Intercity herrijst uit as Fyra

Sinds maandagochtend zijn Den Haag en Brussel na het uitvallen van de Fyraverbinding verbonden met een directe intercityverbinding. De eerste trein vertrok om 07.29 uur vanuit Den Haag. Vanuit Brussel is de eerste trein om 06.18u vertrokken. De trein rijdt voorlopig twee maal per dag, maar vanaf 11 maart acht maal.

Het traject wordt afgelegd in twee uur en een kwartier. Deze tijdelijke trein vervangt de Fyra tussen Amsterdam en Brussel, die sinds 17 januari niet meer rijdt vanwege problemen met de treinen van de Italiaanse producent Ansaldobreda.

De intercity, die net als de voormalige Beneluxtrein over het 'klassieke' spoor rijdt, rijdt nog niet door naar Amsterdam. Reizigers uit de hoofdstad met een kaartje voor de tijdelijke verbinding naar België kunnen tot Rotterdam toeslagvrij gebruikmaken van de binnenlandse Fyra en daar overstappen. Voor de intercity Den Haag - Brussel geldt geen toeslag. In het weekend rijdt die overigens in verband met werkzaamheden aan het Belgische spoor alleen tussen Den Haag en Antwerpen.

De Fyra reed sinds begin december, maar werd na een reeks technische problemen stilgezet. De NS en de Belgische NMBS hebben Ansaldobreda in gebreke gesteld. De fabrikant heeft drie maanden de tijd gekregen om de problemen te verhelpen. De tijdelijke intercity blijft rijden totdat NS en NMBS de Fyra-treinen weer veilig en betrouwbaar in kunnen zetten.


Intercity tusssen Den Haag en Brussel vervangt Fyra (Foto: Novum)