Ray Donovan (Seizoen 1)

dekatophetspek

Ray Donovan is een ouderwets harde misdaadserie van Ann Biderman, die de liefhebbers ook kennen van de veel te vroeg gestopte serie Southland en natuurlijk als scenarioschrijfster voor erg fijne films zoals Copycat (1995), Primal Fear (1996) en Public Enemies (2009). Ook de serie Ray Donovan speelt zich af in een wereld waar problemen worden opgelost met snoeihard geweld. Het eerste seizoen van de misdaadreeks Ray Donovan is nu uitgebracht op blu-ray en dvd.

Ray Donovan 1

Ray Donovan (Liev Schreiber) is een man die jaren geleden vanuit Boston naar Los Angeles vertrok om daar flink geld te gaan maken. Dat lukt aardig als hij voor een firma gaat werken die 'probleempjes' van beroemde en stinkendrijke klanten mag oplossen voordat ze in de roddelbladen opduiken. Of het nou een vervelende stalker met moordlustige neigingen is of een jonge sportman met een dood mokkel met een overdosis in zijn motelkamer, Ray Donovan weet als geen ander hoe dat 'opgeruimd' moet worden. Donovan lijkt zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben, maar dat is uiterlijke schijn. Hij heeft namelijk een familie die nogal wat van hem vergt. Zo heeft hij een broer die alcoholist is, een andere broer heeft parkinson en tot zijn grote verrassing blijkt Ray ook nog een zwarte halfbroer te hebben. Daarnaast heeft Donovan ook nog eens een ontevreden vrouw die constant aan zijn hoofd loopt te zeuren over een verhuizing naar Beverly Hills. Alsof dat al niet genoeg is voor de man, komt op zekere dag dan ook nog eens zijn vader Mickey (Jon Voight) vervroegd vrij uit de gevangenis. De oude baas heeft dankzij zijn zoon twintig jaar achter de tralies gezeten en is duidelijk uit op zoete wraak. Er valt opeens veel op te lossen voor Donovan. We zien het in het spetterende eerste seizoen van de serie dat onlangs is verschenen op blu-ray en dvd.

Zoals we dat gewend zijn van series van de zender Showtime, is ook Ray Donovan een reeks die zich richt op een volwassen publiek. Toen de serie in 2013 haar debuut maakte op Showtime, waren er maar liefst zes miljoen kijkers die op de Amerikaanse tv-zender afstemden, waarmee het de best bekeken tv-pilot tot op heden is voor de zender. Een prestatie die zelfs de hitserie Dexter destijds niet wist te behalen. Toen in de daaropvolgende week het aantal kijkers ook nog eens was gestegen met zo'n 15%, werd er nog een record gebroken en was het wel duidelijk dat Showtime weer een kijkcijferkanon te pakken had. Ray Donovan is een behoorlijk realistisch aandoende serie over een man die de meest onmogelijke situaties voor anderen kan oplossen, maar ondertussen in zijn privéleven ook met allerlei toestanden te maken krijgt, waar hij duidelijk minder goed mee om weet te gaan.

Ray Donovan 2

Ray Donovan is een serie met een goed gekozen cast. Zo is Liev Schreiber zeer overtuigend als de dreigend overkomende klusjesman, die eruitziet als een onderwereldfiguur, maar die stiekem ook maar een klein hartje blijkt te hebben. De echte hoofdrol is echter voor veteraanacteur Jon Voight, die als Mickey een angstaanjagende psychopaat neerzet, die werkelijk voor niets of niemand terugdeinst om zijn doel te bereiken. Wat het bikkelharde geweld betreft, doet Ray Donovan wel wat denken aan het eveneens zeer succesvolle The Sopranos, waarin de hoofdrolfiguur ook het nodige te verduren heeft met zijn familie.

Extra's:
Episode 1: Dissecting a scene (1.50 min)
Een beetje duiding bij de ontmoeting van Ray Donovan en zijn vader Mickey. Een tweetal mannen die een duister geheim delen.
The Way Ray Breaks (1.05 min)
Ray Donovan heeft wat tips voor een perfecte afstoot bij een potje pool.
The Way Ray runs a Meeting (0.55 min)
Een korte featurette die laat zien hoe Ray Donovan te werk gaat.
Video Diary with Pooch Hall: Part 1
Video Diary with Pooch Hall: Part 2
Een tweetal bezoekjes aan de set met Pooch Hall
Hanging with Jon Voight (2.08 min)
Een leuk interview met Hollywood-veteraan Jon Voight.
Kate Moennig Fan Questions (2.40 min)
Kate Moennig geeft antwoord op vragen van de fans.
Hand to Hand, Fist to Fist (6.30 min)
Een leuke featurette waarin we meer te weten komen over de vechttechnieken in de serie.
Dressing Ray Donovan (6.50)
Een featurette over de keuze voor bepaalde kleding in de serie.
Where’s Ray?
Een zeer vermakelijke featurette waarbij je op een kaartje een zevental locaties aan kunt klikken, waarna je een kort filmpje over deze locatie kunt bekijken.

Ray Donovan 3

Conclusie: Terwijl de fans in Amerika al vol spanning wachten op het derde seizoen van de serie Ray Donovan, kunnen we nu in Nederland het eerste seizoen van deze snoeiharde serie bekijken op dvd of blu-ray en daar zijn we wel blij mee, aangezien dit een reeks is die je door wilt blijven kijken. Daarnaast kent zowel de dvd als de blu-ray van Ray Donovan (seizoen 1) ook een uitgebreide hoeveelheid bonusmateriaal, waar de fans van de serie ook zeer tevreden zullen zijn. We vermoeden dat er heel wat mensen zullen zijn die deze dvd-set over een paar dagen maar al te graag in hun schoen willen vinden.