Bouterse 'diep geschokt' door overlijden Chávez

Redactie

Desi Bouterse reageert met ongeloof op het overlijden van Hugo Chávez. "We zagen dit wel aankomen, maar toch ben ik diep geschokt door het droevige bericht dat is heengegaan mijn grote vriend, commandant Hugo Chávez, de strijder van het Venezolaanse volk", verklaart het kabinet van de Surinaamse president woensdagochtend in een persbericht.

Bouterse condoleert mede namens zijn vrouw en het voltallige volk van Suriname de familieleden van Chávez, diens regering en het volk van Venezuela. "We verliezen een grote vriend en strijder tegen alles wat onrechtvaardig is, vooral tegen armoede en onderdrukking. Zijn grootste nalatenschap was het verwezenlijken van de droom van Simón Bolívar, het geloof in de integratie van het Zuid-Amerikaanse continent. Hiervoor zullen we hem altijd dankbaar zijn en gedenken met eerbied en liefde."

Eerder op de avond kwam ook het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken met een verklaring, amper een halfuur nadat het nieuws over de dood van het Venezolaanse staatshoofd bekend raakte. Daarin condoleert de Surinaamse regering ook het volk van Venezuela.

"Ons hart gaat uit naar de kinderen en overige familieleden van Hugo Chávez, maar zeker ook naar het Venezolaanse volk. De afgelopen drie jaar is er tussen Suriname en Venezuela een nauwe relatie ontstaan. Ook de persoonlijke relatie tussen president Chávez en president Bouterse is in deze korte periode hechter geworden", zo leest het persbericht.

Het Surinaamse ministerie roemt Chávez verder als een 'echte vriend van het volk en een vriend van alle Zuid-Amerikaanse landen'. "Zelfs tijdens zijn ziekte bleef Chávez meedenken over oplossingen voor problemen in deze regio. Hij heeft ons echter op een belangrijk moment verlaten. Een periode waarbij er enorme veranderingen doorbreken voor de Amerika's op sociaal en economisch vlak."

Ten slotte bevestigt Paramarbo dat alle lopende afspraken met Caracas, zoals de levering van goedkope olie, ook na de dood van Chávez gewoon blijven lopen. "Het Surinaamse volk zal op gepaste wijze zijn medeleven tonen aan de Venezolanen in Suriname", besluit het communiqué van Buitenlandse Zaken.

Gedurende zijn uiteindelijk veertien jaar durende presidentschap reisde Chávez twee maal naar Paramaribo. Het eerste bezoek vond plaats eind 2000, het jaar waarin Suriname zijn 25e Onafhankelijkheidsdag vierde. Exact tien jaar later streek hij er een tweede maal neer, toen voor een onaangekondigd bliksembezoek dat slechts enkele uren zou duren. Chávez noemde Desi Bouterse tijdens dat bezoek 'mi hermano, mijn broeder'.

Tijdens zijn laatste bezoek drukte Chávez de aanwezige pers ook op het hart geen negatieve verhalen te brengen over zijn alliantie met Bouterse. "U moet ons niet saboteren door te schrijven dat Venezuela hier een dictatuur wil vestigen. Niet ik ben de dictator, dat zijn de Verenigde Staten van Amerika."