AZ wil ethische commissie bij KNVB

Frank (franklop)

AZ maakt een principiële zaak van de kwestie gedragsregels bij de KNVB. Volgens Toon Gerbrands, directeur in Alkmaar, kan alleen een ethische commissie onafhankelijk oordelen. AZ-trainer Gertjan Verbeek noemde de aanklager 'verschrikkelijk' en 'subjectief'.

De tuchtcommissie wilde het schriftelijk afhandelen, maar bij AZ staan ze op hun strepen. Volgens Gerbrands kan alleen een ethische commissie een onafhankelijk oordeel vellen. "Gertjan is namelijk aangepakt omdat hij de gedragscode zou hebben geschonden, maar over die gedragscode is nog veel onduidelijkheid", zei Gerbrands tegenover het Algemeen Dagblad. "Het is volstrekte willekeur."

"Worden mensen aangepakt naar aanleiding van uitspraken in de krant? Naar aanleiding van een tweet? Gaan ze ook kijken naar uitspraken die worden gedaan op een sponsorbijeenkomst? Hoe wordt er gekeken naar tv-beelden waarin geknipt en geplakt wordt?"

Dat kan niet, volgens Gerbrands, zonder gevolgen voor de media. "Dan kunnen de persconferenties van de club op vrijdag beter afgeschaft worden. En wat betreft de sancties, daar is niemand van op de hoogte. Dick Advocaat deed uitspraken en hij hoefde alleen maar koffie te drinken met de aanklager."

Gerbrands vraagt zich bovendien af of de vrijheid van meningsuiting niet in het geding is. "In dat geval zou de gedragscode recht tegenover de grondwet staan."