Samsom open voor alternatief WW

PvdA-leider Diederik Samsom ziet ruimte voor alternatieven voor de beperking van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht. Dat heeft Samsom dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de economische crisis.

Samsom zei dat de sociale partners de komende tijd de ruimte hebben om met alternatieven te komen. "We geven de sociale partners de kans om met een alternatief te komen. Wellicht weten zij elkaar te vinden", zei Samsom. Een voorwaarde is dat het begrotingstekort niet oploopt. Komen de sociale partners er niet uit, dan gaan de ingrepen alsnog door.

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei open te staan voor alternatieven. Voor de VVD is een voorwaarde dat ook een alternatief plan hervormingen bevat die het begrotingstekort op termijn tot nul terugbrengen. "Maar over de precieze invulling valt met ons te praten."

De FNV is fel gekant tegen beide ingrepen. De vakcentrale wil eerst met de werkgevers praten, en pas daarna met het kabinet over een sociaal akkoord, zo bleek maandag. Over de WW en het ontslagrecht wil FNV-voorzitter Ton Heerts alleen praten als dat tot verbeteringen leidt.

Samsom zei dinsdagavond verder dat hij spijt heeft van zijn oproep vorige week tot een 'Oranje-akkoord' tussen coalitie, oppositie en sociale partners. "Als mensen aanstoot hebben genomen aan mijn enthousiasme, spijt dat mij", zei Samsom. "Dit is een precair proces. Als ik dat niet al wist, heb ik het de afgelopen dagen mogen ondervinden. Ik leer elke dag bij."

Verschillende partijen hadden zich eraan gestoord dat Samsom de troonswisseling aangreep om andere partijen onder druk te zetten.