Tientallen Ajax-fans Gelredome uitgezet

Bij het Eredivisieduel tussen Vitesse en Ajax zijn zondagmiddag ongeveer vijftig Ajax-fans het stadion van de Arnhemmers uitgezet. Reden was volgens een woordvoerder van Vitesse 'intimiderend gedrag'. De supporters zaten op een deel van de tribune dat eigenlijk voor Vitesse-aanhangers is bedoeld.

Onder begeleiding van onder meer de politie werden de fans, die volgens de zegsvrouw van Vitesse behoorden tot de harde kern van de Ajax-supporters, het stadion uit begeleid. Volgens haar ging dat heel rustig en zonder verdere verstoring.

Een protestmars van Vitesse-aanhangers voorafgaand aan de wedstrijd verliep volgens de politie rustig. Volgens een politiewoordvoerder hoefde er niet te worden ingegrepen. De aanhangers liepen in optocht van het centrum van de Gelderse hoofdstad naar het stadion voor de wedstrijd tegen Ajax.

Het motto van de Arnhemse protestmars luidde 'Vitesse is van ons'. Daarmee wilden de supporters van Vitesse de clubleiding hun onvrede overbrengen over het recente tumult bij de club rond oud-eigenaar Merab Jordania. Ze voelen zich een toeschouwer bij een slecht toneelstuk.

Deze week werd bekend dat Jordania een stadionverbod van drie jaar heeft gekregen vanwege het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. Volgens de Georgiër zou de Londense club Chelsea het eigenlijk voor het zeggen hebben bij Vitesse, dat geen kampioen zou mogen worden. De Arnhemse club ontkent dat.