FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 december 2014

KPN klaagt Samsung aan in VS

KPN klaagt de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung aan in de Verenigde Staten wegens het ongeoorloofd gebruik van gepatenteerde technologie. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van rechtbankdocumenten.

Samsung zou in zijn smartphones, waaronder de Galaxy S4 en S5, gebruik maken van technologie voor gegevensoverdracht waarop KPN patent heeft. De twee bedrijven hebben de afgelopen twee jaar onderhandeld over een licentieovereenkomst, maar zonder resultaat.

KPN heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een federale rechtbank in Marshall, in de Amerikaanse staat Texas. Het Nederlandse telefoniebedrijf wil compensatie van Samsung, en een verbod op verder gebruik van de gepatenteerde technologie.

Bewoners geëvacueerd wegens brand Zwaag

Omwonenden van een rietgedekte boerderij in Zwaag die in de brand staat, zijn dinsdagavond uit voorzorg wegens de rookontwikkeling geëvacueerd. Zij worden in een lokaal café opgevangen, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De brand zal nog enkele uren woeden, verwacht de brandweer.

De brand brak rond 20.00 uur dinsdagavond uit. Er was op dat moment niemand in de stolpboerderij aanwezig. De oorzaak van de brand is niet bekend. De boerderij staat volgens regionale omroep RTV Noord-Holland te koop.

De Telegraaf schrijft dat het pand eigendom zou zijn van topcrimineel Nico V., een bekende in de Amsterdamse onderwereld. De man werd tot tien jaar veroordeeld voor een moord in een café in Hoorn in 2002.

Lizard Squad biedt DDoS-dienst aan

Lizard Squad, de groep achter de DDoS-aanvallen op het PlayStation Network en Xbox Live, die plaatsvonden op eerste en tweede kerstdag, heeft op Twitter bekendgemaakt waarom gamers over de hele wereld niet mochten gamen. De aanvallen waren een promotiestunt om een hun eigen DDoS-dienst te introduceren.

De software die door Lizard Squad gebruikt werd is nu voor iedereen te huur. De software heeft de toepasselijke naam Lizzard Stresser en kan grote online-diensten en sites voor langere tijd ontoegankelijk maken. Een losse DDoS-aanval van twee minuten kost omgerekend zes dollar. Het duurste abonnement kost ongeveer 500 dollar per maand en laat de koper onbeperkt aanvallen uitvoeren.

Het uitvoeren van een DDoS-aanval is in veel landen strafbaar. Bij zo'n actie worden er heel veel aanvragen gedaan, waardoor de ontvangende server uiteindelijk voor de buitenwereld niet meer lijkt te reageren. Lizard Squad maakt hierbij gebruik van een botnet. Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die op afstand overgenomen kunnen worden. Kennelijk beschikt Lizard Squad over zo'n groot botnet, waardoor zij deze commercieel kunnen inzetten.

Binnen drie uur na de lancering van hun dienst heeft Lizard Squad al meer dan 25 klanten. Lizard Squad hoopt minimaal een jaar hun dienst te kunnen aanbieden.  

PDC WK: Barney overleeft negendarter Lewis en staat in kwartfinale

Op vechtlust heeft Raymond van Barneveld zich geplaatst voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een vol Alexandra Palace te Londen won hij met 4-3 van Adrian Lewis. De Engelsman gooide in de eerste set wel een negendarter.

Lewis gooide bij 2-2 in de eerste set de perfecte leg. Hij opende met 180, gevolgd door nog een 180-er en de overgebleven 141 punten werden uitgegooid via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Het is de zesde perfecte leg van 2014. Voor Lewis is het zijn derde negendarter die hij gooide op een televisietoernooi.

Net zoals in de eerste set vielen er in de tweede set geen breaks. Barney kwam via 3-2 op 1-1 in sets. Het gemiddelde van Lewis lag wel een stuk hoger dan dat van Van Barneveld. Lewis noteerde 101, waar Barney niet verder kwam dan 91. In de derde set wist Van Barneveld wel direct een break te plaatsen. Hij kon echter de set van Lewis niet afsnoepen. De Engelsman brak direct terug en won mede met een 155-finish de set met 3-1.

Lewis kreeg 2-2 in set vier kansen om de beslissing te forceren, maar vond de dubbel niet. Barney gooide de herkansing en zette een 2-2 setstand op het bord. Het werd 3-3 in sets en een beslissende set was nodig.  Jackpot mocht beginnen en pakte de eerste leg. Van Barneveld maakte in leg twee vanaf 68 geen fout en Lewis leek geknakt.

De darter uit Stoke-On-Trent kon geen triples meer vinden. Barney nam het initiatief over en pakte de break. Hij opende een leg later direct met een 180'er overheen en Lewis was gebroken. Van Barneveld mocht aanleggen voor de zege, om nog vijf matchdarts te missen. Lewis kreeg een herkansing vanaf 121, maar vond de triple niet. Daarop was het via dubbel tien wel klaar. 

Van Banrneveld speelt in de kwartfinale tegen Michael Smith of Stephen Bunting. Beide darters spelen later vanavond nog tegen elkaar.

Zeven minuten vuurwerkshow boven Rotterdam

Voor de achtste keer wordt op oudejaarsavond in Rotterdam de nationale vuurwerkshow gehouden. Daar worden langs de Maas bij de Erasmusbrug weer rond de 50.000 mensen verwacht.

Tijdens het evenement is de brug tot en met 02.30 uur afgesloten voor al het verkeer. Om parkeeroverlast te voorkomen wordt het Noordereiland van 22.00 tot 00.30 uur afgesloten. Alleen bewoners en hulpdiensten mogen er dan komen.

In het centrum van Rotterdam mag op verschillende plekken geen vuurwerk worden afgestoken, zoals het Stadhuisplein en bij de Erasmusbrug bij de vuurwerkshow. Het showprogramma aan de Boompjeskade begint om 22.30 uur met een botenparade.

Met een muzikale countdown op de kade wordt er afgeteld naar 24.00 uur. Het startsein voor de vuurwerkshow wordt gegeven door burgemeester Ahmed Aboutaleb. De tv-zenders RTL 5, RTL 7 en RTL 8 zenden de zeven minuten durende show vanaf 23.55 uur live uit.

Zoontje (2) schiet moeder dood in Wal-Mart

Een Amerikaanse is door haar tweejarige zoontje doodgeschoten in een Amerikaanse supermarkt. De peuter pakte in de Wal-Mart een pistool uit de handtas van de vrouw en haalde de trekker over, aldus Amerikaanse media dinsdag.

De supermarkt in het stadje Hayden in de staat Idaho werd na het dodelijke schot ontruimd. Niemand raakte verder gewond.

Zoontje (2) schiet moeder dood in Wal-Mart
Zoontje (2) schiet moeder dood in Wal-Mart (Foto: ANP)

Pesters jagen knul (17) de dood in

Een 17-jarige jongen is in Moskou overleden nadat hij op school door zijn klasgenoten belaagd werd. Dit terwijl een lerares toekeek.

De Rus Sergei Casper werd onder het mom van een grap volledig ingewikkeld in plastic folie waardoor hij zich niet meer kon bewegen. Dat was echter nog niet hilarisch genoeg voor de treiteraars, want die wilden hem ook nog even in de WC dippen. Na die activiteit werd hij weer terug het lokaal in gevoerd onder toeziend oog van de dienstdoende docente. 

Toen het slachtoffer uit het plastic folie probeerde te breken, verloor hij zijn evenwicht en viel met zijn keel tegen een tafelrand. Door de klap op zijn luchtpijp kreeg de tiener geen lucht. Hierdoor overleed hij later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Sergei's ouders zijn laaiend en hebben een onderzoek geëist naar de betreffende docente. Er is zelfs een filmpje van het incident opgedoken, waarin de gruwelijke grap te zien is.

Omstander plukt man voor trein weg

Een omstander heeft dinsdag in Veenendaal een man en diens hond voor een naderende trein weggehaald. De man van 64 wilde met zijn scootmobiel de spoorwegovergang oversteken toen de scootmobiel ermee ophield, meldt de politie. Het apparaat wilde niet meer starten.

De omstander schoot te hulp toen de spoorbomen dichtgingen en wist de man en de hond net op tijd weg te halen. De trein botste nog op de scootmobiel. Het treinverkeer lag enige tijd stil. Niemand raakte gewond.

Hailu naar Egmond, oud-wereldkampioen Kirui niet

De Keniaanse atleet Abel Kirui laat de 43e Halve van Egmond op 11 januari aan zich voorbijgaan. Dat heeft de tweevoudig wereldkampioen op de marathon de organisatie laten weten.

Tegenover zijn afwezigheid staat de komst van Meseret Hailu. De 24-jarige Ethiopische winnares van 2012 is dinsdag toegevoegd aan het deelnemersveld in gezelschap van haar landgenoot Dawit Wolde, met 1.00.46 de houder van het parcoursrecord. Hailu is meteen ook de belangrijkste favoriete naast de ervaren Flomena Chepchirchir uit Kenia.

Van de Nederlandse toppers hebben Hilda Kibet en Hugo van den Broek zich afgemeld. De eerste vindt dat ze onvoldoende in vorm is om te kunnen starten. Van den Broek heeft een enkel verstuikt.

Wereldbekerzege Delestre in Mechelen

Simon Delestre heeft op de slotdag van het concours hippique van Mechelen de wereldbekerwedstrijd op zijn naam gebracht. De Franse springruiter vormde met Qlassic Bois Margot verreweg de snelste foutloze combinatie in de barrage. Hij galoppeerde na 32,42 seconden voorbij het elektronisch oog.

De Brit Joe Clee (Utamaro d'Ecaussines) en de Zweed Douglas Lindelöw (Casello) gaven meer dan 2,5 seconden toe. Delestre verdiende met zijn zege behalve 20 WB-punten ook bijna 58.500 euro.

De Nederlandse vertegenwoordigers Jur Vrieling (VDL Zirocco Blue NOP) en Harrie Smolders (Regina Z) liepen in het eerste parcours strafpunten op en mochten niet terugkomen voor de beslissende omloop. Wout-Jan van der Schans (Capetown) gaf op. In de WB-stand is Smolders nu derde achter de Zwitser Steve Guerdat en de Fransman Kevin Staut.

PVV-statenlid Gelderland stapt op

PVV-statenlid Marc van Kampen stapt uit de partij en wordt lid van de partij Voor Nederland (VNL). "We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan", zegt Van Kampen in een reactie. Hij blijft wel tot aan de verkiezingen in maart bij de partij van Geert Wilders.

Er was voor Van Kampen geen aanleiding om direct op te stappen. Wel liep hij al langer met het idee rond om de PVV vaarwel te zegen. Hij verklaart vooral veel moeite te hebben met de toenadering van Wilders tot het ultrarechtse Front Nationale, maar hij stapte toen niet direct op.

De terugblik van oud-PVV lid Laurence Stassen maandag in EenVandaag gaf voor Van Kampen de doorslag. "Hoe de toekomst eruit gaat zien, weet ik nog niet. Ik word gewoon lid van VNL."

Mkhitaryan betreurt dat Klopp zo lijdt

Henrikh Mkhitaryan ziet met lede ogen aan hoe trainer Jürgen Klopp van Borussia Dortmund telkens weer zit te lijden op de bank. De coach krijgt het maar niet voor elkaar BVB in de Duitse competitie op de rails te zetten. "Dat betreur ik zeer. Het ligt nog het minst aan hem."

Klopp doet er volgens Mkhitaryan echt alles aan en staat altijd voor de spelers klaar. "Daarom is het zo frustrerend dat wij niet in staat zijn hem met een zege weer een blij man te maken", zei de Armeense middenvelder dinsdag in een interview op de site van de Bundesliga.

Mkhitaryan voerde als reden voor de teloorgang van Dortmund, voorlaatste op de ranglijst, ook de WK-belasting van veel BVB-spelers aan en het ongelooflijke aantal geblesseerden. De Armeense voetballer van het jaar 2014 geeft het de hoogste prioriteit de ploeg uit de gevarenzone te bevrijden. "Anders wordt het steeds donkerder. Het is onbegrijpelijk dat we steeds weer struikelen."

Van Stee technisch directeur bij Zenit

Henk van Stee is dinsdag benoemd tot technisch directeur van Zenit Sint Petersburg. Van Stee werkt sinds 2009 voor de Russische voetbalclub, onder meer als hoofd van de jeugdopleiding. De oud-trainer van onder meer AZ en Excelsior gaat bij Zenit samenwerken met trainer André Villas-Boas.

Zenit neemt het in de tweede ronde van de Europa League op tegen PSV. De Eindhovenaren beginnen op 19 februari met een thuiswedstrijd en spelen een week later de return in Rusland. Zenit is momenteel koploper in de Russische competitie met zeven punten voorsprong op CSKA Moskou en negen op Dinamo Moskou, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Ebolaslachtoffers mogen weer begraven worden

Crematie is niet langer voor alle Liberiaanse ebolaslachtoffers verplicht. De regering in Monrovia heeft een stuk land van tien hectare gekocht om bezweken ebolapatiënten te begraven, zegt Ciatta Bishop van het nationale team voor ebolabegrafenissen.

De regering gelastte op het hoogtepunt van de ebola-epidemie de crematie van alle slachtoffers. Hun stoffelijke overschotten zijn zeer besmettelijk. Veel patiënten deden het uiterst dodelijke virus op tijdens het aanraken, wassen of balsemen van overledenen.

Veel Liberianen hadden het land aan het crematiegebod. Uitvaartrituelen zijn in het land erg belangrijk en worden zorgvuldig gehandhaafd. Ze gelden als een heilige plicht jegens de overledene.

Tot dusver zijn meer dan tweeduizend lijken van ebolaslachtoffers verbrand.

Beurzen in Europa duikelen

De Amsterdamse beurs is de laatste volle handelsdag van 2014 met verlies gesloten. De AEX eindigde 1,2 procent lager op 421,59 punten, in lijn met de omringende beurzen.

In de AEX werden slechts twee fondsen hoger verhandeld, met als koploper nieuwkomer Altice. De Franse kabelaar, ook maandag al de sterkste stijger, dikte 1,6 procent aan. AkzoNobel won 0,3 procent. De grootste dalers waren OCI en SBM Offshore met elk 2,3 procent. Shell en Fugro leverden 1,7 en 1,9 procent in.

In de AMX was Aperam de grootste daler met een koersverlies van 3,4 procent, gevolgd door Vastned met een daling van 1,6 procent. Tegenover deze verliezen stond een dagwinst van 2,8 procent van Air France-KLM, dat profiteerde van de dalende olieprijs.

Onder de smallcaps was Esperite de grootste stijger met een koerswinst van 3,0 procent. Neways Electronics leverde 4,5 procent in.

Navalny weer vast na schenden huisarrest

De Russische Poetin-criticus Aleksej Navalny is dinsdag in Moskou opnieuw opgepakt nadat hij zijn huisarrest had geschonden. Navalny was de stad in gegaan om samen met duizenden andere Moskovieten te protesteren tegen de veroordeling van hem en zijn broer. Navalny kreeg een voorwaardelijke straf opgelegd. Zijn broer moet wel de cel in.

De betogers verzamelden bij het Rode Plein en scandeerden 'Wij zijn de macht' en 'Je kunt ons niet allemaal opsluiten', die laatste kreet een boodschap aan het adres van president Vladimir Poetin.

De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor het protest, iets wat tegenwoordig verplicht is in Rusland. In eerste instantie werd alleen een aantal betogers opgepakt, maar na twee uur greep de politie in om een einde te maken aan de demonstratie.

Beide broers werden schuldig verklaard aan het benadelen van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Behalve hechtenis legde de rechter hun ook boetes op van ieder omgerekend ruim zevenduizend euro en moet het tweetal meer dan 57 duizend euro aan schadevergoeding betalen.

De aanklager had tien jaar cel geëist, maar daarin ging de rechter niet mee. De broers Navalny hielden kennelijk ernstig rekening met onmiddellijke opsluiting en verschenen bepakt en bezakt in de rechtszaal.

Bush sr. uit ziekenhuis

De voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush is dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen. De 90-jarige Bush senior bracht een week door in het ziekenhuis in Houston nadat hij kortademig was geworden.

Bush werd vorige week met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij liet via een woordvoerder weten 'de artsen en verplegers dankbaar te zijn voor de uitmuntende zorg'.

Het was niet de eerste keer dat de oudere Bush vanwege problemen met de luchtwegen in een ziekenhuis belandde. In december 2012 bracht hij de feestdagen door op de intensive care, waar hij werd behandeld voor een aan bronchitus gerelateerde hoest en andere kwalen. Hij lag bijna twee maanden in het ziekenhuis.

Giorgio Utopiaan van het jaar

De inwoners van Utopia hebben dinsdagmiddag Giorgio gekozen tot Utopiaan van het jaar 2014. De blonde 21-jarige hbo-student kon na het horen van de stemmen zijn tranen niet bedwingen. Hij was dolblij en kon het nauwelijks geloven dat hij de meeste stemmen kreeg. Na de stemming werd de champagne ontkurkt en gefeest.

In de loop van de middag kwamen de inwoners bij elkaar om te stemmen op basis van verschillende criteria als werklust, hoeveel geld heeft iemand verdiend, gedrag en hoe iemand in de groep ligt. Ook het publiek met een Utopia-paspoort deed aan de verkiezing mee en kon via sms stemmen. Giorgio verblijft al een jaar in Utopia en is een van de bewoners van het eerste uur.

De Utopiaan van het jaar wint hetzelfde bedrag dat op dat moment in de kas zit en mag zelf bepalen waar hij of zij dit aan besteedt binnen of buiten Utopia. Woensdag volgt nog een belangrijke dag voor de inwoners van Utopia. Dan moeten ze beslissen of ze in het nieuwe jaar in Utopia willen blijven of hun oude leventje weer oppakken. Kiezen ze voor vertrek, dan moeten ze hun kist pakken en lopen ze op nieuwjaarsdag de poort uit.

Videotestament van Maastrichtse jihadist

Van de Maastrichtse jihadist die eerder dit jaar een zelfmoordaanslag pleegde bij het hoofdbureau van de politie in Bagdad is een videotestament op YouTube verschenen. De jongen spreekt in het vijf minuten durende filmpje zowel Arabisch als Nederlands, met een Limburgs accent.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt het filmpje te kennen. "Het toont de verdwazing van hoe jonge lieden worden misleid om zichzelf en onschuldigen de dood in te jagen", aldus de woordvoerder van de NCTV dinsdagavond.

Dode baby gevonden in vuilniszak in Breda

Voorbijgangers hebben dinsdagmiddag het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby gevonden in een vuilniszak. Uit sporen die de politie aantrof, wordt de conclusie getrokken dat de moeder mogelijk medische hulp nodig heeft. Het is volgens de politie van van groot belang dat de moeder zich onder medische behandeling laat stellen.

Het babylichaampje werd rond het middaguur gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik in de Bredase wijk Haagse Beemden. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld die bij de zaak betrokken is.

De politie is een opsporingsonderzoek begonnen. Op de baby zal sectie worden verricht.

Satudarah-leden aangehouden voor afpersing

De politie heeft vier mannen aangehouden die een man uit Assen zouden hebben afgeperst. Twee verdachten zijn volgens de politie lid van de motorclub Satudarah. De 44-jarige Assenaar zou zijn gedwongen enkele duizenden euro's af te staan.

Een 18-jarige man uit Groningen is maandag gearresteerd toen hij bij een winkelcentrum in Assen het geld zou komen ophalen. De drie anderen, allen 22 jaar, werden in de Prinsenstraat in Groningen gearresteerd.

Jongens in veertig meter hoge stenen pijp in Delft

Twee jongens van rond de 15 jaar vertoeven sinds dinsdagmiddag in een oude schoorsteenpijp van veertig meter op het terrein van het voormalige Techniekmuseum in Delft. Zij zitten niet vast, maar mogen op last van de politie niet meer naar beneden klimmen. De brandweer gaat ze eruit halen.

Dat verklaarde dinsdagmiddag een woordvoerster van de brandweer, die ter plekke is. De jongens waren eerder via de stalen beugels aan de buitenzijde van de schoorsteen naar boven geklommen. Toen ze eenmaal in de top waren en de politie arriveerde, werd ze gesommeerd niet naar beneden te komen. De politie was bang dat ze door de kou bevangen zouden raken.

Schip door naar Italië na noodsignaal passagier

Het vrachtschip bij het Griekse eiland Corfu waar vandaan eerder dinsdag een roep om hulp werd gedaan vaart door naar Italië. Een opvarende had de Griekse marine verteld dat er honderden migranten aan boord waren die zonder eten, drinken of dekens zaten, maar de kapitein van het schip zei dat er niks aan de hand was en dat hij doorvaart naar Italië.

De Griekse marine stuurde een fregat naar het schip nadat ze het telefoontje had ontvangen. De persoon die belde zei dat het schip zich op zo'n zestien kilometer van Corfu bevond. Een bron bij de Griekse kustwacht zei dat het fregat contact had gezocht met de kapitein, maar dat die zei dat het schip niet in gevaar was en dat hij geen hulp nodig had. Vervolgens zette het schip koers naar Italië.

Tienduizenden migranten en vluchtelingen, velen uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië, proberen elk jaar de Europese Unie te bereiken. Velen proberen via zee de oversteek te maken naar Griekenland of Italië.

Meer dan 700 geldautomaten leeg door actie

Door de stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland komen steeds meer geldautomaten leeg te staan. Inmiddels kan bij zo'n 670 automaten van Rabobank geen geld meer worden opgenomen. Dat is bijna dertig procent van het totaal aan automaten van de bank.

Ook bij 31 geldautomaten van ABN AMRO en zo'n 30 automaten van SNS Bank is flappentappen niet meer mogelijk, lieten de banken dinsdag weten.

Rabobank verwacht dat als de staking aanhoudt het aantal geldautomaten waar mensen nog geld kunnen opnemen steeds sneller afneemt. De bank is daarom ook op zoek naar mogelijkheden, bijvoorbeeld een andere leverancier, om de overlast te beperken.

Reiziger assistent van Pastoor bij Sparta

Michael Reiziger wordt assistent-trainer van Sparta. De 41-jarige oud-speler van onder meer Ajax en FC Barcelona ondertekende dinsdag een contract voor anderhalf jaar.

Reiziger was sinds de zomer van 2013 jeugdtrainer bij Sparta (onder 17). De 72-voudig international gaat na de winterstop samenwerken met hoofdtrainer Alex Pastoor, die in januari begint bij de club waar Gert Kruys eind november werd ontslagen.

Sonny Silooy (51) volgt Reiziger op als trainer van de B1. De 25-voudig international speelde onder meer bij Ajax en De Graafschap en was daarna werkzaam als trainer in de jeugdopleiding van Ajax en de Amerikaanse clubs Dayton Dutch Lions en DC United.

Sparta degradeerde in 2010 uit de eredivisie en staat momenteel halverwege de competitie zesde in de Jupiler League op achttien punten van koploper NEC.

PDC WK: Van der Voort na zege op Winstanley bij laatste acht

Voor de tweede keer in de geschiedenis staat Vincent van der Voort in de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een vol Alexandra Palace versloeg de Nederlander Dean Winstanley met 4-2. In 2011 stond Van der Voort voor het eerst in de kwartfinale.

Van der Voort kwam goed uit de startblokken en staat zonder een leg af te staan met 2-0 voor in sets. Winstanley pakte in set drie pas zijn eerste leg. Van der Voort pakte legs twee en drie. Via 115 brak Over The Top terug en met een 97-finish werd het 2-1 in sets.

Winstanley was eindelijk op stoom en plaatste in set vier direct een break. Via dubbel tien brak Fast Vinny echter direct weer terug. Het werd 2-2 en via dubbel acht kan Van der Voort zijn derde set pakken. Winstanley bracht de achterstand weer tot één set door set vijf met 3-1 te winnen.

Van der Voort speelde in de zesde leg een sterke eerste leg (1-0) en stond klaar op 120 om te breken. Winstanley wist echter een via bullseye 122 uit te gooien en brak vervolgens zelf. Van der Voort sloeg terug met een 72-finish. Een zinderende slotleg volgde met een 180'er van Winstanley. Van der Voort kreeg toch de eerste kans vanaf 120, maar miste tops. De Engelsman gooide echter 72 niet uit waarna Fast Vinnie het af kon maken. Van der Voort speelt op 2 januari in de kwartfinale tegen Phil Taylor of Kim Huybrechts.  

Vanavond zijn er nog drie duels in de derde ronde. De avond begint om 20.00 uur. 

Adrian Lewis v Raymond van Barneveld
Phil Taylor v Kim Huybrechts
Stephen Bunting v Michael Smith

Pornoacteur besmet met hiv op filmset

Ondanks alle strenge regels voor de pornoindustrie, heeft een mannelijke acteur vermoedelijk toch hiv opgelopen op een filmset. De gezondheidsdiensten van Californië meldden dat maandag (lokale tijd) in een verklaring.

De man liet zich, zoals verplicht elke twee weken testen op soa's. Na een negatieve test was hij twee keer actief op de filmset, waar hij seks had met andere mannen. Daarna testte hij positief op hiv, het virus dat in een later stadium aids kan veroorzaken. De gezondheidsdienst vermoedt na onderzoek onder de directe sekscontacten van de man, dat hij op de filmset besmet is geraakt.

De besmetting zou de eerste bevestigde hiv-overdracht binnen de Amerikaanse pornoindustrie zijn in ruim tien jaar tijd, meldden Amerikaanse media. Tussentijd zijn er wel degelijk pornosterren besmet geraakt met het potentiëel dodelijke virus, maar nooit is bewezen dat dat op een filmset is gebeurd.

Pornoacteur besmet met hiv op filmset
Pornoacteur besmet met hiv op filmset (Foto: ANP)

'VN moeten onderzoek Hammarskjöld heropenen'

Een onafhankelijke ploeg deskundigen moet zich buigen over nieuwe informatie over de vliegtuigcrash in 1961 waarbij de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld het leven liet. Dat vindt de Algemene Vergadering van de VN.

De Algemene Vergadering besloot maandag de huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon te vragen een team van experts aan te stellen dat het nieuwe onderzoek op zich moet nemen. Alle lidstaten stemden met de resolutie in. Die roept VN-leden voorts op alle voor het onderzoek relevante informatie vrij te geven.

Vorig jaar september kwam de Commissie van Juristen van de VN tot de slotsom dat er 'belangrijk nieuw bewijs' bestaat dat nieuw licht kan werpen op Hammarskjölds dood. De Amerikaanse inlichtingendienst zou mogelijk over cruciaal bewijsmateriaal beschikken.

Hammarskjöld was op vredesmissie onderweg naar het even tevoren onafhankelijk geworden Congo toen zijn vliegtuig boven het huidige Zambia neerstortte. Er wordt al jaren gefluisterd of zelfs gesteld dat de crash geen ongeluk, maar boze opzet was. Congo was indertijd een broeinest van rebellen, huurlingenmilities en rivaliserende bedrijven en was ook nog eens een slagveld van de Koude Oorlog.

Congo maakte zich in 1960 los van kolonisator België. Buitenlandse ondernemingen aasden echter op de bodemschatten van de jonge staat. De regering in Kinshasa had bovendien te kampen met een door het Westen gesteunde opstand in het zuidelijke Katanga, waar België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië grote mijnbouwbelangen hadden. Het drietal westerse landen wedijverde met de Sovjet-Unie, die in de gedekoloniseerde landen in Afrika het communisme hoopte te verbreiden. Mocht Hammarskjöld zijn vermoord, dan rust op alle vier de landen wel enige verdenking.

Mellila weer bestormd door honderden asielzoekers

Ongeveer tweehonderd Afrikaanse asielzoekers hebben dinsdagochtend de grenshekken rond de Spaanse enclave Melilla bestormd. Het lukte 102 migranten de enclave in Noord-Afrika binnen te komen, aldus het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Een veertigtal asielzoekers zat urenlang bovenop het zes meter hoge hek. Eén immigrant is met een verwonding aan zijn been opgenomen in het ziekenhuis. Zij die uit handen van de politie wisten te blijven hebben zich gemeld bij het opvangcentrum voor asielzoekers. Van daaruit worden ze teruggestuurd of vrijgelaten.

Ieder jaar proberen duizenden Afrikanen die illegaal in Marokko verblijven Melilla of de andere Spaanse enclave Ceuta te bereiken. Ze hopen van daaruit de sprong te kunnen maken naar Europa en een zonniger toekomst. Het kwam dit jaar ongeveer 65 keer van een bestorming, liet het ministerie weten. Tweeduizend immigranten slaagden in hun opzet.

AEX kende pieken en dalen in 2014

Het beursjaar 2014 gaat de boeken in als het jaar van verder herstel. De opgaande lijn verliep zeker niet zonder horten en stoten. "Hoge pieken, diepe dalen, zo was het oordeel van marktanalisten.

De AEX gaat het jaar uit met een winst van ongeveer zes procent. Die plus is vooral te danken aan de kerstrally van de afgelopen weken. Halverwege december zakte de hoofdgraadmeter van het Damrak nog tot onder het niveau van eind vorig jaar.

De AEX-index kende in 2014 een weifelend begin, waarbij vooral de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voor veel onrust zorgden. Na een positief voorjaar zorgde de escalatie van die crisis na het neerhalen van vlucht MH17 voor nieuwe koersdalingen. De relatieve rust in de periode daarna leidde alsnog tot stijgende koersen, die in oktober weer teniet werden gedaan door zorgen over de matige groei van de wereldeconomie.

De beurzen bleven vervolgens laveren tussen hoop en vrees. Een sterk herstel werd in december weer gebroken door de scherpe daling van de olieprijs. Vooral bedrijven die zijn gerelateerd aan de sector zagen hun beurswaarde hierdoor zienderogen afnemen.

De AEX bereikte begin december met 432 punten alsnog de hoogste stand sinds 2008, maar zag de jaarwinst vervolgens in twee weken verdampen. De eindejaarsrally zorgde er daarna voor dat 2014 toch als een positief beursjaar de boeken in kan.

De Amerikaanse beurzen gingen in 2014 sterker omhoog dan de Europese. Zowel de Dow-Jonesindex als de brede S&P 500 scherpte meermaals hun recordstanden aan. Ze sluiten het jaar rond de hoogste standen ooit.

Het Damrak verwelkomde een reeks nieuwkomers, waaronder NN, de verzekeringstak van ING. Verder maakten onder meer het Franse kabelbedrijf Altice, dat inmiddels is opgenomen in de AEX, en hedgefonds Pershing Square hun opwachting aan Beursplein 5.

Daar werd afscheid genomen van kabelexploitant Ziggo. Dat bedrijf beëindigde zijn korte bestaan als beursgenoteerd bedrijf na de overname door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC.

Altice en ASML waren de grote winnaars in de AEX-index in 2014. De aandeelhouders van Fugro kregen het daarentegen zwaar te verduren. De bodemonderzoeker was de grote verliezer van de hoofdindex aan het Damrak.

Altice ging eind januari voor 28,25 euro per aandeel naar de beurs. In de afgelopen maanden verdubbelde de beurswaarde van de Franse kabelexploitant ruimschoots, naar ongeveer 64 euro. Het internationaal actieve bedrijf maakt sinds eind deze maand deel uit van de AEX, waarin het de plaats overnam van Ziggo.

Chipmachinefabrikant ASML won bijna een derde aan beurswaarde dit jaar. Het bedrijf uit Veldhoven werkt hard aan nieuwe machines, die de toch al ijzersterke marktpositie verder kunnen verstevigen. ASML voorspelde eind vorige maand een verdubbeling van de omzet in de komende zes jaar en een stevige groei van de winst.

Andere grote winnaars van dit jaar waren de informatieleveranciers Reed Elsevier en Wolters Kluwer, die circa een kwart meer waard werden. Vastgoedbedrijf Corio won ongeveer 23 procent, terwijl het aandeel Heineken 21 procent meer waard werd.

Aan de andere kant van de schaal zag Fugro ruim zestig procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf werd door beleggers afgestraft voor de verschillende winstwaarschuwingen die dit jaar werden gegeven. Daarnaast werkte de stevige daling van de olieprijs door in de koers.

De goedkope olie drukte ook op het aandeel SBM Offshore, dat zo'n 33 procent inleverde. De maritiem dienstverlener wordt daarnaast achtervolgd door omkopingsaffaires in Afrika en Brazilië.

Na Fugro en SBM was het grootste verlies voor ArcelorMittal. De staalproducent werd dit jaar zo'n dertig procent minder waard.

Zeer zwaar vuurwerk in Oosthuizen

Een 21-jarige man uit het Noord-Hollandse Oosthuizen is dinsdag aangehouden omdat hij ongeveer honderd kilo zeer zwaar, illegaal vuurwerk in huis had. Het spul, waaronder zogeheten shells, stond naast een computer in een slaapkamer.

De politie spreekt van een bijzonder gevaarlijke situatie. Vuurwerk kan niet alleen door vuur tot ontploffing komen, maar bijvoorbeeld ook door statische elektriciteit of wrijving. Agenten doorzochten de woning na een tip.

Griepepidemie houdt aan

Na een grieperige kerst volgt voor veel mensen ook een jaarwisseling met koorts, gesnotter en gekuch. De griepepidemie is namelijk nog steeds niet voorbij en gaat de vierde week in, meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dinsdag. Huisartsen zien vooral baby's en kinderen tot 4 jaar langskomen met griepklachten.

Afgelopen week gingen 82 op de honderdduizend inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. De week ervoor waren dat er 124. Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is sprake van een epidemie.

In april was er voor het laatst een milde griepepidemie in Nederland. Vorige winter was er weinig griep, dat had waarschijnlijk met het zachte weer te maken.

Van Aert verslaat Van der Poel in Azencross

Wout van Aert heeft dinsdag de Azencross gewonnen. De Belgische wielrenner kwam na een ruim uur als eerste over de streep in Loenhout, 37 seconden voor Mathieu van der Poel. Tom Meeusen pakte op 2.01 minuten van de winnaar de derde plaats in deze koers voor het klassement van de Bpostbanktrofee.

In het zware parcours met veel modder en plassen streden Van Aert en Van der Poel lange tijd om de koppositie. Toen de Nederlander twee ronden voor het einde met zijn voorwiel bleef steken in een diepe modderplas kon Van Aert het beslissende gaatje slaan. De rest, met onder meer de uiteindelijk als zesde geëindigde Kevin Pauwels en de latere nummer acht Sven Nys, was toen al op achterstand gereden.

Van der Poel had zondag nog wel de Superprestigecross in Diegem gewonnen.

Waasland-Beveren ontslaat trainer

Waasland-Beveren heeft dinsdag trainer Ronny Van Geneugden ontslagen wegens de tegenvallende resultaten van de fusieclub. De ploeg staat momenteel veertiende in de zestien clubs tellende Belgische eerste klasse, dezelfde positie als vorig jaar aan het einde van het seizoen. Uit 21 wedstrijden haalde het elftal twintig punten.

Waasland-Beveren voert naast de sportieve prestaties het makke spel aan als reden. De club gaat naar eigen zeggen ook de spelers op hun verantwoordelijkheden wijzen. Ondertussen gaat het bestuur op zoek naar een nieuwe trainer.

De 46-jarige Van Geneugden was afgelopen zomer begonnen in Beveren en trainde eerder Oud-Heverlee Leuven en Racing Genk. Zijn contract liep nog anderhalf jaar door.

Vos tweede in Azencross Loenhout

Marianne Vos heeft dinsdag niet haar derde overwinning op rij kunnen boeken in het veldrijden. In de Azencross in het Belgische Loenhout, vlak over de Nederlandse grens bij Antwerpen, eindigde ze als tweede op 23 seconden van de Tsjechische winnares Katerina Nash.

De Belgische Ellen Van Loy werd derde in de koers om het klassement van de Bpostbanktrofee. Vos had zondag wel de Superprestigecross in Diegem en tweede kerstdag de wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder gewonnen. Het was de vierde veldrit dit seizoen voor Vos. In de wereldbekercross in Namen werd ze op 21 december ook tweede achter Nash.

Cissé drie duels geschorst na elleboogstoot

Voetballer Papiss Cissé van Newcastle United is door de Engelse voetbalbond FA voor drie wedstrijden geschorst vanwege de elleboogstoot die hij zondag uitdeelde in de thuiswedstrijd tegen Everton (3-2). Het incident ontging de arbitrage, maar op basis van videobeelden werd de aanvaller alsnog gestraft.

De schorsing van Cissé gaat per direct in. Daardoor mist hij de thuiswedstrijd tegen Burnley op nieuwjaarsdag, het uitduel met Chelsea op 10 januari en de thuiswedstrijd tegen Southampton een week later.

De Senegalees vertrekt naar verwachting begin januari naar de Afrika Cup, waardoor een deel van zijn schorsing mogelijk overlapt met de wedstrijden die hij sowieso al zou missen. Het toernooi in Equatoriaal-Guinea begint op 17 januari en eindigt op 8 februari.

Sunweb wordt cosponsor Giant-Alpecin

Sunweb wordt vanaf 2015 cosponsor van de Nederlands-Duitse wielerploeg Giant-Alpecin. De reisorganisatie tekende dinsdag een tweejarig contract, met de intentie om de verbintenis na die periode te verlengen.

Giant-Alpecin gaat in 2015 onder een Duitse licentie rijden vanwege de komst van de Duitse sponsor Alpecin. De WorldTour-ploeg die in 2008 door huidig ploegbaas Iwan Spekenbrink werd opgericht, reed op een Nederlandse licentie, dit jaar onder de naam Giant-Shimano. Het hoofdkantoor van de ploeg van de Duitse kopmannen Marcel Kittel en John Degenkolb blijft ook in 2015 in Deventer staan.

Cilic alsnog naar tennistoernooi Rotterdam

De Kroatische toptennisser Marin Cilic is toegevoegd aan het deelnemersveld van het 42e ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Toernooidirecteur Richard Krajicek legde de winnaar van de US Open van dit jaar vlak voor het sluiten van de inschrijving vast.

Cilic is de vijfde speler uit de top tien van de wereldranglijst die in februari naar Rotterdam komt. Eerder maakte het toernooi de deelname van Andy Murray, Stan Wawrinka, Tomas Berdych en Milos Raonic bekend. Het ATP-evenement in Ahoy duurt van 9 tot en met 15 februari.

"Met Cilic erbij hebben we weer een ijzersterk veld. De finalisten van eerder dit jaar krijgen stevige concurrentie op weg naar de titel. Het mooiste is dat we het publiek in iedere sessie een wereldtopper kunnen bieden", zei Krajicek. Cilic stond in de laatste editie in de finale tegen Berdych en verloor in twee sets.

Pharrell aangeklaagd door YouTube-show

Zanger Pharrell Williams is aangeklaagd door de producenten van de YouTube-talkshow Artst Tlk. Pharrell zou het tweede seizoen van de show presenteren, maar ging in plaats daarvan als jurylid bij de Amerikaanse The Voice aan de slag, zo meldt RadarOnline woensdag.

De zanger, die wel het eerste seizoen van Artst Tlk presenteerde, kan niet aan beide programma's meedoen. Dat staat zijn contract met The Voice namelijk niet toe. Toen de producenten van de talkshow Pharell over een tweede seizoen benaderden, schreef de zanger: "Houden jullie me aan een contract dat tegen de exclusiviteitsclausule van The Voice ingaat? Het is The Voice!"

De advocaten van Pharell zeggen dat de zanger en de talkshow geen contract hebben getekend voor het tweede seizoen Artst Tlk. De producenten van de show vechten dit aan, maar erkennen dat er al geen schot meer in de YouTube-show zit. Artst Tlk zou op televisie worden uitgezonden, maar Amerikaanse netwerken hebben geen interesse meer, aldus de producenten.

A12 vanaf februari opnieuw op de schop

Rijkswaterstaat begint in februari aan de verbreding van een nieuw deel van de snelweg A12, die loopt van Den Haag tot de Duitse grens. Ditmaal gaat het weggedeelte tussen Ede en knooppunt Grijsoord bij Arnhem op de schop. Het karwei duurt naar verwachting tot het najaar van 2016, aldus de wegbeheerder.

Tussen Ede en Grijsoord is de snelweg nu nog tweebaans. Dat zorgt elke dag tijdens de spitsuren voor lange files door invoegend verkeer. Het stuk snelweg staat op de negende plek in de landelijke filetoptien.

Rijkswaterstaat laat het snelwegdeel verbreden naar drie rijstroken in beide richtingen. Omdat de snelweg tussen Ede en Arnhem dwars over de Veluwe loopt, zijn bijzondere maatregelen nodig om de natuur te beschermen. Rijkswaterstaat houdt op 12 januari een informatieavond voor weggebruikers en omwonenden.

Tbs'er verdacht van ontvoering en verkrachting

De 45-jarige tbs'er Peter de V. wordt ervan verdacht tijdens zijn onbegeleide verlof uit de Van Mesdagkliniek in Groningen een 41-jarige straatprostituee te hebben ontvoerd en verkracht. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving door RTV Noord.

De V. was begin december niet teruggekeerd van zijn verlof en werd daarom op de landelijke opsporingslijst gezet. In de nacht van 7 op 8 december werd de man gevonden in een auto in Groningen.

In de auto trof de politie ook een 41-jarige vrouw aan die haar geld verdient op de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen. Volgens het Openbaar Ministerie werd de vrouw tegen haar wil vastgehouden door De V. en heeft ze daarnaast aangifte gedaan van verkrachting.

Na zijn arrestatie zat De V. twee weken in voorarrest. Inmiddels zit hij weer in de Van Mesdagkliniek.

Zelfmoordaanslag op parlement Libië

Een zelfmoordterrorist heeft dinsdag in het Libische Tobruk zijn auto vol explosieven in de buitenpoort van het hoofdkwartier van het parlement geramd. Volgens parlementariër Abu Bakr Baeira en een veiligheidsfunctionaris zijn er achttien lichtgewonden gevallen. Onder hen zouden een parlementslid en drie kinderen zijn.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Na eerdere soortgelijke aanslagen ging de verdenking uit naar moslimextremisten uit het oostelijke Darna. Zij hebben trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat.

Het parlement in Tobruk is erkend door de internationale gemeenschap. Het week naar het oosten van het land uit toen islamistische milities afgelopen zomer de hoofdstad Tripoli innamen. In Tripoli zetelen inmiddels een islamistisch tegenparlement en een dito tegenregering.

De tegenregering heeft de aanval ingezet op milities die de olieterminals in Midden-Libië in handen hebben. Door de dagenlange gevechten gingen meerdere olietanks in vlammen op. Minstens 850 duizend vaten olie zijn verloren gegaan.

De internationaal erkende regering voerde deze week voor het eerst luchtaanvallen uit op de westelijke stad Misrata. Het strijdtoneel is daardoor weer wat vergroot. De regeringstroepen zijn in Benghazi al geruime tijd in hevige gevechten verwikkeld. Die oostelijke stad, de tweede van het land, was de bakermat van de opstand tegen dictator Moammar Gadhafi.

Libië is door het aanhoudende geweld tussen rivaliserende milities weggezonken in chaos. Er zijn honderden doden gevallen en duizenden mensen op de vlucht gejaagd. De meeste ambassades in het land zijn gesloten en veel buitenlandse hulpverleners hebben de benen genomen.

Opleidingsvergoeding in strijd met wet

De FIFA heeft dinsdag in Duitsland een rechtszaak verloren over het gebruik van de opleidingsvergoeding die clubs moeten betalen voor overgenomen spelers die elders zijn opgeleid. Volgens de rechter is dit in strijd met Europese wetgeving over vrije keuze van werk. De zaak was aangespannen door SV Wilhelmshaven, dat afgelopen zomer moest degraderen uit de Regionalliga Nord (vierde niveau) omdat het betaling weigerde.

De uitspraak van de rechter in Bremen kan gevolgen hebben voor de Europese regelgeving op dit gebied en wordt daarom nog getoetst door het landelijk gerechtshof in Duitsland. Clubs krijgen een opleidingsvergoeding om het opleiden van jeugdspelers te stimuleren en te voorkomen dat spelers vlak voor ze een contract mogen tekenen gratis vertrekken. Ook bij transfers daarna blijft de opleider recht houden op een percentage van de transfersom.

PDC WK: Wright en Anderson naar kwartfinale

Peter Wright en Gary Anderson hebben zich dinsdagmiddag weten de plaatsen voor de kwartfinale op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Wright won met 4-0 van Andy Hamilton en Anderson versloeg Cristo Reyes met 4-1.

Wright zat direct scherp in de partij, waar Hamilton nog warm moest draaien. Wright won de eerste set met een gemiddelde van 111, waar Hamilton op 79 bleef hangen. Op 2-2 in set twee leek de verliezend finalist van vorig jaar de definitive tik uit te delen. Hamilton sterk en mocht als eerste aanleggen. Vanaf 51 miste de Engelsman twee darts op de dubbels en Wright sloeg direct toe voor 2-0 in sets.

Bij Hamilton was de motivatie daarna ver te zoeken. Snakebite kon de laatste twee sets eenvoudig winnen en plaatste zich zo voor de laatste acht.

Anderson moest in zijn partij nog toezien hoe Reyes met een gemiddelde van 115,62 de eerste set pakte. Hoewel Reyes daarna nog wel goed bleef gooien was Anderson in de overige sets een maatje te groot voor de Spanjaard. Het werd 4-1 voor de Schot. 

Debutant Reyes, die zich plaatste via het Iberisch kwalificatietoernooi won wel van Wes Newton en Ronnie Baxter. Ook houdt hij 18.000 Britse pond (23.000 euro) over aan zijn avontuur in Londen. Wright en Anderson zullen in de kwartfinale tegen elkaar uitkomen. Straks speelt Vincent van der Voort zijn partij in derde ronde tegen Dean Winstanley. 

Peter Wright speelde vanmiddag in het Oranje. (PRO SHOTS/Actionimages)
Peter Wright speelde vanmiddag in het oranje. (PRO SHOTS/Actionimages)

Turkse ex-presentatrice vast om tweet

Een voormalige presentatrice in Turkije is aangehouden vanwege een bericht dat ze op Twitter plaatste, waarin ze suggereerde dat corruptie binnen de overheid in de doofpot wordt gestopt. Dat meldden Turkse media dinsdag. Het schandaal waar Sedef Kabas naar verwees kwam vorig jaar aan het licht. Een aantal vertrouwelingen van president Recep Tayyip Erdogan kwamen erdoor in problemen en vier ministers traden af.

Kabas had haar volgers op Twitter opgeroepen niet de naam te vergeten van een rechter die eerder dit jaar een onderzoek naar het corruptieschandaal liet vallen. Volgens Kabas heeft de politie haar laptop, tablet en telefoon in beslag genomen. De regering heeft de arrestatie van Kabas niet bevestigd.

Volgens Erdogan en de zijnen zitten aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de beschuldigingen van corruptie en is het louter een poging om de regering ten val te brengen. Honderden agenten, openbaar aanklagers en rechters die volgens Erdogan op de hand van Gülen zijn, zijn ontslagen of overgeplaatst.

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat de Turkse autoriteiten hun pijlen richten op de media. Eerder deze maand werden invallen gedaan bij een krant en een tv-zender die banden hebben met Gülens beweging. Daarbij werden journalisten, producenten en een aantal scriptschrijvers gearresteerd.

Aantal vuurwerkkopers slinkt verder

Veertien procent van de Nederlanders koopt dit jaar vuurwerk, wat neerkomt op ongeveer 1,8 miljoen mensen. Vooral siervuurwerk is populair. Dat meldt onderzoeksbureau I&O Research dinsdag op basis van een enquête onder bijna zesduizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. In 2013 gaf vijftien procent aan vuurwerk te kopen en in 2010 was dit nog twintig procent.

Het zijn met name jongeren en ouders met kinderen die vuurwerk kopen. Zij besteden gemiddeld dertig tot veertig euro per transactie met dit jaar een verwachte totale besteding tussen de zestig en zeventig miljoen euro. Vorig jaar werd 65 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven.

Siervuurwerk heeft de voorkeur, gevolgd door kindervuurwerk en knalvuurwerk. Vijf procent van de ondervraagden zegt illegaal vuurwerk te kopen en driekwart van de Nederlanders koopt dit jaar helemaal geen vuurwerk.

Zes op de tien Nederlanders zijn bang voor vuurwerk dat dichtbij wordt afgestoken. Van de ondervraagden zegt 37 procent om deze reden rond de jaarwisseling niet echt de straat op te durven. Het gaat vooral om vrouwen en 60-plussers.

Meer dan zeventig procent van de respondenten weet dat vuurwerk dit jaar mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur, maar een op de vijf zegt zich niet aan deze tijden te houden. Driekwart van de ondervraagden verklaart de tijden wel te respecteren.

Vuurwerk mag alleen in de laatste drie dagen van het jaar worden verkocht. Het kabinet stelde afgelopen zomer voor de verkoop van vuurwerk terug te brengen naar twee dagen om de overlast te beperken, maar daar was geen Kamermeerderheid voor te vinden.

Contract Havenaar bij Córdoba ontbonden

Mike Havenaar vertrekt al na een halfjaar bij Córdoba CF. Het contract van de 27-jarige aanvaller bij de Spaanse club is dinsdag ontbonden. De verbintenis van de zeventienvoudig Japans international met Nederlandse ouders liep nog anderhalf jaar door. Havenaar kwam afgelopen zomer transfervrij over van Vitesse na jaren in Japan te hebben gespeeld.

Havenaar speelde dit seizoen vijf competitiewedstrijden voor de ploeg die afgelopen zomer promoveerde naar de Primera División en momenteel voorlaatste staat.

Nieuwe screenshots Dragon Quest Heroes

Famitsu heeft nieuwe screenshots vrijgegeven van de aankomende Dragon Quest Heroes die uitkomt voor PlayStation 3 en 4. In de screenshots zijn de munten die de speler van verslagen vijanden verzameld te zien, een magic bullet gun, wat meer lijkt op een kanon, die je kan gebruiken om groepen vijanden neer te schieten en het speelbare vrouwelijke personage is ook te zien.

Ramkraak geldautomaat Rabobank mislukt

Een stel leeghoofden heeft afgelopen nacht in Weesp een ramkraak uitgevoerd op een geldautomaat van de lokale Rabobank. Laat nu net de Rabobank het slachtoffer zijn de van de stakingen bij Brink's, waardoor de geldautomaten al een aantal dagen niet meer bijgevuld worden. De criminelen die vannacht het pand van de bank vernield hebben, wisten dit blijkbaar niet en gingen met lege handen naar huis. Dit kwam trouwens niet doordat de automaat leeg was, de dieven slaagden niet in hun opzet en dropen af.

De ramkraak is uitgevoerd met een auto waarop valse platen gemonteerd waren, de daders gingen er vandoor op een rode scooter.

De Rabobank is de bank die het zwaarst getroffen is door de staking bij geldtransporteur Brink's, waar het personeel staakt vanwege een verloren aanbesteding. Er staan bij Brink's een groot aantal banen op de tocht en het personeel staakt voor een goed sociaal plan. Inmiddels is er bij ongeveer een kwart van de geldautomaten van de Rabobank geen geld meer te tappen.

Serero niet mee met Zuid-Afrika naar Afrika Cup

Thulani Serero is de grote afwezige in de definitieve selectie van Zuid-Afrika voor het toernooi om de Afrika Cup in januari. Bondscoach Shakes Mashaba heeft besloten om de 24-jarige middenvelder van Ajax thuis te laten. 

Frank de Boer kan opgelucht ademhalen, want de Ajacied kan nu gewoon aantreden tijdens de hervatting van de Eredivisie tegen FC Groningen.  Drie dagen later begint voor Bafana Bafana de Afrika Cup met de groepswedstrijd tegen Algerije. Nu Serero in Amsterdam blijft kan hij in de competitie ook spelen tegen Feyenoord, Vitesse en AZ. Sinds hij door De Boer als controlerende middenvelder gebruikt wordt heeft Ajax nog geen wedstrijd verloren.

Het niet selecteren van Serero is opvallend omdat hij vorige maand in de gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Sudan (2-1) nog in actie kwam en de openingsgoal maakte. Toch doet Mashaba nu geen beroep op de Ajacied. Volgens de bondscoach zijn andere spelers beter dan Serero. 

Selectie Zuid-Afrika
Doelmannen: Darren Keet (KV Kortrijk), Brilliant Khuzwayo (Kaizer Chiefs), Jackson Mabokgwane (Mpumalanga Black Aces)

Verdedigers: Anele Ngcongca (Racing Genk), Eric Mathoho (Kaizer Chiefs), Rivaldo Coetzee (Ajax CT), Siyabonga Nhlapo (Wits), Patrick Phungwayo (Orlando Pirates), Thulani Hlatswayo (BidVest Wits), Thabo Matlaba (Orlando Pirates)

Middenvelders: Themba Zwane (Mamelodi Sundowns), Oupa Manyisa (Orlando Pirates), Andile Jali (KV Oostende), Dean Furman (Doncaster Rovers), Mandla Masango (Kaizer Chiefs), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Bongani Zungu (Mamelodi Sundowns), Thamsanqa Sangweni (Chippa United), Thuso Phala (SuperSport United)

Aanvallers: Tokelo Rantie (AFC Bournemouth), Bongani Ndulula (AmaZulu), Bernard Parker (Kaizer Chiefs), Sibusiso Vilakazi (Bidvest Wits)

Antwerpse haven ziet overslag verder groeien

De haven van Antwerpen heeft opnieuw een recordjaar achter de rug. Dat meldde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen dinsdag op basis van voorlopige cijfers.

De Antwerpse haven verwerkte in 2014 naar schatting bijna 199 miljoen ton aan goederen. Dat is ruim vier procent meer dan in 2013, dat ook al als recordjaar de boeken in ging. Vooral het aantal containers en het aanbod van zogeheten vloeibaar massagoed, zoals olie, petroleum en chemicaliën, namen toe. Bij de aanvoer van droge bulk, zoals kolen en erts, gingen de zaken net als een jaar eerder minder goed.

De Rotterdamse haven komt in januari met de overslagcijfers van 2014.

Italiaanse justitie wil Griekse ferry onderzoeken

De Italiaanse justitie wil dat de door brand getroffen Griekse veerboot Norman Atlantic naar Brindisi wordt gesleept voor een strafrechtelijk onderzoek. Officier van justitie Giuseppe Volpe in Bari denkt dat in de vrachtruimtes 'onweerlegbaar' bewijs te vinden zal zijn dat illegale migranten aan boord waren als verstekelingen. Hij vreest dat sommigen de brand niet hebben overleefd.

Honderden passagiers en bemanningsleden werden zondag en maandag in een moeizame reddingsoperatie van het brandende schip gehaald. Bij de brand kwamen zeker tien opvarenden om het leven. Bergers probeerden de veerboot dinsdag op sleeptouw te nemen, maar werden gehinderd door harde wind en hoge golven. Twee matrozen van een Albanese sleepboot kwamen dinsdag om het leven, klaarblijkelijk doordat een sleeplijn knapte.

Acht jaar cel voor poging tot moord

Een 43-jarige Arnhemmer moet acht jaar de gevangenis in omdat hij heeft geprobeerd een man in Apeldoorn dood te schieten. Volgens de rechtbank gaat het om een poging tot moord; de Arnhemmer had van tevoren bedacht wat hij ging doen. Het slachtoffer overleefde de schietpartij door weg te duiken onder zijn bureau.

Tijdens de rechtszaak werd niet echt duidelijk waarom de Arnhemmer de man in Apeldoorn heeft beschoten. De verdachte heeft zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Volgens het slachtoffer komt de verdachte uit de vriendenkring van de ex-man van zijn partner.

De Arnhemmer ging eind oktober vorig jaar naar de werkplek van het slachtoffer. Daar aangekomen riep hij of het slachtoffer er was en toen die daarop antwoordde, schoot de Arnhemmer drie keer. Doordat het slachtoffer wegdook, is hij alleen aan een arm gewond geraakt.

Waxinelichthoudergooier de cel in voor stalking

De waxinelichthoudergooier moet opnieuw de cel in. De man die ooit de Gouden Koets belaagde, is dit keer veroordeeld omdat hij het om onduidelijke redenen had gemunt op een vrouw.

De 33-jarige Winterswijker Erwin L. kreeg dinsdag van de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 180 dagen opgelegd voor het stelselmatig lastigvallen van het slachtoffer. Honderd dagen daarvan zijn voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De man had de ouders van de vrouw meermalen gebeld. Daarnaast zette hij denigrerende en insinuerende teksten over haar op een internetsite en beledigde hij haar op Twitter. Ook benaderde hij collega's van de vrouw via Facebook, waarbij hij zich eveneens denigrerend over haar uitliet.

Toestel Air Asia in Filipijnen naast de baan

Een vliegtuig van Air Asia Zest is dinsdag bij de landing in Kalibo in de Filipijnen van de baan geschoten en in een modderig veld tot stilstand gekomen. De 159 inzittenden moesten de Airbus A320-200 daarna via de noodglijbanen verlaten. Bij het incident raakte niemand gewond, liet een woordvoerder van de maatschappij telefonisch weten.

Het toestel uit Manilla landde in zwaar weer. In het zuiden en midden van de Filipijnen vielen bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval tijdens een tropische storm zeker dertig doden.

Zondag stortte een andere Airbus van Air Asia in de Javazee tijdens een vlucht van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Alle 162 inzittenden zijn waarschijnlijk omgekomen. Air Asia Zest is gedeeltelijk eigendom van Air Asia Philippines.

Barcelona reageert geschokt op transferverbod

Bij FC Barcelona is met verbazing en ongenoegen gereageerd op het besluit van het CAS om het transferverbod van de Catalanen te handhaven. De club kreeg die straf opgelegd door de FIFA vanwege het feit dat de club over een periode van meerdere jaren ongeoorloofde transfers had verricht. Het aantrekken van minderjarige, buitenlandse spelers was in strijd met de regelgeving van de wereldvoetbalbond.

In een eerste reactie laat de clubleiding weten weinig begrip te hebben voor het besluit van het CAS. "Met respect voor het CAS wil Barcelona laten weten dat de club het totaal oneens is met de beslissing die dinsdag genomen is", luidt een officiële verklaring.

"De club heeft duidelijk gemaakt aan de tuchtcommissie van de FIFA, de commissie van beroep van de FIFA en het CAS, dat Barcelona het beleid van bescherming van minderjarigen en de zorg voor hun ontwikkeling en opleiding ondersteunt."

"Dit wordt bevestigd door het gedrag van de club door de geschiedenis heen. Barcelona is een wereldwijd voorbeeld op het gebied van scholing en het opleiden van jonge spelers. De structuur van FC Barcelona's jeugdopleiding heeft honderden jonge spelers de kans geboden hun dromen te vervullen en zich te ontwikkelen als mens."

Barcelona was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. "Fouten die de club kan hebben gemaakt zijn administratieve fouten, en grotendeelsveroorzaakt door tegenstrijdigheden in de reglementen van de FIFA en de Spaanse wetgeving."

Pechstein verovert 24e Duitse schaatstitel

Schaatsster Claudia Pechstein heeft dinsdag haar 24e nationale titel veroverd. De 42-jarige Berlijnse won de Duitse kampioenschappen allround in Inzell soeverein.

De veterane zette op de eerste dag van de schaatsvierkamp de concurrentie al op grote achterstand door tweede te worden op de 500 meter en de 3000 meter te winnen. Ze voegde daar op de tweede dag zeges op de 1500 meter (2.00,44) en 5000 meter (7.07,03) aan toe. Het was al haar achtste nationale allroundtitel.

In de eindstand had Pechstein met 164,675 punten bijna vier punten meer dan Isabell Ost (169,582) en Bente Kraus (169,808), die zilver en brons behaalden. De Berlijnse won dit schaatsseizoen ook al de Duitse titels op de massastart, de 1500, 3000 en 5000 meter.

'Kevin en Josje gaan samenwonen'

De Belgische acteur Kevin Janssens en de Nederlandse K3-zangeres Josje Huisman gaan samenwonen. Dat heeft een vriend van het stel aan het Vlaamse weekblad TV familie onthuld.

Het koppel deed onlangs mee aan het Vlaamse dansprogramma Dansdate. "De finale hebben ze dan misschien niet gewonnen, maar op liefdesgebied hebben ze wel gescoord", zegt de bron. De twee hadden het de afgelopen maanden zo druk dat ze uit elkaar begonnen te groeien, maar de deelname aan Dansdate bracht hen dichter bij elkaar.

Volgens de vriend was de show een kantelpunt in hun relatie en hebben ze kort daarna besloten te gaan samenwonen. Ze zouden de perfecte locatie hebben gevonden in Berchem bij Antwerpen. De twee zijn momenteel bezig met de inrichting. Voorlopig houden ze ook allebei nog hun eigen woning aan.

Onlangs hintte de 28-jarige Josje op social media al over de verhuizing met een selfie vanuit een bestelwagen. "Die zat vol spullen en kleding uit haar appartement", weet de bron. Die zegt dat het voor Josje niet snel genoeg kan gaan. Bij de 35-jarige Kevin gaat het wat trager. "Vanwege zijn drukke agenda kan hij niet veel tijd vrijmaken."

Niet-christenen mishandelen kerstvierders

Kerst, voor veel mensen een tijd van bezinning en gezellige dingen doen, waarbij het soms lijkt alsof we in deze periode nét iets aardiger tegen elkaar zijn. Behoudens dan enkele elementen uit een onchristelijke gemeenschap die links en rechts voor wat incidentjes gezorgd hebben.

Een daarvan was in de Deense hoofdstap Kopenhagen, waar een stelletje na een gezellige avond lopend naar huis ging. Hierbij maakten ze de fout om door de wijk Enghaveplads te wandelen, een plek waar veel immigranten wonen.

Op een zeker moment kwam er een jongen van 16 of 17 jaar naast het stel fietsen en sprak het stel nogal confronterend aan met: "Wat moeten jullie? Hebben jullie problemen?". Na een tijdje werd dit nogal vervelend en reageerde Mads (de mannelijke helft van het stel). "Wat wil je nu eigenlijk?"

Dat had hij beter niet kunnen doen. Het mannetje op het fietsje sloeg Mads op zijn hoofd met een glazen fles. Daarna ging er blijkbaar ergens een luikje open want er verscheen nog meer, vermoedelijk Somalisch, volk ten tonele. Zij begonnen met fietskettingen op Mads in te hakken.

Ondanks smeekbedes van Mads richting zijn vriendin om hard weg te rennen, leek het Nanna een goed idee om in te grijpen. Maar dat was niet zo handig; ook zij kreeg klappen. Beiden werden uiteindelijk behoorlijk toegetakeld.

Ook in het Duitse Keulen-Ehrenfeld was het raak. Twee vrolijke dertigers liepen daar over de Venlosestraat, terwijl ze iedereen die ze tegenkwamen een vrolijk kerstfeest toewensten. Drie tegemoet komende voetgangers voelden zich hierdoor schijnbaar ernstig gekrenkt. Reden genoeg om een van de twee dertigers uit het niets in zijn rug en hoofd te steken. Van achteren uiteraard. Ze waren immers maar met z'n drieën.

Daarna vluchten de - vermoedelijk Turkse - aanvallers weg. Het slachtoffer heeft helemaal niets gezien van de aanval, behalve dan dat hij opeens bloedend op de grond lag.

In het eveneens Duitse Mönchengladbach, stormde een troep ongelovige koters (het is maar net hoe je het bekijkt hè) een kerk binnen, waar op dat moment een kerstdienst aan de gang was. Hierbij riepen de nogal jeugdige relschoppers onchristelijke verwensingen en gedroegen zich zeer recalcitrant.

De doerakken konden ter plekke worden ingerekend. Tegen de oudste, een 14-jarige, is een aanklacht ingediend. De rest was te jong om voor vervolging in aanmerking te komen.

Op het moment van schrijven heeft nog geen gemeentewoordvoerder of iets dat daarop lijkt een verklaring afgelegd dat het hier om verwarde personen gaat en dat de incidenten niets met (on)gelovigheid te maken hebben.

Maaskant mogelijk trainer NAC

Robert Maaskant wordt mogelijk toch de nieuwe trainer van voetbalclub NAC Breda. Dat meldt BN De Stem dinsdag. De club staat wegens financiële problemen onder curatele van de KNVB en moet wachten op toestemming van de bond om de coach aan te trekken.

Volgens de krant wil NAC via sponsoren 450 duizend euro verzamelen om extra uitgaven te doen, waaronder het aantrekken van Maaskant. De trainer wees NAC in november nog af. Ook Gertjan Verbeek bedankte, waardoor de onervaren Eric Hellemons voor de groep bleef staan na het ontslag van Nebojsa Gudelj half oktober.

Volgens bronnen rond de club waarop de Brabantse krant zich baseert, zou Maaskant contact hebben gehouden met technisch directeur Graeme Rutjes en inmiddels wel het trainerschap willen aanvaarden bij de huidige nummer zeventien van de eredivisie.

NAC hoopt Maaskant na goedkeuring van de KNVB nog deze week te presenteren. De coach tekent naar verwachting voor de rest van dit seizoen.

37 miljoen voor banen bij post en afvalsector

Er komt 37 miljoen euro beschikbaar voor banen en scholing in de afval-, kappers- en postbranche. Dat maakte minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag bekend.

Asscher draagt zestien miljoen bij, terwijl vakbonden en werkgevers 21 miljoen investeren. Het geld is vooral bestemd voor om- of bijscholing van werknemers. In de drie sectoren werken ruim 130 duizend mensen.

Het grootste bedrag, ruim 27 miljoen, gaat naar afvalbeheer. Hierdoor kunnen ruim 2650 mensen in deze sector een aanvullende algemene scholing krijgen. Ook worden tweehonderd mensen opgeleid tot coach van kwetsbare werknemers.

Het kabinet trekt in totaal zeshonderd miljoen uit voor banenplannen in de diverse sectoren.

Oekraïne verwacht snel meer geld van IMF

Oekraïne verwacht begin volgend jaar nieuwe hulpleningen te kunnen ontvangen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei de Oekraïense centralebankpresident Valeria Gontareva dinsdag.

Het IMF reserveerde afgelopen jaar in totaal zeventien miljard dollar (veertien miljard euro) voor noodkredieten aan Oekraïne. Daarvan is nu 4,6 miljard dollar overgemaakt. De uitkering van de rest is afhankelijk van de economische hervormingen die de regering van Oekraïne doorvoert. Maandag werd in dat verband een reeks bezuinigingen aangenomen, waarmee de regering hoopt de toezichthouders van het IMF begin januari te kunnen overtuigen.

Bejaard stel beroofd van tienduizenden euro's

Een bejaard echtpaar is maandag in Tilburg beroofd van tienduizenden euro's die ze in een boodschappentrolley vervoerden. Mogelijk hebben de twee overvallers gezien dat het echtpaar van 82 en 83 jaar het geld had opgenomen bij de bank en zijn ze hun slachtoffers gevolgd, meldde de politie dinsdag.

De beroving gebeurde aan het einde van de middag in het Reeshofpark. Het echtpaar had geld opgenomen en boodschappen gedaan, die ze in hun blauwe boodschappentrolley vervoerden. Twee nog onbekende mannen sprongen op de Reeshofdijk uit de bosjes en beroofden de man en vrouw.

Real Madrid wil Bale niet verkopen

Real Madrid wil aanvaller Gareth Bale tegen geen enkele prijs verkopen. De Madrilenen namen de Welshman anderhalf jaar geleden voor een recordbedrag van honderd miljoen euro over van Tottenham Hotspur en zijn niet van plan de 25-jarige middenvelder van de hand te doen.

Manchester United zou geïnteresseerd zijn. De clubleiding heeft trainer Louis van Gaal laten weten dat er in de winterse transferperiode voldoende geld beschikbaar is voor versterkingen.

"We hebben geen bod ontvangen van United of een andere club", zei Real-voorzitter Florentino Perez dinsdag in de Spaanse sportkrant Marca. "En ook als dat wel zo zou zijn zouden we er niet op ingaan, ongeacht het geboden bedrag."

Van Gaal wilde deze week niet ingaan op zijn transferplannen. United was al geïnteresseerd in Bale toen hij in 2013 voor Madrid koos. Afgelopen zomer mocht Van Gaal al fors investeren met het aantrekken van Angel di Maria (75 miljoen euro), Ander Herrera (37 miljoen), Luke Shaw (35), Marcos Rojo (20) en Daley Blind (18).

Schip in nood voor kust Corfu

Een vrachtschip met honderden vluchtelingen aan boord heeft dinsdagmiddag voor de kust van het Griekse eiland Corfu een noodsignaal uitgezonden. Dat melden de Griekse autoriteiten. Zij gaan ervan uit dat een passagier alarm heeft geslagen.

Het weer ten noordwesten van het eiland in de Ionische Zee is erg slecht. Een Griekse oorlogsbodem en een marinehelikopter zijn onderweg naar het gebied.

De Blue Sky M, die zich ongeveer twee zeemijlen ten noordwesten van het eilandje Othonoi bevindt, vaart onder Moldavische vlag. Het schip zou zo'n zeshonderd migranten vervoeren.

In de omgeving zoeken reddingswerkers nog altijd naar opvarenden van de veerboot Norman Atlantic, die zaterdag in brand vloog. Aan die operatie nam ook de Navarino deel, het marineschip dat nu op weg is naar de Blue Sky M.

Ajax houdt Moisander aan contract

Ajax heeft zich bedacht wat betreft de toekomst van Niklas Moisander. De Finse verdediger mag de Amsterdammers deze winter onder geen beding verlaten.

Het contract van Moisander loopt in de zomer ten einde en Ajax deed de aanvoerder geen aanbod tot contractverlenging. Moisander liet zich onlangs ontvallen dat hij een eventueel aanbod van zijn huidige werkgever niet meer in overweging zou nemen.

Beide partijen stuurden aan op een winterse transfer, maar die plannen kunnen de prullenbak in. Ajax liet Moisander bij monde van directeur voetbalzaken Marc Overmars weten dat de club hem aan zijn contract wil houden, en een transfer in de winter geen optie is.

Dat druist in tegen het beleid van Ajax, dat spelers met een aflopend contract normaliter in de verkoop doet. "Ik ben heel blij met het vertrouwen dat de leiding hiermee uitspreekt", reageert Moisander in gesprek met De Telegraaf. "Het komende half jaar zal ik er alles aan doen om met Ajax kampioen te worden en zo ver mogelijk te komen in de Europa League."

Zaakwaarnemer Steinar Dietz is verbaasd over de plottwist in Amsterdam. "Omdat dit toch tegen het eigen beleid ingaat en er door de betrokkenen meerdere keren in de media was gezegd dat het voor alle partijen het beste was dat Niklas zou worden verkocht."

"Maar uit sportief oogpunt begrijp ik Ajax heel goed. Het is logisch dat ze zo’n ervaren jongen, de aanvoerder, er in zo’n jonge groep bij willen houden voor de balans."

Over belangstelling had Moisander overigens niets te klagen. "Er was veel belangstelling voor Niklas, ook uit de grote competities. Maar die clubs zullen een half jaar geduld moeten hebben. Ajax laat hem niet gaan. Punt. Dat is geen teleurstelling voor hem. Integendeel zelfs."

Schade, gewonden en klachten door vuurwerk

Auto's die met een enorme klap de lucht in vliegen, een zwaargewonde door geëxperimenteer met vuurwerk en meer dan 28 duizend klachten over vuurwerkoverlast. De aanloop naar de nieuwjaarsnacht lijkt dinsdag echt begonnen.

In Zwolle raakte in de nacht van maandag op dinsdag een 56-jarige man zwaargewond toen hij thuis vuurwerk aan het maken was. Er ontstonden een explosie en brand. Hij is met ernstige verwondingen aan gezicht en handen naar het ziekenhuis gebracht.

Naastgelegen woningen aan de Kolbleikolk werden voor de zekerheid ontruimd. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld.

Behalve de Zwollenaar heeft het vuurwerk voor zover bekend tot nu toe elf slachtoffers gemaakt. Deze zijn gemeld bij het landelijk meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Annekatrien van der Kar van de NVPC zei dinsdag dat dit aantal slachtoffers vergelijkbaar is met dat in andere jaren. Opnieuw raken mensen vooral aan hun handen gewond.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft tot op heden drie keer melding gekregen van oogletsel. Dat is een voorlopig cijfer. Pas op nieuwjaarsdag wordt er meer duidelijk.

Dinsdag werd op meerdere plekken flinke schade aangericht met vuurwerk. In Lichtenvoorde en Papendrecht vlogen auto's de lucht in. Daarbij werd zwaar illegaal vuurwerk gebruikt. In Schinveld liep een woning schade op aan voordeur, gevel, hal en woonkamer door een vuurwerkexplosie. Dat gebeurde aan de Rozenstraat.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had dinsdagmiddag ruim 28 duizend meldingen binnengekregen over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat.

Hoofdverdachte aanslag Mumbai weer aangehouden

De Pakistaanse politie heeft de hoofdverdachte van de terreuraanval in het Indiase Mumbai in 2008 opnieuw formeel aangehouden. Zaki-ur-Rahman Lakhvi zou op borgtocht vrijkomen, maar is dinsdagochtend voor een ander delict weer onder arrest geplaatst.

Lakhvi verscheen dinsdag onder zware bewaking in de rechtszaal. Hij zei dat hij vrede heeft met wat God ook voor hem in petto heeft.

De politie vertelde de rechtbank dat iemand bij een politiebureau aan de rand van Islamabad aangifte heeft gedaan tegen Lakhvi van de ontvoering van zijn zwager, zesenhalf jaar geleden. Lakhvi zou het slachtoffer hebben willen ronselen voor de 'jihad'. De rechter verlengde zijn voorarrest met twee dagen om nader politieonderzoek mogelijk te maken.

De verdediging zette vraagtekens bij de mogelijke nieuwe aanklacht en de timing daarvan. Advocaat Rizwan Abbasi noemde die een tactiek om 'mijn cliënt het grondrecht op vrijheid te onthouden'. De Pakistaanse televisie berichtte dat hoge ambtenaren maandagavond op het ministerie van binnenlandse zaken over de zaak tegen Lakhvi hebben overlegd. De volgende ochtend werd hij opnieuw aangehouden.

De rechter besloot twee weken geleden Lakhvi een borgtochtregeling te gunnen. Er zou te weinig bewijs tegen hem zijn ingebracht.

Dat oordeel bracht de Pakistaanse regering, die even voordien had gezworen het jihadisme de kop in te drukken, in grote verlegenheid. Bovendien kwam het Pakistan op felle kritiek van buurland India te staan. India klaagt al jaren dat de buur te weinig werk maakt van de vervolging van de verantwoordelijken voor het bloedbad van 2008 in Mumbai. De terreuractie kostte aan 166 mensen het leven.

Rechter staat acties bij Brink's toe

De stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald in een kort geding dat geldtransporteur Brink's Nederland had aangespannen tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

Werknemers van Brink's stopten na een oproep van de vakbonden vanaf zaterdagochtend met het bijvullen van de geldautomaten van Rabobank en in mindere mate die van ABN Amro en SNS Bank. Inmiddels zijn meer dan vierhonderd geldautomaten leeg.

De actie is een protest tegen de manier waarop Brink's Nederland wil reorganiseren. Door de reorganisatie verliezen zo'n zeshonderd van de circa duizend werknemers hun baan.

China wil universiteiten steviger aan de leiband

De Chinese regering wil de universiteiten ideologisch weer in het gareel dwingen. Het leiderschap van de Communistische Partij over het academisch onderwijs moet daartoe worden verstevigd, zei president Xi Jinping maandag.

De universiteiten moeten het marxisme uitdragen en ideologisch gidswerk verrichten, stelde Xi maandag volgens staatspersbureau Xinhua. De versterking van het leiderschap van de partij in de academische wereld zou 'een fundamentele waarborg' zijn 'voor het welslagen van socialistische universiteiten met een Chinees karakter'.

Politieke indoctrinatie maakt deel uit van het studieprogramma van iedere Chinese student. Universitair docenten worden al jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Vorig jaar ontsloegen twee universiteiten hoogleraren die zich sterk maakten voor de vrijheid van meningsuiting en voor de rechtsstaat.

Eerder dit jaar stuurde een partijkrant verslaggevers naar tientallen colleges om te speuren naar hoogleraren die 'China beschimpen'. De krant vond onder meer professoren die 'westerse' ideeën als de scheiding der machten aanprezen. Veel academici besloten daarop hun woorden nog eens te meer op goudschaaltjes te wegen.

Sinds het aantreden van Xi zijn de ideologische kaders aangescherpt. Op kunstenaars, kerken en anderen wordt streng toegezien en journalisten ondergingen verplicht een cursus marxisme.

'Huwelijk Slash staat op springen'

Het gaat niet goed tussen gitarist Slash en zijn vrouw Perla. Bronnen vertellen aan TMZ dat Perla afgelopen weekend met hun twee kinderen is vertrokken naar Hawaï. Ze heeft Slash een deadline gegeven: voor het einde van het jaar moeten hun problemen worden uitgepraat.

Wat voor problemen Slash en Perla precies hebben, is niet helemaal duidelijk. De twee zijn dertien jaar getrouwd en hebben in die tijd wel vaker onenigheid gehad, maar volgens de bron is het dit keer anders. Perla zou haar vrienden al hebben verteld dat zij en Slash uit elkaar gaan.

In 2010 vroeg de muzikant al eens een scheiding aan, maar twee maanden daarna trok hij die weer in. Het management van Slash wil niet reageren tegenover TMZ.

Doden door noodweer Filipijnen

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de tropische storm Jangmi hebben in de Filipijnen aan zeker 29 mensen het leven gekost. Zeker tien mensen worden vermist. Ook delen van het land die nog niet zijn hersteld van de tyfoon Haiyan van vorig jaar werden door het noodweer getroffen.

Op het zuidelijke eiland Mindanao werden maandag bruggen en snelwegen vernield en moesten duizenden mensen toevlucht zoeken in evacuatiecentra. De storm trok vervolgens naar eilanden in het oosten en midden van de Filipijnen, waar zich dinsdag ook de meeste dodelijke ongevallen voordeden.

Ebolapatiënte van Glasgow naar Londen overgebracht

Een medische hulpverleenster die in Sierra Leone besmet is geraakt met het ebolavirus is dinsdag van Schotland naar Londen overgebracht, waar zij meer specialistische hulp kan krijgen.

De patiënte werd van Glasgow naar het Royal Free Hospital in Londen vervoerd in een speciale tent in een legervliegtuig. De vrouw keerde zondagavond uit Sierra Leone in Groot-Brittannië terug en kreeg maandagochtend ziekteverschijnselen. Zij is de eerste persoon bij wie in Groot-Brittannië ebola is vastgesteld. De ziekte verkeert bij haar nog in het beginstadium en haar toestand wordt als stabiel omschreven.

Chinese documentairemaker de cel in

De maker van een documentaire over China's zoektocht naar aan een grondwet gebonden bestuur is dinsdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De districtsrechtbank in Beijing acht Shen Yongping schuldig aan het drijven van een clandestiene onderneming, liet zijn advocaat weten. Shen had geen toestemming verkregen voor het draaien van de documentaire.

Volgens raadsman Zhang Xuezhong gaat zijn cliënt in beroep. Shen houdt staande dat hij zijn film gratis via internet heeft verspreid en er geen winst op heeft gemaakt.

Shen zit sinds april, toen hij de laatste aflevering van zijn achtdelige documentairereeks schoot, achter de tralies. De autoriteiten hadden de dertiger tijdens het filmen meermaals gewaarschuwd en gedreigd met arrestatie. "Maar hij ging door omdat hij niet geloofde dat hij een strafbaar feit pleegde", zei Zhang. "En hij had er een hoop geld voor geleend."

De documentaireserie behandelt de pogingen die Chinezen sinds de val van de Qing-keizers, begin twintigste eeuw, constitutioneel bestuur in hun land in te voeren. De films zijn te zien via Youtube - behalve in China, dat Youtube heeft geblokkeerd.

De Communistische Partij die in China de dienst uitmaakt heeft beloofd de grondwet en het rechtsstelsel te eerbiedigen. Volgens criticasters gedraagt de partij zich echter alsof zij boven de wet staat.

Water tijdens nieuwjaarsduik 'zeldzaam warm'

Deelnemers aan de Nieuwjaarsduik met koudwatervrees hoeven zich op de eerste dag van 2015 geen zorgen te maken. De temperatuur van het zeewater is met een graad of 8 namelijk 'zeldzaam warm', laat Meteogroup dinsdag weten.

De hoge temperatuur van het zeewater hangt volgens het weerbureau samen met het feit dat het in Nederland in drie eeuwen niet zo warm is geweest. De gemiddelde zeewatertemperatuur ligt de laatste jaren rond de jaarwisseling op een graad of 6.

Ook de overige weersomstandigheden zijn tijdens de duik niet ongunstig. Het blijft droog en aan de kust wordt het 6 graden, maar door de zuidenwind kan het wel fris aanvoelen. Bikkels die hun nieuwjaarsdoop in plassen en rivieren doen, krijgen te maken watertemperaturen die enkele graden lager liggen.

Ministerie adviseert hoofdstad Gambia te mijden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders de Gambiaanse hoofdstad Banjul te mijden. De stad is maandagnacht na een mislukte poging tot staatsgreep afgesloten. De toeristenstrook rond Senegambia in het West-Afrikaanse land is volgens het ministerie rustig.

Het Duitse persbureau dpa meldt op gezag van een plaatselijke website dat de poging tot een staatsgreep aan zeker vier mensen het leven heeft gekost. Gewapende aanhangers van de vroegere legerleider Lamin Sannah zouden het presidentieel paleis en een nabijgelegen militaire post hebben aangevallen. Daarbij kwam het tot hevige vuurgevechten met militairen van het regeringsleger. Sanneh zou gewond zijn geraakt en vier van zijn aanhangers zouden zijn gedood.

Gambia wordt sinds 1984 door president Yahya Jammeh met ijzeren hand bestuurd. Hij kwam zelf door een militaire staatsgreep aan de macht.

Albanese matrozen omgekomen bij vastmaken rampferry

Twee matrozen van een Albanese sleepboot zijn dinsdag om het leven gekomen toen ze probeerden de door een brand getroffen Griekse veerboot Norman Atlantic vast te maken. Volgens de politie in de havenstad Vlorë werden ze geraakt door een tros. Het Albanese ministerie van defensie bevestigde de dood van de twee mannen.

Een van de matrozen overleed vrijwel meteen, de ander kreeg nog hulp van een medisch team, maar deze hulp mocht niet meer baten.

De Norman Atlantic raakte zondag onderweg van Griekenland naar Italië in brand. In een moeizame reddingsoperatie werden zondag en maandag honderden passagiers en bemanningsleden met helikopters van boord gehaald. Tien opvarenden kwamen om het leven.

De berging van de verlaten veerboot vindt plaats onder leiding van Smit Salvage uit Rotterdam. Martijn Schuttevaer, woordvoerder van moederbedrjf Royal Boskalis Smit, zei dat dinsdagochtend een lijn was vastgemaakt en dat het maken van een verbinding met een zwaardere tros prioriteit kreeg nu er sterkere sleepboten zijn gearriveerd. Het was niet duidelijk of het ongeluk met de Albanese matrozen gebeurde tijdens deze operatie.

Schuttevaer zei ook dat de ploegen door het schip gaan om overgebleven branden te blussen. "Er is nog steeds rook", zei hij.

Het is nog niet bekend waar de veerboot naar toe moet worden gesleept.

De Italiaanse marine zegt dat het zoeken naar slachtoffers nog voortduurt. Door discrepanties in het scheepsmanifest is het onmogelijk vast te stellen of iedereen terecht is.

Bieber weer aangeklaagd na knokpartij beveiliger

Justin Bieber heeft weer een aanklacht aan zijn broek hangen. Volgens entertainmentwebsite TMZ wordt het tieneridool aangeklaagd door een man die in augustus in een nachtclub klappen kreeg van een van Biebers beveiligers.

De 22-jarige Wayne Rennalls zegt flink wat verwondingen aan het incident te hebben overgehouden en pikt dit volgens de website dus niet. De politie onderzocht de zaak al eerder, maar hierbij werd Bieber buiten schot gehouden, hij zou namelijk niks te maken hebben gehad met de mishandeling. Maar daar klopt volgens Wayne niks van, hij stelt dat Bieber medeverantwoordelijk is omdat de beveiligers door de zanger worden betaald.

Naast een aanklacht tegen Bieber levert Rennalls ook kritiek op de nachtclub. De uitgaansgelegenheid zou Bieber, die toen 19 jaar oud was, aardig wat alcohol hebben geschonken. Hoeveel Wayne van Justin en de club eist, is niet bekend.

Mogelijk couppoging gaande in Gambia

In het West-Afrikaanse Gambia lijkt een couppoging gaande. Bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Banjul klonken dinsdag vele schoten, terwijl de president het land uit is. President Yahya Jammeh, sinds 1994 aan de macht door een staatsgreep toen hij 29 jaar was, vertrok zaterdag naar Frankrijk.

Bij de gevechten lijkt volgens getuigen in Banjul de presidentiële garde betrokken te zijn. De staatsradio en -televisie zijn uit de lucht en het plaatsvervangend hoofd van de nationale inlichtingendienst, Louis Gomez, wil niet reageren op berichten over een mogelijke staatsgreep.

Gambia is een kleine voormalige Britse kolonie die in het noorden en zuiden wordt ingeklemd door Senegal. Het regime van Jammeh geldt als repressief, tegen politiek andersdenkenden, journalisten, homo's en lesbiennes. Onlangs dreigde hij homo's te zullen laten onthoofden. In oktober werd in Gambia een wet van kracht waarin levenslange gevangenisstraf wordt gesteld op bepaalde homoseksuele handelingen.

Jammeh baarde in 2007 opzien toen hij zei dat patiënten met hiv moesten stoppen met het nemen van antiretrovirale medicijnen; inwrijven met kruiden en bananen zou beter werken.

Doden bij busongeluk Duitsland

Een busongeluk op een autosnelweg in Midden-Duitsland heeft dinsdag aan zeker vier mensen het leven gekost. De bus raakte van de weg en reed een helling af na een aanrijding met een vrachtwagen, zegt de politie. Ongeveer veertig mensen raakten gewond.

Het ongeluk deed zich voor bij Bad Hersfeld, ongeveer honderd kilometer ten noordoosten van Frankfurt. In de bus zat een gezelschap ouderen uit Zuid-Duitsland.

Asbestsanering Roermond loopt in de miljoenen

De kosten van de schoonmaakoperatie van het door asbest vervuilde gebied in Roermond bedragen nu al meer dan drie miljoen euro. Die kosten lopen de komende weken nog verder op, zei burgemeester Peter Cammaert dinsdagochtend.

Een groot deel van de Roermondse binnenstad werd twee weken geleden getroffen door een asbestregen na een brand die twee loodsen met boten in de as legde.

De burgemeester denkt dat nog maximaal zeven weken nodig zijn om het vervuilde gebied helemaal schoon te maken. Het verhalen van de kosten op de eigenaar van de uitgebrande loodsen wordt volgens Cammaert een ingewikkelde kwestie.

Mensen kunnen inmiddels weer veilig op de weg lopen, maar daken en tuinen moeten nog worden schoongemaakt. Wel moeten mensen uit met asbest vervuilde tuinen wegblijven en erop letten dat kinderen en huisdieren daar niet komen.

Al zeker elf gewonden door vuurwerk

Vuurwerk heeft voor zover bekend tot nu toe elf slachtoffers gemaakt. Dit aantal is vergelijkbaar met andere jaren. Mensen raken vooral aan hun handen gewond. Dat zei Annekatrien van der Kar van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dinsdag.

Het kan zijn dat het aantal vuurwerkgewonden hoger ligt, omdat niet alle artsen hier nu al melding van doen. Na de jaarwisseling komt de NVPC met een definitief aantal vuurwerkslachtoffers.

De plastisch chirurgen vrezen dat de kortere periode waarin dit jaar vuurwerk afgestoken mag worden niet veel uitmaakt voor het aantal beschadigde vingers en handen. Andere jaren werd al duidelijk dat veel gewonden buiten de gedoogtijd vielen.

Jongeren slaags op station Utrecht

Twee groepen jongeren zijn maandagnacht slaags geraakt op het centraal station in Utrecht. Toen medewerkers van de NS de gemoederen wilden bedaren, richtte de agressie zich tegen hen, meldt de politie dinsdag. Twee mannen van 19 en 20 jaar uit Houten zijn opgepakt.

De politie weet nog niet waarom de vechtpartij kort na middernacht ontstond. De gearresteerde Houtenaren worden dinsdag gehoord. Vier NS-medewerkers hebben aangifte gedaan van mishandeling en belediging. Ze raakten niet gewond.

Alsof je nooit weg bent geweest

Er zijn van die mysterieuze vriendschappen die op de een of andere manier zo sterk zijn, dat ze alles kunnen weerstaan. Het maakt niet uit of je elkaar al drie jaar niet hebt gezien, dat je vreemd bent gegaan met haar ex, dat je per ongeluk over haar kat bent gereden toen je net je rijbewijs had. Als je elkaar als puber dronken hebt gevoerd, om en om in het toilet hebt gekotst, dan weet je wat je aan elkaar hebt. 

Pardew mag praten met Palace

Trainer Alan Pardew heeft van zijn club Newcastle United toestemming gekregen om met Crystal Palace over een overstap te praten. De club uit Zuid-Londen ontsloeg afgelopen zaterdag de deze zomer begonnen trainer Neil Warnock. Pardew slaat de training van Newcastle dinsdag over om te praten met de club waar hij tussen 1987 en 1991 speelde.

Palace staat met zestien punten uit negentien wedstrijden op de achttiende plaats in de Premier League. Newcastle United is tiende.

Pardew begon in december 2010 bij Newcastle en was daarvoor coach bij Southampton, Charlton Athletic, West Ham United en Reading. Als speler kwam hij met 128 wedstrijden het vaakst uit voor Palace, de club die hij in 1990 ten koste van Liverpool naar de finale van de FA Cup schoot - het hoogtepunt uit de clubhistorie.

Enzo Pérez van Benfica naar Valencia

De Argentijnse voetballer Enzo Pérez stapt van Benfica over naar Valencia. De Spanjaarden betalen 25 miljoen euro voor de 28-jarige middenvelder, die dinsdag medisch gekeurd wordt. Valencia hoopt de transfer vrijdag af te ronden.

Pérez kwam in de zomer van 2011 voor 5,5 miljoen euro over van Estudiantes de La Plata in Argentinië. In Lissabon kwam hij tot 64 wedstrijden en acht goals voor Benfica.

Pérez is vijftienvoudig international en speelde onder andere in de halve finale en finale van het afgelopen WK. Argentinië verloor de eindstrijd met 1-0 van Duitsland.

Barcelona ontkomt niet aan transferverbod

FC Barcelona is niet kunnen ontkomen aan een transferverbod. Het hoger beroep dat de Catalaanse grootmacht aantekende tegen die straf is afgewezen. Barcelona zal gedurende het kalenderjaar 2015 geen spelers mogen aantrekken.

Dat betekent dat de huidige nummer twee van de Primera División tijdens twee opeenvolgende transferperiodes de hand op de knip moet houden en het moet doen met de huidige selectie. Barça kreeg die straf opgelegd door de FIFA vanwege het feit dat de club over een periode van meerdere jaren ongeoorloofde transfers had verricht. Het aantrekken van minderjarige, buitenlandse spelers was in strijd met de regelgeving van de wereldvoetbalbond.

In de hoop die straf te kunnen ontlopen diende Barcelona een beroep in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar die instantie oordeelde dinsdag dat de tuchtcommissie van de FIFA het bij het rechte eind had. Het transferverbond van twee transferperiodes blijft gehandhaafd.

"CAS heeft het beroep van Barcelona tegen de beslissing van de tuchtcommissie van de FIFA als ongegrond beoordeeld", meldt het CAS middels een officieel statement.

"Het panel sluit zich aan bij de bevindingen dat FC Barcelona de regels heeft geschonden met betrekking tot de bescherming van minderjarigen en de registratie van minderjarigen bij jeugdopleidingen. Bijgevolg wordt de beslissing van de FIFA bevestigd en blijft de sanctie van kracht."

De beslissing van het CAS is van definitieve aard. Dat betekent dat Barcelona geen mogelijkheid meer heeft om in beroep te gaan, en pas in januari 2016 spelers kan aantrekken.

Verweij start op EK allround

Schaatser Koen Verweij verschijnt op 10 en 11 januari aan de start van de EK allround in het Russische Chelyabinsk. De rijder van Team Corendon heeft dat in overleg met zijn trainer Jan van Veen besloten.

Verweij plaatste zich afgelopen weekeinde als nummer drie van de NK allround voor de Europese titelstrijd, maar de regerend wereldkampioen twijfelde. "Maar ik heb een goed gevoel overgehouden aan de NK. We hebben goed gekeken naar de te volgen route richting de WK afstanden en de WK allround en de EK allround past daar in. Er valt een titel te winnen en daar wil ik vol voor gaan", laat Verweij dinsdag weten.

Vader Paul Walker klaagt familie bestuurder Rodas aan

De vader van de overleden acteur Paul Walker klaagt de familie van Roger Rodas aan. De vriend van Walker zat achter het stuur tijdens het auto-ongeluk waarbij zowel de acteur als hijzelf overleed.

De racefanaten hadden samen een bedrijf, waar nog auto's van Paul staan. Vader Walker wil volgens TMZ de voertuigen van zijn zoon, of de waarde daarvan, terug.

Het bedrijf van Walker en Rodas, Always Evolving, was gespecialiseerd in auto-onderdelen voor racewagens. Er staat nog voor omgerekend anderhalf miljoen euro aan auto's in de garage, waarvan meerdere gedeeltelijk of helemaal het eigendom zijn van Paul.

De familie van Rodas wil van niets weten. TMZ denkt dat de kans is groot dat een rechter zich over de zaak moet buigen.

[upd] Vondst wrakstukken AirAsia bevestigd

Tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia zijn dinsdagochtend objecten gevonden die van het toestel zouden kunnen zijn. Dat hebben de Indonesische autoriteiten laten weten.

De objecten drijven in de zee en zouden mogelijk wrakstukken van het toestel kunnen zijn. Indonesische media lieten op televisie beelden daarvan zien. Het zou gaan om oranje en witte stukken.

Het is nog niet bevestigd dat het echt gaat om delen van de Airbus die zondag verdween boven de Javazee.

Update 09:35
In de Javazee bij Borneo waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen vliegtuig van Air Asia zijn lichamen en brokstukken gezien. Dat zeggen overheidsvertegenwoordigers die dinsdag na een helikoptervlucht over de vindplaats in Pangkalan Bun terugkeerden.

De lichamen zijn geborgen en overgebracht naar een schip van de Indonesische marine, zei directeur SB Supriyadi van de nationale reddingdienst. Ze waren opgezwollen, maar intact. Ze hadden geen reddingvesten om.

De lichamen en brokstukken werden gezien op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Pangkalan Bun. De Airbus A320 van Air Asia verdween zondag tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore. In het laatste radiocontact met de Indonesische verkeersleiding had de piloot aangegeven dat hij wilde uitwijken voor een onweerswolk. 

Update 11:28
De wrakstukken die in zee bij Indonesië zijn gevonden, zijn van het sinds zondag vermiste toestel van AirAsia. Dat heeft het Indonesische ministerie van Transport dinsdag bevestigd.

'Het is bevestigd dat het wrakstukken zijn van een rood-wit vliegtuig', zei een hoge ambtenaar van het ministerie volgens de krant Jakarta Post.

[Vid] Gewichtheffer Tovmasjan grijpt Nederlandse records

Gewichtheffer Karen Tovmasjan heeft in december beide Nederlandse records in het gewichtheffen verbroken. De 24-jarige geboren Armeen deed dat in beide olympische onderdelen van het gewichtheffen: Het trekken, ook wel snatch genaamd, en het stoten, internationaal beter bekend als clean & jerk. Tovmasjan kwam niet uit in de zwaarste gewichtklasse, boven 105 kilogram, maar doordat hij meer trok en stootte dan een Nederlander ooit gedaan heeft, pakte hij toch beide nationale records.

In het trekken stond het record al op naam van Tovmasjan, die bij De Laatste Kans in december vorig jaar tot 160 kilogram kwam. Eerder in december deed hij in Reims mee aan de Franse clubkampioenschappen. Na pogingen van 150 en 158 kilogram liet hij 163 kilogram monteren. Ogenschijnlijk zonder heel veel moeite wist Tovmasjan het gewicht boven zijn hoofd te trekken, waarmee het oude record verbroken was.

Tovmasjan verbreekt het algemene Nederlands record trekken in Reims (Bron: YouTube)

Het record in het stoten, waar de zwaarste gewichten getild worden, stond al een stuk langer in de boeken. Adem Kala tilde op het WK van 2003 197,5 kilogram omhoog, wat hem destijds naar een 20e plek hielp in de klasse tot 94 kilogram. Tovmasjan brak afgelopen zondag ook dat record en wel tijdens De Laatste Kans in Veldhoven, het grootste gewichtheftoernooi van Nederland. Bij zijn laatste poging werd 198 kilogram op de stang gemonteerd, wat Tovmasjan boven zijn hoofd wist te stoten.

Tovmasjan stoot 198 kilogram boven zijn hoofd, het zwaarste gewicht dat ooit in competitie door een Nederlandse gewichtheffer is getild (Bron: YouTube)

Eerder dit jaar werd de Nederlander nog zesde op het EK in Tel Aviv. Hij deed dat in de klasse tot 85 kilogram en kwam destijds tot 156 en 186 kilogram. Bij De Laatste Kans kwam hij wel in een zwaardere gewichtsklasse uit. Tovmasjan heeft goede hoop om in 2016 de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen te worden sinds Piet van der Kruk in 1968. "Het moet gek lopen wil ik de Spelen niet halen", bleek hij eerder dit jaar optimistisch. In het verleden haalde Nederland zelfs drie olympische medailles: Bram Charité pakte in 1948 brons, net als Jan Verheijen en August Scheffer in Amsterdam in 1928.

CBS: economisch herstel blijft broos

Het herstel van de Nederlandse economie blijft broos. Dat stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van zijn conjunctuurklok.

Het beeld van de Nederlandse economie is deze maand volgens het CBS niet veranderd ten opzichte van november. Waar de economie van het voorjaar van 2013 tot afgelopen zomer verbetering vertoonde, lijkt de vaart er nu uit te zijn. Verbeteringen en verslechteringen houden elkaar de afgelopen maanden in evenwicht.

De afgelopen maand trok het vertrouwen onder producenten aan, terwijl er weinig veranderde in het sentiment onder consumenten. Uit de meest recente cijfers bleek verder dat de export en de investeringen in oktober zijn gegroeid en dat ook de consumptie in die maand mondjesmaat toenam.

Saved by the Bell-acteur op borgtocht vrij

Dustin Diamond is maandag op borgtocht vrijgelaten. De Saved by the Bell-acteur moest een borgsom van tienduizend dollar betalen, schrijven diverse Amerikaanse media. Diamond moest maandag voor de rechter verschijnen, waar hij zich moest verantwoorden voor een steekpartij in een bar op tweede kerstdag.

Diamond, beter bekend als Samuel Screech Powers in de serie, werd vrijdagochtend gearresteerd voor roekeloos gedrag, het bezit van een stiletto en een verboden wapen. De acteur bezocht met zijn vrouw een bar in Port Washington en werd boos toen een ander stelletje niet wilde stoppen met fotograferen.

Volgens de aanklager stak de 37-jarige acteur tijdens een worsteling het slachtoffer onder zijn rechter oksel met het mes. Diamond heeft de politie willen doen geloven dat dit wapen slechts een pen was die hij toevallig in zijn hand had om het bonnetje van zijn creditcard te tekenen.

De acteur moet op 5 januari opnieuw voor de rechter verschijnen.

Regiedebuut Ryan Gosling haalt bioscoop niet

Lost River, het regiedebuut van Ryan Gosling, komt niet in de bioscoop in de Verenigde Staten. Producent Warner Bros heeft besloten de film in april alleen uit te brengen via home-entertainmentkanalen, schrijft filmvakblad Variety.

De fantasythriller, waarvoor de acteur ook het script schreef, kreeg gemengde reacties na de wereldpremière op het filmfestival van Cannes in mei. Niet iedereen was gecharmeerd van het gewelddadige sprookje over een alleenstaande moeder en haar zoontje die in een mysterieuze onderwaterwereld belanden. Anderen vergeleken het resultaat met het surrealistische werk van regisseur David Lynch.

Onder anderen Eva Mendes, Christina Hendricks en Saoirse Ronan hebben een rol in de film, die in Detroit werd opgenomen. Warner Bros meldde eerder al op zoek te zijn naar een andere distributeur die Lost River in de Verenigde Staten uit zou willen brengen. Het is nog niet duidelijk of Lost River de Nederlandse bioscopen gaat halen. Distributeur Cineart heeft de film nu staan voor een release komende zomer.

Nipt verlies Miami Heat

Miami Heat heeft maandag in de NBA een nipte nederlaag tegen Orlando Magic geleden: 101-102. De topploeg uit het Amerikaanse basketbal is nog altijd zoekende naar de topvorm, want het was al de achttiende verliesbeurt voor Heat, dat de achtste positie inneemt in de Eastern Conference.

Chris Bosh keerde terug bij de formatie uit Miami na een blessure en met twintig punten leverde hij een aardige bijdrage aan de score van Heat. Dwyane Wade maakte 25 punten; hij mikte echter in de slotseconden een bal op de ring van de basket. Die misser kostte Heat twee punten en daarmee de zege. Topschutter bij Orlando was Nikola Vucevic met 26 punten.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Milwaukee Bucks 94-104 OT
Indiana Pacers - Chicago Bulls 90-92
Brooklyn Nets - Sacramento Kings 107-99
Houston Rockets - Washington Wizards 103-104
Los Angeles Clippers - Utah Jazz 101-97 

The Interview best verkochte onlinefilm 2014

Nog geen week na de première is The Interview al de best verkochte film van 2014 op zowel YouTube als Google Play. Een woordvoerder van Google liet dit maandag weten aan filmsite The Wrap.

Producent Sony maakte zondag al bekend dat de comedy de best lopende onlinefilm van het bedrijf ooit is. Vier dagen nadat The Interview op eerste kerstdag beschikbaar werd voor verhuur en verkoop had de film met meer dan twee miljoen downloads al vijftien miljoen dollar opgeleverd.

The Interview kreeg in de aanloop naar de première ongekend veel aandacht. Noord-Korea was niet blij met de productie, waarin een fictieve moord op de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un wordt beraamd. Sony besloot kort voor de geplande bioscooppremière van de release af te zien, na een hack waarvan Noord-Korea wordt verdacht. Bioscopen wilden de film ook niet meer draaien, omdat door de hackers met aanslagen werd gedreigd.

Inmiddels draaien ruim driehonderd kleinere filmzalen in de Verenigde Staten de film met Seth Rogen en James Franco alsnog.

's Werelds rijken worden rijker

De rijken der aarde zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Dat blijkt uit de miljardairslijst die persbureau Bloomberg dagelijks bijhoudt. De top 400 van de lijst voegde in 2014 circa 92 miljard dollar, zo'n 76 miljard euro, toe aan hun vermogen.

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is nog altijd de rijkste man op aarde. Bloomberg schat het vermogen van de Amerikaan op 87,6 miljard dollar, een toename van 9,1 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. Op plaats twee staat superbelegger Warren Buffett met 74,5 miljard dollar. Buffett passeerde de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim. Slims vermogen wordt geschat op 73,1 miljard dollar.

Opvallende stijger op de lijst is de Chinees Jack Ma, oprichter van internetgigant Alibaba. Mede door de recente beursgang van zijn bedrijf groeide het geschatte vermogen van de Chinees met 25 miljard tot 28,7 miljard dollar, waarmee hij de nummer 22 is op de lijst. Ma wedijvert nu met Li Ka-shing, de nummer 17 in de index, om de titel rijkste man van Azië. Het vermogen van Li, topman van het moederbedrijf van onder meer Kruidvat, wordt geschat op circa dertig miljard dollar.

Argentijnse economie gaat achteruit

De Argentijnse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen. De op een na grootste economie van Zuid-Amerika wordt geremd door haar aanhoudende conflict met schuldeisers en de trage groei in buurland Brazilië.

De economie van Argentinië was vorig kwartaal 0,8 procent kleiner dan een jaar eerder en toonde daarmee de eerste achteruitgang sinds de eerste drie maanden van 2012. De krimp komt mede doordat de overheid de import beperkte, in een poging de internationale reserves van het land te beschermen. Hierdoor stokt de bevoorrading aan fabrikanten.

De importrestricties werden ingevoerd nadat Argentinië eind juli niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van houders van oude staatsobligaties had voldaan. Het land kwam daarmee voor de tweede keer deze eeuw als wanbetaler te boek te staan, waardoor het moeilijker is geworden voor de Argentijnse overheid om geld te lenen op de internationale markten.

Weer aardbeving Groningen door aardgaswinning

Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Woudbloem in de gemeente Slochteren.

De aarbeving vond plaats om 03.37 uur. De oorzaak is de aardgaswinning in Noord-Nederland.

Zondagmiddag was er een lichtere aardbeving in het Groningse Zeerijp. Die had een kracht van 1,3 op de schaal van Richter.

Arie Boomsma had politiek in kunnen gaan

Arie Boomsma is wel eens gevraagd om de politiek in te gaan, maar door welke partij wil de presentator niet verklappen. Zo vertelt Boomsma in een interview met het AD.

Boomsma twijfelde geen moment toen hij de vraag kreeg. "Niets voor mij." Boomsma vertelt dat televisie maken voor hem een goed middel is om iets te bereiken; hij wil iets laten zien waarna het aan de kijker is om daar iets van te vinden.

Momenteel is Boomsma te zien in het nieuwe programma De Roze Wildernis. Daarin is te zien hoe een aantal homoseksuele jongens met hun vader door de jungle trekken met als doel dichter tot elkaar te komen. Volgens Boomsma een formule die bleek te werken.

De presentator vertelt dat hij wel eens kritiek krijgt omdat hij altijd met grote belangrijke thema's op de buis is. Dat doet iets met hem, maar tegelijkertijd komt er hierdoor een 'grote drang' in hem los. "Wat nou moraalridder! Dit is mijn taak als optimist. Cynisme is er al voldoende."

Jan zou niet buiten Volendam kunnen wonen

Jan Smit is Volendam en vice versa. De zanger zegt dan ook in een interview met de Volkskrant nergens anders in Nederland te kunnen wonen.

Dat komt doordat hij verknocht is aan het dorp, maar ook doordat hij er met rust gelaten wordt. Hij kan nog rustig door een winkelcentrum lopen zonder lastiggevallen te worden. Iets dat elders in het land onmogelijk is. "In Volendam weet iedereen dat ik hier ben. Ze vragen niet om een foto. Alleen als ze dronken zijn."

Volendam blijft volgens Smit Volendams omdat de bewoners van het dorp vrijwel altijd met een dorpsgenoot trouwen, hetgeen ook voor hemzelf geldt. Hij had wel eens relaties met vrouwen die niet uit Volendam kwamen maar dat werkte niet. Maar dat kwam volgens Smit niet alleen omdat ze niet uit Volendam kwamen.

Inmiddels is Jan gelukkig getrouwd met de Volendamse Liza met wie hij twee kinderen heeft. Hij kent Liza en haar familie al twintig jaar en dus weet hij alles over haar, net zoals iedereen de geschiedenis van elke andere familie kent. "We weten alles over elkaar, er zijn geen geheimen. Ik vind dat prettig", zegt Jan.

De zanger vertelt verder in het interview over zijn eerdere poging Liza, die tweeënhalf jaar ouder is, voor zich te winnen. "Ik was 16. En dacht dat ik volwassen was en een knappe jongen, maar ik zat vol met jeugdpuistjes. Liza was 18 en een stoot, nog steeds trouwens. Het duurde jaren voor ik haar eindelijk had veroverd."

Fors meer omzet voor supermarkten Jumbo

Supermarktketen Jumbo heeft vorig jaar de omzet zien stijgen met 26 procent tot ruim 4,8 miljard euro. Dat maakte het moederbedrijf Jumbo Groep dinsdag bekend.

De omzetstijging is volgens het concern het gevolg van de groei van het aantal Jumbo-winkels van 391 tot 499 en de bovengemiddelde omzetgroei in bestaande winkels. Die lag op 3,5 procent.

De C1000-winkels, de formule die wordt afgebouwd, waren het afgelopen jaar goed voor een omzet van bijna twee miljard euro. Dat is ten opzichte van 2013 een daling met 38 procent en volgens het concern het gevolg van de geplande afname van het aantal C1000-winkels van 267 naar 124 eind dit jaar.

Bij elkaar levert dit een totale omzet op van 6,8 miljard euro. Daarmee heeft de voornaamste concurrent van Albert Heijn naar eigen zeggen een marktaandeel van twintig procent.

Jihad-ideoloog doet oproep aan Nederlanders

De Saudische geestelijke Abdullah al-Muhaysini heeft een oproep gedaan aan Nederlandse moslims om naar Syrië te gaan voor de jihad. Dat heeft SITE Intelligence Group gemeld.

Volgens de doorgaans betrouwbare online-jihadmonitor heeft een Nederlandse strijder bij de terreurgroep al-Nusra een video op internet geplaatst met de oproep.

Muhaysini, een bekende jihad-ideoloog, dringt er bij de Nederlanders op aan zich aan te sluiten bij al-Nusra of een van de gelieerde roepen.

Geen kinderen voor Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres en haar vrouw Portia de Rossi gaan voorlopig geen gezinnetje stichten. Dat vertellen de twee in de talkshow van Ellen.

De presentatrice heeft haar vrouw als gast uitgenodigd in de show, op de website van de talkshow zijn fragmenten van het interview te zien. "Misschien wil jij even reageren op alle geruchten dat we een kindje willen samen", zegt Ellen tegen haar echtgenote. Portia ontkent het gerucht onmiddellijk. "Oké, goed om te weten dat we geen baby krijgen", zegt Ellen lachend.

"Mijn broer belde mij laatst en vertelde dat hij ergens had gelezen dat hij oom werd", aldus De Rossi die een blad laat zien waarop de voorkant valt te lezen dat de twee sterren een kindje verwachten. "Maar dat is dus niet zo", benadrukt ze.

Liverpool doet goede zaken tegen Swansea

Liverpool heeft maandagavond goede zaken gedaan in de Premier League. Het 'rode' elftal van coach Brendan Rodgers overtuigde op Anfield tegen Swansea: 4-1. Door dat positieve resultaat in de laatste wedstrijd van 2014 kwam de thuisclub in punten op gelijke hoogte met de trots van Wales (28). Het doelsaldo is ook gelijk. Liverpool heeft één treffer meer gemaakt en nam op grond daarvan de achtste plaats over.

Alberto Moreno, Adam Lallana (twee) en Jonjo Shelvey scoorden voor Liverpool. De laatste werkte de bal in eigen doel. Gylfi Sigurdsson gaf de bezoekers even hoop met de 2-1. De IJslander kon van dichtbij zo maar raak schieten nadat ploeggenoot Wilfried Bony (ex-Vitesse) een stevig luchtduel had verloren. Bij Swansea bleef Marvin Emnes op de bank.

Vrieling tweede in GP Vlaanderen

Jur Vrieling is op de voorlaatste dag van het concours hippique van Mechelen tweede geworden in de Grote Prijs van Vlaanderen. Dat leverde de springruiter uit het Groningse dorp Holwierde tienduizend euro op. Hij bleef maandagavond met de 9-jarige ruin Flash Dance Van Kalevallei ook in de barrage foutloos, maar kwam een fractie van een seconde tekort voor de hoofdprijs.

De Ier Denis Lynch snelde op de rug van Abbervail van het Dingeshof, eveneens een Belgisch paard, na 30,19 seconden door de finishlijn, een kwart tel eerder dan Vrieling. Dat was goed voor 2500 euro extra. De Belg Pieter Devos (Dylano) eindigde als derde vóór Wout-Jan van der Schans, die met Aquila SFN een snel rijzende ster op stal heeft.

Dinsdag staan in Mechelen nog twee wereldbekerkwalificaties op het programma, voor de springruiters en de vierspanmenners.

Driebander Hofman uitgeschakeld

De slotdag van het kersttoernooi driebanden in Zundert moet het doen zonder de inbreng van Nederlandse biljarters. Glenn Hofman werd maandagavond als laatste Nederlander uitgeschakeld. Hij verloor in de kwartfinale van de Belg Eddy Leppens: 45-50. Voor die eindstand waren 35 beurten nodig.

België is nog goed vertegenwoordigd. Leppens treedt in de halve eindstrijd aan tegen landgenoot Roland Forthomme. Frédéric Caudron neemt het op tegen de sterk spelende Turk Murat Naci Çoklu.

West Bromwich Albion ontslaat trainer Irvine

In de Premier League is opnieuw een trainer ontslagen. Enkele dagen na het gedwongen vertrek van Neil Warnock bij Crystal Palace heeft Alan Irvine het veld moeten ruimen bij West Bromwich Albion. De club maakte het nieuws maandagavond laat bekend op zijn website.

West Bromwich verloor zeven van de laatste negen wedstrijden en is gezakt naar de zestiende plaats, waarmee de club uit de Midlands in degradatiegevaar is gekomen.

Irvine is al de derde trainer binnen een jaar die West Bromwich ontslaat. Steve Clarke en Pepe Mel waren ook maar kort in dienst. De 2-0-nederlaag van zondag tegen Stoke City bezegelde het lot van Irvine.

Multiplayer-uitdaging Inquisition wordt herhaald

Voor de feestdagen heeft Bioware een speciale uitdaging ingesteld in de multiplayer van Dragon Age: Inquisition. Je krijgt een leuke bonus als je 100 tegenstanders met een boog of 100 tegenstanders met een bijl afmaakt.

Helaas konden PlayStation- en Xbox-gebruikers niet echt meedoen, want hun netwerken lagen plat. Bioware geeft iedereen in een toekomstig weekend de kans om het opnieuw te proberen. Dus je kan nog even gaan oefenen.

Speel Metal Gear Solid als Kojima

Het is mogelijk om met andere personen dan Snake Metal Gear Solid V: Ground Zeroes te spelen op pc. Je moet het spel er een beetje voor modden, maar er zijn verrassende resultaten mogelijk.

Je kan de modellen voor de personages met elkaar verwisselen door een aantal bestanden aan te passen en te kopiëren. YouTuber Trikz Me laat zien hoe hij het doet en wat hem al is gelukt.

Hier draait YouTuber burningfajitasalt  de rollen van Chico en Snake om:

YouTuber ShiguWorks heeft Snake vervangen door Kazuhira:

'Een op de drie bedelaars is backpacker'

Een op de drie bedelaars op de straten van de Australische stad Melbourne is in werkelijkheid een backpacker die zijn reis op die manier mede wil bekostigen. De politie en het lokale Leger des Heils luiden de noodklok over de situatie waarvan 'echte' bedelaars de dupe worden.

Volgens majoor Brendan Nottle van het Leger des Heils zijn het vooral Zweedse en Duitse mannen van onder de dertig die hun hand ophouden. "Sommige van die backpackers reizen op heel krap budget en zien het als een goede manier om aan extra geld te komen. Ze zien bedelen als geen probleem, als iets dat ze gewoon kunnen doen."

Nottle dringt er bij de bewoners van de Australische stad op geen geld aan bedelaars te geven. "Inwoners van Melbourne hebben vaak een goed hart en ze willen helpen. Als ze dat willen stellen we ze voor een maaltijd te geven in plaats van geld."

Burgemeester Robert Doyle kent volgens de krant Herald Sun de cijfers en waarschuwt de backpackers. "Toeristen weten misschien niet dat het in strijd met de wet van de deelstaat Victoria is om te bedelen. Het is belangrijk dat we met ze communiceren en ze in contact brengen met de diensten doe ze nodig hebben."

Daklozen klagen. Backpackers pikken geld in en zorgen ervoor dat de politie ons op de nek zit, aldus Stephen Russell in de krant.

'Een op de drie bedelaars is backpacker'
'Een op de drie bedelaars is backpacker' (Foto: ANP)

Wisseling van de wacht lijkt aanstaande bij NAC

NAC Breda lijkt binnen afzienbare tijd met trainersnieuws naar buiten te komen. Een nieuwe wisseling van de wacht lijkt aanstaande.

NAC begon het seizoen met Nebojsa Gudelj aan het roer, maar de Servische trainer moest al snel plaatsmaken voor assistent Eric Hellemons. Ook laatstgenoemde kreeg het lek echter niet boven, getuige de zeventiende plaats op de ranglijst.

De Brabanders hebben nog een half seizoen de tijd om degradatie af te wenden, en willen daarbij mogelijk een beroep doen op een nieuwe trainer. "Als je zeventiende staat, vind ik dat je alle opties en scenario's moet bekijken", zegt algemeen directeur Justin Goetzee in gesprek met BN/De Stem.

"Dat kan op verschillende manieren", vervolgt Goetzee, die weet dat er haast geboden is. "Als je wat wil doen, zal dat deze week moeten gebeuren. Iedereen moet kritisch naar zijn eigen functioneren kijken. Dat doe ik ook."

Met zijn uitspraken opent Goetzee de deur voor Robert Maaskant, wiens naam steeds nadrukkelijker rondzingt in Breda. Eerder dit seizoen zaten Maaskant en NAC al eens om de tafel, maar toen bleef een samenwerking uit.

[pic] Het sportjaar 2014 in beeld

Het sportjaar 2014 zat weer vol met hoogte- en dieptepunten. In acht delen blikken we hier op FOK!sport terug op een bewogen sportjaar. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet maar we hopen jullie een mooie terugblik op dit jaar te bieden. In zes delen nemen we jullie mee langs vele sportieve gebeurtenissen.

21-12: januari & februari
23-12: Olympische Winterspelen in Sochi
25-12: maart & april
27-12: mei & juni
29-12: WK voetbal in Brazilië
31-12: juli & augustus
2-1: september & oktober
4-1: november & december

Eén van de mooiste sportmomenten van het jaar, de geweldige 1-1 van Robin van Persie tegen Spanje op het WK voetbal in Brazilië (PRO SHOTS/Action Images)
Eén van de mooiste sportmomenten van het jaar, de geweldige 1-1 van Robin van Persie tegen Spanje op het WK voetbal in Brazilië (PRO SHOTS/Action Images)

PDC WK: Thornton stopt opmars Van de Pas

Benito van der Pas is er niet ingeslaagd om zijn opmars op het wereldkampioenschap darts voort te zetten. In de derde ronde werd hij door Robert Thornton met 4-0 uitgeschakeld. The Thorn zal het nu nieuwjaarsdag in de kwartfinale op moeten nemen tegen titelverdediger Michael van Gerwen.

In sets één en twee kreeg Van de Pas wel kansen in de partij tegen Thornton, maar benutte deze niet. Met 3-1 en 3-2 werd het 2-0 voor Thornton. Ook in sets drie en vier kon Van de Pas wel wat legs pakken, maar hij kon nooit een break vasthouden of een set naar zich toe trekken.

Benito van de Pas kan terugkijken op een goed eerste jaar bij de PDC. (PRO SHOTS/Actionimages)

Benito van de Pas kan terugkijken op een goed eerste jaar bij de PDC. (PRO SHOTS/Actionimages)

De darter die dit jaar voor het eerst aan het WK meedeed noteerde nog wel twee 100+ finishes, maar liet het op de beslissende momenten afweten. De 21-jarige Van de Pas kan wel terugkijken op een goed WK en een goed eerste jaar bij de PDC. Thornton haalt voor het eerst de kwartfinale op het WK. 

Tulips in finale tegen TOP in Korfbal Challenge

De Tulips spelen dinsdagavond tegen TOP in de finale van de Korfbal Challenge 2014. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer was maandagavond in Rotterdam te sterk voor PKC: 24-19.

Bij rust leidde het kleine Oranje - een aantal internationals deed met hun eigen club mee - met drie doelpunten verschil: 11-8. Frank Mostard en Momo Stavenuiter scoorden ieder vijfmaal. In het Papendrechtse team was Johannis Schot het trefzekerst, zes keer raak.

TOP had in de andere halve eindstrijd weinig te duchten van Fortuna. Het achttal uit Sassenheim versloeg de Delftse opponent met 29-22. Halverwege was de marge dankzij goed spel al geruststellend groot: 21-13.

Viborg contracteert handbalster Maura Visser

Viborg HK heeft Maura Visser aangetrokken. De Deense handbalclub ziet in de Nederlandse speelster een welkome aanvulling voor de smalle selectie. "Maura is ervaren en kan op alle posities uit de voeten. Ze kan de nodige druk weghalen bij de andere speelsters. We zijn blij dat we haar hebben kunnen halen", verklaarde technisch directeur Nikolai Norup maandag.

Visser (29) heeft bij Viborg een contract voor een half jaar ondertekend. Ze vertrok vorige maand bij haar Duitse werkgever HC Leipzig wegens verschil van inzicht met de clubleiding. De Haagse maakt na een akkefietje met bondscoach Henk Groener al enkele jaren geen deel meer uit van Oranje, maar ambieert een rentree. Visser speelde in het verleden in de Deense competitie voor Horsens HK en KIF Vejen.

Moeskroen-Péruwelz zet trainer aan de kant

De Belgische voetbalclub Moeskroen-Péruwelz heeft trainer Rachid Chihab aan de kant gezet. Dat heeft de club maandag bekendgemaakt. De 53-jarige Fransman was een jaar aan de slag bij de formatie uit de Jupiler Pro League. Assistent Fernando Da Cruz neemt het voorlopig over.

Chihab leidde Moeskroen vorig seizoen nog naar het hoogste niveau, maar de satellietclub van het Franse Lille zakte na een sterke start weg in de stand. De nederlaag bij KV Mechelen (1-0) op tweede kerstdag blijkt Chihab de kop te hebben gekost.

Hoogland Nederlands kampioen kilometer

Jeffrey Hoogland heeft maandag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen de titel veroverd op de kilometer tijdrit. De Nijverdaller bleef titelverdediger Hugo Haak in Omnisport Apeldoorn een halve seconde voor. Haak was nu tweede.

Matthijs Büchli, die vorige maand goud won op de keirin en de sprint, eindigde op de derde plaats. Hoogland maakte eerder deze maand al indruk door de wereldbeker sprint in Londen te winnen. Toen hoopte hij al dat hij deze Nederlandse titel zou pakken. "Je weet dat je in vorm bent, maar het moet wel allemaal op zijn plaats vallen op zo'n dag", aldus de kersverse kampioen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.