FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 april 2014

FOK!sport foto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was DainBramage met het volgende onderschrift: "Winnaar WK Air chopper riding bekend"

Elladj Balde sprint hier over Takahiko Kozuka en Kim Lucine tijdens het gala van het WK kunstrijden. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Elladj Balde sprint hier over Takahiko Kozuka en Kim Lucine tijdens het gala van het WK kunstrijden. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Catania ontslaat Maran voor tweede keer dit seizoen

Rolando Maran is voor de tweede keer dit seizoen ontslagen als trainer van Catania. Dat meldt de hekkensluiter van de Serie A zondag. De 50-jarige Italiaan wist tijdens zijn tweede periode slechts een van zijn dertien wedstrijden te winnen. Een 2-1 nederlaag op zondag tegen Torino was voor de clubleiding de druppel.

Catania kent op trainersgebied een zeer woelig jaar. Maran begon het seizoen als oefenmeester, maar na teleurstellende resultaten werd hij vervangen door Luigi De Canio. Toen hij de ploeg ook niet aan de praat kreeg werd Maran weer teruggehaald.

Jeugdtrainer Maurizio Pellegrino, die Catania tussen 2001 en 2003 al leidde, moet de club in de Serie A houden. Dat wordt erg lastig. Met zes duels te gaan staat Catania op zeven punten achterstand van de veilige zeventiende plek.

[PD] Sevilla na zege dicht bij Champions League

Sevilla heeft goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plek in de Primera Division. De Andalusiërs versloegen Espanyol zondag in eigen huis met 4-1. Sevilla nadert nummer vier Athletic Bilbao, dat maandag op bezoek gaat bij Levante, door de zege op drie punten. De vierde plek geeft in Spanje recht op de voorronde van de Champions League.

Valencia blijft sukkelen met zijn vorm. De voormalige topclub speelde met 0-0 gelijk bij Real Vallodolid en staat achtste. Valladolid won een belangrijk punt in de strijd degradatie en staat een plek boven de streep.

Nordin Amrabat scoorde voor middenmoter Málaga. De oud-PSV'er droeg met een benutte strafschop bij aan de 4-1 thuiszege op Granada. Het duel tussen laagvliegers Elche en Getafe eindigde in een 1-0 thuisoverwinning voor Elche.

[Serie A] Napoli verliest van subtopper Parma

Napoli is zondag op bezoek bij Parma tegen een 1-0 nederlaag aangelopen. Marco Parolo werd met een treffer in de 55e minuut matchwinner voor de nummer zes van de Serie A.

De nederlaag heeft geen directe gevolgen voor de Napolitanen. De derde plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, is nog steeds stevig in handen. De ploeg heeft met zes wedstrijden te gaan negen punten voorsprong op nummer vier Fiorentina.

Dubbel olympisch kampioen biatlon Ustyugov stopt

Biatleet Evgeny Ustyugov heeft aangekondigd een punt achter zijn carrière te zetten. De 28-jarige Rus maakte dat bekend tijdens de Champions Race in Moskou, een evenement met tal van internationale biatlonsterren. 

Ustyugov won in Vancouver goud op de massastart, waarmee hij het beste seizoen uit zijn loopbaan bekroonde. Hij won dat jaar ook twee keer in de World Cup, zijn enige zeges, en werd vierde in het eindklassement. Ook won hij met het Russische team in Vancouver brons op de estafette.

In 2011 pakte Ustyugov op het wereldkampioenschap in Khanty-Mansyisk voor eigen publiek zilver op de massastart en de estafette. Het pre-olympische seizoen 2012/13 sloot hij af als zesde in de World Cup.

Bij de Spelen in eigen land wilde hij natuurlijk wat laten zien, maar individueel viel het tegen.Op de estafette was hij echter lid van het team wat voor een uitzinnig publiek in de laatste biatlonwedstrijd van Sochi 2014 het goud haalde door de Duitsers nipt voor te blijven. 

'De tijd van de jonge generatie is gekomen, en dus maak ik plaats voor ze. We hebben een zeer sterk team met veel jonge atleten die zeker nog voor overwinningen zullen gaan zorgen in de toekomst', aldus Ustyugov.

Museumweekend wordt Museumweek

Het jaarlijkse Museumweekend wordt vanaf volgend jaar een Museumweek. Dat meldt de organisatie op de laatste dag van het Museumweekend van 2014. In plaats van twee dagen moeten in deelnemende musea een week lang speciale activiteiten te beleven zijn. Wat de bezoekerscijfers dit jaar zijn meldt de organisatie niet.

Ook dit jaar waren er al speciale activiteiten voor het eigenlijke Museumweekend. Voor de eerste keer werd de Museumkidsdag georganiseerd. Zeker honderd musea organiseerden woensdag activiteiten speciaal voor kinderen. De dag erna waren buurtewoners van ook weer honderd musea welkom voor een speciale activiteit.

Hoewel precieze cijfers van deze 33e editie van het Museumweekend niet worden gemeld, rept de Museumvereniging van een 'groot succes'. Vorig jaar brachten negenhonderdduizend bezoekers een bezoek aan een van de deelnemende musea; het jaar ervoor waren dat er nog meer dan een miljoen.

Vanwege het veel lagere aantal deelnemende musea - ruim driehonderd in plaats van 440 in 2013 en ruim vijfhonderd in 2012 - ligt het in de lijn der verwachting dat het bezoekersaantal is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar mochten alleen leden van de Museumvereniging meedoen met de activiteiten.

Ook het beleid rondom de entreeprijs was dit jaar anders dan voorgaande jaren. Volgens de Museumvereniging verleenden sommige musea korting op de reguliere entree. In het verleden was de toegang in het Museumweekend meestal helemaal gratis. De afgelopen jaren vroegen de meeste musea een symbolisch bedrag van één euro.

Meer dan tweehonderdduizend kaskijkers

In totaal hebben zaterdag en zondag 202.000 mensen een kijkje genomen in een kas. Dat meldt een woordvoerder van Kom in de Kas zondagavond. De kaskijkdagen hebben daarmee iets minder bezoekers getrokken dan vorig jaar, toen er 205.000 schouwlustigen waren. De organisatie spreekt van een 'prachtig bezoekersaantal'.

Het was de 37e keer dat Kom in de Kas werd georganiseerd. Verspreid in 23 regio's over Nederland zetten zo'n tweehonderd glastuinders een of twee dagen lang hun deuren open om te laten zien wat er nu zoal in een kas gebeurt. Volgens de organisatie is de tuinbouw een van de meest innovatieve sectoren van Nederland.

Cillessen: we lieten Vitesse achter ons aan lopen

Jasper Cillessen was na afloop van Vitesse - Ajax (1-1) tevreden over het spel van de Amsterdammers in de tweede helft. "We hebben de ruimtes voor onszelf wat groter gemaakt", zei de Ajax-doelman tegen Novum Nieuws over de periode na rust. "We zijn wat anders gaan staan bij balbezit, waardoor we wat meer ruimte kregen om te voetballen en Vitesse dus uiteindelijk achter ons aan laten lopen."

Over de eerste helft, waarin Vitesse domineerde, was Cillessen niet tevreden. "We spelen niet goed, we krijgen wat kansen tegen en doelpunten tegen. Dan moet je in de rust wat omzettingen doen." Die omzettingen bleken te helpen. Nog geen twee minuten na rust scoorde Kolbeinn Sigthórsson de 1-1, waarna Ajax de rest van de wedstrijd de bovenliggende partij was.

Cillessen kreeg voor zijn prestaties op het veld veel lof, maar bleef desondanks bescheiden. "Je moet zorgen dat de kans zo groot mogelijk wordt dat ze tegen je aan schieten", legde de Groesbeker de essentie van het keeper-zijn uit.

Bij Vitesse was aanvaller Zakaria Labyad minder tevreden over de remise dan zijn Ajax-collega. "Denk dat we gewoon de eerste helft de kansen moesten afmaken, dat hebben we nagelaten", zei de geboren Utrechter. "We waren misschien wel beter, want we hebben veel meer kansen dan hun gecreëerd. Hun spelen bij vlagen een goede wedstrijd, maar mij waren naar mijn gevoel de betere ploeg."

Marine VS redt gezin met zieke baby op zee

De Amerikaanse marine heeft zondag een gezin gered dat vastzat op een kapotte zeilboot, honderden kilometers van de Mexicaanse kust. De 1-jarige dochter van het gezin was tijdens de reis ziek geworden en wordt overgebracht naar een ziekenhuis in San Diego.

Het gezin begon twee weken geleden aan een wereldreis. Het jongste kind kreeg echter koorts en uitslag en de medicijnen aan boord van de zeilboot hadden geen effect. Vervolgens begaven het roer en de radio van de boot het. De ouders van het gezin gebruikten donderdag hun satelliettelefoon om de Amerikaanse kustwacht om hulp te vragen.

Kosten nog moeite werden gespaard om het gezin, en in het bijzonder de baby, te helpen. Vier parachutisten arriveerden donderdagnacht al bij de zeilboot om het jonge kind van medische zorg te voorzien. Het fregat USS Vandegrift kwam zaterdagnacht aan, maar uit veiligheidsoverwegingen werd gewacht met de evacuatie van de zeilboot tot de zon was opgekomen.

Uiteindelijk werden baby Lyra, haar 3-jarige zus Cora en hun ouders rond 08.00 uur lokale tijd van de zeilboot gehaald, die inmiddels was begonnen te zinken. Het is nog steeds onduidelijk wat Lyra mankeert. De USS Vandegrift komt naar verwachting over enkele dagen aan in San Diego.

Europese titel 8-ball pool voor Van den Berg

Nick van den Berg is op Cyprus Europees kampioen 8-ball pool geworden. De Nederlander won in de finale met 8-7 van Jakub Koniar. De Slowaak was in de kwartfinale nog te sterk voor Niels Feijen. 

Van den Berg, die eerder de finale in het straightpool verloor van Feijen, moest alles op alles zetten om de wedstrijd te winnen. Na zeven frames stond hij met 1-6 achter en op 3-7 leek de titel voor Koniar nog slechts een kwestie van tijd. Koniar verkrampte en won geen frame meer. 

Het EK pool verloopt voor Nederland tot dus ver succesvol. Naast de goud en zilver in het straightpool wist ook Ivo Aarts zilver te pakken in het 10-ball. Maandag gaat het EK verder met het onderdeel 9-ball. 

Advocaat ziet kansen in Lissabon

AZ gaat zich na de remise bij Roda JC voorbereiden op de return tegen Benfica. Coach Dick Advocaat is vol vertrouwen. "Alles is nog mogelijk. Zij spelen thuis, dus ze zullen meer moeten komen. Misschien kunnen wij wel wat in de diepte doen", sprak Advocaat zondag volgens het ANP na de competitiewedstrijd bij Roda JC.

In Kerkrade kwam AZ niet verder dan 2-2. Voor rust werkten de Alkmaarders een achterstand weg en na een uur spelen kwam AZ zelfs op voorsprong. Guus Hupperts zorgde echter voor een gelijke eindstand. "We hebben nagelaten te winnen. Roda klapte er vooral het eerste half uur goed op, maar zeker in de tweede helft hadden we het duel naar onze hand moeten zetten", vond Advocaat.

AZ speelde in een hele andere opstelling dan donderdag tegen Benfica. "We werden met elke wissel jonger. Nu de trainer nog", grapte Advocaat. Zijn ploeg moet in Lissabon een 0-1 nederlaag goedmaken om de halve finales van de Europa League te halen.

Norwich zet trainer Hughton op straat

Norwich City heeft trainer Chris Hughton en zijn assistenten ontslagen. Dat meldt de Premier League-ploeg van Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel zondag. Norwich presteert met de zeventiende plek teleurstellend en moet waken voor degradatie.

De succesvolle jeugdtrainer Neil Adams neemt de taken van Hughton over en moet Norwich in de Premier League houden. Dat wordt geen gemakkelijke taak. In de vijf resterende wedstrijden neemt Norwich het op tegen Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester United en gaat de club op bezoek bij concurrent Fulham.

Hughton stond sinds de zomer van 2012 aan het roer bij Norwich. In zijn eerste seizoen leidde hij de ploeg naar de elfde plek, maar dit seizoen verliep teleurstellend. Door vier nederlagen in de laatste zes competitieduels zag de clubleiding zich genoodzaakt de Ier te ontslaan. De oud-speler van Tottenham Hotspur was eerder trainer van Newcastle United en Birmingham City.

Roderick Weusthof: 'Een droom spat uiteen'

Roderick Weusthof gaat de boeken in als Hoofdklassetopscorer aller tijden, winnaar van vier Gouden Ballen, een Champions Trophy en een EK. De landstitel ontbreekt echter op het prachtige palmares van de spits van Kampong, die zondag met zijn team werd uitgeschakeld door Bloemendaal. 

'Een droom spat uiteen. Dat kan je wel zeggen', gaf Weusthof vlak na de wedstrijd toe. 'Ik geloofde er behoorlijk lang in dat we nog een doelpunt zouden maken. Over het hele seizoen gezien scoren we namelijk vaak in de laatste tien minuten. Daar zijn we behoorlijk goed in. Maar deze keer was het 'm net niet.'

'Uiteindelijk, over twee wedstrijden, hebben we terecht verloren', klinkt het realistisch. 'Bloemendaal deed het net wat slimmer. Ze stopten ons overal af, dat deden ze goed. We zijn daardoor nauwelijks echt in ons spel geweest. Dat is hun verdienste.'

In het afsluitende kringetje liepen de emoties hoog op bij Kampong. 'Terecht', stelt Weusthof. 'We zijn eerste geworden en alles wees erop dat we goed zouden presteren in de play-offs. Het voelde goed, we hadden veel vertrouwen. We maakten ook een snelle goal, maar helaas... Ik had het gevoel dat we er klaar voor waren, maar we hebben niet ons niveau kunnen halen. Aan de wilskracht lag het niet.'

De Knoest kon nog niet beseffen hoeveel pijn het hem doet, dat hij in zijn rijke loopbaan nooit landskampioen is geworden. 'Misschien over tien, twintig jaar. Als je met wat andere gestopte spelers aan het kletsen bent. Dat het daarover gaat en ook aan mij wordt gevraagd wanneer ik de titel heb gehaald. Dan is het pijnlijk. Nu gaan we doortrainen richting de EHL. Maar als de jongens na de zomer weer op het veld staan, en ik niet, dan komt dit wel even aan.'

Hijskraan moet wankele toren Geleen stutten

Op een industrieterrein in Geleen is zondag in allerijl een hijskraan aangerukt om te voorkomen dat een destillatiekolom zou omvallen. Dat meldt de brandweer in Zuid-Limburg. Bij onderhoudswerkzaamheden aan de vijftien meter hoge installatie van een salpeterzuurfabriek werd een zwakke plek in de fundering ontdekt.

De destillatiekolom op het terrein aan de Kerenshofweg was leeg op het moment dat duidelijk werd dat hij op omvallen stond. De achttien ton wegende installatie wordt gereviseerd en schoongemaakt. Ook de salpeterzuurfabriek is door het onderhoud niet in bedrijf.

Door het inzetten van de hijskraan is het directe gevaar voor omvallen nu geweken. Zou de kolom wel zijn omgevallen, dan zou hij waarschijnlijk op de fabriek terecht zijn gekomen, wat aanzienlijke materiële schade zou veroorzaken. Gevaar voor mensen zou er niet zijn. Mensen worden zo veel mogelijk geweerd uit de omgeving.

De kraan die de installatie nu stut is volgens de brandweer wel slechts een lapmiddel. Intussen wordt gezocht naar een andere oplossing. Dat lukt hopelijk zondagavond nog.

Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke

Een bestaand medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson kan mogelijk cocaïneverslaafden helpen af te kicken. Het middel is bij ratten uitgeprobeerd en bij deze dieren voorkomt het dat ze verslaafd raken aan de drug en als ze al verslaafd zijn wordt dit minder.

Dat blijkt uit onderzoek in Amerika onder leiding van Ingo Willuhn van de afdeling psychiatrie van het AMC, meldde het Amsterdamse ziekenhuis zondag.

De ratten konden enige uren per dag onbeperkt cocaïne krijgen. De meeste dieren gingen meer gebruiken, maar de dieren die het middel Levodopa kregen toegediend juist minder.

Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke
Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke (Foto: ANP)

Todt: "Geen budgetlimiet in Formule 1"

Er komt voorlopig geen budgetlimiet in de Formule 1, zo heeft FIA-president Jean Todt bekendgemaakt. De Fransman was hier voorstander van om zo de kleinere teams het hoofd boven water te kunnen laten houden, maar kreeg onvoldoende steun voor de plannen.

De limiet had volgend jaar in moeten gaan, maar de Strategy Group van de Formule 1 (Red Bull, Ferrari, Mercedes, Williams, McLaren en Lotus) heeft het plan afgewezen. De teams zeggen dat het instellen van een limiet die ieder team tevreden zou stellen een onmogelijke opgave is. In plaats daarvan moeten besparingen via de technische en sportieve reglementen gerealiseerd gaan worden.

Todt: "De meeste teams waren voorstander van de budgetlimiet, maar ik heb begrepen dat alle teams die in de Strategy Group zitten nu tegen zijn. Met de commerciële rechtenhouder en zes teams zijn twaalf van de achttien tegen, waardoor ik de maatregel niet op kan leggen, dus komt er geen budgetlimiet. Of ik teleurgesteld ben? In zekere zin wel, want het is nu mogelijk veel lastiger om de kostenreductie, die in mijn ogen nodig is, te bereiken. Iedereen zegt er voor te zijn om de kosten terug te brengen, maar dan wel via de technische en sportieve reglementen."

Maldonado: "Ik kon nergens naartoe"

Volgens Pastor Maldonado is hij niet de schuldige die het ongeluk met Esteban Gutierrez veroorzaakte. De Lotus-rijder lanceerde Gutierrez in de lucht die vervolgens een koprol maakte, met veel geluk kwam de Sauber-bolide wel weer op zijn banden terecht. De Venezolaan ontving drie strafpunten voor dit incident, echter probeert hij nu de schuld van zich af te schuiven.

"We zaten op twee stops en dat werkte goed tot het incident. We moeten nog eens kijken naar wat er gebeurde, want Esteban leek van zijn lijn te rijden bij het ingaan van bocht 1. Misschien miste hij zijn rempunt, ik weet het niet. Ik zat in de bocht en kon nergens naartoe. Natuurlijk is dat moeilijk te begrijpen en ik kwam uit de pits met koude banden, maar ik denk dat hij veel pech had. Het is goed dat hij gelijk uit de auto sprong", verklaarde Maldonado. 

Teamgenoot Romain Grosjean eindigde als twaalfde: "We hadden geen problemen dit weekend, dat is een goede zaak. Beide auto’s zijn gefinisht. Op sommige momenten van de race waren we best snel, maar af en toe worstelden we ook met grip aan de achterkant. Gelukkig kunnen we nu twee dagen testen."

Rinus de Wipper

Een documentaire over Rinus de Wipper die in 1969 in de Haagse Jan de Beanstraat woonde. Na zijn uitspraken voelden veel Schilderswijkers zich beledigd omdat hij ze volgens hen in een negatief daglicht zette. Het gevolg was dat er rellen uitbraken, ze wilden hem zelfs ophangen. Kijk en geniet van een echte Haagse documentaire over de toen o zo gezellig Schilderswijk.

Tomasson: "Hadden AZ bij de keel"

Jon Dahl Tomasson en Roda JC moesten zondag genoegen nemen met een punt tegen AZ. De Deense coach was vooral positief over de passie en strijd van de thuisploeg. "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, al hadden we het de eerste helft eigenlijk al moeten afmaken. We hadden AZ bij de keel", sprak hij tegenover FOX Sports.

In de eerste helft kwam Roda via Berry Powel op voorsprong. Kort voor de pauze maakte Markus Henriksen namens AZ gelijk. Een kwartier na rust bracht Aron Jóhannsson de Alkmaarders zelfs aan de leiding, maar daarna kwam Roda JC via Guus Hupperts langszij: 2-2.

Roda moest in de slotminuten met tien man verder, omdat Guy Ramos na een opstootje met doelman Esteban zijn tweede gele kaart kreeg. "We hebben alles gegeven, zelfs toen we met tien man speelden", aldus Tomasson.

"Het zou wel eens tot de laatste wedstrijd kunnen duren", zei de coach tot slot over de strijd tegen degradatie. Hekkensluiter Roda heeft nog steeds twee punten minder dan NEC, dat zaterdag gelijkspeelde tegen Cambuur.

Petkovic wint WTA-toernooi van Charleston

Andrea Petkovic heeft zondag het WTA-toernooi in Charleston op haar naam geschreven. De als veertiende geplaatste Duitse versloeg de 20-jarige Jana Cepelova uit Slowakije met 7-5, 6-2. Het is voor Petkovic de derde titel in haar carrière.

Cepelova, die haar eerste WTA-finale speelde, bood de 26-jarige Duitse in de eerste set goed tegenstand op het Amerikaanse gravel. Petkovic bleek echter bijzonder efficiënt en benutte al haar drie breakkansen. In de tweede set was het vervolgens snel gedaan.

Petkovic won in 2009 en 2011 de toernooien van respectievelijk Bad Gastein en Straatsburg. De Duitse staat veertigste op de wereldranglijst.

Ericsson: "Gestopt vanwege olielek"

Marcus Ericsson kende een teleurstellende dag op het circuit van Sakhir. De Zweed moest na 24 ronden voor het einde van de race zijn auto langs de baan parkeren, tevens was hij ontevreden over de balans van zijn Caterham.

Tijdens mijn tweede stint kon ik de Marussia’s en Kamui niet achter me houden, maar ik bleef wel pushen. Na mijn tweede stop zat ik weer voor de Marussia’s, maar na een paar ronden verloor ik kracht en werd mij gezegd dat ik de auto moest stoppen wegens een olielek", verklaarde Ericsson.

Zijn teamgenoot Kamui Kobauashi eindigde als vijftiende:  “Ik haalde Marcus en Jules Bianchi in binnen tien ronden en mijn pace was goed. Later probeerde ik Maldonado bij te halen maar dat lukte niet. Toen ik Gutierrez tegenkwam liet ik hem gaan, omdat ik op een andere strategie zat. Na de safety car moest ik brandstof sparen, dus dat was het einde van mijn race.

Sneijder schiet Galatasaray naar zege op rivaal

Galatasaray heeft zondagavond drie punten gepakt in de zwaarbeladen derby tegen Fenerbahçe. Wesley Sneijder was de gevierde man. De sleutelspeler van Galatasaray zorgde na negen minuten namelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Met een hard schot in de verre hoek knalde hij de thuisploeg naar drie punten. De stadsderby werd zoals altijd op het scherpst van de snede gespeeld, getuige de twaalf gele en twee rode kaarten die de arbiter uitdeelde.

Twee van die gele kaarten waren in de eerste helft voor Emre. Hij ging binnen een paar minuten twee keer op de bon, waarna Fenerbahçe dus een groot deel van de wedstrijd met tien man moest spelen. Galatasaray eindigde ook met een man minder, want ook Felipe Melo kreeg tweemaal geel.

Bij Fenerbahçe stond Dirk Kuijt in de basis. Ondanks de nederlaag van de bezoekers lijkt Kuijt gewoon de Turkse landstitel te pakken. De koploper heeft namelijk nog zeven punten voorsprong op Galatasaray en Besiktas, die bovendien een wedstrijd meer hebben gespeeld.

Overigens was de goal van Sneijder alweer zijn tiende van dit seizoen in alle competities. Eén keer eerder lukte het in zijn loopbaan om vaker dan tien keer in een jaargang te scoren. Dat was in het seizoen 2006/07 bij Ajax (achttien goals).


Sneijder schiet zijn ploeg Galatasaray langs Fenerbahçe (PRO SHOTS/Action Images)

De Boer pleit voor gelijke aftrap Ajax en Feyenoord

Frank de Boer kwam zondag na de remise bij Vitesse op het idee om Ajax en Feyenoord volgende week op hetzelfde tijdstip te laten beginnen. Ajax speelt op zondagmiddag om 12.30 uur een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Om 16.30 uur komt Feyenoord pas in actie tegen PSV (uit). Als Ajax zelf wint en de Rotterdammers leveren vervolgens punten in, is de ploeg van De Boer opnieuw kampioen.

"Ik zou zeggen: allebei om half drie beginnen", sprak de Ajax-coach zondag na het gelijkspel in Arnhem. Met nog drie speelronden te gaan hebben de Amsterdammers zes punten voorsprong op Feyenoord. Het doelsaldo van Ajax is bovendien veel beter.

De Boer stelt dat het vanwege de veiligheid beter is om tegelijkertijd te voetballen. "Volgens mij is dat heel simpel en niet zo moeilijk. Ik ga er niet over, maar misschien dient onze directie wel een verzoek in bij de KNVB. Dat zal maandag wel besproken worden."

"Het lijkt me niet handig als 50.000 mensen in of rond de ArenA moeten wachten tot de wedstrijd van Feyenoord is afgelopen. En wat denk je van al onze fans die in de stad gaan kijken? Dat is niet handig wat betreft de veiligheid."

De KNVB heeft inmiddels laten weten dat het voorstel van De Boer mogelijk wordt uitgevoerd. "We zijn nu in gesprek met de autoriteiten, de clubs en de uitzendgerechtigden", aldus een woordvoerder van de bond.

R. Koeman: "Ik vond het niks"

Feyenoord pakte zondag drie punten tegen RKC Waalwijk, maar coach Ronald Koeman werd er niet al te vrolijk van. "We misten tempo, vorm en agressiviteit. Het oogde heel gezapig allemaal", sprak de hoofdtrainer van de Rotterdammers volgens het ANP. "Ik vond het niks. We hebben gedaan wat we moesten doen en dat was winnen."

Graziano Pellè was met twee doelpunten weer eens de belangrijke man bij Feyenoord. "Zo lang hij bij Feyenoord zit, moet hij altijd spelen. Hij is bepalend voor het succes van Feyenoord. Verder moeten we deze wedstrijd maar snel vergeten", aldus Koeman.

De oefenmeester was niet te spreken over het feit dat de flink gewijzigde basisopstelling van Feyenoord daags voor de wedstrijd al in het Algemeen Dagblad stond. "Het verbaast me altijd dat dergelijke informatie soms vroeg in de krant komt. Dat betekent dat er gelekt wordt."

Koeman beweerde al op de hoogte te zijn van een 'mol' in zijn selectie. "Dat komt door de dingen die ik soms lees. Dan weet je dat er ergens een lek zit. Inmiddels weet ik ook wel waar het zit. Of ik er nog iets aan ga doen? Nee, die energie wil ik daaraan niet meer verliezen."


Ronald (r) en broer Erwin Koeman op de persconferentie na de wedstrijd (PRO SHOTS/Peter Lous)

[pic] 23 Lelijke Pro Wrestlers

De meesten onder ons zullen het wel een keer gezien hebben: pro wrestling. Tegenwoordig is er één partij op dit gebied de grootste en dat is de WWE. Komende zondag is hun grootste jaarlijkse evenement: Wrestlemania. Dit jaar is het alweer de 30ste editie en ter ere daarvan vonden we dat het tijd werd om 23 van de lelijkste worstelaars uit de ‘squared circle’ aan jullie te tonen.

Bosz weet waarom Ajax kampioen wordt

Peter Bosz keek zondag toe hoe zijn Vitesse met 1-1 gelijkspeelde tegen Ajax. De bezoekers hadden aan één kans genoeg om te scoren. "We spelen in de eerste helft zo goed en krijgen zo veel kansen", reageerde de Vitesse-coach volgens het ANP. "Maar we maken maar één doelpunt. Na rust doet Ajax het beter en hebben ze maar 2 minuten nodig voor de gelijkmaker."

"Dat is het verschil. Ze scoren uit één kans. Daarom wordt Ajax kampioen en Vitesse niet." Ajax pakte in de Gelredome een punt dankzij een treffer van Kolbeinn Sigthórsson. Voor rust had Bertrand Traoré de Arnhemmers op voorsprong gezet.

Doelman Piet Velthuizen miste in de tweede helft de 'power' die Vitesse voor rust wel had. " Toen voetbalde Ajax veel makkelijker onder de druk uit. Over negentig minuten hebben we een zesenhalf of een zeven gespeeld", zei hij volgens Omroep Gelderland.

Velthuizen probeert zich ondertussen niet te laten beïnvloeden door de onrust binnen de club. "Ik zit hier al aardig lang en raak niet in de war van wat er allemaal gebeurd. Als sportman moet je rustig blijven en je niet laten beïnvloeden door dingen om het voetbal heen."

Braunschweig doet Nederlandse trainers vrezen

Braunschweig heeft zondag in de Bundesliga belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. De hekkensluiter versloeg Hannover 96 op eigen veld met 3-0. De zege van Braunschweig is slecht nieuws voor Gertjan Verbeek en Huub Stevens. De trainers van respectievelijk FC Nürnberg en VfB Stuttgart hebben er nu een concurrent bij in de degradatiestrijd.

Braunschweig staat op 25 punten, een minder dan Nürnberg en twee minder dan Stuttgart. Het Hamburger SV van aanvoerder Rafael van der Vaart heeft net als Stuttgart 27 punten. De onderste twee ploegen in de Bundesliga degraderen direct, de nummer zestien moet play-offduels spelen tegen de nummer drie van het tweede niveau.

Trainer Jos Luhukay speelde met Hertha BSC in Berlijn met 1-1 gelijk tegen Hoffenheim. Beide clubs staan met 37 punten in de middenmoot: Hoffenheim op plek negen, Hertha op plek tien.

Maldonado stevig bestraft voor botsing

Autosportfederatie FIA neemt de botsing die Pastor Maldonado tijdens de Grand Prix van Bahrein met Esteban Gutierrez had hoog op. De Venezolaan krijgt maar liefst drie straffen voor het incident dat ervoor zorgde dat Gutierrez niet verder kon.

Maldonado kwam ruim vijftien ronden voor het einde de pits uit, terwijl Gutierrez hem op het rechte stuk inhaalde. De Mexicaan sneed de eerste bocht aan, waarbij Maldonado met zijn Lotus iets te laat remde. Een botsing was het gevolg, met Gutierrez die hierbij zelfs over de kop ging. De Sauber kwam weer op vier wielen terecht, maar kon niet verder rijden.

Tijdens de race kreeg Maldonado al een tien seconden stop-and-go penalty opgelegd. Daarnaast krijgt hij voor China een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd en krijgt hij drie punten op zijn rijbewijs bijgeschreven.

Ook Jules Bianchi is bestraft. De Fransman tikte met de Marussia de Sauber van Adrian Sutil uit de race en kreeg hiervoor twee strafpunten. Samen met de twee eerdere punten staat zijn teller inmiddels op vier. Bij twaalf strafpunten krijgt een coureur een schorsing opgelegd.

[DC] Frankrijk wint toch nog van Duitsland

Frankrijk heeft zich op zondag toch nog weten te plaatsen voor de halve finales van de Davis Cup. De Duitsers Tobias Kamke en Peter Gojowczyk zorgden vrijdag nog voor een verrassing door respectievelijk Julien Benneteau en Jo-Wilfried Tsonga te verslaan. Nadat de Fransen zaterdag het dubbelspel wonnen moest het zondag beslist worden.

Tsonga was als eerste aan de beurt en mocht aantreden tegen Kamke. Dit ging hem een stuk beter af dan tegen Gojowczyk. Na iets meer dan een uur en veertig minuten kon hij Kamke de hand schudden, 6-3, 6-2 en 6-4.

Omdat de laatste partij beslissend was besloot de Franse coach om op het laatste moment nog een wijziging door te voeren. Niet Benneteau, de nummer 50 van de wereld, maar de 25 plaatsen hoger genoteerde Gaël Monfils ging de strijd met Gojowczyk aan. Ook hij kende weinig moeite met zijn Duitse tegenstander en binnen twee uur was de klus geklaard, 6-1, 7-6 (7), 6-2. In de halve finale wacht Tsjechië, dat makkelijk afrekende met Japan.

'Oekraïense journalist gemarteld en vermoord'

Een Oekraïense journalist die sinds vrijdag vermist was, is zondagmorgen vermoord teruggevonden in een bos zo'n 150 kilometer buiten Kiev. De rechtsradicale partij Svoboda, waar Vasili Sergijenko lid van was, denkt dat hij voor zijn dood gemarteld is: op zijn knieën, rug, keel en ter hoogte van zijn hart en nieren zijn namelijk slag- en steekwonden gevonden.

Volgens lokale media hebben drie mannen Sergijenko vrijdagavond ontvoerd vanuit zijn huis in de stad Korsun-Sjevtsjenkivski. Buiten zijn woning zijn bloedsporen aangetroffen. De politie meldde zondagmorgen dat het lichaam van Sergijenko met handboeien om in een graf buiten de stad is gevonden.

De journalist woonde afgelopen winter verschillende protesten tegen de inmiddels afgezette Oekraïense president Janoekovitsj bij. Volgens Svoboda heeft de zaak alle kenmerken van een politieke moord.

'Oekraïense journalist gemarteld en vermoord'
'Oekraïense journalist gemarteld en vermoord' (Foto: ANP)

[DC] Zwitsers ontsnappen tegen Kazachstan

De Zwitserse tennissers hebben zondag een blamage tegen Kazachstan af kunnen wenden. Voor eigen publiek in Genève wisten zowel Stanislas Wawrinka als Roger Federer hun wedstrijd te winnen, waardoor de 2-1 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning.

Wawrinka was duidelijk de zwakke schakel binnen het tweemansteam. Op vrijdag verloor de nummer drie van de wereld zeer verrassend van Andrey Golubev en op zaterdag was hij in de dubbel met Federer de zwakste. Zondag stond Mikhail Kukushkin tegenover Wawrinka en ook dat begon niet goed voor de Zwitser.

De nummer 56 van de wereld won de eerste set na een tiebreak, maar daarna kwam Wawrinka toch eindelijk beter in zijn spel. Met drie sets van 6-4 wist hij de klus te klaren en de Zwitsers weer op gelijke hoogte te brengen. 

Het was vervolgens aan Federer om het af te maken tegen Golubev. De eerste set duurde bijna een uur en liep uit op een tiebreak. Daarin was Federer echter een maat te groot voor de Kazach, 7-0. Daarmee was het verzet van Golubev gebroken en met 6-2 en 6-3 in de laatste sets zorgde Federer ervoor dat de Zwitserse tennissers zich op mogen gaan maken voor hun eerste halve finale, tegen Italië, sinds 2003. 

Oxford verslaat Cambridge in Boat Race

De roeiers van Oxford hebben zondag de Boat Race tegen Cambridge gewonnen. Het honderdzestigste duel tussen de twee universiteiten werd na vijf minuten beslist na een fout van Cambridge-roeier Luke Juckett. De Amerikaan wist op de Thames niet in balans te blijven en ging bijna overboord, waarna zijn team op een beslissende achterstand werd gezet.

Oxford won uiteindelijk met elf bootlengtes. Cambridge ging na de wedstrijd nog in protest naar aanleiding van het incident, maar de jury wuifde het snel weg en Oxford kreeg The Boat Race Trophy overhandigt. Hoewel Oxford dit millennium tien keer de snelste was, is de stand 81-78 in het voordeel van Cambridge. Een keer kwamen de teams precies tegelijk over de streep.

Ebolascreenings op luchthaven Guinee

Alle reizigers die vanaf de hoofdstedelijke luchthaven in Guinee willen vliegen worden gecontroleerd op ebola. Ze moeten een formulier over hun gezondheid invullen en hun temperatuur laten opnemen. Dat maakte het ministerie van volksgezondheid in het land zondag bekend. Een uitbraak van ebola in Guinee heeft al aan zeker 86 mensen het leven gekost.

Eenieder wiens temperatuur boven de 38 graden Celsius ligt wordt getest op het ebolavirus, aldus het ministerie. De ziekte dook in februari op in Guinee en heeft zich sindsdien verspreid. In buurland Liberia zijn al twee mensen bezweken en ook in Mali zijn mogelijk mensen besmet geraakt.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met bloed of uitwerpselen van mensen die besmet zijn.

'Hersendode' man hoort handjeklap over zijn organen aan

De 43-jarige Jimi Fritze heeft een klacht ingediend tegen het Zweedse Gotenburg ziekenhuis. De artsen daar dachten na het bekijken van een hersenscan dat de beste man al vertrokken was uit het land der levenden. Daarop besloten ze alvast de orgaanschat te verdelen. Fritze die door een beroerte wel verlamd maar ook nog bij bewustzijn was, schrok zich bijkans een hartverlamming.

De 43 jaar oude orgaanakker was op vakantie met zijn vriendin op een eiland nabij Gotenburg. Aldaar kreeg hij een beroerte. Wegens weersomstandigheden kon hij niet per helikopter vervoerd worden en duurde het anderhalf uur voordat hij in het ziekenhuis aankwam. Daar maakten artsen een hersenscan en gaven hem aan de hand van de uitslag verder weinig kans. Dit deelden zij ook mede aan zijn vriendin die daar erg verdrietig van werd en heel de tijd moest huilen.

Toen hij dit aanhoorde verloor hij even het bewustzijn. Toen hij weer bijkwam hoorde hij de artsen over zijn conditie overleggen. Ze spraken over testen en doneren van zijn lever en nieren. Jimi werd daar erg bang van en vreesde dat hij straks in verlamde doch bewuste toestand in een crematieoven terecht zou komen en zou zien en voelen hoe de vlammen hun werk zouden doen.

Hij werd echter gered door een arts met meer ervaring in deze materie die net teruggekeerd was van vakantie. Deze bekeek de hersenscan ook en zag nog wel een kansje op herstel. Na toediening van extra medicatie die voor een afname van de zwelling in Wili zijn hersenen zorgde, kon deze na enkele dagen al weer een klein beetje fysiek communiceren. Na twee jaar revalidatie kan hij nu inmiddels ook weer spreken en bewegen. Wel zit hij nu in een rolstoel.

Fritze dient een klacht in tegen het Sahlgrenska hopsitaal in Gotenburg in de hoop dat anderen nooit meer in een vergelijkbare angstige situatie zullen belanden. Normaliter mag pas over organen rippen begonnen worden als de patiënt officieel hersendood is verklaard. Die stap hadden de artsen nu voor het gemak even overgeslagen. Het ziekenhuis pakt de klacht serieus op en zoekt het hoe en waarom van deze zaak verder uit.

Cricketers Sri Lanka verslaan India in WK-finale

De cricketers van Sri Lanka hebben zondag het WK twenty20 gewonnen. India werd in Bangladesh in de finale met zes wickets verslagen.

Sri Lanka kwam in 17,5 over tot een totaal van 134/4, tegenover 130/4 van India. Het eiland schreef het WK twenty20 voor de eerste keer op zijn naam, na verloren finales tegen Pakistan en West-Indies in 2009 en 2012.

Nederland werd eerder in het toernooi vernederd door Sri Lanka. De Oranjemannen werden mede daardoor in de tweede ronde uitgeschakeld.

[Serie A] Destro bezorgt AS Roma zege op Cagliari

AS Roma kan de tweede plek in de Serie A bijna niet meer ontgaan. De Romeinen wonnen zondag met 3-1 bij Cagliari en namen daardoor twaalf punten voorsprong op nummer drie Napoli. Mattia Destro was met drie treffers de gevierde man.

De 23-jarige Italiaan vond na ruim een halfuur voor de eerste keer het net, waarna hij na rust nog tweemaal doel trof. Met de tweede plek zou Roma zich direct plaatsen voor de Champions League. Juventus, dat maandag speelt tegen Livorno, heeft vijf punten meer dan Roma en is hard op weg naar de derde landstitel op rij.

Fiorentina verstevigde zijn vierde plek, goed voor Europa League-voetbal. De Florentijnen versloegen Udinese in eigen huis met 2-1 door treffers van Juan Cuadrado en Gonzalo Rodriguez. De derde positie, waarmee de voorronde van de Champions League mee zou worden bereikt, wordt een moeilijk verhaal. Napoli heeft een voorsprong van negen punten en nog een wedstrijd tegoed.

Lazio Roma was op eigen veld met 2-0 te sterk voor Sampdoria. De Romeinen staan zesde, op zeven punten van Fiorentina. Internazionale staat met twee punten meer dan Lazio vijfde.

Overige uitslagen Serie A:

Atalanta - Sassuolo 0-2

Catania - Torino 1-2

[PL] Gerrard schiet Liverpool vanaf stip naar zege

Liverpool blijft volop meedoen in de strijd om de Premier League-titel. De ploeg van Brendan Rodgers won zondag op bezoek bij West Ham United met 2-1 dankzij twee benutte strafschoppen van Steven Gerrard.

Liverpool, dat zijn laatste negen duels won, is met 74 punten koploper. Manchester City is echter de grootste favoriet voor de titel. De Citizens hebben weliswaar zeventig punten, maar hebben twee wedstrijden minder gespeeld dan Liverpool. Chelsea staat tweede met 72 punten.

Renault bracht de turbo in de Formule 1

Dit seizoen is de turbo terug in de Formule 1. In 1988 werd er voor het laatst met de turbo geracet in de hoogste raceklasse, daarna werd de krachtbron verboden. De oorsprong van de turbotechniek in de Formule 1 ligt in 1977.

In dat jaar debuteerde Renault met de turbokrachtbron in de Formule 1. In een reeks van drie specials kun je lezen hoe het het Franse autobedrijf verging met deze noviteit. Deel één gaat over de start van het turboproject en hoe Renault debuteerde met de RS01. Die wagen kreeg de bijnaam de Gele Theepot omdat hij vaker rokend aan de kant stond dan dat hij racete.

In deel twee kun je lezen hoe Renault de turbotechniek verbeterde en aansluiting vond met de top van de Formule 1. Het team groeide uit van het lachertje van de Formule 1 tot racewinnaar. Het derde en laatste deel gaat over de strijd om de wereldtitels waarin Renault zich mengde en hoe team langzaam wegzakte in de concurrentie van andere motorproducenten die hun eigen turbo's ontwikkelden.

De Renault RS01 die de bijnaam de Gele Theepot kreeg (WikiCommons/Darren)
De Renault RS01 die de bijnaam de Gele Theepot kreeg (WikiCommons/Darren)

Verkiezingen India een massale operatie

De bevolking van India gaat vanaf maandag naar de stembus en de verkiezingen in 's werelds grootste democratie hebben heel wat voeten in de aarde. De verkiezingen worden in negen fases gehouden en duren maar liefst zes weken.

India telt zo'n 1,2 miljard inwoners, van wie ruim 814 miljoen mensen stemgerechtigd zijn om in de 543 kiesdistricten een stem uit te brengen. Elf miljoen verkiezingsmedewerkers, politieagenten en paramilitairen moeten toezien op een ordelijk verloop van de verkiezingen. Er worden maar liefst 1,4 miljoen stemcomputers in de 935.000 stemlokalen ingezet.

De regering verwacht omgerekend zo'n 438 miljoen euro kwijt te zijn aan de organisatie. De kandidaten tastten een stuk minder diep in de buidel: zij mogen maximaal ruim 82.000 euro uitgeven aan hun campagne.

Een opmerkelijk detail: voor het eerst was er op het registratieformulier een derde optie voor kiezers die zich niet als man of vrouw wilden registeren. Zo'n 28.000 transgenders maakten gebruik van deze optie.

[DC] Seppi slaat Italië naar halve finale

Tennisser Andreas Seppi heeft Italië voor het eerst sinds 1998 naar de halve finales van de Davis Cup geslagen. De nummer 34 van de wereld moest het duel tegen Groot-Brittannië afmaken in de partij tegen James Ward en dat lukte. 

Voorafgaand aan de wedstrijd werd niet verwacht dat Seppi het heel moeilijk zou krijgen met de nummer 161 van de wereld. Dat bleek de waarheid, want na 2:20 uur stond de eindstand van 6-4, 6-3 en 6-4 op het scorebord. Daardoor werd het 3-2 voor de Italianen en mag het team, verder bestaande uit Fabio Fognini, Paolo Lorenzi en Simone Bolleli, het van 12 tot en met 14 september opnemen tegen Zwitserland.

Langeveld tevreden met prestatie in Vlaanderen

Sebastian Langeveld reed zondag naar eigen zeggen een goede koers in de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb laten zien dat mijn vorm prima is", zei Langeveld, die te kampen had met materiaalpech, tegen Novum Nieuws. Vooraf werd vanwege een teleurstellende E3 Prijs Harelbeke nog aan de renner getwijfeld.

Langeveld kreeg tot tweemaal toe last van zijn derailleur. "Nadat mijn derailleur de eerste keer kapot ging, moest ik 25 kilometer rijden op een fiets van een ploegmaat. Daarna heb ik nog een keer van wiel moeten wisselen en op de Taaienberg kreeg ik weer last van mijn derailleur. Als je dat allemaal optelt is mijn tiende plek niet slecht. Ik ben tevreden en ik heb laten zien dat ik in vorm ben", aldus Langeveld.

Toch zou de wereld er voor Langeveld anders hebben uitgezien, mocht hij geen pech hebben gehad. Maar Langeveld wilde niet ingaan op de 'als'-vraag. "Dat weet je nooit. Ik had de Ronde van Vlaanderen toch niet gewonnen. Ik had misschien wel een mooiere ereplek gehad, maar deze dingen gebeuren gewoon. De Ronde van Vlaanderen is een koers waar iedereen te kampen heeft met pech. Ik heb mijn portie pech gehad. Het hoort er gewoon bij."

Lars Boom was nog niet hersteld van een scheurtje in zijn elleboog, maar was redelijk tevreden na zijn Ronde van Vlaanderen. "Het kan altijd beter, maar het gevoel op de kasseien was goed."

Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Boom steeds meer in zijn ritme. "Ik heb heel lang niet in koers gezeten. Toen we de tweede keer de Oude Kwaremont opreden begon ik er in te komen. Ik voelde me niet top, maar het ging redelijk. Op de Kwaremont probeerde ik tempo te maken. Dat lukte goed, maar in de afdaling van de Paterberg reed ik lek. Toen was de koers voorbij. Dat was wel balen."

Over de derde plek van Sep Vanmarcke was Boom wel tevreden. "Het is knap dat hij derde wordt. Het laat zien dat het met zijn vorm wel goed zit."

Beide coureurs richten hun pijlen nu op Parijs - Roubaix van volgende week zondag. "Er komt nog een hele mooie koers aan", stelt Langeveld. "Ik ga daar nu mijn pijlen op richten. Met mijn vorm zit het goed, dus ik ga vol vertrouwen naar Roubaix. Ik ga met ambitie van start en ik hoop op een mooie ereplek."

Ook Boom hoopt op een mooie klassering in Parijs - Roubaix. "Mijn elleboog heeft nu wel een tikkie gehad, dus ik moet wel even herstellen. Het is de afgelopen dagen erg snel gegaan met het herstel van mijn elleboog, dus ik hoop dat het snel gaat met het herstel. Als het elke dag een klein beetje beter gaat met de elleboog sta ik vol vertrouwen aan de start."

'Vermiste vrouwen Panama liepen andere route'

De twee Nederlandse vrouwen die vermist zijn in Panama hebben dinsdag mogelijk een korte wandeling gemaakt nabij de Pianista Trail. Dat heeft de man die hen die route aanraadde gezegd tegen Ingrid Lommers, directeur van de taalschool waar Kris Kremers en Lisanne Froon Spaanse les volgden.

Na een halfuur kwamen ze vermoeid terug bij het hostal Casa Pedro, waar de getuige de eigenaar van is. Door de beschrijving van de man lijkt het om de vermiste Nederlanders te gaan. Verschillende getuigen stellen inmiddels de twee te hebben gezien. Zij zouden vervolgens terug naar Boquete hebben willen gaan, in plaats van de Pianista Trail te lopen, wat het aanvankelijke plan was.

De Pianista Trial wordt zelden met een gids gelopen omdat de route als veilig wordt beschouwd. Op de website van reisgids Lonely Planet wordt wel melding gemaakt van gevaar voor overvallen op de wandelroute in het regenwoud. Maar een navraag naar aangiften van die overvallen zou niets hebben opgeleverd.

Zondag wordt volgens een woordvoerder van de hulpdiensten verder gezocht rond de Pianista Trail en nabijgelegen paden. Ook wordt de zoektocht uitgebreid naar een route richting de kust voor de eilandgroep Bocas del Toro. De zegsman acht het echter onwaarschijnlijk dat zij de afwijkende vier uur durende tocht zomaar zijn aangevangen.

Zondagochtend (lokale tijd) komen waarschijnlijk de eerste familieleden van Kremers aan in Boquete. Er vindt ook een persconferentie plaats waar de hulpdiensten de laatste stand van zaken melden. Dinsdag worden de ouders van Froon in Panama verwacht.

Nog geen duidelijkheid over doodsoorzaak Laren

De doodsoorzaak van oud-bankier Jan Peter Schmittmann, zijn vrouw en zijn dochter wordt pas in de loop van de week duidelijk. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagmiddag weten. Forensische experts van het NFI onderzoeken de drie lichamen die zaterdag in een woning in Laren werden gevonden.

De 57-jarige Schmittmann en zijn even oude vrouw werden zaterdag gevonden in het bijzijn van hun dochter van 22 jaar. Een tweede dochter was niet thuis. De lijken werden gevonden door een bekende van het gezin. Het onderzoek in de woning zelf is afgerond, zo werd eerder zondag duidelijk.

Schmittmann werkte jaren voor ABN AMRO en was van 2003 tot 2007 bestuursvoorzitter van de bank. Bij zijn vertrek in 2008 na de nationalisatie van de bank ontstond ophef over zijn vertrekpremie van acht miljoen euro.

64-jarige tokkie mishandelt zwangere NS-medewerkster

Een 64-jarige tokkievrouw heeft zondag een zwangere medewerkster van de NS tegen haar buik geslagen. Dat gebeurde op een perron van het station in Eindhoven, meldde de politie. Ook werd de zwangere met de dood bedreigd door haar belaagster.

De politie hield de 64-jarige verdachte aan. Zij komt uit Roermond. Volgens een politiewoordvoerder ging het om een stevige klap. De medewerkster, bij wie te zien is dat ze zwanger is, laat zich medisch onderzoeken.

Tussen de twee was sprake van een ,,akkefietje’’. Waarover precies, is niet bekend.

[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. In een boeiende avondrace was de Mercedes-coureur nipt te sterk voor teamgenoot Nico Rosberg die wel aan de leiding van het kampioenschap blijft. Sergio Perez werd met zijn Force India knap derde.

Nico Rosberg startte van poleposition onder halfdonkere omstandigheden. Gedurende de race zou het helemaal donker worden, maar vanwege het kunstlicht was er voldoende zicht. De Duitser kende in de afgelopen twee races nog de beste start, maar nu was teamgenoot Lewis Hamilton beter weg en hij greep dan ook de leiding voor Rosberg, Felipe Massa, Sergio Perez en Valtteri Bottas die enkele plaatsen terug was gevallen. Ook Kimi Räikkönen was niet goed weg, want de Fin zakte naar de negende positie. Jean-Eric Vergne moest een inhaalrace rijden nadat hij een lekke band opliep.

Hamilton en Rosberg sloegen meteen een groot gat met de rest van het veld, terwijl ruim daarachter Fernando Alonso zijn zevende positie kwijtraakte aan Nico Hülkenberg. De Duitser was nog niet klaar, want ook Bottas moest eraan geloven, nadat de Fin enkele bochten daarvoor al Button voorbij zag komen. Ook Hülkenbergs teamgenoot Perez was op dreef, want hij passeerde na twaalf ronden Massa en ging naar de derde positie. Eerste uitvaller was Sauber-coureur Adrian Sutil die zijn auto met problemen aan de kant moest zetten, maar niet na een stevige aanvaring met Jules Bianchi.

Ondertussen vonden de eerste pitsstops die het veld door de verschillende strategieën flink door elkaar schudden. Zo wist Ferrari Alonso voor de beide Force India's te krijgen, maar zowel Hülkenberg als Perez waren veel sneller dan de Ferrari's. Ook vooraan was er strijd, want Rosberg probeerde meermalen Hamilton in te halen. De Brit had het geluk dat hij na 20 ronden als eerste mocht pitten, waardoor hij na zijn stop iets meer lucht had op zijn teamgenoot.

Na 22 ronden leidde Hamilton, voor Rosberg, Bottas, Massa, Hülkenberg, Perez, Alonso, Button, Räikkönen en Vettel. Om plaats drie ontstond een fraaie strijd tussen de Williamsen en de snellere Force India's. Bottas ging echter al snel naar binnen om nieuwe banden, waarna Massa uiteindelijk Perez en Hülkenberg niet meer van zich af kon houden en zakte naar de vijfde positie.

Zowel Williams als Alonso kozen voor een driestopstragtegie, waardoor ze ten opzichte van de tweestoppers een inhaalrace moesten rijden. Het bleek dat deze laatste strategie sneller was, want het pakte goed uit voor deze coureurs. Gedurende de race konden alleen de Red Bulls nog een kleine vuist maken tegen de door een Mercedesmotor aangedreven auto's. Zowel Alonso als Räikkönen moesten het met de Ferrari's flink afleggen tegen de anderen.

Vooraan pakte de strategie bij Rosberg om later te stoppen dan Hamilton en in de tweede stint het harde rubber te gebruiken niet goed uit, want Hamilton reed tien seconden bij de Duitser weg, waardoor de Brit eenvoudig de wedstrijd uit kon rijden. Daarachter waren door de verschillende tactieken en snelheden veel inhaalacties.

Van spanning in de race was geen sprake, totdat Maldonado na veertig ronden de pits uitkwam en bij het aanremmen van de eerste bocht de Sauber van Esteban Gutierrez torpedeerde. De Mexicaan vloog over de kop en de botsing zorgde voor veel rommel op de baan, waardoor de safety car naar buiten moest komen. De coureurs die nog een stop moesten maken gingen naar binnen voor nieuw rubber voor de laatste ronden van de race.

Hamilton zag zijn voorsprong op Rosberg verdampen. Perez lag derde, voor Hülkenberg, Button, Vettel, Ricciardo, Massa, Bottas en Alonso. Na 46 van de 57 ronden mochten de coureurs weer los, waarbij Mercedes Hamilton en Rosberg op het hart drukte om vooral te finishen. Er waren inhaalpogingen van Rosberg op zijn teamgenoot, maar die slaagden niet. De enige die posities verloor was Button die van plaats vijf helemaal wegviel. Uiteindelijk moest de Brit in zijn 250e race met problemen opgeven.

Niet veel later pakte Ricciardo de vijfde plaats van teamgenoot Vettel af en maakte de Australiër jacht op de positie van Hülkenberg, iets wat uiteindelijk slaagde. Ook vooraan was er veel strijd, want Rosberg probeerde meermalen met alles wat hij in zich had Hamilton te passeren, zonder zijn teamgenoot te raken.

Dit slaagde uiteindelijk niet, waardoor Hamilton na 57 ronden als eerste afgevlagd werd voor Rosberg en Perez die een knappe prestatie leverde door met de Force India derde te worden. De overige punten gingen naar Ricciardo, Hülkenberg, Vettel, Massa, Bottas, Alonso en Räikkönen. Max Chilton werd dertiende, waardoor Marussia de tiende positie in het constructeurskampioenschap weer overnam van Caterham.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:42.743
2 Nico Rosberg Mercedes +1.085
3 Sergio Perez Force India +24.067
4 Daniel Ricciardo Red Bull +24.489
5 Nico Hulkenberg Force India +28.654
6 Sebastian Vettel Red Bull +29.879
7 Felipe Massa Williams +31.265
8 Valtteri Bottas Williams +31.876
9 Fernando Alonso Ferrari +32.595
10 Kimi Räikkönen Ferrari +33.462
11 Daniil Kvyat Toro Rosso +41.342
12 Romain Grosjean Lotus +43.143
13 Max Chilton Marussia +59.909
14 Pastor Maldonado Lotus +1:02.803
15 Kamui Kobayashi Caterham +1:27.900
16 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
DNF Jenson Button McLaren +2 ronden
DNF Kevin Magnussen McLaren +17 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +18 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +24 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +39 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +40 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 61
2 Lewis Hamilton Mercedes 50
3 Nico Hulkenberg Force India 28
4 Fernando Alonso Ferrari 26
5 Jenson Button McLaren 23
6 Sebastian Vettel Red Bull 23
7 Kevin Magnussen McLaren 20
8 Valtteri Bottas Williams 18
9 Sergio Perez Force India 16
10 Daniel Ricciardo Red Bull 12
11 Felipe Massa Williams 12
12 Kimi Räikkönen Ferrari 7
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 3
15 Romain Grosjean Lotus 0
16 Adrian Sutil Sauber 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Max Chilton Marussia 0
19 Kamui Kobayashi Caterham 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Marcus Ericsson Caterham 0
22 Jules Bianchi Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 111
2 Force India 44
3 McLaren 43
4 Red Bull 35
5 Ferrari 33
6 Williams 30
7 Toro Rosso 7
8 Lotus 0
9 Sauber 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Graus gaat rol in Flikken Maastricht opeisen

PVV-Kamerlid Dion Graus wil een gastrol als 'animal cop' in de Flikken Maastricht opeisen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Jinek.

Graus liet 2 jaar geleden in Jineks programma zijn haar afknippen door Flikken-acteur Victor Reinier. In ruil daarvoor werd hem een gastrol in een aflevering toegezegd. Producent Rolf Koot van Eyworks gaf tijdens het programma telefonisch zijn fiat aan het plan.

Maar 2 jaar later heeft Graus nog steeds niet mogen schitteren in Flikken Maastricht en daar laat hij het niet bij zitten, zei hij zondag.

Graus gaat rol in Flikken Maastricht opeisen
Graus gaat rol in Flikken Maastricht opeisen (Foto: ANP)

Terpstra na zesde plek: Dit was niet de bedoeling

Ondanks de zesde plaats was Niki Terpstra na afloop van de Ronde van Vlaanderen niet tevreden met de prestaties van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step. "Zesde worden is op zich niet slecht, maar we waren in de breedte zo sterk. Dan is het best teleurstellend als je vierde, zesde en zevende wordt. Dat zijn niet de plaatsen waarvoor we naar Vlaanderen zijn gekomen. Dit was niet echt de bedoeling", zo sprak een teleurgestelde Terpstra.

De wedstrijd brak open toen Greg Van Avermaet ontsnapte met Stijn Vandenbergh, ploeggenoot van Terpstra. "Het was de bedoeling dat er iemand van onze ploeg in het begin van de finale mee moest springen. Dat werd Stijn."

Op de Oude Kwaremont ging Fabian Cancellara er vandoor, samen met Sep Vanmarcke. Terpstra moest passen. "Op dat stukje kon ik even niet mee. Dan moet je gaan achtervolgen."

Vervolgens ontsnapte Terpstra op de Paterberg, samen met de Noor Alexander Kristoff. "Hij reed steenhard, ik probeerde hem slechts te volgen. Ik had in eerste instantie niet eens in de gaten dat we een gaatje hadden. Eerst hebben we om de honderd meter achter elkaar gereden."

"Pas na een tijdje kwamen wij bij elkaar en zijn we samen gaan werken. Maar van voren reden ze zo hard dat we geen kans hadden om erbij te komen", sloot de winnaar van Dwars door Vlaanderen af.

Krajicek pakt eindzege in Dijon

Michaëlla Krajicek heeft zondag in het Franse Dijon haar tweede ITF-titel van het jaar gewonnen. De Nederlandse tennisster worstelde in de eerste set nog met de Russin Olga Dorosjina, maar sloeg zich vervolgens naar de overwinning: 3-6, 7-5 en 6-2.

Het ITF-toernooi van Kreuzlingen was eerder dit jaar al een prooi voor Krajicek, de nummer 223 van de wereld. Vorig jaar was ze alleen de sterkste in het Griekse Heraklion.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 31

Dit weekend stond in het teken van de 31e speelronde. Ajax kon dit weekend kampioen worden van de Eredivisie, maar er werd niet gewonnen van Vitesse en Feyenoord won 'gewoon' van RKC Waalwijk. PSV haakte definitief af in de strijd om de tweede plaats, waar FC Twente en Feyenoord wel goede zaken in deden.

PEC Zwolle kreeg op vrijdagavond bezoek van FC Groningen. Beide ploegen strijden nog om de play-offs, want het verschil tussen beide ploegen is één punt in het voordeel van de noorderlingen. Voor rust was PEC de betere van de twee ploegen, met drie kansen op de 1-0. Vooral Benson miste een grote kans, want zijn bal ging van dichtbij over. De bezoekers waren in de tweede helft de initiatiefnemer. Met nog twintig minuten te spelen kwamen ze op voorsprong via oud-Zwollenaar Botteghin. PEC ging op zoek naar de gelijkmaker, maar de daaropvolgende counters van Groningen waren gevaarlijker.

In de strijd om de tweede plaats speelde PSV een wedstrijd tegen sc Heerenveen. Zonder Cocu op de bank werd vorige week al verloren van Groningen waardoor het gat met de huidige nummer twee Feyenoord op vier punten staat. Het eerste half uur was PSV de bovenliggende ploeg en had het al verscheidene doelpunten kunnen scoren. Ruiz was echter niet scherp genoeg. Daarna kwam Heerenveen op voorsprong via Basacikoglu en raakte PSV de weg kwijt. In de tweede helft verdubbelde Van La Parra de score na een eentweetje met Van Anholt. In de slotfase zette Finnbogason met zijn 26e doelpunt de eindstand op 3-0. De voorronde van de Champions League lijkt nu te ver gegrepen voor PSV.

De Goffert was het decor voor het duel tussen N.E.C. Nijmegen en SC Cambuur. Na bijna een kwartier opende N.E.C. de score toen Castiliion werd neergelegd door Droste. De toegewezen penalty werd door Castillion zelf benut. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Cambuur op gelijke hoogte toen Dijkstra een vrije trap fraai inschoot. Na rust nam N.E.C. alle risico's om de winst naar zich toe te trekken, wat in de slotfase leidde tot twee rode kaarten voor de ploeg. Koolwijk maakte een kopstoot en kon meteen inrukken. Van Eijden kreeg zijn tweede geel vanwege het neertrekken van Lukoki. Ook bij Cambuur viel rood: Ritzmaier werd eraf gestuurd na een opstootje.

Nummer drie FC Twente ging op bezoek bij NAC Breda.  NAC heeft de laatste zeven duels niet gewonnen en staat dertiende op de ranglijst, maar het verschil met de nummer zestien is klein. Ook in deze wedstrijd was hun spel niet goed. Twente was de gevaarlijkste ploeg, met een bijna-doelpunt van Bjelland. Ten Rouwelaar kon met een reflex een achterstand voorkomen. Even later was het Bjelland die aan de basis van de 1-0 stond. Zijn kopbal werd binnengewerkt door Gutiérrez. Na rust kwamen de bezoekers op 2-0. Mokhtar speelde zich vrij en gaf de voorzet aan Tadic, die de bal binnenkopte. Het slotoffensief van NAC was niet genoeg voor een doelpunt.


Poepon (r) neemt de bal aan, Martina kijkt afwachtend toe (PRO SHOTS/Kay In't Veen)

In Almelo vond weer een Overijsselse derby plaats, ditmaal tussen Heracles Almelo (tiende) en Go Ahead Eagles (veertiende). De aantrekkelijke eerste helft was voor Go Ahead met kansen voor Falkenburg die naast schoot en Antonia (over). Een te korte terugspeelbal zorgde ervoor dat Linssen de bal kon aangeven op Rosheuvel die de bal in de verre hoek schoot. Na de thee kwam Go Ahead op stoom. Halverwege de tweede helft kwamen ze op gelijke hoogte via een passje van Kolder en uiteindelijk Türüc. Zes minuten later scoorde Falkenburg de 1-2 op aangeven van Antonia. Daarna kreeg hij ook nog een kans op een doelpunt, maar het leverde niets op. In de slotfase kreeg Antonia rood na een slaande beweging richting Te Wierik.

Onderin de Eredivisie namen ADO Den Haag en FC Utrecht het tegen elkaar op. De eerste helft verliep dramatisch voor Utrecht. Al in de 24e minuut kreeg De Ridder zijn tweede gele kaart. Vlak daarna kwam ADO op voorsprong via Alberg. Nog voor rust werd het 2-0 toen van Duinen kon scoren na geschutter van verdediger Delpierre. FC Utrecht begon de tweede helft beter, maar ADO kwam weer tot scoren na matig verdedigen. Even later werd het zelfs 4-0 na een counter van Kramer. Utrecht maakte in de laatste speelminuut nog een eretreffer via Toornstra, maar zakt door de nederlaag naar de veertiende plaats.

Feyenoord kon vandaag het kampioensfeestje van Ajax uitstellen als er gewonnen werd van RKC Waalwijk. De ploeg uit Waalwijk staat zestiende en moet vrezen voor de play-offs voor degradatie. Pellè keerde na zijn schorsing terug bij Rotterdammers en was meteen belangrijk. Immers was als eerste dicht bij succes, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Van Hoevelen. Vlak voor rust scoorde Pellè op aangeven van Vormer. Hij had zelfs een grote kans op de 2-0, maar na een eentweetje met Immers ging de bal voorlangs. Na de pauze werd RKC beter en was De Ridder dicht bij de 1-1. Vijf minuten later gooide Pellè de wedstrijd op slot door zijn tweede doelpunt van de middag te maken.

Landskampioen Ajax kon vandaag kampioen worden, maar er stonden twee voorwaarden: ze moesten winnen bij en van Vitesse en nummer twee Feyenoord moest verliezen van RKC Waalwijk. Dat laatste is dus niet gebeurd, dus het Amsterdamse feestje is voor minimaal een week uitgesteld. Vitesse was de betere ploeg en kwam na bijna een half uur op voorsprong via Traoré. Doelman Cillessen tikte een vrije trap voor de voeten van Kashia, die Traoré bediende. Vitesse liet kansen op een grotere voorsprong liggen. Na rust kwam Ajax opeens op gelijke hoogte via Sigthórsson. Vitesse was de kluts kwijt en kwam daarna goed weg bij gevaarlijke aanvallen van Ajax. In het vervolg bleef Ajax iets dreigender maar grote kansen bleven uit.

Hekkensluiter Roda JC kreeg AZ op bezoek. De thuisploeg kwam verdiend op voorsprong via een kopbal van Powel. AZ was nergens te bekennen maar kwam toch onverwacht op 1-1 via een droge knal van Henriksen. Net zoals de gelijkmaker kwam ook de 1-2 van AZ na de rust uit de lucht vallen. Jóhannsson schoot de bal na een knappe actie van Berghuis binnen. Tien minuten later stond het weer gelijk na een schot van Hupperts. In de slotfase kreeg Ramos zijn tweede gele kaart waarna hij vroegtijdig mocht douchen. AZ kreeg nog twee kansen via Jóhansson om drie punten mee te nemen naar Alkmaar maar faalde hier in.


Duarte gaat neer na een actie van Kashia (l) (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
PEC Zwolle FC Groningen 0 - 1
sc Heerenveen PSV 3 - 0
N.E.C. Nijmegen SC Cambuur 1 - 1
NAC Breda FC Twente 0 - 2
Heracles Almelo Go Ahead Eagles 1 - 2
ADO Den Haag FC Utrecht 4 - 1
Feyenoord RKC Waalwijk 2 - 0
Vitesse Ajax 1 - 1
Roda JC Kerkrade AZ 2 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 31 19 9 3 66 63 - 23
2 Feyenoord 31 18 6 7 60 68 - 38
3 FC Twente 31 15 11 5 56 62 - 33
4 Vitesse 31 15 9 7 54 59 - 41
5 PSV 31 16 5 10 53 56 - 42
6 sc Heerenveen 31 13 9 9 48 63 - 50
7 AZ 31 13 6 12 45 51 - 46
8 FC Groningen 31 11 9 11 42 50 - 50
9 PEC Zwolle 31 9 11 11 38 43 - 44
10 ADO Den Haag 31 10 7 14 37 39 - 59
11 Go Ahead Eagles 31 10 7 14 37 43 - 64
12 SC Cambuur 31 9 9 13 36 34 - 40
13 Heracles Almelo 31 10 6 15 36 42 - 53
14 FC Utrecht 31 9 8 14 35 41 - 59
15 NAC Breda 31 8 10 13 34 41 - 49
16 RKC Waalwijk 31 7 9 15 30 42 - 59
17 N.E.C. Nijmegen 31 5 13 13 28 49 - 74
18 Roda JC Kerkrade 31 6 8 17 26 42 - 64


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 26 28
Graziano Pellè Feyenoord 22 25
Aron Jóhannsson AZ 17 30
Luc Castaignos FC Twente 14 29
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 29
Dusan Tadic FC Twente 13 30
Jürgen Locadia PSV 12 28
Jens Toornstra FC Utrecht 12 31
Quincy Promes FC Twente 11 28
Lucas Piazón Vitesse 11 28


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Groningen NAC Breda 11 apr 2014 20.00
Go Ahead Eagles sc Heerenveen 12 apr 2014 18.45
SC Cambuur Vitesse 12 apr 2014 19.45
FC Twente Roda JC Kerkrade 12 apr 2014 20.45
Ajax ADO Den Haag 13 apr 2014 12.30
AZ N.E.C. Nijmegen 13 apr 2014 14.30
FC Utrecht Heracles Almelo 13 apr 2014 14.30
RKC Waalwijk PEC Zwolle 13 apr 2014 14.30
PSV Feyenoord 13 apr 2014 16.30

PVV'er Graus wil dierenrechten in grondwet

Dion Graus wil dat de rechten van dieren in de Nederlandse grondwet worden verankerd. Het PVV-Kamerlid deed die uitspraak zondag in het praatprogramma Jinek naar aanleiding van de jarige grondwet. "Waarom zou een diertje dat niet mogen hebben en mensen wel?", vroeg de erkend dierenliefhebber zich af.

Het Limburgse Kamerlid wil dat de rechten van dieren worden opgenomen bij de klassieke grondrechten, helemaal vooraan in de grondwet. "Voor mensen bestaan die grondrechten nu al tweehonderd jaar. Voor diertjes, ook wezentjes met intrinsieke waarden en met een complex zenuwstelsel, is helemaal niets goed geregeld."

Dat de rechten van dieren zijn geregeld in de Wet dieren en de Flora- en faunawet is volgens Graus niet voldoende. "Daar doet de regering helemaal niets mee." Ook opname in de lager geplaatste artikelen van de grondwet, zoals eerder wel werd voorgesteld, is volgens hem niet afdoende.

Het dier moet volgens Graus niet als object, als ding, maar als subject van de wet worden gezien. "Als u nu uw hond in elkaar slaat, is dat vernieling van een ding. Dan komt de dierenpolitie en krijgt u een boete van 80 tot 150 euro. En u zit misschien een paar uur op het bureau, en dan gaat u met uw hond weer naar buiten. Dat zal dan veranderen."

Volgens Graus kan met de wet in de hand veel zwaarder en sneller worden gestraft als er bijvoorbeeld dierenmishandeling in het spel is. Hij wil ook een levenslang verbod op het houden van dieren voor dierenbeulen. "Die grondrechten zijn de blauwdruk voor alles."

Graus verwacht wel kritiek op zijn voorstel. "Ik hoor de Maarten van Rossems en al die flauweriken al. Ik zie morgen de columns alweer. Maar die veeg ik zo van tafel. Die mensen hebben geen verstand van zaken."

Het wijzigen van de grondwet is een langdurig proces. Eerst moeten de Tweede en de Eerste Kamer de wijziging goedkeuren met een gewone meerderheid. Daarna moeten er verkiezingen komen en moeten de beide kamers van het parlement er nogmaals over stemmen. Bij die tweede ronde is een tweederdemeerderheid vereist.

De laatste keer dat de grondwet werd gewijzigd was in 2008. Toen werd onder meer uit de grondwet gehaald dat de burgemeester per se voorzitter is van de gemeenteraad. Ook werd het stemrecht van wilsonbekwamen beter geregeld.

Uitslag Roda JC Kerkrade - AZ

Om 16.30 uur begon de laatste Eredivisiewedstrijd in de speelronde van dit weekend. Hekkensluiter Roda JC pakte een punt tegen AZ, dat in de slotfase nog wel met een man meer speelde. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Roda-speler Dijkhuizen in duel met Beerens van AZ (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Roda JC

2 - 2

AZ

 25' Powel
 70' Hupperts
   41' Henriksen 
 59' A. Jóhannsson 
 
 Gele kaart: Berghuis, Esteban, Haye (AZ)
 Rode kaart: Ramos (81/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.421
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Letschert
Ramos
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum
Kali
Fledderus (Höcher/87)
Paulissen (De Beule/70)
Powel
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Viergever
Gudmundsson
Henrikzen
Ortíz (Hoedt/46)
Elm
Berghuis
A. Jóhannsson
Beerens (Haye/21)

The Divide (2011) - Film

Een allesvernietigende kernexplosie zorgt ervoor dat enkele bewoners van een flatgebouw in paniek naar de kelder vluchten. Nadat ze van de eerste schrik zijn bekomen zorgt huismeester Mickey dat de elektriciteit weer aan gaat. De kelder is door hem als atoomkelder ingericht en de hoogst noodzakelijke voorzieningen zijn er aanwezig. Maar terwijl boven hun hoofden gebouwen een voor een instorten beginnen de gemoederen al wat verhit te raken...

[F1 Historie] Renault bracht ons de turbo, deel 3

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend staat alweer de derde race op het programma van het seizoen waarin de turbomotoren hun comeback maken. Een mooie aanleiding om eens terug te kijken naar de binnenkomst van die motor in de Formule 1.

In de vorige twee delen (deel 1 en deel 2) kon je lezen hoe Renault de turbo in de Formule 1 introduceerde. In het begin was het project nog weinig succesvol, maar Renault wist de auto zo door te ontwikkelen dat er races gewonnen werden. De volgende stap die het team wilde maken, was het winnen van de wereldtitel. In het derde en laatste deel lees je of dat lukte.

[PL] Everton deelt Arsenal gevoelige tik uit

Everton heeft zondag goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plek in de Premier League. De ploeg uit Liverpool versloeg concurrent Arsenal op eigen veld met 3-0. Steven Naismith en Romelu Lukaku scoorden in het eerste bedrijf. Mikel Arteta zorgde na iets meer dan een uur met een eigen doelpunt voor de 3-0.

Arsenal staat met 64 punten op de vierde plek, die recht geeft op Champions League-voetbal. Everton heeft een punt minder, maar heeft nog een wedstrijd tegoed.

Arsenal had dit seizoen lange tijd zicht op de titel, maar door slechte resultaten namen Liverpool, Manchester City en Chelsea de laatste maanden een fikse voorsprong. De ploeg van Arsène Wenger maakt nog wel kans op de FA Cup.

Cancellara wint voor derde keer Vlaanderens Mooiste

Fabian Cancellara heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser klopte zijn drie Belgische medevluchters in de sprint. Greg Van Avermaet werd tweede, gevolgd door Belkin-kopman Sep Vanmarcke. Niki Terpstra was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Met zijn overwinning komt Cancellara in het selecte gezelschap van vijf renners die de Ronde driemaal wonnen. De Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen en de Italiaan Fiorenzo Magni deden dat eerder. Cancellara won eerder in 2010 en 2013.

Na een loodzware koers werd de echte finale geopend door Van Avermaet. De BMC-coureur demarreerde op zo'n dertig kilometer van de meet en kreeg Stijn Vandenbergh met zich mee. Een kleine tien kilometer later hadden de twee een minuut voorsprong op het uitgedunde peloton en dus een serieuze kans om vooruit te blijven.

Op de Oude Kwaremont, de voorlaatste klim, demarreerde Cancellara uit de achtervolgende groep. Enkel Vanmarcke kon volgen. De twee wisten de achterstand meteen flink terug te brengen. Op de laatste berg van de dag, de fameuze Paterberg, koos Van Avermaet de aanval.

De aanvalslustige Belg kwam met miniem verschil als eerste boven. Vandenbergh kon met moeite het wiel van de passerende Cancellara en Vanmarcke houden, die even later ook Van Avermaet opslokten.

Op dat moment was duidelijk dat de vier voor de overwinning gingen strijden. Vanuit het achterveld probeerden Alexander Kristoff, de winnaar van Milaan- San Remo, en Terpstra nog aansluiting te vinden, maar daarin slaagden ze niet.

Vandenbergh probeerde een sprint nog te voorkomen, maar zijn aanval werd direct gepareerd. Datzelfde gold voor Cancellara, maar de Zwitser kon even later op zijn sprint vertrouwen. Uiteindelijk finishten er vijf Belgen in de top tien. Sebastian Langeveld was op de tiende plaats de tweede Nederlander.

"Ik heb hier geen woorden voor", stamelde winnaar Cancellara na afloop. "Het was man tegen man. Het laatst dat ik wilde was dat Kristoff en Terpstra bij ons kwamen. Dat was het einde van de wereld geweest. Een keer winnen is geweldig. Maar dit herhalen helemaal ongelofelijk."

Oproep om EP-voorzitter Schulz af te zetten

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse socialist Martin Schulz, ligt steeds meer onder vuur. Europarlementariërs beschuldigen hem van machtsmisbruik en misbruik van zijn positie voor zijn campagne om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

De Nederlandse Europarlementariër Daniël van der Stoep wil dat het parlement in zijn eerstvolgende vergadering Schulz uit zijn functie zet. In een dit weekeinde verspreide open brief aan zijn collega's stelt Van der Stoep dat een EP-voorzitter 'onpartijdig en vrij van controverse' moet zijn. Hij vraagt op 14 april een stemming daarover.

Tandartsen sceptisch over borende mondhygiënisten

Tandartsen staan niet te springen bij het plan om mondhygiënisten in de toekomst geheel zelfstandig gaatjes te laten vullen. Tandartsorganisatie ANT is daarin het meest uigesproken. Ze noemt de uitbreiding van de bevoegdheden zondag een 'fopspeen' die de kwaliteit en de patiëntveiligheid in het geding brengt.

Volgens de ANT, waarbij naar eigen zeggen ruim een kwart van de achtduizend praktiserende tandartsen is aangesloten, is het plan om mondhygiënisten ook zonder opdracht van een tandarts te laten verdoven, boren en vullen, vooral een verkapte bezuiniging. De organisatie voorspelt organisatorische chaos.

Ook zouden patiënten bij wie complicaties optreden, zoals wanneer een zenuw uit een tand of kies moet worden verwijderd, volgens de ANT alsnog op zoek moeten naar een tandarts. Een mondhygiënist mag die handeling namelijk niet verrichten.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) wil niet zo ver gaan als de kleinere ANT. De organisatie wil eerst meer informatie over de plannen van het ministerie van Volksgezondheid, die zaterdag werden gepresenteerd op het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten.

De NMT, die zo'n tienduizend leden telt, vindt in het algemeen dat het herverdelen van taken tussen tandartsen en mondhygiënisten alleen kan wanneer die allebei onder hetzelfde dak zijn gehuisvest. De organisatie heeft het ministerie om opheldering gevraagd naar de precieze plannen, zo zegt een woordvoerder desgevraagd.

Het ministerie liet zaterdag weten te laten onderzoeken of mondhygiënisten voortaan ook zonder opdracht van een tandarts gaatjes mogen vullen en de bijbehorende handelingen mogen verrichten. Nu nog zijn deze handelingen aan voorwaarden verbonden.

Voor het plan moet wel de wet worden aangepast. Met de mogelijke wetswijziging moeten mondhygiënisten de simpelere klussen zelf kunnen klaren waardoor tandartsen meer toekomen aan het specialistische werk. Er zijn al jaren te weinig tandartsen.

OZ behaalt eindstrijd na gelijkspel tegen Rotterdam

Hockeyclub Oranje Zwart heeft zich zondag ten koste van Rotterdam geplaatst voor de finale van de play-offs. Na de 1-3 overwinning van zaterdagmiddag speelden de Eindhovenaren in de spannende return met 3-3 gelijk tegen de havenstedelingen, die hun landstitel dus kwijtraken. In de finale kruist OZ komend weekend de degens met Bloemendaal, dat over twee duels met 3-2 van Kampong won.

Rotterdam zocht in de eerste helft meteen de aanval in de wetenschap dat het drie keer moest scoren. Na een paar minuten was Bjorn Kellerman dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot ging net naast. Aan de andere kant benutte Oranje Zwart de ruimte die er ontstond. Jelle Galema kreeg na acht minuten een enorme kans. Hij had een voorzet van rechts voor het intikken, maar miste. Na een kwartier was het alsnog raak. Oud-Rotterdammer Robert van der Horst kreeg de bal aan de linkerkant, maakte een schitterende solo over de achterlijn en haalde uit: 1-0.

Daarna zocht Rotterdam wederom het vijandelijke doel op. Dat resulteerde aanvankelijk slechts in een paar kleine kansjes, maar daarna in twee doelpunten. Zes minuten voor rust schoot Kellerman de gelijkmaker binnen. Jeroen Hertzberger zag zijn inzet uit een strafcorner nog gepareerd worden, maar in de rebound maakte Kellerman het af. Op slag van rust scoorde ook Bas Campbell, waardoor 1-2 op het scorebord kwam te staan. Ondertussen was OZ'er Niek van der Schoot al naar het ziekenhuis toe, omdat er na een wilde actie een tand in zijn onderkaak los was geraakt.

In de tweede helft had Rotterdam nog één treffer nodig om een verlenging af te dwingen. Hertzberger was dichtbij uit een strafcorner, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Daarna ging het spel over en weer, maar creëerden beide ploegen weinig uitgespeelde kansen.

Totdat Oranje Zwart tien minuten voor tijd een strafbal kreeg. Van der Weerden had Rotterdam een flinke tik kunnen uitdelen, maar oog in oog met keeper Pirmin Blaak faalde hij. Hij schoot op de lat.

In een knotsgekke slotfase schoot Gabriel Dabanch raak uit een voorzet van Thomas Briels: 2-2. Daarna vocht Rotterdam voor zijn laatste kans en schoot Hertzberger vanuit een korte hoekslag vier minuten voor tijd de 2-3 binnen. Twee minuten later deelde Van der Weerden echter de genadeklap uit. Met een raak schot uit een strafcorner bracht hij de eindstand op 3-3, waarna het verzet van de Rotterdammers gebroken was

Bloemendaal houdt stand en bereikt finaleplaats

Hockeyclub Bloemendaal heeft zich zondag geplaatst voor de finale van de play-offs. De Noord-Hollanders hielden tegenstander Kampong in Utrecht op 1-1. Doordat de eerste ontmoeting in een 2-1 zege voor Bloemendaal eindigde, trok de ploeg van coach Russell Garcia gemeten over twee duels aan het langste eind.

Kampong wist niet alleen dat het uit een ander vaatje moest tappen dan op zaterdag, de Utrechters deden dat aanvankelijk ook. De allereerste kans van de wedstrijd leverde namelijk meteen een treffer op. Constantijn Jonker drukte succesvol af na prima voorbereidend werk van Robbert Kemperman aan de linkerkant van het veld. In de eerste helft had Kampong weinig te duchten van Bloemendaal, dat slechts sporadisch gevaarlijk werd. De beste kans voor de rust was voor Kampong-spits Thierry Brinkman, wiens inzet voorlangs het vijandige doel ging.

Na de pauze was het juist Bloemendaal dat als een komeet uit de startblokken kwam. Zeventien seconden na de hervatting lag de gelijkmaker er namelijk in, via Roel Bovendeert die van dichtbij raak prikte. Kampong moest op zoek naar de tweede treffer. Door het resultaat van de eerste wedstrijd was een gelijkspel namelijk niet genoeg voor de domstedelingen.

Hoewel beide partijen na die gelijkmaker weinig voor elkaar onder deden, waren de beste kansen voor Kampong. Onder meer Roderick Weusthof (twee strafcorners en een vrije schotkans) en Sander de Wijn namen het doel van uitblinker Jaap Stockmann onder vuur. De doelman van Bloemendaal capituleerde echter niet, waardoor De Mussen voor de dertiende keer sinds de invoering van de play-offs in de eindstrijd staan

Tientallen Ajax-fans Gelredome uitgezet

Bij het Eredivisieduel tussen Vitesse en Ajax zijn zondagmiddag ongeveer vijftig Ajax-fans het stadion van de Arnhemmers uitgezet. Reden was volgens een woordvoerder van Vitesse 'intimiderend gedrag'. De supporters zaten op een deel van de tribune dat eigenlijk voor Vitesse-aanhangers is bedoeld.

Onder begeleiding van onder meer de politie werden de fans, die volgens de zegsvrouw van Vitesse behoorden tot de harde kern van de Ajax-supporters, het stadion uit begeleid. Volgens haar ging dat heel rustig en zonder verdere verstoring.

Een protestmars van Vitesse-aanhangers voorafgaand aan de wedstrijd verliep volgens de politie rustig. Volgens een politiewoordvoerder hoefde er niet te worden ingegrepen. De aanhangers liepen in optocht van het centrum van de Gelderse hoofdstad naar het stadion voor de wedstrijd tegen Ajax.

Het motto van de Arnhemse protestmars luidde 'Vitesse is van ons'. Daarmee wilden de supporters van Vitesse de clubleiding hun onvrede overbrengen over het recente tumult bij de club rond oud-eigenaar Merab Jordania. Ze voelen zich een toeschouwer bij een slecht toneelstuk.

Deze week werd bekend dat Jordania een stadionverbod van drie jaar heeft gekregen vanwege het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. Volgens de Georgiër zou de Londense club Chelsea het eigenlijk voor het zeggen hebben bij Vitesse, dat geen kampioen zou mogen worden. De Arnhemse club ontkent dat.

Uitslagen Eredivisie 6/4/2014

Ajax moet het binnenhalen van het 33e landskampioenschap nog minimaal een week uitstellen. De Amsterdammers speelden uit met 1-1 gelijk bij Vitesse, terwijl grote concurrent Feyenoord thuis met 2-0 RKC Waalwijk opzij zette. Hierdoor bedraagt met drie wedstrijden te gaan het verschil tussen beide ploegen zes punten.

Blind verliest kopduel van Pröpper (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Vitesse

1 - 1

AFC Ajax

 25' Traoré    47' Sigthórsson
 
 Gele kaart: Kashia, Piazón (Vitesse), Blind, Duarte, Van Rhijn (AFC Ajax)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Labyad (Qazaishvili/69)
Atsu
Traoré (Havenaar/74)
Ibarra (Piazón/84)
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen (Poulsen/78)
Duarte (Kishna/87)
Blind
Klaassen
Schöne
Krkic
Sigthórsson (De Sa/78)

Graziano Pellè maakt de 1-0 (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Feyenoord

2 - 0

RKC Waalwijk

 38' Pellè
 65' Pellè
   
 
 Gele kaart: Van Hoevelen (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
Vormer (Vilhena/57)
Verhoek (Schaken/57)
Pellè
Boëtius
  Van Dijk
Apau
Van Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Anderson (Beauguel/84)
Duits
Castelen
Joachim
Schet (De Ridder/58)

Moeder en peuters gered uit zinkende auto

Omstanders hebben een moeder en haar twee jonge kinderen gered uit hun te water geraakte auto. Na een aanrijding in het Groningse Briltil was het drietal zaterdagochtend van de kade gereden, zo meldde de politie.

Een automobilist zag de auto van de moeder (33) over het hoofd, waardoor die het water in schoot. De bestuurder van de eerste wagen en drie omstanders doken direct het water in en bevrijdden de moeder en haar kinderen van 1,5 en 2,5 jaar oud.

De drenkelingen hebben mogelijk water binnengekregen en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Amsterdam op bedrijvenjacht in Amerika

Amsterdam probeert nieuwe bedrijven uit Amerika binnen te halen. Een delegatie onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan bezoekt van zondag tot zaterdag de steden San Francisco en New York, liet de gemeente weten.

De Verenigde Staten zijn met 770 bedrijven de grootste buitenlandse investeerder in de regio Amsterdam.

Behalve de burgemeester gaat ook wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) naar de VS. Zij is vanaf woensdag een week in New York en Boston.

Naast het interesseren van bedrijven is het doel van beide reizen ook de economische relaties met de betrokken steden te versterken.

Tackleberry pakt FOK!sportcrew-bowlingtitel

Tackleberry heeft zich zaterdag in Utrecht laten kronen tot bowlingkampioen van de FOK!sportcrew. Tijdens het prestigieuze toernooi, dat voor het eerst in bijna vier jaar weer werd gehouden, wist hij een hevig gevecht met meervoudig kampioen Sj0rSz uiteindelijk in zijn voordeel te beslechten.

Na de eerste van vier ronden was direct duidelijk wie de twee toppers waren. Tackleberry opende met een ijzersterke 132, waarmee hij al direct ruim dertig punten won op zijn grootste concurrent.

In de tweede ronde bleef de volgorde hetzelfde, dit keer werd het 143 tegen 133 punten. Pino112 kwam mede dankzij drie strikes echter dichtbij. De lange vogel scoorde een knappe 121 punten maar had in de eerste ronde al teveel ingeleverd om nog kans te maken op de eindzege. Gevraagd naar zijn reactie over die mislukte eerste ronde sprak hij duidelijke taal: 'Man, man, man!'

Pino121, beter bekend als Pino112, was duidelijk de beste op zijn baan
Pino121, beter bekend als Pino112, was duidelijk de beste op zijn baan


De derde ronde was van een bijzonder hoog niveau. Met vijf strikes en drie spares wist Sj0rSz een totaal van 163 punten neer te zetten, de op één na hoogste score in de geschiedenis van het FOK!sportcrew-bowlingtoernooi. Sj0rSz stond, iedereen stond, het was ongekend. Tackleberry scoorde slechts 103 punten en leverde dus veel in.

Op de andere baan werd echter ook een knap staaltje topsport uitgevoerd. De immer vrolijke rubbereend opende met twee strikes en gooide er daar later nog liefst vier bij. Een spare zat er niet in, en doordat hij in een beurt na één van zijn strikes slechts één punt scoorde bleef hij steken op 148 punten. Toch was ook dit zeer indrukwekkend, want op Sj0rSz na haalde niemand een hogere score. 

Het bewijs van de 163 punten van Sj0rSz, de op één na hoogste score ooit tijdens het hoog aangeslagen toernooi
Het bewijs van de 163 punten van Sj0rSz, de op één na hoogste score ooit tijdens het hoog aangeslagen toernooi


148 was niet de hoogste score, maar niemand evenaarde de zes strikes in één ronde van rubbereend, die zo trots als een aap met zeven lullen direct het bewijs vastlegde voor het nageslacht

Sj0rSz begon de laatste ronde met een voorsprong van negentien punten op Tackleberry, maar al vanaf de eerste beurt liep het niet. Zonder strikes en met slechts één spare kwam hij tot de magere score van 86 punten. Dit was de kans voor zijn concurrent, die met een eindsprint tot een knappe 118 punten kwam. Dit was genoeg om zich de nieuwe en terechte FOK!sportcrew-bowlingkampioen te mogen noemen.

Ver achter de twee kemphanen ging de derde plek knap naar de in verenpak gehulde Pino112. Rubbereend moest genoegen nemen met plek vier. Opvallend was de man op de vijfde plek. Sportfreak gooide slechts één strike, alleen Peterselieman gooide er minder, maar met liefst tien spares wist hij er daar meer van te scoren dan elke andere deelnemer.

De zesde plek ging naar heywoodu, die als een van vier bowlers minstens twee keer de grens van honderd punten haalde. Dennistd en DeLuna werden met twee punten verschil zevende en achtste. DeLuna won wel met overmacht de wedstrijd bij de vrouwen. Niemand kwam in de buurt van haar 310 punten. DeLuna liet bovendien zien dat het verbreken van persoonlijke records een grote hobby is, want met 92 punten in haar derde ronde verpulverde ze haar oude PR van 83 punten.

De strijd om de rode lantaarn in het algemeen klassement was ongemeen spannend. Uiteindelijk slaagde Peterselieman erin om borisz twee punten voor te blijven, met bovendien een beurt minder gespeeld. 


Met vijf zogenaamde splits in de laatste ronde spoelde Sj0rSz zijn kans op goud door het toilet

De eindstand van het FOK!sportcrew-bowlingtoernooi 2014:

Positie Naam Totaal Gemiddelde
1 Tackleberry 496 124,0
2 Sj0rSz 483 120,8
3 Pino112 409 102,3
4 rubbereend 391 97,8
5 sportfreak 356 89,0
6 heywoodu 343 85,8
7 dennistd 312 78,0
8 DeLuna 310 77,5
9 Peterselieman 278 69,5
10 borisz 276 69,0

De hoogste score per crewlid:

Positie Naam Beste
1 Sj0rSz 163
2 rubbereend 148
3 Tackleberry 143
4 Pino112 121
5 sportfreak 112
6 heywoodu 106
7 dennistd 93
8 DeLuna 92
9 Peterselieman 84
10 borisz 74


Actievoerders bestormen overheidspand Donetsk

Actievoerders hebben in de stad Donetsk in Oekraïne het gebouw van de regionale overheid bestormd en ruiten ingegooid. Dat meldden lokale media zondag.

De ongeregeldheden volgden op een vreedzame demonstratie van zo'n 2000 mensen op het centrale Leninplein die willen dat de regio zich aansluit bij Rusland. De politie zette waterkanonnen in om de actievoerders uiteen te drijven.

Ook in Charkov was er een demonstratie tegen de regering in Kiev. Daar deden ongeveer 1500 mensen aan mee.

Actievoerders bestormen overheidspand Donetsk
Actievoerders bestormen overheidspand Donetsk (Foto: ANP)

Van Dijk wint Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Ellen van Dijk heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse wielrenster kwam na 139 kilometer solo over de meet in finishplaats Oudenaarde. Vorig jaar werd Van Dijk nog tweede achter de ditmaal afwezige Marianne Vos.

Van Dijk, wereldkampioene tijdrijden, plaatste op dertig kilometer een beslissende demarrage en werd vervolgens niet meer teruggezien. De Britse Elizabeth Armitstead won de sprint om de tweede plek. Emma Johansson uit Zweden werd derde.

Franse joden migreren massaal naar Israël

De emigratie van Franse joden naar Israël is in de eerste twee maanden van dit jaar enorm gestegen. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. In januari en februari verwisselden volgens het Joodse Bureau 854 joden hun thuisland voor Israël, tegenover 274 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een toename van 312 procent.

De migratiegolf komt op een moment waarop de Israëlische regering zegt joden uit Frankrijk beter te willen opvangen. Terwijl de toestroom uit de Verenigde Staten begint op te drogen, kijkt Jeruzalem steeds meer naar Frankrijk, waar de op een na grootste joodse gemeenschap woont.

De stijging zet een trend voort die vorig jaar begon. Toen verhuisden 3280 Franse joden naar Israël, tegenover 1917 het jaar daarvoor. De Franse joodse gemeenschap is de grootste van Europa en wordt geschat op 350 tot 500 duizend personen. Sinds de stichting van de staat Israël in 1948 migreerden hier al negentigduizend Franse joden heen.

Vergne in ziekenhuis geweest

Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne heeft toegegeven dat hij tussen de races van Australië en Maleisië door in het ziekenhuis is geweest. De Franse Formule 1-coureur kampte met de gevolgen van het gewichtsverlies dat hij afgelopen winter heeft ondergaan.

Vergne is niet de enige coureur die klaagt over de gewichtslimiet van 692 kilogram die volgens velen te weinig is. De bolides van dit jaar zorgen ervoor dat de langere en zwaardere coureurs om niet in het nadeel te zijn gewicht moesten verliezen, iets dat zoals de Fransman toegeeft niet zonder gevaar is.

"Het gewichtsverschil tussen ik en mijn teamgenoot zorgde ervoor dat ik vier tiende per ronde langzamer zou zijn. Ik heb in de winter een dieet gevolgd, maar je zit op een gegeven moment tegen de limiet van je lichaam aan. Ik was tussen de races in Australië en Maleisië in zelfs even in het ziekenhuis, vanwege een gebrek aan water en nog wat dingen. Ik voelde mij zwakjes."

De Toro Rosso-coureur roept dan ook op om in te grijpen, omdat de huidige situatie niet gezond meer is. De lichtere coureurs houden veranderingen tegen, maar zij zouden in moeten binden.

Golfster Boeljon kent slechte dag in Californië

Golfster Christel Boeljon is op de derde dag van het Kraft Nabisco Championship in Californië ver gezakt op de ranglijst. De Nederlandse liep op het eerste majortoernooi van het jaar een ronde van 78 slagen en daalde van de 36e naar een gedeelde 67e plek.

Boeljon staat op zeven slagen boven par. Dewi-Claire Schreefel had 75 slagen nodig en bleef gedeeld zeventigste, met acht slagen boven het baangemiddelde. De Amerikanen Michelle Wie en Lexi Thompson gaan na drie dagen aan de leiding met tien slagen onder par.

SCHC door naar finale play-offs ten koste van Laren

Hockeyclubs SCHC en Laren maakten er zondag een waardige play-offwedstrijd van. Na 70 minuten was de stand in evenwicht: 3-3. Dankzij de overwinning van de ploeg uit Bilthoven een dag eerder (0-1), is het Stichtse dat volgende week de finale van de play-offs speelt. Tegenstander is dan Den Bosch.

Ondanks dat SCHC aan een gelijkspel voldoende had, koos het team van Janneke Schopman vanaf het begin van de wedstrijd voor de aanval. Net als in de wedstrijd een dag eerder, zorgde een ingeleverde pass van achteruit voor het eerste gevaar in de Larense cirkel. De verkregen strafcorner werd echter niet goed uitgespeeld door SCHC en de vrouwen uit het Gooi kwamen met de schrik vrij.

De eerste mogelijkheid voor Laren kwam nadat Fieke Holman met een scoop Kim Lammers de diepte in stuurde. Renske Siersema kwam een paar centimeter te kort om de voorzet van Lammer binnen te tippen. Niet veel later leverde Laren zomaar een lange corner in bij Maike Stöckel, die afspeelde op Carlien Dirkse van den Heuvel. De aanvoerder van SCHC hield het overzicht, omspeelde Willemijn Bos en gaf terug aan Stöckel. De Duitse gaf met haar backhand voor en Claire Verhage kon binnenschuiven.

Na de openingsgoal leek het alsof het team van Schopman juist nog meer aanzette. Binnen enkele minuten kreeg de ploeg nog verschillende mogelijkheden en corners. De vierde strafcorner was uiteindelijk raak. Floortje Verheul schoot recht op de legguards van de Larense keeper, waarna Dirkse van den Heuvel afrondde.

Het fluitje voor de rust betekende ook het signaal voor het weer om om te slaan. Waar de eerste helft nog gespeeld kon worden in een licht zonnetje, konden in de tweede helft alle paraplu’s opengeklapt worden. Het andere vaatje waaruit Laren moest tappen volgens Wieke Dijkstra na afloop van het zaterdagduel, leek het team van Etienne Spee in de rust te hebben gevonden. De bezoekers versierden meteen een aantal corners. Bos schoot de tweede raak, na een onnavolgbare ingestudeerde combinatie.

Hierna volgende nog zes strafcorners voor Laren, maar deze werden niet verzilverd. Nadat Holman naar de strafbank was gestuurd voor obstructie, schoot Roos Drost, die zelf net terug was van haar tijdstraf, haar elftal naar 3-1. Met nog slechts elf resterende speelminuten, leek de wedstrijd beslist.

Aanvoerder Lammers dacht hier overduidelijk anders over. Met nog zeven minuten op de klok schoot zij de 3-2 binnen. Een minuut voor tijd werd het zelfs nog 3-3 via Bos. Voor het eerst in 70 minuten leek het Bilthovense publiek niet meer gerust op een goede afloop.

Het bleek niet voldoende. SCHC speelde de laatste minuut professioneel uit. Met een eindstand van 4-3 over twee wedstrijden speelt SCHC de finale van de play-offs om het landskampioenschap. Zaterdag 12 april mogen de vrouwen uit Bilthoven op bezoek bij Den Bosch voor het eerste duel.

Hockeydames Den Bosch ten koste van Amsterdam naar finale

Den Bosch heeft zich geplaatst voor de finaleronde van de play-offs. Na de 2-1 nederlaag zaterdagmiddag in Amsterdam, waren de Brabanders zondag in eigen huis met 3-0 te sterk voor de hoofdstedelingen. In de finale wacht Den Bosch SCHC, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Laren en eerder met 1-0 won.

Den Bosch kende een droomstart. Na een prachtige actie over de achterlijn opende Lidewij Welten al in de tweede minuut van het duel de score. Nog geen vijf minuten later was de marge al verdubbeld. Opnieuw kwam het doelpunt op naam van Welten, die de rebound van de eerste corner binnentikte.

Vervolgens werd het iets rustiger rondom het doel van goalie Anne Veenendaal en nam Amsterdam, waar Sophie Polkamp en Kitty van Male op de bank bleven, het heft in handen. De hoofdstedelingen waren drie keer behoorlijk dicht bij een aansluitingstreffer, maar keeper Lizzy Koeton stond haar mannetje.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft zag Den Bosch Maartje Krekelaar uitvallen, die met een handkwetsuur van het veld stapte. Ook aan de kant van Amsterdam was er een blessure. Na een harde botsing met Lieke Hulsen, stapte Kelly Jonker dizzy van het veld. De international keerde echter in het tweede bedrijf terug in het veld, Krekelaar daarentegen niet.

Zeven minuten na rust was het wederom raak voor de Brabanders. Uit de derde corner van het duel maakte Maartje Paumen er 3-0 van. Hiermee kwam haar aantal play-off-doelpunten op 28 te staan, een evenaring van het record van Den Bosch-coryfee Mijntje Donners. Even later had ze de kans geschiedenis te schrijven door een van de vier volgende corners te benutten, maar Veenendaal redde knap.

In de laatste tien minuten kwamen beide ploegen achtereenvolgens met een man minder te staan. Amsterdam-captain Eva de Goede en de Bossche aanvaller Vera Vorstenbosch kregen een gele kaart, maar beide teams wisten hier niet van te profiteren, waardoor de stand op 3-0 bleef staan.

Opnamen Star Wars: Episode VII al aan de gang

De opnamen voor de nieuwe Star Wars zijn inderdaad al aan de gang. Disney-topman Alan Horn bevestigde in een interview met The Hollywood Reporter dat de eerste beelden voor Star Wars: Episode VII al zijn geschoten. Filmkenners dachten dat de opnamen pas over een paar weken van start zouden gaan.

Volgens geruchten vinden de opnamen plaats in Egypte en Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarover liet Horn niets los. Wel vertelde de Disney-baas dat het lastig was acteurs te casten voor de nieuwe Star Wars-film. "De casting was het moeilijkste, maar ik kan nog niets zeggen over wie in de film spelen."

Al maanden gaan geruchten dat Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fischer terugkeren als Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia. Bevestigd wordt echter nog niets. "Jullie zullen af moeten wachten", was alles wat Horn losliet.

Niet alleen het vinden van de juiste acteurs kostte moeite, ook het schrijven van het scenario nam veel tijd in beslag. De nog titelloze Episode VII speelt zich ruim dertig jaar af na de gebeurtenissen in Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. Daarin accepteerde Skywalker eindelijk dat de duistere Darth Vader zijn vader is en werd afgerekend met superschurk Emperor Palpatine.

Met welk verhaal scenarioschrijvers Lawrence Kasdan en J.J. Abrams, die de film tevens regisseert, op de proppen komen, is nog onduidelijk. Geruchten dat Kasdan en Abrams echter een heel nieuw verhaal hebben geschreven, doen al langer de ronde. Eerdere berichten dat de boeken van Timothy Zahn gevolgd worden lijken inmiddels ontkracht. 

De zevende Star Wars-film moet in december volgend jaar op het witte doek te zien zijn. Disney, dat productiemaatschappij LucasFilm vorig jaar overnam en sindsdien over de Star Wars-films gaat, wil in 2016 en 2017 het achtste en negende deel uitbrengen.

[vid] Aanstaande bruid slaat om zich heen

De passagiers van een Ryanair-vlucht van Manchester naar Barcelona werden opgeschrikt door een heuse catfight.

Bij een aanstaande bruid sloegen om tot nog toe onbekende redenen de stopen door en ze deelde een paar rake kletsen uit aan een vriendin. De twee maakten deel uit van een groep die een vrijgezellenparty organiseerde voor de aanstaande.

De vechtpartij begon ongeveer veertig minuten voor de landing en stewards moesten de twee katjes uit elkaar halen en tot bedaren zien te brengen. Medereiziger Tony Tickle legde het incident op video vast en smeet het op YouTube. Volgens hem hadden de dames te veel gedronken.

[DC] Fognini verrast Murray en trekt stand gelijk

Andy Murray is er in de Davis Cup niet in geslaagd om Groot-Brittannië naar de halve finale te slaan. Met een zege op de Italiaan Fabio Fognini zou het duel in Napoli beslist zijn, maar dat zat er geen moment in voor de door een griep geplaagde Murray. 

In de eerste game moest Fognini zijn service nog inleveren, maar vervolgens kreeg hij zelfs geen breekkans meer tegen. Na ruim 2:20 uur was de klus geklaard voor de nummer dertien van de wereld. Met 6-3, 6-3 en 6-4 aan zijn broek droop Murray af.

Andreas Seppi en James Ward zullen zondag de kwartfinale beslissen.

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

Om 12.30 uur begon de Eredivisiewedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht. Na 24 minuten spelen moest Utrecht met een man minder verder, waarna ADO de wedstrijd eenvoudig wist te winnen: 4-1. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.


Alberg wordt belaagd door Martensson (PRO SHOTS/Joep Leenen)

ADO Den Haag

4 - 1

FC Utrecht

 31' Alberg
 42' v. Duinen
 69' Schet
 75' Kramer
   90' Toornstra 
 
 Gele kaart: Holla (ADO Den Haag), v.d. Gun (FC Utrecht)
 Rode kaart: De Ridder (24/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor (Kanon/81)
Beugelsdijk
Meijers
Holla
Alberg (Gehrt/84)
Bakker
Schet
Kramer (Cabral/84)
v. Duinen
  Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis
Sarota (Mulenga/70)
Martensson
Toornstra
Dorda (Agudelo/46)
v.d. Gun (Diemers/80)
De Ridder

Vansummeren geeft op na botsing met bejaarde vrouw

Wielrenner Johan Vansummeren heeft zondag de strijd in de Ronde van Vlaanderen gestaakt na een botsing met een bejaarde vrouw. Beiden werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens Sporza zou vooral de vrouw in kwestie er ernstig aan toe zijn. Ze bleef na de botsing roerloos liggen.

De vrouw stond op een vluchtheuvel toen Vansummeren, rijdend voor Garmin-Sharp, om een onduidelijke reden op de vrouw botste. Het ongeval had na ongeveer vijftig kilometer koers plaats. Niet veel later kon ook Jurgen Roelandts zijn weg niet meer vervolgen na een valpartij. De Belg werd vorig jaar nog derde in Vlaanderens Mooiste.

Tilburgse automobilist vier keer op de bon

Een 22-jarige automobilist uit Tilburg heeft het zondag zo bont gemaakt dat de politie hem vier overtredingen aanrekent. Zo mocht hij een bon in ontvangst nemen voor links rijden en twee voor door rood rijden. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal voor het beledigen en bedreigen van agenten.

De man reed rond 05.30 uur in zijn grijze Peugeot 206 meer dan 80 kilometer per uur over de Spoorlaan. Op de weg voorlangs het station van Tilburg is maximaal 50 kilometer per uur toegestaan. Bovendien reed hij over de linkerrijstrook, terwijl de rechter ook vrij was. Nadat de man twee keer door rood licht reed, kreeg hij van agenten een stopteken.

In het gesprek wat volgde schold de verdachte de agenten uit en hij bedreigde hij ze. Dit leidde tot zijn arrestatie. Naast de drie bekeuringen voor de verkeersovertredingen, kreeg hij daarom ook een proces-verbaal. Het CBR moet nu uitzoeken of de man capabel is om auto te rijden.

Christenen: 'moslims liegen over Jezus'

Christenen in de Amerikaanse staat Ohio zijn behoorlijk ontstemd over een –in hun ogen- valse claim op een reclamebord. Op het bord valt "Jezus is een moslim (ja, we gebruiken de tegenwoordige tijd om dat te zeggen)" te lezen. Hoewel gelovigen eigenlijk wel gewend zouden moeten zijn aan beweringen die op geen wetenschappelijke manier te staven valt, zijn de nekharen overeind gaan staan bij de christelijke gemeenschap.

De daders van deze onzalige boodschap zijn de beheerders van de website ask-a-muslim.com. Op billboards hebben zij wel meer onzinnige uitingen gedaan zoals "moslims houden ook van Jezus" (zonder spatie) en "Mohammed staat in de bijbel". De aanhangers van de gekruisigde zombie hebben hierop gereageerd door "Jezus is de zoon van God" en "hij is opgestaan uit de dood" te scanderen.

Volgens de christenen liegen de moslims en is alleen hun versie van de waarheid geldig. Met een protest tegen de borden willen zij hun ware geloof beschermen tegen de beweringen van Mo en zijn vriendjes. Een priester gaat zelfs zo ver de actie van de islamieten als 'ongevoelig en oneerlijk' te beschrijven. Hij roept dan ook op tot een tegenactie van de kerkelijke gemeenschap.

Ask-a-muslim heeft zich als doel gesteld om mensen te onderwijzen over de islam. "Wij geloven dat het verhelderen van bepaalde misconcepties over de islam, de wereld een betere plaats zal worden. Een plaats met minder geweld en haat, en gevuld met wederzijds respect en begrip."

Ecclestone: "Twee nieuwe teams op F1-grid"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone komen er in de komende jaren twee nieuwe F1-teams bij. Dit zullen het Amerikaanse team van Gene Haas zijn en het project van Colin Kolles die hiervoor steun uit Roemenië ontvangt.

Het lijkt erop dat Kolles erop aan stuurt om volgend jaar zijn team te laten debuteren in de Formule 1. De Duitser heeft in eigen land al goede faciliteiten staan en kan daardoor vrij snel een bolide bouwen. Hij zou naar verluidt met Renault-motoren willen rijden. Haas heeft goede contacten bij Ferrari en wil veel technologie uit Maranello gebruiken. De 2015-regels maken het mogelijk om veel onderdelen over te nemen, zolang een team maar een eigen chassis en bodywork maakt.

Ecclestone: "De inschrijving van Haas wordt geaccepteerd. We hebben daarnaast nog een ander team geaccepteerd. Of ze het halen is een ander verhaal. We zijn blij met een aantal extra teams. Ik heb met Jean Todt (president van de FIA, red.) gesproken en we hebben gisteren besloten dat als twee teams de Formule 1 in willen ze welkom zijn."

Anelka wordt ploeggenoot van Ronaldinho

Nicolas Anelka heeft toch weer een nieuwe werkgever gevonden. Alexandre Kalil, de voorzitter van de Braziliaanse club Atlético Mineiro, twitterde dat de Franse spits is binnengehaald door de club uit Belo Horizonte. Anelka zal bij Atlético Mineiro een ploeggenoot worden van Ronaldinho. 

Anelka heeft pasgeleden nog zijn contract ingeleverd bij West Bromwich Albion. Het 'enfant terrible' van het Franse voetbal zorgde daar eind december voor grote opschudding, toen Anelka een doelpunt tegen West Ham United vierde met het zeer omstreden 'quenelle'-gebaar. De aanvaller kreeg daar een schorsing van vijf duels voor, omdat het gebaar ook wel wordt gebruikt door mensen met antisemitische ideeën. 

Rus strandt in kwalificaties Katowice

Arantxa Rus kan deelname aan het hoofdtoernooi van Katowice vergeten. De Nederlandse tennisster verloor zondag in de tweede kwalificatieronde met 6-2 en 6-3 van Ksenia Pervak uit Rusland. Rus, de mondiale nummer 152, stond op de wereldranglijst 26 plekken hoger.

Vooralsnog is 2014 niet het jaar van Rus. Ze deed op het Poolse hardcourt voor de vierde maal tevergeefs een poging om het hoofdtoernooi te bereiken.

Lichaam vermoorde Oekraïense journalist gevonden

Het lichaam van een Oekraïense journalist die een actieve rol speelde in de protesten die leidden tot de verdrijving van president Viktor Janoekovitsj, is in een bos honderdvijftig kilometer ten westen van Kiev teruggevonden. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Vasili Sergijenko werd vrijdagavond ontvoerd en later vermoord. Volgens de radicaal-rechtse Svoboda-partij, waar hij lid van was, werd Sergijenko teruggevonden met steekwonden en sporen van letsel op zijn hoofd en knieën. De partij vermoedt dat er politieke motieven achter de moord schuilen en zegt dat Sergijenko en andere partijleden de afgelopen week meerdere dreigementen hebben ontvangen.

Zestal opgepakt na vechtpartij in Rotterdam

Zes mensen zijn zaterdagavond aangehouden na een vecht- en steekpartij in Rotterdam. Dat meldt de politie. Een betrokken man ligt met oppervlakkige steekwonden in een ziekenhuis. In totaal waren zo'n tien man betrokken bij de vechtpartij in de Frederikstraat. De exacte toedracht is nog onbekend.

De politie ging zaterdagavond af op een melding dat de groep van tien aan het vechten zou zijn. In de nabijgelegen Crooswijkseweg werden vervolgens vier vechtende mensen door de politie aangehouden.

Later op de avond meldde het slachtoffer met steekwonden zich op het bureau. Op basis van zijn omschrijving hield de politie nog twee verdachten aan in de Kabeljauwsestraat.

Halve marathon Sheffield fiasco door watertekort

In de Noord-Engelse stad Sheffield is de halve marathon op een teleurstelling uitgelopen omdat de organisatie niet over genoeg flesjes drinkwater beschikte. Dat laat de organisatie op Twitter weten. Omdat er niet op korte termijn meer water geregeld kon worden, heeft de organisatie besloten om de hardloopwedstrijd niet door te laten gaan.

Volgens Engelse media hadden meer dan vijfduizend renners zich aangemeld. Door de chaos die ontstond, gingen er toch gefrustreerde mensen van start. Zij werden gevolgd door mensen die niet wisten dat de wedstrijd afgelast was, maar gingen lopen doordat de rest dat ook deed. 

De lopers werden in eerste instantie tegengehouden door wegblokkades, opgezet door de politie. Uit veiligheidsoogpunt werd later echter besloten om de blokkades weg te halen en de deelnemers de wedstrijd uit te laten lopen.

"We willen onze oprechte excuses aanbieden aan iedereen die aan de marathon zou meedoen", liet de organisatie op Twitter weten. "Plannen voor de toekomst zullen we zo snel mogelijk laten weten."

Van La Parra: "Iets tussen mij en de trainer"

Rajiv van La Parra bekroonde zijn terugkeer in de basis bij sc Heerenveen zaterdag met een doelpunt tegen PSV. Vorige week liet trainer Marco van Basten de buitenspeler buiten de wedstrijdselectie omdat hij 'stout' was geweest. Na afloop van de 3-0 overwinning op PSV gaf Van La Parra tekst en uitleg.

"Dat 'stout' is iets tussen mij en de trainer, maar aan de manier waarop hij het naar buiten heeft gebracht kun je al zien dat het niet iets groots is. Dit omdat hij het ook op een beetje een kinderlijke manier naar buiten brengt. Tegen Vitesse zou ik niet starten en daar heb ik wat van gezegd. Zodoende besloot toen de trainer om mij niet mee te nemen naar Arnhem. De trainer maakt daarin zijn besluit. Dat was eigenlijk de reden", aldus Van La Parra tegenover de NOS.

Volgens Van Basten had Van La Parra zijn mening anders moeten verwoorden. "Soms moet je laten weten dat je er ook bent, dus als je het met sommige dingen niet eens bent dat ook duidelijk maakt. Dat hoeft niet altijd, maar soms moet je even van je af bijten. Het moet altijd met respect en misschien vond de trainer dat ik daarin iets te respectloos naar hem toe was. Dat gedoe dat ik buiten de selectie werd gelaten en dat ik stout was geweest volgens de trainer is helemaal voorbij. Ik ben ook naar hem toegegaan om aan te geven dat het niet zo was bedoeld. Dat heeft hij geaccepteerd."

Tegen PSV kwam Van La Parra als invaller in het veld. "Ik had willen starten, maar dat wil iedereen. Ik heb als invaller mijn best gedaan voor mezelf en voor het team. Ik ben blij dat ik het met een doelpunt heb kunnen bekronen."


Van la Parra viert de 2-0 (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Ten Rouwelaar mist "een stukje instelling" bij NAC

NAC Breda ging zaterdagavond met 2-0 ten onder tegen FC Twente. Aanvoerder Jelle ten Rouwelaar vond dat zijn team te makkelijk de handdoek in de ring gooide.

"Een stukje beleving, een stukje instelling, daar heeft het aan gelegen", zei Ten Rouwelaar na afloop tegen Omroep Brabant. "Als je met de rust 1-0 achter staat, is er nog geen man overboord. Maar als je dan zo de kleedkamer uitkomt, is dat geen goed teken."

De ploeg van Nebojsa Gudelj is bezig aan een sleche reeks. "Als je deze week gaat analyseren met Utrecht en de Eagles dan heb je wel een paar aardige tikjes gehad. Dat speelt mee. Alleen dan vind ik dat je nog steeds geen angst moet hebben en er vol voor moet gaan. En dat heb ik niet gezien. Ik heb geen NAC gezien dat volle bak ging en dat is jammer."

NAC won sinds eind februari geen wedstrijd meer. Met 34 punten staat NAC nog vier punten boven de streep. Met nog drie wedstrijden te gaan is het ontlopen van de nacompetiite nog niet zeker. "Dan heb ik er alle vertrouwen in. Maar dan moet je er wel vol voor gaan en uitstralen dat je 'vuur in je ogen' hebt. Dat je wilt winnen van elke tegenstander. Op wat voor manier dan ook. Dat heb ik vanavond niet gezien. Dat vind ik jammer."


Ten Rouwelaar en Seuntjes balen na afloop. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

'Wilders waarschijnlijk vervolgd voor haatzaaien'

Hoogleraar strafrecht Theo de Roos denkt dat het Openbaar Ministerie PVV-leider Geert Wilders gaat vervolgen voor haatzaaien. "Eerder riep hij natuurlijk ook van alles over de islam en moskeeën, maar dat zijn instituties", zei De Roos zondag in Buitenhof. "Nu is de kans groot dat Wilders wordt vervolgd."

De aangifte van PVV-Kamerlid Fleur Agema tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen, geeft De Roos minder kans. "Daar is ook geen ophef over ontstaan", zei De Roos. "Het OM moet eigenlijk wel wat doen met de onvrede in de samenleving over de uitspraken van Wilders."

Vertrouwen bij Vermijl ondanks loodzwaar programma

N.E.C. Nijmegen wist zaterdag niet te winnen van SC Cambuur (1-1). Marnick Vermijl wil niet te lang treuren om het puntenverlies en maakt zich op voor een spannende slotfase van de competitie.

De 22-jarige huurling van Manchester United is er zeker van dat N.E.C. zich weet te handhaven in de Eredivisie. Voorlopig houden de Nijmegenaren alleen nog maar Roda JC onder zich op de ranglijst.

"We moeten vooruit blijven kijken en Roda onder ons houden. Die hebben ook nog een moeilijk programma. En dan de play-offs met twee handen aanpakken. Het is een teleurstelling dat we niet van Cambuur hebben gewonnen. We hadden de kansen en speelden alles of niets. Maar 1-1 is geen goed uitgangspunt", aldus Vermijl tegenover Omroep Gelderland.

Met nog drie wedstrijden te gaan wordt het billenknijpen voor N.E.C.. Zeker gezien het programma. Volgende week moet N.E.C. op bezoek bij AZ. Daarna komt FC Twente op bezoek en tot slot neemt de ploeg van Anton Jansen het in de Amsterdam ArenA op tegen Ajax. "We hebben nog zware wedstrijden, maar we hebben al gewonnen van AZ en gelijk gespeeld in Twente. In de eredivisie kan iedereen van iedereen winnen."

VS sturen oorlogsschepen naar Japan tegen N-Korea

De Verenigde Staten gaan twee oorlogsschepen die ballistische raketten kunnen onderscheppen naar Japan sturen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zondag gezegd na een onderhoud met Japanse politici in Tokyo. De levering is een reactie op recente rakettests van Noord-Korea.

Hagel zei dat hij met zijn Japanse ambtgenoot Itsunori Onodera had gesproken over het Noord-Koreaanse 'patroon van provocatieve en destabiliserende acties' die in strijd zijn met resoluties van de Verenigde Naties. Hij beloofde dat de VS hun bondgenoten zullen steunen in het licht van bedreigingen uit Pyongyang.

Hagel uitte ook kritiek op China, met wie Japan en enkele andere Aziatische landen in territoriale disputen zijn verwikkeld. Hij legde een direct verband tussen de rivaliserende claims van China en zijn buurlanden op eilanden in de Oost-Chinese zee en de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Hagel bezoekt China later deze week. Hij beloofde het land aan te spreken om respect te hebben voor zijn buurlanden.

Kiezer straft PvdA en VVD voor gesloten deal

De deal van de PvdA en de VVD om de strafbaarstelling van illegalen uit te ruilen tegen de verlaging van belasting voor de hogere en middeninkomens, is beide partijen duur komen te staan. Beide partijen verliezen een zetel in de laatste peiling van Maurice de Hond. De PvdA komt daarmee op tien zetels en de VVD op twintig. Per saldo staan de regeringspartijen op 49 zetels verlies.

Kiezers vinden het blijkbaar erger wat de twee partijen hebben opgegeven dan wat ze binnenhaalden, stelt De Hond. D66 stijgt weer een zetel naar 26. De PVV krabbelt langzaam weer verder op en pakt een zetel om uit te komen op 22. De partij van Geert Wilders is daarmee de tweede partij van Nederland.

Volgens De Hond heeft D66 de winst vooral te danken aan kiezers van gematigd links tot gematigd rechts, circa een kwart van de kiezers. De PVV is veruit de grootste partij bij de kiezers die zichzelf rechts of uiterst rechts plaatsen. De SP neemt die positie in aan de linkerkant van het electorale spectrum.

'Koning hoeft geen salaris in te leveren'

Koning Willem-Alexander hoeft van Nederlanders geen salaris in te leveren. Slechts 31 procent is voor het verlagen van zijn inkomen tot aan de balkenendenorm. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. PvdA-Kamerlid Jan Vos stelde donderdag voor om het inkomen van 825 duizend euro per jaar te verlagen naar een kleine twee ton.

Wel vindt 69 procent van de ondervraagden dat de koning belasting over zijn inkomen zou moeten betalen. Vooral PVV-stemmers zijn hier stellig in: 82 procent van hen vindt dat de koning best een deel mag afdragen aan de schatkist. CDA-stemmers zijn met vijftig procent het meest verdeeld.

Dokter Zhivago ingezet als propaganda

Als middel om het Sovjetregime te ondermijnen, heeft de CIA in 1957 het boek Dokter Zhivago ingezet. Het provocerende en intrinsieke verhaal zou de Russische bevolking aan het denken moeten zetten over het totalitaire staat waarin ze op dat moment leefden.

In de Sovjet-Unie was het zeer gebruikelijk om elke zweem van kritiek vroegtijdig in de kiem te smoren. Het literair werk van Boris Pasternak ruikt naar commentaar op autoriteit en laat bovendien de keerzijde van de Russische Revolutie zien, reden genoeg voor de Sovjets om publicatie van het boek te weigeren.

De Amerikanen zagen hierin weer een prima gelegenheid om de Russen te pesten. In Nederland werd een drukkerij aan het werk gezet en de Amerikaanse inlichtingendienst heeft de boeken over het toenmalige IJzeren Gordijn gesmokkeld. Volgens de CIA was het een succes. De boeken waren erg populair en gingen van hand op hand. De actie werd op touw gezet door de grote baas van de CIA, meneer Dulles, en droeg de goedkeuring van president Eisenhower .

De Amerikanen zagen dit soort literatuur als wapen tegen de supermacht. In theorie moest dit soort propaganda een tegenhanger zijn van de Sovjet-versie van de realiteit. In totaal zijn er zo'n tien miljoen exemplaren achter het IJzeren Gordijn in omloop gekomen. Boris Paternak won later de Nobelprijs voor literatuur met Dokter Zhivago.

Australië bevestigt mogelijk signaal MH370

De Australische overheid, die de zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig leidt, heeft zondag bevestigd dat een derde signaal is opgevangen dat mogelijk uit de black box van het toestel komt. Op zaterdag pikten een Chinees en een Australisch vaartuig al twee signalen op.

Het is nog onduidelijk of de signalen daadwerkelijk van vlucht MH370 komen, maar het geluid dat is opgevangen komt overeen met de frequenties van de zwarte doos, zo laat fabrikant Honeywell Aerospace weten. Er zijn volgens reddingsexpert William Waldock geen natuurlijke bronnen van dergelijke geluiden in de oceaan. Het zou wel een onderzeeër kunnen zijn.

Angus Houston, het hoofd van het Australische zoekteam, zegt eveneens dat het signaal in het zuiden van de Indische Oceaan van het verdwenen vliegtuig kan zijn. Hij voegde er wel aan toe dat er nog geen concrete aanwijzingen zijn dat dat ook daadwerkelijk zo is.

"Dit is een belangrijke en bemoedigende aanwijzing, maar ik waarschuw iedereen hier voorzichtig mee om te gaan", aldus Houston.

Het signaal werd waargenomen op ongeveer 25 graden zuiderbreedte en 101 graden oosterlengte. Een speciale detector aan boord van het schip, de Haixun 01, ontdekte een signaal van 37,5 KHz.

Shakira mogelijk toch weer met mannen in clips

Mannen zijn minder taboe in de videoclips van Shakira dan de zangeres vorige maand beweerde. In een interview vertelde de 37-jarige Colombiaanse dat haar vriend, voetballer Gerard Piqué, haar heeft verboden sexy video's te maken met andere mannen. "Dat was bedoeld als grap", lichtte Shakira onlangs toe op Facebook.

"Hij is erg bezitterig", vertelde Shakira in een interview met het Amerikaanse muziekblad Billboard. Volgens de zangeres maakte de 27-jarige Piqué, met wie ze een kind heeft, meermaals duidelijk dat hij geen andere mannen in haar clips wil zien. "Ik maakte een grap, maar de pers heeft het letterlijk opgevat", schreef Shakira eerder deze week.

"We hebben een prachtige relatie die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen", ging de zangeres verder. "Jaloezie is nooit een probleem geweest." Shakira, die momenteel een hit scoort met Rihanna, belooft de volgende keer voorzichtiger te zijn. "Mijn gevoel voor humor wordt kennelijk snel verkeerd geïnterpreteerd."

IJzersterk marathondebuut Bekele

Kenenisa Bekele heeft bij de marathon in Parijs grote indruk gemaakt bij zijn debuut op het koningsnummer van de lange afstanden. De Ethiopiër kende geen grote moeite met zijn concurrenten en kon de wedstrijd relatief makkelijk winnen. Het draaide echter om zijn eindtijd, en hoewel een wereldrecord er niet in zat was de tijd toch indrukwekkend.

Bekele liep de hele race een strak tempo. Na ongeveer 25 kilometer nam hij het initiatief over van de hazen en vijf kilometer verderop liet hij de rest ook definitief achter zich. Hij bleef sterk doorlopen op een schema dat hem rond de 2 uur en 5 minuten zou brengen en dat lukte dan ook. Na 2:05.03 uur kwam Bekele over de finish.

Voor een debuut was het een bijzonder snelle tijd. Ter vergelijking, de vorige drie wereldrecordhouders op de marathon zaten daar zelfs niet bij in de buurt. Landgenoot Haile Gebrselassie liep in zijn eerste marathon 2:06.35, Makau deed het in 2:06.14 en huidig wereldrecordhouder Wilson Kipsang deed er zelfs 2:07.13 over.

Bekele was blij, maar had het ook zwaar. 'Dit was ongeveer de tijd die ik in gedachten had, want ik wilde het parcoursrecord verbreken en dat is gelukt. Het ging me echter niet makkelijk af, na 25 kilometer begon ik wat last van mijn hamstring te krijgen. Ongeveer 10 kilometer voor de finish begon ik er zelfs kramp te krijgen, maar gelukkig trok dat vrij snel weg en kon ik tot de finish goed doorlopen', aldus de Ethiopiër tegenover de camera van Eurosport.

De finish van Bekele, gefilmd door een toeschouwer:

Ruiz heeft oren naar langer verblijf bij PSV

Bryan Ruiz staat open voor een langer verblijf in Eindhoven. "Het is voor mij een optie om bij PSV te blijven en PSV weet dat", zei de 28-jarige Costa Ricaan tegen NUsport. Ruiz wordt momenteel gehuurd van Fulham, waar hij nog een doorlopend contract heeft. Eerder werd nog gezegd dat de linkspoot PSV als een tijdelijk onderkomen ziet en volgend seizoen graag naar de Bundesliga wil.

Toch heeft Ruiz van de clubleiding van PSV nog geen concreet voorstel gehad. "Nee, ik heb nog geen aanbieding gehad. Ik sta natuurlijk ook nog een jaar bij Fulham onder contract, het hangt ook van hen af." Ruiz had zaterdag een basisplaats in het met 3-0 verloren duel bij sc Heerenveen. Hij speelde in totaal elf competitieduels.


Ruiz is wellicht nog langer in het PSV-shirt te bewonderen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Finale Monterrey wordt Servische aangelegenheid

De finale van het tennistoernooi in Monterrey wordt een Servische aangelegenheid. Ana Ivanovic (2) en Jovana Jaksic drongen zaterdag plaatselijke tijd door tot de eindstrijd. Ivanovic versloeg de als derde ingeschaalde Caroline Wozniacki met 7-6 (5) en 6-4. De twintigjarige Jaksic rekende in drie sets af met de 23 jaar oudere Kimiko Date-Krumm uit Japan: 6-7 (5), 6-4, 6-4.

Jaksic gaat op het Mexicaanse hardcourt op jacht naar haar eerste WTA-titel. Landgenote Ivanovic won er al twaalf. De twee stonden nog nooit tegenover elkaar op WTA-niveau.

[NBA] Bobcats na zege op Cavaliers naar play-offs

Charlotte Bobcats heeft zich geplaatst voor de play-offs van de NBA. De ploeg deed dat door zaterdag plaatselijke tijd na verlenging te winnen van Cleveland Cavaliers. Center Al Jefferson had met 24 punten een belangrijk aandeel in de 96-94 zege. Charlotte plaatste zich voor de tweede keer in de tienjarige historie voor de play-offs en voor het eerst sinds 2010.

Voor Cleveland-guard Kyrie Irving mocht zijn hoogste productie ooit van 44 punten niet baten. De Bobcats zijn als zevende ploeg van de Eastern Conference verzekerd van een verlenging van het seizoen. In het westen zijn dat er vier.

Orlando Magic wist thuis met 100-92 te winnen van de Minnesota Timberwolves. Beide teams zijn al uitgeschakeld voor de play-offs, maar de Magic is bezig met een opvallende serie. In thuiswedstrijden zijn ze redelijk, maar van de laatste 25 uitwedstrijden hebben ze er slechts één gewonnen.

De Chicago Bulls wonnen uit met 96-78 van de eveneens al geplaatste Washington Wizards. Halverwege was de wedstrijd al zo goed als beslist, doordat de Bulls met 52 punten al het dubbele van de score van de Wizards hadden. 

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Boston Celtics 115-111
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 101-105
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 98-102 

Sterren Springen haalt een miljoen

Sterren Springen, het programma van campingzender SBS6 waarin semibekende Nederlanders in een (gevuld) zwembad springen, is gisteravond bekeken door ongeveer 1 miljoen mensen. Dat is het dubbele van de vooruitblik van vorige week, maar een derde minder dan het gemiddelde aantal kijkers van vorig jaar.

In het programma, dat vier minuten aan actie weet te rekken tot ruim twee uur 'televisie', was te zien hoe ene Dikke Dennis (wie?), Femke Meines (wie?) en Sylvia Geersen (wie?) werden uitgeschakeld.

Volgende week weer een aflevering. Joepie.

De Bakker naar laatste kwalificatieronde in Houston

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich tijdens het ATP-toernooi in Houston geplaatst voor de laatste ronde van de kwalificaties. In de tweede ronde versloeg hij de Duitser Mischa Zverev, voormalig nummer 45 van de wereld. De eerste set ging na een tiebreak met 7-6 (7) naar De Bakker. Zverev was duidelijk de beste in de tweede set, 6-1. In de beslissende set kon De Bakker het tij echter weer keren en dit keer won hij de set met 6-1.

In de laatste ronde treft De Bakker zondag de Canadees Peter Polansky, die met de 135e plaats op de wereldranglijst ruim twintig plekken hoger staat dan de Nederlander. Eerder op zaterdag won hij van de Pool Bojan Szumanski.

'Wapencontrole is doorgeslagen'

De controle bij wapenvergunninghouders is op sommige punten doorgeslagen. Dat zegt Sander Duisterhof, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, zondag in een interview met NU.nl. De manier van controleren 'heeft niets te maken met het voorkomen van een drama zoals in Alphen'.

"De thuiscontroles zijn geïntensiveerd. Iedereen moet elk jaar gecontroleerd worden. Dat is op zichzelf geen bezwaar, maar wat je merkt is dat politiemensen toch in een soort paniekreactie zijn terechtgekomen", zegt Duisterhof. Dat uit zich volgens hem in een overdreven handhaving, waarbij de persoonlijke levenssfeer van wapeneigenaars soms wordt geschaad.

'Wapencontrole is doorgeslagen'
'Wapencontrole is doorgeslagen' (Foto: ANP)

Dode door varkensgriep Mekka

Een 27-jarige vrouw uit Saoedi-Arabië is bij de heilige stad Mekka overleden aan de gevolgen van de varkensgriep. Het slachtoffer is afkomstig uit Kamil, onderdeel van de Mekka-regio, zo'n 150 kilometer van Mekka.

Bij de patiënte werd longontsteking en ademstilstand geconstateerd. Ze werd door een team van artsen behandeld op een intensivecareafdeling en kreeg zowel een volledige dosis medicatie tegen het virus als meerdere antibiotica, maar de patiënte reageerde niet op de behandeling en stierf vrijdagmorgen aan de gevolgen van varkensgriep.

Men roept pelgrims op vooral vaccins tegen H1N1 te nemen, grote mensenmenigten te vermijden en de persoonlijke hygiëne bij te houden.

 

Zondag grootste zoekactie naar vermisten Panama

De Panamese hulpdiensten zetten zondag alles op alles om de twee vermiste Nederlands vrouwen te vinden. Sinds de zoektocht naar de 21-jarige Kris Kremers en 22-jarige Lisanne Froon van start ging worden zondag, volgens een zegsman, het grootste aantal reddingswerkers tot nu toe ingezet. Tussen de vijftig en zestig man gaan zoeken naar de twee.

De reddingswerkers beginnen vanaf 04.00 uur lokale tijd met zoeken rond de plaats Boquete, waar de vrouwen dinsdag het laatst gezien zijn. Naast de reddingwerkers zijn er ook zo'n veertig vrijwilligers en lokale indianen die helpen. Woensdag kwam de zoektocht naar de twee op stoom.

"Wij houden vooralsnog alle scenario's open", zei de woordvoerder zaterdagavond lokale tijd. Mogelijk zijn de twee op eigen houtje een wandeltocht gaan maken die zij aanvankelijk met een gids zouden ondernemen. Daar gaan de hulpdiensten nu althans vanuit. De zoektocht wordt zondag uitgebreid tot aan de kustregio voor de eilandengroep Bocas del Toro.

Zaterdag bleef de zoektocht naar de twee wederom vruchteloos. De kou die 's nachts heerst in het gebied vormt volgens de woordvoerder van de hulpdiensten het grootste gevaar voor de vrouwen. Familieleden van de vermisten reizen momenteel af naar Boquete om te helpen bij de zoektocht. De Nederlandse ambassadeur in het Midden-Amerikaanse land, Wiebe de Boer, is ter plaatse.

Ingrid Lommers, de Nederlandse directeur van de school waar de twee Spaans studeerden, liet zaterdag weten dat een beloning van 2500 dollar is uitgeloofd voor tips die leiden naar de vindplaats van de twee.

'Afghaanse verkiezingen stap naar democratie'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Afghanistan gefeliciteerd met de verkiezingen van zaterdag. Hij noemde de presidentsverkiezing een verdere stap in het democratiseringsproces van het land. Miljoenen Afghanen gingen zaterdag naar de stembus om een opvolger van president Hamid Karzai te kiezen, ondanks geweldsdreiging van de Taliban.

Een groot aantal stembureaus ging niet open vanwege aanvallen. Minstens twintig mensen kwamen om het leven de afgelopen 24 uur. Ondanks dat waren meer dan zesduizend stembureaus geopend en zijn meer dan zeven miljoen stemmen uitgebracht, lieten woordvoerders weten. De uitslag kan meer dan een week duren.

ZDF stopt na 33 jaar met 'Wetten, dass..?'

Na 33 jaar trekt de Duitse televisiezender ZDF de stekker uit het bekende amusementsprogramma 'Wetten, dass..?'. Dat heeft presentator Markus Lanz zaterdagavond aan het einde van de show aangekondigd.

Volgens ZDF-programmadirecteur Norbert Himmler gaven de lage kijkcijfers de doorslag om te stoppen met de show. Er komen nog drie uitzendingen.

In de show gaat een bekende gast een weddenschap aan met een kandidaat, die iets bijzonders zegt te kunnen. De gast wedt op het succes van de kandidaat. Indien hij het achteraf bij het verkeerde eind heeft, moet hij een ludieke tegenprestatie uitvoeren.

Het programma werd tussen 1986 en 1999 ook uitgezonden in ons land. Vooral in de beginjaren trok 'Wedden, dat…?’ miljoenen kijkers. De Nederlandse versie werd gepresenteerd door onder anderen Jos Brink, Rolf Wouters en Reinout Oerlemans.

ZDF stopt na 33 jaar met'Wetten, dass..?'
ZDF stopt na 33 jaar met'Wetten, dass..?' (Foto: ANP)

Vervolg op The Goonies in de planning

Richard Donner is bezig met een vervolg op de avonturenfilm The Goonies. Dat zei de regisseur, die ook verantwoordelijk was voor de originele film uit 1985, tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "We maken het tweede deel."

De 83-jarige Donner, die ook verantwoordelijk was voor de regie van de Lethal Weapon-films, gaf verder geen details over de film. Wel zei de regisseur dat hij hoopte dat een groot deel van de oorspronkelijke cast terugkeert in het vervolg. Donner liet eerder al weten plannen te hebben voor een tweede deel.

The Goonies, naar een verhaal van Steven Spielberg, gaat over een groep jongens die op zoek gaat naar een piratenschat, waarmee ze willen voorkomen dat ze hun huizen kwijtraken. In de film zijn onder anderen Lord of the Rings-acteur Sean Astin, Josh Brolin, Corey Feldman en Jeff Cohen te zien.

[pic] 23 Lelijke Pro Wrestlers

De meeste onder ons zullen het wel een keer gezien hebben: Pro-Wrestling. Tegenwoordig is er één partij op dit gebied de grootste en dat is de WWE. Komende zondag is hun grootste jaarlijkse evenement: Wrestlemania. Dit jaar is het alweer de 30ste editie en ter ere daarvan vonden we dat het tijd werd om 23 van de lelijkste worstelaars uit de ‘squared circle’ aan jullie te tonen.

[PD] Top drie Spanje maakt geen fout

De top drie van de Primera División blijft ook na de 32e speelronde ongewijzigd. Atlético Madrid, Barcelona en Real Madrid wonnen zaterdag alle drie. Atlético was met 1-0 te sterk voor Villarreal, Barcelona klopte Real Betis met 3-1 en Real was uit met 4-0 Real Sociedad de baas. Atlético blijft lijstaanvoerder.

Atlético kwam zaterdag als eerste in actie. Raúl García's doelpunt in de veertiende minuut was voldoende om ervoor te zorgen dat de Madrileense ploeg ook na dit weekeinde de koppositie in handen zou houden.

Barcelona moest als tweede aan de bak. Tegen hekkensluiter Betis werd met 3-1 gewonnen en dus was de achterstand op Atlético weer een punt. Lionel Messi scoorde de 1-0 en de 3-1 uit strafschoppen. De 3-1 werd in eerste instantie gestopt door Betis-doelman Antonio Adán, maar Messi schoot de rebound via de handen van Adán alsnog raak.

Betis-speler Jordi Figueras zorgde met een eigen doelpunt voor de 2-0. Een minuut later was zijn collega Ruben Castro echter al verantwoordelijk voor de 2-1.

Real Madrid speelde als laatste van de drie. In San Sebastian werd Real Sociedad met 4-0 verslagen en dus staat de Koninklijke drie punten achter op stadgenoot Atlético. Asier Illarramendi opende op slag van rust de score. In de tweede helft voerden Gareth Bale, Pepe en Álvaro Morata de voorsprong verder op. Tussendoor raakten Sergio Ramos en Karim Benzema het houtwerk nog.

Rayo Vallecano won thuis met 3-0 van Celta de Vigo. De doelpunten kwamen van Rubén Rochina en tweemaal Alberto Bueno. Răzvan Raț kreeg in de 64e minuut rood, maar met een man minder lieten de Madrilenen Celta niet terugkomen. Beide ploegen staan nu in de middenmoot. Rayo is de nummer elf, Celta de nummer twaalf.

Afghanistan: NAVO tevreden, kandidaten klagen

De uitslag is nog niet bekend, maar de NAVO heeft de Afghanen al gefeliciteerd met de goed verlopen presidentsverkiezingen zaterdag. Twee van de acht kandidaten zijn echter minder te spreken en klagen over fraude en hinder bij de stembusgang.

De verkiezing vond plaats aan de vooravond van het vertrek van NAVO's internationale troepenmacht ISAF. Die heeft de afgelopen jaren geprobeerd van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land te maken. "Dit is een historisch moment voor Afghanistan", zei NAVO-topman Anders Rasmussen in een verklaring. ,,Elke stem telt, en elke stem is er één voor democratie. Jonge en oude Afghanen hebben duidelijk hun vastberadenheid getoond om iets te zeggen te hebben over de toekomst van hun land."

Rasmussen prees de stiptheid van de stembusgang en het levendige debat in de politiek, de media en onder de burgers. Bovendien "kunnen de Afghanen trots zijn op de beveiliging van de verkiezing, die echt minimale steun van de ISAF kreeg." Hoewel burgers vreesden voor bloedvergieten, vonden er 'slechts' enkele, relatief kleine aanslagen plaats.

Twee van de drie grootste kanshebbers maakten zaterdagavond echter hun onvrede kenbaar. Volgens Ashraf Ghani Ahmadzai, oud-minister van Financiën, hebben enkele waarnemers van zijn partij ,,duidelijke fraude" ontdekt in sommige stembureaus. Details gaf hij echter niet.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Abdullah Abdullah liet weten dat zijn aanhangers meerdere klachten hebben ingediend over regeringstroepen die hen bij het stemmen zouden hebben gehinderd. Ook konden tienduizenden of zelfs honderdduizenden kiezers volgens hem niet stemmen door een gebrek aan stembiljetten.

[JL] Sparta verliest opnieuw wedstrijd

Sparta Rotterdam heeft het lek nog niet boven in de Jupiler League. De Rotterdammers gingen zaterdag in eigen huis ten onder tegen Fortuna Sittard: 3-2. In 2014 won Sparta slechts een keer en speelde het twee keer gelijk. Daar staan nu negen nederlagen tegenover. De ploeg zakte naar de vijftiende positie in de Jupiler League. Door achter winnaar Jong PSV te eindigen in de tweede periode mag de ploeg wel naar de play-offs.

Abdelaziz Khalouta zette Fortuna in de eerste helft op voorsprong, maar Finn Stokkers sloeg vlak na rust terug. Via Jordie Briels liep Fortuna uit naar 1-3. Jaime Bruinier scoorde vervolgens nog de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij. Fortuna klom door de zege naar de negende positie.

MVV won thuis met 3-0 van hekkensluiter Achilles '29. Mark Veldmate scoorde voor rust voor de Maastrichtenaren, Sven Braken en Bryan Smeets deden dat in de tweede helft. MVV staat nu tiende met 48 punten, evenveel als provinciegenoot Fortuna.

[PL] Chelsea weer aan kop na zege

Chelsea is opnieuw koploper in de Premier League. De Londense club won zaterdag in eigen huis met 3-0 van Stoke City en passeerde Liverpool en Manchester City op de ranglijst. De beide concurrenten hebben wel minder verliespunten dan Chelsea.

Mohamed Salah wees Chelsea de juiste richting. De debutant in de basis scoorde in de 32e minuut de 1-0. Daarna duurde het bijna een halfuur voordat Frank Lampard de score verdubbelde. De routinier zag zijn penalty gestopt worden, maar schoot in de rebound alsnog raak. Willian scoorde in de 72e minuut de 3-0.

Borussia Dortmund won in de Bundesliga met de nodige moeite van VfL Wolfsburg. Ivica Olić zette de bezoekers in Dortmund na ruim een halfuur op voorsprong en de 0-1 bleef lang op het scorebord staan. Pas in de 51e minuut was het Robert Lewandowski die de gelijkmaker verzorgde en dertien minuten voor tijd was Marco Reus de matchwinnaar voor Borussia.

Nummer twee Dortmund neemt door de zege wel weer wat meer afstand van nummer drie Schalke 04 in de Bundesliga. De ploeg uit Gelsenkirchen speelde eerder zaterdag gelijk en staat nu drie punten achter op de geelzwarten. Wolfsburg is de nummer zes.

Petkovic en Cepelova knokken zich naar finale

Andrea Petkovic en Jana Cepelova spelen zondag de finale van het WTA-toernooi in Charleston. Beide speelsters hadden zaterdag een lange driesetter nodig om de eindstrijd te bereiken. Petkovic sloeg zich op het Amerikaanse groene gravel langs Eugenie Bouchard, Cepelova rekende af met Belinda Bencic.

Petkovic begon dramatisch in haar halvefinalepartij tegen Eugenie Bouchard. De als veertiende geplaatste Duitse verloor dat eerste bedrijf met 6-1 van de Canadese (6). Daarna ging Petkovic uit een ander vaatje tappen. Via een 6-3 setwinst dwong ze een derde set af. Die trok ze uiteindelijk met 7-5 ook naar zich toe.

De wedstrijd tussen de jonkies Cepelova en Bencic was zo mogelijk nog spannender. De twintigjarige Slowaakse Cepelova trok uiteindelijk na meer dan tweeënhalf uur met 6-4, 5-7 en 7-6 (7) aan het langste eind. De pas zeventienjarige Zwitserse Bencic, die eerder al grote indruk maakte met overwinningen op onder anderen Sara Errani, werkte drie matchpunten weg voor ze uiteindelijk toch het hoofd moest buigen.

De Bakker naar tweede kwalificatieronde in Houston

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zaterdag de tweede ronde van de kwalificaties in Houston bereikt. Hij won in de eerste voorronde in Texas met 6-0 en 6-1 van de Pool Bojan Szumanski. In de tweede ronde treft hij Mischa Zverev uit Duitsland. Die zag zijn broer Alexander opgeven bij een 7-5, 4-6 en 3-2 stand in Mischa's voordeel.

Boy Westerhof sneuvelde in de eerste kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Casablanca. De Oostenrijker Martin Fischer was met 7-6 (4) en 6-4 nipt te sterk voor de man uit Amsterdam.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.