IJzersterk marathondebuut Bekele

Kenenisa Bekele heeft bij de marathon in Parijs grote indruk gemaakt bij zijn debuut op het koningsnummer van de lange afstanden. De Ethiopiër kende geen grote moeite met zijn concurrenten en kon de wedstrijd relatief makkelijk winnen. Het draaide echter om zijn eindtijd, en hoewel een wereldrecord er niet in zat was de tijd toch indrukwekkend.

Bekele liep de hele race een strak tempo. Na ongeveer 25 kilometer nam hij het initiatief over van de hazen en vijf kilometer verderop liet hij de rest ook definitief achter zich. Hij bleef sterk doorlopen op een schema dat hem rond de 2 uur en 5 minuten zou brengen en dat lukte dan ook. Na 2:05.03 uur kwam Bekele over de finish.

Voor een debuut was het een bijzonder snelle tijd. Ter vergelijking, de vorige drie wereldrecordhouders op de marathon zaten daar zelfs niet bij in de buurt. Landgenoot Haile Gebrselassie liep in zijn eerste marathon 2:06.35, Makau deed het in 2:06.14 en huidig wereldrecordhouder Wilson Kipsang deed er zelfs 2:07.13 over.

Bekele was blij, maar had het ook zwaar. 'Dit was ongeveer de tijd die ik in gedachten had, want ik wilde het parcoursrecord verbreken en dat is gelukt. Het ging me echter niet makkelijk af, na 25 kilometer begon ik wat last van mijn hamstring te krijgen. Ongeveer 10 kilometer voor de finish begon ik er zelfs kramp te krijgen, maar gelukkig trok dat vrij snel weg en kon ik tot de finish goed doorlopen', aldus de Ethiopiër tegenover de camera van Eurosport.

De finish van Bekele, gefilmd door een toeschouwer: