AEX zet nieuw jaarrecord neer

Redactie

De Amsterdamse beurs is dinsdag flink gestegen en zette een nieuw jaarrecord in de boeken. De AEX won 1,2 procent op 428,48 punten. Ook de omringende Europese beurzen koersten hoger, maar overwegend minder sterk dan het Damrak.

Voor de rest van de week staan er nog een aantal richtinggevende punten op de agenda. Op woensdag staat het Beige Book van de Federal Reserve op de rol. Donderdag zijn de Britse en de Europese centrale bank aan de beurs en vrijdag wordt het Amerikaanse banenrapport bekend gemaakt.

In de AEX gingen de fondsen aan kop die de afgelopen periode juist het hardst werden geraakt. Fugro, Royal Dutch Shell en SBM Offshore wonnen elk vier procent of meer. De grootste daler was Boskalis met een verlies van anderhalf procent. De maritieme dienstverlener heeft bezoek gehad van toezichthouder ACM vanwege een onderzoek naar havensleepdienstactiviteiten. Verder verkleinden twee grootaandeelhouders het belang in Boskalis.

In de AMX ook vooral groen op de borden. Hier was BinckBank met een winst van 2,9 procent de grootste stijger na een koopaanbeveling door KBC Securities. Analisten van KBC voorzien de komende jaren een flinke kapitaalstroom richting aandeelhouders. De grootste daler was, net als maandag, Aperam met een verlies van 2,3 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Neways aan kop met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Esperite met 2,6 procent koerswinst. Beter Bed en Groothandelsgebouwen waren de sterkste dalers met verlies van 1,6 procent.