde, aldus het Financieele Dagblad.

Door het nieuwe regime wordt het voor werkgevers moeilijker om hun payrollmedewerkers te ontslaan. De bescherming voor die groep wordt gelijkgetrokken met die voor werknemers in vaste dienst. Dat houdt in dat de opdrachtgever niet meer zonder opgaaf van reden een payrollovereenkomst kan opzeggen en dat hij het ontslag bij uitkeringsinstantie UWV uitgebreid met bedrijfseconomische redenen zal moeten onderbouwen.

Belgisch lijk blijkt na vier jaar Rotterdamse

Een stoffelijk overschot dat in 2010 was gevonden in de duinen van het Vlaamse Zeebrugge, is na vier jaar geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om een 26-jarige Bulgaarse vrouw, die tot haar dood illegaal in Rotterdam woonde. Dat meldde de Belgische Federale Gerechtelijke Politie dinsdag.

De vrouw kon worden geïdentificeerd door haar DNA-materiaal te vergelijken met dat van familie. Eerder was haar gezicht gereconstrueerd, maar dat leidde niet tot herkenning.

Het slachtoffer heette Milena Raitsjeva en ze zou tussen 2006 en 2010 in Nederland hebben gewoond. De Belgische politie is op zoek naar een andere Bulgaarse vrouw, een vriendin van het slachtoffer, die mogelijk in Nederland verblijft.

Spelende kinderen vonden het lichaam van de vrouw in de duinen, begraven onder het zand. Uit het onderzoek was al gebleken dat zij op die plek is overleden.

Holleeder opnieuw voor rechtbank in Andes

Willem Holleeder moet dinsdag voor de tweede maal voor de rechtbank in Haarlem verschijnen, in het kader van het megaproces Andes. Deze keer zal het Openbaar Ministerie eisen dat Holleeder wordt teruggestuurd naar de cel, omdat hij zich niet aan de afspraken voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft gehouden.

Holleeder (56) kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij, na het uitzitten van zes van de negen jaar die hem was opgelegd in de afpersingszaak Kolbak. Een van de slachtoffers in die zaak was de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Volgens het OM heeft Holleeder zich in zijn proeftijd schuldig gemaakt aan nieuwe misdrijven, waaronder de afpersing van Hells Angels-voorman Theo Huisman en de bedreiging van Peter R. de Vries. Dat betekent, meent het OM, dat Holleeder het voor zichzelf heeft verknald en terug de cel in moet, om in elk geval een deel van de nog openstaande drie jaar uit te zitten.

De afpersing van Huisman heeft de rechtbank vorige week al besproken. Dinsdag komt de bedreiging van De Vries aan bod. Het OM beschikt over camerabeelden daarvan.

'Coalitie tegen Boko Haram in de maak'

Vijf Afrikaanse landen smeden een coalitie die het op moet nemen tegen terroristen, met name de groep Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. De strijdgroep van 3500 militairen uit Benin, Kameroen, Niger, Nigeria en Tsjaad moet over drie weken inzetbaar zijn. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Kameroen, Pierre Moukoko Mbonjo, gezegd.

Mbonjo zei dat Boko Haram soms ook actief is op het grondgebied van zijn land. "Wij zijn in oorlog. Een oorlog die aan ons wordt opgedrongen en waarvan het doel niet duidelijk is." Hij voegde eraan toe dat de situatie 'onder controle' is, maar dat 'waakzaamheid geboden blijft'.

Boko Haram voert een terreurcampagne om in Nigeria de sharia in te voeren. Door het geweld zijn duizenden mensen om het leven gekomen en honderdduizenden hun woonplaatsen ontvlucht. Hierdoor dreigt een humanitaire crisis te ontstaan.

Verdachte van moorden West-Virginia dood gevonden

Een man uit de Amerikaanse staat West-Virginia die wordt verdacht van vier moorden is dood aangetroffen in zijn auto. Hij heeft zichzelf met een pistool van het leven beroofd na een uren durende klopjacht. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De 39-jarige Jody Lee Hunt werd gevonden in de bossen van Monongalia County. Hij werd gezocht voor twee schietpartijen in Westover en een in Cheat Lake. Verdere informatie werd niet vrijgegeven. Dinsdag gaan forensisch onderzoekers 'alle puzzelstukjes in elkaar passen en bekijken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren'.

'Roep om scherpere belastingregels in Europa'

Duitsland, Frankrijk en Italië roepen Brussel op om met strengere regels te komen zodat een einde kan worden gemaakt aan belastingvoordelen voor bedrijven. Als het aan de drie grootste economieën van Europa ligt, worden de regels eind volgend jaar ingevoerd, zo meldt de Britse krant Financial Times op basis van een brief van de ministers van Financiën van die landen aan eurocommissaris Pierre Moscovici.

Het is de grootmachten vooral een doorn in het oog dat bedrijven, door een gebrek aan geharmoniseerde regels, geld kunnen overhevelen naar het land met het vriendelijkste belastingklimaat. De kersverse president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, lag de afgelopen weken onder vuur omdat hij als premier van Luxemburg meer dan 340 bedrijven belastingvoordelen bood.

Ook in Nederland zijn veel brievenbusfirma's gevestigd die grote bedrijven gebruiken om te profiteren van de relatief lage belastingdruk.

PostNL bezorgt recordaantal pakketten

PostNL bezorgt dinsdag voor het eerst één miljoen pakketten. Het postbedrijf brengt bij ongeveer een op de zeven huishoudens een pakket, meldde PostNL.

Sinterklaas winkelt meer en meer online en de pakketbezorgers en de sorteercentra draaien op volle sterkte. "Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de extra pakketten in de decemberperiode goed en snel af te leveren bij de klanten", zegt directeur Gerrit Mastenbroek.

In de laatste zes weken hebben de postbezorgers zon 30 tot 35 procent meer pakketten te bezorgen dan in de rest van het jaar. PostNL verwacht de komende weken nog een aantal keren de 1 miljoengrens te overschrijden.

Joodse organisatie wil straf voor Balotelli

Een joodse organisatie in Engeland heeft aanvaller Mario Balotelli beticht van antisemitisme en wil dat de Engelse voetbalbond FA de Italiaan bestraft, meldde de BBC vandaag.

Aanleiding is een plaatje dat Balotelli op het sociale netwerk Instagram zette van de bekende gamefiguur Super Mario. Daarbij stond de tekst: springt als een zwarte man en grijpt munten als een jood. De voetballer, zelf vaak mikpunt van racisme, verwijderde de afbeelding kort daarna.

Voorzitter Simon Johnson van de Jewish Leadership Council riep de FA op Balotelli aan te pakken voor het aanstootgevende bericht op Instagram. De FA bevestigde bij de BBC dat ze de kwestie onderzoekt. Ook Liverpool liet weten dat het zijn speler op het matje zal roepen.

Balotelli reageerde verontwaardigd op de ophef: "Mijn moeder is joods, dus hou alsjeblieft allemaal je mond."

GGZ: thuis afkicken van GHB blijkt lastig

Afkicken van GHB blijkt zo lastig dat deze verslaafden vaak anderhalve maand in een kliniek moeten blijven. Daarvoor waarschuwt GGZ Nederland, de koepel van onder meer verslavingsbehandelaars, aldus Trouw.

Behandelaars werden eerder opgeroepen om veel vaker dan nu verslaafden gewoon thuis te laten wonen tijdens hun behandeling. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook minstens zo effectief en bovendien is het voordeel dat ze zo direct leren thuis clean te blijven, vindt het Zorginstituut Nederland, de belangrijkste adviseur van het kabinet over de vraag welke zorg onder de basisverzekering moet vallen.

Volgens behandelaars is de relatief nieuwe groep GHB-verslaafden, inmiddels 600 behandelingen per jaar, doorgaans niet in staat thuis af te kicken.

De Tweede Kamer praat dinsdag over de verslavingszorg.

Israël koerst aan op vervroegde verkiezingen

Israël lijkt op weg naar vervroegde verkiezingen. Dat heeft minister van wetenschap Yaacov Peri van de gematigde Yesh Atid-partij dinsdag gezegd na besprekingen van partijleider Yair Lapid met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Voorzitter Dany Danon van de Likud-partij van Netanyahu denkt eveneens dat vervroegde verkiezingen onontkoombaar zijn. Hij verweet Lapid 'Israël naar een onnodige stemming' te voeren.

Netanyahu kan nog proberen ultraorthodoxe partijen op te nemen in zijn regering, maar die partijen staan daar niet om te springen.

Als er vervroegde verkiezingen worden gehouden zullen ze waarschijnlijk in maart plaatshebben.

Bejaarde man komt om bij inhalen

Een 85-jarige man uit het Drentse Gieten is maandagavond om het leven gekomen na een inhaalmanoeuvre op de N33. Hij had een auto ingehaald en wilde teruggaan naar zijn rijstrook, maar deed dat waarschijnlijk te snel. Hij raakte de voorkant van de ingehaalde auto en schoot daardoor van de weg. De man raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Hij bezweek in een ziekenhuis in Groningen aan zijn verwondingen.

In de andere auto zat volgens de politie een 23-jarige vrouw uit Stadskanaal. Zij is voor onderzoek naar een ziekenhuis in Assen gebracht. Het ongeluk gebeurde op de N33 bij het dorp Anderen, ten oosten van Assen.

AEX opent in de plus

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend in de plus geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met kleine winsten. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later in de week en hielden hun blik gericht op de ontwikkelingen in de olieprijzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 425,86 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 630,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Olieconcern Shell behoorde tot de grootste stijgers in de AEX met een winst van 1,9 procent. Ook de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore werd weer opgepikt na de recente koersdalingen en won 1,7 procent.

Poolers Europa nemen leiding in Mosconi Cup

De poolers van Europa hebben na de eerste dag een kleine voorsprong genomen in de strijd om de Mosconi Cup, de jaarlijkse wedstrijd tussen de poolers uit Europa en de Verenigde Staten. Europa won drie wedstrijden en de Verenigde Staten twee. Niels Feijen is de Nederlandse troef van het Europese team. 

De avond in het Engelse Blackpool begon met een teamwedstrijd waarbij alle spelers in actie kwamen. Deze wedstrijd ging met 5-1 naar Europa. Het Amerikaanse koppel Corey Deul & Justin Hall was vervolgens te sterk voor Darren Appleton & Karl Boyes (5-3). De Amerikanen kwamen aan de leiding na de zege van John Schmidt op Mark Gray, het werd 5-3. 

Niels Feijen en de Griek Nikos Ekonomopoulos trokken de stand vervolgens gelijk. Het Europese koppel was veel te sterk voor Justin Bergman en Shane Van Boening (5-1). Vooral debutant Bergman speelde een slechte wedstrijd. Feijen en Ekonomopoulos profiteerden daar optimaal van.

De laatste wedstrijd van de avond was een kraker tussen Appleton en Van Boening. Appleton is de wereldkampioen 9-ball van 2012 en Van Boening won afgelopen jaar nog de World Pool Masters. De Engelsman Appleton won uiteindelijk met 5-3 van Van Boening. 

Vanavond gaat de Mosconi Cup verder met opnieuw vijf wedstrijden. Er staan twee solo en drie koppelwedstrijden op het programma. De Mosconi Cup duurt tot en met donderdag, Het team dat als eerste elf punten haalt wint. 

Bergsma blijft bij boycot achtervolgingsploeg

Schaatser Jorrit Bergsma stelt zich deze winter niet beschikbaar voor de achtervolgingsploeg. "Ik had hem graag opgesteld bij de komende wereldbekerwedstrijd in Berlijn, maar Jorrit heeft gezegd dat ik hem maar even buiten mijn selectie moet houden", zegt bondscoach Geert Kuiper dinsdag in AD Sportwereld.

Bergsma was reserve bij de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen in Sochi, maar trok zich terug voor de finale. De olympisch kampioen op de 10 kilometer voelde zich niet serieus genomen en daardoor geen volwaardig teamlid. Nederland won vervolgens goud op de teampursuit met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in de ploeg.

"Geert weer wil beginnen op nul, wat ook goed is. Maar voor mij nu nog maar even niet. Er zijn te veel spelletjes met mij gespeeld en daarom wil ik me er even helemaal uittrekken", licht Bergsma toe in de krant.

Sixers nog altijd zonder zege in NBA

De basketballers van Philadelphia 76ers zijn na zeventien wedstrijden nog altijd zonder zege in de Amerikaanse NBA. Hoewel de ploeg maandag zijn best deed tegen titelverdediger San Antonio Spurs, bleef de hatelijke nul staan. De Spurs wonnen met 109-103. Ze zagen in de slotfase van de wedstrijd een ruime voorsprong slinken tot vijf punten, maar de Sixers konden niet doordrukken.

De ploeg uit San Antonio leunde op Kawhi Leonard, die 26 punten maakte. De sterspelers Tim Duncan en Tony Parker deden niet mee. Bij Philadelphia was Michael Carter-Williams topscorer met 24 punten.

Overige uitslagen

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
Washington Miami 107-86
Utah Denver 101-103
LA Clippers Minnesota 127-101

'Kunstgrasvoorstel Feyenoord in ijskast'

Feyenoord doet vooralsnog geen voorstel voor een verbod op spelen op kunstgras. Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord had vorige maand aangekondigd dat zijn club bij de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB van dinsdag een voorstel wilde doen, maar de NOS weet dat het onderwerp niet is opgenomen in de agenda.

Volgens een woordvoerder van de club was het nooit de bedoeling om een voorstel in te dienen. "We willen het onderwerp bespreken tijdens het congres de toekomst van het Nederlandse voetbal dat maandag 15 december gehouden wordt", aldus de zegsman tegen de NOS.

Van Geel zei vorige maand in het AD: "We hebben gemerkt dat er steeds meer voorstanders zijn van het voetballen op natuurgras. Het zou mooi zijn als de eredivisie ervoor kiest om niet meer op kunstgras te spelen."

Burnett niet naar PDC WK Darts, wel negen Nederlanders

Darter Richie Burnett zal inderdaad niet deelnemen aan het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij is vanwege persoonlijke redenen teruggetrokken. Er gingen geruchten van doping of drugsgebruik, maar is niet bevestigd. 

Door het terugtrekken van Burnett hebben negen Nederlanders hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. Dit is een evenaring van het record uit 2008. Michael van Gerwen zal in Londen zijn wereldtitel proberen te verdedigen. Het WK begint op 18 december, de finale is op 4 janauri 2015. 72 spelers zullen in het Alexandra Palace strijden om de wereldtitel. 

Ryan de Vreede is nu op het laatste moment toegevoegd. Stuart Kellett is door het afhaken van Burnett nu als 32e geplaatst. Rowby-John Rodriguez schuift nu op via de Pro Tour-ranking, waardoor De Vreede geplaatst is via de European Tour-ranking, 

Naast Van Gerwenzijn ook Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Jelle Klaasen geplaatst voor het WK. Van Barneveld gaat als veertiende naar het WK, Van der Voort is 23e en Klaasen is als 30e geplaatst. De geplaatste spelers zullen in de eerste ronde een niet-geplaatste speler treffen. 

De 40 overige spelers zijn gekwalificeerd via de Pro Tour, European Tour of een internationaal kwalificatietoernooi. Benito van de Pas en Christian Kist hebben zich via de Pro Tour gekwalificeerd. Ron Meulenkamp volgt via de European Tour en Jermaine Wattimena heeft zich geplaatst via het Centraal-Europese kwalificatietoernooi. Wattimena zal moeten beginnen in de voorronde. 

De loting van het hoofdtoernooi is vanmiddag. De loting van de voorronde is al geweest. Wattimena treft in de voorronde de Kroaat Robert Marijanovic. Hieronder tref je alle deelnemers en hoe ze zich hebben gekwalificeerd.

Order of Merit top 32

# Darter Land
1 Michael van Gerwen Nederland
2 Phil Taylor Engeland
3 Adrian Lewis Engeland
4 Gary Anderson Schotland
5 Peter Wright Schotland
6 James Wade Engeland
7 Simon Whitlock Australië
8 Dave Chisnall Engeland
9 Robert Thornton Schotland
10 Mervyn King Engeland
11 Brendan Dolan Noord-Ierland
12 Andy Hamilton Engeland
13 Wes Newton Engeland
14 Raymond van Barneveld Nederland
15 Ian White Engeland
16 Terry Jenkins Engeland
17 Justin Pipe Engeland
18 Kim Huybrechts België
19 Jamie Caven Engeland
20 Kevin Painter Engeland
21 Steve Beaton Engeland
22 Michael Smith Engeland
23 Vincent van der Voort Nederland
24 Ronnie Baxter Engeland
25 Paul Nicholson Australië
26 Richie Burnett Wales
26 Dean Winstanley Engeland
27 Stephen Bunting Engeland
28 Andy Smith Engeland
39 Jelle Klaasen Nederland
30 John Part Canada
31 Mark Webster Wales
32 Stuart Kellet Engeland

Top 16 Pro Tour Order of Merit 

# Darter Land
1 Andrew Gilding  Engeland
2 Darren Webster  Engeland
3 Benito van de Pas  Nederland
4 Christian Kist  Nederland
5 Jamie Lewis Wales
6 Ronny Huybrechts  België
7 Wayne Jones  Engeland
8 Gerwyn Price  Wales
9 John Henderson  Schotland
10 Keegan Brown  Engeland
11 David Pallett  Engeland
12 Stuart Kellett  Engeland
12 Joe Cullen  Engeland
13 Kyle Anderson Australië
14 Jyhan Artut  Duitsland
15 Michael Mansell  Noord-Ierland
16 Rowby-John Rodriguez  Oostenrijk

Top 4 European Tour Order of Merit

# Darter Land
1 Rowby-John Rodriguez  Oostenrijk
1 Mensur Suljovic  Oostenrijk
2 Ron Meulenkamp  Nederland
3 Max Hopp  Duitsland
4 Ryan de Vreede  Nederland

Internationale Qualifiers - Eerste ronde 

# Darter Land
Noord-Amerika Dave Richardson Canada
DPA (Australië) Loz Ryder Australië
Oceanic Masters John Weber Australië
PDPA Qualifier winnaar Jason Hogg  Schotland  

Internationale Qualifiers - voorronde

# Darter Land
Nieuw-Zeeland Mark McGrath Nieuw-Zeeland
Scandinavië 1 Jani Haavisto Finland
Scandinavië 2 Kim Viljanen Finland
Zuid-Afrika Nolan Arendse Zuid-Afrika
Ierland Daryl Gurney Noord-Ierland
Zuid-Azië Christian Perez Filipijnen
Rusland Boris Koltsov Rusland
Iberisch schiereiland Cristo Reyes Spanje
DARTSLIVE (softtip) Scott Kirchner Verenigde Staten
Centraal Europa Jermaine Wattimena Nederland
Groter China Alex Hon Hong Kong
Duitsland Sascha Stein Duitsland
Oost-Europa Robert Marijanovic Kroatië
Zuid-Europa John Michael Griekenland
Japan Haruki Muramatsu Japan
PDPA Qualifier Runner-up Scott Mackenzie  Hong Kong 

Loting Voorronde

Darter Darter
Christian Perez (Filipijnen) Cristo Reyes (Spanje)
Jani Haavisto (Finland) John Michael (Griekenland)
Nolan Arendse (Zuid-Afrika) Alex Hon (Hong Kong)
Boris Koltso (Rusland) Haruki Muramatsu (Japan)
Kim Viljanen (Finland) Sascha Stein (Duitsland)
Mark McGrath (Nieuw-Zeeland) Scott Kirchner (VS)
Jermaine Wattimena (Nederland) Robert Marijanovic (Kroatië)
Scott Mackenzie (Hong Kong) Daryl Gurney (Noord-Ierland)

Lage olieprijs zegen wereldeconomie, vloek voor Rusland

De fors gedaalde olieprijs is een zegen voor de wereldeconomie en zal fungeren als een aanjager van groei. Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandagavond (lokale tijd) in Washington.

Lagarde voegde daar wel aan toe dat Rusland als grote olieproducent kwetsbaarder is geworden en dat olieproducerende landen extra in de gaten gehouden moeten worden. "Een daling van de olieprijs met 30% vertaalt zich in 0,8% extra economische groei in de meeste gevestigde economieën", aldus de topvrouw van het IMF.

Rusland is er volgens Lagarde van doordrongen dat de prijsdaling een 'significante bedreiging' is voor de economische ontwikkeling. De opbrengsten uit de verkoop van olie en gas vormen de helft van de Russische begroting.

De afgelopen maanden was de Roebel ruim 30% in waarde gezakt vanwege de economische sancties die de EU Rusland heeft opgelegd. Door de historisch lage olieprijs viel de Roebel gisteren nog eens 9% naar beneden.

Koenders kritisch over leuzen bij Turkse demo

Het kabinet heeft kritiek op leuzen die Turkse demonstranten begin juni uitten bij een betoging tegen het Armeense genocidemonument in Almelo. Dat blijkt uit een brief van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is van mening dat de gebruikte leuzen en gespeelde muziek tijdens de demonstratie in Almelo niet bijdragen aan een oplossing van deze ernstige kwestie", aldus Koenders.

Het monument werd in april onthuld om de slachtoffers van de massamoord die de Turken in 1915 op de Armeniërs pleegden te herdenken. Turkse organisaties demonstreerden er in juni tegen en speelden toen onder meer oude Turkse legermuziek uit de tijd van het Ottomaanse regime.

In de Kamer vroegen CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP het kabinet opheldering over de eventuele bemoeienis van de Turkse overheid bij de demonstratie.

36 doden bij nieuwe terreuraanval in Kenia

Bij een nieuwe aanval van vermoedelijk de islamitische terreurorganisatie Al-Shabab zijn maandagnacht 36 arbeiders van een steengroeve in het noorden van Kenia vermoord. Dat meldt de Keniaanse politie.

De steengroeve ligt in Mandera, niet ver van de grens met Somalië. Volgens bronnen bij de politie lagen de arbeiders in tenten te slapen toen ze werden overvallen. Net als bij een terreuraanval vorige week in dezelfde omgeving werden moslims van niet-moslims gescheiden, waarna de niet-moslims werden omgebracht. De meesten werden met kogels gedood, maar een aantal werd onthoofd.

De laffe aanval wordt toegeschreven aan de terreurorganisatie Al-Shabab. De uit Somalië afkomstige groep pleegt al jaren aanslagen op de onschuldige Keniaanse burgerbevolking.

Explosieve infiltratie met de Batmobile

RockSteady heeft de tweede trailer van de Ace Chemicals Infiltration-missie online gezet. Uit de trailer(s) kunnen we in ieder geval herleiden dat de Batmobile een cruciale rol zal spelen in de Ace Chemicals Infiltration-missie en het verhaal in Batman: Arkham Knight.

In het eerste deel zagen we vooral Batman in actie, maar in deel twee zien we vooral veel Batmobile-geweld. De volledige Ace Chemicals Infiltration-trailer is opgesplitst in drie delen en iedere week verschijnt er een nieuw deel. Het eerste deel kun je hier bekijken.

De game speelt zich een jaar na Batman: Arkham City af en zou vijf keer groter zijn dan zijn voorganger. Batman: Arkham Knight is te koop vanaf 2 juni 2015 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Premier Irak haalt bezem door veiligheidsapparaat

De premier van Irak heeft 24 ambtenaren van het ministerie van binnenlandse zaken met vervroegd pensioen gestuurd. Premier Haider al-Abadi reorganiseert het Iraakse veiligheidsapparaat om de dreiging die uitgaat van Islamitische Staat (IS) beter het hoofd te kunnen bieden.

De 24 medewerkers van binnenlandse zaken zijn niet de eerste die voortijdig moeten afzwaaien. Al-Abadi zegde onlangs ook al een aantal hoge militairen de wacht aan om het leger op te schudden.

De premier, die in september aantrad, liet op Twitter en Facebook weten dat hij 'de veiligheidsdiensten wil herstructureren en effectiever wil maken tegenover het terrorisme'.

Hoofdpiet: maak piet minder zwart en minder knecht

Erik van Muiswinkel wil dat zwarte pieten minder zwart worden. Dat zegt de acteur die dit jaar voor de zeventiende keer Hoofdpiet speelde in de Volkskrant. Ook mogen pieten wat hem betreft minder knecht worden. Hij verwacht dat beide ook gaan gebeuren. Hij zegt dat die ontwikkeling in de komende jaren door zal zetten.

Van Muiswinkel is recordhouder in de rol van Hoofdpiet. Zeker gezien de nationale discussie ook een ware beproeving. In het interview vertelt Van Muiswinkel dat het hem wel bezighoudt, dat hij iets doet wat door een aantal mensen sterk wordt afgekeurd. Maar het zat hem niet dusdanig dwars dat hij ermee stopte.

Volgens Van Muiswinkel moest hij nog meer dan in voorgaande jaren een soort verantwoording afleggen waarom hij zich wederom zwart laat schminken voor de rol van Hoofdpiet. Maar naar eigen zeggen kan de komiek dat voor zichzelf en naar anderen toe goed verantwoorden.

Piet is volgens hem een bijfiguur in een volksfeest dat vier weken duurt. In landen met een serieus racismeprobleem zou Zwarte Piet niet kunnen, vindt Van Muiswinkel. Hij noemt het iets typisch Nederlands en vindt het mooi dat het hier wel kan.

Vertraging Den Haag door actie van NS'ers

Het treinverkeer van en naar Den Haag heeft dinsdagochtend last van een korte werkonderbreking van NS-personeel in Den Haag. Ongeveer 150 machinisten en conducteurs gingen niet aan het werk, maar hadden een overleg met de NS-directie, meldde een woordvoerder van de spoorwegen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en uitval van treinen. De werkonderbreking duurde van 4.00 uur tot ongeveer 6.30 uur.

NS betreurt de hinder die door de werkonderbreking is ontstaan. Wat de precieze redenen waren voor het personeel om niet te gaan werken, kon de NS-woordvoerder niet zeggen. "Er zijn uiteenlopende zorgen onder de machinisten en conducteurs."

Wall Street begint met verlies aan nieuwe maand

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een verlies aan de decembermaand begonnen nadat verschillende negatieve factoren van invloed waren op de financiële markten, maar grondstofprijzen een bodem plaatsten na een forse koersval. De S&P 500 index daalde 0,7 procent naar 2.053,49 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.780,07 punten en de Nasdaq sloot liefst 1,3 procent lager op 4.727,35 punten.

Met name het forse verlies van de Nasdaq trok de aandacht op de beurzen, met als hoofdverantwoordelijke indexzwaargewicht Apple. Het fonds noteerde 3,6 procent lager. Ook andere bekende namen als Facebook, Amazon.com en Yahoo! lieten een veer op de Nasdaq, met verliezen van ruim drie procent. Hekkensluiter onder de honderd grootste fondsen op de techbeurs was evenwel Tesla Motors met een min van 5,6 procent. Microsoft Corporation onttrok zich aan de malaise en schreef 1,8 procent bij.

IBM sloot een langjarig contract met het Nederlandse ABN AMRO ter waarde van miljarden dollars, maar kon dit met een verlies van 0,4 procent niet vertalen in een hogere beurskoers. IBM wordt de komende tien jaar verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur van de bankactiviteiten wereldwijd.

Buiten de slechte prestaties van technologiefondsen kampte de bredere markt ook met koersdruk vanwege een lager groeitempo in de Amerikaanse industrie. Zowel het cijfer gemeten door het Institute for Supply Management als dat van Markit Economics wees op een afname van de groei, maar noteerde nog altijd ruim boven het break-even niveau van vijftig.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie viel daarmee nog altijd fors hoger uit dan elders in de wereld. In de eurozone viel de inkoopmanagersindex vanochtend terug naar nog slechts nipte groei, waarbij zowel Duitsland als Frankrijk krimp lieten zien in november. In China en Japan liep het groeitempo eveneens terug.

Nadat afgelopen vrijdag op Black Friday de aankopen voor de feestmaand van start gingen, konden Amerikanen nu online aankopen doen op Cyber Monday. Volgens de National Retail Federation waren er minder koopjesjagers actief vrijdag en dit weekend, maar blijft Black Friday de belangrijkste dag in het jaar voor retailers.

Retailer Best Buy Co. sloot maandag met het afsluiten van de feestdagen liefst 5,5 procent in het rood. Online marktplaats eBay eindigde onveranderd op 54,87 dollar.

Oliegerelateerde fondsen beleefden maandag een opmerkelijke ommekeer na een slechte reeks en aanvankelijk lagere koersen aan het begin van de handelsdag. In Europa stonden oliereuzen maandag nog onder forse druk, maar na een herstel van de grondstofprijzen profiteerden ook de beurskoersen van individuele titels. Op de Dow Jones index gingen Chevron en Exxon Mobil aan kop met winsten van respectievelijk 2,6 en twee procent, terwijl de prijs voor een vat Brent olie vier procent steeg en de prijs van Crude olie liefst 4,8 procent hoger noteerde.

Afgelopen week verloor de olieprijs nog vele procenten, nadat de OPEC besloot om de olieproductie niet te verlagen. Naast de olieprijs toonden ook andere grondstoffen een sterk herstel. De prijzen voor edelmetalen als goud en zilver schreven enkele procenten bij, na een aanvankelijk stevig verlies aan het begin van de handelsdag. De goudprijs noteerde 3,2 procent hoger, terwijl zilver liefst zes procent steeg.

Voor later in de week zijn de ogen onder meer nog gericht op het Beige Book van de Fed op woensdag en het banenrapport op vrijdag, dat geldt als 's werelds belangrijkste macro-economische cijfers.

FBI: soldaten, pas op met sociale media

Amerikaanse militairen moeten voorzichtig zijn met het gebruiken van sociale media en goed kijken welke informatie ze in het verleden hebben gepost. Dat heeft de Amerikaanse federale recherche FBI volgens CNN aan de soldaten gemeld.

Reden is dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) in de Verenigde Staten volgens de FBI zoekt naar mensen die geïnteresseerd zijn in het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat het zelf een paar weken terug de soldaten al heeft geïnformeerd over mogelijk aanvallen. Volgens een woordvoerder van het Pentagon is er nu "geen nieuwe informatie".

De waarschuwing komt kort voor de kerstvakantie van veel militairen. Die reizen dan vaak in uniform.

'FBI onderzoekt cyberaanval op Sony'

De FBI is een onderzoek gestart naar een cyberaanval op Sony van vorige week, waardoor verschillende nieuwe films zijn uitgelekt. De Amerikaanse federale recherche heeft bedrijven in de VS maandag ook gewaarschuwd dat internetcriminelen malware gebruiken om bedrijven aan te vallen.

De FBI legt uit welke techniek er is gebruikt bij een recente aanval, maar noemt het slachtoffer van de aanval niet. Volgens ingewijden gaat het om Sony. Bij de aanval zijn veel belangrijke bestanden gewist of overschreven.

Sony Pictures is ook een onderzoek begonnen. Dat richt zich onder meer op de mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea. De aanval zou mogelijk te maken hebben met de lancering van de film 'The Interview'. Dat is een comedy over een plan van de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

[vid] Treinreizigers krijgen onderweg pizza bezorgd

Enkele reizigers in de internationale trein van Berlijn naar Amsterdam wisten zaterdagavond op bijzondere wijze hun honger te stillen. Ze lieten op station Deventer een stapel pizza's bij de trein bezorgen, meldt RTV Oost.

Normaliter heeft de intercity die tussen Amsterdam en Berlijn rijdt een restauratierijtuig. Dit rijtuig ontbreekt echter tijdelijk, waardoor passagiers zelf voor hun natje en hun droogje moeten zorgen. Enkele jongeren waren zaterdag zeer inventief. Ze zochten vanuit de trein een pizzeria in Deventer, en gaven hun bestelling door. Rond 21.30 uur stond de bezorger op het perron met de bestelling.

Op een filmpje is te zien hoe de reizigers smachten naar een lekkere hap. Zodra de trein stilstaat langs het perron, rennen ze naar buiten en zoeken ze de pizzakoerier op. Die wachtte al met de bestelling. "We kregen ruim op tijd de bestelling door en hadden dus tijd genoeg om de pizza's klaar te maken", aldus een medewerkster van de pizzeria. "We hebben nog nooit eerder zo'n bijzondere bestelling gehad."

Volgens de website van NS keert het restauratierijtuig vanaf 14 december weer terug in de trein van en naar Berlijn.

Blok: 35 miljoen voor fonds huizeneigenaren

Het kabinet gaat Verenigingen van Eigenaren (VvE's) verder stimuleren om aan energiebesparing te doen. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) maakt 35 miljoen euro vrij voor een speciaal fonds dat garant staat voor leningen van VvE's om energiebesparende maatregelen te nemen. De VvE's betalen dan minder rente aan de bank.

Blok heeft dat maandag bekendgemaakt op het jaarcongres van koepelorganisatie VvE-Belang. Daarbij zijn tienduizend van de 125.000 VvE's aangesloten. Die beheren gezamenlijk ruim 1,2 miljoen appartementen.

Blok wil dat huiseigenaren meer gaan doen aan energiebesparing en tegelijk wil hij verloedering tegengaan door VvE's te dwingen jaarlijks geld opzij te zetten voor onderhoud. Dat wordt waarschijnlijk een percentage van de herbouwwaarde van het pand.

Snooki showt trouwring op Instagram

Snooki heeft op Instagram haar trouwring met de wereld gedeeld. Ook de ring van haar man Jionni LaValle is op de foto te zien. De Jersey Shore-ster stapte zaterdag met Jionni in het huwelijksbootje en deelt sindsdien iedere dag wel iets van de bruiloft met de wereld.

De ring van Snooki bestaat uit drie kleine ringen die zijn bedekt met diamanten en bijeen worden gehouden door een grote edelsteen. Ook manlief Jionni loopt met een glinsterende trouwring rond. Anders dan gebruikelijk is bij mannen, is ook zijn ring flink voorzien van diamanten. Bij de Instagram-foto maakt Snooki ook meteen van de gelegenheid gebruik om haar juwelier te bedanken voor de sieraden.

Zondag liet Snooki op Twitter al weten dat ze de naam van haar man heeft overgenomen en nu officieel Nicole LaValle heet. Tijdens haar doorbraak in Jersey Shore ging Snooki nog als Nicole Polizzi door het leven. Snooki en Jionni (27) verloofden zich in maart 2012. Samen zijn ze de trotse ouders van de tweejarige Lorenzo en Giovanna Marie van drie maanden.

Hosszu en Le Clos zwemmers van het jaar

De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Hongaarse Katinka Hosszu zijn maandag gehuldigd als zwemmers van het jaar. Zij werden door de internationale zwembond FINA in Doha onderscheiden, tijdens de Night of the Stars. In de hoofdstad van Qatar begint over twee dagen het wereldkampioenschap kortebaan.

Hosszu zwom dit jaar in totaal 68 ereplaatsen bij elkaar, kwam tot vijf wereldrecords op de kortebaan en won zes medailles tijdens de EK. Ook won ze de overall wereldbeker.

Ook Le Clos won het algemeen klassement van de wereldbeker. De Zuid-Afrikaan was dit jaar ook de sterkste op de 100 en 200 meter bij de Commonwealth Games.

Rusland schrapt plannen voor South Stream

Rusland ziet af van de aanleg van de South Stream-gasleiding naar Europa. South Stream is gedoemd omdat de Europese Unie zich tegen het plan verzet, zei de Russische president Vladimir Poetin maandag.

Poetin denkt erover het omstreden project in te ruilen voor een samenwerking met Turkije aan een gasknooppunt voor Zuid-Europa. De Russische president, die op bezoek is bij de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, zei dat Rusland Turkije meer aardgas zou kunnen leveren en zou kunnen assisteren bij de aanleg van een gasknooppunt aan de grens met Griekenland.

Het South Stream-project was bedoeld om Oekraïne als doorvoerland voor Russisch aardgas te omzeilen en Ruslands greep op de energievoorziening van Europa te verstevigen. De gasleiding zou via de bodem van de Zwarte Zee en via Bulgarije lopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.