FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 december 2014

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

Het KNMI waarschuwt in de kustgebieden voor zware windstoten. In de nacht van dinsdag op woensdag komen in het noordwestelijk kustgebied zware windvlagen voor van 80-95 km/uur, met de hoogste snelheden in het uiterste noordwesten, zo meldde het weerinstituut dinsdagavond.

Langs de kust geldt code geel voor gevaarlijk weer. Woensdagochtend neemt de wind af, maar in de avond zijn er in het noordwestelijk en westelijk kustgebied opnieuw zware windstoten mogelijk, aldus het KNMI. De kans op zware windstoten blijft ook op donderdag bestaan.

Overstromingen Griekenland; zorg om grensrivier

Overstromingen in het noorden van Griekenland hebben aan twee mensen het leven gekost. De autoriteiten kijken met zorg naar de rivier de Evros, die de natuurlijke grens vormt tussen Griekenland en Turkije.

Maandag moesten dertig Bengalese en Pakistaanse vluchtelingen worden gered die op een eilandje in de grensrivier waren gestrand. De autoriteiten hebben grote stukken land langs de rivier onder water gezet om overstromingen in bewoonde gebieden te voorkomen.

Meer arrestaties na rellen FC Den Bosch-FC Oss

De politie heeft tot dusver 33 arrestaties verricht naar aanleiding van de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - FC Oss op 1 november. De politie heeft dat dinsdag laten weten naar aanleiding van zes aanhoudingen deze week. De betrokkenen worden beschuldigd van openlijk geweld, opruiing en poging tot zware mishandeling.

Al voor de derby in Den Bosch was het onrustig en gingen fans van beide clubs met elkaar op de vuist. Toen de ME ingreep, werden agenten mishandeld.

In het stadion bleef de sfeer grimmig. Supporters zochten de confrontatie met elkaar en met de ME. De wedstrijd werd twee keer gestaakt.

De politie zegt te beschikken over een grote hoeveelheid duidelijke videobeelden, maar betrokkenen weigeren zich vrijwillig te melden.

Naar aanleiding van de rellen besloten FC Den Bosch en FC Oss om tot de zomer van 2017 geen supporters mee te nemen naar uitwedstrijden tussen beide clubs.

Gondels Venetië krijgen kenteken

De moderne tijd gaat ook niet voorbij aan de gondels, sinds de middeleeuwen het traditionele vervoermiddel van de lagunestad Venetië en inmiddels ook populair bij de vele toeristen. Van de Italiaanse politie moeten de gondels in de lagunestad nu verplicht een kenteken hebben. Dat moet controles op de zwarte bootjes makkelijker maken, aldus het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag. De politie heeft al boetes uitgedeeld aan gondels zonder kenteken.

De gondels krijgen een enkele centimers breed identificatienummer. In Venetië hebben 433 mensen een gondellicentie.

Venetiaanse gondels moeten aan de kentekens
Venetiaanse gondels moeten aan de kentekens (Foto: ANP)

President Zimbabwe ontslaat vicepresident

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft dinsdag vicepresident Joice Mujuru ontslagen. Ook acht andere ministers werden op staande voet ontslagen. Dat staat in een verklaring van de Zimbabwaanse regering.

"Het is duidelijk geworden dat haar gedrag bij de uitoefening van haar taak niet rijmt met de standaard die verwacht mag worden. Dit leidde tot conflicten tussen haar officiële taken en privébelangen", staat in de verklaring die namens Mugabe was uitgestuurd.

Kortgeleden beschuldigde Mugabe Mujuru van het beramen van een complot om hem om het leven te brengen. Hij noemde haar vervolgens een heks. Mujuru en haar bondgenoten werden afgelopen weekend al uit hun hoge functies binnen de partij van Mugabe, Zanu-PF, gezet. Wel mogen ze partijlid blijven.

Mujuru ontkent alle beschuldigingen, die volgens haar 'belachelijk' zijn. "Ik ben een vlieg geworden in een web van leugens waarvan het uiteindelijke doel de vernietiging van Zanu-PF is", aldus Mujuru, die volhoudt dat er geen spaan bewijs tegen haar is.

Voormalig AZ-speler Ari wordt Rus

De Braziliaanse voetballer Ari gaat naar alle waarschijnlijkheid nog deze maand de procedure starten om Russisch staatsburger te worden. Dat zegt de manager van de voormalig AZ-speler, Oliver Cabrera, tegenover het Russische ITAR-TASS

Ari, tegenwoordig uitkomend voor Kuban Krasnodar, trouwt deze maand met een Russin en gaat daarna de procedure om Rus te worden beginnen. "Ari staat erg positief tegenover het krijgen van het staatsburgerschap van Rusland. Het hangt van de Russische autoriteiten af hoe lang het allemaal gaat duren, dat kan ik niet zeggen. Wel denk ik dat de documenten rond de feestdagen opgestuurd kunnen worden", zegt Cabrera.

De Russische minister van sport, Vitaly Mutko, noemde Ari eerder al een potentiële aanwinst voor het nationale team. Zelf liet de spits al eens weten dat het hem leuk zou lijken om voor Rusland te spelen. Van 2007 tot en met 2010 speelde hij 55 wedstrijden voor AZ, waarin hij 18 keer tot scoren kwam.

Man overleden na beknelling in riool

Een medewerker van een reinigingsbedrijf heeft dinsdagavond een beknelling in het riool in het Brabantse Haaren niet overleefd. De man werd na een val in het water het riool ingezogen. Na een korte zoektocht werd hij gevonden en met touwen eruit gehaald. Medewerkers van de hulpdiensten probeerden hem tevergeefs te reanimeren, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Verschillende medewerkers van het reinigingsbedrijf Helma uit Goirle waren aan het werk aan de Ooisterwijksedreef toen er één persoon in het water viel. Onduidelijk is nog hoe dat is gebeurd. De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, moet daar later duidelijkheid over geven.

Door het ongeval moest het treinverkeer tussen Boxtel en Tilburg langzamer gaan rijden. Ook een traumaheli kwam ter plaatse.

Man overleden na beknelling in Haarens riool
Man overleden na beknelling in Haarens riool (Foto: ANP)

Joop Braakhekke ziet toekomst positief in

Joop Braakhekke (73) ziet de toekomst positief tegemoet, vertelt de voormalige tv-kok in het AD. Hij herstelt thuis van een vijfvoudige hartoperatie die hij afgelopen zomer onderging.

Braakhekke traint op de crosstrainer en gaat met zijn personal trainer wandelen in het Vondelpark. "Ik had een goede conditie voor mijn leeftijd. Nu heb ik wel minder energie, maar ik merk dat het beter gaat."

Thuis werkt hij aan een boek over het Amsterdamse restaurant Le Garage dat hij runde. Braakhekke kookte er voor sterren als Grace Jones, Mick Jagger, Dame Edna, Goldie Hawn en Joan Collins. Het restaurant bestaat op 1 april 25 jaar.

Brocacef neemt Mediq Apotheken over

Medisch distributeur Brocacef neemt Mediq Apotheken Nederland over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt zonder het geven van financiële details. De deal omvat naast de apotheken en groothandel van Mediq Apotheken ook de onderdelen die geneesmiddelen leveren aan ziekenhuizen en logistieke diensten aanbieden.

Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van 2,1 miljard euro, 5300 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Brocacef heeft op dit moment 116 eigen apotheken, terwijl Mediq er 219 bezit.

De naam Mediq Apotheken zal daarbij op termijn verdwijnen en plaatsmaken voor BENU. De activiteiten voor zakelijke klanten blijven de naam Brocacef dragen. Brocacef en Mediq denken onder meer dat door de stap consumenten kunnen profiteren van 'goede, bereikbare en betaalbare zorg' en dat er samen sneller farmaceutische zorgprogramma's kunnen worden ontwikkeld.

'Door voetbal omarmen mensen SBS'

De voetbalwedstrijden in de Champions League zijn vanaf augustus 2015 voor het eerst te zien op een commerciële zender, op SBS. Volgens mediaprofessor Eggo Müller van de Universiteit Utrecht zou dit ertoe kunnen leiden dat mensen ook meer naar andere programma's gaan kijken op de 'campingzender'.

"Mensen raken gewend om op de afstandsbediening bijvoorbeeld op het knopje van SBS6 te drukken als daar voetbal is te zien", verwacht Müller. "Het publiek zal de zender als geheel omarmen."

De mediadeskundige ziet het uitzenden van het clubvoetbaltoernooi als onderdeel van een strategie van SBS en grootaandeelhouder Sanoma om de campingzender breder in de markt te zetten. De verwerving van de digitale rechten, waardoor fragmenten te zien zijn op websites als Nu.nl en Nusport.nl, geeft daarvoor een extra impuls. "De websites trekken bovengemiddeld veel aandacht, en dat maakt ze veel aantrekkelijker. Dat draagt bij aan de merkbekendheid van SBS."

SBS moet het onbekende bedrag van de uitzendrechten wel helemaal zelf terugverdienen, zegt Müller. "De zender heeft geen vaste inkomsten, zoals de NOS. De televisiezender kan besparen bij de productie, de reclamespotjes duurder verkopen of de reclamezendtijd langer maken."

De hoogleraar ziet overigens een trend dat in meer westerse landen de uitzendrechten van de publieke omroep naar commerciële stations gaan. Zo zijn de wedstrijden in de Engelse Premier League te zien bij Sky Sports. "Commerciële zenders zijn groter, en hebben meer geld. En met het uitzenden van dit soort voetbalwedstrijden bereik je een fanatieke doelgroep."

Drukkerij Roto Smeets schrapt 130 banen

Drukkerijgroep Roto Smeets wil 130 van de 250 banen schrappen bij zijn vestiging in het Limburgse Weert. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het verwacht de reorganisatie begin juli te hebben afgerond.

De marges in de grafische sector staan al lange tijd onder druk. Door de gestage afname van de vraag vanuit met name de tijdschriftenbranche, is een flinke overcapaciteit ontstaan. De reorganisatie moet leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering en lagere kosten.

Roto Smeets heeft het personeel ingelicht over de reorganisatieplannen en een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad. Een concreet kostenbesparingsdoel werd niet genoemd.

Erasmus MC onderzoekt persoon met ebolaverdenking

Iemand die mogelijk besmet is met het ebolavirus, is overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Deze persoon, het is niet bekend of het om een man of vrouw gaat, is in een risicogebied geweest en nu ziek geworden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag laten weten.

Het is de vijfde keer dat iemand met een verdenking van ebola in een Nederlands ziekenhuis is opgenomen, tot nu toe had niemand de besmettelijke ziekte.

FNV: maak bezwaar bij stoppen thuiszorg

FNV Zorg roept mensen op massaal bezwaar te maken als gemeenten zomaar met de thuiszorg stoppen. Dat doet de vakbond naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Groningen dinsdag. Die bepaalde dat een hoogbejaard echtpaar uit het Friese Dantumadiel voorlopig nog recht heeft op huishoudelijke hulp.

Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet, volgens de rechtbank.

"Wat voor Dantumadeel geldt, geldt ook voor de rest van de Nederland", reageert Corrie van Brenk van FNV Zorg. "Gemeenten mogen niet zomaar de thuiszorg stoppen. Zonder die zorg zullen veel ouderen en kwetsbare mensen vervuilen, vereenzamen of zieker worden. Ouderen en kwetsbare mensen blijven zorg nodig hebben, ook na 1 januari 2015."

Zwemlegende Hackett (34) plant comeback

De Australische zwemlegende Grant Hackett is volgens media in zijn land hard bezig om een comeback in wedstrijdverband te maken. Hij heeft zich ingeschreven voor de Australische kampioenschappen in april 2015, hoewel hij zich nog niet ten doel heeft gesteld om zich eventueel voor het WK van 2015 of de Olympische Spelen van 2016 te plaatsen.

"Zo ver ben ik nog niet in mijn hoofd, ik wil niet op de zaken vooruit gaan lopen", aldus Hackett tegenover de Herald Sun"Ik denk dat ik me niet zo goed gevoeld heb als nu sinds 2004. Ik heb de passie voor het zwemmen echt weer teruggevonden, ik zet mezelf ook weer wat kleine doelen om naartoe te werken. Zo ben ik nou eenmaal."

"Ik weet echt nog niet waar het toe gaat leiden", zegt de drievoudig olympisch kampioen. "Op dit moment is mijn grootste ambitie om met de jongens van mijn club mee te doen aan een estafette op het nationale kampioenschap", vervolgt de Australiër, die na de Spelen van 2008 besloot om te stoppen met de zwemsport.

Hackett wordt algemeen gezien als een van de beste langeafstandszwemmers ooit. Jarenlang was hij absoluut onverslaanbaar op de 1500 meter vrije slag. Zo won hij de wereldtitel kortebaan in 1997, 1999 en 2002, deed hij hetzelfde op de langebaan in 1998, 2001, 2003 en 2005 en werd hij olympisch kampioen in 2000 en 2004. Pas op het WK van 2007 werd Hackett verslagen en haalde hij niet eens een medaille, op de Spelen van 2008 greep hij net naast het goud. 

De Australiër zwom in zijn carrière meerdere wereldrecords op de 800 en 1500 meter vrije slag. Op de langebaan is hij die inmiddels kwijt aan de Chinees Sun Yang, op de kortebaan heeft hij beide records nog altijd in handen. In totaal won Hacket zeven olympische medailles - waarvan drie keer goud - en 26 WK-medailles, waaronder 17 wereldtitels.

Bubka: "Geen zorgen over olympisch atletiekprogramma"

De president van de Russische atletiebond (ARAF), Valentin Balakhnichev, vreest dat de recente dopingschandalen ervoor kunnen zorgen dat het IOC minder atletiekonderdelen op de Spelen gaat houden. Die vrees komt ook voort uit de verandering dat er op de Spelen niet meer naar het aantal sporten gekeken wordt, maar naar het aantal onderdelen.

"Het IOC zou gebruik kunnen maken van de huidige situatie rondom doping in de atletiek om het aantal onderdelen op het olympisch programma te verminderen", zegt Balakhnichev tegenover ITAR-TASS"Het doel van de nieuwe president van de IAAF (de wereldatletiekbond) is om te zorgen dat zoiets niet gaat gebeuren", waarmee de Rus duidt op de verkiezingen voor de nieuwe IAAF-president als Lamine Diack er volgend jaar de brui aan geeft.

"Ja, het is zo dat er in de laatste jaren veel atleten zijn betrapt uit de grote atletieklanden. Het is echter van enorm belang dat de IAAF zich inzet om de integriteit van de atletiek te bewaren. En wat betreft het snelwandelen, waar veel positieve gevallen vandaan komen, dat heeft altijd al op het randje gestaan om uit het programma gegooid te worden", vervolgt de ARAF-president.

Volgens Balakhnichev moet het gevecht tegen doping niet in de weg staan van de kansen voor de atletieksport op de Olympische Spelen. "We moeten sport niet door elkaar gooien met een paar technische problemen in de strijd tegen doping. IAAF is de strijd aangegaan door de modernste methodes te gebruiken en de atleten op de voet te volgen. Deze schandalen worden steeds meer gebruikt voor politieke doeleinden. Moderne sport gaat niet meer om de competitie zelf, maar is een arena geworden voor politiek bekvechten en allerlei soorten manipulatie."

Update 22.00 uur

Sergey Bubka, vicepresident van wereldatletiekbond IAAF, heeft tegenover ITAR-TASS gezegd dat hij geen reden ziet om het aantal atletiekonderdelen op de Olympische Spelen te verminderen. "Voor atletiek is er duidelijk gewoon ruimte om alle 47 onderdelen op het programma te laten staan", zegt de Oekraïner. "Daarnaast moeten we niet vergeten dat atletiek een van de hoofdsporten is op de Spelen, het is van onschatbare waarde. Ik denk daarom ook niet dat er enige twijfel zal zijn over het programma. Ik heb er al over gesproken met Franco Carraro, die over het programma gaat, maar hoewel we de huidige situatie in de gaten moeten houden, denk ik niet dat er zorgen hoeven te zijn over het aantal atletiekonderdelen op de Spelen."

Beyoncé meest besproken artiest op Facebook

Beyoncé is de populairste artiest van 2014 op Facebook. De zangeres staat bovenaan de lijst van meest genoemde entertainers van dit jaar op de sociale netwerksite.

Facebook heeft een speciale pagina gemaakt waarop een filmpje te zien is met de belangrijkste gebeurtenissen wereldwijd, aan de hand van wat mensen intikten bij hun Facebookstatus. Ook staan hier top tien-lijstjes in verschillende categorieën, waarbij het steeds gaat om de top tien van Amerika. Daar staat Beyoncé dus op nummer één. Op twee en drie staan respectievelijk Pharrell Williams en Nicki Minaj. Ook bij de populairste liedjes op het sociale netwerk is Pharrell te vinden: hij staat op de eerste plaats met Happy. John Legend is de nummer twee met All Of Me en Sam Smith staat op drie met Stay With Me.

Bij de tv-shows staan Game of Thrones (1), Orange is the New Black (2) en The Walking Dead (3) bovenaan. De meest besproken films op Facebook zijn respectievelijk Frozen, Guardians of the Galaxy en Teenage Mutant Ninja Turtles. In het lijstje van in 2014 overleden beroemdheden staan onder anderen Robin Williams, Joan Rivers en Philip Seymour Hoffman. Deze namen zijn niet gerangschikt.

In het lijstje met de tien meest besproken gebeurtenissen wereldwijd zijn onder meer het WK voetbal, de uitbraak van ebola, de Ice Bucket Challenge, het conflict in Gaza en de ramp met de MH17 te vinden.

VN hervatten voedselhulp Syrische vluchtelingen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft dinsdag de voedselhulp aan meer dan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen hervat. Dat heeft de VN-organisatie dinsdag bekendgemaakt. Een campagne via sociale media heeft genoeg geld opgebracht om de voedselhulp mogelijk te maken.

Begin december moest het WFP de distributie van voedselbonnen aan Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte staken. Dat leidde tot paniek onder de vluchtelingen en duizenden gezinnen dreigden honger te lijden. Bovendien nam de druk op de landen die vluchtelingen opvangen toe. Volgens het WFP kon de voedselhulp niet worden voortgezet, omdat donorlanden hun toezeggingen niet nakwamen.

In totaal was er 52 miljoen euro nodig om in december de Syrische vluchtelingen te voeden. Dankzij een campagne op sociale media, waarbij mensen werden opgeroepen om een dollar te doneren, kwam in totaal anderhalf miljoen euro binnen. "Zoveel steun in zo'n korte tijd is ongekend", aldus WFP-chef Ertharin Cousin.

Branche stelt levering bedrijfsfietsen zeker

De fietsenbranche heeft met de Belastingdienst afspraken gemaakt om leveringsproblemen van fietsen te voorkomen. Dat meldde brancheorganisatie BOVAG dinsdag. Er is afgelopen maanden maanden sprake van een run op fietsen, omdat deze nu nog via de fiscaal voordelige bedrijfsfietsenregeling kunnen worden gekocht. Deze regeling loopt eind dit jaar af.

Fietsen die via die regeling worden aangeschaft, hoeven nu alleen dit jaar besteld en betaald te zijn, heeft de fiscus aan BOVAG toegezegd. De fiets kan vervolgens nog tot en met eind maart volgend jaar worden afgehaald. Aanvankelijk was het zo dat de fietsen ook al voor 31 december geleverd moesten zijn.

Consumenten die nog een beroep willen doen op de regeling, zijn door de ingreep niet meer puur afhankelijk van de actuele voorraad van een fietsenwinkel, maar kunnen gewoon de gewenste fiets kiezen, aldus BOVAG.

Pornoprotest: Met 500 man droogneuken tegen censuur

Om te protesteren tegen de censuur op internet door de overheid op een groot aantal pornosites, gaan vijfhonderd mensen in Londen doen alsof ze seks hebben in de buitenlucht onder de noemer '#PornProtest'. Hiermee wil men ook een recordpoging behalen voor de wereldrecord 'face-sitting'.

Sinds 1 december heeft de Britse overheid een fors aantal genres van porno in de ban gedaan. Onder meer bondage en spanking mogen Britten niet meer bekijken, maar ook de extremere genres vallen hieronder. Het verbod hierop zou er vooral op gericht zijn om kijkers tegen zichzelf te beschermen om hiermee te voorkomen dat iemand de trucages uit de film in de praktijk gaat brengen en zichzelf hiermee in levensgevaar brengt.

Ook hof laat Bandidospresident in huis wonen

De Limburgse woningcorporatie ZoWonen kan Bandidospresident Harrie Ramakers nog steeds niet dwingen om te verhuizen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in het hoger beroep van een kort geding dat de corporatie had aangespannen.

ZoWonen wil dat de president van de beruchte motorclub vertrekt omdat op zijn huis in Nieuwstadt in maart twee keer een aanslag werd gepleegd. Het hof oordeelt dat een beslissing van de bodemrechter moet worden afgewacht.

Ramakers kwam vorige week vrij uit de gevangenis na een veroordeling voor drugs- en wapenbezit. Vanwege de vrijlating is er in de buurt van het huis een noodverordening afgekondigd en is er cameratoezicht.

'Ahmed Aboutaleb Nederlander van het jaar'

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2014. Dat maakte het tijdschrift dinsdagmiddag bekend op het stadhuis in Rotterdam.

Elsevier roemt de 53-jarige burgemeester omdat hij het gezicht is van de stad die afgelopen jaar met onder meer architectonische hoogstandjes opvallend positief in het nieuws was. "Met bouwwerken als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op 'foute' lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal 'goede' lijstjes", aldus Elsevier.

Wit-Russische journalist aangeklaagd voor hoogverraad

De Wit-Russische journalist Aleksandr Alesin is aangeklaagd voor hoogverraad en spionage. Dat heeft zijn dochter Olga dinsdag gezegd. Alesin kan worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal vijftien jaar als hij schuldig wordt bevonden.

Alesin, die voor een weekblad militaire analyses schreef, werd sinds 25 november vermist. Hij zou toen naar verluidt zijn gekidnapt terwijl hij een gesprek voerde met een Europese diplomaat in een café in Minsk. Maandag maakte de KGB bekend dat Alesin was gearresteerd. Familieleden van Alesin kregen toen niet te horen waarom hij was opgepakt.

De Wit-Russische regering krijgt al jaren forse kritiek omdat ze onfhankelijke media en ngo's hard aanpakt.

'Oekraïne heeft opnieuw miljarden nodig'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Oekraïne nog eens 15 miljard dollar (12 miljard euro) aan noodleningen nodig heeft om de economische ineenstorting van het land te voorkomen. Dat meldde de Britse krant Financial Times dinsdag.

Het IMF, dat Oekraïne al voor 17 miljard dollar aan noodkredieten heeft beloofd, zou westerse regeringen hebben opgeroepen het gat van 15 miljard dollar binnen enkele weken te dichten. Volgens betrokkenen is de animo voor zo veel nieuwe steun echter gering, omdat de regering in Kiev de afgelopen tijd belangrijke hervormingen heeft uitgesteld.

De nieuwe steun is noodzakelijk omdat de economie van Oekraïne nog altijd hard achteruitgaat. Door het conflict met Rusland is de export sterk gedaald en is veel kapitaal het land uitgestroomd. Zonder verdere hulp moet de Oekraïense regering diep in haar uitgaven snijden of verzaken op lopende leningen.

'Oekraïne heeft opnieuw miljarden nodig'
'Oekraïne heeft opnieuw miljarden nodig' (Foto: ANP)

Obama: technieken CIA schaden aanzien VS

De verhoortechnieken van de CIA "schaden het aanzien van de Verenigde Staten in de wereld". Dat liet president Barack Obama dinsdag weten na de publicatie van een vernietigend rapport over de verhoormethoden van de inlichtingendienst.

"Zoals ik eerder heb gezegd; er is door ons land veel goed gedaan na 11 september. Maar sommige daden gingen tegen onze waarden in. Daarom heb ik marteling ondubbelzinnig uitgebannen, toen ik president werd", aldus Obama.

De verhoormethoden "waren niet alleen in strijd met de waarden van ons land, maar ze dienden evenmin een groter doel in de strijd tegen terreur, noch waren ze in het belang van onze nationale veiligheid. Ze maken het lastiger om samen met bevriende landen gezamenlijke doelen na te streven", liet de president weten.

Hij valt in zijn reactie de CIA als geheel overigens niet af. "Na 11 september moest de vorige regering lastige keuzes maken in de bestrijding van al-Qaeda en het voorkomen van een nieuwe terreuraanslag op ons land. Onze professionals bij de geheime diensten zijn vaderlandslievende mensen, en we zijn veiliger door hun heroïsche diensten en opoffering. Als Amerikanen moeten we hen erg dankbaar zijn. Ik hoop dat het rapport dat dinsdag is gepubliceerd ons kan helpen om de verhoortechnieken te laten waar ze horen: in het verleden."

Obama: technieken CIA schaden aanzien VS
Obama: technieken CIA schaden aanzien VS (Foto: ANP)

Enorme asteroïde op ramkoers Aarde

Waag vanavond nog maar even een fapje, want we gaan er binnenkort namelijk allemaal aan. En dit keer echt. Asteroïde 2014 UR116 ligt namelijk op ramkoers met onze aardkloot.

Het rotsblok met een doorsnede van maar liefst 400 meter werd in oktober ontdekt. Volgens wetenschapper Vladimir Lipunov mogen we het ding absoluut niet negeren. "We moeten UR116 constant in de gaten houden", laat de Rus weten. "Als we een klein foutje maken, zal dit leiden tot een enorme ramp."

Als de asteroïde onze planeet raakt, zijn de gevolgen niet te overzien. De explosie zal zeker duizend keer zo groot zijn als die van de meteoriet die vorig jaar in Chelyabinsk insloeg. Hierbij raakten 1400 mensen gewond.

Wetenschappers hebben berekend dat het rotsblok eens in de drie jaar bij ons in de buurt komt. De volgende keer valt echter niet te berekenen. Lipunov en zijn team vermoeden dat de aantrekkingskracht van naburige planeten UR116 naar de Aarde zal slingeren, waarna we dus allemaal de pijp uitgaan. Welterusten.

'Criminele' vriendin topcrimineel voor ogen kinderen afgeknald

De maandagavond te Amstelveen doodgeschoten Luana Luz Xavier (34) is geliquideerd omdat ze voor haar vriend, de ondergedoken Najib 'Ziggy' H., een doelwit naar een mislukte liquidatie zou hebben gelokt. Dat schrijft Het Parool. De vrouw werd voor de ogen van haar kinderen gedood.

De hoofdstedelijke krant baseert zich op uitlatingen op een website door iemand die erg goed geïnformeerd lijkt te zijn. Zo goed, dat de beheerder deze informatie op last van de politie al snel na plaatsing moest verwijderen. De websitereactie  bevatte een gedetailleerde weergave van verwikkelingen in de onderwereldoorlog tussen de groep rond Benaouf A. en die van wijlen Gwenette Martha.

Het bekendste incident in deze vete is de wildwest-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt twee jaar geleden, waarbij Gwenette Martha's groep probeerde Benaouf A. te doden, maar er 'slechts' twee jonge bijfiguren in de kogelregen stierven.

Xaviers vriend H. zou inmiddels een topfiguur in de groep-Gwenette zijn, naar verluidt op weg naar leiderschap. Xavier zou volgens het relaas vorige maand ene Chahid Y. hebben 'weggetipt' naar een mislukte moordaanslag op hem. H. wilde Y. uit de weg ruimen omdat die een dubbelspel tussen de twee groepen zou spelen. Op zijn beurt zou Y. namelijk Gwenette Martha naar de plek hebben geleid waar Martha in mei met veel geweld werd doodgeschoten.

H. zou Y. en diens broer 'koste wat het kost' hebben willen opruimen. Daartoe namen ze geen halve maatregelen. Op 1 november werd een explosief onder hun auto geplaatst, die vervolgens werd aangereden waarop de inzittenden bovendien met vuurwapens werden beschoten. Desondanks mislukte de aanslag, wel raakte Y gewond.

De uit Brazilië afkomstige Xavier zou al langer in de kringen rond Gwenette Martha verkeren. Maandagavond maakten drie of vier schoten een eind aan haar leven. Haar jonge puberdochter en zoontje van anderhalf waren erbij. Hun gegil ging door merg en been, aldus de buurvrouw die zich over het tweetal heeft ontfermd.

NZa maakt zich zorgen over verzekeringsmarkt

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de verzekeringsmarkt. Dat staat in een brief die de organisatie naar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) heeft gestuurd.

De NZa doet onderzoek naar budgetpolissen, concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt en naar risicoselectie. Wat de budgetpolissen betreft kijkt de zorgautoriteit of er een verband is tussen de premie en de prijs en kwaliteit van de gecontracteerde aanbieders. Ook geeft de NZa Schippers advies over hoe voorkomen kan worden dat verzekeraars klanten selecteren op de te verwachten risico's.

Verder bekijkt de NZa of verzekeraars op hun website en op vergelijkingssites wel de juiste informatie geven.

Koning moet beter worden geinformeerd bij kabinetsformatie

De koning moet bij een volgende kabinetsformatie beter op de hoogte worden gehouden over het verloop van de formatie dan in 2012 het geval was. Dat stelt een commissie van wijzen van de Radboud Universiteit Nijmegen dinsdag in een rapport.

De commissie deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de kabinetsformatie van het najaar van 2012, waarbij de Kamer zelf het initiatief nam en het staatshoofd, op dat moment nog koningin Beatrix, in feite buitenspel zette.

Maar het reglement van orde van de Tweede Kamer bepaalt wel dat de koning tijdens de formatie regelmatig wordt bijgepraat over de ontwikkelingen. Bij de formatie van 2012 is dat niet in alle opzichten goed gebeurd, aldus de commissie. De koning moet een volgende keer 'regelmatig nauwkeuriger' worden geïnformeerd.

Nederland werkt mee aan bouw megatelescoop

Nederlandse partijen gaan meebouwen aan de grootste telescoop ter wereld. Een consortium, bestaande uit het Eindhovense industrieel concern VDL, kenniscentrum TNO uit Delft en het onderzoeksinstituut NOVA uit Leiden, heeft een contract binnengehaald voor het doorontwikkelen van het prototype van bepaalde frames. Die moeten de spiegels van de zogeheten E-ELT-telescoop in Chili kunnen bewegen.

Hoeveel geld met de order is gemoeid, is niet naar buiten gebracht.

De megasterrenkijker komt te staan bovenop een ruim drie kilometer hoge berg in Noord-Chili, de Cerro Armazones. De grootte van het bouwwerk is volgens een woordvoerder van VDL vergelijkbaar met de Amsterdam Arena. De hoofdspiegel van de E-ELT krijgt een diameter van wel 39 meter.

In 2010 werden door VDL en TNO al eerder prototypes voor de ondersteuningsstructuur van de telescoop gemaakt. Het gaat nu om een vervolgopdracht. Er zullen vijf modellen worden gemaakt. Na het einde van dit 2,5 jaar durende opdrachttraject zullen deze modellen vanaf 2018 in serie worden geproduceerd. Daarvoor wordt dan een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.

Spoor Noord-Zuidlijn bijna op de helft

Het spoor voor de Noord-Zuidlijn is bijna voor de helft voltooid. Zo'n vier kilometer van het in totaal negen kilometer lange traject ligt er nu in. De pers mocht daarom dinsdag als eerste een ritje maken over een deel van de metrolijn, die Amsterdam-Noord in 2017 met de Zuidas moet verbinden.

Een speciaal tunnelvoertuig reed vanaf het eerste station in Noord richting het Rokin. Hoewel de metro straks met gemiddeld zo'n tachtig kilometer per uur de stad doorkruist, ging het dit keer nog in een boemelgangetje.

Toch was het ritje een bijzonder moment, zo ervoer manager uitvoering Arie Houweling. Hij werkt voor de combinatie VIA NoordZuidlijn die de afbouw van de metrolijn voor zijn rekening neemt. Het tweede deel van het spoor is volgens hem volgend voorjaar klaar. Maar voordat de metro kan gaan testrijden, is het wel 2016.

Wet op topinkomens vertraagd

Het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector loopt vertraging op. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde de bovengrens per 1 januari vastleggen op honderd procent van een ministerssalaris, maar de Eerste Kamer komt daar voor die tijd niet meer aan toe.

Een woordvoerder van de Senaat bevestigde dinsdag een bericht van RTL Nieuws. VVD, CDA en D66 zijn nog met extra schriftelijke vragen aan Plasterk over de Wet Normering Topinkomens op de proppen gekomen. Ook heeft de Senaat het extra druk met spoedklussen over de pensioenen en de melkveehouderij.

Het is volgens Binnenlandse Zaken nog onduidelijk wat nu de ingangsdatum moet worden.

De Eerste Kamer moet de behandeling van de begroting van Veiligheid & Justitie overigens ook uitstellen. Die wordt nu ergens in januari besproken.

Pitbull verscheurt baby

We zullen het maar een incidentje noemen. In Engeland, Blackburn om precies te zijn, is een baby-tje verscheurd door een vechthond. Vermoedelijk een (in het Verenigd Koninkrijk verboden) Pitbull Terrier.

Ava van anderhalf jaar oud, lag boven in een slaapkamer te slapen, terwijl moeder en haar kersverse testosteronboy beneden op de bank tijdens het kijken van een film in slaap waren gesukkeld. De Pitbull was veilig opgesloten in de keuken en de deur was nog eens extra vergrendeld met een golftas en een muziekspeaker. Dus… wat kon er gebeuren?

Toen de 21-jarige Chloe King, de zorgzame moeder, wakker werd, ging ze maar eens poolshoogte nemen. Wat zij aantrof was het bebloede, wit weggetrokken lichaam van haar dochtertje. De hond was het gelukt om uit de keuken te ontsnappen, langs het slapende stel te sneaken en is naar boven gegaan om het kind te verscheuren. Ava overleed die nacht in het ziekenhuis.

Vier maanden eerder had Chloe de sympathieke Lee Wright ontmoet. Dat hij een vechthond met een verleden had, leek geen enkel punt te zijn. De wandelende moordmachine had immers nog nooit een mens gebeten. Wel had Snoop, zoals het wapen heet, wel een gebroken poot opgelopen in een gevecht met een andere hond. Ook had de hond, die door de buren 'Killer' genoemd wordt, wel eens de kat van de buren vermoord. Gelukkig reageerde het ding wel goed op Chloe en gaf haar wel eens slijmerige kusjes. Blaffen deed ie ook niet veel .

Meneer Wright had de hond aangeschaft omdat hij, naar eigen zeggen, nogal paranoïde was voor inbrekers. Volgens diezelfde meneer Wright is de hond een Bulldog, maar experts lijken daar anders over te denken.

Het stel is gearresteerd, maar loopt nu vrij rond na aan de borgtocht voldaan te hebben. Begin van het nieuwe jaar volgt waarschijnlijk een rechtszaak tegen de twee, die worden beschuldigd van doodslag.

Rise of the Tomb Raider uitgegeven door Microsoft

Zo’n beetje iedereen was verbaasd toen Microsoft aankondigde dat Rise of the Tomb Raider een Xbox One/Xbox 360 exclusieve titel zou worden. Hele complottheorieën zijn er bedacht wat Microsoft allemaal wel niet geboden zou hebben om die titel binnen te slepen. Vandaag is dan eindelijk bekend geworden wat de ware reden achter deze aankondiging was. 

Microsoft wordt namelijk de uitgever van deze Square Enix game en ondersteund het team tijdens het maken van Rise of the Tomb Raider. Verder blijkt dat de game misschien toch op andere platformen gaat uitkomen. Phil Spencer, de grote eindbaas bij de Xbox divisie van Microsoft, gaf aan dat de exclusiviteitsdeal “een einddatum” heeft. Naar alle waarschijnlijkheid komt hij dus later ook naar de pc toe, hoewel Spencer niet wilde aangeven wanneer deze zou verlopen.

Blok houdt vast aan strengere hypotheeknormen

De strengere hypotheeknormen die op advies van het Nibud vanaf 1 januari gelden, worden niet versoepeld of uitgesteld. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. De normen van het instituut voor budgetvoorlichting moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten.

Het CDA had Blok gevraagd om de regeling op z'n minst uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Die keerden zich tegen de aanscherping van de normen, die vooral zal gelden voor de lagere inkomens. Ze vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren.

Blok bracht CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in herinnering dat het in 2012 twee CDA-ministers waren die bepaalden dat advies van het budgetinstituut Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen. Hij wees er ook op dat de leennormen voor zeer energiezuinige woningen ruimer worden. Volgens Blok kunnen banken ook nog altijd maatwerk leveren.

Rob Scholte krijgt vast museum Den Helder

Kunstenaar Rob Scholte krijgt een permanent museum voor moderne kunst in Den Helder. Dat heeft de gemeente Den Helder dinsdag bekendgemaakt. Hij mag in het oude postkantoor blijven zitten. Daar heeft hij nu een tijdelijk museum. De gemeente had Scholte eerder laten weten dat hij moest vertrekken, maar dat hoeft niet meer. De dwangsommen die in het vooruitzicht waren gesteld, zijn van de baan.

Het oude postkantoor in het centrum van Den Helder zou worden gesloopt en plaatsmaken voor een nieuw stadhuis. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft de nieuwe coalitie in Den Helder die plannen echter geschrapt. Den Helder wil nu dat het gebouw 'een culturele broedplaats en expositieruimte met een mooie meerwaarde voor Den Helder' wordt.

In het Rob Scholte Museum exposeert de kunstenaar werk van zichzelf en van andere kunstenaars.

Rusland gaat kernreactoren bouwen in Hongarije

De Hongaarse regering heeft drie contracten getekend met een Russisch bedrijf voor de bouw van nieuwe kernreactoren. De bouw van de nieuwe reactoren voor de enige kerncentrale in het land moet in 2018 van start gaan. De overeenkomst is een doorn in het oog van de oppositie die de regering een gebrek aan transparantie verwijt. De aanbesteding is nooit openbaar gemaakt.

Attila Aszodi, die namens de Hongaarse regering belast is met het project, zei dat de overeenkomsten met Atomenergoprom de bouw, het onderhoud en de levering van brandstof regelen. Atomenergoprom is onderdeel van Rosatom, het Russische staatskernenergiebedrijf. De reactoren worden in 2025 en 2026 in bedrijf genomen.

In januari tekende Hongarije onverwachts een overeenkomst met Rusland voor twee kernreactoren. Rusland leende Hongarije tien miljard euro, waarmee tachtig procent van de bouwkosten gedekt waren.

De overeenkomst is zeer tegen de zin van de Verenigde Staten, omdat Hongarije zich daarmee nog afhankelijker maakt van Rusland. Het land krijgt al tachtig procent van zijn gas en olie uit Rusland.

Roelandts, Gallopin, Wellens langer bij Lotto

Wielrenners Jurgen Roelandts, Tony Gallopin en Tim Wellens rijden ook de komende drie seizoenen voor de Belgische wielerploeg Lotto-Belisol. Het team verlengde de contracten van het trio dinsdag tot het einde van 2017.

De 29-jarige Belg Roelandts staat sinds 2008 onder contract bij Lotto. De nationaal kampioen van 2008 reed vijf keer de Tour de France en één keer de Vuelta. In 2013 werd hij derde in de Ronde van Vlaanderen. Gallopin won dit jaar een etappe in de Tour en reed daardoor ook een dag in het geel. De 26-jarige Fransman won vorig jaar in dienst van Radioshack de Clásica de San Sebastián. Eerder reed hij voor Cofidis.

Wellens begint na de winter aan zijn vierde seizoen bij Lotto. De 23-jarige Belg reed dit seizoen met de Giro zijn eerste grote ronde en werd vierde in de Ronde van Lombardije.

FC Twente bindt Corona tot medio 2018

FC Twente heeft het contract van Jesus Corona dinsdag met een jaar verlengd tot medio 2018. De Mexicaanse middenvelder kwam in 2013 over van Monterrey in zijn thuisland en speelde sindsdien 26 eredivisiewedstrijden voor de Tukkers, waarin hij vijf keer scoorde. Ook speelde hij vijf duels voor de beloften in de eerste divisie. Hier scoorde hij twee keer.

"Het was even wennen in Nederland, maar inmiddels voel ik mij hier op mijn plek", zegt de 21-jarige Corona op de website van de huidige nummer zes van de eredivisie. "Ik voel dat ik de afgelopen maanden als voetballer ben gegroeid."

Trainer Alfred Schreuder is blij dat de eenmalig international langer aan Enschede verbonden is. "Het is een speler waar je als supporter voor naar het stadion komt. Hij heeft zich de laatste maanden erg goed ontwikkeld."

Battlefield 4 krijgt nog meer content

Battlefield 4 is al een tijdje uit en heeft inmiddels al 5 DLC-pakketten gekregen, namelijk China Rising, Second Assault, Naval Strike, Dragon's Teeth en Final Stand. Omdat Final Stand zich focust op de conclusie van de oorlog in het verhaal van Battlefield 4, hadden veel spelers het vermoeden dat dit ook het laatste DLC-pakket zou zijn. Ontwikkelaar DICE verrast echter vriend en vijand door aan te kondigen dat zij werken aan nieuwe DLC voor Battlefield 4.

"Nu Final Stand uit is, hopen en geloven we dat jullie je voor lange tijd met de game zullen vermaken" schrijft DICE. "We willen echter één ding duidelijk hebben: er komt nog meer content voor Battlefield 4." Verder wil DICE niks over de ontwikkeling van de nieuwe DLC zeggen, behalve dat er meer informatie in de nabije toekomst komt.

Opvallend is dat DICE Battlefield 4-spelers spelers via het bericht vraagt welke maps van oudere Battlefield-games zij graag terug zouden willen zien in Battlefield 4. Er is zelfs een poll opgezet waar iedereen zijn mening kan geven, die je hier kan vinden.

Battlefield 4 Screenshot
Battlefield 4 krijgt nog meer content

The Pirate Bay offline na inval datacenter Zweedse politie

De Zweedse autoriteiten hebben een inval gedaan in een datacenter omdat er daar op servers inbreuk werd gepleegd op auteursrechten. Tegelijkertijd zijn meerdere torrent-sites offline gegaan, waaronder The Pirate Bay, Torrage en EZTV.

Sinds vandaag is The Pirate Bay weer voor het eerste sinds maanden offline, nadat het een aantal keren aan de autoriteiten was ontsnapt. De Zweedse politie heeft bevestigd dat er een inval plaats had gevonden. "Er was in de omgeving van Stockholm een inval geweest. Dit heeft verband met een zaak waarin auteursrechten werden geschonden," zegt Paul Pinter, woordvoerder van de Zweede politie. De politie heeft niet aangegeven tegen welke website de inval was gericht.

Israël pakt Amerikaan met explosieven

Israël heeft een Amerikaan aangehouden die in dat land explosieven had gekocht om aanslagen te plegen op islamitische heiligdommen. Het gaat om de dertigjarige Adam Livix, aldus nieuwszender CNN dinsdag.

Hij werd aangehouden met diverse soorten munitie en explosieven in zijn bezit die waren gestolen van het Israëlische leger. In verhoren bekende hij diverse potentiële doelen te hebben onderzocht.

Livix reisde in 2013 van de VS naar het Midden-Oosten. Hij werd in Amerika gezocht voor drugsdelicten. Hij woonde aanvankelijk in Hebron en Bethlehem en verhuisde daarna naar Israël waar hij illegaal verbleef.

Eerste potje Street Fighter V dit weekend tijdens Capcom Cup 2014

Kerst staat dan wel voor de deur, maar dit weekend wordt er weer stevig geknokt om harde pecunia in de Capcom Cup 2014. De beste 16 spelers van de wereld delen weer rake klappen uit om met de hoofdprijs van 30.000 dollar ervandoor te gaan. 

Behalve dat er vele potjes Street Fighter IV gespeeld gaan worden, wordt het ook het debut van Street Fighter V. Dit alles is te volgen via Twitch. En heel misschien verklapt Yoshinori Oni nog wat details.


Vijf arrestaties Frankrijk om aanslag Brussel

De Franse autoriteiten hebben dinsdag vijf mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, afgelopen mei. Volgens het openbaar ministerie in Parijs werden de twee vrouwen en drie mannen opgepakt in Marseille. Verder werden geen details bekendgemaakt.

Bij de aanslag van 24 mei in Brussel kwamen vier mensen om het leven. De man die wordt beschuldigd van de moorden, Mehdi Nemmouche, werd eerder al opgepakt in Marseille. Hij zat in een bus met een tas vol wapens die waarschijnlijk waren gebruikt bij de aanslag in Brussel. De 29-jarige Nemmouche is een Fransman die naar verluidt banden heeft met radicale moslims en in Syrië heeft gevochten. Hij werd in juli uitgeleverd aan België.

Amnesty: luchtaanvallen Israël oorlogsmisdaden

Israël heeft mogelijk oorlogsmisdaden gepleegd toen het vier belangrijke gebouwen in de Gazastrook platbombardeerde bij het offensief van afgelopen zomer. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag gezegd. In een rapport schrijft Amnesty dat de luchtaanvallen neerkomen op 'het bewust tot doelwit maken van civiele objecten'. Dat is een 'ernstige schending' van het internationale krijgsrecht.

In de vijftig dagen die het offensief duurde voerde Israël honderden luchtaanvallen uit. In de laatste dagen werden een winkelcentrum in Rafah en drie wolkenkrabbers in Gaza-Stad met de grond gelijk gemaakt. Israël waarschuwde burgers weliswaar van te voren, maar volgens Amnesty zijn er alsnog tientallen mensen gewond geraakt en honderden dakloos geworden.

Volgens Israël werden de gebouwen door Hamas als commandocentra gebruikt. Het rapport is volgens de Israëlische regering dan ook 'ongegrond'.

CIA ging bij verhoren ver over de schreef

Leden van de Amerikaanse Senaat hebben een vernietigend rapport geschreven over de verhoormethoden van de CIA na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Gevangenen werden onderworpen aan praktijken die de wettelijke beperkingen ver overschreden, zonder dat dit veel bruikbare informatie opleverde.

Volgens het rapport van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten heeft de CIA het land misleid met de stelling dat door de gebruikte verhoortechnieken levens zijn gered. Voor die stelling is volgens de commissie in de eigen dossiers van de CIA geen enkel bewijs te vinden.

Van het verder nog geheime rapport van 6700 bladzijden zijn dinsdag de samenvatting en conclusies openbaar gemaakt, samen zo'n vijfhonderd bladzijden.

"Volgens iedere gebruikelijke betekenis van de term werden de gevangenen van de CIA gemarteld", zei de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie, Dianne Feinstein. De methoden waren 'veel bruter dan men deed geloven', maar leverden niets op. Feinstein sprak van een smet op het Amerikaanse blazoen en noemde de publicatie van het rapport een belangrijke stap naar het herstel van Amerikaanse waarden. De onthullingen kunnen grote beroering wekken in de wereld, maar het rapport is te belangrijk om op de plank te laten liggen, zei zij.

President Barack Obama zei te hopen dat de openbaarmaking helpt de verhoormethoden te laten 'waar zij horen - in het verleden'. In een schriftelijke verklaring liet hij weten dat het rapport hem sterkt in de overtuiging dat de ondervragingstechnieken 'niet alleen inconsistent zijn met onze waarden als natie, maar ook onze bredere terreurbestrijdingsinspanningen of onze nationale veiligheidsbelangen niet hebben gediend'.

Behalve waterboarden - een techniek waarbij iemand het gevoel krijgt te verdrinken - bestonden de ondervragingsmethoden onder meer uit het langdurig onthouden van slaap, slaan en tegen muren smijten van gevangenen, opsluiten in kleine dozen, langdurige isolatie en bedreiging met de dood.

Het ondervragingsprogramma van de CIA kwam voort uit een geheim bevel in 2002 van toenmalig president George W. Bush, in reactie op de aanslagen van 11 september. Het bevel machtigde de CIA terroristen vast te zetten; volgens het rapport stond er niets in over verhoren. Obama beval een eind aan de ondervragingsmethoden toen hij bijna zes jaar geleden aantrad, hoewel de hardste methoden in de jaren daarvoor al waren gestaakt.

Volgens het rapport hebben hooggeplaatste functionarissen van de CIA de president, het ministerie van justitie, het Congres en het Amerikaanse publiek jarenlang voorgelogen. Ook was er mismanagement; zo wist de CIA op een gegeven moment zelf niet meer hoe veel mensen werden vastgehouden. De onderzoekers van de Senaat komen uit op een aantal van 119, terwijl in memo's die in 2009 openbaar werd gemaakt een aantal van 98 werd genoemd. Ten minste 39 van hen werden aan de harde ondervragingsmethoden onderworpen, zeggen de onderzoekers. De CIA houdt het op dertig.

Feinstein zei dat het CIA-programma neerkwam op 'geheime detentie voor onbepaalde tijd en de toepassing van brute ondervragingstechnieken in strijd met de Amerikaanse wet, verdragsverplichtingen en onze waarden'.

De CIA liet in een verklaring weten dat het rapport 'een deel van het verhaal vertelt', maar 'te veel tekortkomingen vertoont om als officieel verslag van het programma te dienen'.

Voormalige CIA-functionarissen wijzen de conclusies van het rapport fel van de hand. Ook Republikeinse senatoren nemen afstand; in een schriftelijke verklaring betichten ze de Democraten van onnauwkeurigheden, slordige analyses en selectief omgaan met bewijs om tot vooraf bepaalde conclusies te komen.

"Wij weten dat het programma heeft geleid tot de gevangenneming van leiders van Al-Qaida en hen verwijderde van het slagveld, dat het aanvallen met massale slachtoffers heeft voorkomen en dat het duizenden Amerikaanse levens heeft gered", zei George Tenet, die ten tijde van de aanslagen van 11 september CIA-directeur was. Volgens Tenet ontbreekt in het rapport de context waarin de verhoren werden gevoerd, toen het land nog niet bekomen was van de aanslagen en de CIA ervan overtuigd was dat er meer op til waren. De hele overheid stond onder druk om een tweede golf aanslagen te voorkomen en had onvoldoende informatie om die mogelijkheid aan te pakken. "Het was iedere dag een tikkende tijdbom", zei Tenet.

Aanklager onderzoekt uitspraken Brandts

De aanklager betaald voetbal stelt een vooronderzoek in naar trainer Ernie Brandts van FC Dordrecht. De oud-international liet zich zaterdag na de nederlaag tegen PSV (1-3) laatdunkend uit over de arbitrage. De aanklager gaat bekijken of de uitspraken van Brandts in strijd zijn met de gedragscode voor officials in het betaalde voetbal. De trainer van FC Dordrecht heeft tot woensdagmiddag de tijd om te reageren.

Brandts was na afloop boos op scheidsrechter Dennis Higler. "Het kan echt niet meer, we zijn voor de zoveelste keer benadeeld", brieste hij. Higler gaf PSV in de eerste helft een strafschop nadat Funso Ojo de bal van dichtbij op zijn arm geschoten kreeg. "Even later kreeg Wijnaldum de bal bij PSV ook op zijn hand, maar floot hij niet", foeterde Brandts.

In de tweede helft stuurde Higler de Dordtse verdediger Ilias Haddad met diens tweede gele kaart naar de kant, na een ongelukkige handsbal. "Dit is gewoon klassenjustitie", schamperde Brandts.

Dardai blijft bondscoach Hongarije

Pal Dardai blijft in elk geval tot het einde van de EK-kwalificatie in oktober 2015 bondscoach van Hongarije. Dat maakte de voetbalbond dinsdag bekend. De 38-jarige Dardai werd in september aangesteld als interim-trainer tot het einde van het jaar, maar mag nu dus tien maanden door.

De oud-speler van Hertha BSC staat met Hongarije derde in de kwalificatiegroep voor het EK 2016 in Frankrijk. De ploeg staat drie punten achter koploper Roemenië en twee achter Noord-Ierland. Finland, de Faeröer-eilanden en Griekenland volgen.

De eerste twee landen van elke groep en de beste nummer drie plaatsen zich rechtstreeks; de andere nummers drie spelen play-offs om plaatsing voor het toernooi dat in Frankrijk voor het eerst 24 landen telt.

Excelsior door met Damen, Brito en De Reuver

Excelsior heeft doelman Alessandro Damen, verdediger Elso Brito en aanvaller Carlo de Reuver langer aan zich verbonden. De club lichtte de optie in het contract van de drie spelers, waardoor het trio tot medio 2017 vastligt bij de club uit Kralingen.

Brito (20) speelde dit seizoen tot nu toe zes wedstrijden voor de club die afgelopen zomer promoveerde naar de eredivisie. Ook de negentienjarige De Reuver is (nog) geen basisspeler, maar wist in vier invalbeurten al wel twee keer te scoren. De 24-jarige doelman Damen kwam dit seizoen tot drie wedstrijden. Gino Coutinho krijgt op doel voorlopig de voorkeur van trainer Marinus Dijkhuizen.

Di Carlo moet Cesena in Serie A houden

AC Cesena heeft dinsdag Domenico di Carlo aangesteld als nieuwe trainer nadat maandag Pierpaolo Bisoli werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. De club die afgelopen zomer promoveerde naar de Serie A staat daarin momenteel voorlaatste, op vijf punten van de veilige zeventiende plaats. Di Carlo tekende in Cesena een contract tot het einde van het seizoen.

De 50-jarige Di Carlo was eerder dit jaar nog coach van Livorno en trainde daarvoor Chievo, Sampdoria, Parma en Mantova.

Al Pacino mogelijk in Marvel-film

Al Pacino is in gesprek met de Amerikaanse filmmaatschappij Marvel over een mogelijke rol. Dit vertelt hij in een podcast-interview met Happy Sad Confused.

Tijdens het interview vertelt de 74-jarige acteur over zijn gesprek met Marvel-topman Kevin Feige. "Ik denk dat er een rol is waarvan hij denkt dat die bij mij past en als ik...". Op dat moment werd Pacino onderbroken door zijn telefoon. "Dit gebeurt nu elke keer als ik het over Marvel heb."

Pacino gaf afgelopen september op het Filmfestival van Toronto al aan een fan te zijn van de Marvel-films, nadat zijn kinderen hem naar de film Guardians Of The Galaxy hadden meegenomen. Er is nog geen bevestiging over welke rol de Godfather-ster gaat vertolken.


Al Pacino mogelijk in Marvel-film (Foto: Novum)

Megadeal in vrouwentennis afgesloten

De Women's Tennis Association (WTA) heeft een recordbedrag opgehaald voor de mediarechten. Er is met Perform een tienjarige deal afgesloten ter waarde van 427 miljoen euro. Het contract moet in 2017 ingaan en loopt tot en met 2026.

De nieuwe deal met Perform is volgens WTA-baas Stacey Allastar goed nieuws voor de fans van het damestennis. Nu wordt ongeveer een derde van de wedstrijden uitgezonden, maar straks moeten alle partijen in de singles live te volgen zijn. Ook worden de finales en halve finales in het dubbelspel in alle toernooien vanaf 2017 in beeld gebracht.

Charlie Sheen begraaft strijdbijl met Brooke

Charlie Sheen heeft het op een akkoordje gegooid met zijn ex-vrouw Brooke Mueller. Brooke had hem aangeklaagd omdat hij hun kinderen dronken had bezocht. TMZ meldt dat ze de rechtbank hebben ontweken en onderling afspraken hebben gemaakt.

Mueller en Sheen hebben een tweeling, die volgens Brooke slecht behandeld wordt door hun vader. Er stond dinsdag een rechtszaak op het programma, maar die ging niet door nadat de exen samen hadden besloten dat Sheen de kinderen alleen onder toezicht mag bezoeken.

Charlie heeft al lang ruzie met zijn derde ex-vrouw. Hij beweert dat Brooke de verhalen over mishandeling verzint om meer geld van de acteur te krijgen. Hij kan niet begrijpen hoe hij een slechte vader voor de tweeling kan zijn, terwijl hij goed omgaat met zijn twee andere kinderen van zijn ex Denise Richards.

CDU als één man achter Angela Merkel

Angela Merkel is dinsdag door haar CDU-partij met overweldigende meerderheid voor twee jaar herkozen als partijleider. Bij een stemming op een partijcongres kreeg de Duitse bondskanselier 96,7 procent van de afgevaardigden achter zich. De 60-jarige Merkel, die geen serieuze rivalen of duidelijke opvolger heeft, was de enige kandidaat voor het voorzitterschap.

In een toespraak tot het congres onderstreepte Merkel de kracht van de economie. Als meest opmerkelijke wapenfeit van haar kanselierschap noemde zij de begroting voor volgend jaar, die voor het eerst sinds 1969 sluitend is.

"De staat heeft tientallen jaren boven zijn stand geleefd en daar maken wij nu een eind aan. Dat is een historische prestatie", zei Merkel.

Malala benadrukt belang onderwijs

Malala Yousafzai uit Pakistan en Kailash Satyarthi uit India, die samen de Nobelprijs voor de vrede toegekend hebben gekregen, hebben in een gesprek met verslaggevers in het Noorse Oslo het belang van onderwijs benadrukt. Volgens het tweetal worden door onderwijs volken en religies verenigd en wordt daarmee een einde gemaakt aan armoede.

Malala (17) werd twee jaar geleden door de Taliban in het hoofd geschoten, omdat ze had gepleit voor gelijke onderwijskansen voor jongens en meisjes. Ze zei dinsdag dat het 'niet alleen een recht, maar ook een taak van kinderen' is om onderwezen te worden. De 60-jarige Satyarthi zei dat als ook maar één kind onderwijs wordt onzegd, we 'niet kunnen zeggen dat we verlicht zijn'.

Malala is niet alleen naar Oslo afgereisd. Toen ze door de Taliban werd neergeschoten waren er ook twee andere meisjes bij haar. Die mochten nu mee naar Noorwegen voor de ceremonie.

Woensdag, 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, worden de Nobelprijzen uitgereikt, de vredesprijs in Oslo en de overige in Stockholm.

Justitie vervolgt discriminatie vaak anders

Racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld worden in Nederland strafrechtelijk meestal op een andere wijze aangepakt. Justitie kiest vaak voor een vervolging op basis van belediging of bedreiging in plaats van discriminatie.

Dat stelt het Verwey-Jonker Instituut, dat in opdracht van de Anne Frank Stichting onderzoek deed. Uit de dinsdag verschenen resultaten blijkt dat de politie vorig jaar ruim vierduizend discriminatie-incidenten heeft genoteerd, zoals mishandeling, scheldpartijen, discriminatie op werk en het aanbrengen van hakenkruisen.

In 1300 gevallen leidde dit tot een sepot, transactie of dagvaarding van het Openbaar Ministerie. Slechts 36 zaken werden daarbij als 'strafbare discriminatie' bestempeld. Waarom het OM voor andere strafrechtelijke routes kiest, is niet uitgezocht.

Cliënt Leger des Heils langer vast voor moord

De 27-jarige man die afgelopen zaterdag voor de ingang van het Leger des Heils in Maastricht een 44-jarige man dodelijk mishandelde, wordt beschuldigd van moord. Zijn voorarrest is dinsdag met veertien dagen verlengd, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

Het slachtoffer kwam op straat om het leven tijdens een ruzie tussen beide cliënten van het Leger des Heils. De verdachte zat pas zeer kort bij de daklozenopvang, het slachtoffer verbleef er al langere tijd.

Dinsdagavond is in Maastricht een besloten bijeenkomst voor omwonenden van het Leger des Heils.

Scholier niet terug de cel in om mishandeling

Een 15-jarige scholier uit Rotterdam hoeft niet terug naar de cel voor een mishandeling van een schoolgenote. Een filmpje van de schoppartij in juni werd verspreid op internet. De rechtbank veroordeelde de dader dinsdag tot drie maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, maar hij heeft de maand die hij sowieso moest vastzitten al uitgezeten.

Hij kreeg ook zestig uur werkstraf opgelegd. Verder moet hij het slachtoffer ruim vijfhonderd euro schadevergoeding betalen. Ook moet hij meedoen aan een cursus om zijn agressie te beheersen. Het Openbaar Ministerie had vier maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, en tachtig uur werkstraf geëist.

Dader en slachtoffer zaten op dezelfde school in Rotterdam-Alexander, het Thorbecke Voortgezet Onderwijs. Het meisje zou al anderhalf jaar worden gepest.

Grote cocaïnevondst op Westerschelde

De politie heeft ongeveer 1300 kilo cocaïne gevonden, vastgemaakt aan een boei op de Westerschelde. De zaak kwam in de nacht van maandag op dinsdag aan het licht door een lampje.

Bij de politie kwam de melding binnen van een lampje dat ergens op de Westerschelde brandde. Agenten namen poolshoogte en vonden een zelfgemaakte boei. Daaraan zaten tassen vast met cocaïne. Die waren ook nog eens verzwaard.

De partij heeft een straatwaarde van ongeveer vijftig miljoen euro.

Euro toont herstel

De waarde van de euro is dinsdag flink opgelopen ten opzichte van de dollar. De Europese munt toont daarmee herstel, nadat de koers maandag nog tot het laagste punt in ruim twee jaar was gezakt.

De euro was dinsdag rond 16.45 uur 1,2425 dollar waard, tegen 1,2295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Eind vorige week zakte de euro voor het eerst sinds augustus 2012 onder de grens van 1,23 dollar vanwege het vooruitzicht van de verdere versoepeling van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Nederlandse F-16's gooien honderd bommen op IS

Nederlandse F-16's hebben al meer dan duizend vlieguren gemaakt in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarbij wierpen de gevechtsvliegtuigen volgens het ministerie van Defensie tot dusver ongeveer honderd bommen af.

De F-16's voeren inmiddels zeven weken bombardementen uit op IS. De afgelopen week vlogen ze in totaal 22 missies boven Irak waarbij tien bommen werden gegooid op onder meer brandstoftrucks, bunkers en versterkte posities van de terreurbeweging.

De zes F-16's staan gestationeerd op een vliegbasis in Jordanië. Nog eens twee toestellen zijn mee als reserve. Er is ongeveer 250 man personeel mee.

Kamer wil af van lijstverbindingen

Er moet een einde komen aan lijstverbindingen bij verkiezingen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een VVD-voorstel om ze af te schaffen. Door middel van zo'n lijstverbinding kunnen partijen hun kansen op een restzetel vergroten. In het recente verleden waren er lijstverbindingen tussen PvdA en GroenLinks en tussen ChristenUnie en SGP.

VVD-Kamerlid Joost Taverne zei eerder in de Tweede Kamer het gek te vinden dat door de lijstverbindingen een stem bij een andere partij kan uitkomen dan de partij waarop is gestemd.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) had juist geen bezwaar. De verbinding wordt aan de kiezers gemeld en die zien hun stem toch liever naar een verwante partij gaan, dan naar een heel andere, vond Plasterk. Toch moet hij er van de Kamer nu met een wetsvoorsel een einde aan maken.

Arrestaties in Moldavië wegens uraniumsmokkel

In Moldavië zijn zeven personen aangehouden op verdenking van de smokkel van uranium en kwik. De metalen zouden zij in een metalen buis vanuit Rusland per trein de grens over hebben gesmokkeld om te kunnen gebruiken in een vuile bom. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

De afgelopen week zijn er in de hoofdstad Chisinau en twee andere stadjes huiszoekingen geweest. De politie nam daarbij tweehonderd gram uranium-238, een kilo kwik en een onbekende hoeveelheid radioactief materiaal in beslag. Op de zwarte markt levert het spul zo'n 1,6 miljoen euro op, aldus de politie.

De Amerikaanse FBI heeft geholpen bij het onderzoek, dat in januari werd ingesteld. De arrestanten, tussen de 32 en 75 jaar oud, hebben schuld bekend.

Weer minder kerstkaarten via post

Het aantal kerst- en nieuwjaarskaarten dat via de post wordt verstuurd, blijft teruglopen. PostNL verwacht de komende weken 130 miljoen kaarten te verwerken en bezorgen, liet een woordvoerster van het bedrijf dinsdag weten.

Kerst- en nieuwjaarspost loopt al jaren terug, ongeveer negen tot twaalf procent per jaar. In 2013 gingen nog 145 miljoen kaarten op de bus, het jaar ervoor 160 miljoen. Over de hele linie daalt het aantal poststukken al jaren.

F-16's onderscheppen Russische bommenwerpers

Twee Nederlandse F-16's hebben maandag twee bewapende Russische bommenwerpers onderschept boven de Baltische Zee. Dat liet het ministerie van Defensie dinsdag weten.

De Nederlandse toestellen maken deel uit van een missie ter bescherming van het Baltische luchtruim. Ze doen dit samen met de Duitse luchtmacht in Estland en de Portugese en Canadese luchtmacht in Litouwen. Estland, Letland en Litouwen beschikken zelf niet over geschikte jachtvliegtuigen. NAVO-partners nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening.

Stuntman verhoord over ongeval Asten

Stuntman Mario Doornink die in Haaksbergen met een monstertruck het publiek inreed wordt binnenkort onder ede verhoord over vermeende betrokkenheid bij een race-ongeluk in Asten. De rechtbank in Den Bosch heeft dat bepaald over het verzoek van een vrouw die zegt dat ze tijdens een show in Asten in 2010 door de stuntman met een dragracemotor werd aangereden. De vrouw zegt dat ze door het ongeluk arbeidsongeschikt raakte. Ze is uit op een schadevergoeding.

Behalve de stuntman, worden ook de organisator van het evenement in de Brabantse plaats en ongeveer zes getuigen gehoord.

De vrouw zegt dat Doornink in Asten met de motor het publiek inreed. Zeker zes mensen zouden gewond zijn geraakt. De organisator zegt dat Doornink onvoorzichtig is geweest.

Doornink ontkent dat er een aanrijding is geweest en zegt dat de mensen onder de voet zijn gelopen bij het verlaten van een feesttent.

Het is nog onbekend wanneer het getuigenverhoor plaatsvindt, aldus de rechtbank.

Rusland zet rem op productie DAF Trucks

DAF Trucks uit Eindhoven gaat zijn productie volgend jaar flink terugschroeven als gevolg van de economische crisis in Rusland. Dat kost tweehonderd tot driehonderd uitzendkrachten hun baan. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd, naar aanleiding van berichtgeving van het Eindhovens Dagblad.

De productie wordt volgende maand met zo'n vijftien procent verlaagd, van 164 tot 140 trucks per dag. DAF Trucks verkocht vorig jaar 3900 vrachtwagens in Rusland, ongeveer zeven procent van het totaal. Door de scherpe daling van de Russische roebel zijn West-Europese trucks voor klanten uit Rusland een stuk duurder geworden.

Ook een tegenvallende vraag uit West-Europa speelt mee in het besluit om de bouw van trucks op een lager pitje te zetten.

Hockeymannen ondanks nederlaag tegen India groepswinnaar

Nederland is groepswinnaar geworden op de Champions Trophy in India. Met glans gebeurde dat niet: Nederland verloor het laatste pouleduel tegen het gastland met 3-2. In de kwartfinale neemt Oranje het op tegen Pakistan, de nummer vier uit de andere groep.

De opdracht was vooraf glashelder voor Oranje. Zou er niet met vier goals verschil verloren worden van India, dan was de eerste plaats in de poule een feit. India, dat in de eerste twee duels geen punten haalde, hield Nederland in het eerste kwart met man en macht uit de cirkel. De eerste schotkans voor Oranje ontstond pas na twintig minuten toen Rogier Hofman het Indiase doel onder vuur nam.

De Aziaten deden meer dan verdedigen, ze kregen vlak achter elkaar twee strafcorners die doelman Pirmin Blaak – hij was weer aan de beurt – niet aan het wankelen brachten. De eerste Nederlandse korte hoekslag was gevaarlijker, de sleep van Mink van der Weerden belandde op de lat.

India, dat in de rust van keeper wisselde, kwam kort na de lange pauze op voorsprong uit een tip-in van Sowmarpet Sunil. Het ontplofte stadion kwam zeven minuten later tot rust omdat Van der Weerden een corner in de touwen joeg. In het laatste kwart benutte India de eerste kans die het kreeg: Manpreet Singh prikte de 2-1 op het bord. Vlak daarna was het Rupinder Singh die een corner benutte en de 3-1 liet noteren. Twee minuten voor het einde zette Van der Weerden met een strafcorner de 3-2 eindstand op het bord. 

Gevolgen voor de stand heeft deze nederlaag voor Nederland dus niet. Oranje is op basis van een beter doelsaldo poulewinnaar geworden, voor Argentinië. India gaat Duitsland voorbij en besluit de groepsfase als derde. 

Donderdagg gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Naast Nederland - Pakistan zijn de overige wedstrijden Argentinië – Australië, India - België en Duitsland – Engeland. 

Senaat behandelt pensioenregels volgende week

De Eerste Kamer behandelt een plan voor aanscherping van de pensioenregels toch volgende week. Als het wordt aangenomen, kan het op 1 januari ingaan, zoals het kabinet wil. De senatoren hebben dat dinsdag besloten. Tot dusver was het onduidelijk of de nieuwe pensioenregels nog dit jaar behandeld zouden worden. Het debat werd eerder uitgesteld.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) is dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw hun pensioenuitkeringen moeten korten. Keerzijde is dat de fondsen daardoor minder ruimte hebben om hun pensioenen aan het prijspeil aan te passen.

In de Tweede Kamer bestond een ruime meerderheid voor dit plan. Of die er ook is in de Senaat, blijft afwachten. In de pensioenwereld is veel kritiek op die nieuwe, strengere regels.

'Qatar gaf miljoenen aan Afrikaanse bobo's'

De organisatie van het WK 2022 in Qatar heeft Afrikaanse voetbalfunctionarissen omgekocht in ruil voor hun stem. Dat zegt Phaedra Almajid, voormalig persvoorlichtster van het organisatiecomité, dinsdag in een interview met het tijdschrift France Football.

Onder meer in januari 2010 zou Qatar met meerdere Afrikanen hebben afgesproken in een hotel in de Angolese hoofdstad Luanda, waar destijds de Afrika Cup werd gehouden. "Ach, een miljoen dollar... Waarom niet anderhalf miljoen?", zou een Afrikaan hebben gereageerd op het Qatarese voorstel, waarna de deal snel beklonken was. Namen kon Almajid, die momenteel onder bescherming van de FBI in de Verenigde Staten woont, echter niet noemen.

Politie stuit bij invallen op vuurwapens

Arrestatieteams en rechercheurs van verschillende politie-eenheden zijn dinsdagochtend op zes plaatsen in diverse steden binnengevallen op zoek naar vuurwapens. Agenten troffen inderdaad in totaal vijf vuurwapens, waaronder een aantal automatische exemplaren, en een grote hoeveelheid munitie aan. Drie verdachten zijn aangehouden in verband met vuurwapenbezit en -handel.

De invallen vormen volgens de politie het sluitstuk van een langer lopend onderzoek naar handel in verdovende middelen en vuurwapens. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam werkte ruim een halfjaar aan de zaak. Eerder werden in hetzelfde onderzoek al vier verdachten aangehouden en vuurwapens in beslag genomen. Ook werd een drugslijn tussen Amsterdam en Curaçao opgerold.

Punt aftrek en boete voor Parma

De Italiaanse voetbalbond heeft FC Parma dinsdag bestraft met een punt aftrek en vijftienduizend euro boete vanwege achterstallige betalingen. Ook zijn voorzitter Tommaso Ghirardi en algemeen directeur Pietro Leonardi voor twee maanden geschorst. De club gaat in beroep tegen het vonnis van de disciplinaire commissie.

Parma staat onderaan in de Serie A en ziet het puntenaantal dalen naar vijf uit veertien wedstrijden. De achterstand op de veilige zeventiende plaats is daarmee opgelopen tot acht punten. Vorig seizoen eindigde de ploeg nog als zesde.

Sigthórsson jaar langer bij Ajax

Kolbeinn Sigthórsson heeft zijn contract bij Ajax dinsdag verlengd tot medio 2016. De verbintenis van de IJslandse spits liep tot komende zomer. In augustus waren beide partijen al tot een mondeling akkoord gekomen over een langere samenwerking.

Sigthórsson kwam in 2011 van AZ naar Ajax en speelde eerder in zijn thuisland voor HK Kopavogur. De 26-voudig international (zestien goals) speelde voor Ajax tot nu toe 98 wedstrijden, waarin hij 33 keer scoorde. Wegens blessures was hij de afgelopen jaren regelmatig uitgeschakeld. Momenteel is hij wegens een ingescheurde enkelband in elk geval tot de winterstop niet inzetbaar.

Jongeren roken veel, maar voelen zich gezond

Jongeren roken veel en zijn te zwaar, maar voelen zich desondanks erg gezond. Dat staat in het dinsdag verschenen Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de drie jongeren tussen de 18 en 25 jaar rookt, tien procent is een zware roker. Jongere jongens en meisjes rookten minder vaak, maar van de 12- tot 18-jarigen rookte toch nog bijna tien procent. Van de jongeren van 12 tot 18 jaar is meer dan één op de tien te zwaar, bij jongeren tussen 18 en 25 jaar is dat zelfs bijna één op de vijf.

Als er wordt gevraagd naar de gezondheid, dan geeft bijna 91 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar aan daar positief tot erg positief over te zijn.

Bloedige aanslag op bus in Filipijnen

Een vermoedelijke bomaanslag op een bus in de Filipijnen heeft aan zeker negen mensen het leven gekost. Meer dan twintig raakten gewond. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

De explosie vond plaats voor de ingang van de universiteit van Centraal Mindanao, in het zuiden van het land. Naar de oorzaak is een onderzoek ingesteld.

In het verleden zijn door moslimrebellen en criminele bendes vaker bomaanslagen gepleegd op bussen.

[pic] Roemeen bouwt huis met 'gratis geld, dank u Engeland!'

Een in Groot-Brittannië wonende Roemeen is er apetrots op dat hij met inkomenssteun van de Britse regering een huis in Roemenië kan laten bouwen. De man dankt de Britten uitbundig voor het 'gratis geld', getuige een artikel in de Daily Mail. Met name de UK Independence Party reageert woedend.

"Het is heel, heel erg simpel om inkomenssteun te krijgen in Engeland. Ik krijg gratis huis, gratis geld, gratis alles", aldus de 36-jarige schrootophaler Ion Lazar. "Dank u Engeland", voegt hij er blij aan toe.

Lazar laat voor 60.000 pond een huis bouwen in het zuiden van Roemenië. De vader van drie kinderen kwam in januari naar het Verenigd Koninkrijk, toen de grenzen voor Roemenen en Bulgaren van EU-wege opengingen. Hij hengelt 1700 pond per maand aan inkomenssteun binnen en hoeft vanwege zijn lage inkomen nauwelijks belasting te betalen.

Hoe Lazar sinds begin dit jaar reeds de waarde van het huis aan steun heeft binnengehengeld is nog niet helemaal duidelijk, wellicht moet daartoe de documentaire woensdag op de zender Channel 5 even worden afgewacht. Maar voor UKIP-parlementariër Steven Woolfe zijn de openbaringen van de blije Roemeen voldoende om in woede te ontsteken.

"Dit is alleen maar meer bewijs voor het nationale schandaal van misbruik van ons steunsysteem, en dat is veroorzaakt door het opendeurbeleid met betrekking tot de EU-migratie", fulmineert Woolfe.

Referendum
De onthullingen komen tegen de achtergrond van een verhit publiek en politiek debat over de groeiende migratie vanuit EU-landen. Onder druk van de opkomst van UKIP heeft premier David Cameron het electoraat een exit-referendum beloofd als de Conservatieven in het voorjaar de verkiezingen winnen. Om aan boord te blijven moet Cameron dan een aantal fundamentele veranderingen in Brussel afdwingen, met name minder migratie.

Duitsland heeft de Britten echter recent te kennen gegeven dat het vrije verkeer van personen een grondbeginsel van de EU is. Volgens bondskanselier Angela Merkel kunnen de Britten inderdaad zelfs maar beter vertrekken indien ze dat principe niet wensen te onderschrijven.

Cameron boekt de laatste weken echter wél succes in Brussel met voorstellen om inkomenssteun aan migranten te beperken. Maar omdat hij het terugdringen van de migratie al had beloofd en dit volgens de laatste cijfers alleen maar toeneemt, krijgt hij hoofdzakelijk verwijten, met name dat Merkel hem de les leest.

Kamer steunt motie Samsom tegen schaliegas

Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot dinsdagochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is.

Premier Mark Rutte had de motie in een Kamerdebat vorige week woensdag ontraden, maar vrijdag zei minister Henk Kamp van Economische Zaken dat hij er wel mee uit de voeten kan. Rutte zei vrijdag dat het winnen van schaliegas deze kabinetsperiode niet mogelijk is, maar hij hield de mogelijkheid van proefboringen naar het gas dat vastzit in diepe kleisteenlagen nadrukkelijk open.

Container vol illegaal vuurwerk in Lunteren

Aan de Meulunterseweg in het Gelderse Lunteren heeft de politie dinsdagmorgen een zeecontainer met daarin ruim achtduizend kilo illegaal vuurwerk gevonden. Twee mannen en een vrouw zijn gearresteerd.

De politie volgde het drietal al langer op verdenking van import van illegaal vuurwerk en het handelen daarin. De container die dinsdag werd gevonden, was verstopt in een loods.

Het gevonden vuurwerk wordt vernietigd. De drie verdachten zitten vast.

Verboden groeimiddel in kalveren gevonden

Op een kalverbedrijf is in een aantal dieren clenbuterol aangetroffen. Het bedrijf in het zuiden van het land is onder toezicht geplaatst, meldde staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag aan de Kamer.

De vondst van het middel in de kalveren kan er volgens de bewindsvrouw op duiden dat het is gebruikt als groeibevorderaar en dat is verboden. Een dierenarts mag alleen clenbuterol toedienen aan koeien tijdens een moeilijke bevalling.

Nadat op 20 november in vier kalveren clenbuterol was gevonden, is een nieuwe steekproef onder 31 dieren genomen. Zeven kalveren testten daarbij positief op clenbuterol. Nog eens ruim honderd kalveren worden nu getest op het middel. De uitslag volgt nog deze week.

De elf kalveren met clenbuterol worden uit de handel genomen. De dieren waarin het middel niet is gevonden, kunnen worden vrijgegeven voor menselijke consumptie.

Plasterk: aannemen weigerambtenaren is 'niet fraai'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) vindt het 'niet fraai' en 'teleurstellend' dat de gemeente Tholen onlangs drie trouwambtenaren heeft aangenomen die geen homoseksuele stellen willen trouwen. De ambtenaren zijn benoemd vlak voordat op 1 november een nieuwe wet in werking trad die juist verbiedt om weigerambtenaren aan te nemen.

D66 vindt dat de Zeeuwse gemeente hiermee tegen de geest van de wet heeft gehandeld, ook al was die nog niet van kracht. Plasterk is het met D66 eens, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. "Het gaat hier om het ontwijken van de wet, maar niet om het ontduiken." Hij heeft de kwestie inmiddels met de nieuwe burgemeester besproken, maar die had hier geen bemoeienis mee omdat ze pas per 15 november in dienst is gekomen.

Joustra: komst wrakstukken is mijlpaal

De aankomst van wrakstukken van vlucht MH17 in Nederland is een mijlpaal in de zoektocht naar wat er die dag precies is gebeurd. Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag bij vliegbasis Gilze-Rijen. Daar arriveerden eerder op de dag acht vrachtwagens met wrakstukken.

Joustra heeft ook gesproken met de ongeveer 45 nabestaanden die er waren, afgeschermd van de media. Zij vonden het belangrijk om aanwezig te zijn, vertelde Joustra. Ook zei hij dat de nabestaanden over enige tijd in groepjes een uitnodiging krijgen om geïnformeerd te worden over hoe de reconstructie van de ramp in haar werk gaat.

Zorgcentrum Apeldoorn heeft weer gas

Woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina in Apeldoorn heeft weer gas en kan de verwarming dus opstoken. De 140 bejaarde bewoners van het centrum zaten vanaf zondag in de kou door een grote gasstoring in de Apeldoornse wijk Anklaar.

Het zorgcentrum is het eerste van de 550 getroffen adressen dat weer is aangesloten op het gas. Netbeheerder Liander en de gemeente Apeldoorn gaven aan het bejaardenhuis de hoogste prioriteit, omdat er met name kwetsbare ouderen wonen. Liander gaat dinsdagavond proberen om nog zo'n honderd woningen van andere zorgbehoevenden aan te sluiten, aldus een woordvoerster.

'Verdrievoudiging winst voor Nintendo dit jaar verwacht'

Nintendo heeft het niet gemakkelijk gehad aan het begin van 2014. De lancering van de Wii U verliep stroef en veel bekende ontwikkelaars wilden hun games niet op de Wii U uitbrengen, uit angst voor slechte verkoopcijfers. Bovendien stond de Wii U er tussen al het consolegeweld van de Xbox One en de PlayStation 4 er maar een beetje verloren bij. Maar Nintendo maakte een inhaalslag en lijkt nu de lachende derde te worden aan het einde van het jaar. Persbureau Bloomberg voorspelt namelijk dat Nintendo een verdrievoudiging van de winst kan verwachten ten opzichte van vorig jaar.

Volgens Bloomberg is dit succes voornamelijk te wijten aan Mario Kart 8, dat een hit was bij het publiek en veel lovende kritieken kreeg van de pers. Ook de release van Super Smash Bros. for Wii U en in mindere mate Hyrule Warriors heeft Nintendo geen windeieren gelegd. Maar de grootste klapper lijken toch de Amiibo-figurines te zijn, figuren van bekende Nintendo-personages die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld Super Smash Bros. for Wii U. Nintendo heeft alleen al in de Verenigde Staten meer dan 1 miljard dollar omzet gemaakt met de verkoop van de figuurtjes.

Met dank aan deze populaire titels verwacht Bloomberg dat er ongeveer 3.6 miljoen Wii U-systemen dit jaar verkocht gaan worden, bijna 50 procent van het aantal verkochte systemen. Als de voorspellingen uitkomen, kan Nintendo een winst van 300 procent verwachten ten opzichte van 2013, wat overeenkomt met bijna 37 miljard yen (ongeveer 228 miljoen euro).

'Verdrievoudiging winst voor Nintendo dit jaar verwacht'
'Verdrievoudiging winst voor Nintendo dit jaar verwacht'

[pic] [nsfw] Pornofilm in McDonald's

Een incident in de plaatselijke McDonald's heeft de gemoederen in het Zwitserse dorpje Zuchwil flink verhit. Op tv-schermen in de veredelde patatboer was namelijk een snoeiharde pornofilm te zien.

Normaal is op de schermen in de hamburgertent sport te zien, maar zaterdagavond ging het echter mis. Tv-zender Sport 1 schakelde namelijk over naar een pornofilm.

Gelukkig was het niet al te druk in de zaak. Slechts een groepje vrienden zat in de McDonald's, die uiteraard hebben genoten van de voorstelling.

De hamburgerketen heeft laten weten dat de tv normaal op sport blijft staan. Ditmaal had een klant echter gevraagd het kastje op een andere zender te zetten. Volgens een woordvoerder was men te druk met hamburgers bakken om op te letten naar welke zender werd overgeschakeld.

Europese Unie pakt bankgeheim aan

Aan het bankgeheim voor buitenlanders in de Europese Unie komt eind september 2017 een einde. In de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking en fiscale fraude gaan de EU-lidstaten dan automatisch uitgebreid informatie uitwisselen over bijvoorbeeld rente, dividenden en andere inkomsten.

Dat zijn de ministers van Financiën van de EU dinsdag in Brussel overeengekomen. Ook Oostenrijk, dat lang dwars lag, heeft besloten mee te doen.

Veel landen wisselen al gegevens uit, bijvoorbeeld over de rente op spaartegoeden, maar nog niet op zo'n grote schaal. "Het markeert het einde van het bankgeheim in de EU", aldus de Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan.

Belastingontwijking multinationals moeilijker

De Europese Unie maakt het moeilijker voor multinationals om belastingen te ontwijken. De ministers van Financiën van de EU-lidstaten besloten dinsdag in Brussel een nieuw wapen in te zetten om misbruik van regels te voorkomen.

De EU wil voortaan verhinderen dat internationale bedrijven in de EU belasting op winsten ontlopen. Die bepaling wordt opgenomen in de zogenoemde moeder-dochterrichtlijn. Die richtlijn komt moederbedrijven en hun dochterondernemingen tegemoet als het gaat om belastingheffing in meerdere lidstaten. Maar veel multinationals gaan zo creatief om met de regels, dat zij door die fiscale achterpoortjes uiteindelijk helemaal geen belasting meer betalen.

Door een antimisbruikbepaling krijgen landen de mogelijkheid om constructies tegen te houden die duidelijk zijn opgezet om een belastingvoordeel te behalen.

'Snel actie tegen illegaal draagmoederschap'

Illegaal draagmoederschap moet snel aangepakt worden, omdat dat kan leiden tot handel in baby's. Dat vindt Khadija Arib van de PvdA. Ze sloeg dinsdag in de Tweede Kamer alarm bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Die wees erop dat er al een 'staatscommissie' komt die de regels voor draagmoederschap opnieuw gaat bekijken. Ook vindt hij dat ambtenaren van de burgerlijke stand actie moeten ondernemen als ze bij de aangifte van een kind onraad ruiken.

Arib zegt dat vooral vrouwen in arme landen als 'broedmachine' worden misbruikt. Via internet worden regels omzeild. Arib vindt dat de minister de zaak niet snel genoeg aanpakt. "De staatscommissie wordt gebruikt als argument om niet in te grijpen." Ook de ChristenUnie en de SGP toonden hun bezorgdheid.

Hoe vaak het gebeurt, is lastig vast te stellen. "Je komt er pas achter op het moment dat je erachter komt", aldus Opstelten. Maar geen enkele instantie zit stil, zei hij.

Griekse beurs in vrije val

Het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen in Griekenland heeft dinsdag geleid tot een ware uitverkoop op de aandelenbeurs in Athene. Beleggers vrezen de gevolgen van een mogelijke stembusoverwinning van de radicaal-linkse partij Syriza.

De hoofdindex van de beurs in Athene verloor in de middaghandel ruim elf procent. Daarmee was sprake van het grootste dagverlies sinds de wereldwijde beurscrash van 1987. Zelfs in de donkerste dagen van de schuldencrisis van de afgelopen jaren ging de Griekse beurs niet in één keer zo hard omlaag.

De Griekse regering stelde maandag voor om het parlement al op 17 december te laten beginnen met de aanwijzing van een nieuwe president van Griekenland, in plaats van eind februari. Die aanwijzing dreigt een struikelblok te worden voor de regering, die de steun van 25 oppositieleden moet zien te verwerven bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Als dat niet lukt, moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.

Ziekenhuis Hoofddorp draait weer na brand

De patiëntenstop in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp is weer opgeheven. Na een brand dinsdagochtend vroeg moesten ongeveer veertig mensen worden geëvacueerd naar een andere afdeling. Het ziekenhuis besloot toen even geen nieuwe patiënten meer op te nemen.

De brand was al snel geblust, maar het vuur had veel schade aangericht aan enkele vertrekken. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Inmiddels zijn vrijwel alle patiënten weer terug naar hun oude, en nu schoongemaakte kamers.

Ede pakt illegaal wonen in vakantiehuisjes aan

Ede gaat het illegaal bewonen van vakantiehuisjes opnieuw streng aanpakken. Wie permanent in een recreatiewoning verblijft, moet die op last van een dwangsom binnen een halfjaar tot een jaar verlaten. Dat heeft het gemeentebestuur van Ede dinsdag besloten.

Ede is een van de gemeenten met de meeste vakantiehuisjes in Nederland. In het uitgestrekte bos- en heidegebied staan 4400 recreatiewoningen. Daarvan is een fors deel eigenlijk een vast woonadres. Door permanente bewoning gaat de kwaliteit van de parken en de toeristische voorzieningen in Ede achteruit, vindt de gemeente.

Wie voor 1997 al op een vakantiepark woonde, kan volgens de landelijke regels een persoonlijke gedoogbeschikking aanvragen. Daarmee mag iemand in een park blijven wonen, maar als de bewoner vertrekt moet het weer een vakantiehuisje worden. Iedereen die na 1997 is gekomen, moet vertrekken. Makelaars, parkeigenaren en uitzendbureaus voor arbeidsmigranten worden gewaarschuwd. De gemeente zal volgend jaar extra vaak controleren.

'Gemeente moet vuurwerkregels zelf handhaven'

Gemeenten moeten zelf regelen dat de nieuwe tijden voor het afsteken van vuurwerk worden gehandhaafd. Het Rijk heeft daar geen enkele bemoeienis mee en hoeft daar ook geen geld voor vrij te maken.

Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer in een reactie op verwijten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De koepel vindt het vreemd dat gemeenten mogelijke extra kosten door de aangescherpte regels zelf moeten betalen.

Opstelten wees erop dat de nieuwe regels juist in overleg met de gemeenten zijn gemaakt. Hij heeft daar toen geen klachten over gehoord en bovendien is er volgens hem geen enkel verzoek om geld binnengekomen. De minister heeft er 'alle vertrouwen in' dat burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie de handhaving in hun plaats goed regelen.

Franse gijzelaar Noord-Afrika vrij

Een Fransman die ruim drie jaar geleden werd ontvoerd door de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida is vrij. Dat heeft de Franse president François Hollande dinsdag gezegd.

Serge Lazarevic maakt het 'relatief goed', aldus Hollande. Lazarevic werd in 2011 ontvoerd samen met een andere man, wiens ontzielde lichaam vorig jaar juli werd gevonden. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten in Mali zijn twee Al-Qaida-strijders die werden aangehouden tijdens de ontvoering geruild voor Lazarevic. Een bron in Parijs wilde de ruil niet bevestigen.

"Nergens ter wereld worden nog Fransen gegijzeld", zei Hollande. Lazarevic is onderweg naar Niger en Hollande bedankte de president van dat land, die bemiddelde bij de vrijlating.

Coach Almería ontslagen

De Spaanse voetbalclub Almería heeft dinsdag coach Francisco Rodriguez ontslagen. De trainer van de degradatiekandidaat in de Primera Division moet vanwege de slechte resultaten vertrekken.

De ploeg verloor maandagavond met 5-2 van Eibar. Dat was de achtste nederlaag op rij voor Almería. De club wil voor vrijdag een nieuwe trainer aanstellen. Almería neemt het dan op tegen Real Madrid.

De Boer haalt Zivkovic bij selectie

Richairo Zivkovic is opgenomen in de voorlopige selectie van Ajax voor het laatste groepsduel met Apoel Nicosia in de Champions League. Trainer Frank de Boer beslist woensdag vlak voor de wedstrijd of de achttienjarige spits ook deel uitmaakt van zijn definitieve keurkorps. Hij laat nog een van de negentien uitverkoren spelers afvallen.

De Boer heeft negentien spelers aangewezen omdat hij nog even wil afwachten hoe Anwar El Ghazi herstelt van zijn inspanningen op de training. De aanvaller lijkt hersteld van een liesblessure. "Maar ik moet nog even afwachten of hij een reactie krijgt", stelde de trainer van Ajax. "Nee, het is niet gezegd dat Zivkovic afvalt als El Ghazi kan spelen."

StreetPong spelen bij het stoplicht

Een stel ontwikkelaars hebben een manier bedacht om mensen niet meer door rood licht te laten lopen of zich te vervelen tijdens het wachten op. Urban Invention probeert via een Indiegogo-project extra geld in te zamelen voor hun idee.

Straks is het dus de bedoeling dat zodra het stoplicht op rood staat je een soort Pong moet gaan spelen. Het idee is niet alleen bedoeld als entertainment, maar ook om levens te redden. Want als men niet door rood loopt, kan men ook niet overreden worden is het idee.Platini: ik ben schoner dan schoon

Michel Platini heeft beschuldigingen over zijn mogelijke betrokkenheid bij omkoping resoluut van de hand gewezen. "Ik ben schoner dan schoon", zei de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA dinsdag tegen de Franse radio. "Ik heb geen Picasso, geen goudstaven, geen gas, geen benzine of andere zaken."

De krant Sunday Times schreef onlangs dat Platini een schilderij van kunstenaar Pablo Picasso had gekregen van een lid van het organisatiecomité van het WK in Rusland in 2018. Ook andere prominente leden van de UEFA en FIFA zouden geschenken hebben ontvangen in ruil voor hun stem bij de toewijzing van de wereldtitelstrijd in 2018 en 2022 (in Qatar). "Er zijn helaas veel te veel geruchten en negatieve berichten."

Platini zegt altijd naar eer en geweten gestemd te hebben. "Maar als er echt bewijs is voor corruptie, moet de stemming over."

Vier atleten in voorselectie EK indoor

Vier atleten zijn al vrijwel zeker van deelname aan de Europese kampioenschappen indooratletiek in Praag, van 5 tot en met 8 maart 2015. De Atletiekunie heeft de meerkampers Nadine Broersen en Eelco Sintnicolaas en de middenafstandlopers Sifan Hassan en Thijmen Kupers opgenomen in de voorselectie. Ze danken dat voorrecht aan hun prestaties op de WK indoor van dit jaar in Sopot.

Broersen was daar de uitblinker op de vijfkamp en veroverde de wereldtitel. Sintnicolaas eindigde als vierde op de zevenkamp, Hassan werd vijfde op de 3000 meter en Kupers liep naar de vijfde plaats op de 800 meter.

De Atletiekunie heeft deze week de limieten vastgesteld voor EK-deelname. Atleten hebben tot en met 22 februari 2015 de tijd om aan de prestatie-eisen te voldoen.

Parton: 'Borsten Witherspoon te klein'

De borsten van Reese Witherspoon zijn bij lange na niet groot genoeg om Dolly Parton te kunnen spelen, zegt de zangeres zelf.

Zij meldde dit in het programma Lorraine, waarin ze werd geïnterviewd over een eventuele film die over haar leven wordt gemaakt.

Parton bracht het overigens vriendelijk: "Reese Witherspoon is een goede vriendin van mij. Mensen zeggen me altijd dat Reese mij moet spelen, maar haar borsten zijn niet groot genoeg! Ze is veel te klein om zoveel mee te slepen. Ik zou haar dat nooit aandoen."

Witherspoon heeft al gereageerd op de aantijgingen van Parton: ''Er zijn altijd vullingen."

De rechten voor een film over het leven van de Amerikaanse zangeres zijn nog niet verkocht en dus is er ook nog geen releasedatum bekend.

Eerste konvooi met wrakstukken MH17 in Gilze-Rijen aangekomen

Om 14.00 uur zijn de eerste vrachtwagens met de wrakstukken van de neergeschoten MH17 aangekomen in Gilze-Rijen. Nabestaanden en andere belangstellenden stonden langs de weg om de vrachtwagens te verwelkomen.

De vrachtwagens zijn vanuit Charkov in Oekraïne gereden naar de vliegbasis Gilze-Rijen, waar geprobeerd zal worden om de stukken weer in elkaar te zetten. Experts zullen een poging wagen om deel van het vliegtuig daarmee te reconstrueren.

Kosovo mag definitief naar Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft het Kosovaars Olympisch Comité definitief geaccepteerd als volwaardig lid van de olympische beweging. Die stap betekent dat Kosovo nu zeker is dat het deel mag nemen aan de Olympische Spelen, te beginnen in 2016 in Rio de Janeiro.

In oktober werd al bekend dat het IOC na jaren van Kosovaarse pogingen eindelijk overstag zou gaan en een volledig lidmaatschap zou gaan overwegen. Tot dinsdag was Kosovo aangewezen als voorlopig lid. Vooral Servië reageerde destijds al erg boos en dat zal naar verwachting niet veranderen. Servië ziet Kosovo nog altijd als een provincie in plaats van een onafhankelijk land, zoals een meerderheid van de landen in de wereld Kosovo wel ziet.

De bekendste Kosovaarse sporter is zonder twijfel judoka Majlinda Kelmendi. Zij kwam tijdens de Spelen van Londen in 2012 uit voor Albanië. In 2013 werd ze voor Kosovo wereldkampioene, dit jaar verdedigde ze die wereldtitel met succes onder de vlag van de internationale judofederatie.

SBS en NU.nl gaan Champions League uitzenden

SBS Broadcasting en NU.nl hebben definitief de rechten verworven van de Champions League-uitzendingen in de voetbalseizoenen 2015 - 2018. Dit laat NU.nl weten op haar website. Sanoma, eigenaar van zowel NU.nl als SBS, heeft dit nu bevestigd, nadat het nieuws  vorige week al deels naar buiten kwam.

De Champions League-wedstrijden worden vanaf augustus 2015 op één zender van SBS uitgezonden. Het zal waarschijnlijk Veronica worden. Zowel op dinsdag als woensdag zal er één duel live worden uitgezonden aansluitend met de samenvattingen van de overige wedstrijden van de avond. NU.nl heeft de onlinerechten binnen. "In Nederland heeft de UEFA -als tweede land in de wereld- besloten een digitaal pakket te verkopen, los van de andere beschikbare rechten", aldus Peter de Mönnink, CEO van Sanoma/SBS.

"Met de diverse platforms van Sanoma betekent dit dat naast de wedstrijden op TV ook op onze digitale platforms wedstrijdbeelden te zien zullen zijn. En dat de mooiste hoogtepunten uit een wedstrijd eenvoudig 'on demand' terug te kijken zijn."

Het zal voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de Champions League niet door de publieke omroep wordt uitgezonden. "Door bezuinigen is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen", zei algemeen directeur Jan de Jong na het aflopen van de deadline.

In eerste instantie leek RTL er met de rechten vandoor te gaan, maar uiteindelijk is het toch SBS geworden. Hoeveel grootaandeelhouder Sanoma en John de Mol gaan betalen voor de uitzendrechten is niet bekendgemaakt. 

Over de Champions League achter de decoder is nog niets duidelijk geworden. Waarschijnlijk blijft Sport1 het miljoenenbal uitzenden. Ook waar de Europa League komend seizoen te zien is moet nog bekend worden. 

Tour 2016 start bij Mont-Saint-Michel

De Tour van 2016 start bij de Mont-Saint-Michel. Vanaf de befaamde kloosterrots zet het peloton in de eerste rit koers naar Utah Beach. Het strand, een van de zes waar de Geallieerden in 1944 op D-day landden, bij het plaatsje Sainte-Marie-du-Mont is de finishplaats van de eerste rit.

Dat heeft organisator ASO dinsdag bekendgemaakt. Eerder was al bekendgemaakt dat de Tour op 2 juli in het Normandische departement La Manche zou starten.

De tweede etappe wordt ook nog in La Manche afgewerkt. Die voert het peloton van Saint-Lô naar Cherbourg. De finish ligt bovenop de Côte de la Glacerie, een klimmetje van ruim drie kilometer lang en 169 meter hoog met een maximale stijging van veertien procent. De derde etappe vertrekt vanuit Granville. Waar die heengaat, is nog niet bekendgemaakt.

De laatste keer dat de Tour in Frankrijk startte was in 2013. Dit jaar was de Grand Départ in het Engelse Yorkshire, volgend jaar vertrekt de Tour vanuit Utrecht.

Uitvaart koningin Fabiola op Nederlandse tv

De uitvaartplechtigheid van koningin Fabiola van België, die vrijdag op 86-jarige leeftijd overleed, is vrijdag ook rechtstreeks te volgen op de Nederlandse televisie. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dinsdag laten weten. De uitzending rond de staatsbegrafenis van Fabiola is op NPO 1, begint om 09.50 uur en duurt ruim drie uur.

In België geldt tot de uitvaart vrijdag een periode van nationale rouw. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok. Het Belgische volk kan woensdag en donderdag afscheid nemen van Fabiola in het Koninklijk Paleis in Brussel.

Sjinkie Knegt genomineerd voor anti-award

Shorttracker Sjinkie Knegt is door The Guardian benoemd tot een van de voor de antisportpersoonlijkheden van het jaar. Op het EK van begin dit jaar in Dresden stak hij zijn beide middelvingers op toen hij door de Rus Viktor Ahn werd geklopt in de slotfase van de 5000 meter estafette en dat vond de Engelse krant niet kunnen.

Knegt werd door The Guardian samen met negen anderen gekozen. Onder meer voetballers Jack Wilshere, die het winnen van de FA Cup met Arsenal vierde door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te schelden, en Kevin Grosskreutz. De Borussia Dortmund-speler gooide onder meer een döner kebab naar fans van een andere club en urineerde in de hal van een Berlijns hotel na de verloren bekerfinale tegen Bayern München.

Violiste Vanessa Mae staat ook op de lijst. Zij plaatste zich als skiester voor de Olympische Spelen, maar later bleek dat de wedstrijden die ze daar voor had gebruikt doorgestoken kaart waren. Andere skiesters waren ingehuurd om slechte resultaten neer te zetten en ook waren er skiesters gerangschikt die niet eens naar beneden waren gegaan.

Gasstoring levert geld op

De gasstoring die zo'n 550 huishoudens in Apeldoorn heeft getroffen, levert behalve overlast ook een financieel extraatje op. Netbeheerder Liander maakt automatisch aan iedereen die sinds zondag geen gas heeft, binnen zes weken een schadevergoeding over. Na de vorige gasstoring in Apeldoorn, in juni van dit jaar, keerde Liander ongeveer een miljoen euro uit.

Voor de eerste acht uur dat er geen gas was in de wijk, krijgt elk huishouden 35 euro. Voor elke vier uur dat de storing langer duurt, betaalt Liander nog eens twintig euro. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor het inschakelen van elektrische kacheltjes en niet kunnen koken. Wie meent nog andere schade te hebben geleden, kan dat claimen bij de netbeheerder.

Wie uiteindelijk moet opdraaien voor de schadevergoeding, is nog niet duidelijk. Liander heeft het miljoen van de vorige keer geclaimd bij waterbedrijf Vitens, omdat de storing volgens Liander toen ontstond doordat een waterleiding als eerste knapte. Vitens wil nader onderzoek naar de oorzaak van de storingen.

Nieuw hoofdkantoor IOC kost 133 miljoen euro

Het IOC gaat zijn hoofdkantoor uitbreiden. Het Internationaal Olympisch Comité presenteerde dinsdag in Monaco plannen voor een nieuwe zetel in Lausanne. Het nieuwe gebouw moet verrijzen aan de boorden van het Meer van Genève en kost 160 miljoen Zwitserse franken, omgerekend 133 miljoen euro.

Het nieuwe gebouw is nodig omdat het IOC als organisatie almaar verder uitdijt. Er werken nu 450 mensen op het bestaande kantoor in Lausanne. Met de komst van een eigen olympisch TV-kanaal zullen er nog meer medewerkers nodig zijn. Het IOC gaf aan dat het een lening met een looptijd van twintig jaar wil aangaan voor het bouwproject, dat in zes jaar moet worden afgerond. De eigen reserves van het IOC bedragen een half miljard dollar.

Zweedse renner Kessiakoff stopt ermee

De Zweedse renner Fredrik Kessiakoff heeft besloten zijn wielerloopbaan te beëindigen. Hij stond sinds 2011 onder contract bij Astana, maar kreeg daar geen nieuw contract en kon geen andere werkgever voor volgend seizoen vinden. In 2012 won hij de individuele tijdrit in de Ronde van Zwitserland en in de Vuelta. In de Tour streed hij dat jaar om de bergtrui en werd tweede in de eindstand van het bergklassement.

Als mountainbiker deed Kessiakoff mee aan de Spelen van 2004 en 2008. "Aan alle mooie dingen komt een einde, ook aan mijn profcarrière. Ik kijk met enthousiasme naar de toekomst", aldus de 34-jarige Kessiakoff dinsdag op Twitter.

Italiaanse voorzitter wil doellijntechnologie

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Carlo Tavecchio, wil komend seizoen doellijntechnologie in de hoogste competitie Serie A invoeren. "Bij de komende zitting van het bestuur ga ik een voorstel doen tot de oprichting van een commissie die de invoering voor komend seizoen moet voorbereiden", aldus Tavecchio.

De preses vindt dat het voetbal met zijn tijd mee moet gaan. "Het kan niet zo zijn dat de technologie aan het voetbal voorbijgaat. De techniek die duidelijkheid kan geven over een doelpunt heeft zich duidelijk bewezen." Tavecchio is ook voorstander van een videoscheidsrechter in de Serie A. Hij heeft onlangs in een brief aan de wereldbond FIFA laten weten dat Italië er open voor staat om technische hulpmiddelen in het voetbal te testen.

Djokovic: "Het wordt een interessant jaar"

De strijd om de titels bij de grandslamtoernooien ligt komend jaar meer open dan ooit. Dat zei Novak Djokovic dinsdag in New Delhi. "Het is heel onvoorspelbaar. Het is lastig om te zeggen wie de duidelijke favorieten zijn bij de toernooien. Marin Cilic en Stan Wawrinka hebben dit jaar bewezen dat het voor iedereen mogelijk is een titel te pakken", aldus de Servische tennisser.

Wawrinka won de Australian Open en Cilic pakte de titel bij de US Open. Ze maakten een einde aan de hegemonie van de Grote Vier, die werd gevormd door Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray. "De dominantie van Roger en Rafa was fantastisch en daarna kwamen Murray en ik. Maar het is normaal dat nu een nieuwe generatie zich aandient. Ook Nishikori, Raonic en Dimitrov hebben de kwaliteiten om grandslams te winnen. Het wordt zeker een heel interessant jaar."

Griekenland stemt eerder over nieuwe president

Het Griekse parlement gaat eerder over een nieuwe president stemmen dan verwacht. Het Griekse presidentschap is een grotendeels ceremoniële rol, maar de stemming is een belangrijke graadmeter voor de conservatieve regering van premier Antonis Samaras. De aanstelling van een nieuwe president vereist een tweederdemeerderheid en de regering is daarvoor afhankelijk van de linkse oppositie.

De stemming werd niet voor februari verwacht. De regering zegt dat de stemming naar voren is gehaald zodat zij sterker staat in de onderhandelingen met internationale schuldeisers, die Griekenland op het hoogtepunt van de financiële crisis 240 miljard euro hebben geleend. In ruil daarvoor werden zeer drastische bezuinigingen doorgevoerd, tot groot ongenoegen van de linkse oppositie.

De stemming staat nu gepland voor 17 december. Mochten er meerdere rondes nodig zijn, dan worden die op 23 en 29 december gehouden. Voor de eerste en tweede ronde zijn er tweehonderd van de driehonderd stemmen nodig. Als er in de eerste twee rondes geen meerderheid wordt behaald zijn 180 stemmen genoeg in de derde ronde. De regeringscoalitie heeft 155 zetels in handen.

Syriza, de belangrijkste oppositiepartij, lijkt niet van plan de regering aan een meerderheid te helpen. "We zijn niet verrast door deze beslissing", zei een woordvoerder. "De regering heeft bijna geen opties meer en wil de zoveelste bezuinigingen die de schuldeisers willen nu verhullen. Ze hebben geen 180 stemmen en wij zouden vervroegde verkiezingen verwelkomen."

EOD laat vliegtuigbom ploffen in Ede

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat dinsdagochtend een vliegtuigbom ontploffen, die vrijdag is gevonden op het terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne aan de Nieuwe Kazernelaan. Omwonenden van het voormalige kazerneterrein moeten daarom dinsdag vanaf 8.00 uur binnen blijven. De operatie gaat naar verwachting een paar uur duren.

Het gaat om een zogenoemde scherfbom van Amerikaanse makelij. De bom is gevonden naast verzorgingshuis De Klinkenberg. De EOD haalt de bom daar weg en laat het projectiel honderd meter verderop ontploffen.

Burgemeester Cees van der Knaap heeft een noodverordening ingesteld voor het gebied rondom de vindplaats. Vee en huisdieren moeten ook naar binnen, totdat het sein veilig is gegeven.

Lonen stijgen in Nederland minder hard

Nederlandse werknemers kunnen volgend jaar een gemiddelde salarisstijging tegemoet zien van 2,3 procent. Ons land komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1 procent uit. Dat meldt organisatieadviesbureau Hay Group dinsdag, op basis van een jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek.

Vergeleken met de buurlanden scoort Nederland gemiddeld. België en Frankrijk verwachten een loonstijging van 2 procent. Duitsland voorziet 2,8 procent hogere salarissen. In Europa loopt Turkije aan kop met een verwachte salarisstijging van 9 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is de salaristoename in dit land echter nihil. De stijging van salarissen in opkomende markten als Brazilië en Rusland stagneert.

Wereldwijd stijgen de salarissen in 2015 naar verwachting met gemiddeld 5,4 procent.

U2 geeft twee extra shows in Ziggo Dome

U2 heeft twee extra concerten in de Ziggo Dome toegevoegd aan de tournee behorende bij het album Songs of Innocence. De band geeft wegens de grote belangstelling ook extra concerten in New York, Boston, Montreal, Stockholm, Berlijn en Parijs.

De kaartverkoop voor de extra concerten begint maandag. De extra concerten in Nederland zijn op 12 en 13 september. Maandagochtend waren de dertigduizend beschikbare kaarten voor de U2-concerten op 8 en 9 september binnen een half uur uitverkocht.

De Ierse rockgroep bracht in oktober het nieuwe album uit, Songs of Innocence. Dit is het dertiende studioalbum van U2. De wereldtournee iNNOCENCE + eXPERIENCE gaat op 14 mei van start in Vancouver en eindigt op 15 november in Parijs.

Buffers zorgverzekeraars in zes jaar verdubbeld

Ondanks de stijgende kosten van de gezondheidszorg hebben zorgverzekeraars hun vermogensbuffers de afgelopen jaren verdubbeld. Hun gezamenlijk vermogen bedroeg vorig jaar ruim acht miljard euro, tweeënhalf keer zoveel als De Nederlandsche Bank (DNB) voorschrijft. In 2007 hadden de zorgverzekeraars bij elkaar opgeteld iets meer dan vier miljard euro in kas.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Zorgverzekeraars houden volgens het statistiekbureau grotere spaarpotten aan omdat zij het risico van hoger dan begrote zorgkosten steeds meer zelf moeten dragen. Voorheen werden zij daar achteraf door het Rijk voor gecompenseerd. Ook nemen de kosten toe die vanuit de basisverzekering moeten worden betaald.

'Geen financieel motief voor afpersen De Mol'

De man die de afgelopen maanden in dreigbrieven miljoenen eiste van familie De Mol, lijkt dit niet om financieel gewin te hebben gedaan. Dat meldt De Telegraaf.

De 70-jarige man bleek namelijk zelf genoeg geld te hebben. Zo betaalde hij in 2001 bijna een half miljoen toen hij zijn woning aan de Stalhouderij in Zeist kocht. "Het ligt ook niet echt voor de hand dat hij het om het geld deed", zegt woordvoerder Mary Hallebeek van het OM."Maar dat sluiten we ook niet uit."

De opgepakte 70-jarige Zeistenaar viel door de mand na een belangrijke verklaring van een ooggetuige over zijn Audi A6, zegt de woordvoerster desgevraagd. Justitie verwacht M. al in maart voor de meervoudige strafkamer in de Utrechtse rechtbank te krijgen. Mede door de bekentenis van M. en het sterke bewijs is de zaak zo goed als rond. Justitie heeft geen aanwijzingen dat de afperser handlangers heeft.

Man steekt student in hoofd in synagoge New York

Een man heeft dinsdag in een synagoge in New York een student met een mes in het hoofd gestoken. De dader is door de politie doodgeschoten. Het slachtoffer ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis.

Het bloedige incident vond plaats in het hoofdkantoor van de chassidische beweging Chabad-Lubavitch in Brooklyn.

Toen de politie de messentrekker wilde aanhouden weigerde de man. Hij viel een van de agenten aan en werd daarop door een politiekogel in de borst getroffen.

Fonds aan de slag met schade monstertruck

Het Waarborgfonds Motorverkeer gaat om de tafel zitten met de slachtoffers van het ongeluk met de monstertruck, eind september in Haaksbergen. Het fonds bekijkt welke geleden schade niet is gedekt door verzekeringen, om die schadebedragen uit te keren. Het gaat volgens directeur Frits Blees om tientallen nabestaanden en slachtoffers.

Volgens Blees hoeven de slachtoffers zo niet jaren te wachten op de uitkomst van lange procedures. Blees noemt het wel een ingewikkelde kwestie, omdat nog steeds niet duidelijk is wie aansprakelijk is: de chauffeur, de organisatie van het evenement of de gemeente die een vergunning verleende.

Eind september reed in Haaksbergen een monstertruck tijdens een evenement het publiek in. Daarbij vielen drie doden en raakten 28 mensen gewond.

Aantal jihadgangers in Arnhem neemt toe

Het aantal in de jihad geïnteresseerde Arnhemmers neemt toe. Politie, justitie en gemeente hebben 26 potentiële jihadgangers in beeld. In september waren dat er nog zeventien. Dat heeft burgemeester Herman Kaiser aan de gemeenteraad laten weten.

Kaiser ontkent dat er in Arnhem een netwerk bestaat van radicale aanhangers van Jabhat al-Nusra. Dit is een aan Al-Qaida gelieerde terreurgroep. Afgelopen weekeinde verschenen berichten dat Arnhem zo'n netwerk met tientallen aanhangers en een ronselaar zou hebben. in Arnhem zijn volgens hem tien mensen die zich verbonden voelen met Jahbat al-Nusra.

Betogers Hong Kong ultimatum gesteld

Activisten in Hong Kong hebben tot donderdag de tijd een protestkamp in het centrum van de stad te verlaten. De rechter heeft toestemming gegeven het kamp die dag te ontmantelen, melden kranten in Hong Kong dinsdag.

De betogers bezetten al meer dan twee maanden meerdere locaties in Hong Kong. Zij eisen meer democratische hervormingen in het bestuur van de autonome Chinese regio.

Eind vorige maand werd een ander protestkamp door de autoriteiten ontmanteld. De politie greep hard in, met meerdere nachten van geweld en zo'n 160 arrestaties tot gevolg.

Donderdag zullen drieduizend agenten worden ingezet om de ontmanteling in goede banen te leiden. Volgens de krant South China Morning Post zal ook het derde protestkamp, het kleinste, donderdag worden opgeruimd, hoewel hier geen gerechtelijk bevel voor is.

Sinéad O'Connor gaat de politiek in

Sinéad O'Connor wordt lid van de Ierse politieke partij Sinn Féin. Dat maakte zij dinsdag op haar persoonlijke blog bekend.

De Ierse zangeres spreekt zich uit over de problemen in haar land en ze wil graag helpen. "Ik zou graag willen leren hoe normale mensen zoals ik kunnen helpen om ieder kind te koesteren en mensen gelijkwaardig te behandelen. Ik snap nu dat stemmen de beste manier is om in opstand te komen."

O'Connor pleit wel voor verandering binnen de partij. De oude garde moet plaatsmaken voor een nieuwe generatie, die niet in verband wordt gebracht met het geweld van vroeger. Toen was Sinn Féin vooral bekend als de politieke tak van de IRA. Nu is het de tweede partij in Ierland en wordt Sinn Féin als links-georiënteerd gezien.

Politie India onderzoekt voorzorgsmaatregelen Uber

De politie in New Delhi is begonnen aan een onderzoek naar het alternatieve taxibedrijf Uber. Een directeur is dinsdag verhoord over de methode waarmee de doopcelen van medewerkers van het bedrijf worden gelicht. Een chauffeur van Uber is door een vrouwelijke klant beschuldigd van verkrachting.

Als blijkt dat Uber zijn dienstverlening veiliger heeft voorgesteld wordt mogelijk een strafzaak tegen het bedrijf geopend, zei de politie.

De verdachte chauffeur zit in hechtenis en wordt donderdag voorgeleid. De 32-jarige man wordt verdacht van de verkrachting van een 26-jarige vrouw die hij vrijdagavond na een diner naar huis bracht.

Na de beschuldiging van verkrachting ging New Delhi over tot een verbod op Uber binnen de stadsgrenzen. Minister van verkeer Nitin Gadkari hekelde het besluit en noemde het oneerlijk. Volgens hem moet het probleem gezocht worden in het Indiase systeem. "Als er morgen iets in een bus gebeurt, kunnen we geen verbod uitspreken. Het systeem moet veranderen", aldus de minister.

Uber bemiddelt via een app tussen klanten en taxichauffeurs. Het bedrijf opereert inmiddels wereldwijd en wordt een waarde van veertig miljard dollar toegedicht. In India is Uber in negen steden actief.

Politie kon drama Alphen niet voorzien

Dat Tristan van der V. een bloedbad zou gaan aanrichten, was voor de politie op geen enkele manier te voorzien. Dat heeft de politie dinsdag betoogd in de rechtbank in Den Haag. Nabestaanden van slachtoffers en andere getroffenen van het schietdrama in Alphen aan den Rijn in 2011 hebben daar een procedure aangespannen om de politie aansprakelijk te stellen.

Die had een wapenvergunning verleend aan Van der V., die met psychiatrische problemen kampte. Dat had volgens de slachtoffers en nabestaanden nooit mogen gebeuren. Maar volgens de politie is niemand anders dan Van der V. verantwoordelijk. Uit een registratie in het systeem over een gedwongen opname van Van der V. - die overigens over het hoofd is gezien - bleek volgens de politie geen direct gevaar.

Kontvulling

De tijd van de galajurken breekt weer aan. Diverse vrouwen schieten weer in de stress. Past die galajurk nog wel? Heb ik niet te veel gegeten met al die verleidingen met Sinterklaas en kerst? Ook komen alle corrigerende middelen weer naar voren: de kipfiletjes voor de tietlift, het strakke dij- tot middelondergoed ter bescherming tegen de vetrimpeltjes en, in heel zeldzame gevallen, de kontvulling.

[upd] Rechter oordeelt over hulp bejaard stel

Kan een hoogbejaard, zelfstandig wonend stel (88 en 89 jaar) de huishoudelijke hulp houden, zonder daar zelf iedere maand 400 euro extra voor te betalen? De rechter doet daar dinsdag uitspraak over. Het echtpaar kan dankzij die nu nog door de gemeente betaalde hulp zelfstandig blijven wonen, maar vanaf 1 januari dreigt het op te houden.

Het echtpaar en hun dochter maken er bezwaar tegen dat de gemeente Dantumadiel per 1 januari de kosten voor huishoudelijke hulp niet meer vergoedt in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens hun advocaat heeft de Friese gemeente zonder naar de specifieke situatie van het echtpaar te kijken een streep door de vergoeding gezet 'en dat is tegen de regels'.

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt Ieder(in). Dantumadiel is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

De gemeente stelt in reactie echter dat mensen 'in tijden van bezuinigingen een bijdrage moeten leveren aan de hulp die ze krijgen'.

Update 12:45
Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp. Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald.

Het stel kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wil die vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Het echtpaar en een dochter stapten daarop naar de rechter, met hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

'Renault komt met auto van 3500 euro'

De Franse autofabrikant Renault werkt aan vier nieuwe, zeer goedkope modellen. Het eerste, met een prijskaartje van omgerekend rond de 3500 euro, komt naar verwachting komende zomer op de markt in India. Dat meldde de Franse krant Les Echos dinsdag op basis van niet nader genoemde bronnen.

Behalve in India wil Renault de nieuwe wagens volgens Les Echos ook in Latijns-Amerika aan de man gaan brengen, met name in Brazilië en Argentinië. Ook zou het bedrijf overwegen de goedkope modellen in Europa op de markt te brengen. Een besluit daarover valt begin 2015, aldus het dagblad. De auto's zouden dan gebouwd gaan worden in de Marokkaanse stad Tanger, waar Renault ook al een aantal modellen van dochter Dacia laat bouwen.

'Renault komt met auto van 3500 euro'
'Renault komt met auto van 3500 euro' (Foto: ANP)

Leger Oekraïne staakt strijd in oosten

Het Oekraïense leger staakt de strijd met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat hebben woordvoerders dinsdag gezegd. Vorige week bereikten de strijdende partijen overeenstemming over een wapenstilstand.

De woordvoerders zeiden dat er een 'dag van stilte' in acht wordt genomen, iets wat is voorgesteld door president Petro Porosjenko. Rebellenleiders zeggen ermee te hebben ingestemd.

Vooralsnog lijkt de wapenstilstand stand te houden, maar het is de vraag hoe lang dat zal duren. Eerder dit jaar werden ook bestanden gesloten, maar die zijn sindsdien dagelijks geschonden. In de regio's Donetsk en Loehansk werden maandag nog tientallen raketten afgevuurd.

Het bestand is de eerste stap in het vredesproces. Oekraïne wil binnenkort verder praten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar ook eerdere onderhandelingen plaatsvonden. Volgens Kiev gaan de strijdende partijen vrijdag weer om tafel zitten. De rebellen betichtten Oekraïne er echter van niet serieus vrede te willen. Ze wijzen daarbij op het besluit van Kiev vorige maand om de uitbetaling van uitkeringen en andere overheidsdiensten aan de oostelijke gebieden te staken.

Afrojack op slotfeest Serious Request

Afrojack treedt op tijdens het slotfeest van Serious Request op het Houtplein in Haarlem. Dit meldt 3FM. Ook Jett Rebel, Dotan en Kensington treden op tijdens de finale van de benefietactie op de radio.

Daarnaast komen Jacqueline Govaert en Mr. Probz op woensdag 24 december optreden. 's Avonds verlaten Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg het Glazen Huis en wordt het eindbedrag van de actie bekendgemaakt. De optredens op het Houtplein in Haarlem beginnen om 16.00 uur.

Het Glazen Huis staat vanaf 18 december op de Grote Markt in Haarlem. 3FM draait dagenlang verzoekplaatjes om aandacht te vragen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Rotterdam machteloos tegen moskee-internaten

De drie Turkse moskee-internaten in Rotterdam voldoen nog steeds niet aan de landelijke kwaliteitseisen. Inspecties die afgelopen jaar zijn uitgevoerd bij de drie internaten hebben dit uitgewezen. Rotterdam kan nog geen stappen ondernemen tegen de internaten omdat een wettelijke basis daarvoor ontbreekt.

Volgens verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam is het wetsvoorstel voor de Wet op de Jeugdverblijven, waaronder de internaten zullen gaan vallen, onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet streeft ernaar de wet in juli te laten ingaan.

Voor 1 juli zal Rotterdam opnieuw inspecties uitvoeren in de internaten. "We willen duidelijk maken dat het de gemeente serieus is", aldus De Jonge.

Liquidatie Amstelveen: vrouw bekende politie

De 34-jarige vrouw die maandagavond in Amstelveen is doodgeschoten, is een bekende van de politie. Hetzelfde geldt voor haar vriend, meldt de politie dinsdag. De moord op de vrouw is mogelijk een afrekening in het criminele circuit, die onderdeel is van de gangsteroorlog die al twee jaar gaande is in Amsterdam en omstreken. De politie tekent daarbij wel aan dat andere scenario's niet worden uitgesloten.

De vrouw werd maandag rond 19.30 uur aan de Beeckestijn meerdere malen beschoten. Reanimatiepogingen van buurtbewoners en hulpverleners mochten niet baten: de vrouw stierf ter plekke.

Kort na de schietpartij stond even verderop in Amstelveen een zwarte BMW in brand. De auto had gestolen kentekenplaten. De politie onderzoekt nog of het om een vluchtauto gaat.

ICC verleent Palestijnen status van waarnemer

De Palestijnen hebben de status van waarnemer bij het Internationaal Strafhof gekregen. Dat gebeurde maandag op een tweeweekse top van de 122 lidstaten van het ICC. De Palestijnse president Mahmoud Abbas streeft een ICC-lidmaatschap na om veronderstelde oorlogsmisdrijven van Israël voor het tribunaal te kunnen brengen.

De zoektocht naar erkenning als staat leverde de Palestijnen eerder al een verhoogde status bij de Verenigde Naties op. De Algemene Vergadering van de VN verleende de Palestijnen in november 2012 met grote meerderheid van stemmen de status van niet-stemmend lid.

Omzet en vertrouwen horeca groeien

De omzet van de horeca is ook in het derde kwartaal behoorlijk toegenomen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de groei uit op 4,7 procent. De omzet van de sector neemt al vijf kwartalen op rij toe. Binnen de horeca groeiden zowel restaurants als kantines en catering in het derde kwartaal met 5,7 procent het hardst. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Deze gang van zaken zorgt voor optimisme onder de horecaondernemers. Hun vertrouwen nam de afgelopen maanden toe en kwam daarmee voor de derde keer op rij positief uit. Deze gunstige ontwikkeling volgt op een periode waarin het ondernemersvertrouwen tien kwartalen onafgebroken negatief was. Ook 2015 zien horecaondernemers weer met meer vertrouwen tegemoet.

Gemeenten willen niet opdraaien voor vuurwerk

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het 'uitermate vreemd' dat gemeenten moeten opdraaien voor de kosten van de landelijke maatregel tegen vuurwerkoverlast. De periode waarin tijdens de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken is flink verkort: van 18.00 uur tot 02.00 uur en niet meer vanaf 10.00 uur.

Handhaving van de maatregel moet door gemeenten worden betaald. "Er is niet eens een landelijke campagne geweest. Hoe moeten mensen weten dat er iets is veranderd?", aldus een woordvoerder dinsdag. "De afspraak was dat dit gezamenlijk zou worden opgepakt, maar minister Ivo Opstelten laat het nu afweten."

De gemeenten hebben volgens de VNG niet de mankracht om extra te gaan handhaven. "Ook de politie niet en de minister zegt dat hij het ook niet heeft. We begrijpen daarom niet dat dit nu uitsluitend van de gemeenten wordt verwacht."

Australië: westerlingen kanonnenvoer voor IS

Terreurbeweging Islamitische Staat gebruikt westerse strijders als kanonnenvoer. Dat heeft de Australische minister van justitie George Brandis dinsdag gezegd tegen een Australische krant. De Australische regering schat dat er momenteel in Irak en Syrië zeker zeventig Australiërs meevechten met IS.

Volgens Brandis zijn de afgelopen weken twintig Australiërs die zich bij IS voegden gesneuveld. De westerse strijders worden ingezet als 'kanonnenvoer in de frontlinie, voor zelfmoordaanslagen en propaganda'.

In Australië is het sinds vorige week strafbaar om naar de Syrische provincie al-Raqqa af te reizen. De hele provincie is een bolwerk van IS.

Nederland telt steeds minder schapen

Het aantal schapen bij landbouwbedrijven neemt flink af. Waren het er begin deze eeuw nog 1,3 miljoen, dit jaar is het aantal schapen gedaald tot minder dan een miljoen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De afname komt onder meer door het op grote schaal ruimen van schapen na de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 en afschaffing van de zogenoemde ooipremie. Met die financiële tegemoetkoming waren houders van vlees- en melkschapen verzekerd van inkomen in economisch slechte tijden.

Ook het aantal bedrijven met schapen daalt sinds 2000. Toen waren het er ruim 17.000, in 2014 was het aantal met bijna een derde afgenomen tot 12.000 bedrijven. Gemiddeld heeft een bedrijf tachtig schapen.

OESO: scheefgroei inkomens slecht voor groei

De sterk toegenomen scheefgroei van de inkomens in de industriële wereld heeft een sterk negatief effect op de economische groei. Tot die opmerkelijke conclusie komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een dinsdag gepubliceerd rapport. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De bevindingen in het rapport werpen een heel ander licht op het decennia lang beleden uitgangspunt dat verlaging van de belastingen de groei juist bevordert. De OESO stelt vast dat in de afgelopen dertig jaar de verschillen in inkomens flink zijn toegenomen.

Lorde uitgenodigd voor Adult Video News Awards

Zangeres Lorde is pas recentelijk 18 jaar geworden, maar nu is ze al uitgenodigd voor de Adult Video News Awards in Las Vegas. 

Lorde was onder de aandacht van de organisatie gekomen nadat ze aan het flirten was met pornoster James Deen via Twitter. De awardshow heeft daarom een e-mail gestuurd aan het adres van Lorde met een uitnodiging voor een optreden tijdens de jaarlijks terugkerende show.

De awards zullen worden uitgereikt tijdens de show op 24 januari 2015. De genomineerden voor alle categorieën zijn op 20 november al bekend gemaakt.

Meer Honda's naar garage voor controle airbag

Honda gaat wereldwijd nog meer auto's terugroepen in verband met een reeks ongelukken, waarvan enkele met dodelijke afloop, die het gevolg zou zijn van exploderende airbags van toeleverancier Takata. Dat maakte de Japanse autofabrikant dinsdag bekend.

In Japan gaat het om 134 duizend extra auto's van zes verschillende modellen, die gebouwd zijn tussen 2002 en 2013. Honda onderzoekt nog hoeveel klanten in andere landen hun voertuig terug naar de garage moeten brengen om de airbag aan de bestuurderskant te laten controleren.

Maandag werd al bekendgemaakt dat in de Verenigde Staten, waar tot dusver al veruit de meeste Hondas waren teruggeroepen, 2,6 miljoen auto's aan de lijst zijn toegevoegd. Dat komt doordat Honda nu een landelijke terugroepactie is begonnen. Eerder werden alleen auto's gecontroleerd in staten met een warm en vochtig klimaat.

Alyssa Milano wilde statement maken met foto

Alyssa Milano wist dat ze iets zou losmaken toen ze tot twee keer toe een foto van zichzelf deelde, waarop te zien was dat ze haar dochter borstvoeding gaf. Ze deed het omdat ze een statement wilde maken. "Ik vind het gewoon belangrijk dat vrouwen zich prettig voelen bij het voeden van hun kind, waar dan ook", aldus de actrice tegen E! Online.

De 41-jarige Milano, moeder van Milo (3) en Elizabella (2 maanden), vindt het belachelijk dat vrouwen op sommige plekken niet in het openbaar hun kind aan de borst mogen leggen, maar naar de toiletruimte worden verwezen. "Ik wil niet eten in een openbaar toilet. Dus waarom zou ik daar mijn baby moeten voeden?"

De actrice, die onlangs besloot te stoppen met de tv-serie Mistresses om zich te kunnen focussen op haar gezin, begrijpt ook niet waarom de fotos met Elizabella aan de borst zo veel reacties oproepen. "Het lijkt bijna schokkender als je een foto laat zien van je lichaam dat doet waarvoor het is gemaakt, dan een sexy plaatje van jezelf in een badpak. Dat vind ik een dubbele moraal."

Milano deelde eind oktober en begin november borstvoedingsfoto's op Instagram. Ze weet nog niet of ze meer borstvoedingsfotos van zichzelf online gaat zetten.

Strafzaak Hamza B. opnieuw aangehouden

De strafzaak tegen de 27-jarige Hamza B., verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, is door de rechtbank in de Marokkaanse stad Tanger dinsdag opnieuw aangehouden. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

B. staat in Marokko terecht, omdat hij daar vorig jaar zomer is gearresteerd. Marokko levert geen eigen onderdanen uit en heeft de vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen.

Twee weken geleden hield de Marokkaanse rechter de zaak ook al aan, na een rumoerig verlopen zitting. Hamza B. had de dag vóór de zitting een extra advocaat in de arm genomen, die tijd wilde hebben om zich te kunnen voorbereiden. Dat verzoek werd gehonoreerd.

Ruim 800.000 kijkers voor One Direction

Ruim 880.000 kijkers stemden maandagavond af op de special van RTL Late Night waarin One Direction te gast was. Dat is minder dan de special met Pharrell Williams. Die uitzending trok in september ruim 1,1 miljoen kijkers.

De One Direction-aflevering staat op de vijftiende plaats in de ranglijst van best bekeken programma's die de Stichting KijkOnderzoek samenstelt. De mannen van One Direction hadden het met Humberto Tan over hoe hun leven in de afgelopen vier jaar is veranderd en over wat ze missen van thuis. De jongens benadrukten dat ze heel blij zijn met hun geweldige fans. We hebben zoveel geluk gehad, er gebeurt steeds weer wat moois. Dit jaar was ook weer heel goed voor ons, zei Niall.

Het NOS Journaal trok met 2,56 miljoen de meeste kijkers, op de tweede plaats staat Goede tijden, slechte tijden met 1,8 miljoen kijkers, gevolgd door Radar met 1,7 miljoen kijkers.

Een half miljoen tv-kijkers zagen de finale van De slechtste chauffeur van Nederland. Het programma van RTL5 is hiermee hekkensluiter van de lijst met de 25 best bekeken programmas van de maandagavond. Het voormalige BNN-programma over brokkenpiloten op de weg was dit tv-seizoen voor het eerst te zien bij RTL5. De presentatie was in handen van John Williams.

Van Gaal koestert gelukkige zege

Louis van Gaal gaf maandag na de winst op Southampton eerlijk toe dat Manchester United veel geluk heeft gehad. "Southampton speelde beter, maar wij waren de gelukkigste ploeg", zei Van Gaal, die na de vijfde overwinning op rij (1-2) niets van euforie wilde weten. "Daarvoor was ons spel niet goed genoeg."

Het elftal van Van Gaal speelde angstig en dwong nauwelijks kansen af. De doelpunten van de Mancunians kwamen dan ook voort uit fouten van de thuisclub, die onder leiding staat van Ronald Koeman. "We hebben afgelopen week fantastisch getraind, maar dat vertrouwen zag ik niet terug in de wedstrijd. En daarin moet het toch gebeuren", zo benadrukte Van Gaal. "Zeker in de eerste helft verloren we de bal veel te makkelijk, bovendien was ons positiespel niet goed. We kwamen op voorsprong door een cadeautje van Southampton en normaal moet je daar vertrouwen van krijgen, maar dat was ook niet zo. We hebben veel geluk gehad."

Koeman baalt van fouten en missers

De teleurstelling droop maandag van zijn gezicht af. Ronald Koeman baalde naar eigen zeggen 'verschrikkelijk' van de nederlaag tegen het Manchester United van Louis van Gaal (1-2). "Er verdiende maar één ploeg om te winnen en dat waren wij. Southampton speelde om te winnen, de andere ploeg niet. Maar zij straften onze fouten af en wij die van hen niet", zei Koeman.

De trainer van de 'Saints' vond dat zijn ploeg veel beter had gespeeld dan de 'Mancunians' van Van Gaal. "Wij zetten meer druk, hadden de betere kansen, speelden het beste voetbal. Maar het grote verschil zat in het feit dat wij de vele fouten van Manchester United niet afstraften en zij een paar van ons wel. De eerste treffer kwam uit een verkeerde terugspeelbal en de tweede uit een vrije trap vanaf de zijkant die een half uur onderweg was. Als je zulke kansen geeft aan topspelers als Van Persie of Rooney, dan weet je dat die erin gaan", zo mopperde Koeman.

Ecclestone teleurgesteld in houding Vettel

Formule 1-baas Bernie Eccletone is teleurgesteld in de houding van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. De Duitser wist dit jaar als regerend kampioen met de Red Bull geen enkele zege te boeken, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo driemaal de hoogste trede van het podium mocht beklimmen.

Ecclestone sprak hierover in het officiële boek over het F1-seizoen 2014. "Ik ben normaliter een groot fan van Sebastian, maar ik ben een beetje teleurgesteld over zijn houding dit jaar. Hij gedroeg zich als een geslagen hond, terwijl dat niet in zijn aard zit."

Vettel verruilt deze winter Red Bull voor Ferrari. Daar vervangt hij Fernando Alonso die van Ecclestone er ook van langs krijgt. "Ferrari was dit jaar bijzonder teleurstellend. Ze zijn daar ergens de weg kwijtgeraakt. Fernando ging zich halverwege het seizoen een beetje zoals Sebastian gedragen, dus ook in hem ben ik teleurgesteld."

Wegenbelasting brengt weer meer in het laatje

De overheid verwacht volgend jaar voor 5,5 miljard euro aan wegenbelasting te innen, 69 miljoen euro meer dan dit jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Het grootste deel, bijna vier miljard euro, is bestemd voor het Rijk. Ruim anderhalf miljard euro gaat naar de provincies. De opbrengst wordt bepaald door het tarief en de omvang van het wagenpark. Het Rijk en de provincies bepalen elk afzonderlijk het tarief voor hun deel van de wegenbelasting.

Volgens het CBS stijgt het tarief voor het rijksdeel volgend jaar met 0,9 procent. Zes provincies verhogen hun tarieven voor de zogeheten opcenten niet. In Friesland stijgt het opcententarief het meest, met ruim vier procent. Friesland verhoogt het tarief extra voor de aanleg van een autoweg tussen Dokkum en Nijega.

De opbrengst van de wegenbelasting is in de periode 2006-2015 gestaag toegenomen, van zo'n 3,8 miljard euro tot 5,5 miljard.

Stam hoopt op oplossing voor cursus

Jaap Stam wil ondanks het afbreken van de cursus Coach Betaald Voetbal nog steeds hoofdtrainer worden. De oud-voetballer hoopt dat de KNVB met een andere oplossing komt. "Ik hoop op een oplossing, maar het is bepaald niet zo dat ik over één nacht ijs ben gegaan. Ik heb goed nagedacht en aanvaard de consequenties van deze beslissing", aldus Stam dinsdag in AD Sportwereld.

Stam haakte onlangs voortijdig af. "Het viel me steeds zwaarder, ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Nou, dan kun je beter stoppen volgens mij. Ik ben eerlijk geweest naar de KNVB. Ik heb meteen gevraagd of ik individueel onderricht kon krijgen, daar denken ze nog over na. Maar ik heb ook gezegd: als het niet kan, dan is het ook goed. Dan ga ik kijken welke route ik moet bewandelen. Misschien zijn er via het buitenland andere wegen, dat weet ik helemaal niet. Ik wil ooit hoofdtrainer worden, dat blijft."

Janssen: honkbal hoort op Spelen in Tokio

De deur naar de Olympische Spelen stond lang op een kiertje, maar werd maandag wijd open gezet door het Internationaal Olympisch Comité. De Nederlandse honkballers twijfelen er eigenlijk niet meer aan dat ze over zes jaar in Tokio om de medailles kunnen strijden. "Japan eet, slaapt en ademt honkbal. Het is volkssport nummer 1, zeker daar hoort honkbal op de Olympische Spelen", zegt bondscoach Steve Janssen van het Nederlands team. "Ik acht de kans heel klein dat dit nog verkeerd gaat."

De Belgische trainer van Oranje kwam maandag thuis na een trip naar Curaçao, waar hij samen met profspelers als Andrelton Simmons, Mariekson Gregorius en Jurickson Profar clinics gaf. Net geland hoorde hij dat de IOC-leden in Monaco groen licht hadden gegeven voor een flexibele invulling van het olympisch programma. Hierdoor heeft Tokio ineens zelf de mogelijkheid om sporten die nu ontbreken toe te voegen. Gezien de populariteit in Japan van honk- en softbal lijkt een terugkeer aanstaande. "Ik weet bijna zeker dat het duurste kaartje voor de Spelen die van de honkbalfinale zal zijn", zegt directeur Hans Meijer van de Nederlandse bond.

Janssen merkte vorig jaar tijdens de World Baseball Classic al hoe populair de sport in Japan is. "Zelf kon ik in Tokio ongestoord over straat lopen, maar dat was voor grote jongens als Andruw Jones en Wladimir Balentien wel anders. Japan is een honkballand pur sang. Het maakt niet uit welke wedstrijd er wordt gespeeld, het stadion zit altijd afgeladen vol. Bovendien hoort honkbal thuis op de Spelen, vind ik. Bij de meeste toonaangevende sportlanden staat honkbal in de top 3 van belangrijkste sporten. Helaas was mijn landgenoot en ex-voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, niet zo honkbalgezind."

Honkbal stond tussen 1992 en 2008 op het olympische programma, softbal vanaf 1996. Het ontbreken van profspelers uit de Amerikaanse Major League was voor het IOC een van de redenen om de sport te schrappen. "Een goedkoop argument", vindt Janssen. "Aan het boksen doen alleen amateurs mee en bij het voetbal zijn slechts drie spelers van ouder dan 23 jaar toegestaan." De Nederlandse honkbalsterren in de Verenigde Staten staan te trappelen om met Oranje aan de Spelen mee te doen, merkte Janssen vorige week al. "Al die jongens vinden het geweldig om voor Oranje te spelen." Als Tokio besluit om honk- en softbal op het olympische programma van 2020 te zetten, is het woord aan de Major League-organisatie. Ondertussen dromen de honkballers alvast van eremetaal.

Dopingarts Ferrari ontkent banden met Astana

De omstreden dopingdokter Michele Ferrari ontkent dat hij banden heeft onderhouden met de wielerploeg Astana. "Dit is onzin van de media", aldus de Italiaanse arts op zijn website. De krant La Repubblica meldde vorige week dat het Openbaar Ministerie in de Italiaanse stad Padua in een omvangrijk onderzoek naar de levenslang geschorste Ferrari een link heeft ontdekt met Astana. Andere media suggereerden dat hij in november vorig jaar het trainingskamp van Astana zou hebben bezocht.

Bij het team van onder anderen Lieuwe Westra en Lars Boom zijn de laatste maanden veel dopingvallen geweest. Het is onzeker of de ploeg de WorldTour-licentie mag houden.

Ferrari, in het verleden dokter van Lance Armstrong, is boos over de berichtgeving. "Wie het nieuws gepubliceerd heeft, zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden: ik hoop dat het Kazakse team de gepaste compensaties zal vragen voor de geleden schade."

CD: The Flight of Sleipnir - V

Sleipnir is, volgens de Noorse mythologie, het achtbenige paard van Odin. In deze tijden zijn haar berijders Clayton Cushman en David Csicsely uit Arvada, Colorado, USA. Ze noemen zichzelf, The Flight of Sleipnir, en het moge duidelijk zijn dat zij inspiratie putten uit met name de oude Noorse folklore, en daarnaast ook uit de Germaanse. Meer dan in de muziek vinden we die invloed terug in de teksten en het artwork. De muzikale basis bestaat vooral uit loodzware doom metal, aangevuld met stoner rock. Afgelopen maand kwam hun vijfde studioalbum uit, simpelweg V getiteld. Klim op het paard, en ga mee op deze bombastische droomvlucht.

The End of the Line-update beschikbaar in Team Fortress 2

Na ruim een jaar werk, is de End of the Line-update eindelijk beschikbaar in Team Fortress 2 voor pc. Het bijzondere aan de update is dat hij compleet is ontwikkeld door fans van de serie.

Youtuber James McVinnie is ruim een jaar bezig geweest om de update te ontwikkelen. De update komt gepaard met een nieuwe taunt, een nieuw wapen en nieuwe unusuals. Daarnaast zijn er 21 nieuwe cosmetische items toegevoegd, waarmee je de verschillende personages kunt aanpassen. Het beste van de update is de video. Deze duurt ruim veertien minuten en is van de kwaliteit die we gewend zijn.

Het rare aan de update is dan weer dat er geen nieuwe maps of gamemodi zijn toegevoegd, terwijl deze wel in bèta zijn getest. Wellicht volgen deze later als losse update, vermoedelijk als deel van de Kerst-update van dit jaar. Hoe dan ook, bekijk het resultaat van al het harde werk hieronder.

Drukste ochtendspits van 2014

Met 400 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer is de ochtendspits van dinsdag de drukste van het jaar. Dat melden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst VID. De lange files worden vooral veroorzaakt door aanrijdingen. Bovendien heeft het verkeer in het hele land, met uitzondering van het zuidwesten, last van mist en plaatselijk gladheid.

Door die mist blijven de spitsstroken van de A50 bij knooppunt Beekbergen in beide richtingen afgesloten.

Op de A2 stond al voor 8 uur een lange file van 17 kilometer door een pechgeval. Op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam kwamen op het knooppunt Watergraafsmeer vier auto's met elkaar in botsing. Op de A4 naar Amsterdam gebeurde bij Zoeterwoude-Dorp een aanrijding tussen twee auto's.

Volgens de ANWB zijn er opvallend veel files langer dan 10 kilometer.

Drukste ochtendspits van 2014
Drukste ochtendspits van 2014 (Foto: ANP)

Nikkei staakt winstreeks

De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met verlies geëindigd. Beleggers grepen de koersdaling op Wall Street, de stijgende Japanse yen en de dalende olieprijzen aan om winst te nemen na een zevendaagse winstreeks. De Nikkei sloot 0,7 procent lager op 17.813,38 punten.

Sony zakte 4 procent. De groep die verantwoordelijk zegt te zijn voor de computerinbraak bij de filmdivisie van het Japanse concern eist dat de film The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider, wordt ingetrokken.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten ook overwegend verliezen zien. Net als in Europa en de Verenigde Staten werden vooral de oliebedrijven van de hand gedaan. De All Ordinaries in Sydney daalde 1,7 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,5 procent. In Seoul daalde de Kospi 0,4 procent. De Shanghai Composite in China zette echter zijn opmars voort en klom 0,9 procent. De hoop op meer steunmaatregelen bleef de Chinese markt ondersteunen.

Nederland voert nog volop illegaal hout in

Bijna de helft (46 procent) van het bewerkte hout dat Nederland binnenkomt, is vaak niet legaal gekapt. Toch valt het niet onder het Europese importverbod. Een verbod op de invoer van illegaal gekapt hout, dat vorig jaar werd ingesteld, wordt op grote schaal overtreden.

Dat blijkt uit onderzoek van stichting Probos in Wageningen, een kennisinstituut dat zich bezighoudt met duurzame ontwikkeling van bossen in Nederland en daarbuiten.

Nederland is in Europa de op drie na grootste importeur van secundaire oftewel bewerkte houtproducten, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het gaat om hout dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld speelgoedtreinen, bankstellen en gitaren. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat het hout dat ze verwerken, op legale wijze is gekapt maar veel van deze producten vallen buiten het Europese verbod.

Weer ophef na optreden politie VS

De politie in het Amerikaanse Orange County (Florida) heeft oproepen tot kalmte nadat een blanke agent maandag een zwarte verdachte neerschoot. Volgens getuigen had de man zijn handen in de lucht gestoken toen de politieman het vuur opende. De verdachte (28) raakte zwaargewond.

De ongewapende man werd samen met iemand anders betrapt in een gestolen auto. Volgens de politie weigerde de verdachte bevelen van de agent op te volgen. Die zou hebben gevreesd voor zijn veiligheid en vuurde drie kogels af. De schietpartij komt op een moment waarop in de VS massaal wordt gedemonstreerd tegen buitensporig politiegeweld.

De lokale sheriff zei zich zorgen te maken over de reactie van het publiek. Hij liet zich op een persconferentie dan ook omringen door religieuze leiders uit de zwarte gemeenschap. "Ik vraag iedereen niet direct te oordelen", aldus de politieman, die mensen opriep de uitkomst van het onderzoek af te wachten.

Weer ophef na optreden politie VS
Weer ophef na optreden politie VS (Foto: ANP)

Wrakstukken MH17 aangekomen in Nederland

Het konvooi met de wrakstukken van MH17 is in de nacht van maandag op dinsdag aangekomen in Nederland, even ten zuiden van Oldenzaal. Het transport vertrok afgelopen week uit Oekraïne. De vier vrachtwagens staan vlak over de grens geparkeerd, bij grensovergang Bad Bentheim/De Lutte.

De Duitse politie liet eerder weten dat het de bedoeling is dat er nog vier vrachtwagens aan het konvooi worden toegevoegd. Op de parkeerplaats is nog extra ruimte afgezet.

De wrakstukken worden later op dinsdag met vrachtwagens naar de luchtmachtbasis Gilze-Rijen vervoerd. Ze komen daar volgens de planning om 14.00 uur aan. De aankomst zal geen ceremonieel karakter hebben.

Op de basis wordt de lading volgens een vast protocol gelost. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna begint in een speciaal vrijgemaakte hangar het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereidingen van de reconstructie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat deze reconstructie gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwamen op 17 juli in Oekraïne alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne met het toestel van Malaysia Airlines mogen aanwezig zijn als het eerste konvooi aankomt op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Er zal ook iemand uit het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 vertegenwoordigd zijn.

Wrakstukken MH17 aangekomen in Nederland
Wrakstukken MH17 aangekomen in Nederland (Foto: ANP)

Man dood na val uit reuzenrad Berlijn

Op de kerstmarkt bij de Alexanderplatz te Berlijn is maandagavond een man overleden na een val uit een reuzenrad. Het is onbekend of hij is gesprongen of dat het om een ongeluk gaat, meldt de NOS.

Volgens Duitse media gebeurde het incident rond negen uur 's avonds en is het slachtoffer een man van tussen de dertig en veertig jaar oud. Het zogeheten Steiger Riesenrad is een van de grootste verplaatsbare reuzenraden ter wereld. In de gondels is plek voor tien mensen.

De exploitant heeft geschokt op het voorval gereageerd. "Onze gedachten gaan uit naar de families en iedereen die te maken heeft met dit vreselijke ongeluk", liet hij weten.

Dodelijk verleden 15

‘Maar dan ben ik als zondebok gebruikt’, zei ik nu rustiger.
‘Zondebok? Ach nee, je bent nog steeds geen heilige, Martha. Als je die kweek had gebruikt was je een massamoordenaar geweest. Die kweek kwam ook voor ons totaal onverwacht. Maar wat jij dacht ermee te kunnen doen en wat wij dachten ermee te kunnen lagen heel erg ver uit elkaar. Wij filosofeerden al jaren hoe wij deze onderwereldclans een genadeklap konden uitdelen.

Staat betaalt Stichting Thuiskopie 33 miljoen

De staat gaat 33,5 miljoen euro 'schadevergoeding' betalen aan Stichting de Thuiskopie. De twee partijen zijn het daarover eens geworden, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag bekend. Het geschil ging over de hoogte van de thuiskopieheffing in de jaren 2007 tot 2012. Een gerechtelijke procedure die hierover loopt, wordt beëindigd.

De zaak draaide om het besluit uit 2007 van het toenmalige kabinet om de thuiskopievergoeding te bevriezen. Volgens de graaiers van Stichting de Thuiskopie was die regeling onrechtmatig, omdat er alleen werd geheven over cd's en dvd's, en niet over bijvoorbeeld mp3-spelers en harddiskrecorders. De opbrengsten uit de heffingen waren daardoor te laag om als billijke vergoeding te kunnen gelden voor de rechthebbenden, vond de hebberige stichting.

In 2013 trad een nieuw thuiskopiestelsel in werking. Dat wordt volgend jaar opnieuw aangepast.

Hongaarse premier eist rechtszaak tegen gezant VS

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft maandag gedreigd het hoofd van de Hongaarse belastingdienst te ontslaan tenzij ze 'direct' een rechtszaak wegens smaad aanspant tegen de Amerikaanse diplomaat die haar beschuldigde van corruptie. Als de verder vage beschuldigingen in de rechtbank worden bewezen, dan draait Ildiko Vida de cel in, aldus Orban.

Volgens Orban moet de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, Andre Goodfriend, een man zijn en zijn 'verantwoordelijkheid nemen', in plaats van zich te verschuilen achter zijn diplomatieke onschendbaarheid.

Goodfriend heeft eerder gezegd dat de Verenigde Staten op de hoogte zijn van corruptie binnen de Hongaarse belastingdienst. Vida mag om die reden de VS niet in. Ze ontkent schuldig te zijn. De Hongaarse regering heeft nog altijd geen onderzoek ingesteld, maar eist bewijzen van de VS.

VVD-senator: nieuwe pensioenregels snel behandelen

De Eerste Kamer moet een plan voor strengere pensioenregels nog dit jaar behandelen, zodat het op 1 januari kan ingaan. VVD-senator Liesbeth Kneppers heeft dat maandag gezegd.

Kneppers uitte eerder kritiek op het wetsvoorstel. Maar ze vindt nu dat uitstel meer nadelen heeft dan voordelen. Als de nieuwe, strenge regels niet volgend jaar van kracht worden, zullen veel pensioenfondsen op korte termijn hun pensioenuitkeringen moeten korten. Bovendien dreigen dan de premies verhoogd te moeten worden.

De Senaat beslist dinsdag wanneer het pensioenplan wordt behandeld. In de Tweede Kamer kreeg het ruime steun, maar sindsdien hebben onder meer de pensioenfondsen flinke bezwaren geuit.

Onbegrip over politie bij slachtoffers Alphen

Slachtoffers van Tristan van der V. zijn nog altijd vol onbegrip en frustratie over de politie. Ze begrijpen niet dat die haar verantwoordelijkheid niet neemt voor het verlenen van een wapenvergunning aan de man die in Alphen aan den Rijn willekeurig mensen neerschoot.

Tientallen van hen reizen dinsdag gezamenlijk af naar Den Haag. Daar is dan de eerste openbare zitting van een bodemprocedure over de aansprakelijkheid van de politie. "Het is een belangrijke dag voor de slachtoffers. Ze zijn erg betrokken", zegt Veeru Mewa van Beer advocaten. Hij rekent erop dat zo'n dertig slachtoffers en nabestaanden uit Alphen aan den Rijn naar de rechtbank komen.

Mewa vertelt dat ze nog altijd de psychische en lichamelijke gevolgen dragen. Sommigen zijn arbeidsongeschikt. Zijn kantoor vertegenwoordigt ongeveer zestig slachtoffers en nabestaanden. In april is het vier jaar geleden dat Van der V . in Alphen aan den Rijn om zich heen schoot in winkelcentrum Ridderhof. Zes mensen kwamen om het leven en zestien raakten gewond.

De slachtoffers en nabestaanden vinden dat de politie Van der V. nooit een vuurwapenvergunning had mogen verlenen. Ze houden de politie daarom verantwoordelijk voor de gevolgen van het wapengebruik van Van der V.

"In het systeem stond dat Tristan in 2006 gedwongen was opgenomen", aldus Mewa. De politiemedewerker die in 2008 Van der V.'s vergunningaanvraag beoordeelde heeft dat echter niet gezien. Hoe dat kon gebeuren is niet helemaal duidelijk. De medewerker heeft wel verklaard dat hij destijds gebukt ging onder hoge werkdruk en kampte met ziekte.

Tristan had jarenlang psychische problemen. In 2006 werd hij opgenomen, nadat zijn ouders een schriftje hadden gevonden waarin hij een scenario beschreef waarin hij zelfmoord pleegde. In de periode daarna zou hij heel boos zijn geweest, vooral op God. Die vond hij wreed vanwege het lijden in de wereld.

Weer marineschip met hulpgoederen naar West-Afrika

Het marineschip Karel Doorman vertrekt vrijdag voor een tweede keer met hulpgoederen naar landen in West-Afrika die getroffen zijn door ebola. Het ministerie van Defensie liet maandag weten dat het schip onder meer 1500 ton voedsel brengt.

Het grootste schip van de marine wordt momenteel geladen in Vlissingen. Daarna worden nog hulpgoederen geladen in het Franse La Rochelle en het Britse Gibraltar. Naast 1700 pallets rijst gaan ruim vijftig voertuigen en meer dan veertig containers mee.

De goederen zijn afkomstig van het Wereldvoedselprogramma, Unicef, de Samenwerkende Hulporganisaties, Groot-Brittannië, België, Duitsland en Frankrijk. Vorige maand leverde de Karel Doorman ook al hulpgoederen uit negen EU-landen af in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Vrouw George Clooney niet zwanger

George Clooney en zijn kersverse vrouw Amal Alamuddin verwachten nog geen kindje. Dat heeft een woordvoerder van Amal laten weten nadat veel media het tegenovergestelde hadden beweerd, aldus Us Weekly.

De acteur en zijn echtgenote werden afgelopen weekend gespot na een etentje met vrienden. Amal droeg een wijdvallende jurk waarin het net leek alsof ze een buikje had. Er gingen gelijk geruchten dat de mensenrechtenadvocate al een tijdje in verwachting was, maar dat is dus niet het geval.

In september ontkende het management van George ook al dat Amal zwanger was. De twee gaven elkaar op 27 september het jawoord in Italië.

Van Persie schenkt United zege tegen Koeman

Manchester United heeft het uitduel met Southampton met 1-2 gewonnen. Robin van Persie was de gevierde man met twee treffers. United staat nu op de derde plaats.

Voorafgaand aan het duel werd verwacht dat beide ploegen er een tactisch schaakspel van zouden maken. Wachten op een fout van de ander, dat was vooral de tactiek van het Manchester United van Louis van Gaal. De Nederlandse manager begon met een verdedigende opstelling. Zijn ploeg deed in het eerste bedrijf niets anders dan afwachten. Southampton mocht het spel maken, maar wist daar ook niet echt raad mee.

Tactisch was het dus, aangezien er nauwelijks echte kansen werden gecreëerd in de beginfase. Southampton zette de toon, maar die kleur was weinig kleurrijk. De thuisploeg was weinig creatief en kon maar geen gaatje vinden in de matige United-defensie. Voor de bezoekers werd geduldig wachten beloond. Na twaalf minuten was het raak. Southampton-verdediger Jose Fonte ging gruwelijk in de fout.

De captain van The Saints dacht de bal simpel terug te spelen op doelman Fraser Forster. Die bal bleek veel te kort, waardoor Robin van Persie kon profiteren. De Nederlandse goalgetter onderschepte de bal en schoof de bal onder Forster door: 0-1. Totaal tegen de verwachtingen in. Het bleek wel een wake up call voor de mannen van Koeman. Southampton begon te jagen en won vrijwel alle duels. Het balbezit bleef voor Southampton, nu werd er alleen meer de aanval gezocht.

Waar Fonte in de fout ging namens de thuisploeg, deed Marouane Fellaini dat namens de bezoekers. De lange Belg deed zoals vaak te lang over zijn balbehandeling en leed knullig balverlies op het middenveld. Daarna kon de verdediging van de Red Devils eenvoudig wegwerken, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk was het Graziano Pellè die kon profiteren. De Italiaan stond al een aantal wedstrijden droog. Hij ramde de bal venijnig achter David De Gea: 1-1.

In de tweede helft werden tactische beslissingen en keuzes wat meer aan de laars gelapt. Het spel werd aantrekkelijker doordat beide ploegen probeerden om een doelpunt te forceren. United bleef de afwachtende ploeg. Er zat nog steeds geen creativiteit in. Southampton stelde echter ook teleur. De ploeg leek gewoonweg niet te kunnen vanavond. Kansen werden waren er wel voor de thuisploeg, maar echt gevaarlijk werd de ploeg eenmaal via aanvaller Shane Long. Hij kwam helemaal vrij voor De Gea. Zijn kopbal was een prooi voor de Spaanse goalie.

Aan de andere kant waren de bezoekers wel trefzeker in het tweede bedrijf. United had tot de 71ste minuut slechts twee keer op doel geschoten. Het derde schot betekende de tweede treffer van Robin van Persie. Hij stond helemaal vrij bij de tweede paal na een vrije trap. De goalgetter toucheerde de bal met de buitenkant van zijn voet en verschalkte Forster op knappe wijze: 1-2.

In de slotfase hield United zich eenvoudig staande. De frustraties namen toe bij beide ploegen, kansen waren er niet meer. United staat nu op de derde plaats. Manchester United wint voor de vijfde keer op een rij. Koeman verliest er drie op rij.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.