Hockeydames Den Bosch ten koste van Amsterdam naar finale

Den Bosch heeft zich geplaatst voor de finaleronde van de play-offs. Na de 2-1 nederlaag zaterdagmiddag in Amsterdam, waren de Brabanders zondag in eigen huis met 3-0 te sterk voor de hoofdstedelingen. In de finale wacht Den Bosch SCHC, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Laren en eerder met 1-0 won.

Den Bosch kende een droomstart. Na een prachtige actie over de achterlijn opende Lidewij Welten al in de tweede minuut van het duel de score. Nog geen vijf minuten later was de marge al verdubbeld. Opnieuw kwam het doelpunt op naam van Welten, die de rebound van de eerste corner binnentikte.

Vervolgens werd het iets rustiger rondom het doel van goalie Anne Veenendaal en nam Amsterdam, waar Sophie Polkamp en Kitty van Male op de bank bleven, het heft in handen. De hoofdstedelingen waren drie keer behoorlijk dicht bij een aansluitingstreffer, maar keeper Lizzy Koeton stond haar mannetje.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft zag Den Bosch Maartje Krekelaar uitvallen, die met een handkwetsuur van het veld stapte. Ook aan de kant van Amsterdam was er een blessure. Na een harde botsing met Lieke Hulsen, stapte Kelly Jonker dizzy van het veld. De international keerde echter in het tweede bedrijf terug in het veld, Krekelaar daarentegen niet.

Zeven minuten na rust was het wederom raak voor de Brabanders. Uit de derde corner van het duel maakte Maartje Paumen er 3-0 van. Hiermee kwam haar aantal play-off-doelpunten op 28 te staan, een evenaring van het record van Den Bosch-coryfee Mijntje Donners. Even later had ze de kans geschiedenis te schrijven door een van de vier volgende corners te benutten, maar Veenendaal redde knap.

In de laatste tien minuten kwamen beide ploegen achtereenvolgens met een man minder te staan. Amsterdam-captain Eva de Goede en de Bossche aanvaller Vera Vorstenbosch kregen een gele kaart, maar beide teams wisten hier niet van te profiteren, waardoor de stand op 3-0 bleef staan.