FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 december 2014

Mansveld gaat smogalarm aanpassen

Het smogalarm in ons land zal worden aangepast. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het RIVM gaat onderzoeken hoe het waarschuwingssysteem het beste kan worden veranderd.

PvdA en D66 hadden hierom gevraagd. Ze vinden dat mensen met longaandoeningen al bij een lager niveau aan fijnstof in de lucht moeten worden gewaarschuwd. Het Nederlandse systeem zou daardoor ook beter aansluiten bij het smogalarm in de ons omringende landen. In België wordt al voor smog gewaarschuwd als er meer dan 70 microgram fijnstof in de lucht zit. In Nederland moet dat 200 microgram zijn.

Het RIVM gaat in overleg met provincies, het Longfonds en milieugroeperingen Mansveld adviseren over een aanpassing van de huidige waarschuwingsniveaus. Het rapport zal naar verwachting in maart gereed zijn.

Paus Franciscus ontvangt prins Jaime

Paus Franciscus ontvangt op 20 december prins Jaime de Bourbon de Parme voor het aanbieden van zijn geloofsbrieven. Dat is donderdag in Rome bevestigd. Prins Jaime is door zijn neef koning Willem-Alexander aangesteld als Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel, de officiële benaming voor de post bij de paus.

Prins Jaime verblijft sinds 13 oktober in Rome, maar kan pas officieel aan de slag na het aanbieden van zijn geloofsbrieven. De paus had eerder nog geen tijd om de nieuwe Nederlandse ambassadeur te ontvangen.

Nederlandse bedrijven het zuinigst voor bazen

Nederlandse bedrijven zijn het zuinigst voor hun directeuren (CEO's) in vergelijking met vier andere Europese landen. Britse ondernemingen betalen duidelijk de hoogste salarissen. Daarna zitten de bestbetaalde CEO's in Duitsland, België en Frankrijk.

Dat blijkt uit een onderzoek door Vlerick Business School in de Belgische plaats Gent bij 512 beursgenoteerde bedrijven. Volgens de onderzoekers heeft zich de afgelopen drie jaar in Europa een matiging van de topsalarissen doorgezet die in 2007 is begonnen. Het gaat dan vooral om de iets kleinere beursgenoteerde ondernemingen. De matiging is het sterkst in Groot-Brittannië.

Bijna de helft van de onderzochte bedrijven kende de afgelopen drie jaar geen salarisstijging toe aan de baas of liet het loon zelfs dalen. De CEO's van Britse ondernemingen zijn het strengst behandeld, aldus de onderzoekers. Van hen kreeg 61 procent geen verhoging.

Oud-biatlontrainer Rusland: "Waarschijnlijk geen systematische doping"

Volgens de Duitse biatlontrainer Wolgang Pichler is er van systematische doping in de Russische biatlonwereld waarschijnlijk geen sprake. Pichler was tot dit jaar enkele seizoenen trainer van een aantal Russische biatletes. "Voor hen steek ik mijn hand in het vuur", zegt de Duitser tegenover Focus. Sinds de Duitse zender ARD woensdagavond een documentaire uitzond is er in de hele sportwereld grote ophef ontstaan rondom de beschuldigingen over een door de Russische staat georganiseerd dopingprogramma.

"Er zullen altijd rotte appels zijn, maar alle biatleten? Dat is pure onzin", aldus Pichler. Volgens hem is het echter wel mogelijk dat het Russische ministerie van sport een groep sporters opgebouwd heeft die 'speciale voorbereiding' kregen richting de Spelen van Sochi. Dat zou volgens Pichler wel volledig buiten de nationale biatlonbond om zijn gegaan.

De Duitser trainde in de loop der jaren de Russinnen Olga Zaitseva, Ekateryna Glazyrina, Svetlana Sleptsova, Yana Romanova en Ekaterina Shumilova. "Ik steek mijn hand voor hen in het vuur", zo zegt Pichler. Naast zijn groep was er echter ook nog een concurrende groep, met onder meer Ekaterina Iourieva en Irina Starykh, die in het begin van dit jaar beiden geschorst werden vanwege het gebruik van verboden middelen, net als onlangs nog het Russische talent Alexander Loginov.

"We hebben wel altijd het gevoel gehad dat er iets gaande was", vervolgt Pichler. "Ik denk dat dat vanuit het ministerie van sport gestuurd is en dat het volledig langs de biatlonbond om is gegaan. Dat hebben ze zeker met een paar sporters geprobeerd", zo verklaart de Duitser, die zich zelf al jaren tegen doping uitspreekt. 

Wereldtopper Olga Zaitseva, een van de biatletes waar Pichler zijn hand voor in het vuur durft te steken (Foto: Getty)

De Russische biatleten stonden na de Winterspelen van 2010 onder grote druk om te presteren. "Ze waren zelfs bang dat ze bij de Spelen in Sochi geen enkele medaille zouden halen", beweert Pichler. "Ik denk echter niet dat trainers daarvan geweten hebben, vooral ook omdat de vorige leiding van de nationale biatlonbond sterk tegen doping aan het vechten was. Het kan alleen maar vanuit de echte top gekomen zijn. Anders waren er voor de recente zaken wel verantwoordelijken gestraft, maar dat is allemaal niet gebeurd."

Pichler zegt verder dat het hele Russische sportsysteem erg vatbaar is voor dopinggebruik. Zo krijgt bijvoorbeeld een trainer van een olympisch kampioen al de helft van de winstpremie van een half miljoen euro, maar ook onder meer de vroegere jeugdtrainers krijgen geld. "En Rusland is zo groot, je kunt niet alles controleren. Daarnaast strijdt iedereen tegen iedereen en zelfs regio's tegen regio's. Doping kun je daar niet uitbannen. Ik denk echter wel dat het biatlon voor ongeveer negentig procent schoon is."

De Duitse topbiatleet Arnd Peiffer acht de kans niet heel groot dat er sprake is van systematische doping in de Russische biatlonwereld. "Het land is zo enorm groot, ik kan me niet voorstellen dat er sprake is van 'staatsdoping'", aldus de winnaar van olympisch goud in 2010. "Als het echt zo is, is het natuurlijk een enorme zaak. Ik heb echter het gevoel dat het meer om incidenten gaat dan iets systematisch."

Snookeraar O'Sullivan verbreekt eigen '147-record'

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft tijdens het UK Championship in York een zogenaamde maximum-break gescoord, 147 punten. Het was de dertiende keer dat hij dat tijdens een televisietoernooi deed, waarmee hij zijn eigen record verbeterde.

In de wedstrijd tegen Mark Selt haalde hij het beslissende frame binnen met zijn 147: 6-0. Het betekende tevens de 767e century, een break van meer dan 100 punten, voor Rocket Ronnie. Daarmee is hij er nog acht verwijderd van de Schot Stephen Hendry op de ranglijst aller tijden. Hendry, inmiddels commentator, was overigens duidelijk over wat hij O'Sullivan zag doen: "Snooker kan niet veel beter gespeeld worden dan dit." 

Pakistan graaft geul langs grens met Afghanistan

Afghanistan is woedend over een honderden kilometers lange geul die Pakistan langs het zuidelijke deel van de grens tussen de twee landen wil aanleggen. De grens werd eind negentiende eeuw getrokken door een Britse diplomaat, samen met de toenmalige Afghaanse heerser Abdur Raham Khan. De hedendaagse regering Kabul heeft de grens echter nooit erkend en hetzelfde geldt voor de bewoners van het gebied, die gewend zijn van de ene naar de andere kant te kunnen reizen. In sommige gevallen bezitten ze zelfs grond aan weerszijden van de grens.

Pakistan, dat reeds begonnen is met graven, zegt dat de loopgraaf nodig is in de strijd tegen rebellen in de provincie Baluchistan, die zich al tientallen jaren verzetten tegen het centrale gezag in Islamabad. Door de geul aan te leggen wil Pakistan de smokkel van wapens en drugs tegengaan en voorkomen dat strijders ongezien de grens oversteken. "Pakistan vreest dat wapens in handen van een scala aan rebellengroepen kunnen belanden, waaronder de Taliban", aldus het Frontier Corps, een paramilitaire tak van de Pakistaanse strijdkrachten.

De Afghaanse regering gelooft niks van de uitleg van Islamabad en ziet de aanleg van de geul als de zoveelste poging van Pakistan om zijn invloed over Kabul uit te breiden. Afghanistan beticht Pakistan ervan de Taliban de afgelopen dertien jaar te hebben gesteund in hun strijd tegen de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. "Pakistan doet niks om terrorisme tegen te gaan", zei Abdul Raziq, de politiechef van de provincie Kandahar, die aan de andere kant van de grens ligt. "Deze geul is simpelweg bedoeld om een grens met Afghanistan af te bakenen en ons grondgebied te claimen."

Pakistan houdt vol wel degelijk de strijd met extremisten aan te gaan en wijst daarbij op een groot offensief dat het eerder dit jaar begon in de stammenregio Noord-Waziristan, in het noordwesten van het land. Baluchistan ligt in het zuidwesten. Analisten benadrukken al langer dat Pakistan een onderscheid maakt tussen de Pakistaanse Taliban, waar het zelf mee in de clinch ligt, en de Afghaanse Taliban, die het stilzwijgend tolereert en gebruikt om invloed uit te oefenen in Kabul.

Poolbiljarters Europa behouden Mosconi Cup opnieuw

De Europese poolbiljarters hebben donderdag in Blackpool ten koste van de Verenigde Staten de 21e editie van de Mosconi Cup gewonnen. Voor de titelverdediger, die onder leiding staat van de Nederlander Johan Ruijsink, sleepte de Griek Nikos Ekonomopoulos op de slotdag het beslissende elfde punt binnen: 11-5.

Niels Feijen hoefde daarom niet meer in actie te komen. De meest waardevolle speler van vorig jaar zou in de zeventiende partij aantreden, maar mocht in plaats daarvan feest vieren. Het is de vijfde keer op rij dat de Europese poolbiljarters de prestigieuze titel winnen.

UEFA geeft nieuwe Nations League vorm

De Europese voetbalbond UEFA heeft donderdag de eerste versie van de Nations League vormgegeven. De competitie voor landenteams, waarvoor begin dit jaar al groen licht kwam, beleeft zijn primeur in het najaar van 2018. Tussen september en november spelen de 54 landen van de UEFA in verschillende divisies en groepen tegen elkaar. Via de Nations League zijn tickets te verdienen voor het EK van 2020, naast het reguliere EK-kwalificatietoernooi.

De Nations League vervangt de oefeninterlands, omdat die volgens alle betrokken partijen te weinig waarde hebben. Het landentoernooi bestaat uit vier divisies, ingedeeld op basis van de Europese coëfficiëntenranglijst. De sterkste twaalf landen zitten in divisie A, de volgende twaalf in divisie B, veertien in C en zestien in D. Voor elk niveau geldt een promotie-/degradatieregeling.

Gele kaart Messi alsnog geschrapt

De gele kaart die Lionel Messi zondag ontving in het competitieduel met Valencia is alsnog geschrapt. De sterspeler van Barcelona kreeg in het slot van de wedstrijd een waterflesje tegen zijn hoofd gegooid, toen hij met zijn ploeggenoten de 1-0 vierde. De scheidsrechter vermoedde dat de Argentijn vervolgens opzettelijk tijd rekte en deelde geel uit.

Een eerste protest van de club tegen die prent werd woensdag door de Spaanse voetbalbond nog van tafel geveegd, maar in hoger beroep heeft Barcelona alsnog gelijk gekregen. Volgens de bond heeft de onderzoekscommissie niet waargenomen dat Messi het spel bewust vertraagde. "We hebben alleen een normale reactie gezien van iemand die slachtoffer was van een actie van een toeschouwer."

'Uitzendkrachten benadeeld met zorgpremie'

Honderdduizenden Oost-Europese uitzendkrachten worden benadeeld door uitzendbureaus met de zorgverzekeringspremie die ze moeten betalen. De uitzenders laten hun de volledige premie betalen en strijken zelf de korting op die ze van de zorgverzekeraar ontvangen. Dat heeft Henry Stroek, bestuurder bij CNV Vakmensen donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Daar verdienen de uitzendbureaus soms wel tienduizenden euro's per maand mee. Volgens Stroek kunnen ze de Oost-Europeanen, voornamelijk Polen, op die manier goedkoper aanbieden dan Nederlandse werkzoekenden.

De constructie draait om de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden. Normaliter wordt deze korting door de werkgever rechtstreeks doorgegeven aan de verzekerden. Maar er zijn ook zorgverzekeraars die de uitzendbureaus lokken met aanbiedingen waarbij de werkgever de korting vangt.

Miley Cyrus baart opzien met bizarre outfit

Miley Cyrus is woensdagavond in een zelfs voor haar doen nogal vreemde outfit gefotografeerd. De zangeres droeg een zilveren pruik en haar bovenlijf was naakt, op haar tepels na.

Miley gaf een optreden bij het openingsfeest van de kunstbeurs Art Basel in een hotel in Miami Beach. Haar tepels had de 22-jarige artieste afgeplakt met discoballenstickers. Een doorzichtige broek en zilveren string completeerden haar outfit.

Cyrus, die in Florida wordt vergezeld door haar nieuwe vriend Patrick Schwarzenegger, zou ook wiet hebben gerookt op het podium. De foto's van haar nietsverhullende look staan onder meer op de website JustJared.

McLaren houdt coureurs in spanning

De formule 1-coureurs Jenson Button en Kevin Magnussen weten nog altijd niet waar hun toekomst ligt. Het bestuur van McLaren zou donderdag een beslissing nemen over het rijdersduo voor volgend seizoen, maar na uren vergaderen was er nog altijd geen duidelijkheid.

De Britse renstal heeft nog geen enkele coureur voor 2015 gepresenteerd, alhoewel het een publiek geheim is dat Fernando Alonso terugkeert bij McLaren. De tweevoudig wereldkampioen uit Spanje nam na afloop van het seizoen afscheid van Ferrari, waar Alonso is vervangen door Sebastian Vettel. Het is wel duidelijk dat de 33-jarige coureur net als in 2007 bij McLaren gaat rijden, maar de grote vraag is wie zijn teamgenoot wordt: oudgediende Button of het Deense talent Magnussen?

Een bestuursvergadering bracht donderdag geen uitkomst, hoewel dat wel was voorspeld. "Ik heb geen idee wanneer we iets horen", zei Button. "Voor iedereen zou het fijn zijn als er snel duidelijkheid komt."

Draghi praat euro omhoog

De waarde van de euro zat donderdagmiddag stevig in de lift. Handelaren reageerden op de aankondiging van ECB-president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank begin volgend jaar bekijkt of extra maatregelen nodig zijn om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen.

Rond 15.00 uur was de euro 1,2390 dollar waard, na een kortstondige piek op 1,24 dollar. De afgelopen twee dagen zakte de Europese munt tot 1,23 dollar, wat het laagste peil was sinds augustus 2012.

De daling hing samen met de verwachting dat de ECB mogelijk deze maand al nieuwe stappen zou zetten om de inflatie aan te jagen. Daarbij werd met name gespeculeerd op de aankoop van staatsobligaties door de centrale bank.

Aanvaller muzikant Zwolle tot vrijdag vast

De 17-jarige jongen die dinsdagavond een Bulgaarse straatmuzikant doodstak in Zwolle, blijft in elk geval tot vrijdag achter de tralies zitten. Dan beslist de onderzoeksrechter of de minderjarige jongen nog langer in de cel moet blijven zitten.

Twintig rechercheurs en een aantal familierechercheurs zijn met het onderzoek naar het drama bezig, aldus de politie donderdag. Zo'n 25 tot dertig mensen hebben gezien wat er gebeurde in het winkelcentrum bij de supermarkt. De politie wil al die getuigen horen, maar heeft nog niet iedereen te pakken gekregen.

Heroïnetesten te koop in Amsterdam

In zeker dertig smartshops in Amsterdam zijn vanaf vrijdag testen te koop die kunnen aantonen of gekochte drugs witte heroïne bevatten. Dit moet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen door het gebruik van de harddrugs.

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. Ook zijn er speciale teams op straat die de testen, die 2 euro per stuk kosten, bij zich hebben. Via matrixborden, posters, flyers en sociale media worden bezoekers van de stad gewezen op de mogelijkheid de drugs te controleren.

Mocht er sprake zijn van heroïne, dan wordt verzocht contact op te nemen met de GGD. Op die manier hoopt de gemeente de dealer te kunnen opsporen.

Fiscus wil ander hof voor zaak-zwartspaarders

De rechtszaak rond Nederlandse zwartspaarders in Luxemburg moet worden verplaatst naar een ander gerechtshof. Het ministerie van Financiën heeft daarvoor gepleit, maar het verzoek is meteen afgewezen door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Bronnen in Den Haag bevestigen donderdag berichtgeving daarover in NRC Handelsblad.

Financiën vindt dat de raadsheren van de Belastingkamer van het gerechtshof niet meer onpartijdig zijn nu datzelfde hof aangifte tegen Financiën heeft gedaan. De top van het ministerie zou twee ambtenaren van de Belastingdienst onder druk hebben gezet om ondanks aandringen van de rechter niet de naam te onthullen van een tipgever in een omvangrijke zaak tegen zwartspaarders.

Een woordvoerder van Financiën wil niks kwijt over de kwestie, maar zegt wel dat het ministerie 'alle opties openhoudt'.

Het gerechtshof in Arnhem waar de zaak loopt, wil niet reageren. "Dat heeft te maken met het besloten karakter van de zaak", aldus het hof.

Celstraf oud-IRT-informant in pokerproces

Voormalig IRT-informant Kris J. (53) uit Haarlem verdwijnt twee jaar de cel in. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem donderdag wegens het organiseren van illegale pokeravonden bij voetbalclub Young Boys, het witwassen van pokeropbrengsten en afpersing tot dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Tegen J. was drie weken geleden vijf jaar cel geëist. De straf viel lager uit door een fout in de tenlastelegging. Hierdoor kon de rechtbank hem niet veroordelen voor het gebruik van de pokeropbrengsten voor clandestiene betalingen aan spelers en trainers van Young Boys.

Inkomenssteun voor ouderen verandert

Ouderen krijgen vanaf 1 januari bovenop hun AOW een inkomensondersteuning die afhankelijk is van het aantal jaren dat ze in Nederland hebben gewoond. De bestaande regeling om de koopkracht van ouderen bij te plussen gaat verdwijnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt hiermee mee in, bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA).

Mensen met een volledige AOW gaan er door de nieuwe regeling niet op voor- of achteruit. Dat geldt voor circa negentig procent van de ouderen.

Personen die zich op latere leeftijd in Nederland hebben gevestigd of die later naar het buitenland zijn verhuisd, worden wel getroffen. De SP is daarom fel tegen de nieuwe aanpak. Volgens Kamerlid Paul Ulenbelt worden allochtone ouderen hierdoor onevenredig getroffen. Hij noemde de maatregel discriminerend.

Asscher positief over nieuwe eurocommissaris

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) is heel positief over de nieuwe eurocommissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, Marianne Thyssen. Zij staat volgens hem veel meer dan haar voorganger open voor het aanpakken van schijnconstructies met buitenlandse werknemers.

Asscher zei dat donderdag na een kennismakingsgesprek met de Belgische eurocommissaris. Ook over de opstelling van Thyssen in andere dossiers, zoals het bestrijden van zwartwerk en fraude, is Asscher positief.

De vicepremier sprak in Brussel ook met de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans, tot voor kort nog lid van het kabinet-Rutte II. Ook bij hem ziet Asscher meer begrip voor het Nederlandse standpunt dat gelijke arbeid op dezelfde werkplek ook tot gelijk loon moet leiden.

Starbucks rekent op flinke winstgroei

Starbucks rekent in de komende vijf jaar op een jaarlijkse omzetgroei van tenminste tien procent en een winstgroei per aandeel van vijftien à twintig procent. Dat stelde de Amerikaanse koffieketen donderdag tijdens een bijeenkomst voor beleggers.

Het bedrijf verwacht de omzet uit de verkoop van voedsel in die periode te kunnen verdubbelen tot ruim vier miljard dollar, omgerekend 3,2 miljard euro. Vooral lunches en diners bieden groeikansen, aldus Starbucks. De mobiele telefoon speelt een grote rol bij het verzilveren van die kansen. Het gebruik van de Starbucks-app nam dit jaar met vijftig procent toe.

De verruiming van het voedselassortiment staat haaks op ontwikkelingen bij de fastfoodketens McDonald's en Burger King. Beide ketens hebben flink in hun menus gesnoeid zodat hun personeel sneller bestellingen kan afhandelen.

Pharrell dankbaar voor ster op Walk of Fame

Pharrell Williams heeft sinds donderdag zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. De superster kwam woorden tekort om de mensen te bedanken die hem tijdens zijn carrière hebben geholpen. Zijn speech was live te zien via YouTube.

"Je kunt het talent en de vaardigheden hebben, maar als niemand je begeleidt en je creativiteit koestert, dan betekent het niks en gaat het vaak mis", zei Pharrell. "En zonder de steun van je fans, die uiteindelijk bepalen of je muziek een succes wordt, kom je nergens. Dus vandaag gaat het niet alleen om mij, maar ook om de fans."

Volgens de Happy-zanger is zijn muziek de sleutel die alle deuren in zijn leven heeft geopend. "Dankzij mijn muziek heb ik bijvoorbeeld de kans gekregen om in de film-, televisie-, mode- en kunstwereld te werken. Muziek is de reden dat mijn creativiteit tot bloei kan blijven komen. Het is de drijvende kracht achter alles wat ik doe."

Williams bedankte in het bijzonder zijn vrouw, zijn ouders en zijn broers, zijn management en de muziekleraren met wie hij vroeger heeft gewerkt." Ik krijg nu een ster op de Hollywood Walk of Fame, maar ik deel hem met al die mensen. Dit voelt echt als een droom die uitkomt", aldus de 41-jarige artiest.

LottoNL-Jumbo en IAM Cycling in WorldTour

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo rijdt ook komend seizoen op het hoogste niveau. De opvolger van Belkin heeft van de internationale wielerunie UCI een licentie voor de WorldTour in 2015 gekregen. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Nieuw op het hoogste niveau is het Zwitserse IAM Cycling, dat afgelopen seizoen nog op pro-continentaal niveau uitkwam. Door de fusie tussen Garmin en Cannondale was er een plek open. Of Astana en Europcar in 2015 bij de proteams horen, is nog afwachten. De licentiecommissie maakt dat uiterlijk woensdag bekend.

Giant-Alpecin, dat donderdag meldde de Nederlandse voor de Duitse licentie te hebben verruild, was er al eerder zeker van komend seizoen op het hoogste niveau te mogen rijden. Ploegen uit de WorldTour mogen starten in alle topwedstrijden, waaronder de drie grote rondes en de klassiekers.

Kromowidjojo kijkt uit naar clash op 100 vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo wacht vrijdag een clash met de Zweedse Sarah Sjöström om de titel op de 100 meter vrije slag. De drie vrouwen lijken bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha om het goud op het koninginnennummer te gaan strijden. "Het wordt een goede strijd", keek Kromowidjojo bij de NOS vooruit.

De olympische kampioene op de 50 en 100 meter vrij heeft alles de komende jaren gericht op Rio, maar wil nu ook in Doha wel schitteren. "Nu ik hier eenmaal ben, wil ik ook wel voor het hoogst haalbare gaan."

Kromowidjojo zwemt in Doha haar eerste grote toernooi sinds vorig jaar december. Ze liet de EK langebaan in Berlijn na een periode van trainerswisselingen schieten. Ze zit nu weer goed in haar vel en heeft veel vertrouwen gekregen van het gouden optreden op de 4x200 meter vrij. ,"Het was een mooie opsteker. Het was voor mij vooral heel fijn om weer relaxed te zwemmen. Ik dook in het water en had het gevoel: het zit weer goed."

Kromowidjojo kwalificeerde zich donderdag met een tijd van 51,57 als derde voor de finale van de 100 meter vrij. Heemskerk ging met 51,51 als tweede door en de Zweedse Sarah Sjöström was de snelste in 51,46.

Trijntje Oosterhuis onthult songfestivallied

Trijntje Oosterhuis maakt donderdag 11 december haar inzending voor het Eurovisiesongfestival bekend. Ze is dan te gast bij Daniël Dekker in zijn radioshow Gouden Uren op Radio 2. Hij zal het liedje voor de eerste keer draaien en praat met haar over de inzending.

Bijna een maand geleden werd bekend dat Nederland volgend jaar Oosterhuis afvaardigt naar Oostenrijk, het land van Conchita Wurst.

"Na de goede optredens en resultaten van Anouk en The Common Linnets de afgelopen twee jaar is dat natuurlijk extra spannend, maar ook heel leuk", zei Oosterhuis toen. Anouk heeft meegeschreven aan de song.

Hond legt kilometers af in metrotunnel

Een jonge herdershond heeft donderdag kilometers afgelegd in de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het dier wist vermoedelijk vanuit Noord dertig meter onder de grond te glippen en rende vervolgens naar het Rokin in de binnenstad. Daar werd hij gesignaleerd door medewerkers van de nog in aanbouw zijnde metrotunnel.

Ze schakelden de dierenambulance in, die al wist dat de bruine hond met de rode halsband, Davo geheten, werd vermist. Hij was eerder op de dag ontsnapt bij de hondenuitlaatservice. De viervoeter liet zich niet meteen vangen, maar snelde weer terug naar Noord. Daar kon hij worden gepakt, zei een woordvoerder van de Noord-Zuidlijn.

Inflatie in Rusland loopt stevig op

De dalende roebel heeft de inflatie in Rusland vorige maand stevig opgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die het Russische statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in Rusland steeg vorige maand naar 9,1 procent en kwam daarmee uit op het hoogste peil sinds juni 2011. In oktober steeg het prijspeil nog met gemiddeld 8,3 procent. De stijging van november was iets sterker dan economen voorspelden.

Door de sterke daling van de olieprijs en de grote onzekerheid over de Russische economie is de roebel de afgelopen tijd sterk in waarde verminderd. Daardoor worden goederen die uit het buitenland worden geïmporteerd steeds duurder.

'Chimpansee is geen persoon'

Een chimpansee heeft niet dezelfde rechten als een mens. Dat heeft een gerechtshof in New York donderdag bepaald. Een eigenaar van een chimpansee in de Amerikaanse staat hoeft zijn huisdier daarom niet vrij te laten.

Chimpansee Tommy slijt zijn dagen in een kooi in de woning van zijn baasje in Fulton County. Een dierenrechtengroep stapte naar de rechter en eiste dat Tommy wordt vrijgelaten. Volgens de rechtengroep zijn de omstandigheden waarin de aap wordt gehouden vergelijkbaar met die van iemand die onterecht in de isoleercel zit.

Een lagere rechtbank verwierp de eis, waarna de groep het hogerop zocht. Dieren met menselijke eigenschappen, zoals chimpansees, zouden basale rechten toegekend moeten krijgen, waaronder het recht niet gevangen te hoeven zitten, vindt de groep. De mensapen zouden daarom voor de wet als personen moeten worden gezien. De groep maakt zich ook hard voor drie andere chimpansees in New York en heeft plannen voor rechtszaken in andere staten.

Het gerechtshof stelde dat er precedent noch wettelijke basis is voor het behandelen van dieren als personen. Volgens het hof is het 'ongepast' de rechten van een mens ook toe te kennen aan een dier.

Phil Spencer (Xbox) feliciteert PlayStation

Xbox-topman Phil Spencer heeft zich vandaag van zijn sportieve kant laten zien: Op Twitter feliciteerde hij PlayStation met twintig jaar succes. Goed om te zien dat ondanks de rivaliteit, dit soort triviale bedankwoorden er nog wel af kunnen.

PlayStation vierde woensdag jongstleden zijn twintigste verjaardag. Op die dag was het precies twintig jaar geleden dat de PSX in Japanse schappen kwam te liggen. Xbox zelf is een stuk jonger, met een introductiedatum in 2001 duurt het nog zeven jaar voordat de console van Microsoft eenzelfde jubileum mag vieren.

Total War: Rome II-uitbreiding 'Wrath of Sparta' aangekondigd

Sega's strategiegame Total War: Rome II wordt binnenkort voorzien van een tweede uitbreiding. The Wrath of Sparta, een gloednieuwe campaign-uitbreiding, verschijnt op 16 december.

The Wrath of Sparta speelt zich af in 432 voor Christus, gedurende de Peloponnesische Oorlog. Het is de vroegste tijdsperiode uit de Total War-serie. Sega: "Terwijl de legendarische krijgslieden van Sparta worden opgeroepen voor een open strijd tegen het arrogante Athene, is het aan jou om de hellenistische periode te domineren. Terwijl je controle probeert te krijgen, ligt het wraakzuchtige Perzische Rijk op de loer dat je nauwlettend in de gaten houdt".

De map van Wrath of Sparta bevat een uiterst gedetailleerde versie van het oude Griekenland. Het spel bevat nieuwe tech-trees, iconische Griekse helden en marine-eenheden. Sega belooft dat de uitbreiding 'honderden extra gameplay-uren' bevat. Total War: Rome II is beschikbaar voor pc en Mac.

Ontwikkelaar Creative Assembly timmert hard aan de weg van Total War. Zo zijn ze momenteel ook bezig met een geheel nieuwe versie van de game, genaamd Total War: Attila, die in februari uit moet komen. Daarnaast is er nog een gratis speelbare spin-off in de maak, genaamd Total War Battles: Kingdom.

PSY sloopt teller views van YouTube

De videoclip Gangnam Style van YouTube-hype PSY heeft de videosite gesloopt. De teller van het aantal views had namelijk zijn limiet bereikt van 2,147,483,647. Het getal is namelijk het maximale wat kan worden opgeslagen in een 32-bits integer (een getal in het geheugen en de database van de website).

"We hebben nooit gedacht dat een video vaker bekeken zou worden dan een 32-bit integer, maar dat was voordat we PSY hadden ontmoet. 'Gangnam Style' is zoveel keren bekeken dat we een update moesten doorvoeren," zo verklaart YouTube op Google+. De teller heeft even stilgestaan totdat de fix was doorgevoerd, dus daarmee loopt de teller iets achter. De tellers van kanalen op YouTube hebben dit probleem niet.

Bob de Jong toch niet op ploegenachtervolging

Bob de Jong zal dit weekend toch niet deel gaan nemen aan de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn. De 38-jarige stayer zou morgen aan het vertrek komen bij het teamevenement, maar hij bleek in de trainingen het tempo van de ploeggenoten niet te kunnen volgen.

Bondscoach Geert Kuiper heeft nu besloten om reserve Frank Vreugdenhil in te zetten op de ploegenachtervolging. De marathonschaatser zal samen met Arjan Stroetinga en Douwe de Vries het Nederlandse trio vormen. Zij nemen het in de Duitse hoofdstad in de zesde rit op tegen Zuid-Korea. Bij de eerste wedstrijd in Obihiro won Nederland voor de Koreanen.

Modehuis Mexx failliet verklaard

De Nederlandse modeketen en kledinggroothandel Mexx is donderdag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Dat heeft curator Frits Kemp van Fort Advocaten bevestigd.

De keten telt in Europa 315 winkels. Daaronder zitten veel franchisenemers en ook een aantal outletwinkels. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 1500 mensen, in Nederland ongeveer vijfhonderd. Een groot deel van de omzet haalt het concern uit wholesale verkopen aan andere kledingketens.

Wat het failissement betekent voor de medewerkers is volgens de curator nog onduidelijk. De curator hoopt dat een doorstart mogelijk is. Volgens hem hebben zich donderdag al twee buitenlandse kandidaten gemeld die interesse hebben.

EA viert twee miljard mobiele games gedownload

De mobiele tak van gameuitgever en ontwikkelaar Electronic Arts, EA Mobile, viert de tweemiljardste mobiele game-download. Deze mijlpaal werd eerder deze week behaald en wordt gevierd met het weggeven van twee miljard 'freebies' voor mobiele gamers.

De weggevertjes zijn alleen bedoeld voor een aantal specifieke games. Het enige wat je hoeft te doen om de gratis content te ontvangen is de games spelen. De actie loopt tot 17 december. Het gaat om de volgende titels en bijbehorende geschenken:

  • Madden NFL Mobile -- Booster Pack (gold, silver, and bronze players)
  • FIFA 15 Ultimate Team -- Gold Pack (Dec. 8- 17 only)
  • The Sims FreePlay -- Thumping Stereo
  • Bejeweled Blitz -- Ice Burrrst Rare Gem
  • Monopoly Slots -- Coins (Dec. 11-15 only)
  • Heroes of Dragon Age -- 10,000 Gold per day
  • Tetris Blitz -- 10,000 Coins

EA is trots op de mijlpaal en zegt er het volgende over: "Om deze prestatie in perspectief te brengen: als je een game per seconde download, 24 uur per dag, kost het je 63 jaar om dit aantal te halen".

[vid] Trailer: Terminator Genisys

Hij is er! De trailer van de nieuwe Terminator-film: Genisys. In deze heruitgave zien we Arnold Schwarzenegger zijn oude rol weer oppakken.

En die Terminator heeft maar één doel: de moeder van John Connor (Jason Clarke), Sarah Connor (Emilia Clarke), in het verleden vermoorden. Of dit zal lukken, is natuurlijk de vraag. Schwarzenegger maakt alleen wel weer één ding duidelijk: ''I'll be back"...

Ook Jai Courtney en Matt Smith zullen te zien zijn.

Terminator Genisys draait op 9 juli 2015 in de Nederlandse bioscopen.

Burgemeester stuurt ouders vuurwerkbrief

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel heeft alle ouders van kinderen tussen de 10 en 18 jaar in zijn gemeente een brief gestuurd over illegaal vuurwerk. "De jaarwisseling is één van de hoogtepunten van het jaar, en tegelijkertijd als je kijkt naar voorgaande jaren en je ziet de vernielingen, brandstichting en overlast, één van de dieptepunten", schrijft Koen in zijn brief.

De burgemeester vindt het anders moet in Capelle. "Samen met de politie en justitie willen we de overlast tegengaan, slachtoffers voorkomen, schade beperken en zo Capelle ook in de donkere dagen leefbaar houden."

Koen wijst er op dat het zware illegale vuurwerk levensgevaarlijk is. "Ik doe een dringende oproep aan u om te helpen voorkomen dat uw kind of uw kinderen dit soort vuurwerk aanschaffen", aldus de burgemeester.

Giant-Alpecin voortaan op Duitse licentie

Wielerploeg Giant-Alpecin verruilt de Nederlandse licentie voor de Duitse. Dat heeft de opvolger van Giant-Shimano, onder welke naam de equipe afgelopen seizoen koerste, donderdag bekendgemaakt. Daardoor rijdt er voor het eerst sinds 2010 weer een Duitse wielerploeg op het hoogste niveau.

Hoofdsponsor Alpecin, producent van shampoos, is een Duits bedrijf. "De wijziging maakt onderdeel uit van de continue verbreding van de internationale focus van het team", meldde Giant-Alpecin in een persbericht.

De ploeg houdt wel een Nederlands tintje. De basis van de wielerploeg blijft in Nederland, terwijl vrouwenploeg Liv-Plantur wel onder een Nederlandse licentie blijft rijden.

Nijhuis na WK-brons: "Blij dat het is gelukt"

Moniek Nijhuis behaalde donderdag in Doha haar eerste individuele medaille bij een mondiaal titeltoernooi. "Ik ben echt heel blij dat het is gelukt", zei de Nederlandse zwemster na haar race.

"Dit is toch wel bijzonder voor mij. Je weet dat je kansen hebt als je als derde doorgaat, maar je moet in de finale het toch nog wel even doen. Ik heb nu voor mezelf wel de bevestiging dat ik bij de wereldtop zit. Er zit nog wel een gat met de andere twee, maar ik ben in ieder geval de beste van de rest."

Nijhuis had haar Nederlands record willen aanscherpen, maar dat lukte net niet. "Het had denk ik te maken met de druk en de spanning van de finale. Ik kwam verkeerd uit en moest een slag extra maken. Maar het zit allemaal zo dicht bij elkaar. Het belangrijkste voor mij is dat ik het heb kunnen afmaken."

Vervolg Frozen in maart in de bioscoop

Het vervolg op de populaire Disneyfilm Frozen verschijnt in maart in de bioscoop, meldt BBC op basis van een verklaring van Walt Disney Studios. De korte film wordt samen met de nieuwe versie van Assepoester getoond.

In Frozen Fever vieren de geliefde personages de verjaardag van prinses Anna. Prinses Elsa en Kristoff willen er een geweldig feest van maken, maar de ijzige krachten van Elsa brengen het feest in gevaar. De stemmen worden wederom ingesproken door de originele cast, waaronder Kristen Bell en Idina Menzel. Ook gaan Robert Lopez en Kristen Anderson-Lopez weer een nieuw lied componeren.

De eerste Frozen film, die in 2013 uitkwam, bracht meer dan een miljard euro op.


Vervolg in maart in de bioscoop (Foto: Novum)

Leeg stadion dreigt voor Willem II

Willem II moet één thuiswedstrijd zonder publiek afwerken als de aanhang van de Tilburgse ploeg zich binnen nu en een jaar nog eens misdraagt. De tuchtcommissie van de KNVB besloot de eredivisieclub donderdag een voorwaardelijke straf van een thuiswedstrijd zonder publiek op te leggen vanwege de wanordelijkheden tijdens het duel met NAC Breda in september. Daarnaast kreeg Willem II een boete van vijftienduizend euro.

Supporters van de Tricolores staken vuurwerk af tijdens de confrontatie met de aartsrivaal uit Breda en zochten de confrontatie met NAC-fans. Volgens de tuchtcommissie heeft de club onvoldoende maatregelen genomen om dit te voorkomen en hier iets aan te doen. Daarom hangt Willem II het komende jaar een thuiswedstrijd zonder publiek als straf boven het hoofd.

Sparta moet naar natuurgras voor EK 2017

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in 2017 moet geheel op natuurgras worden gespeeld. Dat betekent dat op Het Kasteel, het stadion van Sparta Rotterdam, de huidige kunstgrasmat over drie jaar vervangen dient te worden door echt gras. Dat liet toernooidirecteur Bert van Oostveen donderdag weten, nadat de UEFA het toernooi had toegewezen aan Nederland.

"De UEFA eist dat het toernooi op natuurgras wordt gespeeld. Dat betekent dat het huidige kunstgras op Het Kasteel dan weg moet", aldus Van Oostveen. De andere aangewezen stadions in Utrecht, Enschede, Deventer, Tilburg, Breda en Doetinchem beschikken wel allemaal over echte grassprieten. Sparta stapte afgelopen zomer, onder druk van bezuinigingen, over naar kunstgras.

Het WK van volgend jaar in Canada, waarvoor Oranje zich heeft geplaatst, wordt juist volledig op kunstgras gespeeld.

Liverpool breidt Anfield uit

Liverpool gaat stadion Anfield uitbreiden. De Engelse voetbalclub wil met de verbouwing van de hoofdtribune 8.500 extra plaatsen creëren. Daarmee zou de totale capaciteit op 54 duizend komen. De verbouwing start begin 2015 en moet in het seizoen 2016-2017 voltooid zijn. Tijdens de verbouwing kunnen de wedstrijden gewoon worden gespeeld.

De verbouwing maakt deel uit van een plan om de hele wijk rond Anfield Road op te knappen. De hoofdtribune krijgt drie ringen en wordt met zo'n twintigduizend plaatsen een van de grootste zittribunes van Europa.

Halfords wordt definitief opgedoekt

Halfords maakt definitief geen doorstart. Dat maakten de curatoren van het bedrijf, dat begin oktober failliet ging, donderdag bekend. Ruim een week geleden werd de hoop gevestigd op een koper die zich op het laatste moment meldde, maar diens aanbod voldeed niet aan de minimale voorwaarden van de curatoren.

"Er rest thans geen ander scenario dan de nog aanwezige voorraden uit de winkels te verkopen", stelden de afhandelaars van het faillissement. Halfords was sinds 1973 te vinden in Nederlandse winkelstraten en telde 130 winkels, waarvan 28 franchise-zaken buiten schot blijven.

Goud Amerikaanse zwemmers na bizarre finish

Op het WK kortebaan in Doha hebben de Amerikaanse mannen op spectaculaire wijze de wereldtitel gepakt op de 4x200 meter vrije slag. Nadat Rusland lang aan kop ging werd de finale pas in de allerlaatste meters beslist in het voordeel van Conor Dwyer, Ryan Lochte, Matt McLean en Tyler Clary.

Halverwege lag Rusland nog ruim op kop, vooral dankzij een fenomenale split van Danila Izotov. Artem Lobuzov deed het vervolgens naar behoren, maar zag Chad le Clos met een nog snellere 200 meter dan Izotov snel naderen. Beide landen bleken echter niet over een slotzwemmer te beschikken die snel genoeg was. 

De Rus Viacheslav Andrusenko en de Zuid-Afrikaan Leith Shankland werden in de laatste meters ingehaald door Clary namens de VS en ook nog de Italiaanse veteraan Filippo Magnini. Die kwam vervolgens net tekort om Clary van het goud af te houden. De VS wonnen in 6:51,68 minuten, op 0,12 seconden gevolgd door het Italië van Magnini. Slechts 0,28 seconden na Clary tikte Andrusenko voor Rusland aan, Shankland gaf 0,45 seconden toe. Tot slot konden ook de Belgen nog binnen een seconde blijven: Vijfde op 0,98 van de VS.

De 4x50 meter gemengde wisselslag leverde de derde gouden medaille van de dag op voor Brazilië. Nadat de mannen op de 4x50 meter vrij en schoolslagzwemmer Felipe França Silva al goud wonnen, was het nu de beurt aan het team bestaande uit Etienne Medeiros, wederom França, Nicholas Santos en Larissa Oliveira. Laatstgenoemde tikte na 1:37,26 minuten aan en bezorgde haar land, en França, zo het derde goud van het toernooi. Groot-Brittannië pakte op 0,2 seconden het zilver, voor Italië (1:37,90).

Frankrijk moet piraten schadeloos stellen

Frankrijk moet negen Somaliërs duizenden euro's betalen als schadevergoeding voor de wijze waarop hun arrestatie plaatsvond. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld. Het merendeel van de Somaliërs is in Frankrijk wegens piraterij veroordeeld.

In april 2008 werd het Franse luxejacht Ponant gekaapt. Aan boord bevonden zich dertig mensen die werden vrijgelaten nadat de eigenaar van het vaartuig een losgeld van twee miljoen dollar naar de piraten had overgemaakt. Dezelfde dag dat de gijzelaars op vrije voeten kwamen, arresteerden Franse speciale eenheden zes verdachten van piraterij.

Het duurde uiteindelijk vijf dagen voor de arrestanten formeel in hechtenis werden genomen. Een te lange periode, aldus het EHRM. Bij een andere kaping duurde het drie dagen voor drie verdachten in hechtenis werden genomen. Ook dat duurde te lang, oordeelde het hof. Frankrijk moet de Somaliërs tussen de twee- en negenduizend euro per persoon betalen.

Terugkeer Zuid-Korea op F1-kalender mogelijk truc

Gisteren werd de Formule 1-kalender voor het seizoen 2015 bekendgemaakt. Verrassenderwijs stond daar op 3 mei de Grand prix van Zuid-Korea genoemd, al is de race nog wel onder voorbehoud. Mogelijk is het een truc van autosportfederatie FIA om de teams te laten beschikken over een vijfde motor.

Volgens de regels mogen er komend seizoen per coureur maar vier motoren gebruikt worden, maar bij 21 races op de kalender stijgt dit aantal naar vijf. Voor een aantal coureurs, waaronder Sebastian Vettel, was dit aantal dit seizoen niet toereikend, waardoor hij flink gestraft werd. Met de terugkeer van motorenleverancier Honda en het worstelen van Ferrari en Renault is het mogelijk dat door het toevoegen van een extra race op de kalender er voor deze merken iets meer lucht komt om de strijd met Mercedes aan te kunnen gaan.

Mocht de race in Zuid-Korea toch doorgang vinden dan is dat zeker niet op het Yeongam-circuit waar in de afgelopen jaren geracet werd. De organisator daar is bijna failliet, waardoor deze baan geen optie is. Het Franse persbureau AFP suggereert dat een race in de straten van de hoofdstad Seoul een optie is. Het circus zal direct na de wedstrijd moeten vertrekken, want een week later staat Spanje op de rol.

Meer bikini's in Dead or Alive 5 Last Round

Koei Tecmo heeft aangekondigd dat de fighter Dead or Alive 5: Last Round een pc-versie krijgt dat via Steam gereleased wordt. De pc-versie komt tegelijkertijd uit met de consoleversies op 20 februari. Belangrijker is dat daarnaast een extra kostuumuitbreiding vol bikini's is toegevoegd.

Na drie eerdere versies moet Dead or Alive 5: Last Round daadwerkelijke de laatste versie zijn van deel 5. Deze versie zal twee nieuwe speelbare personages toevoegen. Cyborg Raidou is daar een van. Hij keert terug uit de eerste Dead or Alive. Het tweede personage wordt 15 januari bekendgemaakt.

Dead or Alive 5: Last Round komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Gat out of Hell-musicaltrailer

Deep Silver, ontwikkelaar van de Saints Row-games, heeft een nieuwe trailer uitgegeven voor Saints Row: Gat out of Hell, de opkomende standalone-uitbreiding voor Saints Row IV. In de trailer zien we enkele personages uit de game in musicalvorm een en ander uiteenzetten.

Saints Row: Gat out of Hell is een open wereld action-adventure in ontwikkeling bij Deep Silver Volition en High Voltage Software. Het is een standalone-uitbreidingspakket voor Saints Row IV; je hebt de originele game dus niet nodig. Ontwikkelaar Deep Silver is duidelijk over het doel van de game: "Shoot the devil in the face". Geheel in lijn dus met het over-the-top-thema dat de franchise nastreeft.

De game verschijnt op 20 januari voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360 en Xbox One.

[Vid] Hockeydames naar halve finale CT na zege op Duitsland

De Oranjevrouwen hebben zich donderdagmiddag geplaatst voor de halve finales van de Champions Trophy. In Mendoza boekte Nederland een moeizame 1-0 zege tegen Duitsland. In de halve finales wacht de winnaar van het duel tussen Argentinië en China.

De onafhankelijke kijker had donderdag niets te klagen. Beide ploegen legden een leuke pot op de mat en creëerden kansen. Duitsland was het eerst dicht bij een doelpunt, maar Joyce Sombroek wist de backhandslag van Janne Müller-Wieland te pareren. Even later redde ze uitstekend bij de tweede strafcorner van Duitsland, nadat de eerste korte hoekslag door Lidewij Welten onschadelijk werd gemaakt.

Aan de andere kant kreeg Nederland ook genoeg kansen, maar de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne vindt het dit toernooi bijzonder lastig deze te verzilveren. Marloes Keetels’ bal belandde voorlangs, Xan de Waard verzaakte bij een één-op-één met de keeper en ook de combinatie tussen Lidewij Welten, Naomi van As en De Waard bleef onverzilverd.

Na rust was Nederland wederom tot drie keer toe dicht bij de openingstreffer, maar goalie Yvonne Frank redde keer op keer uitstekend. In de 46ste minuut werd ze dan toch gepasseerd. Michelle van der Pols tekende voor de eerste – en gewenste – veldgoal van Oranje.

Duitsland haalde drie minuten voor tijd de keeper eruit, om de gelijkmaker nog te forceren. De Duitsers wisten nog enkele enorme kansen af te dwingen, maar de 1-0 bleef op het scorebord staan.

De enige treffer van de wedstrijd door Michelle van der Pols. (bron: YouTube)

Resident Evil HD-remake in januari

Capcom heeft bekendgemaakt dat de HD-remake van de originele Resident Evil in januari 2015 op de markt komt. De game zal in 1080p te spelen zijn op Xbox One en PlayStation 4, de vorige generatie van die consoles moeten het doen met 720p.

De HD-remake beschikt over volledig herziene geluidseffecten met ondersteuning voor 5.1 surround. Alle originele moeilijkheidsgraden zijn weer aanwezig, alsmede een nieuwe 'very easy mode' voor de ultieme noobs onder ons. Je kunt te allen tijde switchen tussen 4:3- en 16:9-beeldverhouding. Je kunt naast het gebruik van analoge sticks ook met de ouderwetse controls spelen.

De game komt op 20 januari (alleen digitaal) uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. De game gaat zo'n 20 euro kosten.

Krokodil doodt golfer

Een golfer is in een Zuid-Afrikaans safaripark door een krokodil gedood toen hij zijn ballen aan het zoeken was op een golfbaan in het park. Dat heeft het Kruger National Park donderdag bekendgemaakt.

De 29-jarige Jacques van der Sandt werd woensdag door de krokodil gegrepen en onder water gesleurd. De krokodil werd na een twee uur durende zoektocht gevonden en gedood. Het lichaam van Van der Sandt werd daarbij teruggevonden.

De golfbaan in het wildpark is in het verleden aangelegd voor medewerkers van het Krugerpark.

Universiteit Florida wierf studenten met strippers

Een inmiddels opgedoekte universiteit met winstoogmerk in Florida zette strippers in om studenten te werven, vervalste documenten en zette studenten ertoe aan te liegen op formulieren voor financiële bijstand. De openbaar aanklager in Florida wil de miljoenen die het FastTrain College illegaal vergaarde verhalen op de voormalige eigenaar.

FastTrain had zeven campussen in Florida voordat het in 2012 op de fles ging. Volgens de aanklager heeft eigenaar Alejandro Amor tussen 2009 en 2012 het ministerie van onderwijs miljoenen dollars afgetroggeld met frauduleuze aanvragen voor subsidies. Daarnaast werden op zeker één campus strippers ingezet om jonge mannelijke studenten te werven.

Amor werd in oktober al in staat van beschuldiging gesteld.

Griekse hongerstaker houdt voet bij stuk

Een Griekse gevangene die in hongerstaking is om verlof af te dwingen zodat hij colleges kan volgen neemt geen genoegen met een schriftelijke cursus. De autoriteiten hadden hem dat aangeboden als compromis.

De ouders van de 21-jarige Nikos Romanos, die een celstraf van vijftien jaar uitzit wegens een gewapende overval, noemden het voorstel van de regering 'onacceptabel'. Hun zoon gaat dan ook door met de hongerstaking, die hij op 21 november begon. Volgens zijn artsen neemt Romanos alleen water met suiker tot zich.

Eerder opgepakte brandweerman weer vrij

Een 21-jarige brandweerman uit Onderbanken die maandag voor de tweede keer was opgepakt wegens betrokkenheid bij meerdere brandstichtingen, is weer op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Maastricht heeft donderdag besloten dat de man op vrije voeten moet worden gesteld.

Of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de hernieuwde vrijlating, kon een woordvoerster donderdag nog niet zeggen. De vrijwillige brandweerman blijft verdachte, aldus het OM.

De man was samen met twee andere brandweerlieden in augustus aangehouden wegens brandstichtingen. Hij werd eerder vrijgelaten, maandag opnieuw opgepakt en is nu dus weer vrij.

Een 25-jarige medeverdachte heeft volgens het OM bekend meerdere branden te hebben gesticht. Hij zit nog vast. Een 26-jarige collega-brandweerman zit sinds kort met huisarrest thuis.

Veel doden bij aanslagen in Bagdad

Een reeks van bomaanslagen in Bagdad heeft donderdag aan ten minste 21 mensen het leven gekost. Dat hebben de Iraakse politie en bronnen bij de medische diensten gezegd.

De eerste aanslag was gericht tegen een aantal restaurantjes in de sjiitische wijk Sadr City. Elf mensen vonden hierbij de dood, 25 raakten gewond. Minuten later volgde een tweede bomaanslag op een markt in dezelfde wijk. Hier vielen zeven doden en 21 gewonden.

Niet veel later werd de noordelijke sjiitische wijk Shaab getroffen door een aanslag met een autobom. Drie mensen kwamen om en twaalf raakten gewond.

Soennitische terroristen van Islamitische Staat plegen vrijwel dagelijks aanslagen op sjiitische doelwitten.

Gooische Vrouwen 2 breekt eigen record

Gooische Vrouwen 2 heeft woensdag al haar eigen bezoekersrecord gebroken. In de voorpremières, dus nog voordat de film officieel in release is gegaan, heeft Gooische Vrouwen 2 de status van gouden film behaald. Dit is nog geen enkele Nederlandse titel ooit gelukt, zo maakte distributeur Independent Films donderdag bekend.

De eerste Gooische Vrouwen behaalde op de dag van release al de gouden status, die wordt bereikt als er meer dan honderdduizend bezoekers naar een film gaan. De award die bij deze status hoort, is donderdagmiddag in bioscoop JT Hilversum uitgereikt aan regisseur Will Koopman en bedenkster Linda de Mol.

Het vervolg toont hoe het de vier vriendinnen uit het Gooi is vergaan na de vorige film. De hoofdrollen worden weer vertolkt door De Mol, Susan Visser, Lies Visschedijk en Tjitske Reidinga. De recensies in de landelijke media waren zeer gemengd. De komedie draait in het recordaantal van 152 zalen.


Gooische Vrouwen 2 breekt eigen record (Foto: Novum)

Hangar 13 nieuwste studio van 2K Games

2K Games heeft er een nieuwe ontwikkelstudio bij, genaamd Hangar 13. De studio zal worden geleid door Haden Blackman, veteraan op het gebied van gameontwikkeling. De kersverse studio werkt momenteel aan een nog onaangekondigde current-gen titel.

Haden Blackman is geen onbekende in de gamewereld, hij begon zijn carrière als schrijver bij LucasArts Entertainment, daarna werd hij uitvoerend producer voor de Star Wars-gameserie. Veel van de geliefde Star Wars-titels komen van zijn hand, zoals onder andere Knights of the Old Republic en The Force Unleashed. Als succesvolle schrijver heeft hij meerdere awards gewonnen, onder andere Writer's Guild of America Videogame Writing Award voor The Force Unleashed en een GLAAD Media Award voor zijn werk aan DC comics Batwoman, één van de best verkochte stripboekserie. Hader werkt op dit moment nog aan Elektra voor Marvel Comics. Na zijn succesvolle periode bij LucasArts werd hij medeoprichter van onafhankelijke ontwikkelaar Fearless Studios, die opgestart is in 2012.

Hangar 13 is momenteel gelegen in Novato, California, waar het toegang heeft tot de middelen die het nodig heeft, goede technologie en getalenteerde ontwikkelaars. Met dit team van getalenteerde mensen, afkomstig van bekende studios, hoopt Hangar 13 creatieve games te creëren die de toon zullen zetten voor de games die volgen.

UEFA weert clubs Krim uit Russische competitie

Voetbalclubs op het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim mogen niet uitkomen in Russische competities. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA besloten. Het verbod geldt per 1 januari.

De Russische voetbalbond RFU was tot grote woede van de Oekraïense bond begonnen met de inschrijving van clubs op de Krim in de Russische voetbalcompetitie. De reglementen van de UEFA en van wereldvoetbaldbond FIFA staan echter niet toe dat clubs zonder hun goedkeuring van competitie wisselen.

Rusland annexeerde de Krim in maart. De situatie op het schiereiland - de annexatie wordt door de Verenigde Naties bijvoorbeeld niet erkend - heeft de UEFA ertoe doen besluiten de Krim uit te roepen tot 'speciale zone'.

Van Rouwendaal pakt WK-brons en Nederlands record

Sharon van Rouwendaal heeft op het WK kortebaan in Doha brons veroverd op de 800 meter vrije slag. De houdster van het Nederlands record liet bovendien weinig heel van haar nationale toptijd.

In de finale was meteen duidelijk dat de strijd tussen twee dames zou gaan: Mireia Belmonte Garcia uit Spanje en de Britse Jazmin Carlin. Van Rouwendaal leek het met Katinka Hosszu uit te gaan maken om het brons, maar de Hongaarse moest de Nederlandse al snel laten gaan. Voorin kon Carlin ook al snel niet meer bij Belmonte blijven, die vervolgens zonder bedreiging naar de wereldtitel zwom in 8:03,41 minuten, een kampioenschapsrecord.

Van Rouwendaal kwam vervolgens nog bijzonder dicht bij de Britse, maar strandde uiteindelijk op slechts 0,01 seconde. De tijd van de Nederlandse was wel een hele ruime verbetering van haar eigen nationale record: 8:08,17 minuten. Ter vergelijking: De oude tijd stond op 8:14,24, waarmee ze vorig jaar op het EK eveneens brons veroverde. Het is de tweede wereldtitel in twee dagen voor de Nederlandse, nadat ze ook al deel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x200 meter vrije slag. Individueel won ze in 2011 op de langebaan al eens WK-brons op de 200 meter rugslag.

Le Clos zwemt naar wereldrecord

De Zuid-Afrikaan Chad le Clos heeft op de wereldkampioenschappen kortebaan zwemmen in Doha het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag verbroken. Met 48.44 was hij vier honderdste sneller dan het oude wereldrecord wat op naam stond van de Rus Evgeny Korotyshkin. Met deze prestatie pakte hij ook de wereldtitel.

Het zilver ging naar de Amerikaan Tom Shields in 48.99, het brons was er voor Tommaso D'Orsogna uit Australië in 49.60. Oud-wereldrecordhouder Korotyshkin werd vierde in 49.88. De Amerikaan Ryan Lochte werd slechts zevende in 50.23. 

KNVB haalt EK vrouwenvoetbal 2017 binnen

Een hele mooie opsteker voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Na kwalificatie voor het WK voetbal van 2015 in Canada is de Nederlandse voetbalbond (KNVB) er nu in geslaagd om het EK voetbal voor vrouwen in 2017 naar ons land te halen.

Enschede, Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht zijn inmiddels aangewezen als speelsteden. Ook Nijmegen staat op de lijst, maar staat aangemerkt als reserve.

"Het is een prachtig vooruitzicht dat ons elftal straks in eigen land schittert op het EK", liet Bert van Oostveen, secretaris-generaal van de KNVB, op de officiële website van de bond weten. Hij is tevens toernooidirecteur van het evenement in 2017. "De organisatie van het EK 2017 onderstreept onze ambitie met het vrouwenvoetbal.  Door de kwalificatie voor het WK 2015 en het EK 2017 in eigen land gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal mooie jaren tegemoet. Het is fantastisch dat de speelsteden en stadions daar hun bijdrage aan leveren."


EK vrouwenvoetbal naar Nederland (YouTube)

Het toernooi begint op 16 juli 2017 en loopt tot 6 augustus 2017. In overleg met de betrokken partijen en de Europese voetbalbond (UEFA) kunnen deze data nog wijzigen. De finale wordt in elk geval in Enschede gespeeld. De openingswedstrijd staat gepland in Utrecht.

Hosszu grijpt vijf jaar oud wereldrecord

Zwemster Katinka Hosszu heeft op het WK kortebaan in Doha het wereldrecord en de wereldtitel gepakt op de 100 meter rugslag. De Hongaarse zwom naar een tijd van 55,03 seconden, waarmee ze het in 2009 gezwommen record van de Japanse Shiho Sakai (55,23) naar de geschiedenisboeken verwees. Ze kwam eerder al regelmatig in de buurt van de toptijd.

Voor de 25-jarige Hosszu is het de eerste gouden medaille van het WK in Doha. Het zilver ging met een eveneens snelle 55,31 seconden naar de Australische Emily Seebohm. Zei hield Daryna Zevyna uit Oekraïne af: 55,54.

Op de 100 meter schoolslag bij de heren greep de Braziliaan Felipe Franca Silva de wereldtitel in een tijd van 56.29, wat een kampioenschapsrecord betekende. Het zilver ging naar de Brit Adam Peaty in 56.35, het brons was er voor Giacomo Perez-Dortona uit Frankrijk in een tijd van 56.78. 

Een op tien Zeeuwse politici bedreigd

Ruim één op de tien mensen die in de Zeeuwse politiek werkzaam zijn, heeft te maken gehad met bedreigingen. Een op de drie zegt te zijn geconfronteerd met agressie. Dat is de uitkomst van onderzoek van Omroep Zeeland, dat 395 raadsleden, statenleden, wethouders, burgemeesters en gedeputeerden een vragenlijst opstuurde. 209 mensen vulden de enquête in.

Van de 24 mensen die aangaven bedreigd te zijn, ging het in enkele gevallen om doodsbedreigingen. PvdA-Statenlid Frits de Kaart ontving in juni een anonieme mail waarin stond dat er een bom onder zijn auto zou worden gelegd en dat zijn huis in brand zou worden gestoken. Bij raadslid Carel Bruring van GroenLinks in Goes werden zijn autobanden lek gestoken. Ook ontving hij brieven met doodsbedreigingen.

Boxtel: stop met onderzoek schaliegas

De gemeente Boxtel meent dat het lopende onderzoek naar de voor- en nadelen van schaliegas verspilling van tijd en geld is. Het onderzoek dient geen enkel doel meer nu er een meerderheid tegen proefboringen en winning van schaliegas is, schrijft de gemeente donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Boxtel is een van de drie beoogde locaties voor een proefboring door het Britse bedrijf Cuadrilla. De gemeente vraagt de Tweede Kamer om het onderzoek te stoppen en het dossier definitief te sluiten.

Premier Mark Rutte vertelde woensdag in de Tweede Kamer dat hij zeker niet van plan is om het onderzoek te staken.

Ghanese bondscoach open voor terugkeer bannelingen

Avram Grant, de nieuwe bondscoach van de Ghanese voetbalploeg, staat open voor een terugkeer van Kevin-Prince Boateng en Sulley Muntari. Dat zei de Israëliër donderdag. Boateng en Muntari werden op het WK in Brazilië vanwege wangedrag naar huis gestuurd. Toenmalig bondscoach Kwesi Appiah passeerde het tweetal vervolgens voor kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup.

"De deur staat open voor elke speler die bereid is alles te geven voor zijn vaderland", zei Grant in een interview op de website van Ghanese bond. "Als je aan iets nieuws begint, moet je niet naar het verleden kijken. Je moet het als een nieuw begin zien, waarbij je leert van goede en slechte dingen die zijn gebeurd."

Grants eerste taak wordt om Ghana aan succes te helpen op de Afrika Cup, die 17 januari van start gaat.

Lancering Orion-capsule uitgesteld vanwege wind

De lancering van de Amerikaanse Orion-capsule is uitgesteld tot vrijdag. Er stond donderdag te veel wind rond het lanceerplatform in Florida om een veilige lancering te garanderen, zei NASA. De stuwraket, een Delta IV, had bovendien te kampen met een haperende klep.

De Orion is een capsule die in de toekomst mensen naar de maan en naar Mars moet brengen. De huidige missie betreft een test die in totaal zo'n vier uur duurt. De Orion zal twee rondjes om de aarde vliegen en daarna via de dampkring terugkeren. De Orion zal, als de lancering vrijdag doorgang vindt, stijgen tot 5800 kilometer, een hoogte die sinds de Apollo-missies naar de maan niet meer is bereikt door een capsule die gebouwd is om een bemanning te vervoeren.

De Orion is de opvolger van de spaceshuttle, het ruimtevaartuig dat in staat was met een bemanning op eigen kracht terug te keren naar de aarde. Wat de Orion onderscheidt van het tot de verbeelding sprekende ruimteveer is dat het ontworpen is om een bemande reis naar Mars aan te kunnen. Aan boord is ruimte voor vier astronauten. Voor kortere missies van maximaal een week of drie kunnen zes astronauten mee.

De eerste bemande missie met de Orion staat gepland voor 2021.

Dekker zwemt zich met derde tijd naar WK-finale

Zwemster Inge Dekker heeft zich op het WK kortebaan in Doha zonder veel moeite geplaatst voor de finale op de 50 meter vlinderslag. De 29-jarige Nederlandse liet de derde tijd noteren in de halve finales.

Dekker tikte aan na 25,31 seconden, drie tienden sneller dan haar tijd in de series. Jeanette Ottesen en Sarah Sjöström staken duidelijk boven de rest uit. De Deense Ottessen, op de laatste twee WK's goed voor brons, liet met 24,91 de beste tijd noteren. Europees kampioene Sjöström uit Zweden kwam tot 25,02 seconden.

Voor de Belgische Kimberly Buys zat het niet mee. Ze zwom de afstand in 25,72 seconden, waar ze vier honderdsten harder had moeten zwemmen om in de finale te staan.

Half jaar geëist tegen broer Badr Hari

Tegen de jongere broer van vechtsporter Badr Hari, Yassine, is donderdag een half jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Yassine vorig jaar als getuige onder ede gelogen in de strafzaak tegen Badr en daarmee meineed gepleegd. Ook is volgens het OM bewezen dat hij actief heeft deelgenomen aan een vechtpartij in de Amsterdamse nachtclub Jimmy Woo, op 12 mei 2012.

Yassine (26) bleef donderdag ter zitting bij zijn verklaring die het OM als leugens heeft bestempeld. De verklaring gaat over een geweldsuitbarsting in Club Air, ook in Amsterdam. In zijn eigen zaak heeft de rechtbank Badr daarvoor veroordeeld. Als getuige nam Yassine de schuld daarvoor op zich; hij had geschopt en geslagen, niet zijn broer. Het OM liet Yassine destijds ter plekke aanhouden, na het afleggen van deze verklaring.

Binnen jaar verbod op gratis plastic tasjes

Binnen een jaar komt er een verbod op gratis plastic tasjes. Dat kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu (PvdA) donderdag in de Tweede Kamer aan. Mansveld zei eerder een dergelijk verbod het liefst via Europese wetgeving te willen regelen.

Dat duurde haar eigen PvdA te lang. Die partij kondigde in oktober aan dat ze binnen een jaar een verbod wil op plastic tasjes die zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Coalitiepartner VVD is er niet blij met het besluit van Mansveld en wil nadere uitleg van de bewindsvrouw.

Welke plastic tasjes worden verboden, gaat Mansveld nog nader onderzoeken. Ook over de uitfasering van de plastic tasjes komt ze later terug bij de Kamer.

Donaties voor ebolagebied blijven binnenkomen

Op Giro 555 is tot nog toe ruim negen miljoen euro binnengekomen voor hulp aan de gebieden in West-Afrika die door ebola zijn getroffen. Die tussenstand meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdag. De teller stond aan het begin van de week op ruim acht miljoen.

Een partij hulpgoederen vertrekt woensdag met het marineschip Karel Doorman vanuit de haven van Vlissingen naar het getroffen gebied. De SHO sturen twaalf containers mee met medische hulpgoederen zoals maskers, brillen en beschermende kleding.

Om de gevolgen van de dodelijke ziekte aan een groot publiek te tonen hielden de SHO vorige week een grote actie. Op radio en tv werd volop aandacht aan ebola besteed.

Nijhuis zwemt naar WK-brons

Moniek Nijhuis heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha brons veroverd op de 50 meter schoolslag. De 26-jarige Nederlandse had geen kans tegen de twee besten, maar wist de Australische Leiston Pickett wel van zich af te houden.

Met 28,84 seconden bleef de Litouwse Ruta Meilutyte 0,04 seconden boven het wereldrecord, maar won ze net als twee jaar eerder wel het goud. De Jamaicaanse Alia Atkinson was echter niet ver weg en greep met haar 28,91, ook net als twee jaar geleden, het zilver. Nijhuis tikte aan na 29,64 seconden, goed voor de eerste WK-medaille uit haar loopbaan. Ze bleef 0,02 seconden van haar nationale record verwijderd, dat ze een dag eerder in de series zwom.

Eerder werd al de finale gezwommen van de 400 meter wisselslag bij de mannen. Daar leek de Japanner Daiya Seto lange tijd op weg naar een nieuw wereldrecord, maar dat schema moest hij in de slotbaantjes laten gaan. Toch pakte hij met 3:56,33 minuten de wereldtitel, die hij twee jaar geleden ook al won. Vorig jaar pakte hij de titel eveneens op de langebaan. Zijn landgenoot Kosuke Hagino zwom met 4:01,17 naar het zilver, de Hongaar David Verraszto pakte voor de tweede keer op rij brons: 4:01,82.

Op de 100 meter rugslag pakte de 21-jarige Australiër Mitchell Larkin zijn eerste grote medaille en het was meteen raak: Goud. Met 49,57 seconden was hij een klasse apart, want het zilver ging met 50,11 naar de Pool Radoslaw Kawecki. Die strijd was wel erg spannend en bijna moest de medaille door drie mensen gedeeld worden. Ryosuke Irie uit Japan en de Amerikaanse uittredend wereldkampioen Matt Grevers deelden het brons in 50,12 seconden.

Van Hooijdonk weg bij Jong Oranje

Pierre van Hooijdonk is niet langer assistent-trainer van Jong Oranje. De ex-international maakte sinds dit seizoen onderdeel van de technische staf van de ploeg. Jong Oranje wist zich dit najaar niet te plaatsen voor het Europees kampioenschap, dat volgend jaar wordt gehouden.

"Het mislopen van dat EK, en daarmee ook de Olympische Spelen, speelt een belangrijke rol in mijn beslissing om te stoppen. Dat is een zware teleurstelling geweest. Maar hoewel het resultaat erg is tegengevallen kijk ik met een goed gevoel terug op mijn periode bij de KNVB. Vanaf dit moment zal ik me concentreren op mijn andere werkzaamheden", aldus Van Hooijdonk. 

Technisch manager Jelle Goes van de KNVB vindt het jammer dat Van Hooijdonk vertrekt, maar respecteert zijn besluit. "Hij is een jonge, talentvolle en ambitieuze trainer die jonge spelers iets extra's kan meegeven. Ik wens hem alle succes in de toekomst", aldus Goes.

Remy Reijnierse en Bert Konterman zijn voorlopig ad-interim verantwoordelijk voor Jong Oranje. De KNVB heeft even de tijd om een nieuwe staf te zoeken. Jong Oranje komt pas in maart volgend jaar weer bij elkaar voor een oefenwedstrijd.

Degelijk begin Luiten in Zuid-Afrika

Joost Luiten is het eerste toernooi van de Europese Tour van 2015 degelijk begonnen. De Nederlandse golfer liep donderdag in zijn eerste ronde van de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City een ronde par (72). Daarmee staat hij vijftiende van de dertig golfers.

Geheel foutloos ging het allemaal niet. De Bleiswijker sloeg op de de elfde hole een bogey en op de dertiende hole zelfs een triple bogey. Daar stelde hij vier birdies tegenover.

Luiten heeft zes slagen achterstand op de Engelse leider Ross Fisher, die na 66 slagen het clubhuis op mocht zoeken.

Khatskevich bondscoach Wit-Rusland

Aleksandr Khatskevich is de nieuwe bondscoach van Wit-Rusland. De oud-speler van Dinamo Kiev volgt Georgi Kondratijev op, die in oktober opstapte. De 41-jarige trainer, die eerder jeugdcoach was bij Dinamo Kiev en hoofdtrainer bij Dinamo Minsk, wil vooral voor meer continuïteit zorgen en beloofde alvast nooit met vijf verdedigers te spelen.

Khatskevich hoopt drie jaar te blijven, maar zei dat met de bond is afgesproken dat hij opstapt als er geen progressie te zien is bij het elftal. Wit-Rusland staat nu met slechts één punt uit vier wedstrijden samen met Luxemburg laatste in de EK-kwalificatiegroep. De ploeg speelde gelijk tegen het groothertogdom en verloor van Spanje, Oekraïne en koploper Slowakije. In maart wacht Macedonië.

Heemskerk en Kromowidjojo simpel naar WK-finale

Op het WK kortebaanzwemmen in Doha hebben Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zich met gemak geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. Ze werden tweede en derde in de halve finales.

Heemskerk overtuigde in de eerste halve finale en zwom ogenschijnlijk rustig naar 51,51 seconden, een nieuw persoonlijk record. In de andere halve finale was alleen de Zweedse favoriete Sarah Sjöström sneller: 51,46. Kromowidjojo bleef echter dicht in de buurt en liet 51,57 seconden noteren. 

De Sanctis verlengt bij AS Roma

Morgan De Sanctis heeft donderdag bijgetekend bij AS Roma. De 37-jarige doelman is daardoor tot de zomer van 2016 verbonden aan de club uit Rome, waar hij onder meer samenspeelt met Kevin Strootman. De zesvoudig international speelt sinds 2013 voor de huidige nummer twee van de Italiaanse Serie A.

Eerder kwam de keeper uit voor Napoli, Galatasaray, FC Sevilla, Udinese, Juventus en Pescara. Hij ging niet mee naar het afgelopen WK in Brazilië, maar was er als reservekeeper achter Gianluigi Buffon wel bij op de EK's van 2008 en 2012 en het wereldkampioenschap van 2010.

Bundesliga voert doellijntechnologie in

Een ruime meerderheid van de voetbalclubs in de Duitse Bundesliga heeft donderdag ingestemd met de invoering van doellijntechnologie. Vijftien van de achttien clubs stemden bij de ledenvergadering in Frankfurt voor het syteem Hawk-Eye; drie waren tegen de invoering van het systeem van camera's dat moet vaststellen of een bal de doellijn is gepasseerd.

Wanneer de techniek in alle achttien stadions op het hoogste niveau wordt ingevoerd is nog niet bekend. De Bundesliga is na de Engelse Premier League de tweede competitie die doellijntechnologie invoert.

In Nederland is één systeem actief dat per toerbeurt in diverse stadions gebruikt wordt. Momenteel hangen de cameras in het stadion van Ajax. Na de winterstop verkast de installatie naar De Kuip, waar ze tot het einde van de competitie zal worden gebruikt.

Brazilianen zwemmen naar wereldrecord 4x50 meter

De Braziliaanse mannen hebben tijdens het WK kortebaanzwemmen in Doha het wereldrecord op de 4x50 meter wisselslag verbroken. Guilherme Guido, Felipe França Silva, Nicholas Santos en Cesar Cielo Filho waren met 1:30,51 meer dan twee seconden sneller dan het officiële wereldrecord.

Dat record werd donderdagochtend in de series gezwommen door de Russen, maar het was niet de snelste tijd ooit. Vanwege eerdere regelgeving werd de snelste tijd ooit echter niet gezien als wereldrecord: Tijdens het EK in 2009 zwom Rusland naar 1:31,80, maar ook dat record is door de Brazilianen naar de geschiedenis verwezen.

Met 1:31,25 dook ook Frankrijk onder de oude toptijd, terwijl de VS er met 1:31,83 in de buurt kwam. Rusland moest in 1:32,15 genoegen nemen met de vierde plek.

'Vrouwen al vroeg minder zelfredzaam'

Vrouwen zijn al ver voordat ze kinderen krijgen minder economisch zelfstandig dan mannen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. Jonge mannen tussen de 15 en 27 jaar zijn al op jonge leeftijd vaker economisch zelfstandig dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Dat komt volgens het CBS doordat ze meer uren per week werken.

Jonge mannen werkten in 2012 gemiddeld ongeveer 25 uur per week, jonge vrouwen ongeveer twintig uur. Iemand wordt als economisch zelfstandig beschouwd als hij een inkomen ter hoogte van een bijstandsuitkering verdient.

In 2012 was 42 procent van de werkende jonge mannen volgens het CBS financieel zelfredzaam tegen 36 procent van de vrouwen met een baan. Sinds 2005 daalt het aantal jonge mensen dat financieel op eigen benen kan staan.

Russische atletiekbaas: "Pure leugens in ARD-documentaire"

De beschuldigingen over een wijdverbreid en door de staat georganiseerd dopingprogramma in Rusland zijn door de hoogste atletiekbaas van het land afgedaan als pure leugens. "Ik kan vertellen dat de film bestaat uit een heleboel pure leugens en een zeer subjectief verhaal", aldus Valentin Balakhnichev, de baas van de Russische atletiekbond en tevens prominent lid van wereldatletiekbond IAAF.

Hij wordt zelf onder meer beschuldigd van betrokkenheid bij het afkopen van een positieve test van marathontopper Liliya Shobukhova, die daardoor mee mocht doen aan de Olympische Spelen van Londen. "Later vandaag kan ik uitgebreider ingaan op de beschuldigingen, maar eerst moeten we de hele situatie eens goed bekijken." 

Eerder op de dag liet de voorzitter van het antidopingcomité van de Russische atletiekbond, Vadim Zelichenko, al weten dat de alle prominente leden van de bond donderdag nog bij elkaar zouden komen om de situatie te bespreken. Hij verwachtte dat een officiële reactie dan niet lang meer op zich zou laten wachten.

Schaatscoach Van Veen boycott EK in Rusland

Schaatscoach Jan van Veen van Team Corendon laat in januari de EK allround in het Russische Chelyabinsk om persoonlijke redenen aan zich voorbijgaan. "Ik vind niet dat ik daar hoog en droog op het ijs kan gaan staan en net doen alsof er niets aan de hand is", liet de trainer van onder anderen Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Marrit Leenstra donderdag weten. "Ze zeggen altijd dat topsport losstaat van politiek. Gezien alle ontwikkelingen in Rusland krijg ik echter een heel andere indruk."

Van Veen wijst op de vliegramp met de MH17 en de 'agressieve rol' van Rusland in met name Oekraïne. "Ik heb momenteel gewoon een heel slecht gevoel bij dat land. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid en blijf thuis. Niet zozeer omdat ik mij daar niet veilig zou voelen, maar omdat ik een mens ben met een eigen mening. Ik wil me in dit geval nergens achter verschuilen."

Kerry: Rusland kan relatie met Westen repareren

Rusland kan zijn verstoorde betrekkingen met het Westen herstellen als het land bereid is stappen te nemen om de situatie in Oost-Oekraïne te de-escaleren. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry donderdag gezegd. Het Westen beticht Rusland ervan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te ondersteunen met wapentuig en manschappen.

Kerry sprak op een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Zwitserland. De OVSE heeft de afgelopen maanden meerdere keren geprobeerd een wapenstilstand te bewerkstelligen in Oost-Oekraïne. Er werden op papier meerdere bestanden gesloten, maar deze bleken vaak dezelfde dag al een dode letter.

Rusland was betrokken bij de totstandkoming van een eerder bestand, ofschoon het land volhoudt geen partij te zijn in het conflict. Kerry riep Rusland donderdag op zich te houden aan die overeenkomst, waar onder meer in stond dat Rusland zijn steun voor de separatisten moest intrekken en er bij de rebellen op moest aandringen gijzelaars vrij te laten.

Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. "De VS en landen die de Oekraïense soevereiniteit onderschrijven zijn niet uit op een confrontatie", zei Kerry. "Het is niet ons plan of ons verlangen dat Rusland wordt geïsoleerd door zijn handelen. Niemand wordt beter van deze confrontatie."

Koenders bedankt OVSE voor hulp bij MH17

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bedankt voor alle inzet na de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Zonder de OVSE was het Nederland nooit gelukt zo ver te komen met het repatriëren van stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers en van wrakstukken van vlucht MH17, zei Koenders donderdag op een bijeenkomst van de organisatie in Basel.

Volgens hem hebben experts mede dankzij de OVSE toegang gekregen tot de rampplek. "De monitoringsmissie van de OVSE heeft als onafhankelijke partij een sleutelrol gespeeld. De organisatie heeft eens te meer bewezen van grote waarde te zijn als forum voor dialoog en samenwerking", aldus de minister.

Bij de vliegramp kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

EU-Parlement duikt in belastingontwijking

Het Europees Parlement duikt in de belastingpraktijken in de lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast komen de parlementariërs met voorstellen aan de Europese Commissie om belastingontduiking en -ontwijkingen aan te pakken.

Dat is de reactie van het EP op de recente onthullingen over belastingdeals met grote multinationals in Luxemburg (LuxLeaks). Donderdag besloten de leiders van de politieke families de economie-commissie van het EP de opdracht te geven voor de twee rapporten.

De politieke families in het EP steggelden lang over de manier waarop ze met het onderwerp aan de slag gingen. Het besluit van donderdag is een compromis tussen de grootste politieke families in het EP: de christendemocraten, de sociaaldemocraten en de liberalen. De Groenen in het EU-Parlement, waar ook GroenLinks bij is aangesloten, wilden een volwaardige, parlementaire enquête. Dat proberen ze alsnog voor elkaar te krijgen.

Staat haalt 1,3 miljard winst uit garantiepot

De garantiepot van tweehonderd miljard euro die het toenmalige kabinet in 2008 instelde, heeft de Staat uiteindelijk 1,3 miljard aan premies opgebracht. Met de aflossing door NIBC Bank dinsdag is de garantieregeling beëindigd. Het ministerie van Financiën meldde dat donderdag.

De garantieregeling werd op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2008 door minister Wouter Bos van Financiën ingesteld. Ze was bedoeld om de kapitaalmarkt beter te laten functioneren. Banken kregen staatsgaranties die bedoeld waren om elkaar weer geld uit te lenen. Die stroom tussen banken dreigde op te drogen omdat ze elkaar niet meer vertrouwden. Daardoor leenden ze ook niet meer aan bedrijven en particulieren.

Zes instellingen deden een beroep op de regeling: ING, Fortis, SNS, NIBC, Leaseplan en Achmea. NIBC was deze week de laatste die afloste.

Trouwdatum One Directions Zayn nog niet bekend

Perrie Edwards weet het zeker: zij en haar lover Zayn Malik gaan trouwen. "Maar we hebben nog geen idee wanneer", aldus de Little Mix-zangeres tegenover Digital Spy.

"We zien wel hoe het loopt. We zijn nu ook heel gelukkig als verloofd stel, daar genieten we van", vervolgt Perrie. Vorige week werd duidelijk dat de One Direction-zanger en zijn aanstaande hun huwelijk uit moeten stellen, omdat ze het te druk hebben. De twee zouden elkaar eigenlijk in 2015 het jawoord geven.

"Uiteindelijk komt het er heus wel van, we gaan het plannen als we even niet meer zo druk zijn", besluit Perrie. De 21-jarige zangeres en de eveneens 21-jarige Zayn zijn al bijna drie jaar samen en verloofden zich vorig jaar augustus.

Journalistiek verdeeld over bronbescherming

De journalistiek is flink verdeeld over een wetsvoorstel over bronbescherming. Dat bleek donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer, waar vertegenwoordigers uit de journalistiek hun mening gaven over het plan van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD).

Het wetsvoorstel geeft journalisten een wettelijk recht op bronbescherming. Maar het verschoningsrecht is in de visie van Opstelten niet onbeperkt.

In de hoorzitting zei voorzitter Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ dat de beroepsgroep voorstander is van een wet, al behoeft het voorstel van Opstelten nog wel flinke aanpassing. Maar vervolgens toonde eerst Marcel Gelauff zich namens het Genootschap van Hoofdredacteuren zeer kritisch en wezen de vertegenwoordigers van De Telegraaf en Elsevier het wetsvoorstel ronduit af.

Groot olielek in zuiden van Israël

Een breuk in een pijpleiding heeft in het zuiden van Israël tot een groot olielek geleid. Het zal maanden duren om de gevolgen van de lekkage op te ruimen. Dat heeft de Israëlische minister van milieu Guy Samet donderdag gezegd.

Het lek in de pijpleiding ontstond in de buurt van Eilat. De leiding verbindt de zuidelijke stad met de havenstad Ashkelon aan de Middellandse Zee en werd decennia geleden gebruikt om olie uit Iran van de Perzische Golf naar Europese afzetmarkten te transporteren. Tegenwoordig wordt de leiding voornamelijk gebruikt voor olietransport naar bestemmingen in Israël.

Politie zoekt mishandelaars straatmuzikant

De politie in Amsterdam is op zoek naar veertien jongeren die een straatmuzikant ernstig hebben mishandeld. Op de website van de politie zijn foto's gepubliceerd van de groep. Dit gebeurde al in september, maar de politie heeft nu de beelden van de jongemannen vrijgegeven.

Het slachtoffer had de avond van 20 september opgetreden met zijn hond op de Dam. Hij was rond de klok van 01.00 uur onderweg naar huis toen hij op de Raadhuisstraat nog even zijn dagopbrengst telde. Terwijl hij dat deed, liep hij langs de groep jongeren en werd hij door een van hen aangesproken. Daarop probeerde iemand zijn geld af te pakken.

Toen de muzikant zich daarbij verzette, werd hij van achteren aangevallen. Van alle kanten schopten en sloegen de mannen hem. Later blijkt dat zijn been op meerdere plaatsen is gebroken. De jongeren zijn vermoedelijk gevlucht toen omstanders ingrepen.

Amsterdam verruimt openingstijden nachthoreca

De gemeente Amsterdam verruimt de openingstijden voor de nachtelijke horecazaken. Vanaf 1 juli 2015 mogen 26 nachtzaken op het Rembrandtplein en het Leidseplein in het weekeind om 08.00 uur 's ochtends sluiten. Nu is dat 06.00 uur.

Zestig zaken met een avondvergunning mogen vanaf 1 juli op vrijdag- en zaterdagavond tot 06.00 uur openblijven, waar dat nu nog 04.00 uur is. Terrassen mogen voortaan in het weekend ook in de winter tot 02.00 's nachts open blijven.

Als tegenprestatie gaan horecaondernemers zich samen met de gemeente extra inspannen om uitgaansgeweld en overlast voor omwonenden terug te dringen. Het gaat om een proef voor drie jaar. Dit hebben de gemeente, de politie en de ondernemers op het Leidseplein en het Rembrandtplein donderdag met elkaar afgesproken.

Aanhouding om 78 kilo illegaal vuurwerk

Een 23-jarige Rotterdammer is woensdagavond aangehouden, omdat er in zijn huis 78 kilo illegaal vuurwerk werd gevonden. Dat meldt de politie donderdag. Iemand mag maximaal 25 kilo vuurwerk in zijn of haar bezit hebben.

Nadat de politie een anonieme tip kreeg, gingen agenten poolshoogte nemen in de woning. Daar vonden zij onder meer een zogenoemde honderdduizendklapper en pakketten siervuurwerk met illegale fonteinen, cakes en kaarsen. Het vuurwerk is in beslag genomen en vernietigd.

OlliOlli komt naar 3DS, Wii U en Xbox One

Begin dit jaar is OlliOlli al uitgekomen op PS Vita en PlayStation 4. De side-scrolling 2D skateboard game gaat begin volgend jaar nu ook ze opwachting maken op de 3DS, Wii U en Xbox One. Het spel was eigenlijk bedoeld voor iOS apparaten, maar kwam via via onverwachts naar de Sony systemen. Wanneer het spel moet uitkomen en wat de prijs zal zijn op de nieuwe systemen is nog niet bekend.

ECB houdt rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven in het eurogebied deze maand opnieuw ongewijzigd. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente ging in september omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daar op staan. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de centrale bank blijft staan op 0,3 procent.

De besluiten voldeden aan de verwachtingen van economen. ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting.

Overvaller steelt brood voor eendjes

Een 41-jarige scootmobielbestuurster is in Tilburg op brute wijze beroofd van een tas met brood. Volgens Omroep Brabant was het brood bedoeld om eendjes mee te voeren.

Het slachtoffer reed woensdag rond halfzes over de Berglandweg in de Brabantse plaats. Ze was samen met een vriend. Het tweetal werd ingehaald door een rennende man. Deze man gaf een ruk aan het stuur van de scootmobiel, die daardoor in de bosjes belandde.

De brute dief riep: "Dit is een overval!" en eiste geld. Hij griste een tas weg, waarna hij op de vlucht sloeg richting ziekenhuis. Helaas voor de overvaller bevatte de tas slechts het brood dat bestemd was voor de eendjes.

Het slachtoffer kwam met de schrik vrij. Ze raakte niet gewond.

Lastig digitaal onderzoek in zaak-Amanda Todd

Deskundigen werken nog steeds aan het zichtbaar maken van afgeschermde gegevens op computers en schijven die zijn gevonden bij Aydin C., verdachte in een omvangrijk onderzoek naar onder meer aanranding en afpersing van tientallen jonge meisjes op internet. C. weigert daaraan consequent iedere medewerking, zo bleek donderdag op een voorbereidende zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Amsterdam.

Evenals op vorige zittingen verscheen de 36-jarige C. niet. Hij verblijft sinds twee weken in de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum, voor gedragsdeskundig onderzoek.

De zaak van C. is bekend geworden door de zelfmoord van de Canadese Amanda Todd (15) in oktober 2012. C. zou een naaktfoto van haar hebben verspreid nadat het meisje had geweigerd seksuele handelingen voor de webcam te verrichten.

Eerste blik op The Vision uit Avengers: Age of Ultron

De eerste trailer voor de tweede Avengers heeft het enthousiasme voor de afsluiter van Marvels Phase 2 goed kunnen aanwakkeren. De nieuwe helden (of schurken?) Quicksilver en Scarlet Witch kwamen in beeld, er was veel te zien van bad guy Ultron, maar Paul Bettany's Vision was ver te bekennen. Zijn look is nu echter ook bekend.

De mensen achter Superhero Feed vonden op een Spaanstalige concept art poster een afbeelding van de Avengers, waarop het personage front and center te zien is.

Avengers: Age of Ultron: eerste blik op The Vision

The Vision, een android, komt voor in de Avengers-comics sinds 1968. In de jaren '70 werden hij en Scarlet Witch romantisch gekoppeld, wat uiteindelijk zelfs tot een huwelijk en (magisch verwekte) kinderen leidde. In de film zal hij een creatie van Ultron zijn, die op zijn beurt een creatie is van Tony Stark. Hierin ligt wellicht een mooie in-story verklaring voor het feit dat The Vision hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zal klinken als J.A.R.V.I.S., die al sinds 2008 door Bettany wordt ingesproken.

Avengers: Age of Ultron is te zien vanaf 23 april 2015.

Majoor Tuinman tot ridder geslagen

Koning Willem-Alexander heeft oud-commando Gijs Tuinman donderdag de ridderslag gegeven. Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. De 35-jarige majoor is nu Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.

Hij kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. Hij was in zijn optreden creatief, opereerde tactisch weloverwogen en altijd op resultaat gericht, aldus koning Willem-Alexander. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) prees Tuinmans 'uitzonderlijke prestaties'.

De Willems-Orde werd in 2009 voor het laatst uitgereikt, aan Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Kroon kreeg de onderscheiding voor zijn optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006.

Kersttoespraak koning ook bij RTL en SBS

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is op eerste kerstdag ook in zijn geheel en live te zien bij de commerciële zenders RTL4 en SBS6. Tegelijk met de NOS zenden ze de kerstwens van de koning om 13.00 uur uit.

RTL maakte donderdag bekend dat de NOS na overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst heeft toegezegd dat de commerciële omroepen de kersttoespraak mogen uitzenden. RTL meldt de toespraak op RTL4 en de website rtlnieuws.nl te gaan uitzenden. De kersttoespraak zal ook op SBS6 te zien zal zijn, meldt een SBS-woordvoerster.

Drie Haagse jihadverdachten blijven vast

Drie van de vier Haagse jihadverdachten die maandag voor de rechter kwamen blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De rechter ziet voldoende aanleiding om het voorarrest van de 32-jarige Azzedine C., de 24-jarige Rudolph H. en Oussama C. te verlengen. Hun advocaten hadden om vrijlating gevraagd.

Alleen de 29-jarige Hicham el O. komt voorlopig vrij. El O. is in Syrië geweest. De rechter ziet echter geen aanwijzingen dat hij in herhaling zal vallen. Bovendien lijkt hij een relatief kleine rol te hebben gespeeld in de de deelname aan de 'criminele terroristische organisatie' waar ook de drie anderen van worden verdacht.

Weer minder Nederlanders op vakantie

De Nederlandse vakantiemarkt is nog altijd niet hersteld van de economische crisis. Het aantal ondernomen vakanties daalde het afgelopen jaar met een half miljoen naar ruim 35 miljoen, ofwel 1,5 procent minder dan vorig jaar. Dit blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research.

Volgens het onderzoek gingen er opnieuw minder Nederlanders op vakantie. Degenen die wel op vakantie gingen, deden dit even vaak als in 2013, gemiddeld 2,8 keer per jaar.

12,5 miljoen Nederlanders zijn één of meerdere keren op vakantie geweest. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een daling van zo'n twee procent. Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat, zakte daarmee naar 79,5 procent, het laagste cijfer sinds 2000. Vorig jaar was de daling van het aantal ondernomen vakanties nog groter met drie procent.

Nederlandse vakantiegangers kozen het afgelopen jaar gemiddeld voor wat kortere vakanties. Het aantal korte vakanties steeg met twee procent naar 19,3 miljoen. Tegelijkertijd daalde het aantal lange vakanties met vijf procent naar 15,8 miljoen.

De daling van het aantal vakanties gold zowel binnenlandse bestemmingen als buitenlandse. Het aantal binnenlandse vakanties nam af met zo'n driehonderdduizend tot 17,2 miljoen. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen met 2,2 miljoen vakanties de populairste vakantieregio in eigen land. Ondanks het mooie zomerweer daalde het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen met drie procent. De Veluwe, op de tweede plaats met 1,9 miljoen vakanties, zag het aantal vakanties eveneens licht dalen.

In totaal werden 17,9 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, een daling van een procent. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Ongeveer 3,4 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een groei betekent van zes procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties dalen met drie procent naar 2,6 miljoen.

Droomplan handbalsters in duigen

De internationals van het Nederlands vrouwenhandbalteam gaan het jaar voor de Olympisch Spelen van Rio in 2016 niet fulltime met elkaar trainen en spelen. Gebrek aan geld is de voornaamste reden om af te zien van het droomplan 'One team, one dream, Rio 2016'.

"Het doel laten we niet varen. Deze groep blijft toewerken naar de Spelen, want daar willen we staan. Het zal alleen niet volgens ons ideale plan verlopen", lichtte bondscoach Henk Groener donderdag toe. De handbalsters maken zich op voor het EK in Hongarije en Kroatië, dat volgende week begint.

Groener wilde 21 internationals onder zijn hoede nemen op Papendal. Die speelsters zouden hun club verlaten en alleen nog met Oranje trainen, oefenwedstrijden spelen en bij Nederlandse clubs Europacup handballen. Er was 1,6 miljoen euro nodig voor die missie.

FOK!toen: 50 jaar Beatles For Sale

Het is vandaag op de kop af vijftig jaar geleden dat het album Beatles For Sale van The Beatles voor het eerst in de Britse platenwinkels zou verschijnen. 1964 was een goed jaar voor de groep uit Liverpool geworden. De mannen hadden een record aantal radio- en televisieoptredens gedaan, waren in hun eerste bioscoopfilm A Hard Days Night te zien en hadden over de gehele wereld getourd. In FOK!toen vandaag aandacht voor Beatles For Sale, de plaat die een halve eeuw geleden tijdens de hoogtijdagen van de Beatlesmania zou verschijnen.

Beatles For Sale

Beatlesmania
Nadat The Beatles begin 1964 een optreden hadden gegeven in The Ed Sullivan Show, een programma dat door ongeveer 73 miljoen Amerikanen werd bekeken, was in Amerika het fenomeen Beatlesmania ontstaan. Vooral bij de optredens in Noord-Amerika waren veel hysterische vrouwelijke fans van de groep die harder krijsten dan een laag overkomende straaljager waardoor de groep zichzelf soms niet eens kon horen spelen. Ook konden de mannen niet meer normaal reizen zonder dat er gillende fans in de buurt waren, een gegeven dat ook in de film A Hard Days Night zou worden verwerkt.

Beatles For Sale 2

De opnamesessies voor het volgende album
Slechts een maand en één dag nadat de elpee van A Hard Days Night was verschenen waren The Beatles alweer in de studio's van EMI om aldaar te werken aan de opvolger. Op dinsdag 11 augustus 1964 vond de eerste opnamesessie voor Beatles For Sale plaats. 'Baby's In Black' was een liedje dat tijdens de wereldtournee van 1964 op een hotelkamer was geschreven. Dat jaar waren zowel Paul McCartney als John Lennon begonnen met het schrijven van hun eigen composities, maar 'Baby's In Black' was één van de schaarse momenten waarop de twee muzikanten nog samen aan een liedje werkten. Het nummer zou in 14 takes worden opgenomen en zou tot hun laatste concert in 1966 op de setlist staan. Drie dagen later stonden The Beatles weer in Studio 2 van de EMI Studios aan de Abbey Road. 14 augustus was een productieve dag die maar liefst vier liedjes zou opleveren.

De dag begon met een achttal takes van het nummer 'I'm A Loser', gevolgd door een indrukwekkende cover van Dr Feelgood and the Interns hit 'Mr Moonlight' dat in slechts vier takes op de gevoelige band werd vastgelegd. The Beatles waren achteraf niet tevreden over het resultaat en zouden het nummer op 18 oktober nogmaals opnemen. Omdat de sessies voorspoedig waren verlopen was er nog wat tijd over om 'Baby's In Black' af te mixen en werd er ook nog een opname gemaakt van een cover van Johnny Preston's 'Leave My Kitten Alone'. Ondanks de geweldige zang van John Lennon zou het liedje op de planken blijven liggen tot het in 1995 op het album Anthology 1 zou verschijnen.

Nadat The Beatles in augustus en september in Noord-Amerika hadden getourd konden de mannen eind september eindelijk verder gaan met de opnames voor de vierde elpee. Op dinsdag 29 september stonden de mannen in Abbey Road om daar een drietal nummers op te nemen. 'Every Little Thing' was een liedje dat grotendeels door Paul McCartney was geschreven maar wat werd gezongen door John Lennon. McCartney hoopte stiekem dat het de opvolger zou worden van de single 'A Hard Days Night' maar dat zou niet gebeuren. 'Every Little Thing' was een persoonlijk liefdesliedje dat de bassist had geschreven voor zijn toenmalige vriendin Jane Asher. George Harrison was die dag wat laat en had bij de opnames van 'Every Little Thing' niet meegedaan. Hij zou wel te horen zijn bij de her-opname van het liedje, die een dag later plaats zou vinden.

 

Wel was George Harrison samen met de andere drie Beatles te horen op het country-achtige 'I Don’t Want To Spoil The Party' dat door John Lennon was geschreven. Het nummer was in eerste instantie geschreven voor drummer Ringo Starr die wel een liefhebber was van een stukje country muziek. 'I Don’t Want To Spoil The Party' zou in 19 takes opgenomen worden waarbij het de allerlaatste take was die op de plaat zou verschijnen. Ook werd er die dag nog gewerkt aan een vroege versie van het liedje 'What You're Doing', een liedje dat alweer gebaseerd was op de stormachtige relatie van Paul McCartney en Jane Asher.

Beatles For Sale 3

Op 30 september gingen de opnamesessies voor Beatles For Sale verder. Als eerste werd 'Every Little Thing' in een vijftal takes opgenomen, waarbij we op take 9 Paul McCartney op een Steinway grand piano horen spelen. De avondsessies begonnen met een nieuwe poging om 'What You're Doing' op te nemen, maar de groep slaagde er wederom niet in om het nummer goed op de band te krijgen. Het laatste nummer dat wel op die woensdagavond zou worden opgenomen was 'No Reply', het openingsnummer van de elpee. 'No Reply' was een liedje dat John Lennon in juni al eens had opgenomen als een demo, met Paul McCartney op drums en George Harrison op basgitaar! Het liedje zou in slechts een achttal takes afgerond worden. Oktober 1964 zou een drukke maand voor de groep worden. Zo stonden er flink wat optredens in het Verenigd Koninkrijk in de planning en werd op de vrije dagen druk opgenomen in Abbey Road. Zo werd op dinsdag 6 oktober het nummer 'Eight Days A Week' opgenomen en werd de dag afgesloten met een bezoek aan de Ad Lib Club, samen met Cilla Black, Mick Jagger en alle bandleden van The Ronettes. Twee dagen later stond het nummer 'She's A Woman' in de planning. 'She's A Woman' werd opgenomen als de B-kant van de single 'I Feel Fine', die tijdens de kerst van 1964 zou worden uitgebracht.

Beatles For Sale (Duitse persing)
Beatles For Sale (Duitse persing)

Zondag 18 oktober was een uitputtende dag voor de mannen. Er werd op die dag maar liefst negen uur in de studio doorgebracht, waarbij een track voor een single plus nog een zevental liedjes voor de elpee werden opgenomen. De dag begon met het afwerken van 'Eight Days A Week', waarbij ook een intro werd opgenomen dat niet zou worden gebruikt. Het tweede nummer van de dag was Little Richard's 'Kansas City/Hey-Hey-Hey-Hey!' dat in slechts 2 takes werd opgenomen, met producer George Martin op de elektrische piano. Daarna werd opnieuw een poging gedaan om 'Mr Moonlight' op te nemen. Dat lukte in een viertal takes. Dan was het tijd voor de singletrack 'I Feel Fine' die niet op de elpee terecht zou komen. Vervolgens was het tijd voor 'I'll Follow The Sun', een liedje dat Paul McCartney al in 1959 had geschreven. De compositie zou in acht takes op de band staan. Ook Carl Perkins' Everybody's Trying To Be My Baby en Chuck Berry's Rock And Roll Music waren liedjes die de mannen al kenden uit hun tijd in Hamburg en werden dan ook in één take opgenomen. Laatste track van de dag was een prachtige bewerking van Buddy Holly's liedje 'Words Of Love', waarvoor ook maar twee takes nodig waren.

Beatles For Sale (Japanse persing)
Beatles For Sale (Japanse persing)

Maandag 26 oktober was de laatste opnamedag voor Beatles For Sale. Tijdens de ochtendsessie werden 'I Don't Want To Spoil The Party', 'Rock And Roll Music', 'Words Of Love', 'Baby's In Black', 'I'm A Loser' en 'Kansas City/Hey-Hey-Hey-Hey!' afgemixt en werd er van 'Kansas City' een stereomix gemaakt door producer George Martin. Daarna was het weer tijd om opnames te maken. Eerst was het nummer 'Honey Don't' aan de beurt. Het liedje, dat door Ringo Starr werd gezongen, werd in een vijftal takes op de gevoelige band vastgelegd, waarvan de laatste op de plaat zou verschijnen. Als laatste was het liedje 'What You're Doing' aan de beurt. Eind september had de groep ook al gepoogd om het liedje op te nemen maar was daar toen niet in geslaagd. Op hun laatste opnamedag stond het nummer in zeven takes op de band. Om de opnamedag productief af te sluiten werd er nog gewerkt aan een kerstsingle, die dat jaar bij de Britse fanclub zou verschijnen. Op 27 oktober en 4 november zouden een aantal liedjes nog afgemixt worden waarmee de totstandkoming van het vierde album van The Beatles een feit was geworden.

Beatles For Sale tape

De ontvangst van Beatles For Sale
Nadat Beatles For Sale op 4 december 1964 was verschenen zou de plaat nieuw binnenkomen in de lp-charts op nummer 1 en stootte daarmee A Hard Days Night van die koppositie. Beatles For Sale zou een zevental weken op die plaats blijven staan en keerde in februari 1965 en mei 1965 nogmaals terug naar die positie. De plaat zou in totaal 46 weken in de lijst staan. Al voordat de plaat was verschenen waren er zo'n 750.000 exemplaren van Beatles For Sale vooruitbesteld wat een record was voor die tijd. In Amerika zouden de liedjes van Beatles For Sale verschijnen op de albums Beatles '65 en Beatles VI. 'Eight Days A Week' zou in Amerika ook als single worden uitgebracht met 'I Don't Want To Spoil The Party' als B-kant. Beatles For Sale was ook de eerste Beatles-lp die zou worden uitgebracht met een fraaie klaphoes. Op de voorkant zien we een foto van de mannen in het Hyde Park in Londen, die werden gemaakt door fotograaf Robert Freeman.

De plaat

Beatles For Sale A

Kant A:
01 No Reply
02 I'm A Loser
03 Baby's In Black
04 Rock And Roll Music
05 I'll Follow The Sun
06 Mr. Moonlight
07 Kansas City

Beatles For Sale B

Kant B
01 Eight Days A Week
02 Words Of Love
03 Honey Don't
04 Every Little Thing
05 I Don't Want To Spoil The Party
06 What You're Doing
07 Everybody's Trying To Be My Baby

Samsom niet over de rooie, wel verbaasd

PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij tegenover verslaggevers van De Telegraaf 'over de rooie is gegaan'. Hij geeft wel toe dat hij 'een opmerking heeft gemaakt over hun vraagstelling'. "Maar ik was verbaasd dat je dan vervolgens drie pagina's in De Telegraaf krijgt", zei de PvdA-leider donderdag.

Samsom maakte woensdagavond bekend dat de PvdA niet wil dat er naar schaliegas wordt geboord. Tegenover verslaggevers van De Telegraaf gaf hij een toelichting. Volgens de krant ging hij daarbij 'helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven'.

Samsom erkende donderdag dat hij zich wel eens ergert aan de spelletjes die in Den Haag worden gespeeld en dat hij tegenover De Telegraaf wat 'geagiteerd' was. Maar hij heeft geen spijt van zijn opmerkingen.

AC/DC-drummer Phil Rudd weer opgepakt

AC/DC-drummer Phil Rudd is donderdagochtend na een geweldsincident weer opgepakt. De muzikant raakte slaags met een voorbijganger in zijn woonplaats Tauranga in Nieuw-Zeeland. Toen zijn lijfwacht tussenbeide wilde komen, kreeg die ook enkele rake klappen. Rudd werd niet vastgezet, aldus de New Zealand Herald.

De 60-jarige Rudd is al geruime tijd in opspraak. Begin november moest hij voor de rechtbank verschijnen op verdenking van opdracht tot moord. Daarvan is hij inmiddels vrijgesproken, maar aanklachten wegens doodsbedreiging en drugsbezit lopen nog. Zijn advocaat pleitte eerder deze week echter dat de slagwerker onschuldig is.

Rudd was ondertussen weer vrij op borgtocht, onder bepaalde voorwaarden. Een daarvan was dat hij op geen enkele wijze contact mocht hebben met getuigen in zijn zaak. Volgens zijn advocaat was het incident van donderdag het gevolg van een toevallige ontmoeting met zo'n getuige tijdens het boodschappen doen. Rudd werd kort na het incident volgens ooggetuigen in de boeien geslagen, maar later weer op vrije voeten gesteld. Zijn zaak komt 10 februari weer voor de rechtbank.

Ondertussen hebben zijn medemuzikanten min of meer afstand genomen van de slagwerker en in interviews onomwonden laten weten dat Rudd eerst z'n leven maar weer eens op orde moet krijgen.

Afgelopen week verscheen het nieuwe AC/DC-album Rock Or Bust en komend jaar gaat de groep weer op wereldtournee. Gitarist Angus Young heeft al gezegd dat daarvoor waarschijnlijk een andere drummer zal worden ingehuurd. Ook slaggitarist Malcolm Young is op de nieuwe plaat voor het eerst niet meer van de partij - hij moest de groep eerder dit jaar om gezondheidsredenen verlaten en is vervangen door zijn neef Stevie.

Kensington en Common Linnets op Eurosonic

De line-up van Eurosonic Noorderslag wordt aangevuld met Kensington, The Common Linnets, The Kik en The Ting Tings. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Kensington, The Kik en The Ting Tings zullen optreden tijdens Eurosonic Air, dat plaatsvindt van 15 tot en met 17 januari en onderdeel is van Eurosonic Noorderslag. Naast deze grote namen spelen ook Jett Rebel en Maison Du Malheur op het Eurosonic Air-podium, dat gratis is te bezoeken op de Grote Markt in Groningen.

The Common Linnets geven ook acte de présence tijdens het festival. In november werden al meer acts bekendgemaakt. Eurosonic Noorderslag is een platform voor Europese muziek en vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 16 januari. Tientallen acts treden op in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad. Noorderslag sluit het evenement op zaterdag 17 januari af in de Oosterpoort in Groningen.

Zestien Grieken aangeklaagd om matchfixing

In Athene zijn zestien mensen aangeklaagd op verdenking van matchfixing in het voetbal. Volgens de aanklager maken zij deel uit van een criminele organisatie die wedstrijden manipuleert om er via weddenschappen geld aan te verdienen. De verdachten zouden onder meer scheidsrechters hebben mishandeld.

Onder de zestien zijn vier medewerkers van de Griekse voetbalbond, twee voorzitters van clubs uit de Super League en drie scheidsrechters. Volgens de Griekse radiozender Vima 99.5 zou de voorzitter van de Griekse recordkampioen Olympiakos Piraeus en scheepsmagnaat Evangelos Marinakis hierbij zitten.

Wanneer de rechtszaak dient is nog niet bekend. Justitie verzamelde tijdens het onderzoek onder meer telefoongesprekken waaruit de manipulaties zouden blijken.

Rusland zet nieuwe stap tegen val roebel

Rusland heeft donderdag een nieuwe stap gezet om de aanhoudende waardedaling van de roebel een halt toe te roepen. Met een lager tarief voor het lenen van vreemde valuta hoopt de centrale bank andere Russische banken van meer dollars te kunnen voorzien.

Rusland verlaagde het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta tot vijftig basispunten boven de Libor-rente. Dat was eerder honderdvijftig punten boven dat tarief. De verlaging moet er volgens de centrale bank toe leiden dat er meer evenwicht komt tussen vraag en aanbod op de valutamarkt.

De roebel staat onder druk als gevolg van de dalende olieprijs en de Westerse sancties. Daardoor verloor de munt dit jaar al circa veertig procent aan waarde. De centrale bank verkocht eerder deze week voor zevenhonderd miljoen dollar, circa 570 miljoen euro, aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen.

Grafieken maken met Google

Google heeft functionaliteit om wiskundige formules om te zetten naar grafieken (als dat met de formule kan uiteraard). Hieronder een aantal voorbeelden die je 1 op 1 in Google kan stoppen om zo bijzondere grafieken te krijgen.

  • exp(-((x-4)^2+(y-4)^2)^2/1000) + exp(-((x+4)^2+(y+4)^2)^2/1000) + 0.1exp(-((x+4)^2+(y+4)^2)^2)+0.1exp(-((x -4)^2+(y- 4)^2)^2) (link)
  • 5 + (- sqrt(1- x^2- (y- abs(x))^2))cos(30((1-x^2-(y-abs(x))^2))), x is from -1 to 1, y is from -1 to 1.5, z is from 1 to 5 (link)
  • 3+ (- sqrt(1- x^2- (y- abs(x))^2))sin(30((1-x^2-(y-abs(x))^2))), x is from -1 to 1, y is from -1 to 1.5, z is from 1 to 5 (link)
  • 2 + (- sqrt(1- x^2- (y- abs(x))^2))cos(30((2-x^2-(y-abs(x))^2))), x is from -1 to 1, y is from -1 to 1.5, z is from 1 to 2 (link)
  • 10*exp((-(((x)^2+(y)^2)^2)))+2*exp(-(((x+1.2)^2+(y+1.5)^2)^2)/4)+2*exp(-(((x-1.2)^2+(y+1.5)^2)^2)/4) (link)

Stevens hoeft geen versterkingen

Trainer Huub Stevens van VfB Stuttgart vindt dat zijn ploeg ook zonder winterse aankopen sterk genoeg is om degradatie te ontlopen. De Limburgse coach debuteerde afgelopen weekend met een uitzege tegen SC Freiburg, die de ploeg direct van de laatste plaats af hielp.

"Natuurlijk hebben we erover gesproken of we in de transferperiode in januari spelers moeten aantrekken, maar ik denk dat we - als we de huidige selectie bij elkaar kunnen houden - met deze ploeg in de Bundesliga kunnen blijven. Dat is wat nu telt", zei de coach in aanloop naar de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Schalke 04.

VfB Stuttgart staat met twaalf punten zestiende, een punt boven nummer laatst Borussia Dortmund. Schalke 04 is met twintig punten zesde.

Supermarkten boeken meer omzet

De Nederlandse supermarkten hebben in november 2,56 miljard euro omgezet, 0,8 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte onderzoeksbureau GfK donderdag bekend.

De omzet per kassabon steeg licht met 0,02 procent (drie cent) tot 21,87 euro. "Net als de drie voorgaande maanden komt de groei van de supermarktomzet voort uit het toegenomen aantal kassabonnen", aldus GfK.

De totale supermarktomzet is sinds het begin van het jaar met 0,1 procent gedaald tot 30,57 miljard euro.

Winteropvang A'dam geschikt voor 135 asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam krijgen in de wintermaanden opvang op twee plekken in de stad. Beide locaties bieden samen 135 nachtopvangplaatsen, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

Hoewel al is begonnen met inrichten, wil Van der Laan nog niet bekendmaken waar de panden zich bevinden. Dat gebeurt op korte termijn zodra de omwonenden zijn geïnformeerd.

De personen zonder verblijfsstatus kunnen drie maanden van de winteropvang gebruikmaken, van het einde van de middag tot de volgende ochtend. De winteropvang kost de stad 870.000 euro.

'Radiohead in studio voor nieuw album'

Radiohead is begonnen aan de opnames van een nieuw album. Dat concludeert vakblad Variety tenminste, nadat producent Nigel Godrich een foto twitterde waarop frontman Thom Yorke en Jonny Greenwood in een studio te zien zijn.

Er wordt al langer gesproken over de komst van het negende album van de Britse band, die in 2011 hun laatste plaat, The King Of Limbs, uitbracht.

Drummer Phil Selway liet in september nog weten dat alle bandleden er klaar voor waren samen nieuwe muziek te gaan maken. Het is niet bekend of het nieuwe album, net als The King Of Limbs en voorganger In Rainbows, in eigen beheer wordt uitgebracht.

Thom Yorke bracht in september nog een soloplaat uit, Tomorrows Modern Boxes. Ook Selway bracht onlangs een eigen album uit.

Franse werkloosheid loopt op

De werkloosheid in Frankrijk is in het derde kwartaal na maanden van stabilisering weer opgelopen. Dat blijkt uit cijfers die het Franse statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

Vorig kwartaal had gemiddeld 10,4 procent van de Franse beroepsbevolking geen betaalde baan. In de drie voorgaande kwartalen stond de werkloosheid op 10,1 procent. Met de stijging is de werkloosheid in de op een na grootste economie van de eurozone weer terug op het niveau van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Inflatie licht gedaald

De inflatie in Nederland is in de maand november licht gedaald tot een procent, vooral doordat benzine goedkoper werd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het lagere prijspeil is het gevolg van de daling van de prijzen van autobrandstoffen. In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. Begin oktober 2012 piekte de benzineprijs nog op 1,83 euro. Voor een tankbeurt van 25 liter hoeft nu vijf euro minder betaald te worden, aldus het statistiekbureau.

De inflatie schommelt al het hele jaar rond de een procent. Dit komt omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen.

'Mensen in problemen met bedrag eigen risico'

Het aantal mensen dat het eigen risico van de zorgverzekering niet in een keer kan betalen, neemt in snel tempo toe. Zorgverzekeraars uiten daarover donderdag in het AD hun zorgen.

Bij VGZ betaalden eind 2012 vijftigduizend verzekerden het eigen risico niet in een keer. Een jaar later was dat opgelopen tot 150 duizend, en nu tot ongeveer 250 duizend, zo bevestigt een woordvoerder van de zorgverzekeraar donderdag de berichtgeving. De meeste mensen kiezen voor een regeling van gespreid betalen. Hoeveel mensen helemaal niet kunnen of willen betalen, is niet bekend.

De woordvoerder noemt als een van de oorzaken dat veel mensen kiezen voor een hoog eigen risico, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Als ze dan een keer in het ziekenhuis belanden, moeten ze het bedrag van het eigen risico in een keer neertellen.

Verbaan en Verster openden ogen Jort Kelder

Jort Kelder passeerde onlangs de 50. Reden om in de Volkskrant een blik achterom te werpen. Globaal leeft hij nog hetzelfde als dertig jaar geleden, concludeert hij.

Volgens Kelder rommelt hij wat aan en heeft hij bepaald geen last van een burgerlijk negen tot vijf-ritme. Kelder zegt een laatbloeier te zijn en dat heeft zo zijn voordelen: hij wordt altijd een jaar of acht jonger geschat. Zijn esthetiek heeft Kelder naar eigen zeggen te danken aan wijn drinken, niet sporten en niet met te veel vervelende mensen omgaan.

In al die jaren is hij wel wat milder geworden, zegt Kelder. Hij denkt leuker, volwassener en completer te zijn dan tien jaar geleden. Kelder is minder hard geworden in zijn oordeel over 'de pechvogels en minderbedeelden' en dat komt zeker ook door 'de meisjes'.

Volgens Kelder hebben zijn ex Georgina Verbaan en zijn huidige 'meisje' Lauren Verster hem op bepaalde dingen gewezen. Zij veroordelen mensen niet die het minder goed hebben of er niet goed uitzien. De dames hebben Kelders ogen wat dat betreft wel enigszins geopend.

In het interview blikt de presentator ook vooruit. Kelder noemt zichzelf een reizend circus, die veel verdiende en investeerde in zijn persoonlijk geluk. Maar het frustreert hem in toenemende mate dat hij zichzelf niet genoeg taken toedicht die relevantie hebben. Kelder zegt zich wel eens te generen dat zijn intellectuele capaciteiten en interesses verder reiken dan wat hij er nu mee doet. "Ik ben niet helemaal trots op wat ik tot stand breng."

Aanhoudingen in afvalfraude-zaak

Zeven medewerkers van een afvalinzamelbedrijf in de regio Noordwest-Veluwe zijn aangehouden in verband met een onderzoek naar fraude. Het gaat onder meer om de directeur en een andere leidinggevende van de afvalinzamelaar, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De twee leidinggevenden worden ervan verdacht dat zij leiding hebben gegeven aan een vermoedelijke fraude met afvalstoffen, waarmee het bedrijf meer dan een miljoen euro zou hebben verdiend. De andere arrestanten, vijf chauffeurs van de onderneming, zouden daarbij betrokken zijn geweest.

Nederlandse patiënten relatief kort in ziekenhuis

Nederlanders liggen relatief kort in het ziekenhuis in vergelijking met patiënten uit andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een onderzoek van de Europese Commissie naar de gezondheidszorg in 35 Europese landen.

Zo blijft een vrouw die in Nederland net is bevallen gemiddeld 1,9 dagen in het ziekenhuis tegenover een gemiddelde opnameduur van 3,6 dagen in de Europese Unie. Slowakije staat wat dit betreft bovenaan met 5,1 dagen. Een opname na een acute hartinfarct duurt in Nederland gemiddeld 5,6 dagen, in Duitsland is dat bijna het dubbele met 10,3 dagen.

Reden voor de verschillende opnameduren zijn onder meer praktische richtlijnen van ziekenhuizen en de manier waarop de ziekenhuiszorg in een land wordt bekostigd. De gemiddelde tijd dat een patiënt in het ziekenhuis ligt is in alle Europese landen uit het onderzoek tussen 2000 en 2012 gedaald.

Nieuwe tyfoon nadert Filipijnen

Na de verwoestende tyfoon Haiyan van vorig jaar zetten de inwoners van de Filipijnen zich opnieuw schrap voor een verwoestende storm. Tyfoon Hagupit komt mogelijk zaterdag aan land, in hetzelfde deel van het land waar vorig jaar duizenden mensen omkwamen.

Hagupit gaat gepaard met windsnelheden van 195 kilometer per uur, met uitschieters tot 230 kilometer per uur. Inwoners zijn dorpen en steden aan de kust reeds ontvlucht, in supermarkten en bij tankstations slaan mensen zo veel mogelijk proviand en brandstof in.

Als de tyfoon eenmaal aan land komt is de verwachting dat hij dezelfde route zal volgen als Haiyan vorig jaar. Veel inwoners van de stad Tacloban, die vorig jaar zwaar werd getroffen, wachten het natuurgeweld dan ook niet af en hebben hun toevlucht gezocht in grote opvanglocaties of bij familieleden elders in het land. "Het trauma is terug", zegt de 23-jarige Emily Sagales, die haar schoonmoeder en haar huis vorig jaar verloor, en in een noodkliniek beviel van een meisje. "Het is erger dit keer. Vorig jaar had ik geen baby om me zorgen over te maken."

Haiyan maakte ongeveer een miljoen huizen met de grond gelijk, vier miljoen mensen raakten ontheemd. Honderden mensen in Tacloban wonen nog steeds in tenten. Zij zijn door de autoriteiten de afgelopen dagen als eersten geëvacueerd.

De regering heeft het leger in opperste staat van paraatheid gebracht. Evacuatiecentra hebben hun deuren reeds geopend en er zijn al voedselpakketten afgeleverd in afgelegen dorpen, voor het geval zij door de storm van de buitenwereld worden afgesneden. De politie heeft zich voorbereid om te voorkomen dat er opnieuw geplunderd wordt, zoals vorig jaar na Haiyan.

Meineed in dubbele moordzaak Venray

De ex-vrouw van hoofdverdachte Lau G. in de dubbele Venrayse moordzaak heeft gelogen. Dat is de mening van officier van justitie Michiel van IJzendoorn. Hij eiste donderdag voor de rechtbank in Maastricht dat tegen de vrouw proces-verbaal wordt opgemaakt wegens meineed.

De vrouw (50) verklaarde dat ze in 2012 een gesprek heeft opgevangen tussen haar zoon en medeverdachte Geert G. Laatstgenoemde zei, aldus de getuige, dat hij er spijt van heeft dat hij in mei 2006 twee jongens heeft neergeschoten. Het gaat om Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray, die tijdens het stelen van hennep op heterdaad werden betrapt door de twee verdachten.

Een jaar later verklaarde de ex tegen de rechter-commissaris dat ze niks wist van de dubbele moordzaak. Ze kende Geert G. wel, verklaarde ze onder ede, maar op de vraag of Geert G. iets met de dubbele moord van doen had, antwoordde ze: "Ik zou het niet weten." Op vragen van Van IJzendoorn zei ze dat dat ze vorig jaar niet de waarheid heeft gesproken.

De rechter beraadt zich op het verzoek van de officier.

'Staatssecretaris vindt privacy kind niks waard'

Basisscholen mogen privégegevens van kinderen doorgeven aan uitgeverijen van digitaal lesmateriaal. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) heeft dat de Tweede Kamer donderdag laten weten dat dat niet in strijd is met de privacywetgeving.

De Kamer had hierover vorige week opheldering geëist na berichtgeving van RTL Nieuws. Kamerfracties verweten Dekker ook dat hij een rapport over het onderwerp bewust zou hebben achtergehouden. De staatssecretaris ontkent dat laatste.

Dekker schrijft dat scholen persoonsgegevens mogen doorgeven 'als dat nodig is voor het onderwijsproces'. Daarbij is geen toestemming van de ouders vereist. Het gebruik van de gegevens moet wel tot een minimum beperkt blijven De uitgevers gebruiken de informatie bij hun computerlesprogramma's.

"Scholen mogen privégegevens kinderen aan commerciële partijen geven" (Foto: Novum)
"Scholen mogen privégegevens kinderen aan commerciële partijen geven" (Foto: Novum)

Poetin: nationale trots is noodzaak

Het agressieve buitenlandbeleid dat Rusland de afgelopen tijd heeft gevoerd is noodzakelijk voor het voortbestaan van het land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd in zijn jaarlijkse toespraak.

Rusland annexeerde in maart de Krim, het schiereiland in het zuidoosten van Oekraïne. Poetin omschreef de Krim als Rusland spirituele terrein, 'onze Tempelberg'.

Het Westen beticht Poetin er daarnaast van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen. De strijd in Oost-Oekraïne heeft aan zeker 4300 mensen het leven gekost.

Poetin zei in zijn toespraak in het Kremlin dat nationale trots en soevereiniteit noodzakelijk zijn voor Rusland om te overleven. "Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Een luxe", zei Poetin. "Voor de Russische Federatie is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan. We zullen soeverein zijn, of we zullen uiteenvallen in deze wereld. En andere landen moeten dat natuurlijk ook inzien."

Hoewel Rusland de laatste jaren steeds meer geld in defensie steekt zei Poetin niet geïnteresseerd te zijn in een 'dure wapenwedloop'. Zonder in details te treden zei hij terug te kunnen vallen op 'ongebruikelijke oplossingen'. "Niemand zal Rusland op militair vlak verslaan", aldus de Russische president. "Ze zouden ons dolgraag hetzelfde lot als Joegoslavië hebben zien ondergaan, met het uiteenvallen van de Russische volkeren, met alle tragische gevolgen van dien. Maar dat is niet gebeurd. We hebben dat niet toegelaten."

Poetin stipte ook de kwakkelende Russische economie aan en benadrukte dat Ruslands wederopstanding in geopolitieke zin gepaard moet gaan met een gezonde en groeiende economie. De verwachting is dat Rusland volgend jaar voor het eerst in zes jaar in een recessie terechtkomt.

Bedrijven die niet eerder zijn betrapt op schimmige praktijken moeten drie jaar worden vrijgesteld van inspecties en belastingcontroles. Ook wil Poetin mensen en bedrijven die geld in het buitenland hebben gestald de mogelijkheid geven dit belastingvrij terug te halen naar Rusland.

Nieuwe James Bond heet SPECTRE

De vierentwintigste James Bond-film krijgt de titel SPECTRE. Dat maakten de producenten van de film vandaag bekend in een persmoment bij Pinewood Studios in Engeland.

De film is de vierde titel met Daniel Craig als de Britse spion, en de tweede onder regie van Sam Mendes, die ook verantwoordelijk was voor Skyfall in 2012. SPECTRE zou oorspronkelijk dit jaar nog verschijnen, maar de releasedatum werd verschoven naar volgend jaar om Mendes de gelegenheid te geven eerst een theaterproject te doen alvorens terug te keren naar Bond. Mendes zal samenwerken met de Nederlandse Hoyte van Hoytema, die voor Interstellar samenwerkte met Christopher Nolan.

Naast Craig zullen ook Ralph Fiennes en Naomie Harris terugkeren. Zij namen in Skyfall (spoiler) de klassieke posities van 'M' en Moneypenny in, na de dood van M in de rol van Judi Dench. Dench speelde de rol sinds 1995, tegenover Pierce Brosnan in GoldenEye. Ook Ben Wishaw keert terug in SPECTRE, in de rol van Q. Nieuwe castleden zijn Cristoph Waltz in de rol van Oberhauser, Léa Seydoux als Madeleine Swann, Monica Belluci als Lucia Sciarra, Dave Bautista als Mr Hinx en Andrew Scott als Denbigh. Over Waltz ging korte tijd het gerucht dat hij de rol van Ernst Stavro Blofeld zou spelen, de topman van de organisatie SPECTRE, die tussen 1963 en 1983 zeven keer in Bondfilms voorkwam. 

Voor de film is ook een nieuw model van de Aston Martin DB10 ontwikkeld, die ook werd onthuld tijdens het persmoment:

Aston Martin DB10 uit SPECTRE
Aston Martin DB10 uit SPECTRE

SPECTRE zal verschijnen op 6 november 2015. De opnames voor de film beginnen aanstaande maandag.

Virtual reality laat Pokémon wel heel echt lijken

Bijna iedereen van de huidige generatie heeft wel eens een pokémongame gespeeld, en het vangen van Pokémon die je trouwe metgezellen zullen zijn terwijl jij je reis maakt door kleurrijke werelden spreekt velen tot de verbeelding. Een ontwikkelaar genaamd misterbunbun heeft ervoor gezorgd dat die ervaring nu echter lijkt dan ooit tevoren.

Met de magie van virtual reality kun je nu daadwerkelijk de wereld van Pokémon binnenstappen. Bovendien kun je met behulp van Leap Motion pokéballs gooien naar de Pokémon die je wilt vangen en met Voice Command kun je ook daadwerkelijk schreeuwen welke aanval je Pokémon moet gebruiken. Een demo is te zien in het YouTube-filmpje hieronder. Veel echter dan dit wordt het niet...

Oudste Nederlandse deelnemer Tour overleden

Oud-wielrenner Sjef Sjefke Janssen is woensdagavond op 95-jarige leeftijd overleden, zo meldt het Limburgse L1. Janssen was de oudste nog in leven zijnde Nederlandse tourdeelnemer. Hij overleed in een verpleeghuis in zijn woonplaats Elsloo.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog reed Janssen vier keer de Tour de France. In 1947 (32e) en 1948 (36e) haalde hij de finish, iets wat hem in 1950 en 1953 niet lukte. In 1947 en 1949 pakte hij de Nederlandse titel, door op de Cauberg respectievelijk Gerrit Schulte en Wim van Est te verslaan.

Zijn grootste prestatie kwam in 1947. Tijdens het WK in het Franse Reims was hij in de verzengende hitte een van slechts zeven renners die de finish haalden. Theofiel Middelkamp veroverde als eerste Nederlander ooit de wereldtitel. Daarachter won de Belg Albert Sercu de sprint om het zilver, maar Janssen pakte brons door nog net voor de Italiaanse wielergrootheid Fiorenzo Magni over de streep te rijden.

Jacques Marsman schreef in 1996 een nummer waarin hij verhaalt over de wedstrijden van Janssen (Bron: YouTube)

Astana krijgt nog geen licentie

Wielerploeg Astana wacht nog altijd op een licentie voor 2015. Wielerbond UCI maakt donderdag de WorldTour-teams bekend, maar liet vooraf weten dat Astana daar in eerste instantie niet bij zit. Of dat alsnog gebeurt wordt uiterlijk woensdag 10 december besloten.

Vanwege vijf dopinggevallen in de afgelopen maanden, waarvan drie in de opleidingsploeg, onderzoekt de UCI in hoeverre het Astana van ploegleider Alexander Vinokourov hier schuldig aan is. Mocht de UCI besluiten het Kazachse team te weren, zullen renners als Tour-winnaar Vincenzo Nibali, Lieuwe Westra en de nieuwe aankoop Lars Boom snel op zoek moeten naar een nieuwe werkgever voor komend seizoen.

Robbie Keane in de prijzen in MLS

De Ierse aanvaller Robbie Keane van Los Angeles Galaxy is tot waardevolste speler van de Major League Soccer. De 34-jarige spits kreeg van collega's in de Amerikaanse voetbalcompetitie en journalisten de meeste stemmen in de uitverkiezing, waarin ook Lee Nguyen (New England Revolution) en Obafemi Martins (Seattle Sounders FC) waren genomineerd.

Keane bracht dit seizoen negentien doelpunten en veertien assists op zijn naam. De Ierse recordinternational speelt zondag in de finale van de MLS met LA Galaxy tegen New England Revolution.

Keane verhuisde in 2011 van Tottenham Hotspur naar Los Angeles. Met onder anderen glamourvoetballer David Beckham in de ploeg won hij met LA Galaxy de landstitel in 2012 en 2013.

Titelverdedigers Sijsling en Bertens ontbreken op NK

Titelverdedigers Igor Sijsling en Kiki Bertens doen dit jaar niet mee aan het NK tennis. Dat blijkt uit de donderdag bekendgemaakte deelnemerslijst. Bij de mannen zijn Robin Haase, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung, de nummers een, drie en vier van Nederland, de grote namen.

Verder doen Boy Westerhof, Antal van der Duim, Jasper Smit, Matwé Middelkoop, Scott Griekspoor, Alban Meuffels, Mark de Jong en David de Goede mee. Haase en De Bakker zijn de enige oud-winnaars die meedoen.

Bij de vrouwen is door het ontbreken van Bertens Richel Hogenkamp, de nummer twee van Nederland, de hoogstgeplaatste speelster. Ook Michaëlla Krajicek, Indy de Vroome en Lesley Kerkhove ontbreken. Olga Kalyuzhnaya, Daniëlle Harmsen, Quirine Lemoine, Nicole Thijssen, Mandy Wagemaker, Bibiane Weijers, Demi Schuurs, Eva Wacanno, Kelly Versteeg en Janneke Wikkerink zijn Hogenkamps uitdaagsters.

Bij het rolstoeltennis bestaat het deelnemersveld wel uit de Nederlandse top, en dus ook die van de wereld. Maikel Scheffers en Jiske Griffioen verdedigen hun titels.

Trailer: Free the Nipple

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen kent geen grenzen. Of toch wel? Naast de bekende politieke en sociale verschillen tussen man en vrouw die de afgelopen eeuw steeds kleiner zijn geworden, is er in 37 van de Verenigde Staten nog altijd een wet die het vrouwen verbiedt zonder shirt (of beha) op straat te lopen. De onafhankelijke film Free the Nipple, vernoemd naar de gelijknamige beweging, probeert dit onder de aandacht te brengen.

In de film, die een komische insteek gebruikt om de boodschap over te brengen, wordt een groep vrouwen gevolgd die in New York City, waar vrouwen topless op straat mogen lopen, maar arrestaties nog steeds voorkomen, demonstreren voor hun doel.

Ironisch genoeg censureert de trailer de ontblote borsten van de vrouwen, maar volgens de filmmakers is dit om te voorkomen dat de video door YouTube wordt verwijderd. Free the Nipple verschijnt volgende week in een beperkte release in Amerikaanse bioscopen en is te verkrijgen via video on demand. Een Nederlandse release wordt niet verwacht.

Regeringspartijen oneens over schaliegas

Tot verrassing van coalitiegenoot VVD wil de PvdA dat er zeker tot het einde van deze kabinetsperiode geen schaliegas wordt gewonnen in Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom kwam daarmee woensdagavond laat op de proppen tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens hem hoort aardgas gewonnen uit schalie niet bij de toekomstige energievoorziening en dan moet er dus ook niet naar worden geboord. Het onderzoek ernaar mag wel doorgaan van de PvdA, ook omdat daaruit kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen.

Omdat de productie uit het gasveld in Groningen afneemt, wordt onderzocht of schaliegas een alternatief kan zijn. Maar het winnen van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat daardoor onder meer schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan. Binnen de PvdA is het verzet tegen schaliegas groot. Samsom zei eerder nog akkoord te kunnen gaan met de winning ervan als dat schoon en veilig kan gebeuren.

Maar daar denken hij en z'n fractie inmiddels anders over. "We gaan het niet doen", zei hij eerder op de dag op de radio toen hem werd gevraagd of er nog geboord gaat worden naar schaliegas. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoorde toen ook van de veranderde opstelling van de PvdA. "Geen enkele partij is enthousiast over schaliegas, wij ook niet. Daarom willen we eerst alle feiten op tafel hebben en daarna pas een besluit nemen over boringen", zei Zijlstra na afloop van het debat. Hij constateert dat de PvdA helemaal geen boringen wil. "Soms hebben we een andere mening ja, anders zouden we wel kunnen fuseren."

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte dat het onderzoek naar schaliegas gewoon doorgaat. Het kabinet brengt momenteel de voor- en nadelen en de mogelijkheden ervan in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de winning van schaliegas voor mens en milieu en of er schone technieken beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten daarvan komt het kabinet volgend jaar zomer met nadere voorstellen.

"Van proefboringen is nu geen sprake", zei Rutte. Hij reageerde daarmee op de vraag van oppositiepartijen wat het standpunt van de PvdA betekent, vooral ook voor gemeenten met beoogde locaties voor een proefboring. In de plaatsen bestaat onrust over de plannen.

Snordersdienst UberPOP breidt uit

De omstreden taxidienst UberPOP gaat uitbreiden naar Rotterdam en Den Haag. De dienst wil vooral klanten werven onder treinpassagiers. Ze wil daarmee naar eigen zeggen het treingebruik binnen de Randstad stimuleren, zo maakte Uber donderdag bekend.

Volgens Uber nemen mensen nu minder vaak de trein, omdat de reis van station naar eindbestemming een hinderpaal vormt. De taxi's van Uber, die via een app op de smartphone zijn op te roepen, nemen die belemmering weg, aldus het bedrijf.

UberPOP rijdt al in Amsterdam. Chauffeurs van de dienst, die in hun eigen auto klanten rondrijden, riskeren een forse boete. Ze maken zich schuldig aan illegaal taxivervoer, meent de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 'Echte' taxi's zijn veel duurder dan UberPOP, omdat ze aan strenge regels moeten voldoen.

Taxidienst UberPOP breidt uit
Taxidienst UberPOP breidt uit (Foto: ANP)

'Bill Cosby zegt shows af'

Bill Cosby heeft zijn komende twee shows in de Amerikaanse plaats Tarrytown afgezegd. De voorstellingen zouden zaterdag plaatsvinden, maar daar ziet de 77-jarige komiek volgens TMZ van af.

Cosby zou dit hebben besloten vlak nadat showbizz-advocate Gloria Allred tijdens een persconferentie vertelde dat drie van haar cliënten, die door de acteur zouden zijn misbruikt, een rechtszaak tegen Cosby willen of anders een flinke schadevergoeding eisen. Of dit te maken heeft met het besluit van Bill is niet helemaal duidelijk, maar volgens de website is het wel opmerkelijk.

Op de website van de Music Hall valt te lezen dat Bill, in overleg, heeft besloten om zijn optredens te verschuiven naar een later moment. Kaarthouders zullen hun geld terugkrijgen. Andere shows van Bill werden al eerder afgezegd, in Florida stond hij onlangs nog wel op het podium.

Storing iDEAL opgelost

De storing met het betalingssysteem iDEAL, waardoor consumenten niet konden afrekenen bij aangesloten webwinkels, is opgelost. Dat liet een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland donderdag weten.

De storing, die te maken heeft met de verbinding met webwinkels, begon rond 07.00 uur donderdagochtend en duurde tot 08.15 uur. Het is onbekend of de storing te maken had met drukte vanwege de sinterklaasverkopen.

'Bieber vertrekt uit woning, buren zijn blij'

De buren van Justin Bieber kunnen hun geluk niet op. De zanger is namelijk vertrokken uit zijn appartement in Beverly Hills, meldt TMZ. Justin zou maandag zijn verhuisd.

Volgens TMZ zijn de buurtbewoners heel erg blij, er zou zelfs een mail zijn rondgegaan waarin werd voorgesteld om op de dag dat Justin zou vertrekken een feest te organiseren. Justin is op zoek naar een nieuwe huurwoning in Los Angeles, maar hij zou nog niks hebben gevonden.

Bieber woonde sinds juni in het luxe appartement in Beverly Hills. Op 23 juni, een dag nadat Justin zijn intrek nam, ging het al verkeerd. De buren klaagden toen al over overlast. Een week later werd er extra beveiliging ingehuurd. Toch kwamen politieagenten daarna nog geregeld naar het complex om de boel te sussen.

Gemeenten kunnen overlastplegers toch weren

Gemeenten krijgen toch de mogelijkheid overlastplegers te weren uit probleemwijken. Ze kunnen daardoor ernstige problemen voor de leefbaarheid beter aanpakken. Gemeenten krijgen de mogelijkheid in aangewezen gebieden mensen zonder inkomen uit arbeid geen woning toe te wijzen. Ze kunnen er ook voor kiezen hoger opgeleiden voorrang te geven.

Minister Stef Blok van Wonen (VVD) zet dit plan door, blijkt uit een voorstel dat hij donderdag openbaar heeft gemaakt. Anderhalf jaar geleden kwam Blok met een soortgelijk plan, maar na scherpe kritiek van de Raad van State trok hij het terug. Blok heeft zijn voorstel nu op onderdelen aangepast.

Familie Moszkowicz ruziet over naam

De bekende advocatenfamilie Moszkowicz is al twee jaar verwikkeld in een ruzie over het gebruik van de familienaam. Yehudi Moszkowicz (33), een neef van David, Bram en Max, heeft woensdag een punt gescoord doordat het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom alle aanspraken van zijn ooms op het alleengebruik van de bekende naam afwees.

"Hopelijk is dit het einde, maar mijn ooms kunnen in beroep gaan. Ze kunnen ook een civiele procedure aanspannen. Ik weet niet of ze het hierbij laten", aldus de Utrechtse advocaat donderdag.

China staakt transplantatie organen geëxecuteerden

China stopt op 1 januari met het transplanteren van organen van geëxecuteerde gevangenen. Dat heeft de architect van het Chinese transplantatiesysteem, Huang Jiefu, volgens Chinese staatsmedia woensdag op een seminar bekendgemaakt.

Er is veel kritiek op het transplantatiesysteem, omdat er volgens mensenrechtengroepen onvoldoende waarborgen zijn dat veroordeelden hun organen niet onder druk afstaan.

China is een land waar de animo om organen te doneren een van de geringste ter wereld is, volgens Huang 0,6 per miljoen inwoners, vergeleken met bijvoorbeeld 37 per miljoen in Spanje. Dat komt behalve door een ingebedde cultuur ook door de wettelijke eis dat nabestaanden met donatie in moeten stemmen, zelfs als de persoon in kwestie heeft aangegeven organen te willen afstaan.

In een verslag in een krant erkent Huang, een voormalig onderminister van volksgezondheid, dat er 'naast traditionele ideeën waardoor het enthousiasme voor orgaandonatie laag blijft, ook zorgen zijn of orgaandonatie eerlijk, rechtvaardig en transparant kan zijn'.

E-sportsteam krijgt YouPorn als hoofdsponsor

Het Spaanse e-sportsteam Play2Win heeft wel een heel aparte nieuwe hoofdsponsor gekregen. Waar veel professionele gameteams worden gesponsord door bedrijven die vaak geassocieerd kunnen worden met de gamesindustrie zoals Teamspeak of Intel, wordt Play2Win straks gesponsord door pornosite YouPorn.

De pornoboer had al eerder interesse getoond met het sponsoren van een e-sportsteam, maar stuitte op het bezwaar dat het woord 'porn' in hun bedrijfsnaam zat, wat volgens teams voor een slecht imago zou kunnen zorgen. Als een compromis wordt Play2Win omgedoopt tot Team YP. Zo blijft de naam behouden maar wordt het team niet direct geassocieerd met de site voor je dagelijks rukvoer. Ironisch is dan wel dat het logo van het team een gigantisch zwaard is dat een berg 'penetreert'. Je hoeft niet veel aan de verbeelding over te laten om te weten wat dat betekent.

Het eerste optreden van Team YP is morgen in Madrid, waar ze mee zullen doen aan een competitie voor DOTA 2. Verder zal het team ook Hearthstone en League of Legends op een professioneel niveau gaan spelen.

Team YP
E-sportsteam krijgt YouPorn als hoofdsponsor

 

Riante beloning voor nieuwe topman Microsoft

De nieuwe topman van Microsoft, Satya Nadella, wordt riant beloond voor zijn werkzaamheden. De hoogste baas van het Amerikaanse softwareconcern kan op basis van zijn eerste jaar al rekenen op een aandelenpakket met een waarde van bijna tachtig miljoen dollar (bijna 65 miljoen euro). De aandeelhouders van Microsoft stemden woensdag in met de regeling.

De technologiereus draaide financieel een sterk jaar, waarbij aandelen meer dan dertig procent in waarde toenamen. Nadella mag zijn nieuwe aandelen overigens pas in 2019 verkopen. Hij krijgt dit jaar verder een basissalaris van circa 920.000 dollar, plus een bonus van 3,6 miljoen.

Microsoft is van plan om in de toekomst ook aandelen als beloning toe te kennen, zonder daar bepaalde prestatiedoeleinden aan te koppelen. Het feit dat de aandelen pas op termijn mogen worden verkocht en dus nog flink in waarde kunnen vermeerderen, is op zichzelf al een belangrijke stimulans, aldus het concern.

De in India geboren Nadella volgde in februari Steve Ballmer op als topman van 's werelds grootste softwarebedrijf. Aandeelhoudersadviseur Institutional Shareholder Services (ISS) uitte onlangs nog kritiek op de hoogte van zijn beloning.

Onderzoek in huis na fatale overval op weduwe

De politie doet donderdag met speciale apparatuur en honden nog een keer onderzoek in het huis van de 86-jarige weduwe Mien Graveland. Zij overleed in augustus in haar huis in Helmond na een gewelddadige overval. De bejaarde vrouw werd zwaar mishandeld, vermoedelijk door meerdere daders. Ze werd ernstig gewond achtergelaten en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Na de overval is in het huis aan de Bestevaer al sporenonderzoek gedaan. Het huis werd daarna verzegeld en was sindsdien afgesloten. Sinds de overval en de dood van de vrouw werkt de politie met twintig rechercheurs aan de zaak.

Chris Rock: Hollywood discrimineert

Hollywood is een blanke industrie. Dat schrijft Chris Rock in een opiniestuk in entertainmentblad The Hollywood Reporter. Volgens hem zijn er niet voldoende zwarte managers, producenten en studiobazen.

Rock helpt daarom graag zwarte mensen die het willen maken in Hollywood. "Dat zou ik ook wel doen voor een jonge blanke man, maar het verschil is dat die al wel wordt geholpen door iemand anders."

Ook wat filmrollen betreft wordt er volgens hem gediscrimineerd. "We staan nooit op de short list. Het was nooit de vraag of het Ryan Gosling of Chiwetel Ejiofor zou worden voor Fifty Shades Of Grey. Terwijl blanke vrouwen heus ook wel seks met zwarte mannen willen. Zwarte vrouwen hebben het volgens hem nog moeilijker. Ik ga bijna wekelijks naar de film, en kan makkelijk een maand gaan zonder ook maar één zwarte vrouw met tekst te zien."

Overigens worden volgens Rock niet alleen zwarte mensen gediscrimineerd, maar ook mensen met een Mexicaanse achtergrond. "Ga je me vertellen dat er geen Mexicanen zijn die in een filmstudio kunnen werken. Los van het dweilen van de vloer? Waarschijnlijk is er wel een Mexicaan die slim genoeg is, maar nooit een kans zal krijgen."


Chris Rock: Hollywood is blanke industrie (Foto: Novum)

Promes speler van de maand bij Spartak

Hij speelt er nog maar sinds augustus, maar Quincy Promes maakt indruk bij Spartak Moskou. Dat is ook bij de fans van de Russische club opgevallen, waardoor hij nu zelfs verkozen is tot speler van de maand november.

International Promes vertrok in augustus van FC Twente naar de Russische hoofdstad en scoorde sindsdien al vijf keer in twaalf wedstrijden. In november scoorde hij een goal in de thuiswedstrijd tegen Arsenal Tula (2-0), terwijl hij met twee treffers een groot aandeel had in de 4-2 zege op Mordovia Saransk. Promes won de verkiezing met liefst 61% van de stemmen. Hij liet daarmee spits Artem Dzyuba en keeper/aanvoerder Artyom Rebrov ver achter zich.

Castaignos tot winterstop uitgeschakeld

Luc Castaignos kan dit kalenderjaar niet meer in actie komen voor FC Twente. De aanvaller liep in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht begin november schade op aan zijn rechteroog. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat Castaignos hiervoor nu geopereerd moet worden. Daardoor komt hij op zijn vroegst in januari weer in actie.

"Het is frustrerend om er in deze fase niet bij te kunnen zijn, maar ik heb helaas geen keuze. Ik richt me op de tweede seizoenshelft, dan zal ik er weer staan", aldus Castaignos op de website van FC Twente.

Trainer Alfred Schreuder spreekt van een forse aderlating voor de huidige nummer vier van de eredivisie. "Daar kun je wel van spreken als je zo vlak voor de winterstop je topscorer moet missen. Het is erg vervelend voor Luc, maar zeker ook voor de ploeg dat hij er de komende vier wedstrijden niet bij is."

Rentree tennisser Del Potro in Australië

Tennisser Juan Martin Del Potro keert begin januari terug op de ATP-Tour na een absentie van tien maanden vanwege een polsblessure. De 26-jarige Argentijn maakt in Brisbane zijn rentree en verdedigt een week later zijn titel in Sydney. Beide toernooien gebruikt hij tevens als voorbereiding op de Australian Open later in januari in Melbourne.

Del Potro onderging in maart een operatie aan zijn linkerpols, nadat hij zich een maand eerder had moeten terugtrekken van een toernooi in Dubai. De voormalige winnaar van de US Open (2009) was in 2010 door een ingreep aan zijn rechterpols ook al langdurig uitgeschakeld.

Del Potro won vorig jaar in Sydney zijn achttiende titel. Hij kan komend jaar als gevolg van zijn polsblessure bij een aantal toernooien gebruik maken van een beschermde status als nummer zeven van de wereld.

Loting Afrika Cup levert in groepsfase al krakers op

De loting voor de Coupe d'Afrique des Nations, ofwel Afrika Cup, heeft ervoor gezorgsd dat een aantal sterke landen bij elkaar in de groep zijn gekomen. Zo zijn wk-gangers Ivoorkust en Kameroen aan elkaar gekoppeld. Ghana zit in groep C met Algerije, Zuid-Afrika en Senegal.

Gastland Equatoriaal Guinea zal in de groepsfase moeten afrekenen met Congo, Gabon en Burkina Faso. Het toernooi was in eerste instantie toegekend aan Marokko. Het Noord-Afrikaanse land trok zich echter terug uit angst voor verspreiding van het ebola-virus. 

De Afrikaanse voetbalbond was het daar niet blij mee en heeft Marokko daarvoor gestraft. Het land werd gediskwalificeerd voor de editie van volgend jaar en is ook uitgesloten voor deelname van het toernooi in 2017. Equatoriaal Guinea heeft uiteindelijk de organisatie op zich genomen. Het land organiseerde het toernooi al in 2012 samen met Gabon. Opmerkelijk is dat het land zelf nooit door de kwalificaties is gekomen.

Opvallende afwezige Nigeria. De titelverdediger werd derde in de kwalificatiegroep met Zuid-Afrika, Congo en Sudan. De nummers één en twee gingen naar het eindtoernooi. De komende editie van de Afrika Cup wordt gehouden van 17 januari tot en met 8 februari 2015. 

Loting Afrika Cup 2015

Groep A Groep B Groep C Groep D
Equatoriaal Guinea Zambia Ghana Ivoorkust
Burkina Faso Tunesië Algerije Mali
Gabon Kaapverdië Zuid-Afrika Kameroen
Congo DR Congo Senegal Guinee

Alle gewonden Haaksbergen uit ziekenhuis

Alle gewonden van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen eind september hebben het ziekenhuis verlaten. Enkele patiënten zijn opgenomen in revalidatiecentra, de anderen zijn weer thuis. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Haaksbergen gezegd.

In Haaksbergen vielen drie doden en raakten 28 mensen gewond toen op 28 september een monstertruck op een klein pleintje het publiek in reed. Politie, justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoeken hoe dat kon gebeuren. Het Openbaar Ministerie wilde voor het eind van dit jaar klaar zijn met het onderzoek, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Haaksbergen weet nog niks van afronding van het onderzoek.

Rusland: "Beschuldigingen staatsdoping zijn onzin"

De Russische antidopingautoriteit RUSADA heeft woedend gereageerd op de beschuldigingen die woensdag op de Duitse zender ARD gemaakt zijn. In een documentaire werd een grote bom onder de hele Russische sportwereld gelegd en werd onder meer gezegd dat 99 procent van de Russische topsporters doping gebruiken, geregeld door de staat.

Zo waren er onder meer in het geheim opgenomen beelden te zien van de olympisch kampioene op de 800 meter hardlopen, Mariya Savinova, die praat over haar gebruik van oxandrolon, een verboden middel. Ook is te zien dat haar trainer, Vladimir Kazarin, oxandrolon en EPO aanbiedt aan een andere atlete. Daarnaast wordt gesproken over grootschalige corruptie, waarbij de Russische marathontopper Liliya Shobukhova tonnen aan smeergeld moest betalen om een positieve test in de doofpot te stoppen.

"Zo lang er geen feiten zijn en geen echte documenten die bevestigen dat er regels zijn overtreden, mag er gewoon vanuit gegaan worden dat geen enkele antidopingautoriteit zich met zulke zaken bezig houdt", aldus de hoge RUSADA-official Nikita Kamaev tegenover R-Sport"En over deze specifieke uitzending: Ik heb het niet gezien, want ik versta geen Duits en dus kan ik er ook weinig over zeggen. Over het nieuws dat WADA (de wereldantidopingautoriteit) hier onderzoek naar doet kan ik ook duidelijk zien. We hebben niks van hen gehoord. Alle speculaties en alles wat hierover gezegd wordt is volledig ongefundeerd en slaat nergens op."

PvdA wil gratis zorg voor illegalen

Waar we eerder nog meldden dat onze bejaarden verhongeren in hun verzorgingshuizen, komt de PvdA nu met een briljant plan om de zorg nog duurder te maken. Ze willen illegalen gratis zorg geven.

De illegalenzorg is nu al nagenoeg gratis. Het enige wat van de illegalen verlangd wordt, is een eigen bijdrage voor medicijnen van 5 euro. Kamerlid Marit Maij stelt dat illegalen in de huidige situatie de kosten voor hun zorg niet kunnen betalen omdat ze onverzekerd zijn. "Sommigen zijn doodziek en kunnen dit niet opbrengen. Dus zitten ze zonder medicijnen. Voor die mensen zouden we iets moeten regelen".

Coalitiepartner VVD is hier allerminst over te spreken. VVD-kamerlid Malik Azmani: "Die eigen bijdrage is er niet voor niks".

Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken. Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten 'knelpunten' in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken.

De Senaat heeft nogal wat reserves over het wetsvoorstel, dat eerder door de Tweede Kamer met ruime steun is aangenomen. Zo vroeg de VVD zich af of het wel nodig is nu nieuwe pensioenspelregels in te voeren, omdat het kabinet ook bezig is met een discussie over het pensioenstelsel op lange termijn. Maar volgens Klijnsma is het toch 'een verstandige keuze' om de regels nu aan te passen. De toekomstdiscussie kan er voor zorgen dat de regels later nog een keer veranderd moeten worden, schrijft de staatssecretaris.

UWV: mismatch op de arbeidsmarkt neemt toe

Op de arbeidsmarkt is sprake van een groeiende mismatch. Daarvoor waarschuwt uitkeringsinstantie UWV donderdag in een rapport.

Door toenemende automatisering en digitalisering verdwijnen in sommige branches veel banen, onder meer in de landbouw, industrie en financiële dienstverlening. In andere bedrijfstakken is juist sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit speelt met name in de ICT en bij bepaalde technische beroepen.

"In diverse sectoren zijn er bovendien zorgen over de beschikbaarheid van personeel op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen", schrijft het UWV.

Uit het rapport blijkt ook dat Nederland als geheel een periode van geringe banengroei tegemoet gaat. Deze toename in het aantal arbeidsplaatsen zal voor een belangrijk deel komen van de uitzendbranche en intermediairs.

Betaalsysteem iDEAL kampt met storing

Het betalingssysteem iDEAL kampt met een technische storing waardoor consumenten niet kunnen afrekenen bij aangesloten webwinkels. Dat heeft een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland donderdag laten weten.

De storing, die te maken heeft met de verbinding met webwinkels, begon rond 07.00 uur donderdagochtend. Wanneer het is opgelost is nog onduidelijk.

Naar de oorzaak van het euvel wordt nog gezocht. Het is onbekend of de storing te maken heeft met drukte vanwege de sinterklaasverkopen.

Justitie VS onderzoekt dood zwarte man in New York

Het Amerikaanse ministerie van justitie stelt een onderzoek in naar de dood van een zwarte man die door een blanke agent in New York in een wurggreep was genomen. Minister van justitie Eric Holder heeft dit woensdag laten weten nadat een onderzoeksjury in New York had besloten de agent niet te vervolgen.

Het onderzoek zal zich uitstrekken naar mogelijke schendingen van de burgerrechten van de 43-jarige Eric Garner. Agenten spraken hem op 17 juli aan omdat hij losse sigaretten zou verkopen waarover geen accijns werd betaald. Op een filmpje dat door een omstander is gemaakt zegt Garner dat de agenten hem met rust moeten laten. Een van de agenten slaat daarop een arm om zijn hals en trekt hem naar de grond. Garner roept meermalen dat hij geen adem krijgt. Ook als hij later roerloos op de grond ligt, maken agenten en ambulancebroeders geen aanstalten hem weer bij kennis te brengen, zo is op een ander filmpje te zien.

De advocaat van de agent voerde voor de onderzoeksjury aan dat zijn cliënt een door de politie aangeleerde greep toepaste om een verdachte naar de grond te werken. Ook wees hij er op dat de voornaamste oorzaak van het overlijden van Garner diens slechte gezondheid was, zo verklaarden vertegenwoordigers van de politiebond.

Het ministerie van justitie doet ook al onderzoek naar de dood van de 18-jarige Michael Brown in Ferguson, een voorstad van St. Louis in Missouri. De ongewapende zwarte tiener werd 9 augustus doodgeschoten door een agent. Ook in die zaak besloot een onderzoeksjury geen vervolging in te stellen.

Holder noemde het overlijden van Garner een 'tragedie'. Hij zei dat het een is uit een reeks 'recente incidenten die het gevoel van vertrouwen op de proef hebben gesteld dat moet bestaan tussen wetshandhavers en de gemeenschappen die zij moeten dienen en beschermen'. De zaak-Garner en de zaak-Brown hebben geleid tot een nationale discussie over buitensporig geweldsgebruik door de politie en de wijze waarop zij minderheden tegemoet treedt. "Dit is niet een zaak die alleen New York of alleen Ferguson aangaat", zei Holder.

Ook president Barack Obama benadrukte in een reactie de noodzaak van vertrouwen en rekenschap tussen burgers en de politie. Het komt volgens Obama 'te vaak voor dat mensen niet het vertrouwen hebben dat ze eerlijk worden behandeld'. Ook agenten kunnen hun werk beter doen als mensen vertrouwen hebben in het systeem van handhaving, zei Obama.

Ruim miljoen mensen zien Bureau Raampoort

Ruim een miljoen mensen hebben woensdagavond naar de eerste aflevering van Bureau Raampoort gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De tweedelige politieserie van SBS6, waar Thomas Acda en Tim Haars de hoofdrollen in spelen, staat met deze kijkcijfers op de tiende plek in de lijst van best bekeken programma's van woensdag.

Bovenaan in de lijst staan het Journaal van 20.00 uur met ruim 2,2 miljoen kijkers. Tussen Kunst en Kitsch trok bijna twee miljoen kijkers, Goede Tijden Slechte Tijden werd woensdag door 1,8 miljoen Nederlanders.

Ook Dekker overtuigend naar halve finale WK

Inge Dekker heeft zich op het WK kortebaan in Doha zonder grote moeite geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vlinderslag. De 29-jarige Nederlandse, een dag eerder onderdeel van het gouden team op de 4x200 meter vrije slag, liet de derde tijd noteren in de series.

Dekker tikte aan na 25,61 seconden, ruim boven haar inschrijftijd, maar genoeg om zonder problemen haar serie te winnen. In de andere series bleken maar twee vrouwen sneller: Sarah Sjöström uit Zweden liet 25,08 noteren, terwijl de Deense Jeanette Ottesen met 25,39 de tweede tijd pakte.

Namens België plaatste Kimberly Buys zich voor de halve finales. Dat deed ze door met 25,87 seconden, 0,07 boven haar Belgisch record, de tiende tijd neer te zetten.

Eerste zege Philadelphia in NBA

Het basketbalteam van Philadelphia 76ers heeft woensdagavond de ban gebroken in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Na zeventien nederlagen op rij won de ploeg de uitwedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves met 85-77. Michael Carter-Williams had met twintig punten een groot aandeel in de eerste zege van het seizoen. Ook Robert Covington was op schot voor de bezoekers.

Titelverdediger San Antonio Spurs verloor na overtime verrassend bij de Brooklyn Nets: 95-93. Mirza Teletovic, Deron Williams en Brook Lopez blonken uit bij de thuisploeg. Voor de Spurs was het de eerste nederlaag na een serie van acht overwinningen.

De Atlanta Hawks behaalden bij Miami Heat de vierde opeenvolgende zege: 112-102. Jeff Teague was topscorer in de winnende ploeg met 27 punten. De Detroit Pistons ging na overtime met 109-102 onderuit bij de Boston Celtics. Voor de bezoekers was het de tiende nederlaag op rij.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Chicago Bulls 95-102
Washington Wizards - Los Angeles Lakers 111-95
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 105-96
Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 105-107
Utah Jazz - Toronto Raptors  104-123
Los Angeles Clippers - Orlando Magic 114-86 

Het is de slachtoffers van Cosby om geld te doen

Drie vermeende misbruikslachtoffers van Bill Cosby hebben de bekende showbizz-advocate Gloria Allred in de hand genomen. De vrouwen vragen de 77-jarige komiek een rechtszaak aan te gaan of anders met honderd miljoen dollar over de brug te komen.

Omdat het vermeende misbruik in veel gevallen decennia geleden plaatsvond, kan Cosby er niet langer voor worden aangeklaagd. Allred vindt dat hij afstand zou moeten doen van dit recht. "Als hij er zo zeker van is dat hij niets verkeerds heeft gedaan."

Mocht Cosby dat niet willen, dan zou hij volgens Allred honderd miljoen dollar moeten storten in een fonds voor al zijn slachtoffers. Een panel gepensioneerde rechters zou dan bij elk vermeend slachtoffer kunnen beslissen of zij in aanmerking komt voor een schadevergoeding.

"Laten we een proces in gang zetten om hiermee om te gaan", zei Allred volgens New York Daily News tijdens een persconferentie. "Laten we een einde maken aan de nachtmerrie voor iedereen."

Allred waarschuwt dat een van de drie vrouwen, die alleen haar voornaam Chelan gebruikt, Cosby wel mag aanklagen, omdat zij ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig was.

Een andere vrouw, Judy Huth, heeft Cosby dinsdag aangeklaagd voor seksueel misbruik in 1974, toen zij 15 jaar oud was. Meer dan tien andere vrouwen hebben Cosby beschuldigd van verkrachting of misbruik in het verleden.

Dode gevonden in woning Rotterdam

In een woning in Rotterdam is donderdag een dode man gevonden. De politie vermoedt dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen en heeft twee mensen aangehouden.

Rond 03.00 uur werd er gemeld dat er iemand zou zijn overleden in een woning aan de Gerdesiaweg in Rotterdam. Toen agenten bij het huis waren, kwam een man naar buiten. Die is gearresteerd. Binnen werd ook een tweede man aangehouden en werd het slachtoffer gevonden. De politie weet nog niet wie die man is.

Rotterdam gaat overlast tegen met asowoningen

Rotterdam gaat speciale woningen laten bouwen voor mensen die stelselmatig overlast veroorzaken in hun buurt. Ook gaat de gemeente meer 'achter de voordeur kijken'. 25 extra ambtenaren moeten de wijken in om woonoverlast tegen te gaan.

Dat staat in een actieplan dat wethouder Joost Eerdmans donderdag voor advies naar de gebiedscommissies heeft gestuurd. Wie zijn buurtgenoten regelmatig lastigvalt, krijgt bezoek van een 'interventieambtenaar'. In het uiterste geval kan een lastige huurder een 'rode kaart' krijgen en uit huis worden gezet.

Voor mensen die hun omgeving zodanig terroriseren dat ze niet in een gewone woonwijk te handhaven zijn, wil de gemeente zogeheten Skaeve Huse laten bouwen. Dat zijn speciale woningen waar ernstige overlastgevers begeleid kunnen wonen op enige afstand van gewone woonwijken. In steden als Amsterdam, Tilburg en Arnhem is het van oorsprong Deense concept al met succes toegepast.

De Maasstad onderzoekt nog waar de 'asowoningen' het beste gebouwd kunnen worden. De ervaring met dit soort projecten leert dat het niet gemakkelijk is om een goede locatie te vinden. Want Skaeve Huse moeten een beetje afgelegen staan, maar er moeten wel voorzieningen zijn. "Je kunt ze niet op de Tweede Maasvlakte bouwen", zegt de woordvoerster van Eerdmans.

Hoewel gemeente of corporatie niemand kan dwingen om in zo'n huisje te gaan wonen, zullen mensen die ervoor in aanmerking komen vaak wel meewerken, verwacht de gemeente. "Particulier huren is vaak te duur, dus voor mensen die niet meer terechtkunnen bij de woningcorporatie is dit een laatste kans."

Vuurgevechten in hoofdstad van Tsjetsjenië

Vuurgevechten hebben donderdag de schijn van stabiliteit in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny doorbroken. Gewapende mannen in verscheidene auto's doodden bij een controlepost ten minste drie verkeersagenten en verschansten zich in een kantoortoren van een uitgeverij, melden Russische media.

De toren brandde uit en zes van de militanten werden gedood, maakte de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov bekend. Later moest hij melden dat enkele anderen een schoolgebouw hadden bezet en dat er een operatie gaande was om hen te 'liquideren', berichtte Interfax.

Het is in de hele Noord-Kaukasus nog altijd onrustig. De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny maakte daarop echter een uitzondering, vooral ook door de harde hand waarmee Kadyrov de zaken bestuurt. Hij werd door het Kremlin aangesteld nadat Moskou een opstand van radicale moslims had neergeslagen. Kadyrov wordt beschuldigd van grove mensenrechtenschendingen, waaronder het laten vermoorden van tegenstanders.

Nikkei zet klim voort

De effectenbeurs in Tokyo heeft zijn opmars donderdag doorgezet en eindigde voor de vijfde dag op rij met winst. De grote Japanse exporteurs bleven profiteren van de aanhoudende daling van de Japanse yen. De Nikkei sloot 0,9 procent hoger op 17.887,21 punten.

De automakers Toyota en Honda stegen dankzij de goedkopere yen circa twee procent. Takata zakte ruim drie procent. De Japanse airbagfabrikant weigert een verzoek van de Amerikaanse autoriteiten om een terugroepactie uit te breiden naar de hele Verenigde Staten. Takata haalde tot nu toe acht miljoen auto's terug omdat bestuurders gewond zouden kunnen raken door airbags die met te veel kracht openen.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen ook winsten zien. Positieve berichten over de Amerikaanse economie zorgden daarbij voor optimisme. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,9 procent, evenals de Kospi in Seoul. De Hang Seng-index in Hongkong kreeg er 1,3 procent bij.

Kromowidjojo en Heemskerk simpel door op WK

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich op het WK kortebaanzwemmen eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Het duo zwom de gedeeld eerste en derde tijd, een dag nadat ze samen met Inge Dekker en Sharon van Rouwendaal de wereldtitel op de 4x200 meter vrije slag veroverden.

Heemskerk won haar serie in een tijd van 52,44 seconden. Daarmee was ze even snel als de snelste vrouw van het seizoen, de Zweedse Sarah Sjöström. Kromowidjojo kwam tot een eindtijd van 52,66, wat haar de derde plek opleverde.

Lokeren vernedert Luik

Lokeren heeft zich woensdag overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de Belgische beker. De bekerhouder vernederde in Luik Standard met 4-1. Junior Dutra, Ayanda Patosi en Mbaye Leye scoorden voor Lokeren.

Club Brugge is ook door naar de laatste acht. De koploper in de Belgische competitie schakelde KV Kortrijk uit met een duidelijke 3-0.

Landskampioen Anderlecht stelde een B-team op tegen tweedeklasser Racing Mechelen, dat al maanden met zware financiële problemen kampt. Paars-wit won vlotjes met 4-1.

Afellay kan Olympiakos niet inspireren

Ibrahim Afellay heeft zijn Griekse club Olympiakos Piraeus onvoldoende kunnen inspireren in de topper tegen koploper PAOK Saloniki. De nummer twee van de ranglijst verloor woensdagavond voor eigen publiek met 1-2. De winnende treffer werd al vlak na rust gemaakt door de Argentijn Facundo Pereyra.

Afellay werd na een uur gewisseld. Door het verlies zag Olympiakos de achterstand op PAOK groeien tot vijf punten.

Lille houdt PSG in bedwang

Paris Saint-Germain is er woensdagavond niet in geslaagd Olympique Marseille van de eerste plaats te verdringen in de Franse voetbalcompetitie. Lille bedwong de landskampioen in Stade Pierre-Mauroy in Villeneuve d'Ascq: 1-1.

Beide treffers kwamen op naam van een speler van PSG. Edinson Cavani opende de score na een halfuur. Nog voor rust werkte Salvatore Sirigu, de Italiaanse keeper in Parijse dienst, de bal in eigen doel. Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd, Zlatan Ibrahimovic ontbrak. De Zweed kreeg rust.

PSG heeft een punt achterstand op OM. Saint-Etienne is de nieuwe nummer drie door een zege in en op Montpellier: 0-2. Ricky van Wolswinkel scoorde niet. Hij bereidde wel de openingstreffer van Florentin Pogba voor.

Never Alone

Nuna is een jong meisje van de Iñupiaq-stam. De inwoners leven door te jagen op wild, maar op een dag komt de ene sneeuwstorm na de andere. Het stopt niet meer en haar dorpsgenoten kunnen niet meer jagen, waardoor ze door verhongering om zouden komen als er niet snel iets gebeurt. Nuna besluit op zoek te gaan naar de bron van de sneeuwstormen. Onderweg komt ze een arctische vos tegen en samen gaan ze op avontuur.

Chelsea en Celtic op kop in competitie

Chelsea heeft ook na woensdag de koppositie in de Premier League stevig in handen. De topclub uit Londen won met 3-0 van Tottenham Hotspur. Het was de elfde zege van dit seizoen voor de formatie van trainer José Mourinho.

Manchester City bleef in het spoor door een uitzege van 4-1 op Sunderland, maar Southampton raakte verder achterop. De club van trainer Ronald Koeman verloor met 1-0 bij Arsenal en zag het gat met Chelsea groeien naar tien punten.

Topscorer Sergio Agüero scoorde twee keer voor Manchester City. De Argentijn zette daarmee zijn seizoenstotaal op veertien treffers.

Celtic is terug op de plek waar de Schotse club gewend is te bivakkeren: bovenaan de ranglijst met (ruime) voorsprong op de concurrentie. Dat was te danken aan de benauwde zege op Partick Thistle.

Virgil van Dijk bezorgde zijn ploeg woensdagavond de winst in dit inhaalduel. De Nederlandse verdediger scoorde na een uur op aangeven de Noor Stefan Johansen. Het bleef bij 1-0.

Na veertien duels heeft Celtic 32 punten, drie meer dan Inverness CT.

Sevilla door na hattrick Aspas, simpele zeges Barça en Atlético

Sevilla heeft zich bij de laatste zestien geschaard in het Spaanse bekertoernooi. Dat ging vrij eenvoudig tegen Sabadell, een club uit de tweede divisie. Na de 6-1 in de uitwedstrijd volgde woensdag een zege van 5-1 voor het oog van de eigen aanhang. Iago Aspas viel op met een hattrick in de tweede helft; hij scoorde drie keer in vier minuten.

De aanvaller had overigens ook al een hattrick gemaakt in het eerste treffen met Sabadell, dat woendag nog wel de score opende in Sevilla. Juan José Collantes benutte een strafschop in de 22e minuut. De Fransman Kevin Gameiro bracht de thuisploeg in de 35e minuut op gelijke hoogte, waarna Aspas aan zijn kunststukje begon. Gerard Deulofeu mocht daarna ook nog scoren.

Barcelona staat met een been in de achtste finales van de beker. Ook voor de tweede keus van coach Luis Enrique was Huesca, een club uit de derde divisie, woensdag geen partij: 0-4. Ivan Rakitic, Iniesta, Pedro en Rafinha scoorden voor de Catalaanse ploeg. Er volgt nog een return in Camp Nou.

Atlético Madrid had in de eerste wedstrijd geen moeite met Hospitalet, eveneens een club uit de derde divisie. De Spaanse landskampioen won met 3-0 dankzij doelpunten van Antoine Griezmann, Gabi en Cristian Rodriguez.

Schaker Giri verliest opnieuw

De vermoeidheid heeft kennelijk toegeslagen. Anish Giri leed woensdag in het schaaktoernooi van Doha, de Qatar Masters Open, opnieuw een nederlaag. Na zes zeges op rij boog de 20-jarige Rijswijker dinsdag voor de Russische grootmeester Vladimir Kramnik, een gevreesd tegenstander. Nu was ook de Chinees Yu Yangyi hem de baas.

Giri legde de witte koning om na 91 zetten. Hij kwam slecht uit de opening en probeerde daarna heel lang compensatie te vinden voor zijn mindere stelling. Yu koesterde zijn voordeel zorgvuldig en breidde die geduldig uit. De drievoudig Nederlands kampioen zag elke ontsnappingsroute geblokkeerd.

Doordat Kramnik ook in de achtste ronde won, leidt hij nu met zeven punten, een half punt meer dan Yu. Giri zit tot besluit van het evenement met zwart tegenover de Armeniër Vladimir Akopian.

Nieuwe wielerploeg Kai Reus

Kai Reus fietst volgend seizoen voor de Belgische ploeg Verandas Willems. De 29-jarige wielrenner meldde woensdag dat hij een contract heeft ondertekend bij de continentale ploeg. "Bij deze ploeg kan ik alle grote Belgische wedstrijden koersen. Ik hoop me in de kijker te kunnen rijden van een WorldTour-ploeg, want mijn ambitie is wielrennen op het hoogste profniveau", aldus de Noord-Hollander.

Reus maakte furore als junior en bij de beloften, maar een zware val in de de Franse Alpen in 2007 brak zijn carrière. Hij lag dagenlang in coma. Een jaar later maakte hij toch zijn rentree, maar in 2010 stopte hij met wielrennen, omdat hij door fysiek ongemak niet langer de motivatie kon opbrengen. Via het marathonschaatsen keerde Reus in 2011 terug op de fiets bij het team De Rijke. Afgelopen seizoen reed hij voor het Nederlandse continentale team Parkhotel Valkenburg.

Frozen-liedjes zingen op PlayStation

Ouders kunnen het nummer vast niet meer aanhoren, maar via PEGI is ons te ore gekomen dat er een SingStar-versie van de film Frozen aan zit te komen. Na een karaoke-bioscoopversie, waar je naar één keer er van af was, kunnen kinderen onder andere "Let it Go" thuis onbeperkt meeblèren.

Sony heeft SingStar Frozen bevestigd voor PlayStation 3 en PlayStation 4 zoals te lezen is op JoyStiq. Wanneer het spel in de winkels ligt wil het bedrijf niet zeggen. Volgens de PEGI-site zou het spel al zelfs uit zijn, maar dat was blijkbaar de richtdatum. Sony geeft aan dat het spel op de daadwerkelijke releasedatum niet in alle landen beschikbaar kan zijn door licentie-perikelen in sommige gebieden.

Voor wie zich mentaal wil voorbereiden: Sony gaat binnenkort meer informatie geven, zoals een echte releasedatum en de complete lijst met mee te zingen nummers.

'Justitie VS start onderzoek dood Garner'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat een onderzoek starten naar de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner in New York. Dat heeft een medewerker van het ministerie woensdag laten weten. Garner overleed in juli nadat hij tijdens zijn arrestatie door een blanke agent in een wurggreep was genomen. Een jury besloot eerder op woensdag nog politieman Daniel Pantaleo niet te vervolgen voor de dood van Garner.

De 43-jarige Amerikaan werd aangehouden omdat hij illegaal sigaretten verkocht op straat. De arrestatie werd gefilmd. Meerdere agenten werkten Garner tegen de grond terwijl hij zijn armen in de lucht had gestoken. De man riep nog dat hij geen adem kon halen toen hij op de grond lag. Hij raakte buiten bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Recordstanden voor Dow Jones en S&P 500

Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger geëindigd, waarbij zowel de Dow Jones als de S&P 500 op recordstanden sloten. De Dow Jones index sloot 0,2 procent hoger op 17.912,49 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 0,4 procent bijschreef op 2.074,32 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.774,47 punten, een winst van eveneens 0,4 procent.

De euro/dollar werd 1,3 procent lager verhandeld op 1,2315.

Uit het Beige Book bleek dat de groei van de Amerikaanse economie in de afgelopen weken onverminderd is doorgezet, waarbij verschillende regio's zelfs meldden optimistisch te zijn over de economische vooruitzichten. In tegenstelling tot vele eerdere edities van het Beige Book sprak de Fed ditmaal niet van een bescheiden tot gematigd groeitempo, maar louter van een aanhoudende groei.

Ander macro-economisch nieuws uit Amerika was overwegend positief. Zo werd een tegenvallend ADP banencijfer, dat als voorbode wordt gezien voor het officiële banenrapport vrijdag, gecompenseerd door het naar boven bijgestelde productiviteitscijfer en een meevallende ontwikkeling in de dienstensector.

Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 208.000 tegenover een licht opwaarts herziene groei van 233.000 in oktober. Daarentegen nam de productiviteit in het derde kwartaal met 2,3 procent op kwartaalbasis toe, terwijl bij de vorige raming de productiviteit voor het afgelopen kwartaal nog slechts 2,0 procent hoger lag. De inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector nam dan wel af van 57,1 in oktober naar 56,2 in november, maar wijst hiermee nog steeds op een duidelijke groei.

Sylvie Meis koopt bruidsjurk voor kindermeisje

Sylvie Meis heeft deze week in Hamburg een bruidsjurk gekocht. Het was een cadeau van de presentatrice voor haar kindermeisje. Bruidszaak Lilly bevestigt tegenover het AD dat Meis de jurk heeft betaald voor het kindermeisje. De winkel wil uit privé-overwegingen niet kwijt om welk kindermeisje het gaat, maar volgens het AD is Dorte de bofkont.

Dorte kende Sylvie's zoon Damián al toen hij nog in de luiers liep. Het is dan ook de vaste oppas van de 8-jarige jongen. Bovendien heeft Dorte een heel hechte band met Sylvie. Reden genoeg dus om haar een trouwjurk cadeau te doen, moet Meis hebben gedacht.

Fed ziet breed herstel arbeidsmarkt VS

De Amerikaanse economie is de afgelopen maanden verder gegroeid, mede dankzij een breed gedragen herstel van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Beige Book, het maandelijkse economische rapport van de Amerikaanse centrale banken.

De twaalf regionale banken van de Federal Reserve (Fed) geven daarin aan dat de groei van 's werelds grootste economie in oktober en november is doorgezet. De vooruitgang is te danken aan de werkgelegenheid, die in grote delen van het land toeneemt, en aantrekkende bestedingen van consumenten. In de meeste regio's ging ook de industrie verder vooruit.

Het herstel van de Amerikaanse economie zette de Fed er dit jaar toe aan zijn stimuleringsbeleid af te bouwen. De vraag is nu op welk moment de Fed zal besluiten de historisch lage rente in de VS te verhogen. Daarbij letten de centrale bankiers scherp op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Boze omroep stuurt Mariah Carey naar huis

Mariah Carey heeft het flink verpest bij zender NBC. De zangeres kwam te laat bij een belangrijk optreden en kon daarom gelijk weer vertrekken.

NBC zendt ieder jaar het moment uit waarop de lichtjes van de beroemde, reusachtige kerstboom voor het New Yorkse Rockefeller Center worden ontstoken. Mariah moest dinsdagavond een klein stukje opnemen dat woensdagavond tijdens de liveshow zou worden uitgezonden.

Maar Carey liet de zender en haar fans drie uur in de regen en de kou wachten. Toen ze uiteindelijk kwam opdagen stuurde NBC de ex van Nick Cannon meteen weer weg. Volgens TMZ wilde Mariah nog wel graag optreden, maar de NBC-bazen waren er helemaal klaar mee.

Mariah zou veel te laat zijn door haar lopende scheiding van Nick. De zangeres zou al die uren met haar advocaat aan de telefoon hebben gezeten om de details van de verdeling van het vastgoed te bespreken, vertellen ooggetuigen aan de entertainmentwebsite.

Princessehof ontdekt topstuk in depot

Een schaaltje dat ruim 33 jaar onaangeroerd in de opslag van keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden lag, blijkt een echte Chinese Ru te zijn. Dat heeft onderzoek bevestigd, nadat een deskundige van het National Palace Museum in Taipei het tijdens een bezoek aan het Friese museum onder ogen kreeg en opmerkte dat het werkje wel eens van Ru zou kunnen zijn.

Het museum rept over de ontdekking van de Nachtwacht van de Chinese keramiek. Wereldwijd zijn slechts 79 Ru objecten bekend. In 2012 bracht zo'n Chinese Ru op een veiling bij Sothebys 26,7 miljoen dollar op.

Pussycat Doll bevallen van dochtertje

Kimberly Wyatt is dinsdag bevallen van haar eerste kindje. De voormalig Pussycat Doll en haar man Max Rodgers zijn dolblij met hun dochtertje, zo laten ze weten via Twitter.

Oud-collega van Kimberly Ashley Roberts feliciteerde haar vriendin via Instagram. "Ik kan niet wachten om haar te zien opgroeien en om samen met haar bijzondere herinneringen te creëren zoals wij dat al hebben gedaan", zei ze over de baby.

De 32-jarige Kimberly ontdekte tijdens haar huwelijksreis in april dat ze zwanger was, maar ze wist dit lang geheim te houden. De blondine kreeg het zelfs voor elkaar om in de tussentijd naakt te poseren voor een fitnessblad zonder dat iemand doorhad dat ze in verwachting was.

Hongarije woedend om opmerking McCain over Orban

Hongarije heeft woensdag de hoogste Amerikaanse diplomaat in Boedapest op het matje geroepen. Hij moet verantwoording afleggen over de uitspraak van senator John McCain dat premier Viktor Orban een 'neofascistische dictator' is. Dat heeft het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

McCain deed zijn uitspraak dinsdag. Hij probeerde toen vruchteloos de Senaat over te halen niet in te stemmen met de kandidaat voor het ambassadeurschap in Hongarije. Volgens McCain is Colleen Bell 'totaal ongeschikt' voor haar taak.

In februari spraken McCain en Orban elkaar. McCain zei dinsdag dat Hongarije 'op het punt staat zijn soevereiniteit af te staan aan een neofascistische dictator die het bed deelt met Vladimir Poetin'.

De Hongaarse minister van buitenlandse zaken Peter Zsijjarto zei woensdag dat de Hongaarse kiezer bij de afgelopen drie verkiezingen, die allemaal werden gewonnen door de Fidesz-partij van Orban, duidelijk hebben gemaakt 'hoe zij de verkiezingen voor zich zien'.

Nederlanders vinden mortiergranaten in Noord-Mali

Nederlandse commandos hebben dinsdag op patrouille in het noorden van Mali voor het eerst wapens gevonden. Het gaat om vijf 122 millimeter raketten, meldde de VN-missie Minusma op Facebook woensdag.

De special forces hoorden tijdens een patrouille over een groep van dertig tot vijftig gewapende mannen. Nederlandse Apaches zijn daarna ingezet om ze op te sporen. Ongeveer 28 kilometer ten zuidoosten van Almoustarat vonden commando's de raketten.

Het ministerie van Defensie in Den Haag bevestigt dat commando's wapens hebben gevonden. Volgens Minusma zijn de projectielen onnauwkeurig en worden ze gebruikt bij aanvallen op steden en dorpen. Ook bij aanslagen op de VN-missie zijn ze ingezet.

In het noorden van Mali zijn ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen. Ze verzamelen en analyseren informatie. De Nederlanders zijn gelegerd in Gao.

Sterke groei luchtvrachtsector houdt aan

Het vervoer van luchtvracht is in oktober, net als in de voorgaande maanden, verder gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag bekendmaakte.

De vraag naar vrachtvervoer door de lucht nam in oktober met 5,4 procent toe op jaarbasis. In vergelijking met september groeide het vrachtvolume met 0,7 procent, de grootste maandelijkse toename ooit.

De beschikbare capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen voor goederenvervoer was in oktober op jaarbasis 4,4 procent groter dan een jaar eerder. Toch kampt de sector nog altijd met enorme overcapaciteit. Gemiddeld genomen zaten vrachttoestellen dit jaar tot en met oktober voor 47 procent vol. Op jaarbasis was dit 45,2 procent.

'Turkije veel corrupter dan vorig jaar'

Turkije lijkt afgelopen jaar een stuk corrupter te zijn geworden. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarlijkse corruptieranglijst van Transparency International (TI). Van de honderd mogelijke punten kreeg het land er 45, vijf minder dan vorig jaar. Turkije zakte op de lijst van minst corrupte landen in de wereld van een 53e plaats vorig jaar terug naar stek 64 dit jaar.

Het anticorruptiebureau TI wijt de verslechtering in Turkije vooral aan de politieke situatie in het land onder president Tayyip Recep Erdogan. Na de demonstraties tegen de regering van afgelopen jaar is de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en worden journalisten vervolgd en opgesloten. Corruptie is het hoogst in landen met een instabiel politiek klimaat, aldus TI.

OM wil familie Kris en Lisanne helpen

Het Openbaar Ministerie en de politie willen de familie van de Amersfoortse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon helpen als zij behoefte hebben om nog eens te gaan zoeken in Panama. Beide vrouwen kwamen daar om het leven, maar hoe dat is gebeurd, is niet duidelijk.

EenVandaag zond woensdagavond een reportage over de zaak uit. De vrouwen verdwenen op 1 april. Maanden later werden in de jungle wat spullen en botresten van de vrouwen gevonden.

Het onderzoek op de botresten van Kremers in Panama is nog niet klaar. De ouders van Froon hebben hun dochter ondertussen begraven.

Koenders dringt aan op hervormingen Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft de nieuwe Oekraïense regering opgeroepen snel voortgang te maken met politieke hervormingen. Hij ontmoette woensdag zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin in het Zwitserse Basel, voorafgaand aan een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

"Oekraïne kan blijven rekenen op Nederlandse steun bij het politieke en economische hervormingsproces", zei Koenders na het gesprek.

Nederland en Oekraïne onderhouden al jarenlang goede banden. "Sinds de ramp met vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oekraïne heeft belangrijk werk gedaan in de nasleep van de ramp, daar zijn we de autoriteiten zeer dankbaar voor", aldus Koenders.

Asscher praat met minderheden over spanningen

Organisaties van Marokkanen, Turken, Koerden en Alevieten in Nederland gaan er alles aan doen om te voorkomen dat spanningen in het Midden-Oosten naar Nederland worden geïmporteerd. Ze hebben dat woensdag afgesproken met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De organisaties gaan hun achterban oproepen om beheerst om te gaan met meningsverschillen. Het gaat onder meer om de Federatie Koerden Nederland, het Inspraak Orgaan Turken en het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Diverse organisaties hebben Asscher laten weten dat zij na het oplaaien van de conflicten in het Midden-Oosten te maken hebben gehad met bedreigingen.

Man bekent moord op Nederlandse vrouw in Cambodja

Een 35-jarige man heeft dinsdag in de Cambodjaanse rechtbank bekend dat hij op 28 april de Nederlandse Dana Beerdsen en haar dochter heeft doodgestoken. Dat melden Cambodjaanse media woensdag. De 31-jarige Nederlandse vrouw was werkzaam voor de Verenigde Naties en woonde samen met haar man en haar 19 maanden oude dochter in het land.

De verdachte is dakloos en was twee weken voor de aanval op Beerdsen en haar dochter vrijgelaten uit de gevangenis. Hij verklaarde in de rechtbank dat het niet zijn bedoeling was om het tweetal te vermoorden, maar dat hij zag dat het hek naar de woning van de Nederlandse vrouw open stond en hij van plan was om een fiets te stelen.

De man werd daarbij gestoord door Beerdsen die hem probeerde te verjagen met een zwabber. De twee raakten in een gevecht, waarbij de vrouw begon te schreeuwen. Daarop stak hij haar en haar dochter meerdere keren met een schroevendraaier.

Naast de verklaring heeft de politie voldoende ander bewijs tegen de man, zoals voetafdrukken in het bloed en handafdrukken. Ook had hij op het moment dat hij werd gearresteerd, een paar dagen na de fatale aanval, bezittingen bij zich van de Nederlandse en heeft een getuige tegenover de politie verklaart dat zij de verdachte vlak na de moord op de fiets van Beerdsen heeft gezien.

De man kan veroordeeld worden voor een gevangenisstraf van 25 jaar. De rechter doet 24 december uitspraak.

James Blunt moet stoppen met Twitter

Atlantic Records heeft zanger James Blunt gevraagd te stoppen met twitteren. Zijn komische commentaar op vervelende twitteraars valt niet bij de platenmaatschappij in de smaak. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De 40-jarige zanger is het niet eens met het label en houdt voet bij stuk: "Atlantic Records heeft mij aangemeld op Twitter. Zij wilden dat ik mijzelf ging promoten door te twitteren over mijn albums en concerten."

Het resultaat was het tegenovergestelde en Blunt begon grappige reacties te schrijven op berichten van fans en critici. "Ik ga dit niet al te serieus nemen. Ik ga om anderen lachen en vooral om mijzelf lachen."

James Blunt trekt zich niets aan van zijn platenmaatschappij en blijft gewoon actief op Twitter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.