FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 december 2014

Vogelgriep op kalkoenfokkerij in Nedersaksen

In het Duitse district Cloppenburg, zo'n 50 kilometer ten oosten van Stadskanaal, is op een kalkoenfokkerij vogelgriep vastgesteld. Het is nog niet bekend om welk type vogelgriep het gaat, maar de 20.000 kalkoenen worden alvast geruimd.

In het district Cloppenburg worden in totaal bijna 13,5 miljoen kalkoenen en kippen gehouden.

In Nederland zijn de maatregelen tegen vogelgriep om middernacht juist versoepeld, omdat er de afgelopen twee weken geen nieuwe gevallen zijn vastgesteld.

Tweede autobiografie van Mandela verschijnt

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is nog tijdens zijn regeerperiode begonnen aan een vervolg op zijn autobiografie Long Walk to Freedom (De lange weg naar de vrijheid). De stichting Nelson Mandela zal het boek begin volgend jaar uitbrengen, meldde ze maandag.

Mandela, die vorig jaar op 95-jarige leeftijd overleed, begon in 1998 aan The Presidential Years (De presidentiële jaren) en bleef er aan werken tot 2002, toen zijn energie opraakte. Hij liet tien handgeschreven hoofdstukken na, die door anderen zijn bewerkt.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen apartheid liet ook een lijst na met de namen van vijf mensen die een exemplaar van het boek moesten krijgen. Onder hen is de huidige president Jacob Zuma.

Long Walk tot Freedom verscheen in 1994 en gaat over Mandela's leven en de bijna dertig jaar die hij in de gevangenis doorbracht. Het boek werd miljoenen keren verkocht en is vorig jaar verfilmd.

Tweede autobiografie van Mandela verschijnt
Tweede autobiografie van Mandela verschijnt (Foto: ANP)

Zorgen om economie drukken Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen maandag, net als die in Europa, verder omlaag. Beleggers op Wall Street delen de zorgen van hun Europese collega's over de mondiale groeiperspectieven. Wel hield een beter dan verwacht cijfer over de industriële productie in eigen land de verliezen beperkt.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 0,6 procent in de min op 17.180,84 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 1989,63 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1 procent tot 4605,16 punten.

Voor opening van de beurs werd bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in november met 1,3 procent is gestegen, waar economen gemiddeld op een toename met 0,7 procent rekenden. Bovendien bleek de productie in oktober bij nader inzien toch iets te zijn gestegen, terwijl eerder een kleine afname was gemeld.

Het opbeurende nieuws over de Amerikaanse economie werd echter overschaduwd door zorgen over de economische groeivooruitzichten elders in de wereld, met name Europa en China. Vorige week beleefden de aandelenmarkten in New York om diezelfde reden al de slechtste beursweek in twee jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde opnieuw, met 4,5 procent tot 55,19 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper en kostte per vat 60,44 dollar. Desondanks behoorde oliemaatschappij ExxonMobil tot de weinige stijgers in de Dow met een winst van 0,4 procent. BMO Capital Markets heeft zijn advies voor het aandeel verhoogd.

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was vliegtuigfabrikant Boeing met een koerswinst van 1,1 procent. De sterkste daler was McDonald's, dat de laatste tijd flink wordt gestraft voor tegenvallende resultaten. De fastfoodketen daalde maandag 2,4 procent.

Het aandeel PetSmart werd 4,3 procent meer waard. Voorbeurs werd bekend dat de dierenwinkelketen voor 8,3 miljard dollar wordt overgenomen door een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist BC Partners.

De euro was 1,2435 waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen was dat 1,2470 dollar.

Zorgen om economie drukken Wall Street
Zorgen om economie drukken Wall Street (Foto: ANP)

Beurzen blijven kelderen

De Europese aandelenmarkten hielden maandag voor de tweede handelsdag op rij uitverkoop. In Amsterdam dook de toonaangevende AEX-index voor het eerst sinds eind oktober onder de 400 punten. Net als afgelopen vrijdag liepen de verliezen met name tegen het einde van de handel hoog op.

De AEX eindigde met een verlies van 2,5 procent op 396,09 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 613,12 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met verliezen tussen de 1,9 en 2,7 procent de handel uit.

Ook de olieprijzen, die eerder op de dag nog iets leken te herstellen, gingen weer onderuit. Amerikaanse ruwe olie werd 2,5 procent goedkoper en bracht per vat 56,34 dollar op. De prijs van Brentolie, die maatgevend is voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte 1,1 procent naar 61,23 dollar per vat.

Beroepsverbod voor Britse bankier om zwartrijden

Een Britse bankier is verbannen uit de Londense financiële wereld. Toezichthouder FCA heeft Jonathan Burrows een beroepsverbod opgelegd omdat hij jarenlang zwart reed.

De gewezen manager van vermogensbeheerder BlackRock forenste dagelijks zo'n zestig kilometer van Stonegate naar de City, het financiële hart van de hoofdstad. Maar Burrows deed alsof hij pas in Londen was ingestapt en betaalde volgens de spoorwegen slechts voor een reis binnen de stadsgrenzen. Stonegate heeft geen gesloten incheckpoortjes.

Burrows reisde misschien wel vijf jaar lang zwart, denkt spoorwegbedrijf Southeastern. Hij liep pas in november vorig jaar tegen de lamp bij een kaartjescontrole in Cannon Street.

Burrows heeft een schikking van omgerekend 54 duizend euro getroffen met Southeastern. Hij bood maandag aan alle betrokkenen zijn excuses aan. "Ik heb altijd onderkend dat het stom was wat ik deed", zei hij.

De FCA oordeelde dat Burrows' gedrag niet gepast was. Volgens de toezichthouder op de financiële sector voldeed het niet aan de maatstaven voor een ervaren manager.

CDA-senatoren tegen nieuwe pensioenregels

Het CDA zal in de Eerste Kamer tegen de nieuwe pensioenregels stemmen. Volgens senator Wopke Hoekstra vormen die regels 'een korset', dat pensioenfondsen verhindert hun pensioenen nog aan het prijspeil aan te passen. Ook werken de aangescherpte regels volgens hem niet in het voordeel van jongeren.

Hoekstra zei dat maandag bij de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) in de Senaat. Hij adviseerde haar het plan 'in haar tas te stoppen, het thuis zorgvuldig op de plank te leggen en daar rustig te laten rijpen'.

Het CDA stemde in de Tweede Kamer ook tegen de nieuwe pensioenregels. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks steunde het wetsvoorstel daar wel. Deze partijen zullen dat naar verwachting ook in de Senaat doen.

EU kijkt scherp naar fusie DE en Mondelez

De Europese Commissie gaat diepgravend onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie tussen koffiemakers DE Master Blenders (DEMB) en Mondelez. Dat maakte de concurrentiewaakhond maandag bekend.

Volgens Brussel hebben beide bedrijven populaire merken cups en pads in hun bezit. Een samengaan zou ertoe kunnen leiden dat er voor consumenten in verscheidene lidstaten niet genoeg te kiezen overblijft.

DEMB en Mondelez kondigden eerder dit jaar aan hun koffieactiviteiten te willen bundelen onder de naam Jacobs Douwe Egberts. Mondelez voert merken als Jacobs en Carte Noir terwijl DEMB vooral bekend is van Douwe Egberts, L'Or en Senseo.

De Europese Commissie trekt drie maanden uit voor het onderzoek. De deadline voor de uitkomst is gesteld op 6 mei.

Empoli en Torino schieten weinig op met 0-0

Empoli en Torino zijn maandagavond in de Serie A weinig opgeschoten met de bloedeloze 0-0 in hun onderlinge vergelijk. Beide clubs hadden een zege nodig om de degradatiezone zachtjes vaarwel te kunnen zeggen. Eén punt was te weinig om de zorgen even te kunnen vergeten.

Empoli bleef veertiende op de ranglijst met zestien punten. Torino, dat met tien man eindigde door een tweede gele kaart voor de Zweed Pontus Jansson, heeft er twee minder en staat nog altijd maar net boven de streep.

Verwarde man dreigt woning op te blazen

De hulpdiensten hebben maandagavond in Weert een appartementencomplex deels ontruimd. In een van de appartementen aan de Pius X Hof zat een verwarde man die dreigde zichzelf op te blazen, meldt de politie. Hij had de gaskraan in zijn woning opengedraaid.

De politie wist de man rond 21.50 uur te overmeesteren. Nadat hij was aangehouden heeft de brandweer de gaskraan in de woning dichtgedraaid.

De bewoners van zo'n 25 appartementen werden elders opgevangen. Ze kunnen weer naar huis zodra het appartement van de verwarde man is gelucht. De man krijgt professionele hulp, aldus de politie.

Scarlett Johansson noemt seksscènes bevrijdend

Scarlett Johansson vindt het spelen van seksscènes bevrijdend. De 30-jarige actrice vertelde presentatrice Barbara Walters dat ze seksscènes een uitdaging vindt.

"Je moet helemaal zonder oordeel zijn", vertelde ze in Walters praatprogramma. "Het is een uitdaging om in het moment te blijven."

Johansson mag met seksscènes dan geen moeite hebben, ze is is net als iedere vrouw kritisch op zichzelf. Zo vindt ze dat er niets speciaals is aan haar lichaam. "Mijn lichaam is oké. Ik zou het niet bijzonder opmerkelijk noemen. Ik ben niet zo tevreden over mijn buik en dijen."

Zondagavond werd bekend dat de actrice volgens Walters een van de tien meest fascinerende personen van 2014 is. De presentatrice zette haar op de lijst omdat ze als nieuwe moeder en actrice een bewogen jaar achter de rug heeft.

Minder avondvluchten met JSF boven Volkel

De Joint Strike Fighters (JSF ofwel F-35) die op vliegbasis Volkel worden gestationeerd, moeten de helft van hun avondvluchten elders uitvoeren. De JSF produceert te veel geluid.

Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze meldt dat Defensie volgend jaar acht F-35's gaat bestellen. In totaal komen er 37 exemplaren ter waarde van 4,5 miljard euro.

Voor Volkel gaat een nieuwe geluidszone gelden die minder geluid toelaat. Daarom moeten de avondvluchten elders gaan plaatsvinden. De JSF maakt meer geluid dan de F-16 die het gaat vervangen.

Nederland heeft al twee testtoestellen. De JSF wordt vanaf 2019 in Nederland ingezet. Eerst in Leeuwarden en twee jaar later ook in Volkel.

De leukste sporttweets van week 50

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Robben staat in het buitenland nog niet altijd even goed te boek:

Bazenmascotte met een heldennaam:

Ronald Koeman laat zich uitermate goed kleden:

Bij Jorrit Bergsma begint het natuurijs al te kriebelen:

Maar helaas:

Bij Sky hadden ze een vervroegd kerstdiner met bingo:

Lieuwe Westra hoopt dat ze bij Astana de ballen ook voor de bingo gebruiken:

Na de dopingonthullingen van vorige week is het tijd voor een dopingblokje. Redacteur heywoodu vroeg even aan Evan Dunfee wat hij zou doen als hij de betrapte Alex Schwazer weer tegenkomt (vorige week liet hij al een eerste ongenoegen blijken):

Ook Bram Tankink nam geen blad voor de mond in reactie op heywoodu:

We sluiten het dopingblokje af met een grap van Thomas Dekker:

Een opmerkelijk beeld bij de Montferlandrun Paula Radcliffe) wereldrecordhoudster op de marathon en Bram Som (voormalig specialist op de 800 meter) in één beeld:

Dit doen Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal dus in hun vrije tijd:

We tellen af:

Slecht nieuws voor Dex Elmont:

Richard Krajicek heeft wat nieuws bedacht:

Voor de betere flauwe grappen kun je altijd bij één van de gebroeders Mulder terecht:

En bij FC Dordrecht uiteraard:

En we sluiten sportief af, haltertraining met een hark:

Digitaal gemaakte stoel in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een nieuwe stoel in de collectie die is gemaakt met een digitaal bestand. De Makerschair Hexagon van ontwerper Joris Laarman is met een computergestuurde freesmachine of 3D-printer door iedereen te maken.

Een particulier vroeg Laarman meubels te ontwerpen voor zijn appartement, zegt conservator Ludo van Halem. Daarop bedacht de in 1979 geboren Laarman een digitaal bestand, dat iedereen kan downloaden. "Daarmee kun je zelf die stoelen assembleren, al vereist het wel wat technisch inzicht", aldus Van Halem. De stoelen kunnen van hout, metaal of kunststof worden gemaakt. Het Rijksmuseum heeft een walnoothouten prototype, dat geschonken is door een particulier.

De Makerschair is een van de nieuwe aanwinsten uit de twintigste eeuw die het museum maandag presenteerde. Andere nieuwe eigentijdse kunst betreft onder meer een zelfportret van kunstschilder Edgar Fernhout, zoon van kunstenares Charley Toorop, en een Rotterdams triptiek van Rem Koolhaas.

Woord 'oudjes' mag weg in 2015

Het woord 'oudjes' mag worden geschrapt uit onze taal, vinden de deelnemers aan de verkiezing Weg met dat woord! van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

Van de tien meest gehate woorden in 2014 kreeg de term 'oudjes' achttien procent van de stemmen. Net daarachter eindigden de woorden 'participatiesamenleving' en 'yolo' (afkorting voor de Engelse term You only live once) met zeventien procent van de stemmen op de tweede plaats.

Yolo en participatiesamenleving werden vorig jaar ook al genomineerd en eindigen nu opnieuw hoog in de top drie. Ze hebben zich ondanks de impopulariteit weten te handhaven. Toen werd 'kids' verkozen tot meest gehate woord.

Het woord 'oudjes' wordt door de kiezers als denigrerend ervaren voor ouderen en mag daarom uit onze taal verdwijnen, vinden de kiezers.

Na achttien jaar eerherstel geëxecuteerde Chinees

Een Chinese man is achttien jaar na zijn terechtstelling voor verkrachting en moord door de rechter gerehabiliteerd. Een serieverkrachter en -moordenaar bekende in 2005 dat hij de misdrijven op zijn geweten had.

De Hogere Volksrechtbank van Binnen-Mongolië bood de ouders van Huugjilt, die 18 was toen hij ter dood werd veroordeeld en gebracht, verontschuldigingen aan. Het hof schenkt de nabestaanden bovendien een bedrag van omgerekend ruim vierduizend euro en belooft dat zij aanspraak mogen maken op een verdere schadeloosstelling. De Chinese staatspers toonde maandag foto's van de ouders die snikkend de postume vrijspraak van de rechtbank in ontvangst nemen.

Huugjilt had in 1996 de politie gealarmeerd nadat hij in een openbaar toilet in Hohhot, de hoofdstad van Binnen-Mongolië, een noodkreet had gehoord. Dat was voor justitie reden om hem als hoofdverdachte te bestempelen van de verkrachting en moord van de vrouw die zij in het toilet aantrof.

Naar alle waarschijnlijkheid brengt China ieder jaar meer veroordeelden ter dood dan alle andere landen van de wereld bij elkaar opgeteld. Zeker is dat echter niet, want de regering in Beijing houdt de cijfers geheim.

Huugjilts berechting en terechtstelling vonden plaats tijdens een van de periodieke Chinese campagnes tegen de misdaad. Politie, justitie en rechterlijke macht staan dan onder grote druk misdadigers hard aan te pakken. Sinds die campagne ten einde kwam houdt de rechter de in die periode uitgedeelde doodstraffen nog eens tegen het licht.

Huugjilt was van Mongoolse komaf. Zoals veel van zijn volksgenoten droeg hij maar een enkele naam.

FIOD-onderzoek ziekenhuis na klacht patiënt

Het FIOD-onderzoek vrijdag bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is het gevolg van een klacht van een patiënt over een rekening voor een aantal behandelingen. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft dat maandag gezegd.

Het ziekenhuis heeft eerder onafhankelijk onderzoek laten doen naar aanleiding van de klacht. Het resultaat is in het voorjaar al naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gestuurd. Het Amphia Ziekenhuis was nog in afwachting van een reactie van de NZa en werd vrijdag daarom overdonderd door het onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), aldus de woordvoerster.

Diverse ziekenhuismedewerkers zijn vrijdag verhoord. De FIOD is ook bij personeel thuis geweest.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat het gaat om een onderzoek naar vermoedelijke declaratiefraude.

Steeds meer leerlingen naar vrije school

Het leerlingenaantal op vrije scholen groeit gestaag. In 2014 gingen ruim acht procent meer leerlingen dan in 2013 in het voortgezet onderwijs naar een vrije school. In het primair onderwijs gaat het om een groei van bijna vier procent. Volgens de Vereniging van vrijescholen, die de cijfers naar buiten bracht, is deze stijging al een aantal jaren gaande.

Hoe dat precies komt, kon een woordvoerder maandag niet zeggen. "In 2015 gaan we daar onderzoek naar doen. Wellicht komt het omdat vrije scholen breder kijken naar onderwijs, een zienswijze die steeds meer terrein wint", aldus de woordvoerder.

Scholen kunnen de aanwas van leerlingen tot op zekere hoogte het hoofd bieden door uit te breiden, maar op een aantal plekken is een wachtlijst ontstaan. Ook zijn op verschillende plekken in het land nieuwe vrije scholen opgezet door ouders.

Betere zorg in particuliere klinieken

Het gaat steeds beter met de kwaliteit van de zorg bij particuliere klinieken. Wel moeten de klinieken de risico's voor patiëntveiligheid beter in beeld krijgen. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het jaarlijkse rapport over de particuliere klinieken in Nederland.

In Nederland groeit het aantal particuliere klinieken. Zij nemen voor een deel de zorg van ziekenhuizen over. Om die reden wordt het steeds belangrijker om te weten hoe het daar met de zorg en patiëntveiligheid is gesteld.

Riptor ramt en bijt er op los in Killer Instinct

Het was al geteaset dat vandaag de eerste gameplaybeelden van Riptor getoond zouden worden en verrek, hier zijn ze! Riptor is een oude bekende uit de Killer Instinct-franchise, dus deze mocht niet ontbreken in de allerlaatste versie van de fighter.

De metamorfose die de dino heeft ondergaan is duidelijk: het is nu een cybernetische raptor geworden. Snel is Riptor nog altijd, en met de bizar lange combo's die er in eerdere delen mogelijk waren ziet het er zo te zien ook wel goed uit. Op het eind wordt een nieuw personage geteaset die zichzelf de 'herald of Gargos' noemt. Gargos is de demoon die in de Killer Instinct-franchise de ultieme slechterik is. Wie deze tease is wordt later bekendgemaakt. Eerder werd Cinder, de 'mens' van vuur al geteaset, die zal later dit Killer Instinct-seizoen worden getoond.

Vanaf 17 december is Riptor beschikbaar in de Ultimate Edition van Killer Instinct voor Xbox One. Later komt deze voor andere versies van het spel beschikbaar.

'Doodgeschoten jongen Cleveland was kansloos'

De 12-jarige jongen die vorige maand in de Amerikaanse stad Cleveland werd doodgeschoten door de politie heeft nooit een kans gekregen de bevelen van de agenten op te volgen. Dat heeft de moeder van Tamir Rice gezegd. Nadat de schoten waren gelost rende Tamirs 14-jarige zus naar hem toe, maar zij werd in de boeien geslagen, aldus de moeder. Toch denkt Samaria Rice dat er uiteindelijk 'gerechtigheid zal zijn' voor haar familie.

Tamir was met een speelgoedpistool aan het spelen in een park toen bezorgde omstanders de politie belden. Op camerabeelden is te zien hoe een van de agenten die niet veel later bij het park aankomen vrijwel direct het vuur op Tamir opent, zonder uit de auto te stappen.

De politie zegt dat de agenten Tamir opdroegen zijn wapen te laten vallen, maar dat hij hier geen gehoor aan gaf. De jongen had een neppistool bij zich dat plastic balletjes kon afschieten.

Partij ex-president Burkina Faso verboden

De overgangsregering van Burkina Faso heeft de partij van de in oktober verdreven president Blaise Compaoré voorlopig verboden. De voormalige regeringspartij had voor dinsdag juist een persconferentie georganiseerd om haar terugkeer aan te kondigen.

Hoe lang de partij haar activiteiten moet staken is onduidelijk. Ze kan het besluit desgewenst voor de rechtbank aanvechten, zei secretaris-generaal Sadou Sidibé van het ministerie van territoriaal bestuur en veiligheid.

Compaoré kondigde eerder dit jaar aan dat hij de grondwet wilde wijzigen zodat hij een gooi kon doen naar nog een ambtstermijn. Dat kwam hem op een volksopstand te staan. De president ontvluchtte daarop zijn land. Het leger nam de macht over, maar heeft die onder druk van de internationale gemeenschap weer overgedragen aan een overgangsregering.

Turkije wuift kritiek op invallen media weg

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil niets weten van de Europese kritiek op de invallen bij mediabedrijven van afgelopen zondag. De Europese Unie 'moet haar meningen voor zich houden', aldus Erdogan.

De invallen waren gericht tegen een krant en een televisiezender die banden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een rivaal van Erdogan. Bij de acties werden 27 mensen opgepakt, onder wie journalisten, producenten en een aantal agenten. Erdogan beticht Gülens beweging ervan de Turkse regering ten val te willen brengen. Vicepremier Bulent Arinc zei dat zeven verdachten na hun verhoring maandag zijn vrijgelaten.

Volgens Arinc worden de mensen die werden opgepakt ervan verdacht een rivaliserende islamitische groep er te hebben ingeluisd. Die groep kwam in 2010 in het vizier van de autoriteiten vanwege verdenkingen van banden met al-Qaida. Sommige mensen die werden opgepakt zouden bewijsmateriaal tegen de groep hebben gefabriceerd en de journalisten zouden deze informatie vervolgens hebben verspreid.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei zondag dat de acties onverenigbaar waren met de vrijheid van de pers en dat ze een toekomstig Turks lidmaatschap van de EU in gevaar kunnen brengen. Erdogan toonde zich maandag echter niet onder de indruk van deze waarschuwing. Hij noemde de arrestaties een binnenlandse veiligheidskwestie en zei dat het hem niks kan schelen als hij daarmee lidmaatschap van de EU op het spel heeft gezet.

"Deze zaak draait niet om persvrijheid", aldus Erdogan. "Diegenen die een bedreiging vormen voor onze nationale veiligheid zullen de reactie krijgen die ze verdienen, en dan doet het er niet toe of ze leden van de pers zijn."

Human Rights Watch sloot zich maandag bij de kritiek van de Europese Unie aan. "De timing en het gebrekkige bewijs dat openbaar is gemaakt doet vermoeden dat achter deze arrestaties een politiek motief schuilgaat", zei Emma Sinclair-Webb van HRW.

Vinokourov eist excuses van de pers

De Europese pers, en met name de Italiaanse, probeert wielerploeg Astana kapot te maken. Dat zei manager Aleksandr Vinokourov van het Kazachse team, dat ondanks een reeks dopinggevallen in de ploeg alsnog een licentie heeft gekregen om in de World Tour te fietsen. "Ze zijn jaloers op ons, omdat twee van de beste Italiaanse wielrenners voor een Kazachs team rijden", doelde de teambaas op zijn coryfeeën Vincenzo Nibali en Fabio Aru.

Vinokourov kwam maandag pas naar buiten met een reactie op de vele aantijgingen. Italiaanse media beschuldigden de afgelopen weken Astana van nauwe banden met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari. "Het was onmogelijk te reageren op alle geruchten. We hebben ze genegeerd en onze aandacht gericht op samenwerking met de wielrenunie UCI. Nu de problemen zijn opgelost, gaan wij met advocaten om de tafel. We moeten op zijn minst een verontschuldiging krijgen van de pers voor de laster van de afgelopen maanden."

Sampdoria-baas drie maanden geschorst

Massimo Ferrero mag drie maanden lang niet optreden als president van Sampdoria. De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond besloot tot die schorsing, en een geldboete van tienduizend euro, wegens zijn opmerkingen aan het adres van Erick Thohir, de Indonesische eigenaar van Internazionale. De Samp-baas zei dat 'die Filipino' gauw moest opzouten bij de club uit Milaan.

Ferrero haalde uit tijdens een live discussie op tv over het opstappen Massimo Moratti. Deze verkocht zijn aandelen Inter aan Thohir maar bleek te zeer met hem van inzicht te verschillen om clubvoorzitter te kunnen blijven. "Moratti is een groot man, die veel heeft betekend voor het Italiaans voetbal. Hij verdient zoiets niet. Ik heb met hem te doen. Ik heb hem aangeraden die Filipino eruit te trappen."

Toen de presentator hem erop attendeerde dat Thohir een Indonesiër was, zei Ferrero: "Ga hem nou niet zitten verdedigen. Hij heeft een Italiaans voetbalsymbool beledigd." Daarna verontschuldigde hij zich haastig.

Universiteit zet Cosby-leerprogramma stop

Het Spelman College in de Amerikaanse stad Atlanta heeft een prestigieuze leerstoel stopgezet die de naam draagt van Bill Cosby. De universiteit, waar uitsluitend vrouwen studeren, heeft dit besloten naar aanleiding van de aantijgingen van seksueel misbruik aan het adres van de 77-jarige komiek.

Het programma voor professoren bestaat mede dankzij de twintig miljoen dollar die Bill en zijn vrouw Camille in de jaren tachtig aan de universiteit schonken. Het was de bedoeling om via de leerstoel positieve aandacht en succesvolle wetenschappers te trekken.

"De huidige situatie weerhoudt ons ervan om deze doelen volledig te bereiken. Daarom zetten we het programma stop totdat de tijd komt dat deze doelen weer kunnen worden bereikt", liet Spelman College in een reactie weten aan de krant The Atlanta Journal-Constitution.

Meer dan vijftien vrouwen hebben Cosby beschuldigd van seksueel misbruik. Sommige zaken zijn al ruim vijftig jaar oud. Na de beschuldigingen zijn diverse televisieprojecten van Cosby geschrapt. Eerder werd zijn ster op de Hollywood Walk Of Fame ook al beklad en pakte de Amerikaanse marine zijn eretitel af.

Vrachtwagenchauffeur dood door ongeval A27

Een ongeval met een vrachtwagen op de A27 (Breda-Utrecht) heeft de bestuurder maandagavond het leven gekost. De vrachtwagen kantelde bij Gorinchem door nog onbekende oorzaak en kwam op de middenberm terecht. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De A27 is afgesloten en het verkeer wordt omgeleid. Volgens Rijkswaterstaat ligt er door het ongeluk veel zand op het wegdek dat moet worden opgeruimd. Vermoedelijk wordt de snelweg pas in de loop van de nacht vrijgegeven. Door het ongeval staat in de andere richting, naar het zuiden, een file van enkele kilometers tussen Noordeloos en knooppunt Gorinchem, meldde de ANWB.

Weer anti-islam protest in Dresden

In het Duitse Dresden zijn maandag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de islam. De Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen (PEGIDA) zijn de afgelopen tijd elke week de straat opgegaan en het aantal mensen dat de demonstraties bijwoont is gestaag gegroeid. PEGIDA zegt slechts te protesteren tegen moslimextremisme, maar ook neonazi's hebben zich openlijk achter de manifestaties geschaard.

Volgens de eerste schattingen van de politie deden zo'n tienduizend mensen mee aan het protest, ongeveer even veel als vorige week. Op twee plekken in Dresden vonden ook tegendemonstraties plaats, waar ruim vijfduizend mensen aan meededen.

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde haar landgenoten eerder op de dag dat zij zich niet moeten laten gebruiken door extreemrechts. Haar regering vindt echter wel dat Duitsland een open debat over immigratie en integratie moet voeren.

Het onbehagen over de aanwezigheid van moslims in Duitsland groeit de laatste weken. Het afgelopen jaar is het aantal asielzoekers in sterk gestegen. Vooral veel vluchtelingen uit Syrië kloppen aan.

Vrijdag stichtten onbekenden brand in drie leegstaande gebouwen in het Beierse Vorra die waren bedoeld voor de opvang van asielzoekers. De verdenking gaat uit naar extreemrechts.

De Duitse oppositie vindt dat Merkels CDU zich niet krachtig genoeg uitspreekt tegen de anti-islambeweging. De CDU zou bang zijn stemmen te verliezen aan extreemrechts.

'Hollandse School van mentaliteit voorzien'

Ruim 150 hoofdtrainers, directeuren, hoofd opleidingen van alle Nederlandse profclubs discussieerden maandag in de Galgenwaard samen met oud-spelers en coryfeeën over de toekomst van het Nederlands voetbal. Ze kwamen tot enkele speerpunten die het spel kunnen verbeteren en in de nabije toekomst verder worden uitgewerkt. In het kort komt het er op neer dat de meeste aanwezigen de Hollandse voetbalschool van wat meer winnaarsmentaliteit willen voorzien.

De kwaliteit van jeugdtrainers mag volgens betrokkenen omhoog, waardoor ook de opleidingen aan kwaliteit winnen. Er zou meer gelet moeten worden op het fysieke en verdedigende aspect van het spel. Er werd ook gepleit voor meer individuele trainingen en topwedstrijden voor talenten, bij voorkeur met buitenlandse leeftijdsgenoten.

"Hier gaan we meteen mee aan de slag", beloofde technisch manager Jelle Goes van de KNVB. "Dit was de aftrap. Ik heb nog geen concrete data voor een volgende bijeenkomst. Maar vanaf morgen is er veel te doen. Voordat je mentale aspecten wil verbeteren, moet je bijvoorbeeld eerst weten wat de definitie van mentaliteit is."

Nooit eerder in de geschiedenis van de 125-jarige KNVB kwamen zo veel experts samen om over de toekomst van het nationale voetbal te praten. Van alle aanwezigen genoot Johan Cruijff de meeste bekendheid. "Voetballen doe je met je hoofd en lopen doe je met je benen en dat moet je leren. Dan kom je bij opleiden", zei de beroemde nummer veertien die in een betoog van half uur pleitte voor betere jeugdtrainers en meer individuele trainingen. Daarna verliet hij meteen de zaal. "Nu moeten ze maar kijken wat ze er mee moeten doen."

Ook Guus Hiddink wachtte het einde van het congres niet af. "Hij had nog andere dingen te doen, dat kan want zijn primaire taak is het Nederlands elftal", vond directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Hiddink deelde net als Co Adriaanse en Frank de Boer zijn ervaringen als trainer met alle aanwezigen. "De bond en clubs kunnen beter opleiden", vertelde hij. "Daarnaast moeten we spelers niet te snel afschrijven. Kijk naar Jaap Stam, die nooit voor een nationaal jeugdelftal speelde maar wel een topverdediger werd."

Stam pleitte op het congres voor meer aandacht voor verdedigen. Clarence Seedorf benadrukte dat de voetbalwereld open moet staan voor veranderingen. "Dan heb ik het ook over goed eten en rusten. Leven als een prof", stelde de viervoudig winnaar van de Champions League. "We doen helemaal niet zo veel fout", vond Van Bommel. "Maar we winnen te weinig. Winnen kan je leren."

Roy Donders genomineerd voor Loden Leeuw

De genomineerden voor de Loden Leeuw zijn maandagavond bekendgemaakt. In de categorie Meest Irritante BN'er in een Commercial gaat het dit jaar tussen Tim en Tom Coronel, Roy Donders, Gerard Joling en Jort Kelder, Jeroen van Koningsbrugge en Chantal Janzen, laat de AVROTROS weten.

Tim en Tom Coronel zijn genomineerd voor hun reclame voor Allsecur autoverzekeringen, Roy Donders voor zijn juichpak-spotje, Gerard Joling en Jort Kelder hebben hun nominatie te danken aan hun commercial voor autoverhuurbedrijf Sixt, Jeroen van Koningsbrugge aan zijn Overtoom-reclame en Chantal Janzen aan haar bijdrage aan het spotje van Robijn. De genomineerden voor irritantste reclamespotje zijn dit jaar Fonq, Gaslicht.com, Specsavers, HoyHoy.nl en Strato.

In het verleden kregen onder anderen Maarten van der Weijden, Patricia Paay, Johan Derksen, Frans Bauer, Joop Braakhekke en Louis van Gaal een Loden Leeuw, net als de bedrijven Bon Prix, Zalando, Postal Gold, Hi en Specsavers.

De Loden Leeuwtjes worden op 5 januari uitgereikt in het consumentenprogramma Radar.

Nederland wereldwijd koploper bankstoringen

ING, Rabobank en ABN AMRO kampten de afgelopen twaalf maanden op 132 dagen met grote storingen. Daarmee is Nederland wereldwijd koploper als het gaat om bankstoringen, heeft de website allestoringen.nl berekend. In de top drie staan het Verenigd Koninkrijk en Brazilië respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Van de drie grootste Nederlandse banken had ING het vaakst last van storingen. Grote storingen deden zich bij deze bank voor op 48 dagen. Het totaal aantal storingen bij ING was 196. De koploper van vorig jaar Rabobank had 137 dagen last van een storing en ABN Amro 135.

De website allestoringen houdt de storingen bij op basis van meldingen op sociale media als Twitter en meldingen op de site zelf. Ze worden automatische beoordeeld en geanalyseerd. Bij grote problemen ligt het aantal meldingen 150 procent hoger dan bij een kleine storing.

Magere steun voor mbo-plan

Het aanbod van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moet beter op de arbeidsmarkt worden afgestemd en dus ook beter worden gespreid. Tevens moeten scholen leerlingen goed inlichten over de baankansen na de opleiding die ze willen.

De Tweede Kamer neigt naar instemming met het plan hiervoor van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). Zij kan ingrijpen bij scholen die in gebreke blijven, maar benadrukte in de Kamer dat dat pas in allerlaatste instantie aan de orde komt.

De Raad van State vindt dat het plan niks toevoegt aan wat de scholen al doen en ze onnodig met extra lasten opzadelt. Het adviesorgaan vreest ook voor de toekomst van enkele kleine, maar betekenisvolle scholen. Het CDA is vooralsnog tegen. VVD en PvdA zijn tevreden, D66 wil een 'klein plusje' geven. De PVV twijfelt.

Er wordt nog deze week over het voorstel gestemd.

Opnieuw huidkanker bij Pieter van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven heeft opnieuw een vorm van huidkanker. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt. Het kwaadaardige weefsel wordt dinsdag poliklinisch verwijderd in het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

De 75-jarige Van Vollenhoven is al een aantal keer eerder behandeld aan huidkanker. Ook in juni 2001 , augustus 2003, april 2005 en november 2006 is hij aan de ziekte geopereerd. De regelmatige controle van de echtgenoot van prinses Margriet wordt in het gespecialiseerde Amsterdamse ziekenhuis voortgezet.

Van Vollenhoven tobt regelmatig met zijn gezondheid. Zo had hij onlangs twee keer kort achter elkaar een longontsteking en beginnend hartfalen.

Koenders veroordeelt inval Turkse media

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media. "Dit is niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers", zei de bewindsman maandag in Brussel. "Dit is een slechte zaak."

Dinsdag praten de EU-ministers verder, onder meer over de ontwikkelingen in Turkije en over mogelijke consequenties.

Koenders wilde niet vooruitlopen op eventuele consequenties. "Eerst wil ik graag dat Europa in zijn geheel opkomt voor zijn normen en waarden en voor de vrijheid van pers en meningsuiting. Dan moeten we tegen het licht houden wat gaan we er dan aan doen en hoe verhoudt zich dat tot de steun die aan Turkije wordt gegeven."

Eerder op maandag riepen Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD) op tot het stopzetten van de financiële steun van de EU aan Turkije.

Dode man gevonden in woning Rotterdam

De politie heeft vrijdag een dode man (56) gevonden in een woning aan de Bredenoord in Rotterdam. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De man is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, maakt de politie op uit onder meer sectie. De politie is daarom een grootschalig onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. Er is een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet. De politie gaat onder meer camerabeelden bekijken en getuigen horen.

Peter R. de Vries pakt pesters aan voor RTL 5

Peter R. de Vries gaat aan de slag voor RTL 5. De misdaadverslaggever gaat een programma over pesten op internet maken, maakte de zender maandagavond bekend. De Vries stopte in 2012 met zijn misdaadprogramma op SBS6.

"Ik wil dit programma maken omdat ik de afgelopen jaren veel uitwassen van internetterreur heb gezien en heb meegemaakt hoe dat levens kan beïnvloeden", zegt De Vries over zijn nieuwe programma Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt. "Ik wil graag dat er meer aandacht voor komt en dat de daders worden aangepakt. Slachtoffers krijgen vaak te weinig gehoor en dat moet veranderen."

In het programma komen ook bekende Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van cyberpesten aan het woord. De Vries spoort vervolgens met zijn team de daders op en confronteert hen met hun gedrag. Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt, dat zes afleveringen krijgt, wordt vanaf het voorjaar uitgezonden.

Beyoncé aangeklaagd door Hongaarse zangeres

De Hongaarse zangeres Monika Miczura Juhasz heeft Beyoncé aangeklaagd. De vrouw, beter bekend onder haar artiestennaam Mitsou, zegt dat Beyoncé haar stem zonder toestemming heeft gebruikt in de hit Drunk in Love.

Mitsou claimt dat Beyoncé haar stem stiekem heeft opgenomen in 1995 toen ze een traditioneel Hongaars Roma-lied zong. De vrouw van Jay-Z heeft de opname vervolgens digitaal gemanipuleerd en in het nummer verwerkt, zo staat in rechtbankpapieren die in handen zijn van boulevardkrant The New York Post.

De stem van Mitsou is in het begin van Drunk in Love te horen. Ook is ze op de achtergrond te horen wanneer Jay-Z een stuk rapt.

Mitsou kwam erachter dat Beyoncé haar stem had gejat toen haar vrienden haar opbelden en zeiden dat ze haar stem herkenden. Om het goed te maken eist Mitsou een onbekend geldbedrag.

Details van film Finding Dory bekendgemaakt

De verhaallijn van de langverwachte film Finding Dory is bekendgemaakt. Disney Pixar heeft de details maandag onthuld.

Het vervolg op de populaire film Finding Nemo draait om de hyperactieve reisgenoot Dory, wiens stem wederom door Ellen DeGeneres wordt ingesproken. Ze komt erachter dat ze geboren is in het Marine Biology Institute of California, waar vele zeedieren worden voorbereid op hun terugkeer naar de zee. De vergeetachtige blauwe vis werd op jonge leeftijd weer in de oceaan vrijgelaten, maar ze reist terug naar het instituut om haar ouders te vinden.

Ook leden van de cast zijn bekendgemaakt. Naast Ellen DeGeneres gaan ook Eugene Levy (American Pie), Diane Keaton (The Godfather) en Idris Elba (Thor) stemmen van personages vertolken. De film gaat in juni 2016 in première.


Details van film Finding Dory bekendgemaakt (Foto: Novum)

Gutierrez testrijder bij Ferrari

Esteban Gutierrez zal zijn Formule 1-loopbaan gaan vervolgen als test- en reserverijder van Ferrari. De 23-jarige Mexicaan reed de afgelopen twee seizoenen voor Sauber, maar zag daar de plaatsen gaan naar de betalende Marcus Ericsson en Felipe Nasr.

Gutierrez zal veel tijd in de simulator in Maranello door gaan brengen. "Het is een enorme eer om lid te worden van de Ferrari-familie. De overstap naar Ferrari luidt een nieuwe fase in mijn carrière in en ik zal uiteraard mijn uiterste best doen om bij te dragen aan de successen van het team op de baan. Ik wil iedereen bedanken voor hun vertrouwen in mijn kwaliteiten. Het is voor mij een mooie kans om me als coureur te blijven ontwikkelen en de weg naar de top te blijven bewandelen."

Tilburg wil volwaardige nachttrein houden

Tilburg wil dat de nachttreinen richting Eindhoven, Den Bosch en Rotterdam vanaf 2016 ook na 02.00 uur blijven rijden. De gemeenteraad heeft dat maandag unaniem besloten. Ook in de andere Brabantse steden gaan stemmen op om niks te veranderen aan het huidige nachtnet in de provincie.

De nachttreinen tussen Eindhoven en Utrecht, Eindhoven en Rotterdam en Tilburg en Den Bosch rijden nu twee nachten per week, op vrijdag en zaterdag, tot 04.00 uur. Vanwege verliezen in de late uren zijn de provincie en de NS van plan om de nachttreinen om 02.00 uur te laten stoppen. Er is per jaar 7,5 ton nodig om de verliezen te compenseren.

Timmermans weer uitgeroepen tot beste politicus

Frans Timmermans is voor de derde keer in nog geen week tijd uitgeroepen tot politicus van het jaar. In de jaarlijkse publieksverkiezing van het televisieprogramma EenVandaag kreeg de oud-minister van Buitenlandse Zaken maandag dertig procent van de stemmen.

PVV-leider Geert Wilders, de winnaar van vorig jaar, werd met veertien procent tweede en zijn D66-collega Alexander Pechtold eindigde met acht procent op de derde plaats. Aan het onderzoek deden dertigduizend mensen mee.

Timmermans, die nu Eurocommissaris is, werd afgelopen donderdag al door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. Zondag volgde eenzelfde uitslag in een peiling van Maurice de Hond onder kiezers.

Deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel roemen Timmermans om zijn bevlogenheid, empathisch vermogen, kennis van zaken en vooral om zijn optreden na de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Premier Mark Rutte eindigde met zes procent van de stemmen als vierde in de verkiezing.

Geen asielzoekerscentrum in Friese dorp Rijs

In het Friese Rijs komt geen asielzoekerscentrum. Dat is de uitkomst van overleg tussen het college van B en W van de gemeente De Friese Meren en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

"Het COA heeft geconstateerd dat er geen voldoende bestuurlijk draagvlak is voor het inrichten van een opvanglocatie aldaar", liet de organisatie maandag weten. De gemeente gaat samen met het COA op zoek naar een andere locatie. Het is de bedoeling dat bij Balk, Lemmer of Joure een opvangplaats wordt ingericht die geschikt is voor een asielzoekerscentrum waar vijfhonderd mensen terechtkunnen.

In Rijs was veel verzet tegen de komst van zo'n groot aantal asielzoekers. In het dorpje wonen 160 mensen.

'Participatiesamenleving is niks nieuws'

De participatiesamenleving is niks nieuws, al werd er in de troonrede van 2013 er voor het eerst formeel gewag van gemaakt. Al in de zestiende eeuw waren er veel maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen en sociale ondernemingen. Dat schrijven minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Door wetgeving en subsidiëring zijn al die initiatieven onder invloed van de overheid gekomen. "Daarmee zijn drie nijpende en met elkaar samenhangende vraagstukken ontstaan: financiële onhoudbaarheid, afhankelijkheid van de overheid en eenvormigheid van (voorheen) maatschappelijk initiatief."

De Kamer had uitleg van 'participatiesamenleving' gevraagd. "De kern is een samenleving waarin mensen zelf betrokken zijn bij en mede-eigenaar zijn van publieke voorzieningen. Zorg en ondersteuning vanuit de overheid sluiten hierbij aan, in plaats van andersom." Daarom wordt er ook veel gedaan om het vrijwilligers gemakkelijker te maken.

'Koeman en Van Gaal willen Sneijder'

Wesley Sneijder hoopt Galatasaray tijdens de winterse transferperiode te verlaten. Inmiddels zouden Southampton en Manchester United achter de diensten van de middenvelder aanzitten.

De zaakwaarnemer van Sneijder is inmiddels gestart met de zoektocht naar een nieuwe broodheer. Louis van Gaal, nu coach van Manchester United, werkte nog met Sneijder samen tijdens het afgelopen WK voetbal. Bij Southampton zwaait Ronald Koeman de scepter en ook hij zou Sneijder graag aan zijn selectie toe willen voegen.

Volgens verschillende bronnen zou Sneijder ruim 11 miljoen euro op moeten leveren.

'Stoke City meldt zich voor Bakkali'

Stoke City lijkt zijn zinnen op Zakaria Bakkali gezet te hebben. Dit meldt Voetbal International vanavond. De technisch directeur van de Britse club heeft de interesse kenbaar gemaakt bij het management van de Belg.

"Het belangrijkste voor Zakaria is de kans op speeltijd. Dat staat voorop. Bij Stoke zien ze hem graag komen, dus daarom is het een optie", liet Marcel Veerman, de nieuwe belangenbehartiger van Bakkali, weten.

Stoke City geeft zijn ogen op dit moment goed de kost voor wat betreft aanvallende impulsen. Zowel Oussama Assaïdi (Liverpool) als Victor Moses (Chelsea) zijn gehuurd en vertrekken aan het einde van het seizoen weer. Bakkali heeft een aflopende verbintenis met PSV, omdat hij enkele maanden geleden weigerde bij te tekenen.

PSV zal Bakkali in elk geval nog wel een nieuw aanbod gaan doen, zodat de ploeg aanspraak blijft maken op de opleidingsvergoeding voor de Belgische voetballer.

Hamilton: nog zeven jaar Formule 1

Lewis Hamilton wil nog ten minste zeven jaar racen in de Formule 1. Die wens sprak de tweevoudig wereldkampioen uit na zijn verkiezing tot Brits sportman van het jaar door de BBC.

"Ik wil nog wel zeven jaar doorgaan in de Formule 1. Dat is het doel. Ik behaalde mijn eerste wereldtitel in 2008 en dit jaar mijn tweede. Vanaf nu is alles mogelijk", zei de 29-jarige Engelsman uit de Duitse renstal van Mercedes na de huldiging.

Over zeven jaar is Hamilton 36. Op zich is dat niet bijzonder oud, want zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher was al over de 40 toen hij aan zijn tweede carrière begon in de Formule 1.

Komend seizoen is de Fin Kimi Räikkönen met 35 jaar de oudste. Max Verstappen is dan met 17 jaar de jongste Formule 1-coureur aller tijden.

Zeeman haalt omstreden speelgoed uit de winkel

Zeeman, het bedrijf met zo ongeveer het lelijkste logo van Nederland, haalt een omstreden stukje speelgoed uit de schappen. Op de doos van een speelgoedvliegtuigje is namelijk op de achtergrond een verouderde versie van de skyline van New York te zien, waaronder ook de Twin Towers.

Een oplettende redacteur van RTL-Nieuws ontdekte dit en heeft er meteen een pittig artikel over geschreven. Kort daarop viel het muntje ook bij de textielgigant. Zeeman legt de Zwarte Piet bij de Chinese fabrikant die het speelgoed geproduceerd had en tevens een leuk ontwerp voor de verpakking gemaakt had. Helaas was dit helemaal aan de aandacht van de normaal zo oplettende medewerkers ontsnapt.

Na de ontdekking besloot het bedrijf het vliegtuigje uit de winkel te halen. Gelukkig zijn ze daar op tijd bij: van de 8000 exemplaren waren er pas 6215 verkocht. Het concern gaat er vanuit dat de meeste dozen inmiddels tussen het oud papier liggen.

Veel doden bij verkeersbotsing Brazilië

Een bus in Brazilië is maandag op een tanker met een brandbare lading gebotst. Beide voertuigen gingen in vlammen op. De politie vreest dat meer dan dertig mensen zijn omgekomen.

Het ongeval vond plaats in de noordoostelijke staat Piaui. De bus probeerde een ander voertuig in te halen, maar zag toen de tegenliggende truck opdoemen. De chauffeur van de bus probeerde nog uit te wijken, maar knalde frontaal op de tanker. Toen de politie eenmaal ter plaatse was stonden beide voertuigen in lichterlaaie. Voor de inzittenden kon niets meer worden gedaan.

Kabinet: meer steun gematigde oppositie Syrië

Het kabinet gaat de steun voor de gematigde Syrische oppositie opvoeren. Ook groepen die onder het Vrije Syrische Leger vallen, kunnen hulp verwachten. Wapensteun is echter uitgesloten, schrijft het kabinet maandag aan de Tweede Kamer.

De oppositie moet 'in staat worden gesteld een geloofwaardig alternatief te vormen' voor Islamitische Staat (IS) en het regime van president Bashar al-Assad. De steun moet ertoe leiden dat zij effectief kunnen blijven opereren en de gematigde oppositie niet verder wordt gemarginaliseerd'.

Een 'factfinding-missie' van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft vorige week onderzoek gedaan naar steun aan gematigde gewapende groepen die zijn teruggedrongen tot delen van het noorden en zuiden van Syrië. Nederland steunt de oppositie al sinds het conflict ruim drie jaar geleden uitbrak.

Ook tweede klas van trein krijgt stopcontact

Vanaf 2021 krijgt ook de tweede klas in nieuwe intercity's en sprinters stopcontacten. Dat maakte staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag bekend bij de ondertekening van de nieuwe langjarige contracten met NS en Prorail.

Door deze concessies kan de NS tot 2025 op het hoofdrailnet blijven rijden en Prorail het spoor blijven beheren. Bij Mansveld staat voorop dat de reiziger tevreden moet zijn. In 2019 moet minstens tachtig procent van de reizigers de NS een 7 of meer geven voor zijn prestaties, aldus de staatssecretaris.

Als de NS en Prorail de afspraken niet nakomen, kunnen ze een boete krijgen oplopend tot respectievelijk maximaal 6,5 miljoen en 2,75 miljoen euro per jaar. In het uiterste geval kan zelfs een concessie worden teruggenomen. Maar bij goede prestaties kan er ook een beloning komen.

Politie VS omsingelt verdachte moordtocht

Een onbekende man heeft maandag even buiten het Amerikaanse Philadelphia drie huizen beschoten. Hij zou vijf mensen hebben gedood.

Het huis in het plaatsje Souderton waarin de man zich heeft verschanst is door de politie omsingeld. Het schoolbestuur heeft alle scholieren en leerkrachten opgedragen een schuilplaats te zoeken.

Lokale media tekenden uit de mond van ingewijden op dat de aanleiding voor de moordpartij in de huiselijke sfeer moet worden gezocht.

Tijdschema atletiek Spelen 2016 bekend

De wereldatletiekbond IAAF heeft maandag het programma bekendgemaakt voor het atletiektoernooi op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Eerder werd al bekend dat er finales in de ochtend gehouden zouden worden, nu is ook bekend om welke evenementen het gaat.

Op het ochtendprogramma staat onder meer de 3000 meter steeplechase voor mannen en vrouwen en het discuswerpen voor beide geslachten. De marathons worden ook 's ochtends gelopen, net als de 50 kilometer snelwandelen. Van de technische onderdelen kent het hinkstapspringen bij de mannen de vroegste start: Op dinsdag 16 augustus begint de finale om 09:50 uur lokale tijd.

Op acht van de tien dagen begint de atletiekdag om 09:30 uur Braziliaanse tijd, 14:30 uur in Nederland. Alleen op 19 augustus start men vroeger, als de snelwandelheren om 08:00 uur aan hun 50 kilometer beginnen, en op 20 augustus is er 's ochtends geen atletiek. Op de meeste dagen begint het avondprogramma om ongeveer 01:00 uur Nederlandse tijd, terwijl dat grotendeels tot bijna 04:00 uur zal duren. 

De 100 meter bij de vrouwen, met mogelijk Dafne Schippers, kent de eindstrijd op zondag 14 augustus om 03:35 uur Nederlandse tijd, ruim anderhalf uur na de halve finales. Een dag later, om 03:25 uur, staat de 100 meter bij de mannen op het programma. Andere 'grote' finales zijn onder meer de 800 meter bij de mannen (16 augustus om 03:25 uur), het hoogspringen bij de mannen (17 augustus om 01:30 uur) en, wederom met mogelijk Schippers, de 200 meter bij de vrouwen (18 augustus om 03:30 uur).

Het volledige schema, met lokale tijden, is hier te vinden.

Devil May Cry naar PS4 en Xbox One

Capcom heeft bevestigd dat DmC Devil May Cry en Devil May Cry 4 geremasterd worden voor PlayStation 4 en Xbox One. DmC Devil May Cry: Definitive Edition bevat naast het opgeleukte spel alle uitbreidingen zoals Vergil’s Downfall. Het krijgt ook nieuwe spelmodi, zoals Gods must die, een hardcore modus en een nog snellere turbo-modus. Het spel loopt 60 fps in 1080p. DmC Devil May Cry: Definitive Edition komt 17 maart digitaal uit voor 39,99 euro.

Devil May Cry 4: Special Edition komt in de zomer van 2015 uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Wilders: 'Vandaag Australië, morgen Nederland'

Wilders is er als de kippen bij om zijn slaatje te slaan uit het gijzelingsdrama in Australië eerder op de dag. Volgens hem kan het gebeurde elk moment in Nederland gebeuren door 'islamknuffelaar Rutte'. 

Volgens de blonde leider kan Nederland zomaar binnenkort aan de beurt zijn. Wilders: 'Vreselijk voor Australië. Ieder onschuldig slachtoffer is een te veel. Maar met bange islamknuffelaars als Rutte, Asscher en Opstelten kan wat vandaag in Australië is gebeurd, morgen in Nederland gebeuren.'

[upd] Politie maakt einde aan gijzeldrama Sydney

De Australische politie heeft het café in Sydney bestormd waar een gewapende man sinds maandagochtend een aantal gijzelaars vasthoudt. Zwaarbewapende agenten drongen na een patstelling van ruim zestien uur het Lindt Chocolat Cafe binnen en maakten een einde aan de gijzeling. Er is sprake van zeker twee gewonden.

Tijdens de bestorming klonk een barrage van harde knallen. De politie schoot volgens lokale media met scherp en zette ook schokgranaten in.

Niet veel later verlieten tientallen agenten het pand weer. Ze hielpen een huilende vrouw naar buiten. Twee mensen werden op brancards naar buiten gereden. De politie heeft een explosievenopruimingsrobot naar binnen gestuurd. De gijzelnemer beweerde twee bommen in het café te hebben geplaatst.

Het lot van de gijzelnemer, de in Iran geboren Man Haron Monis, en de gijzelaars is onduidelijk. Vlak voor de bestorming ontsnapte opnieuw een aantal mensen uit het koffiehuis. Volgens een fotograaf van AP ging het om vijf of zes gijzelaars. Eerder op de dag waren al vijf mensen ontkomen.

De politie heeft Monis al langer in het vizier. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot driehonderd uur dienstverlening wegens het schrijven van schofferende brieven aan nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld in Afghanistan. Ook werd hij aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Eerder dit jaar werd hem de aanranding van een vrouw in 2002 ten laste gelegd. Hij was momenteel op borgtocht vrij.

"Dit is een willekeurig individu", zegt Monis' advocaat Manny Conditsis. "Het is geen gecoördineerde terroristische daad. Dit is een beschadigd individu die iets gruwelijks heeft gedaan. Zijn ideologie is zo krachtig dat hij er niet objectief en normaal door kan nadenken."

Update 17:45 uur:

Inmiddels moeten we helaas melden dat er in ieder geval twee doden en meerdere gewonden te betreuren zijn, waaronder minstens drie in kritieke toestand. De gijzelnemer heeft de aanval niet overleefd. Of hij bij de twee eerder genoemde doden hoort, is op dit moment nog niet bekend.

De autoriteiten melden dat de aanval ongepland was, maar dat ze moesten handelen omdat de gijzelnemer het vuur opende. 

Berlijn: open debat over immigratie, maar geen haat

Duitsland moet een open debat voeren over immigratie en integratie, maar voor mensen die haat jegens minderheden zaaien is geen plaats. Dat heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel maandag verklaard. Merkel zelf waarschuwde haar landgenoten dat zij zich niet door extreemrechts moeten laten gebruiken.

Het onbehagen over de aanwezigheid van moslims in Duitsland groeit de laatste weken. Maandag houden de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen (PEGIDA) in Dresden opnieuw hun wekelijkse demonstratie tegen de islam. De opkomst lijkt elke week groter te worden. PEGIDA beweert slechts te protesteren tegen moslimextremisme, maar ook neonazi's hebben zich openlijk achter de manifestaties geschaard.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei maandag dat de betogers zich 'moeten afvragen met wie ze samen optrekken en door wie ze worden gekaapt'. Maar Seibert gaf toe dat de immigratiekwestie zo belangrijk is dat Duitsland er 'een ernstig en open en ook heel genuanceerd debat' over moet voeren.

Het afgelopen jaar is het aantal asielzoekers in Duitsland sterk gestegen. Vooral veel vluchtelingen uit Syrië kloppen aan.

Vrijdag stichtten onbekenden brand in drie leegstaande gebouwen in het Beierse Vorra die waren bedoeld voor de opvang van asielzoekers. De verdenking gaat uit naar extreemrechts.

De Duitse oppositie vindt dat Merkels CDU zich niet krachtig genoeg uitspreekt tegen de anti-islambeweging. De CDU zou bang zijn stemmen te verliezen aan extreemrechts.

Kourtney Kardashian bevallen van derde kind

Kourtney Kardashian is zondag bevallen van haar derde kindje. Dat hebben bronnen bevestigd aan Us Weekly. Het was al bekend dat het een jongetje zou worden.

Het was sowieso een bijzondere dag voor Kourtney en haar man Scott Disick. Hun andere zoontje Mason was namelijk jarig. Het ventje, dat dus de komende jaren zijn verjaardag moet delen met zijn kleine broertje, mocht vijf kaarsen uitblazen.

De 35-jarige Kourtney en de 31-jarige Scott hebben ook nog een dochter, de 2-jarige Penelope.

Aannemer wint prijs voor slechtste slogan 2014

"Een timmer timmert, een tandarts boort, maar wij zitten lekker in Velsen-Noord." Die slogan van aannemersbedrijf Braak Velsen is verkozen tot de slechtste van 2014. Afgelopen week brachten 2080 mensen hun stem uit op maximaal drie van de tien genomineerde slogans op slechteslogans.nl.

De slogan van het aannemersbedrijf kwam met 28 procent van de 3286 stemmen als slechtste uit de bus. Hij ontvangt hiervoor de Blauwe Tegel voor de Slechtste Slogan van 2014. Eigenaar Leon Braak is bijzonder in zijn nopjes met de verkiezing. Hij vertelt op RTV Noord-Holland dat de inspiratie op een zondagochtend in bed tot hem kwam. "Ik had een bord van meters lang en moest daar wat mee."

"Van die sign er niet zo veel!", van Robin Design werd tweede met zestien procent van de stemmen. "Uw kind, ook ons een zorg", van H3O Kinderdagverblijf en kinderopvang bleef met vijftien procent steken op de derde plek. Ook eetcafé de Lachende Koe uit Leeuwarden was in de race met de slogan 'In-koe-sief' en werd zesde. "Watt ledt je?", van Aerts Lighting moest het doen met de achtste plaats.

Recordaantal brieven voor boeren in BZV

Een recordaantal vrouwen heeft voor het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw een brief geschreven. De boeren en boerin kregen in totaal 2388 brieven. In het eerste seizoen werden nog geen duizend stuks verstuurd. Het datingprogramma bestaat inmiddels tien jaar.

De nieuwe boeren en boerin zijn begin september voorgesteld aan het kijkerspubliek. Begin januari brengt presentatrice Yvon Jaspers de post bij ze langs.

Op de tweede plek van het aantal ingezonden brieven staat de editie van 2010, met 2354 brieven. In die serie zaten onder anderen Frank en Gijsbert.

Opstelten sluit tweehonderd politiebureaus

Als gevolg van de invoering van de Nationale Politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer.

Op dit moment heeft de politie nog zon 750 locaties bemand. Omdat het om een 'geleidelijk proces' gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan.

Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig. In totaal worden vierhonderd moderne politiesteunpunten ingericht: zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Groene Coca-Colablikjes van de band gerold

Coca-Cola is vanaf volgende maand ook in groene blikjes te krijgen. Het product, dat de naam Coca-Cola Life heeft gekregen, bevat een derde minder suiker en calorieën. De eerste groene blikjes voor deze colavariant zijn inmiddels van de band gerold in de Coca-Colafabriek in het Brabantse Dongen.

Het is het eerste nieuwe Coca-Coladrankje sinds de introductie van Coca-Cola Zero op de Nederlandse markt in 2007. Coca-Cola Life is niet alleen gezoet met suikerstoffen, maar ook met het extract van steviablad.

Concurrent Pepsi kwam onlangs al met een groen blikje.

Hypotheekrente weer omlaag bij SNS

Een hypotheek voor huizenkopers lijkt om de paar weken voordeliger te worden. SNS Bank verlaagde maandag zijn belangrijkste rentetarieven voor de tweede keer deze maand, met percentages variërend van 0,1 tot 0,55 procent.

Het tarief van de populaire hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar bij SNS met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt nu 2,85 procent. Begin deze maand verlaagde Woonfonds Hypotheken (dochter van Achmea) ook al zijn belangrijkste tarieven opnieuw. De tienjaarsrente op basis van NHG bij Woonfonds komt nu uit op 2,94 procent.

Hypotheekaanbieders beconcurreren elkaar al geruime tijd met neerwaartse bijstellingen van de toch al historisch lage hypotheekrente. De tarieven kunnen omlaag omdat banken steeds goedkoper geld kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Volgens hypothekenvergelijker Independer biedt De Hypotheker momenteel de laagste tienjaarsrente voor een NHG-hypotheek (2,75 procent), gevolgd door Argenta en de Hypotheekshop (beide 2,8 procent).

Dodental aardverschuiving Indonesië loopt op

Het dodental als gevolg van een aardverschuiving die vrijdagavond een dorp op het Indonesische eiland Java onder de modder deed verdwijnen is opgelopen tot 51. Dat hebben de autoriteiten maandag gezegd. Als gevolg van zware regenval is het reddingswerk echter stil komen te liggen.

Volgens de politie zijn er maandag elf lichamen geborgen. Eerder werd al het stoffelijke overschot van veertig andere slachtoffers onder de modder vandaan gehaald. Ongeveer tweeduizend reddingswerkers zijn ingeschakeld om de mensen die nog vermist zijn op te sporen. Er worden nog zeker 55 mensen vermist.

Vakbonden willen snelle aanpak werkdruk NS

Machinisten en conducteurs verlangen binnen enkele maanden een structurele aanpak van de hoge werkdruk bij de NS. De nieuwe dienstregeling, die zondag is ingegaan, leidt volgens de bonden VVMC en FNV Spoor tot minder tijd voor een koffiepauze of toiletbezoek.

"De nieuwe dienstregeling gaat alleen maar meer werkdruk geven onder de zesduizend machinisten en conducteurs", zegt een woordvoerder van VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. In de dienstregeling staan volgens hem meer snellere keringen, de systematiek waarin machinisten en conducteurs hun volgende dienst moeten beginnen.

FNV Spoor beaamt dat de aanpassing van de treinenloop het rijdend personeel dwarszit. "Dat was ook de reden waarom wij hebben gezegd; wanneer houdt dit op?", aldus een woordvoerder. Vrijdag overleggen bonden, ondernemingsraad en directie over de aanpak van de werkdruk.

Tot 3,5 jaar cel voor miljoenenfraude zorg

Negen mensen moeten gevangenisstraffen tot 3,5 jaar uitzitten voor miljoenenfraude in de zorg. De rechtbank in Den Haag heeft dat maandag bepaald.

De drie vrouwen en zes mannen leverden daadwerkelijk thuiszorg, maar fraudeerden bij zorgkantoren door facturen in te dienen. Het geld staken ze in eigen zak. Onder meer CZ Zorgkantoor en het CIZ werden opgelicht.

Ook werden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen valse dossiers van patiënten ingevoerd. Daarbij werd gelogen over zeer ernstige aandoeningen als dwarslaesies en tumoren. Zo verkregen de fraudeurs hoge persoonsgebonden budgetten.

Eén van de veroordeelden is een corrupte ambtenaar van het CIZ. Hij heeft een halfjaar celstraf gekregen omdat hij zich om liet kopen.

'Tablet vaker gebruikt voor televisiekijken'

Tv-kijken via smartphone of tablet groeit in populariteit. Uit onderzoek in opdracht van SPOT, het marketingcentrum voor televisiereclame, blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders wel eens via zijn tablet aan de buis gekluisterd is. Dit is een toename van dertien procent sinds december vorig jaar.

Tv-kijken op de smartphone is vergeleken met twaalf maanden terug zelfs gegroeid van acht procent naar veertien procent. De percentages voor tv-kijken met een laptop en pc zijn hoger; respectievelijk 31 en 25. Maar deze zijn het afgelopen jaar nagenoeg constant gebleven. De cijfers zijn gebaseerd op een representatieve steekproef onder ruim duizend mensen.

SPOT noemt meerdere oorzaken voor de opkomst van de mobiele apparaten als medium voor televisie en filmpjes. Niet alleen neemt het aantal tablets en smartphones jaarlijks toe. Ook de grootte en kwaliteit van de schermen verbeteren steeds verder. Bovendien wordt het aanbod aan apps en diensten voor deze apparaten groter.

Youtube, NPO Uitzending Gemist en RTL XL zijn de populairste tv-websites van het afgelopen jaar. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van Netflix. Bijna veertien procent van de Nederlanders kijkt series of films via de bekende streamingdienst, staat in het onderzoek.

Besluit over beslag monstertruck dinsdag

De rechter in Almelo beslist dinsdag of 48 slachtoffers van het ongeluk in Haaksbergen beslag mogen leggen op de monstertruck van de stuntman. De slachtoffers willen beslagleggen, omdat zij bang zijn dat ze straks de door hun geleden schade niet kunnen verhalen.

In september reed een stuntman met zijn monstertruck het publiek in. Daardoor kwamen drie mensen om het leven en er vielen tientallen gewonden. De stuntman is niet verzekerd voor deze kosten. De zelfgebouwde monstertruck is volgens de raadsman van de 48 slachtoffers ongeveer een kwart miljoen euro waard.

De advocaat van de stuntman betoogde maandag voor de rechter dat de slachtoffers niet bang hoeven te zijn dat ze met lege handen blijven zitten. De stuntman zou de schade kunnen vergoeden en bovendien buigt het Waarborgfonds Motorverkeer zich over de kwestie.

Geen spoorellende door nieuwe dienstregeling NS

De nieuwe dienstregeling van de NS is op de eerste werkdag in de spits volgens plan verlopen. Bij het Operationeel Controlecentrum Rail werden nauwelijks problemen gesignaleerd, meldde de NS maandagochtend.

Alleen op het traject tussen Haarlem richting de Belgische grens was volgens de NS wat meer drukte als gevolg van de stakingen in België.

Op Twitter viel het aantal klachten van reizigers mee, al werd gemopperd over vertraging, kortere treinen, drukte in de treinen en wijzigingen van sporen.

Grote order uit Azië voor Airbus definitief

Luchtvaartmaatschappij AirAsia X uit Maleisië heeft maandag een order voor 55 A330neo-vliegtuigen van Airbus bezegeld. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 15,2 miljard dollar (12,2 miljard euro), op basis van catalogusprijzen.

AirAsia X en Airbus bereikten afgelopen zomer op de luchtvaartshow bij het Britse Farnborough al een voorlopige overeenkomst. Toen werd nog gemeld dat er een order voor vijftig toestellen was geplaatst. De A330neo is een zuinigere versie van het best verkochte langeafstandstoestel van Airbus, die vanaf 2018 leverbaar moet zijn.

AirAsia X liet verder weten dat met Rolls-Royce een overeenkomst is getekend om de A330neos uit te rusten met vliegtuigmotoren van het type Trent 7000.

Nederlandse politieauto's in Antwerpen

De politie in Antwerpen heeft zeventien Nederlandse dienstauto's in gebruik. De geleende auto's worden ingezet omdat er te weinig materieel voor handen is in verband met de landelijk staking. Er zijn geen Nederlandse agenten actief.

"Omdat de stakingsacties over het hele land verspreid zijn, kunnen we niet voor al het materiaal terecht bij de federale politie", licht een woordvoerder van de Antwerpse politie toe. Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat de Belgische politie dienstwagens gebruikt uit Nederland.

"De wagens worden niet gehuurd, maar we betalen uiteraard wel het verbruik en ze worden ook door ons verzekerd", aldus de zegsman. België, Nederland en Luxemburg hebben afspraken gemaakt over de uitwisseling van politiemateriaal.

Staking België legt verkeer lam

Een algemene staking heeft maandag het verkeer in België lamgelegd. Het trein-, vlieg- en scheepvaartverkeer ondervindt grote problemen. Tientallen bedrijven liggen als gevolg van de werkonderbreking stil. Vakbonden hebben de staking afgekondigd uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van de Belgische regering.

De Belgische regering wil onder meer snijden in de sociale zekerheid en mensen langer laten doorwerken. De acties van de vakbonden tegen de hervormingen begonnen vorige maand met een grote demonstratie, waar zo'n 120 duizend mensen aan deelnamen. "We worden tot dusverre niet gehoord", zei vakbondsleider Rudi De Leeuw. Er wordt nog gesproken over het doorzetten van de acties tot in het nieuwe jaar, maar vooralsnog zijn er geen concrete plannen.

De staking heeft grote gevolgen voor het vliegverkeer van en naar Brussel. Volgens een woordvoerder zijn zo'n zeshonderd vluchten geannuleerd, waardoor zeker vijftigduizend mensen gedupeerd zijn. Ook de hogesnelheidstreinen naar Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk rijden niet. In de havens van Antwerpen is vrijwel niemand aan het werk en bij tientallen bedrijven in het hele land werd werden bij de ingang kleine brandjes gesticht. Mensen die wel aan het werk gingen deden dat veelal vanuit huis. Vooraf werden lange files verwacht, maar uiteindelijk viel dat mee.

'Model wil sekstape met Wiz Khalifa verkopen'

Naaktmodel Carla Howe kan een flink zakcentje verdienen als ze de sekstape met Wiz Khalifa verkoopt. Volgens TMZ is Carla daar dan ook mee bezig. Vivid Entertainment zou haar een flink bedrag bieden, er is alleen een probleem: Khalifa moet er dan ook mee akkoord gaan.

Als rapper Wiz het niet eens is met de deal, kan Vivid Entertainment de video namelijk niet online zetten. TMZ denkt dat Khalifa niet akkoord gaat, bronnen hebben de website verteld dat de rapper geen zin heeft om de video overal terug te zien.

Khalifa heeft al toegegeven dat hij een spannende nacht heeft gehad met het model. Hij wist alleen niet dat Howe dit opgenomen had.

'Lindsay Lohan is verliefd'

Lindsay Lohan heeft een nieuwe man in haar leven. Volgens Mirror is de actrice verliefd op een Britse bankmedewerker. "Ze is heel erg gelukkig, ze heeft een vriendje waar ze gek op is", aldus een insider.

Ze hoopt dat deze relatie gaat werken, vervolgt de bron. Lindsay zou zelfs op zoek zijn naar een woning in Londen, omdat ze deze nieuwe liefde een serieuze kans wil geven.

Eerder vertelde Lindsay zelf al in een interview dat ze voorlopig in Londen blijft wonen. Lindsay weet het zeker, ze geniet heel erg van haar tijd in Londen. Daarom wil ze blijven, vertelt de bron ook. Lindsay zou blij zijn dat ze een nieuwe start heeft kunnen maken.

Tales of Zestiria gaat weer naar de middeleeuwen

Bandai Namco laat weten dat Tales of Zestiria de serie terug laat gaan naar de middeleeuwse fantasiewereld. In onderstaande screenshots zijn dan ook artwork en screenshots te zien van middeleeuwse kastelen, kerkers en ruïnes.

De laatste Tales of-games spelen zich sinds Tales of Xillia af in een modernere tijd. Na vier jaar gaat de serie weer terug naar de klassiekere werelden. In Tales of Zestiria vechten we dus weer met zwaarden en toverspreuken.

Tales Of Zestiria komt in 2015 uit voor PlayStation 3.

Tales of Zestiria artwork

Tales of Zestiria artwork

Tales of Zestiria

Tales of Zestiria

Tales of Zestiria

Tales of Zestiria artwork

Roebel zakt verder weg

Aan de vrije val van de roebel lijkt voorlopig geen einde te komen. Maandag zakte de Russische munt verder, ondanks een voorzichtig herstel van de olieprijs.

Op de valutamarkt waren maandag aan het begin van de middag voor het eerst meer dan 59 roebels nodig om een dollar te kopen. Daarmee was de munt alweer twee procent minder waard dan aan het einde van vorige week.

De roebel staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie en de stevige daling van de olieprijs. Die krabbelde maandag wel iets op, maar staat door de afname van ruim veertig procent in de afgelopen maanden nog altijd veel lager dan de afgelopen jaren.

Gabi verdachte in Spaanse matchfixingzaak

De Spaanse middenvelder Gabi van Atlético Madrid wordt genoemd in een onderzoek naar matchfixing in de Spaanse Primera División. Ook de Japanse bondscoach Javier Aguirre en Ander Herrera van Manchester United staan vermeld in het onderzoek naar het duel Levante - Real Zaragoza op de laatste speeldag van seizoen 2010-2011.

De bezoekers wonnen met 2-1 en ontliepen daarmee degradatie. Volgens de aanklager van de rechtbank in Valencia werden spelers van Levante betaald om te verliezen. Aguirre was destijds trainer van Zaragoza, terwijl Herrera en Gabi uitkwamen voor zijn ploeg.

'Wintersporter wacht Groene Alpen'

Het wintersportseizoen kent een dramatische start. Tienduizenden Nederlanders die komend weekeinde vertrekken voor een vakantie in de Alpen moeten zich opmaken voor groene pistes, zo meldt de Telegraaf.

Veel liften in met name de populaire gebieden in Oostenrijk staan nog stil en vanwege de hoge temperaturen en de verwachte regen op donderdag spreken de liefhebbers van een helse start.

Toch gloort er, zo stelt wintersportweerman Hajo Smit, een klein sprankje hoop aan de horizon. Zoals het er nu uitziet gaat het aanstaande zaterdag wel sneeuwen, wat kan zorgen voor chaos op de weg maar in ieder geval voor witte hellingen. "En aan een paar uur flinke sneeuw heb je genoeg. Dus het kan ineens weer anders zijn. Maar de komende dagen is het echt te warm. Dan krijg je heel droevige plaatjes. Een soort Hollands herfstweer in de Alpen."

Vuurwerkbommen gevonden in Friesland

De politie heeft in een woning in het Friese Scharnegoutum dit weekeinde drie zelfgemaakte vuurwerkbommen en ander vuurwerk gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de bommen om te kijken hoe gevaarlijk ze waren.

De politie ging zaterdag in het huis kijken na een tip, liet ze maandag weten. Behalve de drie zelfgeknutselde bommen lagen er ook nog 235 vlinderbommen en ander illegaal vuurwerk dat wel uit een professionele fabriek komt. Bomverkenners van de politie kwamen er aan te pas voordat het spul kon worden afgevoerd.

De verdachte was niet thuis, maar is zondag aangehouden nadat hij zich op het politiebureau had gemeld.

Ook extra concerten U2 snel uitverkocht

Ook de twee extra concerten van U2 volgend jaar in Amsterdam zijn uitverkocht. De tickets gingen maandag in de verkoop en waren binnen zeven minuten uitverkocht. De Ierse rockband geeft volgend jaar nu dus vier concerten in Nederland en meer worden dat er zeker niet, zegt een woordvoerster van Mojo Concerts.

Nadat alle kaarten voor de optredens op 8 en 9 september eerder binnen een halfuur over de toonbank waren gegaan, kondigde de band aan ook op 12 en 13 september op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam te staan.

Bentley verhoogt verkoopverwachtingen

De Britse producent van luxe auto' s Bentley verwacht de komende jaren de verkoop verder te zien groeien. Topman Wolfgang Dürheimer van de Volkswagendochter spreekt maandag in dagblad Frankfurter Allgemeine van een jaarlijkse afzet van twintigduizend autos in 2020. De eerdere verwachting was vijftienduizend auto's op jaarbasis in 2018.

Volgens Dürheimer ligt Bentley nog altijd op koers om van 2014 een nieuw recordjaar te maken. De verkopen worden onder meer gestuwd door de recente lancering van nieuwe modellen. Het 95-jarige Bentley vestigde vorig jaar een record met de verkoop van elfduizend autos.

Het bedrijf overweegt overigens meer nieuwe ontwerpen aan de collectie toe te voegen, waaronder een SUV.

Bandai Namco bundelt fighterspellen in januari

Bandai Namco kondigt vandaag aan wanneer ze de 'Fighting Edition'-bundel uit gaan geven voor PlayStation 3 in Nederland. In deze bundel zijn Tekken 6, Tekken Tag Tournament 2 en SoulCalibur V gebundeld. De bundel is vanaf 16 januari beschikbaar voor 19,99 euro.

  • Tekken 6 heeft de grootste roster uit de franchise met vechtersbazen en er zijn twee nieuwe spelmodi
  • Tekken Tag Tournament 2 krijgt enkele multiplayeropties toegevoegd, plus enkele nieuwe arena's
  • Soulcalibur V krijgt er Ezio Auditore uit Assassin's Creed II als speelbaar personage, een nieuw hoofdstuk en vechtstijlen erbij

Fighting Edition

Atletiekunie trekt Amerikaanse coach aan

De Atletiekunie heeft de technische staf versterkt met de Amerikaanse topcoach Rana Reider. Deze gaat op Papendal aan de slag met een eigen trainingsgroep maar zal ook nauw samenwerken met de andere bondscoaches op met name de sprint en de explosieve onderdelen. Reider gaat tevens de Nederlandse atletiekbond adviseren op het gebied van de ontwikkeling van topsportprogramma's en de optimale voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016.

Reider had in het verleden verscheidene wereldtoppers onder zijn hoede, onder wie de olympisch kampioenen Dwight Phillips (verspringen), Christian Taylor (hinkstapspringen) en Brian Clay (tienkamp). Hij was tot voor kort werkzaam bij de Britse atletiekbond.

Man aangehouden met samoeraizwaard op zak

Een 25-jarige Groninger met een samoeraizwaard op zak is zondagavond door de politie in Stadskanaal aangehouden. Hij is aangehouden en het samoeraizwaard is in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De man kon volgens de politie geen verklaring geven waarom hij zich samen met een andere man verdacht gedroeg in de buurt van een meterkast in die plaats. Surveillanten constateerden vervolgens dat hij een Japans zwaard bij zich droeg. Waarom hij dat bij zich had, kon hij volgens de politie evenmin vertellen.

Pastoor nieuwe trainer Sparta

Alex Pastoor is de nieuwe trainer van Sparta. De 48-jarige coach volgt Gert Kruys op, die eind november werd ontslagen. Pastoor ondertekende maandag een contract bij de Kasteelclub tot de zomer van 2016. Hij begint op 1 januari bij de huidige nummer zeven van de Jupiler League.

De oud-speler van onder meer FC Volendam en sc Heerenveen vertrok begin dit seizoen met veel rumoer bij AZ nadat beide partijen het niet eens konden worden over een contract voor het hoofdtrainerschap na het terugtreden van Marco van Basten. Pastoor was afgelopen zomer in Alkmaar aangesteld als assistent-trainer.

Eind vorig seizoen werkte hij kortstondig bij Slavia Praag. Daarvoor was hij hoofdtrainer van NEC en Excelsior.

De Boer opgelucht na koppeling aan Legia

Ajax-trainer Frank de Boer is niet ontevreden over de loting voor de tweede ronde van de Europa League, waarin zijn ploeg maandag aan het Poolse Legia Warschau werd gekoppeld. "Het had veel zwaarder kunnen zijn", aldus De Boer op de website van Ajax. "Daarmee wil ik niks over Legia zeggen, maar kijk ik gewoon naar al die andere sterke ploegen die we hadden kunnen treffen, zoals Dinamo Moskou, Zenit Sint-Petersburg of Napoli."

Ajax begint 19 februari met een thuiswedstrijd waarbij geen uitpubliek aanwezig zal zijn en speelt een week later in een geheel leeg stadion de return in Warschau. Legia is door de UEFA gestraft wegens wangedrag van de aanhang, waaronder racistische uitlatingen in onder meer de groepswedstrijd bij KSC Lokeren eind november.

De Haan wil vaker een voetbalcongres

Foppe de Haan denkt dat het grote voetbalcongres van maandagmiddag in Utrecht een vervolg moet krijgen. "Ik denk dat het heel goed is om met z'n allen samen te komen met als doel het Nederlands voetbal te verbeteren", zei hij vlak voor aanvang van de bijeenkomst in de Galgenwaard. "We zullen ongetwijfeld dingen afspreken maar moeten dan, denk ik, ook over een tijdje bekijken of daar iets van terecht is gekomen."

De Haan bespreekt maandagmiddag vanaf 14.00 uur met tal van coryfeeën, trainers, technisch directeuren, algemeen directeuren en hoofd opleidingen van profclubs de toekomst van het Nederlands voetbal. "Het grote probleem is dat we minder geld hebben dan veel buitenlandse clubs. Daardoor verliezen we onze talenten te snel", zegt de oud-bondscoach van Jong Oranje en voormalig trainer van Heerenveen.

Contract Frijns met Caterham beëindigd

Het contract van autocoureur Robin Frijns met de renstal Caterham is maandag officieel beëindigd. Dat heeft zijn manager Timo Gans maandag laten weten. De 23-jarige Nederlander was het afgelopen seizoen test- en reserverijder bij Caterham. De renstal kampt met financiële problemen en is op zoek naar een nieuwe eigenaar.

"Ik wil alle mensen bij Caterham bedanken", stelt Frijns. "Ik duim dat er voor mij een toekomst is in de Formule 1 in 2015 of daarna. Ik wil vooral mijn oude teambaas Cyril Abiteboul bedanken dat hij mij een kans heeft gegeven."

De toekomst voor Frijns is nog onduidelijk. "Aan de samenwerking met Caterham is vandaag een einde gekomen omdat het team geen gebruik heeft gemaakt van de optie om zijn contract te verlengen. We kunnen niet ontkennen dat het jaar teleurstellend voor ons is verlopen, maar we moeten ons nu richten op een betere situatie voor volgend jaar. Er is op dit moment nog geen besluit over zijn toekomst genomen", aldus zijn management.

Privacywaakhond legt Google dwangsom op

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Google een last onder dwangsom opgelegd die kan oplopen tot vijftien miljoen euro. De reden is dat de in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Google heeft tot eind februari om maatregelen te nemen.

De privacywaakhond eist dat Google duidelijke toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit Googlediensten. Ook moet de techgigant het privacybeleid verder aanpassen zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens Google gebruikt. Het CBP gaat dit eind februari controleren.

Uit eerder onderzoek van het CBP blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Het gaat niet alleen om mensen die zijn ingelogd met een Google-account, maar ook om gebruikers van de zoekmachine of mensen die een website bezoeken waardoor cookies van Google worden geplaatst

De gegevens die Google hierdoor in handen krijgt, bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata en bekeken video's en e-mails, kunnen worden gecombineerd terwijl de diensten hele andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vraagt. Dat is in strijd met de wet.

"Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen", licht CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm toe in een verklaring. "Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden."

Google kondigde begin 2012 aan dat per 1 maart van dat jaar wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder stelde daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een vooronderzoek in. Zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten vervolgens om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

Google heeft inmiddels een brief gestuurd aan deze zes toezichthouders, waarin het bedrijf een groot aantal maatregelen aankondigt om aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen. Het CBP heeft nog niet vastgesteld of de voorgestelde maatregelen alle overtredingen beëindigen.

Strengere controle kerncentrales België na sabotage

Alle kerncentrales in België moeten extra veiligheids- en beveiligingsmaatregelen nemen. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Belgische nucleaire waakhond legt de extra eisen op na de sabotage van een kernreactor in Doel, bij Antwerpen.

Zo moeten de kerncentrales in België, zowel die bij Doel als die bij Tihange vlak bij Maastricht, onder meer extra camera's installeren. Ook het systeem voor de toegangsbadges wordt aangepast en er is nog een reeks andere beveiligingsmaatregelen die ingevoerd moeten worden, zo maakte het FANC maandag bekend. De waakhond eist ook bijkomende veiligheidsmaatregelen zoals extra controles en de verplichting dat medewerkers in bepaalde zones alleen per twee mogen werken.

In de zomer kwam kernreactor Doel4 stil te liggen nadat smeerolie voor de stoomturbines door een bewuste actie was weggelopen.

'Kans op witte kerst nul procent'

De kans is groot dat de kerstdagen dit jaar opnieuw groen verlopen. Winter en kou zijn ver te zoeken, laat Reinier van den Berg van MeteoGroup weten. De kans op een witte kerst is volgens hem zelfs nul procent.

Een sterke westenwind voert onophoudelijk oceaanlucht naar Europa. Dat levert wisselvallig en zacht weer op, schrijft Van den Berg in zijn column voor gladheidsbestrijder ACV. "Goed voor de stookkosten, slecht voor het ouderwetse wintergevoel."

Ook voor de mensen die in de kerstvakantie gaan wintersporten is er weinig goed nieuws. In de Alpen ligt zo weinig sneeuw dat de dalen er even groen bij liggen als in Nederland.

De laatste keer dat in Nederland van een witte kerst sprake was was in 2010, toen in het grootste deel van Nederland een flink pak lag. Ook een jaar daarvoor lag er sneeuw tijdens de kerstdagen.

Sinds 1901 was acht keer sprake van een officiële witte kerst. Daar kan pas van worden gesproken als een meetveld van het KNMI in De Bilt beide kerstdagen volledig is bedekt met sneeuw. Lokaal in Nederland zijn er wel meer witte kerstvieringen geweest.

Kind uit jihadgezin Zoetermeer gehaald

Een kind van een zogenoemd jihadgezin uit Zoetermeer is tijdelijk uit huis geplaatst. De Raad voor de Kinderbescherming heeft een bericht daarover op RTL Nieuws maandagmiddag bevestigd. Het gaat om een kind van Shukri F. en de teruggekeerde Syriëganger Maher H.

Volgens een woordvoerster van de raad heeft de rechter dit weekend besloten tot een voorlopige ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing. Het kind is tijdelijk elders ondergebracht.

Linda de Mol heeft 'raar' jaar achter de rug

Linda de Mol heeft een 'raar' jaar achter de rug. "Met hele leuke dingen en hele vervelende dingen", vertelt de presentatrice aan RTL Boulevard.

"Op werkgebied ging alles geweldig, in de liefde gelukkig ook, maar er waren ook wel een paar hele nare dingen", gaat De Mol verder. "Zoals mijn moeder die nu steeds slechter wordt en de hele afperssituatie."

Linda benadrukt ook dat ze heel blij de feestdagen ingaat. "We hebben zoveel om dankbaar voor te zijn", aldus Linda. "Ik denk echt, en dat doe ik niet gauw, dat ik die champagnekurk door het plafond heenschiet op oudejaarsavond", besluit ze lachend.

Transferverbod Leeds, Forest en Blackburn

Leeds United, Nottingham Forest en Blackburn Rovers hebben een transferverbod opgelegd gekregen vanwege het breken van de regels voor Financial Fair Play. Dat maakte de Football League maandag bekend. De voormalig landskampioenen, momenteel afgezakt naar het tweede niveau in Engeland, maakten in seizoen 2013-2014 meer verlies dan de vastgestelde grens van acht miljoen pond (ruim tien miljoen euro).

De ban, waarbij clubs geen spelers mogen kopen of huren zolang de selectie uit minimaal 24 spelers bestaat, geldt van 1 januari 2015 tot het einde van het seizoen. Als de club minder spelers heeft mogen er alleen spelers worden gehaald die per jaar niet meer dan zeshonderdduizend pond (ruim 750 duizend euro) kosten. Het transferverbod wordt in de zomer opgeheven als de clubs over 2014-2015 minder verlies maken dan zes miljoen pond (ruim 7,5 miljoen euro).

De Football League onderzoekt bovendien de financiën van de deze zomer naar de Premier League gepromoveerde clubs Queens Park Rangers, Leicester City en Burnley.

Ubisoft liegt bij nieuwe screenshots

Spelontwikkelaar Ubisoft krijgt de laatste tijd hevige kritieken van alle kanten. Na de ronduit dramatische lancering van Assassin's Creed: Unity en de opmerkelijke manieren om de vele bugs in Unity op te lossen lijkt Ubisoft een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. In de nieuwste trailer van Heroes of Might and Magic III HD blijkt Ubisoft zelfs ronduit te liegen.

In de trailer van Heroes of Might and Magic III HD laat Ubisoft de verschillen zien in texture-kwaliteit tussen de originele game en die van de 'HD'-remake. Een oplettende gebruiker van het forum NeoGAF vondt dat er echter een luchtje aan de trailer zat en begon zelf de textures van de originele game te vergelijken met de textures waarvan Ubisoft claimt dat ze van de originele game zijn. Wat blijkt? Ubisoft laat de oude textures veel erger lijken dan het is, zoals op het plaatje hieronder: 

heroes of might and magic trailer

Voor degenen die wel tegen een leugentje kunnen, Heroes of Might and Magic III HD komt op 29 januari uit voor de pc, android en iOS.

Heroes of Might and Magic III HD
De textures volgens Ubisoft

Cruijff: voetballen doe je met hoofd

Johan Cruijff wil graag bijdragen om het Nederlands voetbal te verbeteren. Daarom meldde de legendarische nummer veertien zich maandagmiddag in stadion de Galgenwaard van FC Utrecht voor een groot congres van de KNVB. "We staan niet meer aan de top, daarom zijn we hier", zei hij.

Cruijff wilde niet uitgebreid vertellen op welke punten hij gaat hameren. "Maar je voetbalt met je hoofd en loopt op je benen", stelde hij. "Bij balverlies moet iedereen dus goed opgesteld staan. Daarnaast mis ik nog wel eens de wil om een wedstrijd te killen. Ja, dat heeft allemaal met opleiden te maken. Opleiden is het aller- en allerbelangrijkste."

Rutten: "Mooie maar zware loting."

Trainer Fred Rutten van Feyenoord sprak na de koppeling aan AS Roma in de tweede ronde van de Europa League maandag van een zware loting. "AS Roma heeft een heel goed elftal en staat niet voor niets op de tweede plaats in de Serie A", zei de coach op de website van Feyenoord over de ploeg van middenvelder Kevin Strootman. "In mijn ogen is AS Roma geen typisch Italiaanse ploeg, omdat ze offensief ingesteld zijn."

Feyenoord begint op 19 februari met een uitwedstrijd en speelt een week later thuis. "We moeten daar een goed resultaat halen. Dat zal niet makkelijk worden, maar aan de andere kant had ook niemand verwacht dat wij eerste zouden worden in onze poule", zei Rutten over het winnen van de groep met FC Sevilla, Standard Luik en HNK Rijeka.

[upd] Videoboodschappen gijzelaars Sydney

Van alle plaatsen waar je moslimfanaten zou verwachten is een chocolaterie toch wel één van de laatste. Een dertiental mensen die op maandagochtend een bonbonzaak in Sydney bezochten zullen daar vanaf vandaag vast anders over denken. De mensen worden daar nu al enige tijd vastgehouden door een tweetal bewapende mafkezen. Voor de ramen van het Lindt Chocolat Cafe zijn mensen te zien die een IS islamitische jihadistische vlag omhoog moeten houden.

De gijzeling in de chocoladeshop is was live te volgen via de stream van de tv-zender Channel 7, die zo'n 30 meter van de gijzellocatie is gevestigd. Ook is een gedeelte van dat gebouw geëvacueerd en mag er niet meer worden gevlogen boven de chocoladebar. In het winkelcentrum Martin Place in Sydney waar de gijzeling plaatsvindt zijn ook diverse overheidsinstanties te vinden. Al het trein- en autoverkeer rondom de locatie is door de politie platgegooid. Er is nog geen bevestiging gegeven dat het hier om een terroristische aanslag zou gaan.

Update 01.43 uur
Volgens lokale media is ook het gebouw van de Sydney Opera House door de politie ontruimd. Wat hiervoor de exacte reden is, is nog niet bekend. In het gebouw schijnt een verdacht pakket te zijn aangetroffen. Er is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen geen livestream meer vanaf de locatie.

Update 02.15 uur
Lokale media melden dat eerder op de dag in West-Sydney een man door de politie is opgepakt in verband met het voorbereiden van een terroristische aanslag in Australië. De 25-jarige man was in beeld gekomen toen onderzoek werd gedaan naar mensen die van plan waren om naar Syrië af te reizen en om financiële ondersteuning van de islamitische strijd tegen te kunnen houden. Volgens de Australische Minister-President Tony Abbott vechten minstens 70 Australische jihadi's mee in de oorlog van de Islamitische Staat en krijgen daarbij steun van zijn 100 Australische thuisblijvers IS-fanboys.

Update 03.04 uur
Volgens een CEO van Lindt zouden er zich zo'n 50 mensen in het omsingelde cafe bevinden. In de omgeving van Martins Place zou ook een gewapende man door de politie zijn aangehouden. Volgens lokale bron staat deze arrestatie los van de gijzelingszaak. Op beelden van de zaak is een man van middelbare leeftijd te zien, die een bandana draagt met daarop islamitische teksten. Wat er precies te lezen valt is nog onduidelijk, wij kunnen er in elk geval geen chocola van maken.
Inmiddels is ook bekend geworden dat het nabijgelegen Amerikaanse consulaat is ontruimd.

Update 03.32 uur
De vlag voor het raam van het Lindt Chocolat Cafe is de vlag van de haatbaarden van Jabah Al-Nusra, aldus een expert op het gebied van islamitisch terrorisme op de Australische televisie.

Update 08:46 uur
Inmiddels zijn al zeker vijf gijzelaars ontsnapt of vrijgelaten. Gezien de duur van gijzeling lijken zowel de politie als de gijzelnemers niet bepaald haast te maken met een oplossing voor de situatie. Mensen in de buurt wordt geadviseerd binnen te blijven, maar actie blijft vooralsnog uit. 

Update 10:06 uur
Sky News UK meldt inmiddels dat de gijzelnemer aan de politie heeft laten weten dat hij in het café en in het zakendistrict in totaal 4 bommen heeft geplaatst welke hij op afstand kan bedienen.

Update 14:30 uur
Op Liveleak zijn zojuist 3 video's verschenen. Het lijkt erop alsof de gijzelnemer zijn gijzelaars heeft gedwongen een videoboodschap in te spreken. Autoriteiten willen of kunnen nog niet bevestigen dat dit inderdaad beelden zijn van deze situatie. Hieronder zijn de video's te bekijken.

(bron: Liveleak)

 

(bron: Liveleak)

(bron: Liveleak)

Verkiezing: 3e Ronde sporter van het jaar 2014

Het jaar 2014 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

De sportcrew heeft 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2014'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Martin Verkerk[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. Deze eerste ronde sluit op woensdag 17 december december 2014 om 20:00uur.

De derde ronde:
Jorrit Bergsma - Epke Zonderland
Michel Mulder - Jorien ter Mors
Femke Heemskerk - Dafne Schippers
Sifan Hassan - Niki Terpstra
Nadine Broersen - Jeroen Dubbeldam
Max Verstappen - Arjen Robben
Tom Dumoulin - Ireen Wüst
Mathieu van der Poel - Lars Boom

Foto opnames James Bond online

De opnames voor de nieuwe James Bond-film genaamd Spectre zijn begonnen. Op de website van The Telegraph (zie onderaan het artikel) staat een foto van Daniel Craig, volgens de krant de eerste foto van de opnames.

Op de foto is naast Daniel Craig ook acteur Rory Kinnear te zien. Samen staan ze op een speedboot die volgens The Telegraph op de Thames vaart.

Spectre, genoemd naar een fictieve criminele organisatie uit eerdere Bond-films, moet in oktober 2015 uitkomen. De opnames voor de nieuwe film worden onder meer gemaakt in Londen, Rome, Erfoud en Mexico-Stad.

Daniel Craig en Rory Kinnear (Bron: The Telegraph)
Daniel Craig en Rory Kinnear (Bron: The Telegraph)

VN: dodental Oekraïne opgelopen tot 4707

Bij de strijd in het oosten van Oekraïne zijn zeker 4707 mensen om het leven gekomen en 10.322 gewond geraakt. Dat hebben de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt.

Volgens de VN wonen meer dan vijf miljoen mensen in de conflictgebieden in Oekraïne. Sinds in september een wapenstilstand werd gesloten zijn al 1357 mensen omgekomen. De grootschalige operaties in Oost-Oekraïne zijn gestaakt, aldus de VN. Op veel plekken wordt echter nog geregeld gevochten.

De VN wezen er maandag ook op dat onderzoeken naar mensenrechtenschendingen in Kiev, Charkov en Marioepol niet echt van de grond komen.

Taxidienst UberPop per 1 januari verboden in Frankrijk

Taxidienst UberPop is per 1 januari 2015 verboden in Frankrijk. Dat heeft de regering maandag bepaald. Taxichauffeurs protesteerden rond Parijs tegen UberPop, dat goedkoop ritten aanbiedt, omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

Per 1 januari treedt een nieuwe wet in werking die diensten zoals UberPop, waarbij gewone mensen met hun eigen auto taxidiensten verlenen, verbiedt, aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van binnenlandse zaken. "Op dit moment zijn mensen die gebruikmaken van UberPop niet beschermd als ze een ongeluk krijgen. Het is dus niet alleen illegaal om deze dienst aan te bieden, ook voor consumenten is het gevaarlijk."

Honderden taxi's blokkeerden maandag de wegen naar de luchthaven Roissy Charles de Gaulle uit protest tegen UberPop. Ze zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie, omdat de chauffeurs van Uber niet aan dezelfde regels, verzekeringen en belastingregels hoeven te voldoen.

Vrijdag gaf een Franse rechter Uber opdracht om enkele wijzigingen door te voeren. Zo mag het bedrijf geen chauffeurs werven door te zeggen dat het legaal is als mensen zich voordoen als een taxichauffeur.

Grafsteen blijkt tweedehands

Een onaangename verrassing voor de nabestaanden van een overledene. Op de achterkant van een grafsteen die was geplaatst, bleek de naam van een ander te staan.

Het bedrijf Artifex Grafmonumenten in Ochten verklaart dat het om een uitgezaagd deel van een steen gaat die alleen als voorbeeld in de toonzaal heeft gelegen. "Het is vreselijk, maar waar men werkt maakt men fouten."

De schoonzoon van de overledene zag een barst, waarop werd gezegd dat het een ader was in de steen. "Toen wilden we kijken of die ader ook doorliep aan de achterkant", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Ik beurde die steen op en toen bleek er een naam op te staan. Het is dus een tweedehands steen", aldus Anton Stam uit Ochten.

Artifex laat weten er alles aan gedaan te hebben om het probleem met de familie op te lossen, maar zonder resultaat. Het bedrijf biedt alle betrokkenen nogmaals oprechte excuses aan.

Twitteraars betuigen steun aan moslims

Australische twitteraars hebben maandag massaal steun betuigd aan hun islamitische landgenoten. Met de hashtag #illridewithyou willen ze aantonen dat ze de moslims in hun land niet medeverantwoordelijk houden voor de gijzeling in een café in het zakendistrict van Sydney.

De hashtag ontstond toen een Australische in een trein in Sydney zag hoe een moslima stilletjes haar hoofddoek wilde afdoen. "Als je je hoofddoek wilt dragen, moet je dat doen. Ik loop met je mee", zei ze tegen de vrouw. Een ander zette dat op Twitter met de woorden: "Als je geregeld de bus neemt, religieuze kleding draagt en je niet veilig voelt, rij ik met je mee."

De woorden werden zo vaak herhaald dat #illridewithyou wereldwijd trending werd, constateert de zender ABC. "Dit is mijn Australië. Als moslim is deze hashtag het beste dat vandaag gebeurde. Ik hou van je, Australië", reageert een man. Een vrouw twittert: "Dit is wie we zijn, Australië. Nooit zo trots geweest. #illridewithyou."

Twitteraars betuigen steun aan moslims
Twitteraars betuigen steun aan moslims (Foto: ANP)

Loting EL: Ajax - Legia, AS Roma - Feyenoord en PSV - Zenit

Ajax is in de Europa League gekoppeld aan Legia Warschau. Dit bleek na de loting van de zestiende finales in de Europa League. PSV trof Zenit St. Petersburg en Feyenoord mag naar Rome. 

Ajax zal geen fans mee mogen nemen naar Warschau. Legia moet nog een straf uitzitten van twee wedstrijden zonder publiek na racistische uitlatingen van de supporters. De fans van Legia zijn ook niet welkom in Amsterdam. 

PSV begint met een thuiswedstrijd tegen Zenit St. Petersburg, de nummer één in de Russische Premjer Liga. Feyenoord, dat als enige Nederlandse club geplaatst was, speelt tegen AS Roma, de hudiige nummer twee in de Serie A.

Andere krakers zijn Sevilla - Borussia Mönchengladbach, VfB Wolfsburg - Sporting clube de Portugal, Tottenham Hotspur - Fiorentina en Celtic - Intrnationale. De heenwedstrijden staan gepland voor 19 februari 2015. De returns zijn een week later.

Loting Europa League 

Thuis Uit
Young Boys (Zwi) Everton (Eng)
Torino (Ita) Athletic Club (ESP)
Sevilla FC (Spa) Borussia Mönchengladbach (Dui)
VfL Wolfsburg (Dui) Sporting clube de Portugal (Por)
AFC Ajax (Ned) Legia Warschau (Pol)
Aalborg BK (Den) Club Brugge (Bel)
Anderlecht (Bel) Dinamo Moskou (Rus)
Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) Olympiacos Pireaus (Gri)
Trabzonspor (Tur) Napoli (Ita)
Guingamp (Fra) Dynamo Kyiv (Oek)
Villarreal (Spa) Red Bull Salzburg (Oos)
AS Roma (Ita) Feyenoord (Ned)
PSV (Ned) Zenit St. Petersburg (Rus)
Liverpool (Eng) Beşiktaş (Tur)
Tottenham Hotspur (Eng) Fiorentina (Ita)
Celtic (Sch) Internazionale (Ita)

'Zware knieblessure Zwolse held De Boom'

Voetballer Max de Boom heeft naar verluidt een zware knieblessure opgelopen. "Zo maak je je debuut, twee dagen later scheur je waarschijnlijk je kruisband af", aldus de 18-jarige speler van PEC Zwolle op Facebook. Trainer Ron Jans maakt zich zorgen: "Het zag er niet goed uit", liet hij optekenen.

De Boom werd afgelopen weekeinde plotseling opgenomen in de selectie van Jans, doordat Jody Lukoki vader werd. In het duel met Willem II mocht De Boom vervolgens direct zijn debuut maken door in de tweede helft in te vallen, waarna hij ook nog eens de winnende assist op Tomas Necid verzorgde. Al binnen enkele uren ontpopte hij zich vervolgens tot een cultheld op internet. In het interview na afloop maakte hij - in tegenstelling tot de meeste, mediagetrainde voetballers - juist een verlegen en ontwapenende indruk, waarmee hij de harten van veel fans stal.

In de bekerwedstrijd van komende dinsdag tegen VVV-Venlo kan Lukoki gewoon weer meedoen, maar toch zou De Boom opnieuw opgenomen worden in de selectie. Het is nog onduidelijk hoe lang de aanvaller uit de roulatie is.

[upd] Mogelijke gijzeling in Gent

De politie in Gent heeft de omgeving van een appartementengebouw bij een station afgezet na meldingen dat gewapende mannen de flat waren binnengedrongen. De politie weet nog niet precies wat er gaande is, maar heeft mensen aangeraden binnenshuis te blijven, melden Belgische media. Een interventieteam van de federale politie is onderweg.

Update 13:13
De politie is rond 12.30 uur het appartementencomplex in Gent binnengevallen waar een gijzelingsactie is. Vermoedelijk één persoon werd sinds maandagochtend vroeg gegijzeld nadat vier gewapenden mannen het gebouw waren binnengedrongen.


Rond 12.00 uur gaven twee personen, vermoedelijk gijzelnemers, zich over aan de politie. Zij kwamen het complex uitlopen met hun handen in de lucht en werden op de grond gezet, gefouilleerd en afgevoerd. Vrij kort daarna vielen speciale politie-eenheden het gebouw binnen.

Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten geen aanwijzingen te hebben dat de gijzelingsactie een terroristische daad was. Ook zou de actie niets te maken hebben met Islamitische Staat (IS).

De politie zette de hele omgeving van de Pilorijnstraat af. Omwonenden werd gevraagd binnen te blijven.

Rome kandidaat Olympische Spelen 2024

Rome stelt zich kandidaat voor de Olympische Spelen van 2024. Dat maakte de Italiaanse premier Matteo Renzi maandag bekend. De Italiaanse hoofdstad wil een toernooi organiseren 'zonder grote infrastructurele projecten, maar met grote atleten'.

Rome organiseerde de Zomerspelen in 1960. De Italiaanse hoofdstad wilde eerder al een gooi doen naar de Spelen van 2020, maar trok zich terug omdat er niet genoeg steun was van de overheid. In 2004 verloor Rome de strijd van de uiteindelijke winnaar Athene.

Rome is de eerste kandidaat voor het toernooi dat in augustus 2024 wordt gehouden. Duitsland doet ook een gooi naar de Spelen, maar beslist pas volgend jaar of Hamburg of Berlijn de kandidaat-stad wordt. In januari wordt bekend welke Amerikaanse stad een bid in gaat dienen - onder meer Boston en Los Angeles zijn kandidaten - terwijl ook de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng met een bid bezig is.

De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Tokyo, de Winterspelen van 2018 zijn in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en die van 2022 gaan naar Beijing of het Kazachstaanse Almaty.

Werder: "In de zomer zeker afscheid van Elia"

Werder Bremen neemt komende zomer zeker afscheid van Eljero Elia. De directeur van de Duitse club, Thomas Eichin, heeft dit maandag in het blad Kicker gezegd. De Nederlandse speler is op een zijspoor beland en heeft zelf ook al laten weten te willen vertrekken. "Het zou ook kunnen dat hij in de winter weggaat, maar in de zomer moet er in ieder geval een oplossing zijn. De partij Elia weet ons standpunt."

Elia kwam in 2012 over van Juventus, maar kon in Duitsland de hoge verwachtingen nooit waarmaken. Trainer Viktor Skripnik neemt hem al enige tijd niet op in zijn selectie. "Ik ben niet zijn vader. Als ik mij met hem ga bezig houden, vergeet ik mijn 25 andere spelers."

McCoist stapt op bij Rangers, mét jaarsalaris

Ally McCoist stapt op als trainer van de Schotse voetbalclub Rangers FC. De club uit Glasgow die in 2012 na een faillissement een doorstart maakte op het vierde niveau is inmiddels weer opgeklommen tot het tweede niveau. McCoist heeft echter een opzegtermijn van een jaar, waardoor hij de komende twaalf maanden nog 950.000 euro salaris zou moeten krijgen.

"De directie zal in overleg met McCoist een vriendelijke oplossing zoeken in het belang van de club. We verwachten hierover later deze week meer te kunnen zeggen," aldus de club in een verklaring.

De 52-jarige McCoist, met 251 goals topscorer aller tijden van Rangers, trainde de 54-voudig landskampioen sinds 2011. Rangers staat in de race om promotie naar de Scottish Premier League momenteel tweede op negen punten van koploper Heart of Midlothian, dat nog een wedstrijd te goed heeft.

Met angst en beven

Met de nagels van mijn kleine vingertjes hield ik mij vast aan de voegen rond de bakstenen. Mijn rode wang tegen de koude muur gedrukt. Ik deed geen stap verder. Man, wat een hoogte! Gelukkig was de galerij afgeschermd met platen, zodat ik niet rechtstreeks naar beneden kon kijken. Door de gleuven was de immense diepte echter nog goed waarneembaar. "Zal ik mijn handen voor je ogen houden anders?", vroeg mijn vader. Met zijn grote sterke handen voor mijn ogen liep ik stap voor stap de galerij over tot de voordeur van het huis van mijn oma. Ik wist niet hoe snel ik de drempel over moest stappen.

Boymans drie maanden uitgeschakeld

FC Utrecht is topscorer Ruud Boymans drie maanden kwijt. De aanvaller raakte vorige week in de thuiswedstrijd tegen Heracles geblesseerd aan zijn enkel, waarop de club al meldde dat Boymans in 2014 niet meer in actie zou kunnen komen. Nu blijkt uit een MRI-scan dat de enkelbanden van de 25-jarige Limburger zo beschadigd zijn dat hij waarschijnlijk pas in maart weer kan spelen.

Boymans kwam afgelopen zomer naar FC Utrecht, maar miste de seizoensstart wegens een blessure. Daarna scoorde hij in negen competitiewedstrijden negen keer. De huidige nummer elf van de eredivisie nam de spits deze zomer over van AZ, waar hij mede door blessures geen basisplaats kon veroveren. Toen hij vorig seizoen werd verhuurd aan Willem II hielp hij de Tilburgers met 27 goals aan het kampioenschap in de eerste divisie.

PvdA-bestuur Amsterdam-West weg uit onvrede

De PvdA is opnieuw geconfronteerd met onrust binnen haar gelederen. Onvrede en diepe teleurstelling over het optreden van het partijbestuur hebben het voltallige bestuur van de afdeling Amsterdam Nieuw-West, een van de grootste rode bolwerken van ons land, doen besluiten direct af te treden. Dat meldt De Telegraaf maandag.

De bestuursleden van het PvdA-bastion Nieuw-West zijn kritisch op het landelijk bestuur onder leiding van Hans Spekman, waar zij tevergeefs aanklopten voor hulp en ondersteuning.

"Onder onze leden was ontevredenheid ontstaan over de samenstelling van de kieslijst voor de bestuurscommissieverkiezingen van 19 maart van dit jaar", schetst Miep van Diggelen, afgetreden voorzitter van het afdelingsbestuur Nieuw-West, het oorspronkelijke probleem. "Dat bleef sluimeren binnen onze afdeling. Met een brief aan het landelijk partijbestuur hebben we begin dit jaar gevraagd een vertrouwenscommissie in te stellen."

De reactie op het hulpverzoek liet drie maanden op zich wachten. Ondanks meerdere verzoeken werd hen door de partijtop geen inzage gegund in de belangrijke aanbevelingen van de onderzoekscommissie in haar rapport.

Make it Happen nieuwe slogan Rotterdam

De stad Rotterdam presenteerde maandag in Centraal Station de nieuwe slogan van de stad, Make it Happen. Hiermee wil de havenstad zich nationaal en internationaal beter gaan profileren. Het nieuwe motto is de vervanger van 'World port World city'.

De nieuwe slogan werd maandag onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb, directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf, collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr van de Erasmus Universiteit en directeur Ros Voskuilen van Rotterdam Partners, de organisatie die economie van de havenstad promoot. Het is voor de eerste keer dat de gemeente, de universiteit en het havenbedrijf gezamenlijk dezelfde slogan gaan voeren.

Zij stellen dat Make it Happen de typisch Rotterdamse mentaliteit weerspiegelt en laat zien waar stad, haven en inwoners voor staan: pionieren, grenzen verleggen en no-nonsense. "Deze unieke samenwerking heeft als doel het aantrekken en behouden van hoogopgeleiden, bedrijven, handel, bezoekers en inwoners."


De promotionele video voor 'Make it happen.'

Loting CL: PSG treft Chelsea, Man. City loot Barca

Op het hoofdkantoor van de UEFA in het Zwitserse Nyon heeft de loting voor de achtste finales van de Champions League plaats gehad. De loting gaf enkele krakers van wedstrijden. 

Manchester City werd gekoppeld aan FC Barcelona en Paris St. Germain mag het opnemen tegen het Engelse Chelsea. Titelverdediger Real Madrid begint met een uitwedstrijd tegen Schalke 04 en Arsenal ontvangt AS Monaco. 

De wedstrijden in de achtste finale worden gespeeld op 17-18 & 24-25 februari en 10-11 & 17-18 maart 2015. De finale is op 6 juni in het Olympiastadion in Berlijn. 

Loting achtse finales Champions League

Thuis Uit
Paris st. Germain (Fra) Chelsea (Eng)
Manchester City (Eng) FC Barcelona (Spa)
Bayer 04 Leverkusen (Dui) Atlético Madrid (Spa)
Juventus (Ita) Borussia Dortmund (Dui)
Schalke 04 (Dui) Real Madrid (Spa)
Shakhtar Donetsk (Oek) Bayern München (Dui)
Arsenal (Eng) AS Monaco (Fra)
FC Basel (Zwi) FC Porto (Por)

Mascottes Rio heten Vinicius en Tom

De mascottes voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro heten Vinicius en Tom. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De Spelen in Rio beginnen over 599 dagen.

Bij een stemming via internet scoorden de twee namen 44 procent van de stemmen en kregen ze de voorkeur boven Oba en Eba en Tiba Tique en Esquindim.

Vinicius, het gele figuurtje en de mascotte voor de Spelen, verwijst naar Vinicius de Moraes, een bekende naam uit de Braziliaanse muziekwereld. Tom, de blauwe mascotte van de Paralympische Spelen, is vernoemd naar Tom Jobim, een andere Braziliaanse muzikale ster.

Willem Holleeder dinsdag voorgeleid

Topcrimineel Willem Holleeder wordt dinsdagochtend voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten. Holleeder werd zaterdag in zijn huis in Amsterdam gearresteerd. De rechter moet bepalen of de aanhouding rechtmatig is geweest.

De 56-jarige Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeder zou samen met anderen opdracht hebben gegeven Houtman en Van der Bijl te vermoorden, in respectievelijk 2005 en 2006. De schutters in beide zaken zijn al veroordeeld.

Drenthe hardst geraakt in crisisjaren

De economie van de provincie Drenthe is in de jaren 2011-2013 het hardst geraakt door de crisis. Het Drentse bruto binnenlands product (bbp) kromp in die drie jaar ruim drie procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Drenthe had al het laagste bbp per hoofd van de bevolking. Het verschil met de rest van het land is door de economische krimp groter geworden. De provincie Gelderland groeide in de periode 2011-2013 het snelst. Ook Noord-Brabant deed het relatief goed.

Ondanks de sterke economische krimp in Drenthe de afgelopen jaren valt de werkloosheid in de provincie mee. Deze ligt met 8,2 procent op het landelijke gemiddelde. In Flevoland is de werkloosheid met bijna elf procent verreweg het hoogst. Ook in Groningen (9,6 procent), Friesland (9,3 procent) en Zuid-Holland (negen procent) zitten relatief veel mensen zonder werk.

Abe wint verkiezingen, maar krijgt het zwaar

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe heeft de vervroegde verkiezingen van afgelopen zondag met overmacht gewonnen. De partij heeft een solide meerderheid in het Japanse huis van afgevaardigden weten veilig te stellen. Abe zwoer maandag zijn plannen voor politieke en economische hervormingen gewoon door te zetten, ondanks het verzet daartoe. Volgens economen zijn deze hervormingen van groot belang om de Japanse economie uit het slop te trekken.

"We nemen de energie, de kracht en de steun die we van de kiezers hebben gekregen en we gaan stevig en direct vooruit", zei een zichtbaar vermoeide Abe op een persconferentie. "Er ligt nog een berg aan problemen voor ons."

Bedrijven voelen weinig behoefte om geld te steken in een krimpende thuismarkt, boeren houden rigoureus vast aan de subsidies van de regering en de kiezers staan argwanend tegenover de plannen van Abe. De verkiezingen hebben daar, ondanks de winst, niets aan veranderd. Abe gokte daar al op toen hij de vervroegde verkiezingen uitschreef. De premier heeft wel beloofd om voor het einde van het jaar met een reeks maatregelen te komen die de economie moeten stimuleren.

Het economische beleid van Abe, ook wel Abenomics genoemd, bestaat vooral uit het opkrikken van de Japanse overheidsuitgaven, monetaire verruiming en andere hervormingen die de prijzen doen stijgen en de waarde van de yen doen dalen. Daarmee moeten vooral grote exporteurs als Toyota worden geholpen. De lonen en de bedrijfsinvesteringen zijn echter achtergebleven en de inflatie en de economische groei blijven achter bij de doelen die Abe zich twee jaar geleden bij zijn aantreden stelde.

Kosten Nederlandse arbeid relatief hard gestegen

Nederland hoort bij de vijf eurolanden waarin de arbeidskosten tussen 2008 en 2012 het sterkst zijn gestegen. Dat blijkt uit een rapport dat het Europese statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.

De arbeidskosten, die bestaan uit lonen, salarissen en sociale premies van werkgevers, stegen in Nederland met ruim tien procent, naar 32,80 euro per uur. Binnen de eurozone liepen de arbeidskosten alleen in Slowakije, Finland, België en Oostenrijk in de onderzochte periode sneller op.

In de hele Europese Unie is arbeid het duurst in Denemarken, waar de arbeidskosten in 2012 uitkwamen op iets meer dan veertig euro per uur. België, Zweden, Frankrijk, Luxemburg en Nederland completeren de top zes. Bulgarije, Roemenië, Letland en Litouwen bungelen onder aan de lijst. Arbeid kost daar gemiddeld 3,40 tot zes euro per uur.

Gele kaart abonnementsverkopers werkt

De gele kaarten die Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder dit jaar heeft uitgedeeld aan dertig bedrijven die zich niet hielden aan de regels voor het verlengen en opzeggen van abonnementen hebben effect gehad. Zij hebben hun leven gebeterd, meldde de toezichthouder maandag.

De slechte praktijken van de betrokken bedrijven kwamen in juli aan het licht door tips van consumenten. ACM gooide er een belronde tegenaan en stuurde de bedrijven ook een waarschuwingsbrief. Voor ruim de helft bleek dat afdoende. De overige bedrijven kregen nogmaals een aanmaning onder dreiging van een financiële sanctie. Dat werkte. De toezichthouder hoefde uiteindelijk geen sancties op te leggen.

Het ging om bedrijven die abonnementen op bijvoorbeeld kranten, tijdschriften of kinderboekjes verkopen, maar er zaten ook sportscholen bij.

Australiër (18) gedood door haai

Een 18-jarige Australiër is maandag bij Port Douglas doodgebeten door een haai. De man uit het nabijgelegen Mossman was met vrienden aan het vissen met een speer toen hij Rudder Reef werd aangevallen, zei de politie.

Vrienden brachten hem met een boot naar de wal, maar door zwaar bloedverlies was hij niet meer te redden. In september overleed een 50-jarige zwemmer nadat hij door een haai was aangevallen in Byron Bay, 1600 kilometer naar het zuiden.

Veel Final Fantasy naar PS4

Square Enix heeft aangekondigd dat de klassiekers Final Fantasy X/X-2 HD Remaster en Final Fantasy VII in de lente van 2015 zullen worden uitgebracht voor PlayStation 4.

Shinji Hashimoto, de Senior Vice President van Square Enix, kondigde exclusief aan dat de twee RPG's volgend jaar voor PlayStation 4 zullen worden uitgebracht. De releases van beide games krijgen systeem-exclusieve functies. Beide titels zullen in de lente van 2015 als digitale download worden uitgebracht op het PlayStation 4-systeem, terwijl Final Fantasy X/X-2 HD Remaster ook verkrijgbaar zal zijn in de winkels.

Daarnaast is er een speciale editie van Final Fantasy Type-0 aangekondigd in Amerika. Naast het spel met bijbehorende 'gouden' steelcase, artbook, een stel kaarten, een soundtrack-cd en een manga zit er ook een exclusieve demo van Final Fantasy XV bij.

Het worden drukke tijden in de lente voor Final Fantasy-fans, want Final Fantasy Type-0 komt in maart uit.

Gerucht: GTA V eindelijk online heists

Het is nog niet officieel, maar het gerucht gaat dat GTA V eindelijk online heists gaat krijgen. De persoon die het gerucht de wereld in heeft gebracht heeft al vaker gelijk gehad in het verleden en claimt nu dat hij de test versie al gespeeld heeft. Het zou gaan om zes heists, verspreid over 4 locaties. Het moet in de DLC van 23 december zitten. Het is dus nog even wachten op een officiële mededeling van Rocksar.

GTA 5

Dode bij gijzelingsactie Riyad

Bij een operatie om een einde te maken aan een gijzelingsactie in de Saudische hoofdstad Riyad is maandag een lid van de Saudische veiligheidsdiensten om het leven gekomen. Dat heeft de Saudische politie bekendgemaakt.

De gewapende gijzelnemer ontvoerde zondagavond bij een moskee drie mensen. Hij opende het vuur toen hij was omsingeld door de politie. Uiteindelijk kon de dader worden ingerekend. Hij was gewond geraakt.

De gegijzelden zijn inmiddels vrij. In totaal raakten drie mensen gewond.

In Saudi-Arabië maakt men zich steeds meer zorgen over aanslagen van extremisten, omdat Saudi-Arabië een bijdrage levert aan de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Seksrel rond Powned-feest

Er is ophef ontstaan rond een PowNed-feestje. Van dat feestje is een filmpje opgedoken waaruit blijkt dat het er niet altijd even kies aan toe gaat bij de omroep. 

Begin deze maand vierde de omroep, opgericht door weblog GeenStijl, een afscheidsfeestje voor het programma PowNews. Hiervan is een filmpje bij de Telegraaf terecht gekomen, die dat natuurlijk prompt op hun site zette. Op het filmpje is de achterkant van een onbekende 'dame' te zien. Dat is op zich nog niet zo schokkend. Het geval wil echter dat het hoofd van PowNews-verslaggever Jan Roos ertussen zit. 

Een saillant detail: het feestje was een dag na de inmiddels welbekende uitzending waar Onno Hoes er door het programma ingeluisd werd met een loktoyboy. Op de ene dag een ander de maat nemen over zeden en de andere dag met je vleespet in de foef van een onbekende vrouw terwijl een ander je berijdt. Zo doen ze dat bij PowNed. 

Het filmpje kan je vinden in het bronartikel.

GTA V in miniatuurformaat

Altijd al een keer GTA V in miniatuurformaat willen zien? Het effect kun je krijgen door het zogenaamde tilt-shift effect. Hierdoor kun je van alles een miniatuurversie maken wat een leuk resultaat geeft. Bij tilt-shift effect wordt een deel van de foto aangewezen dat scherp dient te blijven waarna de rest van de foto onscherp wordt gemaakt. Het gedeelte van de foto dat zich het verst van het scherpe deel bevindt wordt het wazigst gemaakt.


Biatleten Fourcade en Mäkäräinen winnen weer

Biatleten Martin Fourcade en Kaisa Mäkäräinen hebben in het Duitse Hochfilzen hun derde overwinning van het seizoen gepakt. De Fransman Fourcade deed dat na een foutloze inhaalrace, de Finse Mäkäräinen vertrok als eerste en werd nooit bedreigd.

Mäkäräinen vertrok met een voorsprong van ruim tien seconden op de Italiaanse Karin Oberhofer, maar die wist nooit in de buurt te komen. Al na de eerste van vier schietbeurten had de Finse een halve minuut voorsprong en dat kon ze, ondanks een fout in de derde schietbeurt, alsmaar uitbouwen. De Russische Ekaterina Glazyrina pakte na een knappe wedstrijd de tweede plek, na als tiende vertrokken te zijn. Anais Bescond startte als negende en haalde de laatste podiumplek aan de finish. Voor zowel de Française Bescond als Glazyrina was het pas de tweede podiumplek in de World Cup. Mäkäräinen gaat dit seizoen ruim aan de leiding: Van de vijf wedstrijden won ze de laatste drie, terwijl ze in de rest tweede en derde werd. Darya Domracheva volgt, terwijl Valj Semerenko voorbijgaat aan Tiril Eckhoff. De Noorse moest de achtervolging vanwege ziekte overslaan.

Bij de mannen mocht Johannes Thingnes Bø na zijn winst in de sprint als eerste vertrekken. Tot en met de tweede keer schieten lag hij onbedreigd op kop, maar bij de derde beurt - de eerste keer staand - mistte de Noor twee schijven. Jakov Fak, Martin Fourcade en Simon Schempp profiteerden en namen de kop over. Bij de laatste schietbeurt bleven zowel Fourcade als Schempp foutloos, maar de Fransman was op de ski's veel te snel voor de Duitser, die wel tweede werd. Fak wist een duel met Bø in de slotronde nog in zijn voordeel te beslechten. In de World Cup gaat Fourcade na drie zeges aan de leiding, voor Emil Hegle Svendsen en Fak.

Kim Kardashian prijst billen Pippa Middleton

Kim Kardashian is te spreken over de billen van Pippa Middleton. "Ze heeft een prachtig achterwerk", zei de realityster tegen E! News.

Kim reageerde op een column die Pippa onlangs schreef over Kims billen. In The Spectator schreef de schoonzus van prins William dat de prijs voor kont van het jaar ongetwijfeld naar Kim Kardashian gaat. "Ik moet zeggen dat die van mij, hoewel hij bekendheid geniet, niet in de buurt komt."

Pippa's billen werden in 2011 wereldberoemd door de strak aansluitende bruidsmeisjesjurk die ze droeg tijdens het huwelijk van haar zus Kate met prins William. Kim wist onlangs wereldwijde aandacht voor haar billen te genereren met een serie naaktfotos voor het blad Paper. Pippa vraagt zich in haar column af of dit wel zo'n goed idee was. "Hoe zit het met de Amerikaanse billencultuur? Het lijkt een vorm van obsessie te zijn."

Giant met Dumoulin naar Tour Down Under

Giant-Alpecin begint de eerste Worldtour-koers van het wielerseizoen 2015 met drie Nederlanders. Tom Dumoulin, Koen de Kort en Albert Timmer zijn door ploegleider Addy Engels opgenomen in de selectie voor de Tour Down Under, die van 17 tot 25 januari wordt verreden in en om de Australische stad Adelaide. Tijdrijder Dumoulin richt zich op het algemeen klassement en is samen met de Duitse sprinter Marcel Kittel kopman.

De Amerikanen Chad Haga en Lawson Craddock en de Duitser Simon Geschke completeren de zevenkoppige ploeg. "We richten ons met Tom en Simon op het klassement, maar met Kittel in de ploeg kijken we natuurlijk ook naar de kansen in de sprint," aldus Engels.

VVD en CDA willen einde EU-steun aan Turkije

Na de arrestaties van Turkse journalisten dit weekeinde moet de Europese Unie de financiële steun aan Turkije opschorten of beperken. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) moet dat dinsdag voorstellen in Brussel, vinden de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD).

Turkije ontvangt als kandidaat-lid van de EU meer dan zeshonderd miljoen euro per jaar om te kunnen voldoen aan allerlei eisen. De actie van de Turkse politie dit weekeinde laat volgens Omtzigt en Verheijen echter zien dat het de verkeerde kant opgaat en dat het tijd is deze geldstroom te bevriezen of te korten.

Laatste protestkamp Hong Kong opgeruimd

De politie in Hong Kong heeft maandag het laatste protestkamp opgeruimd van de demonstranten die in de afgelopen tweeënhalve maand actie voerden voor meer democratie. Barricades werden afgebroken, tenten opgevouwen en straten weer vrijgemaakt voor het verkeer.

Zeventien betogers die een kort stukje weg in Causeway Bay blokkeerden werden een voor een weggevoerd naar een gereedstaande bus nadat ze sommaties om uit eigen beweging te vertrekken hadden genegeerd. De betogers, onder wie enkele senioren en het parlementslid Kenneth Chan, boden geen verzet. Eerder riepen ze 'we komen terug' en eisten ze nog eens het aftreden van Leung Chun-ying, de door Beijing gesteunde hoogste bestuurder van Hong Kong. De laatste demonstranten werden aangemoedigd door voorbijgangers. Tegen het middaguur was de weg weer begaanbaar voor het verkeer.

De demonstraties begonnen als een studentenprotest tegen het plan van de regering in Beijing om kandidaten voor de post van hoogste bestuurder voor de geplande verkiezingen eerst te balloteren. De betogers kregen nauwelijks concessies los, maar volgens velen heeft de protestbeweging tot een breder politiek reveil geleid, vooral onder de jongeren in Hong Kong. Leiders van de beweging willen nu hun campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid op andere manieren voortzetten om meer democratie af te dwingen.

Nederlandse winkels zien omzet stijgen

Nederlandse winkeliers lijken de weg omhoog weer te hebben gevonden. In oktober nam hun omzet met 2,2 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De omzetstijging kwam doordat er 2,6 procent meer goederen werden verkocht. De prijzen lagen gemiddeld een half procent lager dan in oktober 2013. Vooral bij non-foodwinkels verbeterde de omzet. De handelaren in voedings- en genotmiddelen wisten de groei van september vast te houden.

Racing Club pakt eindelijk weer titel in Argentinië

De Argentijnse voetbalclub Racing Club heeft zondag voor het eerst sinds 2001 de landstitel veroverd. De ploeg won in de laatste speelronde met 1-0 van Godoy Cruz en eindigde daardoor voor concurrent River Plate.

Aanvaller Diego Milito, de overkwam van Inter, was heel blij met het succes. "Ik kan het bijna niet geloven. Dit is een droom. Hiervoor ben ik terug naar huis gekomen", aldus Milito.

In Mexico werd de titelstrijd ook beslist. America werd voor de twaalfde keer kampioen. Het team was met 3-0 te sterk voor UANLTigres en haalde hiermee de titel binnen.

Bryant passeert Jordan op topscorerslijst

Kobe Bryant is Michael Jordan zondag gepasseerd als de nummer drie op de topscorerslijst aller tijden van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. In de wedstrijd van Los Angeles Lakers tegen Minnesota Timberwolves maakte hij de benodigde negen punten om het totaal van Jordan (32.292) te verbeteren.

De 36-jarige Bryant behaalde de mijlpaal na het benutten van twee vrije worpen. Het spel werd daarna even stilgelegd. Hij ontving felicitaties van spelers van beide ploegen en kreeg waardering van de tribunes. "Het is een hele eer. Het is een aardig lange reis geweest, maar het is fantastisch om voorbij dit punt te komen", zei Bryant.

Hij beëindigde de avond met 26 punten. De Lakers wonnen het duel met 100-94.

Bryant staat nu met 32.310 punten derde achter Kareem Abdul-Jabbar (38.387) en Karl Malone (36.928).

Overige uitslagen
Miami Heat - Chicago Bulls 75-93
New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 122-128 OT
Washington Wizards - Utah Jazz 93-84
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 112-88
New York Knicks - Toronto Raptors 90-95 OT
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 91-99 

Hamilton Britse sportpersoonlijkheid van 2014

Lewis Hamilton is zondag uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar in Groot-Brittannië. De winnaar van de wereldtitel in de Formule 1 kreeg bij de verkiezing, die werd georganiseerd door de BBC, de voorkeur boven de Noord-Ierse golfer Rory McIlroy. De atleet Jo Pavey, Europees kampioen op de 10.000 meter, eindigde als derde.

"Ik ben sprakeloos. Ik had dit totaal niet verwacht, want jij had zo'n geweldig jaar", zei Hamilton tegen McIlroy. De golfer won dit jaar twee majors en prolongeerde met Europa de Ryder Cup. Hamilton behaalde dit seizoen met zijn Mercedes elf overwinningen in de Formule 1.

Er zijn nog een aantal andere prijzen uitgedeeld. Cristiano Ronaldo kreeg de prijs voor de overzeese sportpersoonlijkheid. De Engelse rugbyvrouwen zijn uitgeroepen tot team van het jaar. De rugbyvrouwen werden afgelopen najaar wereldkampioen. Sir Chris Hoy kreeg de Lifetime Achievement Award. Hij won in zijn carrière elf wereldtitels en zes olympische titels op de wielerbaan. In april 2013 beëindigde hij zijn professionele wielerloopbaan. 

Dinsdagavond is het NOC*NSF sportgala. Dan worden de Nederlandse sportman, sportvrouw en sportploeg bekendgemaakt.

Bankroet dreigt voor rugbybond

De Nederlandse rugbybond NRB heeft op korte termijn 1,2 miljoen euro nodig om een faillissement te voorkomen. De NRB doet daarom een beroep op haar leden; seniorleden van 19 jaar en ouder moeten voor 1 februari tachtig euro op de rekening van de bond storten, van juniorleden wordt veertig euro verwacht.

Dit blijkt uit een reddingsplan dat is opgesteld door het bestuur van de NRB. Het is via klokkenluiderssite Publeaks in bezit van de Volkskrant gekomen.

Jarenlang onzorgvuldig boekhouden en te ambitieuze plannen zouden de hoofdoorzaken zijn van de financiële malaise bij de bond. In het document, getiteld Reddingsplan Nederlandse Rugby Bond 2015, staat dat het beroep op de ruim tienduizend leden 675.000 euro moet opleveren.

Met dat bedrag, aangevuld met een obligatielening van 350.000 euro en positieve resultaten in de komende jaren, hoopt de bond in 2017 weer financieel gezond te zijn. Als het niet lukt de obligatielening rond te krijgen, doet de bond eind mei nogmaals een beroep op haar ledenbestand.

EU: Duitse tolplannen zijn discriminerend

De Duitse plannen voor tolheffing op snelwegen zijn een schending van het "fundamentele beginsel van niet-discriminatie" in de EU. Dit zegt eurocommissaris Violeta Bulc (50) van Verkeer in een brief aan de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt, waarin de krant Bild inzage heeft gehad. De CSU-politicus wil zijn tolplannen woensdag door het kabinet-Merkel laten goedkeuren en vervolgens naar de Bondsdag sturen.

Het wetsontwerp voorziet in tolheffing en tevens een compensatie via de wegenbelasting voor Duitse ingezetenen. Daardoor betalen alleen buiten Duitsland woonachtige automobilisten daadwerkelijk extra, wat volgens de eurocommissaris neerkomt op discriminatie. Ook hekelt Bulc dat de tol voor korte bezoeken (10 euro voor tien dagen, 20 euro voor twee maanden) "buitenproportioneel" duur is.

EU: Duitse tolplannen zijn discriminerend
EU: Duitse tolplannen zijn discriminerend (Foto: ANP)

Hoogopgeleide vaart wel bij spoorverbinding

Vooral mensen met een hogere opleiding hebben voordeel van nieuwe wegen en spoorverbindingen die een langere afstand overbruggen. Laagopgeleiden hebben meer baat bij korte transportverbindingen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), dat voor beleidsmakers economische analyses maakt.

Mensen met een hogere opleiding vinden het veel belangrijker waar ze wonen en werken dan lager opgeleiden, stelt het CPB. Ze gaan graag met de trein, zijn bereid ver te forensen voor een aantrekkelijke baan, willen woonlocaties met goede voorzieningen en kunnen een dure plek om te wonen makkelijker betalen. Voor mensen met een lagere opleding speelt dit minder.

Door die verschillende voorkeuren beïnvloeden investeringen in rails en asfalt de aantrekkelijkheid van woonlocaties voor beide groepen. Dat heeft weer gevolgen voor de bevolkingssamenstelling, aldus het CPB.

Magneten zorgen voor problemen met iPhone 6

Dat magneten en computers niet altijd even goed samen gaan, is al jaren bekend. Het blijkt nu dat de nieuwste smartphones van Apple hier ook last van hebben.

De optische beeldstabilisator van de iPhone 6 Plus wordt door magnetische accessoires verstoord. Het effect van deze accessoires is dat de genomen foto's onscherp worden. Het probleem bestaat al sinds de introductie van dit model, maar is nog onbekend bij een groot deel van de gebruikers.

De 6 Plus is niet het enige model met problemen. Ook de kleinere iPhone 6 heeft te kampen met magnetische storingen. Beide modellen beschikken over een NFC chip, die mobiele betalingen via Apple Pay mogelijk maken. Een magnetische accessoire kan problemen veroorzaken in de werking van de chip.

Apple zelf heeft een support pagina voor de camera bijgewerkt met het advies om geen magneetaccessoire te gebruiken.

Van Vollenhoven: geruzie kan koninkrijk opbreken

Het voortdurende geruzie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten is een gevaar voor het koninkrijk. Dat zegt Pieter van Vollenhoven in een interview met de Volkskrant.

"De vele huidige onderlinge verwijten kunnen het koninkrijk gaan op- en openbreken. Het gebrek aan een nieuw inhoudelijk en aansprekend elan is het voornaamste probleem voor het koninkrijk geworden", aldus Van Vollenhoven, die lid is van het Koninklijk Huis, dat van oudsher nauwe banden met de eilanden onderhoudt. Hij is tevens voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties, een groep vooraanstaande personen die sterke onderlinge banden bepleit tussen Nederland en de Caribische (ei)landen.

Het is maandag Koninkrijksdag, een vrije dag in het overzeese deel van het koninkrijk. Maandagavond woont koning Willem-Alexander in Amsterdam het jaarlijkse Koninkrijksconcert bij. In de Rolzaal op het Binnenhof wordt maandagmiddag met een symposium herdacht dat koningin Juliana zestig jaar geleden het Koninkrijksstatuut tekende, waarin de verhoudingen tussen Nederland en de (toenmalige) Nederlandse Antillen werden vastgelegd - op weg naar een onafhankelijkheid die er (anders dan voor Suriname) nooit is gekomen.

Nederland helpt België de winter door

Nederland springt België komende winter te hulp zodra de Belgen te weinig stroom hebben wegens het uitvallen van twee kerncentrales. Als Nederland de vraag niet meer aankan, springt Frankrijk bij. Daarover hebben de toezichthouders uit de landen rondom België afspraken gemaakt, maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag bekend.

"We kunnen de Belgen niet in het donker laten zitten terwijl wij voldoende productie hebben om België van de noodzakelijke stroom te voorzien. We gaan België helpen tegen de laagste kosten", zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Volgens de toezichthouder ontstaan de grootste problemen voor België bij een periode met extreme kou en weinig wind. Er is dan veel vraag naar stroom in België en Frankrijk en weinig aanbod van windenergie.

Senaat beslist over strengere pensioenregels

De Eerste Kamer debatteert maandag en dinsdag over het aanscherpen van de spelregels voor pensioenfondsen. Volgens het kabinet moeten de fondsen grotere financiële buffers aanhouden om te voorkomen dat ze straks opnieuw hun pensioenen moeten korten.

De nieuwe regels zijn omstreden. De pensioenfondsen vinden ze te streng. Ze vrezen dat ze de pensioenen de komende jaren niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.

Ook Eerste Kamer is kritisch. Aanvankelijk leken de senatoren de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) uit te stellen, waardoor de beoogde ingangsdatum van 1 januari in gevaar kwam. Op de valreep besloten ze het toch nog op tijd te bespreken.

Ingewijden verwachten dat een meerderheid van de senaat uiteindelijk instemt met de nieuwe regels. Waarschijnlijk zal Klijnsma wel moeten toezeggen dat de rekenrente voorlopig op het huidige peil van 4,2 procent blijft. De rekenrente bepaalt hoe pensioenfondsen er op termijn financieel voorstaan. In de plannen van Klijnsma zou de rente lager uitvallen.

Studenten uit spits geweerd

Om de ov-studentenkaart overeind te houden, moeten studenten uit de spits worden gehaald. Een werkgroep van het ministerie van Onderwijs, het ministerie van Infrastructuur en de vervoerbedrijven moet binnen een jaar met maatregelen komen om dit te bereiken. Dat kopt De Telegraaf maandag.

Het kabinet wil 140 miljoen euro per jaar bezuinigen op de kaart, maar breidt tevens het aantal studenten dat in ervoor aanmerking komt fors uit. Vanaf volgend jaar krijgen 160 duizend minderjarige mbo'ers de studentenkaart. Dit aantal komt boven op de 660 duizend studenten die nu al van de kaart profiteren.

Bij ongewijzigd beleid lopen de kosten van de kaart in 2018 op naar 890 miljoen euro. Het kabinet wil echter in 2025 maximaal 750 miljoen uitgeven aan de reisvoorziening. Omdat spitskilometers de duurste zijn, is daarop het snelst te besparen. Dit is te realiseren door de lestijden beter te spreiden, meent minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA).

Vmbo wordt vernieuwd

Het vmbo gaat op de schop. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vindt dat dit schoolniveau hard aan vernieuwing toe is. Dat schrijft De Telegraaf.

De VVD-bewindsman schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat scholieren op het vmbo voortaan profielen moeten kiezen. Ze kunnen uit tien richtingen kiezen met basisvakken en dit aanvullen met praktijkvakken. Het regionale bedrijfsleven krijgt ook een grote rol bij de invulling van het onderwijs.

Dekker ziet dat beroepsgerichte vakken sinds de introductie van het vmbo vijftien jaar geleden 'niet of nauwelijks' zijn aangepast, terwijl het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven zich wel hebben ontwikkeld.

'Slechts vier JSF's voor missies'

Hoewel minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) 4,5 miljard uitgeeft voor 37 Joint Strike Fighters is dat aantal maar net voldoende om vier toestellen permanent in te zetten voor missies. De 37 toestellen worden vooral ingezet voor de basistaken van de luchtmacht als training en bewaking van het Nederlandse luchtruim, schrijft Trouw maandag.

Dan blijft er nauwelijks capaciteit over voor andere inzet. Zo worden vijf van de Nederlandse toestellen permanent in Texas gestationeerd, waar luchtmachtpiloten samen met de Amerikaanse collega's een basisopleiding volgen. Voor de 32 toestellen in Nederland zijn er 37 getrainde piloten. Defensie gaat ervan uit dat acht van hen niet beschikbaar zijn vanwege ziekte, verlof of studie.

Defensie geeft deze week meer duidelijkheid of er de komende jaren nog wel missies met straaljagers kunnen worden uitgevoerd. Hennis stuurt maandag of dinsdag een definitief aankoopbesluit voor de JSF naar de Kamer.

Amerikaan: illegaal Noord-Korea binnengegaan

Een Amerikaan heeft zondag in Noord-Korea een ongewone persconferentie gegeven. Arturo Pierre Martinez cliamt dat hij illegaal Noord-Korea is binnengegaan om daar "zeer waardevolle en veronrustende informatie" door te geven aan de regering. Dat schrijft CNN.

"Ik heb voor Noord-Korea gekozen vanwege het voornamelijk socialistische beleid en het zeer krachtige leger", zei de 29-jarige Martinez, die geboren en opgegroeid is in El Paso, een stad in Texas. Martinez wil na zijn verblijf in Noord-Korea asiel aanvragen in Venezuela.

Volgens CNN heeft de moeder van Martinez laten weten dat de man een bipolaire stoornis heeft. Hij probeerde eerder Noord-Korea binnen te komen door een rivier over te zwemmen. Toen werd hij tegengehouden en teruggestuurd naar de VS. Daar is hij opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis.

Amerikaan: illegaal Noord-Korea binnengegaan
Amerikaan: illegaal Noord-Korea binnengegaan (Foto: ANP)

Politie: drie gijzelaars café Sydney vrij

Drie mensen die maandag in Sydney in een café werden gegijzeld, zijn vrij. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Op beelden van nationale televisiezender ABC was te zien hoe drie mensen naar buiten renden. De woordvoerster kon niet bevestigen hoeveel mensen er nog gegijzeld worden.

Voor zover de politie weet is iedereen binnen ongedeerd. De politie gaat uit van een gijzelnemer. De zwaarbewapende man ging maandagochtend even voor 10 uur het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen. Gijzelnemers moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien. De politie zoekt uit wat de tekst op de vlag betekent.

Eerder liet de Australische premier Tony Abbott weten dat het is onduidelijk of het om een politiek motief gaat. "Maar er zijn wel aanwijzingen dat het mogelijk politiek gemotiveerd is", voegde hij eraan toe.

Politie: drie gijzelaars café Sydney vrij
Politie: drie gijzelaars café Sydney vrij (Foto: ANP)

'Kabinet belemmert Kamer bij controletaak'

Het kabinet belemmert de Tweede Kamer in het uitoefenen van zijn controlerende taak. Dat verwijt uiten de Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks), Arnold Merkies (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten van de ChristenUnie maandag in een opinieartikel in de Volkskrant.

De vier Kamerleden richten hun pijlen op de bewindspersonen op het ministerie van Financiën, Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes. Die weigeren inzicht te geven in de belastingdeals die de Nederlandse fiscus sluit met grote multinationals als Google en Starbucks.

Daarmee belemmeren zij de Kamer in het uitoefenen van zijn belangrijkste taak: die van controle, aldus de vier Kamerleden.

'Kabinet belemmert Kamer bij controletaak'
'Kabinet belemmert Kamer bij controletaak' (Foto: ANP)

Politie sluit tweehonderd bureaus

Als gevolg van de invoering van de Nationale politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment heeft de politie nog zo'n 750 locaties bemand. Omdat het om een "geleidelijk proces" gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan.

Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig. In totaal worden er vierhonderd moderne 'politiesteunpunten' ingericht: zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Met die vermindering van het aantal bureaus wordt een bijdrage geleverd aan de bezuiniging van 230 miljoen euro die gepaard moet gaan met de vorming van de Nationale politie, aldus Opstelten.

De hervorming van de politie moet er onder meer toe leiden dat meer agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen. Politieagenten krijgen een smartphone met "politie-specifieke applicaties" waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.

Politie sluit tweehonderd bureaus
Politie sluit tweehonderd bureaus (Foto: ANP)

'Denemarken wil totale noordpoolgebied'

Denemarken gaat maandag bij de Verenigde Naties het eigendom opeisen van het totale noordpoolgebied. Dat meldde de Deense krant Politiken zondag. Denemarken zou het eerste land zijn dat de Noordpool volledig claimt.

Politiken schrijft dat het om 895.000 vierkante kilometer zeebodem gaat, een gebied meer dan twintig keer zo groot als Denemarken zelf. Onder de Noordpool zijn veel grondstoffen te winnen. Verschillende landen maken aanspraak op het gebied, waaronder Rusland en Canada. De VN hebben een speciale commissie opgericht die onderzoekt welk land de zeggenschap over het noordpoolgebied moet krijgen.

Groenland valt al onder Denemarken.

Marco Polo

Als Netflix één ding goed heeft gedaan de afgelopen jaren, dan is het eigen series produceren om de klant aan zich te binden. De eerste twee hitseries –Orange Is the New Black en House of Cards- verslond ik niet alleen maar keek ik zelfs in hun geheel twee keer. Toen ik deze week op de voorpagina van de Metro een reclame zag voor hun nieuwe serie, hoefde ik niet lang na te denken of ik ook die ging kijken. Natuurlijk!

Concurrentie kan Bayern niet meer bijhouden

Het lijkt niet meer de vraag of Bayern München kampioen wordt, maar wanneer. De regerend kampioen, tevens koploper, won zaterdag vrij gemakkelijk met 4-0 bij FC Augsburg. De nummers twee tot en met zes verspeelden punten, waardoor Bayern met 39 punten uit vijftien duels nu al negen punten los staat.

Bayern had weinig te duchten van Augsburg, al namen Arjen Robben en de zijnen pas na rust afstand. Mehdi Benatia zorgde in de 58e minuut voor de 0-1, een minuut later verdubbelde Robben de marge. Robert Lewandowski en nogmaals Robben bepaalden daarna de eindstand. Augsburg, waar aanvoerder Paul Verhaegh het hele duel speelde, staat nog wel vijfde met 24 punten.

De nummers drie en vier, Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach, hebben na vijftien wedstrijden ook 24 punten. Zij speelden zondag tegen elkaar en dat duel eindigde in 1-1. Hakan Çalhanoglu zette Leverkusen thuis op voorsprong, maar Roel Brouwers bezorgde Gladbach alsnog een punt.

VfL Wolfsburg, tweede op de ranglijst, speelde zondag ook met 1-1 gelijk. Dat deed de ploeg, met Bas Dost vrijwel het hele duel in het veld, bij SC Paderborn. De Nederlandse spits stond voor het eerst dit seizoen aan de aftrap van een competitiewedstrijd. Wolfsburg heeft dertig punten.

Schalke 04 ging zaterdag met 2-1 onderuit tegen 1. FC Köln. Klaas-Jan Huntelaar kon daar niets aan veranderen. De ploeg uit Gelsenkirchen staat na vijftien wedstrijden zesde, met 23 punten.

Roy Beerens boekte zaterdag met Hertha BSC een belangrijke zege op Borussia Dortmund: 1-0. Huub Stevens pakte met hekkensluiter VfB Stuttgart een punt bij FSV Mainz 05: 1-1. Datzelfde gold voor Rafael van der Vaart, die met Hamburger SV een remise (0-0) bij SC Freiburg behaalde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.