Amerikaan Talansky slaat dubbelslag in Parijs-Nice

Frank (franklop)

Andrew Talansky heeft woensdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 24-jarige Amerikaan was na 170 kilometer in de straten van Brioude de sterkste van een kopgroep van zeven. Talansky verwees de Italiaan Davide Malacarne en Gorka Izagirre Insausti uit Spanje naar de ereplaatsen. Door de tien seconden bonificatie op de streep nam Talansky ook de gele leiderstrui over van de Italiaan Elia Viviani.

In de ontsnapping van de dag was plaats voor Martijn Keizer. De Vacansoleil-renner kwam samen met Mads Christensen, Sébastien Minard en Alexis Vuillermoz echter niet verder dan een handjevol minuten voorsprong op het peloton, waardoor ze geen moment zicht kregen op de etappeoverwinning.

Keizer kwam op Col de Potey en Côte de la Fôret de Comte, beide derde categorie, wel als eerste boven en greep daardoor de bergtrui. Op 22 kilometer van de meet werden de vier koplopers ingerekend.

Even later stond er met de Côte de Mauvagnat van de tweede categorie nog een serieuze beklimming op het programma. Echt vuurwerk bleef daar uit, hoewel geletruidrager Viviani moest passen. In de daaropvolgende afdaling scheidden zeven man zich af, die een grote groep achtervolgers in de laatste kilometers knap voor wisten te blijven.

Team Sky was met twee man het best vertegenwoordigd, maar liet zich toch aftroeven door Talansky. Op acht seconden won Jonathan Hivert de sprint van een uitgedund peloton. Talansky verdedigt nu in het algemeen klassement een voorsprong van drie seconden op Andrij Grivko en Malacarne. Robert Gesink en Wilco Kelderman verloren een minuut.