CD: Shifting Daylight - Shifting Daylight

Een paar weken geleden was het duo Shifting Daylight te gast in het programma Dit is de Nacht van de EO, waar de mannen een aantal tracks van hun net verschenen eerste album mochten spelen. Het duo, bestaande uit René van Kooten en Bram Bol, speelt namelijk muziek die duidelijk is geinspireerd op het tijdloze genre Americana. Nu moet je niet meteen afschrikken van het feit dat de mannen bij de EO optraden, want hier is zeker geen sprake van gospel of andere christelijke muziek. Shifting Daylight speelt namelijk fijne popmuziek met invloeden uit de pop-, rock- en folkmuziek van de afgelopen decennia.

Shifting Daylight - Shifting Daylight
Shifting Daylight - Shifting Daylight

René van Kooten is bij de meeste mensen vooral bekend als musicalster en acteur. Zo was Van Kooten in het verleden al te aanschouwen in musicals zoals Hair, Aida, Beauty and the Beast en Les Misérables. Wat veel minder mensen weten is dat Van Kooten ook de zanger was van de groep Buckshot en ook muzikaal actief is in de band Drive Thru Party, waarin we ook gitarist en toetsenist Bram Bol aantreffen. Bol was eerder al te horen op platen van onder meer Hind en Dennis en speelde ook in bands zoals Boya en Miss Pussy.

Voor de opname van hun eerste album werd Shifting Daylight uitgebreid met bassist Auke Haaksma, die eveneens actief is in bands zoals Falco Luneau en de Top 40-band D-Sign en drummer Ben Bakker, die ook achter de trommels mocht plaatsnemen bij onder meer Van Velzen, Loïs Lane en Never Mind the Stars. Op het aangenaam verrassende debuutalbum komen we dan ook een achttal fraaie popliedjes van de mannen tegen, waarbij vooral het fijne gitaarspel van Bram Bol en de voor Americana zo kenmerkende pedal steel een grote rol spelen.

Shifting Daylight
Shifting Daylight (foto: Facebook)

De grootste verrassing volgt pas bij 'Dear Soul' dat begint met een spacend intro met een hypnotiserende panfluit om daarna verder te gaan als een prachtige en intieme ballade. Met hun titelloze album heeft Shifting Daylight een sterk album afgeleverd dat zeker bij de liefhebbers van singer-songwriter en softpop uit de zeventiger jaren in de smaak zal vallen.