FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 december 2014

Rusland hekelt ondervragingsmethoden CIA

Rusland heeft donderdag felle kritiek geuit op de verhoormethoden van de Amerikaanse CIA. Het rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, dat deze week uitkwam, toont aan dat er op grote schaal mensenrechten zijn geschonden, aldus Rusland, dat de kans aangrijpt om de Verenigde Staten eens van mensenrechtenschendingen te beschuldigen. Het was de afgelopen jaren meestal juist andersom.

Volgens Konstantin Dolgov van het Russische ministerie van buitenlandse zaken druisen de bewijzen in het rapport 'in tegen de Amerikaanse aspiraties om te dienen als een voorbeeld van democratie'. Dolgov benadrukt dat wat de Senaat heeft gepubliceerd slechts een samenvatting is van het 6700 pagina's tellende rapport, dat geheim wordt gehouden.

Mensenrechtenorganisaties zouden moeten aandringen op de publicatie van het gehele rapport en de mensen die verantwoordelijk waren voor het beleid bij de CIA moeten worden berecht, aldus Dolgov.

Angst voor terreur en ziektegolf toegenomen

Nederlanders zijn zich de afgelopen maanden meer zorgen gaan maken over een terroristische aanslag, een internationale crisis en een ziektegolf. Ook de opkomst van terreurorganisatie IS baart veel mensen zorgen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag op basis van de Risico- en Crisisbarometer.

De economische crisis, de werkloosheid en de gezondheidszorg vormen daarentegen minder reden tot zorg in vergelijking met eerdere metingen. De Risico- en Crisisbarometer wordt twee keer per jaar uitgevoerd om de zorgen, het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in de overheid onder Nederlanders te meten. De vorige meting vond plaats in juni.

Ruim een op de drie ondervraagden (35 procent) noemden uit zichzelf het conflict met IS als grootste zorg. De economische crisis komt op de tweede plaats met twintig procent en zorgen over de gezondheidszorg sluit de top drie met zeventien procent. De angst voor een terroristische aanslag staat op de vierde plaats en is sinds juni van drie naar zestien procent gestegen. Nederlanders maken zich minder zorgen over de werkloosheid: Vijftien procent maakte daar melding van, tegen 21 procent in juni.

In een lijst met keuzemogelijkheden kruisten de ondervraagden een internationale crisis het vaakst aan met 68 procent. De angst voor een terroristische aanslag steeg van 48 naar 65 procent en komt op de tweede plaats. De vrees voor een economische crisis stond sinds 2008 op nummer een, maar zakte dit keer naar de derde plek. De angst voor een ziektegolf onder mensen steeg aanzienlijk van 36 naar 45 procent. Volgens de onderzoekers is de ebola-uitbraak hiervan waarschijnlijk de oorzaak.

Glastuinder moet betalen voor watervervuiling

Een glastuinbouwbedrijf uit Poederoijen in het westen van Gelderland moet ruim tachtigduizend euro boete betalen, omdat er in 2012 een chemisch middel is geloosd op een sloot. Dat veroorzaakte ernstige watervervuiling, waardoor onder andere drinkwaterbedrijf Dunea wekenlang maatregelen moest nemen om 1,2 miljoen Hagenaars van drinkwater te kunnen voorzien.

Waterschap Rivierenland legde een boete op en verhaalde de kosten van het schoonmaken van de sloot op de glastuinder. Die weigerde echter te betalen en stapte naar de rechter. De rechtbank verwierp de bezwaren, liet het schap donderdag weten.

De rechter gelooft niet dat de glastuinder niet van plan was om chemische middelen op de sloot te lozen. Ook verwerpt de rechter de bewering dat het bedrijf zelf van plan was om het schap te waarschuwen. Toen controleurs van het waterschap kwamen kijken wat er aan de hand was, weigerde de tuinder om hen op het erf te laten en moest de politie er aan te pas komen.

Door de illegale lozing konden tuinders in de omgeving hun akkers wekenlang niet besproeien.

Britse diensten openen jacht op pedo's

Twee Britse informatiediensten gaan samenwerken om kinderporno op te sporen op het zogeheten darknet, afgesloten platformen op internet waar mensen informatie uitwisselen.

De Britse premier David Cameron zei donderdag dat het hoofdkwartier voor de overheidsinformatie GCHQ en het National Crime Agency evenveel moeite zullen doen om pedoseksuelen op te sporen als om terroristen te achterhalen.

De seksuele uitbuiting van kinderen vindt wereldwijd plaats op een 'bijna industriële wijze', zei Cameron tijdens een bijeenkomst in Londen. Hij presenteerde daar ook een wet die het volwassenen verbiedt seksueel getinte berichten aan minderjarigen te sturen.

Tientallen doden na opstand in gevangenis

Het dodental als gevolg van een gevangenisopstand in Venezuela vorige maand is opgelopen tot 48. Dit heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land donderdag gezegd. Eerder werd uitgegaan van dertien doden.

Volgens de regering hebben gedetineerden tijdens de gevangenisopstand in de West-Venezolaanse deelstaaat Lara de apotheek van de instelling bestormd. Zij zouden medicijnen hebben gestolen en geslikt en daardoor vergiftigingen hebben opgelopen. Volgens nabestaanden zijn de overleden gevangenen vergiftigd door water en eten dat van buiten naar de gevangenis is gebracht.

Mali nu vrij van ebola

Mali is ebolavrij. De laatste patiënt in het West-Afrikaanse land is genezen. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad Bamako donderdagavond bekendgemaakt.

In Mali waren zes mensen aan ebola gestorven. De tot nu omvangrijkste ebolaepidemie heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN al aan meer dan 6500 mensen het leven gekost, vooral in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Politie Napels ontmaskert 'nepgehandicapten'

De politie van Napels heeft 24 'valse gehandicapten' ontmaskerd die allemaal waren afgekeurd, veelal voor 100 procent, een uitkering ontvingen en desondanks werkten. Zo is een voor 100 procent afgekeurde vrouw betrapt op het aanbieden van 'amoureuze diensten' via internet, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag. Officieel kon zij niet werken en kreeg zij een uitkering omdat zij hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden zou hebben en zou lijden aan een 'ernstig obsessief fobiesyndroom'.

Een man die eveneens voor 100 procent was afgekeurd, bleek zwaar lichamelijk werk te verrichten in een ijzerwarenhandel. De fraude begon in 2004. De 24 'valse gehandicapten' kregen hun uitkeringen dankzij vervalste doktersverklaringen. Er is aangifte gedaan wegens zware gevallen van fraude. De politie heeft bezittingen ter waarde van 3 miljoen euro in beslag genomen.

Politie Napels ontmaskert'nepgehandicapten'
Politie Napels ontmaskert'nepgehandicapten' (Foto: ANP)

Uitslag Standard Luik - Feyenoord

Feyenoord kan op Europees gebied met een goed gevoel de winter in. De Rotterdammers klopten Standard Luik in België in de laatste groepswedstrijd van de Europa League met 3-0. Het was niet alleen de eerste Europese uitoverwinning sinds oktober 2008, maar Feyenoord verzekerde zich ook meteen van de groepswinst. De ploeg is daardoor geplaatst bij de loting.

Beide ploegen begonnen niet in hun sterkste opstellingen. Waar Feyenoord al zeker was van overwintering, was Standard al uitgeschakeld. Coach Fred Rutten kon het zich daardoor permitteren Miquel Nelom en Karim El Ahmadi thuis te laten. Beide spelers stonden op scherp. Lucas Woudenberg mocht als linksback zijn debuut maken, terwijl ook Tonny Vilhena een basisplaats had.

Met name de Belgen had moeite elkaar te vinden. Feyenoord mocht op Sclessin naar hartenlust het spel maken en kwam verdedigend amper in de problemen. Na een kwartier kwamen de Rotterdammers dan ook verdiend op voorsprong en dat was te danken aan een handigheidje van Jens Toornstra. De middenvelder, die wederom op de rechtervleugel stond, verraste de Japanse doelman Eiji Kawashima door een vrije trap in één keer in de korte hoek te krullen: 0-1.

Feyenoord ging na die verkregen voorsprong niet achterover leunen. Standard kwam er weliswaar zo nu en dan uit, maar de Rotterdamse formatie bleef de gevaarlijkste ploeg. Lex Immers (kopbal over), Jean-Paul Boëtius (schot net naast) en Colin Kazim-Richards (twee keer op Kawashima) slaagden er echter niet in Feyenoord op een geruststellende voorsprong te zetten. Die kwam er na een uur alsnog. Kazim-Richards troefde de Luikse debutant Corentin Fiore af en schonk Boëtius de bal. Die verdubbelde met een intikker heel eenvoudig de voorsprong (0-2).

De Rotterdammers speelden het duel vervolgens volwassen uit. Tegenvaller was wel dat verdedigers Khalid Boulahrouz (al voor rust) en Terence Kongolo geblesseerd uitvielen. Zo kon ook Wessel Dammers nog zijn debuut voor Feyenoord maken. Hij zag Elvis Manu er in het slot nog 3-0 van maken.

FIFA publiceert omstreden rapport mogelijk toch

Het veelbesproken onderzoeksrapport van Michael Garcia wordt mogelijk toch openbaar gemaakt. Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA vergadert volgende week in Marrakech over publicatie van het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. Theo Zwanziger, het Duitse lid van het FIFA-comité, heeft dit onderwerp op de agenda laten zetten.

De Amerikaanse jurist Garcia leverde in september een rapport van 430 pagina's in bij de FIFA, over zijn onderzoek naar de toewijzing van de komende twee WK's. Het uitvoerend comité onder leiding van Sepp Blatter besloot dat rapport niet openbaar te maken, maar slechts een samenvatting naar buiten te brengen, geschreven door de voorzitter van de ethische commissie. Garcia kon zich echter totaal niet vinden in het eindverslag dat vorige maand naar buiten kwam, wat tot veel commotie leidde. Diverse landen, waaronder Nederland, willen het volledige onderzoeksrapport inzien.

Kamp tempert optie proefboringen schaliegas

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) weet niet of er in deze regeerperiode proefboringen naar schaliegas komen. Hij wil daar ook op geen enkele manier op vooruitlopen, omdat dan de suggestie wordt gewekt dat het kabinet staat te trappelen om proef te boren.

Pas als de onderzoeken naar de voors en tegens van schaliegas klaar zijn, wordt daarover een besluit genomen, benadrukte Kamp donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij heeft een neutraal standpunt over het aardgas, dat opgesloten zit in diepe kleisteenlagen.

Volgens Kamp zou het onzorgvuldig zijn om de onderzoeken naar schaliegas te stoppen, zoals enkele oppositiepartijen bepleitten. Hij wees erop dat de hoeveelheid schaliegas in de bodem mogelijk vijf tot twaalf keer het jaarlijkse gasverbruik in Nederland is en dit twaalf tot 42 miljard euro kan kan opleveren.

Israël kraakt Ieren om steun voor Palestijnse staat

Israël heeft donderdag felle kritiek geuit op het besluit van het Ierse parlement een onafhankelijke Palestijnse staat te steunen. Het Ierse parlement nam woensdag een niet-bindende resolutie van die strekking aan.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken noemde de stemming teleurstellend en zei dat het Ierse parlement een stem geeft aan 'hatelijke en antisemitische uitspraken gericht tegen Israël'. Sommige Ierse parlementariërs beschuldigden Israël tijdens het debat van genocide.

De Ierse minister van buitenlandse zaken Charlie Flanagan zei woensdag dat de regering overweegt een Palestijnse staat te erkennen in een poging het vredesproces weer op gang te brengen.

De parlementen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben eerder al hun regeringen opgeroepen een Palestijnse staat te erkennen. Zweden ging een stapje verder. Op 30 oktober ging de regering in Stockholm over tot erkenning van een Palestijnse staat. Het Franse hogerhuis dringt bij het Élysée aan ook over te gaan op de erkenning van een Palestijnse staat.

Saudi-Arabië steekt miljoenen in bestrijding ebola

Saudi-Arabië trekt ruim 28 miljoen euro uit om te helpen bij de bestrijding van ebola in West-Afrika. Dat heeft de Islamitische Ontwikkelingsbank donderdag bekendgemaakt.

Het geld zal onder meer worden gebruikt om bij scholen, bushaltes en vliegvelden warmtesensoren te installeren. Een van de symptomen van ebola is koorts. Ook worden er nieuwe medische centra gebouwd in Sierra Leone, Guinee, Liberia en Mali, waar mensen kunnen worden getest.

Herdenkingspenning voor hulpverleners MH17

Ongeveer achthonderd hulpverleners die zich na de vliegramp met de MH17 hebben ingezet, krijgen een herdenkingspenning van de gemeente Haarlemmermeer. Het gaat onder anderen om medewerkers van Schiphol, KLM, Malaysian Airlines, politie, GGD, Bevolkingszorg, de veiligheidsregio Kennemerland en de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem.

Burgemeester Theo Weterings overhandigt de penningen volgende week woensdag in het raadhuis in Hoofddorp. Hij doet dit mede namens het kabinet. Zo'n 220 hulpverleners zijn hierbij aanwezig, de rest krijgt de penningen toegestuurd. Tijdens de uitreiking wordt een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers en nabestaanden. Premier Mark Rutte (VVD) spreekt de aanwezigen toe via een videoboodschap.

Chantal Janzen getrouwd voor de wet

Chantal Janzen en haar Marco geven elkaar maandag in Londen het jawoord, maar donderdag trouwden de twee om het middaguur al voor de Nederlandse wet, zo weet RTL Boulevard.

De 35-jarige Chantal en Marco hadden een kleine groep vrienden en familieleden uitgenodigd. Maandag worden de twee in een luxehotel in Londen getrouwd door Paul de Leeuw. Hij liet eerder al weten het een hele eer te vinden dit te mogen doen.

Hoge boetes voor illegale demonstraties Spanje

Het Spaanse lagerhuis heeft donderdag een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om zware boetes op te leggen voor demonstraties bij overheidsgebouwen of op strategische locaties. De wet wordt zwaar bekritiseerd door de oppositie en rechtengroepen. Zij menen dat de Spaanse regering probeert demonstranten die protesteren tegen het economische beleid van de regering het zwijgen op te leggen.

Organisatoren van demonstraties bij overheidsgebouwen of op belangrijke plaatsen kunnen een boete krijgen van maximaal zeshonderdduizend euro. Niet alleen worden illegale demonstraties zwaar beboet, ook het publiceren van foto's van agenten waardoor zij of operaties van de politie in gevaar komen wordt strafbaar. De boete daarvoor kan oplopen tot dertigduizend euro. Het beledigen van een politieagent kan leiden tot een boete van zeshonderd euro.

De wet kwam moeiteloos door het parlement, omdat de regerende Volkspartij (PP) een absolute meerderheid heeft. De oppositiepartijen hebben al gezegd de wet direct terug te draaien als zij aan de macht komen.

Sinds in 2008 de economische crisis uitbrak wordt vrijwel elke week in Spanje gedemonstreerd. De meeste protesten verlopen vreedzaam.

Zes jaar en tbs voor moordzaak Baflo

Alasam S., de man die in 2011 twee mensen doodde in het Groningse Baflo, heeft in hoger beroep van het gerechtshof in Leeuwarden zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging gekregen. Het hof deed donderdag uitspraak in de moordzaak.

S. sloeg eerst zijn 29-jarige vriendin dood met een brandblusser. Toen de politie hem wilde arresteren in de buurt van het station, wist hij het dienstwapen van een agent te bemachtigen. Een 48-jarige politieman werd dodelijk getroffen, zijn 22-jarige collega raakte gewond. Ook een 72-jarige omwonende werd geraakt door een kogel.

De rechtbank had hem eerder veroordeeld tot 28 jaar cel.

Arrestaties bij 'die-in' in Londen

De Britse politie heeft donderdag bij een 'die-in' in een winkelcentrum in Londen 76 mensen opgepakt. De betogers protesteerden tegen besluiten om agenten in de Verenigde Staten die zwarte burgers hebben gedood niet te vervolgen.

De betogers hadden zich verzameld bij het Westfield-winkelcentrum. Ze lagen op de grond en schreeuwden 'Ik krijg geen adem', een verwijzing naar de laatste woorden van Eric Garner. Hij overleed in juli in New York toen hij door een agent werd gewurgd, omdat hij belastingvrije sigaretten verkocht.

De Britse politie zei in een verklaring dat een kleine groep mensen het winkelcentrum wilde binnengaan toen de demonstratie zich naar buiten verplaatste. Daarbij werden beveiligers aangevallen en werden vernielingen aangericht.

Stroomstoring door storm in San Francisco

Tienduizenden mensen in San Francisco zitten zonder stroom door een fikse storm die gepaard gaat met hevige regenval. Het is volgens het elektriciteitsbedrijf de zwaarste en natste storm in vijf jaar tijd.

De stroomuitval treft vooral mensen in en rondom de baai van San Francisco. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. Door een storing in een transformatorhuisje is ook een van de treinstations in de stad gesloten. Zeker tien veerbootdiensten zijn stilgelegd.

Noodvoorziening voor mobiel telefoonverkeer

KPN, T-Mobile en Vodafone kunnen terugvallen op een noodvoorziening bij grote storingen in het mobiele netwerk van een van de drie. De telecombedrijven gaan in dat geval gebruikmaken van elkaars netwerk, waardoor klanten toch mobiel kunnen bellen en sms'en. Daarover hebben de partijen definitieve afspraken gemaakt, meldde branchevereniging Nederland ICT donderdag.

De noodvoorziening wordt alleen ingezet bij storingen die naar verwachting langer duren dan drie dagen en die meer dan vijfhonderdduizend klanten in een regio treffen. Volgens de branchevereniging is Nederland het eerste land ter wereld met een dergelijke noodvoorziening.

Het vangnet is er gekomen op aandringen van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). De aanleiding was een omvangrijke storing in april 2012 toen klanten van Vodafone dagenlang niet konden bellen, sms'en en internetten. De storing ontstond door een brand in een netwerkcentrale van de provider in Rotterdam.

De storingsovereenkomst werd vorig jaar al aangekondigd en is nu definitief geworden met het vastleggen van de afspraken in een draaiboek.

De noodvoorziening voorziet niet in het op gang houden van internetten; dataverkeer kan vanwege de beschikbare capaciteit niet via het netwerk van een andere operator worden geleid.

Onderzoek stuntongeluk voorlopig niet klaar

Het strafrechtelijk onderzoek naar het drama met de monstertruck in Haaksbergen in september is voorlopig nog niet klaar. Een aantal deelonderzoeken nadert de voltooiing, maar het Nederlands Forensisch Instituut is nog lang niet klaar met het analyseren van beeld- en geluidsfragmenten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag gezegd.

In Haaksbergen reed de chauffeur van een stuntteam met zijn monstertruck rechtdoor het publiek in. Daardoor kwamen drie mensen om het leven raakten 28 toeschouwers gewond. Kort na het drama hoopte Justitie rond het eind van dit jaar te kunnen zeggen of er iemand vervolgd zou worden. Dat gebeurt nu pas in de loop van 2015. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is nog bezig met onderzoek.

Hoes doet aangifte van smaad tegen Powned

Vertrekkend burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft donderdag aangifte gedaan tegen omroep Powned en de jonge man die met een verborgen camera opnamen van privéontmoetingen met hem maakte. Advocaat Steven Kalff van Hoes heeft dat donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Er is aangifte gedaan wegens smaad en laster en omdat stiekem gemaakte opnamen zijn uitgezonden. "Er is duidelijk een grens overschreden. Dit lag voor de hand", zei Kalff donderdag.

De uitzending van de ontmoetingen in Pownews was voor Hoes woensdag reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen. Maastricht worstelt volgens hem met de publicaties en dat kan hij de stad niet aandoen, zegt hij.

Italiaanse premier buigt niet voor stakingen

De hervormingen van de Italiaanse economie worden gewoon doorgezet, ondanks twee grote landelijke stakingen. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi donderdag gezegd. Hij zei niet van zijn plannen te willen wijken om de economie uit het slop te trekken en de werkloosheid terug te dringen.

Twee grote vakbonden hebben voor vrijdag landelijke stakingen aangekondigd uit protest tegen de plannen van de regering om het ontslagrecht te versoepelen en andere hervormingen door te voeren. Scholen, ziekenhuizen, havens, luchthavens, het wegverkeer en de transportsector krijgen vooral te maken met werkonderbrekingen.

Renzi zei 'diep respect' te hebben voor de stakers, maar het niet met hun standpunten eens te zijn. "Ik wens diegenen die gaan werken een goede dag op het werk en ik wens de mensen die gaan staken veel succes."

Selena Gomez heeft nog gevoelens voor Bieber

Selena Gomez en Justin Bieber zijn alweer een tijdje uit elkaar, maar de zangeres heeft nog steeds gevoelens voor haar ex-vriendje. Dat vertelde ze in een interview met het Noorse radiostation NRJ.

"Ik voel nog zo veel respect en liefde voor hem", erkende Gomez. De brunette vertelde het radiostation ook dat ze nog niet toe is aan een nieuwe liefde. De vraag of ze al aan het daten is met een ander, beantwoordde ze ontkennend. Op Tinder zit ze ook niet. "Nee, ik zou niet eens weten hoe het werkt", zei ze lachend.

De twee zijn sinds begin oktober uit elkaar. Bieber wordt de laatste tijd wel met andere meisjes gespot.

Ierse en Britse premier bij vredesoverleg Belfast

De Britse premier David Cameron en zijn Ierse ambtgenoot Enda Kenny zijn donderdag in Belfast aangekomen voor onderhandelingen die moeten voorkomen dat de Noord-Ierse regering ten val komt. Volgens Cameron hebben de inmiddels negen weken durende onderhandelingen een 'cruciale fase bereikt'.

Cameron gaat samen met Kenny proberen de rivaliserende partijen binnen de coalitie met elkaar te verzoenen. De hoop is dat daarmee de regering, die bestaat uit een protestantse meerderheid en een katholieke minderheid, verder kan.

De afgelopen jaren zijn de verschillende partijen steeds meer verdeeld geraakt. Er geldt een informele deadline van 24 december; dan moet er duidelijkheid zijn over het voortbestaan van de regering.

KLM gaat samenwerken met Airbnb

Wie een vliegreis boekt bij KLM, kan daar via de website gelijk een passende accommodatie bij zoeken uit het aanbod van Airbnb. Dat maakten de luchtvaartmaatschappij en de internetmarktplaats voor slaapplaatsen donderdag bekend.

Met de samenwerking versterkt KLM niet alleen zijn activiteiten op het gebied van social media, maar behaalt het volgens een woordvoerster ook wat extra omzet. De luchtvaartmaatschappij ontvangt een commissie op elke boeking bij Airbnb via haar website. Hoeveel dat naar verwachting gaat opleveren, kon zij niet zeggen.

KLM heeft al jaren een soortgelijke samenwerking met hotelwebsite booking.com. Ook biedt de luchtvaartmaatschappij sinds kort pakketten aan waarbij een vlucht gecombineerd kan worden met een hotelovernachting en de huur van een auto.

Veel Russische activiteit in Oostzee

De afgelopen dagen is er in het Oostzeegebied sprake van 'ongekende' activiteit door de Russische marine en luchtmacht. Dat heeft de Poolse minister van defensie, Tomasz Siemoniak, donderdag gezegd.

De Russische operaties vinden plaats in internationale wateren en in het internationale luchtruim. Volgens Siemoniak zijn ze bedoeld om de NAVO op de proef te stellen, maar dragen ze niet bij aan 'het bouwen van goede betrekkingen en vertrouwen'.

In het interview werd Siemoniak ook gevraagd naar de onderschepping van twee Russische bommenwerpers door Nederlandse F-16's. Hij wilde niet op de details ingaan, maar zei wel dat het incident er 'een van vele' is. De minister bespreekt het incident later donderdag met zijn collega's van de drie Oostzeestaten. Polen beschouwt het krachtsvertoon niet als een voorbereiding op oorlog, zei de minister.

Estland heeft woensdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen, omdat een Russisch vliegtuig het Estlandse luchtruim zou hebben geschonden. Het Russische ministerie van defensie ontkent dit en zei dat het slechts ging om een routinevlucht van Moskou naar de enclave Kaliningrad 'in overeenstemming met de internationale regels voor het gebruik van het luchtruim'.

Proef met ebolavaccin gestaakt

Proeven in Zwitserland met een experimenteel ebolavaccin zijn voorlopig stilgelegd. Volgens de onderzoekers kregen sommige vrijwilligers op wie het vaccin werd getest last van onverwachte bijwerkingen.

Het ziekenhuis in Genève waar het vaccin wordt getest liet donderdag weten dat de proeven 'uit voorzorg' zijn gestaakt. Vier deelnemers kregen tien tot vijftien dagen na de injectie last van gewrichtspijn in hun handen en voeten. Het onderzoek, waar 59 vrijwilligers bij betrokken zijn, begon vorige maand.

De onderzoekers willen hun onderzoeksdata vergelijken met andere ziekenhuizen waar het vaccin wordt getest. De verwachting is dat de proeven in januari worden hervat.

Boete voor bijna-ramp rangeerterrein Kijfhoek

Spoorwegbeheerder ProRail en Keyrail, exploitanten van rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht, moeten allebei een geldboete van honderdduizend euro betalen. Die straf krijgen ze voor hun verantwoordelijkheid voor de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek. De autoriteiten vreesden enorme ontploffingen als lpg-wagons in de buurt vlam zouden vatten.

De rechtbank in Rotterdam vindt de twee bedrijven verantwoordelijk voor het veroorzaken van de brand van een treinwagon met ethanol op het rangeerterrein. De bijna-ramp ontstond toen de wagon tijdens het rangeren tegen een lege wagon botste. De wagon met ethanol brandde urenlang. Daardoor moest een deel van de snelweg A16 voor enige tijd worden afgesloten.

Ook woningen in de directe omgeving werden ontruimd. De omgeving zat lang in spanning, omdat een ramp dreigde.

CIA-chef verdedigt verhoorpraktijken

CIA-directeur John Brennan heeft donderdag op een zeldzame persconferentie de harde verhoormethoden van de inlichtingendienst verdedigd. In een rapport van de Amerikaanse Senaat, dat deze week verscheen, kreeg de dienst er stevig van langs. De CIA paste inhumane verhoortechnieken toe, terwijl dat niets zou hebben opgeleverd.

Brennan gaf toe dat in sommige gevallen verdachten werden verhoord op een manier die indruist tegen de wet. Hij wilde zich niet uitlaten over de vraag of de verhoormethoden neerkwamen op marteling, maar hij benadrukte dat de CIA 'een hoop goeds heeft gedaan' in een tijd dat er 'geen gemakkelijke antwoorden waren'.

Volgens Brennan is het niet te zeggen of de informatie die werd verzameld door gevangenen op zeer harde wijze te ondervragen ook op een andere manier verkregen had kunnen worden. Hij wilde dan ook niet zo ver gaan als sommige anderen die beweerden dat de harde verhoren duizenden Amerikaanse levens hebben gered.

Brennan bracht de aanwezigen de verschrikkingen van de aanslagen van 11 september 2001 in herinnering en de vastberadenheid van de CIA om nog zo'n aanval koste wat kost te voorkomen.

Motoronderhoud JSF deels in Nederland

Het motoronderhoud van de Joint Strike Fighters (JSF) in Europa zal door Nederland, Noorwegen en Turkije worden uitgevoerd. Dat meldde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag in de Tweede Kamer.

Het onderhoud vindt plaats in Woensdrecht. Turkije begint in 2019 met het onderhoud, daarna volgen in twee tot drie jaar Nederland en Noorwegen. Hoogwaardige kennis over motoronderhoud blijft hierdoor voor ons land behouden, aldus Hennis.

"De keuze voor Nederland biedt nieuwe kansen voor de defensie-industrie om opdrachten voor motorenonderhoud uit te voeren", zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een verklaring. "Dit versterkt de innovatiekracht van de Nederlandse economie en is goed voor de werkgelegenheid, met name in Zuid West Brabant."

De Brabantse gedeputeerde van economische zaken en bestuur Bert Pauli is blij met het besluit. "Voor Brabant is dit echt een prachtige kans om samen met deskundigen te werken aan innovatie en daarmee West-Brabant van perspectief te voorzien."

Nederland koopt voor 4,5 miljard euro in totaal 37 JSF's, ofwel F-35s. Ze moeten vanaf 2019 de Nederlandse F-16s gaan vervangen.

Uitslag PSV - Dinamo Moskou

PSV kreeg tegen Dinamo Moskou genoeg kansen om de laatste groepswedstrijd van dit Europa League-seizoen te winnen. Het tegenoverstelde gebeurde, net als in Rusland werd er met 0-1 verloren.

Hoewel Dinamo Moskou al zeker was van groepswinst en PSV ook niet meer hoefde te vrezen voor uitschakeling, leken beide ploegen wat te willen maken van de laatste groepswedstrijd van dit Europa League-seizoen. In de eerste tien minuten, zochten zowel de mannen van Phillp Cocu als de Russen meteen de aanval.

Dinamo kreeg de beste kans van de eerste helft al in de derde minuut. De Fransman Mathieu Valbuena, basisspeler op het WK van afgelopen zomer, gaf de bal keurig aan Kevin Kuranyi, maar de Duitse spits raakte de bal niet goed en schoot 'm voorlangs. PSV kon opgelucht ademhalen, net als een paar minuten later toen Kuranyi in duel met Karim Rekik de bal met de hand in het doel poogde te slaan. Gevaar geweken voor PSV, maar gek genoeg een gele kaart voor de spits.

Ook PSV kreeg een kans in de beginfase, al was dat meer een mogelijkheid. Memphis Depay gaf de bal diep op Florian Jozefzoon, maar dat passje miste net aan scherpte. Andrés Guardado schoot na een kwartier op doel, maar Hubocas stopte, om zijn kruis te beschermen, de bal met de hand. Zelfbescherming, dus geen hands. In het restant voor rust, toonde PSV aan wel degelijk het publiek te willen vermaken.

Vooral Jozefzoon, die eindelijk weer eens een basisplek had, viel op met een aantal goede acties. Nadat hij Stanislav Manolev door de benen had gespeeld, zag hij hoe Jürgen Locadia de bal naast tikte. Twee minuten later bleef een combinatie van hetzelfde duo onbeloond. Moskou kreeg kansen via Vainqueur (schot gekeerd door Pasveer) en Yusupov. Laatstgenoemde kopte vijf minuten voor rust van een meter of vijftien laag op doel en zag die bal er tot zijn verbazing bijna in gaan. De rebound was niet aan Kuranyi besteed.

Na rust leken beide ploegen het wel best te vinden, al werden ze wel soms nog gevaarlijk. Depay, die twintig minuten voor het einde plaatsmaakte voor Luuk de Jong, gaf een strakke voorzet die naast de goal verdween. Ook probeerde de sterspeler van PSV het met een lobje: tevergeefs. Willems gaf nog enkele goede voorzetten, maar meestal konden zijn medespelers er net niet bij.

Het werd langzaamaan zo'n wedstrijd waarin een doelpunt leuk zou zijn, maar zeker geen must. Krachten sparen, met het oog op FC Twente en Feyenoord, die allebei naar Eindhoven komen volgende week. Toch maakte PSV in de slotfase nog flink aanspraak op de zege. Georginio Wijnaldum kreeg als invaller tien minuten en schoot meteen na zijn entree bijna de winnende binnen: paal. De Jong kopte in de slotfase nog centimeters naast. Ionov schoot namens Dinamo op de handen van Pasveer. Diezelfde Ionov schoot in de laatste minuut de 0-1 langs Pasveer. De Jong benadrukte met zijn schot in de handen van de doelman nog maar eens, dat PSV geen nederlaag verdiende (0-1).

PSV

0 - 1

Dinamo Moskou

     90' Ionov 
 
 Gele kaart: Isimat-Mirin, (PSV), Vainqueur, Kozlov, (Dinamo Moskou)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Vad (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Brenet
Rekik
Isimat-Mirin
Willems
Guardado
Hendrix (Ritzmaier/67)
Maher (Wijnaldum/81)
Jozefzoon
Locadia
Depay (L.de Jong/67)
  Sjoenin
Kozlov
Douglas
Hubocan
Manolev
Valbuena
Noboa
Joesoepov
Vainqueur (Ionov/59)
Dzsudzsák (Tasjajev/90 3)
Kuranyi (Proednikov/68)

Boete bij te weinig arbeidsgehandicapten

Bedrijven kunnen vanaf 2017 een boete krijgen als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Het gaat om vijfduizend euro per niet-ingevulde werkplek. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel hierover van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA), zo bleek donderdag.

Het kabinet heeft met werkgevers en vakbonden afgesproken dat er de komende jaren 125 duizend banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De boete is bedoeld als stok achter de deur, zodat bedrijven zich aan de afspraak houden. Klijnsma hoopt de sanctie nooit te hoeven toepassen.

Maastrichtse raad berust in verlenging Onno Hoes

Politiek Maastricht legt zich neer bij het feit dat burgemeester Onno Hoes aanblijft tot er een nieuwe burgemeester is. Dat bleek donderdagavond na afloop van beraad van fractievoorzitters en de burgemeester. Hoes liet woensdag weten de eer aan zichzelf te houden en te vertrekken, maar niet per direct.

De positie van de VVD'er stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending van Pownews over privéontmoetingen van hem met een jongeman. Een jaar geleden werd naar aanleiding van een affaire met een 'toyboy' in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen

Enkele fracties waren het aanvankelijk niet eens met zijn aanblijven tot een opvolger wordt benoemd. Maar Hoes heeft politiek Maastricht voor voldongen feiten geplaatst, aldus enkele fractievoorzitters. Hoes zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Vanwege de uitzending van Pownews maakte Hoes eerder bekend juridische stappen te zullen ondernemen.


Gouden plaat voor dj Hardwell

Dj Hardwell heeft een gouden plaat gekregen voor zijn nieuwe single Young Again. Robbert van de Corput, zoals de dj eigenlijk heet, kreeg de prijs tijdens de uitzending van RTL Boulevard.

"Wat supergaaf. Dit is de kroon op mijn werk, waar ik het allemaal voor doe", aldus een enthousiaste en verraste Robbert. "De eerste single van mijn nieuwe album is nu dus gewoon al goud", zei hij lachend.

Het album van Hardwell genaamd United We Are komt 23 januari uit, maar is vanaf vrijdag al te bestellen. Op dezelfde dag dat de plaat uitkomt, begint de nieuwe concertreeks van de jonge wereldberoemde artiest. "Die trappen we op 23 en 24 januari af in de Ziggo Dome", aldus Robbert.

Op de nieuwe plaat staan allemaal nummers waar de artiest trots op is, maar er is er één waar hij in het bijzonder blij mee is. "Dat heb ik gemaakt met de Amerikaanse ster Jason Derulo", vertelde de dj, die een stukje van de track liet horen.

Berouwloze Braziliaan bekent 42 moorden

De politie van Brazilië heeft een man aangehouden die de moord op meer dan veertig mensen bekend zou hebben. Hij zou de moorden sinds 2005 hebben gepleegd.

De man werd volgens de autoriteiten woensdag in de kraag gevat kort nadat hij een vrouw had doodgestoken in Nova Iguaca, een voorstad van Rio de Janeiro. "Hij bekende de moord op 38 vrouwen, drie mannen en een 2-jarig meisje", aldus de politie. "Hij stak zijn slachtoffers dood of wurgde ze."

De man, Sailson José das Graças, toonde volgens de politie geen berouw en zei dat 'als hij ooit vrijkomt hij opnieuw gaat moorden'.

Doodzieke Thé Lau vrijdag in slotuitzending De Breij

Thé Lau treedt vrijdagmiddag op in de laatste radio-uitzending van Claudia de Breij. De zanger luidt in het laatste uur, tussen 14.00 en 15.00 uur, met een klein concert de show uit. Dat heeft producer Leon Polman, ook bekend als sidekick De Notaris, donderdag laten weten.

Het was lang onzeker of The Lau daadwerkelijk kon komen. De zanger lijdt aan kanker en treedt nog maar zeer sporadisch op. The Lau en De Breij hebben een speciale band: zo zong de voorman van The Scene mee op de eerste cd van de cabaretière.

In de eerste twee uur zijn er optredens van de band Tyfoon en van Maarten Heijmans. De hoofdrolspeler uit de serie Ramses gaat nummers van Shaffy vertolken. Verder zijn er oude vrienden en producers van het programma te gast.

Claudia d'r Op is tien jaar te horen geweest op 3FM. De Breij heeft besloten te stoppen omdat ze meer tijd wil gaan besteden aan andere activiteiten. De afgelopen weken nam ze afscheid met diverse djs die eerder het onaangepaste blokje op 3FM invulden, zoals Jack Spijkerman, Dolf Jansen en Wim T. Schippers.

Claudia de Breij is donderdagavond te gast bij Jeroen Pauw om te praten over haar afscheid van de radio.


Thé Lau in betere tijden - weliswaar bij Catherine Keyl maar toch

Nieuwe kerstpuzzel AIVD

Ben je gek van puzzelen en hou je van een uitdaging? Dan heeft de AIVD dit jaar ook weer een leuke kerstpuzzel voor je.

Hoewel je geen wiskundige of cryptologische achtergrond nodig hebt, moet je wel van een uitdaging houden. Het zijn namelijk niet de makkelijkste vragen, hieronder een voorbeeld:

Welke vercijfermechanismen worden hier bedoeld?
a. RUIMTETAPE
b. FDHVDU
c. PRUPQDQRQDI
d. QQMIAIII

Weet je de puzzel op te lossen, dan krijg je helaas geen baan aangeboden; dit werd vorig jaar door NRC gevraagd aan de woordvoerder van de AIVD. De bedoeling is dat je de puzzel met maximaal 4 man samen maakt. Op FOK! is men al druk aan het puzzelen.

De puzzel mag tot en met 20 januari 2015 ingeleverd worden.

Hennis mogelijk in problemen om prijsafspraak JSF

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) komt mogelijk in problemen omdat ze de Tweede Kamer onjuist heeft ingelicht over de kosten van de JSF. Volgens de NOS heeft ze afspraken met de Amerikaanse regering gemaakt over de prijs van het toestel. Maar in een Kamerdebat ontkende ze het bestaan van dergelijke afspraken.

"Ik ken de bron van de NOS niet, maar als dit klopt heeft Hennis wat uit te leggen", aldus CDA'er Raymond Knops. Hennis debatteert donderdagavond met de Kamer over de JSF

Vakbonden vrezen voor kwaliteit journalistiek

De vakbonden vrezen dat de banenreductie die donderdag werd aangekondigd bij De Persgroep/Wegener ten koste gaat van de kwaliteit van de regionale journalistiek in Nederland. "Dit is meer een reorganisatie en een kostenbesparing dan een verbetering van de redacties van de kranten die De Persgroep gaat overnemen", zo reageert de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

"Wij zijn in shock en ook verrast", zegt NVJ-bestuurder Annabel de Winter. "Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo'n platte reorganisatie." De NVJ vraagt zich dan ook af hoe de kranten van Wegener er straks uit gaan zien.

Ook andere vakbonden spreken van een zorgelijke ontwikkeling. "De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers", zegt belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie. Hij wijst erop dat er binnenkort weer provinciale verkiezingen aankomen, waarbij de kranten een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. De Unie gaat zich er hard voor maken dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen.

Volgens FNV KIEM zijn gedwongen ontslagen helemaal niet nodig, omdat De Persgroep financieel een gezond bedrijf is. "Ik kan en wil niet verkopen aan mijn leden dat ontslagen niet te vermijden zijn. Daar is financieel en sociaaleconomisch geen reden toe", zei bestuurder Bernard van Iren. Met een goede vrijwillige vertrekregeling en ouderenregeling kan De Persgroep ervoor zorgen dat 'voldoende mensen hun vinger opsteken om daar gebruik van te maken', meent hij.

Timmermans verkozen tot politicus van het jaar

Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. De PvdA'er versloeg met ruim verschil premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Onze Frans maakte vooral furore bij een groot deel van 's lands bevolking door zijn op het oog daadkrachtige optreden omtrent de MH17-ramp. Zo staat bijvoorbeeld de speech die hij daarover bij de Verenigde Naties gaf nog op menig netvlies gebrand

VN-gezant spreekt met nummer twee Hamas

Robert Serry, coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, heeft donderdag overleg gevoerd met de nummer twee van Hamas, Moussa Abu Marzouk. Serry hoopt met het overleg de wederopbouw van Gaza te bespoedigen. Dat is hard nodig na de oorlog van afgelopen zomer tussen Hamas en Israël.

Serry sprak met Marzouk in het VN-hoofdkantoor in Gaza-Stad. Hamas wordt door het Westen gezien als een terreurorganisatie. Bronnen bij de VN wilden alleen kwijt dat Serry overleg met Hamas voert als dat nodig is.

De VN geven leiding aan de wederopbouw in Gaza, waar duizenden huizen door de oorlog zijn verwoest. Hamas greep in 2007 de macht in Gaza en blijft daar de scepter zwaaien.

Ziekenhuizen voor 300 miljoen fout met rekeningen

Ziekenhuizen hebben in 2012 en 2013 voor bijna driehonderd miljoen euro aan verkeerde declaraties gestuurd. Uit onderzoek blijkt dat 1,2 procent van de omzet niet correct is gedeclareerd. Er wordt overlegd hoe dat geld terug moet naar de zorgverzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek naar de rekeningen van ziekenhuizen, meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag.

Volgens Schippers is geen fraude vastgesteld, maar zijn de fouten het gevolg van de ingewikkelde declaratieregels. Patiënten die denken dat ze in die jaren onterecht een rekening hebben betaald en daarbij hun eigen risico helemaal of voor een deel gebruikten, kunnen de zorgverzekeraar laten uitzoeken of ze voor compensatie in aanmerking komen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt dat geen verwijtbare fouten zijn gevonden en dat de declaraties niet aan de regels voldeden door de 'complexiteit en voortdurende verandering van het bekostigingssysteem'.

Bulgaarse aanvoerders gearresteerd in verband met matchfixing

De Bulgaarse politie heeft in de afgelopen dagen zeker negen spelers gearresteerd en meegenomen voor verhoor in verband met een groot onderzoek naar matchfixing. Dat heeft het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Het onderzoek is een samenwerking tussen onder meer de Bulgaarse politie, de nationale voetbalbond en de Europese voetbalbond UEFA.

Onder de meegenomen spelers bevinden zich een aantal prominenten. Zo is Aleksandr Tunchev de aanvoerder van topclub CSKA Sofia, dat aan de leiding gaat in de Bulgaarse competitie. Ook Martin Kamburov van Lokomotiv Plovdiv is bij de zaak betrokken. Hij is de topscorer van zijn club, viervoudig topscorer van de Bulgaarse competitie en de nummer negen op de ranglijst aller tijden in Bulgarije. De derde aanvoerder is Kiril Kotev, die de band om zijn arm draagt bij wedstrijden van zijn club Cherno More.

Kotev is net als Tunchev oud-speler van Lokomotiv Plovdiv, de club waar de zaak voor een groot deel om lijkt te draaien. Ook Yordan Gospodinov is verhoord, hij is de vaste keeper van de club uit Plovdiv, waar ook de betrokken Yordan Todorov bij gespeeld heeft. Ivo Ivanov is, net als Todorov, tegenwoordig speler van Lokomotiv Sofia, de nummer drie in Bulgarije. De spelers zijn wel weer vrijgelaten, maar worden nog altijd gezien als verdachten in de zaak.

Vlaar staat voor rentree bij Aston Villa

Ron Vlaar kan zaterdag na ruim een maand afwezigheid zijn rentree maken bij Aston Villa. De aanvoerder van de Engelse club hervatte onlangs de training en kon deze week aan bijna alle oefensessies meedoen. Manager Paul Lambert rekent erop dat hij Vlaar op bezoek bij West Bromwich Albion weer kan opstellen.

De verdediger raakte vorige maand in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Mexico (2-3) opnieuw geblesseerd aan zijn linkerkuit. Vlaar had eerder in het seizoen al bijna twee maanden aan de kant gestaan vanwege een andere blessure aan dezelfde kuit. De Noord-Hollander speelde daardoor pas zeven wedstrijden in de Premier League; voor Oranje kwam hij alleen tegen Mexico in actie.

Naast Vlaar staat ook de Engelse international Fabian Delph voor zijn rentree bij Aston Villa.

Janmaat genomineerd voor beste speler van de maand

Daryl Janmaat is genomineerd voor beste speler in de Premier League van de maand november. De rechtsback van Newcastle United moet concurreren met de kandidaten Sergio Agüero (Manchester City), Charlie Austin (Queens Park Rangers), Danny Ings (Burnley), David De Gea (Manchester United) en Harry Kane (Tottenham Hotspur).

Janmaat beleefde een succesvolle maand met Newcastle United. Hij ontbrak bij de laatste interlands van het Nederlands elftal na een blunder in de slotfase van het uitduel tegen Tsjechië.

VN veroordeelt Botswana wegens slechte behandeling Bosjesmannen

Rapporteur van de VN inzake culturele rechten Farida Shaheed heeft haar zorgen geuit over de manier waarop de overheid van Botswana met haar Bosjesmannen omgaat. Hierbij maakt Shaheed zich vooral zorgen over de restricties waaronder de ongeveer 5.000 Gana, Gwi en Tsila Bosjesmannen in het Centraal Kalahari Natuurreservaat moeten leven. Ook worden de mensen uit hun woongebied verdreven onder het mom van behoud van de natuur. Ondertussen laat de Botswaanse overheid het wel toe dat er in datzelfde gebied diamanten worden opgegraven en ook het aanlokken van toeristen is schijnbaar geen enkel probleem voor het bedreigde natuurgebied.

In haar rapportage schrijft Shaheed onder meer dat de oorspronkelijke bevolking van het Kalaharigebied vreest dat ze uit het reservaat zullen worden gezet als hun stamoudsten zijn overleden. Ook staat het verplaatsen van mensen buiten het reservaat vanwege natuurbehoud op gespannen voet met de voortzetting van de mijnbouw en toeristische activiteiten. De rapporteur van de VN eist dan ook een verklaring hiervoor van het Botswaanse bewind.

Nadat aan het begin van de jaren tachtig diamanten werden ontdekt in Botswana werden bijna alle Bosjesmannen die in het natuurreservaat leefden bij een drietal grote ontruimingen in 1997, 2002 en 2005 uitgezet. Mensen werden onder bedreiging afgevoerd, hun huizen werden gesloopt en ook de watervoorziening voor de mensen werd vernietigd. Ze werden verplaatst naar kunstmatige dorpen buiten het reservaat, waar ze ook nog maar nauwelijks kunnen jagen. Ondanks het feit dat de Bosjesmannen in 2006 een rechtszaak tegen de overheid van Botswana wonnen, blijft deze het de mensen zo moeilijk mogelijk maken. Zo werd de enige boorput in de omgeving afgesloten, waardoor het voor de lokale bevolking een zware strijd werd om water te kunnen vinden om te overleven.

Ondertussen had de regering wel nieuwe putten laten boren om de wilde dieren uit het gebied van water te voorzien en werd er ook toestemming gegeven voor de exploitatie van een safarikamp in het gebied. Hierbij werd uiteraard geen rekening gehouden met de Bosjesmannen, op wiens voorouderlijke land het safarikamp werd gevestigd, noch werden zij hierover geraadpleegd. Ook moeten mensen een vergunning aanvragen om familie in het reservaat te kunnen bezoeken. Deze zijn slechts een maand geldig.

Ondanks het vonnis van het hooggerechtshof dat het weigeren van jachtvergunningen aan de Bosjesmannen onwettig is, heeft de regering geen enkele jachtvergunning aan de mensen verstrekt. Wel werden meer dan 50 Bosjesmannen opgepakt voor stropen het jagen op wild om hun gezinnen te kunnen voeden. Roy Sesana, leider van de Botswaanse Bosjesmannen vroeg onlangs nog aan prins Harry, hoofd van de stichting United for Wildlife, om erkenning voor het feit dat Bosjesmannen geen stropers zijn. In een gesprek met het Duitse persbureau DPA zegt Jumanda Gakelebone, woordvoerder van de Bosjesmannen: "Als wij niet terug kunnen keren naar het land van onze voorouders zullen er spoedig geen Bosjesmannen meer bestaan in Botswana".

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 bevestigd voor PlayStation 4

Eindelijk is het zover, de mogelijkheid om Naruto opnieuw te beleven, op PlayStation 4. In een artikel van de wekelijkse Shonen Jump wordt Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 door Bandai Namco en CyberConnect2 bevestigd als PlayStation 4 exclusive en zal uitkomen ergens in 2015.

In de game zal de '4th Great Ninja War' een grote rol spelen, met Madara tegen Hashirama en Naruto tegen Sasuke actie. Voor de manga-lezers, Naruto en Sasuke hebben de kracht die ze hebben gekregen van de 'Sage of the Six Paths', Hagoromo Otsutsuki. Verder is er helaas weinig onthuld en meer informatie wordt verwacht tijdens Japan's Jump Festa Event, die plaatsvindt op 21 en 22 december.

Olivia Wilde nieuwe gezicht H&M

Modehuis Hennes & Mauritz heeft aangekondigd dat Olivia Wilde het gezicht is van zijn nieuwe campagne. De 30-jarige actrice gaat de nieuwe duurzame collectie Conscious Exclusive vertegenwoordigen. Daarin zijn stijlinvloeden van over de hele wereld te vinden, en is elk kledingstuk gemaakt van duurzame of biologische materialen.

Olivia is blij met de samenwerking. "Duurzaamheid is een van mijn grootste passies. Ik ben trots dat ik het gezicht ben van H&M Conscious Exclusive, een collectie waarin fashion en duurzaamheid samenkomen."

De collectie is vanaf 16 april zowel online als in tweehonderd H&M-winkels wereldwijd verkrijgbaar.

Defensie moet vijf ton betalen voor stroomstoring

Defensie moet een half miljoen euro schadevergoeding betalen aan vier gemeenten in de Bommelerwaard. In december 2007 zaten vijftigduizend huishoudens in die gemeenten dagenlang zonder stroom, nadat een Apache-helikopter van Defensie tegen een hoogspanningsmast was gevlogen. De piloten van de helikopter zijn daarvoor veroordeeld tot taakstraffen.

De grote stroomstoring veroorzaakte een miljoenenschade. Neerijnen, Geldermalsen, Maasdriel en Lingewaal kregen wel een schadevergoeding van de overheid, maar vonden dat onvoldoende. Het gerechtshof in Den Haag heeft de gemeenten nu gelijk gegeven, maakte Neerijnen donderdag bekend.

Eigenaar vervolgd voor ontsnapping cobra

De eigenaar van de cobra die na een ontsnapping veel ophef veroorzaakte in het Brabantse Made wordt vervolgd. De man wordt ervan beschuldigd dat hij onvoldoende heeft gedaan om het gevaarlijke dier opgesloten te houden. "Er is veel commotie en ongemak veroorzaakt", lichtte een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag toe. De man riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal een halfjaar.

De zeer gevaarlijke, giftige cobra ontsnapte begin september uit zijn terrarium en werd na een intensieve zoektocht van meer dan een dag gevonden in de schuur van de eigenaar. Buren moesten de nacht uit voorzorg ergens anders doorbrengen. Voetbalwedstrijden werden afgelast.

'Steam Holiday Sale start op 18 December'

Steam heeft vorige maand nog een uitverkoop gehouden, maar bankrekeningen kunnen zich alweer opmaken voor de volgende Steam Sale. De Japanse PayPal-site heeft een e-mail gestuurd naar een reddit-gebruiker, waarin staat dat de volgende Steam Sale op 18 December is.

Ondanks dat het nog niet bevestigd is door Valve zelf, kunnen we er vrij zeker van zijn dat de Steam Holiday Sale ook daadwerkelijk op 18 December van start gaat. PayPal had bij de vorige Steam Sale de datum ook al goed en 18 December ligt redelijk dicht bij de startdatum van de Steam Holiday Sale van 2013: die begon toen op 19 December.

Kun je echt niet meer wachten om belachelijk goedkope games te kopen, dan kun je nu al terecht bij Humblebundle of GOG. Daar is de winteruitverkoop al namelijk aan de gang.

Capaciteit Arena weer beetje uitgebreid

Ajax kan na de winterstop voor meer toeschouwers voetballen. De capaciteit van de Arena wordt met een nieuwe tribune aan de oostzijde van het stadion vergroot naar 53.346 toeschouwers.

Twee jaar geleden kreeg de Arena al een nieuwe tribune aan de westzijde. Ajax kan op dit moment maximaal 53.052 fans ontvangen. De nieuwe tribune wordt op 16 januari tijdens een thuiswedstrijd tegen FC Groningen in gebruik genomen.

Dertig procent kankergevallen te voorkomen

Drie op de tien mensen die kanker krijgen, hadden dit waarschijnlijk kunnen voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding, uitgevoerd door TNO. Niet roken, gezond eten en voldoende bewegen zijn het belangrijkst.

In Nederland komen er ieder jaar meer dan honderdduizend nieuwe gevallen van kanker bij; 44 duizend mensen overlijden aan de ziekte. Genetische aanleg speelt een grote rol, maar ook een gezonde of minder gezonde leefstijl is van groot belang. Naar schatting dertig procent van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl.

Van den Broeck niet in Tour

Wielrenner Jurgen van den Broeck start volgend jaar niet in Utrecht voor de Tour de France. De 31-jarige Belg geeft volgens zijn ploeg Lotto-Soudal de voorkeur aan de Giro d'Italia of de Vuelta a España.

Van den Broeck eindigde in 2010 nog als derde in de Tour. Hij kwam daarna alleen in 2012 met een vierde plaats nog in de buurt van het podium. Lotto-Soudal heeft besloten om Van den Broeck niet het hele seizoen vrij te maken voor de Ronde van Frankrijk.

In de Giro werd Van den Broeck in 2008 zesde. In de Vuelta is zijn beste resultaat achtste. Die positie behaalde hij in 2011, het enige jaar dat hij de Spaanse rittenkoers uitreed.

KNSB boycot EK allround niet

De KNSB reist gewoon af naar het EK allround in het Russische Tsjeljabinsk. Dat heeft de schaatsbond donderdag na overleg met de trainers en merkenteams besloten. Corendon-coach Jan van Veen besloot onlangs het EK te boycotten en ook een aantal schaatsers gaf aan daar over na te denken. Reden was de rol die Rusland dit seizoen gespeeld heeft in Oekraïne en bij het neerhalen van vlucht MH17.

De bond wil graag de discussie voeren over het betrekken van maatschappelijke waarden bij het toewijzen van grote evenementen. Op die manier moet worden voorkomen dat er steeds discussie ontstaat, zoals bijvoorbeeld ook bij de Olympische Spelen van Beijing en Sotsji en de WK's voetbal van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar.

"Sporters moeten zich primair kunnen focussen op prestaties", vindt technisch directeur Arie Koops. "Het is aan de internationale sportwereld om te zorgen dat bij de keuze van een gastland recht wordt gedaan aan algemeen aanvaarde normen en waarden."

Als sporters of trainers het EK willen boycotten, dan vindt de KNSB dat prima. "De KNSB zal individuele opvattingen en gevoelens van een sporter, coach of begeleider altijd respecteren." Het EK wordt begin januari verreden.

'Bende rond Ferrari zette dertig miljoen om'

Een criminele bende heeft in samenwerking met de voor het leven geschorste dopingarts Michele Ferrari ten minste dertig miljoen euro omgezet. Dat meldt de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. Het dagblad heeft het 550 pagina's tellende rapport van het Openbaar Ministerie in Padova in bezit, dat onderzoek deed naar de dopingpraktijken van Ferrari.

Een belangrijk doel van de bende zou zijn geweest om via doping de marktwaarde van sporters te verhogen. Ferrari zou ook contact hebben gehad met Astana, de in opspraak geraakte wielerploeg die toch een licentie voor de WorldTour heeft gekregen. Woensdag dook een lijst van namen op van (ex-)renners die banden zouden hebben gehad met Ferrari.

Vlaamse (44) doet talloze pubers

De politie van Genk, een stad in Belgisch Limburg, heeft onlangs een 44-jarige vrouw in de boeien geslagen. Zij heeft met vele pubers het bed gedeeld. Dit heeft de Vlaamse politie zojuist bekendgemaakt.

De zaak kwam aan het licht toen twee 14-jarige knapen aan hun moeders verklapten dat zij het bed hadden gedeeld met een rijpe vrouw. Hierop stapten de moeders naar de politie. Vorige maand besloot Bromsnor de vrouw te arresteren.

De politie gaat er echter van uit dat de ervaren Vlaamse nog veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Ze vermoeden dat zij zich heeft klaargereden op vele knapen tussen de 12 en 18 jaar uit Genk en omgeving. De intieme onderonsjes vonden voor langere periodes plaats in de wijk Kolderbos.

De Belgische heeft inmiddels al meerdere feiten toegegeven. De Limburgse politie hoopt nu dat meer toyboys zich bij hen zullen melden.

Clement zoekt nieuwe prikkel bij IAM Cycling

Stef Clement is donderdag in het Zwitserse Saanen gepresenteerd als een van de nieuwe aanwinsten van de Zwitserse wielerploeg IAM Cycling. De 32-jarige renner reed de afgelopen jaren bij Belkin.

Clement heeft gekozen voor een buitenlands avontuur omdat hij een nieuwe prikkel nodig had. "In de basis komt het er op neer dat ik het voor mezelf wat spannender wil maken", zegt Clement in de krant BN/De Stem. "Ik weet dat ik nooit de beste wielrenner van de wereld zal worden, maar ik wil nog altijd het beste uit mezelf halen. Bij Belkin merkte ik dat ik mezelf de laatste tijd onvoldoende prikkelde om dat te doen."

Hij verwacht bij IAM Cycling zich weer op de tijdrit te kunnen richten. "Zwitserse precisie past bij mij. De ploeg ondersteunt mijn tijdritambities. Ik ben al drie jaar lang achter elkaar niet meer op het podium geëindigd tijdens het NK, maar dat vuurtje brandt nog wel."

'Meer ict-bewustzijn nodig in Tweede Kamer'

Zowel op de ministeries als in de Tweede Kamer is een cultuuromslag nodig om nieuwe flaters met automatiseringsprojecten bij de overheid te voorkomen. Vooral de Kamerleden moeten de miljardenverspilling door falende ict-projecten erkennen en serieus nemen.

Dat zei Tweede Kamerlid Ton Elias donderdag tijdens een debat over het onderzoek dat zijn commissie deed naar de ict-debacles bij de overheid. De VVD'er vindt dat iedereen binnen de Haagse kaasstolp collectief verantwoordelijk is voor het mislukken van ict-projecten. De politiek drukte plannen door die technisch lastig uit te voeren waren en hield de uitvoering ervan niet goed in de gaten. "De Kamer staat vaak aan de wieg van de problemen."

Elias is bang dat de aandacht voor de ict-problemen 'weer wegglijdt en de verspilling door kan etteren'.

Vliegverkeer tusen Servië en Kroatië hervat

Air Serbia gaat op vrijdag, na 23 jaar, weer vluchten verzorgen tussen Belgrado en Zagreb. In 1991 werd het vliegverkeer tussen de Servische en Kroatische hoofdsteden gestaakt vanwege de oorlog tussen de twee voormalige Joegoslavische republieken.

Air Serbia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Servië, gaat twee keer per dag tussen beide steden vliegen met ATR72-turboproptoestellen. In de zomer vliegt Air Serbia ook naar de Kroatische bestemmingen Dubrovnik en Split. Croatian Airlines heeft vooralsnog geen plannen om naar Belgrado te vliegen.

De politieke spanningen tussen Servië en Kroatië zijn nog altijd hoog, maar de economische betrekkingen worden steeds nauwer.

Werkstraffen voor kopen examens Ibn Ghaldoun

Zeven jongeren hebben donderdag een werkstraf gekregen omdat ze vorig jaar gestolen eindexamens van de school Ibn Ghaldoun in handen hadden gekregen. Ze zijn schuldig bevonden aan heling. Vijf anderen zijn vrijgesproken. De twaalf scholieren zaten op zes verschillende middelbare scholen in Rotterdam.

Een verdachte moet tachtig uur werken. Hij heeft niet alleen de gestolen examens in handen gekregen, maar heeft ook iemand bedreigd om dat voor elkaar te krijgen. Een paar anderen kregen een werkstraf van veertig uur, omdat ze de gestolen eindexamens zelf hebben gebruikt en die ook aan anderen hadden aangeboden. Leerlingen die de examens alleen zelf hadden gebruikt, kregen twintig uur.

Franse bond wil uitlevering horrortandarts

Als het aan de Franse tandartsenvakbond ligt, wordt de Nederlander Mark van N. snel uitgeleverd aan de Franse autoriteiten. Daarmee loopt de bond vooruit op een kort geding dat vrijdag in Nederland dient. De zogenoemde horrortandarts probeert met die zaak juist te voorkomen dat hij aan Frankrijk wordt uitgeleverd.

"Wij in Frankrijk zien hem graag snel komen", zei Nicole Martin, de president van het Franse tandartsencollectief donderdag tegen Franse media. De slachtoffers willen namelijk hun schade vergoed hebben. Advocaat Charles Joseph Odin probeert namens zestien mensen geld los te krijgen bij de verzekeraar van de tandarts. "Maar die weigert om de tandarts als klant te erkennen en ontzegt daarmee de slachtoffers hun compensatie."

Mogelijk draait de Franse staat op voor de schade die de horrorarts sinds 2009 veroorzaakt heeft in zijn praktijk in Château-Chinon. Van N. werd in september opgepakt in Canada.

'Beulen Velp' vrijgesproken van martelmoord

Een vrouw (57) en een man (37) zijn donderdag in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij een martelmoord op een bewoner in zijn flat in het Gelderse Velp in 2011. Eerder hadden ze nog achttien jaar cel gekregen voor het medeplegen van de moord. Ze werden wel veroordeeld tot achttien maanden cel omdat zij het lijk in tapijt hadden gerold en in de berging hadden gelegd.

De 57-jarige vrouw woonde met het slachtoffer in de flat, maar moest weg van de bewoner. Haar 33-jarige ex-schoondochter kwam de 57-jarige vrouw ondersteunen, samen met haar 37-jarige nieuwe vriend. De 33-jarige vrouw stak onder invloed van drugs op de bewoner in. De rechtbank veroordeelde haar wegens moord tot acht jaar en tbs met dwangverpleging. In hoger beroep krijgt zij nu wegens doodslag vier jaar cel opgelegd naast de tbs.

Willem-Alexander opent Nationaal Militair Museum

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag het nieuwe Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg geopend. Met kanonschoten werd dat ook buiten aangekondigd. Daar is een groot park is aangelegd op het voormalige militaire terrein.

De koning kreeg vervolgens een rondleiding over het complex van 35 duizend vierkante meter. Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is het museum een erkenning van het werk van de krijgsmacht.

Griekse economie op rand afgrond

De aandelenbeurs in Athene is donderdag opnieuw stevig onderuitgegaan. Beleggers maken zich nog altijd grote zorgen over de politieke en economische toekomst van het land.

De hoofdgraadmeter van de Griekse beurs stond in de middaghandel op een verlies van bijna zes procent. Dinsdag werd met dertien procent al het grootste dagverlies sinds 1987 geïncasseerd. Deze week dreigt de slechtste te worden voor de Atheense beurs sinds de donkerste dagen van de schuldencrisis.

Vierhonderd voltijdsbanen weg bij krantencombinatie

Bij De Persgroep/Wegener verdwijnen vierhonderd voltijdsbanen, waarvan 275 het rechtstreekse gevolg zijn van de overname van Wegener door De Persgroep. Dat heeft de beoogd journalistiek directeur van de nieuwe combinatie AD/regiogroep Erik van Gruijthuijsen donderdag gezegd.

Op de redacties verdwijnen door de overname 93 banen, het overige deel betreft sales en marketing en ondersteunende functies. "Het gaat om een forse ingreep, maar tegelijk investeren we twintig miljoen euro in digitale verbeteringen, maken we een dikkere krant en bieden de lezers een magazine. We zetten alles op alles om de digitalisering te laten renderen", aldus Van Gruijthuijsen.

De komende tijd wordt bekeken hoe met de boventallige functies wordt omgegaan, aldus de onderneming, die onder de naam de Persgroep Nederland verdergaat. De 275 banen die worden geschrapt, komen boven op de al lopende reorganisaties binnen Wegener. Naar verwachting verdwijnen er meer banen bij Wegener dan bij De Persgroep.

Wegener is uitgever van onder meer regionale kranten als de Stentor, de Gelderlander, de Twentsche Courant Tubantia, het Eindhovens Dagblad, BN DeStem en PZC. Het bedrijf heeft al tijden last van een teruglopende omzet, mede als gevolg van dalende advertentie-inkomsten. Mecom, de huidige eigenaar van Wegener, leed daardoor een nettoverlies in de eerste helft van dit jaar van ruim drie miljoen euro.

In de fusieplannen zijn in totaal 2943 voltijdsbanen opgenomen, waarvan bijna 1400 op de redacties. Met de samenvoeging worden elf nationale en regionale nieuwsmerken, meer dan 150 lokale weekkranten en 5 puur digitale merken gebundeld.

"Ons startpunt is investeren in de redactionele kwaliteit, want dat is het bestaansrecht van onze merken. Daarnaast moeten we kijken hoe onze nieuwsproducten slimmer kunnen aansluiten op de veranderende consumentenbehoefte", aldus Persgroep-topman Christian Van Thillo.

Volgens Susan Duinhoven, bestuursvoorzitter van Wegener, levert het samenvoegen van de bedrijven voordelen op voor zowel lezers als adverteerders. Zij gaan 'dikkere en afwisselendere' kranten krijgen en worden online 'veel beter' bediend.

De Persgroep maakte in juni bekend Mecom, moederbedrijf van Wegener, te willen overnemen. De deal is nog onder voorbehoud van goedkeuring van concurrentiewaakhond ACM. Een besluit hierover wordt uiterlijk eind januari verwacht.

De Persgroep is in Nederland al eigenaar van de Volkskrant, AD en Trouw. Het concern boekte vorig jaar een omzet van ruim negenhonderd miljoen euro.

Geenstijl mag Marokkaan zotte zandneger noemen

Het Openbaar Ministerie heeft besloten niet over te gaan tot strafvervolging tegen Geenstijl, dat Nourdine Tighadouini eerder dit jaar een 'zotte zandneger, 'Islamitische aandachtshoer uit een ongeletterd apenland', 'malloot' en 'rare rifaap' had genoemd.

Nourdine Tighadouini en zelfbenoemd activist Frank van der Linde deden daarop op 7 mei aangifte tegen Geenstijl. Volgens van der Linde is de vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar mag het niet gebruikt worden voor het structureel ophitsen van mensen om bepaalde bevolkingsgroepen negatief te bejegenen.

Het OM vindt de uitingen door Geenstijl beledigend tegenover een groep mensen wegens hun godsdienst en/of ras. Het OM gaat echter niet tot vervolging over omdat de uitingen volgens hen gedaan zijn in een satirische column. Ook was het artikel waarin de heer Tighadouini verbaal afgemaakt werd door Geenstijl een reactie op een ingezonden brief van zijn hand. Hiermee mengde hij zich in het maatschappelijke debat en mag hij, volgens het OM, ook wel wat terug verwachten.

De volledige reactie van het OM vindt u hier.

Doorzoekingen na mogelijke belastingfraude

De FIOD heeft in een onderzoek naar mogelijke belastingfraude met pensioenvennootschappen acht locaties doorzocht. In woningen en bedrijven in onder meer Amsterdam, Bosch en Duin en Zutphen is de financiële administratie in beslag genomen. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. Zes personen zijn als verdachte aangemerkt, maar er zijn geen aanhoudingen verricht.

De hoofdverdachte is een belastingadviseur die vermoedelijk diverse cliënten heeft geadviseerd om geld uit hun pensioenvennootschappen te halen. Daarover werd vervolgens geen inkomstenbelasting betaald. De vennootschappen werden overgedragen aan een stroman.

Eli nieuwe directeur judobond

Connie Eli wordt de nieuwe algemeen directeur van Judo Bond Nederland. Zij volgt met ingang van 1 januari 2015 Theo Fledderus op, die de afgelopen drie jaar de functie vervulde. De 51-jarige Eli was in het verleden directeur communicatie en cliëntenservice bij het UWV. De afgelopen vier jaar was de inwoonster van Wijk bij Duurstede actief als interim-manager.

Eli is blij met haar benoeming en kijkt uit naar haar nieuwe uitdaging. "In de afgelopen jaren heb ik als zelfstandige mooie projecten mogen managen, maar ik kijk er naar uit om weer onderdeel te zijn van een organisatie. De judobond is een vooraanstaande sportbond met veel potentie op het gebied van topsport en breedtesport. Samen met alle stakeholders ga ik verder bouwen aan een stabiele sportbond en sámen presteren."

Ook Willem Jan Stegeman, voorzitter van de judobond, is content met de komst van Eli. "We hebben na een intensieve procedure de ideale kandidaat gevonden. Eli beschikt over de juiste capaciteiten om voort te borduren op de ingeslagen weg en de juiste koers te bepalen in de toekomst."

Heracles Almelo mist Cziommer

Simon Cziommer mist vrijdag de thuiswedstrijd van Heracles Almelo tegen FC Dordrecht. De middenvelder heeft nog te veel last van een kuitblessure. "Als hij weer iets gaat doen dan loopt de kuit vol. Simon is dus helaas niet beschikbaar", vertelt trainer John Stegeman, die ook nog geen beroep kan doen op Mark Engberink en Bart Schenkeveld.

Heracles Almelo staat vijftiende in de eredivisie. De club won de laatste drie competitieduels en verdedigt voor eigen publiek een voorsprong van tien punten op hekkensluiter FC Dordrecht. "We hebben de laatste tijd een stap gemaakt en dat is heel knap, maar nu komt misschien wel de moeilijkste en belangrijkste wedstrijd van het seizoen", stelt Stegeman. "Nu liggen de verwachtingen anders. Hoe gaan de jongens daar mee om? Zijn we echte kerels met z'n allen? Daar ben ik wel benieuwd naar."

Spaans avontuur voor Tim Vincken

Tim Vincken heeft een contract verdiend bij Atlético Baleares. De aanvaller was afgelopen week op proef bij de club uit Palma de Mallorca die uitkomt in de Segunda B, het derde niveau in Spanje. Hij moet nog wel een medische keuring ondergaan.

Vincken slaagde er onlangs niet in het Engelse Leyton Orient van zijn kwaliteiten te overtuigen. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen voor De Graafschap, waar hij afgelopen zomer vertrok. De 28-jarige aanvaller startte zijn loopbaan bij Feyenoord, waar hij mede door blessureleed niet helemaal slaagde. Hij voetbalde later ook voor Excelsior.

AC Milan denkt aan nieuw stadion

AC Milan wil een nieuw stadion bouwen. Dat melden diverse Italiaanse media donderdag. De voetbaltempel moet in het noordwesten van de stad verrijzen en plaats bieden aan 42 duizend toeschouwers. Het stadion zou in 2019 of 2020 moeten worden opgeleverd.

AC Milan speelt op dit moment de thuiswedstrijd in San Siro, net als stadgenoot Internazionale. Dat stadion uit 1925 is in de aanloop naar het WK in 1990 gerenoveerd. Juventus is op dit moment de enige Italiaanse club met een vrij nieuw stadion.

Geil huisvrouwtje pakt 2 loodgieters

Een huisvrouw uit het Franse Arras heeft een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. De vrouw in kwestie heeft namelijk twee loodgieters aangerand.

De Française had vorig jaar oktober twee loodgieters over de vloer die haar kachel kwamen repareren. "Als je klaar bent, komt je maar bij mij in bed liggen", zei de dame tegen een van de harde werkers.

Maar toen een van de mannen voorovergebogen stond en daarbij zijn bouwvakkersdecolleté toonde, kon de geile huisvrouw zich niet langer beheersen. Ze sloop achterlangs en pakte hem snoeihard bij de kont. Ook streelde ze zijn rug en andere lichaamsdelen. Hoewel de beste man hier niet van gediend was de Française is namelijk al in de 40 en verslingerd aan de drank , deed zij juist de luiken van haar appartement dicht en deed nog geilere voorstellen.

Toen de loodgieters opnieuw weigerden, ontstak de furie in woede. Ze sloeg een van hen om de oren en smeet de mannen haar huis uit. Naar hun gereedschapskist konden ze fluiten. Toen Bromsnor de volgende dag voor de deur stond om het gereedschap op te eisen, begon ze de huisbaas te slaan.

Tegen de rechter vertelde de vrouw deze week dat ze vorig jaar zichzelf niet was en dat ze nu is gestopt met drinken. Ze is zelfs begonnen aan een opleiding tot hulpverlener. De rechter heeft de vrouw nu een jaar voorwaardelijk opgelegd. Ook moet ze de loodgieters 1.000 euro schadevergoeding betalen.

Twee fans PSG neergestoken in Barcelona

Twee supporters van Paris Saint-Germain zijn woensdag na de nederlaag van hun club bij Barcelona (3-1) in de Champions League neergestoken. Ze werden aangevallen door gemaskerde mannen. Een fan, die in zijn borst gestoken werd, ligt nog in een ziekenhuis. De politie van de Spaanse stad heeft enkele verdachten op het oog.

De Spaanse voetbalbond is onlangs een campagne tegen geweld van radicale fans gestart. Dat gebeurde nadat een supporter van Deportivo la Coruña overleed aan zijn verwondingen die hij tijdens een vechtpartij met fans van Atlético Madrid had opgelopen.

Duidelijkheid geëist over contacten met CIA

Minister Ronald Plasterk moet duidelijkheid geven over de samenwerking tussen de Nederlandse en Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten. Dat eist lid van de Tweede Kamer voor D66 Gerard Schouw. Ook hij is geschrokken van het recente rapport over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

"Een van de uitgangspunten van de samenwerking met de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten is dat de fundamentele mensenrechten worden gerespecteerd. Het rapport over de martelpraktijken van de CIA geeft een heel ander beeld", zegt Schouw.

De manier waarop de CIA mensen verhoorde na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 was even nutteloos als wreed, zo bleek dinsdag uit een rapport over de verhoortechnieken van de CIA.

Mannen betrapt met 251 paar nepsportschoenen

Twee mannen zijn woensdag op een parkeerplaats langs de A2 bij Breukelen betrapt met 251 paar nagemaakte sportschoenen van een bekend merk in hun bestelbus. De mannen zijn gearresteerd en de politie zoekt uit waar de nepschoenen vandaan zijn gekomen, aldus een woordvoerder donderdag.

Agenten van de landelijke politie controleerden het tweetal. De mannen legden tegenstrijdige verklaringen af over de grote partij schoenendozen in hun bestelwagen. Daarop is het busje met de inhoud in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat het om namaaksportschoenen ging.

Poetin haalt banden met India aan

De Russische president Vladimir Poetin is donderdag in India voor overleg met Indiase leiders. Onder meer handel en samenwerking op het gebied van energie zijn onderwerpen van gesprek. Poetin lijkt de banden met India, dat steeds meer opschuift richting de Verenigde Staten, aan te willen halen nu het Westen zich steeds meer tegen Rusland keert vanwege de situatie in Oekraïne.

Indiase functionarissen verwachten dat er zo'n twintig overeenkomsten zullen worden gesloten, op gebieden van ruimtevaart tot defensie en energie. "Ik kijk uit naar een productief bezoek dat de banden tussen India en Rusland tot nieuwe hoogtes zal stuwen", twitterde de Indiase premier Narendra Modi.

Rusland kampt momenteel met kelderende olieprijzen op de wereldmarkt en een roebel waarvan de waarde flink is teruggelopen. En dan zijn er nog de westerse sancties tegen het land, die werden ingesteld naar aanleiding van de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de steun die Rusland verleent aan separatisten in het oosten van Oekraïne.

Benelux-landen erkennen elkaars diploma's

Nederland, België en Luxemburg gaan elkaars diploma's in het hoger onderwijs automatisch erkennen. De drie landen tekenen daar begin volgend jaar een besluit over, heeft minister Lodewijk Asscher van Werkgelegenheid (PvdA) donderdag bekendgemaakt in Brussel.

Die automatische wederzijdse erkenning van diploma's bestaat nu niet en het is vaak heel tijdrovend om in een ander Benelux-land je diploma erkend te krijgen. Dat vormt een obstakel om over de grens te gaan werken. De drie landen gaan ook proberen om grensoverschrijdende stages te vergemakkelijken.

Nederland is tot eind dit jaar voorzitter van de Benelux. Een betere uitwisseling van werknemers is één van de topprioriteiten tijdens dit roulerende voorzitterschap.

Bemiddeling moet Noord-Ierse regering redden

De premiers van Groot-Brittannië en Ierland zijn onderweg naar Belfast om te bemiddelen tussen de partijen die de Noord-Ierse regering van eenheid vormen. De liefde tussen het katholieke Sinn Fein en de protestantse Democratische Unionistische Partij is bekoeld, waardoor een val van het kabinet in het verschiet lijkt te liggen.

De partijen hebben kerstavond als deadline gesteld om te bekijken of er nog leven zit in hun verbond. Katholieken en protestanten zijn het oneens over een groeiend aantal politieke, financiële en culturele kwesties.

De Britse premier David Cameron en zijn Ierse collega Enda Kenny hopen de eenheidsregering door middel van bemiddeling overeind te kunnen houden. Na negen weken praten zijn de onderhandelingen tussen de partijen in een 'cruciale fase' aanbeland, aldus Cameron.

Het delen van de macht tussen katholieken en protestanten is het belangrijkste voortvloeisel uit de vredesakkoorden van Goede Vrijdag 1998, die Noord-Ierland na decennia van conflict in rustiger vaarwater brachten.

RTL7 blijft Europa League uitzenden

RTL Nederland heeft de rechten van de UEFA Europa League voor de periode 2015 - 2018 binnen. Zowel de live-wedstrijden als de samenvattingen blijven de komende drie jaar te zien op de tv-zender RTL7 en online op RTL XL. RTL deed ook een bod op de rechten van de Champions League, maar zag uiteindelijk die rechten naar SBS en Sanoma gaan. 

"Wij feliciteren SBS en Sanoma met het binnenhalen van de UEFA Champions League en zijn zeer tevreden met het behouden van de UEFA Europa League-rechten", zegt programmadirecteur Marco Louwerens van RTL 7. Sinds 2009 is de Europa League al te zien bij RTL. De best bekeken UEFA Europa League-wedstrijd is Benfica – Chelsea, de finale die in 2013 in de Amsterdam ArenA werd gespeeld. Bijna 1,9 miljoen kijkers stemden toen af op RTL 7. 

Kabinet Duitsland akkoord met vrouwenquotum

Het Duitse kabinet is akkoord met wetgeving die vereist dat grote bedrijven vanaf 2016 ten minste dertig procent vrouwen benoemen op topposities. "Een mijlpaal op weg naar meer gelijkheid", zei een tevreden Manuela Schwesig, minister van familiezaken. De wet moet nog wel door de Bondsdag worden geloodst.

Het aandeel vrouwen in raden van toezicht van bedrijven op de Duitse DAX-index bedraagt momenteel 22 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van economische zaken.

De nieuwe regels gelden vanaf 2016 voor de honderd bedrijven op de index. Bedrijven die niet aan het quotum voldoen mogen geen mannen aannemen op hoge functies.

CNV: zoektocht naar werk blijft lastig

Ondanks de verwachting dat de economie iets groeit, blijft de zoektocht naar werk moeilijk. Daarmee blijft ook de onzekerheid bij mensen bestaan. Dat stelde vakbond CNV donderdag in een reactie op de onlangs gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

"De economie groeit vooral op basis van de lage olieprijs en de goedkope euro", oordeelde Maurice Limmen, voorzitter van CNV. "Die basis is niet stabiel en onzeker."

Limmen roept de overheid op om de lasten op arbeid snel te verlagen. Daarmee zou onder meer de koopkracht groeien. Ook zou het voor werkgevers dan goedkoper worden om mensen aan te nemen, waarmee de werkgelegenheid op korte termijn wordt gestimuleerd.

Philips schrapt 170 banen in Turnhout

Bij de lampenfabriek van Philips in het Belgische Turnhout verdwijnen komend jaar 170 arbeidsplaatsen. Dat heeft een woordvoerster van het technologieconcern donderdag bevestigd naar aanleiding van berichten in Vlaamse media.

Circa honderd werknemers van Philips Turnhout wacht gedwongen ontslag. Nog eens zeventig medewerkers hebben zich gemeld voor een vrijwillige vertrekregeling. De ingreep is volgens Philips een noodzakelijke aanpassing aan de veranderende marktomstandigheden.

In Turnhout, net ten zuiden van Breda en Tilburg, worden traditionele lampen gemaakt voor de verlichting van bijvoorbeeld straten, winkels en voetbalstadions. Omdat die markt krimpt als gevolg van de verschuiving naar led-verlichting, zullen ook na 2015 maatregelen nodig blijven om het bedrijf verder af te slanken, aldus Philips.

Berlijn heeft nieuwe burgemeester

De sociaaldemocraat Michael Müller is donderdag gekozen als burgemeester van Berlijn. Hij volgt Klaus Wowereit op, de man die in 2001 de ambtsketen kreeg omgehangen en de Duitse hoofdstad de afgelopen jaren zag veranderen in een belangrijke toeristenbestemming en broedplaats voor technologische start-ups.

De sterk vertraagde bouw van een nieuwe luchthaven in Berlijn, met name de hoog oplopende kosten, zorgde er uiteindelijk toe dat Wowereit zijn termijn niet kon uitzitten. Zijn populariteit bleek niet bestand tegen de missers rond de nieuwbouw.

Aanvankelijk zou de luchthaven medio 2012 in gebruik worden genomen, maar de opening werd uitgesteld vanwege veiligheidsproblemen. Een nieuwe openingsdatum is er nog steeds niet.

Müller (50) was voorheen minister van ontwikkeling en milieu in Berlijn. Hij heeft een nuchter voorkomen en wil zich sterk maken voor degelijk bestuur en betaalbare woningen.

Minidocumentaire over Bill Cosby

Het Amerikaanse televisiestation Reelz gaat een documentaire uitzenden over de van seksueel misbruik beschuldigde Bill Cosby. Dat schrijft New York Daily News.

In de documentaire van een half uur komt onder anderen Tamara Green aan het woord, een van de vele vermeende slachtoffers van de komiek. Ook analyseren advocaten en journalisten de beschuldigingen aan het adres van Cosby.

De uitzending gaat ook in op hoe beroemdheden zoals Woody Allen, Roman Polanski en Michael Jackson worstelden met seksschandalen. De korte documentaire wordt op 18 december uitgezonden in de Verenigde Staten.

Pyromaan in Hoogeveen slaat opnieuw toe

De politie gaat ervan uit dat zeker één pyromaan al maanden huishoudt in Hoogeveen. In de nacht van woensdag op donderdag werd in het centrum van de Drentse plaats opnieuw kort na elkaar brand gesticht in een personenauto en een aanhanger van een vrachtwagen volgeladen met houten pallets.

De teller staat dit jaar daarmee op 35 autobranden in Hoogeveen, zei een woordvoerder van de politie donderdag.

Een uur na deze branden ging ook een verderop gelegen houten loods van een sportvereniging in vlammen op. Of ook daar sprake is van brandstichting, wordt nog onderzocht. Bij elke autobrand in Hoogeveen gaat de politie nu standaard uit van brandstichting. "Dat wil zeggen dat we direct onderzoek instellen en getuigen horen", zei de woordvoerder.

Perronkappen op de snelweg

De monumentale perronkappen van station Utrecht Centraal krijgen een nieuwe bestemming op het dak van de snelweg A2 bij Leidsche Rijn. Het Utrechtse station heeft een nieuw dak gekregen over een lengte van 240 meter tussen het centrum van de stad en de Jaarbeurs, aldus spoorbeheerder ProRail.

De spoorbeheerder bood de oude perronkappen aan aan de gemeente, die ze op de A2 laat plaatsen. Volgende week vrijdag is te zien hoe dat er precies uit gaat zien.

Komend weekeinde moeten treinreizigers bij Utrecht rekening houden met vertragingen wegens de werkzaamheden daar. Tussen Utrecht CS en Den Bosch, Gouda en Breukelen rijden minder treinen. OP een aantal korte trajecten zet de NS snelbussen in.

Nederlander gepakt met lsd in India

Een Nederlander is in India opgepakt, omdat hij in lsd zou dealen. Hij had 1200 postzegels van de drugs bij zich. Die zijn volgens de Indiase politie tachtig miljoen roepie waard, omgerekend iets meer dan een miljoen euro. Dat meldden Indiase media donderdag. Ook een Indiase handlanger zou zijn opgepakt.

De 37-jarige Nederlander zou als dj werken in Delhi. Daar leverde hij de lsd aan clubgangers, voornamelijk studenten. Mogelijk is een van zijn klanten aan een overdosis overleden.

Lsd kan als pil worden gebruikt, maar ook als zegel. Mensen leggen die op de tong. Zo'n zegel zit op een groot vel absorberend papier, waar vloeibare lsd op wordt aangebracht. De Nederlander zou de lsd-zegels vanuit Nederland naar India hebben gesmokkeld. Bovendien zou hij charas, een soort hasj, van India naar Europa hebben vervoerd.

Rusland verhoogt rente naar 10,5 procent

De centrale bank van Rusland heeft het belangrijkste rentetarief van het land verhoogd van 9,5 naar 10,5 procent. Dat maakte de bank donderdag bekend. Met de maatregel hoopt de bank onder meer de vrije val van de roebel te breken.

Rusland kampt met de gevolgen van de dalende olieprijs en de westerse sancties. Daardoor verloor de roebel dit jaar al circa veertig procent aan waarde.

Vorige week kondigde president Vladimir Poetin nog harde maatregelen aan om de munt te ondersteunen en speculanten af te schrikken. Hij beloofde onder meer dat hij Russen ongemoeid laat die geld dat ze in het buitenland hebben geparkeerd weer terugbrengen naar Rusland.

Dr. Dre best betaalde muzikant van 2014

Dr. Dre is met een jaarinkomen van 620 miljoen dollar de best verdienende muzikant van 2014. Ook is hij daarmee de best verdienende muzikant ooit, zo schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Dre dankt zijn recordinkomen vooral aan de verkoop van zijn koptelefoonbedrijf Beats aan Apple, dat drie miljard dollar neerlegde voor de overname. Beyoncé staat met 115 miljoen dollar op een afstandelijke tweede plek van beste verdieners. De zangeres draaide haar beste jaaromzet ooit met haar wereldtournee, album en campagnes voor bedrijven als Pepsi en H&M.

De top vijf wordt compleet gemaakt door The Eagles, Bon Jovi en Bruce Springsteen. Zij verdienden goed aan grote tournees.

Bon Jovi verklapt aan Forbes dat het geheim om veel geld over houden is om zuinig te zijn op toer. "Ik denk dat het verstandig is om efficiënt te zijn. Ik ken grote bands waar ieder bandlid een persoonlijke assistent en eigen beveiliging heeft. Wij hebben geen beveiligers. Sjouw lekker je eigen tassen!"

'Nieuwe etiketregels niet streng genoeg'

De nieuwe EU-regels over etikettering die zaterdag ingaan zijn niet streng genoeg. Dat vindt voedselwaakhond Foodwatch. De lettertjes waarin fabrikanten informatie over de ingrediënten moeten vermelden zijn te klein en fabrikanten mogen nog steeds misleidende foto's of slogans gebruiken.

"Als er slechts een ministukje aardbei in aardbeienyoghurt zit, mogen er gewoon grote aardbeien op de verpakking staan. Alleen als er helemaal geen aardbei in de yoghurt te vinden is, worden die plaatjes verboden", stelt Foodwatch.

Winst is volgens Foodwatch wel dat vanaf december 2016 de zeven belangrijkste voedingswaarden vermeld moeten worden per 100 gram of per 100 milliliter. Dat is nu nog niet verplicht. Het gaat onder meer om calorieën, vetten, suiker en zout.

Foodwatch had graag gezien dat het verkeerslichtsysteem werd ingevoerd. Daarmee kunnen consumenten in één oogopslag op de voorkant van de verpakking zien of de hoeveelheid zout, suiker, vet en verzadigd vet in een product hoog (rood), gemiddeld (oranje) of laag (groen) is. Dit systeem is volgens Foodwatch door de Europese levensmiddelenindustrie gedwarsboomd.

Multinationals sloten geheime belastingdeals

Niet alleen Luxemburg, maar ook de Belgische overheid heeft geheime belastingdeals gesloten met multinationals. Daarover schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Volgens de kranten gaat het om zestig bedrijven, die hebben onderhandeld over de winst waarover ze belast worden. Dit gebeurde sinds 2005, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën. De inhoud wordt geheim gehouden, maar bronnen binnen Financiën melden dat de belastbare winst in het gunstigste geval met bijna negentig procent kan worden verminderd.

Eerder werd al bekend dat Luxemburg internationale bedrijven heeft gelokt met geheime belastingafspraken. Onder meer de namen van accountancybureaus PwC en Ernst & Young en bedrijven als Walt Disney en Skype werden genoemd.

Caldas: "Zeer kwalijk dat we wedstrijden zelf weggeven"

Bondscoach Max Caldas besefte donderdag maar al te goed dat de zeperd tegen Pakistan in de kwartfinale van de Champions Trophy niet nodig was. De bondscoach wil nog niet helemaal spreken van een mislukt toernooi, al is een plek bij de beste vier inmiddels verkeken.

"We willen op dit toernooi kijken waar we staan", zegt Caldas. "Ik heb het idee dat we hockeyinhoudelijk best bezig goed zijn. We maken stappen. Maar de discipline om zakelijk een team te slopen dat niet wil hockeyen, zoals India en Pakistan, was vandaag heel belabberd. Het is zeer kwalijk dat we die twee wedstrijden hebben weggegeven. Gelukkig dat het nu helder is geworden. Daar zal in de volgende periode de meeste aandacht naar toe moeten."

Caldas zag zijn team terugkomen van een 2-1 achterstand. Constantijn Jonker maakte in het derde kwart nog gelijk, maar in het slotdeel gaf Oranje de wedstrijd weg. "We hadden het momentum, maakten de 2-2 en waren beter. De gele kaart (voor Sander Baart, red.) die we daarna kregen heeft ons de wedstrijd gekost."

De bondscoach constateerde dat zijn team het tij niet meer kon keren. "Daarin zijn we nog te grillig." Caldas had dat wisselvallige niet verwacht. "Mijn grootste vraag is nu waar dit vandaan komt. Het is zichtbaar dat dit anders moet. Misschien ben ik met de verkeerde stof bezig. Ik stel de vraag aan mijzelf en aan de jongens: waar gaat het mis? Ik zag dat iedereen in zichzelf gekeerd was, waardoor de energie eruit ging."

Er zijn nog twee duels te spelen, maar is nu al duidelijk dat het toernooi mislukt is? "Als je kijkt naar het winnen van het toernooi, dan wel. Maar we willen hier ook informatie vergaren: waar staan we en waarom? Wat dat betreft is het nuttig dat je zo’n ervaring meemaakt. Maar leuk is het natuurlijk niet."

Caldas wil niet meer klagen over het vreemde toernooisysteem, waarin geen enkele ploeg uitgeschakeld is na de groepsfase. "De bottom line is dat we vandaag goed moesten zijn. En we waren niet goed genoeg."

Meer politiecontrole op negeren rood kruis

De politie gaat meer controleren op het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Dat heeft minister Schultz van Infrastructuur (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Regeringspartijen VVD en PvdA hadden om de hardere aanpak gevraagd.

Rijkswaterstaat zal daarnaast borden plaatsen op trajecten waar het rood kruis boven de weg regelmatig wordt genegeerd. Verder zal de politie de handhaving van de maximumsnelheid bij wegwerkzaamheden gaan intensiveren. Het negeren van een rood kruis valt trouwens vanaf volgend jaar onder het strafrecht. Het valt onder de hufterfeiten die dan niet meer met een bekeuring worden afgedaan.

Zuigende man neukt minder

Mannen, laat voortaan alle huishoudelijke taken aan je vrouw over. Geen gezuig, geen vaatwasser leeghalen en al helemaal geen strontluier vervangen. Uit een groot onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die huishoudelijk taken verrichten, minder seks hebben.

Onderzoekers van het Madrileense Juan March Instituut hebben maar liefst 4.561 Amerikaanse stellen van middelbare leeftijd onderzocht. Maar liefst twintig jaar werden zij gevolgd, en ook hun seksleven en huishoudgewoonten werden onder de loep genomen.

Met schokkende resultaten. Want hoewel gelijkwaardige huwelijkspartners gelukkiger zijn, neuken huishoudelijke mannen minder dan een echte kerel. Een vent die helemaal niks doet in huis, neukt gemiddeld anderhalf keer meer per maand.

Dat strookt niet met eerdere bevindingen, waarin mannen die meer doen in het huishouden vake rliggen te rampetampen. "Wat wij doen in het huishouden, is sterk verbonden met hoe mannen als vrouwelijk of mannelijk worden gezien", verklaart socioloog Sabino Kornrich van voornoemde universiteit.

Oftewel: vrouwen zien mannen die vrouwentaken verrichten, als mietjes. Ook voelen stellen die dezelfde taken vervullen, zich meer broer en zus dan man en vrouw.

'Windows 10 in herfst 2015 op de markt'

Microsoft verwacht dat Windows 10 in het begin van de herfst van 2015 op de markt komt. Dat is iets later dan aanvankelijk werd gedacht. Dat maakte COO Kevin Turner woensdag in Japan bekend.

Het besturingssysteem is de opvolger van het brakke Windows 8, dat 3 jaar geleden uitkwam en gemengd werd ontvangen. Microsoft heeft bewust een versie -nummer 9- overgeslagen. Windows 10 markeert volgens het bedrijf de 'sprong naar de eenwording' van de manier waarop mensen op tablets, mobiele telefoons en traditionele computers werken. Een vroege testversie van Windows 10 is al ruim twee maanden te downloaden vanaf de website van Microsoft.

Huis van de stationschef naar museum

De woning van de stationschef in Bilthoven verhuist naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Maandag start de herbouw van de originele woning uit 1900. De woning is volgens het museum een goed voorbeeld van dergelijke huizen. Vroeger stonden die overal in Nederland langs het spoor. Het was normaal dat de stationschef op zijn werkplek woonde, zodat hij 24 uur per dag beschikbaar was voor toezicht.

Het huis in Bilthoven was tot 2011 nog bewoond. Het is nu steen voor steen afgebroken en wordt op het Utrechtse museumterrein weer opgebouwd.

'Aston Martin werkt aan breder aanbod'

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin wil zijn aanbod uitbreiden met sedans, terreinwagens (suv's) en elektrische autos. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op gezag van bronnen bij de onderneming.

Om de ontwikkeling van nieuwe modellen te bekostigen, wil Aston Martin naar verluidt tussen de 100 en 150 miljoen pond (126 en 189 miljoen euro) ophalen bij investeerders. De autobouwer, vooral bekend van de films over de Britse superspion James Bond, hoopt zo de daling van de verkopen een halt toe te roepen.

Aston Martin probeerde eerder zijn tamelijk exclusieve doelgroep te verbreden door een opgesmukte versie van de compacte Toyota iQ op de markt te brengen. Het bedrijf trok evenwel vorig jaar de stekker uit dat project. Er bleek te weinig animo te zijn voor het boodschappenkarretje van ruim 35.000 euro.

Man doodgereden door geparkeerde auto

Op de Amsterdamse Dickenslaan (Zuid-Oost) is woensdagavond een voetganger overleden. De man kwam om nadat hij hij werd aangereden door een geparkeerde auto.

Het ongeluk gebeurde vermoedelijk nadat een bestuurder van een andere auto de macht over het stuur verloor, aldus de politie. Deze automobilist botste rond 23.00 uur op het geparkeerde voertuig, dat vervolgens tegen de wandelaar aan knalde. Omstanders, en later ook hulpverleners, probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar het mocht niet meer baten.

De politie doet nader onderzoek naar de exacte toedracht.

Brussel beboet enveloppenmakers

De Europese Commissie heeft kartelboetes uitgedeeld van in totaal 19,5 miljoen euro aan vijf producenten van enveloppen. Dat maakte de concurrentiewaakhond donderdag bekend.

De beboete bedrijven zijn Hamelin en GPV uit Frankrijk, het Duitse Mayer-Kuvert, het Spaanse Tompla en het Zweedse Bong. Zij hebben volgens de Europese Commissie prijzen met elkaar afgestemd en afnemers van bepaalde soorten enveloppen onderling verdeeld.

Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Margrethe Vestager hebben zij op die manier ruim vier jaar lang de prijzen kunstmatig hoog gehouden. "Iedereen gebruikt enveloppen", zei zij. "Als deelnemers aan een kartel de prijzen verhogen van alledaagse, huishoudelijke artikelen, doen zij dat ten koste van miljoenen Europeanen."

VARA komt met geschiedenisserie over arbeider

De VARA komt in het najaar van 2015 met de tiendelige televisieserie De Strijd, over de geschiedenis van de arbeider. Gerdi Verbeet, voormalig Tweede Kamer-voorzitter, gaat het programma presenteren.

De reeks komt onder eindredactie van Kees Driehuis. De serie, die gaat over de opkomst van vakbonden en politieke partijen aan het eind van de negentiende eeuw, wordt gemaakt in het kader van de negentigste verjaardag van de voormalige arbeidersomroep. Daarom wordt in de serie ook stilgestaan bij de oprichting van de VARA in 1925.

Het rijke verleden van de arbeidersbeweging wordt niet neergezet, zo is de bedoeling, als een saaie geschiedenisles, maar in boeiende verhalen. De redactie gaat ook op zoek naar persoonlijke verhalen van (oud)arbeiders en naar persoonlijke getuigenissen van de opkomst van de arbeiders, zoals brieven, dagboeken, schilderijen en liedjes.

Kersverse wereldkampioenen gewichtheffen betrapt op doping

Opnieuw zijn er drie positieve dopingtests te melden van gewichtheffers die vorige maand meededen aan het WK in het Kazachse Almaty. Dit keer gaat het echter zelfs om twee sporters die niet alleen een titel per onderdeel pakte, maar zelfs 'overall' wereldkampioen werden.

Twee van de drie komen uit Albanië, waar de meest schokkende naam zonder twijfel die van Daniel Godelli is. Hij schreef in Almaty geschiedenis door als eerste Albanees ooit wereldkampioen te worden in een olympische discipline. De 22-jarige Godelli won het goud in de klasse tot 77 kilogram in het eerste jaar sinds hij overstapte van de categorie tot 69 kilogram. Eerder dit jaar pakte hij al zilver op het EK, in Almaty was Godelli de beste bij het trekken en werd hij tweede bij het trekken, goed genoeg voor de wereldtitel algemeen.

Net als Godelli werd ook landgenoot Hysen Pulaku betrapt op het gebruik van het verboden stanozolol. Voor de eveneens 22-jarige Pulaku, Europees jeugdkampioen van 2009, was dat echter geen nieuwe ervaring: Vlak voor de Spelen van Londen in 2012 werd hij betrapt op het gebruik van hetzelfde stanozolol. Het WK in Almaty was het eerste grote toernooi na zijn tweejarige schorsing. Veel succes had hij er niet, want hij werd tiende in het totaalklassement.

Het derde dopinggeval van de dag is de 25-jarige Noord-Koreaanse wereldkampioene Kim Un-ju. Zij kende, tot aan haar dopingtest, een perfect jaar. Zowel op de Asian Games in Zuid-Korea als op het WK van vorige maand bleek ze namelijk niet te kloppen. In Almaty was zilver bij het trekken en goud bij het stoten goed voor goud in de algemene stand. Een jaar eerder pakte Kim ook al brons op het WK.

De recente dopinggevallen zetten de trend van de laatste weken door. Zo werd ook de Noord-Koreaanse Hwa Ri-jong, dit jaar goed voor WK-zilver en Asian Games-goud, al betrapt op clenbuterol. Romela Begaj werd net als haar Albanese landgenoten betrapt op het gebruik van stanozolol.

[Upd] Alonso vormt duo met Button bij McLaren

De Spaanse autocoureur Fernando Alonso zal komend seizoen samen met de Brit Jenson Button de stoeltjes bezetten bij renstal McLaren in de Formule 1. Dat melden de BBC en de krant Daily Mail donderdag. Het Britse team zal donderdag via een persconferentie bekend maken wie de coureurs voor 2015 zullen zijn.

Alonso nam na dit seizoen afscheid bij Ferrari. Hij zal volgens de berichten de plek van de Deen Kevin Magnussen innemen, die dit jaar met Button het team vormde.

Update 11.39 uur

Het Formule 1-team McLaren-Honda heeft bevestigd dat Fernando Alonso en Jenson Button de coureurs voor het seizoen 2015 zullen zijn. Kevin Magnussen zal een stapje terugdoen en komend jaar de rol van test- en reservecoureur bij het team uit Woking op zich gaan nemen. Dit jaar was Magnussen nog de teamgenoot van Button, terwijl Alonso voor Ferrari reed.

Voor de 33-jarige Alonso wordt het zijn tweede periode bij McLaren. De Spanjaard stapte na zijn wereldtitels van 2005 en 2006 over naar McLaren om daar teamgenoot te worden van rookie Lewis Hamilton. Alonso voelde zich dat jaar onvoldoende gesteund door het team uit Woking en keerde het jaar erop terug bij Renault om vervolgens met Ferrari tevergeefs pogingen te wagen om zijn derde wereldtitel binnen te halen.

De 34-jarige Button kwam in 2010 na zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 terecht bij McLaren en zal komend jaar aan zijn zesde seizoen in dienst van het team uit Woking beginnen. Volgens teameigenaar Ron Dennis duurden de onderhandelingen met de Brit lang, waardoor de aankondiging van het nieuws lang op zich heeft laten wachten.

Voor komend seizoen zal McLaren de Mercedes-motor in gaan ruilen voor de Honda-krachtbron. De combinatie Honda-McLaren was tussen 1988 en 1992 zeer succesvol met in totaal acht wereldtitels. Er werden in die periode 44 races gewonnen, waarvan dertig door Ayrton Senna. De Braziliaan won in 1988 samen met teamgenoot Alain Prost liefst vijftien van de zestien races.

Milieuzone Amsterdam voor oude bestelwagens

Verouderde bestelwagens zijn vanaf januari 2017 niet langer welkom in de binnenstad van Amsterdam. Wethouder Abdeluheb Choho van Luchtkwaliteit (D66) wil dan een milieuzone invoeren voor vervuilende op diesel rijdende bestelbusjes ouder dan zeventien jaar. Die mogen dan niet meer binnen de ringweg A10 komen, uitgezonderd Amsterdam-Noord.

Choho's voorganger Eric Wiebes zag vorig jaar september nog af van een soortgelijk gebiedsverbod voor oudere bestelwagens. Wiebes vond dat toen te drastisch, omdat dit achtduizend Amsterdamse bestelauto's betrof.

Choho stuurt donderdag zijn Agenda Duurzaamheid naar de gemeenteraad, waar de milieuzone slechts een onderdeel van is. Door vieze voertuigen uit de stad te weren wil Choho de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Dat maakt de stad gezonder en leefbaarder.

Grootste deel Apeldoornse gasleiding schoon

Het grootste deel van de vervuilde gasleiding in Apeldoorn is weer schoon. Woensdagavond had netbeheerder Liander vier van de vijf vervuilde kilometers hoofdgasleiding schoon geblazen. Van de ongeveer 550 getroffen woningen hadden er woensdagavond 180 weer gas, inclusief een zorgcentrum voor kwetsbare ouderen.

Zon 1200 Apeldoorners kwamen zondagmorgen zonder gas te zitten toen de water- en de gasleiding in hun wijk tegelijkertijd knapten. Daardoor stroomde modder in de gasleiding. Het is een grote klus om die leidingen weer schoon te maken. Uit de wijde omgeving krijgen wijkbewoners nog steeds gratis hulp aangeboden in de vorm van maaltijden en warmte.

Als de hoofdgasleiding schoon is, bellen monteurs aan bij de getroffen woningen en maken vanuit huis de aansluitleiding schoon. Daarna sluiten ze het gas weer aan. Om het werk niet te laten stagneren, geldt in Apeldoorn een noodverordening, zodat Liander desnoods huisdeuren mag openbreken.

BN'ers positief over Walk Along van Trijntje

Bekend Nederland heeft hoge verwachtingen van Walk Along, het nummer waarmee Trijntje Oosterhuis volgend jaar meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Het liedje was donderdagochtend voor het eerst te horen op de Nederlandse radio, in Gouden Uren van Daniël Dekker.

De reacties op Walk Along zijn overwegend positief. "Dat is wel eens anders geweest", zegt Cornald Maas, een van de commentatoren van het songfestival. Hij vindt het nummer mooi, energiek en melancholiek en heeft het gevoel dat het wel eens zou kunnen winnen. Ook Jan Smit vindt het een leuk nummer, dat volgens hem makkelijk te onthouden is.

Veel mensen vinden Walk Along catchy, onder wie Ilse DeLange die vorig jaar zelf meedeed aan het songfestival. Op Twitter reageerde ze razend enthousiast: "Wauw!!!!! Wat super fris en catchy! @Eurovision te gek!! Zet em op Trijntje!!! Ik zit nu al met mn vlaggetje klaar!"

Marga Bult, die in 1987 meedeed aan het songfestival, twittert: "Frisse song, prachtige stem....ik zeg ja, ben erg positief. yayayayay...:-))." Ook theatermaker en showbizzdeskundige Maurice Wijnen sprak lovende woorden. "Lied van #Trijntje is catchy, klinkt internationaal en is eenvoudig van opbouw. Sterke inzending van NL! Ik vind het leuk!"

Trijntje ontdekte de song op de pc van Anouk en was meteen enthousiast. "Toen ik deze track hoorde, dacht ik: let's go!" Het nummer is vanaf donderdag te downloaden. Ook zal Trijntje het lied op die dag voor het eerst live zingen, in The Voice Of Holland op RTL4.

NVWA: groente en fruit voldoen aan wetten

Bijna al het groente en fruit dat in Nederland in de winkels ligt, voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Op ongeveer twee procent van de groente en fruit worden wel te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De NVWA controleerde tussen juli 2012 en juni van dit jaar 9200 partijen groenten en fruit. In vorige perioden werden er minder resten gevonden, dus daarom meldt de NVWA dat controles hard nodig blijven.

De meeste overschrijdingen worden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek.

Psychologen ontwikkelden martelprogramma CIA

Twee psychologen die vroeger voor de Amerikaanse luchtmacht werkten waren nauw betrokken bij het opstellen van het martelprogramma van de CIA. De twee hadden echter geen ervaring met het ondervragen van verdachten of verstand van Al-Qaida. Wel waren ze ingevoerd in de brute methoden die regeringen zoals die van Vietnam en Noord-Korea hanteren bij ondervragingen. Dat staat in het rapport van de senaatscommissie voor inlichtingendiensten, waarn eerder deze week een deel van openbaar werd gemaakt.

Een groot deel van het omstreden programma van de CIA werd uiteindelijk uitbesteed aan de twee. Hun bedrijf streek voor hun geleverde diensten omgerekend ruim 65 miljoen euro op.

In 1989 vertelde de CIA het Congres dat 'onmenselijke fysieke of psychologische technieken contraproductief zijn, omdat ze geen inlichtingen opleveren maar juist leugens'. De twee psychologen, die in het rapport pseudoniemen krijgen, maar volgens bronnen James E. Mitchell en Bruce Jessen heten, deden er alles aan om de CIA van het tegendeel te overtuigen.

De Amerikaanse krijgsmacht hanteert bepaalde brute methoden om militairen te trainen marteling te weerstaan. Deze technieken werden door Mitchell en Jessen als uitgangspunt gebruikt om de verhoormethoden te ontwikkelen die de CIA uiteindelijk gebruikte. Vernedering, pijnlijke houdingen, opsluiting in kleine ruimte, slaaponthouding en waterboarding: het werd allemaal aanbevolen door Mitchell en Jessen.

"Namens de CIA ontwikkelden de psychologen theorieën over ondervragingen gebaseerd op 'aangeleerde hulpeloosheid'", staat in het rapport van de senaatscommissie. Aangeleerde hulpeloosheid is een term uit de psychologie, die verwijst naar mensen die in een passieve en depressieve toestand terechtkomen als ze ervaringen ondergaan waar ze zelf geen controle op konden uitoefenen.

Deze theorieën werden vervolgens in de praktijk toegepast op Abu Zubaydah en andere gevangenen. Zubaydah was het eerste kopstuk van Al-Qaida dat na de aanslagen van 11 september 2001 in handen viel van de Amerikanen.

Mitchell en Jessen deden niet alleen aanbevelingen, maar waren ook persoonlijk betrokken bij de ondervragingen. Daarnaast waren zij degenen die een oordeel velden over de psychologische toestand van de gedetineerden en of de ondervraging kon doorgaan.

Sommige medewerkers van de CIA maakten zich zorgen over deze belangenverstrengeling, aldus het rapport. Een van hen schreef in een e-mail dat de psychologen een persoonlijk belang hadden bij waterboarding. Een ander beschuldigde hen van 'arrogantie en narcisme'. De kritiek leidde er uiteindelijk toe dat de CIA in 2003 een nieuwe regel instelde, waardoor partijen van buitenaf geen definitief oordeel meer mochten vellen over de psychologische toestand van gevangenen.

Evenwel blijft de CIA erbij dat de bijdragen van het tweetal cruciaal waren. "We geloven dat hun expertise uniek was. We zouden nalatig zijn geweest als we, toen duidelijk werd dat de CIA zich op onbekend terrein ging begeven, geen contact met hen hadden gezocht", zei de CIA in een reactie op het rapport van de senaatscommissie.

Jessen was betrokken bij de ondervraging van Gul Rahman in Afghanistan. Rahman werd vastgehouden in de Salt Pit, een gevangenis in Afghanistan die meer weg had van een kerker. Zijn ondervraging bestond onder meer uit '48 uur slaaponthouding, auditieve overbelasting, totale duisternis, isolatie, een koude douche en ruwe behandeling'. Enkele dagen na de ondervraging, toen Jessen al vertrokken was, werd Rahman dood gevonden. De doodsoorzaak: onderkoeling.

Gevraagd naar een reactie zei Mitchell dat hij zijn samenwerking met de CIA niet kan bevestigen vanwege een geheimhoudingsovereenkomst. Maar hij trok de conclusie van de senaatscommissie, dat de martelmethoden niet tot unieke resultaten leidden, wel in twijfel. "Ik begrijp absoluut dat mensenrechtenorganisaties (...) zo boos zijn over het rapport van de Senaat", aldus Mitchell. "Ik zou ook boos zijn, als het waar zou zijn."

Mitchell deed voor zijn werk voor de CIA onderzoek naar aangeleerde hulpeloosheid. Hij opperde dat als je een dergelijke toestand kon opwekken, een gedetineerde sneller bereid zou zijn mee te werken. Martin Seligman, een psycholoog van de Universiteit van Pennsylvania, die stukken heeft geschreven over aangeleerde hulpeloosheid, heeft geen goed woord voor Mitchell over.

"Ik ben bedroefd en geschokt dat goede wetenschap, die zoveel mensen heeft geholpen om een depressie te boven te komen, is gebruikt voor zulke dubieuze doeleinden."

Joe Margulies, hoogleraar rechtsgeleerdheid van Cornell University, die probeerde de autoriteiten in Texas Mitchells licentie als psycholoog te laten intrekken, sluit zich hierbij aan. "Het is bijzonder verachtelijk om een vaardigheid die is bedoeld om mensen te helpen op deze manier te misbruiken."

Voorstel: voorwaardelijke straf Brandts

Trainer Ernie Brandts van FC Dordrecht heeft donderdag een schikkingsvoorstel van een voorwaardelijke schorsing van een wedstrijd met een proeftijd van één jaar ontvangen. De aanklager betaald voetbal vindt dat de coach de arbitrage van het duel tussen zijn club en PSV in diskrediet heeft gebracht. Brandts moet donderdag voor 14.00 uur laten weten of hij de straf accepteert.

Brandts was na het duel met PSV boos op arbiter Dennis Higler. "Het kan echt niet meer, we zijn weer benadeeld", brieste hij. Higler gaf PSV in de eerste helft een strafschop nadat Funso Ojo de bal van dichtbij op zijn arm geschoten kreeg. "Later kreeg Wijnaldum de bal ook op zijn hand, maar floot hij niet", foeterde Brandts.

In de tweede helft stuurde Higler de Dordtse verdediger Ilias Haddad met diens tweede gele kaart naar de kant, na een ongelukkige handsbal. "Dit is klassenjustitie", zei Brandts.

Huntelaar: "Mooi sportief succes"

Klaas-Jan Huntelaar haalde woensdag met Schalke 04 de knock-outfase van de Champions League. Zijn ploeg won met 1-0 van Maribor. "Dit succes is sportief gezien heel goed voor ons", aldus de Nederlandse aanvaller. "Nu moeten we afwachten wie onze tegenstander zal worden."

Huntelaar vond dat Schalke goed had gespeeld. "In de eerste helft hebben we goed verdedigd en zijn niet blind naar voren gelopen. Maribor moest winnen om nog de Europa League te halen. Maar we zijn geduldig geweest en hebben gewacht op een fout van de tegenstander. Dat was de sleutel. Ik ben blij dat Max Meyer de belangrijke treffer heeft gemaakt."

Pellegrini trots op Manchester City

Manuel Pellegrini was woensdag trots op de spelers van Manchester City, die door een zege op AS Roma toch een plek in de knock-outfase van de Champions League afdwongen. "Ik had veel vertrouwen in wat we konden doen", aldus de coach. "Ik heb steeds ook gezegd dat ik niet wilde praten over de spelers die er niet bij waren. Het team verdient ook meer credit dan we de laatste tijd hebben gekregen."

Volgens Pellegrini was vertrouwen de sleutel. "In Manchester hebben we tegen Roma onze slechtste wedstrijd gespeeld, maar we sleepten er wel een gelijkspel uit. Ik wist dat we konden winnen als we zouden spelen zoals we de laatste weken hebben gedaan."

Hockeyer Van der Horst: Nederland onwaardig

Hockeyer Robert van der Horst baalde flink na het verlies van Nederland in de kwartfinales van de Champions Trophy tegen Pakistan. "We hebben het gewoon niet goed gedaan", stelde Robert van der Horst na de pijnlijke 4-2 nederlaag. Door dit resultaat rest Oranje de strijd om plaats vijf tot en met acht op de Champions Trophy in India.

"Tegen India en Pakistan hebben we niet ons niveau gehaald", oordeelde Van der Horst. "Ik ken de statistieken niet, maar ik had het idee dat wij aan het drukken waren. Maar in de aanvallende cirkel hebben we te weinig gebracht. Het rendement lag te laag. Zij verdedigden als leeuwen, daar hadden we geen antwoord op. We wilden Pakistan kapotspelen, maar dat kregen we niet goed genoeg voor elkaar."

"Behalve deze details over de wedstrijd vind ik het niet Nederland-waardig om in drie dagen van India en Pakistan te verliezen. Met alle respect voor die landen, maar dat mag niet. Dat gegeven vind ik veel belangrijker dan erover te praten hoe dit vandaag nou zo gekomen is."

Door de nederlaag moet Oranje nu in de verliezerspoule spelen. "Dat heb ik nog nooit eerder gedaan", besluit de routinier. 

'Cambuur raakt Rusnák kwijt aan Groningen'

Cambuur Leeuwarden lijkt na de winterstop niet meer te kunnen beschikken over smaakmaker Albert Rusnák. De 20-jarige Slowaak wordt tot de winterstop gehuurd van Manchester City en Cambuur wil graag met hem verder, maar lijken achter het net te vissen.

Volgens ESPN kan Rusnák voor 3,5 seizoenen bij FC Groningen gaan tekenen. De onderhandelingen met Manchester City zouden in een vergevorderd stadium zitten. Voor Cambuur maakte Rusnák tot nu toe drie goals in zestien wedstrijden.

Cambuur raakt Rusnák mogelijk kwijt aan Groningen (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Cambuur raakt Rusnák mogelijk kwijt aan Groningen (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Achtste zege op rij voor Atlanta Hawks

De basketballers van Atlanta Hawks hebben woensdag tegen Philadelphia 76-ers de achtste overwinning op rij geboekt (95-79). Dat is voor het team de beste reeks in zeventien jaar. Kyle Korver was de grote man met vijf driepunters. Hij kwam uit op 17 punten. De formatie uit Philadelphia moest opnieuw een nederlaag incasseren, de negentiende van dit seizoen.

Ondanks de afwezigheid van de geblesseerde Tony Parker en routiniers Tim Duncan en Manu Ginobili, beiden kregen rust, won San Antonio Spurs met 109-95 van New York Knicks. Voor de Knicks was het de tiende opeenvolgende nederlaag.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Boston Celtics 96-87
Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 96-103
Orlando Magic - Washington Wizards 89-91
Chicago Bulls - Brooklyn Nets 105-80
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 90-82
Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 112-107
Golden State Warriors - Houston Rockets 105-93
Denver Nuggets - Miami Heat 102-82

Nikkei daalt

De aandelenbeurs in Tokyo is donderdag opnieuw lager geëindigd. Net als in Europa en de Verenigde Staten werd de stemming gedrukt door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Ook zorgden een duurdere Japanse yen en een sterker dan verwachte daling van de machineorders in Japan voor een negatief beursklimaat.

De Nikkei sloot uiteindelijk 0,9 procent in de min op 17.257,40 punten. Het was de derde verliesdag op rij. Japanse exporteurs als Toyota en Sony werden getroffen door de stijging van de Japanse yen en verloren 0,6 en 1,6 procent.

De andere aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten ook verliezen zien. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,5 procent. Santos daalde ruim acht procent. Het Australische olie-exploratiebedrijf verlaagde zijn investeringsbudget voor 2015 in verband met de lagere olieprijs. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,1 procent en in Seoul, waar de Zuid-Koreaanse centrale bank de rente ongewijzigd liet, verloor de Kospi 1,5 procent.

Juntaverdachten Argentinië doorbreken stilzwijgen

Vier voormalige Argentijnse militairen die beschuldigd worden van misdaden tegen de menselijkheid ten tijde van de Argentijnse dictatuur hebben besloten hun gezworen stilzwijgen te doorbreken. Ze zijn bereid aan te geven waar menselijke resten van slachtoffers van de junta kunnen worden gevonden, zei een rechter in de zaak woensdag.

De vier worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan misdaden in geheime gevangenissen in de provincie Cordoba. Een van hen, Ernesto Barreiro, een voormalig officier die volgens mensenrechtengroepen de belangrijkste beul was in de gevangenis La Perla, wees op locaties waar mogelijk de resten gevonden kunnen worden van 25 mensen die als vermist staan opgegeven.

In 1987, vier jaar na het einde van de dictatuur, was Barreiro de leider van een militaire rebellie die de gekozen regering dwong een wet aan te nemen die amnestie bood aan veronderstelde mensenrechtenschenders. Twee decennia later werd de wet verworpen, wat justitie in de gelegenheid stelde honderden zaken te heropenen.

Zo'n dertigduizend mensen verdwenen of vonden de dood tijdens de dictatuur, die van 1976 tot 1983 duurde.

Minecraft nu ook op Windows Phone 8

Eindelijk kunnen Windows Phone-eigenaren ook aan de gang met Minecraft Pocket Edition op hun toestel. Het is natuurlijk een logisch gevolg van de overname van Mojang, de ontwikkelaar van Minecraft, door Microsoft eerder dit jaar.

Minecraft Pocket Edition bevat onder andere een Survival en Creative mode en multiplayer via Wi-Fi. Minecraft kost € 5,99 en is te downloaden via onderstaande link.

Minecraft PE

Grootste protestkamp Hong Kong ontmanteld

De autoriteiten in Hong Kong zijn donderdagochtend begonnen met het ontmantelen van het grootste protestkamp in de stad. Onder het wakend oog van tientallen agenten ruimden arbeiders met witte helmen de barricades die zo'n twee en een halve maand geleden door betogers over een deel van een snelweg waren opgeworpen.

De activisten kregen eerder deze week van de rechter te horen dat zij tot donderdagochtend de tijd hadden het protestkamp te verlaten. Het kampement in het oostelijk deel van het financiële hart van de stad was 75 dagen lang het centrum van de protesten voor democratische vernieuwingen.

Zodra de barricades waren verwijderd sloten agenten in linie langzaam het kampement zelf in om de tenten daar op te ruimen. Een groep studentenleiders en hervormingsgezinde parlementariërs zat op straat om de politie vreedzaam weerstand te bieden. Op voorhand was gewaarschuwd dat arrestaties volgen als mensen niet uit zichzelf weggaan.

De betogers verzetten zich tegen de restricties van Beijing op de verkiezingen voor een nieuwe leider van de autonome stad in 2017. Tot dusverre zijn ze er niet in geslaagd ook maar één concessie los te peuteren van het stadsbestuur. Het momentum om hervormingen af te dwingen neemt af, mede door de afwachtende houding van de autoriteiten, die met hun geduld de angel uit het conflict hebben gehaald.

Zo'n dertig academici hielden de opruimwerkzaamheden donderdag samen met mensenrechtengroepen nauwlettend in de gaten. Sommige betogers scandeerden leuzen als 'wij willen universeel stemrecht' en gooiden pamfletten in het rond met de tekst 'we komen terug'.

De afgelopen maanden zijn bij schermutselingen tussen politie en betogers 655 arrestaties verricht. Bijna 130 agenten raakten gewond. Eind november werd al een ander protestkamp op last van de rechter opgeruimd.

Economische groei trekt volgend jaar aan

De economische groei in Nederland trekt volgend jaar aan, tot 1,25 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.

Volgens de rekenmeesters van het kabinet blijft het economisch herstel broos, maar groeit de consumptie toch harder dan dit jaar. De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6,5 procent. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering, aldus het CPB donderdag.

NCTV: onderzoek MH17 niet naar VN

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 komt niet in handen van de Verenigde Naties. Dat heeft Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), laten weten aan voormalig advocaat Bob van der Goen.

Die stelde in een brief aan premier Mark Rutte dat Nederland 'een potje maakt' van het onderzoek naar de vliegramp en dat het onderzoek daarom zou moeten worden overgedragen aan een speciale gezant van de VN. Volgens de NCTV is dat niet nodig. Het onderzoek wordt niet alleen door Nederland gedaan maar door een team van internationale onderzoekers, zoals is voorgeschreven door de VN, zo laat Schoof weten aan Van der Goen.

Van der Goen zegt op te treden namens twintig nabestaanden van slachtoffers van de ramp.

[upd] Trijntje maakt songfestivallied wereldkundig

Er is al veel over gesproken, maar nog niemand heeft het liedje gehoord waarmee Trijntje Oosterhuis volgend jaar deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. Daar komt donderdagochtend verandering in als AVROTROS-presentator Daniël Dekker het nummer voor het eerst draait in zijn programma Gouden Uren op Radio 2.

Oosterhuis schuift bij Dekker in de studio aan om te vertellen over het nummer dat is geschreven door oud-songfestivaldeelneemster Anouk. De soulzangeres liet eerder al weten dat de inzending waarmee ze in mei tijdens het Europese liedjesfestijn in Wenen een gooi doet naar de winst, anders is dan wat mensen waarschijnlijk van haar verwachten. Ze belooft een meezingnummer met power. In ieder geval geen ballad of jazz-song.

Vrijdagavond brengt Oosterhuis het nummer voor het eerst live op tv ten gehore bij The Voice of Holland op RTL 4.

Voor haar internationale avontuur in Wenen heeft Trijntje de artiestennaam Traincha aangenomen.

Update (10:40): 

Het liedje is hier te beluisteren:

'Ecoterroristen Greenpeace vernielen Nazcalijnen'

Milieugroepering Greenpeace heeft haar excuses aangeboden aan de Peruaanse overheid, welke ziedend is op de boomknuffelaars. De milieuterroristen hebben namelijk een actie uitgevoerd die volgens de Peruanen de Nazcalijnen beschadigd heeft.

De excuses volgden op de bekendmaking van het OM in Peru dat het de daders voor het gerecht wil slepen. De 'actievoerders' van Greenpeace zouden het gebied zonder toestemming betreden hebben. De Peruaanse minister van cultuur Luis Jaime Castillo heeft aangegeven dat niemand, zelfs de president en de ministers van het land, het gebied waar de Nazcalijnen zich bevinden zonder toestemming mag betreden.

"De Nazcalijnen zijn zeer kwetsbaar. Het is zwarte grond op een witte ondergrond. Wanneer je er overheen loopt, blijft je voetstap honderden of duizenden jaren staan" aldus Castillo. "De lijn die zij [de milieuterroristen red.] hebben vernield is de meest zichtbare en meest herkenbare lijn van de Kolibri".

Greenpeace voerde actie vanwege de VN klimaattop die op dit moment in Lima plaatsvindt. De organisatie plaatste een gele tekst naast de Kolibri om zo de aandacht van overvliegende regeringsleiders te trekken.

PvdA en D66 willen wapenexport EU harmoniseren

Om de wapenexport in de Europese Unie geloofwaardiger en effectiever te maken, moet de uitvoer van wapentuig worden geharmoniseerd. Daarvoor pleiten PvdA en D66 in een initiatiefnota. Jaarlijks exporteert de EU voor dertig tot veertig miljard euro aan wapens.

De partijen vinden het onwenselijk dat de ene lidstaat wel wapens levert aan een land, terwijl het door een ander EU-land is afgewezen. Een voorbeeld hiervan is de weigering van Nederland in 2012 om Indonesië Leopard-tanks te leveren. Vervolgens leverde Duitsland ze gewoon aan Jakarta.

Regelmatig staan wapendeals op gespannen voet met veiligheidsbelangen, principes over mensenrechten en Europese eensgezindheid, aldus de opstellers van de nota. Landen beslissen individueel over wapenexporten aan de hand van acht EU-criteria. Landen interpreteren die criteria vaak verschillend.

Om tot een eenduidiger Europees wapenexportbeleid te komen, pleiten PvdA en D66 voor een aantal veranderingen. Zo moet er een onafhankelijke Europese exportautoriteit komen die advies kan uitbrengen en beoordelen of wapenleveranties strijdig zijn met Europese afspraken. "Een land kan naar de wapenexportautoriteit stappen om te toetsen of materieel wel of niet naar een land geëxporteerd kan worden. Met dit right to challenge wordt gezorgd dat landen zich aan de afspraken houden en elkaar niet gaan beconcurreren", aldus Michiel Servaes (PvdA).

Daarnaast dienen gesloten overeenkomsten automatisch te worden bevroren als er sprake is van een wapenembargo. Dat laatste moet pijnlijke situaties voorkomen zoals toen Frankrijk vliegdekschepen aan Rusland wilde leveren, terwijl de EU Moskou wilde straffen voor zijn inmenging in Oekraïne. "Ook daar zie je dat het voor de geloofwaardigheid van het Europese buitenlandbeleid belangrijk is dat bij economische of militaire sancties alle wapenleveranties gestopt worden, dus ook die van bestaande contracten'', zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Verder moet er controle na levering van het wapentuig plaatsvinden. Dat gebeurt op dit moment bijna niet, omdat de nadruk op toetsing vooraf ligt.

Dinsdag praat de Tweede Kamer met het kabinet over het wapenexportbeleid.

Huis afperser De Mol niet meer te koop

Dirk Klaas M., de man die bekend heeft John en Linda de Mol te hebben afgeperst, heeft zijn huis in Zeist uit de verkoop gehaald. Dat meldt het AD.

Het luxe appartement stond te koop voor 625 duizend euro. M. probeerde al zo'n twee jaar van het pand af te komen. Hij kocht het huis in 2001 voor een half miljoen euro en had daar volgens het AD geen hypotheek voor nodig.

Tegen buren had hij gezegd dat hij uit Zeist weg wilde omdat hij dichter bij zijn kinderen in 't Gooi wilde wonen. De zaak van M., die ook wel de 'afpersopa' wordt genoemd, komt waarschijnlijk in maart voor de rechter.

Honda en Nissan roepen nog meer auto's terug

De autofabrikanten Honda en Nissan gaan in Japan nog meer auto's terugroepen wegens veiligheidsproblemen met airbags van toeleverancier Takata. Dat heeft het Japanse ministerie van Transport donderdag bekendgemaakt.

Honda haalt bijna 172 duizend auto's extra terug naar de garage om de airbags te vervangen, bij Nissan gaat het om bijna 83 duizend voertuigen. Bij Honda, de grootste klant van Takata, komt de teller van auto's die wereldwijd moesten worden teruggeroepen uit op ruwweg dertien miljoen. Of er buiten Japan nog meer auto's moeten worden teruggehaald wegens problemen met de gewraakte airbags wordt nog onderzocht.

De problemen met de airbags hebben al tot een reeks ongelukken geleid, waarvan een aantal met dodelijke afloop. De airbags kunnen met te veel kracht en zonder aanleiding openspringen. Ook kunnen ze scheuren, waardoor metaaldeeltjes vrijkomen en inzittenden gewond kunnen raken.

'Frank Sinatra dronk fles whiskey per dag'

Frank Sinatra dronk een groot deel van zijn leven een fles whiskey per dag. Dat beweert Mitchell Fink, een oud-journalist die een boek over de zanger heeft geschreven.

"Sinatra dronk dagelijks een fles Jack Daniels tot hij tachtig was", vertelt Fink aan de New York Post. "Toen de artsen zeiden dat hij moest stoppen met drinken, deed hij wat veel alcoholisten in dergelijke omstandigheden doen: hij stapte over op wijn."

Fink heeft het laatste formele interview met Sinatra voor gedrukte media afgenomen voordat de zanger in mei 1998 op 82-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Zijn boek, getiteld Frank Sinatra, Miriam, And Me, komt vrijdag uit.

Sinatra, die in de jaren zestig en zeventig de wereld veroverde met nummers als Somethin' Stupid en Strangers In The Night, zou vrijdag 99 jaar oud zijn geworden.

Mediaverbod tijdens première The Interview

Sony heeft alle media verboden de sterren van The Interview te interviewen tijdens de première van die film. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Televisiejournalisten mogen hun camera's niet opstellen op de rode loper van het evenement, ook de schrijvende pers mag geen vragen stellen aan James Franco en Seth Rogen. Het verbod van de filmstudio komt nadat het bedrijf gehackt werd waarbij films, interne correspondentie en andere documenten uitlekten.

Uit de gelekte documenten werd ook duidelijk dat Rogen en Franco respectievelijk 8,4 miljoen dollar en 6,5 miljoen dollar verdienden met de film. Er werd gespeculeerd dat Noord-Korea achter de hack zou zitten, maar de FBI gaf deze week aan dat te betwijfelen. De dictatuur die figureert in de film heeft meerdere malen fel geprotesteerd tegen de komst van de film, waarin Kim Jong-un doelwit is van een liquidatie. Het land omschreef de film als een 'oorlogsdaad' en dreigde met 'genadeloze vernietiging' van de makers.

Sony heeft niet uitgelegd waarom het mediaverbod is ingevoerd.

Weer zware ochtendspits op Nederlandse wegen

Opnieuw is er deze week sprake van een zware ochtendspits. Volgens de VerkeersInformatieDienst stond er donderdag rond 08.30 uur ongeveer 377 kilometer file op het Nederlandse snelwegennet. Dinsdag ging al de boeken in als de drukste spits van het jaar met 387 kilometer.

Op sommige wegen loopt de vertraging voor de weggebruikers flink op. Op de A15 (Nijmegen-Ridderkerk), de A12 (Oberhausen-Utrecht) en de A27 (Almere-Utrecht) stonden files van tien kilometer of meer, veroorzaakt door ongevallen.

Het verkeer heeft onder meer te kampen met zeer zware windstoten en soms hevige regenbuien. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd.

De weerbureaus voorzien voor vrijdagochtend nog extremere omstandigheden. In de kustprovincies zijn dan windstoten tot 120 kilometer per uur mogelijk. Bovendien kan er heel veel regen vallen.

Politie rolt grote wapenopslag op

De Amsterdamse politie heeft woensdag in een woning in Loosdrecht een wapenarsenaal gevonden. Er lagen onder meer zeventien kalasjnikovs, een AR15 (een automatisch vuurwapen), zeven handvuurwapens, 36 handgranaten, duizenden stuks munitie en meerdere kilo's wit poeder, vermoedelijk cocaïne. Alles is in beslag genomen en een man in die woning was, is aangehouden. Dat meldde de politie donderdag.

De politie stuitte op de wapenopslag nadat ze dinsdag in Amsterdam Zuidoost al zes mannen had aangehouden. Het vervolgonderzoek leidde naar Loosdrecht. De zeven opgepakte mannen worden verdacht van handel in en bezit van cocaïne, vuurwapens en handgranaten.

Volgens de politie is het nog te vroeg om een link te leggen tussen deze wapenvondst en de recente reeks liquidaties in Amsterdam, maar 'we sluiten het zeker niet uit', aldus een woordvoerster. "In elk geval zijn deze wapens te koppelen aan zware criminaliteit."

BBC maakt serie van nieuwe JK Rowling-romans

BBC gaat een televisieserie maken gebaseerd op The Cuckoos Calling en The Silkworm. Dat meldt de BBC.

Harry Potter-schrijfster JK Rowling publiceerde de twee detectiveromans onder haar pseudoniem Robert Galbraith. In april 2013 verscheen het eerste boek The Cuckoos Calling, in juni van dit jaar verscheen het vervolg The Silkworm. "Het is een prachtige coup voor BBC om de laatste boeken van JK Rowling naar het televisiescherm te brengen", meldt BBC televisiechef Danny Cohen.

JK Rowling hoopte bij het verschijnen van haar nieuwe werk dat haar mannelijke pseudoniem langer geheim zou blijven. De boeken werden al snel bestsellers, die naar verwachting van de BBC ook op televisie succes zullen boeken. "Met de rijke persoonlijkheid van Cormoran Strike als hoofdpersoon zal dit drama wereldwijd spraakmakende televisie opleveren", aldus Cohen.

'Bondfilm Spectre gaat nu al over budget'

De nieuwe Bondfilm Spectre dreigt nu al over zijn budget heen te gaan. Dat blijkt volgens nieuwszender CNN uit interne memo's van studio Sony die zijn uitgelekt door de enorme hack die het bedrijf heeft getroffen.

Het budget van Spectre is rond de driehonderd miljoen dollar, zo blijkt uit een correspondentie tussen MGM, het overkoepelende bedrijf dat de film produceert, en producent Barbara Broccoli die de rechten van 007 beheert. Daarmee zou Spectre één van de duurste films ooit zijn.

Jonathan Glickman, de baas van MGM, doet in de mailwisseling diverse suggesties om het budget binnen de perken te houden. Zo zou een nachtscène niet bij een villa in Rome moeten worden gedraaid, maar in de studio in Londen. En zou een achtervolging in een trein 'ook wel met drie in plaats van vier wagons' kunnen. De dramatische slotscène kan ook wel zonder regen, stelt Glickman.

Uit de correspondentie blijkt verder dat acteur Chiwetel Ejiofor, bekend van 12 Years a Slave, is afgevallen bij de casting omdat hij te duur was. In plaats van Ejiofor is Andrew Scott, bekend als schurk Moriarty uit Sherlock, gecast als nieuwe MI6-baas 'C'. Ook wordt er gesproken over een 'lesbische schurk' en bevestigt de correspondentie dat grote schurk Blofeld terugkeert.

De Boer ziet iets moois groeien bij Ajax

Voor de vierde keer op rij slaagde Frank de Boer er niet in om met Ajax in de Champions League te overwinteren. Toch heeft de trainer er alle vertrouwen in dat zijn ploeg snel aanhaakt bij de Europese subtop. En de oud-verdediger kan zich goed voorstellen dat hij dan nog steeds voor zijn spelersgroep staat.

"Ik heb niet het gevoel dat de spelers op mij zijn uitgekeken", zei De Boer na de zege van zijn elftal op Apoel Nicosia (4-0). "Ik heb ook nog een contract tot 2017 en hoef echt niet weg. Als er een mooie club komt, dan ga ik praten. Maar het zou goed kunnen dat ik dan toch voor Ajax kies. Ik ga er nu van uit dat ik hier volgend seizoen trainer ben."

Derde worden met Ajax in de groepsfase van de Champions League gaat De Boer niet vervelen. Wel weigerde hij de felicitaties voor die prestatie in ontvangst te nemen. "We wilden overwinteren in de Champions League", benadrukte hij. "Dat is verschrikkelijk moeilijk in een groep met Barcelona en Paris Saint-Germain. Maar we hadden het wel tot de laatste speelronde spannend moeten houden. Uit tegen Apoel Nicosia en tweemaal tegen Paris Saint-Germain hebben we ons zelf tekort gedaan."

Zowel Ajax als PSV en Feyenoord loot maandag voor de Europa League. Dat gebeurt uitgerekend op een dag dat bezorgde voetbalgeleerden op een congres de aanzet willen geven voor een goede toekomst van het nationale voetbal. "Ik denk dat we structureel bij de Europese subtop kunnen horen, met uitschieters naar boven", stelde De Boer. "Nu hangen we een beetje tussen de middenmoot en de subtop in. Al zie je tegen Apoel dat wij ook weer stappen hebben gezet."

De Boer genoot van Thulani Serero, de grote uitblinker in het duel met Apoel. "Davy Klaassen hoort ook in de Champions League, net als Lasse Schöne, Niklas Moisander en Joël Veltman", zei hij. Niklas Moisander en misschien Schöne gaan Ajax mogelijk op korte termijn verlaten. Maar de ene na de andere dragende speler verlengt zijn contract tot 2019. "Er groeit iets moois", doelde De Boer op de vele talenten in zijn selectie en een uitstekende lichting A-junioren.

"Natuurlijk is het voor mij een uitdaging om met hen in de Champions League te overwinteren. Maar laten we nu eerst maar eens ver in de Europa League komen. Hoe ver? Dat ligt aan de tegenstander ook", was hij een stuk voorzichtiger dan Ricardo Kishna. "Ik denk dat Ajax de finale kan halen", zei de aanvaller die niet alleen met zijn voeten verrast.

Auckland City door bij WK clubs

Auckland City heeft zich woensdagavond in Rabat geplaatst voor de kwartfinales van het WK voor clubteams. De winnaar van de Champions League van Oceanië versloeg in de openingswedstrijd van het toernooi Maghreb de Tétouan, de kampioen van Marokko.

In de normale speeltijd en in de verlenging vielen geen treffers (0-0). Auckland City won de strafschoppenreeks met 4-3. In de kwartfinale speelt de ploeg uit Nieuw-Zeeland tegen ES Sétif uit Algerije. Bij de Marokkaanse ploeg bleef Anouar Hadouir (onder meer ex-Roda JC) op de bank.

Real Madrid stroomt als titelhouder van de Champions League in de halve finales in. De Spaanse ploeg komt op 16 december voor de eerste keer in actie in Marokko.

River Plate wint Copa Sudamericana

De Argentijnse voetbalclub River Plate heeft woensdag de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, gewonnen. De ploeg was de beste na de dubbele ontmoeting met de Colombiaanse kampioen Atlético Nacional. In het uitverkochte Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti in Buenos Aires was River Plate met 2-0 te sterk. Het eerste duel in Colombia was in 1-1 geëindigd.

Gabriel Mercado en Germán Pezzella maakten na rust de treffers voor de Argentijnen. Er wordt sinds 2002 om de Copa Sudamericana gestreden. De Copa Libertadores werd in augustus al gewonnen door het Argentijnse San Lorenzo. 

Eerste DLC voor Sunset Overdrive aangekondigd

Via Sunset TV hebben Imsomniac Games en Major Nelson de eerste uitbreiding voor Sunset Overdrive aangekondigd. De uitbreiding krijgt de naam "The Mystery of Mooil Rig" en voegt een nieuw gebied, wapens, amps en overdrives toe.

De uitbreiding speelt zich af op een booreiland buiten de kust van Sunset City. Omdat "The Mystery of Mooil Rig" zich deels afspeelt op het openwater krijg je twee nieuwe watervaardigheden, WaterDive en Water Bounce. Met Water Dive kun je jezelf voor een korte tijd onderwater voortbewegen en met Water Bounce kun je via een duik jezelf de lucht in schieten. Deze twee vaardigheden zullen ook beschikbaar zijn in Sunset City.

The Mystery of Mooil Rig is vanaf 23 december te downloaden en is een gratis onderdeel van de season pass.

Hockeyers verliezen verrassend van Pakistan op CT

De Nederlandse mannen zijn donderdag een plek in de halve finale van de Champions Trophy misgelopen. Pakistan, dat in de groepsfase al zijn duels had verloren, troefde het defensief kwetsbare Oranje met 4-2 af. Nederland kan nu nog maximaal vijfde worden op het toernooi in India.

In het drukkend warme Kalinga Stadium was het snel prijs voor Oranje. Jeroen Hertzberger wist na vijf minuten wel raad met de allereerste schotkans van de wedstrijd. De Rotterdammer klopte doelman Imran Butt en opende de score. Na een goede start zakte het tempo bij Oranje, dat Pakistan na zestien minuten op gelijke hoogte zag komen. Muhammad Tousiq was alerter dan de Nederlandse defensie en zorgde voor de 1-1.

In het rommelige tweede kwart, waarin veel kaarten werden uitgedeeld, deelde Pakistan vlak voor de lange pauze een harde dreun uit aan Nederland. De eerste strafcorner van de Aziaten vloog langs Jaap Stockmann in het midden van het doel: 2-1. Oranje leek zich te beseffen dat er werk aan de winkel was. Met Robert van der Horst als aanjager, speelde Nederland een stuk geconcentreerder. Dat leidde door een mooie aanval, waarvan Constantijn Jonker het eindstation was. Zijn tip-in leverde de vurig gewenste gelijkmaker op.

Op het moment dat Sander Baart met een gele kaart op de bank zat, sloeg Pakistan toe: Muhammad Irfan sleepte de 3-2 in het doel. Diezelfde Irfan deelde zeven minuten voor tijd de genadeklap uit door de 4-2 te maken. Oranje maakt geen kans meer op de hoofdprijs en speelt zaterdag in de verliezerspoule. 

'Nederland aangeklaagd om martelen Indonesië'

Twee mensen die zeggen dat ze zijn gemarteld en verkracht door Nederlandse militairen in het voormalige Nederlands-Indië willen de Nederlandse Staat aanklagen. Het is voor het eerst dat dit gebeurt voor andere oorlogsmisdaden dan executies.

Het gaat om een man die in 1947 zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen en een vrouw die in 1949 thuis zou zijn verkracht. Het Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB) bereidt de zaken voor. De stichting stond eerder met succes nabestaanden van geëxecuteerde mannen in het dorp Rawagedeh bij.

Advocaat Liesbeth Zegveld onderzoekt de nieuwe zaken en noemt ze 'absoluut belangwekkend'. "Er is veel meer misgegaan in Nederlands-Indië. Veel mensen in Nederland kunnen zich daar niets bij voorstellen", zegt ze.

De inmiddels 85-jarige vrouw Tremini heeft getuigd dat vijf militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) haar thuis verkrachtten. Dat zou zijn gebeurd in het Oost-Javaanse christelijke dorp Peniwen.

Eerder dit jaar betaalde Nederland een schadevergoeding aan de weduwe van een doodgeschoten man in hetzelfde dorp, waar verplegers en patiënten van het plaatselijke ziekenhuis werden geëxecuteerd.

De man Yasman werd naar eigen zeggen door militairen gemarteld in het dorp Kebon Agung op Java. "Mijn vingers werden vastgebonden met een kabel die aangesloten was op een apparaat dat stroom opwekte", aldus zijn verklaring.

In een gevangenis in de plaats Pakisaji kreeg hij naar eigen zeggen met geweld water toegediend 'waarna militairen op onze buiken gingen staan totdat we het water uit onze mond braakten'.

Oplaadbare theelichten kunnen exploderen

Drogisterijketen Kruidvat waarschuwt donderdag in een krantenadvertentie voor het gebruik van oplaadbare LED-theelichten. De batterij van deze sfeerverlichting kan tijdens het opladen oververhit raken en uit elkaar spatten.

Het gaat om een doos met acht LED-theelichtjes met een adapter van het merk Evora. De lichtjes zijn sinds 27 oktober te koop bij Kruidvat. Wie ze in huis heeft wordt dringend verzocht direct te stoppen met het gebruik ervan.

Consumenten kunnen de theelichtjes terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug.

Op valreep flink meer afgelost op hypotheken

De verruimde schenkingsvrijstelling die eind dit jaar afloopt, zorgt in de laatste maanden van het jaar voor veel tussentijdse aflossingen van hypotheken. ING signaleert een grote stijging vergeleken met vorig jaar, zo stelt de bank in een donderdag uitgebracht rapport.

Tot en met 1 december is er bij ING Nederland 28 procent meer afgelost dan in dezelfde periode in 2013. In november alleen bedroeg de stijging op jaarbasis veertig procent. Dennis Noordervliet, directeur hypotheken bij de bank, verwacht aan het einde van het jaar nog een verdere toename.

Het Netwerk Notarissen liet recent al weten dat notarissen overuren draaien, omdat veel mensen op de valreep nog gebruik willen maken van de regeling. De kans is groot dat het in de laatste dagen van het jaar daarom al niet meer mogelijk is om aanspraak te maken op verruimde schenkingsvrijstelling. Bij ING kunnen koopwoningbezitters uiterlijk 22 december het bedrag hiervoor overmaken. Dit omdat de bank voldoende tijd nodig heeft om alle aanvragen nog voor het einde van het jaar te verwerken.

Het kabinet besloot in augustus dat de populaire crisismaatregel niet wordt verlengd. Vanaf 1 januari mag daarom nog maar vijftigduizend euro belastingvrij worden geschonken en zijn daar meer restricties aan verbonden.

De woningverkopen trekken de laatste tijd flink aan. Hierdoor worden ook meer hypotheken verstrekt. In 2013 was de totale hypotheekmarkt in Nederland volgens Noordervliet goed voor 37 miljard euro. Dit jaar is dat naar verwachting 46 miljard euro.

Maar het wegvallen van de verruimde schenkingsvrijstelling kan de woningmarkt wel weer een knauw geven. Noordervliet gaat ervan uit dat een groot aantal huizenzoekers de aanschaf van een nieuwe woning door de ingreep nu naar voren halen. Dit zou een terugval in woningverkopen in het eerste kwartaal kunnen betekenen.

ING is met een portefeuille van zeshonderdduizend hypotheken een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.

'Grote ontslagronde op komst bij eBay'

De Amerikaanse veilingsite eBay overweegt in 2015 duizenden mensen te ontslaan. Dat meldde The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Het bedrijf bereidt zich voor op de afsplitsing van zijn betaaldienst PayPal, volgend jaar.

De ontslagronde zal echter vooral werknemers treffen bij de kernactiviteit van het concern, de marktplaatsdivisie. Een bron van de krant spreekt van minimaal drieduizend ontslagen. Dat zou neerkomen op bijna tien procent van het totale personeelsbestand, bij eBay werkten op 31 december vorig jaar 33.500 mensen. Volgens The Wall Street Journal bekijkt eBay de opties nog en kunnen de plannen veranderen.

Een woordvoerder van eBay wilde geen commentaar geven.

'Keira Knightley wordt milf'

Keira Knightley en haar man James Righton verwachten hun eerste kind. Dat meldt boulevardkrant The New York Post.

De actrice is al meer dan drie maanden zwanger, zo melden bronnen. Er gaan al weken geruchten over de komst van een baby. Bronnen vertellen nu dat de actrice haar zwangerschap inderdaad probeert te verbergen. "Keira en haar stylisten hebben hun best gedaan haar groeiende buik te verbergen."

Als het aan de 29-jarige actrice ligt, blijft ze als ouder net zoveel werken als haar man, die toetsenist is van de Britse band Klaxons. Dat liet ze vorig jaar in een interview met Vogue weten. "Waarom zou ik een thuisblijfmoeder willen zijn? Nee. Aan de andere kant zou je dat net als mannen moeten kunnen doen zonder dat je bespot wordt."

Uitspraak hoger beroep moordzaak Baflo

Het gerechtshof in Leeuwarden velt donderdag het oordeel in hoger beroep in de zaak tegen de 29-jarige Alasam S., die terechtstaat wegens het doden van zijn vriendin en een politieman in 2011 in het Groningse dorp Baflo. Het Openbaar Ministerie heeft op 14 november 22 jaar cel tegen S. geëist.

Het geweldsdrama voltrok zich op 13 april 2011. S. een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, sloeg eerst zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman met een brandblusser dood. Kort tijd later schoot hij de 48-jarige politieman Dick Haveman dood met diens eigen dienstwapen. S. schoot ook op twee dorpsbewoners, van wie er een gewond raakte.

Voor de rechtbank ging het OM uit van twee keer moord; het eiste een levenslange celstraf. De rechtbank legde 28 jaar op. In het proces in hoger beroep kwam het OM uit op twee keer doodslag, wegens door de Hoge Raad aangescherpte criteria voor moord. De eis luidde 22 jaar cel.

De advocaat van S. heeft betoogd dat zijn cliënt destijds leed aan een psychose en volledig ontoerekeningsvatbaar was.

'Doutzen misschien geen Angel meer'

Doutzen Kroes weet niet zeker of ze volgend jaar nog een keer voor Victoria's Secret de catwalk op gaat. De blondine vertelt bij Humberto Tan dat er andere lingeriemerken zijn die haar graag willen binnenhalen. "Na mijn bevalling is dat een beetje begonnen, dus wie weet", zegt ze geheimzinnig.

"Ik zou de show wel heel erg gaan missen", vervolgt Doutzen die er verder niks over los wil laten. Vorige week liep Kroes nog in Londen op de catwalk voor het bekende Amerikaanse lingeriemerk, daar werkt ze al tien jaar voor. "Het was weer fantastisch om te doen. Het voelde bijna als een soort schoolreisje, we gingen met alle meiden van New York naar Londen. Maar het was ook wel zwaar voor mij, ik was drie dagen van huis en moest om de vier uur kolven", aldus Doutzen die eerder dit jaar beviel van haar tweede kindje.

De Friese schone beseft dat ze dit werk niet altijd kan blijven doen. "Voor een model ben ik al best op leeftijd", vertelt de 29-jarige Kroes. Ze lijkt niet bang voor het moment dat ze minder wordt gevraagd voor klussen. "Er komt ooit natuurlijk toch iemand die mijn plekje inneemt. Dan is het voor mij een beetje afgelopen, maar dat is nu nog niet", zegt ze lachend. "Ik geniet hier nu nog heel erg van, maar ik heb ook een heel mooi leven aan de andere kant, als moeder en dat vind ik heel erg belangrijk."

Kroes benadrukt dat ze heel tevreden en gelukkig is. "Als ik eerlijk ben, vind ik dat ook wel eens eng. Dan vraag ik aan mijn agent wanneer het moeilijk gaat worden, wanneer ik moet gaan vechten."

Ex-president: Polen huisvestte CIA-gevangenis

Polen heeft de CIA in het verleden een locatie voor een geheime gevangenis geboden, maar stemde nimmer in met de wrede behandeling van gevangenen. Dat heeft de vroegere president van Polen, Aleksander Kwasniewski, woensdag gezegd.

Het is voor het eerst dat een Poolse leider toegeeft dat Polen een geheime CIA-gevangenis op zijn grondgebied tolereerde. Naar verluidt was de gevangenis van december 2002 tot het najaar van 2003 in gebruik. Kwasniewski was president in die periode.

De ex-president reageerde op een rapport van de Amerikaanse senaatscommissie voor inlichtingendiensten, die de verhoormethoden van de CIA tegen het licht hield.

Volgens Kwasniewski sloot de gevangenis zijn deuren uiteindelijk onder druk van Poolse leiders.

Extra vrije dag voor humanistische kinderen Berlijn

Schoolkinderen in Berlijn hebben er een nieuwe feestdag bij. Wereldhumanismedag mag zich nu meten met Allerheiligen, Jom Kippoer en het islamitische Offerfeest. De beslissing betekent dat humanistische kinderen voortaan een dag vrij kunnen aanvragen op Wereldhumanismedag, dat elk jaar op 21 juni valt.

Aanhangers van het humanisme wijzen het bestaan van godheden af. Een woordvoerder van de Duitse Humanistenvereniging zei dat Wereldhumanismedag voor zover hij weet nergens anders ter wereld wordt erkend. Hij noemde het 'een positief signaal en een goed voorbeeld'.

'Saab komt alsnog in Indiase handen'

De Indiase miljardair Anand Mahindra staat op het punt de overblijfselen van het ingestorte Zweedse autobedrijf Saab over te nemen. Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag op basis van documenten van een Zweedse rechtbank.

Mahindra's autobedrijf zou een meerderheidsbelang willen nemen in de huidige eigenaar van Saab, het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Dat redde Saab in 2012 van de ondergang, nadat de overname door het kleine Nederlandse Spyker op een mislukking was uitgelopen. Onder NEVS kwam Saab echter opnieuw in de financiële problemen, waardoor de productie in mei weer werd stilgezet.

Mahindra probeert al enkele jaren een toonaangevend westers automerk te kopen. Hij hoopt op die manier de activiteiten van zijn bedrijf, Mahindra & Mahindra, wereldwijd uit te bouwen. Twee jaar geleden mislukte een poging om Saab te kopen.

Opvolger Hoes voor zomervakantie verwacht

Maastricht moet nog voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester hebben. Gouverneur Theo Bovens heeft de gemeenteraad woensdag gevraagd zo snel mogelijk een profielschets voor een nieuwe burgemeester te maken en een vertrouwenscommissie voor de voordracht samen te stellen.

De 53-jarige Hoes heeft Bovens woensdag zelf mondeling op de hoogte gesteld van zijn besluit. Dat daarbij journalistieke methodes met opnames met een verborgen camera mogelijk een rol hebben gespeeld, vindt de gouverneur 'een zorgwekkende ontwikkeling', voegde hij eraan toe.

De PvdA in de gemeenteraad vindt het vertrek van Hoes niet nodig. "Wat de PvdA betreft was dit besluit onder deze omstandigheden niet noodzakelijk'', liet de fractie woensdag weten in een verklaring. "De manier waarop het privéleven van de burgemeester naar buiten is gebracht, vindt de fractie schandalig en onacceptabel. Bestuurders worden op deze manier vogelvrij verklaard en dat zet onze democratie onder zeer zware druk. De PvdA Maastricht neemt zeer nadrukkelijk afstand van dergelijke praktijken'."

De VVD, Hoes' partij, noemt het besluit om te vertrekken een zelfstandige beslissing van de burgemeester. Er is vanuit de gemeenteraad geen druk op hem uitgeoefend, vertelde fractievoorzitter Michel Severijns van de Maastrichts VVD-fractie woensdag."De gemeenteraad heeft het besluit bij de burgemeester neergelegd. Het was zijn beslissing."

De VVD is bedroefd over het besluit, maar heeft ook begrip. "Het is moeilijk geworden.'' Ook de VVD is kritisch over het item van Pownews met de verborgen camera dat zorgde voor de hernieuwde ophef over het privéleven van de burgemeester. "De actie van Pownews diende geen enkel doel behalve persoonlijk beschadigen."

De Maastrichtse wethouders vinden het vertrek van Hoes een persoonlijke tragedie. "Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing", zei wethouder André Willems woensdag in een eerste reactie.

Drie aanhoudingen na vondst 35 pistoolmitrailleurs

Drie mannen zijn begin vorige week in Oss aangehouden met 35 pistoolmitrailleurs in hun bezit. Een van hen is een 29-jarige beroepsmilitair uit Oss. Dat meldt de politie woensdag. De andere twee verdachten zijn een 48-jarige man uit Oss en een 27-jarige man uit Polen zonder vaste woon- en verblijfplaats.

De politie kreeg een tip dat vanuit het buitenland per post een pakketje naar Nederland onderweg was met daarin mogelijk wapens. De drie werden in de kraag gevat, nadat zij het pakket bij een afleveradres in Oss ophaalden. Van de wapens ontbraken de lopen. De drie verdachten zijn aangehouden voor verboden wapenbezit.

Na de aanhoudingen werden de woningen van het drietal doorzocht, waarbij de politie goederen in beslag heeft genomen. De verdachten zitten sinds afgelopen vrijdag vast. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Ieren dringen aan op erkenning Palestijnse staat

Het Ierse parlement heeft woensdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen een Palestijnse staat te erkennen. De Ierse regering heeft echter gezegd een dergelijke stap alleen te willen nemen in samenspraak met de andere lidstaten van de Europese Unie.

De stemming in het Ierse Lagerhuis had plaats nadat eerder ook al in Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk vergelijkbare stemmingen waren geweest. Sommige nieuwsberichten spraken al van officiële erkenning door Ierland van een Palestijnse staat, maar het Ierse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Ierse positie ongewijzigd is en dat er geen unilaterale actie wordt ondernomen.

#vacature het vaakst trending op Twitter

De hashtag #vacature werd dit jaar in Nederland het vaakst op Twitter gebruikt, meer nog dan andere belangrijke trending onderwerpen als het WK voetbal in Brazilië en de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat meldt Twitter woensdag in een jaaroverzicht.

Tweede in de top 3 van trending topics is #WK2014. De wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Argentinië leverde alleen al 14,2 miljoen tweets op. Op de derde plaats staat #MH17. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen leidde de vliegtuigramp, waardoor 298 mensen omkwamen, tot veel tweets. In totaal zijn er 7,5 miljoen berichtjes verstuurd.

De meeste retweets kwamen voor rekening van de Amerikaanse presentatrice Ellen DeGeneres. Zij twitterde tijdens de Oscar-uitreiking een selfie met tal van Hollywoodsterren. Het fotoberichtje is tot nu toe ruim drie miljoen keer geretweet.

Meerdere tips over gevonden baby'tje Alkmaar

De politie heeft na het tv-programma Opsporing Verzocht van dinsdag meerderde tips binnen gekregen over het dode baby'tje dat vorige week werd gevonden in een park in Alkmaar. De politie wilde woensdag in verband met het onderzoek niet zeggen hoeveel tips er precies zijn binnengekomen.

De politie hoopt nog op meer tips en roept mensen op zich te melden. Ook getuigen die een vermoeden hebben wie de moeder is, wordt gevraagd de politie de bellen.

Het kind werd vorige week door een voorbijganger gevonden in het Rekerhoutpark langs een pad nabij de tennisbanen. Vermoedelijk was ze toen al enige tijd dood.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Amsterdamse politie confisqueert half miljoen euro

De Amsterdamse politie heeft een half euro aangetroffen in twee tassen en een rugzak. Voor betrokkenheid bij het witwassen van het geld zijn drie mannen aangehouden, maakte de politie woensdag bekend.

De recherche hield zondag twee Albanezen van 30 en 34 jaar aan die in Amsterdam een ontmoeting hadden met een 40-jarige Libanees. Bij de 34-jarige Albanees werd in een rugzak tachtigduizend euro aangetroffen. In de woning waar de Libanees verbleef, trof de politie een boodschappentas en een sporttas aan met in totaal 420.000 euro. De drie verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De 30-jarige Albanees is alweer op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris moet nog beslissen of twee overige verdachten langer vast blijven zitten.

Tekening Vincent van Gogh onder de hamer

Bij veilinghuis Christies in Amsterdam gaat op 16 december een kostbare tekening van Vincent van Gogh (1853-1890) onder de hamer. Het gaat om Le Pêcheur, een tekening van een visser, die de kunstenaar maakte in 1882.

De prent is afkomstig uit een Nederlandse privécollectie en brengt naar verwachting tussen de 200.000 en 300.000 euro op. Van Gogh maakte de tekening om technieken onder de knie te krijgen voor het portretteren van mensen die hem het meest aan het hart lagen: arbeiders en armen. Le Pêcheur behoort tot een serie werken waarvoor Van Gogh het zware leven van vissers vastlegde.

De Van Gogh maakt deel uit van een veiling van ruim 165 schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden uit de afgelopen eeuw.

Daders liquidaties lastig te vinden

De mensen achter de liquidaties in Amsterdam en omstreken zijn vaak lastig op te sporen. Dat stellen politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel in een woensdag gepubliceerd interview met De Telegraaf. "De mate van geweld is buitensporig groot, maar de onderzoeken verlopen moeizaam", zegt Jansonius.

Zo zijn technische sporen na geruchtmakende moorden in het criminele circuit vaak lastig te vinden. "Mede omdat vluchtauto's in brand worden gestoken", aldus Jansonius. Ook zouden verdachten, familie en vrienden van de slachtoffers 'een zeer lage bereidheid tot medewerking' hebben. Jansonius: "Veel slachtoffers komen uit het milieu. Vrijwel niemand durft iets te verklaren."

Officier van justitie Berkel benadrukt dat wel degelijk wordt opgetreden. "Er lopen 21 grootschalige onderzoeken, waarmee tientallen rechercheurs zich bezighouden." Bij recente invallen zouden tassen vol automatische wapens zijn gevonden.

Beruchte Ossenaar weer aangehouden in cel

De beruchte Osse crimineel Albert K. is in oktober in de gevangenis in Zutphen aangehouden omdat hij een vrouw telefonisch diverse keren met de dood heeft bedreigd. Zijn verblijf in de gevangenis dreigt daarom voor de tweede keer te worden verlengd.

De 45-jarige K. werd begin deze eeuw door misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontmaskerd als opdrachtgever voor drie moorden. Hij kreeg acht jaar celstraf voor het uitlokken van de moorden.

In 2008 kwam daar nog drie jaar celstraf bij omdat hij vanuit de gevangenis had geprobeerd de misdaadverslaggever af te persen, omdat hij familieleden en zijn voormalige advocaat bedreigde en twee medegevangenen mishandelde.

De rechtbank in Den Bosch behandelt de bedreiging van de vrouw volgende week. Het Openbaar Ministerie zal bovendien vragen om de voorwaardelijke vrijlating van de Ossenaar op te schorten.

Nederland in 2014 veel warmer dan ooit

Het jaar 2014 wordt het warmste jaar in Nederland in drie eeuwen. In De Bilt komt het jaargemiddelde uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat is aanzienlijk hoger dan in 2006 en 2007, tot nu toe de warmste jaren met een jaargemiddelde van 11,2 graden. Dat maakte het KNMI woensdag bekend.

Vrijwel alle maanden waren het afgelopen jaar warmer dan normaal. Augustus was de enige uitzondering. Acht maanden horen zelfs bij de tien warmste. Opvallend was dat Koning Winter zich begin dit jaar niet liet zien. In een deel van Nederland vroor het helemaal niet. Een unicum, aldus het KNMI. Zelfs als het de komende twee weken kouder wordt, heeft dat weinig tot geen effect op het jaargemiddelde. Vooralsnog toont de weersverwachting vrij zacht winterweer.

Patty Brard trouwt nóg een keer met Antoine

Patty Brard gaf al twee keer haar jawoord aan Antoine van de Vijver, maar drie keer is scheepsrecht, vindt de presentatrice. Aan Story vertelt ze dat ze na haar burgerlijk huwelijk in Amstelveen en de trouwerij op Ibiza nog een intieme bruiloft in de sneeuw wil.

"Het was allemaal even mooi en fantastisch. Precies zoals ik wilde. Maar het is ook mooi om onze liefde in intieme kring te vieren", aldus Patty. Oostenrijk, daar moet het volgens haar gebeuren. Samen met Antoine reist de tv-diva met oudjaar naar de sneeuw.

Ze neemt een groep vrienden mee die maandenlang dagelijks met de trouwerij bezig zijn geweest. "Dat zijn mensen die we tot onze beste vrienden rekenen, dus met hen wil ik die dagen nog eens dunnetjes overdoen. Ik houd ontzettend veel van Antoine en we kijken ernaar uit om straks in het bijzijn van onze vrienden nog eens hardop uit te spreken hoe blij we met elkaar zijn."

Antoine is de vierde echtgenoot van Patty. Ze was eerder getrouwd met tv-presentator Ron Brandsteder, zakenman Carlo Nasi, die de vader van haar dochter Priscilla is, en muzikant René Muthert.

EasyJet breidt aanbod op Schiphol verder uit

Luchtvaartmaatschappij EasyJet opent vanaf de zomer nog eens drie nieuwe routes vanaf Amsterdam. Dat maakte de Britse prijsvechter woensdag bekend.

Vanaf 29 juni vliegt EasyJet enkele keren per week van Amsterdam naar het Spaanse Ibiza, het Griekse Corfu en het Italiaanse Palermo. Twee maanden geleden liet EasyJet al weten vanaf komend voorjaar vluchten aan te bieden naar Dubrovnik, Nice, Toulouse, Olbia en Venetië. Sinds vorige maand is er ook een lijn Amsterdam-Hamburg.

In totaal biedt de budgetmaatschappij vanaf de zomer 28 bestemmingen aan vanaf Schiphol, waar in maart een nieuwe basis wordt geopend.

Garages hebben het zwaar

Garages die het vooral moeten hebben van autoreparaties maken zware tijden door. Sinds 2012 daalt hun omzet bijna voortdurend, in vergelijking met het topjaar 2008 inmiddels met circa vijftien procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Ondanks dit omzetverlies is het aantal garages sinds 2008 met bijna twintig procent toegenomen. Deze toename kwam voor negentig procent voor rekening van bedrijven met een werkzame persoon. Na 2008 zijn er tot en met het afgelopen derde kwartaal 212 garagebedrijven failliet gegaan.

De 5700 garagebedrijven in Nederland bieden aan ongeveer 26.000 personen werk en realiseren jaarlijks ruim drie miljard euro aan omzet.

Jubileumjaar Korps Mariniers van start

Het Korps Mariniers bestaat woensdag 349 jaar. Het jubileumjaar gaat van start met de herdenking van omgekomen mariniers bij het Mariniersmonument op het Rotterdamse Oostplein. Dat gebeurt door het leggen van kransen door burgemeester Ahmed Aboutaleb, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar en enkele andere hoogwaardigheidsbekleders.

In 2015 staan meerdere evenementen op het programma op weg naar het 350-jarig bestaan. Bij de marinedagen speelt het Korps Mariniers een prominente rol, net als bij SAIL Amsterdam en de Wereldhavendagen. Het jubileumjaar wordt in december 2015 afgesloten met een defilé op de Coolsingel en een grote reünie voor actief dienende en oud-mariniers.

Het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers werd in 1963 opgericht. Dit ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. De Maasbruggen vormden een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief in de Tweede Wereldoorlog begon, en het centrum.

Justin Bieber populairste Twitter-artiest

Van alle artiesten is Justin Bieber het populairste gespreksonderwerp op Twitter. Hij genereert volgens het sociale mediumplatform de meeste tweets, maar wordt op de voet gevolgd door Niall Horan, Harry Styles en Liam Payne van One Direction die de tweede, derde en vierde plek bezetten.

Ariana Grande, Demi Lovato en Lady Gaga staan eveneens in de ranglijst van meest besproken artiesten op Twitter, net als Beyoncé, Louis Tomlinson en Taylor Swift.

Uit het jaarrapport van Twitter blijkt dat Katy Perry dit jaar de meeste volgers verwelkomde. Ze verzamelde dit jaar dertien miljoen volgers, waarmee ze in totaal op ruim zestig miljoen uitkomt. Katy Perry is daarmee de artiest met de meeste volgers. Justin Bieber kreeg er elf miljoen bij en staat nu op 56 miljoen volgers. Taylor Swift staat op de derde plaats met 46 miljoen volgers, waaronder een aanwas van tien miljoen dit jaar.

Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers genereerden dit jaar de meeste tweets per minuut, namelijk 229.533 tijdens hun optreden in de pauze van de Super Bowl. Het optreden van Imagine Dragons en Kendrik Lamar tijdens de Grammy's was goed voor 171.593 tweets per minuut. Op de derde plaats staat het optreden van Lorde tijdens de Grammy's met 146.083 tweets per minuut.

Kamer wil toetsing ICT-projecten overheid

De Tweede Kamer is voor de oprichting van een nieuw bureau dat alle grote automatiseringsprojecten van de overheid vooraf toetst op haalbaarheid. In elk geval VVD, PvdA en D66 spraken woensdag hun steun hiervoor uit tijdens een debat met de commissie-Elias.

Deze commissie onder leiding van VVD-Tweede Kamerlid Ton EIias onderzocht waarom het vaak misloopt met ICT-projecten van de overheid. Daardoor wordt jaarlijks een tot vijf miljard euro verspild, zo constateerde de commissie in haar eindrapport dat in oktober werd gepresenteerd.

Het nieuwe bureau ICT-toetsing (BIT) moet klein en onafhankelijk zijn en vooralsnog voor de duur van vijf jaar worden ingesteld, vindt de commissie. De Kamer is het daarmee eens, maar is er nog niet over uit onder welk ministerie het moet worden geplaatst.

Beperking afsteektijd drukt rotjesverkoop

Rotjes zijn de komende jaarwisseling naar verwachting minder in trek dan voorgaande jaren, omdat vuurwerk op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken. Daarom kiezen veel vuurwerkliefhebbers eerder voor sierpijlen en potten. Die komen in het donker beter tot hun recht, aldus de vuurwerkbranche.

Ook van fonteintjes, knalerwten, trektouwtjes en sterretjes worden er deze decembermaand waarschijnlijk meer verkocht. Die mogen immers het hele jaar worden gebruikt en hiervoor gelden overdag geen beperkingen.

Knallers waren afgelopen jaren vooral populair bij jongeren. De meeste rotjes werden bij daglicht op oudjaarsdag afgestoken, legt een woordvoerder van GBV-WECO uit. Zijn bedrijf is naar eigen zeggen de grootste vuurwerkimporteur van Nederland. Er zijn zeker vierhonderd fietsenmakers, tuincentra en bouwmarkten die vuurwerk verkopen, bij aangesloten.

Het kabinet besloot in mei dat vuurwerk op oudjaar alleen mag worden afgestoken tussen 18.00 en 02.00 uurs. Eerder was dit vanaf 10.00 uur.

De rotjesverkoop stond afgelopen jaren ook al onder druk. Veel consumenten geven tegenwoordig de voorkeur aan een eigen vuurwerkshow met sierspul met veel kleuren. GBV-WECO rekent erop dit jaar weer veel siercake-pakketten aan de man te brengen. Het assortiment aan vuurwerk dat hierin zit, kan soms wel zes minuten aaneen branden en schitteren.

Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland heeft hogere verwachtingen van siervuurwerk. De organisatie stuurt hier eigenlijk ook op aan, om ten overstaan van het grote publiek een duidelijk onderscheid te maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk richt zich veelal op extreem harde knallen, zegt voorzitter Leo Groeneveld.

De voorverkoop van vuurwerk is inmiddels al ruim een week aan de gang. Maar een echte tussenstand valt nog niet te geven. Het meeste vuurwerk wordt doorgaans in de laatste week van het jaar verkocht. Pyrotechniek Nederland schat dat er in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar wordt omgezet. Toen ging voor zo'n 67 miljoen euro de lucht in, tien procent meer dan het jaar ervoor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.