Protestleiders Hong Kong geven zich aan bij politie

Drie leiders van de protesten in Hong Kong willen zich aangeven bij de politie. Dat hebben ze dinsdag gezegd. Het drietal, twee professoren en een dominee, wil dat er een einde komt aan de straatdemonstraties om te voorkomen dat ze op geweld uitlopen.

Benny Tai Yiu-ting, Chan Kin-man en Chu Yiu-ming zijn van plan om zich woensdag aan te geven bij de politie. Ze willen zo de verantwoordelijkheid nemen voor de betogingen die Hong Kong al twee maanden in hun greep houden. De drie vertegenwoordigen slechts een kleine groep betogers. De meeste demonstranten zijn studenten.

De drie protestleiders willen een nieuwe weg inslaan door onder andere campagne te voeren via het maatschappelijk middenveld en onderwijs te geven in democratie en mensenrechten. Joshua Wong, een belangrijke studentenleider en aanjager van protesten, zei gewoon door te gaan met hun hongerstaking om hun eisen kracht bij te zetten. "We weten niet zeker of de hongerstaking de regering onder druk kan zetten, maar we hopen dat als burgers de hongerstaking van de studenten zien, ze zich gaan afvragen wat zij kunnen doen."

Maandag zei de meerderheid van de betogers hun protesten weer te willen opvoeren omdat de regering van Hong Kong zich niet hard wil maken voor hun eis dat de nieuwe leider van Hong Kong vrij wordt gekozen, en dat de keus niet beperkt wordt tussen kandidaten die zijn goedgekeurd door een ballotagepanel dat op de hand is van Beijing. In de verklaring zegt het bestuur van Hong Kong dat negeren van de door Beijing voorgeschreven opzet neerkomt op 'bouwen van luchtkastelen' en de 'grondwettelijke en democratische ontwikkeling van Hong Kong alleen maar zal vertragen'.