Niemand foutloos bij Citotoets

Geen enkele basisschoolleerling uit groep 8 is dit jaar de Citotoets foutloos doorgekomen. Twee jongens maakten een fout. Dat heeft toetsinstituut Cito woensdag bekendgemaakt.

In totaal deden vorige maand een recordaantal van 165 duizend leerlingen aan de test mee. Dat is ruim drieduizend meer dan vorig jaar. Gedurende drie dagen werden ze onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en studievaardigheden.

Bijna 7800 kinderen haalden de maximale score van 550. Deze leerlingen hebben in totaal achttien of minder fouten gemaakt. De gemiddelde score was 535,1, iets lager dan in 2012. Volgens Cito komt dit vermoedelijk door de groei van het aantal deelnemers. Het best passende brugklastype bij deze score is gemengde/theoretische leerweg en havo.

Net als in voorgaande jaren haalden jongens een iets hogere score dan meisjes. Het verschil tussen jongens en meisjes is iets groter dan vorig jaar. In 2011 was dat verschil juist kleiner geworden. Meisjes scoren overigens beter op het gebied van taal terwijl jongens meer punten halen bij rekenen, wiskunde en studievaardigheden.

De Citotoets moet helpen bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven, dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.


Geen enkel kind foutloos bij Citotoets (Foto: Novum)