Theater: Leids Cabaret Festival 2013 - Finale

Eén van de beste plekken om nieuw cabarettalent te ontdekken is het Leids Cabaret Festival. Voor de 35e keer werd deze gehouden in de Leidse Schouwburg. De winnaar(s) van de felbegeerde titel kan zich in het rijtje scharen van Lebbis en Jansen, Micha Wertheim en Najib Amhali. Een goed moment om je carrière te starten dus. Wie wordt/worden de winnaar(s) van de jury- en de publieksprijs van het prestigieuze festival?

De finale werd dit keer niet bijeengepraat door Martijn Koning, maar door ouwe rot in het vak Dolf Jansen. Hij won in 1989 samen met Hans Sibbel het festival en sindsdien behoort hij tot één van Neerlands beste cabaretiers. Zonder enige moeite praat Dolf de optredens aan elkaar en schudt de vele (actuele) grappen uit de mouw.

Jan Beuving is de eerste finalist, die we nog kennen uit de tweede voorronde. Hij speelde zijn voorstelling Lot nogmaals en kon wederom rekenen op sympathie van het publiek. "In vogelvlucht doet Jan verschillende onderwerpen aan (waarvan de voetbalvereniging het belangrijkste is) zonder verwarrend over te komen. Ook zijn wiskundeperiode komt regelmatig op speelse wijze terug en dit klinkt saaier dan het in werkelijkheid is."

"Alsof hij nog niet genoeg talenten blijkt te bezitten, laat hij ook nog eens zien dat hij poëtisch is aangelegd. Is het niet in één van zijn nummers (waaronder een prachtig lied over Lot en Jan die elkaar ontmoetten in de oorlog), dan is het wel tijdens het vertellen van een verhaal. Zo subtiel dat je er vaak pas na een aantal zinnen achter komt dat het rijmt. Hier gaan we nog veel van horen."

De tweede deelneemster is Kiki Schippers, de enige vrouwelijke finalist. Meteen blijkt al dat ze in het bezit is van een prachtige stem, wanneer zij zichzelf introduceert in een goed geschreven lied. Wat volgt is een sterk gevarieerd verhaal over onder andere haar jeugdliefde Joost, alleen zijn en haar held Max de Winter, de uitvinder van de pil, gevolgd door een komisch lied over die tijd van de maand.

Helaas valt haar optreden qua hilariteit niet echt in de smaak bij het publiek. Het verhaal is interessant en inhoudelijk prima, maar de goede grappen ontbreken. Er wordt nauwelijks gelachen en dat is een belangrijk aspect aan een goede cabaretvoorstelling. Aan het enthousiasme van Kiki zal het niet liggen; zij straalt op het podium.

Een stuk beter doet het laatste duo het, De Partizanen. De ene helft, Thomas Gast, loopt in een berenkostuum het podium op. Weinig speciaals, maar het zit hem in de manier waarop hij het podium loopt. Kleine gebaren die het publiek al na één minuut in een deuk doen liggen.

Een absurde talkshow is de basis voor de uiteenlopende show van het krachtige duo. De sterke korte sketches zorgen voor een gevarieerde voorstelling, wat enorm in de smaak valt bij het publiek. In no time horen we onderwerpen als porno, de ledenvergadering van het duo en zelfs boeken voorbijkomen. De grapdichtheid is hoog en vrijwel elke grap is raak. Een publiekswinnaar lijkt al duidelijk te zijn.

Na de korte pauze is het tijd voor een reünieoptreden. Het trio Dubbel & Dwars met tv-presentator Jack Spijkerman won in 1982 het festival en hebben al twintig jaar niet opgetreden. De opbouw van de show is simpel: een aantal tips voor de beginnende cabaretiers (van contact met theaters tot slotapplaus) afgewisseld met oude liedjes. Het is onvoorspelbaar en al snel ontstaat er een hilarische chaos op het podium, waarbij verschillende materialen in het publiek verdwijnen. De grote vraag is waarom Jack, die nog steeds gevoel heeft voor theater, niet vaker dit soort dingen doet.

Rond half 12 was het grote moment daar: de uitreiking van beide prijzen. De juryvoorzitster stapt het podium op en maakt bekend dat De Partizanen beide prijzen heeft gewonnen. Uit het juryrapport: "Thomas Gast en Merijn Scholten, samen De Partizanen, zijn een aantrekkelijk en energiek duo. Hun voorstelling bestaat uit een aaneenschakeling van geestige scènes. Terugkerend format is een talkshow. De Partizanen zijn oorspronkelijk en authentiek en in hun verhaalopbouw volledig onvoorspelbaar. Het natuurlijke en zelfverzekerde van hun theateraanwezigheid straalt een groot spelgemak uit."

Vanaf maart 2013 zullen de finalisten van het VARA Leids Cabaret Festival 2013 langs de Nederlandse theaters touren.