FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 december 2014

Delevingne en Jenner volgens Lagerfeld een stel

De geruchten dat Cara Delevingne en Kendall Jenner verliefd zijn worden sterker. Zeker nu Karl Lagerfeld afgelopen week in een interview met de Oostenrijkse krant Kurier heeft gezegd dat de dames een stelletje zijn.

De ontwerper van Chanel doet de ontboezeming tussen neus en lippen door. "Ze heeft een veel beter figuur dan Kim. Bovendien is ze samen met Cara", antwoordt de 81-jarige Lagerfeld als hem wordt gevraagd naar Jenner.

Afgelopen week werd ook de cover voor de nieuwe editie van Love Magazine onthuld. De schaars geklede dames sieren de voorkant van het blad in een pikante pose. Kendall zit bovenop Cara.

Jenner en Delevingne zijn de afgelopen tijd onafscheidelijk. Ze worden geregeld hand in hand gespot en ze zouden deze week in New York in een bar gezien zijn. Ook hier zouden de modellen niet van elkaar af kunnen blijven.

Hamza B. weer voor rechter Marokko

De 27-jarige Nederlandse Marokkaan Hamza B. moet dinsdag voor de vijfde keer voor de rechter in de Marokkaanse havenstad Tanger verschijnen, in de strafzaak die Nederland aan Marokko heeft overgedragen. B. wordt ervan verdacht dat hij een van de schutters is geweest die op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi liquideerden. Na de dubbele moord schoten de vluchtende daders met automatische wapens op de politie.

B. week uit naar Marokko en werd in juni 2013 op de luchthaven van Tanger gearresteerd. De politie had er lucht van gekregen dat hij daar zou zijn om zijn vriendin op te halen, die vanuit Nederland naar Marokko was gevlogen.

Nederland heeft de Marokkaanse justitie verzocht om de zaak tegen B. over te nemen; Marokko levert geen eigen onderdanen uit.

Op 25 november zou de rechtbank in Tanger, het Cour dAppèl, de zaak tegen B. afdoen. De zitting ontaardde toen in een ruzie tussen advocaten. De oorzaak hiervan was het feit dat B. de dag voor de zitting een extra raadsman had ingehuurd. Deze eiste op hoge toon uitstel van de zaak, zodat hij zich kon inlezen in het dossier. De advocaten van B. stonden als kemphanen tegenover de twee advocaten die de nabestaanden van Lkhorf en El Yazidi en de beschoten motororagenten in het proces vertegenwoordigen. De advocaten van de slachtoffers wilden de zaak afgehandeld zien.

De rechtbank verleende uitstel tot 9 december. Volgens de Nederlandse advocaat van B., Gabriel Meijers, is het maar zeer de vraag of het dan wel tot een afronding van de zaak komt, met een strafeis en misschien zelfs een vonnis. "Het zou mij verbazen als het dinsdag doorgaat." Meijers heeft signalen van de Marokkaanse advocaten die erop wijzen dat het proces nog een keer zal worden verdaagd. Een delegatie van politie en justitie in Amsterdam zal wederom bij de zitting aanwezig zijn.

De liquidaties in de Staatsliedenbuurt vormen onderdeel van een onderwereldoorlog die de afgelopen 2,5 jaar al tot ettelijke doden heeft geleid. In Nederland zitten twee medeverdachten van Hamza B. vast; zij staan volgend jaar in Amsterdam terecht. Benaouf A., het eigenlijke doelwit van de schietpartij, is onlangs veroordeeld tot tien jaar cel voor een andere liquidatie.

Lady Gaga draagt woning over aan vader

Lady Gaga heeft de rechten van haar villa in Malibu overgedragen aan haar vader Joseph Germanotta. Dat betekent dat papa Gaga alles met het huis mag doen, zo lang het in het belang is van zijn dochter.

De woning is 24 miljoen dollar waard. En Joseph zou de villa dus mogen verhuren of zelfs verkopen als hij dat zou willen. Een eventuele verhuizing van Joseph van New York naar Los Angeles zou iets te maken kunnen hebben met de overdracht van de rechten, aldus entertainmentwebsiteTMZ.

Gaga gaf onlangs toe dat ze belangrijke financiële beslissingen altijd met haar vader bespreekt. Ze vertrouwt hem volledig. Bovendien vraagt hij geen cent voor financieel advies, aldus de zangeres.

O'Sullivan wint UK Championship na thriller tegen Trump

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de UK Championship, na het WK het belangrijkste toernooi op de kalender, op zijn naam geschreven. In York was Rocket Ronnie in een zinderende finale met 10-9 te sterk voor Judd Trump.

In het begin van de wedstrijd was O’Sullivan duidelijk de betere speler. Bij de pauze stond hij dan ook 3-1 voor. Na de pauze wist The Rocket daar zelfs 5-1 van te maken via een 81-break en twee dertigers. Het zevende en achtste frame wist Trump dan weer uit het vuur te slepen om zo de avondsessie nog enig perspectief te bieden.

Het spel in het begin van de avond veranderde niet ten opzichte van het spel in de middag. Beide spelers speelden aanvallend snooker. Trump kreeg wel kansen, maar verzuimde in eerste instantie om toe te slaan. In het tiende frame, toen het 6-3 voor O'Sullivan stond, stond Trump 0-56 in het frame voor. Toch lukte het Juddernaut niet op het frame te winnen. Ook op 8-4 kreeg Trump genoeg kansen, maar benutte deze niet en het werd 9-4.

Via een scrappy frame en breaks van 120, 127 en 86 kwam Trump plots terug tot 9-8. Het werd zelfs 9-9 en een beslissend frame was nodig om te bepalen wie er naar huis ging met 150.000 Britse pond, zo'n 190.000 euro. Het werd Rocket Ronnie en hij mocht na 1993, 1997, 2001 en 2007 de trofee van de UK Championship voor de vijfde keer omhoog houden. 

Halo: Spartan Strike uitgesteld

Een paar maanden geleden was aangekondigd dat Halo: Spartan Strike naar pc zou komen op 12 december. De ontwikkelaars, 343 Industries en Vanguard Games hebben dit nu uitgesteld tot begin 2015 in verband met de lopende problemen met Halo: The Master Chief Collection.

"Hoewel wij enthousiast zijn over de nieuwe Halo-game, is onze prioriteit het oplossen van de problemen met Halo: Master chief Collection. Daardoor hebben we besloten de releasedatum van Halo: Spartan Strike uit te stellen tot begin 2015", aldus 343 Industries.

2e ronde presidentsverkiezingen Tunesië 21 december

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Tunesië wordt gehouden op 21 december. Bezwaren tegen de gang van zaken in de eerste ronde zijn door de rechter als onbeduidend afgewezen, heeft het hoofd van de kiescommissie, Chafik Sarar, zondag gezegd.

De tweede ronde gaat tussen de 86-jarige Beji Caid Essebsi en scheidend interim-president Moncef Marzouki. Essebsi, die onder vroegere presidenten minister en parlementsvoorzitter was, kreeg in de eerste ronde de meeste stemmen (39 procent). Zijn Nida Tunis-partij behaalde bij de parlementsverkiezingen in oktober ook de meeste zetels.

'Leonardo DiCaprio en Toni Garrn uit elkaar'

Leonardo DiCaprio zou voor de zoveelste keer een punt hebben gezet achter zijn relatie met Toni Garrn. Maar het 22-jarige model is niet bereid de 40-jarige acteur zo maar te laten gaan.

Leonardo zou klaar zijn met Toni en daarom in Miami flink aan het feesten zijn met vrienden Tobey Maguire en Lukas Haas. "Hij feest en danst 's nachts met andere vrouwen", vertelt een ingewijde aan New York Daily News.

Toni en Leo zijn allebei in Miami voor de kunstbeurs Art Basel. Het Duitse supermodel doet er alles aan om haar bekende ex tegen het lijf te lopen. En dat is nog best lastig aangezien er tientallen feestjes worden georganiseerd. Toni zegt haar komst op het ene feestje af zodra ze weet waar Leo is en gaat daar dan snel naar toe.

Toch zegt de bron dat het heel goed mogelijk is dat DiCaprio en Garrn binnenkort weer aanpappen. "Het gaat vaker aan en uit dan een knipperlicht."

Skiër Ligety weer niet te kloppen voor eigen publiek

Ted Ligety heeft tijdens het World Cup-weekend in Beaver Creek de overwinning gepakt op de reuzenslalom. Het was zijn eerste zege van het seizoen, nadat hij bij de opening in Sölden nog teleurstellend tiende werd.

De eerste run leverde gelijk genoeg spanning op, al waren het nummers een, twee en drie van de startlijst die de bovenste drie posities innamen. De ervaren rot Benjamin Raich uit Oostenrijk was de snelste, maar hij werd op slechts 0,01 seconde gevolgd door de Fransman Alexis Pinturault. Marcel Hirscher gaf 0,24 seconden toe, 0,01 minder dan Ligety.

In de tweede run maakten vooral de Zwitser Carlo Janka en de Fransman Victor Muffat-Jeandet een grote sprong voorwaarts. Janka schoof van de 22e plek op naar positie 7, Muffat-Jeandet ging van 13 naar 5. Van de vier grote kanshebbers was Ligety als eerste aan de beurt. Hij zette de snelste tijd neer, waarna Hirscher zich stukbeet op die tijd. Pinturault leek het te gaan halen, maar kwam 0,18 seconde tekort en werd tweede. Raich kon zijn eerste run niet herhalen en viel terug tot de vierde plek, achter landgenoot Hirscher.

Voor Ligety was het al de vierde keer op rij dat hij de reuzenslalom in Beaver Creek wist te winnen. Hirscher houdt de leiding in de stand om de World Cup op de reuzenslalom. De Noor Kjetil Jansrud, die 15e werd, houdt de leiding in de World Cup algemeen.

Britse ambassade Caïro tijdelijk dicht

De Britse ambassade in Caïro is zondag gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Londen liet weten dat publieke diensten zijn opgeschort en dat mensen niet naar het gebouw in het centrum van de Egyptische hoofdstad moeten komen. Over de aard van de bedreigingen en hoe lang de sluiting gaat duren werden geen mededelingen gedaan.

Zaterdag liet de Australische regering weten dat reizigers eventuele bezoeken aan Egypte moeten heroverwegen. De regering in Canberra verwees naar berichten 'dat terroristen mogelijk aanslagen beramen op toeristische trekpleisters, ministeries en ambassades in Caïro'.

Botten verdwenen student gevonden in Mexico

De botten die in het zuiden van Mexico zijn gevonden, zijn van een van de 43 vermiste studenten. Volgens familieleden van Alexander Mora hebben forensisch experts bevestigd dat de overblijfselen, die enkele weken geleden werden gevonden, van de student zijn. De 43 studenten verdwenen in september, de verdwijning leidde tot grootschalige protesten.

In oktober werd in het zuiden van Mexico een massagraf ontdekt. Direct werd gevreesd dat de studenten daar begraven lagen. Hun lichamen zouden zijn verbrand, de resten zouden in een rivier zijn gedumpt.

De studenten kwamen in september in aanvaring met de politie van Iguala. De regering beweert dat de groep vermoord is door een drugsbende.

Surpriseparty voor George Baker

George Baker is zondag in Amsterdam verrast met een feestje. De zanger wordt maandag 70 jaar en dat wordt groots gevierd.

De surpriseparty is niet alleen ter ere van Georges verjaardag, maar ook ter ere van zijn 45-jarig artiestenjubileum en zijn onlangs verschenen album Seventy.

Een hoop BN'ers vierden het feestje mee met Baker. Zo waren onder anderen Corry Konings, Jannes en Wolter Kroes aanwezig, net als Tineke de Nooy, Jacques Herb, Koos Alberts en Ronnie Tober.

Reden dodelijk gevecht bij opvang onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding is geweest voor de dodelijke vechtpartij bij de daklozenopvang in Maastricht, waarbij zaterdagochtend een 44-jarige man om het leven kwam. Dat liet de politie zondag weten.

De verdachte is een man van 27 jaar. Hij zit nog steeds vast en het onderzoek is in volle gang. De vechtpartij had plaats op straat bij de daklozenopvang van het Leger des Heils aan de Statensingel. Het slachtoffer liep zulke verwondingen op, dat reanimatie niet meer baatte.

Volgens het Leger des Heils waren verdachte en slachtoffer beiden cliënt bij de opvang. Directeur Hans Martin Don van het Leger des Heils Limburg en Brabant noemde het voorval eerder 'afschuwelijk'. "De verdachte zat pas zeer kort bij de opvang, het slachtoffer al enige tijd", zei hij.

Blok: hoge lonen corporaties onwenselijk

De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn 'volstrekt onwenselijk'. "Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert." Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zei dat zondag in het tv-programma WNL op Zondag.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen. Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid.

Hockeysters houden brons over aan Champions Trophy

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn op de Champions Trophy als derde geëindigd. In Mendoza versloeg de regerend wereldkampioen de Black Sticks met 2-1. In de poulefase eindigde het duel nog in 1-1.

De Oranjevrouwen lieten het vooraf al weten: ze wilden niet zonder de bronzen medaille naar huis gaan. Dat gebeurde ook niet. Nederland was het dele duel beter dan Nieuw-Zeeland en had de grootste kansen. In de elfde minuut haalde Xan de Waard de 0-0 van het scorebord, door een mooie actie van Lidewij Welten doeltreffend af te ronden.

Vijf minuten later liet Nederland een knap staaltje tikkie-takkie-hockey zien, met Welten als eindstation. De aanvaller van Den Bosch sloeg de bal, zonder te stoppen, in de lange hoek: 2-0. Op slag van rust kwam Nieuw-Zeeland terug tot 2-1, door een strafcornervariant te verzilveren.

Na rust zakte het niveau in en werd het duel met name op het middenveld afgewerkt. Nederland en Nieuw-Zeeland kregen beide nog een strafcorner, maar de stand bleef ongewijzigd. Terwijl de Black Sticks hun keeper hadden gewisseld voor een extra veldspeler, kreeg Oranje wederom een korte hoekslag. Paumen pushte echter op de lijnstop, waardoor het 2-1 bleef.

Gut wint super-G, weer podium Vonn

Skiester Lara Gut heeft de derde en laatste wedstrijd van het World Cup-weekend in Lake Louise gewonnen. In het Canadese skioord was de Zwitserse de beste op de super-G, net als een jaar eerder.

De als negende gestarte Amerikaanse Julia Mancuso was de eerste die een sterke tijd neer kon zetten, maar zij moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plek. Viktoria Rebensburg was even later een tiende sneller, maar haar tijd werd verbeterd door Tina Maze uit Slovenië. Gelijk daarna was het echter de beurt aan Gut en de Zwitserse ging vol agressie naar beneden. Het risico werd beloond en ze was liefst 0,81 seconden sneller dan Maze. 

Lindsey Vonn won op zaterdag bij de tweede wedstrijd na haar rentree al de afdaling in Lake Louise en was voor zondag gelijk al de favoriet op de winst. Ze kon het echt niet helemaal waarmaken, want ook Vonn kon niet aan de tijd van Gut komen. Wel was ze met een achterstand van 0,37 op Gut veel sneller dan Maze, die wel op het podium plaats mocht nemen.

Leger VS draagt Pakistaanse verdachten over

Het Amerikaanse leger in Afghanistan heeft drie Pakistaanse verdachten overgedragen aan Islamabad. Een van is een Taliban-commandant die al lang gezocht werd in Pakistan, melden bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten.

Het zou onder anderen gaan om Latif Mehsud, een vertrouweling van de vroegere leider van de Pakistaanse Taliban, Hakimullah Mehsud. De overdracht vond zaterdag plaats. Volgens het Amerikaanse leger was de Afghaanse regering er niet bij betrokken.

Mehsud werd in oktober vorig jaar door Amerikaanse militairen in Afghanistan gevangengenomen. Hij was chauffeur en later een vertrouweling van Hakimullah Mehsud, die vorig jaar november omkwam bij een Amerikaanse droneaanval.

Ondertussen heerste zondag verwarring over een mogelijke nieuwe droneaanval in Pakistan. Volgens vier Pakistaanse inlichtingenofficieren werd mogelijk een met Al-Qaida verbonden leider van de Pakistaanse Taliban, Omar Farooq, gedood bij een raketbeschieting in Datta Khel in Noord-Waziristan. Andere militaire zegslieden ontkenden echter dat er in die regio een droneaanval had plaatsgevonden.

Syrische luchtmacht bestookt IS bij Deir el-Zour

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag minstens elf luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van de groep Islamitische Staat bij de stad Deir el-Zour. IS belegert daar een belangrijk militair vliegveld, het enige regeringsbolwerk in een omgeving die verder in handen is van de extremistische groep.

De strijd om de vliegbasis heeft volgens activisten aan beide kanten meer dan 150 levens geëist. IS-strijders slaagden er zaterdag in een deel van de basis te bestormen, maar ze werden later door het Syrische leger met luchtsteun teruggeslagen. Op verschillende fronten rond de basis werd zondag gevochten.

Een Syrische legerfunctionaris in Damascus liet zondag weten dat regeringstroepen de basis nog volledig onder controle hebben.

Villarreal brengt Moyes eerste nederlaag toe

David Moyes is zondag voor het eerst met zijn nieuwe club Real Sociedad onderuit gegaan. De Schotse oefenmeester zag dat zijn formatie geen enkele kans maakte bij Villarreal. De thuisclub won in El Madrigal met 4-0.

Villarreal nam pas na rust afstand van Sociedad. De ploeg had nog wel een eigen doelpunt van doelman Eñaut Zubikarai nodig om de ban te breken. Dat gebeurde na iets meer dan een uur spelen. Tien minuten later tilde de Rus Denis Tsjerisjev de stand naar 2-0. Moisés bepaalde vervolgens de eindstand met twee treffers op 4-0. Alfred Finnbogason (ex-Heerenveen) viel een kwartier voor tijd in bij Sociedad.

Moyes debuteerde medio november met een gelijkspel (0-0) tegen Deportivo la Coruña. Daarna werd gewonnen van Elche met 3-0. Sociedad is de eerste club voor Moyes sinds zijn ontslag bij Manchester United.

PAOK verliest, concurrentie profiteert amper

Panathinaikos heeft zondagavond in de Griekse competitie amper geprofiteerd van het verrassende verlies van koploper PAOK Saloniki. De uitwedstrijd tegen Asteris Tripolis eindigde in 1-1. Halverwege de tweede helft mocht oud-Ajacied Ouasim Bouy proberen een beslissing te forceren als vervanger van David Mendes da Silva. Hij slaagde niet.

Olympiakos Piraeus kwam voor eigen publiek ook niet verder dan een teleurstellend gelijkspel tegen PAS Giannina: 2-2. Twee minuten voor tijd redde Evripidis Giakos een punt voor de bezoekers. Ibrahim Afellay kwam niet van de reservebank.

Olympiakos heeft nu nog vier punten achterstand op PAOK, Panathinaikos vijf. De lijstaanvoerder ging met 4-2 onderuit bij Xanthi.

Dinamo Moskou is klaar voor PSV

PSV treft donderdag in de Europa League met Dinamo Moskou een ploeg in vorm. De Moskovieten waren zondag op eigen veld veel te sterk voor laagvlieger Amkar Perm. Het werd liefst 5-0 voor de nummer drie van Rusland.

Amkar Perm wist de schade voor rust nog te beperken tot 1-0. Alleen Kevin Kuranyi kwam tot scoren, op aangeven van oud-PSVer Balázs Dzsudzsák. Na de pauze ging het hard. Mathieu Valbuena, Dzsudzsák zelf, Aleksei Ionov en Artoer Joesoepov tilden de score naar 5-0. Douglas stond het hele duel in het veld bij Dinamo, Alexander Büttner werd kort voor tijd gewisseld.

PSV en Dinamo zijn beiden al verzekerd van de volgende ronde in de Europa League. Ook de groepswinst staat niet meer op het spel, die is namelijk al voor de Russen.

Besiktas weer eerste in Süper Lig

Besiktas heeft de eerste plaats in de Süper Lig weer overgenomen van stadgenoot Galatasaray door zondagavond voor eigen publiek Trabzonspor met 3-0 te verslaan. Veli Kavlak, Demba Ba en Cenk Tosun scoorden. Het gat met de naaste concurrent is slechts één punt.

Galatasaray ging zaterdag in de jacht op de Turkse titel evenmin in de fout tegen Akhisar Belediyespor: 2-1. Burak Yilmaz maakte beide doelpunten voor de thuisclub. De Griek Theofanis Gekas deed in slotfase iets terug. Wesley Sneijder mocht van zijn nieuwe trainer Hamza Hamzaoglu beginnen en speelde de hele wedstrijd.

Fenerbahçe is op twee punten van Besiktas de nummer drie. Dirk Kuijt en zijn teammaten wonnen met 1-0 bij hekkensluiter Balikesirspor. Dat was te danken aan een eigen doelpunt van keeper Emrullah Salk voor rust. Kuijt werd halverwege de tweede helft gewisseld.

Van der Vaart helpt HSV omhoog

Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV zondag een goede dienst bewezen in het duel met FSV Mainz 05. De Nederlandse aanvoerder zorgde tien minuten na rust uit een strafschop voor de 2-0 in de wedstrijd die in 2-1 eindigde. Verdediger Cleber Reis had HSV na een half uur op voorsprong gezet. Van der Vaart werd vlak voor tijd gewisseld, waarna Shinji Okazaki nog wat terugdeed.

HSV scoorde pas negen keer, verreweg het laagste aantal van alle clubs in de Bundesliga. Defensief zit het een stuk beter in elkaar bij de ploeg uit de havenstad. Van der Vaart en zijn teamgenoten kregen er pas zeventien tegen. Alleen de top zes van de ranglijst hoefde minder vaak te vissen.

Door de zege staat HSV met vijftien punten op de dertiende plaats. Mainz heeft één punt meer en staat elfde.

Standard wint generale voor Feyenoord-thuis

Standard Luik heeft zondag een nipte overwinning geboekt in de aanloop naar het treffen met Feyenoord in de Europa League, komende donderdag. Dat was wel een zege die de aanhang goed zal hebben gesmaakt. De formatie van Ivan Vukomanovic versloeg thuisploeg Charleroi in de Waalse derby met 1-0.

Igor De Camargo was de gevierde man bij Standard. Hij zorgde vlak voor rust voor het enige doelpunt. Oud-Ajacied Eyong Enoh speelde het hele duel bij Standard, dat in de Belgische competitie matig presteert. Door de zege staat de ploeg uit Luik na zeventien wedstrijden op de zevende plaats. Charleroi staat, met een wedstrijd meer gespeeld, een plek lager op de ranglijst.

Standard ontvangt Feyenoord donderdag in Luik. Dat duel gaat slechts om de eer en de wedstrijdpremie. Feyenoord is al door, Standard al uitgeschakeld.

Club Brugge heeft zondag met moeite kunnen profiteren van de nederlaag van Anderlecht een dag eerder. Anderlecht ging zaterdag met 4-2 onderuit tegen Mouscron-Péruwelz. Club was met 2-1 te sterk voor laagvlieger Zulte Waregem.

Bij Club stond Ruud Vormer op het middenveld en kreeg vlak voor tijd geel. Brandon Mechele zette zijn ploeg na een kwartier op voorsprong, maar het duurde tot de negentigste minuut voor Víctor Vázquez de marge verdubbelde. Glynor Plet stond toen net twee minuten in het veld bij Zulte. James Troisi bracht de spanning in blessuretijd nog even terug, maar Club hield stand.

Brugge heeft door de zege 35 punten na achttien wedstrijden. Dat zijn er vier meer dan Anderlecht, dat ook Kortrijk nog voor zich moet dulden vanwege een beter doelsaldo.

Westlands gezin onwel door koolmonoxide

Vier leden van een gezin uit Naaldwijk (Westland) zijn zondagmiddag onwel geworden na het inademen van koolmonoxide in hun woning. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De afvoer van de cv-installatie in het huis aan De Dissel bleek stuk.

Volgens de brandweer had het gezin zelf contact opgenomen met de huisartsenpost wegens klachten over misselijkheid en hoofdpijn. Daar besloot men direct een ambulance te alarmeren. Metingen van de brandweer wezen uit dat er te veel van het zeer giftige koolmonoxide in de woning was.

Afperser is oud-buurman van Linda de Mol

De 70-jarige man die wordt verdacht van het afpersen en bedreigen van John en Linda de Mol heeft ruim een jaar naast Linda gewoond in Crailo. Dat meldt De Telegraaf zondag.

Voordat de verdachte een paar jaar geleden naar Zeist verhuisde, woonde hij op een steenworp afstand van de presentatrice. Hierdoor kende de man de omgeving erg goed en kon hij zijn acties optimaal voorbereiden.

De Zeistenaar is hoogstwaarschijnlijk de man die in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes bestelde voor John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken. De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor. De verdachte blijft nog zeker twee weken in voorarrest.

'Normale bank is winstgevender dan zakenbank'

Banken die geld aantrekken van spaarders en dat weer uitlenen hebben de afgelopen jaren hogere en meer stabiele winsten geboekt dan banken die vooral afhankelijk zijn van de markten en van eigen handelstransacties. Dat stelt de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in zijn zondag gepubliceerde kwartaalbericht.

De BIS onderzocht 222 commerciële banken uit 34 landen die voor hun financiering vooral afhankelijk zijn van door klanten ingelegd spaargeld (retail), van financiering via obligaties en leningen van andere banken (wholesale) of van eigen handel en beleggingen (investment banks). De eerste categorie was tussen 2005 en 2013 bijna elk jaar het meest winstgevend, terwijl de resultaten van de zakenbanken alle kanten opschoten.

De banken haalden in de onderzochte periode gemiddeld een rendement op hun vermogen van tien procent. Bij de traditionele banken kwam het rendement uit op 12,5 procent, terwijl de categorie wholesale op 8,1 procent bleef steken en de zakenbanken niet verder kwamen dan 5,8 procent.

200 man bevrijd uit Nigeriaanse gevangenis

Meer dan tweehonderd gedetineerden zijn zaterdag door gewapende mannen bevrijd uit een gevangenis in Nigeria. Zeker tien ontsnapte gevangenen zaten volgens de politie zondagochtend weer vast in de gevangenis in Tunga, in de centraal gelegen deelstaat Niger.

Het is niet bekend of net als bij twee andere recente ontsnappingen uit Nigeriaanse gevangenissen de extremistische islamitische sekte Boko Haram achter de bevrijdingsactie zit. Op 1 december werden uit een gevangenis in Eki meer dan driehonderd man bevrijd en op 3 november in Kogi 144.

Nigeriaanse gevangenissen worden voor het overgrote deel bevolkt door verdachten die nog niet zijn voorgekomen, laat staan veroordeeld. Sommige gedetineerden wachten zelfs al jaren op een proces, hoewel ze volgens de wet na 48 uur moeten worden vrijgelaten als ze niet zijn aangeklaagd of aan een rechter zijn voorgeleid.

Baanwielrenner Hoogland sprint naar goud

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland heeft zondag in Londen voor het eerst in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. In een zinderende finale pakte de 21-jarige renner het goud op het onderdeel sprint. Hoogland versloeg in de eindstrijd de Colombiaan Fabian Hernando Puerta Zapata.

De finale tegen Puerta Zapata was een spannende. De Colombiaan won de eerste heat, maar Hoogland bracht de stand in evenwicht in de tweede. In de beslissende derde sprint drukte de Nederlander zijn wiel net wat eerder over de finish dan de Colombiaan.

Hoogland had ook al drie heats nodig om de finale te bereiken. In de halve eindstrijd versloeg hij de Venezolaan Hersony Canelon. Canelon pakte het brons. Hoogland werkte zich in de kwartfinales in drie heats langs de Duitser Robert Forstemann.

Man heeft 75 kilo zwaar vuurwerk op zolder

De politie heeft in een huis middenin een woonwijk in Breda 75 kilo illegaal zwaar vuurwerk gevonden. Tegen de 55-jarige bewoner, die bekende dat het vuurwerk van hem was, is proces-verbaal opgemaakt.

De politie kwam zaterdag na een tip in actie in het huis aan de Biehoeve. De partij vuurwerk, die op zolder lag, is in beslag genomen. Er zaten onder andere zogenaamde Cobra's bij. Deze knalstaven kunnen de kracht van een handgranaat hebben.

'Patrick groter feestbeest dan Miley Cyrus'

Miley Cyrus kreeg te horen dat ze haar nieuwe vriend Patrick Schwarzenegger aan het corrumperen was. Maar volgens entertainmentwebsite TMZ is de zoon van Arnold Schwarzenegger juist het grootste feestbeest van de twee.

Miley en Patrick werden afgelopen week in een heleboel clubs gespot, feestend tot in de vroege uurtjes. Ook doken er fotos op van de zoon van The Governator die wiet rookt met zijn vriendin en rapper Wiz Khalifa. Allemaal de schuld van Cyrus, zo klonk het.

Maar insiders vertellen TMZ een ander verhaal. "Hij rookte al wiet lang voordat hij Miley leerde kennen." Ook zou Patrick degene zijn die de zangeres pusht extreem veel te feesten.

Familieleden van Patrick lachen dan ook om de geruchten dat Miley hem verpest. Ze weten heel goed dat hij al langere tijd heel veel feest. Ze denken dat de relatie met Miley juist goed voor hem zal zijn, omdat zij misschien de rem erop kan gooien.

Messi zet achtervolging op Ronaldo in

Lionel Messi had tegen Espanyol aan drie doelpunten genoeg om te bewijzen dat hij nog niet moet worden afgeschreven. De discussie rondom de Gouden Bal-verkiezing hield de gemoederen de afgelopen weken flink bezig. Cristiano Ronaldo scoorde aan de lopende band, terwijl Messi een moeilijke periode kende bij Barcelona. De Argentijn sprak met zijn voeten: met drie goals wees hij Barça de weg tegen Espanyol (5-1).

In de Catalaanse derby stond meer op het spel dan alleen de eer. Barcelona had een overwinning nodig om in het spoor van Real Madrid te blijven. En Messi had doelpunten nodig om wat positieve reclame voor zichzelf te maken. Ten opzichte van Ronaldo moest hij de strijd tot dusver dit seizoen afleggen.

Die twee aspecten vielen pas in de tweede helft perfect samen. Espanyol kwam in de eerste helft op voorsprong. In de laatste minuut voor rust tekende Messi voor de gelijkmaker aan. Hij had zich nog amper laten gelden, maar kwam als een duvel uit een doosje: 1-1.

Acht minuten na de rust had Barcelona de drie punten binnen via doelpunten van Messi en Gerard Piqué. Vooral die eerste treffer had schoonheid. Neymar en Luis Suarez stonden aan de basis van de goal. Pedro en Messi maakten het karwei even later af.

Messi staat nu op twaalf doelpunten in veertien competitiewedstrijden. Barcelona nadert Real Madrid op twee punten in de Primera División. Real won eerder dit weekend al dankzij drie doelpunten van Ronaldo tegen Celta de Vigo.

Grote vlam bij chemisch bedrijf Terneuzen

Een enorme vlam bij een chemisch bedrijf in Terneuzen is in een groot deel van de provincie Zeeland te zien. Het bedrijf Dow heeft te kampen met een technisch probleem en fakkelt een product uit een destillatiekolom af via de daarvoor bestemde pijp, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Tegen de bewolking wordt ook een heldere gloed weerspiegeld, die waarschijnlijk ook in een stuk van België is te zien. In de naaste omgeving van de vlam is ook een bulderend geluid te horen.

De brandweer zegt dat de situatie onder controle en is dat er geen gevaar bestaat voor de omgeving. Het affakkelen kan nog wel tot in de loop van de avond duren. De storing begon 's middags. Affakkelen is gebruikelijk, maar komt in deze omvang niet vaak voor.

Darter Hughes wint Zuiderduin Masters

Darter Jamie Hughes heeft de Zuiderduin Masters op zijn naam geschreven. De 28-jarige Engelsman versloeg in de finale zijn landgenoot Gary Robson met 5-0 in sets. Hughes is bezig aan een goed jaar bij de BDO. Zo won hij het Antwerp Open en haalde hij de finale van de World Masters. Hij zal komend jaar debuteren op Lakeside, het WK van de BDO.

Huges won eerder vandaag in de kwartfinale van Michael van der Horst met 3-2. In de halve finale versloeg hij Tony O'Shea met dezelfde cijfers. Robson won in de andere halve finale van Belg Geert de Vos. Het werd 3-2.

Bij de dames ging de titel naar Anastasia Dobromyslova. Zij versloeg in de finale Aileen de Graaf met 2-0. Callan Rydz won het jeugdtoernooi door Mike van Duivenbode met 2-0 te verslaan.

Op 3 januari begint het de 38e editie van de BDO WK in de Lakeside Country Club te Frimley Green. Zeven Nederlanders hebben zich voor dat toernooi gekwalificeerd. Wesley Harms, Jeffrey de Graaf, Remco van Eijden, Rick Hofstra, Jan Dekker, Michael van der Horst en Willem Mandigers zijn van de partij.

Belastingdienst ontziet 40.000 gezinnen

De Belastingdienst zal het kindgebonden budget van zon 40.000 alleenstaande ouders ongemoeid laten. De toeslagen zullen niet worden verrekend met geld dat eerder te veel werd uitgekeerd. De Belastingdienst wil voorkomen dat de gezinnen onder het bestaansminimum komen. De Nationale Ombudsman heeft dat zondag bekendgemaakt in het programma Reporter Radio.

De ombudsman drong eerder aan op het stopzetten van het verrekenen van het kindgebonden budget. Hij deed dat na een rapport van De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst steeds vaker mensen in de problemen brengt.

Uitslagen Eredivisie speelronde 15

Speelronde 15 in de Eredivisie is dit weekend gespeeld. Het knotsgekke festijn is niet al te knotsgek dit seizoen, want de top 3 begint ook december met een overwinning na al 2 maanden niet te hebben verloren. De drie promovendi konden geen punten pakken, maar NAC en Heracles pakten uit wel belangrijke punten.

Op zaterdag begon Feyenoord, in Rotterdam, maar niet in eigen huis. Gelukkig is er op Woudestein altijd wat te beleven. Zie hier: blunders. Feyenoord scoort normaal niet veel, dus de buren besloten ze maar te helpen. Zelfs Kazim Richards en Lex Immers mochten hun goaltjes meepikken. Ook een blundertje aan Feyenoord-kant: Tonny Vilhena vond het leuk om in plaats van de bal te spelen het gras van dichtbij te bekijken, en in de daarop volgende omschakeling besloot Sven van Beek een goal te maken. Nouja, wel in eigen doel, maar je kunt niet alles hebben. Feyenoord krijgt nu eenmaal geen tegengoals buiten Rotterdam, maar Woudestein ligt daar toch echt binnen. AZ won en passant zonder al te veel moeite van Go Ahead Eagles in een weinig bijzondere pot.

Om 19.45 was er het avondje NAC, maar dan wel in Leeuwarden. Cambuur dacht in de malaise van NAC mee te gaan, waarop NAC besloot zowaar eens een goal te maken. Erik Falkenburg scoorde de enige goal na wijfelend optreden van Leonard Nienhuis. Voor iedereen die niet uit Breda komt verder een wedstrijd om snel te vergeten.

Een uur later was het lahen, gieren, brullen in Amsterdam en Rotterdam. PSV kreeg een tegengoal. Nu is dat niet zo gek, want Jeffrey Bruma en Karim Rekik staan niet bekend als meedogenloze verdedigers die alles tegenhouden in uitwedstrijden, maar de tegenstander was het altijd sterke FC Dordrecht. Jawel, die hadden al sinds begin oktober het net niet meer laten bollen. Enfin, PSV zette de boel nog wel recht, met een hoofdrol voor Depay. Hij stiftte een penalty prachtig... op de lat. Ajax had tegelijkertijd weinig moeite met Willem II. De ploeg verloor echter hun gewaardeerde spits Kolbeinn Sigthorsson, een aderlating voor de Amsterdammers. Het werd echter 5-0, mede door 2 goals van de vervanger van de IJslander, Arek Milik

Op zondag was het spektakel niet zo groot. PEC Zwolle domineerde tegen een ADO Den Haag dat enige voetbalinteresse thuis leek gelaten te hebben. Michiel Kramer deed wel zijn wekelijkse plicht met een goal, een gele kaart en een schandalige overtreding. Thomas Necid scoorde 2 keer bij zijn terugkeer.

Twee uur later was er de derby van het noorden. Goed voetbal was er niet te zien, maar wel strijd, zoals het de derby betaamt. Groningen kwam vroeg voor en Heerenveen maakte gelijk. Een voetbalshow maakten de twee ploegen er niet van. Utrecht en Heracles dachten daar anders over. Ramon Leeuwin zorgde ervoor dat Oussama Tannane bijna zijn hoofd kwijtraakte, en Utrecht besloot ook maar weer eens een penalty te missen, onder het oog van John Guidetti, die daar wel beter raad mee had geweten. Dit zorgde voor weer een thuisnederlaag voor Utrecht.

Vitesse en Twente probeerden er om kwart voor vijf nog een mooie afsluiting aan te geven. Het Gelredome was uiteraard weer afgeladen voor dit prachtige affiche. Nick Marsman maakte weer een paar sterke reddingen, maar besloot een pauze in te lassen toen Marko Vejinovic een hoekschop nam. Twente kwam weliswaar langszij, maar een minuut later moest Marsman weer vissen. In de tweede helft kwam Twente nog tot 2-2, maar tot een late treffer kwam het niet voor de bezoekers. Ze lieten dure punten liggen.

Heracles en NAC stijgen naar plaats 15 en 16 in de stand, terwijl SC Cambuur langzaam afglijdt na mindere weken. Ook voor sc Heerenveen en Vitesse ziet het er niet geweldig uit.

Uitslagen

AZ Go Ahead Eagles 06 dec 2014 2-0
Excelsior Feyenoord 06 dec 2014 2-5
SC Cambuur NAC Breda 06 dec 2014 0-1
Ajax Willem II 06 dec 2014 5-0
FC Dordrecht PSV 06 dec 2014 1-3
PEC Zwolle ADO Den Haag 07 dec 2014 3-1
FC Groningen sc Heerenveen 07 dec 2014 1-1
FC Utrecht Heracles Almelo 07 dec 2014 2-4
Vitesse FC Twente 07 dec 2014 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 14 11 1 2 34 37 - 11
2 Ajax 15 10 3 2 33 38 - 16
3 Feyenoord 14 8 3 3 27 24 - 9
4 AZ 15 8 3 4 27 24 - 20
5 PEC Zwolle 15 8 2 5 26 29 - 19
6 FC Twente 15 6 7 2 25 28 - 17
7 FC Groningen 15 6 4 5 22 17 - 22
8 SC Cambuur 15 5 5 5 20 23 - 23
9 Willem II 15 6 2 7 20 23 - 25
10 FC Utrecht 15 6 2 7 20 26 - 30
11 Vitesse 15 4 6 5 18 31 - 26
12 sc Heerenveen 15 4 6 5 18 19 - 21
13 Go Ahead Eagles 15 4 4 7 16 21 - 29
14 Excelsior 15 3 7 5 16 21 - 32
15 Heracles Almelo 15 5 0 10 15 26 - 32
16 ADO Den Haag 15 3 5 7 14 20 - 27
17 NAC Breda 15 3 4 8 13 16 - 34
18 FC Dordrecht 15 1 2 12 5 10 - 40

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 11 15
Ruud Boymans FC Utrecht 9 9
Luc Castaignos FC Twente 9 14
Mark Uth sc Heerenveen 9 15
Arkadiusz Milik Ajax 8 9
Samuel Armenteros Willem II 8 11
Michael de Leeuw FC Groningen 8 14
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 8 14
Marko Vejinovic Vitesse 8 15
Memphis Depay PSV 7 10

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Heracles Almelo FC Dordrecht 12 dec 2014 20.00
NAC Breda sc Heerenveen 13 dec 2014 18.30
ADO Den Haag Excelsior 13 dec 2014 19.45
Willem II PEC Zwolle 13 dec 2014 19.45
Go Ahead Eagles SC Cambuur 13 dec 2014 20.45
Ajax FC Utrecht 14 dec 2014 12.30
FC Groningen Vitesse 14 dec 2014 14.30
PSV FC Twente 14 dec 2014 14.30
Feyenoord AZ 14 dec 2014 16.45

AC Milan onderuit bij sterk Genoa

AC Milan weet na drie duels zonder nederlaag weer wat verliezen is. Het team van Filippo Inzaghi verloor tegen Genoa zijn eerste uitwedstrijd van dit seizoen.

De eerste goede mogelijkheid was voor de Milanezen, die via Jérémy Ménez de score bijna openden. Na een goede individuele actie schoot de Fransman echter recht op de keeper af. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Opnieuw kwam de kwetsbaarheid van Milan bij spelhervattingen aan het licht.

Uit een hoekschop wist Luca Antonelli bij de tweede paal namelijk raak te knikken. De Italiaanse verdediger, die nog in de jeugd speelde van Milan, won het luchtduel van Daniele Bonera. Doelman Diego Lopez was vervolgens verslagen.

Op slag van rust verdubbelde Genoa bijna de score. Lopez was al gezien bij een inzet van Diego Perotti, maar Philippe Mexes haalde de bal nog voor de doellijn weg. Na de pauze lukte het Milan maar nauwelijks om gevaarlijk te worden. Coach Inzaghi wachtte lang met het inbrengen van nieuwe impulsen.

Twee minuten voor tijd ontstond er toch een prima kans op een late gelijkmaker. Invaller M'Baye Niang legde een uitstekende voorzet van Pablo Armero klaar voor Giampaolo Pazzini. De Italiaan bediende Giacomo Bonaventura, die te onrustig uithaalde en zijn poging daardoor over het doel zag verdwijnen.

AC Milan zakt daardoor naar de zevende plaats. De Rossoneri zijn gepasseerd door Lazio, dat met 1-2 bij Parma won. Genoa, dat dit seizoen pas twee competitieduels verloor, is de nieuwe nummer drie. Het profiteert van puntenverlies van Napoli tegen Empoli (2-2).

Overige uitslagen zondag 15.00 uur

Atalanta Bergamo 3-2 AC Cesena
Parma FC 1-2 Lazio Roma

Filipijnen blijven nieuwe verwoestingen bespaard

De centrale Filipijnen zijn na het aan land komen van de tyfoon Hagupit grote verwoestingen bespaard gebleven. Zeker drie mensen kwamen om, de stroom viel uit en bijna negenhonderdduizend mensen waren hun huizen ontvlucht, maar een herhaling van vorig jaar, toen de monsterstorm Haiyan een enorme ravage aanrichtte, bleef uit.

Overstromingen - maar geen grote -, beschadigde hutten en afgerukte reclameborden en golfplaten daken vormden het spoor dat Hagupit over Eastern Samar en andere eilandprovincies trok. Met windsnelheden van 140 kilometer per uur en windstoten tot 170 was de storm zondag al aanzienlijk afgezwakt. Gevreesd wordt nog wel dat de zware regenval waarmee de storm gepaard gaat aardverschuivingen en overstromingen kan veroorzaken.

Bijna negenhonderdduizend mensen waren hun huizen ontvlucht. De overheid had duizend opvangcentra ingericht en het leger ingezet om een grootscheepse evacuatie voor te bereiden. Vorig jaar kwamen duizenden mensen om het leven, toen door de tyfoon Haiyan opgestuwde vloedgolven hele dorpen wegvaagden, met name in de omgeving van Tacloban. Deze keer hadden mensen geen aansporing meer nodig om voor de storm een veilige schuilplaats op te zoeken, zei minister van welzijn Dinky Soliman.

Verschillende landen of groepen landen zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie hadden hulp toegezegd. EU-commissaris voor humanitaire hulp Christos Stylianides verklaarde dat een team van experts zal helpen de schade en de benodigde hulp in kaart te brengen. 'De Filipijnen staan er niet alleen voor', zei hij.

Twee mensen onder wie een baby kwamen in de provincie Iloilo door onderkoeling om het leven toen de storm zaterdag op zijn hoogtepunt was. Een derde persoon kwam in de oostelijke plaats Dolores onder een omgewaaide boom, zei minister van binnenlandse zaken Mar Roxas.

Carroll kopt West Ham naar derde plaats

Andy Carroll heeft zondag zijn eerste goals voor West Ham United gemaakt sinds maart. De Londense club won daardoor van Swansea City (3-1. Via Wilfried Bony kwamen The Swans op Upton Park nog wel op voorsprong. De Ivoriaanse spits rondde af na een fraaie combinatie tussen Jefferson Montero en Gylfi Sigurdsson. Bony was even later opnieuw gevaarlijk, maar dit keer miste hij het Londense doel op een haar.

Kort voor de pauze kwam West Ham langszij. Andy Carroll kopte een voorzet van Carl Jenkinson binnen, en de Engelse aanvaller maakte daarmee zijn eerste doelpunt sinds maart. Na rust was de eerste goede kans echter weer voor Swansea. Bony knalde een afstandsschot tegen de lat.

Halverwege de tweede helft zette Carroll zijn tweede treffer van de middag achter zijn naam. Bij een hoekschop van Stewart Downing stond de defensie van Swansea te slapen, want Carroll kreeg alle ruimte om raak te knikken: 2-1.

De middag werd voor Swansea een later nog dramatischer toen Lukasz Fabianski werd weggestuurd. De Poolse doelman maakte een overtreding op de doorgebroken Diafra Sakho, waarna arbiter Chris Foy de rode kaart toonde. Diezelfde Sakho zorgde na 78 minuten bijna voor de beslissing; hij raakte de lat.

In de slotfase werd het toch nog 3-1 via Sakho. De Senegalees passeerde invaller-doelman Gerhard Tremmel met een prachtige halve volley. West Ham United staat daardoor nu derde in de Premier League, al kan Southampton er maandag weer voorbij. The Saints hebben dan wel minimaal een punt nodig tegen Manchester United.


Aston Villa heeft zondag voor eigen publiek van Leicester City gewonnen (2-1). De club uit Birmingham vond met de zege voorzichtig aansluiting met de middenmoot van de Premier League. Namens Aston Villa scoorde Cairan Clark en Alan Hutton.

De geblesseerde Ron Vlaar ontbrak nog. Leandro Bacuna mocht het laatste kwartiet meedoen. Leicester City blijft de hekkensluiter van de Premier League. De club won slechts twee van de vijftien competitiewedstrijden.

Uitslagen Eredivisie 07/12/2014

Om 14.30 en 16.45 uur werden in totaal drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. FC Groningen ontving sc Heerenveen. FC Utrecht kreeg Hercles op bezoek en Twente speelde tegen Vitesse, 

Het duel tussen FC Groningen en sc Heerenveen heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen moesten genoegen nemen met een gelijkspel (1-1).

Michael de Leeuw schoot FC Groningen in de zevende minuut op voorsprong. Mark Uth, de clubtopscorer van Heerenveen, tekende in de 25e minuut voor de gelijkmaker.

FC Groningen had zich met een zege in de subtop van de eredivisie kunnen voetballen. Heerenveen wacht nu al acht competitieduels vergeefs op een zege.


Heracles Almelo heeft zondag de derde zege op rij geboekt. Dat ging in de Galgenwaard ten koste van FC Utrecht: 2-4. Tomas Bruns opende de score al na acht minuten. De thuisclub kwam halverwege de eerste helft verdiend op gelijke hoogte. Kristoffer Peterson maakte de treffer, zijn eerste in de eredivisie. Utrecht liet na al voor rust op een geruststellende voorsprong te komen. Yassine Ayoub miste een strafschop. Ruud Boymans, die later geblesseerd raakte, zag zijn doelpunt wegens hands afgekeurd.

In de tweede helft brachten aanvoerder Mark-Jan Fledderus en topschutter Wout Weghorst de bezoekers al dicht bij de kostbare zege. Gévero Markiet gaf de Utrechtse aanhang in blessuretijd nog flauwe hoop, maar Iliass Bel Hassani reageerde meteen na de aftrap doeltreffend.


FC Twente heeft met 2-2 gelijkgespeeld bij Vitesse, dat na rust werd gereduceerd tot een tiental en zijn in de eerste helft verkregen 2-1 voorsprong verspeelde. 

Vitesse zorgde in de beginfase voor het meeste gevaar en nadat inzetten van Valeri Qazaishvili en Denys Olijnyk waren gestopt door Nick Marsman, had Marko Vejinovic wel succes. Zijn hoekschop zeilde over alles en iedereen heen in het doel, waarna Marsman vergeefs zijn beklag deed bij arbiter Liesveld omdat hij zou zijn gehinderd.

Na ruim een half uur kwam Twente op 1-1 dankzij een treffer van Jesús Corona. Een paar minuten later leidden de Arnhemmers echter weer. Jan-Arie van der Heijden kopte raak uit een hoekschop. Kort na rust kreeg Vitesse een dubbele tik te verwerken. Davy Pröpper moest met rood naar de kant nadat hij Mokhtar had neergelegd en Hakim Ziyech benutte de toegekende strafschop.

In het resterende deel van de wedstrijd leverde het overwicht van Twente nauwelijks kansen op. Vitesse moest het doen met counters en spelhervattingen. Vejinovic had daarbij nog bijna succes. Zijn vrije trap werd echter gestopt door doelmn Hansen.

Deense estafettezwemsters ongenaakbaar

De Deense zwemsters hebben na de 4x50 meter wisselslag ook de 4x100 meter wisselslag gewonnen. Mie Nielsen, Rikke Pedersen, Jeanette Ottesen en Pernille Blume verdedigden zo de wereldtitel die ze in 2012 al veroverden.

Het verschil werd vooral door vlinderslagzwemster Ottesen gemaakt, die een enorm gat sloeg naar de rest. Blume kon het vervolgens zonder grote problemen afmaken en tikte aan in 3:48,86 minuten. Australië werd net als twee jaar geleden tweede (3:50,31), terwijl Japan met 3:50,50 het brons wegkaapte. 

Brazilië pakte het goud op de 4x100 meter wisselslag bij de mannen. Halverwege de race beloofde het al bijzonder spannend te worden. De Verenigde Staten, Brazilië en Groot-Brittannië lagen slechts 0,04 seconden uit elkaar. Een mindere race van Marcos Macêdo op de vlinderslag leek Brazilië buiten de medailles te houden, maar dat was buiten César Cielo gerekend. Met een fenomenale eindsprint en een geweldige split van 44,67 seconden wist hij de Amerikaan Ryan Lochte naast hem in te halen. Cielo tikte aan na 3:21,14 minuten, Lochte bracht de VS op 3:21,49. Met 3:22,26 ging het brons naar het Franse kwartet.

Amsterdam eert Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé heeft zo veel voor Amsterdam betekend dat hij daarvoor is onderscheiden. De acteur en regisseur kreeg zondag, bij de viering van zijn zeventigste verjaardag, de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan. Die penning gaat naar mensen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad.

Krabbé acteerde in Nederlandse films als Soldaat van Oranje en De Vierde Man. Ook speelde hij mee in internationale films en deed hij veel werk als regisseur. Krabbé is daarnaast al een aantal jaren de Amsterdamse Sinterklaas.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt sinds 1996 uitgereikt. Onlangs kregen Frank de Boer, Herman van Veen en André van Duin de penning van Van der Laan. Frans Banninck Cocq was in de zeventiende eeuw burgemeester van Amsterdam.

'Eurocontrol drong aan op sluiting Oekraïens luchtruim'

Daags voor de ramp met de MH17 hebben Oekraïense autoriteiten de waarschuwing gekregen om in het oosten van het land het luchtruim te sluiten voor passagiersvluchten. Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer regelt, drong daar op aan. Oekraïne sloeg de waarschuwing in de wind. Dat meldt The Sunday Times zondag.

Bronnen binnen Eurocontrol zeggen dat deskundigen een op een hebben gesproken met Oekraïense luchtverkeersleiders over het verzoek, aldus de krant. Er was een potentiële dreiging ontstaan nadat meer dan twintig Oekraïense legervliegtuigen waren neergehaald door pro-Russische separatisten.

Op 18 juli, een dag nadat de MH17 neerstortte, zei Eurocontrol nog dat het geen advies had gegeven om het luchtruim in het oosten van Oekraïne te sluiten. ,,Wij hebben niet de middelen of het mandaat om beslissingen te nemen over een situatie in een land", aldus Eurocontrol-directeur Joe Sultana.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

'Eurocontrol drong aan op sluiting luchtruim'
'Eurocontrol drong aan op sluiting Oekraïens luchtruim' (Foto: ANP)

Zes gevangenen van Guantanamo naar Uruguay

Zes mannen die twaalf jaar lang vast hebben gezeten in de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in Guantanamo Bay op Cuba zijn vrijgelaten en naar Uruguay gestuurd. Daar zullen ze met hulp van de Uruguayaanse overheid als vluchtelingen proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Dat heeft de Amerikaanse regering zondag bekendgemaakt.

De zes - vier Syriërs, een Tunesiër en een Palestijn - zijn de eerste gevangenen die van Guantanamo naar een Zuid-Amerikaans land zijn gestuurd. Ze werden alle zes in 2002 op verdenking van banden met Al-Qaida opgepakt, maar nooit aangeklaagd. Al in 2009 werd beslist dat ze voor vrijlating in aanmerking kwamen. Dat kwam er echter niet van omdat ze niet naar hun land van herkomst konden en de VS moeite hadden landen te vinden die hen wilden opnemen.

De Uruguyaanse president José Mujica besloot als humanitair gebaar de mannen toe te latem. Hij zegde de mannen hulp toe om zich in zijn land, dat maar een kleine moslimgemeenschap heeft, te vestigen.

Onder degenen die zijn vrijgelaten is Abu Wa'el Dhiab, een 43-jarige Syriër die een lange hongerstaking hield om tegen zijn gevangenhouding te protesteren. Over hem werd voor Amerikaanse rechters een juridische strijd gevoerd over de praktijk van dwangvoeding. De andere Syriërs zijn Ali Hussain Shaaban (32), Ahmed Adnan Ajuri (37) en Abdelahdi Faraj (39). Verder werden de Palestijn Mohammad Abdullah Taha Mattan (35) en de Tunesiër Adel bin Muhammad El Ouerghi (49) vrijgelaten.

De VS hebben dit jaar nu negentien gevangen uit Guantanamo Bay naar andere landen laten gaan, op een na allemaal in de afgelopen dertig dagen. Er zitten nu nog 136 mannen vast, het laagste aantal sinds kort nadat de gevangenis in januari 2002 geopend werd. Volgens regeringskringen kunnen voor het einde van het jaar nog meer vrijlatingen worden verwacht.

De toezegging van Mujica om de mannen op te nemen kwam al enkele maanden geleden. Dat het nog zo lang geduurd heeft voordat ze daadwerkelijk uit gevangenschap werden ontslagen kwam volgens leden van de regering-Obama door minister van defensie Chuck Hagel, wiens handtekening wettelijk was vereist. Het Pentagon stuurde het voorgenomen besluit pas in juli door naar het Congres. Tegen die tijd was de vrijlating een kwestie geworden in de verkiezingen in Uruguay, waarop besloten werd de overdracht uit te stellen tot na die verkiezingen op 30 november.

President Barack Obama had zich bij zijn ambtsaanvaarding voorgenomen de gevangenis in Guantanamo zo snel mogelijk te sluiten, maar hij stuitte op verzet van het Congres. Het trage tempo van de vrijlatingen heeft geleid tot een gespannen atmosfeer in de gevangenis. Aan een in februari 2013 begonnen hongerstaking namen op een gegeven moment rond de honderd gevangenen deel. In Guantanamo zitten nu nog 67 mannen vast die moeten worden vrijgelaten of overgedragen, maar niet naar hun land van herkomst kunnen, bijvoorbeeld omdat zij daar vervolgd kunnen worden of anderszins gevaar lopen.

Boot met vluchtelingen vergaan bij Jemen: 70 doden

Ten westen van Jemen in de Rode Zee is zondag een bootje met Afrikaanse vluchtelingen vergaan. Volgens Jemenitische veiligheidsfunctionarissen zijn daarbij ongeveer zeventig mensen verdronken.

De meeste opvarenden waren afkomstig uit Ethiopië.

Volgens vluchtelingenorganisatie wagen jaarlijks tienduizenden migranten de gevaarlijke oversteek van de Hoorn van Afrika naar Jemen. Dit jaar kwamen daarbij volgens de Verenigde Naties al meer dan tweehonderd mensen om het leven, meer dan in de drie voorgaande jaren bij elkaar.

WK-brons Heemskerk, weer record Sjöström

Op het WK kortebaanzwemmen in Doha heeft Femke Heemskerk brons gepakt op de 200 meter vrije slag. Vooraf werd een titanenstrijd verwacht tussen de Nederlandse, Katinka Hosszu en Sarah Sjöström en die kwam er ook.

Halverwege de race lag de Hongaarse Hosszu op kop en onder het schema van het wereldrecord. Heemskerk volgde, met de Zweedse Sjöström achter haar. In de volgende 50 meter moest Heemskerk het duo echter wat laten gaan en dat kon ze aan het eind niet meer goedmaken. Sjöström stak Hosszu voorbij en tikte aan na 1:50,78 minuten. Daarmee verbrak ze het uit 2009 stammende wereldrecord van Federica Pellegrini. Met 1:51,18 werd Hosszu tweede, Heemskerk greep het brons in 1:51,69.

Het goud op de langste afstand bij de mannen, de 1500 meter vrije slag, ging naar de 20-jarige Gregorio Paltrineiri. De Italiaan ging de hele race aan de leiding en wist met een sterke tijd van 14:16,10 minuten de wereldtitel te pakken, nadat hij twee jaar geleden al zilver won. De Tunesiër Oussama Mellouli tikte na 14:18,79 minuten aan en werd tweede, voor de Canadees Ryan Cochrane (14:23,35).

Van der Poel derde in Druivencross

Mathieu van der Poel is zondag als derde geëindigd in de Druivencross in het Belgische Overijse. De Nederlandse veldrijder moest de Belgen Tom Meeusen en Klaas Vantornout voor zich dulden.

Van der Poel reed wel enige tijd op kop, maar kon het niet in zijn eentje volhouden. Hij werd bijgehaald en geklopt door de twee Belgen.

Sven Nys staakte in Overijse voortijdig de strijd. Lars van der Haar deed niet mee. Hij gaat komende week met zijn ploeg op trainingskamp in Spanje.

Bij de vrouwen eindigde Sophie de Boer als derde.

Lacazette helpt Lyon aan zege

Alexandre Lacazette heeft Olympique Lyon zondag diep in blessuretijd aan de overwinning geholpen op Evian. De spits schoot in de 94e minuut vanaf de strafschopstip de 3-2 binnen. De aanvaller had tien minuten daarvoor ook al de 2-2 gemaakt.

Evian was voor eigen publiek na een half uur op voorsprong gezet door Cédric Barbosa. Yassina Benzia maakte na een uur gelijk, maar via opnieuw Barbosa nam Evian weer de leiding. Lacazette sloeg vervolgens nog twee keer toe.

Door de zege komt Lyon op de derde plek in de de Ligue 1. De ploeg heeft twee punten minder dan Olympique Marseille dat nog een wedstrijd te goed heeft. Paris Saint-Germain leidt met twee punten voorsprong op Marseille.

'Israëlische aanvallen op doelen in Syrië'

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben aangevallen op doelen in Syrië. Volgens de Syrische staatstelevisie bombardeerden toestellen gebieden bij het internationale vliegveld van de Syrische hoofdstad Damascus. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Bewoners van de stad hoorden explosies.

De door Hezbollah-beweging gerunde Libanese televisiezender al-Manar maakte melding van Israëlische luchtaanvallen bij het vliegveld van het Syrische Dimas, een stad niet ver van de grens met Libanon.

'Israëlische aanvallen op doelen in Syrië'
'Israëlische aanvallen op doelen in Syrië' (Foto: ANP)

Kromowidjojo sprint met overmacht naar wereldtitel

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha op indrukwekkende wijze de wereldtitel gewonnen op de 50 meter vrije slag. De Nederlandse olympisch en wereldkampioene op de langebaan liet de concurrentie geen moment in de waan dat ze haar konden pakken.

Met haar tijd van 23,32 seconden bleef Kromo minder dan een tiende van een seconde boven haar eigen wereldrecord. Op relatief grote afstand pakte de Australische Bronte Campbell het zilver in 23,62 seconden. Dorothea Brandt bracht Duitsland de bronzen medaille door na 23,77 als derde aan te tikken. Inge Dekker moest genoegen nemen met plek zes in 24,02, nadat ze eerder op de 100 meter vlinderslag ook al buiten de medailles greep.

Op de 200 meter vlinderslag zorgde de Zuid-Afrikaan Chad le Clos voor een bijzondere prestatie. Hij greep het goud en vervolmaakte daarmee zijn sweep op de vlinderslag in Doha. Le Clos is de eerste zwemmer ooit die op één WK zowel de 50, 100 als 200 meter vlinderslag wint. Met 1:48,61 bleef hij slechts een paar honderdsten boven zijn eigen wereldrecord. Daiya Seto uit Japan zwom in 1:48,92 naar het zilver, voor de Pool Pawel Korzeniowski (1:50,21).

'Kamer moet aansturen op vervolging Opstelten in kindermisbruikzaak'

Zes oud-directeuren van justitiële inrichtingen willen dat de Tweede Kamer bij de procureur-generaal van de Hoge Raad aanstuurt op de vervolging van minister Ivo Opstelten. Zij verwijten Opstelten dat hij een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink belemmert, de van seksueel (kinder)misbruik verdachte voormalig topambtenaar van Justitie.

In september deden de oud-directeuren aangifte tegen Opstelten. Ze vroegen toen ook aan de Tweede Kamer om serieuze aandacht aan de aangifte te besteden. "Maar dat is tot dusver niet gebeurd", aldus Jos Poelmann, een van de zes oud-directeuren zondag. "Daarom hebben we de voorzitter van de Tweede Kamer opnieuw een brief over de kwestie gestuurd."

Weer water en modder in gaspijpen Apeldoorn

Ongeveer driehonderd huishoudens en bedrijven in het noorden van Apeldoorn zitten langere tijd zonder gas omdat zondag door een gebroken waterleiding water en modder in een gasleiding zijn gestroomd. Dat liet een woordvoerder van netbeheerder Liander zondag weten.

Van de zomer gebeurde zoiets ook in een aangrenzende wijk in de Gelderse stad. Liander sluit niet uit dat nu een aantal mensen opnieuw is getroffen.

De problemen begonnen zondagochtend rond acht uur en zijn in elke geval zondag nog niet verholpen, liet de woordvoerder weten. De breuk zit op de hoek van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat. Waardoor de waterleiding is gebroken, is onbekend.

Goud en wereldrecord Sjöstrom, Dekker vierde

Sarah Sjöström heeft in Doha met overmacht de wereldtitel kortebaan veroverd op de 100 meter vlinderslag. De Zweedse zwemster verpletterde bovendien het vijf jaar oude wereldrecord van 55,05 seconden en zwom naar 54,61. 

De Chinese Lu Ying pakte het zilver in 55,25 seconden. Ze was daarmee net iets sneller dan de Deense Jeanette Ottesen, die een tijd van 55,32 liet noteren. Inge Dekker was kansloos voor de medailles, maar werd toch vierde. Dat deed ze echter op grote afstand: 56,40 seconden.

Op de 50 meter schoolslag bij de mannen werd weer een Braziliaanse wereldkampioen gekroond. Felipe França Silva won eerder al goud op de 100 meter en was ook nu niet te kloppen. Met zijn 25,63 seconden bracht hij de Brazilianen al het zesde goud van het WK, waarmee de Zuid-Amerikanen op gelijke hoogte staan met Hongarije. Een bronzen medaille werd niet vergeven, want twee zwemmers wonnen het zilver: Zowel Adam Peaty als Cameron van der Burgh lieten 25,87 noteren.

Luiten eindigt in achterhoede

Joost Luiten is in de Nedbank Challenge in Zuid-Afrika in de achterhoede geëindigd. De beste Nederlandse golfer sloot het evenement in het vakantieoord Sun City, waar maar dertig spelers waren uitgenodigd, af met een ronde van 74 slagen (+2). Dat bracht zijn totaal op 293, goed voor de 24e plaats in de eindrangschikking en 55 duizend euro.

Luiten vergooide zijn kansen zondag op de vijfde hole, waar hij drie slagen verloor. Er zouden nog drie bogeys volgen. De Bleiswijker noteerde ook vier birdies.

De hoofdprijs van 865 duizend euro was voor de Engelsman Danny Willett. Met een slotronde van 66 verdreef hij landgenoot Luke Donald, met 73 tegenvallend, van de eerste plaats. Ross Fisher werd met vier slagen achterstand tweede.

Jans: "Hopelijk kunnen we Necid houden"

Ron Jans hoopt dat PEC Zwolle ook in de tweede seizoenshelft over Tomas Necid kan beschikken. De Tsjech wordt gehuurd van CSKA Moskou, maar die ploeg kan hem in de winterstop terughalen.

"We hebben niet in eigen hand of hij hier na de winterstop nog speelt", zei Jans bij FOX Sports na de zege op ADO Den Haag (3-1). Necid scoorde twee keer. "We gaan er als club alles aan doen wat in onze macht ligt om hem hier te houden. Het is fantastisch als dat zou lukken, maar we moeten geen geld uitgeven dat we niet hebben."

Met name het derde doelpunt van PEC, een intikker van Necid na een vloeiende aanval, stemde Jans tevreden. "Daar kan ik als coach wel van genieten."

Minder te genieten was er voor zijn collega Henk Fraser van ADO. Hij wisselde al na een half uur twee spelers. "Het hadden er meer kunnen zijn. De spelers hielden zich niet aan de opdracht, dus ik moest iets forceren." Veel hielp het niet. "We moeten alle zeilen bijzetten. Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende kwaliteit hebben. Maar als je je tegenstander pijn wil doen, moet je bij jezelf beginnen."

Deibler onttroont Lochte en pakt wereldtitel en -record

De Duitse zwemmer Steffen Deibler heeft in Doha de wereldtitel kortebaan gepakt op de 100 meter wisselslag. Hij deed dat bovendien in een nieuw wereldrecord van 50,66 seconden.

Dat was 0,05 sneller dan de tijd waarmee Ryan Lochte in 2012 de wereldtitel veroverde. De Amerikaan moest dit keer met 51,24 genoegen nemen met brons. Voor Lochte komt er een eind aan een reeks van titels. Hij greep in 2008, 2010 en 2012 de wereldtitel op de kortste wisselslagafstand. Met een tijd van 50,81 seconden ging het zilver naar de Rus Vladimir Morozov.

De pas 18-jarige Kanako Watanabe veroverde de wereldtitel op de 200 meter schoolslag, nadat ze twee jaar geleden brons pakte. De Japanse tikte aan na 2:16,92 minuten en bleef zo haar landgenote Rie Kaneto voor (2:17,43). Uittredend wereldkampioene Rikke Pedersen uit Denemarken zwom in 2:17,83 minuten naar de bronzen medaille.

Indiase vrouw verkracht in UberPOP-taxi

Een vrouw in India zegt dat ze is verkracht tijdens een taxirit van de omstreden dienst UberPOP. Volgens de 27-jarige vrouw reed de chauffeur haar vrijdagavond na een etentje naar een afgelegen deel van de hoofdstad New Delhi toen ze was ingedut. Daar verkrachtte hij haar. Ook zou de chauffeur het slachtoffer met de dood hebben bedreigd wanneer ze aangifte zou doen.

De politie is er zondag in geslaagd een verdachte op te pakken. Uber heeft de account van de taxichauffeur intussen geschrapt en verleent de politie "alle mogelijke medewerking".

Uber wordt ervan beschuldigd de via de app aangesloten chauffeurs onvoldoende te controleren. Volgens een Indiase politie brengt de zaak tekortkomingen aan het licht van de taxidienst op het gebied van veiligheid, maar Uber spreekt dit tegen.

De dienst laat in een verklaring weten allerlei controlemechanismen te hebben ingevoerd om een veilige rit te garanderen, zoals een GPS-volgsysteem. Toch zou de chauffeur erin zijn geslaagd zich onder een valse naam in te schrijven voor de dienst.

'Twijfels over juistheid processen-verbaal'

Een meerderheid van de Nederlandse strafrechtadvocaten twijfelt geregeld aan de juistheid van processen-verbaal die door de politie zijn opgesteld. Dat blijkt een enquête van de website ThePostOnline, waarvan de resultaten zondag zijn gepubliceerd. Een proces-verbaal is een officieel op papier gesteld verslag van de politie.

ThePostOnline heeft voor het onderzoek circa vierhonderd advocaten benaderd die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Van hen hebben er ongeveer honderd meegewerkt aan de enquête. Driekwart van de advocaten noemt de betrouwbaarheid van processen-verbaal een groot probleem. 62 procent noemt de fouten in processen-verbaal zelfs structureel.

Saudische vrouwen vast voor autorijden

Twee Saudische vrouwen zitten sinds 1 december vast omdat ze autoreden. Dat hebben een activist en familieleden van de twee vrouwen zondag gezegd.

Vrouwen mogen in het conservatieve islamitische koninkrijk Saudi-Arabië niet autorijden. De 25-jarige Loujain al-Hathloul wilde het verbod aan de kaak stellen door de grens over te steken vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, waar zij wel een rijbewijs heeft. Saudische grenswachters namen haar paspoort in beslag, waardoor ze bijna 24 uur bij de grenspost moest wachten, zei een activist. Toen vervolgens de 33-jarige Maysa al-Amoudi bij de grenspost arriveerde met eten, drinken en een deken voor Al-Hathloul, werd ook zij gearresteerd omdat zij een auto bestuurde.

De activist en de familieleden wilden niet bij naam genoemd worden uit vrees voor represailles van de Saudische overheid.

Inbreker verraden door eigen hont

Een inbreker is zaterdag in Maastricht verraden door zijn eigen hond, die hij naar zijn 'werk' had meegenomen. Doordat het dier blafte toen de politie poolshoogte kwam nemen, kon de man op heterdaad worden betrapt en aangehouden.

De politie doorzocht het pand aan het Sint Servaasklooster, nadat was gemeld dat er mogelijk werd ingebroken. Dat gebeurde toen het donker was. De inbreker bevond zich in de tuin en toen de hond blafte, kon de man worden opgepakt.

De 27-jarige verdachte, die geen vaste woonplaats heeft, is ingesloten. De hond is meegenomen door de dierenambulance, die voor tijdelijke opvang zorgt.

Schouten wint massastart in Berlijn, Stroetinga tweede bij de mannen

Irene Schouten heeft de massastart bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn gewonnen. De Nederlandse was in de massasprint te sterk voor de Canadese Ivanie Blondin en de Zuid-Koreaanse Jun Ye-Jin werd derde.

Martina Sáblíková, die onderweg al een tussensprint won, probeerde in de slotfase een massaspurt te voorkomen. Maar het pak bleef bij elkaar en dat was in het voordeel van Schouten. Al bij het ingaan van de laatste ronde werd de sprint ingezet. In de hectiek van de laatste ronde ontstond een valpartij, maar daar hadden de eerste schaatssters geen last van. Blondin lag op kop in de laatste bocht, maar zag Schouten binnendoor langszij komen en de winst grijpen.

Schouten en Blondin leiden nu samen het wereldbekerklassement. Sábliková en Tagaki volgen op de plekken drie en vier. 

Bij de heren ging de zege naar Lee Seung-Hoon. De Zuid-Koreaan won ook al in Obihiro en werd tweede in Seoul. Halverwege de wedstrijd maakte Jorrit Bergsma de wedstrijd hard. Hij hield het tempo hoog voor zijn landgenoot Arjen Stroetinga. De Zuid-Koreaan was in de sprint echter te sterk voor Stroetinga. De Nederlander moest genoegen nemen met zilver. Bart Swings werd derde. 

In het algemeen klassement staat Lee eerste voor Andrea Giovannini en Kim Cheol-Min. Stroetinga is op plek negen de beste Nederlander. 

'Sweep' voor Nederlandse estafettevrouwen op WK

De Nederlandse zwemsters hebben op het WK kortebaan in Doha ook de derde en laatste estafette op de vrije slag gewonnen. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo zwommen naar het goud op de 4x50 meter vrij.

Het kwartet deed dat in een nieuw wereldrecord van 1:34,24, waarmee ze bijna anderhalve seonde sneller waren dan het record dat ze zondagochtend zwommen. Na Van der Meer leek Nederland het nog even moeilijk te krijgen, maar met een fenomenale split van 22,88 seconden maakte Kromowidjojo als slotzwemster gehakt van de Amerikaanse Amy Bilquist. Achter de VS (1:34,61) ging het brons naar Denemarken in 1:35,48. De tijd van Nederland was niet de snelste ooit, dat is de 1:33,25 waar Oranje in 2009 Europees kampioen mee werd. Omdat er toen geen dopingtests werden gedaan, is dat record echter niet erkend.

Het goud op het koningsnummer bij de mannen, de 100 meter vrije slag, ging verrassend naar de Braziliaan César Cielo Filho. De drievoudig wereldkampioen langebaan sprintte naar een eindtijd van 45,75 seconden en was zo 0,06 seconden sneller dan de Franse favoriet Florent Manaudou. Danila Izotov uit Rusland greep het brons in 46,09.

De Braziliaanse Etiene Medeiros wist voor een kleine verrassing te zorgen door het goud te pakken op de 50 meter rugslag. Nog verrassender was echter dat ze dat deed in een nieuw wereldrecord. Met 25,67 seconden was ze 0,03 sneller dan de vijf jaar oude mondiale toptijd. Met 25,83 veroverde de Australische Emily Seebohm het zilver, voor Katinka Hosszu uit Hongarije (25,96).

De wereldtitel op de 200 meter rugslag bij de mannen was net als twee jaar eerder voor Europees kampioen Radoslaw Kawecki uit Polen. Hij tikte aan na 1:47,38 minuten en was daarmee veel te snel voor Ryan Lochte (1:48,20). De Amerikaan zette echter wel een opmerkelijke prestatie neer: Op de WK's van 2006, 2008, 2010, 2012 en nu ook 2014 pakte hij in totaal drie keer zilver en twee keer goud op de 200 meter rugslag. Brons was er in 1:48,35 voor de Australiër Mitch Larkin.

Ook Wüst twijfelt aan EK allround in Rusland

In navolging van Marrit Leenstra twijfelt ook schaatskoningin Ireen Wüst aan deelname aan de EK allround in januari in Rusland. "Politiek gezien klopt er natuurlijk heel veel niet in dat land", liet de kopvrouw van Team Continu zondag bij de NOS in Berlijn weten. "Ik denk dat er ook heel veel Nederlanders wel iemand kennen die betrokken is bij de vliegramp met MH17. Gevoelsmatig klopt het niet om in Rusland mijn Europese titel te gaan verdedigen. Ik sluit daarom nu nog niets uit, maar het is een lastige kwestie."

Schaatscoach Jan van Veen liet in de aanloop naar de wereldbeker dit weekeinde in Berlijn weten dat hij om persoonlijke redenen niet naar Rusland gaat. Hij vindt onder meer de naar eigen zeggen agressieve rol van de Russen op het politieke toneel zeer verwerpelijk en wil met zijn 'boycot' een signaal afgeven. Leenstra sprak daarna om min of meer dezelfde redenen als eerste schaatser haar twijfels uit over EK-deelname.

Tweede ronde eindstation schermers Verwijlen en Tulen

Bas Verwijlen en Tristan Tulen zijn er niet in geslaagd de laatste zestien te bereiken in de Grand Prix van Qatar. Voor beide Nederlandse degenschermers was de tweede ronde het eindstation in Doha. Tulen maakte wel indruk door de sterke Zwitser Fabian Kauter, de nummer zeven van de wereldranglijst, te verslaan met 15-14. Tegen de Japanner Kazuyasu Minobe zat een nieuwe stunt er niet in: 8-15.

Verwijlen begon met een overtuigende zege op de Duitser Niklas Multerer (15-8), maar ging er uit tegen Max Heinzer, eveneens een Zwitser uit mondiale de top tien: 13-15. De titel was voor de Fransman Daniel Jerent. Hij versloeg de Zwitser Peer Borsky in de finale met 15-8.

De Guzman voorkomt nederlaag Napoli

Napoli heeft een beschamende thuisnederlaag tegen Empoli maar net voorkomen. Door een treffer van invaller Jonathan de Guzman eindigde het duel in Stadio San Paolo in 2-2. De international was in de zeventigste minuut in het veld gekomen voor Dries Mertens en scoorde vlak daarna.

Empoli had brutaal een 2-0-voorsprong genomen. Simone Verdi maakte na negentien minuten 1-0, Daniele Rugani verdubbelde de score vlak na rust. Via een flink offensief, trainer Rafael Benitez bracht ook nog Gonzalo Higuaín, kwam Napoli via Duvan Zapata op 2-1, waarna De Guzman alsnog een punt redde.

Door het puntenverlies zet Napoli de derde plek op het spel. Genoa, Sampdoria en AC Milan kunnen de ploeg alle drie nog passeren.

Sevilla haakt aan met benauwde zege

Sevilla heeft zondag een benauwde overwinning geboekt op Rayo Vallecano. De formatie van trainer Unai Emery won in Madrid met 1-0 dankzij een doelpunt van Carlos Bacca. De Colombiaanse spits trof al in de achtste minuut doel.

Waar de productie wat doelpunten betreft vervolgens stokte, daar liep het aantal kaarten in rap tempo op. Scheidsrechter Alfonso Alvarez Izquierdo deelde er twaalf uit, waarvan acht voor Sevilla. Verdediger Daniel Carriço van Sevilla kreeg in het slot zijn tweede.

Door de winst blijft Sevilla op de vierde plek met 29 punten uit veertien duels. Het staat op twee punten van Barcelona en op drie punten van Atlético Madrid.

Was slaat dubbelslag in Berlijn, Smeekens op +0.1 zesde

Artur Was heeft na vrijdag ook zondag de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn weten winnen. De Pool noteerde een tijd van 35.03. Het meest opvallende aan deze wedstrijd is dat de nummers twee tot en met zes binnen een tiende van de winnaar staan.

De Noor Espen Aarnes Hvammen pakte zijn eerste wereldbekermedaille. Met 35.06 werd hij tweede. De Canadees Laurent Dubreuil kreeg het brons omgehangen. Denis Koval en Mo Tae-Bum werden vierde en vijfde. Jan Smeekens werd op 35.13, 0,1 seconde meer dan Was, zesde. 

Michel Mlder werd met 35.21 zevende. Hein Otterspeer en Pim Schipper werden tiende en zeventiende. Pavel Kulizhnikov verscheen niet aan de start, hij had nog te veel last van zijn val van vrijdag. De Rus blijft nog wel leider in het algemeen klassement. 

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Artur  Was Pol 35.03
2 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.06
3 Laurent  Dubreuil Can 35.09
4 Denis  Koval Rus 35.10
5 Mo Tae-Bum   ZKo 35.12
6 Jan  Smeekens Ned 35.13
7 Michel  Mulder Ned 35.21
10 Hein  Otterspeer Ned 35.27
17 Pim  Schipper Ned 35.44

Klassement 

# Schaatser Land Tijd
1 Pavel Kulizhnikov Rus 380
2 Laurent Dubreuil Can 341
3 Jan Smeekens Ned 329
4 Tae-Bum Mo Zko 316
5 Ruslan Murashov Rus 260
11 Hein Otterspeer Ned 185
16 Michel Mulder Ned 110
18 Gerben Jorritsma Ned 99
21 Pim Schipper Ned 82

Duitse zwartspaarders melden zich massaal

Een recordaantal Duitse zwartspaarders heeft zich dit jaar gemeld bij de autoriteiten in de hoop straf te ontlopen. Volgens een rondgang bij de ministers van Financiën van zestien Duitse deelstaten door de krant Welt am Sonntag staat de teller al boven de 35 duizend. Het vorige record stamt uit 2013 toen 24 duizend zondaars zichzelf meldden.

Reden voor de sterke groei van het aantal meldingen is volgens de krant een aanscherping van regels per 1 januari. In het nieuwe jaar kunnen zwartspaarders nog maar een spaartegoed van 25 duizend euro straffeloos aangeven. Nu is dat nog vijftigduizend euro.

Verwacht wordt dat de teller van het aantal zwartspaarders voor de jaarwisseling de veertigduizend nog zal passeren. De meeste aangiften (8583) kwamen dit jaar binnen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, iets wat 365 miljoen euro in het laatje heeft gebracht. In Baden-Württemberg werd door 7117 spijtoptanten 497 miljoen euro opgehoest aan achterstallige belasting.

Lee wint ook tweede 500 meter, Boer vijfde

Lee Sang-Hwa heeft ook de tweede wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Berlijn gewonnen. Ze noteerde een tijd van 37.96 en is daarmee de enige onder de 38 seconden. Heather Richardson, die dit weekend voor het eerst in actie kwam, werd met 38.07 tweede. 

Beste Nederlander was Margot Boer met 38.37, zij werd vijfde. Floor van den Brandt en Bo van der Werff werden met 38.42 en 38.58 respectievelijk zesde en tiende. Beide dames noteerden wel een persoonlijk record. Anice Das en Thijsje Oenema werden zestiende en zeventiende. 

Uitslag 

# Schaatser Land Tijd
1 Lee Sang-Hwa   ZKo 37.96
2 Heather  Richardson VS 38.07
3 Nao  Kodaira Jap 38.11
4 Brittany  Bowe VS 38.30
5 Margot  Boer Ned 38.37
6 Floor  van den Brandt Ned 38.42
10 Bo  van der Werff Ned 38.58
16 Anice  Das Ned 38.97
17 Thijsje  Oenema Ned 38.98

Klassement

# Schaatser Land Tijd
1 Lee Sang-Hwa  Zko 580
2 Nao Kodaira Jap 470
3 Margot Boer Ned 274
4 Floor van den Brandt Ned 264
5 Olga Fatkulina Rus 255
10 Thijsje Oenema Ned 182
12 Bo van der Werff Ned 148
16 Anice Das Ned 100

Humberto Tan post selfie met One Direction

Humberto Tan heeft het zaterdagavond naar zijn zin gehad met One Direction tijdens de opnames van RTL Late Night. De presentator postte op social media een aantal foto's van zichzelf en de populaire Brits-Ierse boyband.

"Bedankt One Direction. Fantastisch om te zien hoe jullie omgaan met jullie fans. Veel succes in Italië", schreef Humberto op Twitter bij een selfie met de jongens. Even later postte hij ook een kiekje waarop te zien is dat hij met One Direction op het podium in de Ziggo Dome staat.

Tan retweette ook nog een bericht van een fan van de boyband. "Na al die 'haat' nu iets positiefs, bedankt voor deze geweldige dag. Ben jullie eeuwig dankbaar!", schreef Anica. En dat kon Tan wel gebruiken. De presentator kreeg zaterdag nogal wat te verduren op social media van fans die geen kaartje wisten te bemachtigen voor de show. Op Twitter botvierden ze hun frustratie en keerden ze zich tegen Tan nadat die twee tweets plaatste die de fans in het verkeerde keelgat schoten.

De show met One Direction is maandag te zien.

Hockeymannen geven rivaal Duitsland draai om de oren

Nederland heeft ook zijn tweede wedstrijd gewonnen op de Champions Trophy in Bhubaneswar. In de Indiase stad werd rivaal Duitsland met liefst 4-1 te kijk gezet. Door deze zege gaat Oranje aan kop in poule B en is als enige ploeg in deze groep nog zonder puntenverlies.

Goed nieuws was er al voor de wedstrijd. Beide Sanders, De Wijn en Baart, waren namelijk fit genoeg om mee te doen. De Wijn ontbrak op de eerste speeldag tegen Argentinië wegens hamstringklachten, Baart kreeg in dat duel een stick tegen zijn keel. Met Baart in de basis en De Wijn op de bank was de start van Nederland wederom prima. Na tien minuten zonder grote kansen, benutte Constantijn Jonker – na een prachtige splijtende pass van Robbert Kemperman – de eerste echte mogelijkheid van de wedstrijd.

Jaap Stockmann, zoals door bondscoach Max Caldas beloofd in het doel, onderscheidde zich in het tweede kwart door een inzet van Mats Grambusch prachtig te keren. Oranje kreeg in deze fase meer kansen, waaronder twee strafcorners. Specialist Mink van der Weerden trof geen doel, maar kort daarop deden Diede van Puffelen – zaterdag ook trefzeker – en Rogier Hofman  dat wel. De ruststand was daardoor spectaculair: 3-0.

Na een minuut of 35 zocht Duitsland, dat woensdag pas aankwam in India, steeds nadrukkelijker het Nederlandse doel op. Maar Stockmann bleek een sta-in-de-weg voor de spitsen van de regerend olympisch kampioen. Aan de overkant toonde Seve van Ass wel zijn scherpte voor het doel: hij maakte het kwartet vol, al had de Rotterdammer daar wel de stick van een Duitse verdediger voor nodig. Het slotakkoord bleek voor Duitsland, Florian Fuchs maakte vijf minuten voor tijd de 4-1. 

'PvdA moet alternatief zoeken voor Samsom'

Als de PvdA bij de Provinciale Statenverkiezingen weer verliest, moet ze op zoek naar een alternatief voor partijleider Diederik Samsom. Ze heeft dan onder zijn leiding drie verkiezingen op rij verloren. Hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. De Vries is lid van de PvdA en deed in 2002 zelf mee aan de lijsttrekkersverkiezing van die partij, maar legde het af tegen Wouter Bos.

Volgens De Vries is het duidelijk dat Samsom 'niet lekker in zijn vel zit'. Hij 'pakt niet de rol' van voormalig VVD-leider Frits Bolkestein. Die slaagde er tijdens Paars-I wel in zijn partij vanuit de Tweede Kamer profiel te geven. De PvdA heeft volgens De Vries een 'sleets verhaal'. Dat komt omdat ze geen afwijkende standpunten durft in te nemen, uit angst om coalitiepartner VVD voor het hoofd te stoten. De PvdA zit 'in de kooi van de coalitie', zei De Vries.

Uitslag PEC Zwolle - ADO Den Haag

PEC Zwolle heeft zonder veel moeite ADO Den Haag opzij gezet. De zwakke bezoekers kwamen tot weinig kansen. Uiteindelijk werd het 3-1.

PEC Zwolle

3 - 1

ADO Den Haag

 17' Necid(pen)
 71' Necid
 58' Drost
   74' Kramer 
 
 Gele kaart: Van Polen, (PEC Zwolle), Kristensen, Jansen, Kramer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.700
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Van Polen
Van der Werff
Sainsbury (Lam/79)
Van Hintum
Rienstra
Drost
Saymak
Thomas
Necid (Nijland/90) 
Lukoki
  Hansen
Malone
Kanon
Wormgoor (Derijck/83)
Meijers
Kristensen (Houtkoop/30)
Gehrt (Ebuehi/30)
Alberg
Jansen
van Duinen
Kramer

Szymanski wint 1500 meter, Krol derde

Jan Szymanski heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn de 1500 meter op zijn naam geschreven. De Pool noteerde een tijd van 1:46.80 en dat bleek genoeg. Hij reed in rit zeven tegen Thomas Krol die met 1:47.14 derde werd. Het is voor Krol zijn eerste wereldbekermedaille. 

De Noor Sverre Lunde Pedersen werd met 1:47.13 tweede. Kjeld Nuis en Koen Verweij moesten genoegen nemen met plekken acht en negen. Sven Kramer en Wouter olde Heuvel gaven de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo in plaats van deze wedstrijd. 

Pedersen heeft de leiding in het algemeen klassement, hij heeft twee punten meer dan Nuis. Morrison volgt op de derde plek. Volgende week in Heerenveen is er opnieuw een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter.

# Schaatser Land Punten
1 Jan  Szymanski Pol 1:46.80
2 Sverre  Lunde Pedersen Noo 1:47.13
3 Thomas  Krol Ned 1:47.14
4 Bart  Swings Bel 1:47.24
5 Shani  Davis VS 1:47.58
8 Kjeld  Nuis Ned 1:47.72
9 Koen  Verweij Ned 1:47.88

Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Sverre Lunde Pedersen Noo 208
2 Kjeld Nuis Ned 206
3 Denny Morrison Can 165
4 Jan Szymanski Pol 161
5 Wouter olde Heuvel Ned 160
6 Koen Verweij Ned 152
7 Shani Davis VS 145
8 Thomas Krol Ned 130
9 Konrad Niedzwiedzki Pol 121
10 Bart Swings Bel 105
11 Sven Kramer Ned 76

'Link Astana en dopingarts Ferrari ontdekt'

Het Openbaar Ministerie in de Italiaanse stad Padua heeft in een omvangrijk onderzoek naar de levenslang geschorste dopingarts Michele Ferrari een link met wielerploeg Astana ontdekt. Dat meldde de Italiaanse krant La Repubblica. Verschillende coureurs en begeleiders van de Kazachse wielerploeg zouden bij naam worden genoemd.

Het OM deed de afgelopen vier jaar onderzoek en heeft inmiddels een rapport van 550 pagina's naar het Italiaanse olympisch comité (CONI) gestuurd. Die instantie kan nu een procedure beginnen. Ferrari was een van de dokters die de inmiddels verguisde Lance Armstrong bijstond.

Bij Astana zijn de laatste maanden vijf dopinggevallen geweest, waarvan er drie bij de opleidingsploeg waren. Voor de ploeg rijden onder anderen Tourwinnaar Vincenzo Nibali, Lars Boom en Lieuwe Westra.

Tewelde snelt naar zege in Montferlandrun

Atleet Hiskel Tewelde uit Eritrea heeft zondag in 's-Heerenberg de Montferlandrun gewonnen. Hij kwam na 15 kilometer in 43.27 minuten over de streep. Dat was ruim een minuut boven het parcoursrecord. Tewelde liet de Kenianen Nobert Kigen en Geoffrey Koech achter zich. Dennis Kimetto, wereldrecordhouder op de marathon, eindigde als dertiende.

Bij de vrouwen stonden twee Nederlandse atletes op het podium. Irene van Lieshout (tweede) en Kim Dillen (derde) konden de Ethiopische Askale Merachi echter niet bijhouden. Zij kwam in 50.44 over de finish, met meer dan een minuut voorsprong op het Nederlandse duo. De Britse Paula Radcliffe, die de Montferlandrun aandeed als voorbereiding op de marathon van Londen, werd in 52.48 vijfde.

Arbiter Kuipers leidt Liverpool in CL

Scheidsrechter Björn Kuipers leidt dinsdagavond het duel tussen Liverpool en Basel in de Champions League. Beide clubs strijden om de tweede eindklassering in de poule van groepswinnaar Real Madrid.

Sander van Roekel en Erwin Zeinstra assisteren Nederlands bekendste arbiter op Anfield. Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn als vijfde en zesde official aangewezen. Voor Kuipers wordt het zijn 32e optreden in de Champions League.

Räikkönen kijkt uit naar komst Vettel

Kimi Räikkönen verwacht dat de samenwerking met zijn nieuwe teamgenoot Sebastian Vettel positief gaat uitpakken voor hun renstal Ferrari. "We willen allebei hetzelfde: de Scuderia terugbrengen naar de plek waar die thuishoort", zei de Fin tijdens de seizoensafsluiting van Ferrari. "Ik denk, dat als we als een team opereren, we elkaar op de baan naar de limiet kunnen stuwen."

Räikkönen was naar eigen zeggen direct enthousiast toen hij hoorde dat Vettel de overstap van Red Bull naar Ferrari maakte. "We waren direct vrienden. Ik ben ervan overtuigd dat daar niets aan zal veranderen."

Wijnaldum: "Depay moet doorgaan met acties"

Georginio Wijnaldum heeft Memphis Depay een duidelijke boodschap meegegeven. De aanvaller van PSV moet zijn kenmerkende acties blijven maken, ook al mislukken die de laatste wedstrijden vaak. "Dingen die je goed kan, moet je blijven doen. Hij is een speler die twee of drie man kan passeren, dat verwachten we van hem en moet hij ook gewoon blijven doen", zei Wijnaldum zaterdag na de overwinning bij FC Dordrecht (1-3). Zelf was de aanvoerder van PSV met twee treffers de gevierde man, terwijl Depay vooral opviel door een gemiste strafschop.

"In het begin van het seizoen haalde Memphis zo'n hoog niveau, maar nu zit hij in een mindere fase waarin de dingen niet gaan zoals hij wil", zo analyseerde Wijnaldum. "Toch is hij wel belangrijk voor het team. Als Memphis aan de bal is, houdt hij steeds drie of vier mensen bezig, waardoor ruimte ontstaat voor andere spelers. Memphis komt terug, daar ben ik honderd procent zeker van. Hij moet niet anders gaan spelen, maar doorgaan met acties maken. Want dát is Memphis."

NOS: geen extra inzet tegen vuurwerkoverlast

Op oudjaarsdag zetten gemeenten nauwelijks extra mankracht in om te controleren of de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden nageleefd, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Dit jaar mag pas op oudjaarsdag tussen 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken en niet meer vanaf 10.00 uur in de ochtend.

Van de 256 gemeenten die reageerden op de enquête van de NOS zeiden 25 gemeenten extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) in te zetten voor de handhaving van het verbod. 194 gemeenten zegt het 'normale' aantal agenten of boa's in te zetten.

14 gemeenten zeggen het afsteekverbod tussen 10.00 uur en 18.00 uur niet te gaan handhaven en 23 gemeenten hebben nog niet besloten.

'Dollar en olie risico voor kwetsbare markt'

De aansterkende dollar en de dalende olieprijs kunnen de komende tijd zorgen voor problemen op de financiële markten. De afgelopen maanden hebben aangetoond dat die nog altijd zeer kwetsbaar zijn en vooral worden gesteund door de acties van centrale banken. Dat stelt de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in zijn zondag gepubliceerde kwartaalrapport.

De BIS ziet de dollar en de olieprijs als de belangrijkste risico's in de komende tijd. De duurdere dollar kan vooral in opkomende markten voor problemen zorgen. Daar zijn de afgelopen jaren veel schulden in dollars aangegaan, waardoor de schuldenlast stijgt met de opmars van de Amerikaanse munt. Goedkope olie is gunstig voor de internationale economie, maar kan 'disproportionele' schade aanrichten in de regio's die sterk afhankelijk zijn van olie. Binnenlandse problemen kunnen daardoor worden versterkt.

Wüst wint schaatsmijl in Berlijn

Ireen Wüst heeft de tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn de 1500 meter op haar naam geschreven. Wüst reed in de slotrit tegen Marrit Leenstra en noteerde een tijd van 1:55.89 eerste. Leenstra had drie honderdsten meer nodig en werd daarmee derde. 

Heather Richardson wist zich daar nog tussen te wringen. Marije Joling werd met met 1:57.78 vijfde en Linda de Vries moest genoegen nemen met een twaalfde plaats. 

Uitslag 1500 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 1:55.89
2 Heather  Richardson VS 1:55.91
3 Marrit  Leenstra Ned 1:55.92
4 Brittany  Bowe VS 1:56.12
5 Marije  Joling Ned 1:57.78
12 Linda  de Vries Ned 1:59.25

Klassement 

# Schaatser Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 280
2 Marrit Leenstra Ned 250
3 Ida Njåtun Noo 156
4 Olga Graf Rus 139
5 Marije Joling Ned 136
8 Linda de Vries Ned 111

Meer details Bloodborne

Tijdens een Bloodborne-panel op het PlayStation Experience-evenement in Las Vegas zijn talloze details gelekt over de co-op en gameplay van Bloodborne. Game director Miyazaki deed een aantal interessante onthullingen uit de doeken. Lees ze hieronder.

Miyazaki heeft zelf de volgende notities vrijgegeven tijdens het panel:

  • 10 maps in de speelwereld;
  • Elke map heeft zijn eigen 'situatie';
  • De Chalice Dungeon is een drielaagse locatie vol traps verspreid onder de hele stad en wordt procedureel gegenereerd;
  • Nadat de Chalice Dungeon is gegenereerd, blijft die staat van het level hetzelfde zodat je er aan kunt wennen;
  • De moeilijkheidsgraad van de dungeons is zeer hoog, je zal hier niet doorheen kunnen rushen;
  • De focus ligt op het gevoel van overwinning na een dungeon vrij te hebben gespeeld, net als in Demon's Souls;
  • Spelers kunnen hun eigen dungeon delen met anderen, zowel met de hele community als met bijvoorbeeld alleen vrienden.

Uit de Q&A kwamen nog meer details naar boven:

  • Character customization zal ongeveer hetzelfde zijn als in Dark Souls II, met enkele unieke mogelijkheden;
  • Het ontwikkelteam tracht een zo hoog mogelijke framerate te behalen bij de uiteindelijke release;
  • Er zal ook PvP aanwezig zijn;
  • Er zullen net zoals in Dark Souls II mogelijkheden zijn om de rol aan te nemen van een baas om tegen andere spelers te vechten;
  • Het concept van doodgaan en hollow worden zal in zekere vorm aanwezig zijn;
  • De dungeon die we zagen in de presentatie op de PS Experience was specifiek gekozen, echte dungeons worden groter en complexer;
  • Boss characters maken deel uit van willekeurig gegenereerde content.

Eerste grote strooiactie Rijkswaterstaat

Voor het eerst in dit winterseizoen heeft Rijkswaterstaat een grote landelijke strooiactie op de Nederlandse snelwegen gehouden. Medewerkers van Rijkswaterstaat voerden in de nacht van zaterdag op zondag 324 ritten uit en strooiden in totaal 1306 ton zout.

Een woordvoerder van Rijkwaterstaat laat weten dat in het hele land is gestrooid, met uitzondering van Limburg. Door een combinatie van condensatie op de natte wegen en de snel dalende temperaturen was er kans op ongelukken door gladheid.

'IOC wil Olympische Spelen Korea deels buiten Korea'

Volgens een anonieme official van het Internationaal Olympisch Comité dringt het IOC er op aan om een deel van de Olympische Winterspelen in 2018 buiten Zuid-Korea te houden. Dat zegt de official tegenover persbureau AP. De Spelen worden georganiseerd door Pyeongchang, maar er is veel onenigheid over wie de verschillende kosten moet betalen.

De sporten die buiten Zuid-Korea gehouden zouden moeten worden zijn het bobsleeën, skeleton en rodelen. Het organisatiecomité van de Spelen in 2018, POCOG, is gevraagd om de bouw van de bob- en rodelbaan voorlopig stil te zetten. Ook zou het IOC hen gevraagd hebben om ermee akkoord te gaan dat de wedstrijden verplaatst worden naar een al bestaande baan in Europa, Azië of Noord-Amerika.

De verandering zou meer dan 80 miljoen euro aan bouwkosten besparen, naast enkele miljoenen euro's aan onderhoudskosten per jaar. Dat is in overeenstemming met het plan van IOC-president Thomas Bach om toekomstige Spelen veel goedkoper te maken. Volgens de anonieme official zijn de bob- en rodelbonden (FIBT en FIL) het eens met het voorstel. Hij zegt ook dat de Koreanen vooralsnog erg onwelwillend tegenover het plan staan, omdat het de Zuid-Koreaanse bob- en rodelsport flink zou helpen als er een baan is in het land.

De meest voor de hand liggende optie als alternatief voor Pyeongchang is de baan van het Japanse Nagano, waar in 1998 de Winterspelen gehouden werden. De official zegt dat het echter niet noodzakelijk in Azië hoeft te zijn. De meest gebruikte en bekende banen staan in Noord-Amerika en Europa. Hij voegde eraan toe dat er mogelijk in januari een oplossing gevonden kan worden. Vertegenwoordigers van het IOC reizen dan naar Zuid-Korea om te kijken hoe het ervoor staat met de voorbereidingen op de Spelen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat onderdelen van Olympische Spelen buiten het gastland gehouden worden. Zo werd in 2008 de paardensport in Hong Kong gehouden, ver weg van gaststad Beijing. In 1956 moest Stockholm de paardensport organiseren, omdat er in het Australië van gaststad Melbourne bepaalde quarantainewetgeving was rondom paarden.

Hondje dood door vuurwerk

Een Jack Russell is in de nacht van zaterdag op zondag in Tilburg door vuurwerk om het leven gekomen. Een buis met vuurwerk ontplofte toen de hond er aan snuffelde, aldus de politie. De Jack Russell was op slag dood.

Het hondje was door een openstaande deur ontsnapt uit een woning. Omstanders konden niet vertellen wie het vuurwerk had achtergelaten. Het ging om een zogenaamde mortier. Dat is een buis waarmee zwaar vuurwerk wordt afgestoken.

Bondscoach Noord-Korea jaar geschorst

De Noord-Koreaanse voetballers moeten het in januari tijdens de Azië Cup zonder de aanwijzingen van bondscoach Yun Jong-su stellen. De coach is door de Aziatische voetbalbond voor liefst twaalf maanden geschorst.

Yun misdroeg zich in oktober na het duel met rivaal Zuid-Korea. Dat land won door een doelpunt in blessuretijd met 1-0, tot groot ongenoegen van Yun. De bondscoach beschuldigde de officials van partijdigheid. Tijdens zijn schorsing mag Yun wel trainingen leiden, maar tijdens wedstrijden is hij niet welkom rond het veld en in de kleedkamer.

Ook speler Kim Yong-il mag voorlopig niet in actie komen. Hij kreeg rood in de wedstrijd tegen Zuid-Korea en is vanwege wangedrag een half jaar geschorst.

Stevens haalt uit naar spelers

Trainer Huub Stevens van VfB Stuttgart heeft na de ruime thuisnederlaag tegen Schalke 04 (0-4) hard uitgehaald naar zijn spelers. Volgens de coach leken niet alle spelers door te hebben in welke situatie de club verkeert. "Misschien heeft de 4-1-zege van vorige week niet goed doorgewerkt in het onderbewustzijn. Sommige spelers moeten blijkbaar nog een knop omzetten", zei de 61-jarige coach zaterdag.

Voor Stuttgart was de nederlaag van zaterdag al de achtste van het seizoen. De ploeg staat daardoor weer laatste in de Bundesliga. "Ik heb al eerder gezegd dat het dit seizoen moeilijker zal worden om erin te blijven dan vorig jaar. Hopelijk is dit slechts een momentopname, want ik had niet het gevoel dat iedereen er vol voor ging", baalde Stevens. "We moeten de koppies weer omhoog zien te krijgen."

Twaalfde zege op rij voor Warriors

De Golden State Warriors hebben zaterdag hun twaalfde zege op rij geboekt in de NBA. De basketballers uit Oakland wonnen met 112-102 van de Chicago Bulls en vestigden daarmee een teamrecord. In 1972 waren de Warriors tot elf zeges op rij gekomen.

Liefst vijf spelers van de formatie haalden de dubbel cijfers. Met 31 punten was forward Draymond Green het meest trefzeker. Voor de ploeg was het de zeventiende zege in negentien wedstrijden. Daarmee staan de Warriors bovenaan in de Western Conference.

De Philadelphia 76ers wisten verrassend te winnen bij de Detroit Pistons: Na overtime werd het 108-101. Orlando Magic verrasste de Sacramento Kings met 105-96, terwijl de Houston Rockets met 100-95 van de Phoenix Suns wonnen. De San Antonio Spurs waren met 123-101 een maat te groot voor de Minnesota Timberwolves, de Los Angeles Clippers versloegen de New Orleans Pelicans met 120-100.

Van der Heijden brengt vechtlust in Oranje

Laura van der Heijden heeft het fysieke handbal opzijgezet voor techniek en snelheid. "Ik wil een completere speelster worden", verklaart de international haar overgang van de Duitse naar de Deense competitie eerder dit jaar. "Ik merk al dat ik meer op snelheid doe, maar mijn grootste kracht blijft toch mijn vechtlust", aldus de 24-jarige opbouwspeelster, die maandag met het Nederlands vrouwenteam haar eerste wedstrijd speelt op het Europees kampioenschap in Kroatië.

Van der Heijden is pas 24 jaar, maar binnen de EK-selectie de speelster met de meeste interlands op haar naam. Ze kwam al 117 keer uit voor het Nederlands team en scoorde daarin 386 keer. Kortom, ze brengt routine mee. "Er ligt veel druk op de ploeg, maar ik vind dat wel fijn. Ik zou mezelf niet een van de dragende speelsters willen noemen, want onze ploeg speelt meer dan ooit als een team. Maar ik breng wel mijn vechtlust in en die is belangrijk."

Ze speelde vier jaar lang in de Duitse Bundesliga bij Oldenburg, maar besloot dit voorjaar de overstap te maken naar het Deense Team Esbjerg, waar ook haar collega-international Estavana Polman onder contract staat. "Het was een bewuste keuze voor een ander type handbal. In Duitsland ligt de nadruk erg op fysiek handbal, één tegen één situaties, terwijl in Denemarken het accent op snelheid en techniek ligt. Ik wil graag een betere, complete speelster worden en dan moet je nieuwe dingen leren."

Haar ervaringen in de Bundesliga komen goed van pas, want Duitsland is de eerste tegenstander van de formatie van bondscoach Henk Groener. "Ik ken alle meiden uit het team, dus weet precies wat hun sterke en zwakke punten zijn. Van Duitsland kunnen we winnen", meent Van der Heijden, die tevreden terugkijkt op de voorbereiding. De selectie was anderhalve week samen op Papendal en oefende twee keer tegen Rusland. "We zijn gegroeid ten opzichte van het WK van een jaar geleden. We kennen elkaar beter en weten elkaar sneller te vinden. Ik merkte dat we amper hoefden te wennen. In de wedstrijden was ik heel erg te spreken over onze instelling; we speelden met het koppie erbij en namen onze rust als het nodig was. Als we dat niveau halen op het EK, kunnen we heel ver komen."

Stylist Andersen wil hoger rendement bij Ajax

Met drie beslissende voorzetten had Lucas Andersen een groot aandeel in de ruime zege van Ajax op Willem II (5-0). "Ik ben blij met mijn assists", stelde de middenvelder. "Ik moet vaker bij doelpunten betrokken zijn. Dat is nu het doel. Twee assists waren een beetje lelijk. Eigenlijk tellen die niet helemaal."

Even voor de 1-0 en 4-0 tikte Andersen de bal met het puntje van zijn schoen voor de voeten van Kolbeinn Sigthorsson en Arkadiusz Milik. Veel fraaier was zijn voorbereiding op de 2-0 van diezelfde Milik. Andersen dribbelde sierlijk met de bal richting het strafschopgebied en gunde de treffer aan de voor de geblesseerde Sigthorsson ingevallen Milik.

De nieuwe Michael Laudrup, noemen ze Andersen wel eens in Denemarken. Zo succesvol als één van de grootste voetballers ooit uit zijn land moet hij nog maar zien te worden. Maar met zijn manier van spelen doet hij inderdaad wel een beetje denken aan zijn landgenoot die alweer zestien jaar geleden in het shirt van Ajax afscheid nam van een prachtige loopbaan. Geen voetballer in de eredivisie beroert de bal vaker met de buitenkant van de voet dan Andersen. Als alles lukt, is het leuk kijken naar de jonge stylist.

"Mooi spel is leuk", beseft hij. "Maar ik moet vaker betrokken zijn bij het eindproduct. Ik moet meer doelpunten maken en assists leveren. Daar werken we aan. We hebben deze weken een druk programma. Daarom heb ik nu niet veel tijd. Maar straks zal ik weer vaker naar het krachthonk moeten. Ik moet fysiek nog sterker worden."

De ene Deen is de andere niet. Waar de weer bijna fitte Viktor Fischer de afgelopen seizoenen bij Ajax naam maakte als extraverte aanvaller, daar presenteerde Andersen zich als een ingetogen voetballer sinds zijn komst twee jaar geleden naar Amsterdam. Op de trainingen en bij Jong Ajax liet hij regelmatig zien waarom hij tot de grootste beloften van zijn land hoort. In de hoofdmacht van de Amsterdamse club wilde het maar niet lukken, ook omdat hij vaak op de linkerflank moest voetballen.

Na het vertrek van Daley Blind zijn de puzzelstukjes voor het middenveld van Ajax anders gelegd. Thulani Serero verhuisde een plekje naar achteren zodat Andersen op zijn favoriete positie links in de middenlinie kan spelen. "De trainer heeft me daar het vertrouwen gegeven. Dat voelt heel lekker. Dit is mijn positie", zegt de Deen die de volgende voetballer bij Ajax lijkt die zich lang aan de club gaat binden. "Ja, we gaan snel om de tafel zitten."

Depay worstelt met zichzelf op weg naar top

Memphis Depay wil de beste voetballer ter wereld worden, maar zijn weg naar de top verloopt niet zonder hobbels en kuilen. Na een flitsende seizoensstart zit de aanvaller van PSV in een fase waarin veel van zijn kenmerkende acties mislukken. Op bezoek bij FC Dordrecht haalde Depay zich de woede van zijn teamgenoten op de hals door bij een 1-1-stand een strafschop te verprutsen. "Dit soort dingen neem ik mee in mijn carrière, hier leer ik van", zei de 20-jarige vleugelspits. "Gelukkig ben ik nog jong en heb ik genoeg tijd om te leren."

Toen Depay in de eerste helft mocht aanleggen vanaf elf meter, schoot door zijn hoofd: stiften. "Ik had nog nooit zo een strafschop genomen, maar op dat moment stond ik daar achter." De PSV'er had een prachtige boogbal in gedachten, zoals Antonin Panenka in de EK-finale van 1976, maar hij zag zijn inzet op de lat belanden. "Met mijn traptechniek had dat gewoon 1-2 moeten zijn." Dat kreeg de topschutter van PSV in de rust ook in klare taal te horen van zijn ploeggenoten. "Ze hebben me gecorrigeerd, logisch", aldus Depay.

De linksbuiten voetbalde op het kunstgras van Dordrecht vooral tegen zichzelf. Depay grossierde in mislukte acties en balverlies, soms tot wanhoop van ploeggenoten "Ik ben blij met de drie punten, maar voor mezelf heb ik geen lekkere wedstrijd gespeeld", beaamde de international, die na rust geel kreeg voor een opstootje met Ilias Haddad en vervolgens - om erger te voorkomen - werd gewisseld door trainer Phillip Cocu. "Ik wil de beste zijn van PSV, van Nederland en tot de beste spelers van de wereld gaan behoren. Ik weet dat ik daarvoor meer moet laten zien. Het loopt even niet lekker, maar ik ga mezelf niet aanpraten dat ik uit vorm ben. Trouwens, ik hoef niet in vorm te zijn om doelpunten te kunnen maken, dat heb ik al laten zien."

Depay is zo'n speler die precies weet wat hij wil. Naar de top, het liefst zo snel mogelijk. Maar legt hij zichzelf soms niet teveel druk op? "Ach, iedereen weet wat ik kan. Ik ben gewend dat de focus op mij ligt, dat vind ik niet erg. Niet alleen de buitenwereld verwacht veel van me, ikzelf ook. Ik moet mezelf blijven, op de juiste momenten mijn acties inzetten. Gewoon doorgaan. Dit soort dingen als tegen Dordrecht neem ik mee, daar leer ik van. Maar PSV is niet alleen van mij afhankelijk; toen ik geblesseerd was, wonnen we ook. Het is heerlijk om te zien dat ook anderen het kunnen doen, zoals Wijnaldum vandaag. Die groei hebben we als team gemaakt."

Bondscoach Marijne positief ondanks nederlaag

Bondscoach Sjoerd Marijne van de Nederlandse hockeyvrouwen wilde zaterdag niet alleen maar kritisch zijn na de nederlaag in de halve finale van de Champions Trophy. Oranje ging in de slotminuut onderuit tegen gastland Argentinië: 1-2. "We waren heel goed aan het spelen, onze beste wedstrijd van het toernooi", meende Marijne, die in Mendoza debuteerde als bondscoach van de vrouwen.

"Ik ben heel erg blij. We willen snelheid in ons spel, dat heb ik vandaag gezien. Dat is ook belangrijk voor ons. Dan moeten we verder geen overhaaste conclusies trekken", doelde Marijne bij de NOS op het stroeve spel van Oranje in de poulefase. "We hebben er alles aan gedaan."

Arbitrage onder vuur in Dordrecht

Bij FC Dordrecht kookte iedereen zaterdagavond van woede. Directeur Marco Boogers, trainer Ernie Brandts, verdediger Ilias Haddad; allemaal wezen ze na de nederlaag tegen PSV (1-3) met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Dennis Higler. "Het kan echt niet meer, we zijn voor de zoveelste keer benadeeld", brieste Brandts.

Higler gaf PSV in de eerste helft een strafschop nadat Funso Ojo de bal van dichtbij op zijn arm geschoten kreeg. "Even later kreeg Wijnaldum de bal bij PSV ook op zijn hand, maar floot hij niet", zei Brandts. In de tweede helft stuurde Higler de Dordtse verdediger Haddad met diens tweede gele kaart naar de kant, na een ongelukkige handsbal.

"Dat deed hij pas tien seconden later na appelleren van De Jong", aldus de boze trainer. Het slachtoffer zelf betichtte de arbitrage van willekeur. "Wij zijn een kleine club, wij worden steeds benadeeld. Dat gebeurde tegen Ajax, Feyenoord en FC Utrecht ook al. Ongelooflijk", riep Haddad.

Cocu baalt van misser Depay

Vaak wordt hij bejubeld, maar zaterdag kreeg Memphis Depay de wind van voren in de kleedkamer van PSV. De aanvaller besloot tegen FC Dordrecht bij een stand van 1-1 een strafschop te stiften. De bal belandde echter niet zoals Depay in gedachten had met een fraaie boog in het doel, maar op de lat. "Daarom waren we in de rust boos op Memphis", zei trainer Phillip Cocu. "Hij heeft een geweldige trap in huis, dan moet je zo'n bal gewoon zakelijk nemen. Dat had het team op dat moment ook nodig."

De misser van Depay bleef echter zonder gevolgen voor PSV, dat de hekkensluiter van de eredivisie alsnog op de knieën kreeg (1-3). "Een dikverdiende overwinning", vond Cocu. "We kwamen ongelukkig op achterstand omdat we toen niet scherp waren, maar daarna namen we de wedstrijd stevig in handen. We hebben veel kansen gecreëerd, maar zijn daar niet optimaal mee omgegaan. Dat we te weinig hebben gescoord, is een puntje van kritiek. Maar aan de andere kant hebben we ook weinig weggegeven."

Biljarter Jaspers wint GP van Capelle

Dick Jaspers heeft in Capelle het Grand Prixtoernooi driebanden op zijn naam gebracht. De Brabantse biljarter versloeg zaterdag in de finale Jean van Erp met 40-17. Voor de benodigde caramboles had hij, onder meer door een serie van twaalf, slechts achttien beurten nodig.

In de halve eindstrijd tegen Frans van Schaik was zijn moyenne nog beter: 2,5. In het GP-klassement van 2014 eindigde Jaspers ook als eerste, vóór Barry van Beers en Martien van der Spoel.

De Boer ziet Ajax publiek vermaken

Trainer Frank de Boer was zaterdag tevreden over de ruime zege van Ajax op Willem II (5-0). "We hebben vooral voor rust het publiek vermaakt", zei hij. "Ik heb mooie acties gezien. Daarvoor komen de mensen naar het stadion. Na de 5-0 werd het wel wat minder. Maar dat is logisch. Woensdag spelen we een belangrijke wedstrijd tegen Apoel Nicosia in de Champions League."

De Boer liet Riechedly Bazoer en Queensy Menig debuteren in de eredivisie. "Zij weten nu ook hoe het voelt om in een volle ArenA te spelen", zei hij. "Vooral Queensy was erg onder de indruk. Maar dat mag, dat is logisch. Bazoer heeft het in zich om een heel goede middenvelder te worden. Ik ben benieuwd hoe hij zich verder gaat ontwikkelen."

Slachtofferhulp feest met Van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven heeft even moeten wachten op het feest voor zijn 75e verjaardag. Officieel verjaarde hij op 30 april, het feest is maandagavond in het Beatrix Theater in Utrecht.

Van Vollenhoven is daar niet de enige die in het zonnetje wordt gezet. Hij deelt de schijnwerpers met het door hem opgerichte Fonds Slachtofferhulp, de organisatie die slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen bijstaat. Dat viert tegelijkertijd het 25-jarig bestaan. "De een geboren in 1939, de ander in 1989. Ondanks het leeftijdsverschil is er altijd sprake van een sprankelende verstandhouding", aldus de uitnodiging voor de bijeenkomst.

De genodigden voor het besloten feest kunnen kiezen uit twee cadeau's voor de jarigen. Pieter van Vollenhoven gaat het huis in Apeldoorn niet uit zonder een camera maar kan nog wel bijdragen gebruiken voor zijn fotohobby. Het alternatief is steun voor het noodhulpfonds van Slachtofferhulp, het zogenoemde Pieter van Vollenhoven Fonds. Dat geeft slachtoffers die buiten hun schuld in (financiële) problemen zijn geraakt een 'duwtje in de rug'.

In samenspraak met Van Vollenhoven is een muzikaal programma voorbereid onder de noemer 'Circle of Life', waaraan volgens de organisatoren van het feest maatschappelijke betrokkenheid en muziek als verbindende factor centraal staan. De geschiedenis van de musical - een muziekvorm waar Van Vollenhoven erg van houdt - vormt daarvoor de basis.

GroenLinks stijgt in de peiling van De Hond

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden dan zou GroenLinks naar negen Tweede Kamerzetels stijgen. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond. De partij heeft op dit moment daadwerkelijk vier zetels in de Tweede Kamer. GroenLinks is hiermee langzamerhand weer in de buurt van de score van 2010. Negen (virtuele) zetels is de hoogste score in bijna drie jaar.

De VVD, nu de grootste partij in de Kamer met 41 zetels, zou volgens De Hond wegzakken naar twintig zetels. De PvdA komt in zijn peiling op elf zetels te staan, waar de sociaaldemocraten er in 2012 38 haalden. Stonden die twee partijen twee maanden geleden nog op 41 (virtuele) zetels samen, nu zijn het er 31. Dat is echter nog geen evenaring van het dieptepunt dat deze twee partijen samen haalden, zo stelt De Hond. Dat was in september vorig jaar met 29 zetels, vlak voordat D66, ChristenUnie en SGP de twee regeringspartijen gingen steunen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim veertigduizend personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Darters Van der Horst en Hofstra naar kwartfinale Zuiderduin Masters

Darters Michel van der Horst en Rick Hofstra heben zich geplaatst voor de kwartfinale van de Zuiderduin Masters. Hofstra won zijn twee groepsduels van Alan Norris (5-3) en Ross Montgomery (5-4). 

Van der Horst was vrijdagavond al met 5-4 te sterk voor Scott Waites en versloeg zaterdag de als vierde geplaatste Scott Mitchell met 5-3. Co Stompé verloor ook zijn twede groepsduel. Tony O'Shea was met 5-2 te sterk voor de oud-trambestuurder. De Engelsman was ook te sterk voor Yordi Meeuwisse (5-3) en wist zo groep B te winnen. 

In groep G won Ted Hankey nog wel van RIchard Veenstra, maar moest zaterdag wel zijn meerdere erkennen in Martin Adams. Wolfie won groep H door ook James Wilson te verslaan. 

Zondagmiddag worden de kwartfinales gespeeld. Darryl Fitton - Tony O'Shea, Jamie Hughes - Michael van der Horst, Rick Hofstra - Geert de Vos en Gary Robson - Martin Adams. Na de kwartfinale is de finale bij de jeugd tussen Callan Rydz en Mike van Duijvenbode. Daarna worden de halve finales, finale bij de vrouwen (Aileen de Graaf - Anastasia Dobromyslova) en de finale bij de heren afgewerkt. 

Voor een overzicht van alle uitslagen en het programma van de zondag klik hier.

Originele Batmobile brengt 111.500 euro op

De allereerste officiële Batmobile uit 1963 is zaterdag geveild voor 137.000 dollar (111.500 euro) in Dallas, Texas. Het bedrag is slechts een fractie van de bijna 3,5 miljoen euro, die een koper vorig jaar neertelde voor de auto van Batman die werd gebouwd voor de tv-serie van 1966.

De auto die zaterdag de eigenaar wisselde is gebouwd door Forrest Robinson, een Batman-fan die in drie jaar tijd een Oldsmobile 88 uit 1956 verbouwde tot Batmobile. Het voertuig heeft de kenmerken van de auto die Batman bestuurt in de stripverhalen van DC Comics uit de jaren 40 en 50, zoals de enkele vin op de achterkant van de auto.

Voor de televisieserie werd door de zender ABC een nieuwe Batmobile gebouwd. Die serie werd zo populair, dat DC Comics uiteindelijk besloot de wagen van Robinson te huren voor promotietours. Nadat er meerdere replica's werden gemaakt, raakte de wagen in de vergetelheid.

Borstvoedende Britten boos

Tientallen zogende vrouwen hebben zaterdag voor Claridge's in Londen gedemonstreerd tegen de 'vernedering' die het hotel een van hen zou hebben aangedaan. De actiegroep Vrij om te Voeden is boos omdat het hotelpersoneel een vrouw vroeg zich tijdens het voeden met een slab te bedekken.

De groep organiseerde zaterdagmiddag een 'nurse-in' voor het chique hotel, dat in de welgestelde wijk Mayfair is gevestigd. Volgens oprichter Emily Slough ontmoedigt het optreden van het hotel tegen de zogende Louise Burns andere vrouwen om hun kinderen borstvoeding te geven. ''We zijn hier om het stigma aan te pakken en vrouwen te tonen dat het normaal en natuurlijk is'', verklaarde Slough.

Claridge's zegt dat het een warm voorstander is van borstvoeding, maar vrouwen vraagt andere gasten niet te hinderen.

Nigel Farage, de voorman van de eurosceptische partij UKIP, brandde zich vrijdag ook lelijk aan de borstvoedingsrel. Hij stelde dat hotels het recht hebben borstvoedende vrouwen te verzoeken 'om bijvoorbeeld in een hoekje te gaan zitten'.

Fabriekje spelen in Rotterdam

Verschillende partijen onderzoeken de mogelijkheid om in Rotterdam een trainingsfabriek te bouwen. Daarin kunnen onder andere steigerbouwers en technici op grote hoogte hun vaardigheden oefenen. Op de RDM Campus in Heijplaat komen daarvoor enkele staalconstructies van dertig tot veertig meter hoog te staan.

In de trainingsfabriek, de eerste in Nederland, worden werknemers opgeleid voor de procesindustrie, waaronder de chemische industrie. Het gaat om jaarlijks duizenden mensen. Ook werknemers in de isolatie-, montage- en de industriële reinigingsbranche kunnen er terecht. De bouw van de fabriek gaat in fases. De bouwkosten kunnen oplopen tot rond de zeven miljoen euro.

Deltalinqs, de belangenvereniging van Rotterdamse havenbedrijven, coördineert het initiatief. Ook de gemeente Rotterdam, het havenbedrijf en onderwijsorganisaties doen mee aan het project. In Heijplaat worden drie zogeheten destillatiekolommen uit de chemische industrie geïnstalleerd. Dat zijn gevaartes van meterslange horizontale- en verticale buizen en pijpen, waarin het chemisch scheidingsproces plaatsvindt.

Directeur Cees Jan Asselbergs van Deltalinqs zegt dat de fabriek onderdeel is van een breder plan om mensen te trainen en op te leiden in banen bij havenbedrijven. Ook de vakopleiding van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Brielle past in dat plan. Deze is volledig ingericht om mensen te trainen en op te leiden in procestechniek.

Sigthorsson paar weken uitgeschakeld

Trainer Frank de Boer van Ajax verwacht dat hij twee tot drie weken niet over Kolbeinn Sigthorsson kan beschikken. De spits uit IJsland verliet zaterdag in de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen Willem II (5-0) al na achttien minuten per brancard het veld. Even daarvoor kreeg hij een hard schop van Ali Messaoud.

"Hij heeft waarschijnlijk geen ernstige blessure", zei De Boer. "Maar hij is er wel even uit. Dat is vervelend nu hij weer mocht beginnen. Ik kies van week tot week voor Sigthorsson of Milik. Kolbeinn verdiende het deze week. Hij scoorde ook meteen. Dan is het jammer dat hij het slachtoffer is van zo'n dwaze actie."

De Boer verwacht dat Anwar El Ghazi woensdag terugkeert in zijn selectie. De aanvaller ontbrak tegen Willem II wegens een liesblessure.

Baanwielrenster Ligtlee pakt brons bij sprint

Elis Ligtlee heeft zaterdag een bronzen medaille gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Londen. De Nederlands kampioene op dit onderdeel was in de strijd om de derde plek in beide heats te sterk voor de Chinese Zhong Tianshi.

Ligtlee liep de finale mis omdat ze het in de halve finale nipt moest afleggen tegen Kristina Vogel. De Duitse was later op de avond in de finale met nog kleiner verschil de baas over de Russin Anastasia Voinova. In de tweede heat hield ze op de finish slechts 0,006 over.

Bij de koppelkoers voor de mannen hadden Wim Stroetinga en Jan-Willem van Schip pech. Het duo ging onderuit en haalde de finish niet. De koppelkoers werd gewonnen door de Britten Mark Christian en Owain Doull.

Hockeysters niet naar finale Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de halve finale van de Champions Trophy verloren. Het Oranje van de dit toernooi debuterende bondscoach Sjoerd Marijn ging tegen Argentinië onderuit: 1-2. Carla Rebecchi zorgde in de laatste minuut van het laatste kwart voor het winnende Argentijnse doelpunt.

Tot zaterdag imponeerde de ploeg van Marijne nauwelijks op het toernooi in Mendoza. Oranje plaatste zich maar moeizaam voor de halve finale, door donderdag met 1-0 te winnen van Duitsland. Het doelpunt van Michelle van der Pols was pas het eerste velddoelpunt. Tegen Argentinië toonde Nederland in de eerste helft weer wat van de klasse waarmee in juni superieur de wereldtitel werd behaald.

Een vlotte aanval leverde al na een halve minuut een strafcorner op. Specialiste Maartje Paumen schoot de bal echter op de paal. Het eerste kwart leek zonder doelpunten te eindigen, maar vlak voor het einde had Lidewij Welten nog een fraaie solo in huis. Die werd in eerste instantie nog gestopt door doelvrouw Belen Succi. Zij redde ook de tweede en derde inzet die uit de rebound volgden. De Argentijnse vrouwen kregen de bal echter niet uit de cirkel, waarna Welten alsnog de 1-0 kon binnenwerken.

Oranje kreeg daarmee loon na werken en stond verdiend voor met rust, maar gaf die voorsprong snel uit handen in het derde kwart. Silvina D'Elia benutte via de stick van Willemijn Bos een strafcorner: 1-1. Welten dacht Nederland daarna opnieuw op voorsprong te brengen. Ze schoot raak, maar nam in haar dribbel de bal met de voet mee. De treffer werd afgekeurd.

Shoot-outs leken de beslissing te moeten brengen, maar met minder dan een minuut te spelen bezorgde Rebecchi alsnog de winst aan Argentinië. Het gastland speelt zondag tegen Australië om de winst. Oranje en Nieuw-Zeeland strijden om het brons.

Brons voor judoka Grol bij rentree in Tokio

Judoka Henk Grol heeft zijn rentree op de tatami bij de Grand Slam in Tokio zondag de een bronzen medaille gewonnen. In de klasse tot honderd kilogram versloeg hij in de herkansingsfinale de Braziliaan Luciano Correa op ippon. 

Voor Grol was het zijn eerste toernooi sinds zijn teleurstellende optreden bij de wereldtitelstrijd in augustus. Hij kwam bij de WK vanwege een knieblessure niet verder dan de kwartfinales. Daarnaast had hij last van een infectie die hij had oplopen na een muggenbeet. Grol moest naar de strijd om het brons omdat hij de halve finale tegen Cho Guham verloor op straffen. De Zuid-Koreaan won later het toernooi.

Meer succes was er niet op de slotdag in Tokio. In de klasse tot 90 kilogram kwam kwamen Guillaume Elmont en Noel van 't End niet verder dan de tweede ronde. Elmont ging er door een te passieve houding onderdoor tegen de Japanner Kento Nagasawa, Van 't End ging er met ippon af tegen de Koreaan Kim Jae-yun. Roy Meyer (100+ kg) verloor zijn eerste wedstrijd van de Rus Aslan Kambiev. 

Voor de Nederlandse judoka's zit 2014 er nog niet helemaal op. Zaterdag 20 december is de Europa Cup voor clubteams in Hoofddorp. Er zijn zeven Nederlandse teams in gescheven. Judoclubs Kenamju en Judo TopSport Noord-Oost levert een mannen- en vrouwenteam. J.C. Hercules heeft een vrouwenteam, Ben Rietdijk Sport en Bijsterbosch staan met een mannenteam ingeschreven. 

Heemskerk zeer eenvoudig naar WK-finale

Zwemster Femke Heemskerk heeft zich op het WK kortebaan in Doha met speels gemak geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. De Nederlandse, in Doha al goed voor drie wereldtitels, liet de snelste tijd van alle deelneemsters noteren.

De op het oog bijzonder makkelijk zwemmende Heemskerk tikte aan na 1:52,54 minuten. Ze was daarmee iets sneller dan de Zweedse Sarah Sjöström (1:52,60). De derde van de favorieten, Katinka Hosszu uit Hongarije, liet 1:52,73 minuten noteren. De finale staat gepland voor even na 18.00 uur Nederlandse tijd.

Man liet zich opeten door slang op tv

Amerikaanse tv-kijkers kunnen zondagavond (lokale tijd) genieten van een omstreden tv-uitzending op Discovery Channel. Daarin is volgens de makers te zien hoe een man zich laat opeten door een enorme slang.

Discovery Channel laat desgevraagd weten dat het programma dit jaar nog niet te zien zal zijn in Nederland. De controverse is er echter niet minder om. De 27-jarige Paul Rosolie, een slangenexpert, hijst zich in een speciaal pak met zuurstofvoorraad en laat zich verorberen door een anaconda. Hij overleeft de stunt, waarmee hij aandacht wil vragen voor de vernietiging van het Amazonegebied.

Critici zijn er te over. Allereerst zijn er sceptici, die vermoeden dat het geheel in scène is gezet. Zo is onduidelijk hoe Rosolie weer uit de slang heeft kunnen komen. Daarnaast maken dierenliefhebbers zich boos, omdat zij denken dat de slang heeft geleden onder de 'nutteloze' stunt van Rosolie. Die verzekerde onlangs in onder meer de New York Post dat de slang niks mankeerde.

Man die zich liet opeten door slang op tv
Man die zich liet opeten door slang op tv (Foto: ANP)

Man verzint dat hij ebolapatiënt is

Een 19-jarige man in Taiwan hangt een flinke boete boven het hoofd nadat hij beweerde dat hij in West-Afrika was geweest en symptomen van het dodelijke ebolavirus had. De boete kan oplopen tot ruim 3500 euro, voor het geven van foutieve informatie over overdraagbare ziektes.

De man zei vrijdag tegen doktoren dat hij koorts had en diarree, en werd meteen in een ziekenhuis in quarantaine geplaatst in de zuidelijke stad Kaohsiung. Ook maakte hij artsen wijs dat hij vleermuizen had gegeten tijdens een recente reis in Nigeria.

Het 'ebolageval' was volop in de Taiwanese media en lokale autoriteiten riepen bewoners op alleen naar West-Afrika te gaan als het echt niet anders kan. Zaterdag bleek dat de man geen ebola had, en later kwamen de autoriteiten erachter dat de 'patiënt' nooit in het buitenland was geweest. Artsen in het ziekenhuis vrezen dat de man geestesziek is.

Azië is tot op heden vrij van ebola. Wereldwijd zijn er bijna 6200 mensen overleden aan de ziekte. De slachtoffers zijn vooral gevallen in West-Afrika.

Man in Taiwan verzint dat hij ebolapatiënt is
Man in Taiwan verzint dat hij ebolapatiënt is (Foto: ANP)

Weer nationaal record Nijhuis, geen WK-finale

Moniek Nijhuis heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha ook op de 200 meter schoolslag het Nederlands record verbroken. Dat deed ze eerder in het toernooi ook al op de 50 en 100 meter schoolslag, waarop ze twee keer brons pakte. 

Het oude record stond al sinds 2009 op naam van Nijhuis met 2:22,88, waar ze nooit meer serieus bij in de buurt kwam. Tot zondag, toen de in topvorm verkerende Nijhuis het record met 2:21,16 aan gort zwom. Het was echter niet genoeg voor een finaleplaats, want haar tijd was slechts de twaalfde van allemaal, waardoor het toernooi voor Nijhuis erop zit.

'Wereldrecord' Nederlandse estafettezwemsters

De Nederlandse zwemsters hebben op het WK kortebaan in Doha het officiële wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag verbroken. Esmee Vermeulen, Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer en Inge Dekker sprintten in de series naar een tijd van 1:35,74 minuten.

Het oude officiële wereldrecord stond met 1:37,04 op naam van de Deense vrouwen die vorig jaar Europees kampioen werden. Dat was echter niet de snelste tijd ooit: Op het EK van 2009 zwommen Kromowidjojo, Dekker, Hinkelien Schreuder en Saskia de Jonge naar de Europese titel in 1:33,25. Die tijd is vanwege veranderde regelgeving echter niet erkend door wereldzwembond FINA.

Enter the Gungeon, dungeon crawler met 'lotsa guns'

Dodge Roll Games is een nieuwe ontwikkelstudio die is samengesteld uit voormalige Mythic- en EA-ontwikkelaars. De studio heeft tijdens de PlayStation Experience een nieuwe game, of eigenlijk een nieuw genre, getoond: Enter the Gungeon, een 'gunfight dungeon crawler'.

Enter the Gungeon is een oldschool platformgame die wel wat wegheeft van Zelda: a link to the past. Dit keer ben je echter uitgerust met een enorm arsenaal aan uiteenlopend wapentuig. Volgens de devs: "Enter the Gungeon is a gunfight dungeon crawler, which takes place in a dungeon full of the 'gundead'. You will be playing as one of the 'Gungeoneers'." Afijn, had ik al gezegd dat er een heleboel guns in de game zitten? 

De release zal naar verwachting rond de zomer van 2015 zijn, de game komt uit voor PlayStation 4 en pc.

'Nieuwe God of War bevestigd'

Tijdens de PlayStation Experience zou door God of War-veteraan Cory Barlog bevestigd zijn dat er een nieuw deel van God of War in de maak is. De bekendmaking was waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling, want de tweet waarin de onthulling werd bevestigd is inmiddels verwijderd.

Gedurende het Retrospective Panel van God of War op het PlayStation Experience-evenement, maakte Barlog volgens een twitteraar het nieuwe deel bekend. Even later kwam een tweet van studio Santa Monica Studio, dat bevestigde dat een nieuw deel inderdaad in de maak is. Even later werd deze tweet weer verwijderd.

Drawn to Death is een PS4-exclusive arena shooter

David Jaffe, gamedesigner onder andere (mede)verantwoordelijk voor de Twisted Metal-games en de God of War-games, heeft tijdens de PlayStation Experience een nieuwe game aangekondigd.

Het heet Drawn to Death en draait om een notitieboek van een Amerikaanse tiener. De spelers lopen rond door de tekeningen die gemaakt worden door de jongeman. Het lijkt erop alsof deze gast nogal wat issues heeft, afgaande op de verknipte tekeningen die hij maakt. 

Drawn to Death is een arena shooter met cartoonesque, speelse stijl. Er is nog geen releasedatum bekend. De beelden in onderstaande trailer zijn pre-alphabeelden.

De Graafschap wint doelpuntenfestijn

De Graafschap heeft zaterdag in de Eerste Divisie een overwinning geboekt op Jong FC Twente. Het duel in Doetinchem leverde het nodige spektakel op en eindigde in 6-3. Jong Twente stond na een uur nog met 3-2 voor, maar toen werd Felitciano Zschusschen met rood naar de kant gestuurd en sloeg De Graafschap toe.

FC Oss won een Brabantse derby tegen Jong PSV met 2-0. Ook in Den Bosch stond een Brabantse derby op het programma. FC Den Bosch en FC Eindhoven speelden met 0-0 gelijk. Helmond Sport won met 3-2 van MVV.

Australische hockeysters naar finale

Mochten de Nederlandse hockeysters zich in de nacht van zaterdag op zondag plaatsen voor de finale van de Champions Trophy, dan is Australië daarin de tegenstander. De ploeg van coach Adam Commens won zaterdag in de halve eindstrijd van Nieuw-Zeeland. Daar had Australië wel shoot-outs voor nodig. De reguliere speeltijd eindigde in 1-1.

Nieuw-Zeeland kwam in de reguliere speeltijd al na twee minuten op voorsprong via aanvoerster Anita Punt: 1-0. Amelia Spence trok de stand in het derde kwart gelijk, waarna er niet meer werd gescoord. In de shoot-outs was Australië oppermachtig. Georgia Nanscawen, Karri McMahon en Emily Smith benutten alle drie hun kans, terwijl alle Nieuw-Zeelandse vrouwen misten.

Oranje speelt om 23.00 uur Nederlandse tijd de andere halve finale tegen Argentinië. Een finale tegen Australië zou de herhaling van de WK-finale in Den Haag betekenen. Die won Oranje afgelopen zomer.

Prijzenkast Red Bull Racing leeggeroofd

Dieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de prijzenkast van het Formule 1-team Red Bull Racing leeggeroofd. Uit de fabriek in Milton Keynes zijn in totaal 64 trofeeën meegenomen. De daders kwamen binnen door de hoofdingang te rammen met een auto.

Teambaas Christian Horner is geschokt door de diefstal. "We zijn uiteraard kapot van deze inbraak. Inbrekers hebben met een auto de ingang geramd en vervolgens meer dan 60 trofeeën gestolen waarvoor we jarenlang hard hebben hebben gewerkt."

"De inbraak heeft veel schade veroorzaakt. De dieven hebben niet alleen spullen meegenomen die niet van hun zijn, maar die ook de samenwerking van een groep hardwerkende individuen vertegenwoordigden. We zijn stomverbaasd. Waarom zou iemand deze bekers willen stelen? De trofeeën zijn voor het team extreem veel waard vanwege het harde werk dat nodig was om elke beker te verdienen. De wezenlijke waarde is echter erg laag aangezien ze van weinig waarde zijn voor iedereen buiten het team. Bovendien waren de meeste tentoongestelde trofeeën ook replica's."

Volgens Horner zal de inbraak gevolgen gaan hebben voor de honderden fans die jaarlijks de fabriek in Milton Keynes bezoeken. De fabriek zal nu minder toegankelijk gemaakt worden. Het lijkt de dieven te zijn gegaan om het metaal dat in omgesmolten vorm verkocht lijkt te gaan worden.

De prijzenkast van Red Bull Racing in Milton Keynes die nu leeggeroofd is (Red Bull)
De prijzenkast van Red Bull Racing in Milton Keynes die nu leeggeroofd is (Red Bull)

PlayStation-exclusive Tearaway Unfolded getoond

Platformergame Tearaway krijgt een remake met de naam Tearaway Unfolded. Tijdens de PlayStation Experience in Las Vegas werd gedemonstreerd hoe inventief de game gebruikmaakt van de technologie van de Dualshock 4-controller.

In Tearaway Unfolded is er qua stijl en uiterlijk niet zo ontzettend veel veranderd ten opzichte van het origineel, maar het lijkt de eerste game te worden die volledig gebruikmaakt van alle foefjes waar de nieuwste Dualshock-controller over beschikt. Zowel de touchpad, de lichtbalk, de bewegingssensoren als de luidspreker worden allemaal gebruikt als integraal onderdeel van de gameplay.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.