FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 december 2014

Sportblog: Bolt zoekt vrouw & Federer's droomvilla

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Basel strooit zout in wonden Liverpool
FC Basel ging gisteren verrassend door naar de knockoutfase van de Champions League. De kampioen van Zwitserland deed dit ten koste van Liverpool dat op eigen veld niet verder kwam dan 1-1 tegen Basel. Op het Instagram-account van de Zwitsers werd al snel een plaatje gepost waarin Liverpool oversteund werd door Chelsea en Tottenham Hotspur. Deze beide ploegen werden in 2013 door Basel geklopt. Het wel bekende You'll never walk alone ontbreekt uiteraard niet. Het plaatje is al van Instagram verwijderd, maar we willen het jullie niet onthouden.

Lekker scheren en zingen met de Oostenrijkse zwemsters
Onderdeel van de voorbereiding op een zwemwedstrijd is uiteraard het superglad maken van de benen. De dames van het Oostenrijkse zwemteam demonstreren naast hun scheerkunsten ook nog eens hun zangkunsten. Van de hit "Shake it off" van Taylor Swift maken de dames "Shave it off", wat na 'movember' gebruikt wordt om de mannen hun baarden af te laten scheren.

 

Federer betrekt nieuwe droomvilla
Tennisser Roger Federer staat op het punt zijn nieuwe woning te gaan betrekken. De Zwitser heeft in zijn huidige woonplaats Wollerau een drie verdiepingen tellend pand ter waarde van 8,2 miljoen euro laten bouwen. Het door Kamata Development ontwikkelde The Residence bestaat uit een hoofdvertrek van 500 vierkante meter met daarbij nog twee kleinere appartementen. In een ervan trekken de ouders van Federer.

Het huis is voorzien van de nodige luxe met grote balkons, grote ramen, een zwembad en een ondergrondse parkeergarage. In het pand is voldoende ruimte voor het gezin Federer dat naast zijn vrouw Mirka Wawrinec bestaat uit de tweelingen Myla en Charlene en de dit jaar geboren Leo en Lenny.

Federer is niet de enige beroemdheid die in het belastingparadijs Wollerau neergestreken is. Ook Formule 1-coureurs Kimi Räikkönen en Felipe Massa hebben er een optrekje, evenals Opel-baas Marcel Ospel.

Maradona doet dutje tijdens presidentiële speech
Diego Armando Maradona is een vaste gast in deze rubriek. Regelmatig haalt de oud-voetballer gekkigheid uit of doet hij weer wat vreemds. Deze week was de man met de hand van god te gast bij de herdenking van de Slag van Ayacucho in Venezuela, die 190 jaar geleden plaatsvond. President Maduro noemde de eregast in zijn speech een rebel en een revolutionair. Een prachtig compliment voor de Argentijn, alleen jammer dat hij het zelf niet zo meekreeg omdat hij sliep. Gelukkig kreeg Maradona een zetje van één van de mensen naast hem waardoor hij alsnog keurig opveerde om het applaus in ontvangst te nemen.

Bolt: "Tijd om een vrouw te zoeken"
Sprinter Usain Bolt kijkt al uit naar zijn atletiekpensioen. De atleet denkt er serieus over om na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn hardloopschoenen aan de wilgen te hangen. Hij vindt het dan namelijk tijd voor een nieuwe fase in zijn leven. "Ik zal na Rio nog weinig lopen, waarschijnlijk op het WK enkel de 100m. Het is tijd om me te settelen, ik zou graag drie, vier kinderen willen", zo laat Bolt optekenen in Het Nieuwsblad.

Het is niet dat Bolt weinig aandacht van vrouwen krijgt: "Ik krijg heel wat aanbiedingen. Ik probeer me kalm te houden en daar geen misbruik van te maken, maar het is moeilijk. Ik probeer nu een vaste vriendin te zoeken. Ik ben 28 jaar, ik heb er de juiste leeftijd voor, en ik wil kinderen. Ik zou graag drie, vier kinderen hebben. Het is altijd fijn als er iemand is die later naar jou kan omkijken."

NFL-speler viert touchdown al twerkend
De NFL heeft paal en perk gesteld aan alle gekke dansjes die de spelers in de Amerikaanse footballcompetitie maakten na een touchdown. Toch kon Joseph Fauria van Detriot Lions zich niet inhouden na zijn touchdown tegen de Tampa Bay Buccaneers. En hoewel in de rest van de wereld twerken alweer bijna uit is, blijkt Fauria nu de eerste twerkende NFL-speler te zijn.

Knip- en plakwerk voor Standard-shirtjes
Bij Standard Luik zijn een paar handige en creatieve mensen actief. De club moest voor de wedstrijd in en tegen Charleroi in allerijl nog aan de slag met de shirts omdat de scheidsrechter ze afkeurde. Door de witte vlakken aan de zijkant van het shirt van de Luikenaren was de scheidsrechter bang voor verwarring. Ook het zwarte uittenue zou voor verwarring met de zwart/witte shirts van Charleroi kunnen zorgen. Het aanbod om in de uitshirts van de thuisclub te gaan spelen werd afgewezen. In plaats daarvan ging men bij Standard voor de eerst helft aan de slag met rood tape waarmee de witte vlakken werden afgeplakt. Voor de tweede helft ging de ploeg uit Luik de shirts met een spuitbus te lijf. Dit alles om maar met hun eigen sponsor te kunnen spelen.

Technische staf Real Madrid zing onaardig liedje over stadsgenoot Atlético
In Nederland is er weleens ophef geweest over voetballers die 'in the heat of the moment' een lied zongen over de grote rivaal. Nu is er ook in Spanje een dergelijk incident. De Spaanse tv betrapte de technische staf van Real Madrid terwijl ze een lied zongen over stadsgenoot en aartsrivaal Altético Madrid. Trainer Carlo Ancelotti aanschouwde het tafereel met een glimlach. De inhoud van het lied is als volgt: "Een kudde van ongelukkige slachtoffers, huilebalk-fans met een minderwaardigheidscomplex, die niet kunnen omgaan met altijd tweede zijn, ik weet dat het pijn doet, ik weet dat het lelijk is, maar Atlético ontbreekt het aan ballen."


De zangkunsten van de staf van Real Madrid (Bron: YouTube)

Prinses Charlene van Monaco baart tweeling

Prinses Charlene van Monaco is woensdagavond bevallen van een tweeling. Dit heeft het prinselijk paleis in het vorstendommetje aan de Middellandse Zee laten weten. De baby's, een jongen en een meisje, gaan Gabriella en Jacques heten. Moeder en kinderen maken het goed.

Met de geboorte van de eerste kinderen van prinses Charlene is de erfopvolging in het op een na kleinste land ter wereld eindelijk geregeld. Jacques wordt kroonprins omdat hij een jongen is, ook al is hij twee minuten na Gabriella geboren. Tot nu toe had prins Albert II alleen buitenechtelijke kinderen.

Prinses Charlene van Monaco baart tweeling
Prinses Charlene van Monaco baart tweeling (Foto: ANP)

Detroit is niet meer failliet

De Amerikaanse stad Detroit is vanaf woensdag naar verwachting niet meer bankroet. Dan worden de laatste handtekeningen gezet onder een plan om de stad er weer bovenop te helpen, aldus de Detroit Free Press.

In november werd het plan om de stad uit haar financieel penibele situatie te halen goedgekeurd door een Amerikaanse rechter. Daarvoor wordt ruim 7 miljard dollar (5,66 miljard euro) aan schulden kwijtgescholden en wordt er 1,4 miljard dollar opnieuw geïnvesteerd in de stad.

Detroit liet zich in 2013 failliet verklaren; het bankroet gold als het grootste ooit in de Amerikaanse geschiedenis. De stad vroeg bescherming aan tegen schuldeisers, die samen 13 miljard euro kregen van de stad. Die is vooral bekend om de grote automerken die er vandaan komen, zoals Ford, Buick, Cadillac en Chrysler.

'Ferrari overweegt fiscale verhuizing'

De Italiaanse sportautofabrikant Ferrari overweegt zijn fiscale domicilie buiten Italië te zoeken om de kosten van belastingen te drukken. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Ferrari maakt zich momenteel op voor de recent aangekondigde afsplitsing van moederbedrijf Fiat Chrysler. Met een fiscale verhuizing zou het iconische Italiaanse merk het voorbeeld volgen van dat Italiaans-Amerikaanse fusiebedrijf. Fiat Chrysler besloot eerder dit jaar zich te vestigen in Nederland, terwijl Londen werd gekozen als fiscale standplaats.

Een eventuele fiscale verhuizing van Ferrari heeft volgens de bronnen geen gevolgen voor de productie in het Italiaanse Maranello.

Airbus staakt mogelijk productie A380

Vliegtuigmaker Airbus staakt mogelijk de productie van de A380 nadat het dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor de superjumbo. De Europese vliegtuigmaker erkende woensdag dat het zich heeft verkeken op de markt voor het toestel.

2014 is het eerste jaar waarin het Airbus niet is gelukt een nieuwe koper te vinden voor de A380. Het heeft wel een toezegging van een leasemaatschappij voor de aanschaf van twintig vliegtuigen, maar het doorgaan van die order is allerminst zeker. Onlangs annuleerde het Japanse Skymark Airlines een bestelling van zes vliegtuigen, waardoor het orderboek van de A380 flinterdun blijft.

De ontwikkelingskosten van de A380, die ondertussen zeven jaar in productie is, bedroegen circa 25 miljard dollar (circa 20,1 miljard euro). Airbus zal naar verluidt quitte spelen op het toestel in de jaren 2015 tot en met 2017. Voor 2018 en daarna is dat evenmin zeker. Daarmee dreigt de A380 een kostbare misstap te worden voor het concern.

Vijfde concert in reeks Groots met zachte G

Guus Meeuwis heeft een vijfde concert toegevoegd aan de jubileumreeks Groots met een zachte G in het Philips Stadion in Eindhoven. Het extra concert staat in de planning op vrijdag 19 juni.

Het is het tiende opeenvolgende jaar dat Guus Meeuwis het stadion betreedt. Tijdens de komende editie viert hij ook dat hij twintig jaar in het vak zit. Meeuwis trapte dit jubileumjaar af met het album Hollandse Meesters, een samenwerking met New Cool Collective.

Kaarten voor de overige vier concerten op 12, 13, 14 en 20 juni zijn nog beperkt verkrijgbaar.

'Iran koopt onderdelen voor zwaarwaterreactor'

Een ongenoemd land beticht Iran ervan onderdelen te kopen voor een zwaarwaterreactor. Die moet, als hij eenmaal af is, genoeg plutonium kunnen produceren om in een jaar meerdere kernwapens te maken. Dat hebben bronnen bij de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Iran zou een onderzoeksreactor in Arak willen ombouwen tot een zwaarwaterreactor. De Verenigde Staten en andere landen die Irans atoomprogramma willen indammen hebben er juist op aangedrongen van het complex een lichtwaterreactor te maken.

De beschuldiging staat in een rapport aan het sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad, dat is opgesteld door experts die toezicht houden op de westerse sancties tegen Iran.

Een woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie zei niets te weten over de aankopen die in het rapport worden genoemd. "Iran heeft er mee ingestemd geen nieuwe apparatuur te installeren in Arak en heeft dat ook niet gedaan", aldus de woordvoerder.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken toonde zich niet verrast. Ze zei dat Washington niet alleen op de hoogte is van de 'ongeoorloofde aankopen' door Iran, maar dat er ook strafmaatregelen zijn getroffen tegen bedrijven die erbij betrokken zijn.

Teheran en het Westen praten al ruim een jaar over het inperken van Irans atoomprogramma. Een eerder gestelde deadline om tot een overeenkomst te komen liep 24 november af, maar de partijen besloten zeven maanden extra de tijd te nemen voor de onderhandelingen.

Verbreding A2 Den Bosch-Eindhoven goedgekeurd

De verbreding van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven die ruim een jaar geleden werd afgerond, is woensdag alsnog goedgekeurd door de Raad van State. Op basis van nieuw onderzoek in opdracht van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) oordeelt de rechter dat de wegverbreding geen ecologische effecten heeft op de beschermde blauwgraslanden in de buurt.

Tegen de aanleg van de derde rijstrook is jarenlang strijd gevoerd door met name een groep inwoners van Vught. Tot de zomer leken ze nog op een overwinning af te stevenen en dreigde afsluiting van de nieuwe rijstrook.

Het nieuwe natuuronderzoek toont aan dat het blauwgras in de buurt van de A2 er beter voor staat dan tot dusver werd aangenomen en dat ook het oppervlakte blauwgrasland is toegenomen. Ook de stikstofneerslag is lager dan verwacht.

Politiemensen uit functie wegens drugsgebruik

De leiding van de Brabantse politie heeft drie agenten buiten functie gesteld naar aanleiding van vermoedens over harddrugsgebruik. De politie laat woensdag weten dat de politie juist volop bezig is met de bestrijding van handel en productie van harddrugs en dat mensen moeten kunnen rekenen op een betrouwbaar en integer politiekorps.

De politie doet intern onderzoek naar het drietal. Over het onderzoek worden verder geen mededelingen gedaan.

Lenovo roept laptopkabel terug om brandgevaar

De Chinese computerfabrikant Lenovo roept voedingskabels van bepaalde laptops terug, omdat die oververhit kunnen raken waardoor brand kan ontstaan. De kabels zijn geleverd bij de IdeaPad-notebooks die zijn verkocht tussen februari 2011 en juni 2012. In Nederland gaat het om ruim drieduizend voedingskabels; wereldwijd om ongeveer 5,8 miljoen.

De bewuste voedingskabels zijn zwart, hebben een sticker met een datumcode en de vermelding LS-15. Het bedrijf roept klanten die een dergelijke kabel hebben op die niet meer te gebruiken en contact op te nemen met Lenovo. Ze krijgen dan een nieuwe.

Volgens een woordvoerster van het bedrijf hebben zich wereldwijd tot nu toe enkele incidenten met de voedingskabels voorgedaan, waarbij overigens geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd.

Uitslagen Champions League groepen E t/m H 10/12/2014

Vanavond werden de laatste wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de Champions League. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep E
AS Roma (Ita) - Manchester City (Eng) 0-2
 60' Nasri 0-1
 86' Zabaleta 0-2

Bayern München (Dui) - CSKA Moskou (Rus) 3-0
 18' Müller (pen) 1-0
 83' Rode 2-0
 90' Götze 3-0

Stand

# club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Bayern München* 6 5 0 1 15 16 - 4
2 Manchester City* 6 2 2 2 8 9 - 8
3 AS Roma# 6 1 2 3 5 8 - 14
4 CSKA Moskou 6 1 2 3 5 6 - 13

Groep F
Ajax (Ned) - APOEL Nicosia (Cyp) 4-0
 45' Schöne (pen) 1-0
 50' Schöne 2-0
 53' Klaassen 3-0
 74' Milik 4-0

Barcelona (Spa) - Paris Saint-Germain (Fra) 3-1
 15' Ibrahimovic 0-1
 19' Messi 1-1
 41' Neymar 2-1
 77' Suárez 3-1

Stand

# club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Barcelona* 6 5 0 1 15 15 - 5
2 Paris Saint-Germain* 6 4 1 1 13 10 - 7
3 Ajax# 6 1 2 3 5 8 - 10
4 APOEL Nicosia 6 0 1 5 1 1 - 12

Groep G
Chelsea (Eng) - Sporting CP (Por) 3-1 
 8' Fàbregas (pen) 1-0
 16' Schürrle 2-0 
 50' Silva 2-1
 56' Mikel 3-1

NK Maribor (Slo) - FC Schalke 04 (Dui) 0-1
 62' Meyer 0-1

Stand

# club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Chelsea* 6 4 2 0 14 17 - 3
2 FC Schalke 04* 6 2 2 2 8 9 - 14
3 Sporting CP# 6 2 1 3 7 12 - 12
4 NK Maribor 6 0 3 3 3 4 - 13

Groep H
Athletic Club (Spa) - BATE Borisov (WRU) 2-0
 47' San José 1-0 
 88' Susaeta 2-0
 

FC Porto (Por) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-1
 50' Stepanenko 0-1 
 87' Aboubakar 1-1

Stand

# club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 FC Porto* 6 4 2 0 14 16 - 4
2 Shakhtar Donetsk* 6 2 3 1 9 15 - 4
3 Athletic Club# 6 2 1 3 7 5 - 6
4 BATE Borisov 6 1 0 5 3 2 - 24

* naar achtste finales Champions League, # naar Europa League

Scholieren met berg zwaar vuurwerk opgepakt

Drie leerlingen van het Willem de Zwijger College in Bussum zijn aangehouden in verband met zwaar, illegaal vuurwerk. De conciërge betrapte een van hen dinsdagochtend terwijl hij bij de school vuurwerk afstak.

De jongen wees direct naar twee medeleerlingen, van wie hij het vuurwerk had gekocht. Alle drie de jongens werden aangehouden. De vader van een van hen bracht nog een lading illegaal vuurwerk naar het bureau. Ook hij is aangehouden. Zijn rol in het verhaal wordt nog onderzocht, meldde de politie woensdag.

De totale vangst bij de jongens was 2400 nitraatbommen en 94 cobra's.

Vanaf zondag uitval treinen door staking

Internationale treinreizigers krijgen al vanaf zondagavond te maken met de uitval van treinen door de nationale staking in België die voor maandag is afgekondigd. Dat laat de NS weten.

De Thalys die zondag om 22.00 uur vanuit Amsterdam zou vertrekken, is geschrapt. Ook vallen er intercity's naar Brussel uit. Maandag is de treinenloop van en naar België volledig geschrapt door de staking. De NS zet personeel in op de perrons om reizigers die eventueel stranden op te vangen. De vervoerder verwacht echter niet dat de staking tot grote problemen leidt. "De ervaring leert dat vrijwel alle reizigers op voorhand op de hoogte zijn van de acties", aldus een woordvoerder.

Cel voor agent die op automobilist schoot

Een politieagent moet een maand de cel in omdat hij in de Rotterdamse binnenstad drie keer heeft geschoten op het bovenlichaam van een bestuurder van een auto. De automobilist, die onder invloed was, liep een blijvende dwarslaesie op.

De rechtbank veroordeelde de agent woensdag voor poging tot doodslag. Hij kreeg ook een werkstraf van 240 uur. Volgens de rechters heeft de agent zich niet gehouden aan de regels voor het vuurwapengebruik door de politie bij het incident in de zomer van 2012.

De bestuurder wilde na de aanhouding wegrijden, waarop de agent schoot. De rechtbank zegt dat schieten alleen mag als sprake is van een misdrijf waarbij ook geweld is gebruikt. De situatie was niet gevaarlijk voor de agent en zijn collega, die voor de auto stond, en er was geen gevaar voor de samenleving. Het beroep op noodweer van de agent vond geen gehoor.

Kinderen vinden MH17 en IS nieuws van het jaar

Kinderen vonden MH17, de opkomst van IS en het WK voetbal het nieuws van het jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Jeugdjournaal heeft gedaan voor het jaaroverzicht dat binnenkort wordt uitgezonden.

"Nederlandse kinderen hebben 2014 ervaren als een heel heftig nieuwsjaar", stelde presentator Joris Marseille woensdag bij de jaarpresentatie van de NOS. "Maar in ons jaaroverzicht proberen we een balans te vinden tussen MH17 en IS en nieuws waar je blijer van wordt, zoals het WK."

In het jaaroverzicht komen onder meer kinderen aan het woord die vrienden of klasgenoten hebben verloren door de vliegramp in Oekraïne. Ook zit er een reportage in van een vluchtelingenkamp waar kinderen zitten die zijn gevlucht voor IS. Het Jeugdjournaal zendt het jaaroverzicht uit op 27 december. Op maandag 29 december volgt het jaaroverzicht van het NOS Journaal.

Uitslag AFC Ajax - APOEL Nicosia

Ajax heeft zich verzekerd van een plaats in de Europa League. De Amsterdammers wonnen het zesde en laatste groepsduel tegen APOEL Nicosia met 4-0 en verzekerden zich zo van de derde plaats achter Paris Saint-Germain en FC Barcelona.

Vooraf was duidelijk dat APOEL in Amsterdam moest winnen om door te kunnen gaan naar de Europa League, maar de Cyprioten groeven zich in het begin van de wedstrijd in. Ajax speelde in de eigen ArenA in het eerste bedrijf in een laag tempo en wist weinig te creëren, behalve wanneer Kishna tijdig ingeschakeld werd. De linksbuiten had enkele fraaie acties in huis en zorgde zo voor gevaar. Vlak voor rust viel alsnog een doelpunt, nadat Milik in het strafschopgebied gehaakt werd en Schöne de 1-0 op de borden zette via een benutte penalty.

Kishna was vanavond de smaakmaker bij Ajax (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Kishna was vanavond de smaakmaker bij Ajax (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Na rust ging het stukken beter met Ajax. Schöne verdubbelde al snel de score nadat een inzet van Milik nog gestuit was. Even later maakte Klaassen er 3-0 van na goed doorzetten van Kishna die daarna nog een panklare voorzet in huis had. De wedstrijd was hierna gespeeld en de 4-0 van Milik was nog voor de statistieken.

AFC Ajax

4 - 0

APOEL Nicosia

 45' Schöne (pen)
 50' Schöne
 53' Klaassen
 74' Milik
   
 
 Gele kaart: Antoniadis, Vinicius (APOEL Nicosia)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.769
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Viergever
Klaassen
Serero
Andersen (Riedewald/68)
Schöne (El Ghazi/75)
Milik (Zivkovic/85)
Kishna
  Pardo
Sérgio
Papazoglou
Carlão
Antoniadis
Gomes
Nuno Morais (Artymatas/72)
Efrem (Aloneftis/65)
Vinicius
Alexandrou
Sheridan (Sotiriou/65)

PVV'er trekt retweet dood aan moslims snel in

PVV-europarlementariër Marcel de Graaff had woensdag razendsnel spijt van een retweet. Toen hij de oorspronkelijke tweet beter las, zag hij dat die eindigde met 'dood aan moslims', waarop hij zijn retweet verwijderde.

In het bericht dat De Graaff retweette werd verwezen naar een peiling waaruit zou blijken dat vier op de vijf Palestijnen vinden dat het doodsteken van Joden legaal verzet is. Tegen Radio EenVandaag zei De Graaff woensdag dat het hem ging om de peiling en dat hij de tweet niet tot het eind had gelezen voor hij het bericht retweette. Hij beaamde dat dat niet handig was, maar hij ontkende dat hij - ook al was het maar gedurende een minuut - een doodsbedreiging had geuit.

D66-leider Alexander Pechtold constateerde in het radioprogramma dat De Graaff 'met een paar omslagen' erkent dat hij fout zat. "Dat hij er binnen een minuut achter komt dat hij fout zat, is relatief snel voor een PVV'er", aldus Pechtold.

Vertrek Hoes grijpt Albert Verlinde 'naar de strot'

Het aanstaande vertrek van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht doet zijn ex-partner Albert Verlinde veel pijn. Dat zei de televisiemaker woensdagavond bij RTL Boulevard. "We zijn 22 jaar samen geweest en ik ben nog steeds hartstikke goed bevriend met Onno. Dit raakt me ongelooflijk, het grijpt me naar de strot", aldus Verlinde, die tot medio oktober een relatie met Hoes had.

De positie van Hoes stond sinds vorige week ter discussie na recente publicaties en een uitzending van Pownews over privéontmoetingen van de burgemeester met een jonge man. Hoes vindt dat hij de stad, zijn bestuur en zichzelf de worsteling niet langer moet aandoen. "We leiden nu ieder ons eigen leven, maar zeker gisteren en eergisteren hebben we veel contact gehad", zei Verlinde. "Het zijn moeilijke dagen geweest."

Zo'n 130 heroïnetests verkocht in Amsterdam

In vijf dagen tijd zijn in Amsterdams ongeveer 130 tests verkocht die vaststellen of drugs witte heroïne bevatten. Dat liet een woordvoerster van de GGD woensdag weten. De tests zijn sinds vrijdag te koop bij smartshops en straatteams in de stad, om te voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden van de witte heroïne die door een straatdealer in Amsterdam wordt verkocht als cocaïne.

De GGD is tevreden met de cijfers. "Het is duidelijk dat er gebruik van wordt gemaakt. We sluiten niet uit dat de tests soms ook worden gekocht als souvenir, maar we hebben de indruk dat de meeste bij de juiste doelgroep terechtkomen." De heroïnetests blijven voorlopig te koop.

VN willen vervolging voor marteling door VS

Alle Amerikaanse regeringsfunctionarissen en CIA-agenten die toestemming hebben gegeven voor of zich schuldig hebben gemaakt aan marteling moeten worden vervolgd. Dat hebben hoge VN-functionarissen woensdag gezegd. Het is alleen niet duidelijk hoe dit precies in zijn werk moet gaan, omdat de Amerikaanse justitie niet tot vervolging wil overgaan en de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet hebben erkend.

Zeid Raad al-Hussein, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, zei dat het 'kristalhelder' is dat de VS zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van het VN-verdrag tegen marteling. "In alle landen worden mensen vervolgd en opgesloten als ze een moord hebben gepleegd. Als ze iemand hebben verkracht of een roofoverval hebben gepleegd worden ze vervolgd en opgesloten. Als ze opdracht hebben gegeven tot marteling, dit mogelijk hebben gemaakt of zelfs hebben uitgevoerd, terwijl dat internationaal erkend is als een zwaar misdrijf, dan kan iemand niet simpelweg ongestraft blijven omdat dat politiek beter uitkomt."

Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei te hopen dat het rapport dat dinsdag verscheen over de harde ondervragingspraktijken van de CIA 'de start is' van een proces dat leidt tot vervolgingen, want 'het verbod op marteling is absoluut', aldus een woordvoerder van Ban.

Ben Emmerson, de speciale rapporteur van de VN voor mensenrechten, zei dat het rapport dat dinsdag werd gepubliceerd 'aantoont dat er een duidelijk beleid was dat op hoog niveau binnen de regering van (toenmalig) president George Bush was afgestemd, dat toeliet dat er systematisch misdrijven werden gepleegd en de internationale mensenrechten werden geschonden'. Er is volgens Emmerson geen excuus om niet tot vervolging over te gaan.

Airbus voorziet sterke vraag uit China

Vliegtuigbouwer Airbus verwacht de komende twintig jaar een sterke vraag uit China. Daar zijn in de periode tot 2033 ruim 5300 nieuwe passagierstoestellen en vrachtvliegtuigen nodig, zo voorspelde het Europese bedrijf woensdag.

China zou daarmee goed zijn voor zeventien procent van de totale internationale vraag naar vliegtuigen in de komende twintig jaar. Die komt naar verwachting uit op circa 31.000 nieuwe toestellen. De orders uit China hebben naar schatting een marktwaarde van 820 miljard dollar.

China wordt naar verwachting in de komende decennia s werelds grootste luchtvaartmarkt, zowel voor binnenlandse als voor internationale vluchten. Brancheorganisatie IATA voorspelde in oktober dat China die positie rond 2030 overneemt van de Verenigde Staten.

Duurste Porsche is uitverkocht

Porsche is door zijn voorraad heen van de 918 Spyder, de duurste Porsche uit de catalogus van de automaker. Dat meldde het Duitse moederbedrijf Volkswagen woensdag. Het model met een prijskaartje van 845.000 dollar was maar beperkt verkrijgbaar.

In totaal zijn 918 wagens van het model 918 Spyder gefabriceerd. Volgens de automaker waren vooral Amerikanen happig op de plug-in hybrid. In totaal werden krap driehonderd wagens naar de Verenigde Staten verscheept. China en Duitsland waren goed voor elk honderd stuks.

De auto trekt in 2,5 seconde op van 0 naar 100 kilometer per uur. Het model is volgens Porsche evenwel zuiniger dan bijvoorbeeld de Toyota Prius. Porsche presenteerde de 918 Spyder ruim een jaar geleden, de wagen was sinds maart dit jaar verkrijgbaar.

Prinses Beatrix naar begrafenis Fabiola

Prinses Beatrix gaat vrijdag naar de begrafenis van koningin Fabiola in Brussel. Dat meldt woensdag het Belgische persbureau Belga.

De weduwe van koning Boudewijn is opgebaard in het koninklijk paleis in de Belgische hoofdstad. Het publiek kan woensdag en donderdag afscheid van haar nemen. De uitvaartplechtigheid is vrijdag om 10.00 uur in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel.

Fabiola stierf vrijdag op 86-jarige leeftijd. Ze was sinds 2009 erg verzwakt na een longontsteking. De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig.

Achttienduizend kilo vuurwerk in beslag genomen

De politie heeft sinds 1 oktober ruim achttienduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Vorige week stond de teller op meer dan zestienduizend kilo.

Het OM houdt de laatste paar maanden van het jaar in de zogeheten Vuurwerkbarometer wekelijks bij hoeveel vuurwerk in beslag is genomen. Vorig jaar werd in totaal ruim 92.000 kilo vuurwerk onderschept.

Plasterk gaat Wob-misbruik te lijf

Hij had het al aangekondigd, maar nu gaat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken echt het misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te lijf.

De huidige dwangsom op niet op tijd reageren op een Wob-verzoek lokt dat misbruik uit. De indieners zijn soms helemaal niet uit op informatie, maar op geld. "Zo wordt bijvoorbeeld een Wob-verzoek verborgen in een open sollicitatiebrief, in de hoop dat het verzoek over het hoofd gezien wordt en weer geld geïnd kan worden", aldus het ministerie. Die praktijk kost de overheid naar schatting jaarlijks tussen de 8 en 14 miljoen, becijferde het departement.

Dus wordt de dwangsom afgeschaft. Bestuursorganen moeten wel tijdig blijven reageren op een Wob-verzoek. Lukt het niet binnen de geldende termijnen te beslissen, dan kan de verzoeker naar de rechter.

Nobelprijzen uitgereikt in Stockholm

De Nobelprijzen 2014 voor natuurkunde, scheikunde, medicijnen, literatuur en economie zijn woensdag uitgereikt aan de winnaars tijdens een ceremonie in het Zweedse Stockholm. De winnaars waren al in oktober bekendgemaakt.

De Nobelprijs voor natuurkunde werd uitgereikt aan Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura. Ze worden onderscheiden voor de uitvinding van blauwe leds, een nieuwe energiezuinige en milieuvriendelijke lichtbron. De uitvinding is pas twintig jaar oud, 'maar draagt nu al bij aan het scheppen van wit licht op een geheel nieuwe manier die voordelig is voor ons allemaal', zei de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschap toen de winnaars werden bekendgemaakt.

Eric Betzig, Stefan Hell en William Moerner nemen de Nobelprijs voor scheikunde mee naar huis. Ze werden onderscheiden voor hun baanbrekende bijdragen aan fluorescentiemicroscopie.

De Nobelprijs voor medicijnen is toegekend aan de Amerikaan John O'Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt en Edvard Moser, voor hun ontdekking van een 'GPS in het brein'. Ze worden onderscheiden voor hun 'ontdekkingen van cellen die een positioneringssysteem vormen in het brein'. Hun ontdekkingen helpen verklaren hoe het brein 'een kaart van de ruimte om ons heen maakt en hoe wij door een complexe omgeving onze weg weten te vinden'.

De Literatuurprijs is voor de 69-jarige Patrick Modiano voor 'de kunst waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft opgevoerd en de leefwereld van de bezetting heeft onthuld'. De in Parijs woonachtige auteur schuwt de media en geeft zelden interviews.

Jean Tirole krijgt de Nobelprijs voor economie voor zijn onderzoek naar machtige marktpartijen en marktregulering. De 61-jarige Tirole 'heeft opgehelderd hoe we sectoren met slechts een paar machtige ondernemingen moeten duiden', aldus de Academie. "Sinds het midden van de jaren tachtig heeft Jean Tirole het onderzoek naar zulk marktfalen nieuw leven ingeblazen." De jury voegde daaraan toe dat Tiroles werk grote invloed heeft op de manier waarop regeringen omgaan met bedrijfsovernames, kartels en monopolies.

Waylon spreekt Ilse DeLange niet meer

Waylon heeft geen contact meer met zijn collega Ilse DeLange, en dat is goed ook, vertelt de zanger aan het programma KRO Profiel. RTL Boulevard heeft woensdagavond een fragment uitgezonden.

De samenwerking tussen de twee liep niet als gepland. Nadat ze dit jaar tweede waren geworden op het Eurovisie Songfestival, verbraken de twee die dan ook. Ilse vertelde later dat de periode met Waylon de donkerste periode in haar leven was. Dan heeft ze niet veel meegemaakt, reageert Waylon nu. Ik heb nul de behoefte om heel erg uit te weiden over van alles, maar er zijn intussen wel veel dingen die mij frustreren, aldus Willem Bijkerk.

De aflevering van Profiel wordt zaterdag uitgezonden.

[Upd] Russische atletiekbaas treedt terug uit IAAF

De baas van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balakhnichev, zou zijn positie eventueel op kunnen geven naar aanleiding van het door de ARD naar buiten gebrachte dopingschandaal in Rusland. Dat zegt Lamine Diack, de voorzitter van wereldatletiekbond IAAF, tegenover het Franse L'Équipe.

Volgens de documentaire is Balakhnichev zelf ook betrokken bij het grote dopingsysteem, vooral bij het verdoezelen van positieve testen. "Ik zorg wel voor Valentin", zo zou Diack gezegd hebben. De Senegalees zei verder dat de Rus, die ook penningmeester is van de IAAF, geschorst kan worden, maar dat dat niet de enige optie is. "Hij zou ook kunnen zeggen dat hij zichzelf terugtrekt van zijn posities tot het onderzoek helemaal is afgerond."

Balakhnichev noemde de aantijgingen eerder al niks meer dan leugens. Diack liet tegenover de Franse krant verder weten dat hij het niet waarschijnlijk acht dat Rusland voorlopig verbannen wordt uit de atletieksport.

Update 22.43 uur

Balakhnichev heeft woensdag al een brief gestuurd naar IAAF-voorzitter Diack, waarin de Rus zegt dat hij zijn rol van penningmeester binnen de wereldatletiekbond hangende het onderzoek opzegt. "Ik ben de laatste dagen slachtoffer geworden van allerlei beschuldigingen, die begrijpelijke zorgen hebben gebracht bij mijn collega's. Het is in mijn ogen de juiste beslissing om mijn activiteiten als penningmeester en lid van de raad van de IAAF gedurende het onderzoek stop te zetten. Gedurende dit gedwongen vertrek zal ik mij echter maximaal in blijven zetten voor de atletiek en de strijd tegen doping", zegt de Rus tegenover ITAR-TASS.

VS sluiten gevangenis Bagram in Aghanistan

De Verenigde Staten hebben het detentiecentrum Bagram in Afghanistan gesloten. Dit heeft het ministerie van Defensie in Washington woensdag laten weten. De Amerikanen hebben naar eigen zeggen nu geen gevangenen en geen detentiecentra meer in Afghanistan.

In Bagram werden terreurverdachten zonder vorm van proces en zonder aanklacht vastgehouden, evenals in Guantanamo Bay op Cuba. De krant The New York Times berichtte herhaaldelijk over marteling en mishandeling in het interneringskamp. In 2002 overleden twee gevangenen na dagenlange mishandelingen.

PvdA: meer Marokkanen bij recherche

De recherche moet extra Marokkanen en Turken in dienst nemen om meer informatie te kunnen krijgen over de zware criminelen onder Marokkanen en Turken. PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch pleit daar woensdag voor.

Volgens Marcouch is er bij politie en recherche geen sprake van onderbezetting, maar lopen onderzoeken vast door een gebrek aan goede informatie. Marokkanen of Turken kunnen infiltreren in de bewuste criminele milieus en mogelijk goedwillenden overhalen informatie te verschaffen.

Marcouch heeft harde kritiek op uitlatingen van de Amsterdamse politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel, woensdag in De Telegraaf. "Het is onacceptabel dat de politie de strijd opgeeft en zegt dat dit probleem onoplosbaar is. We moeten deze misdadigers opsporen."

Volgens Marcouch moet ook niet laconiek worden gedaan over 'criminelen die elkaar afmaken'. "De impact van deze misdaden op de buurt waar het gebeurt is enorm groot."

[Upd] Astana krijgt World Tour-licentie

De internationale wielerunie UCI laat de Kazachse ploeg Astana nog in onzekerheid over de World Tour-licentie voor 2015. De formatie rond tourwinnaar Vincenzo Nibali is in opspraak geraakt door een reeks dopinggevallen, de meeste in het opleidingsteam.

De UCI zou woensdag een beslissing nemen, maar heeft volgens het Belgische Sporza aangegeven het dossier nog op een aantal details nader te willen bestuderen. Bij Astana staan de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom onder contract. De laatste reed afgelopen seizoen voor Belkin en won de vijfde etappe in de Tour de France.

Update 21.45 uur

De UCI heeft de beslissing alsnog woensdag genomen. Astana meldt op het officiële Twitter-account dat de World Tour-licentie voor volgend jaar binnen is.

'Strijd tegen IS in beginfase'

De internationale campagne tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat is nog maar in de 'beginfase'. Dat heeft de Amerikaanse presidentiële gezant Brett McGurk woensdag gezegd. Het zal volgens hem nog veel tijd kosten voordat de extremisten zijn teruggedrongen.

Volgens de Republikeinen en de Democraten doet de regering van president Barack Obama te weinig om de extremisten te verslaan. McGurk verdedigde echter de acties van de regering en wees op terreinwinst die is geboekt in Syrië en Irak.

Vijf biljoen plasticdelen in zee

Het is algemeen bekend dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Hoeveel precies is nu duidelijk, aldus een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Five Gyres Instituut in Los Angeles. Er drijven 5 biljoen plasticdelen in de wereldzeeën, oftewel 269.000 ton aan plastic.

Onderzoeker Marcus Eriksen en zijn team bekeken data uit 24 verschillende onderzoeken en ruim 1500 monsters om te bepalen hoeveel deeltjes er ronddrijven en waar de grotere en kleinere stukjes plastic zich bevonden. Het blijkt dat langs de kusten de meeste grote stukken plastic, zoals flesjes en visnetten, drijven.

In vijf grote kolken in de oceaan, een soort stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee, drijven de meeste kleine deeltjes en daarmee ook de grootste hoeveelheid plastic. De kleinste plasticdeeltjes werden echter gevonden in het water nabij de Noordpool.

Een Nederlandse student aan de TU Delft, Boyan Slat, werd de afgelopen jaren overigens bekend door zijn plan om de 'plastic soep' in zee aan te pakken. Slat bedacht een V-vormige installatie, die plastic dat in de V drijft, zuivert uit het water. De installatie is nog niet gemaakt.

Vijf biljoen ton plastic in zee
Vijf biljoen ton plastic in zee (Foto: ANP)

Tourdirectie past etappe aan na aardverschuiving

De tourdirectie gaat de route van zesde etappe van de Ronde van Frankrijk, een rit over 191 kilometer van Abbeville naar Le Havre, uit veiligheidsoverwegingen wat aanpassen. Reden is een aardverschuiving in Dieppe. Een flinke strook grond stortte in zee.

De weg waarover het peloton komende zomer zou rijden ligt nu nog maar dertien meter van de afgrond. De Tour wordt verreden van 4-26 juli en vertrekt in Utrecht.

Oostenrijk werkt aan islamwet

De Oostenrijkse centrumlinkse regering wil een omstreden wet invoeren waarin de positie van de islam in het alpenland wordt vastgelegd. In de wet staat onder andere dat islamitische organisaties in Oostenrijk niet vanuit het buitenland gefinancierd mogen worden. Imams die betaald worden door buitenlandse financiers, mogen niet meer werken.

Het Oostenrijkse kabinet onder bondskanselier Werner Faymann is het woensdag eens geworden over de nieuwe wet. Islamitische organisaties hebben al kritiek geleverd en ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft bedenkingen.

"Onze nieuwe islamwet betekent rechtszekerheid maar ook plichten voor de moslims", verklaarde de minister van Integratie, Sebastian Kurz.

Oostenrijk werkt aan islamwet
Oostenrijk werkt aan islamwet (Foto: ANP)

[vid] De wereld staat in brand in de eerste Mad Max: Fury Road trailer

George Millers Mad Max keert volgend jaar terug. Niet in de vorm van Mel Gibson, maar gespeeld door Tom Hardy. Fans kijken al enige tijd uit naar een trailer voor de nieuwe film, volgens Miller een 'revisit' in plaats van een reboot of vervolg, en die krijgen nu wat ze willen.

De trailer, eigenlijk meer een teaser, zet direct de toon. Figuren in gekke masters, high speed gestoorde actie en dit alles op een kale vlakte in een wereld die in brand lijkt te staan.

Mad Max: Fury Road verschijnt op 14 mei 2015.

ADO verwacht Chinees geld over enkele dagen

De soap rond de overname van eredivisieclub ADO Den Haag door het Chinese marketingbureau United Vansen lijkt bijna ten einde. Volgens interim-directeur Maarten Fontein is het nog een kwestie van dagen voordat eigenaar Hui Wang ruim acht miljoen euro stort op de rekening van Mark van der Kallen, grootaandeelhouder van de Haagse voetbalclub.

Fontein zei tegen Omroep West dat hij dinsdag een gesprek heeft gevoerd met Hui Wang. De Chinese zakenman verblijft momenteel in Europa en is zaterdag mogelijk aanwezig bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Wang wil volgens Fontein zijn plannen met ADO Den Haag dan nog niet toelichten. Dat moet in januari gebeuren tijdens een presentatie.

Het contract van Fontein bij ADO Den Haag loopt 1 januari af. Het verzoek van Wang om langer te blijven heeft de oud-directeur van onder meer AZ en Ajax in beraad genomen.

Feyenoord neemt Standard Luik serieus

Feyenoord is niet van plan om het donderdagavond in de afsluitende groepswedstrijd in de Europa League tegen Standard Luik rustig aan te doen. "Dat we al zijn geplaatst, wil niet zeggen dat we dit laatste duel anders benaderen. We nemen deze wedstrijd serieus", benadrukte trainer Fred Rutten woensdag in België. "Bovendien willen we graag groepswinnaar worden. Dat kan voordelen hebben bij de loting voor de volgende ronde."

Feyenoord heeft ook nog financiële belangen bij een overwinning in Luik. De eindzege in poule G levert de Rotterdamse club 200.000 euro op. Met een overwinning in Luik, ook goed voor twee ton, verzekert Feyenoord zich op eigen kracht van de poulezege. Bij een andere uitslag is de ploeg van Rutten afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Sevilla - HNK Rijeka.

Wüst laat ploegachtervolging schieten

Olympisch schaatskampioene Ireen Wüst laat zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de ploegachtervolging schieten. "Ze sloeg afgelopen weekeinde de 1000 meter over in Berlijn, deze keer heeft ze zich afgemeld voor de ploegachtervolging. Het wordt haar anders wat te veel", legde bondscoach Geert Kuiper woensdag uit.

Kuiper heeft Carlijn Achtereekte aangewezen als vervanger van Wüst in Thialf. "Carlijn maakte in Berlijn een goede indruk op de 3000 meter", gaf Kuiper aan. Achtereekte zegevierde in het Sportforum in de B-divisie met een tijd van 4.00,80. Daarmee was de schaatsster van Team Clafis sneller dan Wüst, die goud pakte in de A-groep (4.01,55).

Marrit Leenstra en Marije Joling verschijnen met Achtereekte in Thialf aan de start van de ploegachtervolging.

VVD: overleg Zwarte Piet in EU-parlement belachelijk

De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten die zwarte Piet liever zien verdwijnen ten gunste van wat extra stemmen van boospieten, bespottelijk en ongepast.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelt de leider van de VVD in het EU-parlement, Hans van Baalen, woensdag - terecht - in een verklaring. De fractie Europees Unitair Links (GUE/NGL) maakt zich belachelijk en moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien, aldus Van Baalen. Hij vraagt de SP en de Partij voor de Dieren afstand te nemen van de actie.

De Zweedse GUE/NGL-afgevaardige Malin Björk organiseert de discussie op 16 december in het parlement in Straatsburg met het Europees Netwerk tegen Racisme. Het thema is: Afrofobische stereotypen versus traditie: de kwestie Zwarte Piet in Nederland.

Hoeveel deze non-discussie de belastingbetaler kost is niet bekend. Wel weten we dat de Zwarte Pietendiscussie in het leven is geroepen om uiteindelijk een miljardenfonds opgezet te krijgen voor mensen die te lui zijn om gewoon te werken en gratis geld te ontvangen voor leed dat hun voorvaderen is aangedaan. En dat vooral over de rug van kinderen.

NOS betaalde 70 miljoen voor voetbalrechten

De NOS heeft bijna 70 miljoen euro neergeteld voor het behouden van de uitzendrechten van de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Dat maakte directeur Jan de Jong woensdag bekend. Eerder werd al gesuggereerd dat de omroep 70 miljoen euro betaalde voor het contract. De Jong bevestigde tijdens een NOS-presentatie dat het werkelijke bedrag dat aantal zeer dicht nadert.

In maart maakte de NOS bekend dat het de uitzendrechten van de samenvattingen van de voetbalwedstrijden voor de komende drie jaar heeft veiliggesteld. De volledige wedstrijden van de Eredivisie worden live uitgezonden door FOX Sports. De Jong deed tijdens de presentatie uit de doeken welke afspraken de twee zenders met elkaar hebben. Het Commissariaat voor de Media doet op verzoek van SBS, dat naast de uitzendrechten greep, een onderzoek naar de constructie tussen NOS en FOX.

"Er circuleren allerlei wilde verhalen over geheimzinnige deals met FOX, maar die zijn er niet", aldus De Jong. Er zijn volgens de directeur drie afspraken gemaakt. Als eerste over het gebruikmaken van elkaars archief. Ten tweede over FOX-analisten die soms aanschuiven bij Studio Voetbal en tot slot over de voorbeschouwing op een Eredivisiewedstrijd in het weekend.

"Meer is er niet", zei De Jong. "Maar als het Commissariaat voor de Media vindt dat de afspraken niet door de beugel kunnen, dan passen we ze aan."

Gruwelverkrachter Rotterdam krijgt TBS

Een 30-jarige man die in Rotterdam drie vrouwen met veel geweld verkrachtte, heeft zes jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd gekregen. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat woensdag in hoger beroep.

Eerder had Khalid Y. acht jaar celstraf, maar geen tbs gekregen van de rechtbank. Hij had niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De man sloeg voor het eerst toe in 2003, toen hij nog maar 19 was. Het slachtoffer had haar trein gemist en moest rond middernacht wachten op het station Hofplein. Y. verkrachtte de vrouw daar onder bedreiging van een mes en beroofde haar.

In 2010 was een meisje van nog maar net 17 het slachtoffer. Ze werd mishandeld en meerdere keren verkracht bij Y. thuis. Daarna werd ze op een station afgezet en huilend aangetroffen. In 2011 hield Y. urenlang een vrouw vast, opnieuw bij hem thuis. Ze werd verkracht, ook met voorwerpen, en gedwongen zijn urine en ontlasting in de mond te nemen.

KFC nodigt klanten uit in de keuken

Fastfoodketen KFC nodigt Chinese klanten uit een kijkje in de keuken te nemen om met eigen ogen te zien hoe het eten wordt klaargemaakt. Dat maakte het kiprestaurant woensdag bekend.

KFC wil het vertrouwen van klanten in China terugwinnen. Die laten het restaurant links liggen als gevolg van een voedselschandaal met bedorven vlees bij moederbedrijf Yum! Brands. Naast de meer dan duizend keukens van KFC waar klanten naar binnen kunnen, openen ook toeleveranciers de deuren.

Yum! Brands, waar ook Pizza Hut en Taco Bell onder vallen, gaf eerder op woensdag een winstwaarschuwing af. Volgens Yum! kan het nog een lange tijd duren voordat de verkopen in China weer herstel zullen tonen.

'Niet naar academisch ziekenhuis met budgetpolis'

Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij academische ziekenhuizen omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten. Dat stelt patiëntenfederatie NPCF. "We hebben alle budgetpolissen nageplozen en kunnen het nergens vinden", aldus een woordvoerder woensdag.

Mensen die toch in een academisch ziekenhuis belanden als hun verzekering dat niet dekt, moeten een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan fors oplopen volgens de NPCF. "Een rekening van tien ligdagen in een academisch ziekenhuis kan al snel oplopen tot tien- of vijftienduizend euro. Als je daar zelf twintig procent van moet betalen is dat erg veel", aldus de woordvoerder.

De NPCF vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die zorg alleen in een academisch ziekenhuis verleend kan worden.

Onno Hoes stapt op als burgemeester

Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht die wel van jonge mannen houdt, stapt op. Dit meldt persbureau ANP.

Hoes kwam in opspraak nadat Powned hem erin luisde met een neptoyboy. Mede daarom hielden de fractievoorzitters dinsdagavond topoverleg over de foute burgemeester. Ze wilden geen commentaar geven op het verloop van het gesprek, maar het lijkt er inmiddels op dat het niet al te best ging voor onze Onno.

Dit was niet de eerste keer dat de burgemeester in opspraak kwam door zijn voorliefde voor jongeheren en hun jongeheren. Vorig jaar hield hij er een affaire op na waardoor de fractievoorzitters om dezelfde reden bij elkaar moesten komen. Nou was hij destijds getrouwd met Albert Verlinde, dus die affaire kunnen we hem niet echt kwalijk nemen. 

Hoge biatlonofficial brengt zoon in contact met dopingarts

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport kwam woensdagochtend met namen van 38 renners die betrokken zijn bij de Padova-dopingzaak, maar daar blijft het niet bij. Volgens de krant zijn er 150 sporters bij de zaak betrokken en woensdag werd een verhaal naar buiten gebracht over een Italiaanse biatleet.

De nu 27-jarige Daniel Taschler is de betreffende biatleet, maar zijn vader Gottlieb zou in veel grotere problemen kunnen komen. De winnaar van olympisch brons op de estafette in 1988 is tegenwoordig 'vicepresident sport' van wereldbiatlonbond IBU en de organisator van de jaarlijkse World Cup in Anterselva.

Volgens La Gazzetta heeft Taschler sr. in 2010 contact opgenomen met dopingarts Michele Ferrari, waar de Padova-zaak om draait. Hij wilde dat de arts Daniel met een epo-kuur zou helpen om het voor de World Cup benodigde niveau te halen. Daar zat hij namelijk ver vanaf: In twaalf wedstrijden op het WK voor junioren werd hij één keer achtste, wat gelijk zijn enige finish bij de beste twintig was. Afgelopen winter maakte hij weinig indruk bij enkele optredens in de World Cup.

Uit het rapport van de Padova-zaak valt op te maken dat Taschler sr. telefonisch contact opnam met Ferrari, om een ontmoeting tussen de twee in Anterselva te plannen. Er werden uiteindelijk zeker vier ontmoetingen gepland tussen de twee, terwijl er ook een telefoongesprek te lezen valt tussen Daniel en Ferrari. Daarin geeft de arts duidelijke omschrijvingen en aanwijzingen over het gebruik van EPO aan de biatleet. Opvallend genoeg is Daniel Taschler niet alleen de zoon van de vicepresident van de IBU, maar hij is ook onderdeel van het sportieve programma van de Italiaanse politie, waar hij werkzaam is.

[vid] 'Dikke tieten prima af te trekken'

Bij onze zuiderburen is ophef ontstaan rond een paar dikke tieten. Borstvergrotingen blijken daar namelijk fiscaal aftrekbaar.

Het begon allemaal met ene Kim Engelbosch. Zij is namelijk onlangs van een A-cup naar een C-cup gegaan. En het bedrag voor de voorgevelvergroting heeft ze keurig afgetrokken van de Belgische belasting.

De in België wereldberoemde blondine is namelijk een bikinimodel. En dikke tieten vallen gewoon onder bedrijfskosten. "De algemene regel is dat je – behalve boetes na een veroordeling – alles kan inbrengen als beroepskosten", aldus de Belgische fiscus.

"De belangrijkste vraag die de fiscus zich zal stellen, is of het gaat om een uitgave om het inkomen te vergroten of in stand te houden. Wie als fotomodel actief is in de modesector en in bikini’s paradeert, kan dus verantwoorden dat een mooier lichaam de inkomsten positief beïnvloedt."

Belgische belastingbetaler dokt mee aan deze tieten...

Vitesse plukt Fortes weg bij RKC

Vitesse heeft zich versterkt met vleugelspits Alvin Fortes. De 20-jarige aanvaller komt transfervrij over van RKC Waalwijk, waarvoor hij op amateurbasis speelde. Fortes ondertekende woensdag een contract voor 2,5 jaar in Arnhem.

Het talent sluit in de winterstop eerst aan bij Jong Vitesse. De Arnhemse club ziet in Fortes, die dit seizoen tien keer in actie kwam in de Jupiler League, een talent voor de toekomst.

Cocu gaat voor geld, eer en punten

Hoewel voor PSV in sportief opzicht donderdag weinig meer op het spel staat tegen Dinamo Moskou, neemt trainer Phillip Cocu de laatste groepswedstrijd in de Europa League toch heel serieus. "We kunnen nog een behoorlijk bedrag verdienen, hebben de eer in eigen stadion hoog te houden en kunnen punten verdienen voor de coëfficiëntenranglijst namens Nederland", zei Cocu woensdag. "Dat alles maakt het voor PSV een belangrijke wedstrijd."

De trainer is daarom niet van plan veel spelers te sparen in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Moskou, dat zich samen met PSV al heeft geplaatst voor de volgende ronde. "Als je een goede wedstrijd speelt en wint, neem je die energie mee naar de volgende duels. Er komen bovendien veel supporters naar het stadion. Er is ons daarom alles aan gelegen een mooie wedstrijd op de mat te leggen."

Benzineprijs op laagste niveau in vier jaar

Door de aanhoudende daling van de prijs van ruwe olie is benzine aan de pomp in vier jaar niet meer zo goedkoop geweest. Dat blijkt uit cijfers van consumentencolletief UnitedConsumers.

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter euro95 daalde woensdag tot 1,665 euro, het laagste niveau sinds december 2011. Ook diesel en LPG werden opnieuw goedkoper. Een liter diesel ging op dagbasis met bijna een cent omlaag tot 1,363 euro. De prijs van LPG zakte met 0,6 cent tot 0,815 euro. Inmiddels is de pompprijs voor benzine meer dan twee dubbeltjes (0,24 euro) per liter goedkoper dan het oude prijsrecord van bijna 1,90 euro in december 2001.

Paul van Selms, brandstofdeskundige bij UnitedConsumers, acht het goed mogelijk dat autobrandstoffen nog goedkoper worden. "Als de olieprijs structureel op dit niveau blijft, kan er nog wel vijf tot tien cent van de benzineprijs af. Alle signalen wijzen op een dalende olieprijs."

Kamer wil toch uitstel hypotheeknormen

De strengere hypotheeknormen die op advies van het Nibud vanaf 1 januari moeten gaan gelden, moeten nader worden bekeken. De Tweede Kamercommissie Wonen wil de maatregel opschorten. Dat heeft ze de verantwoordelijke minister Stef Blok per brief laten weten. "Hiermee kan zijn plan om dit per 1 januari door te voeren niet meer ingaan", zegt Sander de Rouwe van het CDA.

De normen van het budgetinstituut moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten. Blok zei dinsdag nog de normen niet te willen uitstellen.

Het CDA had Blok al eerder gevraagd om de regeling uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Zij vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren. De Rouwe heeft de Kamercommissie nu meegekregen.

'Vishandelaar verkocht dioxinekrab'

Een vishandelaar in Urk wordt ervan verdacht dat hij willens en wetens heeft gehandeld in wolhandkrab met een te hoog dioxinegehalte. De krabben waren bestemd voor de internationale markt en consumptie door mensen, wat gevaarlijk kan zijn. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld.

Het OM denkt dat de handelaar honderden kilo's wolhandkrab heeft gekocht van vissers, terwijl hij wist dat de krab in dioxinewater was gevangen. In Italië werd kort geleden een partij levende wolhandkrab gevonden die zwaar was verontreinigd met dioxine. De krabben waren afkomstig van de vishandelaar uit Urk. Zijn bedrijf is woensdag doorzocht door de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Holocaust-overlevende Giordano (91) overleden

De Duitse schrijver en Holocaust-overlevende Ralph Giordano is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Giordano was een fel criticus van antisemitisme en extreemrechts. Op latere leeftijd liet hij zich kritisch uit over de in zijn ogen mislukte integratie van moslims in Duitsland.

De uitgeverij van Giordano, Kiepenheuer & Witsch, maakte het overlijden woensdag bekend. Giordano verwierf vooral faam met zijn autobiografische werk Die Bertinis. In totaal omvat zijn oeuvre 22 werken.

Giordano werd op 20 maart 1923 geboren in Hamburg. Zijn vader was een Siciliaan en zijn moeder een Duitse jodin. Het gezin overleefde de Tweede Wereldoorlog door zich schuil te houden in een kelder.

De afgelopen jaren sprak Giordano zich uit tegen de bouw van een nieuwe moskee in Keulen. Volgens hem was de integratie van moslims mislukt en was er sprake van een parallelle samenleving.

Van Gaal is Smalling paar weken kwijt

Louis van Gaal kan in de komende wedstrijden van Manchester United geen beroep doen op Chris Smalling. De Engelse verdediger viel maandag in de gewonnen confrontatie met Southampton (1-2) al na een kwartier uit met een liesblessure. Naar verwachting staat Smalling daardoor zeker twee weken aan de kant.

Van Gaal wordt al het hele seizoen achtervolgd door blessureleed binnen zijn selectie. Met Luke Shaw, Phil Jones en Rafael mist de Nederlandse manager al drie andere verdedigers, terwijl ook de multifunctionele Daley Blind ontbreekt. Tegen Southampton kreeg Paddy McNair een kans in de basis, maar de Noord-Ierse tiener deed zoveel fout dat Van Gaal hem al voor rust wisselde. Manchester United speelt zondag op Old Trafford tegen Liverpool en gaat volgende week op bezoek bij Aston Villa.

Nieuwe tatoeage voor Arie Boomsma

Arie Boomsma heeft een nieuwe tatoeage. Onder de noemer 'nieuwe inkt' toonde hij woensdag het resultaat op zijn website en Instagram.

Boomsma liet zijn nieuwe tatoeage zetten op de triceps van zijn rechterbovenarm, waar de KRO-presentator nog een plekje over had. Arie was onlangs nog in de jungle voor de opnames van zijn nieuwe programma De Roze Wildernis. Hierin probeert Arie de moeizame band tussen homoseksuele jongeren en hun vaders te verbeteren.

Aan het AD heeft Boomsma verteld weer een relatie te hebben en verliefd te zijn.

Zeiler Heiner zevende in Melbourne

Zeiler Nicholas Heiner ligt bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne zevende na vier races in de Laser-klasse. De wereldkampioen in deze olympische boot eindigde woensdag als veertiende en achtste. Die veertiende plaats is zijn slechtste tot nog toe en geldt als aftrek. De 25-jarige Heiner won dinsdag nog de tweede race van de regatta voor de kust van de Australische stad.

De Australiër Tom Burton heeft de leiding in de tussenstand met vijf punten, zijn landgenoot Matthew Wearn volgt met zes punten. Dan komt de Nieuw-Zeelander Sam Meech met tien punten.

Oekraïne verlengt wapenstilstand

Oekraïne blijft voorlopig een wapenstilstand in acht nemen in de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Het bestand dat dinsdag inging is grotendeels succesvol gebleken. De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak eerder van een 'dag van stilte'.

Een legerwoordvoerder zei woensdag dat Oekraïense militairen dinsdag nog wel zijn aangevallen, maar dat er veel minder geweld was dan voorheen. Ook de rebellen zeiden nog enkele keren onder vuur te zijn genomen.

Als het bestand een succes blijkt, moet het gezien worden als eerste stap richting langdurige vrede. Zodra er enkele dagen niet wordt gevochten worden zware wapens mogelijk uit de frontlinie verwijderd.

De verwachting is dat Oekraïne en de rebellen deze week weer om de tafel gaan. Een datum is echter nog niet geprikt. Een vertegenwoordiger van de rebellen in Donetsk zei dat er woensdag voorbesprekingen zouden worden gehouden, maar dat Oekraïne zich uit de gesprekken terugtrok.

De bewoners van Oost-Oekraïne zullen waarschijnlijk sceptisch zijn over het bestand. Oekraïne en de separatisten spraken eerder ook al af de strijd te staken, maar die afspraken bleken al snel een dode letter.

Choukoud: geen marathon in smog Peking

Khalid Choukoud wil zich volgend jaar kwalificeren voor de marathon bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. "Rennen in Rio is mijn droom", zegt de 28-jarige atleet in een voorbeschouwing van de Atletiekunie op de EK cross komende zondag in het Bulgaarse Samokov. Hij mikt niet op de marathon bij de WK van 2015 in de Chinese hoofdstad Peking. "Ik denk niet dat ik daar een marathon wil lopen. De omstandigheden zijn vanwege de smog erg lastig. Ik zal dus ergens anders een marathon lopen."

Choukoud debuteerde dit voorjaar in Rotterdam met een tijd van 2.10.52 op de marathon. Hij had lang nodig om te herstellen van die inspanning. Dit najaar kwam hij sterk terug met een persoonlijk record van 43.38 in de Zevenheuvelenloop (15 kilometer) en winst in de Tilburgse Warandeloop. Hij wil in Samokov zijn beste prestatie op de EK cross verbeteren. In 2011 eindige hij in het Sloveense Velenje als achtste.

De Zeeuw op proef bij NAC Breda

Demy de Zeeuw keert mogelijk terug op de Nederlandse voetbalvelden. De 31-jarige middenvelder traint vanaf donderdag tien dagen mee bij NAC Breda. De Zeeuw sluit in eerste instantie aan bij de selectie van trainer Eric Hellemons om zijn conditie op peil te houden, maar de mogelijkheid is dat hij ook voor NAC gaat spelen.

"NAC is natuurlijk een mooie club en je weet nooit wat de toekomst brengt", zei De Zeeuw woensdag op de website van de nummer 17 van de eredivisie. De middenvelder uit Apeldoorn speelde eerder voor Go Ahead Eagles, AZ, Ajax, Spartak Moskou en Anderlecht. Sinds afgelopen zomer zit de 27-voudig international zonder club. De Zeeuw kwam in 2010 voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal tijdens de halve finale van het WK in 2010 tegen Uruguay.

Roompot treedt toe tot schone wielerbeweging

Het nieuwe Nederlandse wielerteam Roompot heeft zich aangesloten bij de MPCC, de beweging die zich sterk maakt voor een geloofwaardige en dopingvrije wielersport. De ploeg van manager Michael Zijlaard kreeg vorige week een pro-continentale licentie van de UCI en debuteert volgend seizoen in het peloton. Team Roompot heeft ook meteen zitting genomen in de MPCC, de vereniging van wielerploegen die een streng antidopingbeleid hanteren, waarvan Belkin (volgend jaar LottoNL-Jumbo) en Giant-Shimano (in 2015 Giant-Alpecin) al langer lid zijn.

Astana maakt ook onderdeel uit van de beweging die zich fel afzet tegen doping. De Kazachse ploeg kwam de afgelopen weken regelmatig in het nieuws vanwege dopinggevallen en moet nog maar afwachten of het een WorldTour-licentie krijgt.

Pakistaans gezin afgeslacht uit eerwraak

De Pakistaanse politie is op zoek naar vier mannen die een echtpaar en hun vier kinderen zou hebben omgebracht. Dat heeft de Pakistaanse politie woensdag gezegd. Naar verluidt gaat het om een geval van eerwraak.

Het bloedbad had dinsdag plaats in de stad Athara Hazari, in Centraal-Pakistan, zei de politie. De aanvallers zouden het gezin met bijlen en messen om het leven hebben gebracht. Een dochter overleefde de aanval en heeft een verklaring afgelegd.

Het kind vertelde de politie dat haar moeder dertig jaar geleden getrouwd was met een andere man. Een zoon uit dat eerste huwelijk zou, samen met drie mannen, het gezin hebben aangevallen. Het zou een vergeldingsactie zijn, omdat de vrouw haar eerste man had verlaten.

Auto's van James Bond gestolen

Vijf Bondauto's zijn door dieven meegenomen uit een Jaguar/Land Rover-garage in Duitsland. Het gaat om speciale uitvoeringen van het Range Rover Sport-model die voor de nieuwe Bondfilm Spectre worden gebruikt, zo meldt WirtshaftsWoche.

De bewuste Bondwagens werden vlak voor transport naar Oostenrijk, waar de nieuwe Bondfilm wordt opgenomen, samen met nog vier andere auto's gestolen. De gezamenlijke waarde van de gestolen voertuigen ligt rond de achthonderdduizend euro. De officiële auto van de legendarische spion zelf in de film Spectre is de Aston Martin DB10.

De diefstal vertraagt het opnameschema van de Bondfilm niet.

Rutten laat El Ahmadi en Nelom thuis

Trainer Fred Rutten van Feyenoord laat Karim El Ahmadi en Miquel Nelom thuis voor de laatste groepswedstrijd in de Europa League tegen Standard Luik. Beide basisspelers hebben al twee gele kaarten op zak en zijn bij een volgende prent geschorst. Omdat Feyenoord zich al heeft verzekerd van een plek in de volgende ronde, kan Rutten het zich permitteren om middenvelder El Ahmadi en linksback Nelom te sparen.

Joris Mathijsen reist vanwege een blessure ook niet mee naar de Belgische stad. Luke Wilshire zit wel bij de groep van twintig spelers. De Australische rechtsback is hersteld van een hamstringblessure en kan donderdag tegen de Rouches zijn rentree maken. Voor Feyenoord staat alleen de eerste plaats in de groep op het spel. Met negen punten is de ploeg van Rutten al verzekerd van Europese overwintering.

Wehrlein mogelijk vrijdagcoureur bij F1-team

Pascal Wehrlein zal volgend jaar mogelijk vrijdagcoureur bij een Formule 1-team zijn. De 20-jarige Duitser tekende onlangs een contract als reservecoureur bij Mercedes en mag nu van het Duits/Britse team zoveel mogelijk ervaring op gaan doen.

Wehrlein, die dit jaar de jongste racewinnaar ooit werd in de DTM, zit in Brackley al regelmatig in de F1-simulator van Mercedes en bij de eindejaarstest in Abu Dhabi kwam de jonge Duitser al in actie. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft aan het Oostenrijkse Sportwoche laten weten dat Wehrlein volgend jaar zeker niet in de GP2 te zien zal zijn, maar dat hij in 2015 een reserve- of testrol in de F1 krijgt, of 'een vrijdagrol bij een kleiner team'.

Victoria Koblenko raakt Grazia Award kwijt

Victoria Koblenko won dinsdagavond de Grazia Fashion Forward Award, maar heeft hier niet lang van kunnen genieten. Ze is de trofee in de loop van de avond verloren, meldt organisator Grazia.

"Victoria legt de schuld bij de gezellige drukte en het feit dat ze geen tas bij zich had", staat op de website van het tijdschrift.

Vorig jaar verloor de actrice ook al een prijs voor haar bijzondere haarcreaties tijdens de Grazia Red Carpet Awards. Die prijs belandde bij presentator Valerio Zeno in huis. "Toen heb ik er driekwart jaar over gedaan om hem terug te krijgen. Dus ik vrees dat dat mij dit jaar weer gaat overkomen", vertelt Victoria.

'Lid Palestijns kabinet dood door traangasgranaat'

Een lid van het Palestijnse kabinet is woensdag overleden nadat hij op de Westelijke Jordaanoever was getroffen door een traangasgranaat. Dat zegt Mahmoud Aloul, lid van de Palestijnse Fatah-beweging en naar eigen zeggen getuige van het incident.

Andere ooggetuigen maakten ook melding van het hardhandige ingrijpen. Over een granaat zeiden zij niets, maar wel dat hij door een Israëlische militair werd geslagen.

Volgens Aloul was Ziad Abu Ain aanwezig bij een protest in het dorpje Turmus Aya. Ain en tientallen anderen protesteerden tegen annexaties van grondgebied door Israël toen Israëlische militairen traangas begonnen af te vuren, aldus Aloul. Sommige betogers zouden met geweren zijn geslagen.

De betogers wilden optrekken naar een stuk landbouwgrond bij Turmus Aya. De akkers horen bij het dorp, maar liggen ook dichtbij een Israëlische nederzetting, waardoor de boeren uit Turmus Aya er niet mogen komen.

Het Israëlische leger zegt de berichten te onderzoeken.

'Burgemeester Hoes mag weg via achterdeur'

Burgemeester Onno Hoes mag aanblijven in Maastricht tot hij een nieuwe baan heeft gevonden. Dat schrijven Limburgse media op basis van anonieme bronnen. Het is nog niet bekend of de in opspraak geraakte burgemeester ingaat op het aanbod van de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad.

Er liggen ook nog andere scenario's klaar als reactie op de ophef rond Hoes, maar wat die zijn is niet bekend. Volgens de bronnen is nog niets uitgesloten, maar dat het vertrouwen in Hoes een knauw heeft opgelopen is duidelijk. Woensdag wordt zijn lot bekend.

De burgemeester raakte afgelopen week voor de tweede keer in korte tijd in opspraak toen details over een date met een jongere man op straat belanden. De man speelde berichtjes door aan tv-programma PowNews. Hoes deed ook laatdunkende uitspraken over de gemeenteraad. Het privéleven van Hoes werd al eerder onderwerp van het publieke debat.

D66 eist aanpak liquidaties van minister Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) moet zijn prioriteiten herzien. Dat zegt Magda Berndsen van D66 naar aanleiding van de recente liquidaties. "We zien dat er te weinig recherchecapaciteit is en dat de politie onder druk staat."

"Dit is natuurlijk een ernstige situatie, die enorm aan het verharden is. Nieuw erbij is dat er nu ook buitenstaanders bij betrokken worden, zoals kinderen." Van enkele liquidaties waren kinderen getuige.

De minister moet nu aangeven wat hij gaat doen, vindt Berndsen.

'Angelina Jolie is een verwend nest'

Producent Scott Rudin heeft flink uitgehaald naar actrice Angelina Jolie. E-mailgesprekken tussen Rudin en collega Amy Pascal zijn openbaar gemaakt door de Guardians of Peace, verantwoordelijk voor de cyberaanval op Sony Pictures. Dit meldt Variety woensdag.

De woordenwisseling werd veroorzaakt door een discussie over de film Jobs, over het leven van voormalig Apple-topman Steve Jobs. Jolie was niet tevreden over de keuze van regisseur David Fincher om aan deze film te werken, in plaats van haar project Cleopatra.

Rudin reageerde nogal hevig op de klacht van Angelina in een e-mail naar Amy Pascal: "Je moet ervoor zorgen dat Angie haar mond houdt voordat ze het heel moeilijk gaat maken voor David." Hij heeft vervolgens kritiek op de film Cleopatra en noemt Jolie een minimaal getalenteerd verwend nest.

De Guardians of the Peace lekken sinds 24 november vertrouwelijke informatie van de filmmaatschappij Sony Pictures. De afgelopen weken kwamen er nieuwe films, salarissen en persoonlijke informatie van werknemers op straat te liggen.

Kasseien in wegparcours Rio 2016

Het wielerparcours van de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 bevat een kasseistrook van twee kilometer. De renners fietsen ook langs de beroemde stranden van de Copacabana en Ipanema, terwijl start- en finishlijn zijn getrokken in Flamengo Park.

De internationale wielrenunie UCI gaf woensdag zijn goedkeuring aan de trajecten. De mannen rijden op 6 augustus 2016 een wedstrijd over 256,4 kilometer, de vrouwen een dag later 130,3 kilometer.

Het parcours bevat twee omlopen. De eerste is het Grumari Circuit en dat rondje bevat twee korte klimmetjes, waarvan de eerste pittig steil is met een stuk van dertien procent stijging. De tweede omloop bevat een klim van 8,9 kilometer, gevolgd door een lastige afdaling. De strook kasseien ligt in het Grumari Circuit. De mannen moeten er vier keer overheen, de vrouwen één keer.

NPO gaat actief twintigers voor zich winnen

De Nederlandse Publieke Omroep gaat in 2015 proberen meer aansluiting te vinden bij twintigers en dertigers. Dat heeft Frans Klein, directeur TV, woensdag gemeld bij de NPO-jaarpresentatie. Dit zal niet alleen op NPO3, maar ook vooral op NPO1 gebeuren.

"We dreigen de aansluiting met de nieuwe generatie te missen", stelt Klein. "We doen het bovengemiddeld goed onder de ouderen boven de vijftig. Maar de doelgroep 20-49 jaar spreken we op dit moment te weinig aan."

Hoe die vernieuwing er precies uit gaat zien, kon Klein nog niet zeggen. "Bij televisie gaan dingen altijd langzamer dan je wilt. Dus de grote veranderingen gaan we in het najaar merken." De NPO gaat hier in het voorjaar over praten met de omroepen.

Ook online gaat de NPO het komende jaar zijn strategie aanpassen. "We hebben jarenlang geprofiteerd van een enorme voorsprong die we hadden met Uitzending Gemist", legt Klein uit. "Nu is het tijd voor een volgende stap." De noodkreet geldt overigens niet voor de doelgroep tot 12 jaar. Deze wordt zeer goed bereikt met de programma's van ZAPP.

Jaarbeurs ontslaat bijna honderd mensen

De Jaarbeurs voert een grote ontslagronde door. Voor een kleine honderd van de circa negenhonderd medewerkers is begin volgend jaar geen plaats meer, maakte directeur Henk Broeders woensdag bekend.

Mede door de crisis loopt het aantal beurzen in het bekende hallencomplex in Utrecht de laatste tijd terug. Ook zijn beurzen vaak kleiner van omvang en moeten meer kosten worden gemaakt om alles naar wens te laten verlopen.

De Jaarbeurs verkeert hierdoor in financiële moeilijkheden. Vorig jaar schreef de organisatie voor het eerst sinds de oprichting in 1916 rode cijfers. Er werd vijf miljoen euro verlies geboekt, tegen een winst van 11,6 miljoen het jaar ervoor. De omzet liep tegelijkertijd terug van 149,2 naar 140,9 miljoen euro.

Broeders rekent erop dat de Jaarbeurs door de kosten van de reorganisatie dit jaar opnieuw op een aanzienlijk verlies afstevent. De Jaarbeurs is een stichting en heeft daardoor geen winstoogmerk. Maar volgens de directeur is winst wel nodig om de organisatie draaiende te houden.

Vorig jaar werd er ook al gereorganiseerd bij de Jaarbeurs. Toen zijn een aantal afdelingen binnen de organisatie samengevoegd en verloren 25 mensen hun baan.

Beroep in nasleep tuchtzaak ex-neuroloog

Wie had beter moeten opletten, zodat ex-neuroloog Ernst Jansen niet herhaaldelijk fouten maakte in zijn behandelingen? Valt de bestuurders van het ziekenhuis waar hij werkte iets te verwijten, of de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Het hoger beroep in deze twee tuchtzaken is op 13 januari bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag, zo is woensdag bekend geworden.

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle had eerder dit jaar al vrijwel alle verwijten van tafel geveegd.

De zaak tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) loopt al jaren. Ernst Jansen werd begin dit jaar tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, volgende week is het hoger beroep in deze strafzaak.

Maar naast die strafzaak lopen en liepen er ook meerdere tuchtzaken, zoals tegen het bestuur dat er zat toen hij in het ziekenhuis werkte en de inspecteurs van de IGZ die de door hem gemaakte fouten moesten onderzoeken.

Nederlandse rente daalt verder

De rente op lange Nederlandse staatsleningen heeft woensdag een nieuw dieptepunt bereikt. Door de toenemende zorgen over Griekenland zoeken beleggers meer hun heil in veiliger geachte Noord-Europese leningen, ten koste van Zuid-Europese obligaties.

De rente op tienjarige Nederlandse staatsobligaties zakte in de ochtendhandel tot 0,8 procent. Dit rendement daalde in oktober voor het eerst onder de grens van 1 procent en bedroeg aan het begin van het jaar nog 2,2 procent.

De lage rente is goed nieuws voor de overheid, die hierdoor goedkoop geld kan lenen. Tegelijkertijd zet de dalende rente echter de dekkingsgraad van pensioenfondsen verder onder druk.

D66 wil meer garanties hogeropgeleiden

D66 steunt het plan van de regeringspartijen VVD en PvdA om ook hogeropgeleiden toegang te geven tot de 125 duizend banen die er komen voor arbeidsgehandicapten. Maar D66 wil dat dat ook in de wet wordt geregeld.

Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat woensdag gezegd in een debat met staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA). VVD en PvdA willen niet verder gaan dan een oproep aan het kabinet om in de toekomst te regelen dat hoger opgeleiden ook in aanmerking komen voor de extra banen.

Het kabinet heeft eerder met vakbonden en werkgevers afgesproken dat er de komende jaren 125 duizend banen komen voor mensen die door een arbeidsbeperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Houden bedrijven zich niet aan de afspraak, dan kunnen zij een boete krijgen.

Volgens het wetsvoorstel waarin Klijnsma dit regelt, zouden hoger opgeleiden met een handicap, die wel het minimumloon kunnen verdienen, buiten de boot vallen. VVD en PvdA willen dat bedrijven hen ook mogen meetellen als blijkt dat ze hun quotum arbeidsgehandicapten niet halen.

Avril Lavigne heeft gezondheidsproblemen

Avril Lavigne kampt met gezondheidsproblemen. Haar woordvoerder bevestigde dit tegenover Billboard, nadat de Canadese zangeres dit zelf via Twitter aan een fan vertelde. De woordvoerder ontkent geruchten dat de 30-jarige Avril zwanger is, maar wilde verder geen details geven.

"Ik voel me niet zo goed, ik heb wat problemen met mijn gezondheid", schreef Avril zondag in een privébericht aan de fan, die de tekst later deelde met zijn volgers. "Denk aan me in je gebeden", schreef de zangeres verder. Ook bood ze haar excuses aan voor haar stilzwijgen rondom het onderwerp. "Het spijt me dat ik eerder niets aan de fans heb kunnen vertellen om hen te laten weten waarom ik afwezig ben geweest."

Sindsdien regent het op Twitter steunbetuigingen aan het adres van de zangeres, hoewel het nog altijd niet duidelijk is wat ze precies heeft.

Mooie in-game beelden van Yakuza: Zero

Er is een video met nieuwe gameplaybeelden van Yakuza: Zero verschenen. Het is duidelijk te zien dat er een nieuwe engine wordt gebruikt, want een Yakuza-game heeft er tot op heden nog niet zo mooi uitgezien.

In Yakuza: Zero spelen werderom Kazuma Kiryu en Goro Majima, die terug naar Tokio wil om zich bij de clan van Kazuma aan te sluiten, een hoofdrol. Het verhaal speelt zich een aantal jaren voor het eerste deel van de Yakuza-serie af.

Yakuza: Zero komt in Japan volgend jaar uit voor PlayStation 4 en PlayStation 3. Een westerse release is nog niet aangekondigd.

Goal Van Basten '88 bij tien mooiste UEFA-goals ooit

De goal van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 is verkozen tot een van de tien beste goals ooit in de geschiedenis van door de UEFA georganiseerde competities. Dat heeft de Europese voetbalbond bekendgemaakt nadat meer dan twee miljoen mensen hun stem uitgebracht hebben.

De goal van Van Basten is de oudste in de lijst. Verder staat er slechts één andere treffer in die voor 2000 gemaakt is: Een goal van Mauro Bressan in de Champions League-wedstrijd tussen Fiorentina en Barcelona in 1999. Opvallend is dat de helft van 2009 of later stamt, wat waarschijnlijk te verklaren is doordat veel kiezers die treffers veel beter in hun geheugen hebben staan.

Vanwege het 60-jarige jubileum van de UEFA zijn er ook nog 50 andere goals bekendgemaakt die de beste tien net niet gehaald hebben. Daar zitten onder meer twee treffers bij van Pierre van Hooijdonk, net als goals van Arjen Robben, Wim Jonk en nog een keer Van Basten.

Alle zestig treffers zijn hier te bekijken.

'Kwaliteitsvenster' vaagste woord 2014

Het woord 'kwaliteitsvenster' is dit jaar verkozen tot vaagste woord. Dat heeft vaagtaal.nl woensdag bekendgemaakt. Het woord is de winnaar in de zogenoemde Vaagtaalverkiezing die de website ieder jaar uitschrijft om onduidelijk taalgebruik aan de kaak te stellen.

Iedereen kon het afgelopen jaar zijn of haar vaagste woorden via de website nomineren, waaruit de redactie uiteindelijk veertien inzendingen selecteerde. Bijna negentienhonderd mensen brachten in november hun stem op deze selectie uit.

'Kwaliteitsvenster' kwam met veertien procent van de stemmen als winnaar uit de bus. 'Doelmatigheidsconsulent' eindigde op de tweede plaats met dertien procent en 'ombuiggesprek' kwam op de derde plek met elf procent van de stemmen.

Andere genomineerden waren onder meer 'comfortzone', 'participatiesamenleving' en 'onderzeebootchristenen'. Het was dit jaar de zevende keer dat de Vaagtaalverkiezing plaatsvond.

Voigt in ploegleiding Trek

Jens Voigt blijft actief betrokken bij de wielerploeg van Trek Factory Racing. De Duitser, die dit jaar zijn actieve wielerloopbaan beëindigde, krijgt een rol in de technische staf en gaat vooral renners van het WorldTourteam trainen en begeleiden, meldde de ploeg woensdag. Bij Trek rijdt komend seizoen Bauke Mollema.

De 43-jarige Voigt was dit jaar nog volop actief in het peloton, onder meer in de Ronde van Frankrijk. Het was zijn zeventiende deelname aan de Tour. De Duitse diesel sloot zijn carrière dit najaar af met een succesvolle aanval op het werelduurrecord.

Voigt is al bij de ploeg in het trainingskamp in Spanje en gaat ook met Trek mee in januari naar de Tour Down Under, de eerste etappekoers uit de WorldTour. "Het doet wel even pijn als ik de jongens 's morgens zie wegfietsen voor de training en deze oude man blijft achter in het hotel, maar ik zie dit als een droombaan na mijn actieve carrière."

Russisch IOC-lid: "IOC lacht om 'dopingdocu'"

Volgens het Russische IOC-lid Shamil Tarpischev worden de in de 'dopingdocu' geuitte beschuldigingen door het IOC niet al te serieus genomen. Dat zegt hij tegenover het Russische ITAR-TASS.  Tarpischev, tevens president van de Russische tennisbond, kwam onlangs nog in opspraak door tennisters Serena en Venus Williams 'broers' te noemen.

In de door het Duitse ARD uitgezonden documentaire werd een door de staat georganiseerd dopingsysteem aan het licht gebracht, wat tot verontwaardigde reacties heeft geleid in de internationale sportwereld. Ook zou er veel sprake zijn van corruptie, met name ook rondom de internationale atletiekfederatie IAAF.

"Gisteren zat ik aan tafel met de president van de IAAF en ik moet zeggen, deze hele situatie wordt ontvangen alsof het gewoon een stuk in de roddelbladen is", zegt Tarpischev. "Het IOC doet geen onderzoek naar zoiets als het niet direct afkomstig is van de internationale sportbond", gaat de Rus verder, die zegt dat hij de documentaire zelf niet heeft gezien.

"Voorlopig zit het allemaal op een niveau dat er nog erg lichtzinnig over gesproken wordt binnen het IOC. De hele documentaire wordt eigenlijk een beetje lachend ontvangen, we maken er zelfs grappen over", besluit Tarpischev.

Super Smash Bros. basketbal

Sinds Super Smash Bros. beschikbaar is op Nintendo Wii U zijn er al veel creatievelingen aan de slag gegaan met de 'Stage Builder'. Naast de Master Sword, Sonic en Tetris-stages is er nu ook een Basketbal-stage, oftewel Smashketball.

De makkelijkste en eigenlijk de enige manier om je tegenstander in "Smashketball" te verslaan, is om hem of haar in de Barrels te meppen. Hierdoor worden ze namelijk direct naar de afgrond gelanceerd en omdat de borden boven de "basket" voorzien zijn van lava krijgt het slachtoffer ook nog eens extra schade.

Scholier geeft lerares spacecake

Een scholier van Broadneck High School in Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, is flink de sjaak. De puber heeft namelijk zijn lerares een stukje spacecake gegeven.

Maandag zag de docente dat de jongen in kwestie brownies bij zich had. Hierop vroeg zij aan hem of zij ook een stukje mocht. De knaap raakte in paniek en gaf schoorvoetend een stuk van de cake aan zijn juf.

Al snel voelde de vrouw zich ziek worden. Hierop werd zij naar het ziekenhuis afgevoerd, alwaar zij al snel werd ontslagen.

De lerares heeft de politie verteld dat zij vermoedt dat de scholier haar een stuk spacecake heeft gegeven. De jongen heeft inmiddels bekend dat hij de docente een brownie met wiet heeft gegeven, maar voegde eraan toe dat het nooit zijn bedoeling is geweest om de arme vrouw ziek te maken.

De knul is opgepakt en in afwachting van zijn proces vrijgelaten. Hij wordt aangeklaagd voor meerdere vergrijpen, waaronder drugsbezit en mishandeling.

Arnhem krijgt trolley zonder bovenleiding

In Arnhem gaat eind volgend jaar de eerste trolleybus rijden die geen bovenleiding nodig heeft. De achttien meter lange, elektrische bus kan doorrijden als de trolleydraden ophouden. Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden.

Het gaat drie miljoen euro kosten om de eerste twee trolleybussen 2.0 te bouwen. Dat bedrag wordt grotendeels opgebracht door het bedrijfsleven, maar ook Arnhem, de stadsregio en vervoersbedrijf Hermes/Connexxion dragen bij, zo maakte de gemeente woensdag bekend. Arnhem verwacht dat de nieuwe trolleybussen werkgelegenheid opleveren.

Een trolleybus is schoon en geruisloos. Vroeger reden er veel meer trolleys in Nederland. Tegenwoordig komen grote steden als Amsterdam in Arnhem kijken of ze de trolley opnieuw kunnen invoeren. Een draadloze trolleybus is een aantrekkelijk alternatief.

Bende hennepstekkers opgerold

Vier Limburgse mannen zijn dinsdag aangehouden omdat ze worden verdacht van grootschalige kweek en verkoop van hennepstekjes. In totaal vond de Limburgse politie in de afgelopen maanden veertigduizend hennepstekjes en 2150 moederplanten.

Dinsdag werden vijf plantages opgerold in Heerlen, Eijsden, Spaubeek en Kerkrade. In alle gevallen was met de stroom geknoeid. De verdachten komen uit komen uit Heerlen, Kerkrade en Amstenrade.

Bulgaarse tennistopper Dimitrov naar Ahoy

De Bulgaarse tennisser Grigor Dimitrov is toegevoegd aan het deelnemersveld van het 42e ABN Amro World Tennis Tournament. De nummer elf van de wereld komt voor de vijfde keer naar Ahoy in Rotterdam. In 2013 haalde hij zijn beste resultaat met een plek in de halve finales.

Toernooidirecteur Richard Krajicek legde eerder de wereldtoppers Andy Murray, Stan Wawrinka, Tomas Berdych en Milos Raonic vast. Het ABN Amro World Tennis Tournament duurt van 9 tot en met 15 februari.

Deel gasleiding Apeldoorn schoon

Ongeveer drie van de vijf kilometer hoofdgasleiding die zondag in Apeldoorn vervuild raakte is weer schoon. De gasleiding liep zondag vol zand en modder toen de gas- en de waterleiding in de wijk Anklaar tegelijk knapten.

Volgens netbeheerder Liander zijn dinsdag een zorgcentrum en 65 particuliere woningen weer aangesloten op het gas. Mensen die extra zorg nodig hebben, zijn zoveel mogelijk als eerste weer aangesloten. Liander hoopt woensdag het wijkwinkelcentrum weer van gas te voorzien. Op vrijwel alle 550 getroffen adressen is gas nodig om de verwarming te laten draaien.

Politie speurt naar bestelbus na liquidatie

De politie is woensdag naarstig op zoek naar een grijze bestelbus die door een getuige is gezien vlak na een dodelijke schietpartij in Amsterdam-Zuid. Nadat de getuige een knal hoorde, zag hij het voertuig, mogelijk een Citroën Berlingo, draaien en de Kuinderstraat inrijden. De politie onderzoekt of het busje iets met de liquidatie te maken heeft.

Dinsdag even na 23.00 uur liep het slachtoffer door de Uiterwaardenstraat toen hij werd beschoten. Al bloedend is hij naar een café op de hoek van de Uiterwaardenstraat en de Rijnstraat gelopen, waar hij bij de deuropening in elkaar zakte en overleed.

Greipel slaat Tour Down Under over

De Duitse wielrenner André Greipel slaat de Tour Down Under in Australië in januari over. De tweevoudig eindwinnaar van de etappekoers uit de WorldTour meldde dat woensdag op zijn website.

De sprinter van Lotto-Belisol, afgelopen seizoen goed voor zestien overwinningen, rijdt in 2015 de Mallorca Challenge als eerste koers. "Ik vond het een lastig besluit, want ik fiets graag Down Under, maar ik wil de focus wat verleggen naar andere wedstrijden in het voorjaar", schrijft de 32-jarige renner, die momenteel traint in Spanje.

Fietsersbond: stop wegknippen fietsen

Gemeenten moeten stoppen met het wegknippen van fietsen. Ze kunnen beter zorgen voor meer fietsparkeerplaatsen. Dat meldt de Fietsersbond woensdag na een onderzoek van het AD waaruit blijkt dat veel gemeenten rigoureus fietsen verwijderen zonder zich daarbij aan de regels te houden.

Volgens de Fietsersbond moeten gemeenten goede fietsen ongemoeid laten en alleen weesfietsen, tweewielers die lange tijd ergens ongebruikt staan, en wrakken opruimen en fietsen die ergens hinder of gevaar veroorzaken.

De bond zegt met gemeenten te gaan praten om ze tot ander beleid te bewegen. "De meeste fietsers zijn van goede wil en willen hun fiets niet zomaar ergens neerkwakken, maar liever goed en veilig wegzetten", zegt een woordvoerster.

Onvrede schaatsers over schema WK afstanden

De programmering van de WK afstanden in Thialf van 12 tot en met 15 februari leidt tot onvrede bij schaatsers en coaches. Het toernooi in Heerenveen opent voor de mannen met de fysiek zware 10.000 meter.

"Een tien kilometer rijden als je de dag erna de 1500 meter en de ploegachtervolging op het programma hebt staan, lijkt me niet handig", moppert coach Jac Orie woensdag in De Telegraaf.

Zijn kopman Seven Kramer zal door dat schema niet vier afstanden kunnen schaatsen, maar maximaal drie. "Ik vind het zonde dat de internationale schaatsunie wederom niet luistert naar de schaatsers."

Technish directeur Arie Koops van de KNSB valt Orie bij in de krant. "Het is per definitie onlogisch een toernooi met de tien kilometer te beginnen vanwege de zware fysieke belasting. Bovendien, als je wilt dat de de tien bestaansrecht houdt, moet je wel zorgen dat schaatsers 'm ook kunnen en willen rijden."

Bruut verhoor CIA leidde niet naar Bin Laden

De hardhandige verhoormethoden van de CIA hebben niet bijgedragen aan de uiteindelijke liquidatie van Osama bin Laden. Het beeld dat de Amerikaanse inlichtingendienst schetste van een van de succesvolste operaties uit de geschiedenis van de dienst klopt niet, stellen leden van de Amerikaanse Senaat in het vernietigende rapport over de CIA dat dinsdag werd gepresenteerd.

Bin Laden werd in 2011 door Amerikaanse Navy SEALs in Pakistan doodgeschoten. Hoge figuren binnen de CIA verkondigden nadien dat informatie die met behulp van brute verhoormethodes was verkregen een cruciale rol had gespeeld bij het opsporen van de terreurleider. Toenmalig directeur van de CIA Leon Panetta bevestigde dit in het openbaar.

Deze voorstelling van zaken werd opgenomen in de bewierrookte film over de Bin Laden-missie, Zero Dark Thirty. Een gevangene laat daarin onder druk van martelpraktijken door de CIA informatie los over een koerier van Bin Laden. Met behulp van deze informatie wordt de verblijfplaats van de terreurleider achterhaald.

De onderzoekscommissie van de Senaat, die uitvoerig putte uit het archief van de CIA, komt in haar rapport over de dienst tot de conclusie dat de lezing van de CIA niet klopt.

Overwinst op hypotheken ruim zes miljard

Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim zes miljard euro aan overwinst kunnen boeken op hypotheken. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.

De lage rentestand camoufleert de hoge winstmarge die banken behalen op hypotheken, stelt de belangenorganisatie. Hoewel woningbezitters en kopers tevreden lijken over de gunstige hypotheekrente, profiteren banken het meest van het huidige historisch lage renteniveau. In september berekenden zij gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. Dat is ruim tweemaal zoveel als begin dit jaar.

Volgens VEH is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verdwenen veel buitenlandse geldvertrekkers uit dit land. Het gevolg is dat de afgelopen jaren ongeveer tachtig procent van de hypotheekmarkt in handen was van slechts enkele Nederlandse grootbanken.

Vier meerkampers naar EK indoor

De Europese atletiekfederatie heeft vier Nederlandse meerkampers uitgenodigd voor de EK indoor atletiek, van 5 tot en met 9 maart in Praag. Het zijn wereldkampioene indoor Nadine Broersen, Europees kampioen indoor Eelco Sintnicolaas, Anouk Vetter en Pelle Rietveld. Het viertal kreeg dinsdag een invitatie van de European Athletics.

Voor de vijfkamp bij de vrouwen en de zevenkamp bij de mannen zijn geen prestatielimieten van kracht, maar kiest de Europese federatie zelf de atleten die mogen uitkomen op de EK indoor. De prestaties van dit jaar tellen zwaar mee.

Broersen veroverde in maart de wereldtitel op de vijfkamp in Sopot en greep het zilver op de zevenkamp bij de EK outdoor in Zürich. Sintnicolaas eindigde in Zürich als vierde op de tienkamp. Vetter debuteerde in Zürich met de zevende plaats op de zevenkamp. Rietveld gaf op tijdens de EK, maar draaide een toptienkamp tijdens het gala in Götzis met 8204 punten.

Amsterdammers maken Doctor Zhivago-filmbier

Twee Amsterdamse regisseurs hebben zelf bier gemaakt dat geïnspireerd is op de filmklassieker Doctor Zhivago van regisseur David Lean. Zij presenteren het bier, dat daarna in winkels in de regio Amsterdam wordt verkocht, op 19 december in De Filmhallen in de hoofdstad. Hier wordt de beroemde film uit 1965 in de kerstvakantie op groot doek vertoond.

Het bitterzoete Zhivago-bier is gebrouwen van gember en Engelse hop. Dit symboliseert volgens regisseurs Finbarr Wilbrink en Roelof Jan Minneboo, die het bier hebben gemaakt, een saluut aan de grote Britse filmmaker Lean.

Dokter Zhivago is het liefdesverhaal van een jonge dokter-poëet dat verweven is met de gebeurtenissen rond de Russische Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog. De film, met in de hoofdrol Omar Sharif en Alec Guinness, won vijf Oscars.

Eerder maakten Wilbrink en Minneboo al A Bout de Souffle-bier, gebaseerd op de klassieker van regisseur Godard, en Big Lebowski-bier. Zij produceren de bijzondere biersoorten onder de noemer Cinemabrewers.

Cuba Gooding Jr. gaat O.J. Simpson spelen

Cuba Gooding Jr. gaat O.J. Simpson spelen. Dat meldt Us Weekly. Ryan Murphy, de maker van Glee en American Horror Story, heeft de acteur gecast voor de rol in zijn nieuwe miniserie American Crime Story: The People v. O.J. Simpson.

De tiendelige serie gaat over de rechtszaak tegen de voormalig American football-ster, die in 1995 terechtstond voor de moord op zijn ex-vrouw Nicole Simpson Brown en haar minnaar. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de advocaten aan beide kanten van de zaak.

Ook American Horror Story-actrice Sarah Paulson is te zien in de miniserie, als openbaar aanklaagster Marcia Clark. The People v. O.J. Simpson moet het eerste seizoen worden in een serie over waargebeurde misdaadverhalen.

Simpson werd vrijgesproken van de moord. De uitspraak werd net als de rest van de rechtszaak live op televisie uitgezonden en werd bekeken door honderd miljoen mensen. Inmiddels zit Simpson toch in de gevangenis vanwege een gewapende overval in 2007.

Chevy Chase kondigt terugkeer Community aan

Chevy Chase zegt dat hij terugkeert in het zesde seizoen van Community. "Ik heb een cameo aan het begin en als ze me dan vragen terug te komen verschijn ik nog één of twee keer, het is allemaal mogelijk", zo liet de 71-jarige acteur weten in een chatsessie met fans via Reddit.

In 2012 werd bekend dat Chase na het derde seizoen niet zou terugkeren in de comedyserie. Hij speelde in de eerste drie seizoenen de rol van Pierce Hawthorne, een miljonair die zich uit verveling inschreef voor volwassenenonderwijs. Hij zou het niet eens zijn met de richting die de show insloeg en hier ruzie over hebben gemaakt met Dan Harmon, de bedenker van de show.

In de Redditchat vertelt Chase dat de show bovendien keihard werken was. "Het was erg vermoeiend, want we bewogen niet veel en werkten soms vijtien tot zestien uur per dag. Het is moeilijk om acht mensen rond een tafel te filmen zonder de camera te bewegen, het duurt eeuwen en het moet steeds opnieuw, en er toch fris uitzien."

Producent Sony kon aan Us Weekly niet bevestigen dat Chase terugkeert in seizoen zes. Community werd in mei geannuleerd door omroep NBC, maar kreeg een doorstart dankzij Yahoo.

DLC voor multiplayer The Last of Us Remastered vandaag online

The Last of Us Remastered krijgt vandaag nieuwe DLC voor de multiplayer. De DLC werd afgelopen weekend al aangekondigd tijdens de PlayStation Experience. Er zijn meerdere bundels te downloaden die per stuk een paar euro kosten. Zo is er een Tactical Weapons Bundle, een Risk Management Survival Skills Bundle, een Misfit Head Item Bundle en twee Gestures Bundles.

Justitie mag in beroep tegen vonnis Pistorius

Het openbaar ministerie in Zuid-Afrika mag in beroep gaan tegen de uitspraak in het proces tegen de atleet Oscar Pistorius. Dat heeft de rechter woensdag besloten.

Pistorius kreeg in oktober vijf jaar gevangenisstraf opgelegd voor schuld aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Justitie is met het vonnis noch de strafmaat tevreden en vindt dat de gehandicapte sporter veroordeeld moet worden voor moord.

Gazzetta noemt 38 renners uit dopingzaak Padova

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport heeft woensdagochtend de eerste 38 namen bekendgemaakt van sporters die betrokken zijn bij de omvangrijke Padova-dopingzaak. Het gaat om 38 wielrenners, waaronder Alexandre Vinokourov, Roman Kreuziger, Marco Marcato, Denis Menchov en José Joaquin Rojas. Ze zouden allen gebruik hebben gemaakt van de diensten van dopingarts Michele Ferrari.

Onder de namen bevindt zich onder meer Enrico Franzoi, die in 2007 in Hoogerheide brons pakte op het WK veldrijden. Ook para-wielrenner Fabrizio Macchi wordt genoemd. Hij pakte brons op het Paralympische Spelen van 2004 en won twaalf WK-medailles, waaronder twee wereldtitels. Voormalig Rabobank-renner Mauricio Ardila uit Colombia staat in de lijst, net als de Italiaan Marco Marcato, die in zijn vijf jaar bij Vacansoleil onder meer Parijs-Tours won.

Meeste botsingen hulpverleners op kruispunten

Ambulances, politieauto's en brandweerwagens waren in de afgelopen vier jaar 201 keer betrokken bij een verkeersongeval tijdens een spoedrit. Dat gebeurde het vaakst op kruispunten waar de hulpverleners met hoge snelheid door rood reden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) over de jaren 2010 tot en met 2013.

Mogelijk ligt het aantal in werkelijkheid nog hoger, aldus het IFV, maar dat is niet met zekerheid te zeggen omdat er geen centrale registratie is van ongelukken met voertuigen van hulpverleners. Bij dergelijke ongevallen vielen in de onderzochte periode zes doden en 155 gewonden.

Ambulances waren het vaakst betrokken bij een ongeluk (101 keer), op afstand gevolgd door politieauto's (57) en brandweerwagens (39).

Cavaliers verschalken Raptors

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben dinsdag de topper in de Amerikaanse NBA tegen de Toronto Raptors gewonnen met 105-101. Sterspeler LeBron James maakte 35 punten in het duel.

De Cavaliers moesten hard werken voor de overwinning op de ploeg uit Canada, die ondanks de nederlaag nog altijd de ranglijst aanvoert in de Eastern Conference. De thuisploeg kwam veertien punten achter te staan en maakte die kloof pas in de slotfase van de wedstrijd goed. "Dit was nog eens wat je noemt een zwaarbevochten zege", zei coach David Blatt na afloop.

De New York Knicks leden de negende nederlaag op rij. De New Orleans Pelicans versloegen het roemruchte team met 104-93. Tyreke Evans blonk uit bij de Pelicans met 27 punten, Amare Stoudemire kwam tot een score van 26 punten voor de Knicks.

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 86-98
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 114-105
Oklahoma City Thunder - Milwaukee Bucks 114-101
Phoenix Suns - Miami Heat 97-103
Utah Jazz - San Antonio Spurs 100-96
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 98-95 

Basketballers Den Bosch boeken knappe zege in Europa

Het mannenteam van basketbalclub SPM Shoeters/Den Bosch heeft dinsdagavond een zege behaald in de EuroChallenge. De Brabantse ploeg versloeg voor eigen publiek knap Ratiopharm Ulm uit Duitsland met 87-76. Topscorer van de thuisclub was Christopher Denson met 27 punten.

Den Bosch sluit de eerste groepsronde volgende week af met de uitwedstrijd tegen Södertälje Kings in Zweden. De Nederlandse ploeg heeft als nummer drie in groep A nog kwalificatiekansen voor de volgende ronde.

Ajax voetbalt voor Europa League

Ajax sluit woensdagavond het avontuur in de Champions League af met een thuiswedstrijd tegen Apoel Nicosia. De club uit Amsterdam heeft aan een gelijkspel voldoende voor een derde eindklassering in de poule en een daarbij horend ticket voor de knock out-fase van de Europa League.

Als de voortekenen niet bedriegen, dan houdt Frank de Boer vast aan de formatie die zaterdag de basis legde voor de ruime zege op Willem II (5-0). Anwar El Ghazi keert terug in de selectie als hij geen last krijgt van zijn zijn inspanningen op de training. De rechtsbuiten miste de laatste twee competitiewedstrijden wegens een liesblessure.

Mogelijk maakt ook Richairo Zivkovic deel uit van de selectie. De spits van Jong Ajax is in beeld gekomen omdat Kolbeinn Sighórsson dit jaar wegens een enkelblessure niet meer in actie komt. Hij zit bij het voorlopige keurkorps van negentien voetballers. Frank de Boer zal echter nog een speler vlak voor de wedstrijd teleurstellen.

PSV en Feyenoord hebben zich al geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League.

KPN schrapt 580 arbeidsplaatsen

KPN schrapt circa 580 arbeidsplaatsen bij zijn onderdeel dat de zakelijke markt bedient. Het telecomconcern maakte woensdag bekend tegelijkertijd 200 monteurs aan te nemen bij zijn consumententak.

Zakelijke klanten stappen steeds vaker over van traditionele diensten naar producten die gebaseerd zijn op de minder arbeidsintensieve IP-technologie, aldus het bedrijf. Ook is er een toenemende vraag naar onder meer cloud- en hostingdiensten. "Tegelijkertijd krimpen veel Nederlandse ondernemingen, bijvoorbeeld door het sluiten van vestigingen en worden investeringen in ICT uitgesteld".

Volgens KPN is de zakelijke markt als geheel gekrompen door deze ontwikkelingen en staat de omzet van het bedrijf in dit segment onder druk. "De omzet uit nieuwe diensten is nog onvoldoende om dit te compenseren".

KPN schrapt 580 arbeidsplaatsen
KPN schrapt 580 arbeidsplaatsen (Foto: ANP)

Brieven schrijven tegen onrecht

Als het aan Amnesty International ligt, neemt de hele wereld woensdag, de Dag van de Mensenrechten, de pen ter hand om brieven te schrijven aan slachtoffers van onrecht. Volgens de organisatie komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie. In Nederland zullen op vierhonderd plekken brieven worden geschreven.

Amnesty heeft een aantal mensen uitgekozen voor wie de brieven zijn bestemd. Dat zijn bijvoorbeeld de Amerikaan Bradley Manning, die 35 jaar celstraf kreeg voor het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks. Ook wordt geschreven voor de Saudische blogger Raif Badawi, veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van bijna twee ton.

Veel prominente Nederlanders, zoals Jan Mulder, Tommy Wieringa, Maarten Spanjer, Nilgün Yerli en Hedy d'Ancona, zijn woensdag in Amsterdam bij de schrijfmarathon. Ook doen ongeveer honderd burgemeesters in hun eigen gemeente mee.

Amnesty laat weten dat na eenzelfde actie vorig jaar een Cambodjaanse activiste is vrijgelaten.

Noord-Ierland verbiedt betalen voor seks

Noord-Ierland heeft een verbod afgekondigd op het betalen voor seks. Het is daarmee het eerste land in het Verenigd Koninkrijk dat hiertoe overgaat. Scandinavische landen kennen al langer vergelijkbare verboden.

Het verbod kan rekenen op brede steun van zowel de protestantse als de katholieke zijde van het politieke spectrum. Voorstanders hopen met de maatregel mensenhandel tegen te gaan.

In het Verenigd Koninkrijk en de meeste landen in de Europese Unie is prostitutie legaal, terwijl bordelen, tippelen en souteneurschap wel strafbaar zijn. Zweden, Noorwegen, IJsland en nu dus ook Noord-Ierland willen prostituees beschermen door de klant strafbaar te stellen. In Noord-Ierland komt op het betalen voor seks een celstraf te staan van maximaal één jaar. Ierland wil vergelijkbare maatregelen treffen.

Geldof: Band Aid-critici kunnen oprotten

Bob Geldof wordt niet warm of koud van de mensen die kritiek uiten op Band Aid. "Ze kunnen oprotten", zegt hij tegen The Telegraph.

Geldof bracht dit jaar een grote groep sterren bij elkaar om het nummer Do They Know It's Christmas? voor de vierde keer op te nemen onder de naam Band Aid 30, verwijzend naar de dertig jaar sinds de plaat voor het eerst uitkwam in 1984. De opbrengst wordt deze keer ingezet voor de strijd tegen ebola. Er is echter veel kritiek op zijn bedoelingen en de tekst van het lied.

Deze week kwam verse kritiek uit de mond van de verpleger William Pooley, die in Sierra Leone ebola opliep en inmiddels is genezen. Hij is van mening dat de titel van het lied suggereert dat Afrikanen niet weten wat kerst is. "Het is Afrika, geen andere planeet. Dat soort culturele onwetendheid is nogal gênant."

Geldofs advies aan Pooley en andere critici: "Relax. Het is een popliedje, geen scriptie." Bovendien zegt hij dat de negatieve aandacht hem niets doet. "Het interesseert me geen reet. Het is een popliedje dat kan helpen de pijn te verzachten. Als ze met iets meer waardigheid kunnen sterven, dan ben ik er voor ze."

De zanger, die het lied in 1984 uitbracht om geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopië, zegt juist blij te zijn met de negatieve aandacht. "Je vergeet dat ik groot ben geworden in de jaren zeventig en we waren punk. Ik ben gek op ontregeling. Als erover gesproken wordt in keukens en cafés, terwijl het eerst alleen in het nieuws was, dan komt dat door de plaat."

Na 1984 werd de plaat opnieuw uitgebracht in 1989 en in 2004. Alle vier de versies staan op de cd die sinds deze week te koop is.

Belastingdruk rijkere landen loopt verder op

De belastingdruk in de rijkere landen is vorig jaar verder opgelopen, tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekend.

De belastinginkomsten in de lidstaten van de OESO liepen in 2013 op tot 34,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 bedroeg de belastingdruk nog gemiddeld 33,7 procent, in 2011 kwamen de belastinginkomsten overeen met 33,3 procent van de betrokken economieën. De OESO, de economische denktank van de geïndustrialiseerde landen, zag de inkomsten vorig jaar toenemen in 21 van de 30 lidstaten waarvan de cijfers beschikbaar waren.

De belastingdruk nam in 2008 en 2009 af en loopt sinds 2010 weer op. Door de toename van vorig jaar liggen de belastinginkomsten bijna weer op het niveau van de piek die in 2007 werd bereikt.

De belastingen namen het sterkst toe in Portugal, Turkije, Slowakije, Denemarken en Finland. De sterkste dalingen werden geregistreerd in Noorwegen, Chili en Nieuw-Zeeland. De belastingdruk was vorig jaar met 48,6 procent het hoogst in Denemarken, gevolgd door Frankrijk (45 procent) en België (44,6 procent).

Belastingdruk rijkere landen loopt verder op
Belastingdruk rijkere landen loopt verder op (Foto: ANP)

Steeds meer kinderen vreten batterijen op

Steeds meer kinderen komen bij de dokter nadat ze een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Dat is echter levensgevaarlijk. Door de chemicaliën in de batterijen kunnen al binnen twee uur ernstige beschadigingen aan de slokdarm optreden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) woensdag in het tijdschrift Medisch Contact.

Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, moet het direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is het streven om de batterij het liefst binnen een uur na inslikken te verwijderen. Volgens de NVK realiseren ouders en hulpverleners vaak niet hoeveel gevaar het kind loopt.

De vereniging vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. Dergelijke apparaten hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen. Kinderen stoppen zo'n glimmende knoopcelbatterij graag in hun mond.

De organisatie VeiligheidNL gaat de informatie voor ouders aanvullen met een waarschuwing voor batterijen. Ook doet de NVK een beroep op de industrie om de batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

SP: spaarder heeft recht op informatie

Spaarders zouden het recht moeten hebben om te weten wat de bank met hun spaargeld doet. Nu weten mensen vaak niet of hun bank hun spaarcenten belegt in bijvoorbeeld kolencentrales of nucleaire wapens of in bedrijven die de mensenrechten niet respecteren.

De SP wil dat 'informatierecht' voor spaarders vastleggen. SP-Kamerlid Arnold Merkies doet er woensdag voorstellen voor in een debat in de Tweede Kamer over 'duurzaam bankieren'. Merkies wil dat het kabinet samen met de banken een protocol opstelt waarin staat welke rechten spaarders hebben om inzicht te krijgen in waar de bank hun geld belegt.

Merkies wil meer openheid van de banken over hun investeringen. Hij noemt ASN en Triodos als voorbeelden. Banken moeten wat de SP betreft ook een lijst publiceren van bedrijven aan wie ze niet langer krediet verstrekken omdat die de mensenrechten schenden of het milieu schaden. Daarbij wil Merkies ook dat banken een in de wet vastgelegde verantwoordelijkheid krijgen om zich een oordeel te vormen over de manier waarop met mensenrechten wordt omgegaan in de bedrijven waarin ze investeren.

Merkies hoopt met zijn initiatiefnota het 'duurzaam' of 'maatschappelijk verantwoord' bankieren in een stroomversnelling te brengen. "Daarbij hoort ook de bereidheid van de overheid om met wettelijke maatregelen te komen, wanneer afspraken in de sector zelf niet van de grond komen of blijven hangen in vrijblijvendheid", aldus Merkies.

IS heeft oplossing voor 'homoprobleem'

Terwijl politiek correct Nederland collectief met het wapperende foeivingertje naar de gemeente Tholen loopt te wijzen heeft de Islamitische Staat 'een oplossing' voor mensen die 'schuldig' worden bevonden aan homoseksualiteit. Ze flikkeren ze gewoon van een dak.

Dode bij schietpartij in Amsterdam

Gisteravond is bij een schietpartij in Amsterdam-Zuid opnieuw een dode gevallen. Het slachtoffer werd aangetroffen op de hoek van de Rijnstraat en de Uiterwaardenstraat. De man bleek een schotwond te hebben en werd op straat gereanimeerd, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse politie. Het slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen.

De politie kan nog niet met zekerheid zeggen of de man ook is neergeschoten op de plaats waar hij werd aangetroffen. Ook is de identiteit van de doodgeschoten man nog niet bekend. De politie roept ooggetuigen dan ook op om contact met hun op te nemen.

Met de schietpartij in Amsterdam-Zuid is de regio Amsterdam wederom het toneel voor vuurwapengeweld met dodelijke afloop. Eergisteren werd in Amstelveen een 34-jarige vrouw voor de ogen van haar kinderen doodgeschoten. Die moord zou verband hebben met een bendeoorlog die al zo'n twee jaar gaande is in Amsterdam. Het is nog niet bekend of er een connectie is tussen de incidenten van de afgelopen dagen.

SimCity 2000 gratis op Origin

Origin, het online gameplatform van EA, heeft zo nu en dan een actie waarbij een game voor gratis en voor niets wordt weggeven. En daar kunnen pareltjes tussen zitten, zoals Plants vs Zombies, Battlefield 3 en Dead Space. Deze keer is het de beurt aan SimCity 2000, het tweede deel uit de SimCity serie.

SimCity 2000 kwam uit in 1993 en is dus vrij gedateerd, maar is een van de grondleggers voor wat later de populaire SimCity-serie zou worden. Zo werd in SimCity 2000 een tweede laag toegevoegd, zodat je ondergronds waterleidingen en metro's kon aanleggen en waren spelers voor het eerst in staat hellingen en gebergten te maken. Ook werden er meer soorten gevangenissen, scholen, bibliotheken, museums en ziekenhuizen toegevoegd.

 Hoelang SimCity 2000 nog gratis blijft is onbekend, maar je kunt het beter zo snel mogelijk claimen voordat het te laat is. 

SimCity 2000 gratis op Origin
SimCity 2000 gratis op Origin

Uitslagen Champions League Groepen A t/m D 09/12/2014

Vanavond stonden de wedstrijden uit de zesde en laatste speelronde van de groepsfase van de Champions League op het programma voor de clubs uit de groepen A t/m D. In dit bericht vind je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Olympiakos Piraeus (Gri) - Malmö FF (Zwe) 4-2
22' Fuster 1-0
59' Kroon 1-1
63' Domínguez 2-1
81' Rosenberg 2-2
87' Mitroglou 3-2
90' Afellay 4-2
90+3' Adu (2xg) (Malmö)

Juventus (Ita) - Atlético Madrid (Spa) 0-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid * 6 4 1 1 13 14-3
2 Juventus * 6 3 1 2 10 7-4
3 Olympiakos Piraeus + 6 3 0 3 9 10-13
4 Malmö FF 6 1 0 5 3 4-15

Groep B

Liverpool (Eng) - FC Basel (Zwi) 1-1
25' Frei 0-1
60' Markovic (Liverpool)
81' Gerrard 1-1

Real Madrid (Spa) - Ludogorets (Bul) 4-0
19' Marcelinho (Ludogorets)
20' Ronaldo (pen) 1-0
38' Bale 2-0
80' Arbeloa 3-0
88' Medrán 4-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid * 6 6 0 0 18 16-2
2 FC Basel * 6 2 1 3 7 7-8
3 Liverpool + 6 1 2 3 5 5-9
4 Ludogorets 6 1 1 4 4 5-14

Groep C

AS Monaco (Mon/Fra) - Zenit St. Petersburg (Rus) 2-0
63' Abdennour 1-0
89' Fabiano 2-0

Benfica (Por) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-0
90+1' Toprak (2xg) (Leverkusen)

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AS Monaco * 6 3 2 1 11 4-1
2 Bayer Leverkusen * 6 3 1 2 10 7-4
3 Zenit St. Petersburg + 6 2 1 3 7 4-6
4 Benfica 6 1 2 3 5 2-6

Groep D

Galatasaray (Tur) - Arsenal (Eng) 1-4
3' Podolski 0-1
11' Ramsey 0-2
29' Ramsey 0-3
88' Sneijder 1-3
90+2' Podolski 1-4

Borussia Dortmund (Dui) - Anderlecht (Bel) 1-1
58' Immobile 1-0
84' Mitrovic 1-1

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Borussia Dortmund * 6 4 1 1 13 14-4
2 Arsenal * 6 4 1 1 13 15-8
3 Anderlecht + 6 1 3 2 6 8-10
4 Galatasaray 6 0 1 5 1 4-19

*= door naar volgende ronde
+= naar Europa League

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.