FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 maart 2013

Eriksen: "Vertrekken of verlengen"

Christian Eriksen denkt er niet aan om in 2014 gratis de deur uit te lopen bij Ajax. Volgend jaar loopt zijn contract af in Amsterdam. Mocht er komende zomer geen club komen voor de jonge Deen, dan staat hij open voor contractverlenging. "Ik wil de club iets teruggeven", liet Eriksen weten.

"Volgend jaar loopt mijn contract bij Ajax af en een gratis vertrek zou voor mij niet goed voelen. Ik wil de club iets terug kunnen geven. Ik sluit dus niet uit dat ik mijn contract hier verleng als er komende zomer geen mooie andere club komt", liet de Deen weten aan Voetbal International.

Hij besloot: "Op dit moment speelt er niets en dat wil ik ook niet. Ajax verdient mijn volle aandacht en die gaan ze krijgen."

'QILF-shirts zijn beledigend'

Onze toekomstige koning heeft het maar goed bekeken met z'n aantrekkelijke vrouw. Op het gevaar af dat hij de AIVD op z'n dak krijgt en twee jaar in voorarrest zit, durft uw verslaggever zelfs te stellen dat Máxima best doebaar is. Een stel Brabanders is het met hem eens en verkoopt daarom QILF-shirtjes.

Voor degenen die de afgelopen tien jaar onder een steen hebben geleefd: QILF is afgeleid van MILF, dat staat voor Mom I'd Like to Fuck, wat in het Nederlands zo veel betekent als 'moeder waarmee ik wel eens de liefde zou willen bedrijven'. De shirts zijn naast het opschrift QILF versierd met een opdruk van Máxima.

Helaas vindt niet iedereen het oké dat onze koningin-in-spe zowaar gezien wordt als een vrouw van vlees en bloed. Een man zegt tegen Omroep Brabant: "Het is niet nodig. We mogen het koningshuis wel met meer respect behandelen." Een ander vindt het 'een beetje onbeschoft'. Een derde respondent kan er de humor wel van inzien: "Ik kan er de humor wel van inzien."

Alle 'lolbroeken' die op 30 april voor paal willen staan met het shirt en ook het risico willen lopen om wat klappen te vangen van een oververhitte royalist, kunnen hier terecht. Mensen die hun geld liever aan nuttige dingen verbrassen, kunnen hier terecht.

[CL] Uitslagen achtste finales (06/03/2013)

Ook vanavond stonden er twee returns in de achtste finales van de Champions League op het programma. Valencia ging op bezoek bij Paris Saint-Germain, terwijl Juventus in eigen huis Celtic ontving. Hieronder de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

Paris Saint-Germain - Valencia

Paris Saint-Germain heeft zonder Zlatan Ibrahimovic vandaag de kwartfinales van de Champions League bereikt. In Parijs werd Valencia op 1-1 gehouden. De Franse ploeg won eerder in Valencia met 1-2.

PSG begon verdedigend aan het duel en Valencia had moeite de hechte verdediging van de Franse ploeg te doorbreken. Voor rust kwam de Spaanse ploeg niet verder dan een schotje van Soldado. Na de pauze brak Jonas het duel open met een hard schot in de hoek.

Valencia ging op zoek naar de 0-2, maar liet achterin wel flinke gaten vallen. Hier profiteerde Lavezzi optimaal van. Hij bracht in de rebound van zijn eigen schot de 1-1 op het scorebord. In de slotfase schudde Valencia nog een slotoffensief uit hun mouw, maar kansen waren er nauwelijks meer te noteren.

Paris Saint-Germain*

1 - 1

Valencia

 66' Lavezzi    55' Jonas 
 
 Gele kaart: Lavezzi (Paris Saint-Germain), Albelda, Víctor Ruiz, Soldado, Parejo, Banega (Valencia)
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sirigu
Jallet (v.d. Wiel/27)
T. Silva
Alex
Maxwell
Chantome
Motta (Gameiro/58)
Matuidi
Pastore
Lucas Moura (Sakho/83)
Lavezzi
  Guaita
Barragán
Mathieu
Víctor Ruiz
Cissokho
Feghouli (Piatti/63)
Parejo
Tino
Albelda (Banega/46)
Jonas (Valdez/76)
Soldado


Juventus - Celtic

Juventus heeft eenvoudig de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na de 0-3 overwinning in Schotland werd Celtic in Turijn op een 2-0 nederlaag getrakteerd.

Celtic begon aanvallend en was met een aantal schoten gevaarlijk voor het doel van Buffon. De Schotse hoop was echter na een klein half uur weg nadat Matri de 1-0 namens Juventus scoorde. Met een intikkertje uit de rebound kwam de spits tot scoren.

De mooiste aanval van de avond leverde na rust het tweede doelpunt van Juventus op. Een pass van Pirlo belandde achter de Celtic-defensie bij Vidal, die vervolgens Quagliarella simpel de 2-0 liet aantekenen. Celtic ging op zoek naar de eretreffer, maar deze niet op het scorebord brengen.

Juventus*

2 - 0

Celtic

 24' Matri
 65' Quagliarella
   
 
 Gele kaart: Peluso, (Juventus), Izaguirre, (Celtic)
 
Stadion: Juventus Stadium, Turijn
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Aydinus (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Barzagli
Marrone
Bonucci
Padoin
Vidal (Isla/67)
Pirlo (Giaccherini/69)
Pogba
Peluso (Asamoah/59)
Quagliarella
Matri
  Forster
Matthews (Forrest/52)
Wilson
Wanyama (Ambrose/46)
Izaguirre
Kayal
Ledley
Mulgrew
Commons (Lassad/73)
Hooper
Samaras


Guardian of Light krijgt geen vervolg

Voor de liefhebbers van het spel Lara Croft and the Guardian of Light hebben we slecht nieuws. Lara Croft and the Guardian of Light gaat geen vervolg krijgen. Dit nieuws heeft Crystal Dynamics zojuist naar buiten gebracht.

 Tomb Raider is altijd een singleplayer-serie geweest, waar het erom draaide dat je alleen de puzzles oploste in een 3D-ruimte. Crystal Dynamics heeft dit met The Guardian of Light omgegooid, en er een co-op spel van gemaakt. Dit spel is erg goed ontvangen, maar zal helaas geen vervolg krijgen. Het spel is niets anders dan een spin-off geworden.

"There are no plans to do anything in that series but it was a great opportunity to do something a little bit outside of the core," aldus creative director van Crystal Dynamics, Noah Hughes. "Guardian was a great opportunity to explore things that we may not have done in the pillar franchise titles, but in that case it was co-op."

Op het moment dat er gevraagd werd naar co-op in de Tomb Raider-reboot, had Hughes het volgende te zeggen, "We looked at the integration of multiplayer in Tomb Raider. We're anxious to continue to play with ways that people could tomb raid together. With Guardian of Light, the tone and the story supported side-by-side play in the campaign; this time around, it's less appropriate and we tried to do more of a complementary experience, hoping it would have a lot of replay ability and people can just jump in and have fun. Those are just two of our explorations into multiplayer in the Tomb Raider universe, and we are anxious to see what else we can do in connected play."

Kort gezegd, een Tomb Raider met co-op wordt niet uitgesloten, maar het lijkt er niet op dat er een complete co-op game, zoals The Guardian of Light, komt.

Gelderse agent verliest dienstwapen

Een agent is woensdagmiddag tijdens een surveillance in het Gelderse Groesbeek zijn dienstpistool kwijtgeraakt. De politie is een zoekactie gestart. Daarbij wordt onder meer de hulp van een speurhond ingezet.

De agent ontdekte de vermissing nog tijdens zijn dienst en sloeg direct alarm. Hoe het wapen weg is geraakt is onduidelijk. De politieman is niet betrokken geweest bij een incident waarbij het pistool door een ander kan zijn weggenomen, aldus de politie. Mensen die het wapen vinden wordt opgeroepen het direct te melden.

Army of Two: The Devil's Cartel demo komt volgende week

Op 12 maart verschijnt er een co-op demo van de nieuwste telg in de Army of Two-serie, Army of Two: The Devil's Cartel. Bezitters van Microsoft's Xbox 360 moeten helaas een dagje extra wachten, want pas vanaf de 13e staat de demo op Xbox Live.

In de demo gaan twee spelers op een missie om een gekidnapte politicus te redden, en moeten tegelijkertijd een gijzelingsactie oplossen.

Army of Two: The Devil's Cartel heeft twee nieuwe hoofdpersonages genaamd Alpha en Bravo, en vervangen dus het vorige stel, Salem en Rios. In het spel wordt het duo midden in drugsoorlog te Mexico gedropt, en werken tezamen om de verschillende drugskartels uit te roeien.

 De volledige game ligt vanaf 29 maart in de winkels, en is beschikbaar op de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Religieuzen terroriseren abortusbeleid in Ede

Honderden medewerkers  van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verzetten zich, niet gehinderd door enige vorm van begrip, tegen de beslissing van de raad van bestuur om abortus mogelijk te maken voor ouders die een kind verwachten met het syndroom van Down.

In een brandbrief die in handen is van het EO-programma De Vijfde Dag roepen de medewerkers op het besluit te heroverwegen omdat het niet aansluit bij hun beperkt denkraam.

Het personeel spreekt haar grote teleurstelling uit over het loslaten van de bescherming van het menselijk leven. Ze willen dat het bestuur de beslissing terugdraait omdat veel medewerkers vanuit hun geloofs- en levensovertuiging hun werk doen met 'respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven'. Naast het personeel zijn ook diverse burgers en kerken uit de omgeving in actie gekomen die er sowieso geen probleem mee hebben om anderen hun denkbeelden op te leggen.

Het bestuur van het ziekenhuis besloot eind december dat ouders die een kind verwachten met het syndroom van Down kunnen kiezen voor het afbreken van de zwangerschap. Tot voor kort was dat nog onmogelijk in de Gelderse Vallei. Het ziekenhuis baseert haar normen en waarden op de christelijke traditie maar zegt na zorgvuldige afweging tot deze verruiming van het beleid te hebben besloten.

Wetenschappers bijna zeker over Higgs-boson

Wetenschappers zijn bijna zover dat ze kunnen concluderen dat het deeltje dat vorig jaar werd gevonden met de deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève daadwerkelijk het illustere Higgs-boson is. Dat hebben de wetenschappers woensdag gezegd op een persconferentie in de Italiaanse Alpen, waar de vorderingen van het onderzoek werden toegelicht.

Het elementaire deeltje, waar lange tijd over werd getheoretiseerd, zou verklaren waarom alles in het heelal massa heeft en wordt ook wel de missende bouwsteen van de natuurkunde genoemd. Vorig jaar juli maakten wetenschappers bekend dat ze met behulp van de deeltjesversneller, de Large Hadron Collider, een deeltje hadden aangetroffen dat erg leek op het Higgs-deeltje. Sindsdien is de wetenschap op zoek naar de bevestiging van de vondst.

Button heeft veel aan Perez

Bij McLaren lijkt Jenson Button de man waar ze op rekenen om de auto te ontwikkelen. Zelf geeft hij echter de credits aan Sergio Perez.

"Na het vertrek van Lewis Hamilton en voor de komst van Sergio heb ik mijn stempel op de auto kunnen drukken, maar zodra we met de wagen de baan op gingen, had ik evenveel invloed op de richting die we op gingen met de auto als Checo. Op bepaalde punten was de feedback van Checo misschien nog wel belangrijker, aangezien hij bij zijn vorige team erg goed was met de banden. Op dat vlak hebben we veel van hem kunnen leren," aldus de Brit.

De wereldkampioen van 2009 zegt zelf ook te leren van Perez: "Checo weet hoe je langere tijd met een auto kan rijden zonder dat de banden hard slijten. Het was interessant om zijn visie hierop te horen. Ik heb er zelf ook baat bij gehad."

Britse rockgitarist Alvin Lee (68) overleden

De Britse rock- en bluesgitarist Alvin Lee is woensdag overleden. Hij stierf aan 'onvoorziene complicaties na een routinematige chirurgische ingreep', zo laat zijn familie weten op de website van de gitarist. Alvin Lee was 68.

Alvin Lee, die in 1944 in Nottingham werd geboren als Graham Alvin Barnes, werd bekend als gitarist van de rockband Ten Years After. Met die band trad hij ook op op het legendarische Woodstock Festival in 1969, waarna zijn carrière een hoge vlucht nam.

Alvin Lee heeft meer dan 20 albums uitgebracht. Het laatste album, Still On The Road To Freedom, kwam uit in september 2012.

Engels leren met incestporno

De meeste instructieboeken voor Engels zijn maar wat saai en braaf. Maar als je Engels probeert te leren met iets leuks als porno, zul je denken dat de hele taal bestaat uit drie zinnen: "Ooh yeah baby", "Feels so good" en "Don't you fucking come in my ass you fucking faggot." Gelukkig hebben de Japanners daar nu iets op gevonden.

Zij hebben namelijk een studieboek voor Engels gemaakt op basis van de populaire serie 'My Little Sister Can’t Be This Cute', oftewel 'Mijn kleine zusje kan niet zo leuk zijn'. Die serie gaat over de 17-jarige Kyosuke, die een nogal moeizame relatie heeft met z'n jongere zusje, totdat ze erachter komen dat ze een gedeelde passie hebben, eroge.

Voor de n00bs - hopelijk ieder van jullie - die niet weten wat eroge is: het is een genre van computerspelletjes dat zich focust op softcore erotica. Omdat het Japans is, zit er natuurlijk wel een grote WTF-factor aan. De spelletjes gaan namelijk regelmatig over incest en homoseksualiteit.

De serie wordt op de Japanse versie van Amazon verkocht in de categorie voor jonge kinderen en basisschoolleerlingen, maar het studieboek is gericht op een publiek van enkele jaren ouder. Jonkies moeten dus nog even wachten om nuttige zinnen te leren als: "Mijn zusje speelt graag pornogames."

Alle otaku's die het maar wat graag willen hebben, kunnen hier terecht. Het is bij de redactie onbekend of het formulier om je in te schrijven in het register voor zedendeliquenten bij het boek zit, of dat je daarvoor zelf even langs moet op het politiebureau.

Posthuma: "Boogerd moet geld afstaan"

Joost Posthuma is van mening dat Michael Boogerd een deel van zijn loon moet inleveren of een boete moet betalen. Dit liet de voormalig wielrenner eerder vandaag aan de NOS weten.

Het is Posthuma overigens niet alleen om Boogerd, die eerder vandaag bekende in het verleden doping te hebben gebruikt, te doen. "Maar om alle jongens die nu bekennen dat ze hebben gebruikt. Je gaat even met de billen bloot maar je bent wel helemaal binnen. En vervolgens leef je gewoon weer verder. Dat is makkelijk", was zijn duidelijke taal.

Posthuma voegde er nog wel aan toe dat het gebruik van verboden middelen niet structureel was. "Iedereen die gebruikte, deed dat op persoonlijke titel. Ik heb daar ook niets van gemerkt. Of ik boos ben of Boogerd? Wat is boos? Het is zonde dat het steeds hier over gaat, terwijl jonge Nederlandse renners goed presteren."

Nijland kon terug naar FC Groningen

Stef Nijland kon deze winterstop bijna op een terugkeer naar FC Groningen rekenen. De ploeg uit het noorden van het land was met PSV in gesprek om de aanvaller voor een half jaar te huren.

Toch kwam het uiteindelijk niet tot een tijdelijke overgang. Bij FC Groningen was namelijk discussie ontstaan over de meerwaarde van Nijland. "Daarop heeft Stef zelf aangegeven niet te willen komen, aangezien er bij ons nog twijfels waren over hem", liet trainer Robert Maaskant aan RTV Noord weten.

Niet veel later koos Nijland voor een Australisch avontuur bij Brisbane Roar. De aanvaller heeft zijn draai inmiddels helemaal gevonden en heeft zelfs uitzicht op een contract voor een jaar. De speler heeft inmiddels aangegeven hier wel oren naar te hebben.

Sion wil slag slaan met Maradona

FC Sion hoopt Montpellier te slim af te zijn in de strijd om trainer Diego Maradona. Dat zegt de president van de Zwitserse club. Christian Constantin bevestigt dat Sion Maradona graag naar Zwitserland zou halen. "Diego is Diego. Toen hij wegging bij Napoli, wilden wij hem als speler naar Sion halen. Op dit moment bekijken we of we Montpellier te snel af kunnen zijn."

Montpellier is op zoek naar een opvolger voor de vertrekkende trainer Rene Girard. De Franse subtopper bevestigde bij monde van president Louis Nicollin al dat Maradona de nummer één kandidaat is om de plek van Girard in te nemen.

Maradona liet zich dinsdag gepikeerd uit over Atletico Madrid-trainer Diego Simeone. De Argentijn stelde dat Simeone bijna geen verdiensten heeft als trainer. Marcelo Bielsa is volgens Maradona op dit moment de beste trainer die Argentinië rijk is.

Toetanchamon haalt een mijlpaal

De tentoonstelling over Toetanchamon in Amsterdam Expo heeft woensdag zijn honderdduizendste bezoeker ontvangen. Dat heeft de tentoonstellingsruimte bekendgemaakt. De expositie trok eerder al in andere delen van de wereld enkele miljoenen bezoekers.

Voor de tentoonstelling over de jonge Egyptische farao zijn onder meer drie grafkamers nagebouwd. De kamers zijn ingericht met in Egypte gemaakte replica's van juwelen, een gouden strijdwagen en een dodenmasker. Het graf van Toetanchamon werd in 1922 gevonden, 3300 jaar na zijn dood en enkele van de vinders van het graf hebben dat geweten: een aantal overleden onder mysterieuze omstandigheden.

De Toetanchamon-tentoonstelling in Amsterdam-Zuid opende eind november haar deuren. De expositie is nog tot begin mei te zien.

Tot nu toe is er niet bekend of de vloek van Toetanchamon zich voortzet op de replica van het graf.

Ambtenaren staken om salaris en pensioen

Britse ambtenaren zijn van plan om op 20 maart voor 24 uur het werk neer te leggen. Dat heeft ambtenarenvakbond Public and Commercial Services Union woensdag bekendgemaakt. De ambtenaren zijn in een conflict verwikkeld met de overheid over hun salaris, de pensioenen en de arbeidsomstandigheden.

Volgens de vakbond valt de werkonderbreking samen met betogingen en protestacties die erop gericht zijn de Britse regering onder druk te zetten. De Britse regering weigert in gesprek te gaan, aldus de bond. Op de dag van de werkonderbreking presenteert de Britse minister van financiën George Osborne de begroting.

De vakbond, die zegt ongeveer een kwart miljoen mensen te vertegenwoordigen, zei dat de komende drie maanden vaker zal worden gestaakt. Het Britse kabinet noemde het 'teleurstellend' dat de vakbond 'aandringt op zinloze acties waar niemand wat aan heeft en die schade toebrengen aan de diensten die aan het publiek worden geleverd'.

Ook dopingjacht in de F1

Afgelopen dinsdag zijn er dopingcontroles gehouden bij Sergio Perez, Daniel Ricciardo en Fernando Alonso. Het is voor het eerst dat er buiten de raceweekenden om gecontroleerd is.

Ricciardo twitterde: “Ik werd vanochtend in de vroege uurtjes getest op doping. In je eigen huis plassen wordt wel een heel lastig verhaal als iemand over je schouder meekijkt.” Ook Perez liet via social media horen over zijn belevenissen: “Ze hebben me erg vroeg wakker gemaakt voor de dopingtest".

In het verleden is er nooit een F1-coureur betrapt. Wel werden onder andere Tomas Enge en AJ Allmendiger gepakt en bestraft.

Tweede Rotterdammer vast voor doodgeschoten Belg

Voor de moord op een 37-jarige Belg in Rotterdam is woensdag een tweede verdachte opgepakt. Het gaat om een 20-jarige Rotterdammer. Vorige week dinsdag werd al een 21-jarige man uit die stad aangehouden voor de moordzaak. Hij zit nog vast.

Het 37-jarige slachtoffer, Luc Brouwers uit het Belgische Meeuwen-Gruitrode, zo'n dertig kilometer over de grens bij Weert, werd op 20 januari dood aangetroffen in zijn auto aan de Essenburgsingel in Rotterdam. Hij bleek te zijn neergeschoten.

De politie zet het onderzoek voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Opnieuw warmterecords gesneuveld

Op diverse plaatsen in heel Nederland zijn woensdag opnieuw warmterecords gesneuveld. Op plaatsen in onder meer Zeeland, Brabant, Limburg, Drenthe en Flevoland werd het voor zover bekend niet eerder zo warm op 6 maart. Dat zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Dinsdag was al de warmste 5 maart ooit en sneuvelden diverse dagrecords. Woensdag is niet de warmste 6 maart geworden omdat de temperatuur in De Bilt op 16,8 graden bleef steken. Het record staat daar op 17,8 uit 1989.

De hoogste temperatuur werd gemeten op de Veluwe. In het Gelderse Deelen werd het 18,6 graden. Het oude record van 17,6 graden dateerde uit 1989.

De records werden gebroken omdat in delen van het midden en zuiden van het land de zon vrij spel kreeg. In de rest van het land was er meer bewolking.

Woensdag was voorlopig de laatste lentedag. Na het weekend keert de winter terug en daalt het kwik in de nachten tot ver onder het vriespunt. Ook is er kans op winterse neerslag.


Opnieuw warmterecords gesneuveld (Foto: Novum)

'Kim Kardashian wreed voorbeeld baby'

Professioneel aandachtshoer Kim Kardashian is door PETA, de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie, een ‘wreed’ voorbeeld genoemd voor haar ongeboren baby. Aanleiding hiervoor was dat Kardashian afgelopen maandag in Parijs verscheen in een dikke bontjas, waaronder haar zwangere buik zichtbaar was.

Woordvoerder van PETA Wendy Wenger waarschuwt hiervoor in een interview met de website Radar Online. “Kinderen van hebzuchtige en egoïstische ouders kunnen een voorbeeld daaraan nemen of juist hiervan walgen en zich tegen hen keren. Kim wordt betaald om bijvoorbeeld bont te dragen, of een bepaalde make-up op te doen, of handen te schudden met bedenkelijke mensen. Ze is geen goed voorbeeld voor een kind of anderen om te laten zien wat sociaal is.

Toch heeft Wenger nog wel een goed woordje over voor Kim. Ze gaf namelijk aan in het interview dat ze Kim dankbaar is dat haar baby zal opgroeien in een tijdperk waarin de maatschappij het dragen van bont 'schaamteloos wreed' vindt. Ze hoopt dat Kanye West ervoor gaat zorgen dat ze weer op het rechte pad komt.

Met dank aan Juicyhil voor het herschrijven.

Update 8.4 voor World of Tanks

Wargaming heeft vandaag update 8.4 voor hun free-to-play MMO World of Tanks uitgebracht. De update met onder andere nieuwe tanks uit Groot-Brittannië is in Europa vanaf vandaag beschikbaar.

Een dik pantser, hoge duurzaamheid en een enorme slagkracht maken de nieuwe Britse 'Tank Destroyers' machines om rekening mee te houden. De modellen worden geleid door het FV215b (183) prototype, uitgerust met een dodelijke 183mm loop voor enorme schade.

Samen met de nieuw geïntroduceerde Britse tank destroyers, voegt update 8.4 drie lichte Duitse tanks toe aan de Duitse zijde: de Pz.I, Pz.I Ausf.Ñ, en Pz.II Ausf.G. De game introduceert ook een nieuw vernieuwde combat tutorial-mode voor nieuwe spelers. In deze modus leer je alles dat je moeten weten om succesvol te zijn in het spel, van de tankbewegingen, de gevechten, de vaardigheden van je bemanning en nog veel meer.

Update 8.4 geeft ook een nieuw visuele update voor vier battle arena's, zodat ENSK, Live Oaks, de steppen en Fisherman's Bay er mooier uitzien dan voorheen.

Messi: "Schrijf Barça nog niet af"

FC Barcelona wacht volgende week een zware klus tegen AC Milan. Sterspeler Lionel Messi heeft er echter nog alle vertrouwen in.

Barcelona balanceert momenteel op de rand van uitschakeling nadat het heenduel met AC Milan met 2-0 werd verloren. In Camp Nou hopen de Catalanen zich komende week alsnog te plaatsen voor de kwartfinales van het miljoenenbal. Messi gelooft in de kwaliteiten van zijn ploeg.

"We kunnen het. Het wordt erg lastig, maar we zullen onze kansen krijgen om door te gaan", aldus Messi tegenover diverse aanwezige media. "We zullen er alles aan doen om ze te verslaan. Italiaanse teams staan vaak goed georganiseerd en geven weinig ruimte weg."

Messi zag gisteravond aartsrivaal Real Madrid doorstomen naar de laatste acht. De Argentijn tipt de Madrilenen als mogelijke Champions League-winnaar. "Ze zijn zeker een kandidaat om het toernooi te winnen. Dat was Manchester United ook."

Syrische rebellen gijzelen blauwhelmen

Gewapende mannen hebben ongeveer 20 VN-blauwhelmen gegijzeld op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten. Dit hebben de Verenigde Naties woensdag meegedeeld. De volkerenorganisatie heeft een team ter plaatse gestuurd om naar een oplossing te zoeken.

De mededeling volgt op de publicatie van een video op YouTube eerder op de dag. Daarop zou te zien zijn hoe Syrische rebellen een VN-konvooi overmeesteren.

Israël bezette de Golanhoogten in 1967. Volgens een bestandsakkoord uit 1973 moeten Syrische militairen wegblijven uit een bufferzone tussen het bezette gebied en de rest van Syrië. In die bufferzone patrouilleert een VN-vredesmissie.

'Defilé langs Duitse graven op 4 mei is gevoelloos'

Het defileren langs de graven van gesneuvelde Duitsers tijdens de dodenherdenking op 4 mei zoals het plaatselijke comité 4 en 5 mei in Vorden wil, is 'ongepast en gevoelloos'. Dat stelt het Nederlands Auschwitz Comité in reactie op de plannen in de Gelderse gemeente Bronckhorst.

Het gemeentebestuur wil iemand afvaardigen. Het comité vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente 'na alle commotie toch opnieuw zo in de fout gaat'. "Noch de geschiedenis, noch de commotie van vorig jaar schijnen enig effect op deze bestuurders te hebben", briest de vereniging woensdag in een schriftelijke reactie.

"Het voornemen van de gemeente brengt zo de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers", vindt het comité. "Dit is ongepast en gevoelloos ten aanzien van de werkelijke slachtoffers en staat gelijk aan geschiedvervalsing."

Het plaatselijke comité 4 en 5 mei wilde vorig jaar tijdens de dodenherdenking al langs de Duitse graven lopen met burgemeester van Bronckhorst Henk Aaldering. De rechtbank in Zutphen verbood dat in een zaak die was aangespannen door Federatief Joods Nederland.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde vorige maand dat het oordeel van de rechtbank onjuist was. De rechtbank had de vrijheid van het organiserende lokale comité moeten respecteren. Daarop kondigde het plaatselijke comité 4 en 5 mei aan dit jaar alsnog langs de graven te willen lopen.

Burgemeester en wethouders zijn uitgenodigd. Eind deze maand neemt de gemeenteraad een beslissing over de invulling van 4 mei. Het Auschwitz Comité roept de gemeente 'met klem' op niet langs de Duitse graven te defileren.

Dode bewaker in Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions kondigen vandaag een nieuw personage aan voor Guardians of Middle-earth: Barrow-wight Lord. Gamers kunnen vanaf vandaag het nieuwe personage downloaden via Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network.

Bedorven door corruptie, zelfs nu hij dood is, is de Barrow-wight Lord ooit verbannen naar de Barrow-downs. Gedurende zijn leven was zijn macht groot, maar de dood heeft hem nog veel meer macht gegeven dan hij ooit in zijn oorspronkelijke levende vorm heeft gehad. Een van zijn vaardigheden is het onttrekken van de ziel, waarmee hij het leven van een doelwit kan stelen.

Barrow-wight Lord voegt zich bij de beschikbare personages in Guardians of Middle-earth. Season Pass-houders hebben als onderdeel van hun pas gratis toegang tot dit personage. Additionele content die beschikbaar is voor verkoop, wordt binnenkort uitgebracht.

De Bakker heeft geen kind aan Chileense tiener

Tennisser Thiemo de Bakker heeft woensdag de kwartfinale van het challengertoernooi in het Chileense Santiago bereikt. Hij liet de thuisspelende tiener Christian Garin met 6-1 en 6-2 volkomen kansloos. De Bakker is in de Chileense hoofdstad als tweede geplaatst.

De 16-jarige Garin, die vorige maand zijn eerste zege op de ATP-tour boekte, kwam er tegen De Bakker geen moment aan te pas. De nummer 683 van de wereld had al in zijn eerste opslagbeurt moeite, maar die trok hij uiteindelijk over de streep. De 572 plaatsen hoger gerangschikte De Bakker gunde hem vervolgens geen game meer.

Ook in het tweede bedrijf was er een vroege break voor De Bakker. Garin kwam vervolgens nog wel tot 3-2, maar daarna was het verzet van de jonge Chileen definitief gebroken en binnen vijftig minuten was de partij voorbij. In de kwartfinale treft De Bakker Gonzalo Lama or Boris Pashanski. De Chileen en de Serviër komen later woensdag op de baan.

UEFA klaagt Ferguson aan voor mijden persmoment

Manchester United-coach Sir Alex Ferguson is door de UEFA aangeklaagd. De Schot kwam dinsdag na afloop van het door zijn ploeg van Real Madrid verloren kwartfinaleduel in de Champions League niet opdagen bij de verplichte persconferentie. De zaak komt op 21 maart voor de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond.

Ferguson was zo kwaad over een rode kaart voor Nani dat hij zijn assistent naar de persconferentie stuurde. Met tien man gaf United een 1-0 voorsprong uit handen en verloor uiteindelijk met 2-1. De tuchtcommissie beslist op 21 maart ook over een langere schorsing voor Nani dan de automatische uitsluiting van een duel.

The Walking Dead seizoen twee uit in herfst 2014

Ontwikkelaar Telltale mikt op een release in de herfst van 2014 voor het tweede seizoen van The Walking Dead. Dat zei CEO Dan Connors tegen Eurogamer tijdens de Bafta's, waar de game overigens in de prijzen viel voor beste verhaallijn.

Connors voegde daar wel aan toe dat er waarschijnlijk iets extra's zou verschijnen in de tussentijd. 

"We'll probably have something to announce fairly soon about what we're going to do. It'll be different," aldus Connors.

Walking Dead clementine

FOK!filmtips van de dag: Easy A

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Deze martial arts-film is gebaseerd op de populaire fighting videogames van de Japanse fabrikant Namco.

In het jaar 2039 hebben wereldoorlogen de mensheid bijna weggevaagd. De continenten worden niet meer door regeringen maar door machtige concerns zoals Mishima Zaibatsu bestuurd. De leider, Heihachi Mishima, is organisator van het grootste vechtsportevenement ter wereld, Tekken, dat de massa's mensen rustig moet houden en de winnaar eeuwige roem belooft. Ook de opstandige straatvechter Jin Kazama wil eraan deelnemen. Maar zijn motivatie is om bloedige wraak op Heihachi te kunnen nemen, die hij schuldig acht voor de dood van zijn moeder. Tijdens het Tekken-toernooi openbaart zich de duistere zijde van het Mishima-imperium en ontdekt hij een geheim project dat de wereld voor altijd kan veranderen. Om 20.30 uur op RTL7.

Nadat een kleine onschuldige leugen over het verliezen van haar maagdelijkheid uitlekt, begint het leven van Olive Penderghast opvallende overeenkomsten te vertonen met het leven van Hester Prynne in het boek The Scarlet Letter, welke ze momenteel aan het lezen zijn op school. In het boek wordt Hester na het plegen van overspel veroordeeld tot het dragen van een bloedrode letter A (van Adulteress) op haar kleding, die haar zonde publiekelijk zichtbaar maakt. Olive besluit de roddels te gebruiken om haar sociale leven en financiële situatie een boost te geven en naait demonstratief de letter 'A' op haar kleding. Easy A wordt uitgezonden op RTL5 om 20.30 uur.

Wanneer Jeff en zijn vrouw Amy verhuizen van Boston naar San Diego, stranden zij met autopech in de woestijn. Een trucker schiet hen te hulp en biedt Amy een lift naar het dichtstbijzijnde restaurant om een monteur te bellen. Als Jeff de auto toch zelf weer aan de praat krijgt, rijdt hij naar het restaurant om zijn vrouw op te halen. Wanneer blijkt dat zij daar nooit is aangekomen, begint de ontredderde Jeff een wanhopige zoektocht naar zijn vrouw en ontdekt dat hij een pion is in een smerig complot. Breakdown wordt uitgezonden op RTL8 om 20.30 uur.

Star Trek V:The Final Frontier is het vijfde deel van de Star Trek-filmreeks. William Shatner speelt als vanouds de rol van kapitein Kirk en tekende tevens voor de regie. Shatner werd bekend door de televisieserie van Star Trek. Samen met zijn trouwe bemanning, bestaande uit onder andere eerste luitenant Spock, vertolkt door Leonard Nimoy en dokter McCoy, gestalte gegeven door DeForest Kelley, beleeft kapitein Kirk de spannendste avonturen in de ruimte. Het fenomeen Star Trek is bedacht door Gene Roddenberry, die daarnaast ook de bedenker is van de televisieserie Earth: Final Conflict.

Het schip de Enterprise van kapitein Kirk is beschadigd en moet naar de thuishaven om gerepareerd te worden. Daar krijgt de bemanning te horen dat een Vulcan, genaamd Sybok, een aantal ambassadeurs heeft gegijzeld op de planeet Nimbus III. De Enterprise verlaat de thuisbasis om de gegijzelden te redden maar worden zelf gevangen genomen. Sybok neemt Kirk en de bemanning mee op een reis naar het centrum van het heelal. De bedoeling is om het ultieme wezen te ontmoeten op de planeet Shaka-Ri. Dit is niet het enige probleem waar de kapitein mee te kampen heeft. Hij wordt achternagezeten door een Klingon die naam wil maken door de legendarisch Kirk te vermoorden. Om 22.15 uur op RTL7.

Vanavond komen de volgende films ook nog op je kijkbuis voorbij Zack and Miri Make a Porno, Management en Path of Destruction.

Leeuwenalarm in resort Zimbabwe

In Kariba, een resort in het noorden van Zimbabwe, is woensdag een leeuwenalarm ingesteld. De nationale parkdienst heeft een waarschuwing uitgevaardigd omdat twee mensen in de buurt van Kariba door leeuwen zijn gedood.

De autoriteiten delen flyers uit om mensen op het gevaar te wijzen. Met behulp van een luidspreker worden mensen gewaarschuwd voor leeuwenaanvallen op de oevers van het Kariba-stuwmeer.

Een man wist dinsdag aan een leeuw te ontkomen, maar de vrouw waar hij mee op pad was werd door de leeuwen aan stukken gereten. Parkwachters hebben daarnaast een arm en enkele andere resten van een tweede slachtoffer gevonden. Het lichaam van de vrouw is niet door de leeuwen verorberd.

Tomb Raider-DLC komt eerst op Xbox 360 uit

Bezitters van Windows/PlayStation 3 en Tomb Raider hebben het weer niet getroffen. Een post op de Tomb Raider Blog heeft namelijk aangegeven dat het eerste DLC-pakket voor de game een timed exclusive gaat worden voor Xbox 360. Dit betekent dat Xbox 360-bezitters de DLC eerder kunnen spelen dan de rest.

Het eerste pakket heet Caves & Cliffs en bevat drie nieuwe levels voor de multiplayer genaamd Scavenger Caverns, Cliff Shantytown en Burning Village. Prijs voor de DLC zal 400 MSP worden en zal 19 maart uitkomen. Benieuwd wat wij van de game vonden? Lees de review hier.

TombRaider1

TombRaider2

Geen Elizabeth in Bioshock: Infinite

Het developmentteam van Bioshock: Infinite Ken Levine heeft in een interview aangegeven dat ze oorspronkelijk niet wisten wat ze met Elizabeth moesten doen. Het team wilde het personage eigenlijk schrappen uit de game maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Elizabeth was een lastig personage om te maken, aldus Levine.

Elizabeth voelt initieel niets voor het geweld dat protagonist Booker gebruikt; een gegeven dat haar volgens Levine veel meer karakter geeft en het spel meer diepgang. Maar het was niet makkelijk om haar uiteindelijk te gebruiken.

“Do you know how many times people wanted to just cut her? Over and over again. Because we didn’t know what to do with her at first. I would be in reviews and ask ‘Where is Elizabeth?’ and they would say, ‘Oh, she’s in a closet,’ The same with (BioShock’s) Big Daddy. I actually had to insist that there were three Big Daddies in every level. Nobody knew how they worked or what to do with them.”

Zoals we allemaal weten, zit Elizabeth uiteindelijk wel volledig in de game. Ze is zelfs een belangrijk onderdeel geworden van de game, als partner van Booker. Daarnaast zal zij ook een geheim bevatten; welk geheim dat is gaan we eind deze maand zien als de game uitkomt voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

elizabeth bioshock

Holland Festival stelt muziektheater centraal

Het Holland Festival in Amsterdam richt zich dit jaar vooral op muziektheater. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. In totaal zijn ruim 45 producties en 109 voorstellingen te zien.

Het vier weken durende festival wordt op 1 juni in de Westergasfabriek afgetrapt met de productie Quartett van Luca Francesconi. De kunstenaars, acteurs, dansers, musici en figuranten tonen hun kunsten verder onder meer in de Stadsschouwburg, theater Carré, filmmuseum Eye, het Muziektheater en het Muziekgebouw aan 't IJ.

De 66e editie van het Holland Festival duurt tot 26 juni. Vorig jaar trok het festival zo'n 74 duizend bezoekers, ruim twaalfduizend minder dan een jaar eerder.

Far Cry 3 krijgt gevraagd updates

We hebben er lang op moeten wachten maar Ubisoft heeft vandaag eindelijk de patch uitgebracht voor Far Cry 3 waar gamers al maanden op zitten te wachten. Het hoogtepunt van de patch is de mogelijkheid om outposts te resetten waardoor je deze nogmaals kan overnemen.

Zie de volledige lijst aan veranderingen hieronder:

Single-Player:

  • Outposts reset: after the end of the game, players can choose to reset the liberated outposts to face the challenge to take them over again
  • A new difficulty setting: Players who have completed the campaign can restart the adventure on master difficulty, with more challenging enemies and dangerous wildlife

Multiplayer:

  • Map Beta Test: Map makers can now start a beta test to monitor how their map is being played using the new spectate feature and regular players are enabled to provide better feedback to help map makers improve their projects.
  • Maps by author: Players will be able to show all the maps created by an author
  • -Idle kick: The feature that kicks out idle players during a MP match is removed from custom and private matches
  • The Skip map voting system has been improved with more visibility and time to cast the vote
  • A new mini-game called The Grid has been added to the Outpost website and smartphone apps.

De patch is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Groei video-on-demand remt dvd-verkoop

Speelfilms en televisieseries op dvd hebben vorig jaar 21,3 procent minder omzet opgeleverd dan in 2011. De omzet daalde van 227,4 naar 179 miljoen euro. Oorzaak is de sterke groei van video-on-demand bij aanbieders als KPN, Ziggo en UPC. Dat heeft branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI woensdag gemeld.

Het aantal gebruikers en de frequentie van video-on-demand groeide vorig jaar sterk. De omzet nam toe met bijna 36 procent tot 72 miljoen euro. Het gaat dan om televisieseries en speelfilms die via de tv-box worden gekocht, maar ook om producten als Pathé Thuis, waarbij recente films thuis kunnen worden bekeken via internet.

De verwachting van NVPI is dat de groei van video on demand zal doorzetten naarmate meer consumenten weten dat nieuwe films en series direct op deze manier verkrijgbaar zijn. Ook zou de komst van internetdiensten als Netflix het gebruik kunnen doen stijgen, zoals bij Spotify het geval was voor muziek.

Een andere oorzaak voor de omzetdaling is volgens de NVPI de afname van het aantal fysieke verkooppunten voor dvd's en blu-ray. Consumenten zouden het product minder vaak tegenkomen en als dat gebeurt is de keuze minder groot dan voorheen.

Blu-ray deed het vorig jaar wel beter dan de dvd. Zowel de omzet als de verkochte aantallen groeiden. Het omzetaandeel ligt echter nog maar op dertien procent. Voor dvd's is dat nog altijd 62 procent en voor video-on-demand 25 procent.

Grootste deel moslima's keurt geweld af

Een klein percentage moslima's in Amsterdam vindt dat geweld gebruikt mag of moet worden om de islam te verdedigen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam liet uitvoeren naar de omvang van mogelijke radicalisering onder Amsterdamse moslima's.

Van de 155 ondervraagde vrouwen gaf 4,2 procent aan dat geweld gebruikt mag worden om hun geloof te verdedigen. Volgens 2,8 procent moet dat zelfs. Volgens de onderzoekers betekent dat echter niet dat deze vrouwen ook radicaal zijn of dat ze radicaliseren, maar ze zijn er wel ontvankelijk voor.

Tien van de ondervraagde vrouwen zijn zelf bereid tot geweld als hun geloof zou worden bedreigd. Verder bleek dat negen moslima's positief zijn over de moord op Theo van Gogh in 2004 en vier over de aanslagen in New York op 11 september 2001.

Volgens de onderzoekers is het veiligheidsrisico dat op dit moment van de groep uitgaat gering. Ze doen geen uitspraak over de langere termijn.

De gemeente gaf opdracht tot het onderzoek omdat informatie over radicalisering en de rol van vrouwen daarin niet voor het oprapen ligt. "Gedrag van veel moslimvrouwen, en mogelijk radicaliserende moslimvrouwen in het bijzonder, vindt achter de voordeur plaats."

Aanval Van Rijsselberghe niet genoeg voor titel

Surfer Dorian van Rijsselberghe is woensdag tweede geworden bij het WK in de RS:X-klasse. In het Braziliaanse Rio de Janeiro won de Texelaar de medal race, maar werd de Brit Nick Dempsey tweede. Dempsey verovert daarmee zijn tweede wereldtitel. Voor olympisch kampioen Van Rijsselberghe rest het zilver.

Bij de vrouwen is de wereldtitel al vergeven. De Israëlische Lee-El Korsiz was al voor de medal race zeker van haar derde opeenvolgende wereldtitel op de surfplank.

Moordexperiment voor Dead Man Down

Wat zou jij doen als je getuige was van een moord? In de viral voor Dead Man Down zie je wat anderen zouden doen. Het filmpje is bedoeld om de thriller met Colin Farrell op ludieke wijze te promoten. 

In de clip zien we verschillende mensen in New York op een lift wachten. Wanneer deze opengaat zien ze dat er iemand gewurgd wordt. Een paar proefpersonen proberen de moordenaar te stoppen. Dit is precies wat Farrell tracht te doen in zijn film Dead Man Down. Hij wil wraak nemen op de man die zijn vrouw en dochter vermoordde. 

Dead Man Down met Colin Farrell en Noomi Rapace draait vanaf 4 april in de bioscoop. 

Hackers hebben het gemunt op Tsjechische banken

Hackers hebben het gemunt op grote banken in Tsjechië. Websites van banken zijn offline gehaald en er zijn grote problemen met internetbankieren. Ook de website van de beurs in Praag en de website van de centrale banken zijn niet meer bereikbaar.

Pavla Havova, woordvoerster van de CSOB-bank, onderdeel van het Belgische KBC, zei woensdag dat de website van de bank onbereikbaar is en dat internetbankieren niet langer mogelijk is. Andere banken, waaronder de Tsjechische tak van de Oostenrijkse Erste Group en het Franse Société Générale, worden ook aangevallen door hackers. Op de websites worden ddos-aanvallen uitgevoerd, waarbij zoveel informatie wordt opgevraagd, dat de website het verkeer niet meer aan kan. Volgens de banken zijn de gegevens van cliënten en hun spaargoeden tegoeden veilig.

Twee dagen eerder waren ook websites van Tsjechische media doelwit van hackers.

Company of Heroes 2 komt eind juni

Het strategiespel Company of Heroes 2 is drie maanden uitgesteld. Het spel is vanaf 25 juni verkrijgbaar voor de pc. Dat heeft uitgever Sega woensdag bekendgemaakt. Company of Heroes 2 en gamestudio Relic Entertainment werden eind januari voor 26,6 miljoen dollar door Sega overgenomen van het failliet verklaarde THQ.

Door het faillissement van THQ kwamen veel spellen op straat te liggen. Sega kocht Relic op, terwijl onder meer Ubisoft en Koch Media andere spellen en gamestudio's op de kop wisten te tikken.

Company of Heroes 2 is het langverwachte vervolg in de geprezen Company of Heroes-reeks. Het eerste spel verscheen in 2006, terwijl in 2007 en 2009 uitbreidingspakketten op de markt werden gebracht. In totaal zijn meer dan vier miljoen spellen verkocht binnen de serie.


Company of Heroes 2 komt eind juni 

Griepepidemie zwakt iets af

Het aantal mensen met griep is vorige week weer wat afgenomen. Uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel bleek dat 82 op de honderdduizend Nederlanders kampten met griepverschijnselen, minder dan in de voorgaande vijf weken. Toch is nog steeds sprake van een milde epidemie.

Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Gemiddeld houdt een griepepidemie zes tot acht weken aan. Op dit moment is in Nederland echter al elf weken sprake van een milde griepepidemie.


Griepepidemie zwakt iets af (Foto: Novum)

Verplichte bardienst op sportclub mag

Sportverenigingen mogen hun leden of ouders van leden verplichten om vrijwilligerswerk te doen. Ook mogen ze leden een boete opleggen als ze dit weigeren. Dat schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Kamer.

De minister laat weten dat het verenigingen vrijstaat om hun eigen regels te hanteren met betrekking tot de inzet van leden bij activiteiten. Ook wat betreft het opleggen van boetes bestaan geen juridische belemmeringen.

Volgens Schippers zijn er meerdere sportverenigingen die hun leden verplichten om bijvoorbeeld bardiensten te draaien. "Deze activiteiten werden vroeger door de leden spontaan opgepakt", schrijft ze. "Nu wordt de behoefte gevoeld hier een dwingender karakter aan te geven. Het blijft daardoor voor verenigingen mogelijk om de contributie laag te houden."

Man bekent valse bommelding bank Rijen

Een 55-jarige man uit Rijen is woensdagochtend aangehouden voor de valse bommelding, twee weken geleden bij een bank in zijn woonplaats. De man heeft bekend de valse melding te hebben gedaan, meldt de politie.

De Brabander gaf aan geen speciale aanleiding te hebben gehad voor de valse bommelding. Hij zou de Regiobank, een onderdeel van SNS Reaal, hebben uitgekozen omdat die veel in het nieuws was geweest. De man, die zelf ook ging kijken bij de afzetting, vertelde de politie dat het hem een kick had gegeven.

De Rijenaar is vastgezet en moet donderdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Die bepaalt of hij langer vast moet blijven.

De man belde de bank aan de Stationsstraat op 20 februari even voor 11.00 uur met de mededeling dat er een bom zou afgaan. Daarop brachten medewerkers zichzelf en een klant in veiligheid. De politie nam de melding serieus en ontruimde de omgeving. Na ruim twee uur onderzoek gaven explosievenverkenners het sein veilig. Er werd geen explosief gevonden.

Interview: Frits Huffnagel (WIDM)

Het einde van het dertiende seizoen van het populaire AVRO-programma Wie is de Mol? is nabij. Er zijn nog slechts twee kandidaten over die de saboteur kunnen zijn: Kees Tol en Paulien Cornelisse. Maar voordat de ontknoping begint, duiken wij nog een keer de diepte in met een oud-kandidaat: Frits Huffnagel. De oud-politicus deed vorig seizoen mee, maar moest helaas in de zesde aflevering naar huis. Hoe ervoer hij destijds het programma en ligt hij nog vaak wakker van zijn rood scherm destijds?

Pechtold vreest cabaretiers in de politiek

D66-leider Alexander Pechtold is bevreesd dat in Nederland, net als in Italië, een cabaretier opstaat die zich met de politiek gaat bemoeien. In weekblad Elsevier spreekt hij zijn zorgen uit over de politieke instabiliteit die het kabinet veroorzaakt.

"Ik weet niet wie straks de Nederlandse Beppe Grillo zal zijn, maar als het zo doorgaat, komt hier een partij van Youp of Jochem", zegt Pechtold. Volgens de D66'er ondermijnen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom het vertrouwen in de politiek doordat zij meerdere verkiezingsbeloften hebben gebroken.

"Dat rare zigzaggen van politici, daar balen mensen van." Dit schept volgens Pechtold een klimaat waarin outsiders, zoals Grillo in Italië, zich eenvoudig in het centrum van de macht kunnen nestelen.


Pechtold vreest cabaretiers in de politiek (Foto: Novum)

Moore & Kutcher maken echtscheiding officieel

Demi Moore en Ashton Kutcher zijn al anderhalf jaar geleden uit elkaar gegaan. Maar volgens de New York Post wil Demi dinsdag eindelijk de scheidingspapieren tekenen.

De twee hadden ruzie over de financiële regeling. Kutcher heeft 24 miljoen dollar verdiend aan Two and a Half Men in 2012 en versloeg daarmee oud hoofdrolspeler Charlie Sheen als best betaalde televisiester. Moore is van mening dat de acteur veel van zijn bekendheid aan haar te danken heeft, dus dat hij haar ook een deel van zijn geld af zou moeten staan. Een bron vertelt aan de New York Post: “Ashton heeft veel geld verdiend nadat hij met Demi trouwde – veel meer dan zij verdiende - maar ondanks dat, zijn beroemdheid door haar, denkt hij dat hij haar niet zoveel schuldig is.” 

Moore wil graag verder met haar leven en ze is zelfs bereid een rechtszaak van de scheiding te maken. Kutcher is allang verder gegaan en nu samen met Mila Kunis, die hij nog kende van That 70’s Show.

Demi Moore en Ashton Kutcher uit elkaar (Novum)

Nachtclub klaagt rapper DMX aan

Een Amerikaanse nachtclub sleept DMX voor de rechter omdat hij zijn belofte niet is nagekomen. De rapper zou zijn opwachting maken in de Owls Nest Sports Lounge in South Carolina, maar kwam nooit opdagen.

DMX zou vorig jaar zomer in de club een 'meet and greet' verzorgen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij kreeg daarvoor drieduizend dollar, maar kwam nooit opdagen.

De nachtclub eist het geld nu terug van de rapper. Ook willen ze dat hij de gemaakte kosten, zoals voor de ingeslagen drank, vergoedt.


Nachtclub klaagt DMX aan voor absentie (Foto: Novum)

Voorlichting over euthanasie bij dementie cruciaal

Goede voorlichting over euthanasie bij dementie moet voorkomen dat er bij artsen, patiënten en familieleden onduidelijkheid ontstaat over een eventueel zelfgekozen levenseinde. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Kamer. De discussie over euthanasie bij dementie is de afgelopen weken opgelaaid na een uitzending van het televisieprogramma Zembla.

Het probleem bij de ziekte van alzheimer is dat de patiënt, als de ziekte in een vergevorderd stadium is, niet meer kan aangeven of hij werkelijk wil sterven. Artsen zijn zeer terughoudend om patiënten die niet wilsbekwaam zijn hierbij te helpen. Dit schrijft artsenfederatie KNMP hun ook voor.

Voor patiënten met beginnende dementie die hun leven willen beëindigen als hun ziekte verergert is het zaak om tijdig met een arts te spreken. Die moet uiteindelijk ook vaststellen of sprake is van ondraaglijk lijden.

De wet staat toe dat als een patiënt niet langer in staat is om mondeling te verklaren dat hij wil stoppen met leven, een eerder opgestelde schriftelijke verklaring ook kan volstaan. Hiervoor moeten arts en de patiënt vooraf wel 'meermalen en uitgebreid' hebben gesproken over de overlijdenswens.

Schippers onderstreept het belang van goede voorlichting. KNMG heeft al een document voor artsen en voor patiënten waarin informatie staat over hoe in een vroegtijdig stadium afspraken kunnen worden gemaakt over een euthanasiewens. "Door met elkaar in gesprek te gaan over het levenseinde worden wensen en verwachtingen helder."

Man verklaart zich dood ter voorkoming veroordeling

Een 47-jarige man uit Winschoten moet zes weken de cel in omdat hij een valse akte van zijn eigen overlijden had opgemaakt om onder een rechtszitting uit te komen. De politierechter in Groningen legde de man woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van zes weken op.

De man moest zich vorig jaar bij de rechtbank melden voor een winkeldiefstal. Hij probeerde daar volgens de persrechter onderuit te komen omdat hij nog een voorwaardelijke celstraf had staan vanwege oplichting en bang was dat hij die nu moest uitzitten.

Aanvankelijk zei de Winschoter dat hij een hartaanval had gehad, maar toen justitie om medische stukken vroeg viel hij door de mand. Vervolgens kwam hij via zijn advocaat, die op het verkeerde been was gezet, met een overlijdensakte. "Uit gegevens van de gemeentelijke basisadministratie bleek vervolgens dat de akte vervalst was", licht de persrechter toe.

Drietal gepakt voor fatale schietpartij Rotterdam

Drie mannen zijn de afgelopen dagen opgepakt voor een fatale schietpartij in mei in Rotterdam-West. Een van de verdachten, een 21-jarige man uit Schiedam, werd al eerder aangehouden vanwege de zaak, meldt de politie woensdag. In totaal zijn er nu vier verdachten in de zaak.

Het slachtoffer, de 22-jarige Anthony Fernandes, werd begin mei van dichtbij doodgeschoten aan de Westkousdijk in Rotterdam-West. Surveillerende agenten hoorden schoten en troffen de man kort daarop aan.

De politie meldde in juli het onderzoek naar het incident op een lager pitje te zetten. Er waren te weinig aanknopingspunten om met een groot rechercheteam verder te speuren. Nieuwe informatie leidde maandag- en woensdagochtend volgens de politie echter tot de arrestatie van de drie mannen.

Een 25-jarige Rotterdammer werd maandagochtend door een arrestatieteam bij metrostation Zuidplein ingerekend. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Woensdagochtend volgde de arrestatie van de 21-jarige verdachte uit Schiedam. Hij werd in zijn woning aangehouden. In een woning in Rotterdam werd een 21-jarige verdachte gearresteerd. Die laatste twee verdachten worden nog verhoord.

Behalve de nu opnieuw opgepakte Schiedammer was ook een vierde verdachte eerder op vrije voeten gesteld. Die is nu niet opnieuw opgepakt, al is hij nog steeds verdachte in de zaak. De hoofdofficier van justitie loofde eerder een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip. Die beloning geldt nog steeds.

Herdenking wegens politiegeweld Zuid-Afrika

De vrouw van Nelson Mandela, Graca Machel, heeft woensdag een herdenkingsdienst bijgewoond voor een man die vorige week na geweld van politieagenten overleed. De ceremonie in een stadion in het township Daveyton, ten oosten van Johannesburg, werd bezocht door enkele honderden mensen.

Mido Macia, een taxichauffeur uit Mozambique, vond de dood toen hij door agenten uit een politievoertuig werd gesleurd. Het incident werd door diverse omstanders op video vastgelegd.

Machel, weduwe van voormalig president van Mozambique Samora Machel, toonde zich kritisch over het optreden van de politie en zei dat agenten Zuid-Afrikanen moeten beschermen tegen geweld.

Acht agenten zijn in verband met de dood van Macia aangeklaagd voor moord.

Omega Pharma wint ploegentijdrit Tirreno

Omega Pharma-Quick-Step heeft woensdag de ploegentijdrit gewonnen waarmee de Tirreno-Adriatico dit jaar van start is gegaan. De Belgische formatie had 19.24 minuten nodig voor de 16,9 kilometer tussen San Vincenzo en Donoratico. Mark Cavendish kwam als eerste over de streep en is de eerste drager van de blauwe leiderstrui.

Achter Omega Pharma werd Movistar de tweede ploeg. De Spaanse formatie gaf elf seconden toe. BMC werd op zestien tellen derde, gevolgd door Cannondale, Astana, Orica-Greenedge en Sky.

Donderdag staat de tweede etappe van San Vincenzo naar Indicatore op de planning. Na 232 kilometer is er een goede kans op een massasprint; de heuvels in de etappe zitten in de eerste helft. De Tirreno-Adriatico duurt nog tot en met dinsdag.

N.E.C. verlengt contract van coach Pastoor

Alex Pastoor en N.E.C. gaan langer met elkaar door. De Nijmeegse eredivisionist maakte woensdag bekend dat het contract van de 46-jarige oefenmeester met een seizoen is verlengd tot volgend jaar zomer. Pastoor is momenteel aan zijn tweede seizoen in de Goffert bezig en staat met zijn elftal verdienstelijk zevende in de Eredivisie.

Technisch directeur Carlos Aalbers is verheugd over de langere samenwerking met Pastoor. "We zijn blij dat we de samenwerking met Alex Pastoor met een jaar kunnen verlengen, omdat we de afgelopen periode gezamenlijk stappen hebben gemaakt met betrekking tot de twee pijlers van de club: presteren en ontwikkelen."

Pastoor voelt zich als een vis in het water in Nijmegen. "De eindverantwoordelijkheid voor de resultaten van de hoofdmacht van N.E.C. sluiten nauw aan bij mijn persoonlijke ambities en de fase van mijn ontwikkeling als trainer-coach. Ik voel me dan ook prima op mijn plek bij N.E.C.."

De geboren Amsterdammer was eerder ook trainer van Excelsior. Als speler diende hij onder meer sc Heerenveen en FC Volendam.

Onhandige Frank in LEGO City Undercover

Nintendo heeft de derde 'webisode' van LEGO City Undercover online gezet. In de webisode van deze week maken we kennis met Frank Honey, sidekick van Chase McCain en een onhandig teamlid in de misdaadbestrijding van LEGO City.

In LEGO City Undercover stap je in de schoenen van Chase McCain, een undercover-agent die een einde wil brengen aan de misdaadgolf die LEGO City teistert door supercrimineel Rex Fury achter tralies te stoppen. Met de Wii U Gamepad kun je onder andere de omgeving scannen, op zoek naar verborgen aanwijzingen en criminelen. 

Wii U-gebruikers mogen van vanaf 28 maart met LEGO City Undercover aan de gang.

Bizarre blessure voor Twente-doelman

Een doorgesneden pees is geen gebruikelijke blessure binnen de voetballerij. Toch telt de Eredivisie dit seizoen al twee gevallen waarin sprake is van de opmerkelijke kwetsuur.

Eerder dit seizoen scheurde Erik Pieters een pees in zijn onderarm af, toen hij zijn teleurstelling over een rode kaart botvierde op een ruit in het Philips Stadion. Deze week trad FC Twente-doelman Filip Bednarek in de voetsporen van de PSV'er.

De 21-jarige Pool liet een mes uit zijn handen vallen en zag het snijwerktuig landen in zijn voet. "De pees was helemaal omhoog geschoten", zegt Bednarek in TC/Tubantia. Veel moeite om het incident te relativeren heeft hij niet. "Er zijn echt ergere dingen in het leven."

"Het is apart, maar het overkomt je. Mijn ouders hebben het communisme meegemaakt, erger dan dat kan niet. Zij hebben me geleerd: altijd kop omhoog. En dat doe ik ook, het komt goed."

Boogerd sprak voor bekentenis met Dopingautoriteit

Michael Boogerd heeft voordat hij publiekelijk zijn dopinggebruik toegaf een gesprek gehad met de Nederlandse Dopingautoriteit. Dat zegt directeur Herman Ram woensdagochtend tegen Novum Nieuws. Over de inhoud van het gesprek wil Ram niets loslaten. "Ik ga niet in op individuele gevallen. Het enige wat ik kan zeggen is dat er een vervolg komt."

Volgens Ram is nog niet bekend wie Boogerd gaat vervolgen. "Er komt een proces, dat is zeker, maar het is nog niet eenduidig bepaald wie de tuchtprocedure voor zijn rekening gaat nemen. Er zijn meerdere mogelijkheden. De vraag is of het nationaal of internationaal gaat gebeuren."

Mocht Boogerds zaak binnen de landsgrenzen dienen, dan komen de Nederlandse Dopingautoriteit en de Nederlandse wielrenunie KNWU in beeld. In internationaal opzicht ligt het voor de hand dat de internationale wielerunie UCI de zaak oppakt. Eventueel dient ook de mondiale antidopingwaakhond WADA als gesprekspartner.

Boogerd biechtte woensdagochtend na jarenlange ontkenning zijn dopinggebruik op. Tussen 1997 en 2007 maakte hij gebruik van epo, bloedtransfusies en cortisonen. Volgens de 40-jarige Hagenaar was het noodzakelijk om naar doping te grijpen om in de top mee te kunnen doen.

Amerikaan Talansky slaat dubbelslag in Parijs-Nice

Andrew Talansky heeft woensdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 24-jarige Amerikaan was na 170 kilometer in de straten van Brioude de sterkste van een kopgroep van zeven. Talansky verwees de Italiaan Davide Malacarne en Gorka Izagirre Insausti uit Spanje naar de ereplaatsen. Door de tien seconden bonificatie op de streep nam Talansky ook de gele leiderstrui over van de Italiaan Elia Viviani.

In de ontsnapping van de dag was plaats voor Martijn Keizer. De Vacansoleil-renner kwam samen met Mads Christensen, Sébastien Minard en Alexis Vuillermoz echter niet verder dan een handjevol minuten voorsprong op het peloton, waardoor ze geen moment zicht kregen op de etappeoverwinning.

Keizer kwam op Col de Potey en Côte de la Fôret de Comte, beide derde categorie, wel als eerste boven en greep daardoor de bergtrui. Op 22 kilometer van de meet werden de vier koplopers ingerekend.

Even later stond er met de Côte de Mauvagnat van de tweede categorie nog een serieuze beklimming op het programma. Echt vuurwerk bleef daar uit, hoewel geletruidrager Viviani moest passen. In de daaropvolgende afdaling scheidden zeven man zich af, die een grote groep achtervolgers in de laatste kilometers knap voor wisten te blijven.

Team Sky was met twee man het best vertegenwoordigd, maar liet zich toch aftroeven door Talansky. Op acht seconden won Jonathan Hivert de sprint van een uitgedund peloton. Talansky verdedigt nu in het algemeen klassement een voorsprong van drie seconden op Andrij Grivko en Malacarne. Robert Gesink en Wilco Kelderman verloren een minuut.

Vijf nieuwe character posters voor Catching Fire

Na de gelikte Victory Tour-posters van The Hunger Games: Catching Fire zijn nu speciale Capitol Couture-afbeeldingen verschenen. Hierop zien we Jennifer Lawrence, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Woody Harrelson en Lenny Kravitz als hun personages. 

The Capitol is de naam van het district waar de regering huist in The Hunger Games en iedereen ziet er op en top uit. The Hunger Games: Catching Fire pikt de draad op na de overwinning van Katniss en Peeta, gespeeld door Oscarwinnaares Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson. De onderstaande posters verwijzen naar de promotie van de zegetoer die het duo door alle districten van Panem maakt.

Het vervolg The Hunger Games: Catching Fire bereikt de Nederlandse bioscopen op 21 november aanstaande.

c

k
t r

w

Borsten Playmate mogelijk gestolen

De borsten van playmate Zimra Geurts, die sinds dinsdagmiddag het Museumplein sierden, zijn spoorloos verdwenen...

Dinsdag plaatste het BNN-programma Spuiten en Slikken een beeld van de borsten van Zimra op het Museumplein. Helaas had het programma hier geen toestemming voor en dus besloot stadsdeel Zuid het beeld woensdag te verwijderen.

Dat wil zeggen, dat was het stadsdeel van plan. Want toen de ambtenaren op de plek van het beeld aankwamen troffen ze alleen een lege sokkel aan. 'Waar de borsten zijn weten we niet', stelt een woordvoerder. 'Maar wij hebben ze niet in ieder geval'.

Zonder borsten, maar mét sokkel, keerden de ambtenaren vervolgens huiswaarts. Een lege plek op het Museumplein achter latend...

Zeven jaar en tbs geëist voor moord 15-jarige

De 26-jarige man die ervan wordt verdacht vorig jaar februari de 15-jarige Ximena Pieterse te hebben doodgestoken, krijgt als het aan justitie ligt zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend in de rechtbank in Den Haag.

Verdachte Stanley A. heeft bekend het meisje uit Nootdorp vrijdagnacht 25 februari vorig jaar te hebben vermoord. Ximena werd de volgende ochtend naakt en bebloed aangetroffen in de Goudenregenstraat. De verdachte meldde zich kort daarop zelf bij de politie. Slachtoffer en dader kenden elkaar niet, maakte de politie eerder bekend.

In de rechtszaal, waar ook tientallen klasgenoten en teamgenoten van haar rugbyteam waren, beantwoordde de verdachte vragen van de rechter. Zo vertelde hij dat hij Ximena op straat had ontmoet. Zij bleek buitengesloten en had geen slaapplek. Daarop bood hij aan bij hem te komen slapen.

De vader van de verdachte was op dat moment thuis samen met zijn partner, maar vertrok rond 06.00 uur naar Schiphol. Hij wist niet dat zijn zoon het meisje mee naar huis had genomen.

De verdachte zou vervolgens een kussen hebben gepakt, maar zich hebben bedacht. Nadat hij in de keuken een glas cola dronk, pakte hij een mes dat achter slot en grendel lag in de kamer van zijn vader. Daarop stak hij het meisje meerdere keren. Hoe vaak hij haar stak zei hij zich niet te kunnen herinneren.

Vervolgens belde hij rond 07.15 uur de politie om te melden dat hij een meisje had vermoord. Daarop sleepte hij het lichaam van het meisje vanuit de portiekwoning twee etages naar beneden en legde haar naakt op straat.

A. zei woensdag verder dat het hem 'enorm spijt voor de familie'. Als hij het kon terugdraaien dan zou hij ervoor hebben gezorgd dat ze niet doodging, ging hij verder. Ook vertelde de verdachte dat hij eerder moordneigingen had.

Eerder werd bekend dat Stanley A. enkele weken voor de moord een noodkreet zou hebben gestuurd aan psychiatrische instelling De Waag. Hij wilde geholpen worden met zijn agressie. In 2002 kreeg hij al drie jaar jeugd-tbs, eveneens voor het neersteken van een vrouw. De tbs werd twee keer verlengd met een jaar.

Roelvink: comité inhuldiging stal mijn idee

Dries Roelvink is niet blij met het Nationaal Comité Inhuldiging. De zanger heeft met grote verbazing gereageerd op de plannen voor een Koningslied. Nu namen als Marco Borsato en Frans Bauer rondzingen, windt Roelvink zich op.

"Men gaat gewoon met mijn idee aan de haal", vertelt de volkszanger aan Novum Nieuws. "Meteen na de afscheidsrede van Beatrix belde mijn tekstschrijver me op. Hij had een Koningslied klaarliggen en wilde dat met mij maken. Twee weken later komt het Nationaal Comité Inhuldiging met hetzelfde plan."

Boos is Roelvink naar eigen zeggen niet en ook van stappen ondernemen is vooralsnog geen sprake. "Maar het was wel ons idee. Het Koningslied is er al, dat heb ik gemaakt. Op internet is het al duizenden keren bekeken."

Roelvink acht de kansen voor zijn Koningslied, waarvoor hij naar eigen zeggen Willem-Alexanders zegen kreeg, om het officiële lied te worden klein. "Het zit er dik in dat Marco Borsato met een lied komt, daar heb ik op zich vrede mee."

Toch droomt Roelvink van een optreden in Amsterdam op 30 april. "Ik weet best dat het moeilijk gaat worden, ik ben geen Marco Borsato. Maar stel je toch eens voor dat ik mag optreden op de Dam."

Gebouw Rijkswaterstaat ontruimd om vieze lucht

Een gebouw van Rijkswaterstaat in Tiel is woensdagmiddag ontruimd vanwege een penetrante lucht. Een aantal mensen is misselijk geworden van de lucht, die door sommigen wordt omschreven als 'terpentineachtig', meldt een politiewoordvoerder.

De vieze lucht werd rond 14.45 uur opgemerkt aan de Echteldsedijk in de Gelderse plaats. De brandweer is nog bezig uit te zoeken waar de lucht precies vandaan komt en wat voor stoffen er precies in de lucht zitten.

Wat er met de mensen is gebeurd die misselijk zijn geworden, weet de zegsman nog niet. Ook is nog onbekend hoeveel mensen zijn geëvacueerd.

Rechter stelt verkiezingen Egypte uit

De parlementsverkiezingen in Egypte, die begin volgende maand zouden worden gehouden, worden uitgesteld. Dat heeft een Egyptische bestuursrechter woensdag besloten. De Egyptische kieswet moet eerst door het Constitutionele Hof tegen het licht worden gehouden, zei de rechter.

Het uitstel verdiept de politieke crisis in het land, die is ontstaan door de grote onenigheid tussen de conservatief-islamitische Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi en de overwegend liberale en seculiere oppositie. De oppositie drong eerder al aan op een boycot van de verkiezingen, vanwege de onrust in het land.

Tegen het besluit van de bestuursrechter kan beroep worden aangetekend.

Van Helfteren opnieuw bondscoach basketbalmannen

Toon van Helfteren wordt opnieuw bondscoach van de Nederlandse basketbalmannen. Dat meldt de Nederlandse basketbalbond woensdag. De 62-jarige Delftenaar was tussen 1993 en 1997 ook al keuzeheer. Van Helfteren gaat het bondscoachschap combineren met zijn werkzaamheden bij vicelandskampioen Zorg en Zekerheid Leiden.

Van Helfteren wordt als ideale man gezien om Oranje naar het EK 2015 te loodsen. Nederland dient daartoe komende zomer een kwalificatietoernooi met dertien landen te winnen. De boomlange coach is met 207 interlands nog altijd recordinternational.

Dat het Nederlands team nog bestaat is niet vanzelfsprekend. In november werd het wegbezuinigd door de basketbalbond. De FEB, waarin de basketbalclubs zijn verenigd, trok samen met Sport 1, de betaalzender van basketballiefhebber Will Moerer, Oranje uit de goot.

[WBC] Cuba volgende opponent honkballers

De Nederlandse honkballers moeten het in de tweede ronde van de World Baseball Classic opnemen tegen Cuba. De Cubanen rekenden woensdag met 6-3 af met Japan en eindigden daardoor als eerste in poule A. Nederland besloot groep B eerder al op de tweede plaats.

Nederland - Cuba is een reprise van de WK-finale van oktober 2011, die door Oranje met 2-1 werd gewonnen. In de voorbereiding op de World Baseball Classic, een vierjaarlijks internationaal honkbaltoernooi voor landenteams dat geldt als het officieuze WK, won Nederland een oefenduel met 5-0 van Cuba.

De tweede ronde wordt verspeeld volgens het principe van double elimination: twee keer verliezen betekent uitschakeling. Het eerste duel wordt vrijdagmiddag 16.00 uur Nederlandse tijd gespeeld in het Tokyo Dome.

Toch geen tbs voor doodsteken ex in Oss

Een 49-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodsteken van zijn ex-vrouw in haar woning in Oss in 2010. Van de rechtbank in Den Bosch kreeg de man eerder nog tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof in Den Bosch vindt tbs echter niet nodig.

Uit rapporten van onderzoekers van het Pieter Baan Centrum blijkt weliswaar dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat de kans op herhaling niet zo groot is. De man had een persoonlijkheidsstoornis en was depressief. Hij moet in de ogen van het hof wel worden behandeld, maar dat zou ook na het uitzitten van zijn straf kunnen.

Het hof acht net als de rechtbank bewezen dat de man zijn ex in juni 2010 meerdere malen in haar hals en bovenlichaam heeft gestoken. Ook ziet het hof het doodsteken, net als de rechtbank, als doodslag en niet als moord.

Het slachtoffer en de man hebben twee kinderen. De jongste zoon trof zijn moeder kort na de steekpartij stervend in een grote plas bloed aan.

Vliegtuigje in problemen op vliegveld Teuge

Een klein sportvliegtuigje is woensdagmiddag op het vliegveld in Teuge in problemen geraakt en naar beneden gekomen. De twee inzittenden lijken ongedeerd, meldt een woordvoerder van de politie.

De melding van het incident op het vliegveld bij Apeldoorn kwam even na 14.00 uur binnen. Daarop vertrokken politie, brandweer en ambulances naar het vliegveld. Of sprake is van een crash of een noodlanding kon de woordvoerder niet zeggen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Zwangere journaliste mishandeld op Borneo

Een dorpshoofd en zijn secretaris zijn in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan gearresteerd, omdat ze een zwangere journaliste dusdanig zouden hebben mishandeld dat ze een miskraam kreeg. Dat heeft de Indonesische politie woensdag gezegd.

Nurmila Sari Wahyuni, een 23-jarige verslaggeefster van Paser TV, werd zondag door twee mannen op een motorfiets in een hinderlaag gelokt toen ze in Rantau Panjang aan het filmen was. De politiechef van Oost-Kalimantan zei dat de mannen Wahyuni herkenden als de dochter van de eigenaar van betwist dorpsland. Ze sloegen haar op haar benen, in haar buik en op haar hoofd. Ze is na de aanval voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

De twee mannen zijn opgepakt en verscheidene anderen worden ondervraagd.

Activisten en onafhankelijke journalistenorganisaties hebben woedend op het incident gereageerd.

Microsoft krijgt half miljard boete

Microsoft krijgt een boete van 561 miljoen euro omdat het Europese consumenten geen vrije keuze heeft gegeven voor een internetbrowser. Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

Het Amerikaanse softwarebedrijf had afgelopen zomer door een 'technische fout' consumenten geen keuzescherm voorgeschoteld waarin men naast de browser van Microsoft, Explorer, ook kon kiezen voor concurrenten als Firefox en Chrome. De commissie stelde daarop in oktober officieel een klacht in tegen Microsoft.

Teller meldpunt voetbalgeweld op vierhonderd

Bij het meldpunt voetbalgeweld zijn sinds de lancering vierhonderd meldingen binnengekomen. In de meeste gevallen kunnen de initiatiefnemers weinig met de melding omdat het gaat om onsportieve verenigingen of oude incidenten, laten ze woensdag weten.

Zestig procent van de meldingen kan 'alleen voor kennisgeving worden aangenomen'. Het heeft hierbij volgens het meldpunt geen meerwaarde om ze bij de KNVB te melden. Wel worden ze meegenomen in een tussenrapport, dat in juli aan de Tweede Kamer wordt overhandigd.

De site werd opgezet nadat begin december in Almere een grensrechter werd belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. Over het afgelopen weekeinde, waarin voor het eerst geen enkel duel werd afgelast sinds de start van het meldpunt, kwamen 29 meldingen binnen.

De bedenkers van het meldpunt vinden dat de KNVB strengere straffen moet uitdelen en dat incidenten vaker op het wedstrijdformulier moeten worden gezet. Ze hopen dat de Kamer maatregelen treft.

Onhygiënische tandarts mag weer aan de slag

Een Haarlemse tandarts die ruim drie weken geleden zijn praktijk moest sluiten omdat er onhygiënisch werd gewerkt, mag weer aan de slag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het bevel tegen de praktijk opgeheven. Tandarts Wierts voldoet volgens de inspectie weer aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Tijdens een controle begin februari constateerde de IGZ onder meer dat er geen goed reinigingsprotocol was. Ook werden beschermbrillen en mond- en neusmaskers niet op de juiste wijze gebruikt en waren de handen van de tandarts en zijn assistenten niet schoon genoeg.

Verder waren er volgens de IGZ geen goede voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat bloed van de patiënt en de zorgverlener met elkaar in aanraking kunnen komen. Door zogenoemde prikaccidenten bestaat het gevaar dat vormen van hepatitis en hiv kunnen worden overgedragen. De tandarts hield zich voorts niet aan regels in onder meer de Kernenergiewet en een richtlijn voor infectiepreventie.

Bij een nieuwe inspectie afgelopen vrijdag constateerde de IGZ dat alles weer in orde is. Binnen drie maanden kan de praktijk een nieuw bezoek van de inspectie verwachten.

'Niet zomaar ontslag voor 'Hells Angel-ambtenaar'

Ambtenaren die lid zijn van motorclubs die zich bezighouden met criminele activiteiten kunnen niet ontslagen worden puur op basis van hun lidmaatschap. Dat staat in een rapport van de politie en justitie dat in handen is van NRC Handelsblad.

Volgens justitie zijn in Nederland zo'n zevenhonderd mensen lid van outlaw motorclubs als de Hells Angels, Satudarah en kleinere clubs als Rogues, Black Sheep, Demons en Spiders. Justitie, politie, de Belastingdienst en gemeenten proberen motorclubs aan te pakken omdat ze snel groeien. Zo groeiden de Hells Angels de afgelopen jaren van zeven naar zeventien afdelingen en Satudarah van negen naar 24 chapters. In het rapport wordt de balans opgemaakt van de aanpak.

Politie en justitie vermoeden dat achter deze 'consolidatie en machtsopbouw de voorbereidingen schuilgaan voor een mogelijke 'biker war' tussen beide motorclubs in Nederland', zo staat in het rapport. De motorclubs onderhouden volgens de politie nauwe banden met de onderwereld en zijn actief in hennepteelt. Ook zouden ze zich bezighouden met afpersing in de horeca.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich vorige maand achter een voorstel van de VVD en de PvdA om een richtlijn op te stellen waarin staat dat ambtenaren die lid zijn van een bende van 'outlawbikers' uit hun functie worden ontheven. Volgens de Kamer geeft het lidmaatschap van een motorclub die zich 'stelselmatig buiten de grenzen van de wet plaatst' geen blijk van integer gedrag.

Gemeenten, politie en het ministerie van Defensie brengen momenteel in kaart hoeveel medewerkers lid zijn van criminele motorclubs.

Dode door ingestort dak in Zeeland

De man die woensdagochtend zwaargewond raakte toen in het Zeeuwse Oost-Souburg een dak van een woning instortte is overleden. Het 26-jarige slachtoffer komt uit de gemeente Veere, meldt de politie.

Het gaat volgens de politie om een bedrijfsongeval, maar een woordvoerder kon niet zeggen of dit betekent dat aan het dak van de woning aan de De Deckerestraat werd gewerkt. De Inspectie SZW is ingelicht en onderzoekt de zaak.

De man was de enige die bij het ongeluk gewond raakte.

Vissers vinden lijk in net voor kust Zuid-Holland

De bemanning van een vissersschip heeft woensdagochtend voor de Zuid-Hollandse kust een lijk in de netten gevonden. De vissers zijn terug naar hun haven in Stellendam gegaan en hebben het lichaam daar overgedragen aan de politie, zegt een politiewoordvoerder.

Het lichaam werd rond 05.15 uur gevonden in de buurt van de plek waar het vrachtschip Baltic Ace in december verging. Dat hoeft volgens de politiewoordvoerder niet te betekenen dat het om een van de vermiste opvarenden gaat. "Het is een druk bevaren route, dus het kan net zo goed iemand anders zijn."

Het lichaam lag al enige tijd in het water. De politie gaat na of er een match is met mensen die worden vermist in de Noordzee. Als dat het geval is, wordt de familie ingelicht.

De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto's, zonk op sinterklaasavond op de Noordzee na een aanvaring met een containerschip. Dertien opvarenden konden worden gered. Vijf lichamen werden korte tijd later geborgen. Naar de overige opvarenden werd herhaaldelijk gezocht. Half december werd voor de kust van IJmuiden het lichaam van de eerste stuurman, een 31-jarige Pool, gevonden. In totaal worden nu nog vijf opvarenden vermist.

Politie vindt voortvluchtige in douche vriendin

De politie heeft dinsdagavond een voortvluchtige man aangehouden die zich had verstopt in de doucheruimte van zijn vriendin in het Zuid-Hollandse Vlaardingen. De 49-jarige man moet nog dertigduizend euro betalen of een halfjaar cel uitzitten, meldt de politie. Wat hij op zijn kerfstok heeft is niet bekendgemaakt.

De politie werd getipt dat de man zonder vaste woon- of verblijfplaats bij zijn vriendin was. Agenten van de parketpolitie klopten bij de vriendin aan en vonden hem uiteindelijk.

Boëtius, Vilhena en Van der Hoorn in voorselectie

Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena van Feyenoord en Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn spelen mogelijk binnenkort hun eerste wedstrijd in het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal heeft de drie talentvolle spelers opgenomen in de 26-koppige voorselectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Estland en Roemenië. Van Gaal maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend.

Boëtius en Vilhena, beiden 18 jaar, kennen momenteel een stormachtige doorbraak in de hoofdmacht van Feyenoord, dat met een derde plaats in de Eredivisie nog kans maakt op de landstitel. De 20-jarige Van der Hoorn is dit seizoen een belangrijke pion voor Utrecht en begon in 23 van de in totaal 25 competitiewedstrijden in de basis.

Rafael van der Vaart, Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder keren terug in de voorselectie. De drie oud-Ajacieden ontbraken vorige keer, toen Oranje een oefenduel tegen Italië speelde. Feyenoorder Bruno Martins Indi is vanwege een blessure niet van de partij.

Oranje ontvangt op 22 maart Estland, waarna vier dagen later een thuiswedstrijd tegen Roemenië volgt. Nederland won tot dusver al zijn vier kwalificatieduels en ligt zodoende op koers voor plaatsing voor het WK volgend jaar zomer in Brazilië.

Derde afscheid is definitief voor atlete Hellebaut

De Belgische hoogspringster Tia Hellebaut heeft definitief een punt achter haar carrière gezet. Dat maakte de 35-jarige atlete uit Antwerpen woensdag bekend. Een teleurstellend verlopen EK indoor, afgelopen weekeinde in Göteborg, ligt aan haar beslissing ten grondslag.

Hellebaut kwam de voorbije jaren al tweemaal terug op een beslissing om te stoppen. Een derde comeback is volgens haar echter uitgesloten. "Ondanks alle trainingen en opofferingen van de voorbije maanden, lukte het gewoon niet", vertelt ze over het EK waarin ze laatste werd in de finale. "Als ik dan terugkijk op wat ik al bereikt heb, denk ik dat het de juiste beslissing is om er nu definitief mee op te houden."

Het hoogtepunt van Hellebauts carrière was de gouden plak op de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Kort daarna zette ze voor het eerst een punt achter haar carrière toen ze zwanger was. Acht maanden na de bevalling kwam ze op haar beslissing terug.

De tweede comeback eindigde in augustus 2010 omdat Hellebaut opnieuw zwanger was. Een klein jaar later keerde ze wederom terug in het atletiekcircuit omdat ze haar olympische titel wilde verdedigen. In Londen eindigde Hellebaut afgelopen zomer als vijfde.

Topcast voor duistere theaterkomedie

Emma Stone, Zach Galifianakis, Naomi Watts en Michael Keaton hebben rollen gescoord in de duistere komedie Birdman. De film gaat over het leven van theatermakers en is gebaseerd op een kort verhaal van de Amerikaanse auteur Raymond Carver, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Birdman verwijst speels naar de werkelijkheid. Keaton speelt een vergeten acteur die ooit beroemd was als superheldacteur. Zijn personage probeert zijn roem in ere te herstellen door een verhaal van Raymond Carver te vertalen naar een toneelstuk op Broadway. Keaton speelde ruim twintig jaar geleden Batman in de Tim Burton-films.

The Amazing Spider-Man-actrice Stone speelt Keatons dochter, die vers uit een ontwenningskliniek haar vader assisteert. Watts is in Birdman te zien als actrice en Galifianakis speelt de producent van het stuk. De komedie wordt geregisseerd door de Mexicaan Alejandro González Iñárritu, bekend van Babel en zijn laatste film Biutiful. De productie van Birdman gaat in april van start.


Topcast voor duistere theaterkomedie (Foto: Novum)

Willis misschien terug naar theater

Die Hard-ster Bruce Willis stond in 1984 voor het laatst op het toneel in het klassieke stuk Fool for Love. Bijna dertig jaar later zinspeelt de 57-jarige acteur op terugkeer naar het theater.

In 1977 maakte Willis op 22-jarige leeftijd zijn professionele theaterdebuut in Heaven and Earth. Hij maakte de overstap naar televisie en belandde uiteindelijk in Hollywood waar hij acteerde in ruim zestig films, zoals Pulp Fiction, The Sixth Sense  en Armageddon.

Bruce Willis wil na de huidige Die Hard  nog een zesde deel maken. "Op dit moment kan ik nog rennen en vechten in een film. Er komt een tijd dat ik dat niet meer kan."

Franse onderscheiding voor Bruce Willis (Foto: Novum)

VVD en D66 willen van lijstverbindingen af

De VVD en D66 willen dat er een einde komt aan lijstverbindingen. VVD-Kamerlid Joost Taverne en D66-Kamerlid Gerard Schouw pleitten er woensdag voor om een einde te maken aan de allianties die partijen bij verkiezingen aangaan om de kans op een restzetel te vergroten.

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hadden de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks en de confessionele partijen ChristenUnie en SGP een lijstverbinding. GroenLinks en de ChristenUnie profiteerden daarvan.

De VVD en D66 willen dat dit in de toekomst niet langer mogelijk is. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers sprak van een 'jaloezieamendement'. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat het plan ter advies voorleggen aan de Raad van State. Pas als dat is gebeurt wordt het amendement ingediend.

Diplomatieke rel Australië en Israël om spionage

De geheimzinnige 'Gevangene X', die in december 2010 in een Israëlische gevangeniscel zelfmoord pleegde, werkte voor de Israëlische regering. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Bob Carr woensdag gezegd. De minister waarschuwde voor een diplomatieke rel als blijkt dat de man, Ben Zygier, zijn Australische paspoort gebruikte voor spionagedoeleinden.

De betrekkingen tussen beide landen zijn zwaar op de proef gesteld door de kwestie. Israël hulde zich in stilzwijgen over de zaak totdat de Australische publieke omroep vorige maand zendtijd besteedde aan Zygier, die bekendstond als 'Gevangene X', een agent van de Mossad zou zijn. Zygier zou zijn opgepakt omdat hij uit de boot wilde klappen over het vervalsen van Australische paspoorten, die zouden zijn gebruikt bij een liquidatie in Dubai in 2010.

De regering in Canberra zei aanvankelijk dat Zygier, een Australische immigrant uit Israël, was aangeklaagd omdat hij de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Carr lichtte woensdag een tipje van de sluier op en deelde mee dat Zygier voor de Israëlische regering had gewerkt. Hij wilde niet zeggen of er sprake was van een dienstverband bij de Mossad. Wel zei hij dat zijn regering 'het krachtigste protest' zal aantekenen als duidelijk wordt dat Zygier zijn Australische paspoort gebruikte voor inlichtingenwerk.

Dat een Australisch paspoort voor Israëlische spionagepraktijken zou zijn gebruikt, ligt zeer gevoelig in Australië. In 2010 liquideerde een team van vier geheim agenten uit Israël in Dubai een belangrijke leider van Hamas. Daarbij werd gebruik gemaakt van vervalste Australische paspoorten. Canberra reageerde hierop door een Israëlische diplomaat de deur te wijzen. Volgens Carr is er geen enkele aanwijzing dat Zygier bij de liquidatie betrokken was.

Australië heeft Israël verzocht informatie over de aanklachten tegen Zygier over te dragen, maar dat weigert Israël.

Ridiculous Fishing 14 maart uit

De Utrechtse ontwikkelaar Vlambeer heeft bekendgemaakt dat Ridiculous Fishing, het nieuwste project van de studio, op 14 maart uitkomt op iOS.

In Ridiculous Fishing moet je op een belachelijke wijze zo veel mogelijk vissen zien te vangen. Het had niet veel gescheeld of deze titel had het daglicht niet gezien. Door kopieergedrag van een concurrerende studio had Vlambeer namelijk het project bijna geannuleerd.

Het ging zelfs zo ver, dat de oprichters helemaal de handdoek in de ring wilden gooien. Dat is niet gebeurd en daarom presenteren zij met trots de zeven seconden durende trailer, die een prima inzicht geeft van de gameplay die je kunt verwachten van Ridiculous Fishing.

Mila Kunis flirt met radioverslaggever

De zenuwachtige radioverslaggever Chris Stark had de dag van zijn leven toen Mila Kunis aangaf dat ze een date met hem overweegt. Dit zei de actrice in een interview voor BBC Radio 1. 

Kunis maakte zich voor de promotie van de film Oz: The Great and the Powerful klaar voor een reeks standaardinterviews met journalisten. Dat verliep anders toen tegenover haar BBC 1 radiojournalist Chris Stark plaatsnam. De jongen was bloednerveus voor zijn interview met de mooie Mila en gaf dat eerlijk toe. De actrice deed haar best hem op zijn gemak te stellen, wat resulteerde in een hilarisch gesprek.

Stark nodigde haar uit met hem en zijn vrienden mee te gaan naar een voetbalwedstrijd inclusief een etentje bij kiprestaurant Nando’s. “Oké, dat ga ik waarschijnlijk niet vandaag doen omdat ik ziek ben, maar ik wil je misschien wel gezelschap komen houden”, zegde Kunis toe. Daarna volgde nog een gesprek over bier en Baywatch.

Toen de pr-dames gebaarden dat het gesprek weer over de film moest gaan, reageerde de actrice teleurgesteld. “Waarom? Ik moet zeggen dat dit veel leuker is voor mij. Alsjeblieft?” Aan het eind verklaarde ze dat dit ‘het beste interview van de dag’ was.

Mendes bedankt voor regie Bond 24

Sam Mendes is toch niet te verleiden tot het maken van nog een Bondfilm. De Britse regisseur had vorig jaar groot succes met Skyfall en even leek het erop dat hij ook de 24e Bondfilm zou willen regisseren. "Het was een heel moeilijke beslissing om niet op het aanbod in te gaan", zegt hij tegen het Britse filmblad Empire. De regisseur heeft geen tijd voor 007.

"De regie van Skyfall is één van de beste ervaringen uit mijn carrière", voegt Mendes eraan toe. "Maar ik heb verplichtingen in het theater." Skyfall leverde wereldwijd meer dan een miljard dollar op en was een van de succesvolste Bondfilms aller tijden. De Bondfilm wist twee van de vijf Oscarnominaties te verzilveren.

De regisseur gaat zich richten voorstellingen van Charlie and the Chocolate Factory en King Lear. Mendes werkt ook aan een de tv-serie Penny Dreadful. De 47-jarige Mendes brak in 1999 door met de tragikomedie American Beauty.


Sam Mendes bedankt voor regie Bond 24 (Foto: Novum)

Brussel onderzoekt miljoenensteun aan PSV

De Europese Commissie onderzoekt of de miljoenensteun van de gemeente Eindhoven aan PSV in 2011 wel door de beugel kon. Ook de steun aan NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch wordt onderzocht, maakte de commissie woensdag bekend.

De gemeente Eindhoven kocht in 2011 voor 48,3 miljoen euro de grond onder het stadion van PSV. Die werd vervolgens in erfpacht gegeven aan de voetbalclub. Met soortgelijke constructies schoten ook de gemeenten Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Den Bosch hun lokale club in 2010 en 2011 te hulp, zij het voor lagere bedragen.

De Europese Commissie wil nu onderzoeken of deze gemeentelijke steun wel voldoet aan de Europese regels voor staatssteun. Geen van de steunacties werd bij de Commissie gemeld, wat wel zou moeten bij staatssteun. "De Commissie werd erop geattendeerd door bezorgde burgers", schrijft de commissie.

'Bekentenis Boogerd vergroot sponsorkansen Blanco'

De dopingbekentenis van Michael Boogerd heeft het toekomstperspectief van Blanco Pro Cycling verbeterd. Dat stelt algemeen directeur Richard Plugge. "Voor ons zal het nu gemakkelijker zijn een nieuwe sponsor te vinden", zegt hij woensdag tegen Nusport. Blanco, de voormalige Rabobankploeg, zoekt al maanden naar een nieuwe geldschieter.

Rabobank stopte eind vorig seizoen na zeventien jaar als sponsor. De bank nam de beslissing naar aanleiding van het vernietigende Usada-rapport, waarin Levi Leipheimer dopinggebruik tijdens zijn periode bij de Rabobank opbiechtte. Met de confessie van Boogerd is het aantal voormalig Rabobank-coureurs dat doping bekende op acht gekomen.

Het verleden speelt Blanco nog altijd parten. Sponsoren zijn huiverig om in te stappen, weet Plugge. "Nieuwe geldschieters willen weten of ons huis op schone grond staat, of ten minste weten wat er nog in de grond zit. Iedereen vraagt: hoe zit het bij jullie? Dat zijn wij bij Blanco intern in kaart aan het brengen en op die manier hopen we volgend jaar als ploeg verder te kunnen."

Boogerd bekende woensdag na jarenlange ontkenning dopinggebruik. Tussen 1997 en 2007 maakte hij gebruik van epo, bloedtransfusies en cortisonen. De 40-jarige Hagenaar was jarenlang het boegbeeld van het Nederlandse wielrennen. Hij reed zijn gehele carrière voor Rabobank.

Tom Cruise wilde priester worden

Tom Cruise was als tiener een toegewijd katholiek. Sterker nog: hij deed een opleiding om later priester te worden. 

Tom Cruise zit tegenwoordig diep in de Scientology, maar dat is niet altijd zo geweest. Als tiener was de acteur namelijk gefascineerd door het katholieke geloof. Dat ging zelfs zo ver dat hij besloot een priesteropleiding te volgen. Dat verliep niet heel succesvol, zo vertelt voormalig klasgenoot Shane Dempler in The New York Daily News. Het ging mis toen Cruise en Dempler alcohol mee smokkelden.

“We verstopten de drank in een bos in de buurt. De priesters hadden het niet eens door totdat een paar andere jongens van ons plan hoorden en het bos in slopen om dronken te worden. Ze werden betrapt op de terugweg en gedwongen het toe te geven.” Vervolgens kregen Cruise en Dempler het vriendelijke doch dringende verzoek de priesterschool te verlaten.

Toch was de inmiddels filmster oprecht geïnteresseerd. “Hij had een heel sterk katholiek geloof. We brachten tijd door in de kerk en genoten van de verhalen van de priesters. We vonden dat ze een geweldige levensstijl hadden en we waren echt geïnteresseerd in het priesterschap. Maar we waren nog te jong om zo’n beslissing te maken.”

'Tom Cruise in sciencefictionfilm Oblivion' (Novum)

Law heeft minder last van media

Jude Law is ontzettend opgelucht om het feit dat de Britse tabloid News of the World is opgedoekt. De acteur heeft daardoor tegenwoordig een stuk minder last van opdringerige media. 

Sinds het hackschandaal van News of the World wordt Law een stuk minder lastiggevallen door de Britse media. De acteur kreeg een schadevergoeding van 130.000 pond toen bleek dat journalisten van de tabloid zijn voicemail hadden gehackt. “Ik word tegenwoordig een stuk minder lastiggevallen, godzijdank”, vertelt Jude in The Guardian. “De wortel van de als maar groeiende giftige plant is afgehakt, snap je wat ik bedoel?”

“Zonder de krantenkoppen zijn er ook minder belachelijke foto’s nodig van mij terwijl ik een poort open en in mijn auto stap. Dus dat is er allemaal niet meer. Wat een zegen!”

Dat betekent overigens niet dat Law nooit meer achterna wordt gezeten door paparazzi. Toen hij Oudejaarsavond doorbracht op Hawaii was het weer raak. “We moesten het strand verlaten omdat er drie mannen foto’s van ons maakten. Ze kunnen alle foto’s wel vervagen, maar de waarheid is dat die fotografen er nog steeds zijn en wij het strand moeten verlaten om in een tuin of kamer of wat dan ook te gaan zitten.”

jude law

Zieke trailer Zeno Clash 2

Ace Game, ontwikkelaar van Zeno Clash 2, heeft zojuist een nieuwe trailer voor de first-person brawler Zeno Clash 2 uitgebracht. In deze trailer zie je een hoop vreemde wezens die gemarteld worden met vuisten en bizarre wapens. Kortgezegd is deze trailer vrij ziek.

Zeno Clash 2 wordt ergens dit jaar door Atlus uitgebracht voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Wat vinden jullie van deze trailer?

Tweede film op komst over Escobar

Relativity Media heeft de rechten op het scenario Silver or Lead gekocht. Het project, dat geregisseerd zal worden door Enrique Urbizu, concentreert zich op de persoonlijke strijd tussen de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar en de generaal Hugo Martinez. 

De film wordt gebaseerd op een scenario van Piers Ashwort, die zich op zijn beurt weer baseerde op een scenario van Michael Kane. Hij baseerde zijn titel op een bekende uitspraak van Escobar: ”Plato o plomo?” (“zilver of de kogel”). De drugsbaron gaf mensen vaak een keus: neem zijn omkoopgeld of wees voor de rest van je leven een doelwit. 

Ook generaal Hugo Martinez kreeg die keuze. Escobar bood hem toen zes miljoen dollar om te stoppen met de klopjacht die hij op de drugsbaron aanvoerde. Het verhaal is gebaseerd op bronmateriaal van Simon Strongs boek Whitewash: Pablo Escobar and the Cocaine Wars, waarvan de rechten eveneens in handen van Relativity verkeren. 

Silver or Lead is niet het enige project over Escobar waaraan gewerkt wordt. Zo zijn Josh Hutcherson en Benicio Del Toro gecast in de film Paradise Lost, dat het regiedebuut van acteur Andrea di Stefano vormt. Deze film volgt een jonge Ier die naar Colombia reist en een jonge vrouw ontmoet, wier oom Escobar is. 

Voor beide projecten is er nog geen releasedatum geprikt. Van Paradise Lost weten we dat deze in de loop van 2014 in de bioscopen moet gaan draaien.

Pablo Escobar

Diesel wordt The Last Witch Hunter

De website Deadline meldt dat Fast & Furious-acteur Vin Diesel in vergevorderde onderhandeling is om de hoofdrol te gaan spelen in de film The Last Witch Hunter van regisseur Breck Eisner en scriptschrijver Cory Goodman. 

Dit nieuws komt na de berichten dat de film Hansel & Gretel: Witch Hunters erg mager presteerde aan de Amerikaanse bioscoopkassa. Daar haalde het R-rated actiesprookje slechts $54 miljoen op. Wereldwijd deed de film van regisseur Tommy Wirkola het een stuk beter, aangezien het tot op heden op $181 miljoen staat.

De film The Last Witch Hunter gaat over 'de laatste heksenjager', die het moet opnemen tegen een groep heksen en krijgsheren die hun best doen zich te reproduceren. Deze bedreiging moet natuurlijk opgelost worden en de taak daartoe is aan Diesel.

 

Fischer mogelijk terug in Star Wars 7

Hoewel er nog geen officiële aankondigingen zijn gedaan rondom de cast van Star Wars: Episode VII , lijkt het er steeds meer op dat een flink deel van de oorspronkelijke cast terugkeert naar de sterren. Na de hardnekkige geruchten dat Mark Hamill en Harrison Ford weer te zien zijn, lijkt Carrie Fischer te bevestigen dat Leia weer te zien is.

Natuurlijk moeten we erg opletten met dit soort uitspraken. De vorige keer dat Fischer een dergelijke uitspraak deed hebben de woordvoerders direct de uitspraak teruggedraaid en het gegooid op 'de ster die grappig en zogenaamd loslippig wil zijn'.

Volgens de bron, Palm Beach Illustrated, is Fischer gevraagd of zij terug wilde komen voor meer Star Wars, waarop zij positief reageerde. Maar hoe komt zij terug? "Bejaard", grapt Fischer. "Ze zit in een intergalactisch bejaardentehuis. Nee, ik denk dat ze gewoon is hoe zij eerder was, alleen langzamer en minder happig om in een groot gevecht te belanden."

Terminator 2-acteur Furlong cel in

Edward Furlong verdwijnt achter de tralies. Een rechter veroordeelde de 35-jarige Terminator 2-acteur tot zes maanden cel, omdat hij ondanks een contactverbod zijn ex-vriendin toch lastigviel. Daarnaast zou hij haar hebben mishandeld, weet website TMZ.

Furlong heeft het al enige tijd aan de stok met zijn ex-vrouw en -vriendin, bij wie hij niet meer in de buurt mag komen. Hoewel de acteur is veroordeeld tot een celstraf van een halfjaar, blijkt uit documenten dat hij eind mei al in aanmerking komt voor vrijlating.

Edward Furlong (links in beeld) voor zes maanden de cel in
Edward Furlong (links in beeld) voor zes maanden de cel in

Snoop Dogg krijgt eigen game

Rapper Snoop Dogg en gamestudio Echo Park werken samen aan het ritmische actiespel Way of the Dogg. In elk level moet Snoop het opnemen tegen een nieuwe vijand. Het spel moet eind april te downloaden zijn voor iOS- en Android-apparaten, PlayStation 3 en Xbox 360. Dat heeft uitgever 505 Games dinsdagavond bekendgemaakt.

Way of the Dogg is niet de eerste keer dat Snoop in aanraking komt met games. In zijn nummers verwijst de rapper wel vaker naar computerspellen. Daarnaast werkte hij vorig jaar al mee aan het vechtspel Tekken Tag Tournament 2. Bovendien was hij te zien in de Def Jam-vechtspellenreeks.

De release van Way of the Dogg valt samen met Snoop Doggs nieuwe album Reincarnated, waarop hij onder de naam Snoop Lion zijn eerste stappen zet als reggaeartiest. Daarnaast is er een documentaire gemaakt over Snoops transformatie tot reggaezanger.


Snoop Dogg krijgt eigen game 

Serverproblemen teisteren lancering Simcity

De lancering van het simulatiespel Simcity verloopt allesbehalve vlekkeloos. Door serverproblemen konden veel Amerikaanse gamers het pc-spel urenlang niet spelen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Om de nieuwe Simcity te kunnen spelen, moet een computer altijd online zijn.

Uitgever Electronic Arts laat in een verklaring weten dat het zijn servercapaciteit uitbreidt. Het bedrijf verwacht donderdag, wanneer Simcity ook in Europa te spelen is, geen problemen.

Simcity moet altijd online zijn omdat nabijgelegen virtuele steden van andere spelers invloed kunnen hebben op de eigen stad. Zij kunnen zorgen voor vervuiling of bijvoorbeeld extra energie leveren.


Serverproblemen teisteren lancering Simcity 

'Kate Middleton verwacht dochter'

Het lijkt erop dat de Britse prins William en zijn vrouw Kate een dochter krijgen. Tijdens een bezoek aan het Engelse Grimsby liet Kate zich ontvallen dat ze in verwachting is van een meisje, vertellen omstanders aan de Britse krant The Telegraph.

"Dank je wel, dit neem ik mee voor mijn d...", zei Kate nadat ze een knuffelbeer in ontvangst nam. "Je wou dochter zeggen", wierp een omstander de hertogin van Cambridge voor de voeten. "Nee, we weten het niet", zei Kate vervolgens over het geslacht van haar ongeboren spruit. "Volgens mij weet je het wel", drong de vrouw aan. "We vertellen niets", antwoordde Kate.

De 31-jarige hertogin moet in juli bevallen van haar eerste kind. Tijdens haar bezoek aan Grimsby vertelde Kate dat ze de baby geregeld voelt schoppen. "Ik vroeg haar of de baby beweegt en schopt en ze antwoordde dat het kind dat erg vaak doet", vertelt een man die uren in de kou stond om de hertogin te zien.

Kates zwangerschap kwam begin december aan het licht toen de hertogin met ernstige misselijkheid in het ziekenhuis belandde. Als William en Kate inderdaad een dochter krijgen, krijgt ze de titel prinses. De Britse koningin Elizabeth kondigde in januari aan dat ze een regel uit 1917 aanpast. Daarvoor zou een dochter slechts de titel lady krijgen.

Tweede Nederlandse JSF uit fabriek

De tweede Nederlandse Joint Strike Fighter (ofwel F-35) heeft deze week de fabriek in Fort Worth in het Amerikaanse Texas verlaten. Dat maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend.

Het toestel wordt nu eerst getest en van een speciale coating voorzien, liet het ministerie weten. Dit programma zal deze zomer worden afgerond. Daarna gaat het naar de luchtmachtbasis Eglin in Florida waar Nederlandse piloten het jachtvliegtuig gaan testen.

De eerste F-35 werd vorig jaar overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. In augustus werden de eerste testvluchten er mee uitgevoerd.

Vrouwen verdienen 15 procent minder dan mannen

Vrouwelijke werknemers met een volledige baan verdienen vijftien procent minder dan mannen als gecorrigeerd wordt op ervaring, opleiding, leeftijd en functie. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het feitelijke gemiddelde loon van vrouwen en mannen ligt veel verder uit elkaar, grotendeels doordat veel vrouwen in deeltijd werken.

Het statistiekbureau vergeleek in het onderzoek de lonen van vrouwelijke en mannelijke werknemers in Nederland. Nederlandse vrouwen verdienden in 2011 gemiddeld 33 duizend euro bruto. Dat is 55 procent van het gemiddelde inkomen van hun mannelijke collega's, dat op gemiddeld 58 duizend euro uitkwam.

Als alleen wordt gekeken naar voltijds werkende werknemers, blijkt het inkomensverschil te krimpen tot twintig procent. Als wordt gecorrigeerd voor alle factoren die ook een rol kunnen spelen, zoals opleiding, leeftijd en ervaring, bestaat er nog altijd dat 'onverklaarbare verschil' van vijftien procent.

De Europese collega's van het CBS, Eurostat, hebben in het kader van de dag van de gelijke betaling vorige week de cijfers van alle landen van de Europese Unie over 2011 vergeleken. Nederland scoort daar met het onverklaarbare verschil van vijftien procent in de middenmoot. In Duitsland is het verschil het grootst met twintig procent. Italië is het enige Europese land waar vrouwen juist meer verdienen dan mannen. Het gaat om een verschil van 0,2 procent.

Explosieve G.I. Joe: Retaliation-teaser knalt binnen

De eerste teaser voor de film G.I. Joe: Retaliation is een feit. Niemand minder dan Dwayne 'The Rock' Johnson en Bruce Willis knallen in een orgie van geweld zoals vanouds van het scherm.

Verraden voor de acties tegen het land moet het G.I. Joe-team op bevel van de President het opnemen tegen Zartan, zijn vijanden en alle de door hem beïnvloedde wereldleiders. De film G.I. Joe: Retaliation verschijnt vanaf 28 maart in 3D en IMAX 3D in de bioscoop.

Verliefd? Zeg het haar met sperma

Een nogal verlegen Chinese student is al een tijdje verliefd op een huisgenote van hem. De 22-jarige Gou Wen wist maar niet hoe hij dit aan haar moest vertellen. Zijn oplossing was bijzonder creatief.

Hij nam op een helder moment de briljante beslissing om haar dan maar een potje met een beetje van zijn eigen sperma te geven. Iets voor een echte fijnproever dus. Waarschijnlijk dacht hij dat zijn grote liefde wel bij hem zou komen voor een navulling van zijn 'liefdessap'.

Zijn crush, de 19-jarige Zeng Lin, was relatief gezien blij met het potje toen ze het kreeg. Ze dacht namelijk dat het een vocht inbrengend smeerseltje was. Wat misschien inderdaad ook wel één van de eigenschappen van sperma is.

Vol goede moed begon Zeng Lin het goedje uit het potje op haar gezicht te smeren om zichzelf eens een lekkere facial te geven. Toen de helft van haar gezicht geglazuurd was besloot ze toch maar aan haar gulle gever te vragen waar er nou precies in het potje zat. Want, hier komt het, ze vond dat er toch wel een raar geurtje aan het goedje zat...

Hierna moest Gou Wen wel toegeven dat hij zijn liefdeselixer speciaal voor haar in een potje had gestopt. Zeng Lin was niet echt onder de indruk van deze spontane liefdesverklaring en schakelde de politie in. (Dat moet wel een briljant gesprek zijn geweest.) De liefdevolle rukker werd gelijk in de cel gezet en moet zijn slachtoffer 250 euro schadevergoeding betalen.

Gou Wen verklaarde "Ik ben zo verliefd, maar dat wist ze niet en ik wist niet hoe ik het haar moest vertellen. Daarom deed ik dit, denkende dat dit de ultieme manier was om je liefde te verklaren." Hij gaf toe dat hij fout zat maar hij zal het niet opgeven. Hij gaat nu een andere manier vinden om zijn boodschap over te brengen. Hopen voor Zeng Lin dat die 'boodschap' niet al te letterlijk genomen wordt.

Moraal van dit verhaal is natuurlijk dat een man je niet wil vernederen wanneer hij je een facial geeft, hij laat enkel zien dat hij om jou, en een juiste vochtigheid van je gezicht, geeft.

Verdachte aangehouden voor dood echtpaar

De politie heeft woensdagmorgen in Groningen een man aangehouden in verband met de moord op het echtpaar uit Aduard. De verdachte is een 40-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Hij is in Groningen aangehouden, meldde de politie.

De lichamen van het echtpaar werden dinsdag aangetroffen in het water van het Hoendiep in Hoogkerk.

Verdachte aangehouden voor dood echtpaar
Verdachte aangehouden voor dood echtpaar (Foto: ANP)

Zwaargewonde door ingestort dak in Zeeland

Een persoon is woensdagochtend zwaargewond geraakt toen in het Zeeuwse Oost-Souburg een dak van een woning instortte. Het gaat volgens de politie om een bedrijfsongeval, maar een woordvoerder kon niet direct zeggen of dit betekent dat aan het dak van de woning aan de De Deckerestraat werd gewerkt.

Een traumahelikopter is onderweg. Voor zover bekend zijn er niet meer gewonden gevallen.

Django en Ted grootste kanshebbers MTV Movie Awards

De bloederige western Django Unchained van Quentin Tarantino en de komedie Ted van Seth MacFarlane hebben de meeste nominaties te pakken voor de MTV Movie Awards. De twee films hebben allebei zeven nominaties voor onder meer beste film.

De twee films concurreren met Silver Linings Playbook, The Dark Knight Rises en The Avengers voor de titel film van het jaar. Oscarwinnaressen Anne Hathaway en Jennifer Lawrence maken beide kans op de prijs voor beste actrice en bij de mannen kan de prijs onder anderen gaan naar Ben Affleck, Bradley Cooper of Channing Tatum.

De acteurs hebben nog een ronde waarin ze kans maken op een MTV Movie Award. In de categorie beste acteerprestatie zonder bovenkleding concurreren Daniel Craig, Christian Bale, Taylor Lautner, Seth MacFarlane en wederom Channing Tatum.

Een andere bijzondere categorie is beste zoen gaat het onder andere tussen Mila Kunis en Mark Wahlberg voor hun kus in Ted en Kerry Washington en Jamie Foxx voor hun zoen in Django Unchained.

De MTV Movie Awards worden op 14 april uitgereikt in Los Angeles. De uitreiking wordt gepresenteerd door de Australische actrice en comédienne Rebel Wilson.

Rutte wenst Venezuela sterkte met verlies Chavez

Premier Mark Rutte (VVD) wenst Venezuela sterkte met het verlies van president Hugo Chavez. "Onze gedachten gaan uit naar het Venezolaanse volk en de regering", schrijft de premier in een reactie.

Rutte wijst erop dat Venezuela in het Caribisch gebied een buurland is van het Nederlandse koninkrijk. "Onze landen hebben nauwe banden: historisch, cultureel en economisch." De minister-president zegt veel waarde aan die relaties te hechten. "Vandaag en in de toekomst."

Chavez overleed dinsdag op 58-jarige leeftijd. Hij leed al langere tijd aan kanker.


Rutte wenst Venezuela sterkte met verlies Chavez (Foto: Novum)

Regisseur Het Bombardement maakt bondagefilm

Ate de Jong gaat een Engelstalige speelfilm maken waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Japanse bondage. "Het wordt een psychologische thriller met sadomasochistische elementen", zegt de regisseur van Het Bombardement woensdag in het AD. Die film, het acteerdebuut van Jan Smit, kreeg vernietigende kritieken.

De Jongs nieuwe film heeft als werktitel Love.Honor.Obey. De Zeeuw heeft een klein budget en wil de film met jonge, onbekende acteurs opnemen. "Het wordt geen dure film zoals Het Bombardement, zodat we alle vrijheid van handelen hebben", vertelt de regisseur.

De Jong is van plan om volgende maand in Londen te beginnen met de opnamen van Love.Honor.Obey. Hij wil de film in september afhebben.

De regisseur, die dit jaar 60 jaar oud wordt, maakte begin jaren tachtig, aan het begin van zijn carrière films als Een Vlucht Regenwulpen en Brandende Liefde. Later ging hij naar de Verenigde Staten, waar hij twee speelfilms maakte.

Journey maakt favorietenrol game-Bafta's waar

Het avonturenspel Journey is de grote winnaar van de British Academy Games Awards. Het online PlayStation 3-spel won vijf Bafta's, voor onder meer de muziek, de online functies en de artistieke insteek. Het avonturenspel van Thatgamecompany was achtmaal genomineerd en daarmee een van de favorieten.

Naast Journey was ook The Walking Dead veelvuldig genomineerd. Het spannende avonturenspel bleek uiteindelijk de grote schlemiel van de avond, want ondanks zeven nominaties won het eindelijk alleen een Bafta voor het verhaal.

De actiegame Dishonored won de prijs voor het beste game van het jaar. De jury van de Bafta Games Awards achtte de game beter dan onder meer het geprezen Far Cry 3, The Walking Dead en Journey.

Op het gebied van innovatie viel het puzzelavontuur The Unfinished Swan in de prijzen. Het PlayStation 3-spel, waarbij spelers zelf de spelwereld moet ontdekken door met verf op een wit vlak te kliederen, gaf onder meer Call of Duty: Black Ops 2, Journey en genregenoot Fez achter het na kijken.

De Guzman hoopt op langer verblijf bij Swansea

Jonathan De Guzman verkeert in topvorm bij Swansea City. De club uit de Premier League huurt de Oranje-international en zou hem graag langer houden, maar niet voor de hoofdprijs. De Guzman staat met Swansea achtste in de Premier League, scoorde twee keer in de gewonnen League Cup-final en de club speelt volgend seizoen Europa League. Of De Guzman er dan nog bij is, moet nog worden afgewacht. Bij Villarreal, actief in de Spaanse Segunda División, ligt hij nog drie jaar vast.

Swansea heeft interesse in een langer verblijf van De Guzman in Wales, maar niet tegenover elke prijs. Villarreal, waarvoor nog een seizoen op het tweede niveau lonkt, wil acht miljoen euro zien voor de middenvelder die de club in 2011 van Real Mallorca overnam.

"Het is begin maart, ik zit over twee weken om de tafel met Swansea en dan gaan we het bespreken", zegt zaakwaarnemer Jan de Visser in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Jonathan heeft het prima naar zijn zin, speelt elke week en dat is hij belangrijk nu hij Oranje heeft gehaald."

Eerder liet De Guzman tegenover Sky Sports al weten graag te blijven bij Swansea. "Iedereen weet dat ik hier gelukkig ben. We hebben er nog niet over gepraat, maar mijn oren staan open als het tot gesprekken komt. Het is mijn eerste keuze om hier te blijven."

Vaste telefoon steeds minder populair

Mensen pakken steeds minder vaak de vaste telefoon om te bellen en steeds vaker hun mobieltje. Het totaal aantal belminuten via vaste lijnen daalde in het derde kwartaal van vorig jaar met 7 procent tot 4,7 miljard vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde marktcijfers van telecomtoezichthouder Opta.

Het aantal aansluitingen van vaste telefonie nam af met 32.000 tot 7,1 miljoen. Daar staat tegenover dat het aantal mobieltjes met breedband groeide met ruim 400.000 stuks tot 10,1 miljoen. Daarvan waren er 9 miljoen smartphones.

De opkomst van mobiel internet blijkt ook uit de groei van het dataverbruik van 11 procent. Dat komt onder meer door een groeiende populariteit van gratis berichtendiensten als Whatsapp op de smartphone. Maar daardoor nam het aantal verstuurde sms-jes in het derde kwartaal sterk af, met 12 procent tot in totaal 1,8 miljard.

Vaste telefoon verder op zijn retour
Vaste telefoon verder op zijn retour (Foto: ANP)

Ronaldo verlegen van United-fans

Hij vierde tientallen doelpunten op Old Trafford, maar dinsdag maakte Cristiano Ronaldo een verontschuldigend gebaar richting de tribunes nadat hij Real Madrid met een doelpunt ten koste van zijn oude club Manchester United naar de kwartfinales van de Champions League had geschoten.

"Ik heb niet heel uitbundig gejuicht, maar van binnen was ik natuurlijk erg blij. Ons doel is de finale van de Champions League", vertelde de steraanvaller naderhand. Real won met 2-1 nadat het thuis met 1-1 had gelijkgespeeld. De Portugees werd voor het duel enthousiast begroet door de fans van de club waarvoor hij vanaf 2003 6 jaar uitkwam. "Het was een emotioneel moment, ongelooflijk. Ik werd er verlegen van."

Ronaldo verlegen van United-fans
Ronaldo verlegen van United-fans (Foto: ANP)

Alles over Piet Mondriaan op internet

Alles over kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is vanaf donderdag te vinden op één website. Het Gemeentemuseum in Den Haag en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) lanceren op diens geboortedag www.mondriaan.nl. Volgens de instellingen is dit de grootste en meest uitgebreide website over de kunstschilder.

Alle kunstwerken van Mondriaan zijn er te vinden, evenals biografische gegevens, brieven, manuscripten, foto's en kunsthistorische toelichtingen op talrijke werken. De site bevat ook veel nieuw en niet eerder gepubliceerd materiaal, zoals de horoscoop die Mondriaan in 1911 liet trekken.

Nick en Simon bij 5 meiconcert in Amsterdam

Nick en Simon treden dit jaar op tijdens het 5 meiconcert in Amsterdam. Samen met de Marinierskapel zullen zij onder meer het nummer Vrij ten gehore brengen, maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag bekend.

De Volendamse zangers waren vorig jaar nog Ambassadeurs van de Vrijheid, waarbij ze op 5 mei per helikopter verschillende bevrijdingsfestivals langs gingen. Ze noemen het "ontzettend eervol" dat ze dit keer mogen optreden bij de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag. "Oorlog is dichtbij: de gruwelijkste taferelen spelen zich maar een paar uur vliegen hiervandaan af", zegt Nick.

Het duo Nick en Simon brak in 2006 door met de singles Steeds weer en De soldaat. Dat laatste lied is speciaal herschreven voor de Nederlandse militairen in Uruzgan en hun familie thuis. Als solisten tijdens het Bevrijdingsconcert zullen ze een link maken naar de klassieke muziek.

In het programma staat ook de jonge mezzosopraan Maria Fiselier (24). Het aanstormende zangtalent won eind september zes prijzen tijdens het Internationaal Vocalisten Concours. Verder zullen trompettist John Curfs, het Brabant Koor en kinderen van dansschool Lucia Marthas een optreden verzorgen tijdens het 5 meiconcert op een drijvend podium op de Amstel in Amsterdam. De NOS zendt het concert rechtstreeks uit.

Nick en Simon bij 5 meiconcert in Amsterdam
Nick en Simon bij 5 meiconcert in Amsterdam (Foto: ANP)

Meteorologen vrezen terugkeer winter

Het lijkt erop dat de winter in het weekeinde terugkeert. Een krachtige en zeer koude wind uit het oosten en noordoosten trekt dan het land binnen, verwacht Weerplaza. Ook Weeronline verwacht dat Nederland in het weekeinde met winterweer te maken krijgt.

De ijskoude lucht ligt nu nog boven de Noordpool, maar trekt de komende dagen Scandinavië binnen. In de loop van het weekeinde is Nederland aan de beurt. Zaterdag is het nog 10 graden in Limburg, maar in het noorden wordt het zo'n 3 of 4 graden.

Zaterdagnacht vriest het en zondagmiddag komt het kwik in grote delen van het land nauwelijks boven het vriespunt uit. De kouinval kan gepaard gaan met natte sneeuw of gewone sneeuw.

Dinsdag werd nog de warmste 5 maart ooit gemeten. In De Bilt werd het 15,9 graden. Het oude record van 15 graden uit 1992 sneuvelde daarmee. Ook woensdag wordt het nog warm. Daarna komen de voorjaarstemperaturen volgens Weerplaza voorlopig niet terug.


Meteorologen vrezen terugkeer winter (Foto: Novum)

Weer gif gevonden in Nederlandse melk

Opnieuw is bij twee Nederlandse melkveehouders de kankerverwekkende stof aflatoxine gevonden. Dat komt waarschijnlijk door geïmporteerd veevoer waar de gevaarlijke stof in zit, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag. De boeren mogen geen melk meer leveren. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) garandeert dat er geen gevaarlijke melk in de schappen ligt.

Maandag werd bekend dat zes weken geleden melk van twee andere boeren te hoge concentraties van de stof bleken te bevatten. Inmiddels leveren die bedrijven weer melk. Naar aanleiding van die vondst controleerde de NZO meer op aanwezigheid van de stof. Door die extra controles werd de stof dinsdag bij nog twee bedrijven gevonden en werd de NVWA op de hoogte gebracht, zegt een woordvoerder. Beide bedrijven haalden hun voer van dezelfde leverancier. Die is op de hoogte gesteld.

De NVWA onderzoekt of de koeien de stof daadwerkelijk via het veevoer hebben binnengekregen en of er meer bedrijven zijn waar dit speelt. Het is niet bekend hoe de stof bij de twee eerdere bedrijven terecht is gekomen. De stof bleek maandag ook voor te komen in maïs voor varkens. Het gaat om maïs uit Roemenië en Servië. Of deze maïs ook door de koeien van de nu getroffen bedrijven is gegeten, kon de woordvoerder van de NVWA niet zeggen. De NZO meldt dat naar aanleiding van het besmette veevoer de controles op aflatoxine zijn geïntensiveerd.

[NBA] Lakers niet langs Oklahoma

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in hun jacht op deelname aan de play-offs van de NBA verloren van Oklahoma City Thunder. Aan de hand van Russell Westbrook (37 punten) won Oklahoma met 122-105.

Westbrook ook nog tien rebounds en vijf assists noteren. Bij de Lakers was Kobe Bryant met 30 punten de productiefste speler.

Overige uitslagen
Philadelphia – Boston 101-109
Sacramento – Denver 113-120

SEO blundert met OV-subsidie

Onderzoeksbureau SEO heeft geblunderd bij de bewering dat de rijkssubsidie voor het OV is verdubbeld. Dat blijkt uit becijferingen van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Maatschappij Voor Beter OV. Door een blunder van SEO zijn de subsidies voor Openbaar Vervoer met die voor provinciale wegen en fietspaden op één hoop gegooid. 

Reizigersclub Voor Beter OV vindt dat onderzoeksinstelling SEO excuses aan alle betrokkenen moet aanbieden wegens de zeer grove fouten in de rapportage, waardoor dus onterecht het beeld is ontstaan dat in zes jaar tijd de rijksbijdrage aan het OV is verdubbeld. Dat blijkt dus niet het geval. 

Voor Beter OV vindt "dat instellingen die regelrechte flauwekul verkopen, het OV veel kwaad doen, zeker in een tijd waarin de overheid zuinig met geld moet omgaan." In een brief maakt Voor Beter OV zijn ongenoegen kenbaar aan voorzitter Jacques Schraven van SEO.

Haase tegen Blake, Sijsling treft Nieminen in Indian Wells

Robin Haase zal het in de eerste ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Indian Wells op moeten nemen tegen de ervaren James Blake. De 33-jarige Amerikaan, toegelaten met een wildcard, staat momenteel op de 99e plaats van de wereldranglijst.

Haase won twee van de drie eerdere ontmoetingen met Blake, waarvan de laatste in 2011 was. De winnaar van de partij moet het in de tweede ronde opnemen tegen Jo-Wilfried Tsonga, die eerder in Rotterdam verloor van Igor Sijsling.

Sijsling moet het in het toernooi opnemen tegen de 31-jarige Fin Jarkko Nieminen. De Nederlander raakte bij het toernooi in Delray Beach geblesseerd aan zijn enkel, maar hij verwacht op tijd hersteld te zijn. De winnaar van de partij speelt in de tweede ronde tegen de Spanjaard Fernando Verdasco.

AZ wil ethische commissie bij KNVB

AZ maakt een principiële zaak van de kwestie gedragsregels bij de KNVB. Volgens Toon Gerbrands, directeur in Alkmaar, kan alleen een ethische commissie onafhankelijk oordelen. AZ-trainer Gertjan Verbeek noemde de aanklager 'verschrikkelijk' en 'subjectief'.

De tuchtcommissie wilde het schriftelijk afhandelen, maar bij AZ staan ze op hun strepen. Volgens Gerbrands kan alleen een ethische commissie een onafhankelijk oordeel vellen. "Gertjan is namelijk aangepakt omdat hij de gedragscode zou hebben geschonden, maar over die gedragscode is nog veel onduidelijkheid", zei Gerbrands tegenover het Algemeen Dagblad. "Het is volstrekte willekeur."

"Worden mensen aangepakt naar aanleiding van uitspraken in de krant? Naar aanleiding van een tweet? Gaan ze ook kijken naar uitspraken die worden gedaan op een sponsorbijeenkomst? Hoe wordt er gekeken naar tv-beelden waarin geknipt en geplakt wordt?"

Dat kan niet, volgens Gerbrands, zonder gevolgen voor de media. "Dan kunnen de persconferenties van de club op vrijdag beter afgeschaft worden. En wat betreft de sancties, daar is niemand van op de hoogte. Dick Advocaat deed uitspraken en hij hoefde alleen maar koffie te drinken met de aanklager."

Gerbrands vraagt zich bovendien af of de vrijheid van meningsuiting niet in het geding is. "In dat geval zou de gedragscode recht tegenover de grondwet staan."

Boogerd gaat niet voor strafvermindering

Michael Boogerd is niet van plan voor strafvermindering te gaan door te vertellen wie hem geholpen heeft bij het verkrijgen en gebruiken van verboden middelen. Dat legt de renner die dopinggebruik heeft toegegeven uit in De Telegraaf van woensdag.

"Ik kom nu uit voor de fouten die ik heb gemaakt. Ik ben verantwoordelijk voor mijn beslissing om doping te gebruiken en wil mijn fouten niet in andermans schoenen schuiven. Ik breng mezelf hiermee in een moeilijk pakket en riskeer mogelijk een zwaardere straf. Ik ben echter geen verrader en hou mijn principes overeind", aldus Boogerd, voor wie een schorsing minder impact heeft omdat hij momenteel niet in de wielersport werkzaam is.

Renners en begeleiders, in dienst van wielerbond KNWU of een van de grote Nederlandse wielerploegen, kunnen indien zij volledige openheid van zaken geven over hun dopinggebruik van voor 2008, rekenen op een verkorte schorsing van een half jaar.

Duidelijkheid over gezondheid zoon Lange Frans

Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle zijn 'ontzettend opgelucht' nu ze weten wat hun zoon Willem mankeert. Het 4-jarige jongetje, dat al maanden met hevige hoofdpijn kampte, heeft verstopte holtes.

"We zijn zo ontzettend opgelucht. Die onzekerheid was slopend", zegt Daniëlle woensdag in De Telegraaf. "Er volgden zoveel onderzoeken. En we hebben zoveel verschillende artsen gezien. Maar uiteindelijk wel met resultaat."

Willem onderging een CT-scan, waaruit bleek dat zijn holtes aan een kant helemaal dicht zitten. "Dat komt bij kinderen nauwelijks voor, vandaar dat aan die oorzaak niet meteen is gedacht", vervolgt Daniëlle. Haar zoon heeft nu een neuspuffer, die de problemen binnen vier weken moet hebben verholpen.

Van der Ende: "Officieel kan hij Nani wegsturen"

Veel commotie rondom de rode kaart die Cüneyt Çakir Nani gaf tijdens Man United - Real Madrid. Ex-Arbiter Mario van der Ende noemt de beslissing zwaar, maar ziet twee kanten. Na een uur moest Nani van Çakir gaan douchen, omdat hij te onbesuisd zou zijn ingekomen op Alváro Arbeloa. Volgens velen bij United ging het slechts om een botsing. "Het is een zware beslissing", erkent Van der Ende in gesprek met De Telegraaf.

"Maar als ik het terugzie, dan raakt hij de bal niet en de speler wél. Misschien heeft hij hem niet aan zien komen, maar met zijn actie nam hij het risico om de tegenstander te blesseren. Ik kan me indenken dat de Turkse arbiter het zag als gevaarlijk inkomen."

Van der Ende vindt het dus zwaar gestraft, maar wil niet spreken van een foutieve beslissing. "Officieel is het dan zo, dat de scheidsrechter hem weg kan sturen, als hij een overtreding met buitensporige inzet signaleert, waarbij hij het risico loopt iemand te blesseren."

Bolsjoi-danser brein achter zuuraanval

Een danser van het Russische Bolsjoi-ballet heeft bekend het brein te zijn achter de zuuraanval op de artistiek directeur van het ballet, Sergej Filin. Dat heeft de Russische politie woensdag gezegd.

Pavel Dmitritsjenko werd dinsdag opgepakt en heeft inmiddels bekend, aldus de politie. Een tweede man die werd opgepakt, heeft bekend de aanval te hebben uitgevoerd.

Filin (42) kreeg op 17 januari in Moskou zwavelzuur over zich heen gegooid toen hij onderweg was van zijn werk naar huis. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht en ogen. Het is niet zeker of de vroegere sterdanser zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt nu behandeld in Duitsland.

Collega's bij het Bolsjoi-ballet vermoeden dat de aanslag te maken had met Filins werk bij het balletgezelschap. Hij staat bekend als compromisloos. Enkele sterren van het ballet hebben in het verleden geklaagd dat sommige dansers voor bepaalde belangrijke rollen werden voorgetrokken.

Playmate Holly Madison zet dochter op wereld

Holly Madison is bevallen. De 33-jarige Playmate en realityster heeft dinsdag een dochter op de wereld gezet. Het meisje is het eerste kindje voor haar en haar vijf jaar oudere vriend Pasquale Rotella.

"We hebben nog geen beslissing genomen over haar naam, maar we zouden niet gelukkiger kunnen zijn dan dat we ons nu voelen", zegt Madison tegen het Amerikaanse tijdschrift In Touch.

Madison maakte haar zwangerschap in augustus bekend. Eind vorig jaar werd duidelijk dat ze een dochter zou krijgen.

Klopp: "Erg trots op het team"

Op overtuigende wijze bereikte Borussia Dortmund dinsdag de kwartfinales van de Champions League. De 3-0 zege op Shakhtar Donetsk maakte trainer Jürgen Klopp zeer trots. Dortmund stond er na de 2-2 in Oekraïne goed voor, maar moest de klus in het eigen Westfalenstadion wel nog even klaren. Dat gebeurde en niet zonder overtuiging: 3-0. Klopp beseft hoe belangrijk de zege is. "Deze wedstrijd was erg belangrijk voor ons en dit is een buitengewoon moment."

Voor het eerst sinds 1998 voegt Dortmund zich bij de laatste acht, nadat het eerder al overtuigend de groep met Manchester City, Real Madrid en Ajax als winnaar afsloot. "Het gehele Champions League-seizoen verloopt tot nu toe geweldig voor ons", concludeerde klop ten overzien van internationale pers.

Klopp wilde nog even onderstrepen dat Sjachtar niet zomaar een clubje is. "Shakhtar liet in de tweede helft zien hoe goed ze zijn, maar wij hebben tachtig minuten lang fantastisch voetbal gespeeld", aldus de trainer, die het niveau van de kwartfinales hoog inschat.

"Er zijn geen slechte teams meer over. Het maakt niet uit wie we de volgende ronde loten. We zijn gewoon erg blij met deze zege en ik ben erg trots op mijn team."

Messen mogen weer in vliegtuig VS

Vliegtuigpassagiers in de Verenigde Staten mogen binnenkort weer kleine zakmessen in hun handbagage meenemen. Dat maakte de Amerikaanse transportveiligheidsdienst dinsdag bekend. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 was dat verboden.

Het gaat om messen met een blad van minder dan 6 centimeter lang. Vanaf 25 april zijn ook sommige sportattributen als biljartkeus, kleine honkbalknuppels en hockeysticks weer toegestaan aan boord.

Volgens een woordvoerder van de transportveiligheidsdienst wordt de Amerikaanse regelgeving zo meer in lijn gebracht met de internationale regels.

Messen mogen weer in vliegtuig VS
Messen mogen weer in vliegtuig VS (Foto: ANP)

'Miljoenenclaim OM bij ex-baas Ballast Nedam'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd bij Martin Weck, voormalig commercieel directeur van bouwbedrijf Ballast Nedam. Als bestuurder van de bouwer zou Weck betrokken zijn geweest bij omkoping. Dat stelt Het Financieele Dagblad woensdag. De krant deed er onderzoek naar. Volgens het FD geeft het OM geen toelichting op het beslag op onder meer het woonhuis van de 69-jarige Weck in Vught.

Verschillende bronnen melden dat Weck verdachte is in een groot en al jaren slepend corruptieonderzoek. Hij is na de beslaglegging half januari al enkele malen als verdachte gehoord, zo weet het FD.

'Miljoenenclaim OM bij ex-baas Ballast Nedam'
'Miljoenenclaim OM bij ex-baas Ballast Nedam' (Foto: ANP)

Citoscores basisscholen mogelijk openbaar

Bij het kiezen van een basisschool kunnen ouders voortaan mogelijk ook de Cito-uitslagen van de basisscholen in hun afweging meenemen. RTL Nieuws had het ministerie van Onderwijs om de gegevens gevraagd en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) ziet geen grond om de publicatie ervan te weigeren, meldt RTL woensdag.

Het ministerie heeft alle schoolbesturen een ontwerpbesluit gestuurd. De scholen kunnen daar nog bezwaar tegen aantekenen.

De uitslagen per leerling worden in het besluit niet openbaar, maar het gemiddelde per school wel. De toets meet wat een kind op de basisschool heeft geleerd en geeft een advies over de te volgen vervolgopleiding. RTL Nieuws zegt er vanuit te gaan dat de gegevens binnen een maand kunnen worden gepubliceerd.

Dinsdagnacht werd bekend dat geen enkele basisschoolleerling de Citotoets foutloos heeft gemaakt. Twee jongens maakten een fout. Vorige maand deed een recordaantal van 165 duizend leerlingen aan de test mee.


Citoscores basisscholen mogelijk openbaar (Foto: Novum)

'CDA moet zich meer op stedelijke moslims richten'

Het CDA moet zich bij het werven van kiezers en leden meer richten op moslims in grote steden. Als CDA-politici zich meer verdiepen in hun problemen valt onder deze moslims veel draagvlak te winnen, adviseert de werkgroep CDA & Islam volgens Trouw in een rapport.

Voor zogenoemde stadsmoslims zou de partij vaker een ombudsfunctie kunnen vervullen. De werkgroep onderzocht wat het CDA te bieden heeft aan gelovigen die de koran als eerste inspiratiebron hebben. De CDA-afdelingen gaan nu hierover in discussie.

Jonge moslims in grote steden zouden zich niet in de partij herkennen, terwijl ze volgens de werkgroep wel bij het CDA passen. Als het gaat om gedachtegoed, levenswijze, waarden en normen en het belang van familie zouden er veel overeenkomsten zijn.

Dat er toch een gebrek aan aanhang in de steden is, zou komen doordat het CDA vervreemd is geraakt van de grote stad. In vijftien jaar tijd is het aantal zetels van het CDA in de grote steden gehalveerd.

Tot het onderzoek werd besloten nadat het CDA in 2010 had gekozen voor de omstreden samenwerking met de PVV. Tegenstanders van de gedoogconstructie dwongen af dat wordt onderzocht of aanhangers van de islam nog wel een volwaardige positie hebben in de partij. Dat hoeft volgens de werkgroep geen probleem te zijn, als het CDA zich meer voor moslims inzet en openstelt.

Gemeente overweegt kopen woning molotovgooier

De woning van de man die in juni vorig jaar in het Limburgse Haelen agenten met molotovcocktails bekogelde wordt mogelijk gekocht door de gemeente. Hij kan dan met zijn gezin verhuizen zodat hij niet meer naast een woonwagenkamp hoeft te wonen. Bij een gemeenteraadsvergadering werd dinsdag besloten deze mogelijkheid te onderzoeken, melden Limburgse media.

Een langlopend conflict tussen de man en een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp liep in juni uit de hand. De man had een hek voor zijn huis gezet om zich volgens eigen zeggen te beschermen tegen de terreur van de kampbewoners. De gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, vond het hek illegaal en uiteindelijk werd in juni een politiemacht ingeschakeld om het te verwijderen.

De man verzette zich door plastic flessen met brandende benzine naar agenten te gooien en dreigde op zijn dak met pijl en boog. Een onafhankelijke commissie onderzocht hoe het conflict zo uit de hand kon lopen. Het rapport werd dinsdag in de gemeenteraad gepresenteerd.

De commissie concludeert volgens de regionale omroep L1 dat de gemeente ernstige fouten heeft gemaakt. De gemeente zou de problemen niet genoeg hebben erkend en ook niet adequaat hebben aangepakt. Het werd gezien als een burenruzie, terwijl volgens de commissie sprake was van een lokale oorlog. In de afgelopen vijftien jaar zou te weinig aandacht zijn geweest voor de veiligheid van de bewoners.

Tijdens de vergadering werd een motie van afkeuring ingediend tegen burgemeester Hans Smulders, maar die kreeg geen meerderheid. Wel wordt onderzocht of de bewoners van het huis kunnen worden uitgekocht.

De commissie is ook kritisch op de politie. Het zou de vraag zijn of het geweld dat de politie gebruikte proportioneel was. Ook met de communicatie was veel mis, zo werd de burgemeester volgens het Limburgs Dagblad niet op de hoogte gesteld toen de zaak escaleerde en de politie de regie in eigen hand nam. De rol van de politie moet volgens de commissie verder worden onderzocht, maar een motie daartoe werd in de gemeenteraad niet aangenomen, meldt de krant.

De man vluchtte in juni na zijn verzet, maar werd uiteindelijk aangehouden. Justitie heeft in januari acht jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank in Roermond bepaalde die maand dat justitie meer gegevens aan het dossier moet toevoegen voordat uitspraak kan worden gedaan.

Bouterse 'diep geschokt' door overlijden Chávez

Desi Bouterse reageert met ongeloof op het overlijden van Hugo Chávez. "We zagen dit wel aankomen, maar toch ben ik diep geschokt door het droevige bericht dat is heengegaan mijn grote vriend, commandant Hugo Chávez, de strijder van het Venezolaanse volk", verklaart het kabinet van de Surinaamse president woensdagochtend in een persbericht.

Bouterse condoleert mede namens zijn vrouw en het voltallige volk van Suriname de familieleden van Chávez, diens regering en het volk van Venezuela. "We verliezen een grote vriend en strijder tegen alles wat onrechtvaardig is, vooral tegen armoede en onderdrukking. Zijn grootste nalatenschap was het verwezenlijken van de droom van Simón Bolívar, het geloof in de integratie van het Zuid-Amerikaanse continent. Hiervoor zullen we hem altijd dankbaar zijn en gedenken met eerbied en liefde."

Eerder op de avond kwam ook het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken met een verklaring, amper een halfuur nadat het nieuws over de dood van het Venezolaanse staatshoofd bekend raakte. Daarin condoleert de Surinaamse regering ook het volk van Venezuela.

"Ons hart gaat uit naar de kinderen en overige familieleden van Hugo Chávez, maar zeker ook naar het Venezolaanse volk. De afgelopen drie jaar is er tussen Suriname en Venezuela een nauwe relatie ontstaan. Ook de persoonlijke relatie tussen president Chávez en president Bouterse is in deze korte periode hechter geworden", zo leest het persbericht.

Het Surinaamse ministerie roemt Chávez verder als een 'echte vriend van het volk en een vriend van alle Zuid-Amerikaanse landen'. "Zelfs tijdens zijn ziekte bleef Chávez meedenken over oplossingen voor problemen in deze regio. Hij heeft ons echter op een belangrijk moment verlaten. Een periode waarbij er enorme veranderingen doorbreken voor de Amerika's op sociaal en economisch vlak."

Ten slotte bevestigt Paramarbo dat alle lopende afspraken met Caracas, zoals de levering van goedkope olie, ook na de dood van Chávez gewoon blijven lopen. "Het Surinaamse volk zal op gepaste wijze zijn medeleven tonen aan de Venezolanen in Suriname", besluit het communiqué van Buitenlandse Zaken.

Gedurende zijn uiteindelijk veertien jaar durende presidentschap reisde Chávez twee maal naar Paramaribo. Het eerste bezoek vond plaats eind 2000, het jaar waarin Suriname zijn 25e Onafhankelijkheidsdag vierde. Exact tien jaar later streek hij er een tweede maal neer, toen voor een onaangekondigd bliksembezoek dat slechts enkele uren zou duren. Chávez noemde Desi Bouterse tijdens dat bezoek 'mi hermano, mijn broeder'.

Tijdens zijn laatste bezoek drukte Chávez de aanwezige pers ook op het hart geen negatieve verhalen te brengen over zijn alliantie met Bouterse. "U moet ons niet saboteren door te schrijven dat Venezuela hier een dictatuur wil vestigen. Niet ik ben de dictator, dat zijn de Verenigde Staten van Amerika."

SmartGlass voor ninja's

Team Ninja heeft nieuwe details bekendgemaakt over Ninja Gaiden 3: Razor's Edge, waaronder SmartGlass-ondersteuning voor de Xbox 360-versie.

De ontwikkelaar onthult dat Ninja Gaiden 3: Razor's Edge een full-featured demo krijgt op beide platforms en dat de Xbox 360-versie SmartGlass-functionaliteit ondersteunt voor tablets en smartphones. Spelers kunnen hun bijgewerkte persoonlijke records en prestaties bekijken. Er zijn strategievideo's op te vragen om hulp te krijgen op basis van je huidige in-game locatie. Daarnaast kun je gameplayvideo's uploaden en commentaar geven op andermans video's.

Door het vinden van de goed verborgen Golden Scarabs is Ryu Hayabusa, de hoofdrolspeler, te upgraden. Deze Scarabs worden gebruikt om nieuwe Ninpo of wapens te ontgrendelen. Zo kan Piercing Void, een beweging die dodelijke scherpe messen de nabijgelegen vijanden laat aanvallen, worden ontgrendeld voor twintig scarabeeën, terwijl de Lunar Staff, een speciaal wapen, voor tien gevonden items verkegen wordt.

Team Ninja gaf ook meer details over de bewegingen die Kasumi en Momiji hebben in Ninja Gaiden 3: Razor's Edge. Kasumi, uit de Dead or Alive-serie, heeft haar bekende snelle Mugen Tenshin-aanvallen. Daarnaast heeft ze de langzame, maar krachtige Kunai Tempest, waarmee ze een grote shuriken gooit, en Rending Wind, een krachtige straal van energie.

Momiji kan dubbele sprong in de lucht maken en met haar unieke Heavenbreaker-aanvallen van boven doen. Dansende bladeren in een cirkel van vuur verschijnen als ze haar Crimson Lotus doet en met Autumn Flame ontketent een krachtige vuurbal.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge komt op 5 april uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. De Wii U-versie ligt al in de winkel.

SmartGlass

SmartGlass

FOK! wat een weer...Eerst wolkenvelden

Goedemorgen! Ook vandaag hebben we nog een prima dag voor de boeg, maar vooral in de ochtend komen er wel vrij veel wolkenvelden voor. In de middag klaart het dan weer grotendeels op. Ondanks de bewolking koelt het vandaag nog niet af.

Gisteren was het zelfs in Groningen behoorlijk warm, maar in Limburg werden uiteraard de hoogste temperaturen gemeten. Op de Waddeneilanden bleef het kwik nog flink achter als gevolg van de koude Waddenzee. Vanmiddag liggen de maxima tussen de 11 en 17 graden en dat is erg hoog voor deze tijd van het jaar. De wind draait naar het oosten toe en is zwak tot matig.

Na morgen zal het weer langzaamaan wat aan kwaliteit moeten gaan inboeten. Er komt steeds meer bewolking en zeker in het weekend valt er geregeld regen. De temperaturen zakken steeds verder weg en komen uiteindelijk rond de 8 graden te liggen. In het begin van volgende week is zelfs een verdere daling niet uitgesloten.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst Dronten Marieke uit Dronten maakte deze fantastische foto van de zonsopkomst aldaar.





Atelier Ayesha komt uit de schemering

Tecmo Koei heeft een launchtrailer van Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk uitgebracht. Een nieuw verhaal, verbeterd vechtsysteem en andere nieuwe feautures wachten op JRPG-fans.

Ayesha Altugle is een meisje dat alleen woont in een afgelegen workshop sinds haar grootvader gestorven en haar jongere zus, Nio, vermist is. Zij leeft van het maken en verkopen van medicijnen. Als het verhaal begint, komt ze erachter dat haar jongere zus leeft ergens in de wereld. Met haar vrienden en personages die ze tegenkomt moet ze alles op alles zetten om Nio te vinden.

Het turnbased gevechtsysteem neemt ook de posities en de afstand tot de vijanden in overweging. Natuurlijk zijn er ook ondersteunende aanvallen om de party te versterken in elk gevecht. Het vechtsysteem stelt spelers in staat om achter de vijand te komen en ze zo aan te vallen om ze nog meer schade te doen. Met het geüpdate synthese-systeem leert Ayesha speciale alchemievaardigheden die ze gebruikt om items nog sterker te maken.

Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk komt vrijdag in de winkel voor PlayStation 3.

Boogerd bekent dope-gebruik

Vanavond zal de NOS een interview uitzenden met Michael Boogerd. In dit gesprek zal de Haagse ex-wielrenner bekennen ook doping gebruikt te hebben.

Boogie gebruikte naar eigen zeggen van 1997 tot 2007. In dat jaar hing hij zijn fiets aan de wilgen. Tegenover Kees Jongkind van de NOS vertelde Boogerd dat hij zowel epo, bloedtransfusies als ook cortisonen gebruikt heeft. Zijn grootste successen behaalde hij gedrogeerd. "Ik besef dat die zeges in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn".

Wel benadrukt de coureur dat hij ook vaak genoeg schoon op de fiets zat. "Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden." Hij legt tevens uit waarom hij overstapte na verloop van tijd. "Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders. Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen en heb daar gebruik gemaakt van bloedtransfusies. Ik liet bloed afnemen met het doel het later weer in te brengen. Punt."

Met de bekentenis van Boogerd komt het aantal renners van de Rabobank-ploeg dat toegegeven heeft gebruikt te hebben op acht. Maar namen wil hij niet noemen en hij neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich.

Niemand foutloos bij Citotoets

Geen enkele basisschoolleerling uit groep 8 is dit jaar de Citotoets foutloos doorgekomen. Twee jongens maakten een fout. Dat heeft toetsinstituut Cito woensdag bekendgemaakt.

In totaal deden vorige maand een recordaantal van 165 duizend leerlingen aan de test mee. Dat is ruim drieduizend meer dan vorig jaar. Gedurende drie dagen werden ze onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en studievaardigheden.

Bijna 7800 kinderen haalden de maximale score van 550. Deze leerlingen hebben in totaal achttien of minder fouten gemaakt. De gemiddelde score was 535,1, iets lager dan in 2012. Volgens Cito komt dit vermoedelijk door de groei van het aantal deelnemers. Het best passende brugklastype bij deze score is gemengde/theoretische leerweg en havo.

Net als in voorgaande jaren haalden jongens een iets hogere score dan meisjes. Het verschil tussen jongens en meisjes is iets groter dan vorig jaar. In 2011 was dat verschil juist kleiner geworden. Meisjes scoren overigens beter op het gebied van taal terwijl jongens meer punten halen bij rekenen, wiskunde en studievaardigheden.

De Citotoets moet helpen bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven, dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.


Geen enkel kind foutloos bij Citotoets (Foto: Novum)

[Upd] Hugo Chávez overleden

President Hugo Chávez van Venezuela maakt zijn moeilijkste uren door sinds zijn operatie tegen kanker op 11 december. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro dinsdag gezegd.

Volgens Maduro zijn de artsen aan Chávez' zijde en moeten de Venezolanen bidden voor de president. De 58-jarige vecht tegen kanker. Zaterdag onderging hij een zware chemokuur. Hij is de afgelopen anderhalf jaar vier keer geopereerd.

Chávez heeft ademhalingsproblemen en opnieuw een ernstige luchtweginfectie, meldde de regering eerder dinsdag.

Update 22.59 uur:
Vicepresident Maduro heeft zojuist het overlijden van de Venezolaanse president Hugo Chávez bekendgemaakt. Chávez is 58 jaar geworden. 


 Toestand Chávez zeer slecht
(Foto: ANP)

Mourinho: "Het beste team heeft verloren"

Real Madrid won dinsdag de titanenstrijd van Manchester United. Op het Old Trafford van United werd het 1-2.

Het eerste duel in Madrid eindigde in een 1-1 gelijkspel en Real bleek dinsdagavond de sterkste. In de tweede helft vond een opvallend incident plaats. Nani werd met rood van het veld gestuurd, tot verbazing van alles en iedereen die United een warm hart toedraagt. Vervolgens kantelde de wedstrijd in het voordeel van de Madrilenen. Op dat moment stond United met 1-0 voor door een eigen doelpunt van Sergio Ramos.

Real-trainer José Mourinho sprak na afloop met ITV. De Portugees vindt dat de beste ploeg heeft verloren. "Onafhankelijk van de beslissing heeft het beste team verloren", vertelt The Special One. "We speelden niet goed en verdienden niet om te winnen."

"Maar voetbal gaat op deze manier. Ik spreek niet over de beslissing (de rode kaart van Nani, red.) omdat ik er niet zeker over ben. Onafhankelijk van dat, het beste team heeft verloren", aldus Mourinho. Naast Real plaatste ook Borussia Dortmund zich voor de kwartfinale door Shakhtar Donetsk met 3-0 te verslaan.

Frijns en De Jong erg snel

In Barcelona testen deze week de GP2-teams. Onze landgenoten Robin Frijns en Daniël de Jong zijn ook present, respectievelijk voor Trident en MP Motorsport.

Aan het eind van de dag stond Frijns derde op de tijdenlijst en De Jong vond zichzelf op plek acht terug. Marcus Ericsson was met 1.29.868 de allersnelste van de dag. De hele dag regende het waardoor er van echt snelle tijden geen sprake is.

Vandaag zal er verder getest worden.

Sony Music naar rechter om gelekte cd Beyoncé

Platenlabel Sony Music eist een flinke som geld van een Zweedse man die een cd van Beyoncé heeft gelekt. De man, die in de muziekindustrie werkt, zette in juni 2011 Beyoncés album 4 op internet. Sony eist nu 233.000 dollar, schrijft website Torrentfreak.

De man zou de plaat 8 juni via Bittorrent al naar buiten hebben gebracht, terwijl deze 24 juni pas officieel zou verschijnen. Volgens de website krijgt de man mogelijk een boete en kan hij zelfs achter de tralies verdwijnen.

Beyoncé liet destijds weten dat ze er niet wakker van lag dat de cd was uitgelekt. De zangeres zei blij te zijn met de positieve reacties van haar fans.

Britse militairen in 2020 weg uit Duitsland

Groot-Brittannië wil dat in 2020 alle zestienduizend Britse militairen die gelegerd zijn in Duitsland naar huis zijn teruggekeerd. Dat heeft de Britse minister van defensie Philip Hammond dinsdag gezegd. De plannen zijn bedoeld om kosten te besparen.

Volgens Hammond is de bezuiniging een logische stap in het licht van de huidige situatie in Europa. Tegen het einde van 2015 moet zeventig procent van de Britse militairen zijn vertrokken uit Duitsland. Er blijven nog 4300 militairen achter die tegen het eind van 2019 ook naar huis zullen terugkeren. De besparing moet uiteindelijk zo'n 240 miljoen pond (277 miljoen euro) op jaarbasis zijn.

Hammond zei dat er met de terugtrekking van de militairen een eind aan een tijdperk komt. Volgens de minister is het echter erg duur om een strijdmacht in Duitsland te houden die niet langer de strategische doelen dient die het tijdens de Koude Oorlog diende.

2500 granaten gevonden in maïsveld Gilze

In een maïsveld in het Brabantse Gilze zijn dinsdag 2500 brisantgranaten gevonden. De granaten zijn inmiddels meegenomen naar een defensielocatie in Gilze-Rijen en worden mogelijk woensdag tot ontploffing gebracht, zegt hoofd operaties van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) Will Meurer.

De eigenaar van het maïsveld aan de Bavelseweg waarschuwde aanvankelijk de politie na de vondst van een aantal granaten. De ingeschakelde EOD kwam er echter achter dat er nog veel meer granaten in het veld lagen.

De granaten zijn vermoedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in de grond verstopt, zegt Meurer. Brisantgranaten zijn eigenlijk niet heel groot, maar als ze ontploffen kunnen ze in een omtrek van tien meter schade veroorzaken. Als alle granaten waren ontploft, had dat volgens Meurer dan ook een flink gebied kunnen treffen.

Zo'n tweeduizend keer per jaar wordt de EOD gevraagd granaten te ruimen. Een dergelijk grote vondst komt echter niet heel vaak voor, aldus de EOD'er. Normaal zou de EOD de granaten ter plaatse hebben laten ontploffen, maar dit keer waren het er simpelweg te veel. Daarom zijn de granaten naar een bunker op de vliegbasis in Gilze-Rijen gebracht.

Hasselbaink begrijpt fans over Benítez

Een deel van de Chelsea-supporters is interim-trainer Rafael Benítez liever kwijt dan rijk. De Spanjaard kan niet rekenen op steun.

Benítez volgde dit seizoen de ontslagen Roberto Di Matteo op. De Italiaan was juist populair onder de aanhang van de Londenaren. Kort na de komst van Benítez werd duidelijk dat hij niet bepaald populair was. Spreekkoren waren te horen, spandoeken werden getoond.

Jimmy Floyd Hasselbaink (40) speelde tussen 2000 en 2004 namens The Blues en voelt zich verbonden met de club. Hij geeft de fans gelijk in hun kritiek op de oefenmeester. "Hij heeft het al vanaf het begin moeilijk, het enige dat hem kon helpen was goede resultaten boeken. Maar kijk je naar de uitslagen, dan zijn die niet goed."

"Daar zit het probleem, daar moet hij zich op focussen. Je kunt dan wel zeggen de fans hebben me nooit geaccepteerd, maar Benítez wist dit van tevoren. Hij kon het zien aankomen. Wil je de fans aan jouw kant krijgen, dan moet je resultaten boeken en dicht bij Manchester United en Manchester City blijven. Maar er zijn al teveel punten verloren gegaan."

Samsom open voor alternatief WW

PvdA-leider Diederik Samsom ziet ruimte voor alternatieven voor de beperking van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht. Dat heeft Samsom dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de economische crisis.

Samsom zei dat de sociale partners de komende tijd de ruimte hebben om met alternatieven te komen. "We geven de sociale partners de kans om met een alternatief te komen. Wellicht weten zij elkaar te vinden", zei Samsom. Een voorwaarde is dat het begrotingstekort niet oploopt. Komen de sociale partners er niet uit, dan gaan de ingrepen alsnog door.

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei open te staan voor alternatieven. Voor de VVD is een voorwaarde dat ook een alternatief plan hervormingen bevat die het begrotingstekort op termijn tot nul terugbrengen. "Maar over de precieze invulling valt met ons te praten."

De FNV is fel gekant tegen beide ingrepen. De vakcentrale wil eerst met de werkgevers praten, en pas daarna met het kabinet over een sociaal akkoord, zo bleek maandag. Over de WW en het ontslagrecht wil FNV-voorzitter Ton Heerts alleen praten als dat tot verbeteringen leidt.

Samsom zei dinsdagavond verder dat hij spijt heeft van zijn oproep vorige week tot een 'Oranje-akkoord' tussen coalitie, oppositie en sociale partners. "Als mensen aanstoot hebben genomen aan mijn enthousiasme, spijt dat mij", zei Samsom. "Dit is een precair proces. Als ik dat niet al wist, heb ik het de afgelopen dagen mogen ondervinden. Ik leer elke dag bij."

Verschillende partijen hadden zich eraan gestoord dat Samsom de troonswisseling aangreep om andere partijen onder druk te zetten.

Onderzoek naar aanpak SNS Reaal

Twee onafhankelijke deskundigen gaan onderzoek doen naar de rol van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) bij de nationalisatie van SNS Reaal. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag bekendgemaakt.

De deskundigen zijn voormalig lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra en hoogleraar Jean Frijns. Ze moeten onderzoeken of Financiën en DNB op tijd in actie zijn gekomen, en op de juiste manier. Ook de samenwerking tussen Financiën en DNB wordt onder de loep genomen.

Het onderzoek naar de rol van DNB begint bij de vergunningverlening in 2006 voor de overname van Property Finance, de vastgoedpoot die SNS later in grote problemen zou brengen. Bij Financiën begint het onderzoek bij de staatssteun die SNS in 2008 kreeg. Het onderzoek moet in het najaar zijn afgerond.

SNS Reaal werd op 1 februari overgenomen door de staat, omdat de bankverzekeraar dreigde om te vallen door de problemen bij Property Finance.

Gaston Starreveld doodsbang door rampvlucht

Gaston Starreveld heeft vier dagen geleden doodsangsten uitgestaan in een vliegtuig. De 51-jarige presentator vloog boven Ghana toen er iets misging. "Dik drie minuten gingen we naar beneden", vertelde Gaston in RTL Boulevard.

Het vliegtuig was in een luchtzak terechtgekomen, in onweer. "Mensen waren aan het gillen, bidden, huilen", aldus Starreveld, die vreesde dat hij het niet zou overleven. "Het enige waar ik mee bezig was: hoeveel pijn ga ik lijden?"

Gaston heeft nog last van de rampvlucht. "Ik ben bang om weer bang te worden, daar schijnen psychologen verstand van te hebben", vertelt hij. "Dit wil ik nooit meer meemaken."

Drukke week voor Van Der Garde

Voordat de lichten op groen gaan in Australië heeft Giedo van der Garde het nog druk. Eind van deze week zal hij naar Melbourne vertrekken voor zijn allereerste Formule 1-race.

"Onze voorbereiding is eerlijk gezegd niet super geweest, dus het team heeft ook nog wel het een en ander te doen voor de eerste race. Ikzelf ben zondagavond naar Valencia gegaan om daar maandag een dagje te trainen en dinsdag reisde ik naar Genève af voor de autoshow, waar ik ben uitgenodigd door Renault. Woensdag ga ik dan naar het team in Engeland, om te kijken hoe de zaken ervoor staan en of er nog dingen zijn die we kunnen verbeteren, omdat er tegen die tijd ook weer veel geanalyseerd is. Donderdag heb ik thuis nog een paar afspraken en kan ik nog een half dagje trainen en vrijdag gaan we alweer naar Melbourne. Het is dus even een weekje volgas," aldus de Nederlander.

Zoektocht naar vermist Brabants meisje afgeblazen

De politie heeft de zoektocht naar een mogelijk vermist meisje in Soerendonk gestaakt. Dat is besloten omdat er geen melding van een vermissing binnenkwam. Ook zijn er geen sporen en aanwijzingen die de ontvoering kunnen bevestigen, meldt de politie.

Dinsdagmiddag kwam een melding binnen dat een ongeveer 6-jarig meisje zou zijn ontvoerd op de Dorpsakkers. Het kind zou zijn meegenomen in een zwarte bestelbus door een stevige, kalende man met grijs haar van ongeveer 55 jaar.

De politie nam de melding zeer serieus en startte een grote zoektocht. Tientallen agenten deden mee aan de actie. Ook werd een politiehelikopter ingezet. Rond 21.00 uur is de actie afgeblazen. De politie doet nog wel onderzoek naar de melding.

Volgens Omroep Brabant heeft de mogelijke dader vorige week ook al willen toeslaan. De omroep is in het bezit van een brief van de plaatselijke basisschool aan de ouders van de leerlingen over een vermeende kinderlokker. De directeur schrijft dat donderdag een kind gevraagd is om mee te gaan naar een auto, eveneens door een gezette man in een zwarte bus. De politie zoekt uit of er een verband is.

[Upd] Dow bereikt hoogste stand ooit

Op Wall Street heeft de Dow-Jonesindex dinsdag de hoogste stand ooit bereikt. De Amerikaanse hoofdindex opende met winst en piekte tijdens de vroege handel met een plus van 0,8 procent op 14.234,80 punten.

Het vorige historische hoogtepunt dateerde van 11 oktober 2007. Toen tikte de Dow op 14.198,10 punten de hoogste tussentijdse koers aan. De hoogste slotstand in de geschiedenis werd bereikt op 9 oktober 2007 met 14.164,53 punten.

De breed samengestelde S&P 500 won dinsdag 0,8 procent tot 1536,62 punten en staat nu circa 2 procent onder de hoogste koers ooit. Sinds de S&P in 2009 het laagste punt in 12 jaar bereikte, is de graadmeter 125 procent gestegen.

Update 00:09

Wall Street is dinsdag hoger gesloten waarbij de Dow Jones op recordhoogte sloot na beter dan verwacht macronieuws. De index won 0,9 procent tot 14.253,77 punten. Het oude record stond op 14.164,53 punten van 9 oktober 2007.

De breder samengestelde S&P500 wist net niet het oude record van 1.565,15 punten te verbreken, maar sloot evenwel 1,0 procent hoger af op 1.539,79 punten. De Nasdaq steeg 1,3 procent tot 3.224,13 punten.

In macronieuws dinsdag bleek dat de inkoopmanagersindex (PMI) van de Amerikaanse dienstensector in februari was toegenomen. De PMI steeg sterker dan verwacht tot 56,0 van 55,2 in januari. Economen rekenden namelijk op een index van 55,2.

Het sentiment op Wall Street is de afgelopen periode overwegend positief gebleven. Zo heeft Wall Street zich de afgelopen tijd niet uit het veld laten slaan door de politieke onzekerheid in Italië en het ingaan van de nieuwe 'fiscal cliff', de 85 miljard dollar aan verlagingen van de uitgaven van de federale overheid per 1 maart. Europese beurzen zijn sinds begin februari juist wel gecorrigeerd en hebben daardoor een achterstand ten opzichte van Amerika.

Daarnaast putte de markt hoop uit uitspraken van Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke en vicevoorzitter Janet Yellen. Bernanke en Yellen hebben de afgelopen dagen een lans gebroken voor het bijzonder ruime monetaire beleid van de Fed. Notulen van de laatste vergadering van de monetaire commissie van de Fed zorgden vorige maand voor twijfels bij beleggers over de bereidheid van de Fed om in hetzelfde tempo obligaties te blijven kopen.

De markt kijkt deze week voornamelijk uit naar vrijdag. Dan komen namelijk de Amerikaanse werkloosheid- en werkgelegenheidscijfers naar buiten. Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat de banengroei in februari uitkwam op 167 duizend, in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de twaalf maanden tot en met januari. Dat is een tempo waarbij de arbeidsmarkt traag herstelt.

Voor de Fed zullen dergelijke banencijfers naar verwachting geen aanleiding zijn om de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar te verlagen.

Dow bereikt hoogste stand ooit
Dow bereikt hoogste stand ooit (Foto: ANP)

Mama

In 2008 maakte Andres Muschietti, die destijds commercials regisseerde, een korte film van drie minuten, waarin twee kinderen wakker worden in een donker huis en worden opgejaagd door een angstaanjagend moederfiguur. Andres wist in die korte tijd al een goede horrorsfeer neer te zetten en dat viel ook producer Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth) op. Ze besloten samen om het verhaal uit te rekken naar een bioscoopfilm onder dezelfde titel, Mama.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.