OZ behaalt eindstrijd na gelijkspel tegen Rotterdam

Hockeyclub Oranje Zwart heeft zich zondag ten koste van Rotterdam geplaatst voor de finale van de play-offs. Na de 1-3 overwinning van zaterdagmiddag speelden de Eindhovenaren in de spannende return met 3-3 gelijk tegen de havenstedelingen, die hun landstitel dus kwijtraken. In de finale kruist OZ komend weekend de degens met Bloemendaal, dat over twee duels met 3-2 van Kampong won.

Rotterdam zocht in de eerste helft meteen de aanval in de wetenschap dat het drie keer moest scoren. Na een paar minuten was Bjorn Kellerman dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot ging net naast. Aan de andere kant benutte Oranje Zwart de ruimte die er ontstond. Jelle Galema kreeg na acht minuten een enorme kans. Hij had een voorzet van rechts voor het intikken, maar miste. Na een kwartier was het alsnog raak. Oud-Rotterdammer Robert van der Horst kreeg de bal aan de linkerkant, maakte een schitterende solo over de achterlijn en haalde uit: 1-0.

Daarna zocht Rotterdam wederom het vijandelijke doel op. Dat resulteerde aanvankelijk slechts in een paar kleine kansjes, maar daarna in twee doelpunten. Zes minuten voor rust schoot Kellerman de gelijkmaker binnen. Jeroen Hertzberger zag zijn inzet uit een strafcorner nog gepareerd worden, maar in de rebound maakte Kellerman het af. Op slag van rust scoorde ook Bas Campbell, waardoor 1-2 op het scorebord kwam te staan. Ondertussen was OZ'er Niek van der Schoot al naar het ziekenhuis toe, omdat er na een wilde actie een tand in zijn onderkaak los was geraakt.

In de tweede helft had Rotterdam nog één treffer nodig om een verlenging af te dwingen. Hertzberger was dichtbij uit een strafcorner, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Daarna ging het spel over en weer, maar creëerden beide ploegen weinig uitgespeelde kansen.

Totdat Oranje Zwart tien minuten voor tijd een strafbal kreeg. Van der Weerden had Rotterdam een flinke tik kunnen uitdelen, maar oog in oog met keeper Pirmin Blaak faalde hij. Hij schoot op de lat.

In een knotsgekke slotfase schoot Gabriel Dabanch raak uit een voorzet van Thomas Briels: 2-2. Daarna vocht Rotterdam voor zijn laatste kans en schoot Hertzberger vanuit een korte hoekslag vier minuten voor tijd de 2-3 binnen. Twee minuten later deelde Van der Weerden echter de genadeklap uit. Met een raak schot uit een strafcorner bracht hij de eindstand op 3-3, waarna het verzet van de Rotterdammers gebroken was