'EU-goedkeuring medische hulpmiddelen faalt'

Het Europese systeem voor goedkeuring van medische hulpmiddelen faalt. Nederland doet er alles aan om het te verbeteren. Waar mogelijk loopt het op EU-regels vooruit.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Ze reageerde op vragen van Renske Leijten (SP) naar aanleiding van een uitzending van Radar van maandag. Dat tv-programma slaagde erin bij 'keuringsinstanties' toezeggingen te krijgen voor Europese certificering voor een mandarijnennetje, dat ze voorstelden als bekkenbodemmatje, een medisch implantaat.

De 'keuringsinstanties' gingen zonder het product gezien te hebben, en met een rapport op tafel waarin stond dat het product grote schade kon aanrichten, gewoon over tot goedkeuring van het product.

Schippers zei 'met kromme tenen' naar de uitzending te hebben gekeken. Wat ze zag is voor haar 'volstrekt onacceptabel'. Schippers onderstreepte dat het kabinet al geruime tijd in Brussel aandringt op betere afspraken. Het veranderen van Europese regels gaat volgens haar te langzaam.