Boogerd sprak voor bekentenis met Dopingautoriteit

Michael Boogerd heeft voordat hij publiekelijk zijn dopinggebruik toegaf een gesprek gehad met de Nederlandse Dopingautoriteit. Dat zegt directeur Herman Ram woensdagochtend tegen Novum Nieuws. Over de inhoud van het gesprek wil Ram niets loslaten. "Ik ga niet in op individuele gevallen. Het enige wat ik kan zeggen is dat er een vervolg komt."

Volgens Ram is nog niet bekend wie Boogerd gaat vervolgen. "Er komt een proces, dat is zeker, maar het is nog niet eenduidig bepaald wie de tuchtprocedure voor zijn rekening gaat nemen. Er zijn meerdere mogelijkheden. De vraag is of het nationaal of internationaal gaat gebeuren."

Mocht Boogerds zaak binnen de landsgrenzen dienen, dan komen de Nederlandse Dopingautoriteit en de Nederlandse wielrenunie KNWU in beeld. In internationaal opzicht ligt het voor de hand dat de internationale wielerunie UCI de zaak oppakt. Eventueel dient ook de mondiale antidopingwaakhond WADA als gesprekspartner.

Boogerd biechtte woensdagochtend na jarenlange ontkenning zijn dopinggebruik op. Tussen 1997 en 2007 maakte hij gebruik van epo, bloedtransfusies en cortisonen. Volgens de 40-jarige Hagenaar was het noodzakelijk om naar doping te grijpen om in de top mee te kunnen doen.