FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 december 2014

Weer groot olielek Shell in Nigerdelta

Shell kampte de afgelopen tijd opnieuw met een grote olielekkage in de Nigerdelta in Nigeria. Dat meldde persbureau Reuters woensdag. Door de lekkage zou het equivalent van 3800 vaten olie zijn weggestroomd. Volgens Shell is die schade veroorzaakt door een mislukte poging tot diefstal van de olie.

Shell ligt vaker onder vuur in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het Nigeriaanse vasteland worden oliepijpleidingen vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, wat zware verontreiniging tot gevolg heeft. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika.

Doutzen Kroes strak op de catwalk

Doutzen Kroes beviel vijf maanden geleden van haar tweede kindje, maar daar was dinsdagavond op de catwalk voor de Victoria's Secret Show niks meer van te zien. De Britse krant Daily Mail schrijft vol bewondering over het strakke lijf van het Nederlandse topmodel.

Op de website van de krant staan heel wat fotos van Doutzen tijdens de show. Volgens Daily Mail waren het niet de mooie outfits van Doutzen (29) die de aandacht trokken, maar haar afgetrainde lichaam. Het model zelf laat via Twitter weten dat ze het jammer vindt dat de show alweer voorbij is. "Ik ben dankbaar dat ik er dit jaar weer bij mocht zijn en ik vind het jammer dat het voorbij is. Ik zie jullie volgend jaar weer", schrijft ze bij een foto van zichzelf in lingerie.

Doutzen werd in juli de trotse moeder van dochter Myllena Mae. Het model en haar man dj Sunnery James hebben al een zoontje, Phyllon (3).

Oprichter Small Faces overleden

Ian McLagan, toetsenist en een van de oprichters van de legendarische Britse popgroep The Small Faces is woensdag in de Amerikaanse stad Austin (Texas) overleden. Dat meldt het showbizzmagazine Variety. McLagan werd getroffen door een beroerte. Hij was 69 jaar.

The Small Faces behoorden tot de zogeheten mods, een in de jaren 60 hippe stroming in de Londense subcultuur waartoe ook de rockband The Who gerekend kon worden.

De band rond zanger Steve Marriot scoorde grote hits als All or Nothing, Lazy Sunday” en Itchycoo Park. Nadat Marriot de band in 1969 had verlaten werd de naam veranderd in The Faces en traden Rod Stewart en Ron Wood toe tot de groep.

Ian McLagan werd na zijn periode bij The Faces een veel gevraagd toetsenist. Hij speelde onder meer bij The Rolling Stones, Bob Dylan en Bruce Springsteen en maakte enkele soloplaten.

Oprichter Small Faces overleden
Oprichter Small Faces overleden (Foto: ANP)

Boete voor topless verstoren kerstmis

Actievoerster Josephine W. van Femen heeft een boete gekregen van 1200 euro voor het topless verstoren van de kerstmis in de Dom van Keulen op eerste kerstdag vorig jaar. Met ontbloot bovenlijf en beschilderd met de tekst 'Ik ben God' beklom de vrouw het altaar van de kerk.

De rechtbank in Keulen oordeelde woensdag dat de studente tandheelkunde met haar actie het uitoefenen van het geloof had verstoord. Ze wilde naar eigen zeggen protesteren tegen het feit dat de kerk het niet zo nauw neemt met de rechten van vrouwen in de kerk, en tegen de houding van de Keulse kardinaal Joachim Meisner ten aanzien van abortus.

Boete voor topless verstoren kerstmis
Boete voor topless verstoren kerstmis (Foto: ANP)

Fors meer ebola-gevallen in Sierra Leone

Er zijn in Sierra Leone de afgelopen week fors meer ebola-gevallen geregistreerd dan in de week daarvoor. Dat meldde de wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag.

De WHO heeft in dat land in de week tot en met 30 november in totaal 538 nieuwe besmettingen geregistreerd. De week daarvoor waren dat er maar 385.

In totaal zijn er nu 17.145 mensen besmet en ruim zesduizend mensen overleden aan het virus, dat vooral Guinee, Sierra Leone en Liberia heeft getroffen.

Ariana Grande heeft aanvaring met vleugels

Ariana Grande kreeg dinsdagavond een stel vleugels van een Victoria's Secret-model in haar gezicht geduwd. Gelukkig kon de zangeres er zelf om lachen en gaf ze de blunder toe op haar Twitterpagina.

"Een Victoria's Secret Angel heeft mij per ongeluk in mijn gezicht geslagen met haar vleugels en het was geweldig", twitterde Ariana woensdag. Als grap gebruikte de 21-jarige brunette nog de hashtags #goals en #bangbangintomyface. Met de laatste hashtag verwijst ze grappend naar haar hit met Jessie J en Nicki Minaj, waarin de dames Bang bang into the room zingen.

Een dag eerder ontsnapte Ariana nog op het nippertje aan de vleugels. "Ik was zo nerveus en enthousiast tijdens de repetitie dat ik bijna met mijn gezicht recht in een stel vleugels liep", luidt de tweet van maandag.

Relatief goed jaar voor chemische industrie

De Nederlandse chemische industrie doet het ondanks moeizame marktomstandigheden in Europa relatief goed. Dat meldde branchevereniging VNCI woensdag.

Volgens de VNCI werd het afgelopen jaar geprofiteerd van een sterke dollar, in combinatie met lagere prijzen voor energie. Daarnaast wisten de bedrijven de economische tegenwind in Europa te compenseren door andere markten aan te boren, kosten te besparen en slimmer samen te werken.

De productie in de eerste negen maanden van het jaar ligt dan ook hoger dan het gemiddelde in Europa, zo merkte de organisatie op. Daarbij ervoer de chemie een stijgende export, terwijl de hele Nederlandse industrie als geheel juist een daling kende van de uitvoer met 0,5 procent.

Moszkowicz ontkent lening bij oud-cliënt

Voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz ontkent dat zijn voormalig cliënt Donald G., een bekende in de Amsterdamse onderwereld, geld van hem tegoed heeft. G. zou de oud-advocaat 35.000 euro hebben geleend. Hij wil dat bedrag nu terughebben.

In het tv-programma RTL Boulevard zei Moszkowicz dat hij geen lening heeft bij Donald G. Hij gaat via zijn advocaat Herman Loonstein verzet aantekenen tegen de claim.

Dat gaat Moszkowicz ook doen tegen de claim van zijn voormalig advocaat Gabriël Meijers, die Moszkowicz in diens tuchtzaken heeft bijgestaan. Meijers zegt nog vijftienduizend euro aan onbetaalde rekeningen heeft uitstaan bij Moszkowicz.

Moszkowicz stelde dat Meijers weet dat hij geen cent zou krijgen bij een eventuele veiling. Alles gaat direct naar de fiscus. Moszkowicz denkt dan ook dat Meijers hem voor schut wil zetten. "Ik heb een heleboel fouten in mijn leven gemaakt. En een van mijn grootste fouten was het in de arm nemen van deze man." Moszkowicz zou Meijers in het verleden in moeilijke tijden ook hebben geholpen, en alleen al om die reden heeft hij geen recht op advocaatskosten, vindt de voormalig strafpleiter.

Moszkowicz zei verder een zware week achter de rug te hebben. "Je denkt: wanneer houdt het op? Het was geen fijne week." Toch zit hij er niet doorheen, vertelde hij. "Ik relativeer alles. Ik vind het jammer dat ik nu hier op deze manier zit, laat dat duidelijk zijn. Maar wat me echt raakt is mijn directe omgeving." Volgens Moszkowicz lezen zijn naasten namelijk 'de rotzooi' op internet.

Dat Gordon nu bereid is de vijftienduizend euro te betalen die Meijer nog van hem krijgt, noemt de oud-advocaat 'ontroerend' en 'bijzonder'. "Hij doet dit puur omdat hij me een warm hart toedraagt."

Over de driehonderdduizend euro die hij de Belastingdienst is verschuldigd, zegt Moszkowicz dat hij fouten in zijn leven heeft gemaakt."En je vraagt je af hoe je in deze situatie terecht bent gekomen. Twee jaar geleden viel mijn inkomen weg maar de kosten bleven hetzelfde. Omdat ik wel aan de verplichtingen van de fiscus wil voldoen kom ik nu in de financiële problemen."

WADA onthutst door ARD-documentaire

Het internationaal antidopingbureau WADA heeft onthutst gereageerd op de Duitse documentaire die de topsport in Rusland aan de kaak stelt. "De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend", zei directeur David Howman woensdag over de onthullingen. Zijn voorganger Dick Pound viel hem bij. "Het is een buitengewoon alarmerende situatie."

Systematische doping, doortrekken van positieve plasjes, smeergeld en corruptie. Dat zijn de steekwoorden waarmee onderzoeksjournalist Hajo Seppelt Russische atleten ontmaskert in zijn documentaire Staatsgeheim doping - Hoe Rusland zijn kampioenen maakt, die de ARD woensdagavond uitzond.

In de film van een uur zijn beelden, vaak opgenomen met een verborgen camera, en documenten te zien en geluidsfragmenten te horen die duiden op een door de overheid gesteund dopingprogramma. Op de achtergrond moeten welhaast instanties actief zijn die de boel besodemieteren en bewijzen wegmoffelen.

Verdachte zaak-Todd onnodig laat gepakt

De politie had Aydin C., verdacht van aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam, twee jaar eerder kunnen pakken. De Noorse politie deed in 2012 onderzoek naar een 17-jarig Noors vermoedelijk slachtoffer en vroeg de Nederlandse politie daarbij tevergeefs om hulp. Dat meldt het tv-programma Zembla (VARA) donderdag in een uitzending over de zaak.

Aydin C. werd in januari van dit jaar gearresteerd. In het Noorse onderzoek werd het IP-nummer van de belager van het Noorse meisje achterhaald, dat zich in een huisje op een vakantiepark bij Oisterwijk bleek te bevinden. C. verbleef in een naburig huisje en heeft vermoedelijk het IP-nummer gehackt.

De zaak van C. is bekend geworden door de Canadese tiener Amanda Todd, die tot zijn slachtoffers zou hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord.

Johnny Depp wil nog niet trouwen

Johnny Depp heeft geen haast om te trouwen met zijn verloofde Amber Heard. Volgens People is het stel in onrustig vaarwater beland.

"Johnny is dolverliefd op Amber, maar er is onrust in de relatie", fluistert een ingewijde het blad in. De 28-jarige Amber is een vrije geest. En dat levert de nodige problemen op voor de 51-jarige Depp. Ook het grote leeftijdsverschil zou het koppel parten spelen.

"Amber is erg flirterig en ze heeft veel verschillende soorten relaties. Ze is er nog niet helemaal klaar voor om zich te settelen", aldus de ingewijde. Depp zou dan ook eerst willen kijken hoe de relatie zich ontwikkelt voordat hij in het huwelijksbootje stapt met de blondine.

Hozier treedt op bij start Serious Request

Singer-songwriter Hozier treedt donderdag 18 december op als de 3FM Serious Request-actie begint in Haarlem. De Ierse zanger is erbij als het Glazen Huis op slot gaat, maakte de radiozender woensdag bekend.

Hozier zal live op radio en televisie zijn hit Take Me To Church spelen. Dit nummer staat momenteel wereldwijd op de hoogste positie in de Spotify Top 100.

Het Glazen Huis staat van 18 tot en met 24 december op de Grote Markt in Haarlem. Radio-dj's Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg draaien dagenlang zonder te eten verzoekplaatjes om aandacht te vragen en geld op te halen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Rusland onderneemt actie tegen daling roebel

De centrale bank van Rusland heeft maandag maatregelen genomen om de vrije val van de roebel te stoppen. Dat maakte de bank woensdag bekend.

De centrale bank verkocht maandag voor 700 miljoen dollar, circa 570 miljoen euro, aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen. Eerder die dag kelderde de Russische munt in het sterkste tempo sinds de crisis van 1998.

Vorige maand staakte de Russische bank nog zijn structurele interventies, waarmee de koers van de roebel werd gecontroleerd. Sindsdien is de munt, die al het hele jaar zwaar onder druk staat, stevig weggezakt.

Lager tekort in herziene Franse begroting

De Franse regering gaat in een herziene versie van zijn begroting voor 2015 uit van een tekort van 4,1 procent. Eind oktober kreeg het land veel kritiek vanuit de Europese Unie door een begroting in te dienen met een gat van 4,3 procent.

Minister van Financiën Michel Sapin stelde woensdag dat de beoogde verlaging is te danken aan 3,6 miljard euro extra bezuinigingen. Hij zei daarnaast erop te vertrouwen dat de begroting in 2017 een flink eind onder het in Europa afgesproken maximum van drie procent zal liggen.

De Sionsberg kan voorlopig open blijven

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kan voorlopig medische zorg blijven bieden aan de inwoners van Noordoost-Friesland. Dat heeft de curator van het failliete ziekenhuis de medewerkers en medische staf laten weten. Niet alle zorg kan meer worden verleend. Zo blijven bijvoorbeeld de operatiekamers gesloten.

Het ziekenhuis moest dicht nadat Zorggroep Pasana, waaronder de Sionsberg viel, vorige week failliet werd verklaard. Pasana bouwde de zorg in de aanloop naar het faillissement al versneld af. Patiënten werden toen doorverwezen naar hun huisarts of naar ziekenhuizen in Drachten of Leeuwarden.

Baby maakt Eva Mendes doodmoe

Eva Mendes is uitgeput nu ze moeder is. "Echt, ik ben zo ontzettend moe", verzuchtte de actrice in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Ik dacht eerder altijd moe te zijn, maar dat was niets in vergelijking met nu. Maar ik zou echt niet anders meer willen!"

Mendes en haar vriend Ryan Gosling verwelkomden dochter Esmeralda twee maanden geleden. De 40-jarige actrice hield haar zwangerschap bewust zo lang mogelijk stil. "Ryan en ik wisten al snel dat het moeilijk voor haar zou zijn om privacy te hebben. Dit was de eerste mogelijkheid voor ons als ouders om haar te kunnen beschermen."

DeGeneres liet Mendes even schrikken door te zeggen dat ze een foto van Esmeralda had om te laten zien. Het bleek uiteindelijk een 'uiterst exotische' compositiefoto te zijn, gemaakt van de gezichten van Mendes en Gosling.

Unesco pleit voor ban op kunstsmokkel Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet een verbod instellen op de smokkel van kunst en culturele voorwerpen uit conflictgebieden in Irak en Syrië. Dat vindt Unesco, de culturele, wetenschappelijke en onderwijskundige organisatie van de VN. Volgens Irina Bokova van Unesco gaat er in de handel in de smokkelwaar uit Irak en Syrië inmiddels 5,6 tot twaalf miljard euro om.

Unesco houdt woensdag een conferentie in Parijs over bedreigd cultureel erfgoed. De waardevolle spullen worden zowel uit gebieden in Syrië gesmokkeld waar nu al jaren gevochten wordt als delen van Irak waar terreurbeweging Islamitische Staat eerder dit jaar successen boekte. Toen IS bijvoorbeeld in de zomer de stad Mosul en omliggende gebieden in handen kreeg veroverde het daarmee ook 1800 van de twaalfduizend geregistreerde archeologische opgravingen in Irak.

Sommige relieken en locaties worden vernield, maar andere worden op de zwarte markt verkocht, aldus Unesco. De organisatie heeft de handen ineengeslagen met veilinghuizen als Christie's en Sotheby's om te voorkomen dat geroofde kunst in het Westen onder de hamer gaat.

Vertegenwoordigers van de Syrische regering en de rebellen die zich tegen de autoriteiten verzetten zullen bij de conferentie aanwezig zijn. Zij gaan proberen overeenstemming te bereiken over het veiligstellen van het culturele erfgoed in Syrië. "Het is een kleine eerste stap, maar het is wel een belangrijke", aldus Bokova.

Opstelten moet klachten burgers ophelderen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet opheldering geven over de vele klachten die bij de Nationale ombudsman zijn ingediend over zijn ministerie. De Tweede Kamer is hier bezorgd over en wil weten wat voor klachten het zijn, of ze gegrond zijn en waarom ze in aantal nog steeds stijgen.

Een vijfde van de klachten die de Nationale Ombudsman vorig jaar binnenkreeg, gaat over Opsteltens departement. Het is ook het enige ministerie waarover meer klachten zijn binnengekomen dan het jaar ervoor, terwijl het bij andere ministeries juist daalt, klaagde D66.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zal op uitdrukkelijk verzoek van de Kamer bij zijn collega navragen hoe het zit, bleek woensdag in een Kamerdebat.

Asscher en D66 zitten in elkaars vaarwater

Het gaat niet zo lekker tussen PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en D66. Vorige week suggereerde D66-leider Alexander Pechtold dat Asschers werkgelegenheidsaanpak is mislukt en dat hij daarom maar probeert te scoren met zijn integratiebeleid. Dinsdag verweet Asscher D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in een debatje muggenzifterij. En woensdag lanceerde Pechtold een voorstel om honderd miljoen euro weg te kapen van Asschers budget voor banenplannen, om het te gebruiken voor energiezuiniger scholen.

Zoveel aanvaringen in een paar dagen, dat lijkt geen toeval meer. Toch ontkennen de minister en de bevriende oppositiepartij in alle toonaarden dat er iets mis zou zijn in de onderlinge betrekkingen. D66'ers zeggen niets te hebben tegen de PvdA-vicepremier. Ze zijn 'alleen met de inhoud bezig'. En volgens Asscher is muggenziften een heel normale uitdrukking om aan te geven dat iemand te veel nadruk legt op bijzaken.

Maar achter de schermen geven bronnen toe dat er meer aan de hand is. De scherpe uitlatingen van Pechtold van vorige week heeft Asscher als 'heel vervelend' ervaren. Het kan dan ook best zijn dat de anders zo hoffelijke bewindsman daardoor wat geïrriteerd reageerde toen Van Weyenberg maar bleef terugkomen op een 'verondersteld verschilletje' in opvattingen over het integratiebeleid.

Volgens sommigen vinden de wrijvingen tussen de minister en D66 hun oorsprong in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Vóór hij minister en vicepremier werd, was Asscher jarenlang wethouder in de hoofdstad. Hij zou met lede ogen hebben aangezien dat na de laatste raadsverkiezingen de PvdA uit het stadsbestuur verdreven werd en dat D66 daar nu de dienst uitmaakt.

Maar een betrokkene ziet een andere oorzaak. De PvdA en D66 zijn inhoudelijk in veel opzichten verwante partijen. Als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs en integratie zijn de verschillen niet zo groot. Asscher en Pechtold vissen dus in dezelfde kiezersvijver. De minister heeft zich ontpopt als een fel bestrijder van de PVV van Geert Wilders. Dat was eerder vooral de specialiteit van Pechtold. "Pechtold en Asscher zitten in elkaars vaarwater."

Het gehakketak zou uitsluitend een politieke achtergrond hebben. De persoonlijke verhoudingen zijn 'prima', bezweren ingewijden in beide kampen. Asscher en Pechtold spreken elkaar regelmatig en respecteren elkaar. "Die twee zijn aan elkaar gewaagd."

Arme Jersey Shore-ster verkoopt autobanden

Mike 'The Situation' Sorrentino is blut. In een poging een klein deel van zijn reusachtige belastingschuld af te kunnen betalen, verkoopt de Jersey Shore-ster de banden en velgen van zijn Ferrari.

Mike plaatste een advertentie op eBay. Tot nu is het hoogste bod een paar duizend euro, weet TMZ. Daarmee gaat de realityster het niet redden, aangezien hij omgerekend zo'n zeven miljoen euro moet afbetalen aan de fiscus.

Sorrentino beweert overigens dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking. Er loopt momenteel een rechtszaak hierover tegen Mike en zijn broer.

Oudste graveringen van mensachtigen ontdekt

De Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen als werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Leiden in het blad Nature dat woensdag verscheen.

Tot nu toe werd volgens José Joordens van de Faculteit Archeologie aangenomen dat het maken van dit soort graveringen voorbehouden was aan de moderne mens (Homo sapiens) in Afrika, vanaf zo'n honderdduizend jaar geleden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Homo erectus op Java 430.000 tot 540.000 jaar geleden al graveringen maakte.

De onderzoekers bekeken honderden fossiele schelpen die afkomstig zijn van de plaats Trinil op Java. De schelpen behoren tot de collectie van de Limburgse arts en onderzoeker Eugène Dubois. Volgens de deskundigen zijn de zigzag-patronen op de schelpen niet ontstaan door het verweringsproces.

Lichamen geborgen bij gezonken vissersschip

Vissers hebben woensdag elf lichamen geborgen in de buurt van een Zuid-Koreaans vissersschip dat maandag in het westen van de Beringzee is vergaan. Vermoedelijk zijn de lichamen van bemanningsleden van het schip. Dat heeft een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd.

Maandag werd een omgekomen bemanningslid geborgen en konden zeven opvarenden worden gered. Meer dan vijftig mensen werden toen nog vermist. De families van de vermiste bemanningsleden zijn woedend op de kapitein van het schip en de reder, omdat die te weinig zouden hebben gedaan om hun familieleden te redden. Het weer in het gebied is slecht, dus de kans dat er nog overlevenden worden gevonden is vrijwel nihil. Helikopters van de Amerikaanse en Russische kustwacht en zeker vijf vissersschepen zijn desondanks op zoek naar de vermisten.

Aan boord van het schip bevonden zich 35 Indonesiërs, dertien Filipijnen, elf Zuid-Koreanen en een Russische inspecteur. Aangenomen wordt het schip als gevolg van het slechte weer water begon te maken en vervolgens is gekapseisd.

Gordon haalt uit naar media na donatie

Gordon is boos op de media. De zanger vindt het afschuwelijk dat zijn donatie aan Bram Moszkowicz wordt weggezet als een actie uit eigenbelang.

"Ik heb vanmorgen mijn telefoon maar uitgezet. Zoveel geweldige reacties na mijn donatie aan Bram, een vent die ik heel hoog heb zitten", schrijft Gordon op zijn Facebookpagina. "De afschuw spreek ik uit over die media die dan weer durven schrijven dat ik hier zelf beter van wil worden."

De zanger zegt dat hij helemaal niet zit te wachten op publiciteit rondom zijn gift. "Net zoals ik dat niet wil voor de vele andere goede doelen die ik steun vanuit mijn privé persoon. Het is een ieders plicht om een medemens te helpen."

Gordon maakte woensdag bekend dat hij bereid is de rekeningen te betalen van de in geldnood verkerende Bram. Het zou gaan om een bedrag van vijftienduizend euro.

Tien tips over liquidatie Amersfoort

De politie heeft tien tips binnengekregen over de liquidatie van de 38-jarige Samir Jabli, zondagnacht in Amersfoort. De tips kwamen binnen na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond, zei een politiewoordvoerder woensdag. Er zijn geen namen genoemd van mogelijke daders, zegt hij.

Jabli werd voor het huis van zijn ouders in zijn auto doodgeschoten. De daders gingen ervandoor in een zwarte auto, die later uitgebrand is teruggevonden in Baarn. Deze auto was op 4 februari gestolen in Rotterdam.

De politie vermoedt dat de dood van de man een afrekening in het criminele circuit is geweest. Jabli zou al langer gevreesd hebben voor zijn leven.

Woensdag vraagt de politie in een uitzending van de regionale omroep RTV Utrecht ook om aandacht voor de zaak.

Ed Sheeran meest gestreamd op Spotify

Ed Sheeran is de meest gestreamde artiest van 2014 op Spotify. Het nieuwe album van de Britse singer-songwriter, genaamd X, is wereldwijd maar liefst 430 miljoen keer gestreamd. Dat heeft de online muziekdienst woensdag bekendgemaakt. Het nummer Happy van Pharrell Williams is het meest gestreamde nummer wereldwijd.

Katy Perry is de meest populaire vrouwelijke artiest op Spotify en Coldplay is de meest populaire band. Andere artiesten die veel fans hebben op Spotify zijn Eminem, Calvin Harris, Avicii en David Guetta.

De muziekdienst laat ook weten dat er in het afgelopen jaar in totaal voor zeven miljard uur aan muziek is beluisterd door iets meer dan vijftig miljoen gebruikers.

Verpleging wil steun bij aanpak slecht gedrag

Verpleegkundigen willen graag duidelijkere regels om slecht functioneren van collega's of artsen bespreekbaar te maken. In een onderzoek van Nivel gaf slechts 26 procent van de ondervraagde verpleegkundigen aan zich gesteund te voelen door de organisatie waarvoor ze werken. Als een organisatie duidelijk maakt wat niet door de beugel kan, maakt dat het makkelijker om wangedrag aan te kaarten, menen de onderzoekers van Nivel.

De organisatie voor onderzoek in de gezondheidszorg liet 254 verpleegkundigen uit reguliere en academische ziekenhuizen deze zomer een vragenlijst invullen. Ruim een derde van hen zei het erg moeilijk te vinden een collega aan te spreken op slecht gedrag. Gaat het om disfunctioneren van een arts, dan is het nog veel moeilijker. Toch heeft 83 actie ondernomen, aldus het Nivel.

Om slecht functioneren bespreekbaar te maken, moet er volgens de verpleegkundigen een goede teamsfeer en aansturing door leidinggevenden zijn. Ook zijn goede communicatie en voldoende goed personeel belangrijk.

NRC in Belgische handen

Mediahuis Nederland, een dochteronderneming van het Belgische Mediahuis, neemt NRC over. Daarover heeft Mediahuis Nederland een akkoord bereikt met Lux Media, waarvan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria grootaandeelhouder is. Dat meldt het Mediahuis woensdag.

De overname behelst NRC Media Holding, NRC Media en NRC Lux, samen NRC. NRC is uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl. Directeur van Mediahuis Gert Ysebaert heeft woensdag via Twitter 'de mooiste krant van Nederland' welkom geheten bij zijn concern. "NRC Handelsblad en nrc.next zijn sterke titels die staan voor uitstekende en genuanceerde journalistiek", laat hij in een verklaring weten.

Mediahuis is uitgever van onder meer De Standaard en Het Belang van Limburg. In Mediahuis Nederland wordt ook een minderheidsbelang genomen door Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica.

De Nederlandse mededingingsautoriteit ACM en de ondernemingsraad van NRC moeten nog groen licht geven voor de overname. Ook de redactieraad van NRC mag zich er nog over uitspreken.

Hoeveel geld met de overname gemoeid is, is niet bekendgemaakt, maar volgens verschillende media gaat het om bedragen tussen de negentig en honderd miljoen euro.

Veel Nederlandse kranten zijn inmiddels in Belgische handen. Het Vlaamse De Persgroep is de eigenaar van de Volkskrant, het AD en Trouw.

Weer akkefietje rond Onno Hoes

De fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad hebben woensdagavond ruim een uur lang met burgemeester Onno Hoes gepraat over nieuwe ophef rond zijn persoon. Hoes kwam woensdag opnieuw in opspraak nadat een 20-jarige man privéberichten tussen hem en Hoes publiceerde.

"Iets wat privé was, is nu publiek geworden", zei fractievoorzitter Frans Bastiaens van de PvdA namens alle fracties. Hij noemde dit 'pijnlijk' en wilde er niet meer over zeggen.

Een woordvoerster van burgemeester Hoes noemde het gebeurde een privékwestie en wilde verder geen mededelingen doen.

Een jaar geleden kwam Hoes in opspraak na een publiek geworden affaire met een toyboy. Hoes kreeg veel kritiek te verduren om deze affaire. Enkele maanden later kwam het tot een breuk met zijn man, tv-persoonlijkheid Albert Verlinde.

Ook in beroep levenslang voor terreurmoord Londen

De moordenaars van de Britse militair Lee Rigby zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. De zware straffen zijn gerechtvaardigd vanwege de gruwelijke en barbaarse aard van de moord, zeiden de rechters woensdag.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale werden in februari veroordeeld tot levenslang. Adebowale komt na 45 jaar celstraf in aanmerking voor vervroegde vrijlating, voor Adebolajo geldt die voorwaarde niet. De mannen brachten Rigby in mei vorig jaar op gruwelijke wijze in een Londense straat om het leven.

Adebolajo, een zelfverklaard 'soldaat van Allah', tekende beroep aan tegen de straf met het argument dat hij in een oorlog verwikkeld is. Dit verweer werd door een van de rechters verworpen als 'volstrekt hopeloos'.

Agent New York vrijuit na dodelijke wurggreep

De Amerikaanse agent die eerder dit jaar een verdachte in een fatale wurggreep nam hoeft niet te worden vervolgd. Dat heeft een onderzoeksjury woensdag bepaald, zei de advocaat van de omgekomen man.

De beslissing komt minder dan twee weken na die van een onderzoeksjury in de staat Missouri, die bepaalde dat agent Darren Wilson niet hoeft te worden vervolgd voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Wilson schoot de ongewapende Brown eerder dit jaar dood.

Agent Daniel Pantaleo was in burger toen hij de 43-jarige Eric Garner in een wurggreep nam, iets wat volgens de regels van de politie van New York expliciet verboden is. Garner werd ervan verdacht sigaretten per stuk te verkopen op straat, wat illegaal is.

Op videobeelden die door een omstander werden gemaakt was te zien hoe Garner zich verzette toen de agent hem probeerde te boeien. Hierop nam de agent hem in een wurggreep. Op de beelden was te horen hoe Garner 'Ik kan niet ademen!' schreeuwde.

De autoriteiten in New York bereidden zich de afgelopen dagen voor op protesten, in afwachting van de beslissing van de onderzoeksjury, ofschoon een protest in augustus na het incident vreedzaam verliep.

Toen de jury in Ferguson met haar vonnis kwam sloeg de vlam in de pan. Protesten draaiden uit op rellen. De gouverneur had dagen daarvoor al de noodtoestand afgekondigd en de Nationale Garde werd ingezet tegen de woedende betogers.

Sportblog: grootste aansteller ooit & kleine Kluivert

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Aanstellen in het kwadraat
We weten dat voetballers zich bij lichte overtredingen vaak aanstellen en het veel erger doen laten lijken dan het is. Leeds United-speler Adryan presteerde het om in de wedstrijd tegen Derby County (2-0 winst voor Leeds) de overtreffende trap van aanstellen te produceren. Na een lichte overtreding ging de huurling van Flamengo naar de grond om daarna gewillig nog even een vis na te doen om het erger te laten lijken. Soms kun je ook overdrijven.

Aanstellen is ook een vak (Bron: Vine)

Merckx en Ickx doen oude tijden herleven
Deze maand is er in Brussel een speciale tentoonstelling geweid aan de grootste Belgische sporthelden, Eddy Merckx en Jacky Ickx. Beide heren beleefden hun hoogtijdagen in de jaren '60 en '70. Merckx won alles wat los en vast zat in de wielerwereld en Ickx was een grootheid in het lange afstandsracen. Zo won hij onder andere zesmaal de 24 uur van Le Mans. Ter promotie van de tentoonstelling werd een prachtig filmpje gemaakt met beide heren. Voor de gelegenheid hulden de Belgen zich in hun oude kloffie. Merckx klom op zijn oude fiets gehuld in de regenboogtrui en oude helm. Ickx kroop voor de gelegenheid in de befaamde witte Porsche waarmee hij Le Mans won. Vijf uur lang stonden beide goede vrienden voor de camera voor het filmpje.

"Een prachtige auto, maar mij krijg je nooit meer in zo'n tuig", sprak Merckx tegen Het Nieuwsblad. "Jacky heeft me een jaar of vijftien geleden eens meegenomen als passagier in zijn bolide. Op het circuit van Francorchamps was dat. Ik heb er nog nachtmerries van. Op de fiets was ik een waaghals, die zich onbevreesd in afdalingen stortte. Eigenlijk had ik die dag een pamper moeten dragen, zoveel schrik had ik. Ik ben dus blij dat de regisseur me gewoon op mijn fiets liet rondtoeren."

Voor de oorsprong van de vriendschap moest Merckx ver teruggaan. "Begin de jaren zestig moet het geweest zijn. Jacky kwam weleens bij mij thuis ontbijten. Nadien gingen we 150 kilometer fietsen. Zijn conditie was meer dan behoorlijk, maar bergop deed ik hem toch pijn."

Het prachtige filmpje (Bron: YouTube)

Hoeveel wielrenners kun je in een auto proppen?
Het klinkt als het begin van een slechte mop, maar nee het is bloedserieus. Nou ja helemaal serieus is het ook niet. Vele wielerploegen hebben dezer dagen hun teambuidingdagen. Zo beklom Tinkoff Saxo, met Alberto Contador, de Kilimanjaro. Bij Lotto-Belisol was één van de opdrachten die ze moesten uitvoeren: 'Kruip met zoveel mogelijk mensen in een auto'. Na veel proppen en aanduwen kwam het team tot maar liefst veertien mensen! Ze konden er gelukkig ook allemaal weer uitkomen.

Snookball: voetballen op een biljart
Vind je voetbal leuk om te doen en speel je ook graag een potje pool? Dan is deze sport wat voor je: snookball! Hieronder zie je een indrukwekkende demonstratie waarbij de man zijn voetbaltechniek combineert met de typische pooltechnieken:

Snookball (Bron: YouTube)

Petr Cech heeft nieuwe hobby
Je moet wat als je de hele dag bij Chelsea op de bank zit, zo moet doelman Petr Cech gedacht hebben. De Tsjechische goalie heeft inmiddels een nieuwe passie gevonden en kan een aardig partijtje drummen. Hij zette recentelijk al een cover van Walk van de Foo Fighters op YouTube en ditmaal heeft hij zich uitgeleefd op het nummer Best of You. Uiteraard is het in één take opgenomen.

Petr Cech de drummer (Bron: YouTube)

Napoli-spelers als gladiatoren op kalender
Het nieuwe jaar nadert en dus is het kalendertijd. Ook voetbalclub Napoli komt met een kalender! Voor de gelegenheid hebben ze geen gebruikgemaakt van de standaard voetbalplaatjes maar er is een thema gekozen. De selectie en trainer zijn als echte gladiatoren afgebeeld op de nieuwe kalender. De spelers zijn in volle glorie te bewonderen met hun sportieve lijven. Hier zijn ongetwijfeld genoeg liefhebbers voor.

Dat wordt een hele grote
De appel valt niet ver van de boom wordt wel eens gezegd. Dat geldt in dit geval voor de pas 7-jarige Shane. Het knulletje schoot in een jeugdwedstrijd een vrije trap fantastisch binnen. Niet verwonderlijk dat zijn achternaam Kluivert is en dat pa Patrick reuze trots op zijn zoon is. Hij zette een filmpje van de vrije trap op internet.

Shane kon deze week sowieso genieten, want hij mocht samen met zijn vader ook nog even op de foto met Lionel Messi. Justin, een andere zoon van Patrick Kluivert, zit bij de jeugdafdeling van Ajax en tekende onlangs een sponsorcontract met Nike.

De kleine Kluivert (Bron: Vine)

Meekijken met Sven Nijs
Afgelopen weekend vond de Wereldbeker veldrijden in het Engelse Milton Keynes plaats. Speciaal voor de fans thuis liet Sven Nijs twee camera's op zijn fiets monteren zodat iedereen kan zien hoe het er op het parcours aan toe gaat. Al vroeg in de wedstrijd maakte Nijs een schuiver, maar helaas zitten die beelden niet in het filmpje. Wel zien we hoe de renner zich een weg naar voren baant door het veld. Af en toe moet je langs modder en vuil kijken, maar dat lijkt ons logisch bij veldrijden.

Kijk mee met Sven Nijs (Bron: YouTube)

Half miljard voor werkgelegenheidsprojecten

Werkgelegenheidsprojecten op het gebied van re-integratie in Nederland kunnen rekenen op een subsidie van 507 miljoen euro van het Europees Sociaal Fonds. Dat maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag bekend. Het geld is bedoeld om gedetineerden, 50-plussers, werkloze jongeren en mensen met een arbeidsbelemmering aan het werk te krijgen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) is verheugd. "Tot 2020 is veel Europees geld te verdelen. Wat mij betreft blijft niks op de plank liggen. De komende jaren moeten 125 duizend banen worden gecreëerd voor mensen met een beperking. Dat is een enorme uitdaging. Zowel voor werkgevers als voor gemeenten die heel veel op zich af zien komen."

Het ESF is het belangrijkste Europese middel om werkgelegenheid te ondersteunen, mensen aan werk te helpen en te zorgen voor eerlijke arbeidskansen voor alle EU-burgers.

Kamer omarmt hoofdconclusies over corporaties

Flink boos is Carola Schouten (ChristenUnie). Juist woensdag, toen de Tweede Kamer praatte over financiële capriolen van sommige corporatiebazen, stond in de krant dat andere woonbestuurders een forse loonsverhoging hebben gehad. "Ga bij jezelf na wat voor signaal daarvan uitgaat", verzuchtte ze.

De Kamer is het er over eens dat er een cultuuromslag moet komen. De bestuurders moeten zich bewust worden van hun publieke huisvestingstaak. "Maar het moet ìn die bestuurders zèlf komen te zitten", aldus Schouten tijdens de behandeling van de bevindingen van de Parlementaire Commissie Woningcorporaties.

Die onderzocht alle misstanden en kwam tot twee hoofdconclusies: de corporaties moeten zich beperken tot beheer en verhuur van sociale huizen, en het toezicht moet beter.

De Kamer omarmt de hoofdlijnen.

Inval bij Wesley en Yolanthe

De politie heeft vrijdag een inval gedaan in een woning van Yolanthe en Wesley Sneijder in het Utrechtse Vleuten. Dat meldt Shownieuws woensdagavond.

Het Openbaar Ministerie wil geen uitspraken doen over de reden van de doorzoeking, maar volgens geruchten was de politie op zoek naar drugs. Het management van Wesley en Yolanthe en het OM laten weten dat er geen verboden middelen zijn aangetroffen.

De villa in Vleuten is van Wesley, maar het OM ziet de topvoetballer van Galatasaray niet als verdachte. Yolanthe en Wesley zouden overwegen een schadeclaim in te dienen.

Zweden vervroegd naar de stembus

De premier van Zweden, Stefan Löfven, heeft besloten vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat kondigde hij woensdag aan op een persconferentie. Eerder op de dag weigerde het parlement in te stemmen met de voorgestelde begroting voor volgend jaar, waarmee een acute kabinetscrisis geboren was. De nieuwe verkiezingen worden 22 maart gehouden.

De extreemrechtse Zweedse Democraten, op wie de centrumlinkse minderheidsregering haar vertrouwen stelde om aan de benodigde meerderheid van stemmen in de volksvertegenwoordiging te komen, trokken, zoals zij eerder hadden aangekondigd, hun steun in. De partij zei de regering daarmee ten val te willen brengen.

Löfven liet weten aan te blijven als premier tot er verkiezingen zijn gehouden. "We zijn bereid met diverse partijen samen te werken", zei hij. "Er is echter één partij waarmee we niet zullen samenwerken en dat zijn de Zweedse Democraten. Ik kan de Zweedse Democraten de voorwaarden niet laten bepalen."

De regering van de sociaaldemocraat Löfven heeft het maar twee maanden uitgezongen. Löfven kwam in oktober aan het hoofd van een coalitie waarin ook de Groenen plaatsnamen. Het verbond had zich voorgenomen veel van de hervormingen van de vorige, centrumrechtse regering terug te draaien.

'Dader fatale steekpartij Zwolle woonde begeleid'

De 17-jarige jongen die dinsdag in een supermarkt in Zwolle een straatmuzikant doodstak, verbleef sinds kort in een zorginstelling in Overijssel. Hij zat in een complex voor begeleid wonen voor mensen met een psychische beperking, heeft de instelling RIBW Groep Overijssel laten weten aan RTL Nieuws.

De jongen zou pas sinds vier weken bij de RIBW Groep hebben gezeten. Volgens de woordvoerder van de instelling waren er geen signalen dat er iets zou kunnen gebeuren. Op korte termijn komt er volgens de woordvoerder een onderzoek naar de jongen.

Bij de steekpartij kwam een 54-jarige man die voor de winkel aan de Dobbe muziek maakte om het leven. Een ander slachtoffer raakte gewond.

Feestdagenuitverkoop in de PlayStation Store

Verkopers van games schijnen er geen genoeg van te krijgen: sales waarbij sommige games met krankzinnige korting te verkrijgen zijn. Nu de Steam herfstuitverkoop en de uitverkoop van Blizzard zijn afgelopen, zijn de eigenaren van een PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita aan de beurt.

Sony komt namelijk met een feestdagenuitverkoop in de PlayStation Store, die maar liefst een maand zal gaan duren. Je kan niet alleen korting krijgen op spellen, maar ook op films en series. Eigenaren van een PlayStation 3, PlayStation 4, of PlayStation Vita kunnen tot 65 procent korting krijgen op titels, en als je PlayStation Plus-lid bent, kun je zelfs 75 procent korting krijgen.

De games die vandaag in de uitverkoop gaan zijn bovendien geen kleintjes. Onder andere Wolfenstein: The New Order, Tomb Raider en South Park: The Stick of Truth zijn vandaag met korting te verkrijgen.

PlayStation Store
Feestdagenuitverkoop in de PlayStation Store

Scuderia Toro Rosso en Verstappen boffen

Scuderia Toro Rosso en Max Verstappen hebben enorm gemazzeld. De internationale autosportfederatie (FIA) heeft vandaag namelijk bekendgemaakt in 2016 te starten met een leeftijdsgrens.

Wie in de toekomst wil deelnemen aan de koningsklasse van de autosport, moet minimaal achttien jaar oud zijn. Daarnaast moet deze persoon over een rijbewijs beschikken. Verstappen debuteert komend seizoen in de Formule 1, is dan pas zeventien jaar en moet zijn gewone rijbewijs nog halen.

Naast de eerdergenoemde eisen moet de coureur ook over een zogenaamde superlicentie beschikken. Om deze licentie te bemachtigen, moet men minimaal 300 kilometer in een Formule 1-auto gereden hebben. Ook wordt het een vereiste om minimaal twee jaar ervaring te hebben in de lagere Formule-klassen.

De nieuwe eisen treden vanaf het seizoen 2016 officieel in werking.

Nieuwe King's Quest wordt op pakjesavond getoond

Voor de wat oudere gamer onder ons kan pakjesavond al niet meer stuk. Tijdens The Game Awards wordt er een nieuw deel van King's Quest getoond. Activision had al eerder aangegeven de licenties van Sierra te gaan gebruiken en eindelijk is het dan zo ver. De uitgever heeft dit project aan The Odd Gentlemen gegeven. Tijdens de show komen de eerste beelden van de game voorbij. Hopelijk komen Ken en Roberta Williams, de stichters van Sierra, nog even langs om dit feit te vieren.

Het laatst uitgebrachte deel, King's Quest: Mask of Eternity, komt uit 1998. In 2011 was er nog sprake van een deel dat door Telltale Games zou worden gemaakt, maar dat is vorig jaar helaas geannuleerd.

Woede bij Roda JC Kerkrade: We zijn genaaid

PSV en Feyenoord zijn blij met de nieuwe datum voor de onderlinge topper. Vanmiddag werd bekendgemaakt, dat het duel op 17 december om 20.45 uur wordt gespeeld. Dit gaat echter ten koste van het bekerduel tussen de Eindhovenaren en Roda JC Kerkrade.

In Limburg zijn ze absoluut niet blij met de gang van zaken. "Je zou kunnen zeggen dat we ons genaaid voelen", liet een woordvoerder van Roda JC Kerkrade aan BNR Nieuwsradio weten. De bekerconfrontatie tussen PSV en de Zuid-Limburgers wordt nu op 20 januari om 20.00 uur gespeeld.

Aanvankelijk wilde Roda JC Kerkrade voorkomen, dat de bekerwedstrijd werd verplaatst. De ploeg liet daarom weten een compensatieregeling te willen treffen, als de confrontatie met Feyenoord daadwerkelijk naar 17 december verzet zou worden.

Van een regeling is echter nog geen sprake. Zo zouden inmiddels 200 gasten een arrangement hebben gereserveerd voor de bekerwedstrijd in Limburg. Het is zeer de vraag of deze mensen op 20 januari nog steeds langs kunnen komen.

Onderzoekers: Bianchi reed te hard door

De Franse Formule 1-autocoureur Jules Bianchi heeft zichzelf in gevaar gebracht tijdens de Grand Prix van Japan op 5 oktober. De coureur van Marussia negeerde gele waarschuwingsvlaggen en verminderde zijn snelheid onvoldoende, is de conclusie in een onderzoek van de internationale autosportfederatie naar het ongeval op het circuit van Suzuka.

Doordat Bianchi in de regen te hard doorreed op het kletsnatte asfalt, raakte hij de controle kwijt en vloog hij van de baan in precies de zelfde bocht waar de Duitser Adrian Sutil een ronde eerder was gecrasht. De Fransman boorde zijn bolide in een takelwagen die daar al bezig was de auto van Sutil weg te slepen en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. De 25-jarige Bianchi is nog altijd buiten bewustzijn en ligt in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis in Nice.

InnoGames geeft details vrij van Elvenar

Vandaag onthult InnoGames meer informatie over de twee verschillende rassen waarmee je aan de slag kan in de nieuwe city builder Elvenar. Elvenar is een strategische online city builder die zich afspeelt in een exotische fantasiewereld, waarin het de bedoeling is om een sprookjesdorp uit te bouwen tot een magische metropool. 

Hoewel ze beide over dezelfde mogelijkheden beschikken om hun stad uit te bouwen en de magische wereld van Elvenar te ontdekken, zien de mensensteden er compleet anders uit dan die van de elfen. De grafische verschillen in het landschap komen door hoe de rassen omgaan met de wereld. Elfen leven in harmonie met het land, en hun bouwkunst getuigt van respect voor de natuurlijke elementen. De meer pragmatische mensen zien de ongerepte natuur in de eerste plaats als ontontgonnen bouwmaterialen. Hun architectuur vereist bossen hout, hopen steen en massa’s metaal - grondstoffen die ze stuk voor stuk uit het landschap halen.

Beide rassen hebben toegang tot drie types gebouwen: woonhuizen, culture bouwwerken en productiegebouwen. Om je stad te laten uitbloeien tot de grootste van het hele rijk, zal je tevens enkele unieke huizen kunnen neerpoten waardoor je extra mogelijkheden krijgt. Je standaard gebouwen zijn te upgraden om weer meer mogelijkheden te krijgen.

Naast upgraden van gebouwen is er ook wat te doen in Elvenar. Op de kaart zijn er allerlei magische artefacten, die je productiemogelijkheden verbeteren. Ze worden bewaakt door allerlei boosaardige wezens. Het spel voorziet een heleboel verschillende strijdtonelen en de 3D-geanimeerde strategische gevechten zorgen ervoor dat elke confrontatie met de meer dan twintig verschillende monsters uniek aanvoelt. In een later stadium moet er ook handel te drijven zijn met andere steden.

De gesloten bèta van de browserversie van Elvenar gaat in januari van start, maar er staan ook mobiele versies in de planning. 

Evolve-trailer gaat in op het verhaal

2K heeft een trailer van Evolve online gezet waarin we zien dat er ook nog een verhaal in deze multiplayergame zit. In een team van vier spelers ga je een monster in een omgeving te lijf. Elke klasse heeft weer andere vaardigheden en kwaliteiten om het monster neer te krijgen. Belangrijk is het om als team te werken, solo het monster te lijf willen gaan is vragen om grote problemen.

Het monster wordt bestuurd door een vijfde speler, die natuurlijk niet graag overwonnen wordt. Door het monster te evolueren door bijvoorbeeld de plaatselijke fauna te eten, wordt het sterker en lastiger te verslaan. Blijkbaar was er nog een verhaal nodig, maar voor de meeste spelers gaat het waarschijnlijk vooral om de multiplayergevechten.

Evolve komt 10 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mr. Probz in wereldwijde top-10 Spotify

Het nummer Waves van de Nederlandse artiest Mr. Probz staat in de top-10 meest beluisterde nummers op Spotify van dit jaar. In de jaarlijst, die de Zweedse muziekstreamingdienst woensdag publiceerde, staat het nummer op plaats 8.

De Nederlander scoorde in Nederland een grote hit met Waves in 2013. Pas daarna werd het nummer ook in de rest van de wereld opgepikt. Een remix van het nummer van de Duitse dj Robin Schultz haalde in april van dit jaar de top van de Britse hitlijsten. Het nummer werd deze zomer drie maanden lang meer dan een miljoen keer per dag gestreamd.

Onduidelijk is echter hoe vaak het nummer precies is beluisterd, Spotify gaf geen exacte getallen in de jaarlijst. Wel is duidelijk dat Nobody To Love van Sigma het door Nederlanders meest afgespeelde nummer is. Dat nummer stond 22 weken in de Nederlandse top 40 in 2014, en had als hoogste positie de zevende plaats. De single Happy van Pharrel werd het meest beluisterd wereldwijd.

De meest beluisterde artiest wereldwijd was dit jaar Ed Sheeran. Zijn album X was het meest afgespeelde album. Katy Perry was de meest beluisterde vrouwelijke artiest, Coldplay de meest beluisterde band.

Autobestuurder spoorloos na mishandeling

De politie is op zoek naar een onbekende autobestuurder die dinsdagavond in Den Haag is mishandeld en daarna mogelijk ontvoerd.

Het slachtoffer werd rond 19.40 uur in zijn auto klemgereden op de Fruitweg, waarna twee mensen hem in elkaar sloegen. Vermoedelijk is het slachtoffer daarna gedwongen op de bijrijdersstoel van zijn eigen auto te gaan zitten. Een van de daders reed er vervolgens mee weg. Van het slachtoffer ontbreekt sindsdien elk spoor.

De politie weet niet wie de man is. Hij reed in een grijze BMW. Een 26-jarige Hagenaar is kort na het incident opgepakt, maar het is nog onduidelijk of en wat hij ermee te maken heeft.

AKO Literatuurprijs wordt ECI Literatuurprijs

De AKO Literatuurprijs gaat vanaf 1 januari door het leven als ECI Literatuurprijs. De jaarlijkse prijs voor fictie- en non-fictieliteratuur heeft in de bekende onlineboekenclub een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Dat maakte ECI woensdag bekend.

Aan de prestigieuze prijs blijft een geldbedrag van vijftigduizend euro verbonden, dat wordt toegekend door een vakjury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen.

Vorige maand won de Vlaming Stefan Hertmans met zijn boek Oorlog en Terpentijn de laatste AKO Literatuurprijs.

Zes jaar cel voor babbeltrucprof

Een 73-jarige man moet zes jaar de cel in omdat hij met babbeltrucs veel mensen geld afhandig heeft gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag beslist, meldde het Openbaar Ministerie. De opgelegde straf komt overeen met de eis van justitie.

De man werd in augustus in een pension in Noordwijk opgepakt. De politie was al sinds januari naar hem op zoek, omdat hij na een verlof niet terugkeerde naar een gevangenis in Heerhugowaard.

Vanaf dat moment zou hij in heel Nederland tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Er is 25 keer aangifte gedaan, met een schadebedrag van ongeveer 12.500 euro. Opvallend veel senioren deden aangifte van oplichting. Voor een deel van de aangiften was echter onvoldoende bewijs, waardoor de man terechtstond voor elf babbeltrucs.

Verdachte opgepakt in zaak gedode Enschedeër

Een 59-jarige vrouw uit Bergen op Zoom is dinsdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 25-jarige Enschedeër in september. Zij is de vierde verdachte in deze zaak. Alle verdachten zitten nog vast.

Het slachtoffer werd in de nacht van 26 op 27 september om het leven gebracht in de Fazantstraat in Enschede. Hij lag gewond op straat en overleed ter plekke.

De politie arresteerde op 27 september twee mannen van 18 en 24 jaar uit België en een vrouw van 21 jaar uit Bergen op Zoom. Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Enschedeër. Ze zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

VVD verliest flink in peiling, winst voor D66

De VVD is de grootste verliezer in een nieuwe peiling van bureau TNS NIPO. Ook 50Plus verliest fors ten opzichte van half september. D66 wint het meest.

De VVD gaat van 26 zetels bij die vorige peiling naar twintig nu. In de Kamer hebben de liberalen 41 zetels. D66 stijgt van twintig naar 26, tegenover twaalf nu in de Kamer. In de peiling is de PVV de grootste partij met 28, tegen 12 nu in de Kamer. De PvdA lijdt vergeleken met de verkiezingen in 2012 het meeste verlies. De sociaaldemocraten staan op twaalf zetels, waar ze er in 2012 38 haalden.

Andere partijen staan redelijk stabiel ten opzichte van de vorige peiling. De SP staat op negentien, tegenover vijftien in de Kamer, het CDA op achttien, terwijl dat er nu dertien zijn. 50Plus staat op vijf zetels, waar het in september nog acht zetels scoorde.

Volgens het onderzoek wijken VVD-kiezers uit 2012 uit naar de PVV, naar D66 en naar het CDA. De PvdA verliest kiezers aan de SP en aan D66 en heeft relatief veel kiezers die het nu niet weten.

Aan het onderzoek deden ruim duizend mensen mee.

FNV ontevreden met loonbod Heineken

Heineken heeft geen akkoord weten te bereiken met vakbond FNV Bondgenoten over een nieuwe cao. Dat meldde de vakbond woensdag.

De bierbrouwer heeft een eindbod gedaan voor het salaris van zijn werknemers, maar wist de bond daarmee niet te overtuigen. FNV-bestuurders leggen het bod daarom niet positief aan hun leden voor. Zij mogen zich de komende weken over het onderhandelingsresultaat uitspreken.

Heineken biedt de werknemers met terugwerkende kracht een loonsverhoging van twee procent per 1 januari 2014 en plussen van een en 0,5 procent op respectievelijk 1 januari en 1 oktober 2015.

"Volstrekt onvoldoende", aldus FNV-bestuurder John Klijn. "Heineken hanteert op zich goede arbeidsvoorwaarden, maar maakt ook behoorlijke winsten. Daar moeten de werknemers ook van kunnen profiteren."

Nicki Minaj onthult miskraam

Op het nieuwe album The Pinkprint van Nicki Minaj staat een wel heel persoonlijk nummer. In het lied All Things Go onthult de rapster dat ze ooit een miskraam heeft gehad. De 31-jarige Nicki rapt in het nummer dat haar kind nu 16 jaar zou zijn. Dat betekent dat de voluptueuze hiphopster zwanger was op 15-jarige leeftijd.

In het gevoelige nummer geeft Nicki verder toe dat ze tien jaar geleden aarzelend een huwelijksaanzoek heeft geaccepteerd en dat ze het nog altijd moeilijk heeft met de vroegtijdige dood van haar neefje.

All Things Go is onder meer te beluisteren via de website van Billboard. The Pinkprint ligt vanaf 15 december in de winkels.

Kamp Westerbork koopt originele treinwagons

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft in Duitsland vijf originele goederenwagons aangekocht die de nazi's hebben gebruikt tijdens de oorlog. De wagons worden gerestaureerd en staan vanaf april 2015 bij de zogeheten Rampe, de plek in het voormalige doorgangskamp waar de treinen vertrokken naar het oosten.

Het is niet meer te achterhalen of de wagons zijn ingezet voor de deportaties van Joden, zei directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum woensdag bij aankomst van het eerste exemplaar bij het militair depot in Coevorden. Daar wordt de restauratie uitgevoerd.

Wel is na onderzoek vast komen te staan dat de treinstellen voor 1945 zijn gebouwd. Dat ze zijn ingezet voor deportaties is waarschijnlijk, maar het kan ook zijn dat de Duitsers ze hebben gebruikt voor transport van materieel, militairen of gevangenen.

Executie gestoorde man in Texas uitgesteld

De executie van een gevangene in de Amerikaanse staat Texas is opgeschort. De advocaten van de man hadden een hof van beroep gevraagd in te grijpen, omdat de man volgens hen te gestoord is om te worden terechtgesteld. Het hof schortte de voltrekking van het vonnis woensdag op, minder dan acht uur voordat de executie zou worden voltrokken.

Scott Panetti is ter dood veroordeeld voor de moord op zijn schoonouders, 22 jaar geleden. Volgens zijn advocaten moet de doodstraf überhaupt niet worden uitgevoerd omdat Panetti schizofreen is.

De 56-jarige Panetti werd in 1995 ter dood veroordeeld. Hij trad tijdens het proces op als zijn eigen advocaat. Gehuld in een paarse cowboy-outfit riep hij meer dan tweehonderd getuigen op, onder wie de paus en Jezus Christus. Panetti heeft meermaals gezegd dat Satan hem via de Texaanse autoriteiten het zwijgen wil opleggen, om te voorkomen dat hij het gospel verspreidt.

De Texaanse openbaar aanklager gelooft niet dat Panetti daadwerkelijk gestoord is. Hij zou zijn stoornis overdrijven en uit eerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat zijn gedrag geveinsd kan zijn, stelt openbaar aanklager Ellen Stewart-Klein. Bij Panetti werd echter al in 1978 schizofrenie vastgesteld en in de tien jaar voordat hij zijn schoonouders vermoordde werd hij meer dan tien keer opgenomen in een ziekenhuis.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft eerder bepaald dat mensen met psychische problemen niet mogen worden geëxecuteerd als ze niet feitelijk en rationeel begrijpen waarom ze worden gestraft.

WADA sluit akkoord met medicijnfabrikant

Het antidopingbureau WADA heeft woensdag een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen door een overeenkomst te sluiten met Pfizer. Het farmaceutische bedrijf beloofde voortaan informatie over relevante, nieuwe medicijnen waaraan wordt gewerkt vroegtijdig door te geven.

WADA probeert al jarenlang aan de weet te komen welke medicamenten er wereldwijd in de pijplijn zitten bij de fabrikanten. Er zijn namelijk kwaadwillende sporters bereid, lang voor de goedkeuring van de middelen, als proefkonijn te fungeren met alle risico's van dien. Het gaat dan onder meer om nieuwe epovarianten, anabole steroïden en stimulerende stoffen.

De industrie is bovendien druk in de weer met middelen tegen obesitas. Aan de afslankpillen en vetverbranders wordt soms ook een prestatiebevorderende (bij)werking toegeschreven.

Zuid-Korea terug op Formule 1-kalender

De Grand Prix van Zuid-Korea is tamelijk onverwacht toegevoegd aan de Formule 1-kalender van 2015. De internationale autosportfederatie FIA heeft de race woensdag ingevuld als vijfde in de WK-cyclus op 3 mei, maar benadrukt dat het nog niet officieel is. Als de race in Zuid-Korea er inderdaad bijkomt, dan telt het seizoen 2015 een recordaantal van 21 races.

Zuid-Korea maakte in 2010 zijn entree in de Formule 1 met een grand prix op het nieuw aangelegde circuit Yeongam. De bezoekersaantallen vielen tegen en de organisatie leed grote verliezen. De GP van Zuid-Korea verdween na vier edities alweer van de kalender.

Tien Albanezen tussen de soda

Tien Albanezen in de leeftijd van 16 tot 52 jaar zijn dinsdag uit een vrachtwagen vol soda gehaald. De chauffeur, een Oost-Europese man, is gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, meldde de politie woensdag.

Een getuige belde de politie toen hij zag dat mannen in een laadruimte van een vrachtwagen werden geladen op de A12 bij Bodegraven. De politie pikte de truck op de snelweg op en liet hem bij Rotterdam op de A20 stoppen.

In de laaduimte stonden pallets met soda. De verstekelingen hadden zich daartussen verstopt. De tien mannen zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

HEMA kan sinterklaasdrukte niet aan

Klanten die hun sinterklaascadeaus via de webshop van HEMA hebben besteld, lopen het risico dat hun aankopen niet voor vrijdag 5 december worden bezorgd. Dat geldt alleen voor bestellingen die gedaan zijn na 27 november. De HEMA stelde klanten hiervan woensdag via de website op de hoogte.

Bestellingen van fotoproducten en gebak worden wel op tijd geleverd, aldus de winkelketen. "De online verkoop is met twee derde gestegen ten opzichte van vorig jaar, die groei is hoger dan van tevoren was ingeschat", laat een woordvoerder van de winkelketen weten. De HEMA kan geen inschatting geven hoeveel dagen het duurt voordat een bestelling wordt geleverd.

Pomphouders spannen geding aan tegen Staat

Twee pomphouders uit de grensstreek spannen een kort geding aan tegen de Staat. Ze zeggen ernstig te lijden onder de gevolgen van de accijnsverhoging die begin dit jaar van kracht werd.

De twee ondernemers worden gesteund door de stichting Accijnsclaim Pomphouders. De brancheclub wil een oordeel van de rechter over wat de stichting de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging noemt.

Bovendien eist de pomphoudersbranche een schadevergoeding van de Staat. De zaak dient op 20 januari.

Gemeenten op koers met jeugdhulp

Gemeenten hebben de afgelopen maanden duizenden contracten gesloten met aanbieders van jeugdhulp. Het Rijk hoeft dan ook niet in te grijpen om ervoor te zorgen dat hulp aan kinderen en gezinnen vanaf januari gewoon doorgaat.

Overal in Nederland kunnen kinderen en gezinnen in 2015 terecht bij hun gemeente voor jeugdhulp. Dat meldden de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie) woensdag.

Teeven en Van Rijn constateren dat hier en daar nog wat puntjes op de i moeten worden gezet, maar dat jeugdhulp overal is gewaarborgd. Ook in de paar gevallen waar nu nog geen handtekeningen onder de contracten staan. In januari is de jeugdzorg niet langer een taak van provincies en het Rijk, maar een verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Gewonden bij steekpartij op Westoever

Twee mensen zijn woensdag op de Westelijke Jordaanoever neergestoken door een Palestijnse man. De dader werd neergeschoten door een bewaker van de winkel waar het incident zich voordeed, zei de politie.

De aanval vond plaats in Mishor Adumim, ten oosten van Jeruzalem. Volgens de woordvoerder liep de dader, een 16-jarige Palestijnse jongen, de winkel in en stak hij twee Israëliërs neer. De slachtoffers zijn niet in levensgevaar. De dader werd in zijn benen geschoten en kon later worden aangehouden door de politie.

Aanvallen door Palestijnen hebben de afgelopen maand aan elf mensen het leven gekost. Bij een van de aanvallen, op een synagoge, vielen vijf slachtoffers. De meeste aanvallen deden zich voor in Jeruzalem.

Eerste ijsdag deze winter in noordoosten

Meerdere plaatsen in het noordoosten van Nederland hebben woensdag officieel de eerste ijsdag van deze winter beleefd. In Enschede, Hoogeveen en het Groningse Nieuw Beerta kwam de temperatuur de hele dag niet boven het vriespunt uit, meldt weeronline.nl.

Afgelopen nacht werd in deze plaatsen de maximumtemperatuur van -0,4 graden gemeten, terwijl het overdag tussen de -1,2 en -2,8 graden was. Ook de komende nacht wordt het in het noordoosten van het land koud. De temperatuur ligt dan naar verwachting rond de -3 graden.

Vorige winter viel de eerste regionale ijsdag pas op 24 januari. Ook toen had het noordoosten van Nederland de primeur.

Handvol tips over heroïnedealer in Amsterdam

Bij de Amsterdamse politie zijn dinsdagavond 'een handvol' tips binnengekomen na een uitzending van Opsporing Verzocht. Daarin vroeg de politie om informatie over de straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkocht. Sinds half september zijn in Amsterdam al zeventien toeristen daarvan het slachtoffer geworden. Drie jonge Britse toeristen overleefden het niet.

Volgens de politie heeft de uitzending vooralsnog niet geleid tot de gouden tip die tot de aanhouding van de straatdealer kan leiden, al worden de tips nog wel uitgezocht. Justitie besloot onlangs een beloning van vijftienduizend euro uit te loven voor de tip die leidt tot opsporing van de dealer.

'Kabinet moet mee in strijd tegen taksdeals'

Het kabinet moet zich aansluiten bij het initiatief van Duitsland, Frankrijk en Italië om grootschalige belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei dat woensdag in een Kamerdebat met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Nijboer constateert dat er met de drie grote eurolanden nu een kopgroep is, waarbij Nederland zich snel moet aansluiten. De drie landen riepen de Europese Commissie dinsdag op om met een nieuwe wet tegen belastingontwijking te komen.

Elk bedrijf en elk individu moet een faire bijdrage leveren aan de belastingen, aldus de PvdA. Nederland moet zich 'niet laten piepelen' door landen die weliswaar met de mond de strijd tegen belastingontwijking belijden, maar in de tussentijd de grote bedrijven met belastingafspraken binnenhalen.

Euro zakt naar laagste niveau in ruim 2 jaar

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is woensdag gezakt tot het laagste niveau sinds augustus 2012. Valutahandelaren verwerkten tegenvallende cijfers over de Europese economie en maken zich op voor de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag plaatsvindt.

De euro zakte woensdagmiddag naar een tussentijds dieptepunt van 1,2302 dollar, om vervolgens licht te herstellen tot 1,2313 dollar. De koers van de Europese munt staat al maanden onder druk, nadat begin mei nog een piek van 1,3993 dollar per euro werd bereikt.

De daling van de euro hangt samen met het uiteenlopende monetaire beleid in de VS en de eurozone. In de VS maken beleggers zich op voor een eerste renteverhoging in jaren, die in de loop van 2015 wordt voorzien. In Europa wordt erop gerekend dat de ECB het beleid verder zal versoepelen, in een poging de zeer lage inflatie en de zwakke economische groei aan te jagen.

Crisis in Zweedse politiek na afkeuren begroting

Het Zweedse parlement heeft woensdag de voorgestelde begroting van de minderheidsregering afgekeurd. Daarmee is de val van het kabinet waarschijnlijk onvermijdelijk geworden. Premier Stefan Löfven geeft later op de dag een persconferentie.

De extreemrechtse Zweedse Democraten, op wie het centrumlinkse kabinet zijn vertrouwen stelde om aan de benodigde meerderheid van stemmen in de volksvertegenwoordiging te komen, trokken hun steun in.

De Zweedse Democraten worden door andere partijen geschuwd vanwege het anti-immigratiestandpunt dat de partij huldigt. De partij had zich tot doel gesteld de regering ten val te brengen door zich achter de centrumrechtse oppositie te scharen.

PvdA zet streep door boren naar schaliegas

In Nederland zal niet naar schaliegas worden geboord. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdag gezegd in het radioprogramma De Nieuws BV. Het kabinet onderzoekt momenteel of en zo ja waar boringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan.

Samsom stelt dat het volstrekt onnodig is om in Nederland te gaan boren naar schaliegas. Op de vraag of er nog geboord gaat worden naar schaliegas in Nederland, antwoordde hij: "Nee, dat gaan we niet doen."

Volgens de PvdA-leider is er hier genoeg gas gevonden om ons nog de komende veertig tot vijftig jaar van gas te voorzien. Na die overgangsperiode 'moeten we echt duurzame energiebronnen gaan gebruiken'.

Samsom zei eerder akkoord te kunnen gaan met de winning van schaliegas als dat schoon en veilig kan gebeuren. Binnen zijn partij is het verzet tegen schaliegas echter groot.

Arrestaties om kerstdecoraties vol cocaïne

Een 23-jarige man uit Litouwen is in november op Schiphol aangehouden, omdat in kerstdecoraties ruim twee kilo cocaïne zat. Ook twee andere mannen van 37 en 38 uit Amsterdam zijn aangehouden. Dat meldt de marechaussee woensdag. Het drietal zit nog vast.

Naar aanleiding van de eerste arrestatie werd een onderzoek ingesteld dat naar de Amsterdammers leidde. Het duo werd net als de Litouwer op 14 november aangehouden. Het tweetal zat toen in een hotel op Schiphol.

De drie worden verdacht van betrokkenheid bij de drugssmokkel. Een van de mannen was in het bezit van een valse Spaanse identiteitskaart.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee wordt het nieuws nu pas naar buiten gebracht vanwege het onderzoek naar de zaak.

Verdachte in zaak dode travestiet langer vast

De 61-jarige man uit Groningen die is aangehouden voor de gewelddadige dood van een 31-jarige travestiet blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat liet het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De verdachte kreeg zaterdagavond bezoek van het latere slachtoffer. De twee kregen ruzie met elkaar. De 31-jarige Groninger werd ernstig mishandeld en raakte buiten bewustzijn. Hij overleed dinsdagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Aanvankelijk meldde de verdachte dat hij was overvallen. Uit het politieonderzoek bleek dat de twee mannen elkaar al geruime tijd kenden. Wat zich precies heeft afgespeeld is nog onduidelijk.

Maandag werd bekend dat de 31-jarige door justitie werd gezocht voor een gewelddadige overval. Het programma Opsporing Verzocht besteedde vorige week nog aandacht aan deze overval. Daarbij werd de foto van de man en een mededader getoond.

Goud en dik wereldrecord Nederlandse estafettezwemsters

De Nederlandse zwemploeg heeft op ongelooflijke wijze de wereldtitel kortebaan veroverd op de 4x200 meter vrije slag. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal waren onverslaanbaar en verpletterden ook nog eens het vier jaar oude wereldrecord.

Na Dekker lag Nederland nog achterin het veld, maar een fantastische split van Heemskerk bracht de vrouwen ruim aan de leiding. Haar 1:51,22 was ongeëvenaard, alleen Van Rouwendaal slaagde er ook in om een tussentijd van minder dan 1:53 neer te zetten.

Nadat Heemskerk Nederland ruim aan de leiding had gebracht was het de beurt aan Kromowidjojo, die Esmee Vermeulen verving. Kromo deed het uitstekend en hield Nederland ook ruim onder het schema van het wereldrecord. Slotzwemster Van Rouwendaal leek even aangevallen te worden door de Chinese Shen Duo, maar die stortte in, terwijl Van Rouwendaal zelfs leek te versnellen.

De Nederlandse tikte uiteindelijk aan na 7:32,85 minuten, meer dan drie seconden onder het wereldrecord waar de Chinese vrouwen in 2010 wereldkampioen mee werden. Nederland pakte in 2008 ook al het WK-goud en opvallend genoeg was dat met bijna dezelfde opstelling: In plaats van Van Rouwendaal zwom destijds Marleen Veldhuis. Met 7:37,02 pakte China het zilver, voor Australië (7:38,59).

Fransen pakken wereldtitel 4x100 vrij

De Franse zwemploeg heeft op het WK kortebaan in Doha de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag gepakt. Clement Mignon, Fabien Gilot, Florent Manaudou en Mehdy Metella waren het Russische kwartet net te snel af.

Halverwege lagen de Russen dankzij Vladimir Morozov en Sergei Fesikov nog ruim op kop. Daarna slaagden Danila Izotov en vooral Mikhail Polischuk er echter niet in om dat vast te houden. Metella vocht een spannende strijd uit met Polischuk en tikte met 3:03,78 minuten iets eerder aan dan de Russische 3:04,18. Jimmy Feigen, Matt Grevers, Ryan Lochte en Tom Shields zwommen de Verenigde Staten naar het brons in 3:05,58.

De Belgische ploeg met Jasper Aerents, Pieter Timmers, Emmanuel Vanluchene en Glenn Surgeloose veroverde de zesde plek.

Tweede wereldrecord Belmonte op één avond

Op het WK kortebaanzwemmen in Doha heeft Mireia Belmonte García haar tweede wereldrecord van de avond gezwommen. Dit keer was ze de beste op de 400 meter wisselslag, waarop ze in 2010 ook al de wereldtitel pakte. 

Katinka Hosszu was net als op de 200 meter vlinderslag het slachtoffer van haar eigen snelle start en de perfect opgebouwde race van Belmonte. De Hongaarse begon ruim onder haar eigen wereldrecord, maar stortte aan het eind van de wedstrijd in. Belmonte kwam juist opstomen en tikte na 4:19,86 minuten aan, bijna een seconde onder het eerder dit jaar gezwommen record van Hosszu. De Hongaarse pakte in 4:22,94 zilver, voor de Britse Hanna Miley (4:24,74).

Woods maakt rentree met oude swing

De Amerikaanse topgolfer Tiger Woods maakt deze week zijn rentree in wedstrijdverband. De 38-jarige Amerikaan slaat donderdag af in de Hero World Challenge in Windermere, Florida. Woods revalideerde de afgelopen maanden van een slepende rugblessure.

De golfer, die miljardair is geworden met zijn sport, speelde zijn laatste toernooi in augustus. Toen Woods de cut miste in het PGA Championship, besloot hij tot een lange rustperiode.

Onderwijl nam hij een nieuwe swingcoach in de arm. Chris Como verving Sean Foley. Onder Como heeft Woods gewerkt aan een andere swing, een die veel lijkt op toen hij als junior de wereldtop bestormde.

Müller toch mee naar EK handbal

De Duitse bondscoach Heine Jensen heeft besloten Susann Müller toch mee te nemen naar het EK handbal in Hongarije en Kroatië, hoewel de linkshandige speelster niet is hersteld van een gebroken vinger. Duitsland opent het toernooi maandag in Varazdin tegen Oranje. "We hopen dat Susann nog wat vooruitgang kan boeken."

Müller is een belangrijke schakel in die Mannschaft. Ze werd in 2013 uitgeroepen tot handbalster van het jaar. Omdat ze mogelijk toch niet inzetbaar is heeft Jensen woensdag een EK-selectie van zeventien vrouwen bekendgemaakt. Daarin ontbreken ook al Isabell Klein, die een gebroken middenvoetsbeentje heeft, en Jana Krause vanwege een meniscusoperatie.

In de groep van Nederland en Duitsland zitten verder gastland Kroatië en Zweden.

Protest tegen gele kaart Messi afgewezen

Het protest dat FC Barcelona heeft aangetekend tegen de gele kaart die Lionel Messi zondag kreeg in de wedstrijd tegen Valencia is afgewezen. De sterspeler kreeg geel wegens tijdrekken nadat hij een plastic waterflesje op zijn hoofd had gekregen.

Dat gebeurde in de 94e minuut, toen Messi met zijn ploeggenoten in de buurt van de cornervlag het winnende doelpunt vierde. Iemand van de medische staf onderzocht de Argentijnse aanvaller, maar die liep even later met de duimen omhoog van het veld af. De scheidsrechter zag boze opzet in het oponthoud.

De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond gaf hem gelijk. Valencia, dat met 1-0 verloor, heeft de jacht geopend op de supporter die het projectiel gooide vanaf de tribune. Bij identificatie is de dader een levenslang stadionverbod in het vooruitzicht gesteld.

Canadese ijshockeylegende Béliveau overleden

De Canadese ijshockeylegende Jean Béliveau is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Montreal Canadiens, de NHL-ploeg waarmee hij in totaal liefst zeventien keer de Stanley Cup veroverde, woensdag bekend. De laatste jaren kampte de Canadese ijshockeylegende met tal van gezondheidsklachten.

Béliveau won de prestigieuze trofee in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie tien keer als speler en daarna nog zeven keer als bestuurder van de Canadiens. Met het rugnummer 4 groeide Béliveau tussen 1950 en 1971 uit tot een grootheid in de NHL. De Canadees werd in 1956 en 1964 gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de competitie. Al kort na zijn afscheid als ijshockeyer werd Béliveau opgenomen in de Hall of Fame en in 2009 kreeg hij ook nog eens een prestigieuze award voor zijn vele verdiensten in de NHL.

Beelden uit de loopbaan van Béliveau (Bron: YouTube/NHL)

Stam: "Bijna assistent bij Milan"

Het scheelde weinig of Jaap Stam had afgelopen zomer de overstap gemaakt naar AC Milan. De huidige trainer van Jong Ajax werd gevraagd voor een samenwerking met Clarence Seedorf.

Jaap Stam was dichtbij een vertrek naar AC Milan, maar de club uit Milaan kwam zijn afspraken niet na. "De gesprekken bevonden zich in een vergevorderd stadium", laat de oud-verdediger weten. "Het was de bedoeling dat ik deze zomer aan zou sluiten bij Clarence Seedorf."

Na de eerste gesprekken was Stam positief te spreken over de club en kreeg hij een rol als assistent-trainer aangeboden. "We hebben een bijeenkomst gehad met Barbara Berlusconi in Amsterdam en ik had telefonisch gesproken met directeur Galliani. De contracten zouden worden uitgewerkt."

De resultaten van het elftal van Milan vielen tegen en de Italiaanse topclub liet steeds minder van zich horen. "Het werd duidelijk dat Clarence in een moeilijke positie zat. Daarna kwam Milan zijn afspraken niet meer na en begon het de boel te vertragen. Steeds weer met een andere smoes", vertelde Stam tegenover Voetbal International.

Niet lang daarna werd Seedorf in juni ontslagen als hoofdtrainer van Milan. "Ik vind het onbegrijpelijk hoe ze met hem zijn omgegaan. Ze hebben alles uit de kast gehaald om hem uit Brazilië te halen. Daarna hebben ze hem aan zijn lot overgelaten", aldus de oud-international.

Omdat Milan de zaak bleef vertragen, koos Stam voor een langer verblijf bij Ajax. "Op dat moment liet Ajax weten dat ze mij absoluut niet kwijt wilden. Toen heb ik zelf de knoop doorgehakt. Bij Ajax lagen mooie nieuwe uitdagingen en ik wilde me niet langer aan het lijntje laten houden. Ik heb de juiste keuze gemaakt door hier langer te blijven. Ik kan me verder ontwikkelen als trainer bij een prachtige club."

Belmonte verplettert wereldrecord 200 meter vlinderslag

Mireia Belmonte García heeft de wereldtitel kortebaanzwemmen gepakt op de 200 meter vlinderslag. Dat deed de Spaanse door in Doha in de finale favoriete Katinka Hosszu uit Hongarije te verslaan. Belmonte pakte met haar zege de wereldtitel terug. In 2010 won ze het goud, maar twee jaar later was Hosszu de sterkste.

Hosszu was razendsnel vertrokken en lag na 150 meter zelfs nog bijna een seconde onder het wereldrecord. Daarna kwam Belmonte echter opzetten en haar eindsprint was veel te sterk voor de Hongaarse. Belmonte kwam zelfs tot 1:59,61 minuten en verpletterde daarmee het ruim vijf jaar oude wereldrecord van de Chinese Liu Zige (2:00,78). Met 2:01,12 ruilde Hosszu haar wereldtitel van 2012 in voor zilver, terwijl de Duitse Franziska Hentke met 2:03,89 naar het brons zwom.

Mogelijke hint over nieuwe Legend of Dragoon

Between Shu Ferns, een parodie van het bekende Between Two Ferns, heeft mogelijke hints losgelaten over een nieuwe Legend of Dragoon-titel. Daarnaast heeft ook PlayStation grote aankondigingen gehint voor de aankomende PlayStation Experience.

Een paar maanden geleden klonken er geruchten rondom de mogelijkheid voor een Legend of Dragoon-aankondiging op de Tokyo Game Show 2014. Hoewel dat niet gebeurde leek het erop dat PlayStation de aandacht van de fans van de klassieke game wilde trekken. Shuhei Yoshida beheerde de Japanse studio tussen 1996 en 2000, met Legend of Dragoon als één van de titels. Shuhei Yoshida heeft zich eerder uitgesproken over projecten die hij waardig vond, dus de kans op een nieuwe titel is mogelijk.

In de video hieronder kun je zien dat er gespeeld wordt met de titel Legends of Dragoonies (Legend of Dragoon en The Goonies). Aangezien niemand precies weet wat zich er achter gesloten deuren afspeelt, is het onduidelijk of er daadwerkelijk gehint wordt naar een nieuwe titel.

Miljoenen kuikens geruimd om vogelgriep

Miljoenen eendagskuikens zijn sinds de uitbraak van de vogelgriep in Nederland gedood. Mogelijk gaat het om wel 25 miljoen kuikens die zijn vergast of versnipperd in de afgelopen twee weken, berekende Wakker Dier.

De broederijen hadden er volgens de dierenwelzijnsorganisatie ook voor kunnen kiezen om de broedmachines stil te zetten en zo veel dierenleed te voorkomen. "We moeten voorkomen dat dit ooit weer gebeurt", aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Sinds dinsdag zijn de regels rond de besmettelijke dierenziekte iets versoepeld, waardoor er buiten de getroffen gebieden wel weer nieuwe dieren naar de lege stallen mogen worden gebracht. De nieuwe kuikens hoeven nu dus niet meer allemaal te worden afgemaakt.

Veiligheid Dacia Logan 'dikke onvoldoende'

De nieuwe Dacia Logan heeft een dikke onvoldoende gekregen in een Europese botsproef. Dat maakte de ANWB woensdag bekend.

Bij een frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment van de auto ernstig wordt vervormd, waardoor de bescherming van de inzittenden te wensen overlaat. "Bij de botsing kwamen er scheuren in de voetenruimte en schoten de pedalen ver naar achteren", aldus de ANWB.

Daarnaast blijkt dat bij een zijdelingse botsing de zij-airbag het hoofd van de bestuurder niet goed beschermt. Verder verschoof de stoel van de bestuurder, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer was te openen. De gordel moest worden opengesneden om de testdummy te bevrijden.

De Logan haalde in de crashtest van Euro NCAP, de Europese instelling die alle automodellen op veiligheid test, slechts 3 van de 5 sterren.

Le Clos pakt wereldtitel 200 vrij

Zwemmer Chad le Clos heeft zich in Doha tot wereldkampioen kortebaan laten kronen op de 200 meter vrije slag. De Zuid-Afrikaan troefde in de finale met 1:41,45 minuten de Rus Danila Izotov af, die met zijn 1:41,67 net als in 2010 genoegen moest nemen met zilver.

De tijd van Le Clos betekende een beste wereldjaarprestatie en een persoonlijk record. Voor de Zuid-Afrikaan, vooral bekend als vlinderslagspecialist, was het zijn eerste medaille op de vrije slag sinds de Jeugd Olympische Spelen van 2010, waar hij zilver pakte op de 400 meter. Het brons ging in 1:42,09 naar de Amerikaan Ryan Lochte, die op de vorige twee WK's nog de titel pakte.

Doorzoekingen bij restaurantketen om fraude

De FIOD heeft dinsdag met driehonderd man op twintig plekken doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar belastingfraude bij een restaurantketen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Het is nog niet bekend om welke keten het gaat.

De doorzoekingen waren in woningen en bedrijfslocaties in onder meer Den Haag, Rotterdam, Breda, en Haarlem. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Wel zijn administratie en gegevensdragers in beslag genomen.

Speciale bijeenkomst IAEA over Iran

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie komt volgende week donderdag bijeen voor een speciale zitting over toezicht op het Iraanse atoomprogramma. Besproken wordt onder meer hoe de financiering voor het toezicht moet worden geregeld. Dat blijkt uit een e-mail die maandag werd verstuurd.

Volgens diplomaten gaat IAEA-chef Yukiya Amano vragen om een extra vier miljoen euro om de naleving van het een tijdelijk akkoord af te dwingen. Daarmee moet voorkomen worden dat Iran zijn atoomprogramma voor militaire doeleinden inzet.

Het tijdelijke akkoord had eind november moeten worden opgevolgd door een alomvattend akkoord. Uiteindelijk wisten de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland en Iran echter niet tot overeenstemming te komen en werd het tijdelijke akkoord verlengd.

Iran ontkent in alle toonaarden dat het naar een kernwapen streeft.

Nijhuis als derde naar WK-finale op schoolslag

Op het WK kortebaanzwemmen in Doha heeft Moniek Nijhuis zich overtuigend geplaatst voor de finale op de 50 meter schoolslag. In de halve finale zwom ze naar een tijd van 29,69 seconden, 0,07 boven haar in de series gezwommen nationale record.

Met haar tijd hoefde de Nederlandse slechts twee anderen voor te laten, hoewel het gat groot was: De Letse Ruta Meilutyte bleef met 28,81 seconden slechts één honderdste boven het wereldrecord, terwijl Alia Atkinson uit Jamaica 28,99 liet noteren. Met 29,79 was de Australische Leiston Pickett de enige andere zwemster onder de 30 seconden.

Hersenoperatie voor Roma-speler Castán

De Braziliaanse verdediger Leandro Castán heeft woensdag een hersenoperatie ondergaan. Bij de 28-jarige voetballer van AS Roma werd een zogeheten cavernoom van drie centimeter verwijderd, een kluwen van misvormde bloedvaatjes in de hersenen. Die leidden ertoe dat Castán vaak last had van duizeligheid. Pas na grondig onderzoek kwam de oorzaak daarvan aan het licht.

Castán moet na de operatie een dag op de intensive care blijven liggen. Daarna kunnen de doktoren meer zeggen over de hersteltermijn, die naar verluidt maanden kan duren. Castán was de afgelopen twee seizoenen basisspeler bij de club van Kevin Strootman en Urby Emanuelson, maar kwam dit seizoen vanwege zijn fysieke problemen pas een keer in actie.

Bestuurder ontplofte auto voorlopig vast

De 44-jarige bestuurder van de auto die eind oktober ontplofte in Veghel zit de komende drie maanden vast. De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De auto met Edwin K. uit Erp achter het stuur ontplofte tijdens het rijden, vermoedelijk door een bom. De bestuurder raakte zwaargewond.

Edwin K. werd na ontslag uit het ziekenhuis direct aangehouden voor het bezitten en produceren van en handel in harddrugs zoals heroïne, cocaïne en speed. Er werd een grote hoeveelheid drugs en grondstoffen gevonden in het huis van zijn overleden ouders in Veghel.

Wie er achter de aanslag zit, zegt K. niet te weten. Hij verblijft volgens zijn advocaat Marnix van der Werf in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij krijgt daar de verzorging die nog nodig is.

Hockeyers gelijk tegen Engeland

De Nederlandse hockeyers hebben woensdag hun laatste oefeninterland in de voorbereiding op de Champions Trophy gelijkgespeeld. In de Indiase plaats Bhubaneswar werd het na drie keer vijftien minuten spelen 1-1 tegen Engeland. Martijn Havenga maakte het enige doelpunt voor de equipe van bondscoach Max Caldas.

Robbert Kemperman kwam woensdag niet in actie. Hij werd vanwege een gekneusde teen uit voorzorg aan de kant gehouden, meldde hockey.nl. Normaal gesproken is de middenvelder er zaterdag bij als Oranje in het openingsduel van het toernooi Argentinië treft.

FOK! sportfoto-onderschrift week 49

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was mokkiemok met het volgende onderschrift: "Je had 1 taak!"

De opgave van deze week:

Rafael van der Vaart wil ons iets duidelijk maken (vermoeden wij) maar wat? (PRO SHOTS/Witters)
Rafael van der Vaart wil ons iets duidelijk maken (vermoeden wij) maar wat? (PRO SHOTS/Witters)

Geen boete voor 400 miljoen spammails

Enkele bedrijven en mensen die samen honderden miljoenen ongewenste e-mails zouden hebben verstuurd hoeven definitief geen boete te betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) woensdag bepaald.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf in 2011 onder andere Digital Magazines, Rivièra Vastgoed B.V. en Mail Garage een boete van in totaal 660.000 euro. Ze hadden volgens de ACM vierhonderd miljoen e-mails gestuurd aan mensen die daar vooraf geen toestemming voor hadden gegeven.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde eerder dat het bewijs dat de ACM heeft geleverd onvoldoende is. Het CBb is het daar nu mee eens. Tegen die beslissing is geen hoger beroep meer mogelijk.

Justitie onderzoekt Amsterdamse wietclub

Justitie bekijkt of de activiteiten van een nieuwe Amsterdamse wietclub legaal zijn. "We onderzoeken of de activiteiten van deze vereniging zijn te verenigen met het huidige softdrugsbeleid zoals dat onverkort door het Openbaar Ministerie wordt toegepast", liet een woordvoerder woensdag weten.

Enkele maanden geleden werd in de hoofdstad de Cannabis Social Club Tree of Life opgericht. De vereniging kweekt hennepplanten uitsluitend voor haar leden, in een besloten omgeving. "We kweken maximaal vijf planten per lid, dat past binnen het huidige gedoogbeleid", verklaarde een woordvoerder van de wietclub.

Het doel van de vereniging is biologisch geteelde en schone wiet te kweken in een veilige omgeving. Alleen cannabisconsumenten mogen lid worden. De club heeft nu zo'n twintig leden.

U2 na zes jaar weer naar Nederland

U2 geeft volgend jaar twee concerten in Amsterdam. De Ierse rockband rondom Bono was in 2009 voor het laatst in Nederland. Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen jr. staan op 8 en 9 september in de Ziggo Dome. U2 kondigde woensdag een wereldtournee aan.

U2 trapt zijn Innocence + Experience Tour in mei af in het Canadese Vancouver. Vervolgens trekken de rockers, die in oktober hun dertiende plaat Songs of Innocence uitbrachten, drie maanden door Canada en de Verenigde Staten. U2 komt in september met zijn wereldtournee naar Europa. Na twee shows in Turijn staat Amsterdam op de agenda. De rockers doen ook onder meer Antwerpen, Keulen, Barcelona en Londen aan.

Het voorlopig laatste concert van de tournee is op 11 november in Parijs. U2's thuisstad Dublin ontbreekt nog in het lijstje met concertdata. Voor de Ierse hoofdstad hebben Bono en co iets bijzonders in petto. Binnenkort maken de rockers meer bekend over die concerten, die eind volgend jaar plaats moeten vinden.

In de negentien steden die U2 aandoet met de Innocence + Experience Tour verzorgt de band minimaal twee shows op aaneengesloten dagen. De concerten krijgen een ander karakter. "We gaan ons best doen een compleet andere sfeer neer te zetten", belooft Bono op de website van zijn band. "We gaan spelen met de concepten onschuld en ervaring. Binnenkort meer."

Kaarten voor alle aangekondigde concerten zijn vanaf maandag te verkrijgen. Leden van de officiële fanclub van U2 krijgen voorrang, zij kunnen donderdag al kaartjes kopen.

'Schoonmoeder heeft geen moeite met Miley'

Maria Shriver, de moeder van Patrick Schwarzenegger, heeft helemaal geen moeite met de relatie van haar zoon en Miley Cyrus. Volgens geruchten was Shriver helemaal niet blij met de relatie, maar een ingewijde vertelt aan het Amerikaanse blad People dat dit absoluut niet het geval is.

"Als Patrick blij is dan is Maria dat ook", aldus de insider die daaraan toevoegt dat de 21-jarige Schwarzenegger heel erg gelukkig is met zijn nieuwe vriendin. De 22-jarige Cyrus zou Shriver onlangs al hebben ontmoet, dat verliep heel goed.

Cyrus en de zoon van Arnold Schwarzenegger zijn al regelmatig met elkaar gezien. Ook zijn ze al zoenend op de foto gezet. De zangeres en Schwarzenegger werden begin november voor het eerst samen gezien. Het model liet in 2011 in een interview al eens weten dat hij een oogje had op Cyrus.

Twintig tips over serieaanrander Katwijk

De uitzending dinsdagavond van Opsporing Verzocht heeft twintig tips opgeleverd over een serieaanrander in Katwijk. Daar zat een aantal bruikbare tips bij, zei een politiewoordvoerder woensdag.

Sinds april heeft de aanrander op een racefiets waarschijnlijk al twaalf keer toegeslagen in de omgeving van Katwijk. De man betast vrouwen tijdens het fietsen. Hij komt naast zijn slachtoffer rijden om haar vervolgens te betasten. Op het moment dat de vrouw daar iets van zegt, rijdt hij snel weg. De slachtoffers waren 14 tot 52 jaar oud.

Twee buizen Coentunnel dicht

Door verschillende oorzaken zijn woensdagmiddag bij Amsterdam de twee buizen van de Coentunnel richting het zuiden afgesloten. Volgens de ANWB is de linker tunnelbuis dicht doordat er een te hoge vrachtwagen staat. Dat gebeurt geregeld en gaat niet al te lang duren, aldus een woordvoerder.

De rechter tunnelbuis is afgesloten na een ongeluk met vier personenauto's. Dat heeft een file van zo'n vier kilometer tot gevolg vanaf de A8 naar het zuiden.

Doden bij zeldzame schietpartij China

Een medewerker van een bank in China heeft twee mensen doodgeschoten. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld. Schietpartijen komen door de strenge wapenwetgeving in China maar weinig voor.

Volgens lokale kranten uit de provincie Liaoning, in het noordoosten van het land, opende de 51-jarige medewerker van de Chinese Volksbank met een jachtgeweer het vuur op de directeur van het filiaal, een vakbondslid en twee collega's. Twee slachtoffers bezweken aan hun verwondingen. De schutter lag met zijn werkgever in de clinch over geld.

In China is wapenbezit verboden, maar in sommige regio's waar van oudsher wordt gejaagd wordt een uitzondering gemaakt voor jachtgeweren. Bij de meeste geweldsincidenten in China worden messen of bijlen gebruikt.

Koenders: geen westerse grondtroepen tegen IS

Grondtroepen in de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat in Irak zijn essentieel. Maar het moet dan om het Iraakse leger en Koerdische strijders gaan, niet om westerse militairen. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) woensdag in Brussel na overleg van de internationale zogenoemde anti-IS-coalitie.

Het was de eerste bijeenkomst van ministers van de coalitiepartners sinds de Verenigde Staten het samenwerkingsverband begin september in het leven riepen. Volgens Koenders was er bijna niemand die al wil spreken over de inzet van troepen van buiten de regio.

De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de IS-terroristen in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten. Koenders stelt dat er een 'allereerste begin' van voortgang is geboekt bij de bestrijding van IS. Maar volgens hem is het een zaak van lange adem.

Kim Kardashian bad voor kleinere borsten

Als tiener wilde Kim Kardashian dolgraag kleinere borsten. "Ik was ongelukkig met mijn lichaam", onthult de realityster aan Elle. "Ik zat elke avond in bad te huilen en zei gebedjes zodat mijn borsten zouden stoppen met groeien."

Het was haar vader, de inmiddels overleden Robert Kardashian, die Kim hielp zelfverzekerder te worden. "Mijn vader schreef me een brief toen ik 13 jaar was. Hij vertelde me dat mijn lichaam anders was dan dat van de meeste meisjes, dat het later tot aandacht van mannen zou leiden, maar dat het vooral belangrijk was dat ik een prachtig meisje was en mijn eigenwaarde moest begrijpen."

Kim gaat in het interview met de glossy ook in op het naaktfoto-schandaal. De socialite was eind augustus samen met tientallen andere beroemde vrouwen het slachtoffer van een hacker, die naaktfotos van telefoons had gestolen en online had geplaatst. "Ik voel me misbruikt, omdat dit privéfotos zijn, geeft ze toe. Maar ik ben ook realistisch. Ik sta naakt op tijdschriftcovers, dus ik kan er niet woedend om worden. De enige keuze die ik heb is om me niet gek te laten maken. Die keuze laat ik me niet afpakken."

Het interview gaat verder in op Kims gezin. Ze bekent zo graag meer kinderen te willen, dat ze IVF overweegt. "Ik wil een jongetje en nog een meisje; ik wil dat het nu gebeurt. Ik vind het zelf heerlijk bij een grote familie te horen en wil hetzelfde voor North. Als er niets gebeurt gaan we voor IVF." Kim heeft een dochtertje van anderhalf met haar man Kanye West. Ze heeft zelf één broer, drie zussen en twee halfzusjes.

PSV op 17 december tegen Feyenoord

De competitiewedstrijd tussen PSV en Feyenoord wordt op 17 december afgewerkt. Dat heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt.

De ploegen zouden elkaar aanvankelijk afgelopen zondag al treffen in het Philips Stadion. Dat was echter niet mogelijk, omdat PSV vrijdag nog de tweede helft van het gestaakte uitduel met Estoril in de Europa League moest afwerken.

De topper werd vervolgens verplaatst naar dinsdag, maar op die dag bleek de NS niet alle supporters van Feyenoord te kunnen vervoeren. Na lang beraad is gekozen de wedstrijd op woensdag 17 december te spelen, waardoor de bekerwedstrijd die PSV dan zou spelen tegen Roda JC verplaatst wordt naar 20 januari.

Tweede verdachte schietpartij Terneuzen vast

Een 25-jarige man uit Terneuzen zit sinds woensdag vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij afgelopen weekeinde in het centrum van de Zeeuwse plaats. Daarbij kwam een 23-jarige stadsgenoot om het leven.

Eerder hield de politie al een 27-jarige man aan, die ook uit Terneuzen komt. Hij raakte bij het schietincident lichtgewond. Hij is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden. De 25-jarige verdachte werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden in een huis in Amsterdam. De twee mannen en het dodelijke slachtoffer zijn bekenden van elkaar.

ESA-satelliet weer op koers

Een van de twee ESA-navigatiesatellieten die na lancering in augustus in een verkaarde baan om de aarde belandden ligt weer op koers. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie woensdag bekendgemaakt.

De kunstmaan is 3500 kilometer gestegen om een meer cirkelvormige baan om de aarde te bereiken. In november werden al de navigatiesystemen aangezet. De satellieten zijn onderdeel van het nieuwe Galileo-navigatiesysteem, dat vanaf 2020 de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem moet zijn.

De tweede satelliet zal binnenkort een vergelijkbare manoeuvre uitvoeren om in het juiste traject te komen.

Winkel stopt met verkoop GTA V

Als je denkt dat ons nationaal ongenoegen over Quinsy Gario een geïsoleerd geval is, in Australië kunnen ze er ook wat van. Target, een grote supermarktketen met een toepasselijke naam, stopt per direct met de verkoop van GTA V na een petitie. Meer dan 40.000 mensen tekenden de petitie omdat zij vinden dat er buitensporig veel geweld tegen vrouwen in voorkomt.

De petitie verklaart, “Het is een spel dat spelers aanmoedigt om vrouwen voor het plezier te vermoorden. De prikkel is om (seksuele) daden te verrichten tegen vrouwen, om ze daarna te misbruiken of doden om verder te komen in het spel of om ‘gezondheidspunten’ te krijgen – en nu slaat Target het spel in en promoten ze de game voor jouw kerstaankopen.” Geconfronteerd met de ophef heeft Target besloten het spel uit de schappen te halen.

Pijnlijk jammer is het weer duidelijk dat de feiten er niet toe doen, maar dat de onderbuik regeert. Zoals de meeste gamers weten worden er niet alleen vrouwen gekwetst in GTA V. Soms lijden er ook mannen pijn, zoals bijvoorbeeld Floyd. Ook is de consternatie vreemd omdat de kinderen die zij willen beschermen doorgaans het spel niet kunnen kopen. Ze krijgen het van hun ouders of downloaden de game illegaal.

Het is onduidelijk of de vorige delen er nog wel liggen, of vergelijkbare games als de Saints Row-serie. Target verkoopt nog wel Wolfenstein, Max Payne 3, Far Cry 4, Hitman, Assassin’s Creed en Dishonored.

Target

AC Milan heeft De Jong terug

Nigel de Jong is klaar voor zijn rentree bij AC Milan. De 30-jarige middenvelder heeft de groepstraining hervat en kan zondag op bezoek bij Genoa weer meedoen bij de Italiaanse topclub. De Jong miste de laatste wedstrijden van de Rossoneri vanwege een hamstringblessure, waardoor hij afgelopen maand ook al ontbrak tijdens de interlands van het Nederlands elftal tegen Mexico en Letland.

Trainer Filippo Inzaghi kan zijn Nederlandse middenvelder zondag in Genua al goed gebruiken, aangezien Michael Essien dan geschorst is. De Ghanees werd zondag tegen Udinese (2-0) met rood van het veld gestuurd. Marco van Ginkel stond toen in de basis en voetbalde 88 minuten mee bij Milan, dat zesde staat in de Serie A. Genoa is de verrassende nummer vier van de ranglijst.

Nederland treft Duitsland in kwartfinale Champions Throphy

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag de poulefase met een nipte overwinning afgesloten. In Argentinië won Oranje pas in de allerlaatste minuut van Japan door een treffer van Maartje Paumen. Ondanks de 1-0 zege sluit Nederland de groepsfase als tweede af. Oranje heeft weliswaar evenveel punten als koploper Nieuw-Zeeland, maar de Black Sticks hebben vaker gescoord.

Nederland, waar Lidewij Welten haar 100ste interland speelde, begon prima aan het duel met Japan. De ploeg oogde scherper en minder slordig dan de vorige poulewedstrijden tegen China en Nieuw-Zeeland en kreeg bovendien wat meer ruimte van de Aziaten. Het team van Sjoerd Marijne wist dit echter niet om te zetten in grote kansen, waardoor beide ploegen met een brilstand gingen rusten.

In het derde en vierde bedrijf – waarin Japan het achterin compleet dichtgooide – kreeg Nederland meer en meer mogelijkheden. Michelle van der Pols en Lidewij Welten waren achterelkaar dichtbij een openingstreffer, maar zagen de Japanse goalie Sakiyo Asano uitstekend optreden. Ook de poging van Marloes Keetels, de sleeppush van Paumen bij de eerste corner en de kans voor Naomi van As leverden niets op. Uiteindelijk was het Paumen die de overwinning alsnog binnensleepte. De vedette schoot – met nog zeventien seconden op de klok – raak uit de tweede corner.

Oranje neemt het donderdag op tegen Duitsland, dat derde is geworden in poule B. De andere kwartfinales gaan tussen Australië – Japan, Argentinië – China en Nieuw-Zeeland – Engeland.

Uitgestorven paddenstoelsoorten gevonden in Drenthe

Drie paddenstoelsoorten waarvan werd gedacht dat die in Nederland waren uitgestorven, zijn afgelopen maand in Drenthe gespot. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag op natuurbericht.nl. Het gaat om de zogenoemde Naaldhoutfranjehoed, de Sparrenslijmkop en de Bruinschubbige franjehoed.

De drie soorten werden in bossen in Drenthe gevonden en waren al jaren niet meer gezien in Nederland. Zo werd de Naaldhoutfranjehoed midden jaren negentig voor het laatst gespot en dateren de waarnemingen van de Sparrenslijmkop en de Bruinschubbige franjehoed uit 1990 en 1989. Daarom werd algemeen aangenomen dat de paddenstoelen in ons land waren uitgestorven.

De paddenstoelsoorten zijn de afgelopen decennia in aantal gedaald, doordat de sparrenbossen waar zij het best in gedijen onder meer door houtkap steeds meer verdwijnen. Staatsbosbeheer heeft volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging aangegeven een deel van de sparrenbossen in ons land de status van naaldbosreservaat te geven, waardoor paddenstoelsoorten betere kansen krijgen.

Suske en Wiske-album brengt 85.000 euro op

De originele tekeningen van het tachtig pagina's tellende Suske en Wiske-album De 7 Schaken uit 1995 hebben 85.000 euro opgebracht. De tekeningen gingen onder de hamer bij het online veilinghuis Catawiki.

De originele cover van het album bracht 1600 euro op en de laatste pagina was goed voor 1800 euro.

De tekeningen zijn gemaakt door Paul Geerts, die in 1972 het stokje overnam van Willy Vandersteen. De totale opbrengst van de veiling werd eerder geschat op zo'n 75.000 euro.

Kenners zien het album als een van de belangrijkste Suske en Wiske-albums, zo liet veilingmeester Jacques Pels eerder weten. De 7 Schaken is uitzonderlijk, omdat het verhaal gebaseerd is op echte gebeurtenissen uit de jeugd van Vandersteen.

Pels ziet de waarde van de originele Suske en Wiske-tekeningen al jaren stijgen. "Mensen kopen de tekeningen ook steeds meer als belegging."

Leerlingen onwel op school Veldhoven

Vijf leerlingen van het Sondervick College in Veldhoven zijn woensdag ziek geworden nadat er op de middelbare school was gespoten met een spray. De leerlingen klagen over hoofdpijn en hebben braakneigingen. Volgens berichten op internet moet iedereen hoesten. Ambulancepersoneel behandelt de leerlingen.

De brandweer laat weten dat het hele gebouw van de Kempen Campus in ontruimd. De school is de belangrijkste gebruiker van de campus.

Een brandweerwoordvoerster kan niet zeggen of de spray met kwade opzet is gespoten.

Treinvertraging door doorgeknipte kabels

Tussen Arnhem en Ede-Wageningen rijden woensdagmorgen geen treinen. Bij Wolfheze zijn spanningskabels doorgeknipt, aldus spoorbeheerder ProRail. De spoorbeheerder is bezig om de doorgeknipte kabels te herstellen. Het is nog niet bekend of het doorknippen van de kabels per ongeluk of expres is gebeurd.

Volgens de NS levert het defect een vertraging van ongeveer een uur op voor passagiers die vanuit Arnhem richting de Randstad willen reizen. Zij moeten omreizen via Den Bosch. ProRail denkt rond 13.30 uur klaar te zijn met het karwei.

Nieuwe straatnaam vanwege misbruik pastoor

In het Twentse dorp Haarle verdwijnt de Holtslagweg, die zo is genoemd als eerbetoon aan de overleden pastoor Theo Holtslag. De straatnaam wijzigt omdat is vastgesteld dat de pastoor zeker een jongen uit het dorp seksueel heeft misbruikt. Dat maakte de gemeente Hellendoorn bekend in een brief aan de bewoners van de Holtslagweg.

Het aartsbisdom Utrecht heeft de klacht van het slachtoffer recent bevestigd, schrijft burgemeester Anneke Raven aan de bewoners. Het naar hem vernoemen van een straat is volgens de gemeente nu niet langer gepast.

Theo Holtslag kwam in 1969 als pastoor naar Haarle. Hij overleed in 1989. Zijn voormalige parochie is ingelicht. De gemeente heeft de historische vereniging gevraagd een nieuwe straatnaam te verzinnen.

Meldpunt paardenmishandeling open

Een speciaal meldpunt voor paardenmishandelingen gaat donderdag open. Het meldpunt is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, die ook een beloning van tienduizend euro heeft uitgeloofd voor de tip die leidt tot arrestatie van de paardenbeul.

Manegehouders, paardenbezitters en dierenliefhebbers kunnen terecht bij het meldpunt, dat 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is. Als er een melding van een verdachte situatie binnenkomt, zorgt de meldkamer dat iedereen in die omgeving wordt gebeld. Zo kunnen veel meer mensen tegelijk uitkijken naar een mogelijke verdachte, zodat de pakkans groter wordt, aldus de initiatiefnemers.

In het afgelopen jaar zijn meer dan tachtig paarden en pony's mishandeld. Een of meer daders steken merries met een puntige stok of een stanleymes in en rond de geslachtsdelen. De politie zoekt met een landelijk team naar een dader, maar er is nog nooit iemand betrapt.

Albanië naar sporttribunaal in 'drone-rel'

De Albanese voetbalbond wil zich niet neerleggen bij de straf van de Europese voetbalbond UEFA voor de ontspoorde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië. Albanië stapt naar het hoogste sporttribunaal CAS om de reglementaire nederlaag van 3-0 aan te vechten. De wedstrijd in Belgrado werd gestaakt nadat een drone met een vlag van Groot-Albanië het stadion was ingevlogen. Het leidde tot vechtpartijen tussen spelers en toeschouwers.

De UEFA kende Servië een reglementaire zege toe, maar de ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat kreeg ook direct drie punten aftrek. Zowel Servië als Albanië tekende beroep aan. De beroepscommissie van de UEFA bleef dinsdag echter bij de sancties. "Wij zetten de juridische strijd voort", meldde de Albanese bond woensdag. "We zijn ervan overtuigd dat we recht hebben op de zege."

Gesaboteerde kernreactor België hersteld

De gesaboteerde Belgische kernreactor Doel 4 kan eind december weer worden opgestart. Dat maakte Electrabel, eigenaar van de kerncentrale bij Antwerpen, woensdag bekend.

De reactor kwam in de zomer stil te liggen na sabotage, waarschijnlijk omdat een personeelslid een olietank had laten leeglopen. De stoomturbines van de reactor liepen daarbij aanzienlijke schade op. Duizenden schoepen waren verwrongen en moesten worden vervangen.

De reparatie kost dertig miljoen euro, melden Vlaamse media. De totale kosten zijn fors hoger, omdat Electrabel zijn stroomaanbod van elders moest aanvullen. "De financiële impact bedraagt 27 miljoen euro per maand", aldus Electrabel.

De saboteur is nog steeds niet gevonden.

Assad: luchtaanvallen op IS niet serieus

De luchtaanvallen die door de internationale coalitie op doelwitten van de extremistische organisatie Islamitische Staat worden uitgevoerd zijn doeltreffend noch serieus. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gezegd in een interview.

Volgens Assad hebben de aanvallen, die inmiddels al twee maanden lang plaatshebben, nog geen tastbare resultaten opgeleverd. Bovendien beschuldigt Assad in het vraaggesprek met het tijdschrift Paris Match Turkije ervan dat het de opstandelingen direct blijft steunen.

Assad zei voorts dat Syriërs 'nooit zullen toestaan dat het land een speeltje wordt in handen van het Westen'.

Ruim zestienduizend kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft dit jaar tot nu toe ruim zestienduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vorige week stond de teller, die op 1 oktober is gaan lopen, op ruim negenduizend kilo.

Om precies te zijn is tot 30 november 16.545,20 kilo onderschept.

De cijfers komen uit de Vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie bijhoudt en wekelijks publiceert. Rond de vorige jaarwisseling is ruim 92.000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Zandvoort ook in 2015 op DTM-kalender

Circuitpark Zandvoort organiseert ook in 2015 een raceweekeinde van de prestigieuze autosportklasse DTM. De coureurs uit de Deutsche Tourenwagen Masters doen het duinencircuit van 10 tot en met 12 juli aan. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde agenda.

Voor een race op Zandvoort was dit jaar aanvankelijk geen plek. Zandvoort kreeg uiteindelijk toch nog een wedstrijd toegewezen, omdat het circuit in het Chinese Guangzhou niet aan de eisen bleek te voldoen.

Komend jaar worden negen raceweekeinden gehouden in de Duitse tourwagenklasse. Nieuwigheidje is dat er voortaan niet een, maar twee wedstrijden per weekeinde zijn: een sprintrace op zaterdag en een hoofdrace op zondag. Bij die laatste is een pitstop vereist.

Bouwmeester en Heiner in race voor zeilprijs

De wereldkampioenen Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner maken kans op de Conny van Rietschoten Trofee, de prijs voor de beste Nederlandse zeiler van het jaar. De 26-jarige Bouwmeester veroverde in september in Santander voor de tweede keer de wereldtitel in de Laser Radial-klasse. De 25-jarige Heiner pakte op dezelfde dag als Bouwmeester het goud in de Laser, zijn eerste mondiale titel.

De Friezin kreeg al twee keer de Conny van Rietschoten Trofee, in 2010 en 2011. Deze prijs, vernoemd naar de vorig jaar overleden oud-zeezeiler, wordt sinds 1982 jaarlijks uitgereikt. In 2013 ging de trofee naar Simeon Tienpont, die deel uitmaakte van het Oracle Team USA dat na een historische inhaalrace de prestigieuze America's Cup won. Op 3 januari wordt in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de nieuwe winnaar bekendgemaakt.

NAC moet Van Bezooijen toch weken missen

NAC Breda moet opnieuw een tegenvaller incasseren. De blessure van verdediger Jesse van Bezooijen blijkt erger te zijn dan verwacht. Van Bezooijen viel zaterdag in de dramatisch verlopen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-5) al vroeg uit vanwege een hamstringblessure. Uit eerste onderzoek kwam geen schade aan het licht, maar een MRI-scan toonde woensdag zogeheten kneuzingschade aan de hamstring aan.

Volgens de medische staf van NAC staat Van Bezooijen daardoor twee tot drie weken aan de kant. De kans is aanwezig dat de verdediger, die de afgelopen weken de geblesseerde Henrico Drost verving, dit jaar niet meer in actie komt voor de nummer 17 van de eredivisie. NAC speelt in december nog tegen SC Cambuur, sc Heerenveen, Excelsior en Feyenoord.

Tien duels schorsing voor aanvallen arbiter

De Bulgaarse voetbalbond heeft een forse straf uitgedeeld voor het aanvallen van een scheidsrechter. Verdediger Diyan Moldovanov van Lokomotiv Plovdiv moet een schorsing van tien wedstrijden uitzitten vanwege zijn wangedrag zaterdag na het competitieduel met Cherno More (1-1).

De 29-jarige Bulgaar sprintte na het laatste fluitsignaal vanaf de bank het veld op om verhaal te halen bij de arbiter. Hij gooide daarbij een flesje naar het hoofd van de scheidsrechter, die de oververhitte verdediger een rode kaart gaf.

De Bulgaarse bond besloot hard in te grijpen en Moldovanov voor liefst tien duels te schorsen. Hij kreeg ook twee boetes van in totaal vierduizend euro.

Piloten Lufthansa leggen werk weer neer

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa leggen donderdag opnieuw het werk neer. De vakbond van de piloten, Vereinigung Cockpit, ligt met Lufthansa in de clinch over pensioenrechten. Langeafstandsvluchten en vrachtvluchten worden door de staking getroffen.

Het is de tweede staking van Lufthansa-personeel deze week. Maandag en dinsdag zag de maatschappij zich genoodzaakt 1350 van haar 2800 geplande vluchten te schrappen. Honderdvijftigduizend reizigers werden hierdoor getroffen.

Lufthansa wil snoeien in de salarissen van piloten die met prepensioen gaan. De vakbond is hiertegen.

Prosinecki opvolger Vogts in Azerbeidzjan

De Kroaat Robert Prosinecki is de nieuwe bondscoach van Azerbeidzjan. De voormalig middenvelder van onder meer Barcelona en Real Madrid (45) is door de voetbalbond van het land aangesteld als opvolger van de Duitser Berti Vogts, die in oktober opstapte. Volgens lokale media heeft Prosinecki een contract voor drie jaar ondertekend.

Prosinecki staat voor de zware taak om Azerbeidzjan naar het EK 2016 te leiden. Het land is na vier kwalificatiewedstrijden nog puntloos. De Kroaat was voor het laatst aan de slag bij het Turkse Kayserispor. Daar werd hij eind 2013 ontslagen. Naar verluidt was ook Martin Jol een van de gegadigden om in Bakoe aan de slag te gaan.

Australië neemt afscheid van cricketer Hughes

Australië heeft woensdag afscheid genomen van de overleden cricketer Phillip Hughes. De international bezweek vorige week donderdag op 25-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan ernstig hoofdletsel, nadat hij twee dagen daarvoor een bal tegen zijn hoofd had gekregen in een wedstrijd.

Hughes werd woensdag door familie, vrienden en tal van bekende cricketers herdacht tijdens een bijeenkomst in zijn geboorteplaats Macksville. De Australische premier Tony Abbott was daarbij ook aanwezig, net als Sean Abbott, de bowler die de bal gooide waardoor Hughes met fatale gevolgen werd geraakt.

Op grote schermen in Macksville konden duizenden Australiërs de afscheidsdienst van Hughes in de lokale school volgen. Zij zagen onder meer een emotionele speech van Michael Clarke, aanvoerder van het Australische cricketteam. De plechtigheid werd ook uitgezonden op de landelijke televisie. Hughes is daarna in besloten kring gecremeerd.

Anti-IS-coalitie voerde al 1000 aanvallen uit

De internationale coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft al zo'n duizend luchtaanvallen uitgevoerd op de extremisten in Syrië en Irak. De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft al ernstige schade toegebracht, maar de strijd kan nog jaren duren. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, woensdag in Brussel tijdens de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie.

De VS hadden de coalitie begin september in het leven geroepen. Voor Nederland is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aanwezig. Ook Nederland voert luchtaanvallen uit.

De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten.

Delta Lloyd bereikt definitief cao-akkoord

Delta Lloyd en de vakbonden hebben een definitief akkoord bereikt over een nieuwe driejarige cao. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend. De overeenkomst heeft een looptijd van 1 januari 2014 tot 1 januari 2017.

De nieuwe cao voorziet in een loonsverhoging van in totaal twee procent gedurende de looptijd. Daarnaast kunnen alle medewerkers twee keer een eenmalige uitkering tegemoetzien. Ook zijn er afspraken gemaakt over de pensioenregeling, het sociaal plan en arbeidsvoorwaarden.

Zweedse regering dreigt te vallen

Het Zweedse parlement is woensdag bijeengekomen voor overleg over de begrotingsplannen van de minderheidsregering. De regering dreigt te vallen nu de extreemrechtse Zweedse Democraten hebben aangegeven zich achter de oppositie te scharen om zo de linkse regering tot aftreden te dwingen.

Na langdurige gesprekken tussen de coalitiepartners en de centrumrechtse oppositie zei premier Stefan Löfvendat hij de beslissing om al dan niet op te stappen wil uitstellen tot na het debat over de begroting.

Löfven kan ook nog besluiten het begrotingsvoorstel in te trekken om het nog eens onder de loep te nemen. Daarmee kan de stemming worden uitgesteld.

De Zweedse Democraten worden door andere partijen geschuwd vanwege het anti-immigratiestandpunt dat de partij huldigt. De partij heeft zich tot doel gesteld de regering ten val te brengen door zich achter de centrumrechtse oppositie te scharen.

Griekse EU-steun waarschijnlijk verlengd

Het Europese financiële hulpprogramma aan Griekenland wordt waarschijnlijk verlengd. Dat bleek woensdag uit de opmerkingen van een hoge EU-ambtenaar in Brussel. Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden naar Brussel om over de kwestie te praten.

De technische verlenging komt er omdat het huidige programma op 31 december afloopt maar nog niet is afgerond. Bovendien is er nog geen besluit genomen over wat er daarna gebeurt. Griekenland ontving de afgelopen jaren 240 miljard euro aan leningen en moest in ruil daarvoor hervormen en bezuinigen.

De experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de trojka, onderhandelen nog met de Griekse autoriteiten over enkele hervormingen die als voorwaarde dienen om het laatste steunpakket van 1,8 miljard euro te ontvangen.

HEMA schrijft opnieuw rode cijfers

Warenhuisketen HEMA blijft verlies draaien. In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar kwam het nettoverlies uit op 14,8 miljoen euro. Dat maakte HEMA woensdag bekend.

De keten kampt al langer met lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden. Ook de voorgaande twee kwartalen werden met verlies afgesloten. Het nettoverlies over heel 2013 kwam uit op 16,4 miljoen euro terwijl in het jaar daarvoor nog winst werd geboekt.

De verkopen in de winkels pakten in het derde kwartaal fors lager uit dan een jaar geleden. De omzet van HEMA daalde met bijna tien procent tot 271,1 miljoen euro. Vooral in september werd er minder verkocht.

'Marathontopper betaalde tonnen om positieve test te verbergen'

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe heeft de Russische marathonloopster Liliya Shobukhova bijna een half miljoen euro betaald aan de Russische atletiekbond (ARAF) om een positieve dopingtest in de doofpot te houden. Zo zou de Russische alsnog mee kunnen doen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012, waar ze de finish van de marathon niet haalde. Shobukhova, de op een na snelste marathonloopster ooit, werd eerder dit jaar alsnog twee jaar geschorst.

Volgens de Franse krant heeft Andrei Baranov, manager van onder meer Shobukhova, gezegd dat de atlete in december 2011 door de Russische bond benaderd zou zijn nadat ze een positieve test afleverde. In ruil voor omgerekend zo'n 450 duizend euro zou er geen straf volgen, waardoor haar deelname aan de Spelen van 2012 niet in gevaar zou komen. Volgens Baranov zou het geld gebruikt worden om onder meer controleurs in het Russische ant-dopinglab om te kopen, evenals zelfs mensen binnen wereldatletiekbond IAAF.

De zaak neemt ook voor IAAF een mogelijk zeer vervelende wending als gekeken wordt naar wie de baas is van de Russische atletiekbond. Valentin Balakhnichev is namelijk ook een belangrijk IAAF-lid: De Russische atletiekbaas is de penningmeester van de bond en is al sinds 1997 een vooraanstaand lid van de IAAF. Balakhnichev zou verder opvallend vaak ontmoetingen hebben gehad met Habib Cissé, IAAF-lid en zoon van president Lamine Diack. Volgens Cissé is dat puur toeval en heeft dat niks met de mogelijk omvangrijke omkopings- en dopingzaak te maken.

Baranov heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij de ethische commissie van de IAAF. Daar is men een onderzoek gestart naar de gang van zaken rondom Shobukhova. ARAF-president Balakhnichev weigerde om commentaar te geven. De Russische atletiek- en sportwereld is vaak in opspraak vanwege doping. Zo zijn er op het moment ruim zestig atleten geschorst, waaronder veel snelwandelaars. De Duitse tv-zender ARD zegt bovendien in een woensdag om 18.50 uur uitgezonden documentaire met schokkende onthullingen te komen over een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem.

PvdA'er weg om invloed van moskee

Het Utrechtse Statenlid Bert de Vries is uit de fractie van de PvdA gestapt en gaat verder als eenmansfractie. "De partij is niet activistisch genoeg, te veel invloed moskee en omgang in fractie beschamend", zo licht De Vries, die zijn lidmaatschap van de PvdA na zeventien jaar opzegde, op Twitter toe.

Fractievoorzitter Kees de Kruijf zegt woensdag dat de PvdA'ers zich ,,volstrekt niet herkennen in het beeld dat De Vries schetst. "We hebben de laatste maanden een stevige sociale boodschap verkondigd." Het vertrek komt volgens De Kruijf niet helemaal onverwacht. "De laatste maanden waren er wat spanningen."

Tegen RTV Utrecht zegt De Vries, die ook actief was voor de PvdA in de gemeenteraad van Amersfoort: "Ik heb geprobeerd het debat aan te gaan, maar ik werd teruggefloten en gekortwiekt door de muurbloempjes van de PvdA die door een voorzichtige tactiek weer in het college hopen te komen."

Mishandelde inbreker Groningen overleden

De 31-jarige Groninger die zaterdagnacht werd mishandeld, is dinsdagavond in het ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie woensdag.

De man kreeg zaterdag in een woning aan het Kraaienest in Groningen ruzie met een 61-jarige man, die een bekende van hem was. Daarbij raakte de 31-jarige Groninger buiten bewustzijn. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Uit onderzoek bleek dat de mannen elkaar al lange tijd kenden. De 61-jarige man, die de politie vertelde dat hij werd overvallen, werd aangehouden. Hij wordt woensdag voorgeleid.

Volgens RTV Noord is de 31-jarige man een travestiet. De man zou door justitie worden gezocht voor een gewelddadige overval die hij eerder deed op een 53-jarige Groninger. Het programma Opsporing Verzocht besteedde vorige week nog aandacht aan die overval in de stad. Daarbij werd de foto van de man en een mededader getoond.

De politie liet woensdag weten geen verdere mededelingen te doen over het geweldsincident.

Estafettedames ruim als snelste naar WK-finale

De Nederlandse zwemsters hebben zich op het WK kortebaan in Doha met grote overtuiging geplaatst voor de finale op de 4x200 meter wisselslag. Alleen de Zweedse dames konden binnen vijf seconden blijven van het Nederlandse kwartet.

Het team, bestaande uit Inge Dekker, Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal en Femke Heemskerk vertrok niet heel bijzonder en lag halverwege nipt voor China. Van Rouwendaal trok het gas echter open, waarna Nederland de leiding pakte. Heemskerk hoefde vervolgens niet meer alles uit de kast te halen om dat te verdedigen.

Het kwartet kwam uiteindelijk tot een tijd van 7:39,20 minuten, slechts drie tienden boven het ruim zes jaar oude nationale record. Zweden (7:43,87), China (7:44,42) en de VS (7:44,81) bleven eveneens nog binnen de 7:45 minuten.

De finale wordt woensdagmiddag rond 17.30 uur Nederlandse tijd gezwommen. Even na 16.00 uur komt Moniek Nijhuis al in actie in de halve finales van de 50 meter schoolslag, waar zij als tweede voor geplaatst is.

Nieuw miljoenenverlies FC Utrecht

FC Utrecht heeft opnieuw een miljoenenverlies geleden. De club uit de eredivisie heeft over het boekjaar 2013-2014 een negatief resultaat van 3,6 miljoen euro behaald. Dat maakte FC Utrecht woensdag bekend.

Desondanks overheerst bij algemeen directeur Wilco van Schaik optimisme. Een jaar eerder leed Utrecht nog een nettoverlies van dertien miljoen euro. "De grote daling van het nettoverlies is een belangrijke stap in het gezondmakingsproces van de club", meldde Van Schaik op de website van de club. "Maar: we zijn nog niet gezond. We hebben nog twee uitdagende seizoenen te gaan."

In 2016 hoopt Utrecht de financiën voor het eerst in jaren in balans te hebben. Tot die tijd is de club afhankelijk van incidentele inkomsten als opbrengsten uit transfers.

Beeld voor beste Oranjespeler laatste 25 jaar

Ronald Koeman, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst: wie is de beste international van Oranje uit de afgelopen 25 jaar? Die vraag stelt de voetbalbond KNVB aan de Nederlandse supporters. Van de speler met de meeste stemmen wordt een bronzen beeld gemaakt, dat een plek krijgt in de eregalerij voor het bondsbureau van de KNVB in Zeist.

Momenteel staan daar al twaalf beelden, met die van oud-bondscoach Rinus Michels als middelpunt. Daaromheen prijken de beelden van de elf internationals die zijn gekozen in het elftal van de eeuw. Ter ere van het 125-jarig bestaan van de KNVB wil de bond deze eregalerij uitbreiden met de beste speler van de laatste 25 jaar. Het voormalige bestuur van de stichting Oranje van de Eeuw onder leiding van Johan Cruijff heeft vijf oud-voetballers genomineerd: Koeman, Bergkamp, De Boer, Cocu en Van Bronckhorst.

Skiester Vonn achttiende bij training voor rentree

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn heeft dinsdag haar officiële rentree gemaakt. Vonn, weer hersteld van twee gescheurde kniebanden, kwam bij de training voor de World Cup op de afdaling in Lake Louise tot de achttiende tijd. De olympisch kampioene van 2010 was 1,82 seconden langzamer dan de Noorse Lotte Smiseth Sejersted.

Vonn maakt normaal gesproken op vrijdag haar eerste wedstrijdmeters in de Canadese wintersportplaats. De Amerikaanse miste begin dit jaar de Spelen in Sochi, omdat ze tot twee keer toe een band in haar rechterknie scheurde.

Vanwege de prestaties van Vonn wordt Lake Louise vaak ook wel Lake Lindsey genoemd. Voor haar blessureleed won ze er vier World Cup-afdalingen op rij. Sinds 2004 won ze liefst elf keer de afdaling bij het Canadese meer, naast vier zeges op de super-G. Ook werd ze er nog vijf keer tweede en een keer derde.

Parlement Israël stemt over ontbinding

Israëlische parlementariërs stemmen woensdag over een motie om het parlement, de Knesset, te ontbinden. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Het is slechts een voorbereidende stemming en de motie wordt waarschijnlijk aangenomen. Deze week worden nog meer stemmingen verwacht om het parlement officieel te ontbinden.

De huidige regering trad in 2013 aan onder leiding van premier Benjamin Netanyahu. Al vanaf het begin had ze te lijden onder diepe verdeeldheid over een aantal belangrijke kwesties.

Dinsdag ontsloeg Netanyahu twee ministers. Hij zette Yair Lapid en Tzipi Livni, respectievelijk minister van financiën en justitie, aan de dijk en verklaarde dat er 'zo snel mogelijk' verkiezingen worden gehouden. Met het vertrek van het tweetal, dat de laatste tijd fel van leer trok tegen Netanyahu's beleid, verloor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Knesset.

De verkiezingen hebben waarschijnlijk begin volgend jaar plaats.

Vrouw rent snelweg op en overlijdt

Een 43-jarige vrouw uit Brazilië is dinsdagavond omgekomen nadat zij de snelweg A44 was opgerend en werd aangereden. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De vrouw rende rond 23.00 uur bij Oegstgeest vanuit een stilstaande auto de A44 op. Zij werd door meerdere auto's aangereden en overleed ter plaatse. Het is nog onduidelijk waarom het slachtoffer de weg oprende.

De A44 was enige tijd dicht door het ongeluk.

Staking lijkt Schiphol niet te raken

De vluchten van Lufthansa op Schiphol worden donderdag waarschijnlijk niet getroffen door een staking van piloten bij de Duitse luchtvaartmaatschappij. Die dag zullen langeafstandsvluchten en vrachtvluchten uitvallen door de actie. Vluchten op de korte en middellange afstand en van dochtermaatschappij Germanwings gaan gewoon door.

Piloten van Lufthansa staakten ook maandag en dinsdag. Toen schrapte de luchtvaartmaatschappij 1350 van de 2800 geplande vluchten. Een handvol retourvluchten op Schiphol vanuit Frankfurt en München viel daardoor ook uit. Een woordvoerster van Schiphol zei over donderdag nog niks te kunnen zeggen, maar de vluchten van woensdag staan gewoon gepland.

Lufthansa verwacht dat het vluchtschema woensdag normaal zal verlopen. Mogelijk zijn er nog enkele annuleringen, maar dat zullen er heel weinig zijn, aldus een woordvoerder.

Tien burgemeesters in levende kerststal

Tien burgemeesters uit Nederland en Duitsland vormen zaterdag samen een levende kerststal, vergezeld van een kameel en een ezel. Daarmee openen de burgemeesters het Feest van Licht, dat de hele maand in museum Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen plaatsheeft.

Voor het Feest van Licht is een speciale kerstfilm gemaakt waarin SP-voorman Emile Roemer een rol speelt. Op een aantal dagen is er een talkshow waaraan onder anderen journaalpresentator Rob Trip, PvdA-politicus Ahmed Marcouch en priester Antoine Bodar meedoen. Lampenfabrikant Philips zorgt voor vele duizenden lichtjes en lichtkunstwerken in het monumentale park. In het Egyptisch huis staat de grootste kerstknikkerbaan ter wereld en er is een tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld.

De burgemeesters van Kranenburg en Kleef in Duitsland en Groesbeek, Beuningen, Druten, Mook en Middelaar, Mill, Gennep, Boxmeer en Nijmegen staan in de kerststal.

Judoka's Grol en Polling naar Tokyo

De topjudoka's Henk Grol en Kim Polling verschijnen komend weekeinde op de tatami bij de laatste Grand Slam van dit jaar in Tokyo. Zowel Grol als Polling komt in de Japanse hoofdstad voor het eerst sinds de WK van augustus weer in actie. Voor de twee belangrijkste Nederlandse kanshebbers op een medaille liep de mondiale titelstrijd in Chelyabinsk uit op een grote teleurstelling.

Polling was het hele jaar onverslaanbaar in de klasse tot 70 kilogram, maar faalde uitgerekend op de WK. Grol (-100 kilogram) kwam op het WK vanwege een knieblessure en de gevolgen van een muggenbeet niet verder dan de kwartfinales. In Tokyo hopen Polling en Grol het jaar toch nog goed af te sluiten.

De Oranje-equipe bestaat verder uit Dex Elmont, Noël van 't End, Guillaume Elmont, Roy Meyer, Sanne Verhagen en Anicka van Emden.

Van Gaal verwacht Blind met kerst terug

Daley Blind kan waarschijnlijk dit jaar nog in actie komen voor Manchester United. Manager Louis van Gaal verwacht tijdens het drukke programma rondom de feestdagen weer te kunnen beschikken over zijn middenvelder, die twee weken geleden bij het Nederlands elftal een knieblessure opliep. "In de laatste dagen van december gloort licht aan het einde van de tunnel", zei Van Gaal met een kwinkslag. "Misschien met kerst."

Manchester United komt dit kalenderjaar nog vijf keer in actie, tegen Southampton, Liverpool, Aston Villa, Newcastle United en Tottenham Hotspur. Op nieuwjaarsdag begint de ploeg van Van Gaal aan 2015 met een uitwedstrijd tegen Stoke City. Voor Angel Di Maria komt de komende wedstrijd, tegen het Southampton van Ronald Koeman, te vroeg. Het is voor Van Gaal afwachten of Wayne Rooney dan kan meedoen. De Engelse spits krijgt een MRI-scan om zijn pijnlijke knie te onderzoeken.

Mogelijk eerste lokale ijsdag van het jaar

Winter is coming. Het kwik komt volgens de verwachtingen in het oosten van het land mogelijk de hele dag niet boven het vriespunt uit. Daarmee kan de eerste lokale ijsdag van deze winter worden genoteerd. Dat meldt weeronline.nl. Dinsdag viel de eerste sneeuw van het seizoen al in het zuiden van Limburg.

Ook in de rest van het land voelt het woensdag winters aan. In het westen wordt het 3 tot 5 graden, maar door de stevige wind voelt het alsof het ook daar vriest. Na een grauwe dag met her en der wat motregen gaat het 's nachts in de meeste plaatsen licht vriezen. Donderdag wordt opnieuw een grijze dag met overdag temperaturen rond 2 graden en lokaal kans op nachtvorst.

Vanaf vrijdag lijkt het voorlopig gedaan met het winterweer. Dan stijgen de temperaturen en gaat het meer regenen.

Diepere economische malaise in de eurozone

De economie van de eurozone is in november verder verslechterd. Dat blijkt uit cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit woensdag presenteerde.

De samengestelde inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie weerspiegelt, daalde van 52,1 in oktober tot 51,1. Dat is het laagste niveau in zestien maanden en duidt bovendien op een economische groei van slechts 0,1 procent in het lopende kwartaal.

Door de tegenvallende ontwikkeling zijn de ogen vooral gericht op eventuele extra maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-top vergadert donderdag over zijn monetaire beleid. Met steunprogramma's die in de afgelopen maanden werden aangekondigd hoopte de centrale bank zowel de inflatie als de economische groei aan te jagen. Tot nu toe lijken die stappen niet aan te slaan.

Bevrijdingsmuseum wil Vrijheidsmuseum worden

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek wil het nationale Vrijheidsmuseum worden. De plannen voor zo'n nationaal museum in Nijmegen zijn vorige week afgeketst. Het Bevrijdingsmuseum was een van de partners in die plannen en wil het stokje nu overnemen, zegt directeur Wiel Lenders.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek gaat nu specifiek over de bevrijding van de regio Nijmegen in september 1944. Het was al de bedoeling om het museum uit te breiden. Nu het museum in Nijmegen niet doorgaat, wil Lenders verder uitbreiden om zo het hele verhaal vanaf de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog tot en met de nasleep ervan te kunnen vertellen.

Lahm mikt op rentree in maart

Philipp Lahm keert waarschijnlijk pas in maart terug op het voetbalveld. De aanvoerder van Bayern München is herstellende van een breuk in een enkel, die hij vorige maand opliep. Destijds werd geschat dat de rechtspoot er zo'n drie maanden uit zou zijn, maar Lahm wil niets overhaasten.

"In januari ben ik er zeker nog niet bij", zei de verdedigende middenvelder woensdag in Bild. "Misschien pas in februari of maart. Als de prijzen aan het eind van het seizoen worden verdeeld, zal ik weer 100 procent fit zijn. Ik weet uit ervaring dat een wat te gehaaste comeback geen zin heeft."

Lahm zwaaide na het gewonnen WK af als international en hoeft zich dus ook niet meer met de nationale ploeg bezig te houden. "Ik heb dus het geluk dat er geen tijdsdruk op staat."

Khedira loopt hersenschudding op bij rentree

De Duitse middenvelder Sami Khedira blijft achtervolgd door pech. De international maakte dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Cornellà na rugklachten zijn rentree voor Real Madrid, maar moest vlak na rust van het veld, nadat hij met zijn hoofd tegen dat van tegenstander David Garcia was geknald.

Khedira werd na de met 5-0 gewonnen wedstrijd naar het ziekenhuis gebracht, waar een hersenschudding werd vastgesteld. Hij moest daar de nacht ter observatie doorbrengen. Khedira kwam dit seizoen door verschillende blessures nog amper in actie. Hoelang hij nu aan de kant staat, is nog niet bekend.

Thunder verliest bij rentree Durant

Ook met Kevin Durant in de ploeg wil het dit seizoen nog niet echt vlotten bij Oklahoma City Thunder. De NBA-formatie verloor dinsdag (lokale tijd) voor de dertiende keer dit seizoen. Nu waren de Pelicans in New Orleans met 112-104 te sterk, ondanks 27 punten van de sterspeler.

Durant kwam de voorgaande zeventien partijen niet in actie vanwege een gebroken middenvoetsbeentje. Ook Russell Westbrook, een van de andere sterren van de formatie, lag er lang uit. Hij speelde tegen New Orleans pas zijn tweede partij, maar heeft de vorm nog niet te pakken. Van zijn twintig schotpogingen waren er slechts zes raak.

In Chicago moest twee keer overtime gespeeld worden in de wedstrijd tussen de Bulls en de Dallas Mavericks. Het stond 108-108 na de reguliere speeltijd, maar ook na de eerste overtime was de wedstrijd nog niet beslist. Nog een paar extra minuten bleek wel genoeg: De Mavericks wonnen met 132-129.

De Cleveland Cavaliers wonnen met 111-108 van de Milwaukee Bucks, terwijl de Atlanta Hawks met 109-105 afrekenden met de Boston Celtics. Met 106-96 pakten de Los Angeles Lakers een overwinning op de Detroit Pistons, de New York Knicks gingen 93-98 ten onder tegen stadsgenoot Brooklyn Nets.

Overige uitslagen
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 103-105
Phoenix Suns - Indiana Pacers 116-99
Sacramento Kings - Toronto Raptors 109-117
Golden State Warriors - Orlando Magic 98-97 

Speel Dragon Age: Inquisition solo op Nightmare

Dragon Age: Inquisition is goed te doen met je drie metgezellen. Er zijn avontuurlijke gamers die een extra uitdaging zoeken en zij spelen het spel op de hoogste moeilijkheidsgraad. In hun eentje.

YouTuber BOYvsVIDEOGAME is zo’n masochist. Hij speelde het gehele spel uit op standje Nightmare. Hij gebruikte een rogue met pijl en boog. Je kunt je voorstellen dat gevechten zo een stuk langer duren, omdat je veel voorzichtiger moet zijn. Hier zie je hem in actie tegen een draak.

Pubdles LP hakt een draak in de pan met een Knight. Uiteraard ook op Nightmare.

BOYvsVIDEOGAME heeft zijn gehele playthrough op YouTube gepost voor de liefhebber.

Bill Cosby aangeklaagd voor seksueel misbruik

Bill Cosby is aangeklaagd voor seksueel misbruik, meldt TMZ. Judy Huth zegt dat Cosby haar in 1974 op 15-jarige leeftijd heeft aangerand in de Playboy Mansion.

De vrouw zegt dat ze Cosby samen met een vriendin had leren kennen op een filmset in Los Angeles, waarna hij hen uitnodigde op zijn tennisclub. Daar zou hij hen hebben aangemoedigd bier te drinken en hen vervolgens hebben meegenomen naar de Playboy Mansion. In de vijf paginas tellende aanklacht staat dat de nu 77-jarige Cosby daar zijn hand in de broek van Huth stak en daarna haar hand in zijn hand nam om seksuele handelingen bij zichzelf te verrichten zonder haar toestemming.

Huth zegt nu pas aangifte te doen, omdat ze emotionele schade heeft opgelopen en dit pas recentelijk in verband met het misbruik heeft kunnen brengen.

De aanklacht is de nieuwste ontwikkeling in een reeks beschuldigingen aan het adres van Cosby. Meerdere vrouwen, waaronder voormalig model Janice Dickinson en realityster Carla Ferrigno, hebben via media laten weten in het verleden door de acteur te zijn verkracht of misbruikt. In veel gevallen zou hij gebruik hebben gemaakt van drugs. Cosby heeft tot nu toe niet op de beschuldigingen willen reageren. Zijn advocaat heeft de aantijgingen als onzin afgedaan.

In 2005 werd Cosby al eens aangeklaagd voor seksueel misbruik door Andrea Constand, een medewerker van Temple University waar Cosby tot voor kort bestuurslid was. Zij bereikte in 2006 een overeenkomst met de komiek, waarvan de details nooit zijn bekendgemaakt.

Minister wil definitief beroepsverbod faalartsen

Artsen en therapeuten die tijdens hun werk of privé grote fouten hebben gemaakt moeten een definitief beroepsverbod krijgen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) werkt aan een wetsvoorstel met die insteek. Artsen kunnen na een misstap nu nog onder toezicht van een collega doorwerken.

De minister wil ze bij een gewelds- of zedenmisdrijf schrappen uit het zogeheten BIG-register, waardoor ze hun medische bevoegdheid kwijtraken. Het tuchtrecht moet ook gaan gelden voor medisch personeel dat zich buiten werk om schuldig heeft gemaakt aan misstappen die niet passen bij een zorgbeoefenaar.

Bomaanslag treft VN-konvooi Mogadishu

Een zelfmoordterrorist heeft woensdag bij de luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu een aanslag uitgevoerd op een konvooi van de Verenigde Naties. Bij de aanslag vonden drie mensen de dood. Dat heeft de Somalische politie gezegd.

Volgens een woordvoerder vielen bij de aanslag naast de drie doden ook zeven gewonden. Of de slachtoffers leden van het VN-konvooi waren of passanten is niet bekendgemaakt.

De extremistische organisatie Al-Shabab voert geregeld aanslagen uit in Mogadishu. De groep heeft bovendien twee gruwelijke en dodelijke aanslagen in de buurt van de grens tussen Kenia en Somalië opgeëist.

Airbagfabrikant weigert terughaalactie in VS

De Japanse airbagfabrikant Takata weigert een verzoek van toezichthouder NHTSA om een terugroepactie uit te breiden naar de hele VS. De National Highway Traffic Safety Administration liet woensdag weten de 'teleurstellende' reactie mee te nemen bij het bepalen van vervolgstappen.

Takata haalde tot nu toe in delen van de VS in totaal 8 miljoen autos terug omdat bestuurders gewond zouden kunnen raken door airbags die met te veel kracht openen. Dat zou vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad kunnen gebeuren.

De NHTSA stelde het bedrijf vorige maand een ultimatum na vier sterfgevallen en incidenten waarbij de airbags lek raakten als er juist sprake was van een lage luchtvochtigheidsgraad. Onder meer Honda en BMW worden geraakt door de huidige terugroepactie in de VS.

Eerste hoog overleg over Islamitische Staat

Ruim zestig landen bekijken woensdag in Brussel hoe zij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verder gaan bestrijden. Het gaat om de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie, nadat de Verenigde Staten de coalitie begin september in het leven hadden geroepen. Voor Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

Het initiatief voor de vergadering komt van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die ook voorzitter zal zijn. De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten.

Het overleg vindt plaats in het NAVO-hoofdkwartier, een dag na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen. De anti-IS-coalitie zal eerst de balans opmaken. Het gaat dan niet alleen om de militaire acties, maar ook om bijvoorbeeld het blokkeren van geldstromen en de aanpak van buitenlandse terroristen die bij IS meevechten. Vervolgens wordt bepaald hoe de coalitie verder gaat.

Goedkope yen stuwt Nikkei

De beurs in Tokio is woensdag opnieuw met winst gesloten. Een goedkopere Japanse yen, die ten opzichte van de Amerikaanse dollar een nieuw zevenjaars dieptepunt bereikte, stuwde de koersen van de Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,3 procent hoger op 17.720,43 punten.

De stemming werd ook gesteund door de bekendmaking dat de Bank of Japan voor miljarden aan indextrackers heeft opgekocht ter stimulering van de economie. De Japanse automakers profiteerden daarnaast van sterke autoverkopen in de Verenigde Staten. Otsuka zakte 5 procent. De Japanse medicijnenfabrikant wil zijn Amerikaanse branchegenoot Avenir Pharmaceuticals overnemen voor 3,5 miljard dollar.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook overwegend omhoog. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,8 procent, ondanks een tegenvallende kwartaalgroei van de Australische economie. In Seoul won de Kospi 0,2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong bleef achter en daalde 0,6 procent.

Minder ramkraken op pinautomaten

Er worden steeds minder ram- en plofkraken op bankautomaten gedaan. Tot november van dit jaar zijn er 32 ram- of plofkraken geweest. In heel 2013 waren dat er nog 133. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

De afname is volgens het ministerie te danken aan verschillende drempelverhogende maatregelen, zoals beter cameratoezicht en het lastiger maken om met een auto bij een pinautomaat te komen.

In totaal waren er in de eerste tien maanden van dit jaar 39 fysieke aanvallen op geldautomaten. In zeven gevallen was er geen sprake van een ram- of plofkraak, maar is op een andere manier geprobeerd om een geldautomaat te kraken.

'Schade door alcohol op pubers overschat'

Jongeren gaan niet slechter presteren door alcoholgebruik. Dat blijkt uit een langlopende studie onder 2230 Nederlandse jongeren. Er zijn geen aanwijzingen dat de drinkende jongeren slechter presteren dan niet-drinkers als het gaat om geheugen, impulscontrole en concentratievermogen, schrijft de Volkskrant.

De algemene opvattingen over de grote schade die alcohol pubers zou toebrengen zijn vooral gebaseerd op onderzoek naar alcoholverslaafde pubers. De schade die probleemdrinkers hebben is ten onrechte veralgemeniseerd, concludeert de Utrechtse neuropsychologe Sarai Boelema, die vrijdag op het onderzoek promoveert.

Kortetermijneffecten van alcohol, zoals in coma raken, zijn niet onderzocht. Ook is het onderzoek geen vrijbrief voor jongeren om het op een zuipen te zetten omdat alcohol de kans op kanker vergroot, waarschuwt alcoholwaakhond STAP.

Zwangere Kourtney Kardashian poseert naakt

Kourtney Kardashian is negen maanden zwanger, maar dat weerhoudt haar er niet van om naakt te poseren. Voor het blad Dujour ging de zus van Kim uit de kleren.

De hoogzwangere Kourtney schaamt zich absoluut niet voor haar lijf, zo bewijst ze met de fotos. "Ik vind dat naaktheid niet iets is om je voor te schamen. Ik vind mijn lichaam niet gênant. Sterker nog, ik ben op mijn best wanneer ik zwanger ben."

Kourtney vindt de fotos wel kunstzinnig, omdat ze zwanger is. Een naaktreportage wanneer ze geen baby in haar buik meer heeft, ziet de realityster dan ook niet zo zitten. "Ik zeg nooit nooit, maar ik denk het niet. Wat me aanspreekt is de vorm van mijn zwangere lichaam en het vastleggen van dat moment in mijn leven."

Het kan de Kardashian-telg niet veel schelen wat mensen zullen denken van de kiekjes. "Ik probeer niet indruk te maken of mezelf neer te zetten als iemand die ik niet ben. Het kan me sowieso niet zo veel schelen wat mensen van me denken. Ik heb dit gedaan omdat ik dat wilde en omdat het me gelukkig maakt."

D66: geld banenplan steken in duurzame school

Het kabinet moet 100 miljoen euro steken in het energiezuinig maken van scholen en woningen. Dat wil D66, die dit bedrag afknibbelt van de 600 miljoen euro die minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) voor zijn banenplannen heeft gereserveerd.

D66 heeft er geen vertrouwen in dat de plannen van Asscher echt leiden tot extra banen. D66-voorman Alexander Pechtold vindt het zinvoller om met dit geld zeker 7000 verouderde basisscholen te verbeteren. Ook kunnen oude energievretende woningen worden gesloopt en vervangen door duurzame huizen.

De investeringen leiden volgens D66 tot 7000 banen in de bouw en in de woningisolatie. Bovendien zitten kinderen in betere scholen en en zal bij velen de energierekening dalen.

Pechtold brengt zijn voorstel woensdag naar voren in een debat met premier Mark Rutte over het klimaat- en energiebeleid.

Wall Street hoger gesloten

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag zonder veel richtinggevend nieuws hoger en herstelden daarmee gedeeltelijk van de negatieve weekstart. De S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.066,54 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,6 procent op 17.879,16 punten en de Nasdaq won ook 0,6 procent op 4.755,81 punten.

Het belangrijkste agendapunt waren de Amerikaanse autoverkopen waaruit bleek dat Chrysler en General Motors in november goede zaken hebben gedaan op de eigen thuismarkt, terwijl Ford de verkoop wederom zag teruglopen.

Chrysler (+2,8%) verkocht afgelopen maand twintig procent meer auto's op jaarbasis. In totaal ging het om 170.839 stuks, waarmee het de beste maand november sinds 2001 was voor de autofabrikant. General Motors (+1.0%) beleefde de beste maand november sinds 2007 met de verkoop van 225.818 auto's terwijl Ford (+0,8%) met 187.000 auto's juist twee procent minder verkocht.

De euro/dollar werd dinsdagavond driekwart procent lager verhandeld op 1,2379. De Crude olieprijs stond daarnaast wederom onder druk en daalde 2,4 procent naar 67,32 dollar, terwijl goud en zilver circa anderhalf procent prijs gaven.

Het zwaartepunt van de week ligt in de tweede helft, met op donderdag zowel het rentebesluit van de Bank of England als de Europese Centrale Bank en op vrijdag het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macrocijfer.

Nijhuis opent WK met Nederlands record op schoolslag

Moniek Nijhuis is het WK kortebaanzwemmen in Doha uitstekend begonnen. In het Hamad Aquatic Centre snelde de 26-jarige Nijhuis in de series van de 50 meter schoolslag naar een tijd van 29,62 seconden. Daarmee verbrak ze haar Nederlands record van 29,68, waarmee ze in 2009 Europees kampioene werd in Istanbul.

De prestatie van Nijhuis bleek goed voor de tweede tijd van alle deelneemsters. Alleen de Jamaicaanse Alia Atkinson was met 29,48 seconden iets sneller, topfavoriete Ruta Meilutyte zwom met 29,72 de derde tijd. De Australische Leiston Pickett liet 29,96 noteren en completeert het viertal dat onder de halve minuut dook.

[win] Win één van de drie sets met de nieuwste Minecraft boeken!


De Minecraft handboeken

Jaaaaaaa, eindelijk zijn ze er!!! De officiële Minecraft-handboeken Combat en Constructie. Na lang wachten kun jij je collectie Minecraft handboeken uitbreiden met:

Het CONSTRUCTIE Handboek: vol tips en stap-voor-stap uitleg van het meesterteam FyreUK. Je leert hoe je huizen bouwt, en bruggen, schepen, zwevende eilanden en achtbanen waar andere spelers jaloers op zullen zijn.

Na het lezen van dit handboek ben jij ook een meesterbouwer!

Het COMBAT Handboek: leert je alles wat je moet weten om jezelf te verdedigen tegen monsters en vijandige spelers.

Leer een fort bouwen, wapens en wapenrusting maken, vallen zetten, je vijanden verslaan in één op één combat en jezelf uit de Nether en de End vechten.

Met de tips van alle experts word je in no time een onoverwinnelijke Minecraft-krijger!

Winnen

In samenwerking met JP Publishers mogen wij drie sets met ieder beide exemplaren van deze boeken weggeven. Wil jij ook kans maken op een van deze toffe prijzen? Beantwoord deze vraag! Meedoen kan tot en met 7 december 2014.

Licentie voor Roompot Orange

De nieuwe Nederlandse wielerploeg Roompot Orange Cycling krijgt voor komend jaar een pro-continentale licentie. Volgens manager Michael Zijlaard heeft zijn organisatie inmiddels aan de belangrijkste voorwaarden van de licentiecommissie van de internationale wielerunie UCI voldaan. "Een geweldige beloning voor het harde werk van de voorbije maanden", liet Zijlaard weten.

De ploegleiders Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel hebben achttien renners aangetrokken en een sluitende begroting ingediend. Het volgende doel voor Zijlaard en zijn mede-initiatiefnemers is het samenstellen van een goed wedstrijdprogramma. "Wij rekenen erop dat wij, naast de al toegezegde Amstel Gold Race en Eneco Tour, ook in de meeste Vlaamse voorjaarsklassiekers kunnen starten", aldus Ziijlaard.

Op 2 januari is de officiële presentatie van Team Roompot.

Late zege hockeysters tegen Japan

De Nederlandse hockeysters hebben dinsdagavond (lokale tijd) bij de Champions Trophy in Argentinië moeizaam gewonnen van Japan, de nummer tien van de wereldranglijst. Het derde en laatste groepsduel eindigde in 1-0. Maartje Paumen scoorde in de slotminuut uit een strafcorner.

De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne maakte eerder tegen China (2-0) en Nieuw-Zeeland (1-1) in Mendoza ook al geen grootse indruk. De olympisch en wereldkampioen belandde in groep A door een iets minder doelsaldo achter Nieuw-Zeeland op de tweede plaats.

Lidewij Welten speelde haar honderdste interland voor Oranje, dat donderdag in de kwartfinales tegen Duitsland uitkomt.

Zwemster Terink niet op 4x200 meter vrij

Zwemster Rieneke Terink kan woensdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha niet in actie komen op de 4x200 meter vrije slag. Ze heeft een lichte verhoging en mag daarom niet zwemmen, liet ze via Twitter weten. "Wat een pech. Ik voel me goed, maar de dokter constateerde een verhoging, nu mag ik vandaag niet zwemmen. Baal verschrikkelijk", aldus Terink, die haar debuut zou maken op een mondiaal toernooi.

De startopstelling voor de series van de 4x200 meter vrij wordt nu gevormd door Inge Dekker, Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal en Femke Heemskerk.

Van Gaal: "Ik ben een gekke coach"

Na zijn vierde opeenvolgende competitiezege met Manchester United, dinsdagavond 2-1 tegen Stoke City, deed trainer Louis van Gaal aan enige zelfreflectie. "Ik ben een gekke coach", sprak hij met een glimlach. "Ik vind de uitvoering belangrijker dan het resultaat. Ik ben nu heel blij met onze overwinning, de vierde op rij en dat is een goed teken. Maar dit was zeker niet onze beste wedstrijd. Over ons spel ben ik dus niet tevreden."

Van Gaal baalde ervan dat hij door het wegvallen van de geblesseerde Wayne Rooney voor de zoveelste keer zijn aanvalslinie moest wijzigen. "Niet normaal meer al die wisselingen. Maar ik praat liever niet over de spelers die er niet bij waren. Het gaat nu om de jongens die tegen Stoke tot het einde hebben gevochten voor de drie punten."

Stoke kreeg in de extra tijd nog twee opgelegde kansen op de gelijkmaker. "Onnodig, we hadden het duel al veel eerder moeten beslissen", aldus Van Gaal.

Manchester United blijft winnen

Manchester United is in de Premier League met een aardige serie bezig. De ploeg van trainer Louis van Gaal won dinsdagavond voor de vierde keer op rij. Voor eigen publiek zegevierden de Mancunians ietwat fortuinlijk met 2-1 over Stoke City.

De club van Van Gaal bleef vierde op de ranglijst, maar is nummer drie Southampton inmiddels tot op één punt genaderd. De ploeg van trainer Ronald Koeman speelt woensdag uit tegen Arsenal.

Liverpool won op bezoek bij Leicester City met 3-1, terwijl Swansea City met 2-0 Queens Park Rangers klopte. Aston Villa won op bezoek bij Crystal Palace met 1-0. Burnley en Newcastle United speelden met 1-1 gelijk. West Ham United ging er tenslotte bij West Bromwich Albion met een 2-1 zege vandoor.

Warner Bros onthult cast voor Suicide Squad

De DC Comics-verfilming Suicide Squad heeft een cast en regisseur. Dat maakte Greg Silverman van Warner Bros op dinsdag bekend. Het nieuws volgt op het gerucht dat Jared Leto de Joker zal spelen, wat waarheid blijkt te zijn.

Naast Leto, die inderdaad de rol van de Joker op zich neemt, zijn ook Will Smith als Deadshot, Tom Hardy als Rick Flagg, Margot Robbie als Harley Quinn, Jai Courtney als Boomerang en Cara Delevinge als Enchantress te zien. De film zal worden geregisseerd door David Ayer, wiens Fury momenteel nog in de bioscopen draait.

Ayer schrijft ook het scenario voor Suicide Squad. Volgens Silverman zal de film een andere blik tonen op "wat het betekent een schurk en een held te zijn". In het producersteam van de film zitten onder andere Charles Roven (The Dark Knight trilogie), Zack Snyder en DC's Geoff Johns. De opnames beginnen in april, voor een release in augustus 2016.

Suicide Squad cast
De cast van Suicide Squad

Gordon: ik betaal rekening Moszkowicz

Een groot deel van de inboedel van oud-advocaat Bram Moszkowicz wordt mogelijk niet geveild, omdat zanger en presentator Gordon hem geld leent. "Ik betaal de rekening", zegt Gordon woensdag in De Telegraaf. Advocaat Gabriel Meijers wil de spullen van Moszkowicz laten verkopen om een openstaande rekening voor juridische bijstand te vereffenen. Volgens de krant gaat het om een bedrag van 15.000 euro.

"Als het weer wat beter met hem gaat, betaalt 'ie het maar terug", vertelt Gordon. "Ik vind het onvoorstelbaar dat Bram kennelijk door al zijn vrienden en familie in de steek wordt gelaten." De inbeslagname van de spullen staat gepland voor woensdagochtend om tien uur. Of die nog doorgaat is onduidelijk.

Gordon: ik betaal rekening Bram Moszkowicz
Gordon: ik betaal rekening Bram Moszkowicz (Foto: ANP)

Nieuwe Assassin's Creed uitgelekt

Ubisoft heeft meer problemen, want Assassin's Creed Victory is wel erg vroegtijdig gelekt. Unity is nog niet de studiodeuren uitgeduwd of de nieuwssite Kotaku heeft beelden van het volgende deel in de franchise, die ergens eind volgend jaar moet uitkomen op PlayStation 4, Xbox One en pc. Assassin's Creed Victory wordt gemaakt door de studio in Quebec, eerder verantwoordelijk voor enkele Assassin's Creed-uitbreidingen.

De uitgelekte video zelf is nog niet te vinden, maar wel screenshots ervan. Assassin's Creed Victory speelt zich af in Londen, in de 19de eeuw. In de video kijkt de camera van een hoog punt in de stad in de straten waarin we een aantal zijmissies kunnen spotten, zoals gokken en koetsraces. Daarna krijgt de speler een opdracht te horen waarin hij Roderick Bulmer moet vermoorden. Tijdens deze opdracht komt de nieuwe grappling hook in actie, kun je van kostuum wisselen en zijn er ook gevechten op rijdende treinen. Een oude bekende is de Anvil-engine, waarin de game is gemaakt. Hopelijk hebben ze dit keer beter getest dan met Assassin's Creed Unity.

Ubisoft betreurt dat Assassin's Creed Victory vroeg op straat is komen liggen, want ze wilden de titel veel later bekendmaken, waarschijnlijk tijdens de E3 in Los Angeles, begin juni. Wie er verantwoordelijk is voor deze vroegtijdige lek is niet bekend.

Assassin's Creed Victroy

Assassin's Creed: Victory

Assassin's Creed Victory

Assassin's Creed Victory

Conducteurs mishandeld op station Almelo

Twee treinconducteurs zijn dinsdagavond gewond geraakt toen ze werden mishandeld op station Almelo. Volgens de politie zijn beide conducteurs met hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht. Een is er zwaargewond. De twee daders zijn nog niet gepakt.

Het gaat om mannen van ongeveer 25 jaar. Ze vielen op het perron in Rijssen en vervolgens in de trein naar Almelo een vrouw lastig. Een conducteur sprak de mannen aan op hun gedrag en zocht voor de vrouw een andere plek in de trein.

Op het station in Almelo viel een van de mannen de conducteur aan. Een andere conducteur schoot te hulp en werd door de andere dader mishandeld. De mannen sloegen op de vlucht toen een getuige de conducteurs probeerde te helpen. De mishandeling was rond 21:00 uur.

Voetbal moet op kunstgras

Natuurlijk  is het even wennen. Kom je als speler het veld op, met je kicksen. Loop je daar als stoere voetballer, met ruige tattoos en stoppelbaardje, ineens op kunstgras. Dan sta je elkaar toch even aan te kijken. Zo van: 'Nee, wij zijn helemaal geen mietjes.' Dan krijg je vanzelf de neiging om ter compensatie even een paar heel stoere mannendingen te doen. Gewoon even een harde boer laten, op de grond tuffen of heel neerbuigend naar de tegenstander kijken.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.